PEMADAM API

PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

1. gas LPG dapur dan sebagainya. kalium dan sebagainya. diesel. kertas. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. 4. propane. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. . kain. 3. natrium. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. varnis. Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. cat dan sebagainya. 2. oxyacetylene. methane. 5. gas dapur. aluminium. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. plastik dan sebagainya.

enjin dan badan kenderaan. berbahaya kepada makanan. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka .B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja.Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. serbuknya boleh merosakkan logam.

C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja. B. Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering. Fire Extinguishers . foam / busa dan CO2.3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A.

• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah. Smoke Detector .

.sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. apabila terjadi kebakaran. Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya. Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 . yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut . • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung.• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat.

.

Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control. • Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond .• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. • paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler.

Propane .Api Varnish Buih.Gas (LPG) Debu kering.Oxy acetalane .Api Cat .Magnesium Soda Ash.Kalsium .Butana .Sodium . Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire . Pasir. Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire . Debu Kering.Potaosium .Api Minyak . Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai.KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire .

Cecair yang digunakan tidak merbahaya .Mudah dikendalikan .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan .Hanya sekali digunakan .Boleh mengawal / memadam api kelas A.Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Mudah dikendalikan .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .B.Mudah dan senang dikendalikan .Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle.Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Gasnya tidak mengalirkan elektrik .Sodium bikarbonat 97% .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.Tidak boleh memadam api logam . . .Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN . bahan makanan dll . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong).Hanya boleh sekli sahaja. Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan . Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Gasnya bersih tidak membantu kebakaran .C dan sungguh berkesan .Magnesium stearote 11/2% .Magnesium karbonat 1% .Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta. .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .

KEBAIKAN KEBURUKAN .Tidak terganggu daripada tiupan angin .Hanya sekali digunakan .Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih.3 kg tetapi Cuma 2.Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil . berat 5.S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman .B &D .Tidak boleh memadam kebakaran kelas A.A.Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul. Kandungan .Mudah dikendalikan .Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% .Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan). buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .C dan D .Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan. Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2.Terdapat 2 tabung .Tabung dalam (Alauminium Sulphate) .S.Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat.. Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas. . . Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P.Hanya sekali digunakan .2 kg sahaja.Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran . Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1.Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful