PENGENALAN Tingkap ialah satu bukaan yang dibuat pada tembok dan juga dinding.

Pembinaan tingkap terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu kerangka tingkap dan daun tingkap. Bahan-bahan yang biasa digunakan untuk membina tingkap ialah kayu, logam, plastik, aluminium dan untuk bahagian panel biasanya menggunakan kaca ataupun papan kayu. Tingkap merupakan komponen yang mustahak dalam pembinaan tembok. Antara fungsi-fungsi tingkap ialah membolehkan kemasukan sinar siang, mengadakan pengedaran udara, menebat haba dan bunyi dan juga menghalang angin dan tempias hujan. Antara fungsi lain tingkap ialah membolehkan kemasukan sinar siang yang mencukupi bagi menjalankan kegiatan-kegiatan pada siang hari dengan lancar. Kuantiti cahaya yang masuk ke sesebuah bilik bergantung kepada saiz tingkap atau keluasan kaca pada tingkap tersebut berbanding dengan keluasan bilik. Jumlah keluasan sesuatu bukaan tingkap mestilah tidak kurang daripada 1/20 daripada keluasan lantai bilik. Kiraan kuantiti sinar siang boleh dilakukan dengan menggunakan satu jadual yang menunjukkan angka-angka yang diberi kepada factor sinar siang bagi pelbagai jenis bangunan dan tempat. Untuk keselesaan kepada penghuni, adalah penting menggantikan udara bilik dengan membenarkan pertukaran udara secara semulajadi atau melalui alat-alat peredaran udara seperti kipas dan lain-lain. Bagi kawasan seperti hutan hujan tropika, tingkap jenis ram merupakan tingkap yang paling sesuai digunakan kerana ia murah, kos penyenggarannya rendah serta member penglihatan yang sempurna

atau kayu.SEJARAH Sejarah permulaan tingkap adalah merupakan tingkap yang hanya berbentuk lubang di dinding untuk membenarkan angin keluar masuk. yang bergabung dengan beberapa potongan kecil dari kaca. Penciptaan tingkap yang lebih moden terus berlaku dengan penciptaan tingkap gelongsor yang boleh digelongsorkan dan mudah untuk dibuka dan ditutup. tingkap kaca menjadi tingkap kebiasan di jendela rumah biasa hanya pada awal abad ke-17. . dan plat dari marmar iris tipis. Tetingkap kaca jenis Mullioned adalah jendela pilihan utama di Eropah. 100 tahun sebelum masihi telah munculnya penggunaan tetingkap kaca. Pada awal kemunculan tingkap terdapat pelbagai jenis tingkap tercipta. Tetapi tetingkap jenis kertas yang ekonomi telah banyak digunakan dalam kerajaan kuno China. Sedangkan tetingkap yang dibuat dari tanduk haiwan yang telah diratakan. Selepas itu revolusi pembangunan tingkap yang mempunyai daun jendela dicipta supaya boleh dibuka dan ditutup. Bangsa Rom adalah bangsa yang pertama menggunakan kaca sebagai tetingkap. antaranya daripada kaca mullioned. walaupun dengan sifat optik rendah. Di England. Selepas ini penciptaan tingkap yang lebih moden akan terus tercipta dengan teknologi yang lebih canggih dan berinovasi. Pembangunan tingkap yang lebih moden terus berlaku. Dalam era Alexandria. potongan tanduk haiwan. tetingkap kertas. hanya digunakan pada awal abad ke-14 di England Utara. kain. Korea dan Jepun. tingkap dibina untuk melindungi penduduk dari unsur-unsur cahaya matahari yang terik diawal pagi dan juga di waku petang. Dahulu kala. tingkap ini diperbuat daripada kulit binatang.

Tingkat berengsel dibina dengan meletakkan engsel di sebelah tepi atas. Tingkap berpangsi Tingkap ini dibina dengan pemindang berpangsi. Tujuan penggunaan engsel adalah untuk membolehkan bukaan pintu dibuat samada keluar ataupun masuk.JENIS TINGKAP Tingkap terbahagi kepada empat jenis iaitu tingkap berengsel. pemindang-pemindang tersebut boleh dipangsi mengufuk atau menegak untuk dibuka. (ii). (i). bawah dan rangka. tingkap gelangsar dan tingkap majmuk. Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah: Daun tingkap kaca gantungan sisi membuka keluar Bangkai daun tingkap gantungan atas membuka di luar Bangkai daun tingkap gantungan bawah membuka ke dalam. tingkap berpangsi. tingkaptingkap dalam jenis ini aialah: Berpangsi mengufuk atau melintang Berpangsi menegak Ram ..

(iii). Tingkap gelangsar Jenis-jenis tingkap gelangsar adalah sebagaimana berikut: Gelangsar menegak Gelangsar mengufuk (iv). Tingkap majmuk Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah:Jenis-jenis tingkap dalam kategori ini ialah: Unjuran gantungan sisi (berbingkai) Unjuran gantungan atas Gelangsar berlipat. .

900.2400 Bahan-bahan yang digunakan dalam pembinaan kerangka tingkap adalah kayu. kerangka kayu.CARA PEMASANGAN TINGKAP Terdapat beberapa langkah untuk memasang tingkap iaitu memasang kerangka tingkap. Untuk kerangka yang mempunyai beberapa daun tingkap dan liang cahaya. memasang kerangka dan seterusnya memasang tingkap berbingkai.1200.1800. Saiz piawai kerangka tingkap adalah seperti berikut: Lebar: 600. adalah perlu ditambahkan ambang antara dan jenang antara padanya. Kerangka Tingkap Sesebuah kerangka tingkap terdiri daripada dua tiang jenang yang disambung kepada kepala jenang dan ambang bawah. logam (aluminium) dan plastik (pvc). .

kerangka diletakkan pada tempat pada tempat bukaan yang tertentu. diapit dan dibajikan kukuh supaya tidak bergerak semasa digunakan. Bahagian-bahagian kerangka disambungkan dengan tanggam lubang dan puting atau tanggam kekang. Ambang bawah lebih besar daripada anggota lain oleh kerana ia mengunjur sepanjang 30 mm ± 50 mm dari permukaan tembok luar. Pada tiang jenang yang khas bagi tingkap berbingkai diperlukan tetingkap sedalam 13 mm atau kayu penahan sedalam 13 mm atau kayu penahan sedalam 13 mm dipaku kepada tiang jenang untuk menahan daun tingkap. Tanggam lubang dan putting diglu. Saiz kayu untuk ambang bawah ialah 150 mm x 75 mm atau tambah dimensi unjuran untuk kayu yang sama lebar dengan tebal tembok. Untuk kaedah bina dalam.Kerangka Kayu Pembinaan kerangka kayu menggunakan saiz kayu yang berukuran 100 mm x 75 mm atau kayu nipis 38 mm tebal yang lebarnya sama dengan tebal tembok. Memasang Kerangka Kaedah memasang kerangka tingkap adalah hamper sama dengan kaedah memasang kerangka pintu. Unjuran-unjuran tanduk ini akan dimasukkan ke dalam tembok . Pada unjuran ini dibuat alur berdiameter 13 mm di sebelah permukaan bawah selari dengan permukaan tembok untuk mengawasi air hujan dari memasuki ruang di antara kerangka dengan tembok. Putting yang dibuat pada tiang jenang dimasukkan ke dalam lubang jenang dan ambang bawah mengunjur seperti tanduk kira-kira 40 mm. Ia dapat dipasang serentak semasa pembinaan tembok atau dipasang setelah tembok siap dibina. diuji ketegakkan dan dikukuhkan kedudukannya dengan memasang topang sementara. Penambat keluli dipaku kepada tiang jenang dan diunjur ke dalam tembok pada tiap-tiap lapisan bata yang ketiga atau kelima. jika kerangka dibina searas dengan bahagian luar tembok. tanduk ini akan dibuang seginya supaya dapat menyiapkan kerja lepa denagan kemas. .

Tingkap gelangsar tegak menggunakan takal. Tingkap gantungan sisi atau gantungan atas membuka keluar menggunakna engsel muka tumpu. . 3. Kelengkapan-kelengkapan tingkap yang digunakan untuk pelbagai jenis bukaan adalah seperti berikut: 1. pemberat dan tali bingkai manakala tingkap gelangsar ufuk menggunakan roda gelangsar. Tingkap unjuran gantungan sisi atau unjuran gantungan atas dibuka dengan menggunakan engsel berlandas gelangsar. 2.Kaedah memasang tingkap berbingkai Kaedah memasang tingkap berbingkai adalah berdasarkan cara ia dibuka.

KERJA-KERJA KEMASAN Setelah selesai pemasangan tingkap. kerja tinted atau menggelapkan cermin dilakukan pada cermin kaca. µtinted¶ dan sebagainya. kerja-kerja terakhir perlu dilakukan iaitu kerja-kerja kemasan. Antara kerja-kerja kemasan ialah mengecat. Kemasan dengan mengecat dilakukan pada tingkap kayu. 1) Mengecat tingkap .

2) Tinted .

iii. . Antara lima ciri yang diperlukan oleh sesebuah tingkap adalah sebagaimana berikut: i. v.KESIMPULAN Kesimpulan yang dapat kita perolehi ialah tingkap merupakan ciptaan satu bukaan yang dibuat pada dinding atau bumbung untuk membolehkan cahaya matahari masuk menerusinya. Kekuatan Penghalang angin dan hujan Penebat kepanasan Penenbat bunyi Rintangan api. ii. iv. Tingkap juga merupakan keperluan yang perlu ada di setiap jenis bangunan. Perkembangan penciptaan tingkap telah menaikkan taraf kehidupan yang lebih baik dan moden setelah berlaku revolusi dari zaman kegemilangan rom sehingga hari ini.