P. 1
ISL KEKUATAN DAN KELEMAHAN KBSR DI MALAYSIA

ISL KEKUATAN DAN KELEMAHAN KBSR DI MALAYSIA

|Views: 5,387|Likes:
Published by Sy PriMizah

More info:

Published by: Sy PriMizah on Apr 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2015

pdf

text

original

ISL KEKUATAN DAN KELEMAHAN KBSR DI MALAYSIA

KEKUATAN KBSR Murid dapat menggunakan kemahiran bahasa dan matematik untuk berfikir dan berkomunikasi dan menyelesaikan masalah. Murid dapat berfikir secara logik serta memahami isu-isu kemasyarakatan dan negara .

minat dan daya kreatif mereka melalui muzik. lukisan dan penulisan. bakat.Peluang-peluang juga disediakan untuk murid-murid mengembangkan potensi. . Murid-murid dapat menguasai bahasa melayu selaras dengan kedudukannya sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara kita.

Menguasai kemahiran asas berbahasa iaitu bertutur. Menguasai kemahiran berfikir dan kemahiran belajar. membaca dan menulis dalam bahasa pengantar sekolah berkenaan. Menguasai kemahiran saintifik dan teknikal .

Menimba ilmu pengetahuan dan berikhtiar untuk meluaskannya. mengerjakan amal ibadat dan mengamalkan akhlak mulia. Mengamalkan sikap dan perlakuan yang berpandukan nilai murni dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian . Mengukuhkan asas keimanan.

. Proses pelaksanaan yang bermula dengan tahun1 hingga tahun 6 amat komprehensif dan mengambil kira segala aspek proses P&P dalam dan luar bilik darjah termasuk penyampaian ilmu dan kemahiran serta pemupukan nilai merentasi kurikulum.Pelaksanaan KBSR yang sempurna dapat memenuhi hasrat FPK ke arah penghasilan individu yang berkembang secara menyeluruh dan seimbang dari segi JERI.

kemahiran dan nilai tidak tercapai sepenuhnya melalui proses P&P di bilik darjah. Ini mengakibatkan kesepaduan pengetahuan.KELEMAHAN KBSR y Beberapa prinsip KBSR tidak dilaksanakan dengan berkesan dalam proses P&P. .

y Antara faktor yang mendorong kepada perkara ini ialah fokus berlebihan untuk mencapai gred kelulusan A dalam peperiksaan. berkemahiran dan mempunyai jati diri ± ciri modal insan cemerlang yang dihasratkan y . berdaya saing. bukannya bersifat menyampaikan ilmu pengetahuan. berketrampilan. Ini secara langsung mengurangkan keberkesanan usaha ke arah membangunkan insan yang berilmu pengetahuan. kemahiran dan nilai yang perlu seperti mana dituntut oleh kurikulum mata pelajaran tersebut. Maka kebanyakan proses P&P yang berlaku di bilik darjah lebih berupa proses menyediakan pelajar untuk peperiksaan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->