PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

E. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Setiap kerosakan. M. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. R. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. N. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. F. H. K. Kayu mancis. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. O. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. J. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. P. . pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. I. Q. guru. L. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum.

C. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. D. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. B. . 2. Jangan membazirkan bahan kimia. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya. E. Jangan gunakan jari tangan. Natrium Hidroksida cair 2M. 3. Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. 4.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas.

5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan. Larutan Ferum (II) Sulfat (0. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Dikromat (VI) (0. Larutan Argentum Nitrat (0. 12. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). 9.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Barium Klorida (0. Kalium Hidroksida cair 2 M. Ca(OH)2. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. 5. 10. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. Larutan Ferum (III) Sulfat (0.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. 14. 8. Larutan Natrium Karbonat (0.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian . 11. 6. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. Asid Etanoik (0.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. 13. 7.

0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. 20. 25. 16. Cairkan dengan 500cm3 air suling. Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. 17. 21.. 22. Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. 26.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. 19. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. Larutkan 1. Larutan kalium Kromat (VI) (0. Penunjuk Metil Jingga. 23.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Iodida (0. 24. .5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan. 18.campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan.

2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. Jika menggunakan kondenser refluks. campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. 500 cm3 95% Etanol. Cairkan dengan 500 Cm.7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut. Taambah dengan 100Cm3 air didih. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling .jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. Kuprum (II) Sulfat (0. tak payah menyimpan kelalang dalam almari .3 air suling.5M) Larutkan 249. Masukkan 12. Menguji kehadiran kanji . Mengenal tisu tidak berkayu . 29.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan. PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. Mengenal tisu berkayu -. Biarkan ia sejuk. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. C. cair dengan air suling mengikut keperluan. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk. KEGUNAANNYA: a.27. Turas jika perlu. B. Jika terlalu. 28. 1.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat.

rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam. KEGUNAANNYA: a. A.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . Untuk mengenal nuklius dalam sel. lignin dan kutikal menjadi merah. . rendam pula ke dalam larutan asitik . 1.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % .3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0. 1.5g eosin dalam 100 cm3 air suling.wasap. Selepas beberapa jam. Bila perlu. KEGUNAANNYA. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling.6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling.4. KEGUNAANNYA. Selepas tisu dibasuh dengan air suling. a. KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem.etanol untuk menanggalkan safranin. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. ( jika ada kondenser reflux. 1. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik .

Larutkan 9. Larutkan 9.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan. Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0. Basuh dengan aliran air yang perlahan . cotton blue (metil biru) 0. Periksa di bawah mikroskop. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. Iii. Ii.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung .2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam. KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS .1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara. i. Biarkan selama 10 minit. 1.1.05 g dan air suling 20 cm3.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter. KEGUNAANNYA: a.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Campurkan 50.8 dengan kaedah berikut. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi. gliserol 40g. Untuk mewarnakan kulat.8 cm3 larutan (i) dan 49. asid laktik 20 gm .8. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan.

Jadual penggunaan makmal. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. Buku rekod peralatan. H.1. A. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. E. Pengelibatan keseluruhan makmal. 2. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar . I. C. Susunan sudut-sudut khas. F. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. E. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. Jadual bertugas kakitangan. ii. A. B. B. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. iii. A. F. 3. D. G. D. B. Rekod pergerakan alat. C. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C.

Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan. H. Penghayatan PEKA n. 1. Struktur organisasi. Buku latihan pelajar. L.D. B. E. F. I. D.1. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. C. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. 4. G. F. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar. Bahan sumber Asas 1. Dokumentasi PEKA .3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. M. K. N. G. Program latihan dalaman guru & kakitangan. E. A.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. H.

5. c. d. Penggunaan baju makmal. 6. F. Peraturan keselamatan makmal.n. E. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. b. a. b.2. d. h. f. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. F. Utamakan keselamatan diri di premis makmal. J. Sistem penjagaan makmal teratur (gas.1 f. g. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. c. ..2. e. Peredaran udara dalam makmal. f. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. a. K. G. Latihan kebakaran. I.

Fungi. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. b) Sebelum memulakan kerja. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan. Projek khas . c) Semua permukaan. b. d.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. mengikut cara kerja yang dised Bakteria.Contoh GLA. H.2. F. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang. a. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal.2 BAHAN BIOLOGI 1. Disiplin kakitangan makmal. Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. c. . f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. E.7. G. pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji.

1. 1. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. Antaranya.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari . (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah). Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air.1. peroksida. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. Jangan sedut dengan mulut.1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. ada yang mudah terbakar. mengkakis.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini. Jauhkan cecair mudah terbakar .g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan. perklorat. nitrat. mengganat.

kuantiti yang kecil sahaja digunakan. hidrogen peroksida pekat.45 . Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis.17 10 10 1.104 . serta takat kilat masing-masing.daripada sebarang sumber nyalaan. Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut. c bromin. .30 . kalium manganat (VII) dan argentum nitrat. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. ammonia pekat.3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan.1. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) .18 .41 . asid metanoik. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan. asid hidrokl asid sulfurik. fenol. jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik. metanol. Selalunya . asid etanoik.

Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena.1. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun. (B) Peraturan Penyimpanan . Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit. (iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. tangan hendaklah dibasuh. hidung dan paru-paru. cuci segera dengan air yang banyak. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. juga boleh menyerap ke dalam kulit. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. Selepas eksperimen. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja. (v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. boleh menjadi racun.1. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama.

Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan). Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. kemalangan mengeluarkan wasap toksik.1. ?Tabur pasir ke atas tumpahan . i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. kerana ia menyebabkan kebakaran. haba terhasil dan asid akan terpercik. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . dengan tujuan untuk membersihkannya.menympan cecair yang lebih daripada 500cm3.Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. 1. Penggunaannya mestilah direkodkan.

Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. . ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak.1. Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. litup merkuri dengan serbuk sulfur. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal . letupan. atau sesak nafas. * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang.tersebut dan bersihkan. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup. 1.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal.Kementerian Sains.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful