CERPEN ‘ SEEKOR MANUSIA SEORANG BINATANG ’ (MUHAMMAD ISA AL-JAMBULI

)

SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan masalah sosial yang berlaku dalam masyarakat iaitu pembuangan bayi. Zaniyah yang menjadi mangsa kerakusan buaya darat di kota telah mengambil keputusan untuk membuang bayi luar nikahnya di hutan Lembah Dara Terbelah. Zaniyah terpaksa melakukannya kerana dia tidak mahu dicemuh masyarakat. Lembah Dara Terbelah menjadi saksi kekejaman Zaniyah yang bertindak meninggalkan bayinya di sebatang sungai. Berlaku satu peristiwa yang telah menyedarkan Zaniyah iaitu ketika berada di Lembah Dara Terbelah, seekor anak monyet telah terjatuh ke dalam sungai dan hanyut bersama sebatang kayu. Ibu monyet berusaha menyelamatkan anaknya daripada menjadi habuan buaya. Walaubagaimanapun, ibu monyet telah terjatuh ke dalam sungai setelah berjaya menyelamatkan anaknnya. Peristiwa itu teleh menyedarkan Zaniyah bahawa binatang, yang tidak mempunyai akal tetapi mempunyai naluri keibuan yang menyayangi anaknya. Kejadian tersebut membuatkan Zaniyah mendapatkan kembali anaknya yang ditinggalkan di hilir sungai itu.

TEMA Cerpen ini mengutarakan tema kekejaman seorang manusia yang sanggup membuang darah daging sendiri. Masalah pembuangan bayi menjadi semakin serius dan dihina dalam masyarakat. Dalam cerpen ini, Zaniyah bertindak membuang bayinya di hutan Lembah Dara Terbelah tetapi usahanya itu terbantut setelah disedarkan oleh seekor monyet yang mempunyai naluri keibuan dan kasih sayang tehadapa anaknya.

1

PERSOALAN

Persoalan Kasih sayang Kasih sayang bukan hanya dimiliki oleh manusia yang berakal tetapi wujud dalam seekor binatang yang tidak mempunyai akal. Kadangkala manusia tidak mempunyai kasih sayang berbanding dengan binatang. Persoalan ini dibuktikan apabila seekor monyet berusaha menyelamatkan anaknya daripada dibaham buaya, sedangkan Zaniyah membuang darah dagingnya sendiri.

Persoalan Pengorbanan ibu Anak adalah anugerah Tuhan yang tidak ternilai. Seorang ibu sanggup berkorban untuk anaknya demi melindungi,menyelamatkan atau memelihara anaknya daripada apa jua bencana. Dalam cerpen ini, persoalan pengorbanan ibu digambarkan oleh seekor monyet yang mengorbankan nyawanya demi menyelamatkan anaknya yang hanyut di dalam sungai dan sekaligus mengorbankan dirinya sendiri.

Persoalan Keinsafan Persoalan ini ditampilkan oleh pengarang sebagai peleraian kepada plot cerpen ini. Persoalan keinsafan ditunjukkan oleh Zaniyah setelah melihat peristiwa seekor monyet yang berusaha menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa buaya. Hal tersebut telah menginsafkan diri Zaniyah bahawa binatang yang tidak berakal juga sayangkan anak sehingga sanggup mengorbankan nyawa sendiri.

2

LATAR TEMPAT Hutan Lembah Dara Terbelah Merupakan latar tempat yang mendominasi cerpen ini dimana ia adalah hutan tempat Zaniyah cuba membuang anaknya dan berlaku peristiwa seekor monyet yang menyelamatkan anaknya sehingga mengisafkan Zaniyah.

Sungai Sungai ini terletak di Lembah Dara Terbelah. Peristiwa yang berlaku di sungai ini ialah kejadian seekor ibu monyet yang cuba menyelamatkan anaknya, tetapi ibu monyet itu sendiri terjatuh ke dalam sungai dan menjadi habuan buaya.

Batu bawah pokok -Terletak di hilir sungai. Adalah tempat Zaniyah meninggalkan bayinya .

MASA Waktu pagi -Zaniyah mengatur langkah menuju Hutan Lembah Dara Terbelah yang terletak tidak jauh di pinggir kota. (m/s 50) Zaman Pendudukan Jepun -Ketika Zaniyah mengimbau masa silam riwayat ibu bapanya.(m/s 54)

3

bohjan dan menjadi seorang gadis yang liar.MASYARAKAT i. ii. Masyarakat yang membelot kepada pemerintah Digambarkan oleh watak ayah Zaniyah yang membelot kepada pemerintah negara ketika itu dengan menjadi tali barut tentera Jepun. Masyarakat yang mengamalkan pergaulan bebas Dibawa oleh watak Zaniyah yang mengamalkan kehidupan bersosial yang bebas apabila menceburi alam hedonistik. Juga digambarkan oleh ayah Zaniyah yang melarikan ibu Zaniyah dan menyebabkan suaminya terbunuh. iii. 4 . berkawan dengan bohsia. Masyarakat yang kejam dan tidak berperikemanusiaan Diwakili oleh watak Zaniyah yang kejam dan tidak berperikemanusiaan kerana sanggup membuang anak sendiri.

sikap serta perlakuan yang digambarkan oleh watak. Ya.WATAK DAN PERWATAKAN Watak adalah pelaku yang wujud dalam sesebuah karya dan perwatakan merupakan sifat. Contoh petikan yang membuktikan Zaniyah seorang yang tidak berperikemanusiaan. (M/S 52) Seorang yang tidak berperikemanusiaan. Darah dagingnya itu kini ditinggalkannya di atas batu yang terhampar di bawah pokok menggading besar di pinggir anak sungai di hutan Lembah Dara Terbelah yang 5 . Sejak itulah dia menceburi alam hedonistik. Zaniyah Mempunyai seorang anak luar nikah Merupakan seorang gadis yang liar dan mengamalkan hubungan sosial yang bebas. mengintimkan perhubungan dengan teman-teman bohsia dan rakan-rakan bohjan. Sikap yang tidak berperikemanusiaan diri Zaniyah timbul apabila dia mahu membuang bayinya di dalam Hutan Lembah Dara Terbelah. sejak itulah dia langsung tidak menjaga harga dirinya. Contoh seperti terdapat dalam cerpen ini . Perwatakannya ini dapat dilihat apabila bergaul bebas dengan bohsia-bohsia. Sejak itulah graf nilai dirinya menurun ke bawah paras sifar”. melibatkan diri dalam masalah sosial sehingga mengandung anak luar nikah.

Biarkanlah.. . Ia berlaku apabila dia merampas melarikan ibu Zaniyah ke Selatan Thailand dan berlaku pertarungan yang menyebabkan sang suami terbunuh. Darah dagingnya itu tentulah kesejukan sekarang.(M/S 53) Bapa Zaniyah Seorang anak muda yang gagah dan kacak Seorang yang pentingkan diri sendiri Bapa Zaniyah dianggap pentingkan diri sendiri apabila sanggup menjadi tali barut tentera Jepun demi memenuhi kepentingan dirinya.terletak tidak jauh dari kita..Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand.( M/S 54) 6 . Malah dia memfitnah sang suami adalah seorang tali barut Inggeris. Dalam kesempatan ini dia melakukan apa saja untuk memenuhi tembolok kepentingan diri sendiri dan berleluasa bertindak mengikut tuntutan nafsunya. Lalu menangis. Diperolehnya kedudukan dan kuasa tempahannya itu apabila dia menjadi tali barut tentera Jepun. Pembunuhan itu direstui oleh pihak berkuasa tentera Jepun apabila suami malang itu difitnahkan sebagai tali barut Inggeris. sang suami terbunuh.( M/S 54). Zaman pendudukan Jepun di rantau ini memberi kesempatan kepada anak muda yang gagah dan kacak untuk menempah kedudukan dan kuasa. Dalam pertarungan hendak merebut kembali isterinya. Seorang yang kejam Kekejamannya dibuktikan apabila suami kepada ibu Zaniyah ( sang suami) terbunuh kerana melawan dengannya. Contoh yang terdapat dalam cerpen..

Ibu Zaniyah Seorang yang materialistik Materialistik adalah sifat yang terlalu mementingkan kebendaan seperti harta dan juga pangkat. Ibu Zaniyah dikatakan materialistik apabila sanggup menduakan suaminya. ( M/S 54) Seorang yang tidak bertanggungjawab Sifatnya ini dapat dilihat apabila sanggup menduakan suaminya dan melarikan diri ke selatan Thailand. Contoh petikan yang membuktikan ibu Zaniyah seorang yang tidak bertanggungjawab. Dia mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri dan mencurangi suaminya. Pengaruh kedudukan dan harta benda . Pengaruh kedudukan dan harta benda . Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. ( M/S 54) 7 . Lalu dia dengan mudah saja dilarikan oleh anak muda itu ke selatan Thailand. campur kekuasaan dan kekacakan anak muda ini menyebabkan seorang wanita berdahi licin yang sudah bersuami mabuk kepayang. Contohnya dapat dilihat dalam petikan berikut.

Zaniyah mengambil semula anaknya yang ditinggalkan di dalam hutan itu.PLOT Plot atau urutan jalan cerita dalam cerpen ini adalah bersifat kronologi iaitu mengikut urutan masa. Kemudian Zaniyah menyaksikan seekor ibu monyet menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa buaya sehingga mengorbankan ibu monyet tersebut. Permulaan Menceritakan Zaniyah mula sampai di Hutan Lembah Dara Terbelah untuk menjalankan rancangannya iaitu membuang bayinya di hutan tersebut. Peleraian Zaniyah merasakan keinsafan dalam dirinya apabila melihat seekor ibu monyet menyelamatkan anaknya. 8 . Klimaks Zaniyah Meninggalkan anakya di atas sebuah batu di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. walhal ia adalah binatang yang tidak berakal seperti Zaniyah yang membuang anaknya. Diimbas kembali latar keluarga Zaniyah pada zaman pendudukan Jepun. Pengembangan Mengisahkan sejarah hidup Zaniyah dan juga latar hidupnya yang menyebabkan dia menjadi seorang yang liar.

pembaca tertanya-tanya apakah yang terjadi pada anak monyet yang hanyut di atas kayu dan di mana ibu monyet tersebut.. Contohnya.ha. (M/S 51) Imbas Kembali Penulis mengimbas kembali kisah hidup ibu Zaniyah pada zaman pendudukan Jepun. watak dengan dirinya sendiri atau makhluk lain Contohnya. Diceritakan kembali konflik dua pemuda yang merebut ibu Zaniyah sehingga menyebabkan kematian suami pertama ibu Zaniyah. itu ibunya? ( M/S 55) Konflik Konflik adalah pertentangan yang berlaku antara watak..ha. (M/S 54) TEKNIK PENCERITAAN Dialog Terdapat dialog antara Zaney dengan Zaniyah ketika menasihatkan Zaniyah daripada menjadi mangsa buaya darat... konflik perebutan antara anak muda (bapa Zaniyah) dengan suami pertama ibu Zaniyah yang merebut ibu Zaniyah sehingga membawa kepada kematian suami pertama ibu Zaniyah. itu ibunya? (M/S 55) 9 .TEKNIK PLOT Saspens Teknik yang membuatkan pembaca tertanya-tanya apa yang akan berlaku. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya.. (M/S 54) Monolog Monolog oleh Zaniyah ketika melihat kejadian anak monyet yang hanyut di bawa arus sungai. Anak monyetkah itu? Bagaimana anak monyet itu boleh berada di atas dahan kayu mati yang hanyut itu? Mana ibunya? Kenapa ibunya.

(M/S 52) . .Atau dahan pokok itu sekah..Keuzurannya ini menyebabkan sekujur badannya kenaling bergerunyut. mensyukuri kemunculan sang suria.. Dialek Kelantan Contoh. Contoh yang terdapat dalam cerpen. Contoh yang terdapat dalam cerpen. Nah lihatlah ... (M/S 50 ) Cahaya siang sudah mula menyapu bersih saki-baki gelap malam. Diksi Merupakan gaya bahasa yang menekankan pemilihan kata dalam sesebuah karya. Jantung hatinya kencang berdegup dijentik debaran cemas dan takut berterusan.Seluruh buku romanya meremang..GAYA BAHASA Personafikasi Bermaksud memberikan sifat manusia kepada benda bukan hidup atau tidak bernyawa. (M/S 53) Simbolisme Aku ceritakan ini semata-mata untuk menyelamatkan kau daripada menjadi mangsa buaya darat itu. Para unggas melafazkan zikir masing-masing. . disoyak ribut atau sengaja ditutuh.. Dialek Bahasa tempatan atau kenegerian.. Kabus menyelimuti hutan Lembah Dara Terbelah. ini gambar bininya!” (M/S 51) (M/S 52) 10 . Embun berjatuhan dari hujungan daun-daun..

Nilai itu ditunjukkan oleh Zaniyah yang insaf setelah melihat kejadian ibu monyet menyelamatkan anak monyet daripada menjadi mangsa buaya. Ekoran kejadian itu Zaniyah menginsafi perbuatannya dan mengambil semula anaknya yang pada mulanya sudah ditinggalkan di dalam hutan Lembah Dara Terbelah. . Zaniyah menjadi pasangan belangkas darat kepada Zaney. Tanggungjawab Nilai tanggungjawab merupakan nilai yang perlu dicontohi oleh kita. Keinsafan Keinsafan turut diselitkan dalam cerpen ini yang menuntut manusia menginsafi diri sendiri apabila melakukan sesuatu kesilapan. 11 . Sebenarnya tanggungjawab seorang ibu untuk menjaga dan melindungi anaknya seperti yang ditunjukkan oleh ibu monyet apabila melindungi dan menyelamatkan anaknya biarpun mengorbankan nyawanya sendiri.Terlepas daripada menjadi mangsa buaya darat. (M/S 51) NILAI Kasih Sayang Nilai kasih sayang amat jelas ditampilkan oleh pengarang dalam cerpen ini. Nilai ini jelas dapat dilihat dalam cerpen ini tetapi ia adalah bertentangan apabila Zaniyah digambarkan seorang yang tidak bertanggungjawab apabila membuang bayinya sendiri di hutan Lembah Dara Terbelah. Nilai kasih sayang dapat dilihat apabila ibu monyet berusaha menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa buaya dan akhirnya ibu monyet itu terkorban . Nilai ini amat penting dalam hubungan kekeluargaan ataupun hubungan sesama manusia atau makhluk lain. Kejadian itu memberikan pengajaran kepada Zaniyah bahawa binatang pun lebih menyayangi anaknya.

Kita perlulah mengukuhkan pegangan agama bagi menghadapi kehidupan yang mencabar. Di dalam cerpen ini menunjukkan pegangan agama Zaniyah tidak kukuh sehinggalah menyebabkannya terjebak dengan budaya hedonistik serta masalah sosial. Sesuatu tindakan yang dijalankan tanpa berfikir dengan panjang akan memberikan kesan yang buruk dan berpanjangan serta menyebabkan penyesalan yang tidak berguna. 12 . Tanggungjawab sebagai seorang ibu harus dijalankan dengan baik oleh Zaniyah dengan melindungi dan menjaga anaknya. Jelas tindakannya itu merupakan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab. pekerja dan sebagainya. pelajar. Contohnya tindakan membuang bayi seperti yang dilakukan oleh watak Zaniyah adalah suatu tindakan yang dilakukan tanpa berfikir dengan sebaiknya terlebih dahulu. Pegangan agama yang kukuh akan melahirkan iman yang tinggi dan menjadi perisai kepada segala kejahatan. Kita haruslah menjalankan tanggungjawab dengan baik. Pegangan agama yang rapuh menyebabkan Zaniyah melahirkan anak luar nikah dan juga membuatkan Zaniyah bertindak untuk membuang anak kandungnya sendiri. Zaniyah tidak menjalankan tanggungjawabnya sebagai ibu dengan baik malah mengabaikannya apabila cuba membuang darah dagingnya sendiri.PENGAJARAN Kita hendaklah berfikir sebaik-baiknya sebelum melakukan sesuatu. bukannya mengabaikannya dengan membuang anaknya itu. Diberi contoh dalam cerpen ini. Setiap manusia mempunyai tanggungjawabnya masing-masing samada tanggungjawab sebagai ibu bapa.

datin mula insaf akan perbuatannya membenci madu-madunya terutamanya Siti Halijah yang begitu tabah walaupun pernah dimaki oleh anak datin sendiri. Beliau merasakan perlu bagi 13 . Tidak cukup kebencian yang dilontarkan oleh datin terhadap madu-madunya. Dia tidak diterima oleh ahli keluarga datin. Namun ketabahan dan kekuatan yang ada pada Siti Halijah membuatkan dia terus disamping datuk dan sehinggalah kematian datuk.bukan datin. Setelah kematian suaminya. Siti Halija tidak dibenarkan datang ke rumahnya setelah berkahwin dengan datuk.Cikgu Jalilah dan juga anak-anak tirinya. Dati amat membenci madu-madu yang telah berkahwin dengan suaminya tanpa kebenarannya.Syarifah Aminah. Selepas perkahwinan Datuk dengan madu-madu perhubungan Datin dan madu-madunya tidak begitu baik dan begitu renggang yang menyebabkan datin dan seluruh keluarganya membenci madumadunya terutamanya Siti Halijah yang masih kekal bersama datuk. Datin telah betekad untuk berbaik-baik semula dengan madu-madunya dan berharap segala peristiwa yang telah berlau puluhan tahun sebagai suatu pengajaran kepadanya. Datin yang merupakan watak utama dalam cerpen ini telah sedar mengenai pentingnya mempunyai nilai keinsafan dalam dirinya bagi meneruskan kehidupan yang lebih baik bersama madu-madunya yang terdiri daripada Siti Halijah. Sebenarnya kebencian yang boleh dilihat adalah lebih kepada anak-anak datin.“WARNA HATI SEORANG DATIN” (RAHMAN HAJI YUSOF) SINOPSIS: Cerpen ini mengisahkan mengenai perpecahan dalam sebuah keluarga dan berakhir dengan sebuah kedamaian. Kematian datuklah yang sebenarnya telah merubah segala-galanya.namun anak-anak datin juga turut mengikuti jejak ibunya.segala-galanya telah telah berubah.

Madu madu dengan madu tidak menunjukkan 14 . Namun begitu beberapa madunya dan anak-anak tirinya tidak dapat tinggal bersama kerana mempunyai kehidupan sendiri di luar. Kecuali bagi Siti Halijah.mereka tidak pernah merasa kebahagian mempunyai sebuah keluarga yang besar setelah suami datin berpoligami. PERSOALAN: Persoalan perpecahan dalam keluarga.beliau menerima pelawaan Datin dengan hati yang terbuka walaupun pernah berselisihan faham dengan madunya beberapa tahun dahulu. Perpecahan yang berlaku amat serius kerana bukan sahaja melibatkan madu-madu tetapi melibatkan anak-anak secara amnya. Ia banyak mengambarkan perpecahan yang berlaku dalam anggota keluarga tersebut sehinggalah saat kemaatian seorang suami.hubungan dengan ibu tiru dan hubungan dengan adik-beradik. Beliau mahukan sebuah keluarga yang bahagia dan saling faham memahami diantara satu sama lain. Dalam keadaan ini. Perpecahan dalam keluarga merupakan perkara yang tidak diingini berlaku kerana ia menimbulakn pelbagai masalah. Dalam cerrpen ini banyak menceritakan pelbagai masalah yang melibatkan hubungan persaudaraan seperti hubungan madu dengan madu. TEMA: Tema cerpen ini ialah perpecahan dalam sebuah keluarga. Namun perkara seperti ini kadangkala tidak dapat dielakkan jua.dirinya serta keluarganya menerima semula madu-madunya setelah kematian suaminya. Dalam pada itu datin telah mempelawa madu-madunya serta anak-anak tirinya tinggal bersama-sama dengannya.

Malah.sering berlaku pergadukan dan rasa tidak puas hati. Watak yang dapat dilihat dalam cerpen ini ialah watak datuk sendiri yang tidak prihatin terhadap anakanaknya.namun beliau tetap kental dalam meneruskan kehidup. Samada cabaran itu besar atau sebaliknya bergantung pada situasi. Sikap sebegini yang harus dielakkan oleh setiap orang. Tidak cukup dengan itu juga. Hal ini menyebabkan tiada nilai kasih sayang diantara anakanak Beliau.tiadanya nilai kasih sayang serta hubungan dengan adik-beradik yang renggang. 15 .begitu juga hubungan dengan ibu tiri.yang mendukacitakan ialah ada yang tidak mengenali adik beradik mereka sendiri. Persoalan tabah menghadapi cabaran bekeluarga Cabaran bekeluarga merupakan satu cabaran yang biasanya akan ditempuhi oleh setiap orang. Persoalan tidak prihatin dalam mendidik anak-anak Sikap tidak prihatin dalam melakukan sesuatu perkara akan menyusahkan diri sendiri dan juga pihak lain. Ini semua menunjukka perpecahan dalam keluarga. Datuk tidak pernah memperkenalkan dari setiap anak-anaknya atau tidak menyatukan anak-anakanya.hubunga yang baik. Namun dalam cerpen ini kita boleh lihat watak yang ditonjolkan oleh Siti Halijah begitu tabah dalam meharungi cabaran bekeluarga. Walaupun beliau pernah disikan oleh madunya.beliah juga pernah dimaki hamun oleh anak-anak tirinya tidak suka akannya.

Siti Halijah. Seorang yang pemarah(lima tahun dahulu) Contohnya. WATAK DAN PERWATAKAN Datuk -Mempunyai beberapa orang isteri seperti Datin. Beliau mula berubah ababila suami kesayangannya meninggal duni. Persoalan dalam cerpen ini telah ditunjukkan oleh Datin yang mula insaf dan menyedari bahawa pentingnya beliau berbuat baik terhadap madunya terutamanya Siti Halijah yang juga merupakan isteri keempat datuk.Datin akan memarahi Siti Halijah yang juga madunya.Cikgu halijah -Bekas pegawai kerajaan -Seorang Pemimpin yang dikasihi. dan lain lagi.Datin mula sedar dan memaafkan semua kesilapan datin 16 . Seorang yang pemaaf Contohnya.dihormati.Shuhada. Datin -Isteri datuk yang pertama Ibu kepada Jahara.Persoalan Keinsafan dalam diri Keinsafan dalam diri setiap orang harus ada bagi mengekalkan kesejateraan dan kedamaian dalam hidup bekeluarga.disegani dan disukai oleh masyarakat disekitarnya.

Belaiu tabah dalam menghadapi dugaan hidup. Contohnya. Sifat tabah begitu menonjol dalam diri Siti Halijah. 17 . Seorang yang penyabar. Ramai yang kelihatan sugul dengan kematian datuk yang dianggap banayak memberi sumbangan kepada masyarakat setempat. Siti Halijah begitu begitu sedih menerima berita kematian datuk yang juga suaminya. Suasana pilu menyelubungi ahli keluarga yang berkumpul di rumah datin.Siti Halijah -Isteri yang keempat datuk -mempunyai anak iaitu Zety dan zul.apabila suaminya meninggal dunia. LATAR: LATAR MASA 1-Waktu Pagi Waktu pagi digambarkan suasana suram kerana datuk yang amat dihormati oleh masyarakat sekitarnya. Selain itu beliau juga seorang yang tabah. Sifat sabar selalu ada pada Siti Halijah. Walaupun pernah dimarahi oleh datin beliau tetap sabar menghadapi semua itu. 2-Waktu Subuh Dalam waktu digambarkan datin menelefon madunya Siti Halijah untuk memberitahu kematian datuk.

Di rumah datin..” katanta. ”ini kakak.Siti Halijah telah menerima pelawaan datin untuk tinggal bersama-sama dengan. Dalam cerpen ini adanya dialog yang boleh dilihat.LATAR TEMPAT Rumah datin Di rumah datinlah ahli keluarga berkumpul menziarahi datuk. Konflik Konflik bermaksud pertentangan seorang watak dengan watak yang lain..” Siti. Selain itu juga.di rumah datinlah mereka berkumpul dan bersatu semula dan hidup bersama-sama. Datin memberitahu kepada Siti Halijah kematian datuk.. 18 . Pembaca akan tertanya-tanya apakah yang akan berlaku.siti Halijah dan ahli keluarga yang lain meratapi wajah datuk buat kali terakhir.” Suspen Suspen dapat didefiniskan sebagai pengarang menimbul tanda tanya. Contohnya perbualan antara Datin dan Siti Halijah dalam telefon. Dalam cerpen ini pertentangan wujud diantara Datin dengan Siti Halijah. M/s 61 b4. TEKNIK PENCERITAAN Dialog. Datin tidak menyukai Siti Halijah kerana mengawini Datuk tanpa persetujuaannya.

ibarat. Contohnya.b 14.bagai.pengulangan huruf konsonan t dalam baris tetangga. Sinkof Sinkop merupakan singkatan perkataan.kalau mereka tak balik.eloklah kita kebumikan sekarang. Sepatutnya ia ditulis sebagai tidak.Menggigit tulang. Dalam ayat ini tak ialah sinkof.9.”m/s 72 b.GAYA BAHASA Metafora Metafora merupakan gabungan konkrit dan abstrak. Aliterasi Aliterasi bermaksud pengulangan huruf bunyi konsonan yang sama.umpama. Contohnya. Dalam ayat ini tetangga ialah aliterasi. Contohnya dalam ayat. Asonansi Asonansi bermaksud pengulangan huruf vokal yang sama.manakala tulang adalah sesuatu yang konkrit yang mana boleh dilihat dengan mata. Menggigit merupakan sesuatu yang abstrak yang mana tidak boleh dilihat.laksana dan sebagainya. m/s 58. 19 .pengulangan huruf konsonan Simile Gaya bahasa yang menggunakan kata bak. Contohnya. Contohnya.

Perkembangan Siti halijah dimaklumkan oleh datin dengan kematian datuk. Klimak Madu-madu dan anak-anak tiri datin datang ke rumah datin untuk menziarahi jenazah datuk. 20 . Dalam cerpn warna hati seorang datin pengarang mengisahkan atau menceritakan kisah kematian datuk.PLOT Plot dalam cerpen ini tidak mengikut kronologi atau urutan masa. Siti Halijah berasa dengan berita kematian datuk. Permulaan. Peleraian Siti Halijah dan anak-anaknya dijemput oleh datin untuk tinggal bersama-sama dengannya dan akhirnya mereka berbaik semula.

LATAR MASYARAKAT Masyarakat yang tabah dalam menghadapi sesuatu perkara. Dalam cerpen ini digambarkan madu-madu datin mempunyai ketabahan dalam berkeluarga.Mereka tidak mudah mengalah walaupun mereka tidak diterima oleh keluarga dan anak-anak datin. Ketabahan yang ditunjukkan oleh Siti Halijah,Syarifah Aminah dan cikgu Jalilah menunjukkan mereka mempunyai ketabahan yang kuat dengan tidak mudah berserah kepada takdir semata-mata.

Masyarakat yang mengamalkan semangat kejiranan. Dalam cerpen ini digambarkan mempunyai masyarakat yang mengamalkan semangat kejiranan dan menghormati diantara satu sama lain. Masyarakat sekitar saling hormat menghormati terutamanya datuk yang sering dihormati dan dipandang tinggi walaupun ia hanya melibatkan kawasan rukun tetangga. Datuk sentiasa dihormati sehinggalah beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir. Sikap saling hormati menghormati ini bukan hanya terhadap datuk sahaja malah diantara mereka sendiri.

Masyarakat yang penyayang. Dalam cerpen ini digambarkan mempunyai masyarakat yang penyayang. Contoh watak yang boleh dilihat cerpen ini ialah Datin,Siti Halijah dan beberapa orang lagi amat menyayangi anak-anaknya dan juga mengasihi madu-madunya. Cohtohnya datin walaupun puluhan tahun dahulu tidak menyukai madu-madunya,namn setelah kematian suaminya,dia telah insaf dan amat menyayangi madunya terutamanya Siti Halijah dan

21

juga anak-anak tirinya. Begitu juga dengan Siti Halijah yang sentiasa menyayangi madu dan anak-anak kepada datin.

NILAI Tabah Ketabahan dalam diri amat penting untuk meneruskan kehidupan. Contohnya,Siti Halijah tabah dalam meneruskan kehidupannya walaupun pernah dimarahi oleh datin dan juga anaknya kerana mengahwini datuk.

Penyayang Nilai penyayang merupakan nilai yang harus ada dalam setiap orang. Contohnya,datin sayang akan suaminya walapun suaminya kerap melukakan hatinya. Begitu juga dengan Siti sayang akan suaminya walapun pernah menempuhi cabaran pahit sebagai isteri keempat kepada datuk.

Berbibawa Nilai berbibawa sangat penting dalam seorang pemimpin. Contohnya,datuk seorang pemimpin yang disayangi kerana kebibawaannya sebagai seorang pemimpin,walaupun ia hanya melibatkan kawasan rukun tetangga. Datuk banyak membantu masyarakat setempat yang memerlukan pertolongannya.

22

Bersabar Nilai bersabar amat dituntut dalam islam,kerana ia separuh daripada iman. Nilai bersabar bukan hanya menjadikan diri kita lebih baik malah malah menjadikan kita lebih tabah dalam meneruskan kehidupan yang penuh dengan onak dan duri. Contohnya,Siti Halijah sentiasa bersabar dengan karenah anak tirinya yang tidak menyukainya sebagai ibu tirinya.

PENGAJARAN Kita haruslah tabah dalam menghadapi sesuatu perkara. Nilai tabah akan menjadikan kita lebih kuat dalam menghadapi cabaran hidup. Dalam cerpen ini,Siti Halijah tabah dalam menempuhi cabaran hidup walaupun pernah dimarahi oleh madu dan anak tirinya kerana tidak menyukainya sebagai ibu tiri.

Selain itu,kita haruslah bersabar dalam mengharungi cabaran hidup. Nilai kesabaran yang tinggi akan menjadikan kita disukai ramai orang. Contohnya,Siti yang sentiasa bersabar dengan madu dan anak-anak tirinya yang tidak menghormatinya sebagai ibu tiri mereka. Walau sudah lama berkahwin dengan datuk,dia masih tidak diterima dalam keluarga datin sebagai ahli keluarga mereka.

Selain daripada itu juga kita harus sayang menyayangi diantara satu sama lain. Nilai ini akan menjadikan kehidupan kita lebih bahagia. Contohnya, datuk amat menyayangi semua isterinya serta anak-anaknya. Beliau memberi sepenuh kasih sayang terhadap mereka.

23

Jika ini dilakukan ia akan menyebabkan perpecahan dalam kalangan anak-anak. datuk telah mengabaikan tanggungjawabnya sebagai seorang bapa dengan tidak menyatukan anak-anaknya.kita janganlah mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang bapa. Contohnya. 24 . Seterusnya juga kita janganlah membenci diantara satu sama lain.Seterusnya. Ada diantara anak-anaknya yang tidak mengenali diantara satu lain berikutan bapanya tidak mengambil berat tentang itu.Datin amat membenci madu-madunya dan tidak menyukai anak-anak tirinya. Contohnya. Begitu juga dengan anak datin Jahara yang pernah memaki hamun ibu tirinya Siti Halijah kerana berkahwin dengan datuk tanpa kerelaan mereka. Sifat ini akan membawa padah dan akan membawa perpecahan.

selain sikap pemalas mereka. Dia tidak mahu bangsa lain mengaut keuntungan di Negara kita.pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Malah karim sangat bertuah dan bangga kerana memiliki ayah seperti itu yang tidak pernah mngenal erti jemu untuk mendidiknya supaya menjadi manusia yang berguna suatu hari kelak. Kisah itu bermula pada waktu pagi yang indah di rumah keluarga karim. Malah ayah karim sering menasihati karim agar berdisiplin dan berusaha untuk mencapai kejayaan suatu kelak supaya dapat menyumbang kepada kemajuan Negara yang tercinta. Karim mengingat kembali kisah lamanya semasa usia beliau baru meningkat remaja. Malah dalam perbualan itu ayahnya berrasa amat kecewa dengan segelintir golongan remaja sekarang yang suka meniru budaya barat yang negatif. Perkara seperti ini telah membimbangkan ayahnya kerana jika perkara ini berterusan dan 25 .CERPEN “BENAR KATA AYAH” KARYA RIA ASMIRA SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan tentang seorang pemuda yang telah Berjaya dalam kehidupannya hasil daripada didikan ayahnya yang tegas dalam membentuk disiplin Karim. Ayah sangat marah dengan sikap malas yang ada pada karim dan menasihatinya supaya mengubah sikap negatifnya itu. Perrkara ini telah menyebabkan anak muda kita sekarang ini telah meupakan budaya timur mereka sendiri. dengan tib-tiba lamunan tidur karim diganggu oleh ayahnya yang menyuruhnya bangkit daripada tidur yang lena supaya turun bekerja. Ayah tidak mahu karim menjadi seorang yang pemalas dan terlibat dengan masalah social yang telah banyak menjangkiti ramai anak muda sekarang. Anak muda zaman sekarang yang gemar dengan budaya melepak. Nasihat ayahnya itu telah banyak menyedarkan karim daripada terus lena dengan hiburan dunia ini.

mujurlah karim cepat sedar dari kelalaiannya kerana mendengar nasihat daripada ayahnya. 26 . PERSOALAN • kasih sayang kasih saying seorang ayah terhadap anak. Malah ekonomi Negara kita juga akan dikuasai oleh warga asing yang hanya hendak mengaut keuntungan sahaja. contohnya.berleluasa berlaku akan menyebaban Negara kita akan kehilangan pemimpin yng berwibawa untuk memerintah Negara yang tercinta ini. ayah membebel kepada karim bukan kerana marah tetapi memberi nasihat dan kata-kata semangat untuk Berjaya suatu hari nanti. ayah setiasa menasihati dan memberi kata-kata semangat kepada karim agar beliau tidak menjadi seorang yang pemalas. TEMA Sajak ini bertemakan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga untuk membentuk anak-anak supaya menjadi orang yang berrguna suatu hari kelak. Namun kini karim berasa bernasib kerana beliau cepat sedar daripada terus hanyut oleh yang melalaikannya. karim berasa amat bersyukur kerana telah memiliki ayah yang begitu tegas dan dan telah banyak memberinya nasihat dan kata-kata perangsang untuk beliau Berjaya dalam hidup seperti sekarang ini.walaupun ayah sering memarahi karim pada tanggapannnya namun itu semua adalah menunjukkan kasih saying sebenar ayah terhadap karim. Sekarang karim telah menjadi seorang yang Berjaya. contohnya. Akhirnya karim dapat menjadi seorang manusia yang Berjaya.

latar temapat dikawasan lading. LATAR • Latar tempat latar tempatnya di sebuah kampung. • ketegasan persoalan berkaitan dengan ketegasan ini dapat digambarkan melalui watak ayah yang begitu prihatin dengan masalah yang dialami oleh karim. beliau Berjaya dalam hidup. hal ini menyebabkan ayah karim bertindak tegas dan mendidik karim supaya berubah ke arah kebaikan. selain itu terdiri daripada mereka yang telah Berjaya dalam hidup contohny.• perubahan bagi mencapai sesuatu kejayaan kita perlu melakukan banyak perubahan barulah sesuatu impian yang di impikan itu dapat dicapai. • Latar masa 27 . contohnya. hasilnya. karim yang telh Berjaya menjadi seeorang hartawan. menunjukan masyarakat dalam cerpen ini bekerja sebagai petani. karim telah mengubah sikapnya yang pemalas kepada seorang yang rajin. contohnya. karim masih tidur lagi dibiliknya tidur malas kerana tidak mahu turun ke lading untuk bekerja. • Latar masyarakat masyarakat yang bekerja sebagai petani kerana mereka terlibat dengan kerja-kerja di ladang.

ayah karim bangun pagi untuk solat subuh. Penurunan dapat dilihat dia bangga mempunyai seorang ayah yang sangat mengambar berat keatasnya dan akan berubah demi masa depan sekeluarganya SUDUT PANDANGAN 28 . TEKNIK PENCERITAAN keseluruhan cerita pendek “ Benar kata ayah” menggunakan teknik imbas kembali atau flashback. Eksposisi cerpen ini menperkenalkan watak karim (aku) anak kepada ayah . contohnyaa.latar masa dalam cerpen ini ialah sekitar tahun 90-an. seterusnya. memceritakan sikap seorang yang tidak mempunyai semangat dan suka tidur tanpa memlakukan perkerjaan pada peringkat perkembangan. Karim tertanya peranannya dalam ekonomi kaum Melayu dan memyedari bahawa dia telah ketinggalan dan masih berapa dibawah tanpa cuba bangun bagi memajukan diri sendiri. Pada peringkat perumitan pula. cerita ini mengisahkan tentang karim yang mengimbau kembali kisah hidupnya masa muda dulu yang mengalami banyak masalah. PLOT Plot cerpen ini disampaikan secara langsung. Klimaks cerpen ini mengisahkan Karim cuba berusahan memajukan diri dan ingin bersikap sperti ayahnya yang ingin melihat dia Berjaya dalam kehidupan. akan tetapi sekarang dia telah menjadi seorang yangberjaya dalam hidup. latar masa waktu subuh.

orang pertama. Watak ayah dan Ustaz Hanafi WATAK PERWATAKAN YANG TERDAPAT DALAM CERPEN BENAR KATA AYAH Karim ( aku ) Merupakan anak kepada ayah yang berjaya dalam kehidupan terutama membesar dan memdidik anak mereka. Dalam cerpen ini menggunakan sudut pandangan pertama bagi mewujudkan jalan perceritaan. Anak bongsa dikalangan adik beradik. Pengarang bersikap serba tahu dan bebas bercerita untuk mengemukakan emosi. Teknik ini digunakan untuk menjadikan cerita lebih realistik. Maknanya pengarang terlibat secara aktif. 29 . fikiran. iaitu cerita iru dibawakan seluruhnya oleh watak aku.a) Sudut pandangan orang. Perwatakan yang berapa dalam diri dia ialah seorang yang suka membazirkan masa dengan tidak mengambil peluang untuk melakukan sesuatu perkara yang berfaedah. dan pergolakan jiwa watak-watak. pertama Pengarang bercerita sendiri atau terlibat dalam cerita sebagai watak utama atau watak sampingan. secara subjektif. Sudut pandangan ini disebut sebagai gaya aku. iaitu dia dan mereka atau lengkap dengan nama. hidup dalam keadaan mewah. (b) Sudut pandangan orang ketiga tidak terbatas Kerap digunakan oleh pengarang yang mengisahkan ceritanya melalui watak lain menggunakan kata ganti nama diri ketiga.

Dia juga seorang yang malas kerana tidak berkerja walaupun sepatutnya telah berkerja. Selain itu. ayah juga mementinngkan kejayaan anak – anaknya terutama dalam terutama dalam bidang ekonomi. Mempunyai seorang isteri dan beberapa orang nak yang berkerjayaan kecuali Karim. Ayah Wataknyanya bapa kepada karim. Seorang ustaz disebuah sekolah tempat Karim belajar. Perwatakan yang digambarkan oleh ayah ialah seorang yang tegas dalam ketua keluarga tetapi seorang yang penyayang terutama menyayangi nasib anaknya yang masih tidak berubah. Tidak matang dalam memutuskan keputusan terutama dalam soal perkerjaan. Dalam cerpen ini juga diceritakan ayah seorang rajin berusaha dalam meningkatkan sara diri keluarganya. Perwatakan ustaz Hanafi adalah seorang yang mengetahui agama dan seorang yang berpegang teguh kepada hadis. Ustaz Hanafi Merupakan watak imbasan kembali Karin ketika zaman persekolahannya. 30 . Dalam dijelaskan bahawa dia seorang yang cuba memahami erti satu perjuang terutama perjuangan ayahnya yang cuba memperjuangkan nasib orang yang semakin hari semakin jauh dari kaum lain terutama dalam segi ekonomi dan akhirnya dia berjaya dalam hidupnya.

dia mempercayai akan berjaya dalam hidupnya dengan berkat usahanya dalam mencapai kerjaya walaupun terpaksa merempuhi pelbagai halangan malah terpaksa walaupun pernah gagal dalam hidupnya PENGAJARAN.NILAI • Patuh kepada orang tua karim merupakan cirri yang terbaik kerana patuh kepada orang tuanya. kita seharusnya sedar bahawa kejayaan itu terletak dalam usaha seseorang itu. • Jangan putus asa dalam kehidupan kita tidak harus putus asa dalam hidup kita demi mengejar kejayaan di dunia ini. oleh itu kita tidak sepatutnya berputus asa demi mencapai kejayaan diri • Usah malas untuk berusaha kita seharusnya rajin demi mencapai kejayaan. sifat putus asa tidak akan mendatangkan faedah malah memberikan kesan terhadap seseorang itu. hasil titik peluh merupakan sesuatu yang perlu diambil berat dalam mencapai sesuatu kerjayaan dan bersifat jujur dan ikhlas agar segala yang dijalankan mendapat keberkatan 31 . dia sedar bahawa apa yang dicakapkan oleh ayahnya itu adalah betul dan seharusnya dia mematuhi segala ayahnya supaya berjaya dalam hiduo • kepercayaan kepada diri sendiri dalam mecapai kerjayaan dalam hidup.

CERPEN GERSANG ( MASNIAH KALYUBI ) SINOPSIS

Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi mengisahkan tentang kehidupan seorang warga tua yang bernama datuk tua yang hidup dalam kemiskinan. Keadaan datuk tua yang sudah tua dan lemah, menyebabkan datuk tua tidak mampu untuk berkerja, datuk tua hanya mampu mengemis di kaki lima di Kuala Lumpur dan menagih simpati daripada orang ramai bagi meneruskan kehidupannya. Datuk tua tinggal bersama cucunya yang bernama sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah pada lima tahun dahulu. Walaupun datuk tua hidup keseorangan dan serba kekurangan, Datuk Tua tetap menjaga dan membesarkan sumi dengan penuh kasih sayang. Datuk Tua dan cucunya sumi tinggal di gubuk-gubuk usang yang mana menjadi tempat mereka berteduh. Tetapi gubuk-gubuk usang yang dibina di atas tanah kerajaan itu akan dirobohkan kerana di kawasan itu akan didirikan bangunan 80 tingkat. Pada suatu hari selepas datuk tua balik daripada mengemis, kedengaran bunyi enjin buldozer yang merobohkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan cucunya Sumi. Datuk Tua segera mendapatkan sumi dan Datuk Tua tersungkur dan hanya mampu melihat tempat tinggal mereka dirobohkan. Hilanglah sebuah kehidupan Datuk Tua selama 20 tahun di gubuk usang tersebut. Datuk tua dan sumi kemudiannya beredar dari kwasana tersebut dan mencari kehidupan baharu.

32

TEMA Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi ini bertemakan tentang kemiskinan. Kehidupan Datuk tua sangat daif serta serba kekurangan. Datuk Tua meneruskan kehidupannya dengan meminta sedekah di kaki lima bagi menyara dirinya serta cucunya sumi. Datuk Tua dan cucunya Sumi hanya tinggal di gubuk usang yang didirikan di tanah kerajaan. Tetapi gubuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka terpaksa dirobohkan kerana pembangunan akan dilakukan di kawasan tersebut.

PERSOALAN • Ketamakan

Melalui cerpen ini persoalan ketamakan ditimbulkan oleh pengarang kepada pembaca. ketamakan ini dapat dilihat melalui pihak kerajaan yang mana menghalau golongan miskin seperti Datuk Tua daripada Gubuk usang yang menjadi tempat mereka berteduh semata-mata mahu mendirikan sebuah bangunan 80 tingkat. Pihak kerajaan seolah-olah tidak menghiraukan tentang kehidupan golongan miskin seperti Datuk Tua.

Kezaliman

Persoalan kezaliman ini dapat dilihat melalui peranan pihak kerajaan yang mana tidak memperdulikan nasib golongan miskin seperti Datuk Tua. Golongan miskin seperti Datuk Tua yang hidup serba kekurangan tidak mendapat sebarang bantuan daripada kerajaan bagi memperbaiki kehidupan mereka. Mereka hanya mampu mengemis dikaki lima dan hidup di kawasan setinggan bagi meneruskan kehidupan mereka.

33

Kasih sayang

Persoalan kasih sayang ini dilihat melalui watak Datuk Tua yang membesarkan sumi dengan penuh kasih sayang walaupun hidup dalam serba kekurangan. Walaupun Sumi bukanlah cucu sebenar Datuk Tua, tetapi Datuk Tua membesarkan sumi dengan penuh kasih sayang seperti mana kanak-kanak yang lain yang mana mengharapkan kasih sayang. Hal ini dapat dilihat melalui Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang diperolehinya daripada mengemis. Selain itu Datuk Tua juga digambarkan segera balik ke rumah selepas balik mengemis kerana teringatkan cucunya sumi yang keseorangan dirumah.

Simpati Persoalan simpati juga diterapkan oleh pengarang dalam cerpen ini. Persoalan Simpati ini dapat dilihat melalui sikap sesetengan warga Kuala Lumpur yang simpati akan nasib golongan miskin seperti Datuk Tua. Sewaktu Datuk Tua duduk mengemis dikaki lima, terdapat sesetengan orang yang lalu lalang dikawasan tersebut menderma kepada Datuk Tua. Hal ini mungkin terdapat rasa simpati didalam diri individu yang menderma kepada Datuk Tua.

Sikap yang tidak berperikemanusiaan.

Persoalan tentang sikap yang tidak berperikemanusiaan ini dapat dilihat melalui gambaran yang digambarkan oleh pengarang yang mana terdapat sesetengah masyarakat

34

Pada tahap perumitan pula. selepas Datuk Tua balik daripada mengemis. Pada tahap ini juga pengarang mengambarkan keadaan kehidupan Datuk Tua yang hidup dalam kemiskinan dan serba kekurangan. Hal ini kerana semua jalan cerita mengikut urutan waktu. Sumi merupakan salah seorang mangsa daripada sikap yang tidak berperikemanusiaan ini. Pada 5 tahun dahulu.yang sanggup membuang bayi yang tidak berdosa. Tahap puncak pula. pihak kerajaan datang di kawasan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan sumi dan meminta mereka pindah daripada kawasan tersebut. Hal ini kerana kawasan tersebut merupakan tanah kerajaaan dan projek pembangunan bangunan 80 tingkat akan didirikan di kawasan tersebut. PLOT Cerpen Gersang karya Masniah Kalyubi ini mempunyai plot yang bersifat kronologi. 35 . Datuk Tua dan sumi hanya mampu melihat tempat tinggal mereka dirobohkan tanpa belas kasihan. Datuk Tua menjumpai Sumi di dalam tong sampah yang masih berbalut dengan lampin. kedengaran bunyi enjin bulldozer yang meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan sumi. Pada tahap perkembangan pula pengarang mengetengahkan watak sumi yang dijumpai oleh Datuk Tua di dalam tong sampah pada 5 tahun dahulu. Sehingga sekarang sumi tidak mengetahui siapa ibu dan ayahnya. Cerita ini bermula daripada pengenalan watak iaitu Datuk Tua yang mengemis di kaki lima di Kuala Lumpur.

Datuk Tua dan sumi redha dan akur dengan nasib yang menimpa diri mereka. Melalui teknik konflik. Hal ini kerana kawasan yang menjadi tapak berdirinya gubuk-gubuk usang itu merupakan tanah kerajaan dan projek pembinaan bangunan 80 tingkat. Penggunaan teknik ini dapat dikenalpasti apabila pembaca membaca membaca cerpen ini. TEKNIK PLOT Melalui cerpan Cersang ini. Selain itu teknik konflik ini juga dapat dilihat melalui keluh kesan golongan miskin seperti Datuk Tua yang tidak mendapat pertolongan daripada pihak kerajaan.Tahap peleraian pula. Mereka beredar dari kawasan tersebut dan mencari tempat yang lain untuk berteduh. Kehidupan mereka akan terus dibelengu oleh masalah kemiskinan. Pembaca akan tertanya-tanya apa yang akan 36 . Kehidupan golongan miskin ini sentiasa terbelengu oleh masalah kemiskinan dan juga tebelenggu dengan undang-undang dunia ciptaan manusia yang tidak berhati perut yang bertindak kejam menghalau golongan miskin daripada tempat tinggal mereka tanpa sebarang bantuan. terdapat dua teknik plot yang digunakan oleh Masniah Kalyubi antara teknik plot yang digunakan ialah teknik konflik dan suspen. penggunaan teknik ini dapat dilihat melalui konflik yang terjadi diantara penghuni gubuk-gubuk usang dengan pihak kerajaan. dan mereka tidak mempunyai tempat tinggal yang lain. Penghuni Gubukgubuk usang itu akan hilang tempat tinggal mereka. Melalui teknik suspen pula. Kedatangan pihak kerajaan di gubuk usang yang mana meminta penghuni gubuk-gubuk usang berpindah daripada kawasan tersebut menimbulkan konflik dengan penghuni yang mendiami kawasan tersebut.

• Teknik pemeriaan. teknik pemeriaan. Selain itu. 37 . pembaca juga akan berasa suspen dan tertanya-tanya apakah yang akan berlaku kepada Sumi dan tempat tinggal mereka di gubuk usang itu setelah Datuk Tua mendengar bunyi enjin Bildozer yang datang dari arah gubuk usang itu semasa Datuk Tua dalam perjalanan balik ke gubuk usang tersebut. • Teknik imbas kembali Teknik imbas kembali ini dapat dilihat melalui watak Pak Tua yang mengimbas kembali bagaimana deretan gubuk-gubuk usang ditebing sungai itu didatangi oleh sekumpulan manusia yang memakai baju kemeja dan bertali leher yang memaksa penghuni gubuk usang berpindah daripada tempat tersebut kerana bangunan 80 tingkat akan didirikan dikawasan tersebut. Selain itu pembaca juga tertanya-tanya apakah yang akan berlaku terhadap Datuk Tua dan Sumi selepas Gubuk-gubuk usang itu dirobohkan dan dimanakah mereka akan tinggal. TEKNIK PENCERITAAN Antara teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini ialah teknik imbas kembali. Pembaca akan teryanya-tanya tujuan pegawai kerajaan datang ke tempat gubuk usang tersebut dan apa yang akan mereka lakukan. teknik dialog dan teknik menolog dalaman. Kedatangan pegawai kerajaan yang berbaju kemeja dan bertali leher ke gubuk usang itu di anggap asing bagi penghuni yang mendiami kawasan tersebut.berlaku selepas keadatangan pegawai kerajaan yang datang ke gubuk usang.

• Mempunyai seorang cucu iaitu Sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah. • Teknik menolog dalaman Teknik menolog dalaman ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua yang bermonolog dalaman selepas Datuk Tua teringat akan pesanan cucunya Sumi untuk segera balik.Teknik pemerian ini dapat dilihat melalui penceritaan secara langsung keadaan Datuk Tua yang sedang meminta sedekah di kaki lima oleh pengarang. DATUK TUA Watak. lemah dan umurnya hampir menjangkau satu abad. • Seorang yang berbadan kurus. bongkok. tuk pulang ni” WATAK DAN PERWATAKAN. 38 . Teknik dialog ini dapat dilihat melalui perbualan diantara pegawai kerajaan yang datang ke gubuk usang dengan penghuni yang mendiami gubuk usang tersebut. Pegawai kerajaan yang memakai baju kemaja dan bertali leher yang memaksa penghuni yang mendiami kawasan tersebut supaya berpindah dengan secepat mungkin. Keadaan ini dapat dibuktikan melalui kata-kata Datuk Tua iaitu “ tunggu ya cu. • Teknik dialog. Pengarang menceritakan keadaan warga Kuala Lumpur yang sibuk yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua sambil menderma kepada Datuk Tua.

Datuk Tua tidak sampai hati melihat sumi yang masih berbalut dengan lampin yang dibuang didalam tong sampah. PERWATAKAN PENYAYANG Datuk tua digambarkan sebagai seorang yang penyayang walaupun hidup dalam kemiskinan. Berperikemanusiaan Datuk Tua juga juga digambarkan sebagai seorang yang berperikemanusiaan. Keadaan ini dapat digambarkan melalui sikap Datuk Tua yang mengambil dan menjaga sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah. Walaupun Datuk Tua sudah tua . Selain itu Datuk Tua yang sanggup membelikan buah limau kepada Sumi walaupun wang yang diperolehi oleh Datuk Tua daripada mengemis tidak banyak. Gigih Datuk tua juga merupakan seorang yang gigih.• Mengemis di kaki lima bagi mendapatkan wang untuk menyera kehidupannya.lemah dan tidak berdaya. Sikap Datuk Tua yang penyayang ini dapat dilihat yang mana dia menjaga dan membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang. Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang yang didermakan oleh orang kepadanya di kaki lima. Datuk Tua berusaha untuk berjalan jauh dan berjemur di tengah 39 .

Datuk Tua rehda dan bersabar dengan takdir yang menimpa dirinya. 40 . Perihatin Datuk tua juga merupakan seorang yang perihatin. Datuk tua juga sempat singgah di sebuah kedai buah-buahan untuk membeli buah limau untuk sumi dalam perjalanannya balik ke rumah kerana teringatkan akan janjinya yang akan membelikan buah limau untuk cucunya itu. Keadaan ini dapat dibuktikan melalui sikap Datuk Tua yang mengambil berat akan cucunya sumi.pancaran matahari yang panas terik untuk meminta derma bagi menyara kehidupannya dan cucunya sumi. Selepas Datuk Tua teringat akan pesanan cucunya sumi yang menyuruhnya balik cepat. Datuk Tua segera balik tanpa berpaling belakang menuju ke gubuk usang yang menjadi tempatnya berteduh kerana risau akan cucunya Sumi yang keseorangan di rumah. Datuk Tua menganggap semua cubaan dan rintangan itu adalah cubaan daripada tuhan. Rehda Datuk tua digambarkan sebagai seorang yang rehda. Datuk Tua dan Sumi kemudiannya beredar kari kawasan tersebut dan mencari kehidupan baharu. Datuk Tua hanya Rehda dan bersabar melihat tempat mereka berteduh dirobohkan. Sewaktu bulldozer meruntuhkan gurbuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka.

Sewaktu Datuk Tua jatuh tersungkur apabila 41 . kerana Datuk Tua yang menjaga dan membesarkannya walaupun kehidupan mereka serba kekurangan. Nana dan Utih berasa kesunyian apabila Sumi tidak dapat bermain dengan mereka kerana Sumi tidak sihat.SUMI Watak • • • Cucu kepada Datuk Tua Dijumpai oleh Datuk Tua di dalam Tong sampah Mangsa kerdurjanaan dan kemiskinan hidup. Sumi juga dikatakan selalu bermain dengan kawan-kawannya yang bernama nana dan utih. Penyayang Sumi juga digambarkan sebagai seorang kanak-kanak yang penyayang. Perwatakan. Sumi sayang akan Datuk Tua. Periang Sumi digambarkan sebagai seorang kanak-kanak yang periang.

42 . Datuk Tua hanya membisu apabila Sumi mengajukan soalan itu kepadanya. Jam 12 tengah hari Datuk Tua merasa bahang matahari yang terik ketika Datuk tua duduk mengemis di kaki lima. Sumi segera berlari mendapatkan Datuk Tua dan dia tidak membiarkan Datuk tua terkial-kial. Mempunyai sikap yang ingin tahu Walaupun sumi masih lagi kanak-kanak. tetapi sikap ingin tahu sudah ada dalam dirinya. 20 tahun dahulu Datuk Tua mula mendiami kawasan gubuk-gubuk usang di tepi sungai.melihat gubuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka dirobohkan. Datuk Tua kelihatan mengesat peluh yang membasahi mukanya. 5 tahun dahulu Datuk tua menjumpai Sumi yang berbalut dengan lampin di dalam tong sampah. Sumi cuba membantu Datuk Tua untuk berdiri walaupun tenaganya hilang kerana kelesuan yang berpanjangan. Keadaan ini dapat dibuktikan apabila sumi sudah pandai bertanya tentang ibu dan ayahnya kepada Datuk Tua. LATAR LATAR MASA.

Sewaktu Datuk Tua duduk di kaki lima untuk meminta derma. Masyarkat yang tidak berperikemanusiaan. Kaki lima Tempat Datuk tua meminta sedekah. Di tapak berdirinya Gubuk-gubuk usang ini akan didirikan bangunan 80 tingkat. Gubuk usang Tempat tinggal Datuk Tua dengan cucunya Sumi. Tempat menjual buah Tempat Datuk Tua singgah untuk membeli buah limau untuk Sumi.Latar tempat. 43 . Kuala Lumpur Tempat dimana cerpen ini berkisar. sesetengan warga Kuala Lumpur yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua yang perihatin akan diri Datuk Tua menderma kepadanya dengan meletakan duit syiling didalam tin susunya. Latar masyarkat Masyarkat yang perihatin Masyarkat yang perihatin ini diwakili oleh sesetangah masyarkat di Kuala Lumpur.

Masyarkat yang rehda Masyarkat yang rehda ini diwakili oleh golongan misiki seperti Datuk Tua. Malahan golongan miskin ini masih juga ditindas oleh pihak yang hanya mementingkan diri sendiri. Selain daripada itu sikap sekumpulan pegawai kerajaan yang berkemeja dan bertali leher yang memaksa penghuni yang mendiami gubuk-gubuk supaya pindah dengan segera daripada kawasan tersebut tanpa memikirkan nasib yang akan dialami oleh mereka juga melambangkan sikap masyarakat yang tidak berperikemanusiaan dan mementingkan diri sendiri.Masyarkat yang tidak berperikemanusiaan ini dapat dilihat melalui peristiwa yang berlaku keatas Sumi yang mana dibuang oleh ibubapanya kedalam tong sampah. Golongan miskin seperti Datuk Tua terpaksa hidup dalam kemisikinan dan serba kekurangan. Sikap ibubapa sumi melambangkan sikap masyarkat yang tidak berperikemanusiaan. Datuk Tua hanya rehda dan bersabar dengan kejadian yang berlaku. Masyarkat yang tidak menegakan keadilaan Masyarkat yang digambarkan yang tidak menegakan keadilaan ini dapat dilihat melalui sikap pihak kerajaan yang tidak memberikan bantuan dan pertolongan terhadap golongan miskin seperti Datuk Tua. Datuk Tua hanya rehda dengan nasib yang menimpa dirinya dan dia menganggap semua dugaan itu adalah cubaan dan dugaan daripada Allah. Datuk Tua dan sumi perlahan-lahan beredar dari 44 . Sewaktu bulldozer meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan Sumi.

Tetapi Datuk Tua dan sumi terpaksa mencari tempat perlindungan yang lain apabila gubuk-gubuk usang tersebut dirobohkan. Datuk Tua dan Sumi hidup dalam kemiskinan dan serba kekurangan. Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang yang didermakan oleh orang kepadanya di kaki lima. Sumi juga digambarkan sebagai 45 . Masyarkat yang hidup menderita Masyarkat yang hidup menderita ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua dan cucunya sumi. Selain itu melalui watak sumi pula. Penderitan yang dialami oleh Datuk tua ini juga dapat dilihat apabila Datuk Tua dan Sumi terpaksa mendiami gubuk-gubuk usang yang berhampiran dengan sungai yang didirikan diatas tanah kerajaan. Masyarkat yang penyayang Masyarkat yang penyayang ini dapat digambarkan melalui watak Datuk Tua walaupun datuk Tua hidup dalam kemisikinan dan serba kekurangan. Selain itu Datuk Tua yang sanggup membelikan buah limau kepada Sumi walaupun wang yang diperolehi oleh Datuk Tua daripada mengemis tidak banyak. Datuk tua dan sumi memulakan langkah yang baharu untuk mencari kehidupan yang baharu. Sikap Datuk Tua yang penyayang ini dapat dilihat yang mana dia menjaga dan membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang. Datuk Tua berusaha untuk meneruska kehidupannya walaupun terpaksa meminta sedekah di kaki lima.kawasan tersebut dan tidak lagi menghiraukan kebisingan ditempat itu.

Masyarkat yang mementingkan diri sendiri Sikap masyarkat yang mementingkan diri sendiri ini dapat dilihat melalui sikap pihak kerajaan yang menghalau golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang. GAYA BAHASA Hiperbola Gaya bahasa hiperbola merupakan Gaya bahasa yang diungkapkan dengan cara berlebihlebihan bagi menonjolkan sesuatu keadaan kepada pembaca. kerana Datuk Tua yang menjaga dan membesarkannya walaupun kehidupan mereka serba kekurangan. Tujuan pihak kerajaan menghalau penghuni gubuk-gubuk usang daripada tempat tersebut adalah semata-mata mereka ingin melaksanakan projek pembangunan bangunan 80 tingkat di kawasan tersebut.seorang kanak-kanak yang penyayang. Gaya bahasa ini digunakan oleh pengarang untuk menunjukan pancaran matahari yang terik 46 . Sewaktu Datuk Tua jatuh tersungkur apabila melihat gubuk usang yang menjadi tempat tinggal mereka dirobohkan. Sumi sayang akan Datuk Tua. Sumi cuba membantu Datuk Tua untuk berdiri walaupun tenaganya hilang kerana kelesuan yang berpanjangan. Gaya bahasa ini dapat dilihat melalui perkataan “memanah mata tua” yang terdapat pada muka surat 94. Sumi segera berlari mendapatkan Datuk Tua dan dia tidak membiarkan Datuk tua terkial-kial. Sikap pihak kerajaan seperti ini mengambarkan mereka lebih mementingkan keuntungan kepada diri sendiri dan tidak mempedulikan akan nasib yang akan dialami oleh golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang tersebut pada masa yang akan datang selepas tempat kediaman mereka dimusnahkan.

Gaya bahasa jenis ini terdapat helaian 93 melalui perkataan “Hitam seperti malam”. Melalui cerpen ini. kesedihan itukah? 47 . pengarang mengulang perkataan “itukah” yang terdapat pada muka surat 94. Sinkof Gaya bahasa jenis sinkof pula merupakan gaya bahasa yang menyingkatkan sesuatu kata. Gaya bahasa jenis ini terdapat pada muka surat 100 melalui perkataan “anak-anakku” yang berasal dari perkataan “anak-anak aku” dan perkataan “tuk” yang mana berasal daripada perkataan “Datuk” Perulangan Gaya bahasa perulangan ini merujuk kepada perulangan sesuatu perkatan. Gaya bahasa ini digunakan oleh pengarang untuk menunjukan kehidupan Datuk Tua yang getir dan penuh dengan penderitaan yang mana disamakan dengan kehidupan yang tiada harapan untuk cerah pada masa hadapan. Gaya bahasa jenis ini juga terdapat pada muka surat 93 iaitu melalui perkataan “merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan” yang mana menunjukan Datuk Tua merenung akan nasib dirinya. Contohnya : kepedihan itukan?.yang menyilaukan mata datuk tua yang sedang meminta derma di kaki lima. Simile Gaya bahasa jenis simile pula merupakan gaya bahasa yang menunjukan persamaan.

48 . Penggunaan gaya bahasa jenis ini terdapat pada muka surat 94 melalui perkataan “berfikir kini” yang sepatutanya ditulis “kini berfikir” Bahasa asing Melalui cerpen ini terdapat penggunaan bahasa asing yang digunakan oleh pengarang untuk merujuk sesuatu keadaan iaitu penggunaan bahasa Indonesia.Inversi Inversi merupakan gaya bahasa yang menunjukan pembalikan sesuatu perkata. Penggunaan bahasa Indonesia ini boleh dikenalpasti melalui penggunaan “sore” yang mana sama makna dengan perkataan “petang” yang terdapat pada muka surat 97 NILAI DAN PENGAJARAN NILAI Kasih sayang Nilai penyayang dapat dilihat melalui watak Datuk tua digambarkan sebagai seorang yang penyayang walaupun hidup dalam kemiskinan. Sikap Datuk Tua yang penyayang ini dapat dilihat di mana dia menjaga dan membesarkan Sumi dengan penuh kasih sayang walaupun sumi bukanlah cucunya yang sebanar . Selain itu Datuk Tua yang sanggup membelikan buah limau kepada Sumi walaupun wang yang diperolehi oleh Datuk Tua daripada mengemis tidak banyak. Datuk Tua membesarkan Sumi dengan wang yang didermakan oleh orang kepadanya di kaki lima.

Datuk tua dan sumi memulakan langkah yang baharu untuk mencari kehidupan yang baharu. sesetengan warga Kuala Lumpur yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua yang perihatin akan diri Datuk Tua menderma kepadanya dengan meletakan duit syiling didalam tin susunya. Sewaktu Datuk Tua duduk di kaki lima untuk meminta derma. Datuk Tua hanya dapat bersabar dan akur dengan kejadian yang berlaku. Keyakinan Nilai keyakinan juga diterapkan oleh pengarang dalam cerpen ini. Datuk Tua dan sumi perlahan-lahan beredar dari kawasan tersebut dan tidak lagi menghiraukan kebisingan ditempat itu. Datuk tua yakin bumi Allah ini luas dan dia boleh mencari rezeki dimana-mana sahaja asalkan mempunyai usaha untuk melakukannya. Sewaktu deretan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dirobohkan.Keperihatinan Nilai keperihatinan ini dapat dilihat melalui sesetangah masyarkat di Kuala Lumpur. Ketabahan Nilai ketabahan ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua yang mana tabah dengan nasib yang menimpa dirinya dan dia menganggap semua dugaan itu adalah cubaan dan dugaan daripada Allah. datuk tua hanya redha dan beserah kepada Allah. 49 . Nilai ini dapat dilihat melalui watak Datuk Tua yang yakin dengan kententuan yang telah ditentukan oleh Allah kepada hambanya. Sewaktu bulldozer meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan Sumi.

Walaupun jumlah itu tidak menjadikan kehidupan datuk tua mewah. Melalui watak Datuk Tua. Sewaktu Datuk Tua duduk di kaki lima untuk meminta derma. Sewaktu bulldozer meruntuhkan gubuk-gubuk usang yang menjadi tempat tinggal Datuk Tua dan Sumi.Kesyukuran Nilai kesyukuran ini juga dapat dilihat melalui watak Datuk Tua. PENGAJARAAN Kita hendaklah menanamkan sifat perihatin dalam diri kita. Sifat yang perihatin ini dapat dilihat melalui sesetangah masyarkat di Kuala Lumpur. hal ini dapat digambarkan melalui Datuk Tua yang bersyukur dengan rezeki yang diperolehinya daripada mengemis di kaki lima walaupun jumlah pendapatannya tidak mencecah 5 ringgit. Datuk Tua hanya dapat bersabar dan akur dengan kejadian yang berlaku. Kita hendaklah bersabar dan tabah mengharungi dugaan hidup. tetapi datuk Tua tetap bersyukur dengan rezeki yang diperolehinya. Datuk tua dan sumi melangkah meninggalkan kawasan tersebut dan mencari kehidupan yang baharu ditempat lain. sesetengan warga Kuala Lumpur yang lalu lalang di hadapan Datuk Tua yang perihatin akan diri Datuk Tua menderma kepadanya dengan meletakan duit syiling didalam tin susunya. digambarkan sebagai seorang yang tabah dengan nasib yang menimpa dirinya dan dia menganggap semua dugaan itu adalah ujian dan dugaan daripada Allah. Datuk Tua dan sumi perlahan-lahan beredar dari kawasan tersebut dan tidak lagi menghiraukan kebisingan ditempat itu. Kita hendaklah mempunyai sifat berperikemanusiaan dalam diri kita 50 .

Datuk Tua juga juga digambarkan sebagai seorang yang berperikemanusiaan. Datuk Tua tidak sampai hati melihat sumi yang masih berbalut dengan lampin yang dibuang didalam tong sampah. Sikap yang mementingkan diri sendiri ini dapat dilihat melalui sikap pihak kerajaan yang menghalau golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang. Kita janganlah bertindak zalim keatas orang yang miskin Peranan pihak kerajaan yang mana tidak memperdulikan nasib golongan miskin seperti Datuk Tua dilihat sebagai tindakan yang zalim. Mereka hanya mampu mengemis dikaki lima dan hidup di kawasan setinggan bagi meneruskan kehidupan mereka. Keadaan ini dapat digambarkan melalui sikap Datuk Tua yang mengambil dan menjaga sumi yang dijumpainya di dalam tong sampah. Golongan miskin seperti Datuk Tua yang hidup serba kekurangan tidak mendapat sebarang bantuan daripada kerajaan bagi memperbaiki kehidupan mereka. Tujuan pihak kerajaan menghalau penghuni gubuk-gubuk usang daripada tempat tersebut adalah semata-mata mereka ingin melaksanakan projek pembangunan bangunan 80 tingkat di kawasan tersebut. Sikap pihak kerajaan seperti ini mengambarkan mereka lebih mementingkan keuntungan kepada diri sendiri dan tidak mempedulikan akan nasib yang akan dialami 51 . Kita janganlah mementingkan diri dan tamak akan harta semata-mata untuk memenuhi kepentingan diri sendiri sehingga mendatangkan keburukan kepada orang lain.

TEMA 52 .oleh golongan miskin yang mendiami gubuk-gubuk usang tersebut pada masa yang akan datang. Atuk berasa kecewa. atuk telah mencadangkan supaya tagung dijadikan satu kewajiban untuk hantaran perkahwinan masyarakatnya. Atuk berasa gembira kerana sekurangkurangnya masih ada cucunya yang mahu mengangkat martabat memperjuangkan tagung. Semasa dalam mesyuarat untuk Pesta Kaamatan. CERPEN TAGUNG SINOPSIS Mengisahkan seorang atuk yang berusaha mempertahankan warisan tradisi masyarakatnya (kadazandusun) iaitu Tutuntung Tagung. cucunya juga tidak menghormatinya ketika ditanya soal tagung. Namun kepulangan cucunya Ito dari luar negara membawa rahmat kerana Ito berminat membuat kajian tentang warisan budaya masyarakat Borneo iaitu tagung. Cadangannya ditolak mentah-mentah kerana dianggap tidak praktikal dan sukar dilaksanakan. Atuk berasa kecewa kerana ada yang mengganggap cadangannya ada udang di sebalik batu. Anak cucunya tidak berminat untuk mengekalkan tradisi penggunaan tagung.

3. Cintakan tradisi bangsa. Tidak menghormati golongan yang lebih tua. Watak atuk digambarkan mencintai tradisi bangsanya iaitu tagung. Beliau sanggup berjuang dan berusaha mengetengahkan tradisi tagung kepada generasi muda. 2. Cucu kepada watak atuk iaitu Atom dan Atin hanyut dalam dunia permainan komputer yang melalaikan manusia. Sains dan teknologi yang melalaikan manusia. Watak Ursula digambarkan tidak menghormati orang yang lebih tua dimana dia telah memarahi ayahnya sendiri selepas mesyuarat untuk pesta Kaamatan. PERSOALAN 1. WATAK DAN PERWATAKAN 53 . akhirnya perjuangannya itu disambung oleh cucunya Ito yang berhajat membuat kajian tentang tagung dalam masyarakat borneo bagi tugasan universitinya.Kegigihan seorang atuk memperjuangkan warisan tradisional bangsanya iaitu tagung. Pelbagai rintangan dihadapinya. Watak atuk dalam cerpen itu bermati-matian mempertahankan tagung untuk bangsanya.

Merupakan anak sulung Ursila dan David. Beliau berhajat membuat kajian tentang tagung bagi tugasan universitinya selain bagi memartabatkan semula tradisi yang semakin dilupakan itu. Beliau pencinta tradisi bangsa iaitu tagung. Abag kepada Atom dan Atin dan merupakan cucu atuk. Ito. Buktinya ketika mesyuarat pesta Kaamata beliau mengusulkan supaya tagung wajib dijadikan sebagai hantaran bagi pihak lelaki untuk menikahi perempuan. Seorang yang berjiwa moden dan tidak mahu mengekalkan tradisi bangsa. Berkahwin bersama David. Beliau seorang berjiwa cekal. Dia juga tidak menghormati orang yang lebih tua di mana beliau telah memarahi ayahnya sendiri kerana cadangan mahu memartabatkan tagung. Seorang yang pintar sehingga melanjutkan pelajaran di university luar negara. LATAR LATAR MASA 54 . Berkemahiran membuat tagung sendiri. Atin dan Ito. Beliau seorang yang mencintai tradisi ialah tagung. Ursila Anak kepada atuk. berani menghadapi ujian dan sanggup menerima kritikan. Seorang yang penyayang terhadap adik-adiknya.Atuk Berusia lingkungan 80-an. Mempunyai tiga orang anak iaitu Atom.

3. Masyarakat ini diwakili oleh penduduk kampong yang bermesyuarat sebelum mengambil sesuatu keputusan. 2. Masyarakat yang mengikuti perkembangan sains dan teknologi. Mereka mengikuti perkembangan sains dan teknologi melalui permainan komputer yang mereka mainkan. iaitu seminggu lepas. Masyarakat yang bermuafakat. Kembali ke masa lalu. Masyarakat yang cintakan warisan bangsa. Masyarakat ini diwakili oleh Ursula dan anak-anaknya. Waktu petang dinyatakan sewaktu Ito sampai kerumahnya dan disambut meriah adik-adiknya. LATAR MASYARAKAT 1. 4. Masyarakat ini diwakili oleh atuk yang berjuang mati-matian demi mempertahankan warisan tradisi bangsanya. 2. Masyarakat ini diwakili oleh Atin dan Atom iaitu cucu atuk. Contohnya mereka bermesyuarat sebelum pesta Kaamatan tiba. Suasana dari pagi hingga petang dalam rumah Ursula. dan semua penduduk kampungnya yang cinta kemodenan. malah dituduh cadangannya ada udang disebalik batu. Atuk terkenangkan mesyuarat dibalai raya untuk pesta Kaamatan dimana cadangannya mewajibkan tagung sebagai hantaran ditolak.1. Masyarakat yang tidak menghargai kesenian warisan bangsa. 55 . Pada waktu pagi ketika Atom dan Atin leka bermain permainan computer sehingga tidak menghiraukan pertanyaan atuknya.

Semua penduduk berbincang dan mengambil kata putus bersama.LATAR TEMPAT 1. Balai raya. Ketika mesyuarat pesta Kaamatan diadakan. Mecintai tradisi bangsa Atuk sangat mencintai tradisi tagung dan berusaha mempertahankannya. 56 . Permuafakatan Nilai bermuafakat dapat ditunjuk oleh semua penduduk kampong yang berbincang sebelum mengadakan pesta keamatan. Akhirnya minatnya diteruskan oleh cucunya yang baru pulang dari luar negara iaitu Ito. 2. Rumah Ursila. 2. 3. NILAI 1. Menghormati golongan yang lebih tua. Beliau sanggup dicerca dan dianggap ketinggalan zaman kerana minatnya itu. Sewaktu atuk bertanyakan Atin dan Atom di mana Tagung dan ketika Ito pulang dari luar negara.

Dalam cerpen ini digambarkan watak atuk yang berusaha mempertahankan tradisi bangsanya iaitu tagung. Mereka tidak menghormati pandangan atuk yang ingin memartabatkan tradisi tagung. Dalam cerpen ini digambarkan watak Ursula dan anak-anaknya yang tidak menghormati ayahnya iaitu watak atuk. Dia juga ingin membuat kajian terperinci bagi memartabatkan semula tagung dalam masyarakat Kadazandusun. PENGAJARAN 1. Kita haruslah menghormati orang yang lebih tua daripada kita. Walaupun pelbagai tohmahan diterima. 3.Digambarkan pada watak Ito iaitu cucu kepada atuk. Contohnya : “Tak seorang pun tahu?” (halaman 102) 57 . Kita haruslah berbincang sebelum sesuatu kata putus diambil. Beliau menghormati usaha atuknya mempertahankan tagung. Akhirnya cucunya Ito menunjukkan minat untuk meneruskan perjuangannya. 2. dia tetap tabah. Kita haruslah mempertahankan tradisi bangsa. Dalam cerpen digambarkan masyarakat Kadazandusun yang berbincang sebelum mengambil sesuatu kata putus. Contohnya cadangan atuk untuk menjadikan tagung sebagai hantaran wajib bagi lelaki yang mahu masuk meminang ditolak setelah mengambil kira pandangan majoriti. GAYA BAHASA 1. Sinkof.

Contohnya : Tagung. Inversi. Contohnya . Walaupun mendapat pujian masyarakat anatarabangsa. seperti badut (halaman 102) 4. Contohnya : jejarum tawa ( halaman 102) 3. Contohnya : games (halaman 111) 6. idea Dukun Pak Bidin ditolak dikampung halamannya sendiri. Personifikasi. Chanang. Simile. Idea berkenaan dikemukakan oleh Pak Bidin dalam seminar antarabangsa “ Kelab Dukun Dunia” (KDD). Pada akhirnya Pak Bidin bertekad untuk menghapuskan pelbagai sindrom 58 . Bahasa Inggeris. laid dan wagu. Hal ini kerana tuk sidang lebih tertarik dengan idea anaknya. Contohnya : Hati : Retak apa yang tercalar ini ? (halaman 104) 5.2. Bahasa Dusun. Abdul Khalis seorang jurutera yang mendapat pendidikan di Barat. Tawag. (halaman 107) CERPEN SIDANG PARA DUKUN DAN SINDROM KARYA HASAN ALI SINOPSIS Cerpen ini mengisahkan Dukun Pak Bidin yang berupaya mengemukakan idea bernas untuk mengubat pelbagai sindrom penyakit yang melanda masyarakat seluruh dunia pada hari ini.

Kesungguhan dalam usaha ini dapat kita lihat melalui perwatakan Dukun Pak Badin yang bersungguh untuk mengetengahkan ideanya sehingga ke peringkat antarabangsa. Bagi memastikan sesebuah harapan itu berjaya. Walaupun mendapat tentangan dari tok sidang. Tanpa kesungguhan dalam melakukan sesebuah perkara susah untuk melihat perkara tersebut berakhir dengan jayanya. Kesungguhan untuk melakukan sesuatu perkara amat penting dalam memastikan matlamat atau tujuan yang dilakukan berhasil dengan jayanya. PERSOALAN Persoalan tentang kebijaksanaan dalam menyelesaikan masalah. Dukun Pak Badin tetap meneruskan usahanya bagi menyelesaikan sindrom yang terjadi di kampung halamannya sendiri. Dalam cerpen ini. 59 . yang bijaksana dalam menyelesaikan beberapa sindrom yang dihadapi oleh setiap Negara di dunia. kebijaksanaan dapat kita lihat dalam perwatakan Dukun Pak Badin. Dalam menyelesaikan sesuatu masalah. kebijaksanaan amat diperlukan bagi mencari jalan penyelesaian. komitmen yang tinggi amat diperlukan serta bersungguh dalam melakukan sebuah kerja.negatif dalam masyarakatnya dengan caranya sendiri sesudah tidak mendapat sokongan tuk siding. Buktinya dapat dilihat dalam halaman120 (madu ilmu). Seseuatu masalah tidak akan terlerai begitu sahaja tanpa tindakan yang bijaksana. Dukun Pak Bidin tetap mempertahankan kata-kata Laksamana Hang Tuah bahawa “ Takkan Melayu Hilang di Dunia!” Tema Cerpen Sidang Para Dukun dan Sindrom membawa tema kesungguhan dalam usaha.

Sebaliknya tuk sidang lebih percaya kepada anaknya sendiri untuk menyelesaikan perkara tersebut.Persoalan yang seterusnya yang cuba digarap oleh pengarang ialah persoalan tentang hasad dengki dalam masyarakat. malah orang yang mempunyai perasaan hasad dengki cenderung untuk melihat orang tersebut jatuh. Hal in ini terbukti apabila dia tidak mahu menerima idea Dukun Pak Badin untuk merawat sindrom yang terdapat dikampung halamannya sendiri. Hal ini mengundang orang ramai khususnya masyarakat dunia untuk mencari jalan penyelesaian dengan mengadakan diskusi bagi mencari jalan bagi mengatasi masalah tersebut. Dalam cerpen ini. Persoalan tentang permasalahan dunia. Sebagai contoh dalam masyarakat dunia telah mengadakan seminar “Kelab Dukun Dunia” (KDD) bagi mencari jalan penyelesaian bagi setiap masalah yang dihadapi oleh setiap Negara yang mengikuti seminar tersebut. tuk sidang digambarkan sebagai seorang yang mempunyai sikap hasad dengki. Hari-hari ini dunia banyak mengalami satu permasalahan yang mengundang kerisauan penduduk dunia. WATAK DAN PERWATAKAN 1) Dukun Pak Badin Seorang yang bijak 60 . Perasaan hasad dengki biasanya terdapat pada seseorang yang cemburu dengan usaha orang lain yang menonjol. Orang yang mempunyai perasaan ini tidak senang dengan kejayaan yang orang lain miliki.

Pak Badin mampu mengemukakan idea yang bernas setiap kali sindrom yang dihadapi oleh Negara lain diusulkan untuk mencari jalan penyelesaian. Dengan mempunyai pemikiran yang bijaksana. Seorang yang bersungguh-sungguh. Beliau juga tidak segan silu untuk mempromosikan belacan kepada perwakilan Negara lain. Seorang yang berjiwa patriotisme  Perkara ini dapat dibuktikan apabila Pak Badin menggunakan bahasa Melayu kita seminar KDD diadakan. maka setiap sindrom yang dihadapi oleh setiap Negara dapat diselesaikan. 61 . 2) Abdul Khalis • • Anak Tuk sidang Seorang jurutera kelulusan luar Negara Seorang yang mengagungkan Barat. Dapat dibuktikan apabila dia berjaya menyelesaikan sindrom yang dihadapi oleh Negara lain. Walaupun mendapat tentangan daripada tuk sidang berkaitan dengan hasratnya membantu penduduk kampung.  Hal ini dapat dilihat apabila Dukun Pak Badin mempunyai satu perasaan yang kuat untuk membantu masyarakat kampungnya menyelesaikan sindrom yang ada dalam kalangan masyarakat kampungnya. Pak Badin masih mempunyai sikap yang sungguh-sungguh melihat usahanya berjaya.

LATAR LATAR TEMPAT Dewan Seminar Tempat berlangsungnya seminar Kelab Dukun Dunia. Disinilah Pak Badin mengemukan ideanya mengatasi dindrom yang dihadapi oleh setiap negara. Malah kepulangannya ke kampung halaman menyebabkan seluruh penduduk kampung mengalami sindrom cinta akan barat yang dibawa oleh Abdul Khalis. Kampung halaman 62 . Hal ini dapat dilihat apabila beliau lebih mengagungkan bahasa Barat berbanding dengan bahasa Melayu.

mempunyai pemikiran yang bijaksana. LATAR MASYARAKAT Masyarakat yang hidup dalam segala permasalahan Perkara ini dapat dibuktikan apabila seminar KDD diadakan.Tempat asal Pak Badin.maka setiap sindrom yang dihadapi oleh setiap negara dapat diselesaikan.masing-masing setiap perwakilan dari seluruh negara ada menyatakan permasalahan(sindrom) yang mereka hadapi. Di kampung ini juga terjadinya sindrom yang menghantui penduduk kampung iaitu sindrom-sindrom subsidi dan sindrom cinta akan barat. Pak Badin mampu mengemukakan idea yang bernas setiap kali sindrom yang dihadapi oleh Negara lain disusulkan untuk mencari jalan penyelesaikan. Masyarakat yang bijaksana Dapat dibuktikan apabila dia berjaya menyelesaikan sindrom yang dihadapi oleh Negara lain. Masyarakat yang mempunyai Hasad Dengki Dalam cerpen ini.tuk sidang digambarkan sebagai seorang yang mempunyai sikap hasad dengki. 63 . Dengan . Sebaliknya Tuk Sidang lebih percaya kepada anaknya sendiri untuk menyelesaikan perkara tersebut. Hal ini terbukti apbila dia tidak mahu menerima idea Dukun Pak Badin untuk merawat sindrom yang terdapat di kampung halamannya sendiri.

Sarjan Saremaia Vakarusa adalah merupakan seorang tentera Kamonwel yang berasal daripada Fiji dan berhidmat mempertahankan Tanah Melayu semasa tahun 1952 hingga 1956. Setelah Tanah Melayu mendapat kemerdekaan. beliau telah meninggalkan Tanah Melayu dan pulang ke tempat asalnya Fiji. Oleh kerana 64 .RINDU TANAH MELAYU HASYIM LATIFF SINOPSIS Cerpen Rindu Tanah Melayu mengisahkan tentang seorang parajurit yang merupakan bekas tentera Tanah Melayu yang berasal daripada Fijin yang begitu rindu dan cintakan akan tanah Melayu.

Vakarusa tidak mahu pulang ke Fiji dan berniat untuk terus menetap di Malaysia walaupun lamarannya telah ditolak oleh Salmah. Selain itu juga. Oleh kerana semangat cintakan Tanah Melayu yang mendalam dalam dirinya . Namun begitu. Kedatangan Vakarusa ke Malaysia bukanlah semata mata untuk berjumpa dengan Kawannya Sarjan Seman tetapi ingin melamar Salmah menjadi isterinya. lamarannya telah ditolak oleh Salmah kerana merasakan usianya yang sudah tua dan keuzuran yang dialami . Sarjan Seman adalah merupakan rakan seperjuangannya semasa bertugas sebagai tentera. Salmah juga. PERSOALAN Kerinduan Kerinduan ini telah ditonjolkan oleh watak Saremaian Vakarusa yang telah jatuh cinta dengan seorang wanita Tanah Melayu yang bernama Salmah. Tanah Melayu adalah bumi yang bertuah yang kaya dengan keindahan alam dan budi bahasa bahasa masyarakatnya. TEMA Cerpen Rindu Tanah Melayu adalah merupakan sebuah cerpen yang bertemakan tentang semangat cinta akan Tanah Melayu. Beliau sanggup pulang ke Malaysia untuk berjumpa dengan Salmah dan Melawat rakan seperjuangannya iaitu Sarjan Seman. Semangat cinta akan tanah Melayu ini telah tonjolkan oleh seorang bekas tentera Fiji yang berhidmat di tanah Melayu sekitar tahun 1952-1956. tidak mahu membebankan Vakarusa dengan keuzurannya. Kebaikan dan kelembutan 65 .semangat cintakan akan Tanah Melayu dan mencintai seorang wanita berketurunan Melayu iaitu watak Salmah yang pernah berjasa merawat luka ketika kecederaan semasa peperangan. Bagi Vakarusa. Saremaia Vakarusa adalah seorang tentera berani dan ikhlas berjuang untuk mempertahankan tanah Melayu walaupun Tanah Melayu adalah bukan tanah airnya.

Kesetiaan kepada Tanah air Kesetiaan kepada Tanah air telah ditonjolkan melalui watak Sarjan Seman yang sanggup berkorban mempertahan Tanah Melayu. Sewaktu bersama-sama bertugas mempertahankan tanah air Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman sangat akrab dan sentiasa berkongsi suka duka pengalaman yang dilalui. Kesetiaannya kepada Tanah Melayu telah ditonjol melalui semangatnya yang tinggi. Perasaan cinta Perasaan cinta ini lahir daripada Sarjan Saremaian Vakarusa yang telah jatuh hati dengan kebaikan dan kelembutan budi bahasa Salmah yang telah banyak membantu merawat luka ketika cedera ketika bertempur.budi bahasa Salmah telah menyebabkan Vakarusa terpikat dan sanggup datang kembali ke Tanah Melayu untuk mencari Salmah walaupun telah lama meninggalkan Tanah Melayu. beliau sering menyanyikan lagu Bulan Malaya sebagai tanda semangat perjuangan mempertahankan Tanah Melayu dan mengingati nostalgia ketika berhidma menjadi tentera. Bertanggungjawab Persoalan tanggungjawab ini telah ditonjolkan melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang gigih dan kental dalam memperjuangkan Tanah Melayu daripada 66 . Persahabatan Persahabatan akrab ini telah wujud antara Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sama-sama bertugas menperjuangkan Tanah Melayu daripada ancaman musuh. Ini dapat dilihat ketika usianya telah tua.

Keikhlasan Keikhlasan ini telah ditonjolkan melalui watak Sarjan saremaian vakarusa yang ikhlas mempertahan Tanah Melayu walaupun Tanah Melayu bukan Tanah air. Manakala Halimah pula. Hal ini kerana semua jalan cerita mengikut urutan waktu.ancaman musuh.Mereka tidak pernah merasa kesal mempertaruhkan nyawa mereka tetapi merasa bertanggungjawab untuk mempertahankan Bumi Tanah Melayu yang bertuah. 67 . wanita yang merawat lukanya ketika mengalami kecederan semasa berperang dengan pihak musuh. Cerita ini bermula daripada pengenalan watak iaitu Saremaia Vakarusa yang melihat gambar-gambar kenangan ketika menyertai pasukan tentera. Beliau merasakan Tanah Melayu sebagai Tanah Melayu Tanah a PLOT Cerpen Rindu Tanah Melayu karya Hasyim Latiff ini mempunyai plot yang bersifat kronologi. Bagi Sarjan Saremaian Vakarusa Tanah Melayu adalah merupakan bumi yang bertuah yang kaya keindahan alam dan kelembutan budi bahasa masyarakat. Pada masa inilah Sarjan Saremaian Vakarusa telah jatuh hati dengan sifat lemah lembut dan sopan santun Halimah sebagai gadis Melayu. Pada tahap perkembangan pula pengarang mengetengahkan watak Sarjan Seman dan Halimah melalui imbas kembali peristiwa beliau bertugas di Tanah Melayu bersamasama dengan Sarjan Seman yang merupakan rakan seperjuagannya membela Tanah Melayu.

Saremaian Vakarusa telah datang ke Tanah Melayu untuk melawat sahabat Sarjan seman dan berjumpa dengan Halimah untuk dilamar menjadi isterinya. terdapat dua teknik plot yang digunakan oleh Hasyim Latiff antara teknik plot yang digunakan ialah teknik konflik dan suspen. Halimah telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa kerana tidak mahu menyusahkan Saremaian Vakarusa kerana keuzurannya dan usianya yang 68 . Melalui teknik konflik. penggunaan teknik ini dapat dilihat melalui konflik yang terjadi diantara Halimah dan Saremaian Vakarusa yang telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa yang ingin menjadikanya isteri. Walaubagaimanapun. Halimah tidak mahu menyusahkan Saremaian Vakarusa dengan keuzurannya itu. Saremaian Vakarusa tetap tidak mahu pulang ke Tanah Airnya dan mahu terus tinggal di Tanah Melayu kerana merasakan dirinya telah sebati dengan Tanah Melayu dan perasaan cinta akan bumi yang pernah diperjuang tetap dihati. Tahap puncak pula. Tahap peleraian pula. TEKNIK PLOT Melalui cerpan Cersang ini. Dengan keuzurannya itu. Halimah telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa kerana umurnya sudah tua dan mengalami keuzuran.Pada tahap perumitan pula. Halimah telah menyuruh Saremaian Vakarusa pulang ke tanah air keran dia tetap dengan pendiriannya tidak mahu menerima lamaran Saremaian Vakarusa.

kemudian dia segera mengeratkan mulutnya menyanyikan lagu semangat Bulan Malaya yang cukup member seribu kenangan kepadanya. Melalui teknik suspen pula. Sebagai contoh pada muka surat 133… • Teknik pemeriaan. 69 . Pembaca akan tertanya-tanya apa yang akan berlaku selepas Halimah menolak lamaran Saremaian Vakarusa adakah Saremaian Vakarusa akan terus memujuk Halimah untuk berkahwin dengannya atau pulang sahaja ke tempat asalnya. teknik pemeriaan. TEKNIK PENCERITAAN Antara teknik penceritaan yang digunakan oleh pengarang dalam cerpen ini ialah teknik imbas kembali. Halimah mengangap dirinya hanyalah menjadikan beban kepada Saremaian Vakrusa dan tidak mampu membahagiakannya. Penggunaan teknik ini dapat dikenalpasti apabila pembaca membaca cerpen ini. teknik dialog dan teknik menolog dalaman. Kemudian Sarjan Seman melihat kembali Gambus yang pernah dipetik disimpan di tepi dinding ketika bersama-sama dengan pasukan tentera Kamonwel.telah tua. • Teknik imbas kembali Teknik imbas kembali ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Seman yang mengimbul kembali kenangannya ketika bersama-sama berjuang menunut kemerdekaan.

• Teknik dialog.. Halimah telah merawat Saremaian Vakarusa dengan ubat herba asli daripada daun kayu. daerah Nausori. Sebagai contohnya pada muka surat 130 dan 131 LATAR LATAR TEMPAT Tanah Melayu Tanah air sarjan Seman dan Salmah Padang Syria Park Nausori Fiji Tempat tinggal Sarjan Saremaian Vakarusa di Tanah airnya Fiji.Teknik pemerian ini dapat dilihat melalui penceritaan secara langsung apabila pengarang menprkenalkan watak utama Saremaian Vakarusa yang merupakan bekas tentera yang pernah berhidmat di Tanah Melayu. Sebagai contohnya pada muka surat 129. Naitasiri dan Rewa Tempat-tempat asal Teman-Temannya sewaktu bertugas menjadi tentera Fiji Singapura Tempat Saremaian Vakarusa Chakobau menjalani latihan perang dipimpin oleh Ratu Edward 70 . Cawangan Tabara. Teknik dialog ini dapat dilihat melalui perbualan diantara Saremaian Vakarusa dan Halimah sewaktu Halimah merawat luka Saremaian Vakarusa yang tercedera sewaktu bertempur dengan pihak musuh. Pemerian ini dilakukan dengan memberikan penceritaan kepada watak utama yang sedang mengingati kenangannya sewaktu berhidmat sebagai tentera.

Komandaan Platun Mortar Kompeni A.Labis Tempat terciptanya lagu Bula Malaya yang dikarang oleh Josua Rabakuwaqa. Sarjan Saremaian Vakarusa juga telah meluahkan isi hatinya kepada Sarjan seman yang tertawan dan jatuh hati dengan sifar peribadi Salmah. Latar Masa -1954 Peristiwa Salmah merawat luka Vakarusa yang tercedera dibahu ketika bertempur dengan musuh. -1955 Peristiwa Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman bersembang sambil Sarjan Seman memetik Tali Karbus. Masyarakat Asing Golongan yang datang ke Tanah Melayu sebagai tentera untuk membantu mempertahankan Tanah Melayu. 71 . LATAR MASYARAKAT Masyarakat Parajurit Masyarakat ini adalah terdiri daripada golongan tentera yang memperjuangkan Tanah Melayu. Sarjan Saremaian Vakarusa telah memuji kecekalan dan kehandalan Sarjan seman dalam memperjuangkan Tanah airnya.

72 .Masyarakat Melayu Masyarakat yang berasal daripada Tanah Melayu WATAK DAN PERWATAKAN SAREMAIA VAKARUSA Watak utama dalam cerita Seorang tentera yang berasal daripada negara Fiji Berketerunan Inggeris Mempunyai tubuh badan yang sasa - Seorang yang bertanggungjawab Beliau sanggup mempertaruhkan nyawanya untuk Melayu walaupun Tanah Melayu bukan tanah airnya. Beliau juga telah jatuh cinta dengan keindahan alam. mempertahankan Tanah - Seorang yang sangat mencintai Tanah Melayu Beliau Ikhlas dalam memperjuangkan Tanah Melayu dan sanggup mempertaruhkan nyawanya demi menjaga kedaulatan Tanah Melayu daripda dicerobohi musuh.

- Mencintai seorang wanita Beliau telah mencintai seorang wanita Tanah Melayu bernama Salmah. - Seorang yang ikhlas Beliau adalah seorang yang ikhlas dalam menjalankan tugasnya sebagai tentera dan mengangap Tanah Melayu sebagai tanah air keduanya. SALMAH Watak pembantu yang penting Berketerunan Melayu Berkulit hitam Seorang yang baik hati 73 . Sifat kebaikan dan kesantunan budi bahasa yang begitu menawan hati Vakarusa sewaktu merawatnya ketika luka sewaktu berperang.- Seorang yang setia dalam persahabatan Beliau sangat setia dengan persahabatannya dengan Sarjan seman dan sanggup datang ke Tanah Melayu untuk berjumpa dengan Sarjan Seman yang telah lama berpisah sewaktu pulang ke Fiji setelah Tanah Melayu merdeka.

tergambar dengan kelembutan budi bahasa dan kesantunan budi ketika merawat Sarjan Saremaian Vakarusa walaupun berlainan keterunan - Mudah memberi senyuman Beliau ialah seorang yang mempunyai sifat yang lembut dan mudah memberikan senyuman buktinya ketika merawat Saremaian Vakarusa beliau sering kali tersenyum apabila Vakarusa cuba untuk mengusiknya dengan kata-kata gurauan. - Seorang yang tetap pendirian Beliau adalah seorang yang tetap pendirian dan tidak mudah dipujuk rayu. Buktinya ketika beliau merawat Sarjan Saremaian Vakarusa. Sifat baik hatinya iti. Buktinya beliau telah menolak lamaran Saremaian Vakarusa yang melamarnya menjadi isterinya kerana keuzuran tubuh badannya dan umurnya yang sudah tua. beliaub telah menerangkan kepada Saremaian Vakarusa kemujaratan ubat yang digunakan untuk merawat Vakarusa dan mengucapkan terima kasih kepada Vakarusa yang sanggup berjuang mempertahankan Tanah Melayu. SARJAN SEMAN 74 .Beliau telah merawat Sarjan Saremaian Vakarusa yang telah tercedera daripada peperangan. - RAMAH Beliau mempunyai sifat ramah dan mudah mesra dengan temannya.

- Setia kepada sahabat Kesetiaannya kepada sahabat dapat dilihat sewaktu beliau berjumpa dengan Saremaian Vakarusa beliau berpeluk pelukan dan menanyakan khabar. - Mempunyai semangat cinta akan Tanah Melayu Beliau adalah seorang yang mempunyai semangat patriotik yang tinggi.- Askar Tanah Melayu Berketurunan Melayu Pandai memetik alat muzik kabus. buktinya beliau sanggup mempertaruhkan nyawanya demi mempertahankan Tanah Melayu yang dicintai. Buktinya walaupun telah lama bersara daripada tugasnya sebagai tentera dan usia telah tua beliau masih menyanyikan lagu Bula Malaya sebagai tanda semangat cinta akan tanda air dan mengingati nostalgia ketika berjuang mempertahankan Tanah Melayu - Bertanggungjawab Beliau adalah seorang yang bertanggungjawab. NILAI 75 . Buktinya beliau digelar Sarjan Qabus kerana kecekapannya bermain Qabus dan kelunakan bunyi yang dimainkan.

-Bertanggungjawab Nilai Tanggungjawab ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sanggup mempertaruhkan nyawanya demi tanggungjawabnya mempertahankan Tanah Melayu. -Persahabatan Nilai persahabatan ini wujud antara watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sangat setia dalam persahabatan sehingga Sarjan Saremaian Vakarusa sanggup datang kembali ke Tanah Melayu untuk melawat walaupun sudah lama meninggalkan Tanah Melayu dan usia sudah tua.-PATRIOTIK Nilai patriotik ini dapat dilihat melalui Watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Saarjan Seman yang sangat mencintai Tanah Melayu dan sanggup berjuang bermati matian untuk mempertahankan Tanah Melayu -Cinta Nilai cinta ini wujud dalam watak Sarjan Saremaian Vakarusa yang telah jatuh cinta dengan watak Salmah yang telah membantunya ketika tercedera semasa dalam peperangan. -Keikhlasan 76 .

PENGAJARAN Kita seharusnya mempunyai semangat patriotik yang tinggi.Nilai Keihlasan ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa yang ikhlas dalam berjuang mempertahankan Tanah Melayu walaupun Tanah Melayu bukan Tanah airnya. - Kita haruslah mementingkan hubungan persahabatan dan saling tolong menolong antara satu sama lain. Hubungan persahabatan ini dapat di lihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Sarjan Seman yang sangat setia dalam persahabatan sehingga Sarjan Saremaian Vakarusa sanggup datang kembali ke Tanah Melayu untuk melawat walaupun sudah lama meninggalkan Tanah Melayu dan usia sudah tua. Semangat Patriotik ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa dan Saarjan Seman yang sangat mencintai Tanah Melayu dan sanggup berjuang bermati matian untuk mempertahankan Tanah Melayu. - Kita sebagai pejuang tanah air seharusnya menyemai sikap bertanggungjab sebagai pembela tanah air agar tidak dikotori oleh musuh Negara. Sikap bertanggungjawab ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa 77 .

Dalam teori structural ini.Keihlasan ini dapat dilihat melalui watak Sarjan Saremaian Vakarusa yang ikhlas dalam berjuang mempertahankan Tanah Melayu walaupun Tanah Melayu bukan Tanah airnya. gaya bahasa. Dalam mengkaji atau menganalisa antologi teks kesusasteraan melayu moden KBSM tingkatan 4 dan 5. aspek tema dan persoalan. 78 . Sebagai contohnya. PENGENALAN Dalam setiap analisa teks . - Kita hendaklah mementingkan keikhlas didalam melakukan sesuatu dan bukanlah hanya sekadar terpaksa. teori structural digunakan untuk mengkaji keseluruhan teks ini. pelbagai aspek yang dilihat untuk mengkaji keseluruhan teks ini.dan Sarjan Seman yang sanggup mempertaruhkan nyawanya demi tanggungjawabnya mempertahankan Tanah Melayu. pelbagai aspek yang perlu dititik beratkan. Hal ini adalah untuk pemahaman pelajar agar ianya lebih jelas dan padat. latar dan sebagainya.

CERPEN DIBAWAH LANGIT TAKUT-TAKUT SINOPSIS Cerpen ini menceritakan seorang wanita bernama Ardani yang mempunyai sifat murni dalam membantu masyarakat yang memerlukan bantuan biarpun ianya bukan masyarakatnya sendiri. Cerpen ini digunakan dalam kajian ini dan ianya akan berpandukan teori structural dimana kajian ke atas cerpen ini dapat dilakukan dengan jelas dan padat. penjelasan bagi latar masa. dan masyarakat. Ardani merupakan salah seorang sukarelawan Yayasan Sarang Bangun yang membantu mangagihkan pelbagai jenis bantuan kemanusiaan untuk mangsa perang Moro iaitu peperangan antara tentera kerajaan Filiphina (AFP)dengan pejuang Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) di Mindanao. bentuk cerpen. para pelajar mendapat sedikit sebanyak manfaat dan ilmu yang berguna dalam mempelajari ilmu kesusasteraan melayu. gaya bahasa. Kajian dikhususkan kepada genre cerpen yang bertajuk “ di bawah langit takut-takut” karya Amalia Fauza Bohari. Kesemuanya dapat dijelaskan dengan mengikut kretiria masing-masing bagi menambahkan pemahaman pelajar khususnya bagi pelajar tingkatan 4 dan 5 yang mengambil subjek kesusasteraan melayu. Ketepatan tema dan persoalan. tempat. Diharap juga dengan adanya kajian ini. Diharap dengan adanya kajian ini. 79 . watak dan perwatakan serta pelbagai lagi aspek penting dapat diungkai satu persatu dalam kajian teks ini.Pelbagai jenis genre yang terdapat dalam antologi ini. ianya dapat membantu dalam memahami cerpen ini dengan baik dan membantu guru dalam pengajarannya kelak memandangkan teks ini merupakan salah satu teks baru yang digunapakai mulai tahun ini.

kebuluran. kemiskinan. Ardani mendapati pelbagai titik hitam yang melanda kaum serumpunnya itu contohnya kehilangan nyawa. Ardani hanya memapu bertawakal agar sampai ke destinasi dengan selamat. 80 . Semasa berada di sana. Ardani begitu sayu mendengar cerita Ibu Bariah dan ianya menjadikan Ardani lebih takut dengan keadaan di situ. Begitu juga dengan Ibu Bariah iaitu seorang wanita yang kematian suami akibat peperangan itu. Bot yang dinaikinya itu terumbang ambing tatkala meluncur laju. Ardani juga berkesempatan mengenali beberapa orang tempatan di situ yang menceritakan kisah dan pengalaman mereka sewaktu dalam peperangan itu. ibu tunggal dan pelbagai lagi masalah yang membuatkan Ardani berasa begitu sedih. Pemnadu bot itu adalah seorang kanak-kanak yang berusia lingkungan 10 tahun. Ardani begitu sedih melihat penderitaan yang dialami oleh Rini dan cuba membandingkan kehidupan Rini dengan orang di Malaysia yang mana jauh bagai langit dengan bumi. Antaranya Rini seorang gadis yang kematian ayah akibat peperangan itu. Jumlah balu yang mendaftar di Filiphina adalah sebanyak 17000 orang dan 20 % daripadanya adalah mangsa peperangan Moro. Bagaimanapun. Mereka hidup dalam kemiskinan dimana rumahnya begitu daif sehingga layak dipanggil gubuk kerana ianya hanya seluas 10 meter persegi. Ibu Bariah menceritakan keperitan hidupnya setelah suaminya gugur dimedan perang.Ardani menyertai rombongan ini selama beberapa hari dan diberikan tugas untuk mengagihkan bantuan kepada mangsa. Ardani juga mendapat pelbagai pengalaman yang mencabar antaranya seperti menaiki pumpboat dari kampong menuju ke Bandar Isabela. Rini terpaksa menjaga adik-adiknya yang masih kecil memandangkan ibunya kelaur untuk mencari nafkah.

Di akhir hari Ardani dan rakan-rakanya di Filiphina. adakah dia sanggup datang semula ke sini jika diberi peluang lagi?. Sebagai seorang yang mempunyai sifat murni. Kesan peperangan Moro teelah menyebabkan ramai masyarakat tempatan di situ emnjadi mangsa.Ardani tersentak dengan soalan itu. Jika diberi peluang sememangnya Ardani ingin turut serta tetapi kalau boleh Ardani tidak mahu hidup di bawah langit takut-takut sebagaimana masyarakat di sana. seorang gadis dari Malaysia yang menyertai rombongan kemanusiaan Yayasan Sarang Bangun ke Mindanao. namun menjawabnya dengan tenang. Ardani ditanya oleh Nizam salah seorang rakannya dengan soalan. Filiphina. Ardani sanggup menyertai rombongan tersebut untuk menabur bankti kepada bangsa serumpunya itu. TEMA DAN PERSOALAN Tema bagi cerpen “ Dibawah langit takut-takut” ini adalah keprihatinan seorang gadis bernama Ardani dalam berbakti kepada masyarakat yang memerlukan bantuan kemanusiaan. Ardani dikejutkan dengan kematian budak yang menjadi pemandu bot yang dinaikinya untuk ke Bandar Isabela. Tidak cukup dengan itu. Ardani tersentak dengan berita itu namun tetap tabahkan hati. Beliau begitu perihatin dengan keadaan 81 . Ardani. Ardani juga meperingati semula keperitan hidup yang dilalui oleh Rini dan Ibu Bariah yang membawa seribu pengajaran kepadanya agar bersyukur dengan apa yang ada dinegara sendiri.

mangsa sehingga ingin turut serta dalam rombongan itu dan melihat sendiri keperitan dan penderitaan mangsa yang terlibat dalam peperangan Moro itu.

Persoalan Terdapat pelbagai persoalan yang terdapat dalam cerpen ini. Antaranya adalah Penderitaan yang dihadapi oleh mangsa-mangsa perang Moro. Hal ini dapat dilihat dalam contoh berikut : “ Barangay Takut-takut, sebuah perkampungan air yang letaknya di Jolo, iaitu ibu negeri wilayah Sulu di Filiphina merupakan gelanggang hidup kaum Moro yang sengsara dan menderita. Inilah akibat peperangan selama hamper 30 tahun antara tentera kerajaan Filipina dengan para pejuang Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro di Mindanao.” ( m/s 140)

Dengan petikan ini, dapat dilihat penderitaan yang terdapat dalam cerpen ini dimana kesengsaraan penduduk di Jolo yang sengsara dan menderita seperti yang digambarkan oleh Ardani watak utama dalam cerpen ini. Selain itu, persoalan Imansipasi wanita juga dapat dilihat dalam cerpen ini. Ianya adalah berpendukan kepada watak Ibu Bariah yang memperjuangkan nasib ibu tunggal yang menjadi mangsa selepas kematian suami akibat perang Moro itu. Hak –hak ibu tunggal seperti dinafikan dan hidup terumbang ambing selepas kematian suami yang selama ini menjadi tunggak dalam keluarga. Sebagai contoh dapat dilihat dalam petikan berikut :

82

“ Ketika perang dulu, kebanyakan kami memang lebih menumpukan soal rumah tangga. Akibatnya, apabila nyawa suami terkorban, kehidupan kaum wanita di sini menjadi kucar –kacir.” (m/s 147) “ Kebanyakan mereka memang tidak berpeluang mendapat peluang untuk mengikuti pendidikan formal. Kami bercadang mengadakan kelas-kelas pengurusan, perniagaan, atau paling tidak pun latihan kemahiran kraf tangan seperti menjahit, memasak, bertani, dan sebagainya. Cuma masalahnya, kami memerlukan dana yang banyak bagi memulakan latihan tersebut kepada bakal jurulatih.” (m/s 148)

Petikan di atas menunjukan perjuangan dalam menuntut hak ibu tunggal yang ingin meneruskan kehidupan dengan usaha mereka sendiri memandangkan mereka tidak lagi mempunyai suami. Perjuangan dalam imansipasi wanita ini juga membuatkan jalan cerita cerpen ini lebih menarik.

Persoalan yang seterusnya adalah Kegigihan dalam meneruskan kehidupan. Ianya dapat dilihat pada watak Rini seorang gadis yang kematian ayah dan terpaksa menjaga adik-adik yang masih kecil. Rini hidup dalam serba kekurangan namun ianya tidak mematahkan semangatnya untuk membantu ibunya. Sebagai contoh dalam petikan berikut : “ Rini pendiam orangnya. Namun, dia petah berbicara apabila diajukan soalan. Sesekali nada suaranya ditekan keras bagi menyatakan keperitan hidup dan tekanan yang dihadapinya. Lebih-lebih lagi tugasnya sebagai anak sulung kepada

83

enam adik beradik yang masih kecil. Tanggungjawab ini diambil alih setelah kematian ayahnya dan kesibukan ibunya mencari nafkah setiap hari.” (m/s 142) “Kami dikejutkan oleh tangisan adiknya yang berusia 5 tahun. Dia pulang ke rumah setelah puas bermain. Anak kecil itu meluru masuk ke rumah lalu merengek di bahu kakaknya. Dia meminta perutnya diisi. Buat kesekian kalinya hatiku dilanda kepiluan yang teramat sangat…” (m/s 142 dan 143)

LATAR Terdapat 3 jenis latar yang wajib dilihat dalam sesebuah karya iaitu latar masa, tempat dan juga masyarakat. Dalam cerpen “ Dibawah langit takut-takut “ ini, dapat dikaji beberapa aspek latar yang diingini.

Masa Latar masa dalam cerpen ini adalah seperti waktu tengahari, petang dan juga beberapa hari di Filipina. Sebagai contoh : “ Petang itu sengaja aku luangkan waktu dengan keluar berjalan-jalan sekadar mengmbil angin. Dari atas titi, dapat kutelahbahawa asalnya perkampungan ini merupakan persisiran sungai. Namun….” (m/s 148 dan 149)

84

sebuah perkampungan air yang letaknya di Jolo. ibu tunggal iaitu wanita yang kematian suami.” (m/s 150) Tempat Latar tempat dalam cerpen ini kebanyakannya di luar Negara iaitu di sekitar Filipina. Kampung Barangay Takut-takut.“ Engkau tahu.” jelas Nazim sewaktu kami sedang menikmati makan tengah hari sebagai santapan terakhir sebelum berangkat ke lapangan terbang. Kedaikedai yang terletak di Bandar Cotabato. Sebagai contoh : 85 . Ardani. dan juga masyarakat yang hidup dalam kemiskinan. Bandar Cotabato. kanak-kanak yang memandu kita ke Bandar Isabela tempoh hari ditemui mati lemas dibawa deras. Jolo. iaitu ibu negeri wilayah Sulu di Filipina merupakan gelanggang hidup kaum Moro…”( m/s 140) “ Kami berkesempatan meninjau secara dekat kedai-kedai di Bandar itu. Bandar Isabela dan Lapangan Terbang. Wilayah Mindanao itu sebenarnya banyak membantu penduduk di situ meneruskan kehidupan mereka…”( m/s 145) Masyarakat Masyarakat yang terdapat dalam cerpen ini adalah seperti masyarakat kampong air iaitu kaum Moro yang tinggal di persisir sungai. Antaranya adalah di Mindanao. Sebagai contoh : “ Barangay Takut-takut.

”(m/s 147) WATAK DAN PERWATAKAN Watak Dalam cerpen ini. terdapat kira-kira 17000 ahli wanita yang mendaftar dengan yayasan terbabit di sluruh Mindanao. Di sini. Setiap watak mempunyai perwatakannya yang tersendiri dan digarap baik oleh penulis. iaitu ibu negeri wilayah Sulu di Filipina merupakan gelanggang hidup kaum Moro yang sengsara dan menderita. Daripada maklumat yang diterima.“ Barangay takut-takut. sebuah perkampungan air yang letaknya di Jolo.” (m/s 140) “ Terkedu aku mendengarkannya. terdapat watak utama dan watak sampingan yang mewarnai cerita ini. sehingga kini. disenaraikan watak utama dan watak sampingan : - Watak dan Perwatakan Ardani 86 . Betapa sukarnya kehidupan. 20 peratusnya adalah balu bekas pejuang Moro.

Biar pun berada dalam serba kedaifan namun Rini tetap berjuang untuk meneruskan kehidupannya bersama ibu. Berumur lingkungan 40-an. Beliau juga seorang yang berjurusan Penulisan Kreatif di Akademi Seni Kebangsaan. Beliau seorang gadis yang berumur lingkungan 20-an. Rini Rini merupakan seorang gadis yang berumur 20-an.Perwatakan dalam cerpen ini berdasarkan kepada watak dalam cerita. gigih. dan adik-adiknya. memperjuangkan hak wanita khususnya balu dan janda yang sentiasa ditindas. tabah menjaga adik-adik yang masih kecil. seorang yang berjiwa kental. Kuala Lumpur. Beliau merupakan salah seorang ahli sukarelawan yayasan Sarang Bangun. suka membantu golongan yang memerlukan dan gigih dalam menolong mangsa-mangsa peperangan di Filipina. Ibu Bariah Seorang balu yang telah kematian suami akibat peperangan. Remy 87 . seorang yang begitu tabah. kelihatan matang dan mempunyai sifat gadis yang sempurna biarpun terdapat sedikit kekasaran pada nada percakapannya. berani. seorang yang pendiam. Seorang penyelia koperasi yang telah ditubuhkan oleh Yayasan Wanita Bangsa Moro. Cerpen ini menonjolkan watak seorang gadis iaitu Ardani. seorang yang gigih dalam mencari nafkah untuk menanggung kehidupan bersama-sama anak-anaknya.

nilai dan pengajaran merupakan salah satu elemen yang penting dalam struktur sesebuah karya.Seorang lelaki yang ditugaskan untuk menjadi juru gambar. Seorang yang baik.peramah dan juga suka bergurau. dan sanggup menyertai rombongan bersama Ardani untuk memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa peperangan di Moro. Aishah Rakan kepada Ardani. Seorang lelaki yang baik. terdapat beberapa nilai dan pengajaran yang diterapkan oleh penulis sebagai tatapan kepada pembaca. nilai 88 . namun sering bersama Ardani untuk mencari maklumat mengenai peperangan dan keadaan mangsa peperangan di Moro. Baik. sanggup menyertai rombongan bersama Ardani dan rakan-rakan lain unutk menghulurkan bantuan kemanusiaan. Seorang lelaki yang berumur lingkungan 20-an. NILAI DAN PENGAJARAN Dalam cerpen ini. berani. Seorang lelaki yang berumur lingkunagn 20-an. Zack Rakan kepada Ardani. Seorang gadis yang baik hati. Sebagaimana yang diketahui. Tidak sekumpulan dengan Ardani. Seorang gadis yang berumur lingkungan 20-an. berani dan juga suka memberikan pertolongan. berani dan rajin dalam bekerja. Oleh itu. Nazim Rakan kepada Ardani. Berumur lingkungan 20-an.

dan pengajaran dapat di lihat daripada petikan yang terdapat dalam cerpen. 89 . Dengan suasana yang tegang di sana. Keberanian Nilai keberanian boleh dilihat melalui watak Ardani yang mempunyai keberanian dengan menyertai lawatan kemanusiaan untuk membantu mangsa peperangan Moro di Filipina. mereka tetap memberikan bantuan kerana sifat kemanusiaan yang tinggi. Walaupun berbeza bangsa. warna kulit dan juga agama. 3. Rini tidak pernah mengeluh dan merungut tentang kesengsaraan keluarga mereka bahkan dia sanggup mencurahkan kasih sayang terhadapa adik-adiknya yang masih kecil. Kasih sayang Nilai kasih sayang ditunjukkan oleh watak Rini yang menyayangi adik-adiknya dan sanggup menjaga adik-adiknya ketika ketiadaan ibunya yang keluar mencari nafkah. Ardani masih juga mengikuti lawatan itu. Kemanusiaan Nilai kemanusiaan adalah berdasarkan kumpulan sukarelawan yang diikuti oleh Ardani untuk memberikan bantuan kemanusiaan kepada mangsa peperangan Moro. dan juga melalui watak dan perwatakan dalam cerpen ini. 1. 2.

5.4. Kegigihan Nilai kegigihan dapat dilihat melalui watak Ibu Bariah yang gigih meneruskan kehidupan biarpun tanpa suaminya yang telah meninggal dunia. Ibu Bariah seorang tabah dalam merempuhi cabaran dalam kehidupannya menyara anak-anak biarpun menjadi seorang ibu tunggal. Beliau begitu gigih mencari rezeki dengan membuka sebuah koperasi dan mencari nafkah untuk keluarganya biarpun mendapat halangan yang besar kerana beliau merupakan seorang ibu tunggal/ balu. Biarpun adik-adiknya merengek meminta makanan namun Rini tetap sabar dan memujuk adiknya dengan lemah lembut. Tanggungjawab 90 . Ketabahan Ketabahan boleh dilihat melalui watak Ibu Bariah yang tabah menghadapi liku hidup sejak kematian suaminya akibat peperangan Moro. 6. 7. Kesabaran Nilai kesabaran dapat dilihat melalui watak Rini yang sabar menjaga adik-adiknya yang banyak karenah. Sifat kesabaran yang tinggi membuatkan Rini menjadi seorang yang amat dikagumi oleh Ardani yang ketika itu datang melawatnya di rumah.

Kita hendaklah mempunyai sifat tanggungjawab yang tinggi dalam menjalani kehidupan seharian. Mereka masing-masing mempunyai tanggungjawab yang berat dan mereka memapu melaksanakannya dengan baik. Kita hendaklah sabar dalam menempuhi kehidupan yang penuh dengan cabaran dugaan agar kita dapat mencapai kejayaan. 2. 8.Nilai tanggungjawab dapat dilihat melalui watak Ibu Bariah dan juga Rini. Kecekalan Ibu Bariah tidak dapat disangkal lagi kerana. Biarpun pelbagai cabaran dan rintangan yang melanda. beliau sendiri telah berusaha untuk mencari rezeki bagi menanggung kehidupannya sekeluarga dan menegakkan hak wanita yang menjadi balu daripada di tindas pihak yang tidak bertanggungjawab Antara pengajaran yang terdapat dalam cerpen ini adalah : - 1. 91 . Kecekalan Kecekalan dapat dilihat melalui watak Ibu Bariah yang cekal mencari nafkah dan mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan biarpun telah kematian suami. namun mereka tetap meneruskan tanggungjawab mereka.

Ianya bertujuan untuk menarik minat pembaca dan juga mengindahkan lagi cerpen ini dari sudut penulisannya. Kita hendaklah mempunyai rasa kasih sayang terhadap sesama manusia tidak kira pangkat. GAYA BAHASA Dalam cerpen “ di bawah langit takut-takut” ini terdapat beberapa jenis gaya bahsa yang digunakan oleh penulis untuk mengindahkan lagi cerpen ini. Kita hendaklah tabah menghadapi liku-liku hidup yang semakin mencabar agar kehidupan yang diingini akan tercapai kelak. darjat mahupun kedudukan sesorang. Metafora 92 .” 2. Sebagai contoh. Antara gaya bahasa yang terdapat dalam cerpen ini adalah : 1. 4. Perkataan Aku disambungkan dengan perkataan pakai dan kibas. “ Kupakai kukibas-kibas dengan hujung jari. Kita hendaklah berani menempuhi segala rintangan yang mendatang. 5.3. Hybrid Penyambungan dua perkataan menjadi satu. Gaya bahasa merujuk kepada penggunaan keindahan dalam ayat mahu perkataan yang digunakan dalam penulisan cerpen.

bak.” 5.dulu.”. Sebagai contoh . 93 . Sebagai contoh . “Merupakan gelanggang hidup kaum Moro” dan “ Ada segarit senyuman tawar di sudut bibir gasdis itu. Sinkof Ringkasan perkataan. dahulu . Ianya meringkas sesuatu perkataan menjadi pendek iaitu seperti tidak – tak. umpama dan bagai. “Aku anggap jawapan Rini itu seperti serkap jarang sahaja. “seperti serkap jarang sahaja. Peribahasa Peribahasa juga digunakan dalam cerpen ini. Simile Perumpamaan yang menggunakan perkataan. seperti. Sebagai contoh. “Apatah lagi kebanyakan wanita di sini tak ada asas kemahiran hidup.” 4..”.Perumpamaan. Sebagai contoh . dan “ Hidup kami sejak dulu. Satu perumpamaan yang membawa makna lain kepada perkataan yang digunakan.” 3.

Permulaan petemuan Hardi dengan Gadis bernama Juliani itu bermula ketika Juliani datang bertandang kerumah Hardi yang mana Juliani berkawan rapat dengan adik Hardi iaitu Aziah.BAGAI HEMBUSAN BAYU SENJA (JURI DURABI) SINOPSIS Hardi berjalan-jalan ditepi pantai seorang diri lalu teringat kisah pengenalannya dengan seorang gadis manis berdarah Kadazan yang agak peramah dan lemah lembut. Aziah dan Juliani berkawan sejak dibangku sekolah ketika tinggkatan 1 lagi hingga sekarang satu tempat kerja. ahli keluarga mereka sudah tahu mereka berkawan malah 94 . Pada mulanya Juliani malu berbual bersama Hardi dan lama kelamaan mereka serasi. Saban hari percintaan mereka menjadi merka tidak dapat di pertikaikan lagi. Oleh kerana itu Hardi jatuh cinta kepada gadis itu. Dari pada itu Hardi dan Juliani berkenalan sehingga timbul bibit-bibit percintaan antara mereka berdua yang berlainan agama.

Namun Juliani sangup menukar agamanya dengan memeluk agama islam iaitu agama di anuti oleh Hardi. Tidak lama kemudian Hardi menerima sepucuk surat daripada Juliani yang mana isinya menyatakan Juliani mengikut keluarganya berpindah malah tempat kerjanya juga diminta tukar ini kerana keluarga Juliani tidak mahu dia menukar agama dan melarang Juliani berjumpa dengan Hardi lagi. Namun Hardi akur akan tindakan Juliani kerana Hardi tahu Juliani sangat menyayani kedua ibubapanya. Hardi akur dengan jawapan Juliani dan mereka tetap bersama. Percintaan merea berdua berakhir disitu. Ini kerana mereka berlainan agama. Pada suatu malam seperti biasa mereka bersama-sama duduk di tepi pantai berbincang tentang masa depan mereka. Hardi berasa resah dan sangat merindui Juliani. Persoalan 95 . Mereka berdua sudah merancang dan berjanji membina mahligai yang amat bahagia atas dasar cinta dan kasih sayang mereka. Hardi telah menyuarakan hasratnya inggin membawa Juliani lari dari keluarganya tetapi Juliani sangat menyayangi keluarganya oleh sebab itu Juliani menolak permintaan Hardi. Tema Percintaan berlainan agama. Hardi mencari Juliani namun pencarian Hardi menemui kegagalan. Cinta Juliani pada Hardi tidak dapat dibelah lagi. Pada masa itu Hardi telah menyuarakan ketakutannya kalau-kalau keluarga mereka tidak merestui hubungan mereka. Tidak lama kemudian Hardi berasa hairan kerana Juliani tidak ditemui lagi sejak 3 bulan.mereka berdua berjalan berdua-duaan ke panggung-panggung wayang dan ke tempattempat hibuaran. Hardi berasa sangat sedih akan jawapan Juliani dan tindakan keluarga Juliani memisahkan mereka berdua.

.Kasih sayang sesama makhluk .Tanggungjawab kepada ibubapa dan agama . berlengsung pipit mencintai agamanya Kaum Melayu seorang abg kepada aziah beragama islam cinta akan agamanya mencintai juliani 96 .Persahabatan yang ikhlas .Kepercayaan kepada agama Watak dan Perwatakan Hardi Juliani mencintai Hardi kaum kadazan beragama kristen kulit kuning langsat.

petang – di kediaman Hardi pertemuan pertama hardi dan juliani adik kepada Hardi bersahabat baik Juliani Beragama islam Periang Peramah lucu 97 .Di tepi pantai – hardi dan juliani berbincang dan bebual Latar Masa .kediaman rumah Hardi .- patuh kata kedua ibubapa pemalu dan lemah lembut seorang yang tabah aziah Latar Latar Tempat .senja – hardi berjalan seorang diri di tepi pantai .

Kasih sayang – hardi mencintai juliani dengan kasih dan tanggungjawab .keikhlasan – juliani ikhlas mencintai Hardi hinga inggin menukar agamanya Pengajaran 98 .masyarakat sayang menyayangi .Masyarakat yang berbilang kaum .malam – hardi dan juliani berbincang tentang hubungan mereka di tepi pantai Latar Masyarakat .masyarakat patuh kepada kedua ibubapa Nilai .Masyarakat yang berbilang agama .Menjaga nama baik keluarga – juliani tidak mahu mengikut Hardi yang mana hardi mahu membawa juliani untuk kahwin lari .patuh kata kedua ibu bapa – juliani patuh kepada kedua ibubapanya walaupun cintanya di halang kedua ibubapanya ..

Selamat Gajah membawanya ke Melaka dan terus bertahan untuk menentang pencerobohan Portugis di Melaka.Kita mestilah kasih sesama makhluk . bangsa dan tanah air yang dicintai.Kita hendaklah tabah mengahadapi dugaan hidup .kita hendaklah menjaga nama baik keluarga BENDAHARA TEPOK SINOPSIS Drama Bendahara Tepok mengisahkan tentang semangat dan kepahlawanan Bendahara Melaka ketika zaman pemerintahan Sultan Mahmud iaitu zaman kejatuhan Melaka kepada Portugis.Kita patutlah ikhlas dalam menjalinkan persahabatan . Bendahara Tepok adalah merupakan Bendahara Melaka yang terakhir yang begitu menyanyangi Melaka dan sanggup mati demi mempertahankan kedaulatan Melaka daripada pencerobohan Portugis. Selamat Gajah terpaksa membawa Bendahara Tepok beundur di Ulu Muar kerana ramai pahlawan dan 99 . Walaupun umur beliau ketika itu telah menjangkau 90 tahun dan lumpuh tetapi beliau berani dan bersemangat menentang Portugis demi membela agama. Walaupun lumpuh beliau masih lagi bersemangat dan meminta hulubalang yang menjaganya.. Namun begitu.Kita mestilah patuh kepada kedua ibu bapa .

hulubalang Melaka telah terkorban. Kampar dan akhirnya. Bendahara Tepok telah mencampakkan batu yang dibawanya dan telah ditakdirkan batu itu tenggelam. Namun begitu. Namun begitu. pada mulanya Bendahara Tepok tidak mahu berundur dan bersemangat untuk terus mara menentang tentera Portugis walaupun telah mendapat perintah daripada Sultan Mahmud tetapi setelah dipujuk oleh Selamat Gagah. Puteranya baginda membuka negeri di Johor. Sultan Mahmud. Sejak itu. Pada mulanya Sultan Mahmud dan hulubalangnya berhajat untuk membina semula sebuah negeri baru di Pagoh kerana pagoh termasuk didalam daerah Melaka. Sultan Mahmud dan Hulubalang sekalian pengikut terpaksa berundur ke Pahang kerana kedatangan tentera Portugis untuk mendapat Sultan Mahmud Syah. tempat tersebut dinamakan Lubuk Batu. Di lubuk itu. Manakala angkatan Bendahara Tepok berundur ke sebuah lubuk anak Sungai Muar. Hang Nadim dan anaknya Khoja Ahmad supaya berundur kerana angkatan Hulubalang Melaka sudah tidak mampu lagi untuk melawan kerana banyak yang tercedera. Akhirnya Bendahara Tepok bersetuju untuk berundur dan meminta seri Nara mengangkat batu besar dan membawa batu tersebut ke lubuk sungai untuk di campakkan untuk membuat pertimbangan iaitu jika batu yang dicampaknya itu timbul mereka akan kembali semula untuk mendapatkan Melaka dan jika tenggelam mereka terpaksa bernegeri di tempat lain. Tun Fatimah pemaisurinya dan hulubalangnya juga terpaksa berundur kerana Portugis yang sangat kejam dan tidak mampu bertahan lagi. Sultan Mahmud syah dan Pemaisurinya serta pengiring-pengiringnya terpaksa berundur ke Pahang. 100 . Selain itu. Kota Bentayan dan kota Pagoh runtuh diserang Portugis. Kesudahan cerita ini.

Selepas itu. Oleh Sebab itu. jajahan itu dinamakan Segera Amat iaitu pada masa kini dikenali sebagai Segamat. BENDAHARA TEPOK TEMA Drama Bendahara Tepok bertemakan perjuangan menentang penjajah yang hendak menceroboh Kota Melaka. Perjuangan yang ditunjangi pahlawan Melayu melaka berusaha mempertahankan Kota Melaka yang diserang oleh askar Feringgi. Walaupun Bendahara Tepok sudah tua dan mengalami kecacatan fizikal. Selamat Gagah membawa Bendahara Tepok itu sangat segera. Apabila Bendahara Tepok itu meninggal dunia. PERSOALAN Persoalan Perpaduan Persoalan ini menjadi salah satu sebab Kota Melaka tewas apabila diserang askar Feringgi.Selepas peristiwa itu. Hulubalang Melaka dikatakan tidak bersatu padu sehingga menjadikan itu 101 . Bendahara Tepok juga dikenali sebagai Bendahara Lubuk Batu. Semangat perjuangan yang tinggi dapat dilihat dari watak-watak dalam drama ini terutamanya watak Bendahara Tepok yang sanggup bermatian untuk mempertahankan Kota Melaka. jenazahnya dimakam di Lubuk Batu. semangatnya berjuang menentang Feringgi sangat tinggi .

SERI NARA: Tidak. Selagi kita semua masih hidup. Contoh yang terdapat dalam drama ini ialah ketika Sultan Mahmud berundur dari Kota Melaka. Petikan dialog tersebut diucapkan oleh Seri Nara dan Hang Kadim. SERI NARA: Kita tewas kerana kurang perpaduan. Baginda bertemu dengan Hang Kadim dan Seri Nara yang juga turut berundur sebelum itu. tidak. Askar Feringgi dapat memanjat naik di jambatan. hulubalang. Seri Nara melahirkan kebimbangannya terhadap keselamatan Sultan Mahmud serta meluahkan taat setianya untuk melindungi baginda. Tidak sungguh-sungguh berjuang menentang musuh. Sebab itu kita tewas. tuanku takkan ditawan dan dibunuh! Kita masih taat dan setia . SERI NARA : Ramai Hulubalang kita terkorban . HANG KADIM : Tanganku luka terkena peluru (memegang luka).masih terus berbakti 102 .kelemahan Kota Melaka dan berjaya diceroboh oleh askar Feringgi.MS 169) Persoalan Taat setia pada pemerintah Drama ini juga menyelitkan persoalan taat setia rakyat jelata kepada pemerintah iaitu Raja. (Petikan Drama Bendahara Tepok. Persoalan ini dapat dilihat daripada dialog Seri Nara dalam drama ini.

ramai orang besar terkorban. Petikan dialog tersebut dapat menggambarkan kezaliman raja . SERI NARA: Tentu kesal.. Persoalan ini digambarkan daripada dialog Seri Nara dengan Hang Kadim. Siapakah menghukum bunuh Raja Zainal. kerana kezaliman baginda membunuh. (Petikan Drama Bendahara Tepok.MS 177) Kekejaman Penjajah Dalam drama Bendahara Tepok. HANG KADIM: Kita harus lindungi tuanku. Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir dan keluarganya? Dan banyak lagi kekejaman berlaku? (Petikan Drama Bendahara Tepok.kepada raja kita. Kota Melaka telah diceroboh oleh askar Feringgi yang mahu menjajah Melaka. taat setia kita masih tetap pada tuanku dan keluarga. Raja adil harus dijunjung. Raja itulah rakyat dan rakyat itulah raja. Berlaku kerosakan harta benda dan juga ramai hulubalang serta 103 . itulah raja.MS 176) Persoalan Kezaliman Raja Kezaliman raja juga menjadi persoalan dalam drama ini.

Watak Utama 1. Sungguh kejam musuh. rumah-rumah ibadat dan madrasah dibakar. menara istana di tepi sungai rosak binasa. Watak-watak ini memainkan peranan yang penting bagi menghidupkan drama ini menjadi sebuah cerita yang menarik. peluru meriamnya memecah tembok kota. terdapat 10 watak secara keseluruhannya. Watak utama adalah peneraju utama dalam drama ini.MS 182) WATAK DAN PERWATAKAN Dalam drama “ Bendahara Tepok”. Bendahara Tepok 104 . Manakala watak sampingan adalah pembantu untuk watak utama.rakyat biasa terkorban. terbunuh tak berpusara. (Petikan Drama Bendahara Tepok. kalau tidak. PANGLIMA ALANG: Bersyukur datuk selamat. Ramai perempuan kita ditawan dan diculik. Ianya dibahagikan kepada 2 bahagian watak iaitu watak utama dan watak sampingan. datuk juga terbunuh. kanak-kanal kita juga diseksa. dibawa lari Selamat pengecut ini. Contoh petikan yang jelas dapat menggambarkan persoalan kekejaman Feringgi dapat dilihat dalam dialog dibawah: BENDAHARA : Aku baru tiba di sini. Aku tahu orang-orangku terbunuh di pantai.

namun semangat ingin mempertahankan tanah air sungguh kuat. Tegas dan sangat cinta akan tanah airnya iaitu Melaka. Panglima Alang 7. Biarpun umurnya sudah dimamah usia dan menghidap penyakit lumpuh. Raja Sulaiman 2. 2. Seri nara Watak sampingan 1. Khoja Ahmad PERWATAKAN 1. Sultan Ahmad 4. Tun Fatimah 5.2. Bendahara Tepok Seorang yang mempunyai semangat juang yang tinggi. Sultan Mahmud 3. Hang Kadim 3. Selamat Gagah 6. Hang Kadim 105 .

Sultan Ahmad Raja Muda iaitu pengganti kepada Sultan Mahmud. 4. Tun Fatimah Pemaisuri Melaka dan isteri kepada Sultan Mahmud. Biarpun Melaka telah ditawan oleh Portugis. Masih muda dan masih lagi mentah dalam hal ehwal pemerintahan. Seorang yang pandai bermain senjata dan bersilat namun berundur ketika diserang oleh Portugis kerana kekurangan senjata api dan jumlah tentera Portugis sangat ramai. Seorang bijak dan tidak mengikut perasaan. 6. Beliau dan Hang Kadim berjuang untuk mendapatkan semula Melaka. 3. 5. Seorang yang berani dan tegas. Sultan Mahmud Seorang sultan yang kejam dan zalim. Seri Nara Seorang hulubalang sama seperti Hang Kadim. 106 .Seorang hulubalang yang mempunyai semangat mempetahankan tanah air. beliau ingin merampas semula Melaka daripada tangan Portugis. Pentingkan diri sendiri dan tidak memperikemanusiaan terhadap rakyat dan juga pembesar-pembesarnya.

Khoja Ahmad Anak kepada Bendahara Tepok.kita tak banyak senjata api.7. Dalam drama Bendahara Tepok kita boleh lihat terdapat singkatan tak. Berani dan berjuang untuk mendapatkan semula Melaka dari tangan Portugis. Selamat Gagah Orang kanan kepada Bendahar Tepok. 8. Panglima Alang Hulu baling Melaka. Contohnya. 2-Aliterasi 107 . Berani dan gagah namun dituduh pengecut oleh Bendahar Tepok kerana lari berundur dan memangku bersama Bendahara Tepok yang sudah uzur. GAYA BAHASA 1-Sinkof Sinkof ialah singkatan kata.Kita juga kalah senjata. 9.

supaya tak diketahui musuh. angkatan perang portugis menyerang dan menakluki LATAR TEMPAT. 108 . Di tepi hutan . Dalam drama Bendahara Tepok kita boleh lihat terdapat pengulangan huruf konsonan b. Contohnya. Tebing Sungai Melaka Tempat Khoja Ahmad dan ayahnya Bendahara Tepok dengan Askar ferenggi. Waktu Pagi Seri Nara dan hang Kadim sampai di Ulu Muar.berbagi-bagi berundur. kerajaan islam Melayu Melaka ditawan oleh portugis. Pada tahun 1511.Aliterasi ialah pengulangan huruf konsonan. bertahan dan berperang Ulu Muar Tempat Hang Kadim dan seri Nara berundur selapas Melaka diserang dan ditawan oleh Portugis. Harus mereka berpecahpecah. 3- LATAR MASA.Tempat Hang Kadin dengan Seri Nara berbual-bual tentang kejatuhan kerajaan Melaka di tangan portugis. Tahun 1511 kota Melaka .

109 .Bentayan Tempat Sultan Ahmad dan Raja Sulaiman ingin membuat kota dan bertahan daripada serangan portugis. Disini juga terletaknya istana dan Almarhum Sultan Alaudin ayahnda Sultan Mahmud. Lubuk Batu Tempat Datuk Bendahara Tepok mencampakan batu yang dibawanya dan dikawasan tersebut jugalah tempat makam Datuk Bendahara Tepok. Masyarkat daripada golongan diraja. Pagoh Tempat Sultan Mahmud dan Tuanku Permaisuri berundur dan bertahan selepas istana Melaka di tawan oleh Portugis. makam Bertam Ulu Melaka Tempat Datuk Penghulu Bendahari dan Datuk Temenggung membawa pihak perempuan berundur daripada serangan angkatan tentera portugis. LATAR MASYARKAT. Disini juga tempat Datuk Penghulu Bendahari dan Datuk Temenggung ingin berkumpul dan membuat kubu.

Sultan Ahmad iaitu Raja Muda dan Tun Fatimah. Masyarakat yang taat setia kepada Sultan. Selamat Gagah iaitu orang kanan Bendahara Tepok. Masyarkat yang taat setia kepada sultan ini dapat dilihat melalui kata-kata yang diluahkan oleh Seri Nara yang mana mengatakan Sultan Mahmud tidak akan ditawan dan dibunuh selagi hulubalang dan para pembesar Melaka sepereti Hang Kadim. Masyarakat yang mengambil berat. Masyarkat yang mengambil berat ini dapat dilihat melalui watak Seri Nara dan Hang Kadim yang mengambil berat akan keadaan Datuk bendahara yang tua dan uzur serta tepok yang berjuang mempertahankan Melaka daripada serangan angkatan tentera portugis.Masyarkat yang berasal daripada golongan istana ini diwakili oleh Sultan Mahmud yang mana memerintah Melaka pada ketika itu. Seri Nara. Masyarakat daripada pembesar istana. 110 . Kohja Ahmad anak bendahara Tepok. Selain itu golongan diraja yang lain terdiri daripada Raja Sulaiman iaitu Ayahanda Saudara Sultan Mahmud. Hang Kadim dan Seri Nara iaitu Hulubalang Melaka. Masyarkat yang berasal daripad golongan pembesar istana ini diwakili oleh Datuk Bendahara Tepok. Mereka ini akan berjuang habis-habisan untuk melindungi Sultan Mahmud daripada serangan angkatan tentera Portugis. permaisuri Melaka. Hang Kadim ingin membawa Seri Nara mencari Datuk Bendahara. Datuk bendahara dan yang lain-lain masih hidup.

Plot Permulaan Drama ini dimulakan dengan watak seri Nara dan Hang Kadim mengadu tentang kekecewaan diserang penjajah. Masyarkat Yang berani ini dapat dilihat melalui Watak Datuk Bendahara. Datuk bendahara juga mengarahkan Selamat Gagah untuk menghantarnya kembali ke Melaka untuk menentang pihak portugis.Masyarakat yang zalim. Bendahara Seri Maharaja Tun Mutahir dan keluarganya. Keadaan ini dapat dibuktikan melalui kata-kata Seri Nara yang mengimbas kembali peristiwa yang membawa kepada perpecahan diantara golongan pembesar Melaka. Datuk Bendahara yang sudah tua. Masyarakat yang berani. uzur dan tepok tidak gentar menentang angkatan tentera portugis yang menyerang Melaka kerana mempunyai semangat yang berkobar-kobar dan bertanggungjawab. tetapi dihalang oleh Hang Kadim. Seri Nara dan Panglima Alang. Datuk Bendahara tetap mahu berjuang menentang tentera portugis yang menyerang Melaka. Masyarakat yang zalim ini dapat melalui watak Sultan Mahmud yang mana membunuh orang-orang besar seperti Raja Zainal. Sewaktu orang kanannya iaitu Selamat Gagah membawa Datuk Bendahara berundur Ulu Muar Datuk Bendahara memarahi Selamat Gagah kerana membawanya berundur. Perkembangan 111 .

Kemuncak Kemuncak drama ini Kota Bentayan dan kota Pagoh runtuh diserang Portugis. Beliau tidak gentar menentang musuh sebaliknya menunjukkan darah-darah musuh yang terlekat pada pakaiannya 112 .Perkembangan drama ini dikembangkan dengan watak Raja Sulaiman dengan Seri Nara dan Hang Kadim berbincang mengenai keadaan masing-masih. Hang Kadim bersyukur kerana dapat melepaskan diri dalam serangan portugis. Sultan Mahmud syah dan Pemaisurinya serta pengiring-pengiringnya terpaksa berundur ke Pahang. Nilai bersyukur merupakan nilai yang dituntut dalam agama islam. jenazahnya dimakam di Lubuk Batu.Contohnya. NILAI BERSYUKUR Dalam drama ini terdapatnya nilai bersyukur. Puteranya baginda membuka negeri di Johor. Beliau memanjatkan kesyukuran kerana nyawanya dipanjangkan.Sultan Ahmad menunjukkan semangatnya dalam menentang musuh.Contohnya. Bendahara Tepok juga dikenali sebagai Bendahara Lubuk Batu. Oleh Sebab itu. Peleraian Apabila Bendahara Tepok itu meninggal dunia. Bersemangat Dalam drama ini adanya nilai bersemangat. Mereka berada dalam keadaan cemas dalam menghadapi keadaan genting. Kampar dan akhirnya.

Contohnya Hang Kadim amat perihatin terhadap Bendahara Tepok. Prihatin Nilai prihatin juga terdapat dalam drama Bendahara Tepok. Beliau mengatakan bahawa selagi beliau masih hidup dia akan sentiasa taat kepada Sultan Mahmud. 113 . Beliau juga mengatakan kejatahan Melaka akan dijadikan pengajaran kepada semua orang. Contohnya. Contohnya.Seri Nara seorang yang taat kepada Rajanya. Sultan Mahmud begitu bersemangat dalam menentang musuh. Pengajaran Kita hendaklah bersemangat dalam melakukan sesuatu.Taat Nilai taat juga terdapat dalam drama Bendahara Tepok. Nasihat Nilai nasihat amat berguna kepada setiap orang.Itulah yang menunjukkan taat setia kepada raja. Beliau merisaukan kedaan Bendahara Tepok yang sedang berjuang dan membimbangi usaha Bendahara Tepok hanya sia-sia sahaja kerana Bendahar tepok sudah tua lagi tepok yang mahu menentang musuh. Sifat semangat yang kuat akan menjadikan kita lebih berjaya. Contohnya.Hang Kadim menasihati rakannya Seri Nara supaya jangan disebut-sebut mengenai sejarah Melaka yang lepas.

Mereka dengan beraninya telah menyerang kapal lanun di Selat Melaka Mereka terperangkap dan menjadi tawanan lanun di atas kapal lanun bernama “Samudera Buas” sebagai tawanan. Kita janganlah terlalu bersikap terlalu angkuh.Seri Nara seorang yang taat kepada Rajanya. Cohntohnya. Hang Lekir dan Hang Lekiu yang berani menentang lanun di selat Melaka.Nakhoda Antah Berantah menetapkan untuk membunuh 5 perwira itu pada keesokan pagi kerana undang-undang laut mereka yang 114 . Bendahara tepok yang sudah tepok terlalu angkuh dengan kekuatannya untuk menentang musuh.walaupun kakinya te DRAMA LIMA PERWIRA SINOPSIS Secara keseluruhannya drama ini mengisahkan lima pahlawan Melaka sewaktu kecil iaitu Hang Tuah. Hang Kasturi. Semasa dalam tawanan lanun mereka cuba didera dan diseksa oleh Juragan Kilat Bersiung tapi sempat dihalang oleh ketuanya iaitu Nakhoda Antah Berantah . Contohnya.Kita hendaklah taat terhadap raja.Itulah yang menunjukkan taat setia kepada raja. Beliau mengatakan bahawa selagi beliau masih hidup dia akan sentiasa taat kepada Sultan Mahmud. Hang Jebat.

Hang Jebat. Juragan Kilat Bersiung telah dibunuh oleh Hang Jebat ketika dia mencabar lawan satu sama satu. Hang Jebat. Mereka berlima begitu berani menentang lanun-lanun yang berada di peraian laut Melaka. TEMA Drama ini bertemakan perjuangan menentang munsuh untuk menegakkan keamanan. Hang kasturi. 115 . Lima perwira juga Berjaya menyedarkan Nakhoda Antah Berantah untuk kembali menjadi rakyat yang taat kepada Sultan Melaka. Hang Lekir dan Hang Lekiu. b) Semangat kerjasama Kegiatan lanun yang ganas di sekitar laut Melaka ketika itu dapat ditumpaskan oleh lima orang perwira ini hasil semangat kerjasama yang tinggi antara mereka. semangat perjuangan itu jelas kita dapat lihat melalui kelima-lima watak utama dalam drama ini iaitu Hang Tuah. mereka berlima berjuang menentang lanun di perairan Melaka suatu ketika dahulu.tidak membenarkan mereka membunuh pada waktu malam. Hang Lekir dan Hang Lekiu. Pada akhirnya lima perwira dapat membunuh Lela Tunjang iaitu lanun yang gagah perkasa dan pegawai lanun iaitu Juragan Kilat Bersiung ketika dia leka ingin menyeksa mereka. Hang kasturi. PERSOALAN a) Keberanian Persoalan keberanian ini dapat kita lihat dalam lima watak drama ini iaitu Hang Tuah.

hal ini kerana. contohnya. Hang Jebat dan rakan-rakan mereka yang lain. 116 .bahagi kepada Sultan Melaka menyebabkan mereka memikul amanah Sultan untuk memerangi kegiatan Lanun di Laut Melaka. c) Ilmu kepahlwanan yang tinggi Kelima-lima perwira Melaka itu. Hang Tuah dan sahabatnya tidak mudah mengelabah apabila ditangkap oleh Juragan Kilat dan pengikutnya. cekal dan mencari jalan penyelesaian untuk bebas daripada tahan lanun-lanun tersebut. nescaya usaha untuk melumpuhkan kegiatan ganas lanun itu pasti akan gagal. e) Tidak mudah panik Kita tidak seharusnya mudah panik atau mengelabah apabila menghadapi sesuatu situasi yang tidak diduga. kecuali mereka-mereka yang telah memiliki ilmu yang tinggi sahaja seperti Hang Tuah. d) Menurut perintah Hang Tuah dan sahabatnya yang lain digambarkan pahlawan yang menurut perintah sultan Melaka ketika itu. sebaliknya lima perwira itu. malah. mempunyai ilmu berlawan dengan munsuh yang tinggi. bukan mudah untuk mengalahkan lanun seperti Juragan Kilat Bersiung dan pengikutnya yang lain.tanpa kerjasama yang jitu antara mereka. semangat kesetiaan yang tinggi dan tidak berbelah.

watak dinamik. 117 . tidak berkembang. watak sampingan. Watak dinamik ialah watak yang mengalami pelbagai konflik. perkembangan. 7. Watak yang kurang penting dalam cerita disebut watak sampingan. Perwatakan pula ialah pelukisan tentang watak dari aspek luaran dan dalaman. 5. 3. cara bercakap. Sifat perwatakan digambarkan melalui tindak-tanduknya. mengubah sikapnya. 6. Watak bulat amat menarik kerana watak jenis ini menuju ke pelbagai arah sama ada menambah pengalamannya. atau watak-watak berkenaan. dan permasalahan dari awal hingga akhir. watak pipih. 9. watak bundar. dan tidak bergerak. fizikalnya. serta gambaran perasaan seseorang atau watak itu. watak statik. Perlibatan secara langsung atau secara tidak langsung olen pengarang melalui aksi. dan tidak memeranjatkan pembaca. 10. iaitu watak utama. persoalan. Watak pipih lazimnya tidak kompleks. rupa paras. Watak statik atau kaku tidak mengalami apa-apa perubahan. 8. Watak yang berperanan amat penting disebut watak utama. 2. Watak ialah pelaku atau tokoh dalam sesuatu karya yang menggerakkan cerita dengan cara berinteraksi sesama watak dan alam. dan fizikalnya. tutur kata. 4. kepercayaannya dan ideologi. Dalam sesuatu cerita lazimnya terdapat istilah yang berkaitan dengan aspek watak.WATAK DAN PERWATAKAN 1. cara berfikir. protagonis dan antagonis.

Watak ini tidak semestinya orang yang baik. Watak antagonis menjadi penentang atau lawan kepada watak protagonis. dan berperikemanusiaan.11. Selain itu. Ini terbukti dengan kesetiaan yang tidak berbelah bahagi walaupun pernah ditawarkan untuk menjadi pahlawan lanun oleh Nahkota Antah Berantah dan akan dibunuh jika tidak mengikut segala kehendaknya namun Hang Tuah tetap menolak tawaran itu. Hang Tuah mempunyai perwatakan seorang ketua yang sabar dan bijaksana kerana segala perbuatnya dimulakan dengan tindakan berfikir sebelum bertindak hasilnya dia dapat melepaskan diri dari tahanan lanun . WATAK PERWATAKAN LIMA PERWIRA Hang Tuah Watak Hang Tuah adalah seorang remaja yang meningkat dewesa mempunyai lima sahabat baik dan gagah berani . Dia mungkin diktator. Perwatakan Hang 118 . Mempunyai perwatakan yang berani menyerang kapal lanun tanpa merasa takut walaupun jumlah meraka agak ramai. Hang Jebat seorang pahlawan kepada sultan Melaka dan pandai dalam ilmu persilatan. penjenayah. tampan.Hang Tuah juga seorang yang berani malah merupakan seorang pahlawan sultan Melaka. Watak protagonis ialah watak utama dalam sesebuah cereka. koruptor. Seorang yang taat kepada sultan. dan sebagainya. Hang Jebat Salah seorang sahabat lima bersaudara yang ditawan oleh lanun.

Meraka juga bijak melepaskan diri dari tahanan serta dapat membunuh lanun yang cuba menangkap meraka. Meraka juga mempunyai ilmu persilatan yang tinggi dan merupakan pahlawan kepada sultan Melaka . Watak dan perwatakan meraka adalah pahlawan berani walaupun pernah memjadi tahanan lanun dan diugut bunuh jika tidak berpaling tadah kepada sultan namun meraka tetap menolak segala tawaran yang telah diberikan.Jebat adalah seorang yang berani terutama berdepan dengan Juragan Kilat Bersiang tanpa merasakan takut walaupan Jugara Kilat Bersiang lebih dewasa. Meraka merupakan sahabat baik. Nakhoda Antah Berantah Merupakan watak antagonis kepada dalam drama ini. Meraka juga seorang yang taat setia kepada sultan Melaka dan tidak merasa gental walaupun akan diberikan jaminkan keselamatan kepada meraka. Hang Kasturi. Hang Lekir dan Hang Lekiu Merupakan lima saudara Hang tuah dan Hang Jebat. Dia mempunyai anak – anak kapal yang sanggup berkorban kepadanya dan setia ketika menjalankan tugas. Dia juga bersifat kejam kerana ingin membunuh lima saudara jika tidak mengikut segala yang yang ditawarkan supaya 119 . Perwatakan adalah seorang yang tegas atas pendiriannya dengan mempertahanakan perkara yang dilakukan. beliau ialah nakhoda kapal yang hebat dan sering membuat kacau bilau di kawasan pedagangan kerana sering merampas harta benda dagangan terutama bangsa lain yang berdagang di Melaka.

) 2. dan merupakan anak kapal kepada Nakhoda Antah Berantah. Selain itu. Seorang yang mula insaf atas perbuatanya memderhaka kepada sultan. Setiap penjalanan cerita ini terdapat peranan anak kapal ditunjukkan.berbakti kepadanya. Dia cuba menyeksa lima sahabat kerana telah membunuh anak kapal. tiap-tiap orang itu akan ku penggal lehernya. (halaman 190. Perlambangan. dia seorang yang tidak boleh dipercayai malah seorang yang kejam. Contohnya : kemudian. Sinkof. GAYA BAHASA 1. Walaupun tidak sempat melaksanakan dia kerana dihalang oleh Nakhoda dia tetap ingin meneruskan pembuatanya. Dalam drama ini dia telah dibunuh oleh Hang jebat kerana bersikap sombong dan bongkak malah sering memcabar Hang Jebat. Contohnya : begini rupanya pahlawan-pahlawan ular lidi yang mahu melawan naga. Juragan Kilat Bersiung Juragan merupakan pembantu kepada Nakhoda Antah Berantah. ( halaman 189. Juragan juga suka bertindak tanpa memdengar kata arahan ketua.) 120 . Anak kapal Anak kapal merupakan watak sampingan dalam cerita ini. Dia merupakan watak antagonis dalam drama ini.

(halaman 194.) 4.(halaman 204) 5. Inversi Contohnya : Langsung Datuk kena tawan. Latar masa  Masa pemerintahan Kesultanan Melaka di abad ke-15 Latar tempat  Hampir keseluruhan drama ini berlaku diatas kapal lanun bernama “Samudera Buas” Tempat dimana Hang Tuah dan saudaranya ditawan oleh lanun. nampaknya. Personifikasi Contohnya : bermain nyawa ( halaman 208) LATAR DALAM DRAMA LIMA PERWIRA.3. Diatas kapal ini juga kita dapat melihatJuragan Kilat Bersiung mati di tikam oleh Hang Jebat. sewaktu terjadinya perkelahian. Latar masyarakat Masyarakat yang berani -Masyarakat yang berani ini ditonjolkan oleh watak Hang Tuanh dan saudaranya yang berani menentang lanun iaitu Nakhoda Antah Berantah dan orang-orangnya. Simile Contohnya : alangkah baiknya kalau kau menjadi orang laut seperti kami. 121 .

Plot Permulaan bermula dengan lima sahabat ini menyerang kapal lanun dan ditangkap oleh lanun Perkembangan perkembangan cerita berlaku semasa dalam tawanan lanun mereka cuba didera dan diseksa oleh Juragan Kilat Bersiung tapi sempat dihalang oleh ketuanya iaitu Nakhoda Antah Berantah .Nakhoda Antah Berantah menetapkan untuk membunuh 5 perwira itu pada keesokan pagi kerana undang-undang laut mereka yang tidak membenarkan mereka membunuh pada waktu malam 122 . Masyarakat yang kejam Dalam drama lima perwira. Mereka rela berkorban untuk raja dan Negara bagi menghapuskan lanun.masyarakat yang kejam ini diwakili ileh watak juragan Kilat Bersiung yang dikatakan kejam dan tidak belas kasihan. Dia sanggup menyeksa tawanan yang ditangkap oleh mereka.Masyarakat yang sanggup berkorban -Golongan masyarakat ini juga ditampilkan oleh watak Hang Tuah dan saudaranya.

Juragan Kilat Bersiung telah dibunuh oleh Hang Jebat ketika dia mencabar lawan satu sama Peleraian berjaya menyedarkan Nakhoda Antah Berantah untuk kembali menjadi rakyat yang taat kepada Sultan Melaka. keberanian walaupun masih remaja meraka berani menyerang kapal lanun walaupun jumlah meraka hanya lima orang.Kemuncak lima perwira dapat membunuh Lela Tunjang iaitu lanun yang gagah perkasa dan pegawai lanun iaitu Juragan Kilat Bersiung ketika dia leka ingin menyeksa mereka. kesetiaan ini digambarkan bahawa sikap kepahlawanan yang dimiliki meraka adalah penting dalam menjadi seorang yang berani berilmu lima sahabat ini mempunyai limu persilatan yang amat tinggi. NILAI kesetian Dalam hikayat ini menunjukkan kesetiaan kepada sultan dan tidak sanggup mengorbankan kesetiaan walaupun terpaksa dihukuman mati. ia terbukti dengan berjaya membunuh pendekar lanun tanpa mengalami kecederaan 123 .

kita seharusnya berilmu. kesetiaan merupakan satu asas yang penting bagi menjadikan negara aman dan damai. seseorang yang berani akan berjaya dalam hidup dan akan dihormati malah disegani. sikap berani perlu ada dalam diri manusia terutama menjadikan seorang itu tidak takut akan cabaran.PENGAJARAN kita mestilah setia kepada sultan. kita seharusnya berani merempuhi cabaran. sebagai orang Melayu kita seharusnya setia kepada sultan kerana ia merupakan satu adat yang masih digunakan oleh masyarakat Melayu pada zaman dahulu. sebagai manusia kita perlu berilmu kerana ilmulseseorang itu akan berjayaan dalam hidupnya. seharusnya seseorang itu memdalami segala ilmu tidak kira ilmu agama atau ilmu dunia. 124 .