KECERDASAN EMOSI (EMOTIONAL INTELLIGENT QUOTIENT

)
BERDASARKAN KES-KES KAUNSELING DR.SITI TANIZA TOHA

GAMBAR EQ

.

DEFINISI KECERDASAN EMOSI KEMAMPUAN BERFIKIR LEBIH KREATIF DAN MENGGUNAKAN EMOSI BAGI MENYELESAIKAN MASALAH -MAYER DAN SALOVEY (1993) BERUPAYA MENGENDALIKAN DIRI. SEMANGAT DAN KETEKUNAN SERTA KEMAMPUAN MEMOTIVASIKAN DIRI DAN BERTAHAN MENGHADAPI KEGAGALAN-MOHD AZHAR (2006) .

DEFINISI KECERDASAN EMOSI KEBOLEHAN SESEORANG YANG BERTINDAK SEBAGAI SATU SUMBER KEPINTARAN UNTUK MENGGUNAKAN SEGALA KECERDASAN DAN KEMAHIRAN LAIN YANG DIMILIKINYA DENGAN BERKESAN-GOLEMAN (1995) .

KEPENTINGAN EQ KECERDASAN EMOSI DAPAT MERAMAL KEJAYAAN SESEORANG DALAM HIDUP DAN KERJAYA SEHINGGA 80% GOLEMAN (1995) INDIVIDU YANG BEGITU KOMITED TERHADAP KERJAYA MERUPAKAN MEREKA YANG CERDAS EMOSINYA CARSON. CARSON DAN PHILLIPS (1998) .

KEPENTINGAN EQ KECERDASAN EMOSI MEMPUNYAI KOLERASI YANG TINGGI DAN SIGNIFIKAN DENGAN KOMITMEN ORGANISASI -TAN CHWEE HOON (2001). ABRAHAM (2000) KECEDASAN EMOSI MEMPUNYAI HUBUNGAN POSITIF DENGAN TANGGUNGJAWAB MENGAMBIL RISIKO -CAMPBELL (2000) .

Pandangan Goleman berkenaan EQ Kesedaran kendiri ± Memahami emosi sendiri ± Self awareness .

‡ Mengurus emosi ± Kebolehan mengendalikan emosi sendiri ± Perlu usaha dan pembelajaran yang berterusan ± Teknik mengurus stress .

Motivasi Diri ±Mendorong emosi supaya lebih stabil dan seimbang dalam pelbagai keadaan dan situasi .

 Empati ±Menyedari emosi orang lain ±Dapat merasakan masalah orang lain seolah-olah diri sendiri yang mengalaminya ±Setiap orang berbeza ±Emosi boleh dikenali melalui komunikasi verbal dan nonverbal. .

 Kemahiran sosial ±Kebolehan menjalinkan hubungan silaturrahim dengan orang lain ±Memerlukan kebolehan mengurus emosi dengan hebat ±Sikap egosentrik hanya akan memisahkan hubungan interpersonal .

Pandangan Mayer & Solovey Berkenaan EQ Kecerdasan kendiri Mengendalikan emosi Empati Berhubung Kerjasama Menyelesaikan konflik .

Kecekapan Emosi (Emotional Competence) Kecekapan Kecekapan Peribadi Sosial .

10 Tabiat Individu Yang Mempunyai EQ Tinggi Melabelkan perasaannya sendiri Membezakan pemikiran dengan perasaan Betanggugjawab di atas perasaan sendiri Mengambilkira perasaan untuk membuat keputusan Menghormati perasaan orang lain .

mengkritik. mengawal. mengarah. mengadili atau membebel pada orang lain Tidak menghiraukan orang yang tidak menerima atau menghormati perasaannya. .10 Tabiat Individu Yang Mempunyai EQ Tinggi Berasa bertenaga dan asertif Mengesahkan perasaan orang lain Berlatih mendapatkan nilai positif daripada emosi negatif Tidak menasihati.

7 CARA MENANGANI TEKANAN EMOSI REALISTIK TERHADAP DIRI SENDIRI SUSUN KERJA / TANGGUNGJAWAB TINGKATKAN KEMAHIRAN PENYELESAIAN MASALAH MEMPUNYAI SIKAP YANG TERBUKA TERHADAP PERUBAHAN  .

7 CARA MENANGANI TEKANAN EMOSI BERKOMUNIKASI SECARA BERKESAN DENGAN ORANG LAIN MEMELIHARA SOKONGAN SOSIAL DALAM SITUASI KERJA MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT  .

sentiasa bekerjasama dengan rakan sekerja.KES 1 ±DITEMPAT KERJA Puan A. Kreatif.sentiasa peka dengan kehendak organisasi. seorang rajin bekerja.selalu memberi idea-idea baru yang tidak pernah difikirkan oleh orang lain .berdaya saing yang sihat.

berfikiran terbuka dan yang penting ikhlas. .mencuba sesuatu yang baru.Sambungan.Jawabnya µ saya suka belajar. Apabila ditanya.bertenaga dan nampak seperti tiada masalah.Serahkan segala apa yang kita lakukan untuk penilaian Allah.bertanya.mengapa beliau sentiasa positif.

Kes 2 TRAUMA Sebuah keluarga (9 orang) mengalami taruma kerana tragedi Tsunanmi mempelajari teknik-teknik mengatasi simptom-simptom trauma dari kaunselor.Setiap hari beliau akan mengajarkan teknik releksasi kepada anakanaknya selepas waktu magrib supaya anak-anak dapat melelapkan mata pada waktu malam/mengalami flashback .

Setelah 4 bulan tragedi.anak-anak dapat menerima hakikat akan kemusnahan harta benda dan dapat menghilangkan flashback Sesi kaunseling telah diberikan kepada anak-anak yang mengalami trauma servere (3 sesi dalam telepon) .sambungan Teknik releksasi yang digunakan ialah senaman minda/meditasi secara spiritual.

B. B. belajar menerima hakikat turun naik mahkamah kerana menegakkan kebenaran Pn. mempraktiskan EQ yang sedia ada dalam dirinya iaitu sabar.Kemurungan    Pn.menjalani sesi kaunseling sebanyak 14 sesi Teknik digunakan CBT Antara tahap yang paling sukar.Suami sentiasa ada teman wanita Pn.dapat menerima hakikat memohon penceraian daripada menderita didera setiap hari Pn. .B. B.mengalami masalah dengan suami.Kes 3.Pn B.didera secara emosi dan fizikal sehingga pecah kepala lutut.daya juang yang tinggi dan yakin pada Allah.

 Anak Puan C seorang yang cerdik. C mempunyai seorang anak lelaki tunggal berusia 25 tahun.Kes 4.Kematian anak tunggal Pn.segak.sangat sayang kepada keluarga dan berbudi bahasa.berkerjaya. Meninggal secara tiba-tiba menyebabkan ibunya mengalami fasa lost & grief yang rumit .Meninggal kerana kemalangan jalan raya.

membuat kerja-kerja kebajikan dll . C diminta meneyenaraikan kegemaran atau hobi anaknya«..Pn.anaknya suka menderma.Sambungan« Menjalani sesi kaunseling sebanyak 3 sesi Menggunakan pendekatan Client centred Kaunselor bertanya apa kehendak Pn.Agar anaknya bahagia di dalam kubur. Pn.C tidak tahu..

Sambungan« Pn. .C dicadangkan membuat kerja-kerja kebajikan atas nama anaknya Mendermakan barang-barang kesayangan anaknya atas nama simati Pn C di ajar mengenali emosi anak dan dirinya sendiri demi ketenagan dirinya.

kita akan menjadi orang yang paling produktif di tempat kerja.dalam keluarga dan masyarakat.Anda bagaiman? Kenali emosi anda untuk mengenali emosi orang lain Apabila kita mengenali emosi diri . Dapat menyesuaikan diri dengan kerjaya Melakukan kerja dengan harmonis .

Sambungan« Melakukan kerja dengan jelas/kekuatan Komited dengan kerjaya Tahap integriti Dapat meneroka peluang-peluang Menghadapi risiko Boleh melakukan paradoks Menerima perubahan .

.Bagaimana hendak meningkatkan EQ anda?    Temui kaunselor anda Temui diri anda dalam muhasabah diri Menjalani ujian-ujian psikologi Meningkatkan ilmu Membaca AlQuran/Kitab/zikir Kembali kepada ajaran agama masing-masing Semua diatas boleh dilakukan serentak atau satu persatu mengikut kemampuan anda.

Pengurusan emosi:Aplikasi dan teknik SEFT Aplikasi kaedah spiritual dan ketukan pada titik-titik sendi (gamut point) Lihat gambar-gambar dan lakukan Semasa ketukan ucapkan kata-kata positif Ketuk pada 17 titik Tarik nafas sedalam anda mampu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful