P. 1
MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN

MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN

|Views: 1,742|Likes:
Published by in_say894981

More info:

Published by: in_say894981 on Apr 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN DAN STRATEGI PENGAJARAN

MUTMAINNAH SAYUTI NOR HASLIZA OTHMAN MOHD FAIZ MD SALLEH NOR AZMIERA ELEEZA ISMAIL

Apa itu konsep Matematik? ‡ Cara berfikir. . kajian pola. bahasa tersendiri. seni. satu alat dalam kehidupan sosial manusia dan rekreasi manusia. kajian hubungan.

‡ Lebih menumpukan kepada kemahiran asas: o Nombor o Operasi tolak o Operasi tambah o Penolakan o Darab o Bahagi.Apa itu Pemulihan Matematik? ‡ Tindakan untuk memulihkan dan mengatasi masalah dalam matematik. .

MASALAH PEMBELAJARAN MATEMATIK MURID PEMULIHAN .

. ~Mengalami tekanan darah.ANXIETY (KERISAUAN) ‡ Ciri-ciri gangguan: Kognitif ~ Rasa takut terhadap perkara yang tidak pasti. berpeluh dan gangguan sistem pencernaan. Somatik ~ Menjadi terlalu berhati-hati terhadap sesuatu yang mungkin mengancam keselamatannya.

seram sejuk. . takut dan benci. mual. ~ Tidak dapat kawal diri. Tingkah laku ~ Mengelakkan diri daripada keadaan atau punca anxiety .Emosi~ Mudah panik.

‡ Pertuturan: ~Kesalahan pengiraan ~ Salah menyebut ayat matematik. ~ Salah menyebut ayat matematik.DISLEKSIA ‡ Pendengaran: ~ Keliru sebelum atau selepas kiri atau kanak ~ Sukar kaitkan bunyi nama nombor dan angka. ~ Sukar menyebut nama nombor atau angka. .

‡ Ciri: ~ Tidak suka matematik ~ Berasa tidak pasti/ kurang yakin. ~ Pencapaian lemah. ~ Kurang minat ~ Sikap tidak ambil peduli. .MATHOPHOPIA ‡ Maksud: Perasaan kecewa serta merasa rendah diri dan sukar dibantu dalam keupayaan matematik.

DISKAKULIA ‡ Definisi: Kurang kebolehan mempelajari matematik disebabkan terdapat satu kawasan yang tertentu dalam otak yang tidak berfungsi dengan normal. . ‡ Ciri-ciri:  Pengiraan: ~ Sukar untuk mempelajari dan mengingati nombor ~ Sukar memahami konsep nombor.

.  Arah: ~Sukar memahami arah kiri atau kanan. ~ Sukar petuhi arahan semasa membaca peta. Membaca dan menulis nombor : ~ Terkeliru nombor 12 dengan 21 ~ Salah membaca nombor 2007 dua ratus tujuh .

STRATEGI DALAM PENGAJARAN PEMULIHAN MATEMATIK .

pelajar boleh mencari cara penyelesaian yang lain atau membuat andaian serta membuat jangkaan lanjut kepada masalah tersebut. menggunakan analogi dan sebagainya. ± Merancang Strategi Penyelesaian ‡ Merancang strategi yang sesuai dengan permasalahan yang diberikan. ± Melaksanakan Strategi Penyelesaian ‡ Melaksanakan strategi tersebut dengan menggunakan kemahiran mengira. melukis gambarajah. mengenal pasti pola. cuba jaya.Kaedah Polya Menurut Model Polya. penyelesaian masalah boleh dilaksanakan melalui empat peringkat iaitu: ± Memahami dan Mentafsir Sesuatu Masalah ‡ Mengenal pasti kata-kata kunci dan menerangkan masalah. Di samping itu. kemahiran algebra ataupun kemahiran menaakul ± Menyemak Semula Penyelesaian ‡ Menyemak semula penyelesaian tersebut untuk menentukan sama ada jawapannya munasabah atau tidak. . Antaranya starateginya ialah membuat simulasi. kemahiran geometri. membuat carta.

meja bulat) . number head.KAEDAH PEMBELAJARAN KOPERATIF ‡ Pembelajaran secara berkumpulan ‡ Unsur asas koperatif ± Positif ± Saling interaksi ± Akauntabiliti ± Pemprosessan kumpulan ‡ Melibatkan kemahiran sosial ‡ Pembahagian tugas untuk mempelajari satu tajuk kecil (jigsaw puzzle.

KAEDAH KONSTEKTUAL ‡ Pembelajaran berkait rapat dengan kehidupan sebenar mereka ‡ Lebih kepada pengalaman sebenar murid ‡ Pengajaran perlu menggunakan bahan-bahan yang konkrit ‡ Murid akan mudah memproses maklumat dengan cara yang tersendiri .

KAEDAH MASTERI ‡ Murid belajar mengikut hierarki atau unit pembelajaran ‡ Mematuhi prinsip belajar dari senang ke sukar ‡ Masa yang diperuntukan untuk belajar cukup ‡ Terdapat sesi pemulihan dan pengayaan ‡ Aktiviti yang menyeronokkan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->