PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

E. pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. K. L. guru. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. . M. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. Kayu mancis. Q. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. R. I. N. O. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Setiap kerosakan. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. F. P. H. J. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal.

D. Jangan gunakan jari tangan. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. C. . Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. 3. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. 2. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya. Jangan membazirkan bahan kimia. Natrium Hidroksida cair 2M. E. 4. B.

Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Argentum Nitrat (0. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. 10. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. 9.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan. 11. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. Kalium Hidroksida cair 2 M. Larutan Ferum (II) Sulfat (0. Ca(OH)2. 7. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. 13. 6.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Dikromat (VI) (0.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Barium Klorida (0. Larutan Ferum (III) Sulfat (0. 5.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian . 8. 12.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Asid Etanoik (0. 14. Larutan Natrium Karbonat (0.

5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida. Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. 21. 17. 19.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. 25. 26.campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan.. Larutkan 1. Larutan Kalium Iodida (0. 23. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. Penunjuk Metil Jingga. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. 16. 18. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan. Cairkan dengan 500cm3 air suling. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. . Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan. 24.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan. 20. Larutan kalium Kromat (VI) (0. 22.

2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat. campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya. KEGUNAANNYA: a.27.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman. Masukkan 12. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . Taambah dengan 100Cm3 air didih.jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. Kuprum (II) Sulfat (0. 28. Turas jika perlu.3 air suling. 1. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. Jika menggunakan kondenser refluks. Mengenal tisu berkayu -. PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11. Biarkan ia sejuk. Menguji kehadiran kanji . 29.7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks. Jika terlalu. 500 cm3 95% Etanol. Mengenal tisu tidak berkayu . tak payah menyimpan kelalang dalam almari . B.5M) Larutkan 249. C. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. cair dengan air suling mengikut keperluan. Cairkan dengan 500 Cm.

KEGUNAANNYA. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. Untuk mengenal nuklius dalam sel. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. A. . Bila perlu. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam.wasap. LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0.6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling. a. 1. rendam pula ke dalam larutan asitik .6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % .etanol untuk menanggalkan safranin. KEGUNAANNYA: a. Selepas tisu dibasuh dengan air suling. lignin dan kutikal menjadi merah. Selepas beberapa jam. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. ( jika ada kondenser reflux. campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling. KEGUNAANNYA. 1. 1.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0. rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam. KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem.5g eosin dalam 100 cm3 air suling.4.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% .

Periksa di bawah mikroskop.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. Larutkan 9. i. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih. Basuh dengan aliran air yang perlahan . Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi.8 cm3 larutan (i) dan 49. Iii.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter. cotton blue (metil biru) 0.2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6.1. 1. Biarkan selama 10 minit. Untuk mewarnakan kulat. KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS .1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter. Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan. Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit. Campurkan 50.2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung . Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara.8 dengan kaedah berikut. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . asid laktik 20 gm . Ii. gliserol 40g.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6. Larutkan 9.8. KEGUNAANNYA: a.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0.05 g dan air suling 20 cm3.

Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. B. A.1. B. F. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar . Pengelibatan keseluruhan makmal. Susunan sudut-sudut khas. D. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. C. G. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. A. iii. Rekod pergerakan alat. ii. B. 3. E. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. E. 2. D. F. Jadual penggunaan makmal. I. A. Buku rekod peralatan. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. C. H. Jadual bertugas kakitangan. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C.

Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan.D. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. K. L. G.3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J. Buku latihan pelajar.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. 4. I. C. Program latihan dalaman guru & kakitangan. 1. Dokumentasi PEKA . Bahan sumber Asas 1. F. M. F. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar. H. N. H. B. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. E. A. E. D.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. Struktur organisasi.1. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. Penghayatan PEKA n. G.

. Penggunaan baju makmal. J. Sistem penjagaan makmal teratur (gas. Peraturan keselamatan makmal. d. G. Peredaran udara dalam makmal. f. F. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan.n. 5.2. a. Utamakan keselamatan diri di premis makmal. F. c. g. b. I.2. . c. h.1 f. b. Latihan kebakaran. d. K. 6. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. e. a. f. E.

Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. b.2. d. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang. Projek khas . Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen. H. Disiplin kakitangan makmal. . Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan.7.Contoh GLA. a. pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. Fungi. G. F. e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. b) Sebelum memulakan kerja. Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. c.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas. E. c) Semua permukaan. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. mengikut cara kerja yang dised Bakteria.2 BAHAN BIOLOGI 1.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan.

beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas. mengganat. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. perklorat. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia.1. 1. mengkakis. pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan. Antaranya. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat. Jangan sedut dengan mulut. (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah).1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. peroksida.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari .1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. nitrat. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing.1. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. Jauhkan cecair mudah terbakar . h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air.g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. ada yang mudah terbakar. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan.

jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik.41 . .3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik.daripada sebarang sumber nyalaan. kalium manganat (VII) dan argentum nitrat. fenol. Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) . asid etanoik. Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut. kuantiti yang kecil sahaja digunakan. asid metanoik.30 .1. hidrogen peroksida pekat.104 . ammonia pekat. c bromin.45 .18 .17 10 10 1. metanol. asid hidrokl asid sulfurik. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan. Selalunya . serta takat kilat masing-masing.

Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun.1. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. (B) Peraturan Penyimpanan . (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian. juga boleh menyerap ke dalam kulit.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun. cuci segera dengan air yang banyak. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama. Selepas eksperimen. tangan hendaklah dibasuh. (iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. tetapi ia bukanlah racun yang menokok. (v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya. boleh menjadi racun. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati. hidung dan paru-paru. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja.1.

haba terhasil dan asid akan terpercik. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. kerana ia menyebabkan kebakaran.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. dengan tujuan untuk membersihkannya.menympan cecair yang lebih daripada 500cm3. Penggunaannya mestilah direkodkan. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu. Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. ?Tabur pasir ke atas tumpahan . (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api. (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat. Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air.1. i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang.Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan . Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan). Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin. (ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. 1.

Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. litup merkuri dengan serbuk sulfur. atau sesak nafas. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. 1.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat. i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang. letupan. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal . Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit. Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap.1. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia.Kementerian Sains. . Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan. lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai.tersebut dan bersihkan. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful