SEJARAH AWAL SANDAKAN

Asal-usul nama Sandakan Mengikut catatan Sejarah, nama Sandakan berasal daripada perkataan Sulu iaitu SANDAK bererti pajak gadai . Jadi pengertian keseluruhannya adalah "bandar yang di pajak gadai". Catatan sejarah mengenai bandar ini bermula pada abad ke-15 hinggalah kini. Bandar ini pernah dikuasai oleh Kesultanan Sulu dan di buka oleh suku kaum Taosug (Suluk), pedagang dari Austria, German dan Scotland. Ia menjadi bandar di bawah kuasa British sejak tahun 1879 hingga 1969 sebelum Sabah menyertai Malaysia. Zaman pemerintahan Jepun pada tahun 19421945 telah meninggalkan banyak peristiwa pahit di kalangan penduduk Sandakan terutamanya golongan peniaga bangsa Cina. Bandar Sandakan merupakan bandar yang cukup unik dengan tinggalan sejarahnya yang masih dikekalkan sehingga kini.

Antara kaum yang telah lama menetap di Bandar Sandakan adalah kaum Cina. . Suluk. Bisaya dan suku kaum Sungai dan beberapa suku kaum yang lain. Pada amnya ia di pakai dalam pertunjukan tarian saputangan dalam majlis-majlis tertentu. Ini merupakan pakaian tradisi suku kaum Sungai dari daerah Sandakan dan lazimnya di pakai dalam persembahan tarian Titika.SENI dan KEBUDAYAAN SANDAKAN Bandar Sandakan sememangnya unik kerana ia terdiri daripada pelbagai kaum justeru itu menghasilkan pelbagai kebudayaan mengikut kebudayaan suku kaum masing-masing. Pakaian ini merupakan salah satu pakaian tradisi suku kaum Sungai. "Bajau Simunul".

Pakaian ini adalah pakaian tradisi suku kaum Bajau Simunul . Ini adalah pakaian tradisi suku kaum Kadazan Labuk dari daerah Sandakan. Di pakai dalam majlis-majlis perayaan tertentu. Pada masa ini lazimnya pakaian ini di pakai untuk persembahan tarian Mengiluk. . Ini adalah pakaian tradisi suku kaum Bajau.

dan Nature yang menarik ramai pelancong ke Sandakan. . Adventure.Alam semula jadi Sandakan memang kaya dengan alam semulajadinya yang mendapat tarikan pelancong luar negara dan pelancong tempatan. Perkataan SAN juga bererti Sea. Oleh itu Sandakan memang mempunyai banyak tempat-tempat yang menarik boleh dilawati di Sandakan.

TEMPAT-TEMPAT MENARIK Di seberang Pulau Libaran. Pulau-pulau ini merupakan pulau-pulau yang terutama di timurselatan Asia di mana penyu-penyu mendarat dan bertelur di pantainya . terdapat sekelompok pulau-pulau yang terdiri daripada tiga pulau kecil yang berhampiran iaitu Pulau Selingan. 40 kilometer dari Timur-Utara Sandakan dan berhampiran dengan Sempadan Malaysia dan Filipina. Pulau Gulisan dan Pulau Bakkungan Kecil.

Sandakan.PULAU BERHALA Pulau Berhala terletak di luar pintu masuk Teluk Sandakan berdepan dengan perkampungan Sim-Sim. Pusat Pemuliharan Orang Utan Sepilok merupakan sebuah hutan asli yang terpelihara. mempunyai keluasan 43 kilometer persegi. Santuari ini terletak di tengah-tengah hutan bakau di sepanjang kawasan berdekatan Kampung Samawang di Labuk Bay. . Antara yang unik di pulau ini adalah dua buah bukit batupasir yang bercantum dengan ketinggian 600 kaki. LABUK BAY PROBOSCIS MONKEY SANCTUARY menawarkan satu lagi kawasan pemeliharaan Monyet Belanda (Proboscis Monkey) untuk pelancung yang ingin melihat haiwan ini secara dekat tanpa perlu pergi lebih jauh lagi. Ia terletak sejauh 38 km dari Lapangan Terbang Sandakan dan mengambil masa lebih kurang sejam untuk sampai ke pusat ini. Di atas bukit terdapat rumah api PUSAT PEMULIHARAAN ORANG UTAN SEPILOK Pusat Pemuliharaan Orang-Utan Sepilok yang terletak 25 kilometer dari Bandar Sandakan.

AUSTRALIAN MEMORIAL Semasa Perang Dunia ke Dua. Pemilik Pusat ini. TAMAN PERIKANAN JAYA Taman Perikanan Jaya dirancang dan direka khas untuk memberi pengalaman memancing ikan-ikan segar terus dari kolam ikan yang disediakan. Pada tahun 1986 melalui sumbangan derma dan sokongan dari keluarga-keluarga serta kawan-kawan orang-orang tahanan Australia. . Ia terletak di Batu 11. Sandakan telah di pilih oleh orang Jepun sebagai pusat khemah tahanan iaitu Penjara Masa Perang untuk menahan orang-orang tahanannya. Tinggalan bangunan dan peralatan-peralatan yang lama masih boleh dijumpai di kawasan ini.24 ekar. di kawasan Hutan Hujan Tropika dengan keluasan 5. Satu daripada khemah ini terletak di belakang Taman Rimba. Batu 8. Kebanyakan orang-orang tahanannya adalah terdiri daripada orang Australia. Jalan Labuk. Jalan Labuk. Sandakan Taman Buaya merupakan pusat pemeliharaan buaya berlesen yang tunggal di Sabah. . Ini merupakan tempat untuk berehat dan bergembira di samping melakukan aktiviti memancing bersama keluarga pada hujung minggu atau hari cuti.TAMAN BUAYA Taman Buaya ini terletak di Batu 8. merupakan keluarga yang memiliki beberapa buah kapal ikan yang besar. tempat ini telah dibersihkan dan sebuah batu peringatan telah didirikan untuk memperingatkan jasa-jasa mereka semasa penjajahan Jepun.

Bukit Merah. Gereja Saint Michael masih kekal sebagai antara satu daripada beberapa buah bangunan batu yang tinggal dan merupakan antara pembinaan yang terbaik di Sandakan . Rumah ini telah musnah semasa perang dunia kedua dan dibina semula oleh kerajaan mengikut reka bentuk Harry Keith. Letaknya di atas sebuah bukit di Tanah Merah. seorang konservator pengarah pertanian. Michael merupakan sebuah bangunan batu teguh yang pertama di Sandakan. PUU JIH SHIH Kuil Puu Jih Shih merupakan kuil yang terbesar di Sandakan. Encik B W Mountfort. yang dipercayai dari kampung Sim Sim. tajuk-tajuk buku yang dikarangnya ialah Land below the Wind . Bangunan ini di reka oleh seorang New Zealand. kerja pembinaan dimulakan pada tahun1893. ST. Pada mulanya kayu belian digunakan dan diikuti batu-bata.AGNES KEITH S HOUSE Agnes Keith adalah seorang rakyat Amerika yang tinggal di Sandakan dari tahun 1934 hingga 1952 bersama suaminya Harry Keith. Kedudukan Kuil Puu Jih Shih yang cantik dan sifatnya curam dan kemewahannya membuatnya begitu mudah ternampak di Bandar Sandakan. Mereka tinggal di dalam sebuah rumah papan yang cantik letaknya di Jalan Istana. Pembinaan bangunan gereja ini telah mengambil masa lebih kurang 20 tahun dibuat daripada batu batan. MICHAEL AND ALL ANGELS CHURCH St. Rumah Agnes Keith akan dijadikan Muzium Cawangan Sandakan. Three came home dan White man returns . . Buku bertajuk "Land Below The Wind" telah mempopularkan Negeri Sabah sebagai sebuah negeri di bawah bayu di peringkat antarabangsa. Beliau telah menulis tiga buah buku yang mengambarkan keadaan dan kehidupan di Sandakan pada masa itu.

Kuil Sam Sing Kung telah di bina di bahagian kaki bukit berdekatan dengan Kuil Kuan Ying. Hakka dan Hainanese. Pada tahun 1887. MASJID BESAR SANDAKAN SAM SING KUNG Kuil Sam Sing Kung merupakan salah sebuah kuil yang tertua di Sandakan. Kuil ini merupakan kuil yang terletak berdekatan dengan Padang rekreasi Sandakan . iaitu Masjid Besar Sandakan telah menjadi kenyataan.Selepas perang dunia kedua. Masjid ini kecil dan tidak dapat memuat ramai orang. Sehingga tahun 1984 keperluan untuk mendapatkan sebuah masjid baru. Walaupun Masjid Besar Sandakan ini sederhana tetapi ia kelihatan anggun dan tetap menarik perhatian dengan lokasinya yang terletak di Teluk Sandakan. Keperluan untuk mendapat sebuah masjid yang lebih besar dan tapak yang sesuai mula ketara pada tahun 1970. pembinaan telah dimulakan sehingga tahun 1988 pembinaan ini siap. Teochew. dengan usaha bersama Persatuaan Kantonis. Masjid Bandar di bina di atas sebuah bukit berhampiran Old Slipway .

Pembalakan pertanian pelancongan Perikanan sarang burung . Kayu balak merupakan hasil yang telah banyak membawa keuntungan kepada pelabur asing.EKONOMI SANDAKAN Bandar Sandakan merupakan bandar yang kaya dengan pelbagai sumber sejak awal abad ke 18 lagi. Selepas perniagaan balak merosot timbul kelapa sawit yang merupakan ekonomi utama Sandakan. Keistimewaan dan kekayaan sumbernya telah menarik ramai pelabur asing untuk menjalankan perniagaan. pelancongan dan sarang burung juga merupakan kegiatan ekonomi penting Sandakan. Selain dari itu perikanan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful