P. 1
PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

|Views: 337|Likes:
Published by Abdul Latif

More info:

Published by: Abdul Latif on Apr 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2012

pdf

text

original

PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. Q. R. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. guru. . tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. Kayu mancis. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. K. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. H. I. J. M. Setiap kerosakan. F.E. N. O. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. L. P. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal.

Natrium Hidroksida cair 2M. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. 4. Jangan gunakan jari tangan. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. 2. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan. D. . PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. E. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. 3. C. B.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. Jangan membazirkan bahan kimia. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya.

Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. Larutan Barium Klorida (0.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. 7.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. Larutan Ferum (III) Sulfat (0. 8.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian . bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam. 14. Larutan Argentum Nitrat (0. Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. Asid Etanoik (0. 11.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan. 10. Kalium Hidroksida cair 2 M. Ca(OH)2. 6. Larutan Kalium Dikromat (VI) (0.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan. 9.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. 13. 5.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. 12. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). Larutan Natrium Karbonat (0. Larutan Ferum (II) Sulfat (0.

25.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. Larutan Kalium Iodida (0. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida. Cairkan dengan 500cm3 air suling. Larutan kalium Kromat (VI) (0. 16. 22. 23. 24. 20. Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati.. 19. .campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 26. 17. 21. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. Larutkan 1. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan. Penunjuk Metil Jingga. Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. 18.

cair dengan air suling mengikut keperluan. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . Menguji kehadiran kanji . PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11.27.3 air suling. 29. Mengenal tisu tidak berkayu . Turas jika perlu. Jika terlalu. KEGUNAANNYA: a. B. 1.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat. Biarkan ia sejuk.jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. Taambah dengan 100Cm3 air didih. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. C. campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks.2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. 28. Cairkan dengan 500 Cm. Mengenal tisu berkayu -.5M) Larutkan 249. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk. tak payah menyimpan kelalang dalam almari .7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut. 500 cm3 95% Etanol. Kuprum (II) Sulfat (0.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan. Masukkan 12. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. Jika menggunakan kondenser refluks.

wasap. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. A. 1.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. KEGUNAANNYA: a. rendam pula ke dalam larutan asitik .5g eosin dalam 100 cm3 air suling. KEGUNAANNYA.6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling. KEGUNAANNYA. lignin dan kutikal menjadi merah. 1. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam. campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling. . Untuk mengenal nuklius dalam sel. ( jika ada kondenser reflux. a. KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % . Selepas beberapa jam. rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam.4.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0.etanol untuk menanggalkan safranin. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. Bila perlu. Selepas tisu dibasuh dengan air suling. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0. 1.

2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung .1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter. Larutkan 9.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . 1. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. KEGUNAANNYA: a.8. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6. Untuk mewarnakan kulat. Iii.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter. asid laktik 20 gm .05 g dan air suling 20 cm3. i. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara. Biarkan selama 10 minit. Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit. gliserol 40g.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan. cotton blue (metil biru) 0.8 dengan kaedah berikut. Larutkan 9. Ii. Campurkan 50.8 cm3 larutan (i) dan 49. Basuh dengan aliran air yang perlahan . KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS .1. Periksa di bawah mikroskop. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan.

Rekod pergerakan alat. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. A. Susunan sudut-sudut khas. D. C. A. F. Jadual penggunaan makmal. 3. iii.1. D. ii. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. 2. E. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. Pengelibatan keseluruhan makmal. B. C. B. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C. I. A. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. Jadual bertugas kakitangan. E. G. F. B. Buku rekod peralatan. H. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar .

Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. 4. F. F. Penghayatan PEKA n. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. I. H. D. E. E.D. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar.1. L. K.3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. Struktur organisasi. 1. N. M.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. A. G. B. Buku latihan pelajar. G. Bahan sumber Asas 1. C. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. H. Program latihan dalaman guru & kakitangan. Dokumentasi PEKA .

K.2.2. Latihan kebakaran. I. J. a. g. b. d. Penggunaan baju makmal. c. a. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. G. E. b. Sistem penjagaan makmal teratur (gas. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. .1 f. Peraturan keselamatan makmal. 6. f. F. f. 5.n. Peredaran udara dalam makmal. h. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. e. Utamakan keselamatan diri di premis makmal. F. c. d.. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan.

e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. Fungi. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas. . c) Semua permukaan. mengikut cara kerja yang dised Bakteria.Contoh GLA. Disiplin kakitangan makmal. a. d.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang. G. c.7.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. E. Projek khas . F.2 BAHAN BIOLOGI 1. H. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen.2. pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. b. b) Sebelum memulakan kerja.

mengkakis. nitrat. Jangan sedut dengan mulut. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. peroksida.1. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan. beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas. Antaranya.g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah). Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah.1.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat. mengganat. Jauhkan cecair mudah terbakar .1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. ada yang mudah terbakar. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. perklorat. 1.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari . Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair.

Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis.41 . . asid hidrokl asid sulfurik.18 . Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) .1. ammonia pekat. serta takat kilat masing-masing.3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik. jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik.104 . asid metanoik. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan. Selalunya . c bromin. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan.30 . fenol. hidrogen peroksida pekat. metanol. Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut. kuantiti yang kecil sahaja digunakan. asid etanoik.17 10 10 1.daripada sebarang sumber nyalaan.45 . kalium manganat (VII) dan argentum nitrat.

(i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena. (iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. Selepas eksperimen. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja. boleh menjadi racun. hidung dan paru-paru. (v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati.1. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. cuci segera dengan air yang banyak. (B) Peraturan Penyimpanan . (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama.1. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah. juga boleh menyerap ke dalam kulit. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. tangan hendaklah dibasuh.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian.

?Tabur pasir ke atas tumpahan .5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. 1. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan). Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. haba terhasil dan asid akan terpercik. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. Penggunaannya mestilah direkodkan. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul.menympan cecair yang lebih daripada 500cm3. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. dengan tujuan untuk membersihkannya. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai. i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. kerana ia menyebabkan kebakaran. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin.1.Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat.

litup merkuri dengan serbuk sulfur. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak. Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. . letupan.Kementerian Sains. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal. atau sesak nafas. * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai.tersebut dan bersihkan. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal . Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. 1. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia.1. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->