P. 1
AYAT MUHKAM & MUHKAMAT

AYAT MUHKAM & MUHKAMAT

|Views: 953|Likes:
Published by othmana

More info:

Published by: othmana on Apr 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/16/2012

pdf

text

original

AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIHAT: PERBEZAAN DAN CONTOHCONTOHNYA

OLEH SYED OTHMAN B AHMAD ALKAFF SARJANA MUDA PENDIDIKAN (PENGAJIAN ISLAM) DENGAN KEPUJIAN KELAS SATU (UTM)

3. __ Pendahuluan: ________________________________________________________________________________________________________________________________ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 2 . 7. PENDAHULUAN DEFINISI AYAT-AYAT MUHKAM & MUTASYBIHAT PERBEZAAN ANTARA AYAT-AYAT MUHKAM & MUTASYBIHAT 3 4 5 7 9 14 16 17 4. CONTOH AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIH HUKUM MENTAKWILKAN AYAT MUTASYBIHAT CARA MENTAKWIL AYAT-AYAT MUTASYABIHAT KESIMPULAN BIBLIOGRAPFI 1. 2. 5. 6. 8.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIHAT: PERBEZAAN DAN CONTOH-CONTOHNYA DAFTAR ISI MUKA SURAT 1.

1" Di dalam Al-Quran tidak ada satu ayat adapun satu makna yang bertentangan satu sama lain.2" Firman Allah taala 1 2 Al-Quran Al-Karim. Tidak ada paradox dan kontradikasi di dalamnya. untuk menempuh kebahagian dan kesejahteraan di dunia sampai di akhirat. datang dari Tuhan Maha Bijaksana dan Maha Tahu. isinya serupa dan berulang-ulang. Semua isi-isi Al-Quran merupakan pedoman yang kuat dan hujjah yang sangat ampuh untuk dijadikan pegangan hidup dan kehidupan bagi semua umat. menyerupai yang satu dengan yang lain dan saling membenarkan. Kesemuanya adalah haq. iaitu Kitab (Al-Quran). kemudian diberi penjelasan. Al-Quran Al-Karim. Inilah Kitab yang kuat ampuh ayat-ayatnya. Firman Allah taala “Allah telah menurunkan pemberitaan yang sebaik-baiknya. Firman Allah taala " ‫الر، ك َتـب أ ُحك ِمت ءايـت ُه ث ُم فصل َت من ل ّدُن‬ ِ ْ ّ ُ ّ ُ َ َ ْ َ ْ ْ ٌ َ ‫"حكيم ٍ خبير‬ ِ َ ٍ ِ َ “Alif Laam Raa’. Hud : 1.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Al-Quran adalah sumber pokok daripada agama Islam dan dasar yang pertama daripada hukum-hukum Islam. Az-Zumar : 23 ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 3 .

Dan Dialah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. itulah pokok-pokok isi Al-Quran dan yang lain (ayat-ayat) mutasyabihat. maka mereka mengikuti ayat-ayat yang mutasyabihat daripadanya untuk menimbulkan fitnah dan untuk mencari-cari takwilnya (yang keliru) padahal tidak ada yang mengetahui takwilnya melainkan Allah dan orang-orang yang mendalam ilmunya berkata “Kami beriman kepada ayat-ayat yang mutasyabihat. Definisi Muhkam Dan Mutasyabih i.: 3 Al-Quran Al-Karim.t.” Dan tidak dapat mengambil pelajaran (daripadanya) melainkan orang-orang yang berakal. Ali Imran : 7 ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 4 . Ayat Mutasyabih Yaitu ayat-ayat yang mempunyai pengertian yang luas menurut bahasa Arab. Di antara (isinya) ayat-ayat yang muhkamat. Bagi memberi maksud atau tafsiran serta petunjukan pada ayat sedemikian. Misalnya dalam Surah Asyura ayat 11) Ertinya: “Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan-Nya. Semuanya itu dari sisi Tuhan kami. memerlukan pemikiran yang dalam agar ia dapat diterima.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Maksudnya: “Dialah yang menurunkan Al-Kitab (Al-Quran) kepadamu. Ayat Muhkam Yaitu ayat yang hanya mempunyai satu erti menurut aturan bahasa Arab atau lainnya. Misalnya firman Allah s. erti ayat itu jelas diketahui.” Ertinya: “Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan Dia.” (Surah Al-Ikhlas ayat 4) ii.w. Adapun orang-orang yang dalam hatinya condong pada kesesatan.3” 2.

Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Maksudya: "Barangsiapa yang menghendaki kemuliaan. Muhkam ialah yang dapat diterima oleh akal. Muhkam ialah ayat yang sudah diketahui maksudnya kerana sudah jelas atau dengan jalan takwil. Muhkam ialah ayat yang tidak ada ihtimal (kemungkinan) kecuali kepada satu makna. Dan orang-orang yang merencanakan kejahatan bagi mereka azab yang keras. dan rencana jahat mereka akan hancur. Perbezaan antara ayat Muhkam Dan Mutasyabihat Para ulama berbeda pendapat dalam memberikan perbezaan tentang ayat-ayat muhkam dan mutasyabih sebagai berikut: 1. kedua-dua ayat mutasyabihat ini memerlukan penjelasan yang lebih lanjut dari ‘Ar-Rosikhuun’. ketentuan puasa harus pada bulan Ramadhan bukan bulan Sya’ban. keluar Dajjal dan seperti huruf muqatta’ah di permulaan surat. Mutasyabih ialah ayat yang tersembunyi maksudnya yang tidak tercapai oleh akal. Muhkam ialah ayat yang jelas maksudnya. tidak dapat diterima oleh akal. Mutasyabih ialah ayat yang ada ihtimal(kemungkinan) pada banyak hal/perkara." (QS. Kepada-Nyalah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang saleh dinaikkan-Nya. 5. maka bagi Allah kemuliaan itu semuanya. Thaha 35:10) Tidak seperti kedua-dua ayat muhkam yang pertama yang sudah jelas maknanya. 3. Muhkam ialah ayat yang jelas dengan sendirinya. 2. Mutasyabih ialah ayat yang maknanya hanya diketahui oleh Allah taala seperti bila akan berlaku Hari Kiamat.orang yang mendalam ilmu agamanya. 3.agar aqidah kita terpelihara dari penyelewengan. 4. tidak memerlukan penjelasan- ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 5 . Mutasyabih ialah sesuatu yang dogmatik. Seperti bilangan solat.

ii. Pendapat-pendapat para ulama mengenai ayat muhkam dan mutasyaabih yang disebutkan di atas. had-had. Mutasyabih ialah ayat yang memerlukan penjelasan. Bahkan lafaz Muhkam dalam AlQuran adalah terang. Muhkam ialah ayat yang jelas tanpa takwil. sumpah-sumpah yang wajib diimankan akan tetapi tidak diamalkan. apa yang wajib diimankan harus diamalkan. jelas dan tegas serta tidak dimasuki oleh sesuatu yang meragukan dan sebagainya. 6. tidak dapat ditarjihkan. Muhkam ialah ayat yang lafaznya tiada berulang. Mutasyabih ialah lafaz yang menunjukkan kepada suatu makna yang bertentangan dengan akal fikiran. janji dan ancaman. Muhkam adalah fardu-fardu. pada hakikatnya tidak saling bertentangan akan tetapi dapat dikompromikan atau dipertemukan sebab kesemuanya mempunyai segi-segi pemandangan yang bermacam-macam yang kesemuanya menuju kepada pengertian yang sama. __ Ayat Mutasyabihat ialah sesuatu yang dari segi redaksinya. Mutasyabih ialah ayat yang lafaznya berulang. 9. haram. 11. 10. amtsal. Mutasyabih ialah ayat yang tidak dapat dimengerti kecuali dengan takwil. sehingga petunjuknya kabur. Ayat Muhkam ialah lafaz yang mempunyai makna yang kukoh yakni kukoh dalam erti kata menegah dari dimasuki oleh kerusakan yang datang dari luar atau dari dirinya. Muhkam ialah nasikh. Adapun kesimpulan daripada pendapat-pendapat tersebut diatas adalah : i. tidak dapat diketahui ________________________________________________________________________________________________________________________________ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 6 . Mutasyabih ialah ayat yang mansukh. Muhkam ialah ayat-ayat yang tidak dinasakh. Mutasyabih ialah ayat-ayat yang dinasakh. halal. Mutasyabih adalah kisah dan amtsal (perumpamaan). fardu-fardu. Muhkam yaitu sesuatu yang jelas ibaratnya. 7.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ penjelasan dari yang lain. 8. tidak muhtamil dan tidak pula serupa.

Dalam hal inilah Rasulullah s. Jenis yang ketiga ini dapat diketahui khusus oleh orang-orang yang mendalam ilmunya.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ hakikat maknanya kecuali oleh Allah taala atau ia menunjukkan kepada suatu makna yang bertentangan dengan akal fikiran. ". CONTOH AYAT MUHKAM DAN MUTASYABIH A. menjadi tiga macam : (i) (ii) (iii) Mutasyabih yang tidak ada jalan untuk diketahui. Contoh Ayat-ayat Muhkam Maksudnya: " Katakanlah: "Marilah. sehingga petunjuknya kabur. untuk diketahui.w memberi isyarah dengan doanya kepada Ibn Abbas Maksudnya: “Ya Allah! Pandaikanlah ia dalam bidang agama dan ajarkanlah ia takwil” 4. Menurut Ar-Raghib di dalam kitab Mufradat Al-Quran. ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 7 . Orang lain tidak dapat mengetahuinya. keluarnya Dabbah dan sebagainya. supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata. Maka dalam hal yang kedua ini harus ditakwilkan dengan mengembalikan makna kepada ayat-ayat muhkamat. supaya aku bacakan apa yang telah diharamkan oleh Tuhan kamu kepada kamu. Iaitu di antara ada jalan dan tidaknya." Maksudnya:" Dan Tuhanmu telah perintahkan. dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. membahagi mutasyabih dari segi dapat dan tidaknya diketahui oleh manusia. Mutasyabih yang di antara kedua hal tersebut. iaitu janganlah kamu sekutukan dengan Allah sesuatupun. Seperti kata-kata yang gharib (asing) dan hukum-hukum yang belum konkrit. mustahil kepada beberapa wajah yang tidak dapat ditarjihkan. Mutasyabih yang ada jalan untuk diketahui oleh manusia.a. Seperti waktunya hari Kiamat.

. KepadaNya-lah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang shalih dinaikkanNya..Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ B." (Al-Mulk: 16) Dan tentang shu'ud (naik)nya sesuatu kepadaNya: ".." (Fathir: 10) Dan tentang 'uruj (naik)nya sesuatu kepadaNya: "Malaikat-malaikat dan Jibril naik (menghadap) kepada Tuhan .. lalu Dia bersemayam di atas `Arsy ." (Al-Ma'arij: 4) "Dan Allah telah berbicara kepada Musa dengan langsung..." (An-Nisa': 164) ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 8 ." (surat Al-A'raf:54) "Apakah kamu merasa aman terhadap Allah yang di langit. Contoh Ayat-ayat Mutasyabihat Maksudnya: "Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa.

Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: "Dan tetap kekal Wajah Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan... maka sesungguhnya kamu berada dalam penglihatan Kami.." (Ath-Thur: 48) Maksudnya adalah "berada dalam penglihatan dan penjagaan Kami". tetapi kedua-dua tangan Allah terbuka." (Al-Ma'idah: 64) Dan mengenai AL-'AINAANI (DUA MATA) .. Dia menafkahkan sebagaimana Dia kehendaki. dalam Surah Ali Imran ayat 142: Maksudnya: “Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 9 . Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: ". . 5. FAEDAH MEMAHAMI AYAT-AYAT MUTASYABIHAT ‘Ulama-‘ulama telah menyebutkan faedah-faedah ayat-ayat yang mutasyabihat itu dengan beberapa wajah : Faedah pertama : Keberadaan ayat mutasyabihat ini.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Mengenai AL-WAJHU (WAJAH)." (Ar-Rahman: 27) Mengenai AL-YADAANI (DUA TANGAN). akan tetapi semakin teruji semakain bertambah bertambah pahala sebagaimana dalam firman Allah Ta’ala s. Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: "(Tidak demikian). tentu saja menjadikan lebih payah untuk menyampaikan hak itu dan lebih teruji.w.t.

________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 10 . dan dengan demikian tiap-tiap satu mazhab akan berlumba–lumba mengkaji Al-Quran itu supaya didapatinya di dalam AlQuran sesuatu yang menguatkan pendiriannya. Di mana sebab-sebab perbezaan pendapat itu adalah berasal daripada perbedaan cara dalam membaca ayat 7 dari surah Ali Imran. terlepaslah yang batil dari kebatalinnya dan sampailah mereka kepada yang hak. Oleh kerana itu. seumpama Allah ada bermuka. yang paling manfa’at ialah Al-Quran itu mempunyai ayat-ayat muhkamat dan mutasyabihat. Sebab itu. maka perlulah mereka kepada mempelajari merajihkan(membuat perbandingan) sebahagiannya daripada mereka perlu mengetahui ilmu-ilmu yang bermacam-macam ilmu Usul-Fiqh. Faedah keempat : Sebab Al-Quran itu mempunyai mutasyabihat. Maka jika mereka diserukan kepada menetapkan akan adanya satu yang ada dan tiada bertubuh serta tiada mengambil tempat. Faedah ketiga : Al-Quran itu ada mengandungi ayat-ayat muhkamat dan ayat-ayat mutasyabihat. Nahu dan Faedah kelima : Sebab yang paling kuatnya dalam bab ini. bertangan. tentu saja ditolaknya yang demikian itu kerana pada mereka : itu tidak masuk akal. mereka diserukan dengan sesuatu yang termasuk dalam akalnya. HUKUM MENTAKWILKAN AYAT-AYAT MUTASYABIHAT Adakah ayat-ayat mutasyabihat itu dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhuna Fil `Ilmi. 6. Maka dengan jalan demikian ini. berarah dan sebagainya. setiap mazhab yang berbagai-bagai itu aakan bersama-sama memperhatikannya dan bersungguh-sungguh memikirkannya. sehingga ayatayat muhkamat jadi penerangan bagi ayat-ayat mutasyabihat . sedang tabiat orang awam itu di dalam segenap halnya sangat payah sekali menerima hakikat sesuatunya. Hal ini pasti membosankan hati orang-orang yang mempunyai mazhab yang bermacam-macam akan menerimanya dan menilitina. tentu saja membatalkan sekalian mazhab selain dari yang satu.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ bersungguh-sungguh) di antara kamu. dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)?” Faedah kedua : Jika Quran itu semuanya hanya mengandung ayat-ayat muhkamat saja. atau hanya diketahui oleh Allah taala? Dalam hal ini ada dua pendapat. dan kezahiran ayat-ayat muhkamat itu. Maka dengan ini. kerana itu orang-orang yang berhajat menelitinya itu akan menggunakan dalil akal agar ia terlepas dari hanya bertaklid dan sampailah ia kepada cahaya keterangan dan kenyataan. nescaya tidak akan ada yang sesuai kecuali satu mazhab saja. ialah Al-Quran satu kitab yang mengandung da’wah (seruan) kepada orang yang khas dan orang awam. di samping seperti ilmu Lughah. ayat-ayat muhkamat dan ayat ta’wil dan perlu pula kepada bahagian yang lain.

b. Pendapat pertama Pendapat sebagian ulama salaf dan sebagian sahabat. seperti Ubay bin Ka’ab dan Aisyah r.. sebagaimana Allah dalam hal mengetahui takwil ayat-ayat mutasyabihat. Mereka berpendapat bahawa ayat-ayat Mutasyabihat itu tidak dapat diketahui selain oleh Allah taala sendiri.. Akan tetapi ayat tersebut memuji orang-orang yang menyerah bulat-bulat kepada Allah dalam hal mengetahui takwil ayat-ayat Mutasyabihat. Mereka diberi sifat orang-orang yang hatinya condong kepada kesesatan.dan tidak mengetahui takwilnya kecuali Allah. mencari-cari fitnah. Ayat 7..a. surah 3 Ali Imran di atas mencela kepada orang-orang yang mengikuti ayatayat Mutasyabihat.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Sedangkan perbezaan cara membaca itu adalah disebabkan perbedaan di dalam membuat definisi atau memberikan pengertian terhadap Mutasyabihat. i. sebagaimana Allah taala memuji orang-orang yang mengimankan barang-barang ghaib.” Perkataan ( ْ ْ ِ َ ُ ِ ّ َ ِ ‫)الرسخوْن فى العِلم‬ “Dan orang-orang yang mendalam ilmunya” Hujah mereka ialah a. " Firman Allah taala ‫والرسخون فى ال ْعل ْم ِ ي َقولون ءامنا بـه ك ُل من‬ ِ ِ َ ْ ِ ّ َ ِ ِ ّ َ َ َ ُ ُ ْ ّ ّ 11 ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF . Pendapat pertama ini di dalam membaca ayat 7 surat 3 Ali Imran mewaqafkan pada perkataan "‫"وَما ي َعْل َم ت َأ ْويلـه إ ِل ّ الله‬ ُ ُ َ ِ ُ َ “.

“Peringatkan mereka!.a.” (Ali Imran : 7) Kata-kata seperti ini memberikan pengertian tunduk dan menyerah bulat-bulat. َ َ ْ َ ُ ِ َ َ ‫فإ ِذا رأ َي ْت ال ّذين ي َت ّب ِعون ما ت َشاب َه من ْه فأ ُولـئ ِك‬ َ َ ِ َ َ ُ َ َ َ ‫”سحى الله فاحذَرهم‬ ّ َ ْ ُ ْ ْ َ ُ maka mereka itu adalah orang-orang yang disebutkan oleh Allah. Rasulullah s. dari Abu Malik AlAsy`ari bahawa Rasulullah saw bersabda َ َ ُ َ ‫"ل َ أ َخاف على أ ُمتي إ ِل ّ ث َل َث خل َل : أ َن ي َك ْث ُر ل َهم‬ ِ َ ِ ّ ْ ُ ُ َ ٍ ْ َ َ ُ َ ‫ال ْمال في َت َحاسدوا في َقت َت ِل ُوا ، وأ َن ي َفت َح ل َهم‬ ُ َ َ ُ ُ َ ْ ْ َ ْ ‫ال ْك ِتاب في َأ ْخذُهُ ال ْمؤمن ي َب ْت َغى ت َأ ْويل َه وما ي َعل َم‬ ُ َ َ َ ِ ُ ِ ْ ُ ُ ْ َ َ ُ ِ "‫ت َأ ْويل َه إ ِل ّ الله‬ َ ُ ِ Maksudnya: “Yang saya takutkan bagi umatku tidak lain kecuali tiga perkara : mereka mempunyai harta yang banyak lalu mereka saling dengki-mendengki. Semuanya itu dari sisi Tuhan kami.) .a.4” d.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ‫”عن ْد رب ّنـا‬ َ َ ِ ِ Maksudnya: “Orang-orang yang mendalam ilmunya berkata : “Kami beriman kepada ayatayat yang mutasyabihat. Dikeluarkan oleh Abdul Razzaq di dalam tafsirnya dan oleh Imam Al-Hakim di dalam Mustadraknya dari Ibn Abbas bahawa Ibn Abbas membaca : ( ) lalu baru membaca ( ‫وَما ي َعْل َم ت َأ ْوِي ْل َه إ ِل ّ الله‬ ُ ُ ُ َ ‫. c. Mereka dibukakan kitab lalu kitab itu diambil oleh seorang yang beriman untuk dicari-cari takwilnya sedangkan tidak dapat diketahui takwilnya kecuali oleh Allah”.w bersabda Maksunya: “Apabila kamu melihat orang-orang yang mengikuti ayat-ayat Mutasyabihat.فى ال ْعِل ْم ِ ي َقولون‬ ِ َ ُ ُ e. ‫والرسحون‬ َ ُ ِ ّ َ Dikeluarkan oleh At-Tabari di dalam kitab Mu’jam Al-Kabir. " Dari Aisyah r.. sehingga terjadi bunuh-membunuh di antara mereka. 4 Riwayat Al-Bukhari & Muslim ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 12 . yang patut diucapkan oleh orang yang tidak mengerti dan tidak faham terhadap takwil ayat-ayat Mutasyabihat..

saya mengetahui ta’wilnya (ayat mutasyabihat). Pendapat kedua Pendapat Ibn Abbas. halal dari haramnya. Ad-Dahhak. Muhkam daripada Mutasyabihnya. Rasulullah saw bersabda : “Al-Quran itu diturunkan menurut empat huruf : 1. Ibnu Abbas berkata “Saya termasuk orang-orang yang dalam ilmunya. Imam Nawawi. Mujahid. Barangsiapa Dikeluarkan oleh Ibn Jarir dari Ibn Abbas. hadits Marfu’. 4. 3.” ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 13 .” Berkata Ad-Dahhak “Orang-orang yang mendalam ilmunya akan mengetahui takwil ayat-ayat Mutasyabihat. Tafsir yang diketahui oleh ulama. tidak ada alasan bagi seorang pun untuk tiada mengetahuinya. ومن ادّعى عل ْمه سوى الله فهو كاذب‬ َ ٌ ِ َ َ ُ َ ِ َ ِ ُ َ ِ ِ َ َ ُ Halal-haram.” Berkata An-Nawawi “Itulah yang lebih sahih. Mutasyabih. َ َ ُ ْ ُ َ ‫"أ ُن ْزل ال ْقرآن على أ َرب َعة أ َعرف: حل َل وحرام ٍ ل‬ َ ِ َ ِ ُ ْ ِ َ ْ َ َ َ ٍ ‫ي َعذَر أ َحدٌ ب ِجهال ِت ِه، وت َفسي ْر ت ُفسرهُ ال ْعرب‬ ُ َ َ َ ُ ْ َ َ ُ ّ َ ٍ ِ ْ َ ِ ّ ‫وت َفسي ْر ي ُفسرهُ ال ْعل َماءُ ومت َشاب ِه ل َ ي َعل َمه إ ِل‬ َ ُ َ ٍ ُ ُ ْ َ ُ ُ ّ َ ٍ ِ ْ َ "‫الله. sebab tidak masuk akal. 2. Apabila mereka tidak tahu takwilnya mereka tidak tahu Nasikh daripada Mansuhk. Tafsir yang diketahui oleh orang Arab. yang tidak diketahui selain Allah Yang Maha Agung. apabila Allah itu bercakap kepada hambaNya dengan sesuatu yang tidak dapat diketahui oleh seseorang dari hambaNya. mengaku mengetahuinya selain Allah. Ibn Al-Hajib dan jumhur sahabat.” ii. maka ia adalah berdusta.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ f. Mereka berpendapat bahawa takwil ayat-ayat mutasyabihat dapat diketahui oleh orang-orang yang dalam ilmunya (Ar-Rasikhuun Fil `Ilmi).

ia berkata “Bahwasanya akan datang kepada kamu sekalian. Sebab masing-masing adalah merupakan definisi daripada kedua macam bahagian mutasyabih. b. 2. Sesungguhnya orang-orang ahli sunan itu lebih tahu tentang kitabullah. Mutasyabih yang dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhun Fil `Ilmi. Adapun firman Allah taala ( ‫آمنا ك ُل من عن ْد رب ّنا‬ َ َ ِ ِ ْ ِ ّ ّ َ ) ini tidak bertentangan dengan pengertian yang mereka peroleh.” Pernyataan Umar bin Al-Khattab ini menunjukkan bahawa ayat-ayat Mutasyabihat itu dapat diketahui selain Allah taala.a. akan tetapi mereka yakin terhadap ayat-ayat Mutasyabihat sebagaimana mereka yakin terhadap ayat-ayat Mutasyabihat sebagaimana mereka yakin terhadap ayat-ayat Muhkamat. manusia-manusia yagn mengajak berdebat kepadamu dengan mutasyabihat Al-Quran. c. Mereka ahli yakin. mereka memaham ayat-ayat Mutasyabihat dengan suatu pengertian yang cocok dengan ayat-ayat Muhkamat. surah Ali ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 14 . Hal demikian menunjukkan bahawa perbedaan cara bacaan pada ayat 7. surah Ali Imran itu mencela orang yang mencari-cari takwil yang bertentangan dengan ayat-ayat yang Muhkamat. Maka perbedaan di dalam membuat definisi atau memberikan pengertian terhadap ayat mutasyabihat itu sebenarnya tidak ada. maka oleh kerananya ambillah sunan untuk mereka. Memang orang-orang yang mendalam ilmunya.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Hujjah-hujjah mereka a. Orang-orang yang mendalam ilmunya tidak seperti itu. iaitu oleh orang-orang yang telah mendalam ilmunya dan ahli di dalam bidang sunan (hadits). kerana ilmunya yang mendalam itu dan kerana mereka tidak akan bingung dan ragu-ragu. Di dalam ayat 7. tidak ada kegoncangan bagi mereka. Dikeluarkan oleh Ad-Darimi dari Umar bin Al-Khattab r. Setelah kita mengetahui bahawa hakikat mutasyabih itu sebenarnya ada dua macam. Keduanya adalah dari Allah taala. Mutasyabih yang tidak dapat diketahui selain Allah taala. untuk mencari fitnah. iaitu 1.

Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Imran tersebut. kedua-duanya adalah diperbolehkan dan tiap-tiap bacaan memberikan hukum yag berlainan terhadap suatu peristiwa yang berlainan pula. Dalam hal ini tidak boleh ditakwilkan. kesemuanya adalah serupa-menyerupa dan benar-membenarkan. Akan tetapi apabila disambungkan sampai dengan kata ( ْ ْ َ ُ ِ ّ ِ ‫ ) والرسحون فى العِلم‬maka memberi isyarah terhadap Mutasyabih jenis yang kedua. kita di dalam mentakwilkan ayat-ayat Mutasyabihat itu harus mengembalikannya kepada ayat-ayat yang Muhkamat. di dalam memahamkan ayat-ayat yang Mutasyabihat. Apabila hal yang maksud daripada ayat-ayat yang Muhkamat itu. bahawa di dalam Al-Quran itu tidak ada satu makna pun yang bertentangan dengan yang lain. Oleh kerana itu. 6. bahkan ayat-ayat Muhkamat harus menjadi panduan terhadap ayat-ayat Mutasyabihat yang mau kita takwilkan. Ayat Mutasyabihat tidak boleh bertentangan dengan Muhkamat. Jenis kedua ini dapat dan boleh ditakwilkan dan menjadi peranan dalam ijtihad. Cara Mentakwil Ayat-ayat Mutasyabihat Cara mentakwilkan ayat-ayat Mutasyabihat ialah: Pertama. kita harus berpegang kepada dalil-dalil dan bersandar kepada bukti-bukti yang konkrit. sampai menghasilkan suatu kejadian dan mendapatkan suatu pengertian yang mendalam terhadap makna dan maksud daripada ayat-ayat yang Muhkamat itu. iaitu Mutasyabih yang tidak dapat diketahui selain Allah taala. Apabila waqaf pada kata ( ‫وما يعلم تأويله إل الله‬ َ ) bacaan ini mengisyarahkan terhadap Mutasyabih macam yang pertama. Maka tidak ada pertentangan pendapat atau berlainan faham. Tidak ada kontradiksi. Apabila hal yang demikian sudah dapat kita capai. iaitu Mutasyabih yang dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhuna Fil `Ilmi. Perlu diperhatikan. sehingga tidak akan terjadi kegoncangan dan keragu-raguan di dalam menanggapi Mutasyabihat. yakni harus berpedoman kepada yat-ayat yang Muhkamat. Kedua. barulah kita diperbolehkan untuk memahamkan ayat-ayat yang Mutasyabihat. harus memahami ayat-ayat yang Muhkamat. tidak boleh hanya memakai ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 15 .

maka 5 ‫"وصل عل َي ْهم، إ ِن‬ ّ ِ ِ َ ّ َ َ َ َ "‫صلـوت َك سك َن ل ّهم‬ ْ ُ ٌ َ َ Al-Quran Al-Karim. apabila ada lafaz atau ayat yang muhtamil kepada dua makna dan yang satu lebih jelas daripada yang lain. Apabila kedua-dua makna itu sama-sama haqiqah syar’iyah.5” Apabila makna yang satu `urfiyah dan yang lain lughawiyah. ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 16 . maka yang dipergunakan adalah makna yang samar itu. mengambil yang berat hukumnya dan ada yang berpendapat supaya menggunakan yang lebih ringan hukumnya. maka yang diambil adalah makna yang urfiyah. maka kita harus berijtihad dengan mencari bukti-bukti atau tanda-tanda ayng menunjukkan kepada salah satu dari dua makna tersebut. Ada pendapat yang membolehkan untuk memilih salah satu dari dua makna tersebut. sedangkan dua makna tersebut tidak dapat dikompromikan. Kecuali apabila terdapat dalil yang menuntut terhadap haqiqah lughawiyah atau haqiqah urfiyah. Keempat. maka makna yang lebih jelas itulah yang harus dipergunakan kecuali harus ada dalil atau bukti yang menuntut bahawa makna yang samar itulah yang dimaksud. makna yang satu haqiqah lughawiyah atau haqiqah urfiyah. mempunyai makna haid dan suci. Ketiga. seperti perkataan qur’u. atau sama-sama haqiqah `urfiyah atau sama-sama haqiqah lughawiyah. sedangkan makna yang lain adalah haqiqah syar’iyah. maka dalam hal ini ada beberapa pendapat. maka dalam hal yang kedua ini yang dipergunakan adalah ma’na yang haqiqah lughawiyah atau haqiqah urfiyah. Apabila kedua-dua makna tersebut dapat dikompromikan. apabila lafaz atau ayat itu mempunyai dua makna dan kedua-duanya samasama jelas. tidak bertentangan.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ akal saja. Ada yang berpendapat. Apabila tidak ditemukan bukti-bukti atau tanda-tanda. maka yang dipergunakan adalah makna yang haqiqah syar’iyah. seperti firman Allah taala Maksudnya: “Dan doakanlah untuk mereka. sesunguhnya doamu itu menjadi ketenteraman bagi mereka. Al-Taubah : 103.

tidak dapat di ketahui hakikat maknanya kecuali oleh Allah taala atau dari segi redaksinya menunjukkan kepada suatu makna yang ertentangan degan akal-fikiran sehingga petunjuknya kabur. KESIMPULAN a. Ayat-ayat Muhkamat menjadi pedoman. 7. Pembagian ayat mutasyabihat i. b. Wallahu a'lam bish-shawab ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 17 . c. Mutasyabihat yang kedua dapat dan boleh ditakwilkan serta menjadi peranan daripada ijtihad. d. Akan tetapi apabila ada dalil yang menuntut kepada salah satu makna. ii. Definisi ayat-ayat Mutasyabihat Ialah suatu ayat yang dari segi redaksinya. maka yang dipergunakan adalah salah satu makna yang dituntut oleh dalil itu.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ menurut ahli tahqiq. Mutasyabihat yang dapat diketahui takwilnya oleh Ar-Rasikhun Fil `Ilmi. muhtamil kepada beberapa wajah yang tidak dapat ditarjihkan. wajib diihtimalkan kepada dua makna tersebut. Cara mentakwilkan Mutasyabihat Harus dikembalikan kepada ayat-ayat Muhkamat. menjadi panduan terhadap ayat Mutasyabihat yang ditakwilkan. Definisi ayat Muhkam Ialah suatu ayat yang jelas dan terang dan tidak perlu kepada takwilnya. Mutasyabihat yang tidak dapat diketahui takwilnya selain Allah taala. Hukum mentakwilkan ayat-ayat Mutasyabihat Mutasyabihat yang pertama tidak boleh ditafsirkan atau ditakwilkan.

Al-Itqan Fii Ulum Al-Quran. Al-Quran & As-Sunnah Akademi Islah Fikr.t. vi. iv. t. Dar Al- Cetakan Kedua.tpt. ii. Jalaluddin. Nota Metodologi Tafsir & Kajian Al-Quran. 1980M/1400H. Maktabah As-Sabuni. t. v. Muhammad Abdul Azim. Manhaj Aqidah Imam Asy-Syafi’i (Terjemahan) : Dr Muhammad A Wahab Al-‘Aqil ~TAMAT~ ________________________________________________________________________________________________________________________________ __ SYED OTHMAN BIN AHMAD ALKAFF 18 . Dar Al-Fikr. Muhammad Ali. At-Tibyan Fii Ulum Al-Quran.t. t. Kaherah. Az-Zarqani. As-Suyuti. Diploma Pengajian Malaysia-Perdaus. Bibliografi Al-Quran Al-Karim & Terjemahannya As-Sabuni. 1996. ii. Shuib Mohd Amin. Manahil Al-`Irfan Fii Ulum Al-Quran. i.Ayat-Ayat Muhkam & Mutasyabihat : Perbezaan dan contoh-contohnya ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->