P. 1
PEMADAM API

PEMADAM API

|Views: 214|Likes:
Published by Ekin Majid

More info:

Published by: Ekin Majid on Apr 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2013

pdf

text

original

PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

. Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium. gas LPG dapur dan sebagainya. 3.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. oxyacetylene. kalium dan sebagainya. plastik dan sebagainya. kertas. diesel. varnis. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. 1. methane. kain. 4. gas dapur. 5. 2. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. propane. cat dan sebagainya. natrium. aluminium.

enjin dan badan kenderaan. berbahaya kepada makanan.B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka .Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. serbuknya boleh merosakkan logam.

C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja. Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering. B. Fire Extinguishers .3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A. foam / busa dan CO2.

• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah. Smoke Detector .

sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 .• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat. • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung. yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut . apabila terjadi kebakaran. Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya. .

.

• Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond .• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control. Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi. • paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler.

Gas (LPG) Debu kering.Kalsium . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire .Propane .Potaosium . Pasir.Sodium . Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ .Butana .Api Varnish Buih.Api Minyak .Magnesium Soda Ash.Api Cat .KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire . Debu Kering. Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai.Oxy acetalane . Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire .

Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle. Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan . bahan makanan dll .Mudah dikendalikan .Gasnya tidak mengalirkan elektrik .Hanya sekali digunakan .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1. .Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta.Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong). .Boleh mengawal / memadam api kelas A.Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan .Magnesium karbonat 1% .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .C dan sungguh berkesan .Tidak boleh memadam api logam . .Cecair yang digunakan tidak merbahaya .B. Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Hanya boleh sekli sahaja.Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.Magnesium stearote 11/2% .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam .Mudah dikendalikan .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .Mudah dan senang dikendalikan .dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.Sodium bikarbonat 97% .Gasnya bersih tidak membantu kebakaran .

berat 5.Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% . Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P.C dan D .Tidak boleh memadam kebakaran kelas A.A. .B &D . Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2.Terdapat 2 tabung . .Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan). KEBAIKAN KEBURUKAN .Hanya sekali digunakan .Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.Tabung dalam (Alauminium Sulphate) .Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat. Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1.S.. Kandungan .Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih. Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api.Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas. Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul.3 kg tetapi Cuma 2.Tidak terganggu daripada tiupan angin .Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil .S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman . buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran .Hanya sekali digunakan .2 kg sahaja.Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan.Mudah dikendalikan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->