PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. Q. N. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. O. Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. Setiap kerosakan. P. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. R.E. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. Kayu mancis. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. F. L. I. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. H. pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. K. . J. M. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. guru. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal.

Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. 3. 4. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. C. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. Jangan membazirkan bahan kimia.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya. B. Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. 2. E. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan. Natrium Hidroksida cair 2M. PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. D. . Jangan gunakan jari tangan.

Larutan Kalium Dikromat (VI) (0. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. Kalium Hidroksida cair 2 M. 9.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. 8. 11. 12. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). Larutan Ferum (III) Sulfat (0.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Barium Klorida (0. 10. Asid Etanoik (0. 13.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. Larutan Argentum Nitrat (0. 6. Larutan Kalium Manganat(VII) (0.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. Larutan Natrium Karbonat (0. 5. 14. 7. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian . Larutan Ferum (II) Sulfat (0. Ca(OH)2.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan.

Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. Larutkan 1. 25. 18. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan. 20. Larutan kalium Kromat (VI) (0. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. Larutan Kalium Iodida (0. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. 24. Cairkan dengan 500cm3 air suling.campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan. 21. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida. 23. . Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. 26.. 16. Penunjuk Metil Jingga.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 22.5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan. 17. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. 19.

Taambah dengan 100Cm3 air didih. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks.3 air suling. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. Biarkan ia sejuk. Mengenal tisu berkayu -. Turas jika perlu. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. tak payah menyimpan kelalang dalam almari . Masukkan 12. 1. C. 29. B. Mengenal tisu tidak berkayu . KEGUNAANNYA: a. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap.7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut.5M) Larutkan 249. Menguji kehadiran kanji . campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. Cairkan dengan 500 Cm. 500 cm3 95% Etanol. cair dengan air suling mengikut keperluan.2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan.27. 28.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman.jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. Jika terlalu. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk. Kuprum (II) Sulfat (0. Jika menggunakan kondenser refluks.

etanol untuk menanggalkan safranin. Bila perlu. 1.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % .4. LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0. 1. Selepas tisu dibasuh dengan air suling. Untuk mengenal nuklius dalam sel. lignin dan kutikal menjadi merah. KEGUNAANNYA. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . A. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem. rendam pula ke dalam larutan asitik . campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling. 1.wasap. KEGUNAANNYA. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam. . rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam. Selepas beberapa jam. a.5g eosin dalam 100 cm3 air suling. ( jika ada kondenser reflux. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. KEGUNAANNYA: a.6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling.

Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit. Ii. cotton blue (metil biru) 0. asid laktik 20 gm . KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS . Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6.8 cm3 larutan (i) dan 49. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan. Larutkan 9. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0.1. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara. Untuk mewarnakan kulat. KEGUNAANNYA: a.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g.1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter. 1.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung . Basuh dengan aliran air yang perlahan .8 dengan kaedah berikut. Periksa di bawah mikroskop.8. Campurkan 50. Biarkan selama 10 minit. gliserol 40g.05 g dan air suling 20 cm3.2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam. Larutkan 9. Iii. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . i.

ii. C. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar . A. E. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. 3. Jadual bertugas kakitangan. H. I. Rekod pergerakan alat. iii. E. B. A. C. G. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. F. A. Jadual penggunaan makmal. 2.1. D. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. F. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C. D. B. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. B. Susunan sudut-sudut khas. Buku rekod peralatan. Pengelibatan keseluruhan makmal.

3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J. N. Penghayatan PEKA n. H. Dokumentasi PEKA . Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. C. 4. Bahan sumber Asas 1. 1. Program latihan dalaman guru & kakitangan. K. I. M. F. G. H. E. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar. G. B. Struktur organisasi. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. F. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. A. L. D.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. E. Buku latihan pelajar.1.D. Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan.

K. E. I. g. F. Sistem penjagaan makmal teratur (gas. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. f. b.n. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. h. Peraturan keselamatan makmal. 5. c. Peredaran udara dalam makmal. c. b.. f.2. Latihan kebakaran. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. Utamakan keselamatan diri di premis makmal.1 f. G. d. 6.2. Penggunaan baju makmal. F. a. J. d. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. e. a. .

Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. Disiplin kakitangan makmal. H. mengikut cara kerja yang dised Bakteria. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen. G.2.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. b) Sebelum memulakan kerja. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang.7. b. Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. . e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. E. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan.Contoh GLA. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. F. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas. pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. a. c) Semua permukaan. Fungi.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. d.2 BAHAN BIOLOGI 1. c. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. Projek khas .

ada yang mudah terbakar. (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah). perklorat. pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia. Jangan sedut dengan mulut. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair. mengganat. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. Jauhkan cecair mudah terbakar .g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. mengkakis.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari . beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas. 1. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. nitrat. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat.1.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia.1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. Antaranya. peroksida.1.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan.

1. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan. Selalunya .41 .3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik. c bromin.104 . Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut.daripada sebarang sumber nyalaan.18 .45 . ammonia pekat. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) . serta takat kilat masing-masing. Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis. fenol. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. hidrogen peroksida pekat. asid metanoik.30 . asid etanoik. kuantiti yang kecil sahaja digunakan. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan.17 10 10 1. jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik. asid hidrokl asid sulfurik. kalium manganat (VII) dan argentum nitrat. metanol. .

(iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. Selepas eksperimen. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena. hidung dan paru-paru.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. tangan hendaklah dibasuh. juga boleh menyerap ke dalam kulit. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. (B) Peraturan Penyimpanan . (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja. (v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun.1. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya.1. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian. boleh menjadi racun. cuci segera dengan air yang banyak. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah.

dengan tujuan untuk membersihkannya. Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. Penggunaannya mestilah direkodkan. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai. i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. 1. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin. haba terhasil dan asid akan terpercik. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul.menympan cecair yang lebih daripada 500cm3. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan). ?Tabur pasir ke atas tumpahan .Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan.1.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. kerana ia menyebabkan kebakaran.

1. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai. letupan. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal .Kementerian Sains.1. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. . Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. atau sesak nafas.tersebut dan bersihkan. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia. litup merkuri dengan serbuk sulfur. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful