P. 1
kertas kerja perkemahan

kertas kerja perkemahan

|Views: 241|Likes:
Published by ibiasun

More info:

Published by: ibiasun on Apr 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN BINJAL 06000 JITRA KEDAH DARULAMAN

UNIT KOKURIKULUM

Manual Pegurusan Perkhemahan Tahun 2010

Selepas. Meningkatkan tahap kesihatan fizikal dan mental. Tujuan Perkhemahan 1. . 3. di gunung dan sebagainya. B. Meningkatkan ketakwaan kepada Tuhan. C. 5. Sekiranya anda berkhemah secara individu atau berkumpulan. Semasa. Meningkatkan semangat kekitaan. di bukit. 3. 2. di pantai. Berkhemah bermakna anda menerima atau memikul beberapa tanggungjawab terhadap pengurusan makanan. 4. 6. Memupuk semangat keberanian dan kreativiti. Peringkat Prosedur Tetap terbahagi kepada tiga kategori: 1. perlindungan dan melibatkan diri dalam aktiviti berkaitan dengan persekitaran anda. 2. Meningkatkan kecekapan dan kendiri. bepersatuan dan disiplin. Definisi Perkhemahan Berkhemah adalah penghidupan di luar sama ada di hutan. perhubungan rapat dengan alam semulajadi perlu anda utamakan. Peringkat Prosedur Tetap. Sebelum.PROSEDUR TETAP PERKHEMAHAN A. Menghayati erti batasan kehidupan.

1.1. Unit Perhubungan dan Pendaftaran. Perlantikan dan mesyuarat Jawatankuasa Induk serta pelaksanaan.PROSEDUR TETAP SEBELUM PERKHEMAHAN 1. pihak tuan dikehendaki memohon kebenaran mengadakan lawatan kepada Pengarah Pendidikan Negeri ( u.1 Dalam kawasan sekolah { kelulusan Pengetua }; 1.p. d.1.2 Dalam daerah di luar kawasan sekolah 1. f. Setiap permohonan perlulah disertakan dengan dokumendokumen sokongan yang berikut : a. Jadual aktiviti perkhemahan. Senarai nama jurulatih yang akan memimpin dan menyelia perkhemahan.1.4 Luar negara { kelulusan Pengarah }.2 Jika perkhemahan dibuat di luar kawasan sekolah yang melibatkan pengangkutan.1 Kebenaran mengadakan perkhemahan mestilah diperolehi dengan mengemukakan permohonan bertulis mengikut ketentuan kawasan berikut: 1.3 Dalam negeri tetapi di luar daerah / luar negeri 1. Kertas cadangan pelaksanaan perkhemahan ( Rujuk Lampiran A ) b. Senarai nama pelajar dan guru pengiring c. Peraturan Pelaksanaan Perkhemahan 1. e.( Rujuk SP Bil 24/1998 ) 1. Senarai tugas jawatankuasa pelaksanaan. Sektor Pengurusan Sekolah ) dengan mematuhi ‘The Schools .

bersedia dan telah menjalani latihanlatihan asas yang berkaitan. SPI Bil 24/998 ) 1. 1957’ dengan menyertakan bersama salinan surat kebenaran perkhemahan daripada Unit Kokurikulum. 1. peraturan dan langkahlangkah keselamatan perlu diambil semasa perkhemahan.4.5 Penyertaan murid dalam setiap perkhemahan mestilah atas kerelaan dan kesanggupan sendiri dengan mendapat kebenaran bertulis daripada ibu bapa atau penjaga masingmasing. 1.4 Pemberitahuan mengenai perkhemahan yang akan dijalankan mestilah dikemukakan kepada: 1. mestilah diberikan kepada semua peserta. 1. SPI Bil. Sektor Pengurusan Pembangunan Kemanusiaan.(Tours) Regulations. Kejayaan menjalani latihanlatihan asas ini mestilah dijadikan prasyarat kepada peserta.1 Balai Polis yang paling hampir dengan lokasi perkhemahan.4.4 Pejabat Pentadbiran/Pejabat Penghulu yang paling hampir dengan lokasi perkhemahan 1. 24/1998 ). .2 Balai Bomba dan Penyelamat yang paling hampir dengan lokasi perkhemahan. Suatu perjanjian persefahaman perlu dibuat antara pihak penganjur dengan jurulatih yang dilantik itu ( Rujuk para 3E.4.3 Pejabat/Pusat Kesihatan yang paling hampir dengan lokasi perkhemahan 1. Jabatan Pendidikan Negeri.3 Pihak penganjur perkhemahan mestilah melantik secara bertulis sekurangkurangnya seorang jurulatih bertauliah yang berkelayakan dan berkemahiran untuk memimpin serta menyelia program perkhemahan yang akan dijalankan. ( Rujuk para 3F.7 Taklimat awal mengenai aktivitiaktiviti.6 Setiap peserta yang akan menyertai sesuatu perkhemahan mestilah sihat. 1.4. 1.

( Rujuk para 3E. 1. 1.7 kemalangan di luar jangkaan seperti pokok tumbang. organisasi tersebut dirancang berdasarkan perkara perkara Di bawah: 2.1 gangguan binatang buas dan haiwan berbisa.9.9 Lokasi Perkhemahan mestilah sesuai dan terjamin keselamatannya dari segi: 1.9.1. dahan jatuh dan sebagainya 1.10 Jurubantumula mestilah dilantik dan berada bersama peserta pada sepanjang masa perkhemahan. 1. Justeru.4 banjir.9. Guru tersebut diberi kuasa secara bertulis untuk mengawal dan menyelia keselamatan.1. Semua keperluan logistik ( peralatan perkhemahan ) hendaklah mencukupi dan berada dalam keadaan yang baik. 1. disiplin dan kebajikan murid sepanjang tempoh perkhemahan.12.9. 2. Nama pihak yang menganjurkan perkhemahan tersebut perlu dicatatkan sama ada penganjuran utama atau penganjuran bersama.5 ribut atau gelombang besar.1 Penganjur. 1. 24/1998 ) 1. 1. Organisasi Perkhemahan 2.2 hakisan atau tanah runtuh.8 Kebenaran bertulis menggunakan tapak lokasi perkhemahan mestilah diperoleh terlebih dahulu daripada pihak yang berkuasa.9. Menentukan kumpulan sasaran dan kriteria peserta perkhemahan.1 Organisasi adalah jentera yang menggerakkan aktiviti untuk kumpulan. 1. .2 Peserta.11 Penyertaan murid mestilah disertai oleh guru-guru pengiring yang dilantik secara bertulis oleh Pengetua atau Guru Besar. SP Bil.1.9.6 wabak penyakit. 2.

2. 3. 5. Ahli Jawatankuasa Induk perlu ditentukan terlebih dahulu bagi melaksanakan perkhemahan. Namun perancangan boleh diubahsuai jika berlaku perkaraperkara yang tidak dapat dielakkan seperti faktor-faktor alam. selsema dan lainlain. 4.5 Kepimpinan. 1.2 Keracunan makanan.1. keadaan tubuh badan.1.1.3 Saiz Kumpulan. 2.4 Syarat.4 Sistem komunikasi. 2. Memastikan Jadual Perkhemahan dilaksanakan mengikut perancangan.1. 1.syarat tertentu kepada peserta perkhemahan Seperti jantina. Menentukan jumlah bilangan minima atau maksima ahli bagi setiap kumpulan. Memastikan kesihatan dan kebajikan para peserta sepanjang perkhemahan terkawal dan terjamin. Menentukan organisasi kepimpinan dalam kumpulankumpulan semasa perkhemahan 2.1 Jangkitan penyakit seperti malaria. kelulusan akademik. had umur. Memastikan Prosedur Keselamatan dilaksanakan dan dipatuhi. Menetapkan syarat. PROSEDUR TETAP SEMASA PERKHEMAHAN Semasa perkhemahan perkara atau tindakan yang perlu diambil ialah: 1. Memastikan pemantauan terhadap aktiviti dilakukan sepanjang masa. campak.6 Jawatankuasa. manusia dan lainlain. kemahiran tertentu dan lainlain. Mesyuarat penyelarasan harus dibuat pada akhir aktiviti setiap hari bagi menilai dan membincangkan masalah-masalah yang timbul untuk diperbaiki pada hari berikut/masa hadapan. khususnya berkaitan perkaraperkara berikut: 1. PROSEDUR TETAP SELEPAS PERKHEMAHAN . 1. 2.3 Kemudahan-kemudahan asas.

Memohon kebenaran daripada pemilik atau penduduk setempat untuk meninggalkan kawasan perkhemahan. 5. 3. Nama Perkhemahan 2. 2.2 Aktiviti. 7. 6. 3. Memastikan kawasan perkhemahan berada dalam keadaan bersih seperti sebelumnya. Memastikan keperluan logistik atau peralatan perkhemahan mencukupi dan berada dalam keadaan bersih dan baik.Perkaraperkara yang perlu dilakukan selepas perkhemahan: 1. Lampiran A Contoh Tajuk-Tajuk Kertas Cadangan Perlaksanaan Perkhemahan 1. Membentang dan membuat laporan: 5. Mengadakan analisa bagi menilai semula aktiviti yang dijalankan dan mengenalpasti kelemahan-kelemahan untuk diambil tindakan selanjutnya. Matlamat. . 4. Mengedar surat penghargaan kepada pihak terlibat dan sijil pencapaian serta penyertaan kepada peserta perkhemahan.1 Kewangan. Latar Blakang / Rasional. 5. Mendokumentasikan program tersebut sebagai panduan dan rujukan pada masa hadapan.

Lampiran B Contoh Peraturan-Peraturan Keselamatan Perkehmahan 1. 2. Harapan dan Penutup. Tarikh dan Tempat. Ahli Jawatankuasa Pelaksana. 5. 10. 9.4. PeraturanPeraturan Perkhemahan. 8. Peserta diwajibkan mengerjakan solat berjemaah di surau pada waktu yang . Aktiviti dan Jadual Perkhemahan. 12. 7. Ahli Jawatankuasa Induk. 6. tuan/puan hendaklah menjalinkan silaturahim. Anggaran Perbelanjaan. Sasaran Penyertaan. 11. Semasa perkhemahan. kenal-mengenali dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Objektif.

Dilarang merosakkan atau memindahkan peralatan ke tempat lain.ditetapkan oleh kem komandan. 7. 6. 5. Dilarang menebang atau merosakkan pokok-pokok yang terdapat dalam kawasan perkhemahan. Tidak dibenarkan memancing. 4. 15. 9. Semua pihak yang terlibat dalam perkhemahan dilarang merokok dalam kawasan perkhemahan dan membuang sampah di meratarata tempat. Menjaga segala peralatan yang disediakan . Selepas jam 12. Semua peserta diwajibkan menghadirkan diri dan menepati masa dalam setiap program. Setiap peserta. 14. Segala bentuk perjudian dan minuman keras diharamkan sama sekali . Peserta yang melanggar peraturan keselamatan ini akan dikenakan tindakan oleh Jawatankuasa Keselamatan/Urusetia. Hendaklah sentiasa berpakaian kemas dan tidak boleh memakai selipar atau kain pelikat sama ada ke dewan makan atau keluar daripada kawasan perkhemahan. 12. Tidak dibenarkan keluar dari kawasan perkhemahan kecuali semasa aktiviti rasmi. Lelaki tidak dibenarkan masuk ke kawasan perkhemahan perempuan dan demikian juga sebaliknya tanpa kebenaran. . 11. 8. Tidak dibenarkan memberi sebarang makanan kepada binatangbinatang. 3. Tidak dibenarkan membeli makanan dan minuman dari luar semasa perkhemahan. tidak dibenarkan berkeliaran di luar khemah masingmasing. 10. 13.00 tengah malam. berburu dan menangkap binatang tanpa kebenaran semasa perkhemahan.

Penjagaan diri/peralatan/harta persendirian perlu diberi keutamaan. 17. Tidak dibenarkan berinteraksi dengan orang luar tanpa kebenaran dari pihak penganjur. 19. 18. Aktiviti penggunaan air dan api perlu dijalankan di bawah penyeliaan/pengawasan dan mendapat kebenaran dari pihak berkenaan. 20. Peraturan-peraturan lain mengenai keselamatan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa jika difikirkan perlu.16. . Penggunaan peralatan berbahaya hendaklah di bawah penyeliaan dan pengawasan pihak bertanggungjawab.

........3 2...00pg....5 2...4 2....1Tajuk 2. Sekian untuk makluman tuan... 21/7 hingga 4.Lampiran C Contoh Surat Pemberitahuan Tentang Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 Tuan / Puan. Butir-butir Mengenai perkhemahan tersebut adalah seperti berikut: 2. . () . 23/7 : Kawasan Sekolah : Pelajar Tahap 2 : 200 pelajar dan 15 guru.30ptg...... terima kasih...... Sehubungan itu dimaklumkan bahawa pihak sekolah akan mengadakan Perkhemahan Tahunan sepertimana yang tersebut di atas. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah.....6 Tarikh Masa Tempat Sasaran Penyertaan : Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 : 21 Hingga 23 Julai 2010 : 10..2 2....... PEMBERITAHUAN TENTANG PERKHEMAHAN TAHUNAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM PERINGKAT SEKOLAH 2010 Sukacita dengan hormatnya dimaklumkan bahawa perkara di atas adalah dirujuk 2....

... MEMOHON KEBENARAN MENGADAKAN PERKHEMAHAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM PERINGKAT SEKOLAH 2010.. Sekian... Tempat : Kawasan sekolah 3. 2.. Fail Perkhemahan .. 1....3 2..... “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. Bersama-sama ini dilampirkan kertas cadangan perkhemahan untuk makluman dan tindakan tuan.Lampiran D Contoh Surat Memohon Kebenaran Mengadakan Perkhemahan Kapada Guru Besar Guru Besar..2 2.... Sukacitanya perkara di atas adalah dirujuk. s.. Hari : Jumaat hingga Ahad.. SK Binjal 06000 Jitra......1 2.. Masa : Sepenuh masa. Kedah Tuan. terima kasih...4 Tarikh : 21 hingga 23 Julai 2010. Sehubungan itu dipohon kebenaran tuan untuk kami mengadakan perkhemahan tersebut pada ketetapan berikut : 2. () Penolong Kanan Kokurikulum. Jawatankuasa Pelaksana Perkhemahan Pasukan Pakaian Seragam.... Merangkap Setiausaha. Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah 2.k..

...Lampiran E Contoh Surat Kelulusan Daripada Guru Besar Bagi Mengadakan Perkhemahan PeringkatSekolah Setiausaha.... Sehubungan itu dimaklumkan bahawa pihak sekolah sedia maklum dan tiada halangan untuk tuan mengadakan perkhemahan tahunan tersebut selagi perkara-perkara tersebut di bawah dipatuhi : 2. Jawatankuasa Pelaksana.. 2.......3 Memastikan langkahlangkah keselamatan dan kebajikan pelajar diutamakan 2... Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 SK Binjal Tuan. Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah 2.... PERKHEMAHAN TAHUNAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM 2010 Sukacitanya perkara di atas adalah dengan hormatnya dirujuk 2.. Sekian.1 Tiada unsur-unsur paksaan.........k... 1... terima kasih. .4 Segala kutipan kewangan telah mendapat kelulusan Jawatankuasa Pelaksana dan persetujuan Ibu Bapa/Penjaga... Fail Perkhemahan ... 2.. BERKHIDMAT UNTUK NEGARA Saya yang menurut perintah... () s..2 Mendapat kebenaran bertulis daripada ibu bapa/penjaga murid....

......... kecacatan anggota atau sebarang kecederaan lain terhadap anak/anak jagaan saya yang berlaku dalam perjalanan pergi dan balik atau sepanjang perkhemahan tersebut.... Saya juga memberi kebenaran kepada pihak sekolah/pengelola/wakilnya memberi rawatan kecemasan atau pertolongan perubatan kepada anak/anak jagaan saya jika didapati perlu. memberi kebenaran kepada anak/anak jagaan saya mengambil bahagian dalam perkhemahan tersebut di atas..Lampiran F Contoh Surat Kebenaran Ibu Bapa/Penjaga Nama dan Alamat Ibu Bapa/Penjaga Tarikh No... 3......... No /P……………………… Ibu / Bapa / Penjaga kepada …………………………………………………………………… Tahun ………………………….. Guru Besar SK Binjal Tuan / Puan... kemalangan........ Sesungguhnya saya mengetahui dan faham bahawa pihak sekolah akan mengambil langkah-langkah keselamatan namun demikian saya mengaku tidak akan mengambil sebarang tindakan undangundang atau mahkamah terhadap pihak atau wakilnya yang berkaitan dengan apa-apa kehilangan harta.. KEBENARAN UNTUK MENYERTAI AKTIVITI PERKHEMAHAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM SEKOLAH 2010 Saya ……………………………………………………………. .... 2. Telefon: .

Kubang Pasu Tuan.3 Tempat : SKB . 2.1 Tarikh : 22 Julai 2010 3. K/Pengenalan: Tarikh: Lampiran G Contoh Surat Memohon Khidmat Hakim Pertandingan Ketua Polis Daerah .Sekian.. K/Pengenalan: Tarikh: ………………………. Pengakuan dibuat oleh: ……………… Tandatangan Nama: No.2 Masa : Mulai 2. Sehubungan itu dimaklumkan bahawa pihak kami akan mengadakan Pertandingan Kawat Kaki sebagai satu aktiviti dalam Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 3. PERMOHONAN KHIDMAT HAKIM PERTANDINGAN KAWAT KAKI SEMPENA PERKHEMAHAN TAHUNAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM PERINGKAT SEKOLAH 2010 Sukacitanya perkara di atas adalah dirujuk. Oleh yang demikian bagi menjayakan Pertandingan Kawat Kaki tersebut dipohon jasa baik tuan untuk memberikan pegawai-pegawai berikut pelepasan dari tugas dari pejabat tuan untuk bertugas sebagai hakim dalam pertandingan tersebut yang akan diadakan pada ketetapan berikut: 3. terima kasih. Tandatangan saksi Nama: No. Ibu Pejabat Polis Daerah Polis Diraja Malaysia.30 petang 3.

