P. 1
tingkap

tingkap

3.67

|Views: 7,627|Likes:
Published by Ramli Son

More info:

Published by: Ramli Son on Mar 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2015

pdf

text

original

PENGENALAN Tingkap ialah satu bukaan yang dibuat pada tembok dan juga dinding.

Pembinaan tingkap terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu kerangka tingkap dan daun tingkap. Bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membina tingkap ialah kayu, logam, plastik, aluminium dan untuk bahagian panel biasanya menggunakan kaca ataupun papan kayu. Tingkap merupakan komponen yang mustahak dalam pembinaan tembok. Antara fungsi-fungsi tingkap ialah membolehkan kemasukan sinar siang, mengadakan pengedaran udara, menebat haba dan bunyi dan juga menghalang angin dan tempias hujan. Antara fungsi lain tingkap ialah membolehkan kemasukan sinar siang yang mencukupi bagi menjalankan kegiatan-kegiatan pada siang hari dengan lancar. Kuantiti cahaya yang masuk ke sesebuah bilik bergantung kepada saiz tingkap atau keluasan kaca pada tingkap tersebut berbanding dengan keluasan bilik. Jumlah keluasan sesuatu bukaan tingkap mestilah tidak kurang daripada 1/20 daripada keluasan lantai bilik. Kiraan kuantiti sinar siang boleh dilakukan dengan menggunakan satu jadual yang menunjukkan angka-angka yang diberi kepada factor sinar siang bagi pelbagai jenis bangunan dan tempat. Untuk keselesaan kepada penghuni, adalah penting menggantikan udara bilik dengan membenarkan pertukaran udara secara semulajadi atau melalui alat-alat peredaran udara seperti kipas dan lain-lain. Bagi kawasan seperti hutan hujan tropika, tingkap jenis ram merupakan tingkap yang paling sesuai digunakan kerana ia murah, kos penyenggarannya rendah serta member penglihatan yang sempurna

yang bergabung dengan beberapa potongan kecil dari kaca. Penciptaan tingkap yang lebih moden terus berlaku dengan penciptaan tingkap gelongsor yang boleh digelongsorkan dan mudah untuk dibuka dan ditutup. Pembangunan tingkap yang lebih moden terus berlaku. tingkap ini diperbuat daripada kulit binatang. potongan tanduk haiwan. Di England. Selepas itu revolusi pembangunan tingkap yang mempunyai daun jendela dicipta supaya boleh dibuka dan ditutup.SEJARAH Sejarah permulaan tingkap adalah merupakan tingkap yang hanya berbentuk lubang di dinding untuk membenarkan angin keluar masuk. tetingkap kertas. dan plat dari marmar iris tipis. antaranya daripada kaca mullioned. tingkap kaca menjadi tingkap kebiasan di jendela rumah biasa hanya pada awal abad ke-17. kain. Korea dan Jepun. Dahulu kala. . walaupun dengan sifat optik rendah. Bangsa Rom adalah bangsa yang pertama menggunakan kaca sebagai tetingkap. hanya digunakan pada awal abad ke-14 di England Utara. Tetapi tetingkap jenis kertas yang ekonomi telah banyak digunakan dalam kerajaan kuno China. tingkap dibina untuk melindungi penduduk dari unsur-unsur cahaya matahari yang terik diawal pagi dan juga di waku petang. Pada awal kemunculan tingkap terdapat pelbagai jenis tingkap tercipta. Sedangkan tetingkap yang dibuat dari tanduk haiwan yang telah diratakan. 100 tahun sebelum masihi telah munculnya penggunaan tetingkap kaca. Dalam era Alexandria. Tetingkap kaca jenis Mullioned adalah jendela pilihan utama di Eropah. atau kayu. Selepas ini penciptaan tingkap yang lebih moden akan terus tercipta dengan teknologi yang lebih canggih dan berinovasi.

Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah: Daun tingkap kaca gantungan sisi membuka keluar Bangkai daun tingkap gantungan atas membuka di luar Bangkai daun tingkap gantungan bawah membuka ke dalam. Tingkat berengsel dibina dengan meletakkan engsel di sebelah tepi atas. tingkap berpangsi. tingkaptingkap dalam jenis ini aialah: Berpangsi mengufuk atau melintang Berpangsi menegak Ram .JENIS TINGKAP Tingkap terbahagi kepada empat jenis iaitu tingkap berengsel. Tingkap berpangsi Tingkap ini dibina dengan pemindang berpangsi. bawah dan rangka. tingkap gelangsar dan tingkap majmuk. Tujuan penggunaan engsel adalah untuk membolehkan bukaan pintu dibuat samada keluar ataupun masuk.. (i). pemindang-pemindang tersebut boleh dipangsi mengufuk atau menegak untuk dibuka. (ii).

Tingkap gelangsar Jenis-jenis tingkap gelangsar adalah sebagaimana berikut: Gelangsar menegak Gelangsar mengufuk (iv). . Tingkap majmuk Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah:Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah: Unjuran gantungan sisi (berbingkai) Unjuran gantungan atas Gelangsar berlipat.(iii).

adalah perlu ditambahkan ambang antara dan jenang antara padanya.CARA PEMASANGAN TINGKAP Terdapat beberapa langkah untuk memasang tingkap iaitu memasang kerangka tingkap.1200.2400 Bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan kerangka tingkap adalah kayu. memasang kerangka dan seterusnya memasang tingkap berbingkai. Saiz piawai kerangka tingkap adalah seperti berikut: Lebar: 600.900. logam (aluminium) dan plastik (pvc). Kerangka Tingkap Sesebuah kerangka tingkap terdiri daripada dua tiang jenang yang disambung kepada kepala jenang dan ambang bawah. Untuk kerangka yang mempunyai beberapa daun tingkap dan liang cahaya. . kerangka kayu.1800.

. Bahagian-bahagian kerangka disambungkan dengan tanggam lubang dan puting atau tanggam kekang. Ambang bawah lebih besar daripada anggota lain oleh kerana ia mengunjur sepanjang 30 mm ± 50 mm dari permukaan tembok luar. diapit dan dibajikan kukuh supaya tidak bergerak semasa digunakan. tanduk ini akan dibuang seginya supaya dapat menyiapkan kerja lepa denagan kemas. Tanggam lubang dan putting diglu. diuji ketegakkan dan dikukuhkan kedudukannya dengan memasang topang sementara. Pada unjuran ini dibuat alur berdiameter 13 mm di sebelah permukaan bawah selari dengan permukaan tembok untuk mengawasi air hujan dari memasuki ruang di antara kerangka dengan tembok. Saiz kayu untuk ambang bawah ialah 150 mm x 75 mm atau tambah dimensi unjuran untuk kayu yang sama lebar dengan tebal tembok. Penambat keluli dipaku kepada tiang jenang dan diunjur ke dalam tembok pada tiap-tiap lapisan bata yang ketiga atau kelima. jika kerangka dibina searas dengan bahagian luar tembok. Untuk kaedah bina dalam. Putting yang dibuat pada tiang jenang dimasukkan ke dalam lubang jenang dan ambang bawah mengunjur seperti tanduk kira-kira 40 mm. Memasang Kerangka Kaedah memasang kerangka tingkap adalah hamper sama dengan kaedah memasang kerangka pintu. Ia dapat dipasang serentak semasa pembinaan tembok atau dipasang setelah tembok siap dibina. Unjuran-unjuran tanduk ini akan dimasukkan ke dalam tembok . kerangka diletakkan pada tempat pada tempat bukaan yang tertentu.Kerangka Kayu Pembinaan kerangka kayu menggunakan saiz kayu yang berukuran 100 mm x 75 mm atau kayu nipis 38 mm tebal yang lebarnya sama dengan tebal tembok. Pada tiang jenang yang khas bagi tingkap berbingkai diperlukan tetingkap sedalam 13 mm atau kayu penahan sedalam 13 mm atau kayu penahan sedalam 13 mm dipaku kepada tiang jenang untuk menahan daun tingkap.

Kaedah memasang tingkap berbingkai Kaedah memasang tingkap berbingkai adalah berdasarkan cara ia dibuka. 3. Tingkap unjuran gantungan sisi atau unjuran gantungan atas dibuka dengan menggunakan engsel berlandas gelangsar. 2. Kelengkapan-kelengkapan tingkap yang digunakan untuk pelbagai jenis bukaan adalah seperti berikut: 1. pemberat dan tali bingkai manakala tingkap gelangsar ufuk menggunakan roda gelangsar. Tingkap gantungan sisi atau gantungan atas membuka keluar menggunakna engsel muka tumpu. Tingkap gelangsar tegak menggunakan takal. .

kerja-kerja terakhir perlu dilakukan iaitu kerja-kerja kemasan. 1) Mengecat tingkap . Kemasan dengan mengecat dilakukan pada tingkap kayu. kerja tinted atau menggelapkan cermin dilakukan pada cermin kaca. µtinted¶ dan sebagainya. Antara kerja-kerja kemasan ialah mengecat.KERJA-KERJA KEMASAN Setelah selesai pemasangan tingkap.

2) Tinted .

Antara lima ciri yang diperlukan oleh sesebuah tingkap adalah sebagaimana berikut: i. iv. . Kekuatan Penghalang angin dan hujan Penebat kepanasan Penenbat bunyi Rintangan api. v.KESIMPULAN Kesimpulan yang dapat kita perolehi ialah tingkap merupakan ciptaan satu bukaan yang dibuat pada dinding atau bumbung untuk membolehkan cahaya matahari masuk menerusinya. iii. Perkembangan penciptaan tingkap telah menaikkan taraf kehidupan yang lebih baik dan moden setelah berlaku revolusi dari zaman kegemilangan rom sehingga hari ini. Tingkap juga merupakan keperluan yang perlu ada di setiap jenis bangunan. ii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->