SPESIFIKASI

KAEDAH PEMASANGAN PENGHAWA DINGIN

PROSEDUR PEMASANGAN PLAT PADA DINDING 1. 2. 3. Tebuk lubang pada dinding Masukkan pasak penyangkut Gunakan skru 4.1 x 32 untuk memakukan plat pada dinding

MENEBUK LUBANG PADA DINDING DAN PEMASANGAN SALUR PELINDUNG 1. 2. 3. Semasa menebuk lubang 65mm, condongkan sedikit di sebela dinding luar, kekalkan kecondongan ini. Keratkan salur pelindung mengikut ketebalan dinding. Liang-liang pada penutup paip hendaklah disumbat dengan gam penampal untuk mengelakkan air masuk ke dalam bilik.

PEMASANGAN PAIP SECURE LURUS ATAU KE BAWAH 

1. 2.

PERSEDIAAN MEMASANG Sambungkan kabel kuasa Keluarkan paip, kabel kuasa dan salur air. 

1. 2.

PEMASANGAN Bahagian atas unit dalam bilik mesti digantung pada plat pemasangan. Bahagian yang tertonjol di bawah unit dalam bilik pula perlu bersangkut pada pencangkuk plat pemasangan. 

SEMASA MEMASANG PAIP SECURE MELINTANG PERSEDIAAN MEMASANG 

Semasa memasang paip secara melintang, salur air dan penutup lubang air ditukar dan dipasang seperti gambarajah di bawah. Selain itu, pastikan salur air dimasukkan sehingga bahagian penebat haba yang bonjol Sila pusing dan tarik penutup lubang air dengan playar ( cara ini lebih mudah untuk keluarkan penutup ). 

  

MEMASANG PAIP PENYEJUK SELEPAS PENYAM BUNGAN Pembentukan dan penyambungan paip agen penyejuk dilakukan mengikut kedudukan lubang pada dinding. Bahagian sambungan paip harus dibalut dengan bahan penebat haba kemudian dibalut lagi salur penebat Sambungkan dawai penyambung selepas menanggalkan penutup elektrik. Selepas menyambung kabel penyambung dan membentuk paip, masukan ke dalam ruang bawah unit dalam bilik.gunakan pemegang untuk memegangnya dengan rapat Pemegang boleh disangkut pada salah satu daripada dua tempat. Sila pilih tempat yang lebih mudah. 

PENYAMBUNGAN PAIP SEMASA MEMASANG UNIT DALAM BILIK

PEMASANGAN PAIP AGEN PENYEJUK  Paip-pai pendingin dan dawai penyambung pengubah ada dikepilkan Penghujung paip-paip pendingin terletak di lokasi-lokasi yang bertanda lambang ( )

PEMASANGAN Gantungkan unit dalam bilik pada plat pemasangan. Gunakan penyokong di belakang unit dalam bilik untuk menahan ke hadapan sejauh kira-kira 15cm   Masukkan salur air ke dalam lubang dinding. Balutkan paip-paip pendingin bersama paip penebatan selepas menyambungkan paip pendingin Sambungkan dawai penyambung selepas menanggalkan penutup elektrik. Selepas melakukan penyelarasan, dawai penyambung dan paip-paip pendingin hendaklah diletakkan ke dalam ruang yang boleh didapati di bawah unit dalam rumah. Gunakan pemegang untuk memegangnya dengan ketat. Bahagian tertonjol di bawah unit dalam bilik hendaklah bersangkut dengan pencangkuk plat pemasangan. 

UNIT LUAR BILIK Sila pasang di tempat yang kukuh untuk mengelakkan getaran dan penghasilan bunyi yang kuat. Semua paip disusun, kemudian tentukan kedudukan masing-masing.

CARA MENANGGALKAN PENUTUP  Tanggalkan skru Pegang bahagian tertonjol di sebelah kiri bawah, tolakkannya keatas kemudian keluarkan penutup. Semasa memasang penutup, sila masukkan bahagian atas penutup dahulu dan pastikan pencangkuk juga masuk ke tempatnya, barulah pasangkan skru.

1. PENYEDIAAN PAIP Gunakan alat pemotong paip untuk memotong paip tembaga. 

 

Pemotongan tidak sekata boleh menghasilkan kebocoran gas. Semasa pemotongan, paip tembaga harus dihala ke bawah untuk mengelakkan serpihan masuk ke dalam paip. Sila pasangkan soket dahulu sebelum melakukan proses pengembangan paip.

2. PENYAMBUNGAN PAIP  Berhati-hati semasa membengkokkan paip tembaga. Sila sapukan minyak pada bahagian sambungan, kemudian sambungkan kedua-dua bahagian dan ketatkan dengan menggunakan spanar.

3. PENYINGKIRAN UDARA DARI PAIP DAN PEMERIKSAAN KEBOCORAN CARA MENGGUNAKAN PAM VACUM

CARA PENYAMBUNGAN KABEL PENYAMBUNG Bahagian teras dawai yang terdedah hendaklah berukuran 10mm dan dipasang dengan ketat dengan terminal. Kemudian cuba menarik setiap satu dawai untuk memastikan sambungan itu cukup kuat. Penyisipan yang tidak baik mungkin akan membakar terminal itu. Pastikan menggunakan hanya kabrl-kabel kuasa yang diluluskan oleh pihak berkuasa. Terdapat voltan AC diantara termilan L dan N semasa kuasa elektrik dihidupkan. Oleh itu sebelum melakukan servis cabut palam daripada saluran keluar AC ataupun matikan suis utam

CARA PENYAMBUNGAN UNIT DALAM BILIK Bagi menyambungkan wayar unit dalam rumah, buka penutup bawah dan penutup penunjuk.

CARA PENYAMBUNGAN UNIT LUAR BILIK  Keluarkan penutupnya untuk kerja penyambungan. Jika anda tidak dapat meletakkan penutup sisi oleh kerana dawai penyambung, tekan dawai penyambung ke arah panel hadapan untuk memasangnya. Pastikan bahawa cangkuk-cangkuk pada penutup sisi terpasang dengan rapi. Jika tidak, kebocoran air mungkin berlaku dan ini mungkin akan menyebabkan litar pintas atau kegagalan.

MENYENGGARA DAN MENGESAN KEROSAKAN Penyelengaraan Membersihkan Indoor Unit dan Remote Kawalan y y Bersihkan dengan kain lembut, halus dan kering. Jangan gunakan air panas dari bendalir 104 ° F atau Pemoles untuk membersihkan unit. Membersihkan Penapis Udara (Rekomendasi: - Jika unit dikendalikan dalam berdebu persekitaran, bersihkan penapis setiap dua minggu. Penggunaan secara terus menerus ini penapis yang kotor akan mengurangkan pendinginan atau pemanasan kecekapan) 1. Hilangkan kotoran dengan menggunakan pembersih vakum. 2. Cuci belakang penapis udara dengan air. 3. Jika sangat kotor, cuci dengan sabun atau rumah tangga ringan detergen. 4. Biarkan kering dan pasang semula. Pastikan "DEPAN" tanda menghadap anda. * Penapis udara rosak. Rujuk dengan pengedar berdaftar yang terdekat. Bahagian No: CWD001098. ‡ Jangan gunakan petrol, thinner, gosok serbuk atau pakaian direndam dalam kimia kaustik untuk membersihkan unit

Membersihkan Panel Depan (Harus dibuang sebelum dibasuh) y Angkat panel depan lebih tinggi berbanding horizontal dan tarik untuk memadamnya. 2 perlahan cuci dengan air dan spons. y y Jangan menekan panel hadapan terlalu keras saat mencuci. Apabila menggunakan dapur cecair pencuci (detergen neutral), bilas. y Jangan mengeringkan panel hadapan bawah sinar matahari langsung. 3 Untuk afiks panel hadapan, menaikkan panel hadapan horizontal, perlawanan bahagian menonjol pada indoor unit ke tumpuan dan mendorong ke tempatnya. Penapis Udara y Ini penapis baru membantu perangkap zarah kecil di udara seperti debu, serbuk sari dan asap tembakau. y y Ciri-ciri: menukar penapis ini setiap 3 bulan. Jangan menggunakan semula penapis rosak. Rujuk dengan pengedar berdaftar yang terdekat untuk membeli penapis baru. Air Purifying Filter No: CZ-SF51P Solar Refreshing penghilang bau Filter No: CZ-SFD70P y Jika anda mengendalikan pendingin hawa dengan penapis kotor: - Air tidak dimurnikan - Cooling atau penurunan kapasiti pemanasan - Bau busuk dipancarkan