PENGENALAN • • • Alat pemadam api adalah satu alat yang boleh mengawal dan memadam kebakaran pada peringkat

awal. (fire aid firefighter) Ia dikendalikan secara manual Mengawal dan memadam kebakaran secara berkesan mengikut kelas api

natrium. kertas. Kelas B • Berpunca dari bahan cecair yang mudah terbakar seperti minyak petrol. aluminium. 1. gas dapur. Kelas A • Api berpunca daripada bahan pepejal (kecuali logam) sepeti kayu. plastik dan sebagainya. 4. Kelas D • Berpunca dari bahan logam seperti magnesium. 2. 3. gas LPG dapur dan sebagainya. kalium dan sebagainya. diesel. cat dan sebagainya. propane. varnis. . Kelas E • Berpunca dari bahan masakan seperti minyak masak atau lemak. kain. Kelas C • Berpunca dari gas atau wap yang mudah terbakar seperti hidrogen. methane. oxyacetylene. 5.Api kebakaran boleh diklasifikasikan kepada 4 jenis iaitu.

B dan C Catatan : Boleh digunakan sekali sahaja. serbuknya boleh merosakkan logam. berbahaya kepada makanan. 2) Pemadam Api Karbon Dioksida Berat: 3kg Warna: Hitam Jenis api yang boleh dipadamkan: Api dari peralatan elektrik Catatan: Tidak sesuai untuk persekitaran terbuka .Berikut adalah jenis pemadam api yang biasa digunakan: 1) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg atau 3kg Warna: Biru Jenis api yang boleh dipadamkan: A. enjin dan badan kenderaan.

3) Pemadam Api Serbuk Kering ABC Berat: 12kg dan 3kg Warna: Merah Jenis api yang boleh dipadamkan: A. B. Perlengkapan pencegah kebakaran: • APAR / Fire Extinguishers / Racun Api Bahan yang ada dalam tabung pemadam api tersebut ada yang dari bahan kimia kering. C dan api dari peralatan elektrik Catatan: Boleh digunakan sekali sahaja. foam / busa dan CO2. Fire Extinguishers .

Smoke Detector .• Detektor Asap / Smoke Detector Peralatan yang secara automatik akan berbunyi bagi memberitahu jika ada kawasan yang berasap dalam pusat membeli belah.

sprinkler menyala terus tergantung dari sumbernya. • Sprinkler Peralatan yang dipergunakan khusus dalam gedung. Alat ini sendiri hanya dapat digunakan sekali dalam pemakaiannya. Setiap jarak 3 meter dipasang alat ini kerana daya semburannya berada pada radius 3 m2 . yang akan memancarkan air secara automatik apabila terjadi pemanasan pada suatu suhu tertentu pada kawasan di mana ada sprinkler tersebut .• Fire Alarm Peralatan yang digunakan untuk memberitahu kepada setiap orang akan adanya bahaya kebakaran pada suatu tempat. apabila terjadi kebakaran. .

.

• paip merah untuk mengalirkan air dari Sumber air di Water Tank menuju ke sprinkler. Terdapat jack phone yang dapat digunakan dengan head phone untuk berkomunikasi dengan Ruang control. • Paip putih untuk air kotor Keadaan paip sprinkler pada bahagian dalam plafond . Apabila terjadi kebakaran cara penggunaan alarm dengan cara memecahkan kaca yang ada pada box ini dengan demikian alarm akan berbunyi.• Hydrant Kelengkapan pada Hydrant Box ini iaitu terdapat selang air dan Fire Alarm.

Karbon Dioksida &Varpourising liquid ALAT PEMADAM API JENIS AIR Kandungan Air Biasa – 9 Liter Jarak Pancutan 20’ – 25’ .Api Minyak .Kalsium .Propane . Debu Kering & Matel serta Powder Api Elektrik Kebakaran ini tidak termasuk dalam kelaas-kelas api dan boleh dipadam dengan menggunakan alat pemadam api yang sesuai. Debu kering dan Varpourising liquid KELAS “C” (Api Wap dan Gas) gas &Stim Fire . Pasir.Magnesium Soda Ash.Gas (LPG) Debu kering.Oxy acetalane .Api Cat . Karbon Dioksida (Co2) & Varpourising liquid KELAS “D” (Api Logam) Matel Fire . Debu Kering.KELAS-KELAS API DAN MEDIA PEMADAMANNYA KELAS “A” (Api pepejal) solid fire • Api kayu • Api kertas • Api Sampah • Api kain • Air & Debu kering KELAS “B” (Api Cecair) Liquid Fire .Potaosium .Sodium .Butana .Api Varnish Buih.

Gasnya bersih tidak membantu kebakaran .Mudah dikendalikan . .Hanya sekali digunakan .Debunya mendatangkan kerosakan pada bahan-bahan tertentu seperti enjin kereta.Boleh mengawal/memadam kebakaran diperingkat awal dan berkesan .Mempunyai ukuran antara 2 hingga 5 ibs beratnya.Mudah dikendalikan .C dan sungguh berkesan .Hanya boleh sekli sahaja.B.Magnesium karbonat 1% .Gasnya tidak mengalirkan elektrik . Jarak pancutan 8’ ke 12’ dan perkembangan nisbahnya ialah 1:450 Jangkamasa pancutan 8 hingga ke 30 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Magnesium stearote 11/2% .Mudah dan senang dikendalikan . Hendaklah diperiksa setiap bulan 2.Boleh mengawal / memadam api kelas A. .Pengeluaran (pancutan) boleh dikawal di Release Handle.Trikalsium karbonat ½% Jarak Pancutan 15’ – 20’ Jangkamasa Pancutan 2 Minit KEBAIKAN KEBURUKAN . .Tidak boleh memadam api logam .Tidak sesuai memadam kebakaran alat elektrik dan logam . Pastikan preasure guage pada tabung menunjukan kandungan penuh (hijau – penuh & merah – kosong). Sekiranya berlaku kekurangan tekanan udara hendaklah dihantar ke agen servis ALAT PEMADAM API JENIS GAS (Co2 & BCF) Kandungan .Cecair yang digunakan tidak merbahaya .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku Perhatian Penempatan alat-alat pemadaman api hendaklah diletakkan pada tempat yang boleh dilihat dan digantung supaya alat ini tidak rosak pada tabung dan juga isi kandungannya Pemeriksaan 1.dalam tabung diisi dengan Co2 dalam bentuk cecair dalam tekanan.Sodium bikarbonat 97% .Tidak boleh diletakkan ditempat yang suhunya sejuk dan boleh membeku .Tidak boleh mengawal dan memadam kebakaran yang besar ALAT PEMADAM API JENIS DEBU KERING (DRY POWDER) Kandungan . bahan makanan dll .Jangkamasa Pancutan 60 – 120 saat KEBAIKAN KEBURUKAN .Boleh mengawal/memadam apai di peringkat awal .Pemadamannya lebih berkesan jika dibandingkan dengan alat pemadam api jenis Co2 dan BCF .

Tabung luar (Sodium Bikarbonate / Stabilizer) Jarak Pancutan Lebih kurang 20’ Jangkamasa Pancutan 30 hingga ke 90 saat.Buih boleh menutup permukaan cecair dan menyekat bekalan oksigen daripada membantu kebakaran . Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.C dan D . .Tidak sesuai digunakan dengan alat memadam api jenis dry powder kerana powder akan memecahkan buih.3 kg tetapi Cuma 2.B &D .Sekiranya percampuran bahan kimia tidak betul.Tidak boleh mengawal kebakaran yang sudah besar ALAT PEMADAM API JENIS BUIH (Foam) Sesuai untuk memadam api kelas ‘B’ dan peranannya menyelimut dan menurunkan suhu dibawah suhu nyalaan (menyejukkan).Kandungan gas tidak dapat dilihat dan perlu ditimbang dari masa ke semasa untuk mengelakan kekurangan daripada 10% .A.Tidak terganggu daripada tiupan angin . Praktikkan penggunaan kaedah PASS KAEDAH/ SISTEM P. Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut: 1. Kandungan .Tabung dalam (Alauminium Sulphate) . Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2.Tidak sesuai memadam kebakaran api jenis A.2 kg sahaja.Hanya sekali digunakan . KEBAIKAN KEBURUKAN .Keberatan silindernya tidak sepadan dengan kandungan gas.Boleh mengawal dan memadam kebakaran diperingkat awal dengan berkesan.. . buihnya tidak dapat memadam kebakaran dengan berkesan .S.Terdapat 2 tabung .Hanya sekali digunakan . Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. berat 5.S P – Pull Tarik / cabut pin keselamtan A – Aim Arahkan nozel ke arah punca api S – Squeeze Tekan pemegang “lever”dimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S – Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman .Tidak boleh memadam kebakaran kelas A.Mudah dikendalikan .Boleh menembusi tempat-tempat permukaan kecil .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful