P. 1
kertas kerja

kertas kerja

|Views: 274|Likes:

More info:

Published by: Sharifah Aisyaton Al-Sagoff on Apr 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2015

pdf

text

original

CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : ³Ping Ton´ Permainan Kategori Jaring/Dinding 2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor ‡ Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding.

6. ‡ Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan. ‡ Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut.10 minit. semangat berkerjasama. ‡ Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya.imbangan.2 : Bidang Kognitif ‡ Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu.kelenturan dan daya tahan secara maksimum ‡ Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan Tahap Dua. 3.kelajuan. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan. ‡ Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih.‡ Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 . ‡ Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar.3 : Bidang Efektif ‡ Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan. ‡ Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi. 4. ‡ Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar. ‡ Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan. 3.0 TEMPAT .0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010. 5.

0 BILANGAN PESERTA Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan.0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4. 8. tahun 5 dan tahun 6.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9. 9.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN . Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan.1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam.Gimnasium Saidina Hamzah 7. Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9.

PISMP 1.3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan YA TIDAK CATATAN .04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.

5. Bola Getah.1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN . gelanggang takraw/badminton 9. Net Takraw/badminton.4 SENARAI ALATAN Raket.10 11 12 dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung Selepas BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan YA TIDAK CATATAN 9.5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9.

X X X X .

Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja iv. mata akan diberikan kepada pihak lawan viii.5. Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi. Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii. Sekiranya bola getah terkena badan. Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii.X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii. Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v.2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i. Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri .

pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar. Bil pemain: 4 orang sekumpulan.Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton. Pengubahsuaian permainan : .pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai.Dalam satu kumpulan .Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring. Apresiasi permainan Peraturan permainan: . Langkah keselamatan : .pingpong dan badminton Variasi : . Alatan : gelanggang takraw. .Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing.koordinasi mata dan tangan . Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : .fokus kepada bola dan kedudukan lawan. . . .menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis.Kedudukan badan mengikut arah tuju bola. raket. bola getah. jaring. .Kawalan bola .pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali. .Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan.

menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata. Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : .perhatikan kedudukan pihak lawan . . 2) teknik menahan : antisipasi lawan . .perhatikan kedudukan lawan lawan.Strategi mengusun ahli kumpulan .Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan. Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam .Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan.mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan.Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola. . .Anggar perlakuan dan pergerakan bola. .menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang . .Saiz gelanggang takraw . .Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola . Situasi semasa dan lanjut : .Merejam bola dengan menggunakan satu tangan.Ruang dan masa : .mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut.Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata. .hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar. Kesan kelemahan : .permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata.Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.

‡ Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan. Pakaian ‡ Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. . Keselamatan ‡ Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan. ‡ Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton. ‡ Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai.prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan. ( pakaian sukan yang lengkap) .Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata. keluar daripada kawasan permainan. semasa dan selepas pertandingan. tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali. 9. ‡ Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku. ‡ Pakaian yang dipakai mestilah sesuai.Penilaian : .3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan ‡ Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani ‡ Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan ‡ Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) ‡ Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan.5. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. ‡ Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras.

Secara keseluruhannya. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar. Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka.10. Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. Kemahiran asas servis 2. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. permainan kanak-kanak ³Ping-Ton´ bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid. Selain itu. Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1. Oleh sebab yang demikian. Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan. Kemahiran asas memukul bola 3. permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Selain itu.0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak ³Ping-Ton´ ini. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. melaui permainan ³Ping-Ton´ ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid. . Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini.

Selangor . St Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995). Selangor. pendidikan pergerakan Mudah. C. Great Britain. Schoolantis Publications Ltd P.BIBLIOGRAFI Buucher. Edisi Kedua. siri Pendidikan Longman Vasudevan T. Arasoo (1991). A (1993). pendidikan Jasmani di sekolah rendah. 11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE. Shah Alam. pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolah-sekolah rendah.Y Ramakrisnan (1998). dynamic education For Elementery School Children . Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992). siri pendidikan Fajar bakt .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->