Sekian..2 Masa : Sepenuh masa .. Tuan / Puan....... (Guru besar ) 2.......... Fail Perkhemahan Lampiran H Contoh Surat Permohonan Khidmat Bantuan Daripada PihakPihak Tertentu Tuan Pengurus........... Anggotaanggota yang dicadangkan adalah L/Kpl 1047873 Abu Bakar bin Abu Talib dan Kpl 572137 Abd Khalib bin Abd Hamid 5.. Kerjasama serta sokongan tuan amat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.1 Tarikh : 21 hingga 23 Julai 2010 1.. ....4.. PERMOHONAN MEMBEKAL BEKALAN AIR SEPANJANG PERKHEMAHAN TAHUNAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM PERINGKAT SEKOLAH 2010 Sukacita dimaklumkan bahawa sekolah kami akan mengadakan Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 sepertimana ketetapan berikut...... Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah 3.. 1. Syarikat Air Darul Aman Alor Setar Kedah. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah....

.....3 Tempat : Kawasan Sekolah 1. () s.....4 Penyertaan : 200 pelajar termasuk 15 guru / jurulatih 2.. Oleh yang demikian bagi melicin dan menjayakan perkhemahan tersebut besarlah harapan kami jika pihak tuan dapat meluluskan permohonan membekalkan bekalan air sepanjang perkhemahan tersebut. 4...... Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat.. Kerjasama serta sokongan daripada pihak tuan amat dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih Sekian... Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah Lampiran I Contoh Surat Permohonan Meminjam Peralatan.2 Masa : Sepenuh masa 1.. Pegawai Pendidikan 2.... Balai Bomba dan Penyelamat Jitra Jitra. MEMOHON MEMINJAM PERALATAN YANG DIPERLUKAN UNTUK PERKHEMAHAN TAHUNAN PASUKAN PAKAIAN SERAGAM PERINGKAT SEKOLAH 2010 Sukacita dimaklumkan bahawa sekolah kami akan mengadakan Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 sepertimana ketetapan berikut: 1.......4 Penyertaan : 200 pelajar termasuk 15 guru / jurulatih . “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah ......1...1 Tarikh : 21 hingga 23 Julai 2010 1.3 Tempat : Kawasan Sekolah 1. Kedah..k 1.

... SK Binjal Tuan / Puan.... Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah Lampiran J Contoh Surat Perlantikan Dalaman En.... Kerjasama serta sokongan daripada pihak tuan amat dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih Sekian..... ... pulley dan snap link ) 5.2 Tali Karamental Dinamik 100 m 4.. Ishak Ibrahim Guru Penasihat Pasukan Pengakap..4 Peralatan Aktiviti ( Topi..\ Oleh yang demikian bagi melicin dan menjayakan perkhemahan tersebut besarlah harapan kami jika pihak tuan dapat meluluskan permohonan meminjam peralatan berikut: 4..... Barangbarang tersebut jika diluluskan akan diambil pada 18 Julai 2010 dan akan dipulang pada 25 Julai 2010.. Surat Pelantikan Perkhemahan Pasukan Pakaian Seragam SKB 2010 Sukacitanya perkara di atas adalah dirujuk dan berkaitan..3 Tali Karamental Staqtik 100 m 4... Harnes..... “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah . Carabinar.. () 2.1 Khemah 20 buah 4.....

Sekian..... Sehubungan itu tuan/puan dengan ini dilantik sebagai __________________________ ____________________________________________________dalam Perkhemahan Tahunan Pasukan Pakaian Seragam Peringkat Sekolah 2010 yang akan diadakan sepertimana ketetapan berikut: Tarikh: 21 hingga 23 Julai 2010 Masa : 10...2.. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah....... Bersama ini dilampirkan panduan tugas untuk makluman serta tindakan tuan 4.......... Jawatankuasa Pengurusan Kokurikulum Sekolah...30 petang 23/7/2010 Tempat : Kawasan Sekolah 3. Kerjasama serta sokongan tuan amat dihargai dan didahului dengan ribuan terima kasih. ....00 pagi 21/7 hingga 4.......... () 2..... ...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->