P. 1
PEMADAM API

PEMADAM API

|Views: 204|Likes:
Published by Ekin Majid

More info:

Published by: Ekin Majid on Apr 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/31/2013

pdf

text

original

PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

kain. propane.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. aluminium. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. 5. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. oxyacetylene. methane. kertas. varnis. 4. 3. cat dan sebagainya. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium. gas dapur. gas LPG dapur dan sebagainya. diesel. plastik dan sebagainya. 1. natrium. kalium dan sebagainya. 2. .

B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja.Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka . serbuknya boleh merosakkan logam. berbahaya kepada makanan. enjin dan badan kenderaan.

foam / busa dan CO2. B. Fire Extinguishers . C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja. Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering.3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A.

• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah. Smoke Detector .

Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya. apabila terjadi kebakaran. .• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat. • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung. yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut .sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 .

.

• paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler.• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm. Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control. • Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond .

Api Varnish Buih. Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ .KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire . Pasir.Butana .Kalsium . Debu Kering.Api Minyak . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire .Api Cat .Propane .Sodium . Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire .Magnesium Soda Ash. Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai.Oxy acetalane .Potaosium .Gas (LPG) Debu kering.

Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan .Tidak boleh memadam api logam .Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Cecair yang digunakan tidak merbahaya .Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Mudah dikendalikan .Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN .Hanya sekali digunakan .Mudah dikendalikan .Hanya boleh sekli sahaja.Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam .B.Gasnya bersih tidak membantu kebakaran . .Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta.Boleh mengawal / memadam api kelas A. Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong).Magnesium karbonat 1% .Mudah dan senang dikendalikan .Magnesium stearote 11/2% .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .Sodium bikarbonat 97% . . Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan . .Gasnya tidak mengalirkan elektrik . bahan makanan dll .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF . Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.C dan sungguh berkesan .Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle.Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.

Tidak terganggu daripada tiupan angin .Tidak boleh memadam kebakaran kelas A. Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2.Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih.Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat.Mudah dikendalikan . berat 5.Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil .S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman .B &D .Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan. Kandungan .Tabung dalam (Alauminium Sulphate) .C dan D . Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1.A. Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P.Hanya sekali digunakan .. buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .2 kg sahaja.Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran .Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.3 kg tetapi Cuma 2.Hanya sekali digunakan .Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan).S.Terdapat 2 tabung .Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% .Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas. . Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. . Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul. KEBAIKAN KEBURUKAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->