6.

2

Cara-cara membuat hyperlink dalam persembahan slaid (slide show)

1.

Mula-mula pergi ke ruangan kerja slide show anda dalam Microsoft Power Point . Pergi ke slaid yang ingin dimasukkan HYPERLINK.

2.

HIGHLIGHT perkataan yang ingin dimasukkan hyperlink . Klik Insert > Hyperlink > akses ke pautan fail yang mengandungi video yang ingin dimasukkan ke dalam slaid.

18

Perkataan yang berwarna biru dan bergaris akan muncul di hadapan skrin anda. Untuk memainkan video . inilah paparan yang akan dilihat.3. Dalam mode powepoint (slide show) gambaran penuh. klik perkataan yang berwarna biru yang telah dimasukkan hyperlink tersebut. 4. 19 . Hal ini menunjukkan bahawa anda telah berjaya membuat hyperlink .

20 .5. Inilah hasil yang akan anda dapat.

Dengan kewujudan ICT. Secara tidak langsung. Dengan menggunakan ICT. guru -guru boleh memasukkan video serta animasi di dalam rancangan mengajar harian mereka. Aris Fazil Bin Haji Ujang. Hal ini secara tidak langsung telah memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna. Kesimpulannya. 8. memang tidak dapat dina fikan bahawa kewujudan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) banyak membantu dalam bidang pendidikan terutamanya kepada guru-guru dan murid-murid di sekolah.my/publications/manuals/ mm/mieducation 21 . Reka bentuknya semakin berubah menjadi kecil dan moden dari generasi ke generasi.ctl. Jamaliyah Binti Ahmad Kurikulum Bersepeadu Sekolah Rendah Pendidikan Jamani dan Kesihatan Tahun 6 Dewan Bahasa dan Pustaka www.0 RUJUKAN Ahmad Wafi Mohd Sepak Takraw : Fajar Bakti sdn. penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam pendidikan semakin meluas bukan sahaja di kalangan guru malah murid -murid juga semakin aktif menggunakan ICT.7. Mereka akan memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas. Pada mulanya teknologi maklumat direka dengan reka bentuk yang besar saiznya. Para guru boleh menggunakan ICT untuk membuat rancangan mengajar harian mereka agar menjadi lebih menarik. proses pengajaran dan pembelajaran menjadi semakin menarik dan senang untuk dilaksanakan. hal ini akan membuat murid -murid bersemangat dan berminat untuk belajar.0 RUMUSAN Teknologi maklumat sudah diketahui kewujudannya sejak tahun 90 -an lagi. Bhd. Secara keseluruhannya. Dzulkifli Bin Ismail.utm.

0 LAMPIRAN 22 .9.