PENGENALAN Tingkap ialah satu bukaan yang dibuat pada tembok dan juga dinding.

Pembinaan tingkap terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu kerangka tingkap dan daun tingkap. Bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membina tingkap ialah kayu, logam, plastik, aluminium dan untuk bahagian panel biasanya menggunakan kaca ataupun papan kayu. Tingkap merupakan komponen yang mustahak dalam pembinaan tembok. Antara fungsi-fungsi tingkap ialah membolehkan kemasukan sinar siang, mengadakan pengedaran udara, menebat haba dan bunyi dan juga menghalang angin dan tempias hujan. Antara fungsi lain tingkap ialah membolehkan kemasukan sinar siang yang mencukupi bagi menjalankan kegiatan-kegiatan pada siang hari dengan lancar. Kuantiti cahaya yang masuk ke sesebuah bilik bergantung kepada saiz tingkap atau keluasan kaca pada tingkap tersebut berbanding dengan keluasan bilik. Jumlah keluasan sesuatu bukaan tingkap mestilah tidak kurang daripada 1/20 daripada keluasan lantai bilik. Kiraan kuantiti sinar siang boleh dilakukan dengan menggunakan satu jadual yang menunjukkan angka-angka yang diberi kepada factor sinar siang bagi pelbagai jenis bangunan dan tempat. Untuk keselesaan kepada penghuni, adalah penting menggantikan udara bilik dengan membenarkan pertukaran udara secara semulajadi atau melalui alat-alat peredaran udara seperti kipas dan lain-lain. Bagi kawasan seperti hutan hujan tropika, tingkap jenis ram merupakan tingkap yang paling sesuai digunakan kerana ia murah, kos penyenggarannya rendah serta member penglihatan yang sempurna

Selepas ini penciptaan tingkap yang lebih moden akan terus tercipta dengan teknologi yang lebih canggih dan berinovasi. Di England. . tingkap dibina untuk melindungi penduduk dari unsur-unsur cahaya matahari yang terik diawal pagi dan juga di waku petang. Dahulu kala. Pembangunan tingkap yang lebih moden terus berlaku. atau kayu. Dalam era Alexandria.SEJARAH Sejarah permulaan tingkap adalah merupakan tingkap yang hanya berbentuk lubang di dinding untuk membenarkan angin keluar masuk. antaranya daripada kaca mullioned. Pada awal kemunculan tingkap terdapat pelbagai jenis tingkap tercipta. walaupun dengan sifat optik rendah. Penciptaan tingkap yang lebih moden terus berlaku dengan penciptaan tingkap gelongsor yang boleh digelongsorkan dan mudah untuk dibuka dan ditutup. tetingkap kertas. Tetapi tetingkap jenis kertas yang ekonomi telah banyak digunakan dalam kerajaan kuno China. Bangsa Rom adalah bangsa yang pertama menggunakan kaca sebagai tetingkap. hanya digunakan pada awal abad ke-14 di England Utara. Korea dan Jepun. Tetingkap kaca jenis Mullioned adalah jendela pilihan utama di Eropah. 100 tahun sebelum masihi telah munculnya penggunaan tetingkap kaca. tingkap kaca menjadi tingkap kebiasan di jendela rumah biasa hanya pada awal abad ke-17. dan plat dari marmar iris tipis. Selepas itu revolusi pembangunan tingkap yang mempunyai daun jendela dicipta supaya boleh dibuka dan ditutup. yang bergabung dengan beberapa potongan kecil dari kaca. kain. tingkap ini diperbuat daripada kulit binatang. potongan tanduk haiwan. Sedangkan tetingkap yang dibuat dari tanduk haiwan yang telah diratakan.

tingkap berpangsi. pemindang-pemindang tersebut boleh dipangsi mengufuk atau menegak untuk dibuka. (ii). Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah: Daun tingkap kaca gantungan sisi membuka keluar Bangkai daun tingkap gantungan atas membuka di luar Bangkai daun tingkap gantungan bawah membuka ke dalam. (i).JENIS TINGKAP Tingkap terbahagi kepada empat jenis iaitu tingkap berengsel. bawah dan rangka. Tujuan penggunaan engsel adalah untuk membolehkan bukaan pintu dibuat samada keluar ataupun masuk. tingkaptingkap dalam jenis ini aialah: Berpangsi mengufuk atau melintang Berpangsi menegak Ram .. tingkap gelangsar dan tingkap majmuk. Tingkat berengsel dibina dengan meletakkan engsel di sebelah tepi atas. Tingkap berpangsi Tingkap ini dibina dengan pemindang berpangsi.

(iii). Tingkap majmuk Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah:Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah: Unjuran gantungan sisi (berbingkai) Unjuran gantungan atas Gelangsar berlipat. . Tingkap gelangsar Jenis-jenis tingkap gelangsar adalah sebagaimana berikut: Gelangsar menegak Gelangsar mengufuk (iv).

CARA PEMASANGAN TINGKAP Terdapat beberapa langkah untuk memasang tingkap iaitu memasang kerangka tingkap. kerangka kayu.1200. . Saiz piawai kerangka tingkap adalah seperti berikut: Lebar: 600. Kerangka Tingkap Sesebuah kerangka tingkap terdiri daripada dua tiang jenang yang disambung kepada kepala jenang dan ambang bawah. memasang kerangka dan seterusnya memasang tingkap berbingkai. Untuk kerangka yang mempunyai beberapa daun tingkap dan liang cahaya. logam (aluminium) dan plastik (pvc).900. adalah perlu ditambahkan ambang antara dan jenang antara padanya.1800.2400 Bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan kerangka tingkap adalah kayu.

Unjuran-unjuran tanduk ini akan dimasukkan ke dalam tembok . Putting yang dibuat pada tiang jenang dimasukkan ke dalam lubang jenang dan ambang bawah mengunjur seperti tanduk kira-kira 40 mm. Ia dapat dipasang serentak semasa pembinaan tembok atau dipasang setelah tembok siap dibina. Tanggam lubang dan putting diglu. tanduk ini akan dibuang seginya supaya dapat menyiapkan kerja lepa denagan kemas. Ambang bawah lebih besar daripada anggota lain oleh kerana ia mengunjur sepanjang 30 mm ± 50 mm dari permukaan tembok luar. jika kerangka dibina searas dengan bahagian luar tembok. Memasang Kerangka Kaedah memasang kerangka tingkap adalah hamper sama dengan kaedah memasang kerangka pintu. . Untuk kaedah bina dalam.Kerangka Kayu Pembinaan kerangka kayu menggunakan saiz kayu yang berukuran 100 mm x 75 mm atau kayu nipis 38 mm tebal yang lebarnya sama dengan tebal tembok. diapit dan dibajikan kukuh supaya tidak bergerak semasa digunakan. Pada tiang jenang yang khas bagi tingkap berbingkai diperlukan tetingkap sedalam 13 mm atau kayu penahan sedalam 13 mm atau kayu penahan sedalam 13 mm dipaku kepada tiang jenang untuk menahan daun tingkap. Pada unjuran ini dibuat alur berdiameter 13 mm di sebelah permukaan bawah selari dengan permukaan tembok untuk mengawasi air hujan dari memasuki ruang di antara kerangka dengan tembok. Penambat keluli dipaku kepada tiang jenang dan diunjur ke dalam tembok pada tiap-tiap lapisan bata yang ketiga atau kelima. diuji ketegakkan dan dikukuhkan kedudukannya dengan memasang topang sementara. Saiz kayu untuk ambang bawah ialah 150 mm x 75 mm atau tambah dimensi unjuran untuk kayu yang sama lebar dengan tebal tembok. kerangka diletakkan pada tempat pada tempat bukaan yang tertentu. Bahagian-bahagian kerangka disambungkan dengan tanggam lubang dan puting atau tanggam kekang.

pemberat dan tali bingkai manakala tingkap gelangsar ufuk menggunakan roda gelangsar. Kelengkapan-kelengkapan tingkap yang digunakan untuk pelbagai jenis bukaan adalah seperti berikut: 1. 3. Tingkap gelangsar tegak menggunakan takal. .Kaedah memasang tingkap berbingkai Kaedah memasang tingkap berbingkai adalah berdasarkan cara ia dibuka. 2. Tingkap gantungan sisi atau gantungan atas membuka keluar menggunakna engsel muka tumpu. Tingkap unjuran gantungan sisi atau unjuran gantungan atas dibuka dengan menggunakan engsel berlandas gelangsar.

kerja tinted atau menggelapkan cermin dilakukan pada cermin kaca. Kemasan dengan mengecat dilakukan pada tingkap kayu. Antara kerja-kerja kemasan ialah mengecat. kerja-kerja terakhir perlu dilakukan iaitu kerja-kerja kemasan. µtinted¶ dan sebagainya.KERJA-KERJA KEMASAN Setelah selesai pemasangan tingkap. 1) Mengecat tingkap .

2) Tinted .

ii. Perkembangan penciptaan tingkap telah menaikkan taraf kehidupan yang lebih baik dan moden setelah berlaku revolusi dari zaman kegemilangan rom sehingga hari ini. Tingkap juga merupakan keperluan yang perlu ada di setiap jenis bangunan. Antara lima ciri yang diperlukan oleh sesebuah tingkap adalah sebagaimana berikut: i. iv. v.KESIMPULAN Kesimpulan yang dapat kita perolehi ialah tingkap merupakan ciptaan satu bukaan yang dibuat pada dinding atau bumbung untuk membolehkan cahaya matahari masuk menerusinya. Kekuatan Penghalang angin dan hujan Penebat kepanasan Penenbat bunyi Rintangan api. iii. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful