6.

2

Cara-cara membuat hyperlink dalam persembahan slaid (slide show)

1.

Mula-mula pergi ke ruangan kerja slide show anda dalam Microsoft Power Point . Pergi ke slaid yang ingin dimasukkan HYPERLINK.

2.

HIGHLIGHT perkataan yang ingin dimasukkan hyperlink . Klik Insert > Hyperlink > akses ke pautan fail yang mengandungi video yang ingin dimasukkan ke dalam slaid.

18

Dalam mode powepoint (slide show) gambaran penuh. Hal ini menunjukkan bahawa anda telah berjaya membuat hyperlink .3. 19 . Untuk memainkan video . 4. inilah paparan yang akan dilihat. klik perkataan yang berwarna biru yang telah dimasukkan hyperlink tersebut. Perkataan yang berwarna biru dan bergaris akan muncul di hadapan skrin anda.

20 .5. Inilah hasil yang akan anda dapat.

memang tidak dapat dina fikan bahawa kewujudan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) banyak membantu dalam bidang pendidikan terutamanya kepada guru-guru dan murid-murid di sekolah. Secara keseluruhannya. 8. Dengan menggunakan ICT.0 RUJUKAN Ahmad Wafi Mohd Sepak Takraw : Fajar Bakti sdn. Kesimpulannya. Secara tidak langsung.0 RUMUSAN Teknologi maklumat sudah diketahui kewujudannya sejak tahun 90 -an lagi.7. Dzulkifli Bin Ismail. guru -guru boleh memasukkan video serta animasi di dalam rancangan mengajar harian mereka. hal ini akan membuat murid -murid bersemangat dan berminat untuk belajar. proses pengajaran dan pembelajaran menjadi semakin menarik dan senang untuk dilaksanakan. Hal ini secara tidak langsung telah memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna.ctl. Mereka akan memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas. Dengan kewujudan ICT. Reka bentuknya semakin berubah menjadi kecil dan moden dari generasi ke generasi. Bhd.my/publications/manuals/ mm/mieducation 21 . Para guru boleh menggunakan ICT untuk membuat rancangan mengajar harian mereka agar menjadi lebih menarik. penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam pendidikan semakin meluas bukan sahaja di kalangan guru malah murid -murid juga semakin aktif menggunakan ICT.utm. Pada mulanya teknologi maklumat direka dengan reka bentuk yang besar saiznya. Jamaliyah Binti Ahmad Kurikulum Bersepeadu Sekolah Rendah Pendidikan Jamani dan Kesihatan Tahun 6 Dewan Bahasa dan Pustaka www. Aris Fazil Bin Haji Ujang.

0 LAMPIRAN 22 .9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful