6.

2

Cara-cara membuat hyperlink dalam persembahan slaid (slide show)

1.

Mula-mula pergi ke ruangan kerja slide show anda dalam Microsoft Power Point . Pergi ke slaid yang ingin dimasukkan HYPERLINK.

2.

HIGHLIGHT perkataan yang ingin dimasukkan hyperlink . Klik Insert > Hyperlink > akses ke pautan fail yang mengandungi video yang ingin dimasukkan ke dalam slaid.

18

3. Dalam mode powepoint (slide show) gambaran penuh. Untuk memainkan video . klik perkataan yang berwarna biru yang telah dimasukkan hyperlink tersebut. inilah paparan yang akan dilihat. 19 . Hal ini menunjukkan bahawa anda telah berjaya membuat hyperlink . Perkataan yang berwarna biru dan bergaris akan muncul di hadapan skrin anda. 4.

20 .5. Inilah hasil yang akan anda dapat.

Pada mulanya teknologi maklumat direka dengan reka bentuk yang besar saiznya. Dengan menggunakan ICT. hal ini akan membuat murid -murid bersemangat dan berminat untuk belajar. Para guru boleh menggunakan ICT untuk membuat rancangan mengajar harian mereka agar menjadi lebih menarik. Kesimpulannya. 8. Secara tidak langsung. Secara keseluruhannya. Dzulkifli Bin Ismail.7.utm.my/publications/manuals/ mm/mieducation 21 . Bhd.0 RUJUKAN Ahmad Wafi Mohd Sepak Takraw : Fajar Bakti sdn.0 RUMUSAN Teknologi maklumat sudah diketahui kewujudannya sejak tahun 90 -an lagi. guru -guru boleh memasukkan video serta animasi di dalam rancangan mengajar harian mereka. Dengan kewujudan ICT. Mereka akan memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas. Jamaliyah Binti Ahmad Kurikulum Bersepeadu Sekolah Rendah Pendidikan Jamani dan Kesihatan Tahun 6 Dewan Bahasa dan Pustaka www. Aris Fazil Bin Haji Ujang. Hal ini secara tidak langsung telah memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna. memang tidak dapat dina fikan bahawa kewujudan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) banyak membantu dalam bidang pendidikan terutamanya kepada guru-guru dan murid-murid di sekolah. penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam pendidikan semakin meluas bukan sahaja di kalangan guru malah murid -murid juga semakin aktif menggunakan ICT. Reka bentuknya semakin berubah menjadi kecil dan moden dari generasi ke generasi.ctl. proses pengajaran dan pembelajaran menjadi semakin menarik dan senang untuk dilaksanakan.

9.0 LAMPIRAN 22 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful