PERKHEMAHAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH PERINGKAT DAERAH HULU PERAK 2011

1. PENDAHULUAN
Dalam menyediakan dan menghasilkan modal insan yang cemerlang dan terbilang, ianya berfokus kepada 3 aspek penilaian iaitu peningkatan kecemerlangan akademik, peningkatan kecermelangan kemahiran dan peningkatan kecemerlangan bersosial atau berkumpulan integrasi yang disertai oleh murid. PIPP mengariskan beberapa teras dalam menghasilkan modal insan untuk diseragamkan dalam aktiviti Kokurikulum di sekolah. Nilai dan kekuatan dalaman perlu diberi penekanan kepada murid-murid yang berada di bangku sekolah rendah lagi supaya generasi 2020 nanti adalah terdiri daripada generasi yang berdisplin, berilmu pengetahuan, berketrampilan, penyayang, serta kaya dengan nilai-nilai murni yang sentiasa dituntut dalam masyarakat Malaysia yang berbilang kaum. Justeru itu generasi muda yang bakal menjadi pemimpin dan pewaris negara pada masa hadapan perlu dibentuk, dibimbing, diajar dan dibekalkan dengan seluas - luasnya peluang yang ada bagi membentuk dan memainkan peranan yang positif dalam masyarakat Malaysia yang berbilang kaum Perkhemahan sama ada diperingkat daerah , negeri atau kebangsaan, aktiviti yang dijalankan akan memberikan tumpuan secara khusus kepada kurikulum BSMM. Walau bagaimanapun aktiviti yang dijalankan lebih menjurus kepada aspek kecergasan dan ketahanan diri peserta ketika mengaplikasikan teori yang telah dipelajari dalam pelbagai aktiviti luar yang mencabar mental dan fizikal seperti jalan lasak, orenteering dan reka cipta. Berdasarkan kepada aktiviti yang dijalankan, pernilaian akan dibuat secara menyeluruh berkenaan kemajuaan dan keberkesanan aspek perancangan dan pengurusan dalam melaksanakan aktiviti untuk mengembangkan dan memajukan pasukan BSMM di peringkat sekolah , daerah, negeri serta kebangsaan.

2.

MATLAMAT Perkhemahan bertujuan untuk memilih pelajar yang layak dan berkebolehan untuk mewakili daerah Hulu Perak ke Perkhemahan Perdana Persatuan Bulan Sabit Merah peringkat Negeri Perak di samping memberikan pendedahan yang lebih luas kepada pelajar akan aktiviti perkhemahan. Konsep perkhemahan sebegini adalah untuk melahirkan generasi muda yang berilmu, berketrampilan, berdaya saing, bersemangat patriotik, berdikari, setiakawan, bekerjasama dan semangat cintakan negara.

3.

OBJEKTIF .3.1.
Memberi pendedahan dan pengalaman kepada ahli-ahli PBSMM tentang aspek secara menyeluruh. perkhemahan

3.2.
3.3.

Meningkatkan kesedaran kepada ahli-ahli PBSMM perkembangaan terkini kemajuan dunia dan disiplin diri dengan mematuhi peraturan dan undang-undang Melahirkan insan yang bersemangat patriotik dan bertanggungjawab kepada pasukan dan negara. Melahirkan insan yang mantap dalam aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek di samping memupuk semangat kerjasama dan berdikari serta meningkatkan motivasi dan keyakinan diri setiap peserta. Menlahirkan insan yang mengetahui, memahami, menghayati, dan mengamalkan amalan mulia (sahsiah) Menggalakkan intergrasi nasional antara kaum, memahami kebudayaan dan kepercayaan ( agama) yang pelbagai serta menghormatinya.

3.4.

3.5.
3.6.

PBSMM SMK Batu 4 Naib Pengerusi Naib Pengerusi II Penyelaras Pen. Md Zain bin Md Isa Pegawai Perhubungan Daerah ( PBSMM ) Guru Kanan SMK Batu 4 Pn Fadzilah Vijaya bt Abdullah Penolong Kanan kokurikulum SMK Batu 4 Pn. Hassim bin Mohamad Pegawai Cemerlang Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Hulu Perak En. PBSMM SMK Batu 4 Pn Normah bt Kassim Guru Penasihat . PBSMM SMK Batu 4 Pn Hadzilah bt Hashim Guru Penasihat .Bendahari Ahli Jawatankuasa Pengerusi Kolompok 1 Pengerusi Kelompok 2 Pengerusi Kelompok 3 Pengetua SMK Batu 4 Pengetua SMK Gerik Pengetua SM Teknik .AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA Pengerusi EN ABDUL WAHIB BIN NURUDDIN Pegawai Pelajaran Daerah Hulu Perak. Hj. PBSMM SMK Batu 4 Cik Nurul ’Izzah bt Mohd Arif Guru Penasihat . Penyelaras Setiausaha Bendahari Pen. AMP Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Pejabat Pelajaran Daerah Hulu Perak En. Timbalan Pengerusi Tn. Salim bin Suhaimi . Nurul Hafiza bt Md Ali Guru Penasihat .

Pengerusi Kelompok 4 Pengetua SMK Bersia ( Felda ) Pengerusi Kelompok 5 Pengerusi Kelompok 6 Pengerusi Kelompok 7 Pengerusi Kelompok 8 Pengerusi Kelompok 9 Pengerusi Kelompok 10 Pengerusi Kelompok 11 Pengerusi Kelompok 12 Pengerusi Kelompok 13 Pengerusi Kelompok 14 Pengerusi Kelompok 15 Pengerusi Kelompok 16 Pengetua SMK Sultan Idris Shah II Pengetua SMK Kenering Pengetua SMK Tan Sri Abdul Aziz Pengetua SMK Dato Ahmad Pengetua SABK Tan Sri Ghazali Jawi Pengetua SMK Azlan Shah Pengetua SMK Dato Seri Wan Mohamed Pengetua SMK Tun Saban Pengetua SMK Pengkalan Hulu Pengetua MRSM Gerik Pengetua MRSM Lenggong Pengetua MRSM Pengkalan Hulu .

Kem Komandan 1 Timb. Gerik Pn Normah bt Kassim Guru Penasihat BSMM SMK Batu 4 Pn Nurul Hafiza bt Md Ali Guru Penasihat BSMM SMK Batu 4 Pn Hadzilah bt Hashim Guru Penasihat BSMM SMK Batu 4 SMK Batu 4 • Urusetia • Kem Komandnn • • Timb. PPD Hulu Perak Pn Fadzilah Vijaya bt Abdullah Penolong Kanan Kokurikulum SMK Batu 4 . Gerik En Md Zain bin Md Isa Pegawai Perhubungan Daerah ( PBSMM ) Guru Kanan SMK Batu 4 . Hassim bin Mohamad Pengawai Cemerlang Kokurikulum . Kem Komandan II • Penyelaras Aktiviti dan Kejurulatihan Tapak Perkhemahan / Sanitasi Jawatankuasa Sajian Jawatankuasa Hadiah / Sijil Penyertaan Jawatankuasa Pertolongan Cemas Jawatankuasa Rakaman dan Siaraya dan Publisiti Jawatankuasa Kerohanian / Moral Jawatankuasa Pendaftaran / Buku Programn Dan laporan Perasmian Penutup • • • Pn Nurul Izzah bt Mohd Arif Guru Penasihat BSMM SMK Batu 4 SMK Azlan Shah • • SM Teknik Gerik SMK Batu 4 • • • SABK Tan Sri Ghazali Jawi SMK Kenering SMK Bersia Felda .JAWATANKUASA PELAKSANA • Ex-Officio En.

Senaman Pagi 7. Kembara Malam 5. 4.Aktiviti dan Pertandingan: Pertandingan Kawad Kaki 1. 3. SMK Pengkalan Hulu Kraf Perkhemahan / Kraftangan SMK Tun Saban Persembahan Kebudayaan Ikatan dan Simpulan SMK Dato Ahamad SMK Gerik SMK Dato Seri Wan Mohamed SMK Sultan Idris Shah II MRSM Gerik MRSM Lenggong MRSM Pengkalan Hulu 2. Eksplorace 6. Asas Pertolongan Cemas 8. Pertandingan Memasak .

5.3 Anggota BSMM dari semua sekolah di daerah Hulu Perak.2 Jumlah keseluruhan seramai 70 orang. Peserta yang mewakili kontigen sekolah mestilah anggota Bulan Sabit Merah yang sah dan berdaftar dan mempunyai tahap kesihatan tubuh badan yang baik serta tidak dijangkit / mempunyai penyakit yang kronik.3 4.0 SYARAT-SYARAT PENYERTAAN.2 4. Semua peserta yang mewakili sekolah hendaklah mendapat kebenaran bertulis dari ibubapa / penjaga. Mendedahkan peserta dengan aktiviti yang akan dijalankan di peringkat kebangsaan. Seorang orang guru jurulatih / pengiring bagi setiap sekolah. 2. Dalam masa yang sama dapat menghayati alam sekitar serta dapat menguji kemampuan dan keberkesanan latihan-latihan yang telah dilalui selama ini.1 4.0 Dapat meyediakan satu pasukan yang mantap untuk mewakili negeri.2. . Penyertaan : 4.0 PENGENALAN Bagi tahun 2011 Sekolah Menengah Kebangsaan Batu 4 telah diamanahkan untuk menjadi tuan rumah bagi menjayakan program ini.MAKLUMAT PERKHEMAHAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH PERINGKAT DAERAH HULU PERAK 2011 1.0 MATLAMAT Mendedahkan pelajar kepada Pendidikan Luar supaya dapat membentuk sahsiah dan kepimpinan di kalangan pelajar melalui aktiviti-aktiviti lasak di luar bilik darjah.1 Anggota BSMM seramai 4 orang setiap sekolah ( Tingakatan 4 dan 5 ) 4. KUMPULAN SASARAN 4. ( Borang Pengesahan Kesihatan hendaklah di lengkapkan dan diserahkan semasa pendaftaran.1 5.1 3.2 Penyertaan hanya terbuka kepada ahli Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia sahaja. (Borang kebenaran hendaklah dilengkapkan dan diserahkah semasa pendaftaran . Perkhemahan ini akan dijadualkan akan diadakan pada 15 hingga 17 April 2011 . 3.0 OBJEKTIF 3. . Semua peserta mestilah terdiri dari pelajar Lelaki dan Perempuan Tingkatan 4 dan 5 . Menjadi juara di peringkat kebangsaan.3.2 3. 5.2. ( Setiap guru pengiring dikehendaki membawa khemah sendiri sertaakan berkhemah bersama dengan peserta ) 5.

11. untuk peserta perempuan pemakaian tudung hitam atau putih sahaja dibenarkan.2 8.0 PENGANGKUTAN 7.1 Semua kontingen sekolah dikehendaki melengkapkan borang pendaftaran peserta yang.1 Semua peserta dan guru pengiring hendaklah berpakaian trek bottom berwarna gelap dan baju T BSMM berwarna putih berlengan pendek / berlengan panjang atau baju T berwarna putih semasa aktiviti dijalankan.. Salinan cetakan senarai nama boleh diserahkan semasa pendaftaran untuk penyemakan.0 PAKAIAN PESERTA DAN GURU PENGIRING 11.6 9. 6.2 7.com pada atau sebelum 11 April 2011.0 PENGINAPAN 9.1 Setiap kontinjen dikehendaki membawa peti bantu mula/’first aid’ sendiri dan diurusselia oleh guru pengiring kontingen sekolah. PETI BANTU MULA ( ‘FIRST AID ) 9.1 Pejalanan pergi dan balik kontingen diuruskan oleh sekolah masing-masing 8.0 PENDAFTARAN 6.6.0 Semua peserta dan guru pengiring akan berkhemah di tapak perkhemahan yang disedikan di padang SMK Batu 4.3 8.1 Semua peserta dan guru pengiring mesti menginap didalam khemah yang dibawa sendiri oleh kontingen sekolah ( 2 khemah peserta dan 1 khemah guru) 10.1 Makanan dan minuman peserta serta pegawai akan disediakan secara berpusat oleh pihak penganjur dan akan diuruskan oleh jawatankuasa yang berkenaan.2 10.0 MAKAN / MINUM 8. Uniiform lengkap BSMM hanya akan dipakai semasa majlis perasmian penutup sahaja. potongan rambut Peserta no 2. Air masak akan disediakan di tempat yang ditetapkan sepanjang masa perkhemahan Agihan makanan akan dibuat mengikut kumpulan di bawah seliaan guru pengiring Semua peserta / guru pengiring dan pegawai dikehendaki membasuh pinggan / cawan / dll setelah digunakan Semua peserta / guru pengiring dan pegawai dikehendaki mematuhi masa makan mengikut jadul yang disediakan Kos menyediakan makanan dan minuman sebelum dan selepas jadual perkhemahan yang disediakan adalah tanggungjawab kontingen sendiri 8.5 8. dilampirkan bersama buku ini yang ditaip dengan menggunakan perisian Microsoft Excel saja dalam jenis Font Arial bersaiz 11 dan dihantar secara emel kepada nurulija@yahoo.4 8. 11.2 .

Setiap kumpulan akan dianggotai oleh peserta yang berlaianan sekolah Semua peserta akan mengikuti kumpulan yang telah ditetapakan semasa menjalankan aktiviti kecuali aktiviti kebudayaan. Peserta dilarang membawa HANDPHONE semasa perkemahan. Tiada pergerakan keluar dari kawasan perkhemahan kontingen selepas jam 0000 H sehingga jam 0500 H kecuali terdapat kecemasan atau diiring pegawai 14. peserta dilarang merayau-rayau tanpa tujuan yang sah dalam kawasan kem dan seumpamanya.3 12. Semua guru pengiring akan diagihkan mengikut kumpulan peserta dan akan begerak mengikut aktiviti kumpulan yang dijalankan.3 11. SILA LAPOR DENGAN SEGERA KEPADA PIHAK URUSETIA JIKA BERLAKU SEBARANG KEMALANGAN / KECEMASAN 13. 12.4 Peserta tidak dibenarkan memakai seluar pendek dan singlet sepanjang masa perkhemahan kecuali untuk mandi Pemakaian selipar semasa aktiviti tidak dibenarkan.7 14. tindakaan akan diambil kepada pserta yang membawa handphond semasa perkhemahan. dadah. Guru pengiring kontingen bertanggungjawab untuk menyimpan segala pisau / parang dan lain.5 13.6 13. Saemua jenis senjata adalah ditegah untuk disimpan di dalam khemah. 12.3 .0 KESELAMATAN DAN KECEMASAN 13.2 14. judi dan salahlaku jenayah & maksiat adalah ditegah dan peserta akan dihantar pulang dengan sertamerta ke daerah masing-masing sekiranya didapati bersalah melanggar larangan di atas.2 13. Peserta di LARANG SAMASEKAL BERMAIN AIR DAN SEBAGAINYA.0 PENYERTAAN AKTIVITI 12.1 Peserta hendahlah bersiap sedia 15 minit lebih awal daripada masa aktiviti yang telah ditetapkan.4 12.11. Semua peserta wajib mengambil bahagian dalam aktiviti yang telah dtetapkan oleh pihak penganjur.4 13. Kawasan Perkhemahan Puteri adalah kawasan larangan bagi peserta lelaki dan sebaliknya Semua peserta hendaklah MENGUTAKAN KESELAMATAN sepanjang perkhemahan berlangsung. Guru pengiring juga akan bertindak sebagai ketua dan pengurus kumpulan yang diagihkan.lain peralatan yang yang dibawa peserta untuk kegunaan aktiviti Rokok. Peserta akan tidur di dalam khemah mengikut ketetapan yang telah ditetapkan. peserta. Kelewatan mengakibatkan kumpulan akan diambil tindakan / denda Semua pergerakan peserta dalam kem perlu dalam kumpulan minama 2 orang.0 KETETAPAN MASA DAN PEGERAKAN ANGGOTA 14.1.2 12. minuman keras.5 13.3 13.1.

Semua pegawai dan peserta perlu memakai tandanama yang disediakan sepanjang masa perkhemahan 15.1 16.2.5 Penghulu melapor kepada Kem Komandaen / Pegawai Bertugas 16. teratur sebelum solat berjemah bermula. 17.2. 18.2 Lagu Negaraku 16.2 16.5 17.2.1 Semua aktiviti peserta perlu memakai pakaian yang sesuai mengikut aktiviti serta arahan semasa yang ditetapkan contok: pakaian aktiviti.6 Jurulatih mengambil tempat dan seterusnya menjalankan aktiviti. ”BERDISIPLIN ASAS KECERMALANGAN” 16.6 17. pakaian sembahyang.8 17.0 PERATURAN PERBARISAN.1 19.0 PERATURAN KELUAR MASUK 18.. mencantas atau mematah sebarang pokok di tapak perkhemahan dan sekitarnya.9 Kawasan luar dan dalam khemah mesetilah sentiasa berkeadaan bersihdan teratur Tidak dibenarkan peserta membawa makanan . sukan dan riadah dan sebagainya.4 17.2.7 17. Pasikan tandas dan bilik air dalam keadaan bersih dan terbaik kerana ia adalah untuk kegunaan ramai (bersama) Bagi peserta wanita.3 Lagu BSMM 16. Tempat Solat hendaklah sentiasa berkeadaan bersih dan tersusun Kumpulan yang bertugas hendalah memastikan tempat solat dalam keadaan memuaskan.4 Melapor (ketua pelatun perlu melaporkan kekuatan anggota kepada penghulu) 16.3 17.2 19.1 Doa 16.2 17.2.3 Semua urusan keluar masuk kawasan kem (peserta/pegawai) perlu didokumen / dicatatkan dalam buku keluar masuk serta dimaklumkan kepada urusetia / pegawai bertugas Minimakan pegerakan keluar masuk kem Peserta dilarang sama sekali keluar kawasan kem melainkan atas urusan rasmi / kecemasan dan sebagainya dengan mendapat kebenaran ’Kem Komandan’ dan ketua kontingen masing-masing . makan dan minum di dalam khemah Pemeriksaan khemah akan dilakukan oleh pegawai bertugas / jawatankuasa kebersihan Sampah hendaklah dibuang ditempat yang disediakan Dilarang menebang.15.0 PERATURAN KEBERSIHAN: ”BERSIH PERSEKITARANURNI JIWA” 17.1 17.2 Berbaris mengikut aktiviti yang ditetapkan Perbarisan pagi/sebarang aktiviti utama dikelolakan oleh ”Kem Komandan”mengikut kaedah: 16.0 PAKAIAN / TANDANAMA 15.2. sila pastikan tuala wanita yang telah digunakan dibuang ke tempat sepatutnya.

4 19.19. Pakaian Solat Pakaian untuk aktiviti & raidhah yang mencukupi Pakaian mandi dan urus diri Ubat-ubatan (sapu / makan) yang disahkan oleh doktor (untuk kegunaan sendiri) Khemah ( 2 untuk peserta dan 1 untuk guru pengiring) Lampu suluh Kasut untuk uniform.1 Saperti Lampiran .0 KEPERLUAN PESERTA 19.2 19. riadah & slipar untuk mandi Baju sejuk (jika perlu) Selimut dan alas tidur 19.0 TENTATIF PERKHEMAHAN 20.3 19.7 19.1 Uniform lengkap BSMM untuk peserta (dipakai semasa majlis perasmian penutup).8 19.9 19.6 19.5 19.10 20.

HP 1. KAD PENGENALAN / SIJIL LAHIR Pengesahan Pengetua ______________________________ ( Cop: ) Tarikh:_____________________ . GERIK MAKLUMAT PENYERTAAN Sila hantar bersama surat Kebenaran Ibubapa/Penjaga dan borang Deklarasi Peserta semasa pendaftaran. Sekolah: PEGAWAI PENGIRING Bi l PANGKAT /NAMA L/P NO. 3. 2.PBSMM PERKHEMAHAN PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA PERINGKAT DAERAH HULU PERAK 2011 TAPAK PERKHEMAHAN SMK BATU 4 . 4. PENDAFTARAN PESERTA Bil 1. KAD PENGENALAN SEKOLAH NO. 2/2 NAMA SEKOLAH TAHUN NO.

• Markah akan ditolak jika syarat-syarat tidak dipenuhi.5 liter 2) 1 ‘polystyrene’ 3) Gam dan pita pelekat 4) Gunting 5) Pasir putih 6) Surat khabar 7) Bahan semulajadi daripada alam sekeliling. • Para peserta boleh menggunakan bahan semulajadi yang terdapat disekitar kawasan perkhemahan. (boleh dicari sendiri) Syarat-syarat • • Para peserta dikehendaki membuat sejenis kraftangan Reka bentuk kraftangan adalah mengikut kreativiti kumpulan. • Pemenang dipilih berdasarkan kreativiti dan kekemasan penghasilan. • Keputusan hakim adalah muktamad.REKACIPTA Tema : Kraftangan Peserta : 5 orang Masa Diperuntukan : 45 minit Bahan Yang Disediakan : 1) 4 botol kosong air mineral saiz 1. Sistem Permarkahan • Kreativiti • Kegunaan • Kekemasan JUMLAH -35 markah -35 markah -30 markah -100 MARKAH .

5 SISTEM PERMARKAHAN • • • Kreativiti -40 markah Ikatan -20 markah Kekukuhan -20 markah • Kekemasan dan susn atur -20 markah JUMLAH -100 MARKAH . • Keputusan pertandingan adalah muktamad.3 SYARAT-SYARAT PERTANDINGAN • Penilaian akan dibuat berdasarkan kawasan tapak perkhemahan setiap pasukan meliputi bahagian luar dan dalam tapak dikhaskan. • Aktiviti menebang pokok didalam kawasan sekolah adalah dilarang.1 LOKASI : Ditapak perkhemahan 1. • Penilaian akan dibuat sepanjang masa tanpa pemberitahuan kepada ahli perkhemahan. • Peralatan untuk perkhemahan dan kayu untuk gajet dibawa sendiri oleh pasukan dari daerah masing-masing. • Kebersihan tapak dan kawasan perkhemahan juga diberi perhatian dalam permarkahan.2 TEMPOH PENILAIAN : Sepanjang tempoh perkhemahan penilaian akan diberikan. pintu pagar dan pintu gerbang. pagar kawasan. 1.4 ASAS PENILAIAN • • • • • • • Susunan khemah Ikatan-tali bawa sendiri Gajet (Rak Kasut dan Rak Pinggan) Pintu gerbang (tinggi-7 hingga 8 kaki dan lebar-6 kaki) Pagar kawasan Kekemasan Kebersihan 1.PERTANDINGAN MENDIRIKAN KHEMAH 1. • Markah akan diberi berdasarkan susunan dan kedudukan khemah serta gajet. 1.

6. bangsa. LOKASI : Kantin ANGGARAN MASA : 2 – 2 1/2 jam BILANGAN PESERTA : 10 – 15 orang setiap kumpulan.MALAM KEBUDAYAAN 1. PENGHAKIMAN: Berasaskan mutu persembahan setiap kumpulan dan keputusan pengadil adalah muktamad.3 Masa persembahan adalah 10 minit. 4. ‘sensitiviti’ masyarakat dan perkara-perkara lain yang boleh menimbulkan konflik . 3. 6. Syarat-syarat pertandingan 6. 6. politik. 2. 9.4 Setiap pasukan boleh menggunakan alat muzik sendiri atau kaset / cakera padat sebagai muzik iringan tetapi pemuzik hendaklah termasuk dalam kumpulan 20 peserta tadi 8.2 Setiap pasukan hendaklah diwakili oleh 20 orang ahli .1 Tema persembahan adalah bebas tetapi tidak menyentuh mana-mana agama. SISTEM PERMARKAHAN • Kesesuaian • Masej • Kreativiti • Persembahan • Keharmonian JUMLAH -20 markah -20 markah -20 markah -20 markah -20 markah -100 MARKAH . 6. JANGKA MASA PERSEMBAHAN : 15 minit 5. BENTUK PERSEMBAHAN : Persembahan yang sesuai dan mempunyai nilai-nilai murni.

Setiap peserta wajib membawa barang yang telah ditetapkan di bawah. 3. UNIFORM LENGKAP BAJU ‘T – SHIRT / BERKOLAR WARNA PUTIH SELUAR TREK HITAM ATAU BIRU GELAP KASUT SUKAN SELIPAR PERALATAN MANDI 1. 4. 5. 3. 4. 3. 2. 4.SENARAI KEPERLUAN INDIVIDU PAKAIAN 1. GELAS PLASTIK PINGGAN SUDU BOTOL AIR / AIR MINERAL LAIN-LAIN KEPERLUAN 1. 2. 3. 3. 2. 1. 3. BERUS GIGI TUALA DAN KAIN BASAHAN SABUN MANDI LAIN-LAIN YANG DIFIKIRKAN PERLU PAKAIAN SEMBAHYANG 1. 3. 6. UBAT PERIBADI YANG DIBENARKAN DOKTOR MINYAK PANAS / ANGIN HANDYPLAST KAIN PELEKAT BAJU MELAYU KAIN TELEKUNG SEJADAH PERALATAN MAKAN DAN MINUM 1. LAMPU PICIT ALAT TULIS DAN BUKU NOTA TALI IKATAN TAMBAHAN ( AKAN DIKUMPULKAN SEMASA PENDAFTARAN ) . Jika tidak peserta akan dikenakan bayaran berdasarkan barang yang tidak mencukupi. 2. 2. 5. 4. 2. 2. 1 bungkus Meggi 1 biji telur Garam Gula Periuk kecil ( labelkan nama sekolah ) Beras . 4. UBAT 1.

Makan Tengahari Asas Pertolongan Cemas Pertandingan Kawad Kaki 17 APRIL 2011 AHAD Bangun Pagi .00 PTG Pendaftaran Pelajar Taklimat Pembahagian Kumpulan • Mendirikan Khemah Mandi . Solat .30 PG 15 APRIL 2011 JUMAAT 16 APRIL 2011 SABTU Bangun Pagi .30 TGH 2.00 MLM 9. Solat Maghrib . Bacaan Yasin & Solat Isyak Ikatan Dan Balutan Kembara Malam Zzzzzzzzz • • 7.30 PG 10. Solat .MASA / HARI 6.00 PAGI Mandi . Siap Pagi Senaman Pagi .00 PTG 5.00 PG 7.00 MLM 10. Solat Maghrib . Kekemasan Diri Senaman Pagi & Sarapan Pertandingan Ikatan Dan Balutan Pertandingan Memasak & Kraftangan Berehat . Sarapan Explorace Gotong Royong Membersihkan Kws Khemah Serta Menurunkan Khemah Majlis Penutup & Penyampaian Hadiah SAYONARA … 12.30 MLM 1. Ceramah Maghrib & Solat Isyak • Malam Kebudayaan • BBQ Zzzzzzzz PERKHEMAHAN BERSEPADU PBSMM SEKOLAH –SEKOLAH MENENGAH PERINGKAT DAERAH HULU PERAK .00 PG 8.

.ANJURAN : PEJABAT PELAJARAN DAERAH HULU PERAK DENGAN KERJASAMA : PERSATUAN BULAN SABIT MERAH MALAYSIA & .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful