1.

0 PENGENALAN

Permainan bola baling adalah sejenis permainan berpasukan yang melibatkan 14 orang iaitu tujuh orang sepasukan. Biasanya, dalam sesuatu perlawanan bola baling. Satu pasukan akan terdiri daripada 12 orang pemain, termasuk lima oang pemain simpanan atau pemain gantian. Antara 7 orang pemain dalam satu pasukan, seorang akan menjadi penjaga gol manakala yang lain akan menjadi pemain gelanggang.

Bola baling boleh dimainkan oleh lelaki dan perempuan dari pelbagai peringkat umur. Sesuatu perlawanan bola baling akan diadili dua orang pengadil.

Bagi membolehkan sesuatu perlawanan dimulakan, sekurang-kurangnya 5 orang pemain daripada bilangan maksimum tujuh orang dari kedua-dua pasukan harus berada di padang atau di gelanggang permainan. Sekiranya, bilangan pemain kurang daripada 5 orang, perlawanan akan ditangguhkan atau dibatalkan kerana undangundang telah menetapkan 5 orang sebagai bilangan pemain minimum bagi membolehkan perlawanan dimulakan.

Ketua pasukan dari kedua-dua pasukan akan dipanggil oleh pengadil untuk membuat pengundian melalui lambungan duit syiling bagi menentukan pasukan yang akan memulakan perlawanan terlebih dahulu. Ketua pasukan yang memenangi undian berhak membuat lontaran mula atau memilih salah sebelah kawasan permainan. Lontaran mula mesti dilakukan dalam tempoh 3 saat dari tengah-tengah gelanggang setelah pengadil meniupkan wisel.

Semasa perlawanan dimulakan, setiap pemain perlu berada di kawasan gelanggang atau padang sendiri, manakala pemain dari pasukan lawan perlu berada sekurang-kurangnya 3 meter dari pemain yang membuat lontaran sehingga bola dilepaskan daripada tangannya.

Kedua±dua pasukan akan menukar kawasan permainan semasa separuh masa kedua bermula. Permainan akan berakhir dengan kemenangan dan kekalahan salah satu pasukan ataupun seri. Jika peraturan permainan memerlukan satu pasukan digelar pemenang pada akhir permainan dan permainan berakhir dengan keputusan seri.Bola baling dimainkan dalam dua tempoh permainan. tempoh permainan ialah 30 minit bagi tiap-tiap satu tempoh atau separuh masa dengan 10 minit masa rehat diberikan antara dua tempoh tersebut. dan pasukan yang tidak membuat lontaran mula pada separuh masa pertama akan melakukannya pada separuh masa kedua ini. Permainan pada masa tambahan ini akan dimulakan dengan undian sekali lagi. 2) Untuk pemain lelaki dan perempuan dari peringkat umur atau kategori lain. iaitu melalui lambungan duit syiling oleh pengadil. Tempoh permainannya adalah seperti berikut: 1) Untuk pemain lelaki dan perempuan dewasa atau mereka yang berumur lebih daripada 18 tahun. tempoh permainan adalah seperti berikut: a) Secara liga : 20 minit diberikan untuk setiap separuh masa dengan 10 minit masa rehat (20:10:20). Sebarang masa gangguan atau masa kecederaan akan ditambahkan selepas setiap tempoh berakhir. b) Secara kalah mati : 20 minit diberikan untuk setiap separuh masa dengan 10 minit masa rehat (20:10:20). masa tambahan selama 5 minit bagi tiaptiap separuh masa tanpa masa rehat harus diberikan. tempoh permainan ialah 20 minit bagi tiap-tiap separuh masa permainan dengan 10 minit masa berehat diberikan antara dua tempoh tersebut. . 3) Untuk pertandingan di peringkat Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM).

Garisan putus-putus dan jarak antaranya ialah 15 cm tiap-tiap satu. Tiang gol hendaklah dibuat daripada kayu atau bahan sintetik yang serupa dan dicat dengan dua warna yang terang. diukur 4 meter dari tengah garisan gol dan terdapat di dalam kawasan gol. Bahagian belakang tiang gol hendaklah selari dengan tepi garisan bahagian luar garisan gol. masa tambahan seperti yang dinyatakan akan diberi dan dimulakan setelah 5 minit masa rehat diberikan kepada kedua-dua pasukan. disambung oleh sebatang palang empat persegi tepat 8 cm × 8 cm. 3 meter jarak dan 2 meter tinggi. Kawasan gol mengandungi satu garisan selari jarak 6 meter daripada gol dan disambung dengan dua suku bulatan di kedua-dua hujung garisan selari dengan garisan gol. 3. Ringkasan Undang-undang A)KAWASAN PERMAINAN 1. undang-undang pertandingan boleh diamalkan dan biasanya lontaran penalti diadakan untuk menentukan pasukan pemenang. Gol hendaklah dipasangkan jaring. Gol hendaklah didirikan ditengah-tengah garisan gol kedua-dua bahagian permainan. Semua garisan hendaklah mudah dilihat dan berukuran 5 cm lebar. Gol mengandungi dua batang tiang tegak yang sama jarak dari dua penjuru kawasan permainan. 7.Jika keputusan masih seri. Satu garisan 15 cm panjangnya dan selari dengan garisan gol. Hanya garisan gol berukuran 8 cm antara dua tiang gol. disebut garisan penjaga gol. 6. 5. Kawasan permainan adalah berbentuk segiempat bujur. Kawasan ini dibahagikan kepada dua kawasan gol dari garisan tengah. panjangnya 40 meter di garisan tepi dan lebarnya 20 meter di garisan gol. Jika keputusan masih seri. Garisan penalti ditanda dengan satu garisan (1 meter panjang) selari dengan jarak 7 meter dari tengah-tengah garisan gol. Garisan balingan percuma ditanda dengan garisan putus-putus berjarak 3 meter dari garisan kawasan gol. . 2. 4.

6. pengadail kedua dan keduadua ketua pasukan tentang tambahan masa. Tambahan masa akan diganti untuk masa-masa yang hilang dan ditentukan oleh pengadil. disebut kawasan pertukaran pemain. balingan mula (balingan percuma) hendaklah dilakukan dalam tempoh 3 saat dari tengahtengah gelanggang. 4. Remaja lelaki: Terdiri daripada 2 tempoh dengan 25 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (pertandingan 10 minit tiap-tiap separuh masa tanpa rehat). Tiap-tiap pemain hendaklah berada di gelanggang masing-masing dan pemainpemain lawan hendaklah berada sekurang-kurangnya 3 meter dari pemain yang memulakan permainan. 15 minit tiaptiap separuh masa tanpa rehat). 2. Kawasan ini ialah kawasan pemain keluar dan masuk. dua garisan 15 cm panjang diukur ke dalam kawasan permainan dan 4.8. Sesudah rehat. Peringkat lain: Terdiri daripada 2 masa dengan 20 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (pertandingan. 10 minit tiap-tiap separuh masa tanpa rehat). 5. 3. pengadil akan membuat undian dengan melambung duit syiling dan pasukan yang menang berhak memilih sama ada kawasan permainan atau memulakan permainan. kedua-dua pasukan bertukar kawasan dan permainan dimulakan oleh seorang pemain dari pasukan yang menentang di awal permainan (separuh masa pertama). sehingga bola dilontarkan daripada tangannya. .Pengadil akan memberitahu penjaga masa. Dari garisan tepi. Masa permainan adalah seperti berikut: Lelaki: Terdiri daripada dua tempoh dengan 30 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (dalam pertandingan sebagai peraturan. Di hadapan kedua-dua ketua pasukan. Apabila pengadil telah memulakan permainan dengan meniup wiselnya. B)MASA PERMAINAN 1.5 meter dari garisan tengah.

Remaja perempuan (8 tahun hingga 14 tahun) dan remaja lelaki (8 hingga 12 tahun) Bola saiz 1 Berat antara 290g hingga 330g Lilitan antara 50cm hingga 52cm. Pengadil akan melambung duit syiling untuk menentukan pasukan sama ada memilih kawasan atau memulakan permainan. ii. Wanita dan remaja perempuan (14 tahun ke atas) dan remaja lelaki (12 tahun hingga 16 tahun) Bola saiz 2 Berat antara 325g hingga 375g Lilitan antara 54cm hingga 56cm iii. tetapi dibolehkan atas sebab-sebab tertentu dan jika dibenarkan oleh pengadil. Bola tidak boleh digantikan semasa dalam perelawanan. . Dua biji bola yang telah diakui. dan kulitnya hendaklah berwarna. 2. diperlukan untuk tiap-tiap perlawanan. Hanya pemain-pemain dalam pasukan dibenarkan bermain dalam pertandingan tambahan masa. Berat dan lilitan bola untuk kategori pemain adalah seperti berikut: i. 3. Lelaki dan remaja lelaki (16 tahun ke atas) Bola saiz 3 Berat antara 425g hingga 475g Lilitan antara 58cm hingga 60cm. maka 5 minit rehat akan diberikan sebelum tambahan dua separuh masa. Jika perlawanan berkeputusan seri. Hanya bola yang ditandakan dengan logo IHF sahaja yang boleh digunakan dalam pertandingan-pertandingan di peringkat antarabangsa. 8.7. Bola hendaklah berbentuk bulat. 4. C)BOLA 1. tidak terlalu keras. Bola hendaklah diperiksa dan dipilih oleh pengadil untuk digunakan.

3. pemain berkenaan akan digantung 2 minit dan permainan akn dimulakan dengan balingan percuma. Tempat duduk pemain-pemain pengganti hendaklah berdekatan dengan meja penjaga masa. Bilangan maksimum. maka dia tidak dianggap sebagai meninggalkan gelanggang. iaitu 7 orang pemain hendaklah berada di dalam gelanggang (6 orang pemain gelanggang dan seorang penjaga gol. Kesalahan penggantian akan dihukum dengan balingan percuma dan diambil dari tempat di mana pemain itu melakukan kesalahan. Pengganti dibenarkan menyambung permainan pada bila-bila masa tanpa memberitahu penjaga masa. Penjaga gol dibenarkan bermain sebagai pemain gelanggang dan pemain-pemain gelanggang boleh mengambil tempat sebagai penjaga gol. Selain itu. Penjaga gol hendaklah memakai warna yang berasingan dengan pemain-pemain pasukannya dan pemain-pemain pasukan lawan. Jika kesalahan penggantian berlaku pada masa permainanan berhenti. Bilangan pemain boleh ditambahkan hingga ke 7 orang.Nota: Menyeberangi atau melangkah garisan sempadan dengan tujuan untuk mendapatkan kelebihan akan dihukum dengan memberikan balingan percuma kepada pihak lawan. 2. Seseorang pemain dibenarkan memasuki gelanggan hanya dari tempat pengganti. Pemain-pemain akan memakai nombor 1 . menyeberangi atau melangkah keluar satu daripada garisan-garisan sempadan. Semua pemain gelanggang hendaklah berpakaian serupa (seragam). Pemain yang digantikan hendaklah meninggalkan padang dahulu sebelum penggantinya masuk. 7. 4. 6. 5 orang pemain lain ialah pemain pengganti. tetapi dengan serta-merta memasuki semula ke dalam gelanggang . pemain berkenaan akan digantung selama 2 minit. Biasanya mengandungi 12 orang pemain (10 orang pemain gelanggang dan 2 orang penjaga gol). Sekurang-kurangnya 5 orang pemain dari sesebuah pasukan hendaklah berada di kawasan permainan pada permulaan perlawanan. Jika seseorang pemain semasa bermain. 5.D)PEMAIN-PEMAIN 1. semasa perlawanan.

Pemainpemain dibenarkan memakai kasut biasa atau boot. Penjaga gol boleh bergerak ke mana-mana sahaja dengan bolatanpa mengira langkah dan had masa dalam kawasan gol tetapi dia tidak boleh melambatkan balingan gol dengan sengaja. kecuali dia tidak akan dihukum jika memasuki kawasan gol. . pemain itu mesti meninggalkan gelanggang dengan serta-merta dan digantikan supaya luka dan badannya dapat dirawat dan pakaiannya dapat dibersihkan sebelum masuk semula ke dalam gelanggang. 10. dia hendaklah patut akan peraturan-peraturan sebagai pemain gelanggang yang lain. Tiap-tiap ketua pasukan mesti memakai kain lengan dengan ukuran 4 cm lebar dan warnanya mesti bertentangan dengan warna pakaian pemain itu. 9. 8. 2. 12 dan16 dihadkan kepada penjaga gol sahaja.hingga 20. 11. 4. Dalam gelanggang. Penjaga gol tidak dibenarkan meninggalkan kawasannya bersama-sama dengan bola. jam tangan dan apa jua alat yang dianggap merbahaya kepada pemain-pemain tidak dibenarkan. Hanya pemain-pemain pengganti dan pemain-pemain yang digantung serta 4 orang pegawai pasukan sahaja dibenarkan berada di tempat penggantian. Nombor 1. Penjaga gol dibenarkan meninggakan kawasan gol tanpa bola. Memakai gelang. Jika seorang pemain berdarah atau terdapat darah pada badannya atau pakaiannya. 3. Jika seorang pemain itu tidak mematuhi syarat di atas. pengadil akan memberi kebenaran kepada dua orang pemain atau pegawai pasukan berkenaan masuk ke gelanggang untuk menolong pemain yang cedera itu. E)PENJAGA GOL 1. Dalam kes kecederaan. Kasut berpaku tidak dibenarkan. dia dianggap sebagai tidak mempunyai semangat kesukanan dan akan diberi amaran. Penjaga gol dibenarkan menjaga golnya dengan menggunakan kaki dan di bahagian bawah lututnya dengan sebarang cara.

c. Sewaktu permainan. kecuali merugikan pihak lawan.5. 2. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh atau melintas garisan penjaga gol (garisan 4 meter) atau garisan sambungan di kedua±dua belah semasa balingan penalti. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki tanpa bola tetapi mendapatkan keuntungan dengan memasuki kawasan gol. Pemainan hendaklah diteruskan jika bola yang masuk ke kawasan gol keluar semula ke gelanggang tanpa terkena penjaga gol. Walaupun tujuannya mempertahankan pasukannya. Hukuman-hukuman kerana memasuki kawasan gol adalah seperti berikut: a. b. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki dengan membawa bola. . Bola di dalam kawasan gol menjadi hak penjaga gol. Penjaga gol tidak dibenarkan memegang bola sama ada bola itu menggolek atau terletak di kawasan gelanggang permainan di luar garisan kawasan gol. 5. F)KAWASAN GOL 1. 6. maka dia tidak boleh lagi memegang bola itu. 3. 8. Apabila penjaga gol telah membaling bola ke gelanggang permainan dari kawasannya. kecuali telah dimainkan atau terkena seorang pemain lain. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh bola dengan tapak kaki atau bawah lutut ketika bola itu sedang mara ke kawasan permainan atau apabila terhenti di kawasan gol. 9. dan tidak seorang pun pemain gelanggang dibenarkan memegang bola sama ada bergerak atau sebaliknya. 4. 7. Hanya penjaga gol sahaja dibenarkan memasuki atau berada di dalam kawasan gol. Penjaga gol tidak dibenarkan merbahayakan pemain lawan semasa mempertahankan golnya. 10. penjaga gol tidak dibenarkan mengambil dan memainkan bola ke kawasannya. Balingan penalti jika pemain gelanggang dari pihak pertahanan dengan sengaja memasuki kawasan gol. Seorang pemain gelanggang memasuki kawasan gol sesudah memainkan bola tidak akan dihukum.

Apabila bola berhenti di dalam kawasan gol. 8. Balingan percuma dalam keadan yang lain. tetapi dengan serta-merta bola itu diambil oleh penjaga gol atau bola itu terletak dalam kawasan gol. penjaga gol akan memulakan permainan dengan membuat balingan gol. Seseorang pemain boleh melakukan seberapa banyak langkah ketika melantun dan menangkap bola semula. jika penjaga gol menahan dan bola tidak masuk gol. sendiri dan bola itu tidak keluar. c. melantun atau memukul bola dengan apa cara sahaja menggunakan tangan (sama genggam atau tapak tangan). Berulang kali melantun bola dengan tangan sama ada semasa berlari atau berdiri. b. 3. lengan.6. pemain pertahanan terkena bola. c. Balingan penaiti. Pemain pertahanan tidak akan didenda sekiranya dia memasuki kawasan gol utuk menahan tetap sebaliknya dai akan didenda jika menyebabkan erugian kepada pihak lawan.hukuman-hukuman berikut akan dikenakan: a. Permainan diteruskan jika semasa bertahan. Dikira gol. Menangkap. . Pemain dibenarkan : a. Jika pemain dengan sengaja memainkan bola ke kawasan golnya. Melantun bola sekali dan menangkapnya semula dengan satu atau kedua-dua belah tangan sama ada semasa berlari atau berdiri. 2. menangkap. G)MEMAINKAN BOLA 1. jika bola memasuki gol. 7. kepala. peha dan lutut. Pemain dibenarkan mengambil 3 langkah paling maksimum sewaktu memegang bola. melantun dan menangkap bola itu semula apabila telah terkena pemain lain atau tiang gol. 4. 9. Pemain dibenarkan menyimpan bola selama 3 saat waktu maksimum termasuk ketika bola berada di atas tanah. membaling. b. Pemain dibenarkan menahan.

kecuali penjaga gol di kawasannya sendiri. Pemain tidak dibenarkan menyentuh bola lebih daripada sekali. 10. Pemain tidak dibenarkan menjatuhkan diri untuk menangkap bola yang sedang bergolek atau terletak di tanah. Permainan pasif. Pemain dibenarkan menahan bola dengan keadaan berlutut.5. duduk atau berbaring di tanah. dengan syarat tindakannya itu tidak terganggu oleh perbuatan lain. Pemain dibenarkan membuat hantaran dari tangan ke tangan. kemudian menangkapnya tanpa bergerak. 9. Permainan tidak terganggu jika bola terkena pengadil. Pemain tidak dibenarkan dengan sengaja melintas garisan tepi atau garisan gol di luar gol dengan membawa bola. Pasukan yang menyimpan bola dibenarkan mengambil sebarang langkah untuk menyeberang atau cuba menjaringkan gol. 6. 14. 15. 8. Pemain dibenarkan menepis bola sekali ke arah tanah dan menyambutnya balik dengan satu atau kedua-dua tangan. 12. 13. Pemain dibenarkan menahan bola dengan satu atau kedua-dua belah tangan. iaitu dengan tujuan tidak mahu mencuba sebarang serangan atau jaringan gol tidak dibenarkan . pemain atau kedua-duanya. Pemain tidak dibenarkan mengenakan bola dengan bahagian kaki di bawah lutut atau dengan kaki. 7. 11. kecuali bola telah terkena tanah.

. terlebih dahulu. Pemain mengambil tiga langkah ke depan dengan kaki Kaki kiri kiri bola langkah ke depan dengan kaki kiri. 2.4 Kemahiran yang kami pilih: kemahiran menjaring Menjaringkan gol Jaringan dari bawah lengan Jaringan dari atas kepala Langkah-langkah permainan: 1. Kaki kiri pemain dilajakkan ke belakang dan tangan kanan dilepaskan. Kaki kanan pemain dilanjakkan ke depan dan tangan kanan dilepaskan. Pemain mengambil satu Langkah-langkah permainan: 1. dibengkokkan sambil dinaikkan ke atas kepala. Kaki kanan dibengkokkan sambil bola dibawa ke belakang bawah aras bahu. Tangan pemain yang memegang bola dinaikkan ke atas kepala sambil kaki kiri melangkah ke depan dan depan dan bola dilontar seterusnya bola dilontar kuat ke sasaran. 3. 3. dengan kuat ke sasaran. Tangan memegang sambil melangkah seterusnya pemain bola kaki ke yang diluruskan kanannya 2.2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful