PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

methane. oxyacetylene. 5. diesel. varnis. kertas. . Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. kalium dan sebagainya. natrium. cat dan sebagainya. plastik dan sebagainya. kain. gas dapur.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. 4. 3. aluminium. 2. 1. propane. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium. Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. gas LPG dapur dan sebagainya. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol.

serbuknya boleh merosakkan logam. berbahaya kepada makanan. enjin dan badan kenderaan.B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja.Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka .

3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A. B. Fire Extinguishers . Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering. foam / busa dan CO2. C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja.

Smoke Detector .• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah.

• Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung.sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya. Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 . . yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut .• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat. apabila terjadi kebakaran.

.

• paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler.• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control. • Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond . Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi.

Potaosium .Gas (LPG) Debu kering.Api Varnish Buih.Butana . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire .KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire .Oxy acetalane .Propane . Debu Kering.Sodium . Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire . Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai.Magnesium Soda Ash.Kalsium . Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ . Pasir.Api Minyak .Api Cat .

Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.Magnesium karbonat 1% .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku . .Boleh mengawal / memadam api kelas A.Gasnya tidak mengalirkan elektrik .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Cecair yang digunakan tidak merbahaya . Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.C dan sungguh berkesan .B.Tidak boleh memadam api logam . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Hanya sekali digunakan .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam .Hanya boleh sekli sahaja.Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN .Gasnya bersih tidak membantu kebakaran . . bahan makanan dll .Mudah dan senang dikendalikan .Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Mudah dikendalikan . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong).Magnesium stearote 11/2% .dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta.Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan .Mudah dikendalikan . Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle.Sodium bikarbonat 97% . .

Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih.Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas.Hanya sekali digunakan .Terdapat 2 tabung . Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .S.Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan. berat 5. .Tidak terganggu daripada tiupan angin .Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat. Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P. Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2. KEBAIKAN KEBURUKAN .Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan).C dan D .S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman .Tidak boleh memadam kebakaran kelas A. .Mudah dikendalikan .Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil . Kandungan .B &D . Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1..A.Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% .2 kg sahaja.Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul.Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran .Tabung dalam (Alauminium Sulphate) . Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.3 kg tetapi Cuma 2.Hanya sekali digunakan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful