CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : ³Ping Ton´ Permainan Kategori Jaring/Dinding 2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor ‡ Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding.

2 : Bidang Kognitif ‡ Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan. ‡ Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya.10 minit. ‡ Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini. ‡ Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi. 5. ‡ Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan.kelenturan dan daya tahan secara maksimum ‡ Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan Tahap Dua.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 .‡ Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf. ‡ Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih. ‡ Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan.3 : Bidang Efektif ‡ Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan. 3. ‡ Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut.0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar.0 TEMPAT .kelajuan. ‡ Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar.imbangan. 3. 6. semangat berkerjasama. 4.

0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4. Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9. 8.Gimnasium Saidina Hamzah 7. 9.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9.1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN . Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan.0 BILANGAN PESERTA Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan. tahun 5 dan tahun 6.

PISMP 1.3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan YA TIDAK CATATAN .04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.

Net Takraw/badminton.5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9. gelanggang takraw/badminton 9.1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN .4 SENARAI ALATAN Raket.10 11 12 dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung Selepas BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan YA TIDAK CATATAN 9. Bola Getah.5.

X X X X .

Sekiranya bola getah terkena badan. Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii.5.X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9. Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja iv. Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v. Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri .2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i. mata akan diberikan kepada pihak lawan viii. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii. Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi. Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii.

Dalam satu kumpulan . Bil pemain: 4 orang sekumpulan.fokus kepada bola dan kedudukan lawan.koordinasi mata dan tangan .Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing. Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : .Kedudukan badan mengikut arah tuju bola. raket.pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai.pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar.Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan. .pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali. . . Alatan : gelanggang takraw. .menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis. Apresiasi permainan Peraturan permainan: . Pengubahsuaian permainan : .pingpong dan badminton Variasi : .Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton. jaring. .Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring. . bola getah.Kawalan bola . Langkah keselamatan : .

. Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : .Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan.menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata.mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan. .Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan.perhatikan kedudukan lawan lawan. Kesan kelemahan : . Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam . .Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola.Saiz gelanggang takraw .Anggar perlakuan dan pergerakan bola.Merejam bola dengan menggunakan satu tangan. . .Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata. .Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar. .Strategi mengusun ahli kumpulan . 2) teknik menahan : antisipasi lawan .permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata.perhatikan kedudukan pihak lawan .Ruang dan masa : . Situasi semasa dan lanjut : .Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola .mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut.menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang . .

‡ Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai. ‡ Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan. . Pakaian ‡ Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. ‡ Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku. 9. semasa dan selepas pertandingan.Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata.3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan ‡ Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani ‡ Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan ‡ Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) ‡ Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan. tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali. ‡ Pakaian yang dipakai mestilah sesuai. Keselamatan ‡ Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan.prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan.Penilaian : . ‡ Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras.5. ‡ Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. ( pakaian sukan yang lengkap) . keluar daripada kawasan permainan.

Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1.10. Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. melaui permainan ³Ping-Ton´ ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid. Selain itu. . Oleh sebab yang demikian. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar. Kemahiran asas memukul bola 3. Secara keseluruhannya. Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini. Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan. Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. permainan kanak-kanak ³Ping-Ton´ bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid.0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak ³Ping-Ton´ ini. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. Selain itu. Kemahiran asas servis 2. Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid.

Selangor . Arasoo (1991). Great Britain. St Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995). pendidikan Jasmani di sekolah rendah. A (1993). C.BIBLIOGRAFI Buucher. dynamic education For Elementery School Children . Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. siri Pendidikan Longman Vasudevan T. pendidikan pergerakan Mudah. Edisi Kedua. Schoolantis Publications Ltd P. Shah Alam. siri pendidikan Fajar bakt . 11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE.Y Ramakrisnan (1998). Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992). Selangor. pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolah-sekolah rendah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful