P. 1
PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

|Views: 335|Likes:
Published by Abdul Latif

More info:

Published by: Abdul Latif on Apr 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/25/2012

pdf

text

original

PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

R. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. K. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. F. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. H. Kayu mancis. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. . pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. Q. O.E. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. J. P. guru. I. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. M. L. N. Setiap kerosakan.

Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan. D. Natrium Hidroksida cair 2M. 4. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. C. B. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. Jangan gunakan jari tangan.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. E. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. . Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. 2. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. 3. Jangan membazirkan bahan kimia. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya.

Ca(OH)2.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 8. 11. Larutan Ferum (II) Sulfat (0. 6. 7. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. Larutan Barium Klorida (0. 14. Larutan Kalium Dikromat (VI) (0.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. Larutan Natrium Karbonat (0. Larutan Argentum Nitrat (0. 12. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur).5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian . Kalium Hidroksida cair 2 M. 5. 9. Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. 10. Larutan Ferum (III) Sulfat (0.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan. Asid Etanoik (0.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. 13.

21. 19. 25..campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan. 22. Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. 24. Larutkan 1. Penunjuk Metil Jingga. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida.5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 17.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan kalium Kromat (VI) (0. 26. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan. . Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. 18. 20. Cairkan dengan 500cm3 air suling. 23. Larutan Kalium Iodida (0. 16.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol.

Mengenal tisu berkayu -.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat. Kuprum (II) Sulfat (0. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. Cairkan dengan 500 Cm.7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut.jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. Turas jika perlu. Taambah dengan 100Cm3 air didih. C. 500 cm3 95% Etanol.5M) Larutkan 249. campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat.2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan. cair dengan air suling mengikut keperluan. Jika menggunakan kondenser refluks. Menguji kehadiran kanji . Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. 29. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman. Jika terlalu. B. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . 1. PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11. Mengenal tisu tidak berkayu .27. 28. Masukkan 12.3 air suling. tak payah menyimpan kelalang dalam almari . KEGUNAANNYA: a. Biarkan ia sejuk.

KEGUNAANNYA: a.5g eosin dalam 100 cm3 air suling. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam.etanol untuk menanggalkan safranin. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . a. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. A.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % . KEGUNAANNYA. campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling. Untuk mengenal nuklius dalam sel. 1. Selepas beberapa jam. rendam pula ke dalam larutan asitik . Selepas tisu dibasuh dengan air suling.wasap. LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0. KEGUNAANNYA.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . lignin dan kutikal menjadi merah.4. Bila perlu. rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam.6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling. ( jika ada kondenser reflux. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. 1.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0. 1. .

1.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih. Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit. asid laktik 20 gm . KEGUNAANNYA: a. i. Biarkan selama 10 minit. Periksa di bawah mikroskop. Iii.2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan.8 dengan kaedah berikut.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6. Ii. Larutkan 9.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter.05 g dan air suling 20 cm3. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung . cotton blue (metil biru) 0. KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS .7 LARUTAN LAC TOPHENOL . Campurkan 50.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan.1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter. 1. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara. Larutkan 9. Basuh dengan aliran air yang perlahan . gliserol 40g. Untuk mewarnakan kulat.8.8 cm3 larutan (i) dan 49.

C. Buku rekod peralatan. B. 2.1. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. E. ii. I. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. A. F. A. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. F. A. D. Susunan sudut-sudut khas. D. E. B. Jadual bertugas kakitangan. B. C. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar . Rekod pergerakan alat. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. 3. Jadual penggunaan makmal. G. Pengelibatan keseluruhan makmal. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. iii. H. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i.

1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. F. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. C. K. E. H. F. 1. A. Program latihan dalaman guru & kakitangan. 4. Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan. G. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar. Bahan sumber Asas 1. Buku latihan pelajar. I. N. B.D.1. H.3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J. L. G. Dokumentasi PEKA . E. Penghayatan PEKA n.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. D. M. Struktur organisasi.

d. e.2. 5. b. c. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. c. E. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. .n. a. f. Peraturan keselamatan makmal. G. a. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. d. F.. Penggunaan baju makmal. Peredaran udara dalam makmal. h. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. Utamakan keselamatan diri di premis makmal. g.1 f. Sistem penjagaan makmal teratur (gas.2. 6. Latihan kebakaran. F. f. b. J. I. K.

Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. G. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal.2.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. .7. mengikut cara kerja yang dised Bakteria. pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. Fungi. F. b. c. a. d. H. c) Semua permukaan. E. Disiplin kakitangan makmal. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan.2 BAHAN BIOLOGI 1. e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. Projek khas . b) Sebelum memulakan kerja. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas.Contoh GLA.

pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan. ada yang mudah terbakar. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air. nitrat.1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari . peroksida. 1. Jangan sedut dengan mulut. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. mengkakis. Antaranya.1. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. Jauhkan cecair mudah terbakar . asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida.g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat.1. perklorat. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. mengganat. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan. beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas. (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah).

kuantiti yang kecil sahaja digunakan. asid hidrokl asid sulfurik. jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik.17 10 10 1. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan. Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut. asid etanoik. ammonia pekat.41 .104 . kalium manganat (VII) dan argentum nitrat.1. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. asid metanoik. hidrogen peroksida pekat. c bromin.daripada sebarang sumber nyalaan. metanol. Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis.30 . Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) . Selalunya . fenol.3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik. .18 .45 . serta takat kilat masing-masing.

(B) Peraturan Penyimpanan .Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati. boleh menjadi racun. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah. (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit. Selepas eksperimen. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah.1. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. (iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. cuci segera dengan air yang banyak. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. tangan hendaklah dibasuh.1. hidung dan paru-paru. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. (v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. juga boleh menyerap ke dalam kulit. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun.

1. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai.Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. Penggunaannya mestilah direkodkan. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. ?Tabur pasir ke atas tumpahan . Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. dengan tujuan untuk membersihkannya. haba terhasil dan asid akan terpercik. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin. (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan).menympan cecair yang lebih daripada 500cm3. kerana ia menyebabkan kebakaran. i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. 1. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan.

* Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal.tersebut dan bersihkan. . Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal . letupan. litup merkuri dengan serbuk sulfur. 1. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. atau sesak nafas. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup. Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang. lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap.Kementerian Sains. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran.1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->