P. 1
pengenalan bola baling

pengenalan bola baling

|Views: 5,026|Likes:
Published by margaretmia

More info:

Published by: margaretmia on Apr 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2014

pdf

text

original

1.

0 PENGENALAN

Permainan bola baling adalah sejenis permainan berpasukan yang melibatkan 14 orang iaitu tujuh orang sepasukan. Biasanya, dalam sesuatu perlawanan bola baling. Satu pasukan akan terdiri daripada 12 orang pemain, termasuk lima oang pemain simpanan atau pemain gantian. Antara 7 orang pemain dalam satu pasukan, seorang akan menjadi penjaga gol manakala yang lain akan menjadi pemain gelanggang.

Bola baling boleh dimainkan oleh lelaki dan perempuan dari pelbagai peringkat umur. Sesuatu perlawanan bola baling akan diadili dua orang pengadil.

Bagi membolehkan sesuatu perlawanan dimulakan, sekurang-kurangnya 5 orang pemain daripada bilangan maksimum tujuh orang dari kedua-dua pasukan harus berada di padang atau di gelanggang permainan. Sekiranya, bilangan pemain kurang daripada 5 orang, perlawanan akan ditangguhkan atau dibatalkan kerana undangundang telah menetapkan 5 orang sebagai bilangan pemain minimum bagi membolehkan perlawanan dimulakan.

Ketua pasukan dari kedua-dua pasukan akan dipanggil oleh pengadil untuk membuat pengundian melalui lambungan duit syiling bagi menentukan pasukan yang akan memulakan perlawanan terlebih dahulu. Ketua pasukan yang memenangi undian berhak membuat lontaran mula atau memilih salah sebelah kawasan permainan. Lontaran mula mesti dilakukan dalam tempoh 3 saat dari tengah-tengah gelanggang setelah pengadil meniupkan wisel.

Semasa perlawanan dimulakan, setiap pemain perlu berada di kawasan gelanggang atau padang sendiri, manakala pemain dari pasukan lawan perlu berada sekurang-kurangnya 3 meter dari pemain yang membuat lontaran sehingga bola dilepaskan daripada tangannya.

b) Secara kalah mati : 20 minit diberikan untuk setiap separuh masa dengan 10 minit masa rehat (20:10:20). dan pasukan yang tidak membuat lontaran mula pada separuh masa pertama akan melakukannya pada separuh masa kedua ini. Kedua±dua pasukan akan menukar kawasan permainan semasa separuh masa kedua bermula. . 3) Untuk pertandingan di peringkat Majlis Sukan Sekolah-sekolah Malaysia (MSSM). Tempoh permainannya adalah seperti berikut: 1) Untuk pemain lelaki dan perempuan dewasa atau mereka yang berumur lebih daripada 18 tahun. Permainan pada masa tambahan ini akan dimulakan dengan undian sekali lagi. 2) Untuk pemain lelaki dan perempuan dari peringkat umur atau kategori lain. tempoh permainan ialah 20 minit bagi tiap-tiap separuh masa permainan dengan 10 minit masa berehat diberikan antara dua tempoh tersebut. masa tambahan selama 5 minit bagi tiaptiap separuh masa tanpa masa rehat harus diberikan. tempoh permainan adalah seperti berikut: a) Secara liga : 20 minit diberikan untuk setiap separuh masa dengan 10 minit masa rehat (20:10:20). Permainan akan berakhir dengan kemenangan dan kekalahan salah satu pasukan ataupun seri. Jika peraturan permainan memerlukan satu pasukan digelar pemenang pada akhir permainan dan permainan berakhir dengan keputusan seri. Sebarang masa gangguan atau masa kecederaan akan ditambahkan selepas setiap tempoh berakhir.Bola baling dimainkan dalam dua tempoh permainan. tempoh permainan ialah 30 minit bagi tiap-tiap satu tempoh atau separuh masa dengan 10 minit masa rehat diberikan antara dua tempoh tersebut. iaitu melalui lambungan duit syiling oleh pengadil.

4. Gol hendaklah didirikan ditengah-tengah garisan gol kedua-dua bahagian permainan. Bahagian belakang tiang gol hendaklah selari dengan tepi garisan bahagian luar garisan gol. Jika keputusan masih seri. . Kawasan ini dibahagikan kepada dua kawasan gol dari garisan tengah. 6. 3. Gol mengandungi dua batang tiang tegak yang sama jarak dari dua penjuru kawasan permainan. Garisan putus-putus dan jarak antaranya ialah 15 cm tiap-tiap satu. 3 meter jarak dan 2 meter tinggi.Jika keputusan masih seri. 5. disambung oleh sebatang palang empat persegi tepat 8 cm × 8 cm. Ringkasan Undang-undang A)KAWASAN PERMAINAN 1. Kawasan permainan adalah berbentuk segiempat bujur. 2. Semua garisan hendaklah mudah dilihat dan berukuran 5 cm lebar. Tiang gol hendaklah dibuat daripada kayu atau bahan sintetik yang serupa dan dicat dengan dua warna yang terang. 7. Garisan penalti ditanda dengan satu garisan (1 meter panjang) selari dengan jarak 7 meter dari tengah-tengah garisan gol. Gol hendaklah dipasangkan jaring. diukur 4 meter dari tengah garisan gol dan terdapat di dalam kawasan gol. Satu garisan 15 cm panjangnya dan selari dengan garisan gol. panjangnya 40 meter di garisan tepi dan lebarnya 20 meter di garisan gol. undang-undang pertandingan boleh diamalkan dan biasanya lontaran penalti diadakan untuk menentukan pasukan pemenang. Garisan balingan percuma ditanda dengan garisan putus-putus berjarak 3 meter dari garisan kawasan gol. Hanya garisan gol berukuran 8 cm antara dua tiang gol. Kawasan gol mengandungi satu garisan selari jarak 6 meter daripada gol dan disambung dengan dua suku bulatan di kedua-dua hujung garisan selari dengan garisan gol. masa tambahan seperti yang dinyatakan akan diberi dan dimulakan setelah 5 minit masa rehat diberikan kepada kedua-dua pasukan. disebut garisan penjaga gol.

5. 3. Kawasan ini ialah kawasan pemain keluar dan masuk. 4. balingan mula (balingan percuma) hendaklah dilakukan dalam tempoh 3 saat dari tengahtengah gelanggang. 6. disebut kawasan pertukaran pemain. . pengadil akan membuat undian dengan melambung duit syiling dan pasukan yang menang berhak memilih sama ada kawasan permainan atau memulakan permainan. 2.8. Apabila pengadil telah memulakan permainan dengan meniup wiselnya. pengadail kedua dan keduadua ketua pasukan tentang tambahan masa. Tiap-tiap pemain hendaklah berada di gelanggang masing-masing dan pemainpemain lawan hendaklah berada sekurang-kurangnya 3 meter dari pemain yang memulakan permainan. 10 minit tiap-tiap separuh masa tanpa rehat). Tambahan masa akan diganti untuk masa-masa yang hilang dan ditentukan oleh pengadil. Dari garisan tepi. sehingga bola dilontarkan daripada tangannya. B)MASA PERMAINAN 1. Peringkat lain: Terdiri daripada 2 masa dengan 20 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (pertandingan. 15 minit tiaptiap separuh masa tanpa rehat). dua garisan 15 cm panjang diukur ke dalam kawasan permainan dan 4. Sesudah rehat.Pengadil akan memberitahu penjaga masa.5 meter dari garisan tengah. Masa permainan adalah seperti berikut: Lelaki: Terdiri daripada dua tempoh dengan 30 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (dalam pertandingan sebagai peraturan. kedua-dua pasukan bertukar kawasan dan permainan dimulakan oleh seorang pemain dari pasukan yang menentang di awal permainan (separuh masa pertama). Remaja lelaki: Terdiri daripada 2 tempoh dengan 25 minit tiap-tiap separuh masa dan 10 minit masa rehat di antaranya (pertandingan 10 minit tiap-tiap separuh masa tanpa rehat). Di hadapan kedua-dua ketua pasukan.

Remaja perempuan (8 tahun hingga 14 tahun) dan remaja lelaki (8 hingga 12 tahun) Bola saiz 1 Berat antara 290g hingga 330g Lilitan antara 50cm hingga 52cm. Wanita dan remaja perempuan (14 tahun ke atas) dan remaja lelaki (12 tahun hingga 16 tahun) Bola saiz 2 Berat antara 325g hingga 375g Lilitan antara 54cm hingga 56cm iii. C)BOLA 1. Berat dan lilitan bola untuk kategori pemain adalah seperti berikut: i. 3. Pengadil akan melambung duit syiling untuk menentukan pasukan sama ada memilih kawasan atau memulakan permainan. Jika perlawanan berkeputusan seri. . Lelaki dan remaja lelaki (16 tahun ke atas) Bola saiz 3 Berat antara 425g hingga 475g Lilitan antara 58cm hingga 60cm. ii. Bola tidak boleh digantikan semasa dalam perelawanan. Hanya pemain-pemain dalam pasukan dibenarkan bermain dalam pertandingan tambahan masa. 2. maka 5 minit rehat akan diberikan sebelum tambahan dua separuh masa.7. dan kulitnya hendaklah berwarna. Bola hendaklah diperiksa dan dipilih oleh pengadil untuk digunakan. diperlukan untuk tiap-tiap perlawanan. Bola hendaklah berbentuk bulat. 8. Dua biji bola yang telah diakui. Hanya bola yang ditandakan dengan logo IHF sahaja yang boleh digunakan dalam pertandingan-pertandingan di peringkat antarabangsa. 4. tetapi dibolehkan atas sebab-sebab tertentu dan jika dibenarkan oleh pengadil. tidak terlalu keras.

4. Penjaga gol hendaklah memakai warna yang berasingan dengan pemain-pemain pasukannya dan pemain-pemain pasukan lawan. Jika kesalahan penggantian berlaku pada masa permainanan berhenti. tetapi dengan serta-merta memasuki semula ke dalam gelanggang . Kesalahan penggantian akan dihukum dengan balingan percuma dan diambil dari tempat di mana pemain itu melakukan kesalahan.Nota: Menyeberangi atau melangkah garisan sempadan dengan tujuan untuk mendapatkan kelebihan akan dihukum dengan memberikan balingan percuma kepada pihak lawan. 3. maka dia tidak dianggap sebagai meninggalkan gelanggang. Biasanya mengandungi 12 orang pemain (10 orang pemain gelanggang dan 2 orang penjaga gol).D)PEMAIN-PEMAIN 1. 7. Sekurang-kurangnya 5 orang pemain dari sesebuah pasukan hendaklah berada di kawasan permainan pada permulaan perlawanan. 5. pemain berkenaan akan digantung selama 2 minit. Pemain-pemain akan memakai nombor 1 . 2. Penjaga gol dibenarkan bermain sebagai pemain gelanggang dan pemain-pemain gelanggang boleh mengambil tempat sebagai penjaga gol. Selain itu. 5 orang pemain lain ialah pemain pengganti. menyeberangi atau melangkah keluar satu daripada garisan-garisan sempadan. Semua pemain gelanggang hendaklah berpakaian serupa (seragam). Bilangan maksimum. iaitu 7 orang pemain hendaklah berada di dalam gelanggang (6 orang pemain gelanggang dan seorang penjaga gol. semasa perlawanan. Bilangan pemain boleh ditambahkan hingga ke 7 orang. Pengganti dibenarkan menyambung permainan pada bila-bila masa tanpa memberitahu penjaga masa. Pemain yang digantikan hendaklah meninggalkan padang dahulu sebelum penggantinya masuk. Tempat duduk pemain-pemain pengganti hendaklah berdekatan dengan meja penjaga masa. 6. Seseorang pemain dibenarkan memasuki gelanggan hanya dari tempat pengganti. pemain berkenaan akan digantung 2 minit dan permainan akn dimulakan dengan balingan percuma. Jika seseorang pemain semasa bermain.

12 dan16 dihadkan kepada penjaga gol sahaja. Penjaga gol dibenarkan menjaga golnya dengan menggunakan kaki dan di bahagian bawah lututnya dengan sebarang cara. 11. jam tangan dan apa jua alat yang dianggap merbahaya kepada pemain-pemain tidak dibenarkan. Penjaga gol tidak dibenarkan meninggalkan kawasannya bersama-sama dengan bola. dia dianggap sebagai tidak mempunyai semangat kesukanan dan akan diberi amaran. . Jika seorang pemain itu tidak mematuhi syarat di atas. pengadil akan memberi kebenaran kepada dua orang pemain atau pegawai pasukan berkenaan masuk ke gelanggang untuk menolong pemain yang cedera itu. Kasut berpaku tidak dibenarkan. Jika seorang pemain berdarah atau terdapat darah pada badannya atau pakaiannya. Dalam kes kecederaan. Memakai gelang. Pemainpemain dibenarkan memakai kasut biasa atau boot. 2. Penjaga gol dibenarkan meninggakan kawasan gol tanpa bola. 3.hingga 20. Tiap-tiap ketua pasukan mesti memakai kain lengan dengan ukuran 4 cm lebar dan warnanya mesti bertentangan dengan warna pakaian pemain itu. 10. kecuali dia tidak akan dihukum jika memasuki kawasan gol. Nombor 1. 4. dia hendaklah patut akan peraturan-peraturan sebagai pemain gelanggang yang lain. 9. E)PENJAGA GOL 1. Hanya pemain-pemain pengganti dan pemain-pemain yang digantung serta 4 orang pegawai pasukan sahaja dibenarkan berada di tempat penggantian. Penjaga gol boleh bergerak ke mana-mana sahaja dengan bolatanpa mengira langkah dan had masa dalam kawasan gol tetapi dia tidak boleh melambatkan balingan gol dengan sengaja. pemain itu mesti meninggalkan gelanggang dengan serta-merta dan digantikan supaya luka dan badannya dapat dirawat dan pakaiannya dapat dibersihkan sebelum masuk semula ke dalam gelanggang. Dalam gelanggang. 8.

kecuali telah dimainkan atau terkena seorang pemain lain. F)KAWASAN GOL 1. kecuali merugikan pihak lawan. . maka dia tidak boleh lagi memegang bola itu. Seorang pemain gelanggang memasuki kawasan gol sesudah memainkan bola tidak akan dihukum. Sewaktu permainan.5. Penjaga gol tidak dibenarkan memegang bola sama ada bola itu menggolek atau terletak di kawasan gelanggang permainan di luar garisan kawasan gol. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki tanpa bola tetapi mendapatkan keuntungan dengan memasuki kawasan gol. 5. 3. dan tidak seorang pun pemain gelanggang dibenarkan memegang bola sama ada bergerak atau sebaliknya. 10. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh atau melintas garisan penjaga gol (garisan 4 meter) atau garisan sambungan di kedua±dua belah semasa balingan penalti. b. Balingan percuma jika pemain gelanggang memasuki dengan membawa bola. Pemainan hendaklah diteruskan jika bola yang masuk ke kawasan gol keluar semula ke gelanggang tanpa terkena penjaga gol. c. Penjaga gol tidak dibenarkan menyentuh bola dengan tapak kaki atau bawah lutut ketika bola itu sedang mara ke kawasan permainan atau apabila terhenti di kawasan gol. Penjaga gol tidak dibenarkan merbahayakan pemain lawan semasa mempertahankan golnya. Walaupun tujuannya mempertahankan pasukannya. 7. 4. penjaga gol tidak dibenarkan mengambil dan memainkan bola ke kawasannya. 8. Bola di dalam kawasan gol menjadi hak penjaga gol. Hanya penjaga gol sahaja dibenarkan memasuki atau berada di dalam kawasan gol. 9. Balingan penalti jika pemain gelanggang dari pihak pertahanan dengan sengaja memasuki kawasan gol. 2. Apabila penjaga gol telah membaling bola ke gelanggang permainan dari kawasannya. Hukuman-hukuman kerana memasuki kawasan gol adalah seperti berikut: a. 6.

peha dan lutut. Berulang kali melantun bola dengan tangan sama ada semasa berlari atau berdiri. G)MEMAINKAN BOLA 1.6. melantun dan menangkap bola itu semula apabila telah terkena pemain lain atau tiang gol. c. Apabila bola berhenti di dalam kawasan gol. Seseorang pemain boleh melakukan seberapa banyak langkah ketika melantun dan menangkap bola semula. Pemain dibenarkan : a.hukuman-hukuman berikut akan dikenakan: a. Melantun bola sekali dan menangkapnya semula dengan satu atau kedua-dua belah tangan sama ada semasa berlari atau berdiri. jika bola memasuki gol. 2. b. tetapi dengan serta-merta bola itu diambil oleh penjaga gol atau bola itu terletak dalam kawasan gol. Pemain dibenarkan menahan. b. Balingan percuma dalam keadan yang lain. lengan. c. 3. Dikira gol. menangkap. pemain pertahanan terkena bola. Jika pemain dengan sengaja memainkan bola ke kawasan golnya. 4. sendiri dan bola itu tidak keluar. Pemain dibenarkan menyimpan bola selama 3 saat waktu maksimum termasuk ketika bola berada di atas tanah. 7. Pemain dibenarkan mengambil 3 langkah paling maksimum sewaktu memegang bola. kepala. . membaling. 9. penjaga gol akan memulakan permainan dengan membuat balingan gol. Permainan diteruskan jika semasa bertahan. melantun atau memukul bola dengan apa cara sahaja menggunakan tangan (sama genggam atau tapak tangan). Balingan penaiti. Menangkap. 8. jika penjaga gol menahan dan bola tidak masuk gol. Pemain pertahanan tidak akan didenda sekiranya dia memasuki kawasan gol utuk menahan tetap sebaliknya dai akan didenda jika menyebabkan erugian kepada pihak lawan.

Permainan pasif. Pemain tidak dibenarkan dengan sengaja melintas garisan tepi atau garisan gol di luar gol dengan membawa bola. Pemain dibenarkan menahan bola dengan keadaan berlutut. kemudian menangkapnya tanpa bergerak. 13. Pemain dibenarkan menahan bola dengan satu atau kedua-dua belah tangan. kecuali bola telah terkena tanah. kecuali penjaga gol di kawasannya sendiri. 6. Pemain dibenarkan membuat hantaran dari tangan ke tangan. Permainan tidak terganggu jika bola terkena pengadil. Pasukan yang menyimpan bola dibenarkan mengambil sebarang langkah untuk menyeberang atau cuba menjaringkan gol. duduk atau berbaring di tanah. 15. Pemain tidak dibenarkan mengenakan bola dengan bahagian kaki di bawah lutut atau dengan kaki. 9. dengan syarat tindakannya itu tidak terganggu oleh perbuatan lain. 7. iaitu dengan tujuan tidak mahu mencuba sebarang serangan atau jaringan gol tidak dibenarkan . 10. Pemain tidak dibenarkan menyentuh bola lebih daripada sekali. Pemain dibenarkan menepis bola sekali ke arah tanah dan menyambutnya balik dengan satu atau kedua-dua tangan. 11.5. 14. Pemain tidak dibenarkan menjatuhkan diri untuk menangkap bola yang sedang bergolek atau terletak di tanah. 8. pemain atau kedua-duanya. 12.

Kaki kanan dibengkokkan sambil bola dibawa ke belakang bawah aras bahu.4 Kemahiran yang kami pilih: kemahiran menjaring Menjaringkan gol Jaringan dari bawah lengan Jaringan dari atas kepala Langkah-langkah permainan: 1. 3. Tangan pemain yang memegang bola dinaikkan ke atas kepala sambil kaki kiri melangkah ke depan dan depan dan bola dilontar seterusnya bola dilontar kuat ke sasaran. dibengkokkan sambil dinaikkan ke atas kepala. Pemain mengambil tiga langkah ke depan dengan kaki Kaki kiri kiri bola langkah ke depan dengan kaki kiri. Kaki kanan pemain dilanjakkan ke depan dan tangan kanan dilepaskan. dengan kuat ke sasaran. Tangan memegang sambil melangkah seterusnya pemain bola kaki ke yang diluruskan kanannya 2.2. Pemain mengambil satu Langkah-langkah permainan: 1. terlebih dahulu. . 3. 2. Kaki kiri pemain dilajakkan ke belakang dan tangan kanan dilepaskan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->