PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. . R. J. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. H. N. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. K. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. P. guru. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa.E. pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Setiap kerosakan. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. Q. M. L. Kayu mancis. F. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. O. I.

Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. 4. PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. E. 3. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan. Jangan membazirkan bahan kimia. 2. Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. Natrium Hidroksida cair 2M.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. . Jangan gunakan jari tangan. B. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. C. D. Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas.

5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Ferum (II) Sulfat (0.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan. 5. Larutan Barium Klorida (0. Larutan Kalium Dikromat (VI) (0. Larutan Argentum Nitrat (0.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. 9. Larutan Natrium Karbonat (0.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Ferum (III) Sulfat (0.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian .2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. 6. 13. 12. Ca(OH)2. 8. Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). Kalium Hidroksida cair 2 M. Asid Etanoik (0.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 11. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan. 7. 10. 14.

Larutan kalium Kromat (VI) (0. Cairkan dengan 500cm3 air suling. Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. . 26. 24. 20. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan.campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan. 21. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. 16.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan..5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Penunjuk Metil Jingga. Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. Larutan Kalium Iodida (0. 19. Larutkan 1. 22. 18. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. 17. 25. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan. 23.

campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks. B. KEGUNAANNYA: a.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat. Jika menggunakan kondenser refluks. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . 1. Kuprum (II) Sulfat (0. Taambah dengan 100Cm3 air didih. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. Cairkan dengan 500 Cm. Mengenal tisu berkayu -. Menguji kehadiran kanji . Jika terlalu. cair dengan air suling mengikut keperluan.3 air suling. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk. Turas jika perlu.5M) Larutkan 249.2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. 500 cm3 95% Etanol. Mengenal tisu tidak berkayu . tak payah menyimpan kelalang dalam almari .jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman.7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut.27. C. 29. Biarkan ia sejuk. Masukkan 12. 28. PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala.

a. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius.etanol untuk menanggalkan safranin. KEGUNAANNYA: a. A. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. 1. Bila perlu. lignin dan kutikal menjadi merah. 1. LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0. Untuk mengenal nuklius dalam sel.6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling. rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam.wasap. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam. 1.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0. ( jika ada kondenser reflux. . Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . Selepas tisu dibasuh dengan air suling. Selepas beberapa jam. KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem. rendam pula ke dalam larutan asitik . campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % . KEGUNAANNYA.4.5g eosin dalam 100 cm3 air suling.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . KEGUNAANNYA.

Biarkan selama 10 minit. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih.2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. Untuk mewarnakan kulat. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan.1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . i.1. Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit. KEGUNAANNYA: a. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung .05 g dan air suling 20 cm3.8. Larutkan 9.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter. cotton blue (metil biru) 0. Periksa di bawah mikroskop. gliserol 40g. Ii. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan.8 cm3 larutan (i) dan 49. Campurkan 50. Larutkan 9. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Iii. 1. KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS . Basuh dengan aliran air yang perlahan .8 dengan kaedah berikut. asid laktik 20 gm .8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6.

Jadual penggunaan makmal. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. ii. D. B. 3. Pengelibatan keseluruhan makmal. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. I. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. D. C. B. Rekod pergerakan alat. A. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. 2. E. A.1. F. C. iii. G. Jadual bertugas kakitangan. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. H. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C. E. A. B. Susunan sudut-sudut khas. F. Buku rekod peralatan. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar .

H. F. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. Dokumentasi PEKA . 1. 4. H. G. Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan. B. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR.3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J. N. E. L.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. E. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. I. A. Penghayatan PEKA n. M. Program latihan dalaman guru & kakitangan. Bahan sumber Asas 1. C. Struktur organisasi.1. D. G. Buku latihan pelajar.D. F. K.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1.

h. 5. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan.1 f. d. G.2. a. Sistem penjagaan makmal teratur (gas. Peredaran udara dalam makmal. E. b. 6. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri.2. c. Utamakan keselamatan diri di premis makmal. e. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. c. f. F. I. .n. K. J. d. Penggunaan baju makmal. b. Peraturan keselamatan makmal. f. Latihan kebakaran.. a. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. F. g.

1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas. Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. b) Sebelum memulakan kerja.2. Projek khas . d. F. c) Semua permukaan. a. Fungi. E. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan. c. b.2 BAHAN BIOLOGI 1. Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. mengikut cara kerja yang dised Bakteria. .Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu.Contoh GLA. G. Disiplin kakitangan makmal. H. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen.7.

peroksida. Antaranya. beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas.1. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat. Jauhkan cecair mudah terbakar .1. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. ada yang mudah terbakar. 1. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah).1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia. mengganat.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. perklorat.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari . Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air. nitrat.g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair. Jangan sedut dengan mulut. mengkakis.

17 10 10 1. Selalunya .18 . asid metanoik. asid etanoik. jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik. . hidrogen peroksida pekat.104 .41 . Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan. asid hidrokl asid sulfurik. ammonia pekat. kalium manganat (VII) dan argentum nitrat. fenol. Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut.1. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. kuantiti yang kecil sahaja digunakan. metanol. serta takat kilat masing-masing. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) . Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis.30 . c bromin.3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik.daripada sebarang sumber nyalaan.45 .

(v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati. tangan hendaklah dibasuh. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun. boleh menjadi racun. hidung dan paru-paru. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. (B) Peraturan Penyimpanan . (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun. juga boleh menyerap ke dalam kulit. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja. (iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata.1.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. Selepas eksperimen. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya.1. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. cuci segera dengan air yang banyak. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit.

menympan cecair yang lebih daripada 500cm3. (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul. haba terhasil dan asid akan terpercik. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. Penggunaannya mestilah direkodkan. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat. ?Tabur pasir ke atas tumpahan .Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. kerana ia menyebabkan kebakaran.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. 1. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan). Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. dengan tujuan untuk membersihkannya.1. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin.

lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai. Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal .6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal. letupan. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap. litup merkuri dengan serbuk sulfur.Kementerian Sains. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia.1.tersebut dan bersihkan. 1. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang. atau sesak nafas. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. . pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful