PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

aluminium. propane. Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. 3. kertas. diesel. 2. 1. plastik dan sebagainya. cat dan sebagainya. gas dapur. methane. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. natrium. kalium dan sebagainya. oxyacetylene. kain. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium. . 4. varnis.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. 5. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. gas LPG dapur dan sebagainya.

berbahaya kepada makanan.B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka . enjin dan badan kenderaan. serbuknya boleh merosakkan logam.Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A.

Fire Extinguishers .3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A. foam / busa dan CO2. Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering. B. C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja.

Smoke Detector .• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah.

apabila terjadi kebakaran. yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut . Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 .sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya.• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat. . • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung.

.

• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. • paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler. Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control. • Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond .

Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire .Sodium .Propane .KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire .Oxy acetalane .Kalsium .Api Minyak .Gas (LPG) Debu kering.Api Cat .Magnesium Soda Ash. Pasir.Butana . Debu Kering. Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai. Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ .Potaosium .Api Varnish Buih.

bahan makanan dll .Magnesium karbonat 1% .Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN . .C dan sungguh berkesan .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Hanya boleh sekli sahaja. Hendaklah diperiksa setiap bulan 2. Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong).Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .Gasnya bersih tidak membantu kebakaran .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan . Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan . .Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta.Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle.Tidak boleh memadam api logam .Magnesium stearote 11/2% .Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.Mudah dikendalikan .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam .B. .Sodium bikarbonat 97% . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Boleh mengawal / memadam api kelas A.Mudah dikendalikan .Hanya sekali digunakan .Gasnya tidak mengalirkan elektrik .Cecair yang digunakan tidak merbahaya .Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.Mudah dan senang dikendalikan .

S.Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil .Mudah dikendalikan .. Kandungan .Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan.Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat.Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% .S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman .Terdapat 2 tabung .Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran .Tabung dalam (Alauminium Sulphate) .Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul. .B &D . Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1. Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2. Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P.Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan).A. . Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.2 kg sahaja.Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas.Hanya sekali digunakan .Hanya sekali digunakan .Tidak boleh memadam kebakaran kelas A.Tidak terganggu daripada tiupan angin .Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih. Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api.3 kg tetapi Cuma 2. berat 5. buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .C dan D . KEBAIKAN KEBURUKAN .