6.

2

Cara-cara membuat hyperlink dalam persembahan slaid (slide show)

1.

Mula-mula pergi ke ruangan kerja slide show anda dalam Microsoft Power Point . Pergi ke slaid yang ingin dimasukkan HYPERLINK.

2.

HIGHLIGHT perkataan yang ingin dimasukkan hyperlink . Klik Insert > Hyperlink > akses ke pautan fail yang mengandungi video yang ingin dimasukkan ke dalam slaid.

18

Untuk memainkan video . Perkataan yang berwarna biru dan bergaris akan muncul di hadapan skrin anda. inilah paparan yang akan dilihat. klik perkataan yang berwarna biru yang telah dimasukkan hyperlink tersebut. Dalam mode powepoint (slide show) gambaran penuh. 4.3. Hal ini menunjukkan bahawa anda telah berjaya membuat hyperlink . 19 .

Inilah hasil yang akan anda dapat. 20 .5.

Secara keseluruhannya.0 RUJUKAN Ahmad Wafi Mohd Sepak Takraw : Fajar Bakti sdn. Pada mulanya teknologi maklumat direka dengan reka bentuk yang besar saiznya. Hal ini secara tidak langsung telah memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna. Dengan menggunakan ICT. Mereka akan memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas. Dzulkifli Bin Ismail. proses pengajaran dan pembelajaran menjadi semakin menarik dan senang untuk dilaksanakan.7. Para guru boleh menggunakan ICT untuk membuat rancangan mengajar harian mereka agar menjadi lebih menarik.utm. memang tidak dapat dina fikan bahawa kewujudan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) banyak membantu dalam bidang pendidikan terutamanya kepada guru-guru dan murid-murid di sekolah. Secara tidak langsung. Reka bentuknya semakin berubah menjadi kecil dan moden dari generasi ke generasi. 8. hal ini akan membuat murid -murid bersemangat dan berminat untuk belajar. Bhd. Kesimpulannya. guru -guru boleh memasukkan video serta animasi di dalam rancangan mengajar harian mereka.0 RUMUSAN Teknologi maklumat sudah diketahui kewujudannya sejak tahun 90 -an lagi. Aris Fazil Bin Haji Ujang. Jamaliyah Binti Ahmad Kurikulum Bersepeadu Sekolah Rendah Pendidikan Jamani dan Kesihatan Tahun 6 Dewan Bahasa dan Pustaka www.my/publications/manuals/ mm/mieducation 21 .ctl. Dengan kewujudan ICT. penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam pendidikan semakin meluas bukan sahaja di kalangan guru malah murid -murid juga semakin aktif menggunakan ICT.

0 LAMPIRAN 22 .9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful