FATIMAH SYARHA MOHD NOORDIN

Apabila disebut sahaja nama wanita
berwajah ayu dan lembut ini yang diberi nama Fatimah Syarha Mohd.Noordin,pasti ramai pencinta hasil karyanya berasa kagum dan terpesona akan kehebatan penulisannya.Setiap bait-bait perkataannya amat menarik serta lenggok bahasa yang digunakannya mempunyai daya tarikannya yang tersendiri. `Tak kenal,maka tak cinta’.Sebelum membicarakan mengenai sumbangannya dalam bidang penulisan ini,marilah kita mengenali serba sedikit tentang latar belakang empunya diri ini.Fatimah Syarha dilahirkan pada tanggal 17 Oktober 1984 di Kuala Terengganu,Terengganu Darul Iman.Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Bukit Apit dan Sekolah Bukit Diman.Beliau meneruskan pengajiannya di S.M.A Mahmudiah dan S.M.A (Atas) Sultan Zainal Abidin dalam aliran Thanawi.Beliau juga merupakan mahasiswa berkelulusan UIAM jurusan Kulliyyah Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan, serta pengkhususan Fiqh & Psikologi. Fatimah Syarha mula berkecimpung dalam bidang penulisan sejak sekolah menengah lagi.Disebabkan minat yang begitu mendalam di dalam bidang ini,beliau akhirnya berjaya menghasilkan sebuah buku bersama bersama Dato' Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah & Haji Muhammad Zakaria.Karya pertama beliau ialah 'PETUA MEMBUAT

ORANG JATUH CINTA'.Melihat bakat terpendam yang ada dalam diri beliau,akhirnya beliau terpilih menjadi kooditor 'ANAKKU HEBAT ANAKKU SOLEH'. Selain itu,novel beliau yang bertajuk SEINDAH MAWAR BERDURI memenangi tempat ke-3 Sayembara Novel Remaja sempena Jubli Emas DBP 2006.

Subhanallah.Gadis yang menjadikan 'Lailahaillallah Muhammadurrasulullah' sebagai prinsip hidup ini amat menitikberatkan nilai-nilai keindahan agama dalam penulisannya.Inilah merupakan salah satu faktor tarikan peminat untuk membaca dan juga memiliki karya-karya beliau.

Sete

1

Seterusnya,beliau menghasilkan novel TAUTAN HATI yang menjadi buku kegemaran ramai pelajar dan juga siswazah.Novelnya yang berjudul PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL pula mengisahkan perjalanan hidup seorang wanita yang sangat berhati-hati dalam menetapkan pasangan hidupnya. Keimanan yang tinggi dan kepercayaan yang menyeluruh terhadap Islam membuatkan beliau menggunakan segala pendekatan yang diajar Rasulullah SAW untuk menerima pasangan hidup yang benar-benar boleh mendidik beliau dan keluarga ke jalan syurga. Berkat kesabarannya itu, beliau akhirnya berjaya menjumpai PEMILIK CINTANYA, setelah Allah dan Rasul.

Menariknya,suami beliau,Dr. Farhan Hadi bin Mohd Taib juga mula menjinak-jinakkan diri dalam bidang ini.Suaminya berjaya menghasilkan sebuah novel bertajuk DENYUT KASIH MEDIK.Novel ini turut mendapat sambutan yang menggalakkan daripada para pembaca.

Buku PALESTIN TIDAK PERNAH GENTAR juga merupakan hasil karyanya bersama Dr.Zulkifli Mohamad Al-Bakri.Buku ini mendedahkan keadaan sebenar yang berlaku di Palestin. Menariknya buku ini, ia turut menyertakan gambar senario yang berlaku bagi menaikkan semangat pembaca untuk membantu rakyat Paletin dalam apa jua bentuk. Di samping itu,beliau turut menghasilkan buku SYABAB MUSAFIR KASIH dan juga merupakan seorang kolumnis majalah Solusi,terbitan Telaga Biru.Beliau banyak mengatengahkan isu-isu semasa berkaitan dengan remaja,isu-isu masyarakat Palestin dan juga tentang sejarah ulama silam. 2

3