6.

2

Cara-cara membuat hyperlink dalam persembahan slaid (slide show)

1.

Mula-mula pergi ke ruangan kerja slide show anda dalam Microsoft Power Point . Pergi ke slaid yang ingin dimasukkan HYPERLINK.

2.

HIGHLIGHT perkataan yang ingin dimasukkan hyperlink . Klik Insert > Hyperlink > akses ke pautan fail yang mengandungi video yang ingin dimasukkan ke dalam slaid.

18

inilah paparan yang akan dilihat. Untuk memainkan video . Hal ini menunjukkan bahawa anda telah berjaya membuat hyperlink . 19 . Dalam mode powepoint (slide show) gambaran penuh. klik perkataan yang berwarna biru yang telah dimasukkan hyperlink tersebut. Perkataan yang berwarna biru dan bergaris akan muncul di hadapan skrin anda.3. 4.

20 . Inilah hasil yang akan anda dapat.5.

Secara keseluruhannya.0 RUMUSAN Teknologi maklumat sudah diketahui kewujudannya sejak tahun 90 -an lagi. memang tidak dapat dina fikan bahawa kewujudan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) banyak membantu dalam bidang pendidikan terutamanya kepada guru-guru dan murid-murid di sekolah. Mereka akan memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas. Jamaliyah Binti Ahmad Kurikulum Bersepeadu Sekolah Rendah Pendidikan Jamani dan Kesihatan Tahun 6 Dewan Bahasa dan Pustaka www. Reka bentuknya semakin berubah menjadi kecil dan moden dari generasi ke generasi. Secara tidak langsung. Hal ini secara tidak langsung telah memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna. Aris Fazil Bin Haji Ujang. penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam pendidikan semakin meluas bukan sahaja di kalangan guru malah murid -murid juga semakin aktif menggunakan ICT. Para guru boleh menggunakan ICT untuk membuat rancangan mengajar harian mereka agar menjadi lebih menarik.ctl.utm. Dengan menggunakan ICT.my/publications/manuals/ mm/mieducation 21 .7. Bhd. Dengan kewujudan ICT. Kesimpulannya. 8. Dzulkifli Bin Ismail.0 RUJUKAN Ahmad Wafi Mohd Sepak Takraw : Fajar Bakti sdn. Pada mulanya teknologi maklumat direka dengan reka bentuk yang besar saiznya. proses pengajaran dan pembelajaran menjadi semakin menarik dan senang untuk dilaksanakan. hal ini akan membuat murid -murid bersemangat dan berminat untuk belajar. guru -guru boleh memasukkan video serta animasi di dalam rancangan mengajar harian mereka.

0 LAMPIRAN 22 .9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful