PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. propane. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium. 5. gas LPG dapur dan sebagainya. 2. oxyacetylene. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. 4. methane. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. kain. cat dan sebagainya. varnis. kalium dan sebagainya. gas dapur. 3. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. kertas.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. aluminium. 1. plastik dan sebagainya. . natrium. diesel.

Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka . serbuknya boleh merosakkan logam. berbahaya kepada makanan. enjin dan badan kenderaan.B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja.

Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering. foam / busa dan CO2.3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A. Fire Extinguishers . B. C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja.

• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah. Smoke Detector .

yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut . Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 . Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya.• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat. • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung. apabila terjadi kebakaran.sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. .

.

• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. • paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler. • Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond . Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control.

Debu Kering.Gas (LPG) Debu kering.Potaosium . Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai.Oxy acetalane .Api Varnish Buih. Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire .KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire .Sodium .Api Cat . Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ .Propane .Kalsium .Magnesium Soda Ash.Api Minyak . Pasir.Butana . Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire .

Magnesium stearote 11/2% . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Sodium bikarbonat 97% .Mudah dikendalikan .Hanya sekali digunakan .Gasnya tidak mengalirkan elektrik .Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle. bahan makanan dll .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .B.Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta. Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan .Cecair yang digunakan tidak merbahaya .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .Mudah dikendalikan .Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.Gasnya bersih tidak membantu kebakaran .Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN .Hanya boleh sekli sahaja.Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.Tidak boleh memadam api logam .Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya. Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.Boleh mengawal / memadam api kelas A.C dan sungguh berkesan . . . .Magnesium karbonat 1% .Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan .Mudah dan senang dikendalikan . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong).

Tidak boleh memadam kebakaran kelas A. Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P.Hanya sekali digunakan . Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1.Terdapat 2 tabung .Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan.Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan).Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat.Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas.C dan D .2 kg sahaja.A. Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.S.Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% .Mudah dikendalikan .Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran .3 kg tetapi Cuma 2.S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman . .B &D .Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil .Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih. Kandungan . KEBAIKAN KEBURUKAN . Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2.Tabung dalam (Alauminium Sulphate) .Hanya sekali digunakan . berat 5..Tidak terganggu daripada tiupan angin . . buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul. Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful