P. 1
MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN

MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN

|Views: 1,738|Likes:
Published by in_say894981

More info:

Published by: in_say894981 on Apr 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN DAN STRATEGI PENGAJARAN

MUTMAINNAH SAYUTI NOR HASLIZA OTHMAN MOHD FAIZ MD SALLEH NOR AZMIERA ELEEZA ISMAIL

bahasa tersendiri. kajian hubungan.Apa itu konsep Matematik? ‡ Cara berfikir. kajian pola. satu alat dalam kehidupan sosial manusia dan rekreasi manusia. . seni.

Apa itu Pemulihan Matematik? ‡ Tindakan untuk memulihkan dan mengatasi masalah dalam matematik. . ‡ Lebih menumpukan kepada kemahiran asas: o Nombor o Operasi tolak o Operasi tambah o Penolakan o Darab o Bahagi.

MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN .

. Somatik ~ Menjadi terlalu berhati-hati terhadap sesuatu yang mungkin mengancam keselamatannya. ~Mengalami tekanan darah. berpeluh dan gangguan sistem pencernaan.ANXIETY (KERISAUAN) ‡ Ciri-ciri gangguan: Kognitif ~ Rasa takut terhadap perkara yang tidak pasti.

takut dan benci. .Emosi~ Mudah panik. seram sejuk. mual. Tingkah laku ~ Mengelakkan diri daripada keadaan atau punca anxiety . ~ Tidak dapat kawal diri.

‡ Pertuturan: ~Kesalahan pengiraan ~ Salah menyebut ayat matematik. ~ Sukar menyebut nama nombor atau angka. ~ Salah menyebut ayat matematik. .DISLEKSIA ‡ Pendengaran: ~ Keliru sebelum atau selepas kiri atau kanak ~ Sukar kaitkan bunyi nama nombor dan angka.

MATHOPHOPIA ‡ Maksud: Perasaan kecewa serta merasa rendah diri dan sukar dibantu dalam keupayaan matematik. ~ Pencapaian lemah. ‡ Ciri: ~ Tidak suka matematik ~ Berasa tidak pasti/ kurang yakin. . ~ Kurang minat ~ Sikap tidak ambil peduli.

DISKAKULIA ‡ Definisi: Kurang kebolehan mempelajari matematik disebabkan terdapat satu kawasan yang tertentu dalam otak yang tidak berfungsi dengan normal. ‡ Ciri-ciri:  Pengiraan: ~ Sukar untuk mempelajari dan mengingati nombor ~ Sukar memahami konsep nombor. .

~ Sukar petuhi arahan semasa membaca peta. .  Arah: ~Sukar memahami arah kiri atau kanan. Membaca dan menulis nombor : ~ Terkeliru nombor 12 dengan 21 ~ Salah membaca nombor 2007 dua ratus tujuh .

STRATEGI DALAM PENGAJARAN PEMULIHAN MATEMATIK .

± Merancang Strategi Penyelesaian ‡ Merancang strategi yang sesuai dengan permasalahan yang diberikan. Di samping itu. menggunakan analogi dan sebagainya. penyelesaian masalah boleh dilaksanakan melalui empat peringkat iaitu: ± Memahami dan Mentafsir Sesuatu Masalah ‡ Mengenal pasti kata-kata kunci dan menerangkan masalah. melukis gambarajah. Antaranya starateginya ialah membuat simulasi. pelajar boleh mencari cara penyelesaian yang lain atau membuat andaian serta membuat jangkaan lanjut kepada masalah tersebut. cuba jaya. mengenal pasti pola. .Kaedah Polya Menurut Model Polya. ± Melaksanakan Strategi Penyelesaian ‡ Melaksanakan strategi tersebut dengan menggunakan kemahiran mengira. kemahiran algebra ataupun kemahiran menaakul ± Menyemak Semula Penyelesaian ‡ Menyemak semula penyelesaian tersebut untuk menentukan sama ada jawapannya munasabah atau tidak. kemahiran geometri. membuat carta.

KAEDAH PEMBELAJARAN KOPERATIF ‡ Pembelajaran secara berkumpulan ‡ Unsur asas koperatif ± Positif ± Saling interaksi ± Akauntabiliti ± Pemprosessan kumpulan ‡ Melibatkan kemahiran sosial ‡ Pembahagian tugas untuk mempelajari satu tajuk kecil (jigsaw puzzle. meja bulat) . number head.

KAEDAH KONSTEKTUAL ‡ Pembelajaran berkait rapat dengan kehidupan sebenar mereka ‡ Lebih kepada pengalaman sebenar murid ‡ Pengajaran perlu menggunakan bahan-bahan yang konkrit ‡ Murid akan mudah memproses maklumat dengan cara yang tersendiri .

KAEDAH MASTERI ‡ Murid belajar mengikut hierarki atau unit pembelajaran ‡ Mematuhi prinsip belajar dari senang ke sukar ‡ Masa yang diperuntukan untuk belajar cukup ‡ Terdapat sesi pemulihan dan pengayaan ‡ Aktiviti yang menyeronokkan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->