P. 1
pengenalan bola baling

pengenalan bola baling

|Views: 5,085|Likes:
Published by margaretmia

More info:

Published by: margaretmia on Apr 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2014

pdf

text

original

1.

0 PENGENALAN

Permainan bola baling adalah sejenis permainan berpasukan yang melibatkan 14 orang iaitu tujuh orang sepasukan. Biasanya, dalam sesuatu perlawanan bola baling. Satu pasukan akan terdiri daripada 12 orang pemain, termasuk lima oang pemain simpanan atau pemain gantian. Antara 7 orang pemain dalam satu pasukan, seorang akan menjadi penjaga gol manakala yang lain akan menjadi pemain gelanggang.

Bola baling boleh dimainkan oleh lelaki dan perempuan dari pelbagai peringkat umur. Sesuatu perlawanan bola baling akan diadili dua orang pengadil.

Bagi membolehkan sesuatu perlawanan dimulakan, sekurang-kurangnya 5 orang pemain daripada bilangan maksimum tujuh orang dari kedua-dua pasukan harus berada di padang atau di gelanggang permainan. Sekiranya, bilangan pemain kurang daripada 5 orang, perlawanan akan ditangguhkan atau dibatalkan kerana undangundang telah menetapkan 5 orang sebagai bilangan pemain minimum bagi membolehkan perlawanan dimulakan.

Ketua pasukan dari kedua-dua pasukan akan dipanggil oleh pengadil untuk membuat pengundian melalui lambungan duit syiling bagi menentukan pasukan yang akan memulakan perlawanan terlebih dahulu. Ketua pasukan yang memenangi undian berhak membuat lontaran mula atau memilih salah sebelah kawasan permainan. Lontaran mula mesti dilakukan dalam tempoh 3 saat dari tengah-tengah gelanggang setelah pengadil meniupkan wisel.

Semasa perlawanan dimulakan, setiap pemain perlu berada di kawasan gelanggang atau padang sendiri, manakala pemain dari pasukan lawan perlu berada sekurang-kurangnya 3 meter dari pemain yang membuat lontaran sehingga bola dilepaskan daripada tangannya.

Sebarang masa gangguan atau masa kecederaan akan ditambahkan selepas setiap tempoh berakhir. Permainan pada masa tambahan ini akan dimulakan dengan undian sekali lagi. Tempoh permainannya adalah seperti berikut: 1) Untuk pemain lelaki dan perempuan dewasa atau mereka yang berumur lebih daripada 18 tahun. Kedua±dua pasukan akan menukar kawasan permainan semasa separuh masa kedua bermula. 2) Untuk pemain lelaki dan perempuan dari peringkat umur atau kategori lain.Bola baling dimainkan dalam dua tempoh permainan. Jika peraturan permainan memerlukan satu pasukan digelar pemenang pada akhir permainan dan permainan berakhir dengan keputusan seri. tempoh permainan ialah 30 minit bagi tiap-tiap satu tempoh atau separuh masa dengan 10 minit masa rehat diberikan antara dua tempoh tersebut. iaitu melalui lambungan duit syiling oleh pengadil. . b) Secara kalah mati : 20 minit diberikan untuk setiap separuh masa dengan 10 minit masa rehat (20:10:20). 3) Untuk pertandingan di peringkat Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). tempoh permainan ialah 20 minit bagi tiap-tiap separuh masa permainan dengan 10 minit masa berehat diberikan antara dua tempoh tersebut. masa tambahan selama 5 minit bagi tiaptiap separuh masa tanpa masa rehat harus diberikan. dan pasukan yang tidak membuat lontaran mula pada separuh masa pertama akan melakukannya pada separuh masa kedua ini. Permainan akan berakhir dengan kemenangan dan kekalahan salah satu pasukan ataupun seri. tempoh permainan adalah seperti berikut: a) Secara liga : 20 minit diberikan untuk setiap separuh masa dengan 10 minit masa rehat (20:10:20).

Garisan penalti ditanda dengan satu garisan (1 meter panjang) selari dengan jarak 7 meter dari tengah-tengah garisan gol. 2. . Semua garisan hendaklah mudah dilihat dan berukuran 5 cm lebar. 4. Kawasan ini dibahagikan kepada dua kawasan gol dari garisan tengah. Hanya garisan gol berukuran 8 cm antara dua tiang gol. disambung oleh sebatang palang empat persegi tepat 8 cm × 8 cm. Kawasan permainan adalah berbentuk segiempat bujur. 5.Jika keputusan masih seri. undang-undang pertandingan boleh diamalkan dan biasanya lontaran penalti diadakan untuk menentukan pasukan pemenang. disebut garisan penjaga gol. Ringkasan Undang-undang A)KAWASAN PERMAINAN 1. Tiang gol hendaklah dibuat daripada kayu atau bahan sintetik yang serupa dan dicat dengan dua warna yang terang. Jika keputusan masih seri. Bahagian belakang tiang gol hendaklah selari dengan tepi garisan bahagian luar garisan gol. Garisan balingan percuma ditanda dengan garisan putus-putus berjarak 3 meter dari garisan kawasan gol. 7. Satu garisan 15 cm panjangnya dan selari dengan garisan gol. diukur 4 meter dari tengah garisan gol dan terdapat di dalam kawasan gol. Gol mengandungi dua batang tiang tegak yang sama jarak dari dua penjuru kawasan permainan. 3. panjangnya 40 meter di garisan tepi dan lebarnya 20 meter di garisan gol. 3 meter jarak dan 2 meter tinggi. Garisan putus-putus dan jarak antaranya ialah 15 cm tiap-tiap satu. Kawasan gol mengandungi satu garisan selari jarak 6 meter daripada gol dan disambung dengan dua suku bulatan di kedua-dua hujung garisan selari dengan garisan gol. masa tambahan seperti yang dinyatakan akan diberi dan dimulakan setelah 5 minit masa rehat diberikan kepada kedua-dua pasukan. Gol hendaklah didirikan ditengah-tengah garisan gol kedua-dua bahagian permainan. 6. Gol hendaklah dipasangkan jaring.

balingan mula (balingan percuma) hendaklah dilakukan dalam tempoh 3 saat dari tengahtengah gelanggang.8. Dari garisan tepi. Di hadapan kedua-dua ketua pasukan. pengadil akan membuat undian dengan melambung duit syiling dan pasukan yang menang berhak memilih sama ada kawasan permainan atau memulakan permainan. disebut kawasan pertukaran pemain. 10 minit tiap-tiap separuh masa tanpa rehat). dua garisan 15 cm panjang diukur ke dalam kawasan permainan dan 4. 15 minit tiaptiap separuh masa tanpa rehat).5 meter dari garisan tengah. Masa permainan adalah seperti berikut: Lelaki: Terdiri daripada dua tempoh dengan 30 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (dalam pertandingan sebagai peraturan. 4. Tiap-tiap pemain hendaklah berada di gelanggang masing-masing dan pemainpemain lawan hendaklah berada sekurang-kurangnya 3 meter dari pemain yang memulakan permainan. 6. . B)MASA PERMAINAN 1. sehingga bola dilontarkan daripada tangannya. 2. 5. Apabila pengadil telah memulakan permainan dengan meniup wiselnya. Remaja lelaki: Terdiri daripada 2 tempoh dengan 25 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (pertandingan 10 minit tiap-tiap separuh masa tanpa rehat). pengadail kedua dan keduadua ketua pasukan tentang tambahan masa. 3. Peringkat lain: Terdiri daripada 2 masa dengan 20 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (pertandingan.Pengadil akan memberitahu penjaga masa. kedua-dua pasukan bertukar kawasan dan permainan dimulakan oleh seorang pemain dari pasukan yang menentang di awal permainan (separuh masa pertama). Sesudah rehat. Kawasan ini ialah kawasan pemain keluar dan masuk. Tambahan masa akan diganti untuk masa-masa yang hilang dan ditentukan oleh pengadil.

Hanya bola yang ditandakan dengan logo IHF sahaja yang boleh digunakan dalam pertandingan-pertandingan di peringkat antarabangsa. tetapi dibolehkan atas sebab-sebab tertentu dan jika dibenarkan oleh pengadil. C)BOLA 1. Wanita dan remaja perempuan (14 tahun ke atas) dan remaja lelaki (12 tahun hingga 16 tahun) Bola saiz 2 Berat antara 325g hingga 375g Lilitan antara 54cm hingga 56cm iii. Hanya pemain-pemain dalam pasukan dibenarkan bermain dalam pertandingan tambahan masa. Jika perlawanan berkeputusan seri. Bola hendaklah diperiksa dan dipilih oleh pengadil untuk digunakan. Bola hendaklah berbentuk bulat. Dua biji bola yang telah diakui. Remaja perempuan (8 tahun hingga 14 tahun) dan remaja lelaki (8 hingga 12 tahun) Bola saiz 1 Berat antara 290g hingga 330g Lilitan antara 50cm hingga 52cm. 8. 4. 2. dan kulitnya hendaklah berwarna. Berat dan lilitan bola untuk kategori pemain adalah seperti berikut: i. Lelaki dan remaja lelaki (16 tahun ke atas) Bola saiz 3 Berat antara 425g hingga 475g Lilitan antara 58cm hingga 60cm. 3. . Bola tidak boleh digantikan semasa dalam perelawanan. tidak terlalu keras.7. Pengadil akan melambung duit syiling untuk menentukan pasukan sama ada memilih kawasan atau memulakan permainan. maka 5 minit rehat akan diberikan sebelum tambahan dua separuh masa. diperlukan untuk tiap-tiap perlawanan. ii.

maka dia tidak dianggap sebagai meninggalkan gelanggang. Bilangan maksimum. 5 orang pemain lain ialah pemain pengganti. Pemain-pemain akan memakai nombor 1 . 6. pemain berkenaan akan digantung selama 2 minit. tetapi dengan serta-merta memasuki semula ke dalam gelanggang . 3. Penjaga gol dibenarkan bermain sebagai pemain gelanggang dan pemain-pemain gelanggang boleh mengambil tempat sebagai penjaga gol. 4. Pengganti dibenarkan menyambung permainan pada bila-bila masa tanpa memberitahu penjaga masa. 7.Nota: Menyeberangi atau melangkah garisan sempadan dengan tujuan untuk mendapatkan kelebihan akan dihukum dengan memberikan balingan percuma kepada pihak lawan. Jika kesalahan penggantian berlaku pada masa permainanan berhenti. semasa perlawanan. 5. Seseorang pemain dibenarkan memasuki gelanggan hanya dari tempat pengganti. Tempat duduk pemain-pemain pengganti hendaklah berdekatan dengan meja penjaga masa. pemain berkenaan akan digantung 2 minit dan permainan akn dimulakan dengan balingan percuma.D)PEMAIN-PEMAIN 1. Bilangan pemain boleh ditambahkan hingga ke 7 orang. Selain itu. Jika seseorang pemain semasa bermain. 2. iaitu 7 orang pemain hendaklah berada di dalam gelanggang (6 orang pemain gelanggang dan seorang penjaga gol. Kesalahan penggantian akan dihukum dengan balingan percuma dan diambil dari tempat di mana pemain itu melakukan kesalahan. Biasanya mengandungi 12 orang pemain (10 orang pemain gelanggang dan 2 orang penjaga gol). menyeberangi atau melangkah keluar satu daripada garisan-garisan sempadan. Pemain yang digantikan hendaklah meninggalkan padang dahulu sebelum penggantinya masuk. Sekurang-kurangnya 5 orang pemain dari sesebuah pasukan hendaklah berada di kawasan permainan pada permulaan perlawanan. Penjaga gol hendaklah memakai warna yang berasingan dengan pemain-pemain pasukannya dan pemain-pemain pasukan lawan. Semua pemain gelanggang hendaklah berpakaian serupa (seragam).

. E)PENJAGA GOL 1. Jika seorang pemain itu tidak mematuhi syarat di atas. Penjaga gol dibenarkan meninggakan kawasan gol tanpa bola.hingga 20. Memakai gelang. 11. Tiap-tiap ketua pasukan mesti memakai kain lengan dengan ukuran 4 cm lebar dan warnanya mesti bertentangan dengan warna pakaian pemain itu. 2. Hanya pemain-pemain pengganti dan pemain-pemain yang digantung serta 4 orang pegawai pasukan sahaja dibenarkan berada di tempat penggantian. 12 dan16 dihadkan kepada penjaga gol sahaja. Penjaga gol tidak dibenarkan meninggalkan kawasannya bersama-sama dengan bola. Dalam gelanggang. 10. Penjaga gol boleh bergerak ke mana-mana sahaja dengan bolatanpa mengira langkah dan had masa dalam kawasan gol tetapi dia tidak boleh melambatkan balingan gol dengan sengaja. dia hendaklah patut akan peraturan-peraturan sebagai pemain gelanggang yang lain. Dalam kes kecederaan. jam tangan dan apa jua alat yang dianggap merbahaya kepada pemain-pemain tidak dibenarkan. Kasut berpaku tidak dibenarkan. Nombor 1. Pemainpemain dibenarkan memakai kasut biasa atau boot. 9. 8. Jika seorang pemain berdarah atau terdapat darah pada badannya atau pakaiannya. dia dianggap sebagai tidak mempunyai semangat kesukanan dan akan diberi amaran. 4. kecuali dia tidak akan dihukum jika memasuki kawasan gol. pemain itu mesti meninggalkan gelanggang dengan serta-merta dan digantikan supaya luka dan badannya dapat dirawat dan pakaiannya dapat dibersihkan sebelum masuk semula ke dalam gelanggang. Penjaga gol dibenarkan menjaga golnya dengan menggunakan kaki dan di bahagian bawah lututnya dengan sebarang cara. 3. pengadil akan memberi kebenaran kepada dua orang pemain atau pegawai pasukan berkenaan masuk ke gelanggang untuk menolong pemain yang cedera itu.

5. Walaupun tujuannya mempertahankan pasukannya. F)KAWASAN GOL 1. 7. Seorang pemain gelanggang memasuki kawasan gol sesudah memainkan bola tidak akan dihukum. . 4. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh atau melintas garisan penjaga gol (garisan 4 meter) atau garisan sambungan di kedua±dua belah semasa balingan penalti. Hukuman-hukuman kerana memasuki kawasan gol adalah seperti berikut: a. kecuali telah dimainkan atau terkena seorang pemain lain. 10. 3. 9. Pemainan hendaklah diteruskan jika bola yang masuk ke kawasan gol keluar semula ke gelanggang tanpa terkena penjaga gol. 5. dan tidak seorang pun pemain gelanggang dibenarkan memegang bola sama ada bergerak atau sebaliknya. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh bola dengan tapak kaki atau bawah lutut ketika bola itu sedang mara ke kawasan permainan atau apabila terhenti di kawasan gol. Balingan penalti jika pemain gelanggang dari pihak pertahanan dengan sengaja memasuki kawasan gol. penjaga gol tidak dibenarkan mengambil dan memainkan bola ke kawasannya. b. Bola di dalam kawasan gol menjadi hak penjaga gol. kecuali merugikan pihak lawan. 6. Hanya penjaga gol sahaja dibenarkan memasuki atau berada di dalam kawasan gol. c. Apabila penjaga gol telah membaling bola ke gelanggang permainan dari kawasannya. maka dia tidak boleh lagi memegang bola itu. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki dengan membawa bola. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki tanpa bola tetapi mendapatkan keuntungan dengan memasuki kawasan gol. 2. Sewaktu permainan. 8. Penjaga gol tidak dibenarkan merbahayakan pemain lawan semasa mempertahankan golnya. Penjaga gol tidak dibenarkan memegang bola sama ada bola itu menggolek atau terletak di kawasan gelanggang permainan di luar garisan kawasan gol.

c. Pemain pertahanan tidak akan didenda sekiranya dia memasuki kawasan gol utuk menahan tetap sebaliknya dai akan didenda jika menyebabkan erugian kepada pihak lawan. melantun atau memukul bola dengan apa cara sahaja menggunakan tangan (sama genggam atau tapak tangan). penjaga gol akan memulakan permainan dengan membuat balingan gol. Pemain dibenarkan : a. Permainan diteruskan jika semasa bertahan. 9. Pemain dibenarkan mengambil 3 langkah paling maksimum sewaktu memegang bola. peha dan lutut. Melantun bola sekali dan menangkapnya semula dengan satu atau kedua-dua belah tangan sama ada semasa berlari atau berdiri. Pemain dibenarkan menyimpan bola selama 3 saat waktu maksimum termasuk ketika bola berada di atas tanah. Pemain dibenarkan menahan. 4. tetapi dengan serta-merta bola itu diambil oleh penjaga gol atau bola itu terletak dalam kawasan gol. Jika pemain dengan sengaja memainkan bola ke kawasan golnya. b. Balingan penaiti. sendiri dan bola itu tidak keluar. Balingan percuma dalam keadan yang lain. G)MEMAINKAN BOLA 1. . Berulang kali melantun bola dengan tangan sama ada semasa berlari atau berdiri. kepala.hukuman-hukuman berikut akan dikenakan: a. Seseorang pemain boleh melakukan seberapa banyak langkah ketika melantun dan menangkap bola semula. Apabila bola berhenti di dalam kawasan gol. jika bola memasuki gol. membaling. menangkap. Dikira gol. 8. b. lengan. 7. 2. Menangkap. melantun dan menangkap bola itu semula apabila telah terkena pemain lain atau tiang gol. pemain pertahanan terkena bola. c.6. 3. jika penjaga gol menahan dan bola tidak masuk gol.

10. iaitu dengan tujuan tidak mahu mencuba sebarang serangan atau jaringan gol tidak dibenarkan . Permainan tidak terganggu jika bola terkena pengadil. Pemain dibenarkan menepis bola sekali ke arah tanah dan menyambutnya balik dengan satu atau kedua-dua tangan. Pemain tidak dibenarkan dengan sengaja melintas garisan tepi atau garisan gol di luar gol dengan membawa bola. Pemain dibenarkan menahan bola dengan satu atau kedua-dua belah tangan. 12. 8. 9. Pemain tidak dibenarkan menyentuh bola lebih daripada sekali. 11. duduk atau berbaring di tanah. 15. Pemain dibenarkan menahan bola dengan keadaan berlutut.5. Permainan pasif. pemain atau kedua-duanya. 13. kecuali bola telah terkena tanah. 14. kemudian menangkapnya tanpa bergerak. Pemain dibenarkan membuat hantaran dari tangan ke tangan. 7. Pemain tidak dibenarkan mengenakan bola dengan bahagian kaki di bawah lutut atau dengan kaki. Pasukan yang menyimpan bola dibenarkan mengambil sebarang langkah untuk menyeberang atau cuba menjaringkan gol. kecuali penjaga gol di kawasannya sendiri. dengan syarat tindakannya itu tidak terganggu oleh perbuatan lain. Pemain tidak dibenarkan menjatuhkan diri untuk menangkap bola yang sedang bergolek atau terletak di tanah. 6.

3.4 Kemahiran yang kami pilih: kemahiran menjaring Menjaringkan gol Jaringan dari bawah lengan Jaringan dari atas kepala Langkah-langkah permainan: 1. Kaki kiri pemain dilajakkan ke belakang dan tangan kanan dilepaskan.2. 2. dengan kuat ke sasaran. Pemain mengambil satu Langkah-langkah permainan: 1. terlebih dahulu. Kaki kanan dibengkokkan sambil bola dibawa ke belakang bawah aras bahu. Tangan memegang sambil melangkah seterusnya pemain bola kaki ke yang diluruskan kanannya 2. Pemain mengambil tiga langkah ke depan dengan kaki Kaki kiri kiri bola langkah ke depan dengan kaki kiri. . dibengkokkan sambil dinaikkan ke atas kepala. Kaki kanan pemain dilanjakkan ke depan dan tangan kanan dilepaskan. 3. Tangan pemain yang memegang bola dinaikkan ke atas kepala sambil kaki kiri melangkah ke depan dan depan dan bola dilontar seterusnya bola dilontar kuat ke sasaran.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->