SOALAN KEPIMPINAN

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAU SERAI 26600 PEKAN PAHANG DARUL MAKMUR

NAMA:

.

ARAHAN: 1.KERTAS INI MENGANDUNGI 30 SOALAN. 2. ANDA DIKEHENDAKI MENJAWAB SEMUA SOALAN. 3. JAWAB DENGAN IKHLAS DAN MENEPATI CITARASA ANDA.

Adakah kamu seorang pemimpin? A) Ya B) Tidak 2.guru-guru dan kawan-kawan seperjuangan dan tegur dengan tegas kepada rakan yang membuat kesalahan. Apakah yang dimaksudkan dengan pemimpin? A) Seseorang yang mempunyai cita-cita yang tinggi. B) Seseorang yang mempunyai wawasan.dan bersahsiah yang baik. Sifat seorang pemimpin yang perlu ada pada anda? A) Bertaqwa kepada Tuhan B) Berperibadi rendah 4. . 3. sukakan cabaran. 1. B) Sebagai ketua serta pembantu kepada pentadbir.dan pembantu kepada guru dan kawan-kawan. bersikap panas baran. bercita-cita tinggi dan gigih berusaha untuk kejayaan dan kecemerlangan.Soalan 1 hingga 30. Aakah tugas dan tanggungjawab seprang pemimpin? A) Sebagai ketua murid.

Adakah sikap PEKA perlu ada dalam diri anda? A) Ya B) Tidak 7. Kenapa mesti bekelakuan baik sepanjang masa? A) Supaya di sanjung tinggi oleh guru-guru. Kenapa perlu berpakaian kemas dan berketerampilan menarik? A) Supaya di sanjung oleh kawan-kawan B) Sebagai mencerminkan keperibadian yang baik pada pandangan orang lain 9. apakah tindakan kamu? . Bagaimanakah cara dan teguran yang baik untuk menegur kawan seperjungan kamu agar mereka menghormati kamu? A) Bercakap dengan nada yang tinggi. Sekiranya seorang kawan baik kamu telah mencuri barang kesayangan kamu. kawan-kawan dan masyarakat B) Supaya kawan-kawan takut pada anda. 6. melihat situasi dan bermanis muka.memberi amaran yang tegas dan bermasam muka B) Bercakap dengan nada/suara yang lembut. 10. Adakah perlu seseorang pemimpin sabar dan tabah melayan kerenah kawan-kawannya? A) Ya B) Tidak 8.5.

pemarah.A) Memarahinya dan tidak mahu berkawan dengannya lagi B) Bersabar dan tegur dengan cara yang baik kesalahan yang telah dibuatnya. 12. B) Gembira sangat-sangat dan berasa bangga kerana boleh membuli kawan-kawan sesuka hati. Kamu Adakah kamu pernah memarahi orang lain dengan cara yang kasar? A) Ya B) Tidak Pernah C) Kadang-kadang D) Tak tahu 13.30 pagi B) 7. bersifat sabar dan sentiasa memafkan kesalahan orang lain.10 pagi . Ciri-ciri pemimpin yang cemerlang? A) Berbudi pekerti yang mulia. 11.sering berbangga dengan diri sendiri. Apakah reaksi kamu sekiranya kamu dilantik menjadi seorang ketua? A) Gembira tetapi risau sekiranya tidak dapat menjalankan tugas dengan baik. B) Berbudi pekerti yang baik. 14. Pukul berapa sepatutnya kamu berada di sekolah pada hari Selasa dan Khamis? A) 7.

19.15. 18. apakah tindakan kamu? A) Berlari ke arah warga emas itu dan memimpin tangannya menyeberangi jalan dengan selamat. Apakah perasaan kamu? . sedangkan kelas tersebut terlalu bising dan murid di dalam kelas itu tidak mengendahkan kamu sebagai pengawas. Kenapakah kita perlu menjaga hati dan perasaan orang lain? orang lain juga manusia seperti kita yang mempunyai A) Kerana kelemahan dan kelebihan tersendiri B) Kerana orang lain akan takut pada kita. Seorang warga tua sedang melintas jalan. Kawan kamu telah mendapat tempat pertama dalam peperiksaan baru-baru ini.apakah tindakan kamu? A) Menjerit dan memarahi murid di dalam kelas tersebut B) Menyatakan kepada kelas tersebut supaya keluarkan buku dan baca dan sesiapa yang bising nama akan di hantar kepada guru. B) Berusaha dengan lebih tekun agar dapat menandinginya. 16. Apakah tindakan kamu? A) Biarkan sahaja. Seorang guru telah memarahi kamu disebabkan oleh sikap kamu yang tidak beradap sopan semasa menjalankan tugas sebagai seorang ketua. Kamu telah ditugaskan untuk menjaga Kelas tahun 2 semasa guru sedang bermenyuarat. B) Tengok sahaja dan buat tak tahu selepas itu 17.

Apakah perasaan kamu sekarang? A) Gembira dan dapat ilmu yang berguna B) Boring dan merasakan program ini meletihkan 22. Adakah kamu seorang yang panas baran.A) Malu. Apakah tindakan kamu ketika berjumpa dengan guru atau orang yang lebih tua dari kamu? A) Berhenti dan menundukkan kepala lalu memberi salam B) Berhenti dan senyum sahaja 21.Apakah tindakan kamu? .Berdendam dengan guru berkenaan serta tidak puas hati B) Meminta maaf dan tidak akan ulangi kesilapan tersebut. Sekumpulan budak lelaki telah mengejek kamu dan memalukan kamu Adalah perlu kamu bertolak ansur semasa menjalankan tugas? semasa di kelas. 20. pemarah dan tidak suka pada peraturan? A) Ya B) Tidak C) Kadang-kadang 23. A) Ya B) Kadang-kadang dan tengok situasi 24.

Apakah tindakan mengkhianati kawan kamu sendiri? A) Ya B) Tidak dan puas hati kerana dapat buat begitu 28. kamu? A) Ambil dan pakai B) Ambil dan serah pada ayah supaya ayah mencari pemilik telefon itu. Kamu memang amat berminat dengan telefon itu. Adakah kamu akan rasa bersalah sekiranya kamu telah Kamu telah menjumpai sebuah telefon bimbit yang berjenama di jalan.A) Bersabar dulu dan tunggu masa yang sesuai akan buat sesuatu ke atas mereka B) Bersabar dan senyap sahaja.tetapi suatu hari duit untuk kamu membeli makanan pada waktu rehat telah hilang. 25. Apakah yang kamu dapat dari permainan Intelek sebentar tadi? A) Gembira dan akan praktikkan dalam kehidupan B) Penat dan seronok . Kamu diamanahkan oleh guru kamu memegang duit RM 100 untuk digunakan pada jamuan kelas. 27. Adakah kamu akan menggunakan duit yang diberi oleh guru tadi untuk membeli makanan? A) Ya B) Tidak C) Tidak tahu 26.

Apakah azam kamu selepas ni? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- . Apakah perasaan kamu mendengar ceramah dari Cikgu Mohammad pagi tadi? A) Bosan dan ngantuk B) Berminat dan gembira kerana tahu tugas-tugas seorang pemimpin 30.29.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful