PERATURAN AM DALAM MAKMAL DAN BILIK PERSEDIAAN

A. Guru mestilah memberitahu secara bertulis (dalam buku atau borang pesanan untuk kerja amali) kepada kakitangan makmal keperluan peralatan sains. Bahan kimia atau bahan biologi sekurang-kurangnya 2 hari sebelum peralatan atau bahan ini diperlukan. B. Tidak sesiapa pun boleh makan, minum atau merokok dalam makmal atau bilik persediaan. C. Tidak sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam makmal atau bilik persediaan tanpa urusan rasmi. D. Semua peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya setelah digunakan. E. Kelas amali yang masih berjalan di makmal tidak boleh ditinggalkan sedemikian tanpa sebarang pengawasan. F) Makanan dan minuman adalah dilarang simpan dalam peti sejuk di bilik persediaan untuk kegunaan persendirian. G) Kakitangan makmal haruslah berpakaian sesuai dan kemas semasa dalam makmal dan bilik persediaan. H. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi yang berada di dalam makmal dan bilik persediaan tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran. I) Langkah-langkah keselamatan makmal mesti dipatuhi semasa berada dalam makmal atau bilik persediaan. J. Jangan menjadikan bilik persediaan sebagai tempat rekreasi. PERATURAN MAKMAL BAGI PELAJAR A) Makmal dan bilik persediaan ialah kawasan larangan. Tidak sesiapapun dibenarkan masuk tanpa kebenaran guru. B. Peralatan sains, bahan kimia dan bahan biologi dalam makmal tidak boleh dibawa keluar tanpa kebenaran guru. C. Peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi hanya boleh digunakan atas arahan dan panduan guru. D. Semua peralatan sains, bahan kimia atau bahan biologi yang telah digunakan hendaklah dikembalikan ke tempat asalnya.

N. F.E. L. Kayu mancis dan benda-benda lain yang masih berbara mesti dipadamkan sebelum dibuang ke dalam tong sampah. Eksperimen tidak boleh dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenaran G. kertas turas ataupun sebarang sampah dalam bentuk pepejal tidak boleh dibuang ke dalam ataupun ke bawah sink. O. P. Langkah-langkah keselamatan mersti dipatuhi setiap masa. Kertas tidak boleh digunakan untuk menghidupkan api penunu bunsen. . H. R. I. guru. Tidak dibenarkan berpindah dari tempat duduk yang dikhaskan ke tempat lain tanpa kebenaran guru. Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Tidak dibenarkan menggunakan peti pertolongan cemas tanpa pengetahuan guru. Dilarang bermain-main dengan segala peralatan dan kelengkapan di dalam makmal. pecahan atau hal kemalangan perlulah dilaporkan dengan segera kepada guru atau pun kakitangan makmal. Keadaan dalam makmal hendaklah bersih dan kemas selepas tiap-tiap waktu makmal. M. tetapi mesti dibuang ke dalam tong sampah yang disediakan. Beg pelajar tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam bilik makmal. Kerusi makmal hendaklah diatur dengan kemas. Setiap kerosakan. K. J. Air pili di dalam makmal tidak boleh diminum. Semua radas hendaklah dibersihkan sebelum dan selepas digunakan. Q. Kayu mancis.

3. Jangan membazirkan bahan kimia. Asid Sulfurik cair (1M) Larutkan 56cm3 Asid Sulfurik pekat dalam 1 dm3 larutan. Bahan kimia biasanya adalah beracun dan mengkakis. Gunakan spatula untuk mengambil bahan kimia pepejal. Label pada botol mestilah dibaca dengan teliti untuk mempastikan bahawa bahan kimia yang akan digunakan itu betul. Asid Nitrik cair (1M) Larutkan 130cm3 Asid Nitrik pekat dalam 1 dm3 larutan. C. Jangan gunakan jari tangan.PENGGUNAAN BAHAN KIMIA A. 2. D. AMARAN Pihak sekolah tidak akan bertanggungjawab atas apa-apa kejadian yang tidak diingini sekiranya seorang pelajar itu tidak mematuhi peraturan-peraturan tersebut di atas. Jangan cuba merasa sebarang bahan kimia sungguhpun ia dalam larutan cair. Natrium Hidroksida cair 2M. PENYEDIAAN LARUTAN DAN BAHAN UJI 1. Botol yang mengandungi bahan kimia mesti ditutup semula dengan segera setelah diambil bahannya. E. . Gunakan sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia sahaja semasa membuat pemerhatian kerana sedikit bahan kimia adalah mencukupi untuk memberi pemerhatian yang jelas. 4. B. Asid Hidroklorik cair (2M) Larutkan 170cm3 Asid Hidroklorik pekat dalam 1 dm3 larutan.

9. Larutan Barium Klorida (0.5 M) Larutkan 139 g pepejal Ferum (II) Sulfat ke dalam 100 cm 3 Asid Sulfurik cair dan kemudian campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan 15. bersentuh dengan air dalam satu takungan besar tertutup untuk beberapa jam.1M) Larutkan 17gm pepejal Argentum Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Ferum (III) Sulfat (0. Larutan Kalsium Hidroksida (Air Kapur). Larutan Ammonia cair (2M) Larutkan 135 cm3 Ammonia pekat dalam 1 dm3 larutan. 7.2M) Larutkan 58 gm pepejal Kalium Dikromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. 6. Larutan Argentum Nitrat (0.02 M) Larutkan 3 gm pepejal Kalium Mangganat (VII) dalam 1 dm3 larutan.5M) Larutkan 53 gm pepejal Natrium Karbonat kontang dalam 1 dm3 larutan. 14. Larutan Kalium Manganat(VII) (0. 11. Turaskan larutan tepu yang jernih dan gunakan larutan ini sebagai air kapur. 10.1 M) Larutkan 6cm3 Asid Etanoik glasial dalam 1 dm3 larutan. Larutkan 112 gm pepejal Kalium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. 5.Larutkan 80 gm pepejal Natrium Hidroksida dalam 1 dm3 larutan. Larutan Natrium Karbonat (0. Ca(OH)2. Biarkan pepejal Kalsium Hidroksida. 12. 8. Kalium Hidroksida cair 2 M.5M) Larutkan 130 g pepejal Ferum(III) dalam 50cm3 Asid Hidroklorik cair dan kemudian . Larutan Kalium Dikromat (VI) (0. 13. Larutan Ferum (II) Sulfat (0.5 M) Larutkan 122 gm pepejal Barium Klorida dalam 1 dm3 larutan. Asid Etanoik (0.

16. Larutan Kalium Iodida (0. Larutkan 1. Larutan kalium Kromat (VI) (0.5 M) Larutkan 83 g pepejal Kalium Iodida dalam 1 dm3 larutan. 17.5 M) Larutkan 165 gm pepejal plumbum (II) Nitrat dalam 1 dm3 larutan. Larutan Plumbun (II) Nitrat ( 0. Larutan Kalium Tiosianat Larutkan 150 g pepejal Kalium Tiosianat dalam 1 dm larutan.0 g pepejal Metil Jingga dalam 1 dm3 larutan.5M) Larutkan 97 gm pelejal Kalium Kromat (VI) dalam 1 dm3 larutan. Larutan Kalium Heksasionaferat (III) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (III) dalam 1 dm3 larutan. Penunjuk Metil Jingga. Penunjuk Metil Jingga Skrin Larutkan 15 g pepejal metil jingga skrin dalam 500 cm3 95% Etanol. Larutan Kalium Heksasionaferat(II) Larutkan 50 g pepejal Kalium Heksasionaferat (II) dalam 1 dm3 larutan. 26. Larutan Bromin Berair Masukkan 20 cm3 cecair bromin ke dalam 1 dm3 larutan. Cairkan dengan 500cm3 air suling.. 19. 20. Larutan Klorin berair 3 Salurkan gas klorin ke dalam air dalam almari wasap sehingga larutan berwarna kuning-hijau didapati. 25. 22. . 24.campurkan air suling sehingga 1 dm3 larutan. 23. 21. Larutan Iodin Berair Larutkan 112 g pepejal iodin ke dalam1 dm3 larutan yang mengandungi 20 gm kalium iodida. 18.

Biarkan ia sejuk.2 LARUTAN ASITIK ORCEIN CARA MEMBUAT: Pepejal orcein boleh dilarutkan dalam asid asitik lalu menghasilkan larutan asitik orcein. Didihkan sampai satu larutan jernih terbentuk. 28. Penunjuk Fenoftalein Larutkan 5 g pepejal Fenolftalein dala. Larutan Kanji 2% Larutkan 2 gm dalam 50 cm3 air untuk membentuk satu larutan likat. 29. Jika terlalu. Masukkan 3 gm pepejal orsein dan simpan dalam almari wasap. KEGUNAANNYA: a. campurkan 55 cm3 air suling ke dalamnya.jika ada tisu tidak berkayu warnanya kuning pucat.jika ada kanji warnanya bertukar ke biru kehitaman. B. Mengenal tisu berkayu -. LARUTAN IODIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 20 g pepejal kalium iodida dalam 1 liter air suling . Menguji kehadiran kanji . Kuprum (II) Sulfat (0. cair dengan air suling mengikut keperluan. Jika menggunakan kondenser refluks. Masukkan 12. Masukkan 45 cm3 asid asitik tulin ke dalam sebuah kelalang yang mempunyai kondenser refluks. Mengenal tisu tidak berkayu .3 air suling.5M) Larutkan 249. 500 cm3 95% Etanol. 1.69 g pepejal Kuprum (II)Sulfat dalam 1 dm3 larutan. tak payah menyimpan kelalang dalam almari . Taambah dengan 100Cm3 air didih.27. C. Turas jika perlu. PENYEDIAAN REAGEN YANG MUDAH DAN PENYEDIAAN PEWARNA BIASA BAGI BIOLOGI 11.jika ada tisu berkayu warnanya kuning pekat. Cairkan dengan 500 Cm.7 g pepejal iodin dan kacau hingga larut.

6 g natrium klorida dalam 100 cm3 air suling.3 LARUTAN METHYLENE BLUE CARA MEMBUATNYA: campurkan 1 g methylene blue dan 0. rendamkan tisu yang hendak diwarnakan itu ke dalamnya selama 1/2 jam. 1. Untuk mengenal bahagian kromosom yang akan berwarna merah. LARUTAN EOSIN CARA MEMBUATNYA: larutkan 0.wasap. A. Mewarnakan bahagian tumbuhan di mana nuklius. Selepas beberapa jam.4. lignin dan kutikal menjadi merah. didihkan selama 1 jam) Sejukkan dan kemudian turaskan. a. campurkan 10 cm3 larutan simpanan itu dengan 12 cm3 air suling. 1. . KEGUNAANNYA: sebagai pewarna dalam air untuk mengesan pergerakan air dalam xilem. Selepas tisu dibasuh dengan air suling. Untuk mengenal nuklius dalam sel. masukkan manik-manik kaca dan didihkan kelalang perlahan -lahan selama 2 jam. 1. Keluarkan dan basuh dengan air suling dan sediakan larutan asitik . KEGUNAANNYA: a.5g eosin dalam 100 cm3 air suling.etanol untuk menanggalkan safranin.6 LARUTAN SAFRANIN CARA MEMBUATNYA: Larutkan 1 g safranin dalam 100 cm3 etanol 50 % . Bila perlu. KEGUNAANNYA.etanol dengan cara mencampurkan 1 cm3 asid astik dengan 99 cm3 etanol 70% . rendam pula ke dalam larutan asitik . ( jika ada kondenser reflux. KEGUNAANNYA.

1.5 g dinitarium hiderogen fosfat menjadi 1 liter. asid laktik 20 gm . Periksa di bawah mikroskop. Biarkan selama 10 minit.8 cm3 larutan (i) dan 49. KRITERIA KECEMERLANGAN MAKMAL SAINS .2g serbuk pewarna Leisman dalam 10 cm3 metanol 100% dalam sebuah lesung . Rendam tisu kulat dalam larutan itu selama 5 minit. Kemudian terus dan disimpan di dalam botol yang tertutup rapi.05 g dan air suling 20 cm3.2 cm 3 larutan (ii) Kemudian rendamkan lapisan darah tersebut dengan pewarna Leishman selama satu hingga satu setengah jam. Basuhkan dengan air untuk menamggalkan pewarna yang berlebihan.8. gliserol 40g. Rendam dalam larutan tampan selama 30 saat atau lebih. Tambahkan metanol sedikit demi sedikit sehingga menjadi 100 cm3 dan betul-betul larut. Tambahkan sama banyak fosfat tampan pH 6. Untuk mewarnakan kulat. Campurkan 50.1.1g kalium dihidrogen fosfat menjadi 1 liter. Larutkan 9. Basuh dengan aliran air yang perlahan . i. Keliarkan sisip dan biarkan kering dalam udara.7 LARUTAN LAC TOPHENOL . Tiupkan dengan mulut supaya pewarna bergaul dengan larutan tampan.COTTON BLUE Cara membuatnya: Campurkan hablur fenol 20 g. Ii. KEGUNAANNYA: a. Larutkan 9. Iii.8 dengan kaedah berikut. cotton blue (metil biru) 0.8 LARUTAN LEISHMAN CARA MEMBUATNYA: Hancurkan 0.Kemudian sediakan larutan tampan Ph 6.

G. iii. Sudut pameran & unsur pameran Buku kajian/skrap Papan kenyataan & pengisian Hasil kerja pelajar . A.1. F. B. Susunan sudut-sudut khas. Buku rekod peralatan. B. H. Pengurusan Makmal Buku stok Penggunaan alat Buku Stok Peralatan makmal i. E. Jadual penggunaan makmal. ii. Kebersihan dan keceriaan luaran sekitar makmal. D. 2. D. Kebersihan dan keceriaan stor-stor utama & stor makmal. A. E. Daftar harta modal Daftar inventori Daftar stok bekalan pejabat C. Jadual bertugas kakitangan. C. Keseluruhan bahagian makmal berfungsi. Rekod pergerakan alat. Fizikal makmal Susunan alatan Label alatan Kebersihan dan keceriaan dalaman makmal. Kebersihan dan keceriaan bilik persediaan. F. Pengelibatan keseluruhan makmal. B. C. 3. A. I.

G. H. G. Rekod analisis pencapaian ujian/peperiksaan. K. Dokumentasi PEKA . A.2 Nota /edaran kursus/pukal sains 1. L. D.D. SPM dan STPM Album Carta aliran kerja P&P Pengurusan panitia sains Fail minit mesyuarat Perancangan tahunan Minit mesyuarat panitia Bank soalan. Perancangan perbelanjaan dan peruntukan kewangan. F. F. M. I. Struktur organisasi. C. 4.3 Surat Arahan PPD/JPN/KPM J.1. Buku latihan pelajar. B. Penghayatan PEKA n. ABM/BBM Buku Rekod pengajaran (ditulis dan kemaskini) Buku amali pelajar. E. Program latihan dalaman guru & kakitangan. Model/gambar/poster dll Akuarium/bahan awet Carta pencapaian mata pelajaran sains/sains tulen PMR. Bahan sumber Asas 1. H. N.1 Sukatan pelajaran & huraian sukatan pelajaran. 1. E.

. F. I. air dan elaktrik) Peralatan keselamatan diri. b. Sistem penjagaan makmal teratur (gas. h. Peredaran udara dalam makmal. f. f.2. Utamakan keselamatan diri di premis makmal. . Bukti pelaksanaan PEKA pelajar Buku-buku rujukan Teknik penggunaan radas/alatan. a. c. g. c. e. Rekod pelupusan Bukti pelupusan (tempat) Keselamatan makmal Peti rawatan kecemasan Pemadam kebakaran Rekod kemalangan Peta laluan kecemasan. Penyelenggaraan Alatan/bahan Keselamatan penyimpanan Kaedah penyusunan yang diselaraskan dengan buku stok Penjagaan dan pemulihan Tanda/label tempat simpanan Radas dan bahan mencukupi Pelupusan alatan/bahan. E. d. b. J. Peraturan keselamatan makmal. F. K. 5.2.n. a. G. 6. Penggunaan baju makmal.1 f. d. Latihan kebakaran.

pastikan terdapat bekalan bahan penyahjankit yang mencukupi d sesuai dengan untuk organisma yang dikaji. c) Semua permukaan. Kerusi dan tempat berkerja hendaklah dibersihkan dengan pencuci sebelum meninggalkan makmal. c. Virus dan bahan pencemar yang tidak diketahui bahayanya hendaklah dianggap sebag patogen. F. Fungi.2. a.7. e) Peti sejuk serta alat-alat yang digunakan untuk menyimpan kultur mestilah dibersihkan dan dinyahjankitkan selalu. f) Untuk mengurang belakunya pencemaran yang tidak disegajakan melalui tumpahan. . d. semua b yang mengandungi bahan jankitan hendaklah diletakkan didalam dulang yang besar atau permukaan tempat kerja hendaklah ditutup dengan bahan penyerap boleh dibuang.2 BAHAN BIOLOGI 1. H. b.Contoh GLA. E. mengikut cara kerja yang dised Bakteria. Projek khas . Impak budaya sains (Kuiz sains/puisi sains/inovasi sains dll lain-lain KESELAMATAN MAKMAL BIOLOGI 1. Disiplin kakitangan makmal. Sewaktu melakukan pembersihan alat-alat perlindung diri patut digunakan. b) Sebelum memulakan kerja.1 Keselamatan dalam pengendalian mikroorganisma: a) Semua perkerjaan hendaklah dilakukan dengan berhati-hati. G.Pet tidak dibenarkan menyimpan makanan. Ciri istimewa Perpustakaan Jabatan Sains Taman sumber sains Galeri sains Penggunaan IT dalam pelbagai pengurusan di makmal. d) Bahan pencemar yang berbahaya tidak boleh dibiarkan kecuali setelah ditutup atau dilebelka dengan jelas.

Jangan sedut dengan mulut.1 Pepejal Mudah Terbakar Logam Natrium dan Kalium hendaklah disimpan terendam sepenuhnya dalam minyak (Kerosi atau minyak tanah) dan terletak jauh daripada larutan berair. beracun mudah meletup d kesan-kesan lain yang mempunyai gabungan bahaya tersebut di atas.1. Bahan pengoksida yang kuat (misalnya klorat. peroksida.g) Tangan hendaklah dicuci bersih sebelum meneinggalkan makmal. Jika pipet digunakan untuk mengukur isipadu larutan bahan kimia.1 BAHAN KIMIA Terdapat berbagai-bagai jenis bahan kimia berbahaya yang sering digunakan dalam makmal sains sekolah pada masa ini. Cecair ini haruslah disimpan dalam bekas dan hendaklah terhinda daripada bara api dan sumber elektrik kerana wap daripadanya boleh menyebabkan letupan. nitrat. h) Semua tumpahan dan kemalangan hendaklah direkodkan KESELAMATAN MAKMAL SAINS 1. Jauhkan cecair mudah terbakar . Antaranya. Cecair tersebut mesti dipanaskan dengan menggunakan kukus air. Mesti berhati-hati serta cermat bila menggunakan bahan-bahan berikut: 1.Pelajar-pelajar hendaklah memb tangan selepas menjalankan eksperimen yang melibatkan bahan kimia. mengkakis. Jadual 1 menunjukkan beberapa pepejal mudah terbakar disertai dengan kesan bahaya dan kaedah penyimpanan masing-masing. Fosforus kuning mestilah disimpan terendam sepenuhnya dalam air dan jangan dibiarkan menjadi kering. mengganat. pengisi pipet hendaklah digunak untuk menyedut keluar larutan. (Penggunaan fosforus kuning tidak digalakkan di sekolah). ada yang mudah terbakar. Penyimpanan ketiga-tiga ba ini hendaklah diperiksa selalu untuk menentukan bahawa ia terendam sepenuhnya dalam cecair.2 Cecair Mudah Terbakar Cecair mudah terbakar yang banyak seperti yang terdapat dalam botol ³Winchester´ hendaklah disim pada aras terbawah dalam almari .1. 1. asid nitrik) mestilah disimpan berjauhan daripada bahan-bahan yang mudah teroksida. Almari ini harus mempunyai tubir untuk mencegah cecair meng keluar daripada botol yang pecah. perklorat.

17 10 10 1. Jadual 2 menunjukkan beberapa cecair yang mudah terbakar.104 . hidrogen peroksida pekat. fenol. kuantiti yang kecil sahaja digunakan. asid hidrokl asid sulfurik. metanol. Jadual 2: Bahan Kimia (Cecair) Mudah Terbakar Bahan Propana Dietil eter Dimetil eter Karbon disulfida Aseton Sprit petroleum metanol Etanol takat kilat /C (Sambaran) . jika amali melibatkan bahan kimia mengkakis dengan bahan organik. Selalunya . asid metanoik. Sekiranya sebahagian badan terkena bahan kimia mengkakis. serta takat kilat masing-masing. ammonia pekat. Pengendalian bahan kimia ini hendaklah dilakukan dalam kebuk wasap dengan memakai cermin mata keselamatan serta sarung ta keselamatan. asid etanoik.30 . . Elakkan anggota badan daripada tersentuh bahan-bahan tersebut.daripada sebarang sumber nyalaan.45 . kalium manganat (VII) dan argentum nitrat.18 . c bromin.41 .1. bahagian tersebut hendaklah segera di dengan air yang berlebihan.3 Bahan Kimia Mengkakis Contoh bahan-bahan kimia bersifat mengkakis adalah asid-asid pekat seperti asid nitrik.

(v) WAP KARBON TETRAKLOARIDA (tetraklorometana) adalah beracun dan boleh menyerap k dalam kulit. Ia sangat mudah terbakar dan mempunyai takat suhu nyalaan yang rendah. Jika boleh ia mestilah digantikan dengan bahan yang kurang beraacun misalnya toluena atau xilena.Gunakan pipet untuk menyedu keluar cacair yang beracun. (vii) HIDROGEN SULFIDA sama beracun seperti hidrogen sianida. Sebagai lan susulan rawatan Pegawai perubatan hendaklah didapati.1. Ia mesti digunakan hanya dalam kebuk wasap sahaja. (iv) KARBON DISULFIDA boleh menyerap ke dalam kulit dan wapnya sangat beracun. (viii) MERKURI mesti dipanaskan hanya di dalam kebuk wasap tetapi lebih baik lagi jika tidak dipanaaskan langsung. Ia juga membahaya b bersentuhan dengan kulit. hidung dan paru-paru. cuci segera dengan air yang banyak. (A) Langkah Keselamatan Bahan-bahan kimia yang berikut mempunyai kesan yang boleh memudaratkan. (vi) KLOROFORM (Triklometana) adalah beracun dan boleh menyerap ke dalam kulit. tetapi ia bukanlah racun yang menokok.1. tangan hendaklah dibasuh. (iii) WAP BROMIN adalah merbahaya kepada mata. (B) Peraturan Penyimpanan . boleh menjadi racun. (i) ANILINA mudah menyerap ke dalam kulit.4 Bahan Kimia Beracun Eksperimen dengan gas beracun mesti dilakukan dalam kebuk wasap. Oleh itu langkah keselamatan mesti diberi perhatian. (ii) BENZENA jika dihidu sedikit-sedikit selama tempoh masa yang agak lama. juga boleh menyerap ke dalam kulit. Wapnya ADALAH SANGAT merbahaya. Jika mata untuk kulit ternena bahan kimia beracun. Seseorang yang menggunakan bahan kimia beracun mesti memakai cermin mata keselamatan dan sa tangan keselamatan getah. (ix) SULFUR DIOKSIDA adalah beracun. Selepas eksperimen.

(ii) Bahan kimia tidak sepatutnya disimpan dalam makmal tetapi mestilah disimpan dalam stor baha kimia yang mempunyai peredaran udara yang baik. (i) Bahan pepejal kering : Bahan ini disapu. dikumpul dan dimasuki dalam bekas sisa buangan ya sesuai. Bagi-bahan kimia yang beracun dan berbahaya simbol-simbol tertentu digunakan. Siram dengan air yang banyak untuk mencairkan asid dan ini akan mengurangkan hasilan haba serta percikan asid itu.1. Ia mestilah dirawat mengikut cara yang betul. (iv) Di dalam makmal tidak digalakkan .menympan cecair yang lebih daripada 500cm3. Peringatan : Apabila air disiram ke atas tumpahan asid sulfik pekat. Peringatan: Larutan alkali akan menyebabkanlantai menjadi licin. dengan tujuan untuk membersihkannya. kerana ia menyebabkan kebakaran. ?Tabur pasir ke atas tumpahan . (iv) Bahan kimia yang beracun hendaklah disimpan dalam almari yang berkunci di dalam stor.Penyimpanan bahan kimia hendaklah mengikut peraturan-peraturan berikut: (i) Semua botol reagen bahan kimia mestilah dilebel dengan jelas dan lebel itu hendaklah diperiksa dari semasa ke semasa. Rak menyimpan bahan ini mestilah bertubir unt mengelakkan botol daripada jatuh. Pepejal Natrium Hidrogen Karbonat atau laarutannya boleh digunakan untuk meneutralkan saki ba tumpahan asid dan kemudiannya dicuci dengan air. (ii) Larutan (Asid) : Tumpahan larutan asid hendaklah dengan air berlebihan. (iii) Cecair meruap dan lain-lain cecair yang berbahaya hendaklah disimpan dalam tempat khas yan kalis api.5 Amalan Keselamtan Bagi tumpahan bahan Kimia Sebarang tumpahan bahan kimia adalah berbahaya. haba terhasil dan asid akan terpercik. Bahan kimi lama yang tidak boleh digunakan lagi merupakan sumber yang akan mendatangkan bahaya (misalny letupan). i) larutan Alkali : Tumpahan larutan alkali hendaklah disiram dengan air berlebihan terus ke dalam longkang. Penggunaannya mestilah direkodkan. kemalangan mengeluarkan wasap toksik. 1.

i) Bahan berminyak Tumpahan minyak hendaklah dilap dengan kain dan terus dibuang.Kementerian Sains. Mop kawasan tumpahan dengan sabun dan air dan lap hingga kering. lapkan dengan kain dan buangkan kain tersebut ke dalam bekas sisa buangan yang sesuai. pintu dibuka supaya terdapat peredaran udara yang cukup. atau sesak nafas. Teknologi dan Alam Sekitar unatuk mendapatkan khimat nasihat. Jika merkuri tertumpah pastikan tingkap. Dan b) Tumpahan yang banyak dimop sehingga kering (Lakukan seperti kaedah di atas (i). Kaedah pembersihan adalah sepert berikut: (a) Jika tumpahan itu sedikit. iii) Merkuri: Tumpahahn merkuri merupakan punca biasa wap merkuri dalam udara makmal . * Peringatan: Pakai sarung tangan getah keselamat semasa membersihkan sabarang tumpahan. ii) Pelarut mudah Meruap : Tumpahan pelarut mudah meruap akan meruap dengan cepat.1.6 Pelupusan Satu senarai bahan kimia yang beracun dan kaedah rawatan atau pelupusan yang sepadan bag hendalahdiadakan dalam makmal. Jika tumpa yang berlaku adalah sedikit.tersebut dan bersihkan. Penguntip merkuri boleh digunakan untuk mengutip merkuri yang banyak. . litup merkuri dengan serbuk sulfur. Pelupusan bahan-bahan kimia toksik hendakalh terlebih dahuludirujuk kepada jabatan kimia. Tumpah ini mungkin menyebabkan kebakaran. 1. letupan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful