SEKOLAH KEBANGSAAN PULAU SERAI 26600 PEKAN PAHANG DARUL MAKMUR

NAMA:

.

ARAHAN: 1.KERTAS INI MENGANDUNGI 30 SOALAN. 2. ANDA DIKEHENDAKI MENJAWAB SEMUA SOALAN. 3. JAWAB DENGAN IKHLAS DAN MENEPATI CITARASA ANDA.

bersikap panas baran. .dan bersahsiah yang baik. bercita-cita tinggi dan gigih berusaha untuk kejayaan dan kecemerlangan. Adakah kamu seorang pemimpin? A) Ya B) Tidak 2. B) Seseorang yang mempunyai wawasan. Sifat seorang pemimpin yang perlu ada pada anda? A) Bertaqwa kepada Tuhan B) Berperibadi rendah 4. sukakan cabaran. Aakah tugas dan tanggungjawab seprang pemimpin? A) Sebagai ketua murid.dan pembantu kepada guru dan kawan-kawan. 1. 3.Soalan 1 hingga 30.guru-guru dan kawan-kawan seperjuangan dan tegur dengan tegas kepada rakan yang membuat kesalahan. Apakah yang dimaksudkan dengan pemimpin? A) Seseorang yang mempunyai cita-cita yang tinggi. B) Sebagai ketua serta pembantu kepada pentadbir.

Kenapa perlu berpakaian kemas dan berketerampilan menarik? A) Supaya di sanjung oleh kawan-kawan B) Sebagai mencerminkan keperibadian yang baik pada pandangan orang lain 9. apakah tindakan kamu? . 10. Adakah perlu seseorang pemimpin sabar dan tabah melayan kerenah kawan-kawannya? A) Ya B) Tidak 8. Adakah sikap PEKA perlu ada dalam diri anda? A) Ya B) Tidak 7. Sekiranya seorang kawan baik kamu telah mencuri barang kesayangan kamu. Kenapa mesti bekelakuan baik sepanjang masa? A) Supaya di sanjung tinggi oleh guru-guru. Bagaimanakah cara dan teguran yang baik untuk menegur kawan seperjungan kamu agar mereka menghormati kamu? A) Bercakap dengan nada yang tinggi. melihat situasi dan bermanis muka. 6.5.memberi amaran yang tegas dan bermasam muka B) Bercakap dengan nada/suara yang lembut. kawan-kawan dan masyarakat B) Supaya kawan-kawan takut pada anda.

B) Gembira sangat-sangat dan berasa bangga kerana boleh membuli kawan-kawan sesuka hati. Kamu Adakah kamu pernah memarahi orang lain dengan cara yang kasar? A) Ya B) Tidak Pernah C) Kadang-kadang D) Tak tahu 13. Pukul berapa sepatutnya kamu berada di sekolah pada hari Selasa dan Khamis? A) 7. pemarah. B) Berbudi pekerti yang baik. 12.A) Memarahinya dan tidak mahu berkawan dengannya lagi B) Bersabar dan tegur dengan cara yang baik kesalahan yang telah dibuatnya.10 pagi .sering berbangga dengan diri sendiri. 14. 11. bersifat sabar dan sentiasa memafkan kesalahan orang lain.30 pagi B) 7. Ciri-ciri pemimpin yang cemerlang? A) Berbudi pekerti yang mulia. Apakah reaksi kamu sekiranya kamu dilantik menjadi seorang ketua? A) Gembira tetapi risau sekiranya tidak dapat menjalankan tugas dengan baik.

Seorang warga tua sedang melintas jalan. B) Tengok sahaja dan buat tak tahu selepas itu 17. 18.apakah tindakan kamu? A) Menjerit dan memarahi murid di dalam kelas tersebut B) Menyatakan kepada kelas tersebut supaya keluarkan buku dan baca dan sesiapa yang bising nama akan di hantar kepada guru. Kenapakah kita perlu menjaga hati dan perasaan orang lain? orang lain juga manusia seperti kita yang mempunyai A) Kerana kelemahan dan kelebihan tersendiri B) Kerana orang lain akan takut pada kita. sedangkan kelas tersebut terlalu bising dan murid di dalam kelas itu tidak mengendahkan kamu sebagai pengawas. 19. 16. apakah tindakan kamu? A) Berlari ke arah warga emas itu dan memimpin tangannya menyeberangi jalan dengan selamat. Kawan kamu telah mendapat tempat pertama dalam peperiksaan baru-baru ini. Kamu telah ditugaskan untuk menjaga Kelas tahun 2 semasa guru sedang bermenyuarat. Seorang guru telah memarahi kamu disebabkan oleh sikap kamu yang tidak beradap sopan semasa menjalankan tugas sebagai seorang ketua. Apakah perasaan kamu? . Apakah tindakan kamu? A) Biarkan sahaja.15. B) Berusaha dengan lebih tekun agar dapat menandinginya.

A) Malu. Apakah perasaan kamu sekarang? A) Gembira dan dapat ilmu yang berguna B) Boring dan merasakan program ini meletihkan 22. Apakah tindakan kamu ketika berjumpa dengan guru atau orang yang lebih tua dari kamu? A) Berhenti dan menundukkan kepala lalu memberi salam B) Berhenti dan senyum sahaja 21. A) Ya B) Kadang-kadang dan tengok situasi 24. 20.Apakah tindakan kamu? . Adakah kamu seorang yang panas baran. pemarah dan tidak suka pada peraturan? A) Ya B) Tidak C) Kadang-kadang 23.Berdendam dengan guru berkenaan serta tidak puas hati B) Meminta maaf dan tidak akan ulangi kesilapan tersebut. Sekumpulan budak lelaki telah mengejek kamu dan memalukan kamu Adalah perlu kamu bertolak ansur semasa menjalankan tugas? semasa di kelas.

Adakah kamu akan menggunakan duit yang diberi oleh guru tadi untuk membeli makanan? A) Ya B) Tidak C) Tidak tahu 26. Apakah tindakan mengkhianati kawan kamu sendiri? A) Ya B) Tidak dan puas hati kerana dapat buat begitu 28. kamu? A) Ambil dan pakai B) Ambil dan serah pada ayah supaya ayah mencari pemilik telefon itu. 27.tetapi suatu hari duit untuk kamu membeli makanan pada waktu rehat telah hilang. Apakah yang kamu dapat dari permainan Intelek sebentar tadi? A) Gembira dan akan praktikkan dalam kehidupan B) Penat dan seronok . Kamu memang amat berminat dengan telefon itu. Adakah kamu akan rasa bersalah sekiranya kamu telah Kamu telah menjumpai sebuah telefon bimbit yang berjenama di jalan. 25.A) Bersabar dulu dan tunggu masa yang sesuai akan buat sesuatu ke atas mereka B) Bersabar dan senyap sahaja. Kamu diamanahkan oleh guru kamu memegang duit RM 100 untuk digunakan pada jamuan kelas.

Apakah perasaan kamu mendengar ceramah dari Cikgu Mohammad pagi tadi? A) Bosan dan ngantuk B) Berminat dan gembira kerana tahu tugas-tugas seorang pemimpin 30. Apakah azam kamu selepas ni? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- .29.