PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

varnis. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. . 1. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. cat dan sebagainya. kain.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. kalium dan sebagainya. 3. diesel. plastik dan sebagainya. gas LPG dapur dan sebagainya. kertas. 5. methane. oxyacetylene. Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. aluminium. gas dapur. propane. 2. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. natrium. 4. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium.

enjin dan badan kenderaan.B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja.Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. berbahaya kepada makanan. serbuknya boleh merosakkan logam. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka .

C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja.3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A. B. Fire Extinguishers . foam / busa dan CO2. Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering.

Smoke Detector .• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah.

. Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 . apabila terjadi kebakaran. Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya.• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat.sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung. yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut .

.

• Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond .• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi. • paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control.

Sodium .Potaosium .Oxy acetalane .Kalsium .Gas (LPG) Debu kering.KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire .Propane . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire . Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ . Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire . Debu Kering. Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai.Api Varnish Buih.Api Minyak .Butana .Api Cat . Pasir.Magnesium Soda Ash.

Mudah dikendalikan .Tidak boleh memadam api logam .Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .Mudah dikendalikan .C dan sungguh berkesan .Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN .B.Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan .Gasnya bersih tidak membantu kebakaran . bahan makanan dll .Gasnya tidak mengalirkan elektrik .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta. Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan .Hanya boleh sekli sahaja. .dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan. .Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong). .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Magnesium stearote 11/2% . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Cecair yang digunakan tidak merbahaya .Hanya sekali digunakan .Mudah dan senang dikendalikan .Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle. Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.Boleh mengawal / memadam api kelas A.Magnesium karbonat 1% .Sodium bikarbonat 97% .

Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan.B &D .Tidak terganggu daripada tiupan angin . buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil . berat 5.A.Tidak boleh memadam kebakaran kelas A.C dan D .Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih.S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman .Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas. Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1.Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.Hanya sekali digunakan . . .Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat.3 kg tetapi Cuma 2.Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul.Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan).Hanya sekali digunakan .Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% . Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api.S.Terdapat 2 tabung . Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P.Mudah dikendalikan . KEBAIKAN KEBURUKAN .Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran .Tabung dalam (Alauminium Sulphate) . Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2. Ikut arah angin semasa menggunakannya 3..2 kg sahaja. Kandungan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful