P. 1
SEJARAH AWAL SANDAKAN

SEJARAH AWAL SANDAKAN

|Views: 2,773|Likes:
Published by Laguna Guna

More info:

Published by: Laguna Guna on Apr 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2013

pdf

text

original

SEJARAH AWAL SANDAKAN

Asal-usul nama Sandakan Mengikut catatan Sejarah, nama Sandakan berasal daripada perkataan Sulu iaitu SANDAK bererti pajak gadai . Jadi pengertian keseluruhannya adalah "bandar yang di pajak gadai". Catatan sejarah mengenai bandar ini bermula pada abad ke-15 hinggalah kini. Bandar ini pernah dikuasai oleh Kesultanan Sulu dan di buka oleh suku kaum Taosug (Suluk), pedagang dari Austria, German dan Scotland. Ia menjadi bandar di bawah kuasa British sejak tahun 1879 hingga 1969 sebelum Sabah menyertai Malaysia. Zaman pemerintahan Jepun pada tahun 19421945 telah meninggalkan banyak peristiwa pahit di kalangan penduduk Sandakan terutamanya golongan peniaga bangsa Cina. Bandar Sandakan merupakan bandar yang cukup unik dengan tinggalan sejarahnya yang masih dikekalkan sehingga kini.

Antara kaum yang telah lama menetap di Bandar Sandakan adalah kaum Cina. Ini merupakan pakaian tradisi suku kaum Sungai dari daerah Sandakan dan lazimnya di pakai dalam persembahan tarian Titika. Pada amnya ia di pakai dalam pertunjukan tarian saputangan dalam majlis-majlis tertentu. . "Bajau Simunul". Pakaian ini merupakan salah satu pakaian tradisi suku kaum Sungai.SENI dan KEBUDAYAAN SANDAKAN Bandar Sandakan sememangnya unik kerana ia terdiri daripada pelbagai kaum justeru itu menghasilkan pelbagai kebudayaan mengikut kebudayaan suku kaum masing-masing. Bisaya dan suku kaum Sungai dan beberapa suku kaum yang lain. Suluk.

Ini adalah pakaian tradisi suku kaum Kadazan Labuk dari daerah Sandakan. Ini adalah pakaian tradisi suku kaum Bajau.Pakaian ini adalah pakaian tradisi suku kaum Bajau Simunul . . Pada masa ini lazimnya pakaian ini di pakai untuk persembahan tarian Mengiluk. Di pakai dalam majlis-majlis perayaan tertentu.

Alam semula jadi Sandakan memang kaya dengan alam semulajadinya yang mendapat tarikan pelancong luar negara dan pelancong tempatan. Oleh itu Sandakan memang mempunyai banyak tempat-tempat yang menarik boleh dilawati di Sandakan. dan Nature yang menarik ramai pelancong ke Sandakan. Adventure. Perkataan SAN juga bererti Sea. .

TEMPAT-TEMPAT MENARIK Di seberang Pulau Libaran. Pulau-pulau ini merupakan pulau-pulau yang terutama di timurselatan Asia di mana penyu-penyu mendarat dan bertelur di pantainya . Pulau Gulisan dan Pulau Bakkungan Kecil. 40 kilometer dari Timur-Utara Sandakan dan berhampiran dengan Sempadan Malaysia dan Filipina. terdapat sekelompok pulau-pulau yang terdiri daripada tiga pulau kecil yang berhampiran iaitu Pulau Selingan.

mempunyai keluasan 43 kilometer persegi. Pusat Pemuliharan Orang Utan Sepilok merupakan sebuah hutan asli yang terpelihara. Santuari ini terletak di tengah-tengah hutan bakau di sepanjang kawasan berdekatan Kampung Samawang di Labuk Bay. Ia terletak sejauh 38 km dari Lapangan Terbang Sandakan dan mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke pusat ini. Di atas bukit terdapat rumah api PUSAT PEMULIHARAAN ORANG UTAN SEPILOK Pusat Pemuliharaan Orang-Utan Sepilok yang terletak 25 kilometer dari Bandar Sandakan. . Antara yang unik di pulau ini adalah dua buah bukit batupasir yang bercantum dengan ketinggian 600 kaki. LABUK BAY PROBOSCIS MONKEY SANCTUARY menawarkan satu lagi kawasan pemeliharaan Monyet Belanda (Proboscis Monkey) untuk pelancung yang ingin melihat haiwan ini secara dekat tanpa perlu pergi lebih jauh lagi.PULAU BERHALA Pulau Berhala terletak di luar pintu masuk Teluk Sandakan berdepan dengan perkampungan Sim-Sim. Sandakan.

Pemilik Pusat ini. Tinggalan bangunan dan peralatan-peralatan yang lama masih boleh dijumpai di kawasan ini. AUSTRALIAN MEMORIAL Semasa Perang Dunia ke Dua. . Batu 8. Satu daripada khemah ini terletak di belakang Taman Rimba. Jalan Labuk. Sandakan Taman Buaya merupakan pusat pemeliharaan buaya berlesen yang tunggal di Sabah. . TAMAN PERIKANAN JAYA Taman Perikanan Jaya dirancang dan direka khas untuk memberi pengalaman memancing ikan-ikan segar terus dari kolam ikan yang disediakan. Jalan Labuk. Ini merupakan tempat untuk berehat dan bergembira di samping melakukan aktiviti memancing bersama keluarga pada hujung minggu atau hari cuti. Ia terletak di Batu 11. Sandakan telah di pilih oleh orang Jepun sebagai pusat khemah tahanan iaitu Penjara Masa Perang untuk menahan orang-orang tahanannya. tempat ini telah dibersihkan dan sebuah batu peringatan telah didirikan untuk memperingatkan jasa-jasa mereka semasa penjajahan Jepun. di kawasan Hutan Hujan Tropika dengan keluasan 5.24 ekar. merupakan keluarga yang memiliki beberapa buah kapal ikan yang besar. Kebanyakan orang-orang tahanannya adalah terdiri daripada orang Australia. Pada tahun 1986 melalui sumbangan derma dan sokongan dari keluarga-keluarga serta kawan-kawan orang-orang tahanan Australia.TAMAN BUAYA Taman Buaya ini terletak di Batu 8.

tajuk-tajuk buku yang dikarangnya ialah Land below the Wind . PUU JIH SHIH Kuil Puu Jih Shih merupakan kuil yang terbesar di Sandakan. Pada mulanya kayu belian digunakan dan diikuti batu-bata. Kedudukan Kuil Puu Jih Shih yang cantik dan sifatnya curam dan kemewahannya membuatnya begitu mudah ternampak di Bandar Sandakan. yang dipercayai dari kampung Sim Sim. Bukit Merah. Three came home dan White man returns . Rumah ini telah musnah semasa perang dunia kedua dan dibina semula oleh kerajaan mengikut reka bentuk Harry Keith. Mereka tinggal di dalam sebuah rumah papan yang cantik letaknya di Jalan Istana. . MICHAEL AND ALL ANGELS CHURCH St. Rumah Agnes Keith akan dijadikan Muzium Cawangan Sandakan. Bangunan ini di reka oleh seorang New Zealand. Letaknya di atas sebuah bukit di Tanah Merah. Buku bertajuk "Land Below The Wind" telah mempopularkan Negeri Sabah sebagai sebuah negeri di bawah bayu di peringkat antarabangsa. Gereja Saint Michael masih kekal sebagai antara satu daripada beberapa buah bangunan batu yang tinggal dan merupakan antara pembinaan yang terbaik di Sandakan . Michael merupakan sebuah bangunan batu teguh yang pertama di Sandakan. Encik B W Mountfort. ST. kerja pembinaan dimulakan pada tahun1893. Pembinaan bangunan gereja ini telah mengambil masa lebih kurang 20 tahun dibuat daripada batu batan.AGNES KEITH S HOUSE Agnes Keith adalah seorang rakyat Amerika yang tinggal di Sandakan dari tahun 1934 hingga 1952 bersama suaminya Harry Keith. seorang konservator pengarah pertanian. Beliau telah menulis tiga buah buku yang mengambarkan keadaan dan kehidupan di Sandakan pada masa itu.

Hakka dan Hainanese. Kuil ini merupakan kuil yang terletak berdekatan dengan Padang rekreasi Sandakan . Sehingga tahun 1984 keperluan untuk mendapatkan sebuah masjid baru. Masjid ini kecil dan tidak dapat memuat ramai orang. Teochew. dengan usaha bersama Persatuaan Kantonis. iaitu Masjid Besar Sandakan telah menjadi kenyataan. Kuil Sam Sing Kung telah di bina di bahagian kaki bukit berdekatan dengan Kuil Kuan Ying. Keperluan untuk mendapat sebuah masjid yang lebih besar dan tapak yang sesuai mula ketara pada tahun 1970. Pada tahun 1887. Walaupun Masjid Besar Sandakan ini sederhana tetapi ia kelihatan anggun dan tetap menarik perhatian dengan lokasinya yang terletak di Teluk Sandakan. Masjid Bandar di bina di atas sebuah bukit berhampiran Old Slipway . pembinaan telah dimulakan sehingga tahun 1988 pembinaan ini siap. MASJID BESAR SANDAKAN SAM SING KUNG Kuil Sam Sing Kung merupakan salah sebuah kuil yang tertua di Sandakan.Selepas perang dunia kedua.

Keistimewaan dan kekayaan sumbernya telah menarik ramai pelabur asing untuk menjalankan perniagaan. Selepas perniagaan balak merosot timbul kelapa sawit yang merupakan ekonomi utama Sandakan.EKONOMI SANDAKAN Bandar Sandakan merupakan bandar yang kaya dengan pelbagai sumber sejak awal abad ke 18 lagi. Kayu balak merupakan hasil yang telah banyak membawa keuntungan kepada pelabur asing. Pembalakan pertanian pelancongan Perikanan sarang burung . pelancongan dan sarang burung juga merupakan kegiatan ekonomi penting Sandakan. Selain dari itu perikanan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->