Tengkolok Diraja

Tengkolok Diraja merupakan pakaian kebesaran Raja-Raja Melayu semenjak beberapa kurun lamanya. Raja-Raja Melayu telah memakai kain yang ditenun dengan sutera yang diikat dengan berbagai bentuk ini sejak pemerintah Kesultanan Melayu. Bentuk ikatan ini disebut juga sebagai solek. Kain ulu yang dikenali sebagai tengkolok berlainan warnanya dari sesebuah negeri. Ikatan tengkolok (solek) ini adalah pelbagai antaranya: ANAK GAJAH MENYUSU, LANG MENYUSUR ANGIN, GARAM SEBUKU (GETAM PEKASAM), PUCUK PISANG PATAH, AYAM PATAH KEPAK DAN DENDAM TAK SUDAH. Tengkolok Diraja yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada hari pertabalan adalah berwarna hitam bersulam dengan benang emas. Soleknya dinamakan "Dendam Tak Sudah" yang berasal dari Negeri Sembilan. Di sebelah hadapan tengkolok ini dipasangkan anak bulan dengan bintang terletak lambang Kerajaan Malaysia yang berwarna-warni.

Muskat
Muskat merupakan pakaian rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan PegawaiPegawai Istiadat Istana Negara. Baju ini berasal dari Negara Muskat iaitu Negara Islam yang berhampiran dengan Negara Iran. Muskat menjadi pakaian rasmi pegawai-pegawai negeri Kedah. Pakaian rasmi ini mula dipakai pada tahun 1960 iaitu semasa pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ketiga yang diilhamkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj semasa beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Baju ini telah diubahsuai daripada pakaian rasmi pegawai-pegawai kerajaan negeri Kedah. Baju ini diperbuat daripada benang bulu berwarna hitam yang dijahit dengan sulaman benang emas bercorak awan larat dan bunga raya yang melambangkan bunga kebangsaan Malaysia. Baju ini labuh hingga ke paras paha dan berlengan panjang. Pada kebiasaannya, baju ini dipakai bersekali dengan seluar panjang bersulam di kaki dan tengkolok dalam majlis-majlis sempena Hari Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, lawatan-lawatan rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke negeri-negeri seluruh Malaysia dan Perasmian Penggal Persidangan Parlimen.

Tali bengkungnya diperbuat daripada kain sakhlat bertekat berbunga-bunga dengan benang emas.Pending Diraja Pending Diraja ini diperbuat daripada emas sepuluh mutu bertatah dan bersulamkan sebelas biji permata delima. . Di tengah-tengahnya pula tertera lambang Kerajaan Persekutuan.

Di sampir keris ini diterapkan dengan lambang Kerajaan Persekutuan. Hulu keris ini dinamakan "Hulu Pekaka" dan berupa kepala "Garuda". Keris ini ialah salah satu pakaian Diraja dan seperti Keris Panjang Diraja ia hanya dibawa atau dipakai oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.Keris Pendek Diraja Keris Pendek Diraja adalah diperbuat daripada mata keris lama dengan berhulu dan bersarungkan gading yang bertatahkan emas. .

Gandik ini dipakai oleh Seri Paduka Baginda dalam istiadat-istiadat kebesaran Diraja dan pada waktu Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. di atas awan larat itu terdapat anak bulan dengan bintang. Gandik ini diperbuat khas supaya boleh dicerai menjadikan loket dan keronsang. Gandik Diraja ini diperbuat daripada emas putih bertatah penuh dengan permata berlian berbunga awan larat. . Di tengah-tengahnya.Gandik Diraja Gandik Diraja atau pemeles ini ialah merupakan pakaian ulu bagi Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. kedua-duanya diperbuat daripada emas putih juga.

kerongsang dan kerabu. Kalung ini boleh dicerai menjadikannya sepasang subang. .Kalung Diraja Kalung Diraja ialah rantai leher yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Kalung ini diperbuat daripada emas putih bertatah penuh dengan permata berlian. Kalung ini merupakan sebahagian daripada pakaian kebesaran yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dalam istiadat-istiadat kebesaran Diraja dan pada waktu Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

.66 cm atau bersamaan lima kaki empat inci dan merupakan suatu bulatan di atas kepala tongkat. Bulatan tersebut ditanggung oleh empat lembaga harimau yang berdiri. manakala tongkatnya dihiasi dengan enam tangkai padi daripada emas. panjangnya 162.Cogan Alam Cogan Alam ialah alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang kebesaran Kerajaan Malaysia. Cogan Alam diperbuat daripada perak. Di atas bulatan ini diperbuat anak bulan dengan bintang daripada emas. Di sekeliling bulatan ini diterapkan dengan lambang sebelas Negeri Tanah Melayu daripada emas.

. Cogan Agama diperbuat daripada perak dan panjangnya 155. Pada batang dan kepalanya diterapkan dengan ayat-ayat suci Al-Quran. Di atas kepala tongkat itu diperbuat anak bulan dengan bintang pecah lima daripada emas.04 cm atau lima kaki satu inci dan berupa sebatang tongkat bulat berkepala besar.Cogan Agama Cogan Agama adalah merupakan alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang Kebesaran Kerajaan Malaysia.

Cokmar ini merupakan tongkat pendek berkepalakan kubah.Cokmar Cokmar ialah alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang kebesaran Kerajaan Malaysia. . Cokmar ini terdiri dari dua batang dan diperbuat daripada perak.32 cm atau dua kaki lapan inci dan merupakan alat perang. Tiap-tiap satu panjangnya 81.

Keris Panjang Diraja adalah Kebesaran Negara yang utama dalam istiadat Pertabalan.Keris Panjang Diraja Alat kebesaran Melayu yang sangat dimuliakan ialah Keris. Ia . Keris Panjang Diraja adalah Keris Kerajaan.

dalam istiadat-istiadat tertentu sahaja. Keris Panjang dan Sundang ialah tiga jenis senjata Melayu tua yang dijadikan sebahagian daripada alat kebesaran Diraja iaitu diambil daripada mata pedang. Keris ini. daripada hulunya hingga ke sarungnya bersalut dengan emas dan di atas sampirnya diterapkan dengan lambang Kerajaan Persekutuan dan lambang sebelas Negeri Tanah Melayu. Pedang. . keris panjang dan sundang zaman purbakala. Keris ini hanya dibawa oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Matanya ditempa daripada besi waja yang diambil dari sebelas bilah keris daripada negeri-negeri itu. Keris panjang dan sundang bersalut dengan perak serta berukir-ukir pada hulu dan sarungnya. Keris Panjang dan Sundang Pedang. Hulu keris ini berbentuk "Tapak Kuda".merupakan sebagai tanda kebesaran dan kekuasaan. dengan hiasan yang merupakan buah jering.

Payung Ubur-ubur Kuning sebanyak dua puluh kaki dan diperbuat daripada kain sutera yang berwarna kuning raja .Payung Ubur-Ubur Kuning Payung Ubur-ubur Kuning ialah sebahagian daripada alat kebesaran Diraja.

Tombak Berambu .iaitu suatu warna yang dipandang mulia oleh orang Melayu dan dikhaskan menjadi kebesaran Raja-rajanya. Di kemuncaknya dipasangkan anak bulan dengan bintang.

Nobat Perkataan nobat adalah berasal dari perkataan Parsi 'naubat' bermaksud sembilan jenis alat.Tombak Berambu sebanyak dua puluh kaki. matanya berluk tiga diperbuat daripada tombaktombak pusaka dari sebelas buah Negeri Semenanjung Malaysia. Nobat ialah µpancaragam¶ Diraja yang telah digunakan dari zaman berzaman di Negeri-negeri Melayu terutamanya untuk Istiadat Pertabalan Raja-raja. Antara alat-alat bunyian Nobat ialah .

Ianya menduduki tempat yang tertinggi dan digunakan untuk kegunaan Diraja sahaja. Serunai dan Gong. y y y y y Di antara senarai yang tersebut di atas Gendang Nobat adalah paling dihormati. Walau bagaimanapun ini telah bertukar dan pembaharuan rangka ini sekarang diperbuat daripada kayu keras dan kulitnya adalah daripada kulit kambing. Serunai Serunai ialah alat yang mengiringi lagu-lagu yang dimainkan.Gendang. Mengikut Adat Istiadat Negeri Perak tiada Sultan yang boleh dianggap berdaulat sehingga ianya ditabal dengan bunyian Nobat. Untuk Nobat Diraja Perak hanya lima daripada sembilan alat digunakan pada setiap masa. Pemain-pemain alat Nobat adalah ahli daripada keluarga-keluarga tertentu sahaja iaitu Orangorang Kalur. Keperingkatan kehormatan yang diberi adalah bergantung kepada bilangan alat-alat yang digunakan. Nafiri Nafiri digunakan dalam memulakan sesuatu lagu. Pada zaman dahulu kawasan Bilik Nobat dipagarkan dengan bulu ayam dan sesiapa yang mencerobohi kawasan ini akan dihukum dan didenda. Nafiri. Mengikut Adat Lembaga Negeri Perak menyatakan bahawa rangka yang digunakan di dalam membuat Gendang-gendang adalah berasal daripada Teras Kayu Jerun dan kulitnya adalah daripada Kulit Tumur. Negeri-negeri Melayu yang mempunyai Nobat ialah: NEGERI PERAK NEGERI KEDAH NEGERI SELANGOR NEGERI TERENGGANU y y y y NOBAT NEGERI PERAK Nobat Negeri Perak mengandungi alat-alat berikut: Gendang Nobat Gendang Nobat ini biasa dikenali sebagai Gendang Nyenyalu. Kumpulan Nobat memainkan lagu-lagu Nobat berikut: RAJA BERANGKAT (GENDANG BERANGKAT) PUTERI MANDI MAYANG RAMA-RAMA TERBANG TINGGI KUMBANG SI KUMALI (KUMBANG KEMBALI) ARAK-ARAK ATANDIS (ENTEALS) (ARAK-ARAK UNTANDAI) ALEH-ALEH PANJANG ALEH-ALEH PANDAK DANG GENDANG LENGGANG CHE KOBAT JONG BER-ALEH ANAK RAJA MEMBASUH KAKI GENDANG PERANG NOBAT TABAL y y y y y y y y y y y y y . Walau bagaimanapun Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan boleh menitah Nobat ini digunakan untuk mengiringi sesuatu istiadat dan menghormati jenazah. Ketua Nobat diberi gelaran Toh Setia Guna dan pembantu Toh Setia Indera. Gendang Nenghara Gendang Nenghara ialah gendang yang membawa lagu. Gendang Penengkah Gendang Penengkah ialah gendang yang memasuki irama ke dalam lagu.

Menyambut keberangkatan tiba Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak ke masjid kerana bersembahyang Hari Raya Aidil Fitri dan Aidil Adha dan berangkat meninggal masjid. o Hari meletak kerja kerana perkahwinan atau berkhatan Putera dan Puteri Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan. Nafiri iaitu Trumpet perak berukuran 83. 29 dan 30 dalam bulan Syaaban tiap-tiap tahun. Istiadat Kebesaran negeri iaitu pada masa lawatan Raja-Raja negeri lain ke Negeri Perak. Hendak memulakan Puasa pada bulan Ramadhan ± tiga petang berturut-turut iaitu pada 28. o Masa Tabal Pusaka o Bersiram Tabal Hari Meletak Kerja (Memulakan Kerja) o Hari meletak kerja menyambut perayaan ulangtahun Keputeraaan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak. Tiga petang berturut-turut hendak menyambut Hari Raya Aidil Adha. Pada masa Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan bersiram pada hari Raya Aidil Fitri dan pagi Aidil Adha.8 sentimeter panjang. Istiadat Menjunjung Duli Keberangkatan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak melawat keluar negeri (tertakluk kepada titah). y y y y y Ketua Kumpulan Nobat bergelar Mahaguru. Tongkat Cokmar Diraja iaitu Tongkat rotan panjang berbalut baldu. Perkahwinan dan Berkhatan Putera dan Puteri Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak. Mengiringi Jenazah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan dan Raja Permaisuri ke makam Diraja.y y y NOBAT RAJA NOBAT KHAMIS NOBAT SUBOH Nobat Diraja Perak dibunyikan untuk upacara atau tradisi yang berikut: Sesuatu yang berkaitan dengan peribadi Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Masa Pertabalan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak dan Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri. lagu "palu" semasa Alat-alat Pertabalan dibawa masuk ke Balairong Seri. Mahaguru akan sentiasa bersama kumpulan muzik dengan memegang Tongkat Cokmar Diraja yang diperbuat daripada semambu (rotan Melaka) dan dibalut dengan kain kuning. o Perarakan mengambil Air Bersiram Tabal dan Berlimau Besar (tertaklum kepada titah) Istiadat di Balairong Sri Menyambut Ulangtahun Keputeraan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak. Pada petang 24 Ramadhan menyambut malam 25 Ramadhan dan petang 26 Ramadhan hingga sampai petang malam Hari Raya Aidil Fitri. Mahaguru iaitu Ketua Pemain juga dikenali atau bergelar ³Kalur . Sebuah Gong yang tergantung. lagu "Raja Bertabal" selepas Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong mengangkat Sumpah Diraja dan lagu "Raja Berangkat" sekali lagi apabila Seri Paduka Baginda berdua berangkat pulang dari Balairong Seri. Gendang Ibu dan Gendang Anak berukuran sederhana. lagu "Raja Berangkat" semasa Seri Paduka Baginda berdua berangkat masuk ke Balirong Seri. iaitu. Dalam Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong tiga lagu Nobat dimainkan. 8 dan 9 Zulhijjah. iaitu pada petang 7. y y y y y y y y y y y y y y y NOBAT NEGERI KEDAH Alat-alat bunyian Nobat Negeri Kedah mengandungi seperti berikut: Nahara iaitu dua buah gendang kecil.

Nobat biasanya dimainkan: Setiap kali sebelum masuk sembahyang. Menghormati dukacita gerhana matahari dan gerhana bulan. seorang saudara adindanya iaitu Tunku Mohammad Jiwa telah melawat ke negeri India. Nobat Negeri Selangor berasal dari Nobat Diraja Perak dan dipersembahkan untuk Upacara Majlis Istiadat tertentu iaitu Pertabalan Diraja. sehinggalah ke negeri Kedah semasa pemerintahan Sultan Ataillah Mohamad Shah I. Istiadat perkahwinan Sultan. y y y y y y y y y y Lagu-lagu Nobat yang biasa dimainkan ialah: Lagu Raja Burung Lagu Belayar Lagu Gendering Perang Lagu Mambang Berkayuh Lagu Seratan Lagu Hayat/Lagu Dewa Raja Lagu Arak-Arak y y y y y y y Selain daripada lagu-lagu yang tersebut di atas lagu-lagu pilihan juga dimainkan seperti mengiringi BARISAN PEMERINTAH KEHORMAT ATAU JENAZAH DIRAJA. Dalam riwayat yang lain pula menceritakan bahawa masa pemerintahan Almarhum Sultan Ataillah Mohammad Shah. Istiadat Menyambut Pembesar-pembesar luar negeri yang melawat Kedah. Perkahwinan Diraja. Istiadat Pertabalan Raja (Sultan). Kerabat Diraja dan lain-lain. Lagu CENDERING PERANG dimainkan ketika Raja berangkat meninggalkan istana atau sekembali dari pengembaraan atau pelayaran. Raja Muda dan Kerabat Diraja yang sudah berumahtangga. Raja Muda. Nobat hanya boleh dimainkan dengan titah Sultan. Setelah diselidiki. Majlis-majlis Rasmi Diraja dan Kemangkatan Diraja. Kemudian diperturunkan ke zaman Iskandar Dzulkarnain. Sekembalinya ke Kedah dipersembahkan perkara tersebut kepada Sultan Ataillah Mohammad Shah iaitu bunyi-bunyian yang menjadi kebesaran dan kemuliaan Maharaja Hindustan itu. Istiadat berjalan naik oleh serunai nobat iaitu satu sahaja ke lepau Menteri Tunggal dan Menteri Empat. Telah dirawayatkan bahawa munculnya Nobat Kedah ini semasa hayat Nabi Allah Ibrahim Khalilullah yang mempunyai kebesaran dan kemuliaannya. Seterusnya diturunkan kepada semua Raja-Raja di Tanah Arab. Nobat berjalan nobat berjalan naik ke lepau Sultan. baginda mendapat tahu persembahan itu ialah Nobat. Lagu BERLIMAU pula dikhaskan semasa Raja Bersiram pada hari Istiadat Perkahwinan Diraja. Raja Kedah yang Pertama. Setiap hari Jumaat. NOBAT NEGERI SELANGOR Nobat yang digunakan dalam istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XI ialah Nobat Negeri Selangor. Dalam Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong tiga lagu Nobat dimainkan. Memberitahu mengenai petang menyambut Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. perkahwinan Diraja atau kemangkatan Diraja. Semasa lawatan itu.Besar´. iaitu lagu "Raja Berangkat" sekali lagi dimainkan apabila Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong berdua berangkat pulang dari Balairong Seri. dan dalam istiadat Diraja seperti pertabalan. Alat-alat Nobat hanya boleh dimain oleh pemain Diraja yang dipilih dari keluarga yang tertentu. . baginda telah menyaksikan suatu persembahan bunyi-bunyian yang menarik sekali. Raja Muda dan Kerabat Diraja. Kemangkatan Sultan. Baginda Sultan kemudiannya berkenan mewujudkan satu kumpulan Nobat bagi menandakan kebesaran dan kemuliaan Sultan dan sekalian kerabatnya.

Lagu "Raja Berangkat" dimainkan sekali lagi apabila Seri Paduka berdua berangkat pulang dari Balairong Seri. Orang yang pertama sekali memnggunakan Nobat ialah Puteri Pulau Bentan iaitu isteri kepada Demang Lebar Daun atau Telani Bentan yang juga digelar dengan nama Tun Telanai. dua buah Gendang Nobat. Keperingkatan kehormatan yang diberi adalah bergantung kepada bilangan alat-alat yang digunakan. Dalam istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke XI yang lalu Nobat Negeri Selangor yang digunakan dalam istiadat tersebut telah memainkan tiga lagu Nobat. Nobat Diraja mengandungi sebuah Gendang Saku yang dikenali sebagai Negara. Menurut cerita. Kumpulan Nobat memainkan lagu-lagu berikut: Raja Berangkat (Gendang Berangkat) Puteri Mandi Mayang Rama-rama Terbang Tinggi Kumbang Si Kumali (Kumbang Kembali) Arak-arak Atandis (Enteals) Arak-arak Untandi Aleh-aleh Panjang Aleh-aleh Pendek Dong Gendang Lenggang Che Kobat Jong Beraleh Anak Raja Membasuh Kaki Gendang Perang Raja Bertabal (Nobat Tabal) Nobat Khamis Nobat Subuh y y y y y y y y y y y y y y y y Nobat Subuh. Lagu "Menjunjung Duli" dimainkan semasa Alat-alat Pertabalan dibawa masuk ke Balairong Seri. Demikian juga di Negeri Terengganu di mana Sultan yang memerintah menggunakan Nobat sebagai tanda alat kebesaran Diraja.Nobat Negeri Selangot mengandungi: Gendang Nobat (biasa dikenali sebagai Gendang Nyenyalu). Nobat Khamis dan Nobat Raja hanya boleh dimainkan disebelah pagi dan petang dan lagu Puteri Mandi Mayang dimainkan semasa menyambut ketibaan bulan Ramadhan tiga petang berturut-turut. Nafiri ini diperbuat daripada perak manakala serunainya pula diperbuat daripada gading yang di bahagian hujung diperbuat daripada perak. 29 dan 30 dalam bulan Syaaban tiap-tiap tahun. Ianya menduduki tempat yang tertinggi dan digunakan untuk kegunaan Diraja sahaja. Negara dan Gendang Nobat dimainkan oleh empat orang . Pemain-pemain alat nobat adalah terdiri daripada ahli keluarga tertentu sahaja iaitu Orang-orang Kalur. sepasang Kopak-Kopak dan sebatang Serunai. Nobat Negeri Terengganu Darul Iman ini berasal dari Riau dan mula digunakan semasa pemerintahan Sultan Ahmad. Lagu "Raja Berangkat" dimainkan semasa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong berangkat masuk ke Balairong Seri. Lagu "Raja Bertabal" dimainkan selepas Seri Paduka Baginda mengangkat Sumpah Diraja. iaitu petang 28. Nafiri (digunakan dalam memulakan sesuatu lagu) Gendang Nengkara (gendang yang membawa lagu) Serunai (alat yang mengiringi lagu-lagu yang dimainkan) Gendang Penengkah (gendang yang memasuki irama ke dalam lagu) y y y y y Gendang Nobat adalah alat yang paling dihormati. Walau bagaimanapun Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong boleh menitah Nobat ini digunakan untuk mengiringi sesuatu istiadat atau menghormati jenazah. sebatang Nafiri. NOBAT NEGERI TERENGGANU Boleh dikatakan kebanyakan Negeri-Negeri Beraja di Malaysia menggunakan Nobat sebagai sebahagian daripada alat kebesaran Diraja.

Nobat turut dimainkan pada tiap-tiap petang Khamis malam Jumaat di Istana. . Nobat Negeri Terengganu mempunyai tiga belas buah lagu seperti berikut: Lagu Iskandar Shah Lagu Ibrahim Khalil Lagu Seri Istana (Semang) Lagu Anak Kuda Ragam/Raja Beradu Lagu Seri Istana Lagu Petang Khamis Lagu Palu-Palu Melayu Lagu Lapan Lagu Petang Jumaat Lagu Palu-Palu Nigiri Lagu Petang Khamis Perak Lagu Arak-Arak Lagu Perang y y y y y y y y y y y y y Bagaimanapun daripada tiga belas lagu-lagu yang tersebut di atas hanya tiga lagu sahaja yang selalu dimainkan dalam istiadat di Singgahsana. Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah telah menerima kembali Nafiri asal istana Sutlan Terengganu yang telah dikembalikan oleh keluarga Tengku Hamid bin Tengku Mandur yang berasal dari Singapura pada 17 Mac 1990.daripada keturunan Raja pada hari istiadat. Lagu-lagu yang berkenaan adalah seperti berikut: LAGU ISKANDAR SHAH LAGU IBRAHIM KHALIL LAGU SERI ISTANA y y y Nobat Negeri Terengganu dimainkan pada tiap-tiap hari. Sehingga kini Nobat Diraja Negeri Terengganu ini belum pernah dimainkan dalam Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. pagi dan petang semasa berlangsung istiadat perkahwinan Diraja dan juga pada waktu-waktu tertentu. Nobat juga dimainkan pada tiap-tiap petang sebelum berbuka puasa pada bulan Ramadan dan petang Aidil Fitri dan Aidil Adha.

.

Rekabentuk Sebagai Ketua Negara. Pengibaran Panji-Panji Yang di-Pertuan Agong di tempat-tempat lain selain dari Istana Negara Dalam keadaan-keadaan tertentu iaitu apabila Seri Paduka Baginda berangkat menghadiri upacara penting misalnya. Perlis. (ii) Lima bilah keris adalah melambangkan lima buah negeri-negeri Melayu Bukan Bersekutu (sebelum merdeka) iaitu Johor. Apabila Seri Paduka Baginda berangkat tiba. merasmikan Mesyuarat Penggal Parlimen. Warna kuning ialah warna Diraja. Paji-panji Diraja adalah simbol kepada kewujudan Institusi Yang di-Pertuan Agong. Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong adalah simbol kepada ketaatan warga Malaysia kepada Undang-undang dan Perlembagaan. Panji-panji Diraja dinaikkan dan panji-panji . merah.Panji-Panji Diraja Panji-panji Diraja yang berwarna kuning mempunyai Jata Malaysia di tengah-tengah yang dikelilingi oleh dua karangan padi. Karang padi yang berwarna keemasan melambangkan kemewahan atau kemakmuran. Panji-panji Diraja adalah dikibarkan di tempat Seri Paduka Baginda berangkat hadir. merah dan kuning warna negeri Selangor. Kedah. Empat buah negeri ini adalah asalnya negeri-negeri Melayu Bersekutu. hitam. lawatan rasmi atau ke majlis-majlis rasmi. Kelantan dan Terengganu. Panji-panji yang berlatar belakangkan warna kuning mempunyai Jata Malaysia di tengah-tengah yang dikelilingi oleh dua karangan padi warna kuning adalah warna Diraja manakala karangan padi pula yang berwarna keemasan melambangkan kemewahan dan kemakmuran. (iv) Manakala empat panel yang mempunyai ukuran yang sama di tengah-tengah perisai yang mengandungi warna-warna puteh adalah warna negeri Pahang. hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. (iii) Di kiri kanan perisai adalah melambangkan negeri-negeri yang tidak beraja iaitu Melaka. Sarawak dan Pulau Pinang. Jata Malaysia di tengah-tengah adalah menunjukkan: (i) Bulan serta bintang yang mempunyai 14 cabang adalah menunjukkan 14 buah negeri yang menjadi komponen negeri dalam Malaysia dan juga menunjukkan bahawa Islam adalah agama bagi Malaysia. Sabah. dan kuning warna negeri Perak.

12¶ x 18¶ Ukuran untuk keretapi . Sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong.12¶ x 18¶ Ukuran untuk kapal .2 ½¶ x 4 ½¶ Panji-Panji Raja Permaisuri Agong Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong iaitu Permaisuri kepada Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong mempunyai kedudukan dan keistimewaan selepas Yang di-Pertuan Agong. Oleh demikian baginda mempunyai panji baginda sendiri dan bagi membolehkan rakyat senang mengenali baginda apabila baginda berangkat berasingan dengan Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong ke majlis-majlis rasmi. Oleh kerana jawatan Yang di-Pertuan Agong adalah dilantik oleh Majlis Raja-Raja bagi tempoh masa lima tahun. Ukuran Panji-panji Yang di-Pertuan Agong Ukuran besar . Panji-panji Diraja di Istana Negara hanya akan dikibarkan separuh tiang apabila berlaku kemangkatan kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.12¶ x 18¶ Ukuran untuk kapal terbang .6¶ x 12¶ (untuk tiang di Istana Negara) Ukuran biasa . Bahagian atas panji-panji Timbalan Yang di-Pertuan Agong adalah berwarna kuning yang melambangkan Diraja manakala di bahagian bawahnya berwarna biru cerah.berkenaan akan diturunkan apabila Seri Paduka Baginda berangkat meninggalkan majlis itu. Ukuran panji-panji Raja Permaisuri Agong ialah 4 ½¶ x 9¶. . Ukuran Panji-panji ini adalah sama seperti ukuran panji-panji Yang di-Pertuan Agong. manakala bagi kegunaan kereta pula ialah 12¶ x 18¶. Panji-panji Timbalan Yang di-Pertuan Agong Bagi tempoh masa Yang di-Pertuan Agong gering atau tidak dapat menjalankan tugas-tugas Yang di-Pertuan Agong maka tugas-tugas baginda perlu dilakukan oleh Timbalan Yang di-Pertuan Agong. maka Permaisuri baginda iaitu Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong adalah mendapat keistimewaan yang sama dan mempunyai keistimewaan menggunakan panjipanji itu semasa baginda menjadi Raja Permaisuri Agong.3¶ x 6¶ (dikibarkan di tempat-tempat di mana Seri Paduka Baginda berangkat hadir atas urusan rasmi) Ukuran kereta . Jata ini tidak dilingkari dengan karangan padi seperti panji-panji Yang di-Pertuan Agong. baginda memiliki panji-panji khas dan layak dikibarkan selagi baginda menjalankan tugas-tugas Yang di-Pertuan Agong. Raja yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong mengikut Perlembagaan hendaklah melepaskan semua tanggungjawabnya sebagai Raja negeri itu melainkan tugas Ketua Agama Negeri berkenaan. Rekabentuk Panji-panji Raja Permaisuri Agong ialah menyamai Panji-panji Yang di-Pertuan Agong. Warna latar belakangnya digantikan dari warna kuning (light yellow)kepada warna hijau (light green). Di bahagian tengah panji-panji itu ialah Jata Malaysia dan di bawah jata itu tertulis ¶Timbalan Yang di-Pertuan Agong¶.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful