P. 1
KEROPOK LEKOR

KEROPOK LEKOR

|Views: 757|Likes:
Published by Adibah Debot

More info:

Published by: Adibah Debot on Apr 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2015

pdf

text

original

KEROPOK LEKOR & KEROPOK KERING »Pengenalan Keropok ikan adalah sejeni makanan ringan yang digemari oeh penduduk

-penduduk dari pelbagai golongan di negera ini juga di negara jiran. Di Malaysia terdapat pengusaha keropok yang menjalankan perusahaan mereka terutama di persisiran pantai di Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah. Keropok adalah sejenis makanan ringan yang digemari ramai oleh penduduk Malaysia. Keropok lazimnya diproses daripada ikan, udang atau sotong yang diadun bersama tepung kanji dan/atau tepung sagu sebagai bahan utama, garam, gula dan MSG sebagai bahan perasa. Jenisjenis ikan yang biasa digunakan untuk memproses keropok ialah ikan parang, tamban, selayang, kerisi, lolong bara, biji nangka, conor dan lain-lain. Mengikut Peraturan Makanan 1985, keropok ikan hendaklah disediakan daripada ikan dan kanji dan kandungan protein tidak kurang 15 peratus. Keropok yang bermutu boleh diperolehi bergantung kepada kesegaran ikan, jenis ikan yang digunakan, nisbah bahan utama serta proses penyediaan. Keropok yang bermutu juga dapat dinilai dari segi rasa, kerangupan serta kembang apabila ianya digoreng didalam minyak panas. Terdapat beberapa kenis keropok ikan yang dihasilkan oleh pengusaha-pengusaha tempatan seperti keropok kering, keropok lekor (basah) dan keropok bersira. »Carta Alir »Bahan-bahan Untuk Memproses Keropok Lekor Bil Bahan-bahan Peratus 1 Isi Ikan 100 2 Tepung Kanji (Ubi) / Sagu 70 3 Garam 2.5 4 Gula 1.5 5 Monosodium Glutumate (MSG) 0.3 6 Air Ais 20 hingga 30 »Bahan-bahan Untuk Memproses Keropok Kering Bil Bahan-bahan Peratus 1 Isi Ikan 100 Tepung Kanji (Ubi) / Sagu Atau 2 100 Campuran 3 Garam 2.5 4 Gula 1.5 5 Monosodium Glutumate (MSG) 0.3 6 Air Ais 20 hingga 30 »Cara-cara Pemprosesan Keropok Lekor / Kering Contoh 10 Kg 7 Kg 250 Gram 150 Gram 30 Gram 2 - 3 Kg

Contoh 10 Kg 10 Kg 300 Gram 200 Gram 30 Gram 2 - 3 Kg

tengik. d) Memotong Keropok yang telah siap dimasak. gula. kotoran. dan cahaya yang berlebihan. Ketulan dibentuk mengikut saiz yang yang dikehendaki. Ini akan menyebabkan hasilan menjadi lemau. c) Memasak Keropok lekor boleh dimasak samaada dengan cara kukus. berkulat. Panjang. e) Menjemur Keropok yang telah dipotong nipis di susun di atas pemidai dan di jemur kepada cahaya matahari. mikrob.1/2 jam untuk masak bergantung kepada saiz manakala merebus hanya mengambil masa di antara 20 hingga 30 minit sahaja. tetapi ianya mengambil masa yang agak lama. keropok keping di bentuk di antara 30 cm-50 cm.-10 cm. Adunan yang telah sebati dapat di ketahui apabila ianya tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk doh. f) Membungkus Keropok yang telah kering di angkat .Plastik ini di pateri dengan menggunakan api lilin .1 kg. disejat dan disimpan dalam keadaan sejuk dingin atau pada suhu bilik semalaman sebelum ianya dipotong nipis membentuk kepingan. serta mempunyai berat 500 gm. Manakala ketulan untuk keropok lekor lebih kecil iaitu di antara 100 gm -500 gm. wap air. Keropok yang dikukus mempunyai kualiti yang baik jika dibandingkan dengan keropok yang direbus. garam.Keropok boleh di potong dengan menggunakan pisau ataupun dengan mesin memotong keropok. Di dalam keadaan cuaca baik keropok boleh menjadi kering dalam masa 6 hinnga 7 jam. di simpan atau terus ditimbang dan dibungkus dalam bekas plastik. b) Membentuk Adunan yang telah di bentuk ketulan berbentuk selinder. Keropok yang di kukus mengambil masa 1 hingga 1.. Pada lazimnya.. rebus atau terus digoreng.Pembungkusan yang tidak baik akan mengakibatkan pendedahan kepada kesan-kesan persekitaran saperti gas oksigen.a) Membancuh Adunan Bahan-bahan campuran yang di gunakan untuk memperoses keropok iaitu tepung kanji atau tepung sagu.Pembungkusan yang .manakala keropok keping hanya direbus atau dikukus sahaja. bergaris pusat diantara 6 cm. Keropok yang telah di rebus akan timbul serta naik kepermukaan air apabila ianya masak. pelita atau dengan menggunakan mesin pateri ( Tew Impulse Sealer ) Pembungkusan adalah factor penting dalam mengawal kualiti produk. busuk dan hilang khasiat pemakanannya. bahan perasa (MSG) dan air ais di adun dengan menggunakan mesin penggaul ( mixer) sehingga sebati.

menarik juga akan menjadi daya tarikan kepada pengguna. Price : RM 900 saya ada mesin gaul tepung untukmembuat kerepok.harga RM900. pecah dan sebagainya.wakaf tembesu Jenis ikan: ikan kembung/selayang .200 gm dan 500 gm adalah perlu di susun dengan rapi supaya tidak di kenakan tekanan bebanan yang berat yang mana akan mengaibatkan kerosakan kepada keropok saperti patah. g) Penyimpanan / Penstokan Keropok yang telah dibungkus dengan berat 100 gm.00 berminat hubungi 0107992199 kawasan tok jiring.

Tips 4. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Tips 2. 4. kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. Kak ogy omit nih sb nak dapatkan bau ori bahulu) 200gm tepung gandum 1/4 tsp baking powder Cara-cara 1. 3. 7. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung. Tips 1. bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Untuk meringankan kuih bahulu. 5. Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Sebelum bakar bahulu. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat. 6.Bahan-bahan ( Dalam 80 biji ) y y y y y 10 biji telur gred A 380gm gula pasir 1 tsp esen ros (kalau suka. . Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. InsyaAllah. Dan tepung agak-agak hangat je. Kalau x mahu buat cara ini. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Tips 3. Acuan sedia untuk digunakan. 2. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Kacau adunan dengan spatula.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->