PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

Kayu mancis. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. guru. Q. F. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. . Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. R. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. H. K. O. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. P. J. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Setiap kerosakan. N. I.E. M. L. pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal.

PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. 2. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya. E. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. . PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. 3. D. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. B. C. 4. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. Natrium Hidroksida cair 2M. Jangan gunakan jari tangan. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. Jangan membazirkan bahan kimia. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair.

1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. 6.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan. 13. 11. Larutan Ferum (III) Sulfat (0. Kalium Hidroksida cair 2 M. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 9.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Natrium Karbonat (0. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. 14.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. 12. 10. Larutan Kalium Dikromat (VI) (0. Asid Etanoik (0.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan. Ca(OH)2. Larutan Ferum (II) Sulfat (0. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). Larutan Argentum Nitrat (0.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. Larutan Barium Klorida (0. Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. 5. 7. 8.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian .02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan.

5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 19. Larutan kalium Kromat (VI) (0. 21. .5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. Larutkan 1. 16.. 20. 17. 22.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Cairkan dengan 500cm3 air suling. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. 26. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan. 24. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. 18. Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. 23.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. Penunjuk Metil Jingga. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida. Larutan Kalium Iodida (0.campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan. 25.

Taambah dengan 100Cm3 air didih. Mengenal tisu berkayu -. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. Jika terlalu. Kuprum (II) Sulfat (0.3 air suling. Turas jika perlu. C. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . B. Cairkan dengan 500 Cm.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan. Jika menggunakan kondenser refluks. tak payah menyimpan kelalang dalam almari . Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. 29. Mengenal tisu tidak berkayu .jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat.2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk. cair dengan air suling mengikut keperluan. campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. 1.jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. 500 cm3 95% Etanol.5M) Larutkan 249. Masukkan 12. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks. PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11.27. 28. Biarkan ia sejuk. Menguji kehadiran kanji .7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman. KEGUNAANNYA: a.

Selepas tisu dibasuh dengan air suling. a. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. Bila perlu. campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . ( jika ada kondenser reflux. rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam. KEGUNAANNYA. 1. Selepas beberapa jam. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. KEGUNAANNYA: a. KEGUNAANNYA.wasap.etanol untuk menanggalkan safranin. KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan.4. . 1. A.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % .6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling. 1. Untuk mengenal nuklius dalam sel.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam. rendam pula ke dalam larutan asitik . LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0.5g eosin dalam 100 cm3 air suling. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . lignin dan kutikal menjadi merah.

Biarkan selama 10 minit. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan.2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam. Iii.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter.05 g dan air suling 20 cm3. gliserol 40g.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung . Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit.1. cotton blue (metil biru) 0. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi. Larutkan 9. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6. KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS . Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. i. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan. 1. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih. asid laktik 20 gm .1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter.8.8 dengan kaedah berikut.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0. Basuh dengan aliran air yang perlahan .8 cm3 larutan (i) dan 49. Periksa di bawah mikroskop. Ii. Untuk mewarnakan kulat. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6. KEGUNAANNYA: a.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Larutkan 9.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . Campurkan 50.

Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. ii. Jadual penggunaan makmal. A. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C. iii. B. G. I. Jadual bertugas kakitangan. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. Pengelibatan keseluruhan makmal. H. A. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal.1. Susunan sudut-sudut khas. C. C. B. F. B. Rekod pergerakan alat. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. Buku rekod peralatan. F. 2. E. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. D. 3. A. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar . D. E.

Dokumentasi PEKA . Buku latihan pelajar. 1.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. E.D. C. G. N. 4. H.1.3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J. Penghayatan PEKA n. F. F. Program latihan dalaman guru & kakitangan. K. L. M.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. E. A. H. Struktur organisasi. G. Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan. Bahan sumber Asas 1. I. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. D. B. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar.

2. G. d.2. e. . 6. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. b. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. g. h. K. J. Utamakan keselamatan diri di premis makmal.1 f. b. I. a. Penggunaan baju makmal. c. Sistem penjagaan makmal teratur (gas. 5. E. f. Peraturan keselamatan makmal.n. F. F.. d. a. f. c. Latihan kebakaran. Peredaran udara dalam makmal.

pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. Projek khas . d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen. Fungi. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. d. a. H. Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan. e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang.Contoh GLA.7.2. mengikut cara kerja yang dised Bakteria. c) Semua permukaan. F. G. Disiplin kakitangan makmal. c. E. . Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. b) Sebelum memulakan kerja.2 BAHAN BIOLOGI 1.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. b.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati.

(Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah). nitrat. peroksida. Jangan sedut dengan mulut. Antaranya. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas. mengganat.1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. mengkakis. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan.1.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering.1. 1.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari . pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan. Jauhkan cecair mudah terbakar .g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. perklorat. ada yang mudah terbakar.

104 .18 . c bromin. Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis. metanol. kalium manganat (VII) dan argentum nitrat. Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut.daripada sebarang sumber nyalaan.1. asid etanoik. Selalunya . asid hidrokl asid sulfurik. kuantiti yang kecil sahaja digunakan. asid metanoik.17 10 10 1. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan.30 . ammonia pekat. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. . hidrogen peroksida pekat. jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik.41 .45 .3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik. fenol. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan. serta takat kilat masing-masing. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) .

(iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena. (v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. tangan hendaklah dibasuh. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. Selepas eksperimen. cuci segera dengan air yang banyak. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun.1. boleh menjadi racun. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian.1. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. hidung dan paru-paru. juga boleh menyerap ke dalam kulit. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. (B) Peraturan Penyimpanan .

Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat.1. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. dengan tujuan untuk membersihkannya. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. Penggunaannya mestilah direkodkan. 1. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . haba terhasil dan asid akan terpercik. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. kerana ia menyebabkan kebakaran. Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh.menympan cecair yang lebih daripada 500cm3.Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air. ?Tabur pasir ke atas tumpahan . (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan).

letupan.1. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i).tersebut dan bersihkan. atau sesak nafas. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup.Kementerian Sains. Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. 1. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal . Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal. lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia. litup merkuri dengan serbuk sulfur. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. .