CERPEN ‘ SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG ’ (MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

)

SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan masalah sosial yang berlaku dalam masyarakat iaitu pembuangan bayi. Zaniyah yang menjadi mangsa kerakusan buaya darat di kota telah mengambil keputusan untuk membuang bayi luar nikahnya di hutan Lembah Dara Terbelah. Zaniyah terpaksa melakukannya kerana dia tidak mahu dicemuh masyarakat. Lembah Dara Terbelah menjadi saksi kekejaman Zaniyah yang bertindak meninggalkan bayinya di sebatang sungai. Berlaku satu peristiwa yang telah menyedarkan Zaniyah iaitu ketika berada di Lembah Dara Terbelah, seekor anak monyet telah terjatuh ke dalam sungai dan hanyut bersama sebatang kayu. Ibu monyet berusaha menyelamatkan anaknya daripada menjadi habuan buaya. Walaubagaimanapun, ibu monyet telah terjatuh ke dalam sungai setelah berjaya menyelamatkan anaknnya. Peristiwa itu teleh menyedarkan Zaniyah bahawa binatang, yang tidak mempunyai akal tetapi mempunyai naluri keibuan yang menyayangi anaknya. Kejadian tersebut membuatkan Zaniyah mendapatkan kembali anaknya yang ditinggalkan di hilir sungai itu.

TEMA Cerpen ini mengutarakan tema kekejaman seorang manusia yang sanggup membuang darah daging sendiri. Masalah pembuangan bayi menjadi semakin serius dan dihina dalam masyarakat. Dalam cerpen ini, Zaniyah bertindak membuang bayinya di hutan Lembah Dara Terbelah tetapi usahanya itu terbantut setelah disedarkan oleh seekor monyet yang mempunyai naluri keibuan dan kasih sayang tehadapa anaknya.

1

PERSOALAN

Persoalan Kasih sayang Kasih sayang bukan hanya dimiliki oleh manusia yang berakal tetapi wujud dalam seekor binatang yang tidak mempunyai akal. Kadangkala manusia tidak mempunyai kasih sayang berbanding dengan binatang. Persoalan ini dibuktikan apabila seekor monyet berusaha menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya, sedangkan Zaniyah membuang darah dagingnya sendiri.

Persoalan Pengorbanan ibu Anak adalah anugerah Tuhan yang tidak ternilai. Seorang ibu sanggup berkorban untuk anaknya demi melindungi,menyelamatkan atau memelihara anaknya daripada apa jua bencana. Dalam cerpen ini, persoalan pengorbanan ibu digambarkan oleh seekor monyet yang mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya yang hanyut di dalam sungai dan sekaligus mengorbankan dirinya sendiri.

Persoalan Keinsafan Persoalan ini ditampilkan oleh pengarang sebagai peleraian kepada plot cerpen ini. Persoalan keinsafan ditunjukkan oleh Zaniyah setelah melihat peristiwa seekor monyet yang berusaha menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa buaya. Hal tersebut telah menginsafkan diri Zaniyah bahawa binatang yang tidak berakal juga sayangkan anak sehingga sanggup mengorbankan nyawa sendiri.

2

LATAR TEMPAT Hutan Lembah Dara Terbelah Merupakan latar tempat yang mendominasi cerpen ini dimana ia adalah hutan tempat Zaniyah cuba membuang anaknya dan berlaku peristiwa seekor monyet yang menyelamatkan anaknya sehingga mengisafkan Zaniyah.

Sungai Sungai ini terletak di Lembah Dara Terbelah. Peristiwa yang berlaku di sungai ini ialah kejadian seekor ibu monyet yang cuba menyelamatkan anaknya, tetapi ibu monyet itu sendiri terjatuh ke dalam sungai dan menjadi habuan buaya.

Batu bawah pokok -Terletak di hilir sungai. Adalah tempat Zaniyah meninggalkan bayinya .

MASA Waktu pagi -Zaniyah mengatur langkah menuju Hutan Lembah Dara Terbelah yang terletak tidak jauh di pinggir kota. (m/s 50) Zaman Pendudukan Jepun -Ketika Zaniyah mengimbau masa silam riwayat ibu bapanya.(m/s 54)

3

bohjan dan menjadi seorang gadis yang liar. iii. ii. Masyarakat yang kejam dan tidak berperikemanusiaan Diwakili oleh watak Zaniyah yang kejam dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak sendiri.MASYARAKAT i. Masyarakat yang mengamalkan pergaulan bebas Dibawa oleh watak Zaniyah yang mengamalkan kehidupan bersosial yang bebas apabila menceburi alam hedonistik. Juga digambarkan oleh ayah Zaniyah yang melarikan ibu Zaniyah dan menyebabkan suaminya terbunuh. berkawan dengan bohsia. Masyarakat yang membelot kepada pemerintah Digambarkan oleh watak ayah Zaniyah yang membelot kepada pemerintah negara ketika itu dengan menjadi tali barut tentera Jepun. 4 .

Zaniyah Mempunyai seorang anak luar nikah Merupakan seorang gadis yang liar dan mengamalkan hubungan sosial yang bebas. Contoh seperti terdapat dalam cerpen ini . sejak itulah dia langsung tidak menjaga harga dirinya. Ya. Contoh petikan yang membuktikan Zaniyah seorang yang tidak berperikemanusiaan. Sejak itulah dia menceburi alam hedonistik. sikap serta perlakuan yang digambarkan oleh watak. Sejak itulah graf nilai dirinya menurun ke bawah paras sifar”. Perwatakannya ini dapat dilihat apabila bergaul bebas dengan bohsia-bohsia. mengintimkan perhubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan.WATAK DAN PERWATAKAN Watak adalah pelaku yang wujud dalam sesebuah karya dan perwatakan merupakan sifat. Sikap yang tidak berperikemanusiaan diri Zaniyah timbul apabila dia mahu membuang bayinya di dalam Hutan Lembah Dara Terbelah. Darah dagingnya itu kini ditinggalkannya di atas batu yang terhampar di bawah pokok menggading besar di pinggir anak sungai di hutan Lembah Dara Terbelah yang 5 . (M/S 52) Seorang yang tidak berperikemanusiaan. melibatkan diri dalam masalah sosial sehingga mengandung anak luar nikah.

Malah dia memfitnah sang suami adalah seorang tali barut Inggeris. Dalam kesempatan ini dia melakukan apa saja untuk memenuhi tembolok kepentingan diri sendiri dan berleluasa bertindak mengikut tuntutan nafsunya. Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Ia berlaku apabila dia merampas melarikan ibu Zaniyah ke Selatan Thailand dan berlaku pertarungan yang menyebabkan sang suami terbunuh. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. . Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang. Seorang yang kejam Kekejamannya dibuktikan apabila suami kepada ibu Zaniyah ( sang suami) terbunuh kerana melawan dengannya. Biarkanlah.(M/S 53) Bapa Zaniyah Seorang anak muda yang gagah dan kacak Seorang yang pentingkan diri sendiri Bapa Zaniyah dianggap pentingkan diri sendiri apabila sanggup menjadi tali barut tentera Jepun demi memenuhi kepentingan dirinya. Lalu menangis. Diperolehnya kedudukan dan kuasa tempahannya itu apabila dia menjadi tali barut tentera Jepun.Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand.terletak tidak jauh dari kita. Contoh yang terdapat dalam cerpen..( M/S 54).( M/S 54) 6 .. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris.. sang suami terbunuh.

campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Contohnya dapat dilihat dalam petikan berikut. Pengaruh kedudukan dan harta benda . Pengaruh kedudukan dan harta benda . Ibu Zaniyah dikatakan materialistik apabila sanggup menduakan suaminya. ( M/S 54) Seorang yang tidak bertanggungjawab Sifatnya ini dapat dilihat apabila sanggup menduakan suaminya dan melarikan diri ke selatan Thailand.Ibu Zaniyah Seorang yang materialistik Materialistik adalah sifat yang terlalu mementingkan kebendaan seperti harta dan juga pangkat. Dia mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dan mencurangi suaminya. Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Contoh petikan yang membuktikan ibu Zaniyah seorang yang tidak bertanggungjawab. ( M/S 54) 7 . Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand.

8 . Zaniyah mengambil semula anaknya yang ditinggalkan di dalam hutan itu. Diimbas kembali latar keluarga Zaniyah pada zaman pendudukan Jepun. Peleraian Zaniyah merasakan keinsafan dalam dirinya apabila melihat seekor ibu monyet menyelamatkan anaknya. Kemudian Zaniyah menyaksikan seekor ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa buaya sehingga mengorbankan ibu monyet tersebut. walhal ia adalah binatang yang tidak berakal seperti Zaniyah yang membuang anaknya. Pengembangan Mengisahkan sejarah hidup Zaniyah dan juga latar hidupnya yang menyebabkan dia menjadi seorang yang liar.PLOT Plot atau urutan jalan cerita dalam cerpen ini adalah bersifat kronologi iaitu mengikut urutan masa. Klimaks Zaniyah Meninggalkan anakya di atas sebuah batu di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. Permulaan Menceritakan Zaniyah mula sampai di Hutan Lembah Dara Terbelah untuk menjalankan rancangannya iaitu membuang bayinya di hutan tersebut.

. (M/S 54) TEKNIK PENCERITAAN Dialog Terdapat dialog antara Zaney dengan Zaniyah ketika menasihatkan Zaniyah daripada menjadi mangsa buaya darat. (M/S 54) Monolog Monolog oleh Zaniyah ketika melihat kejadian anak monyet yang hanyut di bawa arus sungai. Diceritakan kembali konflik dua pemuda yang merebut ibu Zaniyah sehingga menyebabkan kematian suami pertama ibu Zaniyah. pembaca tertanya-tanya apakah yang terjadi pada anak monyet yang hanyut di atas kayu dan di mana ibu monyet tersebut. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya.ha. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya. konflik perebutan antara anak muda (bapa Zaniyah) dengan suami pertama ibu Zaniyah yang merebut ibu Zaniyah sehingga membawa kepada kematian suami pertama ibu Zaniyah. itu ibunya? ( M/S 55) Konflik Konflik adalah pertentangan yang berlaku antara watak..ha.. itu ibunya? (M/S 55) 9 . watak dengan dirinya sendiri atau makhluk lain Contohnya.. Contohnya..TEKNIK PLOT Saspens Teknik yang membuatkan pembaca tertanya-tanya apa yang akan berlaku. (M/S 51) Imbas Kembali Penulis mengimbas kembali kisah hidup ibu Zaniyah pada zaman pendudukan Jepun.

. Contoh yang terdapat dalam cerpen..Keuzurannya ini menyebabkan sekujur badannya kenaling bergerunyut. Dialek Bahasa tempatan atau kenegerian.... ini gambar bininya!” (M/S 51) (M/S 52) 10 . disoyak ribut atau sengaja ditutuh. Contoh yang terdapat dalam cerpen. mensyukuri kemunculan sang suria..GAYA BAHASA Personafikasi Bermaksud memberikan sifat manusia kepada benda bukan hidup atau tidak bernyawa. Jantung hatinya kencang berdegup dijentik debaran cemas dan takut berterusan.(M/S 52) . Para unggas melafazkan zikir masing-masing..Atau dahan pokok itu sekah. (M/S 50 ) Cahaya siang sudah mula menyapu bersih saki-baki gelap malam. Embun berjatuhan dari hujungan daun-daun.. Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah.Seluruh buku romanya meremang. (M/S 53) Simbolisme Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Diksi Merupakan gaya bahasa yang menekankan pemilihan kata dalam sesebuah karya.. . Dialek Kelantan Contoh. Nah lihatlah .

Nilai ini amat penting dalam hubungan kekeluargaan ataupun hubungan sesama manusia atau makhluk lain. Ekoran kejadian itu Zaniyah menginsafi perbuatannya dan mengambil semula anaknya yang pada mulanya sudah ditinggalkan di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. Nilai kasih sayang dapat dilihat apabila ibu monyet berusaha menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa buaya dan akhirnya ibu monyet itu terkorban . (M/S 51) NILAI Kasih Sayang Nilai kasih sayang amat jelas ditampilkan oleh pengarang dalam cerpen ini. Keinsafan Keinsafan turut diselitkan dalam cerpen ini yang menuntut manusia menginsafi diri sendiri apabila melakukan sesuatu kesilapan. Sebenarnya tanggungjawab seorang ibu untuk menjaga dan melindungi anaknya seperti yang ditunjukkan oleh ibu monyet apabila melindungi dan menyelamatkan anaknya biarpun mengorbankan nyawanya sendiri. . Tanggungjawab Nilai tanggungjawab merupakan nilai yang perlu dicontohi oleh kita. Nilai ini jelas dapat dilihat dalam cerpen ini tetapi ia adalah bertentangan apabila Zaniyah digambarkan seorang yang tidak bertanggungjawab apabila membuang bayinya sendiri di hutan Lembah Dara Terbelah. 11 . Kejadian itu memberikan pengajaran kepada Zaniyah bahawa binatang pun lebih menyayangi anaknya. Nilai itu ditunjukkan oleh Zaniyah yang insaf setelah melihat kejadian ibu monyet menyelamatkan anak monyet daripada menjadi mangsa buaya.Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney.

Contohnya tindakan membuang bayi seperti yang dilakukan oleh watak Zaniyah adalah suatu tindakan yang dilakukan tanpa berfikir dengan sebaiknya terlebih dahulu.PENGAJARAN Kita hendaklah berfikir sebaik-baiknya sebelum melakukan sesuatu. Zaniyah tidak menjalankan tanggungjawabnya sebagai ibu dengan baik malah mengabaikannya apabila cuba membuang darah dagingnya sendiri. Setiap manusia mempunyai tanggungjawabnya masing-masing samada tanggungjawab sebagai ibu bapa. Sesuatu tindakan yang dijalankan tanpa berfikir dengan panjang akan memberikan kesan yang buruk dan berpanjangan serta menyebabkan penyesalan yang tidak berguna. pelajar. Jelas tindakannya itu merupakan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab. Di dalam cerpen ini menunjukkan pegangan agama Zaniyah tidak kukuh sehinggalah menyebabkannya terjebak dengan budaya hedonistik serta masalah sosial. Kita haruslah menjalankan tanggungjawab dengan baik. Pegangan agama yang kukuh akan melahirkan iman yang tinggi dan menjadi perisai kepada segala kejahatan. bukannya mengabaikannya dengan membuang anaknya itu. pekerja dan sebagainya. Diberi contoh dalam cerpen ini. 12 . Kita perlulah mengukuhkan pegangan agama bagi menghadapi kehidupan yang mencabar. Pegangan agama yang rapuh menyebabkan Zaniyah melahirkan anak luar nikah dan juga membuatkan Zaniyah bertindak untuk membuang anak kandungnya sendiri. Tanggungjawab sebagai seorang ibu harus dijalankan dengan baik oleh Zaniyah dengan melindungi dan menjaga anaknya.

Syarifah Aminah. Datin yang merupakan watak utama dalam cerpen ini telah sedar mengenai pentingnya mempunyai nilai keinsafan dalam dirinya bagi meneruskan kehidupan yang lebih baik bersama madu-madunya yang terdiri daripada Siti Halijah. Dati amat membenci madu-madu yang telah berkahwin dengan suaminya tanpa kebenarannya. Tidak cukup kebencian yang dilontarkan oleh datin terhadap madu-madunya.bukan datin.“WARNA HATI SEORANG DATIN” (RAHMAN HAJI YUSOF) SINOPSIS: Cerpen ini mengisahkan mengenai perpecahan dalam sebuah keluarga dan berakhir dengan sebuah kedamaian. Dia tidak diterima oleh ahli keluarga datin. Setelah kematian suaminya. Kematian datuklah yang sebenarnya telah merubah segala-galanya. Namun ketabahan dan kekuatan yang ada pada Siti Halijah membuatkan dia terus disamping datuk dan sehinggalah kematian datuk. Siti Halija tidak dibenarkan datang ke rumahnya setelah berkahwin dengan datuk. Sebenarnya kebencian yang boleh dilihat adalah lebih kepada anak-anak datin. Selepas perkahwinan Datuk dengan madu-madu perhubungan Datin dan madu-madunya tidak begitu baik dan begitu renggang yang menyebabkan datin dan seluruh keluarganya membenci madumadunya terutamanya Siti Halijah yang masih kekal bersama datuk.segala-galanya telah telah berubah. Datin telah betekad untuk berbaik-baik semula dengan madu-madunya dan berharap segala peristiwa yang telah berlau puluhan tahun sebagai suatu pengajaran kepadanya.datin mula insaf akan perbuatannya membenci madu-madunya terutamanya Siti Halijah yang begitu tabah walaupun pernah dimaki oleh anak datin sendiri.Cikgu Jalilah dan juga anak-anak tirinya. Beliau merasakan perlu bagi 13 .namun anak-anak datin juga turut mengikuti jejak ibunya.

PERSOALAN: Persoalan perpecahan dalam keluarga. Perpecahan yang berlaku amat serius kerana bukan sahaja melibatkan madu-madu tetapi melibatkan anak-anak secara amnya.beliau menerima pelawaan Datin dengan hati yang terbuka walaupun pernah berselisihan faham dengan madunya beberapa tahun dahulu. Beliau mahukan sebuah keluarga yang bahagia dan saling faham memahami diantara satu sama lain. Madu madu dengan madu tidak menunjukkan 14 . Namun begitu beberapa madunya dan anak-anak tirinya tidak dapat tinggal bersama kerana mempunyai kehidupan sendiri di luar.dirinya serta keluarganya menerima semula madu-madunya setelah kematian suaminya. Namun perkara seperti ini kadangkala tidak dapat dielakkan jua. Dalam keadaan ini.hubungan dengan ibu tiru dan hubungan dengan adik-beradik. Kecuali bagi Siti Halijah. Perpecahan dalam keluarga merupakan perkara yang tidak diingini berlaku kerana ia menimbulakn pelbagai masalah. Ia banyak mengambarkan perpecahan yang berlaku dalam anggota keluarga tersebut sehinggalah saat kemaatian seorang suami.mereka tidak pernah merasa kebahagian mempunyai sebuah keluarga yang besar setelah suami datin berpoligami. Dalam pada itu datin telah mempelawa madu-madunya serta anak-anak tirinya tinggal bersama-sama dengannya. TEMA: Tema cerpen ini ialah perpecahan dalam sebuah keluarga. Dalam cerrpen ini banyak menceritakan pelbagai masalah yang melibatkan hubungan persaudaraan seperti hubungan madu dengan madu.

Datuk tidak pernah memperkenalkan dari setiap anak-anaknya atau tidak menyatukan anak-anakanya.beliah juga pernah dimaki hamun oleh anak-anak tirinya tidak suka akannya.sering berlaku pergadukan dan rasa tidak puas hati.namun beliau tetap kental dalam meneruskan kehidup. Tidak cukup dengan itu juga. Watak yang dapat dilihat dalam cerpen ini ialah watak datuk sendiri yang tidak prihatin terhadap anakanaknya. Hal ini menyebabkan tiada nilai kasih sayang diantara anakanak Beliau. Malah. Sikap sebegini yang harus dielakkan oleh setiap orang.hubunga yang baik. Persoalan tidak prihatin dalam mendidik anak-anak Sikap tidak prihatin dalam melakukan sesuatu perkara akan menyusahkan diri sendiri dan juga pihak lain. 15 . Samada cabaran itu besar atau sebaliknya bergantung pada situasi. Namun dalam cerpen ini kita boleh lihat watak yang ditonjolkan oleh Siti Halijah begitu tabah dalam meharungi cabaran bekeluarga.begitu juga hubungan dengan ibu tiri. Ini semua menunjukka perpecahan dalam keluarga. Persoalan tabah menghadapi cabaran bekeluarga Cabaran bekeluarga merupakan satu cabaran yang biasanya akan ditempuhi oleh setiap orang.yang mendukacitakan ialah ada yang tidak mengenali adik beradik mereka sendiri. Walaupun beliau pernah disikan oleh madunya.tiadanya nilai kasih sayang serta hubungan dengan adik-beradik yang renggang.

disegani dan disukai oleh masyarakat disekitarnya.Datin akan memarahi Siti Halijah yang juga madunya. WATAK DAN PERWATAKAN Datuk -Mempunyai beberapa orang isteri seperti Datin.Cikgu halijah -Bekas pegawai kerajaan -Seorang Pemimpin yang dikasihi. Persoalan dalam cerpen ini telah ditunjukkan oleh Datin yang mula insaf dan menyedari bahawa pentingnya beliau berbuat baik terhadap madunya terutamanya Siti Halijah yang juga merupakan isteri keempat datuk. Seorang yang pemaaf Contohnya. Seorang yang pemarah(lima tahun dahulu) Contohnya.Datin mula sedar dan memaafkan semua kesilapan datin 16 . Datin -Isteri datuk yang pertama Ibu kepada Jahara. dan lain lagi. Beliau mula berubah ababila suami kesayangannya meninggal duni.Persoalan Keinsafan dalam diri Keinsafan dalam diri setiap orang harus ada bagi mengekalkan kesejateraan dan kedamaian dalam hidup bekeluarga.Shuhada.Siti Halijah.dihormati.

Contohnya. Walaupun pernah dimarahi oleh datin beliau tetap sabar menghadapi semua itu. Seorang yang penyabar. Sifat tabah begitu menonjol dalam diri Siti Halijah. 17 . 2-Waktu Subuh Dalam waktu digambarkan datin menelefon madunya Siti Halijah untuk memberitahu kematian datuk. Selain itu beliau juga seorang yang tabah.Belaiu tabah dalam menghadapi dugaan hidup. Sifat sabar selalu ada pada Siti Halijah. LATAR: LATAR MASA 1-Waktu Pagi Waktu pagi digambarkan suasana suram kerana datuk yang amat dihormati oleh masyarakat sekitarnya. Suasana pilu menyelubungi ahli keluarga yang berkumpul di rumah datin.Siti Halijah -Isteri yang keempat datuk -mempunyai anak iaitu Zety dan zul. Ramai yang kelihatan sugul dengan kematian datuk yang dianggap banayak memberi sumbangan kepada masyarakat setempat.apabila suaminya meninggal dunia. Siti Halijah begitu begitu sedih menerima berita kematian datuk yang juga suaminya.

” Siti.. M/s 61 b4. ”ini kakak. Dalam cerpen ini adanya dialog yang boleh dilihat.di rumah datinlah mereka berkumpul dan bersatu semula dan hidup bersama-sama.siti Halijah dan ahli keluarga yang lain meratapi wajah datuk buat kali terakhir. TEKNIK PENCERITAAN Dialog..Siti Halijah telah menerima pelawaan datin untuk tinggal bersama-sama dengan. Selain itu juga. Datin memberitahu kepada Siti Halijah kematian datuk. Datin tidak menyukai Siti Halijah kerana mengawini Datuk tanpa persetujuaannya. Pembaca akan tertanya-tanya apakah yang akan berlaku. Contohnya perbualan antara Datin dan Siti Halijah dalam telefon.” katanta. Dalam cerpen ini pertentangan wujud diantara Datin dengan Siti Halijah..LATAR TEMPAT Rumah datin Di rumah datinlah ahli keluarga berkumpul menziarahi datuk. Di rumah datin. Konflik Konflik bermaksud pertentangan seorang watak dengan watak yang lain.” Suspen Suspen dapat didefiniskan sebagai pengarang menimbul tanda tanya. 18 .

Contohnya. Sinkof Sinkop merupakan singkatan perkataan.GAYA BAHASA Metafora Metafora merupakan gabungan konkrit dan abstrak.bagai.pengulangan huruf konsonan Simile Gaya bahasa yang menggunakan kata bak. Contohnya.laksana dan sebagainya.”m/s 72 b. Sepatutnya ia ditulis sebagai tidak. Menggigit merupakan sesuatu yang abstrak yang mana tidak boleh dilihat.Menggigit tulang.eloklah kita kebumikan sekarang. Contohnya. Contohnya dalam ayat. Contohnya.umpama. Dalam ayat ini tetangga ialah aliterasi. m/s 58.b 14.manakala tulang adalah sesuatu yang konkrit yang mana boleh dilihat dengan mata. Dalam ayat ini tak ialah sinkof. Asonansi Asonansi bermaksud pengulangan huruf vokal yang sama. Aliterasi Aliterasi bermaksud pengulangan huruf bunyi konsonan yang sama.ibarat.kalau mereka tak balik. 19 .pengulangan huruf konsonan t dalam baris tetangga.9.

20 . Dalam cerpn warna hati seorang datin pengarang mengisahkan atau menceritakan kisah kematian datuk. Siti Halijah berasa dengan berita kematian datuk. Perkembangan Siti halijah dimaklumkan oleh datin dengan kematian datuk. Permulaan. Peleraian Siti Halijah dan anak-anaknya dijemput oleh datin untuk tinggal bersama-sama dengannya dan akhirnya mereka berbaik semula. Klimak Madu-madu dan anak-anak tiri datin datang ke rumah datin untuk menziarahi jenazah datuk.PLOT Plot dalam cerpen ini tidak mengikut kronologi atau urutan masa.

LATAR MASYARAKAT Masyarakat yang tabah dalam menghadapi sesuatu perkara. Dalam cerpen ini digambarkan madu-madu datin mempunyai ketabahan dalam berkeluarga.Mereka tidak mudah mengalah walaupun mereka tidak diterima oleh keluarga dan anak-anak datin. Ketabahan yang ditunjukkan oleh Siti Halijah,Syarifah Aminah dan cikgu Jalilah menunjukkan mereka mempunyai ketabahan yang kuat dengan tidak mudah berserah kepada takdir semata-mata.

Masyarakat yang mengamalkan semangat kejiranan. Dalam cerpen ini digambarkan mempunyai masyarakat yang mengamalkan semangat kejiranan dan menghormati diantara satu sama lain. Masyarakat sekitar saling hormat menghormati terutamanya datuk yang sering dihormati dan dipandang tinggi walaupun ia hanya melibatkan kawasan rukun tetangga. Datuk sentiasa dihormati sehinggalah beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir. Sikap saling hormati menghormati ini bukan hanya terhadap datuk sahaja malah diantara mereka sendiri.

Masyarakat yang penyayang. Dalam cerpen ini digambarkan mempunyai masyarakat yang penyayang. Contoh watak yang boleh dilihat cerpen ini ialah Datin,Siti Halijah dan beberapa orang lagi amat menyayangi anak-anaknya dan juga mengasihi madu-madunya. Cohtohnya datin walaupun puluhan tahun dahulu tidak menyukai madu-madunya,namn setelah kematian suaminya,dia telah insaf dan amat menyayangi madunya terutamanya Siti Halijah dan

21

juga anak-anak tirinya. Begitu juga dengan Siti Halijah yang sentiasa menyayangi madu dan anak-anak kepada datin.

NILAI Tabah Ketabahan dalam diri amat penting untuk meneruskan kehidupan. Contohnya,Siti Halijah tabah dalam meneruskan kehidupannya walaupun pernah dimarahi oleh datin dan juga anaknya kerana mengahwini datuk.

Penyayang Nilai penyayang merupakan nilai yang harus ada dalam setiap orang. Contohnya,datin sayang akan suaminya walapun suaminya kerap melukakan hatinya. Begitu juga dengan Siti sayang akan suaminya walapun pernah menempuhi cabaran pahit sebagai isteri keempat kepada datuk.

Berbibawa Nilai berbibawa sangat penting dalam seorang pemimpin. Contohnya,datuk seorang pemimpin yang disayangi kerana kebibawaannya sebagai seorang pemimpin,walaupun ia hanya melibatkan kawasan rukun tetangga. Datuk banyak membantu masyarakat setempat yang memerlukan pertolongannya.

22

Bersabar Nilai bersabar amat dituntut dalam islam,kerana ia separuh daripada iman. Nilai bersabar bukan hanya menjadikan diri kita lebih baik malah malah menjadikan kita lebih tabah dalam meneruskan kehidupan yang penuh dengan onak dan duri. Contohnya,Siti Halijah sentiasa bersabar dengan karenah anak tirinya yang tidak menyukainya sebagai ibu tirinya.

PENGAJARAN Kita haruslah tabah dalam menghadapi sesuatu perkara. Nilai tabah akan menjadikan kita lebih kuat dalam menghadapi cabaran hidup. Dalam cerpen ini,Siti Halijah tabah dalam menempuhi cabaran hidup walaupun pernah dimarahi oleh madu dan anak tirinya kerana tidak menyukainya sebagai ibu tiri.

Selain itu,kita haruslah bersabar dalam mengharungi cabaran hidup. Nilai kesabaran yang tinggi akan menjadikan kita disukai ramai orang. Contohnya,Siti yang sentiasa bersabar dengan madu dan anak-anak tirinya yang tidak menghormatinya sebagai ibu tiri mereka. Walau sudah lama berkahwin dengan datuk,dia masih tidak diterima dalam keluarga datin sebagai ahli keluarga mereka.

Selain daripada itu juga kita harus sayang menyayangi diantara satu sama lain. Nilai ini akan menjadikan kehidupan kita lebih bahagia. Contohnya, datuk amat menyayangi semua isterinya serta anak-anaknya. Beliau memberi sepenuh kasih sayang terhadap mereka.

23

Begitu juga dengan anak datin Jahara yang pernah memaki hamun ibu tirinya Siti Halijah kerana berkahwin dengan datuk tanpa kerelaan mereka.Seterusnya.kita janganlah mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang bapa.Datin amat membenci madu-madunya dan tidak menyukai anak-anak tirinya. Contohnya. Jika ini dilakukan ia akan menyebabkan perpecahan dalam kalangan anak-anak. Seterusnya juga kita janganlah membenci diantara satu sama lain. Sifat ini akan membawa padah dan akan membawa perpecahan. Ada diantara anak-anaknya yang tidak mengenali diantara satu lain berikutan bapanya tidak mengambil berat tentang itu. Contohnya. datuk telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa dengan tidak menyatukan anak-anaknya. 24 .

Nasihat ayahnya itu telah banyak menyedarkan karim daripada terus lena dengan hiburan dunia ini.CERPEN “BENAR KATA AYAH” KARYA RIA ASMIRA SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan tentang seorang pemuda yang telah Berjaya dalam kehidupannya hasil daripada didikan ayahnya yang tegas dalam membentuk disiplin Karim. selain sikap pemalas mereka. Perkara seperti ini telah membimbangkan ayahnya kerana jika perkara ini berterusan dan 25 . Ayah tidak mahu karim menjadi seorang yang pemalas dan terlibat dengan masalah social yang telah banyak menjangkiti ramai anak muda sekarang. Anak muda zaman sekarang yang gemar dengan budaya melepak. Ayah sangat marah dengan sikap malas yang ada pada karim dan menasihatinya supaya mengubah sikap negatifnya itu. Malah ayah karim sering menasihati karim agar berdisiplin dan berusaha untuk mencapai kejayaan suatu kelak supaya dapat menyumbang kepada kemajuan Negara yang tercinta. Kisah itu bermula pada waktu pagi yang indah di rumah keluarga karim. Perrkara ini telah menyebabkan anak muda kita sekarang ini telah meupakan budaya timur mereka sendiri. Malah karim sangat bertuah dan bangga kerana memiliki ayah seperti itu yang tidak pernah mngenal erti jemu untuk mendidiknya supaya menjadi manusia yang berguna suatu hari kelak. Malah dalam perbualan itu ayahnya berrasa amat kecewa dengan segelintir golongan remaja sekarang yang suka meniru budaya barat yang negatif.pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Dia tidak mahu bangsa lain mengaut keuntungan di Negara kita. Karim mengingat kembali kisah lamanya semasa usia beliau baru meningkat remaja. dengan tib-tiba lamunan tidur karim diganggu oleh ayahnya yang menyuruhnya bangkit daripada tidur yang lena supaya turun bekerja.

TEMA Sajak ini bertemakan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga untuk membentuk anak-anak supaya menjadi orang yang berrguna suatu hari kelak. Malah ekonomi Negara kita juga akan dikuasai oleh warga asing yang hanya hendak mengaut keuntungan sahaja. contohnya. mujurlah karim cepat sedar dari kelalaiannya kerana mendengar nasihat daripada ayahnya. PERSOALAN • kasih sayang kasih saying seorang ayah terhadap anak. 26 . contohnya.berleluasa berlaku akan menyebaban Negara kita akan kehilangan pemimpin yng berwibawa untuk memerintah Negara yang tercinta ini. Namun kini karim berasa bernasib kerana beliau cepat sedar daripada terus hanyut oleh yang melalaikannya. Akhirnya karim dapat menjadi seorang manusia yang Berjaya. ayah membebel kepada karim bukan kerana marah tetapi memberi nasihat dan kata-kata semangat untuk Berjaya suatu hari nanti. Sekarang karim telah menjadi seorang yang Berjaya. ayah setiasa menasihati dan memberi kata-kata semangat kepada karim agar beliau tidak menjadi seorang yang pemalas.walaupun ayah sering memarahi karim pada tanggapannnya namun itu semua adalah menunjukkan kasih saying sebenar ayah terhadap karim. karim berasa amat bersyukur kerana telah memiliki ayah yang begitu tegas dan dan telah banyak memberinya nasihat dan kata-kata perangsang untuk beliau Berjaya dalam hidup seperti sekarang ini.

selain itu terdiri daripada mereka yang telah Berjaya dalam hidup contohny. karim telah mengubah sikapnya yang pemalas kepada seorang yang rajin. contohnya. LATAR • Latar tempat latar tempatnya di sebuah kampung. menunjukan masyarakat dalam cerpen ini bekerja sebagai petani. karim masih tidur lagi dibiliknya tidur malas kerana tidak mahu turun ke lading untuk bekerja. hasilnya. • Latar masyarakat masyarakat yang bekerja sebagai petani kerana mereka terlibat dengan kerja-kerja di ladang. • ketegasan persoalan berkaitan dengan ketegasan ini dapat digambarkan melalui watak ayah yang begitu prihatin dengan masalah yang dialami oleh karim. contohnya. • Latar masa 27 .• perubahan bagi mencapai sesuatu kejayaan kita perlu melakukan banyak perubahan barulah sesuatu impian yang di impikan itu dapat dicapai. hal ini menyebabkan ayah karim bertindak tegas dan mendidik karim supaya berubah ke arah kebaikan. karim yang telh Berjaya menjadi seeorang hartawan. beliau Berjaya dalam hidup. latar temapat dikawasan lading.

Klimaks cerpen ini mengisahkan Karim cuba berusahan memajukan diri dan ingin bersikap sperti ayahnya yang ingin melihat dia Berjaya dalam kehidupan. Karim tertanya peranannya dalam ekonomi kaum Melayu dan memyedari bahawa dia telah ketinggalan dan masih berapa dibawah tanpa cuba bangun bagi memajukan diri sendiri. cerita ini mengisahkan tentang karim yang mengimbau kembali kisah hidupnya masa muda dulu yang mengalami banyak masalah. memceritakan sikap seorang yang tidak mempunyai semangat dan suka tidur tanpa memlakukan perkerjaan pada peringkat perkembangan. PLOT Plot cerpen ini disampaikan secara langsung. Pada peringkat perumitan pula. seterusnya.latar masa dalam cerpen ini ialah sekitar tahun 90-an. ayah karim bangun pagi untuk solat subuh. contohnyaa. Penurunan dapat dilihat dia bangga mempunyai seorang ayah yang sangat mengambar berat keatasnya dan akan berubah demi masa depan sekeluarganya SUDUT PANDANGAN 28 . TEKNIK PENCERITAAN keseluruhan cerita pendek “ Benar kata ayah” menggunakan teknik imbas kembali atau flashback. Eksposisi cerpen ini menperkenalkan watak karim (aku) anak kepada ayah . latar masa waktu subuh. akan tetapi sekarang dia telah menjadi seorang yangberjaya dalam hidup.

orang pertama. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik. iaitu dia dan mereka atau lengkap dengan nama. Watak ayah dan Ustaz Hanafi WATAK PERWATAKAN YANG TERDAPAT DALAM CERPEN BENAR KATA AYAH Karim ( aku ) Merupakan anak kepada ayah yang berjaya dalam kehidupan terutama membesar dan memdidik anak mereka.a) Sudut pandangan orang. iaitu cerita iru dibawakan seluruhnya oleh watak aku. 29 . Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku. pertama Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. (b) Sudut pandangan orang ketiga tidak terbatas Kerap digunakan oleh pengarang yang mengisahkan ceritanya melalui watak lain menggunakan kata ganti nama diri ketiga. fikiran. Anak bongsa dikalangan adik beradik. Perwatakan yang berapa dalam diri dia ialah seorang yang suka membazirkan masa dengan tidak mengambil peluang untuk melakukan sesuatu perkara yang berfaedah. hidup dalam keadaan mewah. Dalam cerpen ini menggunakan sudut pandangan pertama bagi mewujudkan jalan perceritaan. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. dan pergolakan jiwa watak-watak. Pengarang bersikap serba tahu dan bebas bercerita untuk mengemukakan emosi. secara subjektif.

Dalam dijelaskan bahawa dia seorang yang cuba memahami erti satu perjuang terutama perjuangan ayahnya yang cuba memperjuangkan nasib orang yang semakin hari semakin jauh dari kaum lain terutama dalam segi ekonomi dan akhirnya dia berjaya dalam hidupnya. Selain itu. Ustaz Hanafi Merupakan watak imbasan kembali Karin ketika zaman persekolahannya. ayah juga mementinngkan kejayaan anak – anaknya terutama dalam terutama dalam bidang ekonomi. Perwatakan ustaz Hanafi adalah seorang yang mengetahui agama dan seorang yang berpegang teguh kepada hadis. 30 . Mempunyai seorang isteri dan beberapa orang nak yang berkerjayaan kecuali Karim. Ayah Wataknyanya bapa kepada karim. Perwatakan yang digambarkan oleh ayah ialah seorang yang tegas dalam ketua keluarga tetapi seorang yang penyayang terutama menyayangi nasib anaknya yang masih tidak berubah. Dalam cerpen ini juga diceritakan ayah seorang rajin berusaha dalam meningkatkan sara diri keluarganya. Tidak matang dalam memutuskan keputusan terutama dalam soal perkerjaan. Seorang ustaz disebuah sekolah tempat Karim belajar.Dia juga seorang yang malas kerana tidak berkerja walaupun sepatutnya telah berkerja.

oleh itu kita tidak sepatutnya berputus asa demi mencapai kejayaan diri • Usah malas untuk berusaha kita seharusnya rajin demi mencapai kejayaan. kita seharusnya sedar bahawa kejayaan itu terletak dalam usaha seseorang itu.NILAI • Patuh kepada orang tua karim merupakan cirri yang terbaik kerana patuh kepada orang tuanya. • Jangan putus asa dalam kehidupan kita tidak harus putus asa dalam hidup kita demi mengejar kejayaan di dunia ini. hasil titik peluh merupakan sesuatu yang perlu diambil berat dalam mencapai sesuatu kerjayaan dan bersifat jujur dan ikhlas agar segala yang dijalankan mendapat keberkatan 31 . sifat putus asa tidak akan mendatangkan faedah malah memberikan kesan terhadap seseorang itu. dia mempercayai akan berjaya dalam hidupnya dengan berkat usahanya dalam mencapai kerjaya walaupun terpaksa merempuhi pelbagai halangan malah terpaksa walaupun pernah gagal dalam hidupnya PENGAJARAN. dia sedar bahawa apa yang dicakapkan oleh ayahnya itu adalah betul dan seharusnya dia mematuhi segala ayahnya supaya berjaya dalam hiduo • kepercayaan kepada diri sendiri dalam mecapai kerjayaan dalam hidup.

CERPEN GERSANG ( MASNIAH KALYUBI ) SINOPSIS

Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi mengisahkan tentang kehidupan seorang warga tua yang bernama datuk tua yang hidup dalam kemiskinan. Keadaan datuk tua yang sudah tua dan lemah, menyebabkan datuk tua tidak mampu untuk berkerja, datuk tua hanya mampu mengemis di kaki lima di Kuala Lumpur dan menagih simpati daripada orang ramai bagi meneruskan kehidupannya. Datuk tua tinggal bersama cucunya yang bernama sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah pada lima tahun dahulu. Walaupun datuk tua hidup keseorangan dan serba kekurangan, Datuk Tua tetap menjaga dan membesarkan sumi dengan penuh kasih sayang. Datuk Tua dan cucunya sumi tinggal di gubuk-gubuk usang yang mana menjadi tempat mereka berteduh. Tetapi gubuk-gubuk usang yang dibina di atas tanah kerajaan itu akan dirobohkan kerana di kawasan itu akan didirikan bangunan 80 tingkat. Pada suatu hari selepas datuk tua balik daripada mengemis, kedengaran bunyi enjin buldozer yang merobohkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan cucunya Sumi. Datuk Tua segera mendapatkan sumi dan Datuk Tua tersungkur dan hanya mampu melihat tempat tinggal mereka dirobohkan. Hilanglah sebuah kehidupan Datuk Tua selama 20 tahun di gubuk usang tersebut. Datuk tua dan sumi kemudiannya beredar dari kwasana tersebut dan mencari kehidupan baharu.

32

TEMA Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi ini bertemakan tentang kemiskinan. Kehidupan Datuk tua sangat daif serta serba kekurangan. Datuk Tua meneruskan kehidupannya dengan meminta sedekah di kaki lima bagi menyara dirinya serta cucunya sumi. Datuk Tua dan cucunya Sumi hanya tinggal di gubuk usang yang didirikan di tanah kerajaan. Tetapi gubuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka terpaksa dirobohkan kerana pembangunan akan dilakukan di kawasan tersebut.

PERSOALAN • Ketamakan

Melalui cerpen ini persoalan ketamakan ditimbulkan oleh pengarang kepada pembaca. ketamakan ini dapat dilihat melalui pihak kerajaan yang mana menghalau golongan miskin seperti Datuk Tua daripada Gubuk usang yang menjadi tempat mereka berteduh semata-mata mahu mendirikan sebuah bangunan 80 tingkat. Pihak kerajaan seolah-olah tidak menghiraukan tentang kehidupan golongan miskin seperti Datuk Tua.

Kezaliman

Persoalan kezaliman ini dapat dilihat melalui peranan pihak kerajaan yang mana tidak memperdulikan nasib golongan miskin seperti Datuk Tua. Golongan miskin seperti Datuk Tua yang hidup serba kekurangan tidak mendapat sebarang bantuan daripada kerajaan bagi memperbaiki kehidupan mereka. Mereka hanya mampu mengemis dikaki lima dan hidup di kawasan setinggan bagi meneruskan kehidupan mereka.

33

Kasih sayang

Persoalan kasih sayang ini dilihat melalui watak Datuk Tua yang membesarkan sumi dengan penuh kasih sayang walaupun hidup dalam serba kekurangan. Walaupun Sumi bukanlah cucu sebenar Datuk Tua, tetapi Datuk Tua membesarkan sumi dengan penuh kasih sayang seperti mana kanak-kanak yang lain yang mana mengharapkan kasih sayang. Hal ini dapat dilihat melalui Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang diperolehinya daripada mengemis. Selain itu Datuk Tua juga digambarkan segera balik ke rumah selepas balik mengemis kerana teringatkan cucunya sumi yang keseorangan dirumah.

Simpati Persoalan simpati juga diterapkan oleh pengarang dalam cerpen ini. Persoalan Simpati ini dapat dilihat melalui sikap sesetengan warga Kuala Lumpur yang simpati akan nasib golongan miskin seperti Datuk Tua. Sewaktu Datuk Tua duduk mengemis dikaki lima, terdapat sesetengan orang yang lalu lalang dikawasan tersebut menderma kepada Datuk Tua. Hal ini mungkin terdapat rasa simpati didalam diri individu yang menderma kepada Datuk Tua.

Sikap yang tidak berperikemanusiaan.

Persoalan tentang sikap yang tidak berperikemanusiaan ini dapat dilihat melalui gambaran yang digambarkan oleh pengarang yang mana terdapat sesetengah masyarakat

34

PLOT Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi ini mempunyai plot yang bersifat kronologi. pihak kerajaan datang di kawasan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan sumi dan meminta mereka pindah daripada kawasan tersebut. kedengaran bunyi enjin bulldozer yang meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan sumi. Pada 5 tahun dahulu. Hal ini kerana kawasan tersebut merupakan tanah kerajaaan dan projek pembangunan bangunan 80 tingkat akan didirikan di kawasan tersebut. Datuk Tua dan sumi hanya mampu melihat tempat tinggal mereka dirobohkan tanpa belas kasihan. selepas Datuk Tua balik daripada mengemis. Cerita ini bermula daripada pengenalan watak iaitu Datuk Tua yang mengemis di kaki lima di Kuala Lumpur. Pada tahap ini juga pengarang mengambarkan keadaan kehidupan Datuk Tua yang hidup dalam kemiskinan dan serba kekurangan. Tahap puncak pula. Sumi merupakan salah seorang mangsa daripada sikap yang tidak berperikemanusiaan ini. Hal ini kerana semua jalan cerita mengikut urutan waktu.yang sanggup membuang bayi yang tidak berdosa. Sehingga sekarang sumi tidak mengetahui siapa ibu dan ayahnya. 35 . Datuk Tua menjumpai Sumi di dalam tong sampah yang masih berbalut dengan lampin. Pada tahap perumitan pula. Pada tahap perkembangan pula pengarang mengetengahkan watak sumi yang dijumpai oleh Datuk Tua di dalam tong sampah pada 5 tahun dahulu.

Penggunaan teknik ini dapat dikenalpasti apabila pembaca membaca membaca cerpen ini. Melalui teknik suspen pula. Pembaca akan tertanya-tanya apa yang akan 36 . Kehidupan mereka akan terus dibelengu oleh masalah kemiskinan. Hal ini kerana kawasan yang menjadi tapak berdirinya gubuk-gubuk usang itu merupakan tanah kerajaan dan projek pembinaan bangunan 80 tingkat. Selain itu teknik konflik ini juga dapat dilihat melalui keluh kesan golongan miskin seperti Datuk Tua yang tidak mendapat pertolongan daripada pihak kerajaan. Kedatangan pihak kerajaan di gubuk usang yang mana meminta penghuni gubuk-gubuk usang berpindah daripada kawasan tersebut menimbulkan konflik dengan penghuni yang mendiami kawasan tersebut. dan mereka tidak mempunyai tempat tinggal yang lain. penggunaan teknik ini dapat dilihat melalui konflik yang terjadi diantara penghuni gubuk-gubuk usang dengan pihak kerajaan. Penghuni Gubukgubuk usang itu akan hilang tempat tinggal mereka. TEKNIK PLOT Melalui cerpan Cersang ini. Datuk Tua dan sumi redha dan akur dengan nasib yang menimpa diri mereka. terdapat dua teknik plot yang digunakan oleh Masniah Kalyubi antara teknik plot yang digunakan ialah teknik konflik dan suspen. Melalui teknik konflik.Tahap peleraian pula. Mereka beredar dari kawasan tersebut dan mencari tempat yang lain untuk berteduh. Kehidupan golongan miskin ini sentiasa terbelengu oleh masalah kemiskinan dan juga tebelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut yang bertindak kejam menghalau golongan miskin daripada tempat tinggal mereka tanpa sebarang bantuan.

Selain itu. pembaca juga akan berasa suspen dan tertanya-tanya apakah yang akan berlaku kepada Sumi dan tempat tinggal mereka di gubuk usang itu setelah Datuk Tua mendengar bunyi enjin Bildozer yang datang dari arah gubuk usang itu semasa Datuk Tua dalam perjalanan balik ke gubuk usang tersebut.berlaku selepas keadatangan pegawai kerajaan yang datang ke gubuk usang. 37 . Kedatangan pegawai kerajaan yang berbaju kemeja dan bertali leher ke gubuk usang itu di anggap asing bagi penghuni yang mendiami kawasan tersebut. • Teknik pemeriaan. TEKNIK PENCERITAAN Antara teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini ialah teknik imbas kembali. teknik pemeriaan. teknik dialog dan teknik menolog dalaman. Selain itu pembaca juga tertanya-tanya apakah yang akan berlaku terhadap Datuk Tua dan Sumi selepas Gubuk-gubuk usang itu dirobohkan dan dimanakah mereka akan tinggal. Pembaca akan teryanya-tanya tujuan pegawai kerajaan datang ke tempat gubuk usang tersebut dan apa yang akan mereka lakukan. • Teknik imbas kembali Teknik imbas kembali ini dapat dilihat melalui watak Pak Tua yang mengimbas kembali bagaimana deretan gubuk-gubuk usang ditebing sungai itu didatangi oleh sekumpulan manusia yang memakai baju kemeja dan bertali leher yang memaksa penghuni gubuk usang berpindah daripada tempat tersebut kerana bangunan 80 tingkat akan didirikan dikawasan tersebut.

• Teknik menolog dalaman Teknik menolog dalaman ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua yang bermonolog dalaman selepas Datuk Tua teringat akan pesanan cucunya Sumi untuk segera balik. lemah dan umurnya hampir menjangkau satu abad. 38 . • Teknik dialog. tuk pulang ni” WATAK DAN PERWATAKAN. • Seorang yang berbadan kurus. • Mempunyai seorang cucu iaitu Sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah. DATUK TUA Watak. bongkok. Pengarang menceritakan keadaan warga Kuala Lumpur yang sibuk yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua sambil menderma kepada Datuk Tua. Teknik dialog ini dapat dilihat melalui perbualan diantara pegawai kerajaan yang datang ke gubuk usang dengan penghuni yang mendiami gubuk usang tersebut.Teknik pemerian ini dapat dilihat melalui penceritaan secara langsung keadaan Datuk Tua yang sedang meminta sedekah di kaki lima oleh pengarang. Pegawai kerajaan yang memakai baju kemaja dan bertali leher yang memaksa penghuni yang mendiami kawasan tersebut supaya berpindah dengan secepat mungkin. Keadaan ini dapat dibuktikan melalui kata-kata Datuk Tua iaitu “ tunggu ya cu.

Sikap Datuk Tua yang penyayang ini dapat dilihat yang mana dia menjaga dan membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang. Keadaan ini dapat digambarkan melalui sikap Datuk Tua yang mengambil dan menjaga sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah. Datuk Tua tidak sampai hati melihat sumi yang masih berbalut dengan lampin yang dibuang didalam tong sampah. Berperikemanusiaan Datuk Tua juga juga digambarkan sebagai seorang yang berperikemanusiaan.• Mengemis di kaki lima bagi mendapatkan wang untuk menyera kehidupannya. PERWATAKAN PENYAYANG Datuk tua digambarkan sebagai seorang yang penyayang walaupun hidup dalam kemiskinan. Gigih Datuk tua juga merupakan seorang yang gigih. Selain itu Datuk Tua yang sanggup membelikan buah limau kepada Sumi walaupun wang yang diperolehi oleh Datuk Tua daripada mengemis tidak banyak. Datuk Tua berusaha untuk berjalan jauh dan berjemur di tengah 39 .lemah dan tidak berdaya. Walaupun Datuk Tua sudah tua . Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang yang didermakan oleh orang kepadanya di kaki lima.

pancaran matahari yang panas terik untuk meminta derma bagi menyara kehidupannya dan cucunya sumi. Sewaktu bulldozer meruntuhkan gurbuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka. 40 . Keadaan ini dapat dibuktikan melalui sikap Datuk Tua yang mengambil berat akan cucunya sumi. Datuk Tua segera balik tanpa berpaling belakang menuju ke gubuk usang yang menjadi tempatnya berteduh kerana risau akan cucunya Sumi yang keseorangan di rumah. Datuk Tua rehda dan bersabar dengan takdir yang menimpa dirinya. Rehda Datuk tua digambarkan sebagai seorang yang rehda. Datuk Tua menganggap semua cubaan dan rintangan itu adalah cubaan daripada tuhan. Datuk Tua dan Sumi kemudiannya beredar kari kawasan tersebut dan mencari kehidupan baharu. Selepas Datuk Tua teringat akan pesanan cucunya sumi yang menyuruhnya balik cepat. Datuk tua juga sempat singgah di sebuah kedai buah-buahan untuk membeli buah limau untuk sumi dalam perjalanannya balik ke rumah kerana teringatkan akan janjinya yang akan membelikan buah limau untuk cucunya itu. Datuk Tua hanya Rehda dan bersabar melihat tempat mereka berteduh dirobohkan. Perihatin Datuk tua juga merupakan seorang yang perihatin.

Sumi juga dikatakan selalu bermain dengan kawan-kawannya yang bernama nana dan utih. kerana Datuk Tua yang menjaga dan membesarkannya walaupun kehidupan mereka serba kekurangan. Sewaktu Datuk Tua jatuh tersungkur apabila 41 . Nana dan Utih berasa kesunyian apabila Sumi tidak dapat bermain dengan mereka kerana Sumi tidak sihat. Penyayang Sumi juga digambarkan sebagai seorang kanak-kanak yang penyayang. Sumi sayang akan Datuk Tua.SUMI Watak • • • Cucu kepada Datuk Tua Dijumpai oleh Datuk Tua di dalam Tong sampah Mangsa kerdurjanaan dan kemiskinan hidup. Perwatakan. Periang Sumi digambarkan sebagai seorang kanak-kanak yang periang.

Datuk Tua kelihatan mengesat peluh yang membasahi mukanya. Mempunyai sikap yang ingin tahu Walaupun sumi masih lagi kanak-kanak. Sumi cuba membantu Datuk Tua untuk berdiri walaupun tenaganya hilang kerana kelesuan yang berpanjangan.melihat gubuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka dirobohkan. Keadaan ini dapat dibuktikan apabila sumi sudah pandai bertanya tentang ibu dan ayahnya kepada Datuk Tua. Datuk Tua hanya membisu apabila Sumi mengajukan soalan itu kepadanya. tetapi sikap ingin tahu sudah ada dalam dirinya. 5 tahun dahulu Datuk tua menjumpai Sumi yang berbalut dengan lampin di dalam tong sampah. 20 tahun dahulu Datuk Tua mula mendiami kawasan gubuk-gubuk usang di tepi sungai. Jam 12 tengah hari Datuk Tua merasa bahang matahari yang terik ketika Datuk tua duduk mengemis di kaki lima. 42 . Sumi segera berlari mendapatkan Datuk Tua dan dia tidak membiarkan Datuk tua terkial-kial. LATAR LATAR MASA.

sesetengan warga Kuala Lumpur yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua yang perihatin akan diri Datuk Tua menderma kepadanya dengan meletakan duit syiling didalam tin susunya. Tempat menjual buah Tempat Datuk Tua singgah untuk membeli buah limau untuk Sumi.Latar tempat. Sewaktu Datuk Tua duduk di kaki lima untuk meminta derma. Latar masyarkat Masyarkat yang perihatin Masyarkat yang perihatin ini diwakili oleh sesetangah masyarkat di Kuala Lumpur. 43 . Kuala Lumpur Tempat dimana cerpen ini berkisar. Kaki lima Tempat Datuk tua meminta sedekah. Gubuk usang Tempat tinggal Datuk Tua dengan cucunya Sumi. Masyarkat yang tidak berperikemanusiaan. Di tapak berdirinya Gubuk-gubuk usang ini akan didirikan bangunan 80 tingkat.

Golongan miskin seperti Datuk Tua terpaksa hidup dalam kemisikinan dan serba kekurangan. Selain daripada itu sikap sekumpulan pegawai kerajaan yang berkemeja dan bertali leher yang memaksa penghuni yang mendiami gubuk-gubuk supaya pindah dengan segera daripada kawasan tersebut tanpa memikirkan nasib yang akan dialami oleh mereka juga melambangkan sikap masyarakat yang tidak berperikemanusiaan dan mementingkan diri sendiri. Datuk Tua hanya rehda dan bersabar dengan kejadian yang berlaku. Datuk Tua dan sumi perlahan-lahan beredar dari 44 . Sewaktu bulldozer meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan Sumi. Masyarkat yang tidak menegakan keadilaan Masyarkat yang digambarkan yang tidak menegakan keadilaan ini dapat dilihat melalui sikap pihak kerajaan yang tidak memberikan bantuan dan pertolongan terhadap golongan miskin seperti Datuk Tua.Masyarkat yang tidak berperikemanusiaan ini dapat dilihat melalui peristiwa yang berlaku keatas Sumi yang mana dibuang oleh ibubapanya kedalam tong sampah. Malahan golongan miskin ini masih juga ditindas oleh pihak yang hanya mementingkan diri sendiri. Datuk Tua hanya rehda dengan nasib yang menimpa dirinya dan dia menganggap semua dugaan itu adalah cubaan dan dugaan daripada Allah. Sikap ibubapa sumi melambangkan sikap masyarkat yang tidak berperikemanusiaan. Masyarkat yang rehda Masyarkat yang rehda ini diwakili oleh golongan misiki seperti Datuk Tua.

Penderitan yang dialami oleh Datuk tua ini juga dapat dilihat apabila Datuk Tua dan Sumi terpaksa mendiami gubuk-gubuk usang yang berhampiran dengan sungai yang didirikan diatas tanah kerajaan. Sumi juga digambarkan sebagai 45 . Selain itu melalui watak sumi pula. Selain itu Datuk Tua yang sanggup membelikan buah limau kepada Sumi walaupun wang yang diperolehi oleh Datuk Tua daripada mengemis tidak banyak. Tetapi Datuk Tua dan sumi terpaksa mencari tempat perlindungan yang lain apabila gubuk-gubuk usang tersebut dirobohkan. Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang yang didermakan oleh orang kepadanya di kaki lima.kawasan tersebut dan tidak lagi menghiraukan kebisingan ditempat itu. Masyarkat yang penyayang Masyarkat yang penyayang ini dapat digambarkan melalui watak Datuk Tua walaupun datuk Tua hidup dalam kemisikinan dan serba kekurangan. Datuk Tua berusaha untuk meneruska kehidupannya walaupun terpaksa meminta sedekah di kaki lima. Sikap Datuk Tua yang penyayang ini dapat dilihat yang mana dia menjaga dan membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang. Masyarkat yang hidup menderita Masyarkat yang hidup menderita ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua dan cucunya sumi. Datuk tua dan sumi memulakan langkah yang baharu untuk mencari kehidupan yang baharu. Datuk Tua dan Sumi hidup dalam kemiskinan dan serba kekurangan.

kerana Datuk Tua yang menjaga dan membesarkannya walaupun kehidupan mereka serba kekurangan. Masyarkat yang mementingkan diri sendiri Sikap masyarkat yang mementingkan diri sendiri ini dapat dilihat melalui sikap pihak kerajaan yang menghalau golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang. Sumi cuba membantu Datuk Tua untuk berdiri walaupun tenaganya hilang kerana kelesuan yang berpanjangan. Sikap pihak kerajaan seperti ini mengambarkan mereka lebih mementingkan keuntungan kepada diri sendiri dan tidak mempedulikan akan nasib yang akan dialami oleh golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang tersebut pada masa yang akan datang selepas tempat kediaman mereka dimusnahkan. Gaya bahasa ini digunakan oleh pengarang untuk menunjukan pancaran matahari yang terik 46 . Sumi sayang akan Datuk Tua.seorang kanak-kanak yang penyayang. Sewaktu Datuk Tua jatuh tersungkur apabila melihat gubuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka dirobohkan. GAYA BAHASA Hiperbola Gaya bahasa hiperbola merupakan Gaya bahasa yang diungkapkan dengan cara berlebihlebihan bagi menonjolkan sesuatu keadaan kepada pembaca. Tujuan pihak kerajaan menghalau penghuni gubuk-gubuk usang daripada tempat tersebut adalah semata-mata mereka ingin melaksanakan projek pembangunan bangunan 80 tingkat di kawasan tersebut. Gaya bahasa ini dapat dilihat melalui perkataan “memanah mata tua” yang terdapat pada muka surat 94. Sumi segera berlari mendapatkan Datuk Tua dan dia tidak membiarkan Datuk tua terkial-kial.

Gaya bahasa jenis ini terdapat helaian 93 melalui perkataan “Hitam seperti malam”. Gaya bahasa ini digunakan oleh pengarang untuk menunjukan kehidupan Datuk Tua yang getir dan penuh dengan penderitaan yang mana disamakan dengan kehidupan yang tiada harapan untuk cerah pada masa hadapan. Melalui cerpen ini. Simile Gaya bahasa jenis simile pula merupakan gaya bahasa yang menunjukan persamaan. pengarang mengulang perkataan “itukah” yang terdapat pada muka surat 94. Gaya bahasa jenis ini juga terdapat pada muka surat 93 iaitu melalui perkataan “merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan” yang mana menunjukan Datuk Tua merenung akan nasib dirinya.yang menyilaukan mata datuk tua yang sedang meminta derma di kaki lima. kesedihan itukah? 47 . Sinkof Gaya bahasa jenis sinkof pula merupakan gaya bahasa yang menyingkatkan sesuatu kata. Contohnya : kepedihan itukan?. Gaya bahasa jenis ini terdapat pada muka surat 100 melalui perkataan “anak-anakku” yang berasal dari perkataan “anak-anak aku” dan perkataan “tuk” yang mana berasal daripada perkataan “Datuk” Perulangan Gaya bahasa perulangan ini merujuk kepada perulangan sesuatu perkatan.

Penggunaan gaya bahasa jenis ini terdapat pada muka surat 94 melalui perkataan “berfikir kini” yang sepatutanya ditulis “kini berfikir” Bahasa asing Melalui cerpen ini terdapat penggunaan bahasa asing yang digunakan oleh pengarang untuk merujuk sesuatu keadaan iaitu penggunaan bahasa Indonesia. 48 . Selain itu Datuk Tua yang sanggup membelikan buah limau kepada Sumi walaupun wang yang diperolehi oleh Datuk Tua daripada mengemis tidak banyak. Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang yang didermakan oleh orang kepadanya di kaki lima. Sikap Datuk Tua yang penyayang ini dapat dilihat di mana dia menjaga dan membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang walaupun sumi bukanlah cucunya yang sebanar . Penggunaan bahasa Indonesia ini boleh dikenalpasti melalui penggunaan “sore” yang mana sama makna dengan perkataan “petang” yang terdapat pada muka surat 97 NILAI DAN PENGAJARAN NILAI Kasih sayang Nilai penyayang dapat dilihat melalui watak Datuk tua digambarkan sebagai seorang yang penyayang walaupun hidup dalam kemiskinan.Inversi Inversi merupakan gaya bahasa yang menunjukan pembalikan sesuatu perkata.

Nilai ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua yang yakin dengan kententuan yang telah ditentukan oleh Allah kepada hambanya. Ketabahan Nilai ketabahan ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua yang mana tabah dengan nasib yang menimpa dirinya dan dia menganggap semua dugaan itu adalah cubaan dan dugaan daripada Allah. Sewaktu deretan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dirobohkan. 49 . Datuk Tua dan sumi perlahan-lahan beredar dari kawasan tersebut dan tidak lagi menghiraukan kebisingan ditempat itu. Datuk Tua hanya dapat bersabar dan akur dengan kejadian yang berlaku. Datuk tua dan sumi memulakan langkah yang baharu untuk mencari kehidupan yang baharu.Keperihatinan Nilai keperihatinan ini dapat dilihat melalui sesetangah masyarkat di Kuala Lumpur. sesetengan warga Kuala Lumpur yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua yang perihatin akan diri Datuk Tua menderma kepadanya dengan meletakan duit syiling didalam tin susunya. datuk tua hanya redha dan beserah kepada Allah. Sewaktu Datuk Tua duduk di kaki lima untuk meminta derma. Sewaktu bulldozer meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan Sumi. Keyakinan Nilai keyakinan juga diterapkan oleh pengarang dalam cerpen ini. Datuk tua yakin bumi Allah ini luas dan dia boleh mencari rezeki dimana-mana sahaja asalkan mempunyai usaha untuk melakukannya.

Sewaktu Datuk Tua duduk di kaki lima untuk meminta derma. PENGAJARAAN Kita hendaklah menanamkan sifat perihatin dalam diri kita. Datuk Tua hanya dapat bersabar dan akur dengan kejadian yang berlaku. Sifat yang perihatin ini dapat dilihat melalui sesetangah masyarkat di Kuala Lumpur. Datuk tua dan sumi melangkah meninggalkan kawasan tersebut dan mencari kehidupan yang baharu ditempat lain. tetapi datuk Tua tetap bersyukur dengan rezeki yang diperolehinya. sesetengan warga Kuala Lumpur yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua yang perihatin akan diri Datuk Tua menderma kepadanya dengan meletakan duit syiling didalam tin susunya. Datuk Tua dan sumi perlahan-lahan beredar dari kawasan tersebut dan tidak lagi menghiraukan kebisingan ditempat itu. Kita hendaklah mempunyai sifat berperikemanusiaan dalam diri kita 50 . hal ini dapat digambarkan melalui Datuk Tua yang bersyukur dengan rezeki yang diperolehinya daripada mengemis di kaki lima walaupun jumlah pendapatannya tidak mencecah 5 ringgit. Sewaktu bulldozer meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan Sumi.Kesyukuran Nilai kesyukuran ini juga dapat dilihat melalui watak Datuk Tua. Walaupun jumlah itu tidak menjadikan kehidupan datuk tua mewah. Melalui watak Datuk Tua. Kita hendaklah bersabar dan tabah mengharungi dugaan hidup. digambarkan sebagai seorang yang tabah dengan nasib yang menimpa dirinya dan dia menganggap semua dugaan itu adalah ujian dan dugaan daripada Allah.

Tujuan pihak kerajaan menghalau penghuni gubuk-gubuk usang daripada tempat tersebut adalah semata-mata mereka ingin melaksanakan projek pembangunan bangunan 80 tingkat di kawasan tersebut. Datuk Tua tidak sampai hati melihat sumi yang masih berbalut dengan lampin yang dibuang didalam tong sampah. Golongan miskin seperti Datuk Tua yang hidup serba kekurangan tidak mendapat sebarang bantuan daripada kerajaan bagi memperbaiki kehidupan mereka.Datuk Tua juga juga digambarkan sebagai seorang yang berperikemanusiaan. Kita janganlah mementingkan diri dan tamak akan harta semata-mata untuk memenuhi kepentingan diri sendiri sehingga mendatangkan keburukan kepada orang lain. Sikap pihak kerajaan seperti ini mengambarkan mereka lebih mementingkan keuntungan kepada diri sendiri dan tidak mempedulikan akan nasib yang akan dialami 51 . Mereka hanya mampu mengemis dikaki lima dan hidup di kawasan setinggan bagi meneruskan kehidupan mereka. Keadaan ini dapat digambarkan melalui sikap Datuk Tua yang mengambil dan menjaga sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah. Sikap yang mementingkan diri sendiri ini dapat dilihat melalui sikap pihak kerajaan yang menghalau golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang. Kita janganlah bertindak zalim keatas orang yang miskin Peranan pihak kerajaan yang mana tidak memperdulikan nasib golongan miskin seperti Datuk Tua dilihat sebagai tindakan yang zalim.

CERPEN TAGUNG SINOPSIS Mengisahkan seorang atuk yang berusaha mempertahankan warisan tradisi masyarakatnya (kadazandusun) iaitu Tutuntung Tagung. Namun kepulangan cucunya Ito dari luar negara membawa rahmat kerana Ito berminat membuat kajian tentang warisan budaya masyarakat Borneo iaitu tagung. Anak cucunya tidak berminat untuk mengekalkan tradisi penggunaan tagung. Atuk berasa kecewa. atuk telah mencadangkan supaya tagung dijadikan satu kewajiban untuk hantaran perkahwinan masyarakatnya. Cadangannya ditolak mentah-mentah kerana dianggap tidak praktikal dan sukar dilaksanakan. cucunya juga tidak menghormatinya ketika ditanya soal tagung. TEMA 52 . Atuk berasa gembira kerana sekurangkurangnya masih ada cucunya yang mahu mengangkat martabat memperjuangkan tagung.oleh golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang tersebut pada masa yang akan datang. Atuk berasa kecewa kerana ada yang mengganggap cadangannya ada udang di sebalik batu. Semasa dalam mesyuarat untuk Pesta Kaamatan.

Sains dan teknologi yang melalaikan manusia. Watak atuk digambarkan mencintai tradisi bangsanya iaitu tagung. akhirnya perjuangannya itu disambung oleh cucunya Ito yang berhajat membuat kajian tentang tagung dalam masyarakat borneo bagi tugasan universitinya. WATAK DAN PERWATAKAN 53 . Cucu kepada watak atuk iaitu Atom dan Atin hanyut dalam dunia permainan komputer yang melalaikan manusia. Pelbagai rintangan dihadapinya.Kegigihan seorang atuk memperjuangkan warisan tradisional bangsanya iaitu tagung. 3. Watak Ursula digambarkan tidak menghormati orang yang lebih tua dimana dia telah memarahi ayahnya sendiri selepas mesyuarat untuk pesta Kaamatan. Watak atuk dalam cerpen itu bermati-matian mempertahankan tagung untuk bangsanya. Tidak menghormati golongan yang lebih tua. Beliau sanggup berjuang dan berusaha mengetengahkan tradisi tagung kepada generasi muda. PERSOALAN 1. 2. Cintakan tradisi bangsa.

Berkemahiran membuat tagung sendiri. Beliau pencinta tradisi bangsa iaitu tagung. Atin dan Ito. Mempunyai tiga orang anak iaitu Atom. Ito. Beliau seorang yang mencintai tradisi ialah tagung. Berkahwin bersama David. Seorang yang penyayang terhadap adik-adiknya. Seorang yang pintar sehingga melanjutkan pelajaran di university luar negara.Atuk Berusia lingkungan 80-an. Merupakan anak sulung Ursila dan David. Abag kepada Atom dan Atin dan merupakan cucu atuk. Beliau berhajat membuat kajian tentang tagung bagi tugasan universitinya selain bagi memartabatkan semula tradisi yang semakin dilupakan itu. LATAR LATAR MASA 54 . berani menghadapi ujian dan sanggup menerima kritikan. Seorang yang berjiwa moden dan tidak mahu mengekalkan tradisi bangsa. Beliau seorang berjiwa cekal. Ursila Anak kepada atuk. Dia juga tidak menghormati orang yang lebih tua di mana beliau telah memarahi ayahnya sendiri kerana cadangan mahu memartabatkan tagung. Buktinya ketika mesyuarat pesta Kaamata beliau mengusulkan supaya tagung wajib dijadikan sebagai hantaran bagi pihak lelaki untuk menikahi perempuan.

malah dituduh cadangannya ada udang disebalik batu. Kembali ke masa lalu. Masyarakat ini diwakili oleh penduduk kampong yang bermesyuarat sebelum mengambil sesuatu keputusan. 3. Waktu petang dinyatakan sewaktu Ito sampai kerumahnya dan disambut meriah adik-adiknya. Contohnya mereka bermesyuarat sebelum pesta Kaamatan tiba. Masyarakat ini diwakili oleh Atin dan Atom iaitu cucu atuk. Masyarakat yang bermuafakat. 2. Mereka mengikuti perkembangan sains dan teknologi melalui permainan komputer yang mereka mainkan. Masyarakat ini diwakili oleh atuk yang berjuang mati-matian demi mempertahankan warisan tradisi bangsanya.1. 4. LATAR MASYARAKAT 1. Masyarakat yang mengikuti perkembangan sains dan teknologi. Masyarakat yang cintakan warisan bangsa. iaitu seminggu lepas. Atuk terkenangkan mesyuarat dibalai raya untuk pesta Kaamatan dimana cadangannya mewajibkan tagung sebagai hantaran ditolak. dan semua penduduk kampungnya yang cinta kemodenan. Masyarakat yang tidak menghargai kesenian warisan bangsa. Pada waktu pagi ketika Atom dan Atin leka bermain permainan computer sehingga tidak menghiraukan pertanyaan atuknya. 55 . Masyarakat ini diwakili oleh Ursula dan anak-anaknya. 2. Suasana dari pagi hingga petang dalam rumah Ursula.

Sewaktu atuk bertanyakan Atin dan Atom di mana Tagung dan ketika Ito pulang dari luar negara. Menghormati golongan yang lebih tua.LATAR TEMPAT 1. Beliau sanggup dicerca dan dianggap ketinggalan zaman kerana minatnya itu. Permuafakatan Nilai bermuafakat dapat ditunjuk oleh semua penduduk kampong yang berbincang sebelum mengadakan pesta keamatan. Mecintai tradisi bangsa Atuk sangat mencintai tradisi tagung dan berusaha mempertahankannya. Rumah Ursila. 2. 2. Ketika mesyuarat pesta Kaamatan diadakan. 3. Akhirnya minatnya diteruskan oleh cucunya yang baru pulang dari luar negara iaitu Ito. 56 . Semua penduduk berbincang dan mengambil kata putus bersama. NILAI 1. Balai raya.

PENGAJARAN 1. Sinkof. Contohnya : “Tak seorang pun tahu?” (halaman 102) 57 . Dalam cerpen ini digambarkan watak Ursula dan anak-anaknya yang tidak menghormati ayahnya iaitu watak atuk. 2. GAYA BAHASA 1. Mereka tidak menghormati pandangan atuk yang ingin memartabatkan tradisi tagung. Dalam cerpen ini digambarkan watak atuk yang berusaha mempertahankan tradisi bangsanya iaitu tagung. Kita haruslah menghormati orang yang lebih tua daripada kita. Dia juga ingin membuat kajian terperinci bagi memartabatkan semula tagung dalam masyarakat Kadazandusun. Akhirnya cucunya Ito menunjukkan minat untuk meneruskan perjuangannya. Kita haruslah berbincang sebelum sesuatu kata putus diambil. 3. Walaupun pelbagai tohmahan diterima. Contohnya cadangan atuk untuk menjadikan tagung sebagai hantaran wajib bagi lelaki yang mahu masuk meminang ditolak setelah mengambil kira pandangan majoriti. Dalam cerpen digambarkan masyarakat Kadazandusun yang berbincang sebelum mengambil sesuatu kata putus. Kita haruslah mempertahankan tradisi bangsa. dia tetap tabah.Digambarkan pada watak Ito iaitu cucu kepada atuk. Beliau menghormati usaha atuknya mempertahankan tagung.

(halaman 107) CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM KARYA HASAN ALI SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan Dukun Pak Bidin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubat pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini. Pada akhirnya Pak Bidin bertekad untuk menghapuskan pelbagai sindrom 58 . Idea berkenaan dikemukakan oleh Pak Bidin dalam seminar antarabangsa “ Kelab Dukun Dunia” (KDD). Walaupun mendapat pujian masyarakat anatarabangsa. seperti badut (halaman 102) 4. Bahasa Inggeris. Bahasa Dusun. Contohnya : jejarum tawa ( halaman 102) 3. Chanang. Contohnya : Tagung. Contohnya . Personifikasi. idea Dukun Pak Bidin ditolak dikampung halamannya sendiri. Abdul Khalis seorang jurutera yang mendapat pendidikan di Barat.2. Contohnya : Hati : Retak apa yang tercalar ini ? (halaman 104) 5. Tawag. Contohnya : games (halaman 111) 6. Hal ini kerana tuk sidang lebih tertarik dengan idea anaknya. Inversi. Simile. laid dan wagu.

PERSOALAN Persoalan tentang kebijaksanaan dalam menyelesaikan masalah. Dukun Pak Badin tetap meneruskan usahanya bagi menyelesaikan sindrom yang terjadi di kampung halamannya sendiri. Bagi memastikan sesebuah harapan itu berjaya. yang bijaksana dalam menyelesaikan beberapa sindrom yang dihadapi oleh setiap Negara di dunia. Kesungguhan untuk melakukan sesuatu perkara amat penting dalam memastikan matlamat atau tujuan yang dilakukan berhasil dengan jayanya. Dukun Pak Bidin tetap mempertahankan kata-kata Laksamana Hang Tuah bahawa “ Takkan Melayu Hilang di Dunia!” Tema Cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom membawa tema kesungguhan dalam usaha. Walaupun mendapat tentangan dari tok sidang. Tanpa kesungguhan dalam melakukan sesebuah perkara susah untuk melihat perkara tersebut berakhir dengan jayanya. Dalam cerpen ini. kebijaksanaan amat diperlukan bagi mencari jalan penyelesaian. Seseuatu masalah tidak akan terlerai begitu sahaja tanpa tindakan yang bijaksana.negatif dalam masyarakatnya dengan caranya sendiri sesudah tidak mendapat sokongan tuk siding. 59 . komitmen yang tinggi amat diperlukan serta bersungguh dalam melakukan sebuah kerja. Kesungguhan dalam usaha ini dapat kita lihat melalui perwatakan Dukun Pak Badin yang bersungguh untuk mengetengahkan ideanya sehingga ke peringkat antarabangsa. kebijaksanaan dapat kita lihat dalam perwatakan Dukun Pak Badin. Dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Buktinya dapat dilihat dalam halaman120 (madu ilmu).

WATAK DAN PERWATAKAN 1) Dukun Pak Badin Seorang yang bijak 60 . Hal in ini terbukti apabila dia tidak mahu menerima idea Dukun Pak Badin untuk merawat sindrom yang terdapat dikampung halamannya sendiri. Dalam cerpen ini. Persoalan tentang permasalahan dunia. Hal ini mengundang orang ramai khususnya masyarakat dunia untuk mencari jalan penyelesaian dengan mengadakan diskusi bagi mencari jalan bagi mengatasi masalah tersebut. Sebaliknya tuk sidang lebih percaya kepada anaknya sendiri untuk menyelesaikan perkara tersebut. Sebagai contoh dalam masyarakat dunia telah mengadakan seminar “Kelab Dukun Dunia” (KDD) bagi mencari jalan penyelesaian bagi setiap masalah yang dihadapi oleh setiap Negara yang mengikuti seminar tersebut. malah orang yang mempunyai perasaan hasad dengki cenderung untuk melihat orang tersebut jatuh. Orang yang mempunyai perasaan ini tidak senang dengan kejayaan yang orang lain miliki. tuk sidang digambarkan sebagai seorang yang mempunyai sikap hasad dengki. Hari-hari ini dunia banyak mengalami satu permasalahan yang mengundang kerisauan penduduk dunia. Perasaan hasad dengki biasanya terdapat pada seseorang yang cemburu dengan usaha orang lain yang menonjol.Persoalan yang seterusnya yang cuba digarap oleh pengarang ialah persoalan tentang hasad dengki dalam masyarakat.

2) Abdul Khalis • • Anak Tuk sidang Seorang jurutera kelulusan luar Negara Seorang yang mengagungkan Barat. Seorang yang bersungguh-sungguh. Pak Badin masih mempunyai sikap yang sungguh-sungguh melihat usahanya berjaya. Seorang yang berjiwa patriotisme  Perkara ini dapat dibuktikan apabila Pak Badin menggunakan bahasa Melayu kita seminar KDD diadakan. Dapat dibuktikan apabila dia berjaya menyelesaikan sindrom yang dihadapi oleh Negara lain. Walaupun mendapat tentangan daripada tuk sidang berkaitan dengan hasratnya membantu penduduk kampung. Pak Badin mampu mengemukakan idea yang bernas setiap kali sindrom yang dihadapi oleh Negara lain diusulkan untuk mencari jalan penyelesaian. Dengan mempunyai pemikiran yang bijaksana.  Hal ini dapat dilihat apabila Dukun Pak Badin mempunyai satu perasaan yang kuat untuk membantu masyarakat kampungnya menyelesaikan sindrom yang ada dalam kalangan masyarakat kampungnya. Beliau juga tidak segan silu untuk mempromosikan belacan kepada perwakilan Negara lain. maka setiap sindrom yang dihadapi oleh setiap Negara dapat diselesaikan. 61 .

Kampung halaman 62 . LATAR LATAR TEMPAT Dewan Seminar Tempat berlangsungnya seminar Kelab Dukun Dunia. Disinilah Pak Badin mengemukan ideanya mengatasi dindrom yang dihadapi oleh setiap negara. Hal ini dapat dilihat apabila beliau lebih mengagungkan bahasa Barat berbanding dengan bahasa Melayu. Malah kepulangannya ke kampung halaman menyebabkan seluruh penduduk kampung mengalami sindrom cinta akan barat yang dibawa oleh Abdul Khalis.

Tempat asal Pak Badin. Dengan . Masyarakat yang mempunyai Hasad Dengki Dalam cerpen ini. LATAR MASYARAKAT Masyarakat yang hidup dalam segala permasalahan Perkara ini dapat dibuktikan apabila seminar KDD diadakan. Pak Badin mampu mengemukakan idea yang bernas setiap kali sindrom yang dihadapi oleh Negara lain disusulkan untuk mencari jalan penyelesaikan. 63 .maka setiap sindrom yang dihadapi oleh setiap negara dapat diselesaikan. Di kampung ini juga terjadinya sindrom yang menghantui penduduk kampung iaitu sindrom-sindrom subsidi dan sindrom cinta akan barat.tuk sidang digambarkan sebagai seorang yang mempunyai sikap hasad dengki. Masyarakat yang bijaksana Dapat dibuktikan apabila dia berjaya menyelesaikan sindrom yang dihadapi oleh Negara lain. Hal ini terbukti apbila dia tidak mahu menerima idea Dukun Pak Badin untuk merawat sindrom yang terdapat di kampung halamannya sendiri.masing-masing setiap perwakilan dari seluruh negara ada menyatakan permasalahan(sindrom) yang mereka hadapi.mempunyai pemikiran yang bijaksana. Sebaliknya Tuk Sidang lebih percaya kepada anaknya sendiri untuk menyelesaikan perkara tersebut.

RINDU TANAH MELAYU HASYIM LATIFF SINOPSIS Cerpen Rindu Tanah Melayu mengisahkan tentang seorang parajurit yang merupakan bekas tentera Tanah Melayu yang berasal daripada Fijin yang begitu rindu dan cintakan akan tanah Melayu. Oleh kerana 64 . Sarjan Saremaia Vakarusa adalah merupakan seorang tentera Kamonwel yang berasal daripada Fiji dan berhidmat mempertahankan Tanah Melayu semasa tahun 1952 hingga 1956. Setelah Tanah Melayu mendapat kemerdekaan. beliau telah meninggalkan Tanah Melayu dan pulang ke tempat asalnya Fiji.

Oleh kerana semangat cintakan Tanah Melayu yang mendalam dalam dirinya . Namun begitu. PERSOALAN Kerinduan Kerinduan ini telah ditonjolkan oleh watak Saremaian Vakarusa yang telah jatuh cinta dengan seorang wanita Tanah Melayu yang bernama Salmah. TEMA Cerpen Rindu Tanah Melayu adalah merupakan sebuah cerpen yang bertemakan tentang semangat cinta akan Tanah Melayu. tidak mahu membebankan Vakarusa dengan keuzurannya. Salmah juga. lamarannya telah ditolak oleh Salmah kerana merasakan usianya yang sudah tua dan keuzuran yang dialami .Vakarusa tidak mahu pulang ke Fiji dan berniat untuk terus menetap di Malaysia walaupun lamarannya telah ditolak oleh Salmah. Bagi Vakarusa. Sarjan Seman adalah merupakan rakan seperjuangannya semasa bertugas sebagai tentera.semangat cintakan akan Tanah Melayu dan mencintai seorang wanita berketurunan Melayu iaitu watak Salmah yang pernah berjasa merawat luka ketika kecederaan semasa peperangan. Selain itu juga. Beliau sanggup pulang ke Malaysia untuk berjumpa dengan Salmah dan Melawat rakan seperjuangannya iaitu Sarjan Seman. Saremaia Vakarusa adalah seorang tentera berani dan ikhlas berjuang untuk mempertahankan tanah Melayu walaupun Tanah Melayu adalah bukan tanah airnya. Tanah Melayu adalah bumi yang bertuah yang kaya dengan keindahan alam dan budi bahasa bahasa masyarakatnya. Semangat cinta akan tanah Melayu ini telah tonjolkan oleh seorang bekas tentera Fiji yang berhidmat di tanah Melayu sekitar tahun 1952-1956. Kebaikan dan kelembutan 65 . Kedatangan Vakarusa ke Malaysia bukanlah semata mata untuk berjumpa dengan Kawannya Sarjan Seman tetapi ingin melamar Salmah menjadi isterinya.

Bertanggungjawab Persoalan tanggungjawab ini telah ditonjolkan melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang gigih dan kental dalam memperjuangkan Tanah Melayu daripada 66 . Kesetiaannya kepada Tanah Melayu telah ditonjol melalui semangatnya yang tinggi. Kesetiaan kepada Tanah air Kesetiaan kepada Tanah air telah ditonjolkan melalui watak Sarjan Seman yang sanggup berkorban mempertahan Tanah Melayu. Persahabatan Persahabatan akrab ini telah wujud antara Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sama-sama bertugas menperjuangkan Tanah Melayu daripada ancaman musuh. Sewaktu bersama-sama bertugas mempertahankan tanah air Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman sangat akrab dan sentiasa berkongsi suka duka pengalaman yang dilalui. Perasaan cinta Perasaan cinta ini lahir daripada Sarjan Saremaian Vakarusa yang telah jatuh hati dengan kebaikan dan kelembutan budi bahasa Salmah yang telah banyak membantu merawat luka ketika cedera ketika bertempur.budi bahasa Salmah telah menyebabkan Vakarusa terpikat dan sanggup datang kembali ke Tanah Melayu untuk mencari Salmah walaupun telah lama meninggalkan Tanah Melayu. beliau sering menyanyikan lagu Bulan Malaya sebagai tanda semangat perjuangan mempertahankan Tanah Melayu dan mengingati nostalgia ketika berhidma menjadi tentera. Ini dapat dilihat ketika usianya telah tua.

ancaman musuh. Manakala Halimah pula. Beliau merasakan Tanah Melayu sebagai Tanah Melayu Tanah a PLOT Cerpen Rindu Tanah Melayu karya Hasyim Latiff ini mempunyai plot yang bersifat kronologi. Cerita ini bermula daripada pengenalan watak iaitu Saremaia Vakarusa yang melihat gambar-gambar kenangan ketika menyertai pasukan tentera. Pada masa inilah Sarjan Saremaian Vakarusa telah jatuh hati dengan sifat lemah lembut dan sopan santun Halimah sebagai gadis Melayu. Keikhlasan Keikhlasan ini telah ditonjolkan melalui watak Sarjan saremaian vakarusa yang ikhlas mempertahan Tanah Melayu walaupun Tanah Melayu bukan Tanah air.Mereka tidak pernah merasa kesal mempertaruhkan nyawa mereka tetapi merasa bertanggungjawab untuk mempertahankan Bumi Tanah Melayu yang bertuah. Bagi Sarjan Saremaian Vakarusa Tanah Melayu adalah merupakan bumi yang bertuah yang kaya keindahan alam dan kelembutan budi bahasa masyarakat. wanita yang merawat lukanya ketika mengalami kecederan semasa berperang dengan pihak musuh. 67 . Hal ini kerana semua jalan cerita mengikut urutan waktu. Pada tahap perkembangan pula pengarang mengetengahkan watak Sarjan Seman dan Halimah melalui imbas kembali peristiwa beliau bertugas di Tanah Melayu bersamasama dengan Sarjan Seman yang merupakan rakan seperjuagannya membela Tanah Melayu.

Pada tahap perumitan pula. Halimah tidak mahu menyusahkan Saremaian Vakarusa dengan keuzurannya itu. Halimah telah menyuruh Saremaian Vakarusa pulang ke tanah air keran dia tetap dengan pendiriannya tidak mahu menerima lamaran Saremaian Vakarusa. Halimah telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa kerana umurnya sudah tua dan mengalami keuzuran. Tahap puncak pula. terdapat dua teknik plot yang digunakan oleh Hasyim Latiff antara teknik plot yang digunakan ialah teknik konflik dan suspen. Saremaian Vakarusa telah datang ke Tanah Melayu untuk melawat sahabat Sarjan seman dan berjumpa dengan Halimah untuk dilamar menjadi isterinya. TEKNIK PLOT Melalui cerpan Cersang ini. Melalui teknik konflik. Tahap peleraian pula. Dengan keuzurannya itu. Saremaian Vakarusa tetap tidak mahu pulang ke Tanah Airnya dan mahu terus tinggal di Tanah Melayu kerana merasakan dirinya telah sebati dengan Tanah Melayu dan perasaan cinta akan bumi yang pernah diperjuang tetap dihati. Walaubagaimanapun. Halimah telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa kerana tidak mahu menyusahkan Saremaian Vakarusa kerana keuzurannya dan usianya yang 68 . penggunaan teknik ini dapat dilihat melalui konflik yang terjadi diantara Halimah dan Saremaian Vakarusa yang telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa yang ingin menjadikanya isteri.

TEKNIK PENCERITAAN Antara teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini ialah teknik imbas kembali.telah tua. kemudian dia segera mengeratkan mulutnya menyanyikan lagu semangat Bulan Malaya yang cukup member seribu kenangan kepadanya. Halimah mengangap dirinya hanyalah menjadikan beban kepada Saremaian Vakrusa dan tidak mampu membahagiakannya. Kemudian Sarjan Seman melihat kembali Gambus yang pernah dipetik disimpan di tepi dinding ketika bersama-sama dengan pasukan tentera Kamonwel. Penggunaan teknik ini dapat dikenalpasti apabila pembaca membaca cerpen ini. • Teknik imbas kembali Teknik imbas kembali ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Seman yang mengimbul kembali kenangannya ketika bersama-sama berjuang menunut kemerdekaan. Melalui teknik suspen pula. 69 . Sebagai contoh pada muka surat 133… • Teknik pemeriaan. teknik pemeriaan. Pembaca akan tertanya-tanya apa yang akan berlaku selepas Halimah menolak lamaran Saremaian Vakarusa adakah Saremaian Vakarusa akan terus memujuk Halimah untuk berkahwin dengannya atau pulang sahaja ke tempat asalnya. teknik dialog dan teknik menolog dalaman.

• Teknik dialog..Teknik pemerian ini dapat dilihat melalui penceritaan secara langsung apabila pengarang menprkenalkan watak utama Saremaian Vakarusa yang merupakan bekas tentera yang pernah berhidmat di Tanah Melayu. Sebagai contohnya pada muka surat 130 dan 131 LATAR LATAR TEMPAT Tanah Melayu Tanah air sarjan Seman dan Salmah Padang Syria Park Nausori Fiji Tempat tinggal Sarjan Saremaian Vakarusa di Tanah airnya Fiji. Teknik dialog ini dapat dilihat melalui perbualan diantara Saremaian Vakarusa dan Halimah sewaktu Halimah merawat luka Saremaian Vakarusa yang tercedera sewaktu bertempur dengan pihak musuh. Pemerian ini dilakukan dengan memberikan penceritaan kepada watak utama yang sedang mengingati kenangannya sewaktu berhidmat sebagai tentera. Sebagai contohnya pada muka surat 129. Cawangan Tabara. Halimah telah merawat Saremaian Vakarusa dengan ubat herba asli daripada daun kayu. Naitasiri dan Rewa Tempat-tempat asal Teman-Temannya sewaktu bertugas menjadi tentera Fiji Singapura Tempat Saremaian Vakarusa Chakobau menjalani latihan perang dipimpin oleh Ratu Edward 70 . daerah Nausori.

LATAR MASYARAKAT Masyarakat Parajurit Masyarakat ini adalah terdiri daripada golongan tentera yang memperjuangkan Tanah Melayu. Sarjan Saremaian Vakarusa juga telah meluahkan isi hatinya kepada Sarjan seman yang tertawan dan jatuh hati dengan sifar peribadi Salmah. Masyarakat Asing Golongan yang datang ke Tanah Melayu sebagai tentera untuk membantu mempertahankan Tanah Melayu. Komandaan Platun Mortar Kompeni A. -1955 Peristiwa Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman bersembang sambil Sarjan Seman memetik Tali Karbus. 71 .Labis Tempat terciptanya lagu Bula Malaya yang dikarang oleh Josua Rabakuwaqa. Latar Masa -1954 Peristiwa Salmah merawat luka Vakarusa yang tercedera dibahu ketika bertempur dengan musuh. Sarjan Saremaian Vakarusa telah memuji kecekalan dan kehandalan Sarjan seman dalam memperjuangkan Tanah airnya.

Beliau juga telah jatuh cinta dengan keindahan alam. mempertahankan Tanah - Seorang yang sangat mencintai Tanah Melayu Beliau Ikhlas dalam memperjuangkan Tanah Melayu dan sanggup mempertaruhkan nyawanya demi menjaga kedaulatan Tanah Melayu daripda dicerobohi musuh.Masyarakat Melayu Masyarakat yang berasal daripada Tanah Melayu WATAK DAN PERWATAKAN SAREMAIA VAKARUSA Watak utama dalam cerita Seorang tentera yang berasal daripada negara Fiji Berketerunan Inggeris Mempunyai tubuh badan yang sasa - Seorang yang bertanggungjawab Beliau sanggup mempertaruhkan nyawanya untuk Melayu walaupun Tanah Melayu bukan tanah airnya. 72 .

Sifat kebaikan dan kesantunan budi bahasa yang begitu menawan hati Vakarusa sewaktu merawatnya ketika luka sewaktu berperang. - Seorang yang ikhlas Beliau adalah seorang yang ikhlas dalam menjalankan tugasnya sebagai tentera dan mengangap Tanah Melayu sebagai tanah air keduanya.- Seorang yang setia dalam persahabatan Beliau sangat setia dengan persahabatannya dengan Sarjan seman dan sanggup datang ke Tanah Melayu untuk berjumpa dengan Sarjan Seman yang telah lama berpisah sewaktu pulang ke Fiji setelah Tanah Melayu merdeka. - Mencintai seorang wanita Beliau telah mencintai seorang wanita Tanah Melayu bernama Salmah. SALMAH Watak pembantu yang penting Berketerunan Melayu Berkulit hitam Seorang yang baik hati 73 .

- Seorang yang tetap pendirian Beliau adalah seorang yang tetap pendirian dan tidak mudah dipujuk rayu. SARJAN SEMAN 74 . Buktinya ketika beliau merawat Sarjan Saremaian Vakarusa. beliaub telah menerangkan kepada Saremaian Vakarusa kemujaratan ubat yang digunakan untuk merawat Vakarusa dan mengucapkan terima kasih kepada Vakarusa yang sanggup berjuang mempertahankan Tanah Melayu. Sifat baik hatinya iti. Buktinya beliau telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa yang melamarnya menjadi isterinya kerana keuzuran tubuh badannya dan umurnya yang sudah tua.Beliau telah merawat Sarjan Saremaian Vakarusa yang telah tercedera daripada peperangan. tergambar dengan kelembutan budi bahasa dan kesantunan budi ketika merawat Sarjan Saremaian Vakarusa walaupun berlainan keterunan - Mudah memberi senyuman Beliau ialah seorang yang mempunyai sifat yang lembut dan mudah memberikan senyuman buktinya ketika merawat Saremaian Vakarusa beliau sering kali tersenyum apabila Vakarusa cuba untuk mengusiknya dengan kata-kata gurauan. - RAMAH Beliau mempunyai sifat ramah dan mudah mesra dengan temannya.

Buktinya walaupun telah lama bersara daripada tugasnya sebagai tentera dan usia telah tua beliau masih menyanyikan lagu Bula Malaya sebagai tanda semangat cinta akan tanda air dan mengingati nostalgia ketika berjuang mempertahankan Tanah Melayu - Bertanggungjawab Beliau adalah seorang yang bertanggungjawab. - Mempunyai semangat cinta akan Tanah Melayu Beliau adalah seorang yang mempunyai semangat patriotik yang tinggi. - Setia kepada sahabat Kesetiaannya kepada sahabat dapat dilihat sewaktu beliau berjumpa dengan Saremaian Vakarusa beliau berpeluk pelukan dan menanyakan khabar.- Askar Tanah Melayu Berketurunan Melayu Pandai memetik alat muzik kabus. Buktinya beliau digelar Sarjan Qabus kerana kecekapannya bermain Qabus dan kelunakan bunyi yang dimainkan. NILAI 75 . buktinya beliau sanggup mempertaruhkan nyawanya demi mempertahankan Tanah Melayu yang dicintai.

-Bertanggungjawab Nilai Tanggungjawab ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sanggup mempertaruhkan nyawanya demi tanggungjawabnya mempertahankan Tanah Melayu. -Keikhlasan 76 . -Persahabatan Nilai persahabatan ini wujud antara watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sangat setia dalam persahabatan sehingga Sarjan Saremaian Vakarusa sanggup datang kembali ke Tanah Melayu untuk melawat walaupun sudah lama meninggalkan Tanah Melayu dan usia sudah tua.-PATRIOTIK Nilai patriotik ini dapat dilihat melalui Watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Saarjan Seman yang sangat mencintai Tanah Melayu dan sanggup berjuang bermati matian untuk mempertahankan Tanah Melayu -Cinta Nilai cinta ini wujud dalam watak Sarjan Saremaian Vakarusa yang telah jatuh cinta dengan watak Salmah yang telah membantunya ketika tercedera semasa dalam peperangan.

Semangat Patriotik ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Saarjan Seman yang sangat mencintai Tanah Melayu dan sanggup berjuang bermati matian untuk mempertahankan Tanah Melayu. - Kita haruslah mementingkan hubungan persahabatan dan saling tolong menolong antara satu sama lain. Sikap bertanggungjawab ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa 77 .Nilai Keihlasan ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa yang ikhlas dalam berjuang mempertahankan Tanah Melayu walaupun Tanah Melayu bukan Tanah airnya. - Kita sebagai pejuang tanah air seharusnya menyemai sikap bertanggungjab sebagai pembela tanah air agar tidak dikotori oleh musuh Negara. Hubungan persahabatan ini dapat di lihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sangat setia dalam persahabatan sehingga Sarjan Saremaian Vakarusa sanggup datang kembali ke Tanah Melayu untuk melawat walaupun sudah lama meninggalkan Tanah Melayu dan usia sudah tua. PENGAJARAN Kita seharusnya mempunyai semangat patriotik yang tinggi.

Dalam teori structural ini. aspek tema dan persoalan. - Kita hendaklah mementingkan keikhlas didalam melakukan sesuatu dan bukanlah hanya sekadar terpaksa. Sebagai contohnya. Dalam mengkaji atau menganalisa antologi teks kesusasteraan melayu moden KBSM tingkatan 4 dan 5. 78 . Hal ini adalah untuk pemahaman pelajar agar ianya lebih jelas dan padat.Keihlasan ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa yang ikhlas dalam berjuang mempertahankan Tanah Melayu walaupun Tanah Melayu bukan Tanah airnya.dan Sarjan Seman yang sanggup mempertaruhkan nyawanya demi tanggungjawabnya mempertahankan Tanah Melayu. pelbagai aspek yang perlu dititik beratkan. gaya bahasa. teori structural digunakan untuk mengkaji keseluruhan teks ini. pelbagai aspek yang dilihat untuk mengkaji keseluruhan teks ini. latar dan sebagainya. PENGENALAN Dalam setiap analisa teks .

dan masyarakat. para pelajar mendapat sedikit sebanyak manfaat dan ilmu yang berguna dalam mempelajari ilmu kesusasteraan melayu. CERPEN DIBAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT SINOPSIS Cerpen ini menceritakan seorang wanita bernama Ardani yang mempunyai sifat murni dalam membantu masyarakat yang memerlukan bantuan biarpun ianya bukan masyarakatnya sendiri. Ardani merupakan salah seorang sukarelawan Yayasan Sarang Bangun yang membantu mangagihkan pelbagai jenis bantuan kemanusiaan untuk mangsa perang Moro iaitu peperangan antara tentera kerajaan Filiphina (AFP)dengan pejuang Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) di Mindanao. gaya bahasa. ianya dapat membantu dalam memahami cerpen ini dengan baik dan membantu guru dalam pengajarannya kelak memandangkan teks ini merupakan salah satu teks baru yang digunapakai mulai tahun ini. penjelasan bagi latar masa. tempat. Kesemuanya dapat dijelaskan dengan mengikut kretiria masing-masing bagi menambahkan pemahaman pelajar khususnya bagi pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mengambil subjek kesusasteraan melayu. Kajian dikhususkan kepada genre cerpen yang bertajuk “ di bawah langit takut-takut” karya Amalia Fauza Bohari. Ketepatan tema dan persoalan. Diharap juga dengan adanya kajian ini. bentuk cerpen. Diharap dengan adanya kajian ini. Cerpen ini digunakan dalam kajian ini dan ianya akan berpandukan teori structural dimana kajian ke atas cerpen ini dapat dilakukan dengan jelas dan padat. watak dan perwatakan serta pelbagai lagi aspek penting dapat diungkai satu persatu dalam kajian teks ini. 79 .Pelbagai jenis genre yang terdapat dalam antologi ini.

Bot yang dinaikinya itu terumbang ambing tatkala meluncur laju. Ardani hanya memapu bertawakal agar sampai ke destinasi dengan selamat. kebuluran. Ardani mendapati pelbagai titik hitam yang melanda kaum serumpunnya itu contohnya kehilangan nyawa. ibu tunggal dan pelbagai lagi masalah yang membuatkan Ardani berasa begitu sedih. kemiskinan. Antaranya Rini seorang gadis yang kematian ayah akibat peperangan itu. Ardani juga mendapat pelbagai pengalaman yang mencabar antaranya seperti menaiki pumpboat dari kampong menuju ke Bandar Isabela. Mereka hidup dalam kemiskinan dimana rumahnya begitu daif sehingga layak dipanggil gubuk kerana ianya hanya seluas 10 meter persegi. Rini terpaksa menjaga adik-adiknya yang masih kecil memandangkan ibunya kelaur untuk mencari nafkah. Ardani begitu sedih melihat penderitaan yang dialami oleh Rini dan cuba membandingkan kehidupan Rini dengan orang di Malaysia yang mana jauh bagai langit dengan bumi. Jumlah balu yang mendaftar di Filiphina adalah sebanyak 17000 orang dan 20 % daripadanya adalah mangsa peperangan Moro.Ardani menyertai rombongan ini selama beberapa hari dan diberikan tugas untuk mengagihkan bantuan kepada mangsa. Begitu juga dengan Ibu Bariah iaitu seorang wanita yang kematian suami akibat peperangan itu. Ardani begitu sayu mendengar cerita Ibu Bariah dan ianya menjadikan Ardani lebih takut dengan keadaan di situ. Ibu Bariah menceritakan keperitan hidupnya setelah suaminya gugur dimedan perang. 80 . Bagaimanapun. Ardani juga berkesempatan mengenali beberapa orang tempatan di situ yang menceritakan kisah dan pengalaman mereka sewaktu dalam peperangan itu. Pemnadu bot itu adalah seorang kanak-kanak yang berusia lingkungan 10 tahun. Semasa berada di sana.

Ardani juga meperingati semula keperitan hidup yang dilalui oleh Rini dan Ibu Bariah yang membawa seribu pengajaran kepadanya agar bersyukur dengan apa yang ada dinegara sendiri. namun menjawabnya dengan tenang. Sebagai seorang yang mempunyai sifat murni. Beliau begitu perihatin dengan keadaan 81 . adakah dia sanggup datang semula ke sini jika diberi peluang lagi?. Ardani dikejutkan dengan kematian budak yang menjadi pemandu bot yang dinaikinya untuk ke Bandar Isabela. Ardani. Filiphina. Kesan peperangan Moro teelah menyebabkan ramai masyarakat tempatan di situ emnjadi mangsa. Ardani ditanya oleh Nizam salah seorang rakannya dengan soalan. Tidak cukup dengan itu. Jika diberi peluang sememangnya Ardani ingin turut serta tetapi kalau boleh Ardani tidak mahu hidup di bawah langit takut-takut sebagaimana masyarakat di sana. seorang gadis dari Malaysia yang menyertai rombongan kemanusiaan Yayasan Sarang Bangun ke Mindanao. Ardani sanggup menyertai rombongan tersebut untuk menabur bankti kepada bangsa serumpunya itu. TEMA DAN PERSOALAN Tema bagi cerpen “ Dibawah langit takut-takut” ini adalah keprihatinan seorang gadis bernama Ardani dalam berbakti kepada masyarakat yang memerlukan bantuan kemanusiaan. Ardani tersentak dengan berita itu namun tetap tabahkan hati.Ardani tersentak dengan soalan itu.Di akhir hari Ardani dan rakan-rakanya di Filiphina.

mangsa sehingga ingin turut serta dalam rombongan itu dan melihat sendiri keperitan dan penderitaan mangsa yang terlibat dalam peperangan Moro itu.

Persoalan Terdapat pelbagai persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Antaranya adalah Penderitaan yang dihadapi oleh mangsa-mangsa perang Moro. Hal ini dapat dilihat dalam contoh berikut : “ Barangay Takut-takut, sebuah perkampungan air yang letaknya di Jolo, iaitu ibu negeri wilayah Sulu di Filiphina merupakan gelanggang hidup kaum Moro yang sengsara dan menderita. Inilah akibat peperangan selama hamper 30 tahun antara tentera kerajaan Filipina dengan para pejuang Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro di Mindanao.” ( m/s 140)

Dengan petikan ini, dapat dilihat penderitaan yang terdapat dalam cerpen ini dimana kesengsaraan penduduk di Jolo yang sengsara dan menderita seperti yang digambarkan oleh Ardani watak utama dalam cerpen ini. Selain itu, persoalan Imansipasi wanita juga dapat dilihat dalam cerpen ini. Ianya adalah berpendukan kepada watak Ibu Bariah yang memperjuangkan nasib ibu tunggal yang menjadi mangsa selepas kematian suami akibat perang Moro itu. Hak –hak ibu tunggal seperti dinafikan dan hidup terumbang ambing selepas kematian suami yang selama ini menjadi tunggak dalam keluarga. Sebagai contoh dapat dilihat dalam petikan berikut :

82

“ Ketika perang dulu, kebanyakan kami memang lebih menumpukan soal rumah tangga. Akibatnya, apabila nyawa suami terkorban, kehidupan kaum wanita di sini menjadi kucar –kacir.” (m/s 147) “ Kebanyakan mereka memang tidak berpeluang mendapat peluang untuk mengikuti pendidikan formal. Kami bercadang mengadakan kelas-kelas pengurusan, perniagaan, atau paling tidak pun latihan kemahiran kraf tangan seperti menjahit, memasak, bertani, dan sebagainya. Cuma masalahnya, kami memerlukan dana yang banyak bagi memulakan latihan tersebut kepada bakal jurulatih.” (m/s 148)

Petikan di atas menunjukan perjuangan dalam menuntut hak ibu tunggal yang ingin meneruskan kehidupan dengan usaha mereka sendiri memandangkan mereka tidak lagi mempunyai suami. Perjuangan dalam imansipasi wanita ini juga membuatkan jalan cerita cerpen ini lebih menarik.

Persoalan yang seterusnya adalah Kegigihan dalam meneruskan kehidupan. Ianya dapat dilihat pada watak Rini seorang gadis yang kematian ayah dan terpaksa menjaga adik-adik yang masih kecil. Rini hidup dalam serba kekurangan namun ianya tidak mematahkan semangatnya untuk membantu ibunya. Sebagai contoh dalam petikan berikut : “ Rini pendiam orangnya. Namun, dia petah berbicara apabila diajukan soalan. Sesekali nada suaranya ditekan keras bagi menyatakan keperitan hidup dan tekanan yang dihadapinya. Lebih-lebih lagi tugasnya sebagai anak sulung kepada

83

enam adik beradik yang masih kecil. Tanggungjawab ini diambil alih setelah kematian ayahnya dan kesibukan ibunya mencari nafkah setiap hari.” (m/s 142) “Kami dikejutkan oleh tangisan adiknya yang berusia 5 tahun. Dia pulang ke rumah setelah puas bermain. Anak kecil itu meluru masuk ke rumah lalu merengek di bahu kakaknya. Dia meminta perutnya diisi. Buat kesekian kalinya hatiku dilanda kepiluan yang teramat sangat…” (m/s 142 dan 143)

LATAR Terdapat 3 jenis latar yang wajib dilihat dalam sesebuah karya iaitu latar masa, tempat dan juga masyarakat. Dalam cerpen “ Dibawah langit takut-takut “ ini, dapat dikaji beberapa aspek latar yang diingini.

Masa Latar masa dalam cerpen ini adalah seperti waktu tengahari, petang dan juga beberapa hari di Filipina. Sebagai contoh : “ Petang itu sengaja aku luangkan waktu dengan keluar berjalan-jalan sekadar mengmbil angin. Dari atas titi, dapat kutelahbahawa asalnya perkampungan ini merupakan persisiran sungai. Namun….” (m/s 148 dan 149)

84

dan juga masyarakat yang hidup dalam kemiskinan.” (m/s 150) Tempat Latar tempat dalam cerpen ini kebanyakannya di luar Negara iaitu di sekitar Filipina. ibu tunggal iaitu wanita yang kematian suami. Kampung Barangay Takut-takut. Bandar Isabela dan Lapangan Terbang. Bandar Cotabato. iaitu ibu negeri wilayah Sulu di Filipina merupakan gelanggang hidup kaum Moro…”( m/s 140) “ Kami berkesempatan meninjau secara dekat kedai-kedai di Bandar itu.“ Engkau tahu. Wilayah Mindanao itu sebenarnya banyak membantu penduduk di situ meneruskan kehidupan mereka…”( m/s 145) Masyarakat Masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini adalah seperti masyarakat kampong air iaitu kaum Moro yang tinggal di persisir sungai. Ardani. sebuah perkampungan air yang letaknya di Jolo. Jolo.” jelas Nazim sewaktu kami sedang menikmati makan tengah hari sebagai santapan terakhir sebelum berangkat ke lapangan terbang. Sebagai contoh : 85 . Antaranya adalah di Mindanao. kanak-kanak yang memandu kita ke Bandar Isabela tempoh hari ditemui mati lemas dibawa deras. Kedaikedai yang terletak di Bandar Cotabato. Sebagai contoh : “ Barangay Takut-takut.

terdapat kira-kira 17000 ahli wanita yang mendaftar dengan yayasan terbabit di sluruh Mindanao.”(m/s 147) WATAK DAN PERWATAKAN Watak Dalam cerpen ini. 20 peratusnya adalah balu bekas pejuang Moro. disenaraikan watak utama dan watak sampingan : - Watak dan Perwatakan Ardani 86 . Setiap watak mempunyai perwatakannya yang tersendiri dan digarap baik oleh penulis.” (m/s 140) “ Terkedu aku mendengarkannya. Daripada maklumat yang diterima. iaitu ibu negeri wilayah Sulu di Filipina merupakan gelanggang hidup kaum Moro yang sengsara dan menderita. Di sini. sehingga kini. terdapat watak utama dan watak sampingan yang mewarnai cerita ini.“ Barangay takut-takut. Betapa sukarnya kehidupan. sebuah perkampungan air yang letaknya di Jolo.

seorang yang berjiwa kental. Remy 87 . Beliau seorang gadis yang berumur lingkungan 20-an. Rini Rini merupakan seorang gadis yang berumur 20-an. gigih. Seorang penyelia koperasi yang telah ditubuhkan oleh Yayasan Wanita Bangsa Moro. seorang yang pendiam. Kuala Lumpur.Perwatakan dalam cerpen ini berdasarkan kepada watak dalam cerita. memperjuangkan hak wanita khususnya balu dan janda yang sentiasa ditindas. Ibu Bariah Seorang balu yang telah kematian suami akibat peperangan. Biar pun berada dalam serba kedaifan namun Rini tetap berjuang untuk meneruskan kehidupannya bersama ibu. Cerpen ini menonjolkan watak seorang gadis iaitu Ardani. seorang yang gigih dalam mencari nafkah untuk menanggung kehidupan bersama-sama anak-anaknya. dan adik-adiknya. tabah menjaga adik-adik yang masih kecil. seorang yang begitu tabah. suka membantu golongan yang memerlukan dan gigih dalam menolong mangsa-mangsa peperangan di Filipina. Beliau juga seorang yang berjurusan Penulisan Kreatif di Akademi Seni Kebangsaan. kelihatan matang dan mempunyai sifat gadis yang sempurna biarpun terdapat sedikit kekasaran pada nada percakapannya. berani. Beliau merupakan salah seorang ahli sukarelawan yayasan Sarang Bangun. Berumur lingkungan 40-an.

berani dan rajin dalam bekerja. Sebagaimana yang diketahui. Aishah Rakan kepada Ardani. Seorang gadis yang berumur lingkungan 20-an. Seorang gadis yang baik hati. terdapat beberapa nilai dan pengajaran yang diterapkan oleh penulis sebagai tatapan kepada pembaca. Nazim Rakan kepada Ardani. sanggup menyertai rombongan bersama Ardani dan rakan-rakan lain unutk menghulurkan bantuan kemanusiaan. Baik.peramah dan juga suka bergurau. berani. Seorang yang baik. dan sanggup menyertai rombongan bersama Ardani untuk memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa peperangan di Moro. nilai 88 . Zack Rakan kepada Ardani. Oleh itu. NILAI DAN PENGAJARAN Dalam cerpen ini.Seorang lelaki yang ditugaskan untuk menjadi juru gambar. Seorang lelaki yang baik. namun sering bersama Ardani untuk mencari maklumat mengenai peperangan dan keadaan mangsa peperangan di Moro. Berumur lingkungan 20-an. Seorang lelaki yang berumur lingkunagn 20-an. berani dan juga suka memberikan pertolongan. Seorang lelaki yang berumur lingkungan 20-an. Tidak sekumpulan dengan Ardani. nilai dan pengajaran merupakan salah satu elemen yang penting dalam struktur sesebuah karya.

Keberanian Nilai keberanian boleh dilihat melalui watak Ardani yang mempunyai keberanian dengan menyertai lawatan kemanusiaan untuk membantu mangsa peperangan Moro di Filipina. 89 . 1. Ardani masih juga mengikuti lawatan itu. dan juga melalui watak dan perwatakan dalam cerpen ini.dan pengajaran dapat di lihat daripada petikan yang terdapat dalam cerpen. Kemanusiaan Nilai kemanusiaan adalah berdasarkan kumpulan sukarelawan yang diikuti oleh Ardani untuk memberikan bantuan kemanusiaan kepada mangsa peperangan Moro. Rini tidak pernah mengeluh dan merungut tentang kesengsaraan keluarga mereka bahkan dia sanggup mencurahkan kasih sayang terhadapa adik-adiknya yang masih kecil. mereka tetap memberikan bantuan kerana sifat kemanusiaan yang tinggi. Kasih sayang Nilai kasih sayang ditunjukkan oleh watak Rini yang menyayangi adik-adiknya dan sanggup menjaga adik-adiknya ketika ketiadaan ibunya yang keluar mencari nafkah. Walaupun berbeza bangsa. warna kulit dan juga agama. Dengan suasana yang tegang di sana. 2. 3.

Kegigihan Nilai kegigihan dapat dilihat melalui watak Ibu Bariah yang gigih meneruskan kehidupan biarpun tanpa suaminya yang telah meninggal dunia. 5. Ibu Bariah seorang tabah dalam merempuhi cabaran dalam kehidupannya menyara anak-anak biarpun menjadi seorang ibu tunggal. Sifat kesabaran yang tinggi membuatkan Rini menjadi seorang yang amat dikagumi oleh Ardani yang ketika itu datang melawatnya di rumah. 7. Ketabahan Ketabahan boleh dilihat melalui watak Ibu Bariah yang tabah menghadapi liku hidup sejak kematian suaminya akibat peperangan Moro. Biarpun adik-adiknya merengek meminta makanan namun Rini tetap sabar dan memujuk adiknya dengan lemah lembut.4. Kesabaran Nilai kesabaran dapat dilihat melalui watak Rini yang sabar menjaga adik-adiknya yang banyak karenah. Tanggungjawab 90 . 6. Beliau begitu gigih mencari rezeki dengan membuka sebuah koperasi dan mencari nafkah untuk keluarganya biarpun mendapat halangan yang besar kerana beliau merupakan seorang ibu tunggal/ balu.

2. beliau sendiri telah berusaha untuk mencari rezeki bagi menanggung kehidupannya sekeluarga dan menegakkan hak wanita yang menjadi balu daripada di tindas pihak yang tidak bertanggungjawab Antara pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini adalah : - 1. namun mereka tetap meneruskan tanggungjawab mereka. Kita hendaklah sabar dalam menempuhi kehidupan yang penuh dengan cabaran dugaan agar kita dapat mencapai kejayaan. Biarpun pelbagai cabaran dan rintangan yang melanda. 8. Mereka masing-masing mempunyai tanggungjawab yang berat dan mereka memapu melaksanakannya dengan baik. Kita hendaklah mempunyai sifat tanggungjawab yang tinggi dalam menjalani kehidupan seharian. 91 . Kecekalan Ibu Bariah tidak dapat disangkal lagi kerana. Kecekalan Kecekalan dapat dilihat melalui watak Ibu Bariah yang cekal mencari nafkah dan mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan biarpun telah kematian suami.Nilai tanggungjawab dapat dilihat melalui watak Ibu Bariah dan juga Rini.

GAYA BAHASA Dalam cerpen “ di bawah langit takut-takut” ini terdapat beberapa jenis gaya bahsa yang digunakan oleh penulis untuk mengindahkan lagi cerpen ini. 5. Hybrid Penyambungan dua perkataan menjadi satu. Kita hendaklah mempunyai rasa kasih sayang terhadap sesama manusia tidak kira pangkat. darjat mahupun kedudukan sesorang. Kita hendaklah berani menempuhi segala rintangan yang mendatang. Ianya bertujuan untuk menarik minat pembaca dan juga mengindahkan lagi cerpen ini dari sudut penulisannya.3. Gaya bahasa merujuk kepada penggunaan keindahan dalam ayat mahu perkataan yang digunakan dalam penulisan cerpen. Sebagai contoh. Kita hendaklah tabah menghadapi liku-liku hidup yang semakin mencabar agar kehidupan yang diingini akan tercapai kelak. Metafora 92 .” 2. 4. “ Kupakai kukibas-kibas dengan hujung jari. Antara gaya bahasa yang terdapat dalam cerpen ini adalah : 1. Perkataan Aku disambungkan dengan perkataan pakai dan kibas.

“seperti serkap jarang sahaja. Satu perumpamaan yang membawa makna lain kepada perkataan yang digunakan.” 5. Sebagai contoh .” 4.”. Sebagai contoh..dulu. “Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup.”. seperti.” 3. dahulu . bak. dan “ Hidup kami sejak dulu. Sinkof Ringkasan perkataan. Sebagai contoh . Peribahasa Peribahasa juga digunakan dalam cerpen ini. umpama dan bagai. Ianya meringkas sesuatu perkataan menjadi pendek iaitu seperti tidak – tak. Sebagai contoh .Perumpamaan. Simile Perumpamaan yang menggunakan perkataan. “Aku anggap jawapan Rini itu seperti serkap jarang sahaja. 93 . “Merupakan gelanggang hidup kaum Moro” dan “ Ada segarit senyuman tawar di sudut bibir gasdis itu.

ahli keluarga mereka sudah tahu mereka berkawan malah 94 . Dari pada itu Hardi dan Juliani berkenalan sehingga timbul bibit-bibit percintaan antara mereka berdua yang berlainan agama. Oleh kerana itu Hardi jatuh cinta kepada gadis itu.BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA (JURI DURABI) SINOPSIS Hardi berjalan-jalan ditepi pantai seorang diri lalu teringat kisah pengenalannya dengan seorang gadis manis berdarah Kadazan yang agak peramah dan lemah lembut. Permulaan petemuan Hardi dengan Gadis bernama Juliani itu bermula ketika Juliani datang bertandang kerumah Hardi yang mana Juliani berkawan rapat dengan adik Hardi iaitu Aziah. Pada mulanya Juliani malu berbual bersama Hardi dan lama kelamaan mereka serasi. Aziah dan Juliani berkawan sejak dibangku sekolah ketika tinggkatan 1 lagi hingga sekarang satu tempat kerja. Saban hari percintaan mereka menjadi merka tidak dapat di pertikaikan lagi.

Tema Percintaan berlainan agama. Tidak lama kemudian Hardi menerima sepucuk surat daripada Juliani yang mana isinya menyatakan Juliani mengikut keluarganya berpindah malah tempat kerjanya juga diminta tukar ini kerana keluarga Juliani tidak mahu dia menukar agama dan melarang Juliani berjumpa dengan Hardi lagi. Hardi berasa resah dan sangat merindui Juliani. Percintaan merea berdua berakhir disitu. Tidak lama kemudian Hardi berasa hairan kerana Juliani tidak ditemui lagi sejak 3 bulan. Mereka berdua sudah merancang dan berjanji membina mahligai yang amat bahagia atas dasar cinta dan kasih sayang mereka. Pada suatu malam seperti biasa mereka bersama-sama duduk di tepi pantai berbincang tentang masa depan mereka. Hardi mencari Juliani namun pencarian Hardi menemui kegagalan. Hardi berasa sangat sedih akan jawapan Juliani dan tindakan keluarga Juliani memisahkan mereka berdua. Hardi telah menyuarakan hasratnya inggin membawa Juliani lari dari keluarganya tetapi Juliani sangat menyayangi keluarganya oleh sebab itu Juliani menolak permintaan Hardi. Cinta Juliani pada Hardi tidak dapat dibelah lagi. Namun Hardi akur akan tindakan Juliani kerana Hardi tahu Juliani sangat menyayani kedua ibubapanya. Persoalan 95 . Pada masa itu Hardi telah menyuarakan ketakutannya kalau-kalau keluarga mereka tidak merestui hubungan mereka. Hardi akur dengan jawapan Juliani dan mereka tetap bersama. Namun Juliani sangup menukar agamanya dengan memeluk agama islam iaitu agama di anuti oleh Hardi. Ini kerana mereka berlainan agama.mereka berdua berjalan berdua-duaan ke panggung-panggung wayang dan ke tempattempat hibuaran.

berlengsung pipit mencintai agamanya Kaum Melayu seorang abg kepada aziah beragama islam cinta akan agamanya mencintai juliani 96 .Persahabatan yang ikhlas ..Kepercayaan kepada agama Watak dan Perwatakan Hardi Juliani mencintai Hardi kaum kadazan beragama kristen kulit kuning langsat.Tanggungjawab kepada ibubapa dan agama .Kasih sayang sesama makhluk .

senja – hardi berjalan seorang diri di tepi pantai .- patuh kata kedua ibubapa pemalu dan lemah lembut seorang yang tabah aziah Latar Latar Tempat .kediaman rumah Hardi .Di tepi pantai – hardi dan juliani berbincang dan bebual Latar Masa .petang – di kediaman Hardi pertemuan pertama hardi dan juliani adik kepada Hardi bersahabat baik Juliani Beragama islam Periang Peramah lucu 97 .

masyarakat sayang menyayangi .keikhlasan – juliani ikhlas mencintai Hardi hinga inggin menukar agamanya Pengajaran 98 .Masyarakat yang berbilang agama .Masyarakat yang berbilang kaum ..Menjaga nama baik keluarga – juliani tidak mahu mengikut Hardi yang mana hardi mahu membawa juliani untuk kahwin lari .malam – hardi dan juliani berbincang tentang hubungan mereka di tepi pantai Latar Masyarakat .Kasih sayang – hardi mencintai juliani dengan kasih dan tanggungjawab .masyarakat patuh kepada kedua ibubapa Nilai .patuh kata kedua ibu bapa – juliani patuh kepada kedua ibubapanya walaupun cintanya di halang kedua ibubapanya .

Walaupun umur beliau ketika itu telah menjangkau 90 tahun dan lumpuh tetapi beliau berani dan bersemangat menentang Portugis demi membela agama.Kita patutlah ikhlas dalam menjalinkan persahabatan . Selamat Gajah membawanya ke Melaka dan terus bertahan untuk menentang pencerobohan Portugis di Melaka.Kita mestilah kasih sesama makhluk .Kita mestilah patuh kepada kedua ibu bapa .. bangsa dan tanah air yang dicintai.kita hendaklah menjaga nama baik keluarga BENDAHARA TEPOK SINOPSIS Drama Bendahara Tepok mengisahkan tentang semangat dan kepahlawanan Bendahara Melaka ketika zaman pemerintahan Sultan Mahmud iaitu zaman kejatuhan Melaka kepada Portugis.Kita hendaklah tabah mengahadapi dugaan hidup . Selamat Gajah terpaksa membawa Bendahara Tepok beundur di Ulu Muar kerana ramai pahlawan dan 99 . Walaupun lumpuh beliau masih lagi bersemangat dan meminta hulubalang yang menjaganya. Namun begitu. Bendahara Tepok adalah merupakan Bendahara Melaka yang terakhir yang begitu menyanyangi Melaka dan sanggup mati demi mempertahankan kedaulatan Melaka daripada pencerobohan Portugis.

Sultan Mahmud dan Hulubalang sekalian pengikut terpaksa berundur ke Pahang kerana kedatangan tentera Portugis untuk mendapat Sultan Mahmud Syah. Namun begitu. Manakala angkatan Bendahara Tepok berundur ke sebuah lubuk anak Sungai Muar. Sultan Mahmud syah dan Pemaisurinya serta pengiring-pengiringnya terpaksa berundur ke Pahang. Hang Nadim dan anaknya Khoja Ahmad supaya berundur kerana angkatan Hulubalang Melaka sudah tidak mampu lagi untuk melawan kerana banyak yang tercedera. Tun Fatimah pemaisurinya dan hulubalangnya juga terpaksa berundur kerana Portugis yang sangat kejam dan tidak mampu bertahan lagi. Selain itu.hulubalang Melaka telah terkorban. tempat tersebut dinamakan Lubuk Batu. Puteranya baginda membuka negeri di Johor. Di lubuk itu. Pada mulanya Sultan Mahmud dan hulubalangnya berhajat untuk membina semula sebuah negeri baru di Pagoh kerana pagoh termasuk didalam daerah Melaka. Namun begitu. Sejak itu. Kota Bentayan dan kota Pagoh runtuh diserang Portugis. Kesudahan cerita ini. Sultan Mahmud. 100 . Bendahara Tepok telah mencampakkan batu yang dibawanya dan telah ditakdirkan batu itu tenggelam. pada mulanya Bendahara Tepok tidak mahu berundur dan bersemangat untuk terus mara menentang tentera Portugis walaupun telah mendapat perintah daripada Sultan Mahmud tetapi setelah dipujuk oleh Selamat Gagah. Akhirnya Bendahara Tepok bersetuju untuk berundur dan meminta seri Nara mengangkat batu besar dan membawa batu tersebut ke lubuk sungai untuk di campakkan untuk membuat pertimbangan iaitu jika batu yang dicampaknya itu timbul mereka akan kembali semula untuk mendapatkan Melaka dan jika tenggelam mereka terpaksa bernegeri di tempat lain. Kampar dan akhirnya.

BENDAHARA TEPOK TEMA Drama Bendahara Tepok bertemakan perjuangan menentang penjajah yang hendak menceroboh Kota Melaka. Selepas itu. Bendahara Tepok juga dikenali sebagai Bendahara Lubuk Batu. jenazahnya dimakam di Lubuk Batu. Hulubalang Melaka dikatakan tidak bersatu padu sehingga menjadikan itu 101 . Oleh Sebab itu. Semangat perjuangan yang tinggi dapat dilihat dari watak-watak dalam drama ini terutamanya watak Bendahara Tepok yang sanggup bermatian untuk mempertahankan Kota Melaka. jajahan itu dinamakan Segera Amat iaitu pada masa kini dikenali sebagai Segamat.Selepas peristiwa itu. PERSOALAN Persoalan Perpaduan Persoalan ini menjadi salah satu sebab Kota Melaka tewas apabila diserang askar Feringgi. Apabila Bendahara Tepok itu meninggal dunia. semangatnya berjuang menentang Feringgi sangat tinggi . Selamat Gagah membawa Bendahara Tepok itu sangat segera. Walaupun Bendahara Tepok sudah tua dan mengalami kecacatan fizikal. Perjuangan yang ditunjangi pahlawan Melayu melaka berusaha mempertahankan Kota Melaka yang diserang oleh askar Feringgi.

Tidak sungguh-sungguh berjuang menentang musuh. Contoh yang terdapat dalam drama ini ialah ketika Sultan Mahmud berundur dari Kota Melaka. Sebab itu kita tewas.kelemahan Kota Melaka dan berjaya diceroboh oleh askar Feringgi.masih terus berbakti 102 . Persoalan ini dapat dilihat daripada dialog Seri Nara dalam drama ini.MS 169) Persoalan Taat setia pada pemerintah Drama ini juga menyelitkan persoalan taat setia rakyat jelata kepada pemerintah iaitu Raja. SERI NARA : Ramai Hulubalang kita terkorban . Baginda bertemu dengan Hang Kadim dan Seri Nara yang juga turut berundur sebelum itu. hulubalang. SERI NARA: Tidak. SERI NARA: Kita tewas kerana kurang perpaduan. Selagi kita semua masih hidup. tuanku takkan ditawan dan dibunuh! Kita masih taat dan setia . HANG KADIM : Tanganku luka terkena peluru (memegang luka). Seri Nara melahirkan kebimbangannya terhadap keselamatan Sultan Mahmud serta meluahkan taat setianya untuk melindungi baginda. Askar Feringgi dapat memanjat naik di jambatan. Petikan dialog tersebut diucapkan oleh Seri Nara dan Hang Kadim. tidak. (Petikan Drama Bendahara Tepok.

. (Petikan Drama Bendahara Tepok.kepada raja kita. taat setia kita masih tetap pada tuanku dan keluarga. Berlaku kerosakan harta benda dan juga ramai hulubalang serta 103 .MS 176) Persoalan Kezaliman Raja Kezaliman raja juga menjadi persoalan dalam drama ini. kerana kezaliman baginda membunuh. Raja adil harus dijunjung. Kota Melaka telah diceroboh oleh askar Feringgi yang mahu menjajah Melaka. Raja itulah rakyat dan rakyat itulah raja. Petikan dialog tersebut dapat menggambarkan kezaliman raja . HANG KADIM: Kita harus lindungi tuanku. Persoalan ini digambarkan daripada dialog Seri Nara dengan Hang Kadim. itulah raja. SERI NARA: Tentu kesal. ramai orang besar terkorban. Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir dan keluarganya? Dan banyak lagi kekejaman berlaku? (Petikan Drama Bendahara Tepok.MS 177) Kekejaman Penjajah Dalam drama Bendahara Tepok. Siapakah menghukum bunuh Raja Zainal.

kanak-kanal kita juga diseksa. kalau tidak. dibawa lari Selamat pengecut ini. peluru meriamnya memecah tembok kota. terbunuh tak berpusara. Watak utama adalah peneraju utama dalam drama ini. Aku tahu orang-orangku terbunuh di pantai. Watak Utama 1. menara istana di tepi sungai rosak binasa. Sungguh kejam musuh. datuk juga terbunuh. (Petikan Drama Bendahara Tepok. PANGLIMA ALANG: Bersyukur datuk selamat. Bendahara Tepok 104 . Ramai perempuan kita ditawan dan diculik. Manakala watak sampingan adalah pembantu untuk watak utama. Watak-watak ini memainkan peranan yang penting bagi menghidupkan drama ini menjadi sebuah cerita yang menarik. Contoh petikan yang jelas dapat menggambarkan persoalan kekejaman Feringgi dapat dilihat dalam dialog dibawah: BENDAHARA : Aku baru tiba di sini. terdapat 10 watak secara keseluruhannya. rumah-rumah ibadat dan madrasah dibakar. Ianya dibahagikan kepada 2 bahagian watak iaitu watak utama dan watak sampingan.MS 182) WATAK DAN PERWATAKAN Dalam drama “ Bendahara Tepok”.rakyat biasa terkorban.

Seri nara Watak sampingan 1. Tegas dan sangat cinta akan tanah airnya iaitu Melaka. Bendahara Tepok Seorang yang mempunyai semangat juang yang tinggi. Tun Fatimah 5. Khoja Ahmad PERWATAKAN 1.2. Hang Kadim 105 . Panglima Alang 7. Selamat Gagah 6. namun semangat ingin mempertahankan tanah air sungguh kuat. Hang Kadim 3. Sultan Mahmud 3. Sultan Ahmad 4. 2. Biarpun umurnya sudah dimamah usia dan menghidap penyakit lumpuh. Raja Sulaiman 2.

5. Sultan Mahmud Seorang sultan yang kejam dan zalim. Biarpun Melaka telah ditawan oleh Portugis. 3. 106 . Pentingkan diri sendiri dan tidak memperikemanusiaan terhadap rakyat dan juga pembesar-pembesarnya. Seorang yang berani dan tegas. Beliau dan Hang Kadim berjuang untuk mendapatkan semula Melaka. Sultan Ahmad Raja Muda iaitu pengganti kepada Sultan Mahmud. 6.Seorang hulubalang yang mempunyai semangat mempetahankan tanah air. Seorang bijak dan tidak mengikut perasaan. beliau ingin merampas semula Melaka daripada tangan Portugis. 4. Seri Nara Seorang hulubalang sama seperti Hang Kadim. Tun Fatimah Pemaisuri Melaka dan isteri kepada Sultan Mahmud. Seorang yang pandai bermain senjata dan bersilat namun berundur ketika diserang oleh Portugis kerana kekurangan senjata api dan jumlah tentera Portugis sangat ramai. Masih muda dan masih lagi mentah dalam hal ehwal pemerintahan.

8. 9.kita tak banyak senjata api.7. Berani dan berjuang untuk mendapatkan semula Melaka dari tangan Portugis. Selamat Gagah Orang kanan kepada Bendahar Tepok. Khoja Ahmad Anak kepada Bendahara Tepok. Berani dan gagah namun dituduh pengecut oleh Bendahar Tepok kerana lari berundur dan memangku bersama Bendahara Tepok yang sudah uzur. 2-Aliterasi 107 . GAYA BAHASA 1-Sinkof Sinkof ialah singkatan kata. Dalam drama Bendahara Tepok kita boleh lihat terdapat singkatan tak. Contohnya. Panglima Alang Hulu baling Melaka.Kita juga kalah senjata.

Tempat Hang Kadin dengan Seri Nara berbual-bual tentang kejatuhan kerajaan Melaka di tangan portugis.berbagi-bagi berundur. bertahan dan berperang Ulu Muar Tempat Hang Kadim dan seri Nara berundur selapas Melaka diserang dan ditawan oleh Portugis. Pada tahun 1511. Contohnya. kerajaan islam Melayu Melaka ditawan oleh portugis. 3- LATAR MASA. Harus mereka berpecahpecah.Aliterasi ialah pengulangan huruf konsonan. Dalam drama Bendahara Tepok kita boleh lihat terdapat pengulangan huruf konsonan b. Tebing Sungai Melaka Tempat Khoja Ahmad dan ayahnya Bendahara Tepok dengan Askar ferenggi. Tahun 1511 kota Melaka . Waktu Pagi Seri Nara dan hang Kadim sampai di Ulu Muar. 108 .supaya tak diketahui musuh. angkatan perang portugis menyerang dan menakluki LATAR TEMPAT. Di tepi hutan .

makam Bertam Ulu Melaka Tempat Datuk Penghulu Bendahari dan Datuk Temenggung membawa pihak perempuan berundur daripada serangan angkatan tentera portugis. Masyarkat daripada golongan diraja. Lubuk Batu Tempat Datuk Bendahara Tepok mencampakan batu yang dibawanya dan dikawasan tersebut jugalah tempat makam Datuk Bendahara Tepok. Pagoh Tempat Sultan Mahmud dan Tuanku Permaisuri berundur dan bertahan selepas istana Melaka di tawan oleh Portugis. 109 . Disini juga terletaknya istana dan Almarhum Sultan Alaudin ayahnda Sultan Mahmud. LATAR MASYARKAT. Disini juga tempat Datuk Penghulu Bendahari dan Datuk Temenggung ingin berkumpul dan membuat kubu.Bentayan Tempat Sultan Ahmad dan Raja Sulaiman ingin membuat kota dan bertahan daripada serangan portugis.

Seri Nara. permaisuri Melaka. 110 . Kohja Ahmad anak bendahara Tepok. Hang Kadim dan Seri Nara iaitu Hulubalang Melaka. Masyarakat yang mengambil berat. Masyarakat daripada pembesar istana. Masyarakat yang taat setia kepada Sultan. Sultan Ahmad iaitu Raja Muda dan Tun Fatimah. Masyarkat yang berasal daripad golongan pembesar istana ini diwakili oleh Datuk Bendahara Tepok. Masyarkat yang taat setia kepada sultan ini dapat dilihat melalui kata-kata yang diluahkan oleh Seri Nara yang mana mengatakan Sultan Mahmud tidak akan ditawan dan dibunuh selagi hulubalang dan para pembesar Melaka sepereti Hang Kadim. Selamat Gagah iaitu orang kanan Bendahara Tepok. Hang Kadim ingin membawa Seri Nara mencari Datuk Bendahara.Masyarkat yang berasal daripada golongan istana ini diwakili oleh Sultan Mahmud yang mana memerintah Melaka pada ketika itu. Masyarkat yang mengambil berat ini dapat dilihat melalui watak Seri Nara dan Hang Kadim yang mengambil berat akan keadaan Datuk bendahara yang tua dan uzur serta tepok yang berjuang mempertahankan Melaka daripada serangan angkatan tentera portugis. Selain itu golongan diraja yang lain terdiri daripada Raja Sulaiman iaitu Ayahanda Saudara Sultan Mahmud. Datuk bendahara dan yang lain-lain masih hidup. Mereka ini akan berjuang habis-habisan untuk melindungi Sultan Mahmud daripada serangan angkatan tentera Portugis.

Masyarakat yang zalim. uzur dan tepok tidak gentar menentang angkatan tentera portugis yang menyerang Melaka kerana mempunyai semangat yang berkobar-kobar dan bertanggungjawab. Datuk bendahara juga mengarahkan Selamat Gagah untuk menghantarnya kembali ke Melaka untuk menentang pihak portugis. tetapi dihalang oleh Hang Kadim. Masyarakat yang berani. Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir dan keluarganya. Masyarkat Yang berani ini dapat dilihat melalui Watak Datuk Bendahara. Seri Nara dan Panglima Alang. Datuk Bendahara yang sudah tua. Masyarakat yang zalim ini dapat melalui watak Sultan Mahmud yang mana membunuh orang-orang besar seperti Raja Zainal. Sewaktu orang kanannya iaitu Selamat Gagah membawa Datuk Bendahara berundur Ulu Muar Datuk Bendahara memarahi Selamat Gagah kerana membawanya berundur. Plot Permulaan Drama ini dimulakan dengan watak seri Nara dan Hang Kadim mengadu tentang kekecewaan diserang penjajah. Perkembangan 111 . Keadaan ini dapat dibuktikan melalui kata-kata Seri Nara yang mengimbas kembali peristiwa yang membawa kepada perpecahan diantara golongan pembesar Melaka. Datuk Bendahara tetap mahu berjuang menentang tentera portugis yang menyerang Melaka.

Kemuncak Kemuncak drama ini Kota Bentayan dan kota Pagoh runtuh diserang Portugis.Perkembangan drama ini dikembangkan dengan watak Raja Sulaiman dengan Seri Nara dan Hang Kadim berbincang mengenai keadaan masing-masih. Hang Kadim bersyukur kerana dapat melepaskan diri dalam serangan portugis. Bersemangat Dalam drama ini adanya nilai bersemangat. Sultan Mahmud syah dan Pemaisurinya serta pengiring-pengiringnya terpaksa berundur ke Pahang. Kampar dan akhirnya.Contohnya. Puteranya baginda membuka negeri di Johor.Sultan Ahmad menunjukkan semangatnya dalam menentang musuh. NILAI BERSYUKUR Dalam drama ini terdapatnya nilai bersyukur. Bendahara Tepok juga dikenali sebagai Bendahara Lubuk Batu. Mereka berada dalam keadaan cemas dalam menghadapi keadaan genting. Peleraian Apabila Bendahara Tepok itu meninggal dunia. Nilai bersyukur merupakan nilai yang dituntut dalam agama islam. jenazahnya dimakam di Lubuk Batu. Beliau memanjatkan kesyukuran kerana nyawanya dipanjangkan.Contohnya. Oleh Sebab itu. Beliau tidak gentar menentang musuh sebaliknya menunjukkan darah-darah musuh yang terlekat pada pakaiannya 112 .

Beliau merisaukan kedaan Bendahara Tepok yang sedang berjuang dan membimbangi usaha Bendahara Tepok hanya sia-sia sahaja kerana Bendahar tepok sudah tua lagi tepok yang mahu menentang musuh. Contohnya Hang Kadim amat perihatin terhadap Bendahara Tepok. Pengajaran Kita hendaklah bersemangat dalam melakukan sesuatu. Contohnya. Sifat semangat yang kuat akan menjadikan kita lebih berjaya. Beliau mengatakan bahawa selagi beliau masih hidup dia akan sentiasa taat kepada Sultan Mahmud. Nasihat Nilai nasihat amat berguna kepada setiap orang. Beliau juga mengatakan kejatahan Melaka akan dijadikan pengajaran kepada semua orang. Contohnya. Sultan Mahmud begitu bersemangat dalam menentang musuh.Hang Kadim menasihati rakannya Seri Nara supaya jangan disebut-sebut mengenai sejarah Melaka yang lepas. Prihatin Nilai prihatin juga terdapat dalam drama Bendahara Tepok.Taat Nilai taat juga terdapat dalam drama Bendahara Tepok.Seri Nara seorang yang taat kepada Rajanya. Contohnya. 113 .Itulah yang menunjukkan taat setia kepada raja.

Semasa dalam tawanan lanun mereka cuba didera dan diseksa oleh Juragan Kilat Bersiung tapi sempat dihalang oleh ketuanya iaitu Nakhoda Antah Berantah .walaupun kakinya te DRAMA LIMA PERWIRA SINOPSIS Secara keseluruhannya drama ini mengisahkan lima pahlawan Melaka sewaktu kecil iaitu Hang Tuah. Bendahara tepok yang sudah tepok terlalu angkuh dengan kekuatannya untuk menentang musuh. Beliau mengatakan bahawa selagi beliau masih hidup dia akan sentiasa taat kepada Sultan Mahmud. Hang Jebat.Itulah yang menunjukkan taat setia kepada raja.Seri Nara seorang yang taat kepada Rajanya. Kita janganlah terlalu bersikap terlalu angkuh. Mereka dengan beraninya telah menyerang kapal lanun di Selat Melaka Mereka terperangkap dan menjadi tawanan lanun di atas kapal lanun bernama “Samudera Buas” sebagai tawanan. Contohnya.Nakhoda Antah Berantah menetapkan untuk membunuh 5 perwira itu pada keesokan pagi kerana undang-undang laut mereka yang 114 . Cohntohnya.Kita hendaklah taat terhadap raja. Hang Kasturi. Hang Lekir dan Hang Lekiu yang berani menentang lanun di selat Melaka.

b) Semangat kerjasama Kegiatan lanun yang ganas di sekitar laut Melaka ketika itu dapat ditumpaskan oleh lima orang perwira ini hasil semangat kerjasama yang tinggi antara mereka. Hang Lekir dan Hang Lekiu. Hang kasturi. Pada akhirnya lima perwira dapat membunuh Lela Tunjang iaitu lanun yang gagah perkasa dan pegawai lanun iaitu Juragan Kilat Bersiung ketika dia leka ingin menyeksa mereka.tidak membenarkan mereka membunuh pada waktu malam. Juragan Kilat Bersiung telah dibunuh oleh Hang Jebat ketika dia mencabar lawan satu sama satu. PERSOALAN a) Keberanian Persoalan keberanian ini dapat kita lihat dalam lima watak drama ini iaitu Hang Tuah. Hang kasturi. mereka berlima berjuang menentang lanun di perairan Melaka suatu ketika dahulu. semangat perjuangan itu jelas kita dapat lihat melalui kelima-lima watak utama dalam drama ini iaitu Hang Tuah. Hang Jebat. TEMA Drama ini bertemakan perjuangan menentang munsuh untuk menegakkan keamanan. 115 . Hang Lekir dan Hang Lekiu. Mereka berlima begitu berani menentang lanun-lanun yang berada di peraian laut Melaka. Lima perwira juga Berjaya menyedarkan Nakhoda Antah Berantah untuk kembali menjadi rakyat yang taat kepada Sultan Melaka. Hang Jebat.

semangat kesetiaan yang tinggi dan tidak berbelah. cekal dan mencari jalan penyelesaian untuk bebas daripada tahan lanun-lanun tersebut.bahagi kepada Sultan Melaka menyebabkan mereka memikul amanah Sultan untuk memerangi kegiatan Lanun di Laut Melaka. malah. Hang Tuah dan sahabatnya tidak mudah mengelabah apabila ditangkap oleh Juragan Kilat dan pengikutnya. kecuali mereka-mereka yang telah memiliki ilmu yang tinggi sahaja seperti Hang Tuah. 116 . d) Menurut perintah Hang Tuah dan sahabatnya yang lain digambarkan pahlawan yang menurut perintah sultan Melaka ketika itu. bukan mudah untuk mengalahkan lanun seperti Juragan Kilat Bersiung dan pengikutnya yang lain. sebaliknya lima perwira itu. e) Tidak mudah panik Kita tidak seharusnya mudah panik atau mengelabah apabila menghadapi sesuatu situasi yang tidak diduga. contohnya.tanpa kerjasama yang jitu antara mereka. Hang Jebat dan rakan-rakan mereka yang lain. c) Ilmu kepahlwanan yang tinggi Kelima-lima perwira Melaka itu. nescaya usaha untuk melumpuhkan kegiatan ganas lanun itu pasti akan gagal. hal ini kerana. mempunyai ilmu berlawan dengan munsuh yang tinggi.

serta gambaran perasaan seseorang atau watak itu. perkembangan. Dalam sesuatu cerita lazimnya terdapat istilah yang berkaitan dengan aspek watak. Watak yang berperanan amat penting disebut watak utama. 7. dan fizikalnya. 10. 117 . atau watak-watak berkenaan. tutur kata. cara bercakap. tidak berkembang. dan tidak bergerak. 9. rupa paras. watak dinamik. 4. watak sampingan. watak pipih. 3. Watak statik atau kaku tidak mengalami apa-apa perubahan. 2. persoalan. 8. mengubah sikapnya. Watak bulat amat menarik kerana watak jenis ini menuju ke pelbagai arah sama ada menambah pengalamannya. Watak pipih lazimnya tidak kompleks. dan tidak memeranjatkan pembaca. Watak ialah pelaku atau tokoh dalam sesuatu karya yang menggerakkan cerita dengan cara berinteraksi sesama watak dan alam. Sifat perwatakan digambarkan melalui tindak-tanduknya. watak bundar. watak statik.WATAK DAN PERWATAKAN 1. Watak dinamik ialah watak yang mengalami pelbagai konflik. fizikalnya. iaitu watak utama. protagonis dan antagonis. cara berfikir. Watak yang kurang penting dalam cerita disebut watak sampingan. dan permasalahan dari awal hingga akhir. kepercayaannya dan ideologi. 6. Perlibatan secara langsung atau secara tidak langsung olen pengarang melalui aksi. 5. Perwatakan pula ialah pelukisan tentang watak dari aspek luaran dan dalaman.

Hang Jebat Salah seorang sahabat lima bersaudara yang ditawan oleh lanun. Hang Jebat seorang pahlawan kepada sultan Melaka dan pandai dalam ilmu persilatan. Hang Tuah mempunyai perwatakan seorang ketua yang sabar dan bijaksana kerana segala perbuatnya dimulakan dengan tindakan berfikir sebelum bertindak hasilnya dia dapat melepaskan diri dari tahanan lanun . Selain itu. Watak ini tidak semestinya orang yang baik. Mempunyai perwatakan yang berani menyerang kapal lanun tanpa merasa takut walaupun jumlah meraka agak ramai. penjenayah.11. Ini terbukti dengan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi walaupun pernah ditawarkan untuk menjadi pahlawan lanun oleh Nahkota Antah Berantah dan akan dibunuh jika tidak mengikut segala kehendaknya namun Hang Tuah tetap menolak tawaran itu. Watak antagonis menjadi penentang atau lawan kepada watak protagonis. WATAK PERWATAKAN LIMA PERWIRA Hang Tuah Watak Hang Tuah adalah seorang remaja yang meningkat dewesa mempunyai lima sahabat baik dan gagah berani . Seorang yang taat kepada sultan. koruptor. Perwatakan Hang 118 . Watak protagonis ialah watak utama dalam sesebuah cereka.Hang Tuah juga seorang yang berani malah merupakan seorang pahlawan sultan Melaka. Dia mungkin diktator. tampan. dan sebagainya. dan berperikemanusiaan.

Meraka juga bijak melepaskan diri dari tahanan serta dapat membunuh lanun yang cuba menangkap meraka. beliau ialah nakhoda kapal yang hebat dan sering membuat kacau bilau di kawasan pedagangan kerana sering merampas harta benda dagangan terutama bangsa lain yang berdagang di Melaka. Meraka juga seorang yang taat setia kepada sultan Melaka dan tidak merasa gental walaupun akan diberikan jaminkan keselamatan kepada meraka. Dia mempunyai anak – anak kapal yang sanggup berkorban kepadanya dan setia ketika menjalankan tugas. Hang Lekir dan Hang Lekiu Merupakan lima saudara Hang tuah dan Hang Jebat. Perwatakan adalah seorang yang tegas atas pendiriannya dengan mempertahanakan perkara yang dilakukan. Watak dan perwatakan meraka adalah pahlawan berani walaupun pernah memjadi tahanan lanun dan diugut bunuh jika tidak berpaling tadah kepada sultan namun meraka tetap menolak segala tawaran yang telah diberikan. Meraka merupakan sahabat baik. Nakhoda Antah Berantah Merupakan watak antagonis kepada dalam drama ini. Meraka juga mempunyai ilmu persilatan yang tinggi dan merupakan pahlawan kepada sultan Melaka .Jebat adalah seorang yang berani terutama berdepan dengan Juragan Kilat Bersiang tanpa merasakan takut walaupan Jugara Kilat Bersiang lebih dewasa. Hang Kasturi. Dia juga bersifat kejam kerana ingin membunuh lima saudara jika tidak mengikut segala yang yang ditawarkan supaya 119 .

dia seorang yang tidak boleh dipercayai malah seorang yang kejam. Sinkof. Juragan Kilat Bersiung Juragan merupakan pembantu kepada Nakhoda Antah Berantah. Contohnya : kemudian. Perlambangan.) 2. Contohnya : begini rupanya pahlawan-pahlawan ular lidi yang mahu melawan naga. Setiap penjalanan cerita ini terdapat peranan anak kapal ditunjukkan. Walaupun tidak sempat melaksanakan dia kerana dihalang oleh Nakhoda dia tetap ingin meneruskan pembuatanya. Dalam drama ini dia telah dibunuh oleh Hang jebat kerana bersikap sombong dan bongkak malah sering memcabar Hang Jebat. ( halaman 189. dan merupakan anak kapal kepada Nakhoda Antah Berantah. Seorang yang mula insaf atas perbuatanya memderhaka kepada sultan.berbakti kepadanya. GAYA BAHASA 1. Dia cuba menyeksa lima sahabat kerana telah membunuh anak kapal. tiap-tiap orang itu akan ku penggal lehernya. Juragan juga suka bertindak tanpa memdengar kata arahan ketua. Dia merupakan watak antagonis dalam drama ini. Selain itu. (halaman 190.) 120 . Anak kapal Anak kapal merupakan watak sampingan dalam cerita ini.

Simile Contohnya : alangkah baiknya kalau kau menjadi orang laut seperti kami.) 4. Diatas kapal ini juga kita dapat melihatJuragan Kilat Bersiung mati di tikam oleh Hang Jebat. (halaman 194. Latar masyarakat Masyarakat yang berani -Masyarakat yang berani ini ditonjolkan oleh watak Hang Tuanh dan saudaranya yang berani menentang lanun iaitu Nakhoda Antah Berantah dan orang-orangnya. nampaknya. 121 .(halaman 204) 5. Inversi Contohnya : Langsung Datuk kena tawan.3. Personifikasi Contohnya : bermain nyawa ( halaman 208) LATAR DALAM DRAMA LIMA PERWIRA. Latar masa  Masa pemerintahan Kesultanan Melaka di abad ke-15 Latar tempat  Hampir keseluruhan drama ini berlaku diatas kapal lanun bernama “Samudera Buas” Tempat dimana Hang Tuah dan saudaranya ditawan oleh lanun. sewaktu terjadinya perkelahian.

masyarakat yang kejam ini diwakili ileh watak juragan Kilat Bersiung yang dikatakan kejam dan tidak belas kasihan. Dia sanggup menyeksa tawanan yang ditangkap oleh mereka. Plot Permulaan bermula dengan lima sahabat ini menyerang kapal lanun dan ditangkap oleh lanun Perkembangan perkembangan cerita berlaku semasa dalam tawanan lanun mereka cuba didera dan diseksa oleh Juragan Kilat Bersiung tapi sempat dihalang oleh ketuanya iaitu Nakhoda Antah Berantah .Masyarakat yang sanggup berkorban -Golongan masyarakat ini juga ditampilkan oleh watak Hang Tuah dan saudaranya.Nakhoda Antah Berantah menetapkan untuk membunuh 5 perwira itu pada keesokan pagi kerana undang-undang laut mereka yang tidak membenarkan mereka membunuh pada waktu malam 122 . Masyarakat yang kejam Dalam drama lima perwira. Mereka rela berkorban untuk raja dan Negara bagi menghapuskan lanun.

Juragan Kilat Bersiung telah dibunuh oleh Hang Jebat ketika dia mencabar lawan satu sama Peleraian berjaya menyedarkan Nakhoda Antah Berantah untuk kembali menjadi rakyat yang taat kepada Sultan Melaka. kesetiaan ini digambarkan bahawa sikap kepahlawanan yang dimiliki meraka adalah penting dalam menjadi seorang yang berani berilmu lima sahabat ini mempunyai limu persilatan yang amat tinggi.Kemuncak lima perwira dapat membunuh Lela Tunjang iaitu lanun yang gagah perkasa dan pegawai lanun iaitu Juragan Kilat Bersiung ketika dia leka ingin menyeksa mereka. keberanian walaupun masih remaja meraka berani menyerang kapal lanun walaupun jumlah meraka hanya lima orang. NILAI kesetian Dalam hikayat ini menunjukkan kesetiaan kepada sultan dan tidak sanggup mengorbankan kesetiaan walaupun terpaksa dihukuman mati. ia terbukti dengan berjaya membunuh pendekar lanun tanpa mengalami kecederaan 123 .

kita seharusnya berani merempuhi cabaran. kesetiaan merupakan satu asas yang penting bagi menjadikan negara aman dan damai. sebagai orang Melayu kita seharusnya setia kepada sultan kerana ia merupakan satu adat yang masih digunakan oleh masyarakat Melayu pada zaman dahulu. seharusnya seseorang itu memdalami segala ilmu tidak kira ilmu agama atau ilmu dunia. 124 . sikap berani perlu ada dalam diri manusia terutama menjadikan seorang itu tidak takut akan cabaran. sebagai manusia kita perlu berilmu kerana ilmulseseorang itu akan berjayaan dalam hidupnya.PENGAJARAN kita mestilah setia kepada sultan. seseorang yang berani akan berjaya dalam hidup dan akan dihormati malah disegani. kita seharusnya berilmu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful