P. 1
AYAT MUHKAM & MUHKAMAT

AYAT MUHKAM & MUHKAMAT

|Views: 942|Likes:
Published by othmana

More info:

Published by: othmana on Apr 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/16/2012

pdf

text

original

AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIHAT: PERBEZAAN DAN CONTOHCONTOHNYA

OLEH SYED OTHMAN B AHMAD ALKAFF SARJANA MUDA PENDIDIKAN (PENGAJIAN ISLAM) DENGAN KEPUJIAN KELAS SATU (UTM)

7. CONTOH AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIH HUKUM MENTAKWILKAN AYAT MUTASYBIHAT CARA MENTAKWIL AYAT-AYAT MUTASYABIHAT KESIMPULAN BIBLIOGRAPFI 1.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIHAT: PERBEZAAN DAN CONTOH-CONTOHNYA DAFTAR ISI MUKA SURAT 1. PENDAHULUAN DEFINISI AYAT-AYAT MUHKAM & MUTASYBIHAT PERBEZAAN ANTARA AYAT-AYAT MUHKAM & MUTASYBIHAT 3 4 5 7 9 14 16 17 4. 6. 3. 2. 5. 8. __ Pendahuluan: ________________________________________________________________________________________________________________________________ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 2 .

Al-Quran Al-Karim. datang dari Tuhan Maha Bijaksana dan Maha Tahu.2" Firman Allah taala 1 2 Al-Quran Al-Karim. Tidak ada paradox dan kontradikasi di dalamnya. isinya serupa dan berulang-ulang.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Al-Quran adalah sumber pokok daripada agama Islam dan dasar yang pertama daripada hukum-hukum Islam. kemudian diberi penjelasan. iaitu Kitab (Al-Quran). Hud : 1. untuk menempuh kebahagian dan kesejahteraan di dunia sampai di akhirat. Az-Zumar : 23 ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 3 . Firman Allah taala “Allah telah menurunkan pemberitaan yang sebaik-baiknya. Firman Allah taala " ‫الر، ك َتـب أ ُحك ِمت ءايـت ُه ث ُم فصل َت من ل ّدُن‬ ِ ْ ّ ُ ّ ُ َ َ ْ َ ْ ْ ٌ َ ‫"حكيم ٍ خبير‬ ِ َ ٍ ِ َ “Alif Laam Raa’. Semua isi-isi Al-Quran merupakan pedoman yang kuat dan hujjah yang sangat ampuh untuk dijadikan pegangan hidup dan kehidupan bagi semua umat.1" Di dalam Al-Quran tidak ada satu ayat adapun satu makna yang bertentangan satu sama lain. menyerupai yang satu dengan yang lain dan saling membenarkan. Kesemuanya adalah haq. Inilah Kitab yang kuat ampuh ayat-ayatnya.

3” 2.: 3 Al-Quran Al-Karim.t. Dan Dialah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. memerlukan pemikiran yang dalam agar ia dapat diterima. maka mereka mengikuti ayat-ayat yang mutasyabihat daripadanya untuk menimbulkan fitnah dan untuk mencari-cari takwilnya (yang keliru) padahal tidak ada yang mengetahui takwilnya melainkan Allah dan orang-orang yang mendalam ilmunya berkata “Kami beriman kepada ayat-ayat yang mutasyabihat. Semuanya itu dari sisi Tuhan kami. Ayat Muhkam Yaitu ayat yang hanya mempunyai satu erti menurut aturan bahasa Arab atau lainnya.” (Surah Al-Ikhlas ayat 4) ii.” Ertinya: “Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia. Adapun orang-orang yang dalam hatinya condong pada kesesatan. itulah pokok-pokok isi Al-Quran dan yang lain (ayat-ayat) mutasyabihat. Di antara (isinya) ayat-ayat yang muhkamat. Bagi memberi maksud atau tafsiran serta petunjukan pada ayat sedemikian.w. Ayat Mutasyabih Yaitu ayat-ayat yang mempunyai pengertian yang luas menurut bahasa Arab. erti ayat itu jelas diketahui. Ali Imran : 7 ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 4 .Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Maksudnya: “Dialah yang menurunkan Al-Kitab (Al-Quran) kepadamu. Misalnya firman Allah s. Misalnya dalam Surah Asyura ayat 11) Ertinya: “Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan-Nya.” Dan tidak dapat mengambil pelajaran (daripadanya) melainkan orang-orang yang berakal. Definisi Muhkam Dan Mutasyabih i.

5. kedua-dua ayat mutasyabihat ini memerlukan penjelasan yang lebih lanjut dari ‘Ar-Rosikhuun’. Muhkam ialah ayat yang jelas maksudnya. tidak memerlukan penjelasan- ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 5 . Muhkam ialah ayat yang tidak ada ihtimal (kemungkinan) kecuali kepada satu makna. Muhkam ialah ayat yang sudah diketahui maksudnya kerana sudah jelas atau dengan jalan takwil. ketentuan puasa harus pada bulan Ramadhan bukan bulan Sya’ban. Dan orang-orang yang merencanakan kejahatan bagi mereka azab yang keras. dan rencana jahat mereka akan hancur. keluar Dajjal dan seperti huruf muqatta’ah di permulaan surat." (QS. Perbezaan antara ayat Muhkam Dan Mutasyabihat Para ulama berbeda pendapat dalam memberikan perbezaan tentang ayat-ayat muhkam dan mutasyabih sebagai berikut: 1. Mutasyabih ialah ayat yang ada ihtimal(kemungkinan) pada banyak hal/perkara. Muhkam ialah ayat yang jelas dengan sendirinya.agar aqidah kita terpelihara dari penyelewengan. tidak dapat diterima oleh akal. 4.orang yang mendalam ilmu agamanya. Thaha 35:10) Tidak seperti kedua-dua ayat muhkam yang pertama yang sudah jelas maknanya. 3. maka bagi Allah kemuliaan itu semuanya. Mutasyabih ialah ayat yang tersembunyi maksudnya yang tidak tercapai oleh akal. 3. Seperti bilangan solat. Kepada-Nyalah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang saleh dinaikkan-Nya. Mutasyabih ialah sesuatu yang dogmatik. Muhkam ialah yang dapat diterima oleh akal. Mutasyabih ialah ayat yang maknanya hanya diketahui oleh Allah taala seperti bila akan berlaku Hari Kiamat. 2.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Maksudya: "Barangsiapa yang menghendaki kemuliaan.

fardu-fardu. Bahkan lafaz Muhkam dalam AlQuran adalah terang. tidak muhtamil dan tidak pula serupa. Mutasyabih ialah ayat-ayat yang dinasakh. pada hakikatnya tidak saling bertentangan akan tetapi dapat dikompromikan atau dipertemukan sebab kesemuanya mempunyai segi-segi pemandangan yang bermacam-macam yang kesemuanya menuju kepada pengertian yang sama. 6. Muhkam adalah fardu-fardu. janji dan ancaman.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ penjelasan dari yang lain. Mutasyabih ialah lafaz yang menunjukkan kepada suatu makna yang bertentangan dengan akal fikiran. ii. 9. jelas dan tegas serta tidak dimasuki oleh sesuatu yang meragukan dan sebagainya. Muhkam ialah ayat-ayat yang tidak dinasakh. apa yang wajib diimankan harus diamalkan. sumpah-sumpah yang wajib diimankan akan tetapi tidak diamalkan. Muhkam ialah ayat yang jelas tanpa takwil. tidak dapat diketahui ________________________________________________________________________________________________________________________________ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 6 . Muhkam ialah nasikh. Mutasyabih ialah ayat yang lafaznya berulang. Mutasyabih adalah kisah dan amtsal (perumpamaan). __ Ayat Mutasyabihat ialah sesuatu yang dari segi redaksinya. 10. Mutasyabih ialah ayat yang memerlukan penjelasan. Pendapat-pendapat para ulama mengenai ayat muhkam dan mutasyaabih yang disebutkan di atas. Muhkam ialah ayat yang lafaznya tiada berulang. amtsal. Adapun kesimpulan daripada pendapat-pendapat tersebut diatas adalah : i. had-had. tidak dapat ditarjihkan. halal. Ayat Muhkam ialah lafaz yang mempunyai makna yang kukoh yakni kukoh dalam erti kata menegah dari dimasuki oleh kerusakan yang datang dari luar atau dari dirinya. 11. 7. sehingga petunjuknya kabur. 8. Muhkam yaitu sesuatu yang jelas ibaratnya. Mutasyabih ialah ayat yang tidak dapat dimengerti kecuali dengan takwil. haram. Mutasyabih ialah ayat yang mansukh.

untuk diketahui. Menurut Ar-Raghib di dalam kitab Mufradat Al-Quran. Maka dalam hal yang kedua ini harus ditakwilkan dengan mengembalikan makna kepada ayat-ayat muhkamat. Seperti kata-kata yang gharib (asing) dan hukum-hukum yang belum konkrit." Maksudnya:" Dan Tuhanmu telah perintahkan. sehingga petunjuknya kabur. membahagi mutasyabih dari segi dapat dan tidaknya diketahui oleh manusia. Mutasyabih yang di antara kedua hal tersebut. Contoh Ayat-ayat Muhkam Maksudnya: " Katakanlah: "Marilah. Seperti waktunya hari Kiamat. CONTOH AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIH A. ". Orang lain tidak dapat mengetahuinya.w memberi isyarah dengan doanya kepada Ibn Abbas Maksudnya: “Ya Allah! Pandaikanlah ia dalam bidang agama dan ajarkanlah ia takwil” 4. Dalam hal inilah Rasulullah s. dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ hakikat maknanya kecuali oleh Allah taala atau ia menunjukkan kepada suatu makna yang bertentangan dengan akal fikiran. Iaitu di antara ada jalan dan tidaknya. supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu. keluarnya Dabbah dan sebagainya. menjadi tiga macam : (i) (ii) (iii) Mutasyabih yang tidak ada jalan untuk diketahui. ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 7 . supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata. Mutasyabih yang ada jalan untuk diketahui oleh manusia. mustahil kepada beberapa wajah yang tidak dapat ditarjihkan.a. iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatupun. Jenis yang ketiga ini dapat diketahui khusus oleh orang-orang yang mendalam ilmunya.

" (Fathir: 10) Dan tentang 'uruj (naik)nya sesuatu kepadaNya: "Malaikat-malaikat dan Jibril naik (menghadap) kepada Tuhan ." (Al-Mulk: 16) Dan tentang shu'ud (naik)nya sesuatu kepadaNya: ". KepadaNya-lah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang shalih dinaikkanNya." (surat Al-A'raf:54) "Apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang di langit.." (An-Nisa': 164) ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 8 . Contoh Ayat-ayat Mutasyabihat Maksudnya: "Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa..Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ B... lalu Dia bersemayam di atas `Arsy ." (Al-Ma'arij: 4) "Dan Allah telah berbicara kepada Musa dengan langsung...

. akan tetapi semakin teruji semakain bertambah bertambah pahala sebagaimana dalam firman Allah Ta’ala s. tetapi kedua-dua tangan Allah terbuka. dalam Surah Ali Imran ayat 142: Maksudnya: “Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 9 . tentu saja menjadikan lebih payah untuk menyampaikan hak itu dan lebih teruji.t. Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: "Dan tetap kekal Wajah Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan." (Ath-Thur: 48) Maksudnya adalah "berada dalam penglihatan dan penjagaan Kami"..w." (Ar-Rahman: 27) Mengenai AL-YADAANI (DUA TANGAN). 5." (Al-Ma'idah: 64) Dan mengenai AL-'AINAANI (DUA MATA) . Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: "(Tidak demikian). Dia menafkahkan sebagaimana Dia kehendaki. maka sesungguhnya kamu berada dalam penglihatan Kami.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Mengenai AL-WAJHU (WAJAH).. . FAEDAH MEMAHAMI AYAT-AYAT MUTASYABIHAT ‘Ulama-‘ulama telah menyebutkan faedah-faedah ayat-ayat yang mutasyabihat itu dengan beberapa wajah : Faedah pertama : Keberadaan ayat mutasyabihat ini.. Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: ".

dan dengan demikian tiap-tiap satu mazhab akan berlumba–lumba mengkaji Al-Quran itu supaya didapatinya di dalam AlQuran sesuatu yang menguatkan pendiriannya. kerana itu orang-orang yang berhajat menelitinya itu akan menggunakan dalil akal agar ia terlepas dari hanya bertaklid dan sampailah ia kepada cahaya keterangan dan kenyataan. setiap mazhab yang berbagai-bagai itu aakan bersama-sama memperhatikannya dan bersungguh-sungguh memikirkannya. Maka jika mereka diserukan kepada menetapkan akan adanya satu yang ada dan tiada bertubuh serta tiada mengambil tempat. tentu saja membatalkan sekalian mazhab selain dari yang satu. atau hanya diketahui oleh Allah taala? Dalam hal ini ada dua pendapat. bertangan. sehingga ayatayat muhkamat jadi penerangan bagi ayat-ayat mutasyabihat . HUKUM MENTAKWILKAN AYAT-AYAT MUTASYABIHAT Adakah ayat-ayat mutasyabihat itu dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhuna Fil `Ilmi. tentu saja ditolaknya yang demikian itu kerana pada mereka : itu tidak masuk akal. Oleh kerana itu. seumpama Allah ada bermuka. yang paling manfa’at ialah Al-Quran itu mempunyai ayat-ayat muhkamat dan mutasyabihat. ayat-ayat muhkamat dan ayat ta’wil dan perlu pula kepada bahagian yang lain. Sebab itu. Hal ini pasti membosankan hati orang-orang yang mempunyai mazhab yang bermacam-macam akan menerimanya dan menilitina. nescaya tidak akan ada yang sesuai kecuali satu mazhab saja. ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 10 . terlepaslah yang batil dari kebatalinnya dan sampailah mereka kepada yang hak. dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)?” Faedah kedua : Jika Quran itu semuanya hanya mengandung ayat-ayat muhkamat saja. maka perlulah mereka kepada mempelajari merajihkan(membuat perbandingan) sebahagiannya daripada mereka perlu mengetahui ilmu-ilmu yang bermacam-macam ilmu Usul-Fiqh. Di mana sebab-sebab perbezaan pendapat itu adalah berasal daripada perbedaan cara dalam membaca ayat 7 dari surah Ali Imran. Faedah keempat : Sebab Al-Quran itu mempunyai mutasyabihat. Faedah ketiga : Al-Quran itu ada mengandungi ayat-ayat muhkamat dan ayat-ayat mutasyabihat. ialah Al-Quran satu kitab yang mengandung da’wah (seruan) kepada orang yang khas dan orang awam. berarah dan sebagainya.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ bersungguh-sungguh) di antara kamu. Maka dengan ini. Maka dengan jalan demikian ini. mereka diserukan dengan sesuatu yang termasuk dalam akalnya. Nahu dan Faedah kelima : Sebab yang paling kuatnya dalam bab ini. sedang tabiat orang awam itu di dalam segenap halnya sangat payah sekali menerima hakikat sesuatunya. di samping seperti ilmu Lughah. 6. dan kezahiran ayat-ayat muhkamat itu.

mencari-cari fitnah. Pendapat pertama Pendapat sebagian ulama salaf dan sebagian sahabat. Mereka diberi sifat orang-orang yang hatinya condong kepada kesesatan..Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Sedangkan perbezaan cara membaca itu adalah disebabkan perbedaan di dalam membuat definisi atau memberikan pengertian terhadap Mutasyabihat.. Mereka berpendapat bahawa ayat-ayat Mutasyabihat itu tidak dapat diketahui selain oleh Allah taala sendiri. sebagaimana Allah dalam hal mengetahui takwil ayat-ayat mutasyabihat. Pendapat pertama ini di dalam membaca ayat 7 surat 3 Ali Imran mewaqafkan pada perkataan "‫"وَما ي َعْل َم ت َأ ْويلـه إ ِل ّ الله‬ ُ ُ َ ِ ُ َ “.. surah 3 Ali Imran di atas mencela kepada orang-orang yang mengikuti ayatayat Mutasyabihat.dan tidak mengetahui takwilnya kecuali Allah. Akan tetapi ayat tersebut memuji orang-orang yang menyerah bulat-bulat kepada Allah dalam hal mengetahui takwil ayat-ayat Mutasyabihat. seperti Ubay bin Ka’ab dan Aisyah r. b.” Perkataan ( ْ ْ ِ َ ُ ِ ّ َ ِ ‫)الرسخوْن فى العِلم‬ “Dan orang-orang yang mendalam ilmunya” Hujah mereka ialah a. " Firman Allah taala ‫والرسخون فى ال ْعل ْم ِ ي َقولون ءامنا بـه ك ُل من‬ ِ ِ َ ْ ِ ّ َ ِ ِ ّ َ َ َ ُ ُ ْ ّ ّ 11 ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF . sebagaimana Allah taala memuji orang-orang yang mengimankan barang-barang ghaib.a. i. Ayat 7.

" Dari Aisyah r.. 4 Riwayat Al-Bukhari & Muslim ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 12 .. c.فى ال ْعِل ْم ِ ي َقولون‬ ِ َ ُ ُ e. َ َ ْ َ ُ ِ َ َ ‫فإ ِذا رأ َي ْت ال ّذين ي َت ّب ِعون ما ت َشاب َه من ْه فأ ُولـئ ِك‬ َ َ ِ َ َ ُ َ َ َ ‫”سحى الله فاحذَرهم‬ ّ َ ْ ُ ْ ْ َ ُ maka mereka itu adalah orang-orang yang disebutkan oleh Allah.4” d.w bersabda Maksunya: “Apabila kamu melihat orang-orang yang mengikuti ayat-ayat Mutasyabihat. Rasulullah s. dari Abu Malik AlAsy`ari bahawa Rasulullah saw bersabda َ َ ُ َ ‫"ل َ أ َخاف على أ ُمتي إ ِل ّ ث َل َث خل َل : أ َن ي َك ْث ُر ل َهم‬ ِ َ ِ ّ ْ ُ ُ َ ٍ ْ َ َ ُ َ ‫ال ْمال في َت َحاسدوا في َقت َت ِل ُوا ، وأ َن ي َفت َح ل َهم‬ ُ َ َ ُ ُ َ ْ ْ َ ْ ‫ال ْك ِتاب في َأ ْخذُهُ ال ْمؤمن ي َب ْت َغى ت َأ ْويل َه وما ي َعل َم‬ ُ َ َ َ ِ ُ ِ ْ ُ ُ ْ َ َ ُ ِ "‫ت َأ ْويل َه إ ِل ّ الله‬ َ ُ ِ Maksudnya: “Yang saya takutkan bagi umatku tidak lain kecuali tiga perkara : mereka mempunyai harta yang banyak lalu mereka saling dengki-mendengki. Dikeluarkan oleh Abdul Razzaq di dalam tafsirnya dan oleh Imam Al-Hakim di dalam Mustadraknya dari Ibn Abbas bahawa Ibn Abbas membaca : ( ) lalu baru membaca ( ‫وَما ي َعْل َم ت َأ ْوِي ْل َه إ ِل ّ الله‬ ُ ُ ُ َ ‫.“Peringatkan mereka!. Mereka dibukakan kitab lalu kitab itu diambil oleh seorang yang beriman untuk dicari-cari takwilnya sedangkan tidak dapat diketahui takwilnya kecuali oleh Allah”.a. sehingga terjadi bunuh-membunuh di antara mereka.) . ‫والرسحون‬ َ ُ ِ ّ َ Dikeluarkan oleh At-Tabari di dalam kitab Mu’jam Al-Kabir.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ‫”عن ْد رب ّنـا‬ َ َ ِ ِ Maksudnya: “Orang-orang yang mendalam ilmunya berkata : “Kami beriman kepada ayatayat yang mutasyabihat.a. yang patut diucapkan oleh orang yang tidak mengerti dan tidak faham terhadap takwil ayat-ayat Mutasyabihat. Semuanya itu dari sisi Tuhan kami.” (Ali Imran : 7) Kata-kata seperti ini memberikan pengertian tunduk dan menyerah bulat-bulat.

Ad-Dahhak. Tafsir yang diketahui oleh orang Arab. Apabila mereka tidak tahu takwilnya mereka tidak tahu Nasikh daripada Mansuhk.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ f. tidak ada alasan bagi seorang pun untuk tiada mengetahuinya. apabila Allah itu bercakap kepada hambaNya dengan sesuatu yang tidak dapat diketahui oleh seseorang dari hambaNya. saya mengetahui ta’wilnya (ayat mutasyabihat).” Berkata Ad-Dahhak “Orang-orang yang mendalam ilmunya akan mengetahui takwil ayat-ayat Mutasyabihat. mengaku mengetahuinya selain Allah.” ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 13 . sebab tidak masuk akal. Ibn Al-Hajib dan jumhur sahabat. ومن ادّعى عل ْمه سوى الله فهو كاذب‬ َ ٌ ِ َ َ ُ َ ِ َ ِ ُ َ ِ ِ َ َ ُ Halal-haram. Mereka berpendapat bahawa takwil ayat-ayat mutasyabihat dapat diketahui oleh orang-orang yang dalam ilmunya (Ar-Rasikhuun Fil `Ilmi). Mujahid. َ َ ُ ْ ُ َ ‫"أ ُن ْزل ال ْقرآن على أ َرب َعة أ َعرف: حل َل وحرام ٍ ل‬ َ ِ َ ِ ُ ْ ِ َ ْ َ َ َ ٍ ‫ي َعذَر أ َحدٌ ب ِجهال ِت ِه، وت َفسي ْر ت ُفسرهُ ال ْعرب‬ ُ َ َ َ ُ ْ َ َ ُ ّ َ ٍ ِ ْ َ ِ ّ ‫وت َفسي ْر ي ُفسرهُ ال ْعل َماءُ ومت َشاب ِه ل َ ي َعل َمه إ ِل‬ َ ُ َ ٍ ُ ُ ْ َ ُ ُ ّ َ ٍ ِ ْ َ "‫الله. hadits Marfu’. Rasulullah saw bersabda : “Al-Quran itu diturunkan menurut empat huruf : 1. halal dari haramnya. Imam Nawawi. Ibnu Abbas berkata “Saya termasuk orang-orang yang dalam ilmunya.” ii. Tafsir yang diketahui oleh ulama. 3. 2. maka ia adalah berdusta. 4. Barangsiapa Dikeluarkan oleh Ibn Jarir dari Ibn Abbas. Mutasyabih. Pendapat kedua Pendapat Ibn Abbas. yang tidak diketahui selain Allah Yang Maha Agung.” Berkata An-Nawawi “Itulah yang lebih sahih. Muhkam daripada Mutasyabihnya.

kerana ilmunya yang mendalam itu dan kerana mereka tidak akan bingung dan ragu-ragu. Di dalam ayat 7. iaitu 1. maka oleh kerananya ambillah sunan untuk mereka. akan tetapi mereka yakin terhadap ayat-ayat Mutasyabihat sebagaimana mereka yakin terhadap ayat-ayat Mutasyabihat sebagaimana mereka yakin terhadap ayat-ayat Muhkamat. surah Ali Imran itu mencela orang yang mencari-cari takwil yang bertentangan dengan ayat-ayat yang Muhkamat. Keduanya adalah dari Allah taala. c. Mutasyabih yang tidak dapat diketahui selain Allah taala. Mutasyabih yang dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhun Fil `Ilmi. Sebab masing-masing adalah merupakan definisi daripada kedua macam bahagian mutasyabih. Maka perbedaan di dalam membuat definisi atau memberikan pengertian terhadap ayat mutasyabihat itu sebenarnya tidak ada. Sesungguhnya orang-orang ahli sunan itu lebih tahu tentang kitabullah. Memang orang-orang yang mendalam ilmunya. b. tidak ada kegoncangan bagi mereka. Adapun firman Allah taala ( ‫آمنا ك ُل من عن ْد رب ّنا‬ َ َ ِ ِ ْ ِ ّ ّ َ ) ini tidak bertentangan dengan pengertian yang mereka peroleh.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Hujjah-hujjah mereka a. Setelah kita mengetahui bahawa hakikat mutasyabih itu sebenarnya ada dua macam. Mereka ahli yakin. Orang-orang yang mendalam ilmunya tidak seperti itu.a. untuk mencari fitnah. Hal demikian menunjukkan bahawa perbedaan cara bacaan pada ayat 7. manusia-manusia yagn mengajak berdebat kepadamu dengan mutasyabihat Al-Quran. mereka memaham ayat-ayat Mutasyabihat dengan suatu pengertian yang cocok dengan ayat-ayat Muhkamat.” Pernyataan Umar bin Al-Khattab ini menunjukkan bahawa ayat-ayat Mutasyabihat itu dapat diketahui selain Allah taala. 2. surah Ali ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 14 . Dikeluarkan oleh Ad-Darimi dari Umar bin Al-Khattab r. iaitu oleh orang-orang yang telah mendalam ilmunya dan ahli di dalam bidang sunan (hadits). ia berkata “Bahwasanya akan datang kepada kamu sekalian.

yakni harus berpedoman kepada yat-ayat yang Muhkamat. harus memahami ayat-ayat yang Muhkamat. kesemuanya adalah serupa-menyerupa dan benar-membenarkan. Ayat Mutasyabihat tidak boleh bertentangan dengan Muhkamat. di dalam memahamkan ayat-ayat yang Mutasyabihat. Maka tidak ada pertentangan pendapat atau berlainan faham. Tidak ada kontradiksi. Kedua. Apabila hal yang demikian sudah dapat kita capai. Apabila waqaf pada kata ( ‫وما يعلم تأويله إل الله‬ َ ) bacaan ini mengisyarahkan terhadap Mutasyabih macam yang pertama. Apabila hal yang maksud daripada ayat-ayat yang Muhkamat itu. Perlu diperhatikan. Dalam hal ini tidak boleh ditakwilkan. Cara Mentakwil Ayat-ayat Mutasyabihat Cara mentakwilkan ayat-ayat Mutasyabihat ialah: Pertama. kita di dalam mentakwilkan ayat-ayat Mutasyabihat itu harus mengembalikannya kepada ayat-ayat yang Muhkamat. Oleh kerana itu. 6. bahawa di dalam Al-Quran itu tidak ada satu makna pun yang bertentangan dengan yang lain. barulah kita diperbolehkan untuk memahamkan ayat-ayat yang Mutasyabihat. kita harus berpegang kepada dalil-dalil dan bersandar kepada bukti-bukti yang konkrit.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Imran tersebut. sehingga tidak akan terjadi kegoncangan dan keragu-raguan di dalam menanggapi Mutasyabihat. bahkan ayat-ayat Muhkamat harus menjadi panduan terhadap ayat-ayat Mutasyabihat yang mau kita takwilkan. tidak boleh hanya memakai ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 15 . Jenis kedua ini dapat dan boleh ditakwilkan dan menjadi peranan dalam ijtihad. sampai menghasilkan suatu kejadian dan mendapatkan suatu pengertian yang mendalam terhadap makna dan maksud daripada ayat-ayat yang Muhkamat itu. iaitu Mutasyabih yang tidak dapat diketahui selain Allah taala. Akan tetapi apabila disambungkan sampai dengan kata ( ْ ْ َ ُ ِ ّ ِ ‫ ) والرسحون فى العِلم‬maka memberi isyarah terhadap Mutasyabih jenis yang kedua. kedua-duanya adalah diperbolehkan dan tiap-tiap bacaan memberikan hukum yag berlainan terhadap suatu peristiwa yang berlainan pula. iaitu Mutasyabih yang dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhuna Fil `Ilmi.

Ada pendapat yang membolehkan untuk memilih salah satu dari dua makna tersebut. maka dalam hal yang kedua ini yang dipergunakan adalah ma’na yang haqiqah lughawiyah atau haqiqah urfiyah. Keempat. ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 16 . sesunguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. atau sama-sama haqiqah `urfiyah atau sama-sama haqiqah lughawiyah. Apabila kedua-dua makna itu sama-sama haqiqah syar’iyah.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ akal saja. seperti perkataan qur’u. maka yang dipergunakan adalah makna yang haqiqah syar’iyah. apabila lafaz atau ayat itu mempunyai dua makna dan kedua-duanya samasama jelas. maka makna yang lebih jelas itulah yang harus dipergunakan kecuali harus ada dalil atau bukti yang menuntut bahawa makna yang samar itulah yang dimaksud. Apabila tidak ditemukan bukti-bukti atau tanda-tanda. maka dalam hal ini ada beberapa pendapat. tidak bertentangan.5” Apabila makna yang satu `urfiyah dan yang lain lughawiyah. apabila ada lafaz atau ayat yang muhtamil kepada dua makna dan yang satu lebih jelas daripada yang lain. maka 5 ‫"وصل عل َي ْهم، إ ِن‬ ّ ِ ِ َ ّ َ َ َ َ "‫صلـوت َك سك َن ل ّهم‬ ْ ُ ٌ َ َ Al-Quran Al-Karim. Ketiga. maka kita harus berijtihad dengan mencari bukti-bukti atau tanda-tanda ayng menunjukkan kepada salah satu dari dua makna tersebut. makna yang satu haqiqah lughawiyah atau haqiqah urfiyah. Ada yang berpendapat. maka yang dipergunakan adalah makna yang samar itu. seperti firman Allah taala Maksudnya: “Dan doakanlah untuk mereka. Al-Taubah : 103. mengambil yang berat hukumnya dan ada yang berpendapat supaya menggunakan yang lebih ringan hukumnya. Apabila kedua-dua makna tersebut dapat dikompromikan. Kecuali apabila terdapat dalil yang menuntut terhadap haqiqah lughawiyah atau haqiqah urfiyah. maka yang diambil adalah makna yang urfiyah. mempunyai makna haid dan suci. sedangkan makna yang lain adalah haqiqah syar’iyah. sedangkan dua makna tersebut tidak dapat dikompromikan.

Mutasyabihat yang kedua dapat dan boleh ditakwilkan serta menjadi peranan daripada ijtihad. Ayat-ayat Muhkamat menjadi pedoman. c.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ menurut ahli tahqiq. b. menjadi panduan terhadap ayat Mutasyabihat yang ditakwilkan. maka yang dipergunakan adalah salah satu makna yang dituntut oleh dalil itu. muhtamil kepada beberapa wajah yang tidak dapat ditarjihkan. Mutasyabihat yang dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhun Fil `Ilmi. Akan tetapi apabila ada dalil yang menuntut kepada salah satu makna. ii. Wallahu a'lam bish-shawab ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 17 . tidak dapat di ketahui hakikat maknanya kecuali oleh Allah taala atau dari segi redaksinya menunjukkan kepada suatu makna yang ertentangan degan akal-fikiran sehingga petunjuknya kabur. 7. Pembagian ayat mutasyabihat i. Definisi ayat-ayat Mutasyabihat Ialah suatu ayat yang dari segi redaksinya. Cara mentakwilkan Mutasyabihat Harus dikembalikan kepada ayat-ayat Muhkamat. Definisi ayat Muhkam Ialah suatu ayat yang jelas dan terang dan tidak perlu kepada takwilnya. Mutasyabihat yang tidak dapat diketahui takwilnya selain Allah taala. d. KESIMPULAN a. wajib diihtimalkan kepada dua makna tersebut. Hukum mentakwilkan ayat-ayat Mutasyabihat Mutasyabihat yang pertama tidak boleh ditafsirkan atau ditakwilkan.

Jalaluddin.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 8. t. Shuib Mohd Amin. Az-Zarqani.tpt. Dar Al- Cetakan Kedua. vi. Manhaj Aqidah Imam Asy-Syafi’i (Terjemahan) : Dr Muhammad A Wahab Al-‘Aqil ~TAMAT~ ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 18 . 1996. Diploma Pengajian Malaysia-Perdaus. Maktabah As-Sabuni. ii. t. Kaherah. As-Suyuti. Nota Metodologi Tafsir & Kajian Al-Quran. Al-Quran & As-Sunnah Akademi Islah Fikr. Al-Itqan Fii Ulum Al-Quran. Bibliografi Al-Quran Al-Karim & Terjemahannya As-Sabuni.t. v. Dar Al-Fikr. 1980M/1400H. i. Muhammad Abdul Azim. At-Tibyan Fii Ulum Al-Quran. iv. Manahil Al-`Irfan Fii Ulum Al-Quran. ii. t. Muhammad Ali.t.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->