CONTOH KERTAS KERJA PERMAINAN KANAK-KANAK

1.0 TAJUK PERMAINAN : ³Ping Ton´ Permainan Kategori Jaring/Dinding 2.0 MATLAMAT

Permainan kanak- kanak ini diwujudkan adalah unutuk memenuhi syarat-syarat ujian amali PJM 3102 Pergerakan Asas. Terdapat empat jenis komponen di dalam permainan kecil pergerakan asas iaitu sasaran (target), pukulan, jaring/ dinding dan kategori serangan/ kawasan. Permainan yang dibincangkan ini adalah dalam kategori jarring / dinding. Nama permainan ini ialah Pington iaitu gabungan antara permainan badminton dan pingpong. Permainan ini dikatakan dapat meningkatkan kemahiran pergerakan asas individu dan ia juga dapat meningkat kemahiran psikomotor, kognitif dan efektif seseorang individu itu. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan kecergasan tubuh badan dengan melakukan beberapa pergerakan asas yang merangkumi pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. Justeru itu, seseorang individu dapat mempraktiskan aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial (JERIS) yang selaras dengan kehendak Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK)

3.0 OBJEKTIF Permainan kanak-kanak di sekolah banyak bertujuan untuk membantu murid-murid mencapai perkembangan yang menyeluruh menerusi kegiatan jasmani yang tersusun. Terdapat tiga objektif terhadap dominan perkembangan iaitu psikomotor, kognitif dan efektif.

3.1 : Bidang Psikomotor ‡ Dapat menghasilkan kertas kerja untuk mengelola sekurang-kurangnya satu permainan kecil kategori jaringan/ dinding.

semangat berkerjasama. ‡ Dapat menerapkan nilai-nilai murni seperti semangat kesukanan.0 TARIKH Amali permainan kanak-kanak ini dijalankan pada 30/04/2010. 5. ‡ Dapat belajar membahagikan tugasan yang diberi bagi memastikan kerja dapat diselesaikan teapt pada masanya. 6. ‡ Dapat menyelesaikan dan menyatakan langkah-langkah permainan serta peraturan permainan tersebut.‡ Dapat melibatkan koordinasi otot-saraf. ‡ Dapat mengaplikasi pergerakan-pergerakan asas yang dipelajari dari subjek Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJM 3102) ini. 3.3 : Bidang Efektif ‡ Dapat memupuk sikap berkerjasama dalam ahli kumpulan.kelenturan dan daya tahan secara maksimum ‡ Dapat merekacipta satu permainan kecil yang sesuai untuk murid Tahap Satu dan Tahap Dua. ‡ Dapat membandingbeza permainan kecil yang dilakukan dengan permainan tradisional yang sebenar. 3. ‡ Dapat mengaplikasi pemahaman terhadap tahap kecergasan seperti kepantasan.2 : Bidang Kognitif ‡ Dapat belajar dan menghasilkan satu kertas kerja yang bermutu.0 TEMPAT .imbangan. kebolehan menyesuaikan diri dan kebolehan memimpin pasukan dalam diri pelajar. ‡ Dapat membina keyakinan dan komitmen pelajar terhadap tugasan yang diberi. ketangjasan dan kekuatan dapat dipertingkatkan. 4.10 minit.kelajuan.0 JANGKA MASA Jangka masa yang diperlukan untuk menghabiskan satu set permainan ialah 5 . ‡ Dapat mencipta satu set permainan yang sesuai dengan tahap murid yand dipilih.

0 KUMPULAN SASARAN Tahap 2 iaitu tahun 4. Bangi) PENASIHAT En Jaflus Bin Bahari (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Adi Syazwan Bin Saparudin NAIB PENGERUSI Muhammad Izzudin Bin Aris SETIAUSAHA Mohd Azlan Bin Saheimi AJK PERALATAN Shahrul Nizam Bin Mohd Azlan 9. 9. tahun 5 dan tahun 6.Gimnasium Saidina Hamzah 7.0 BILANGAN PESERTA Setiap kumpulan terdiri daripada 4 kumpulan.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN 9.2 SENARAI NAMA PESERTA DAN KUMPULAN . Dalam setiap permainan memerlukan 2 kumpulan. 8.1 JAWATANKUASA KERJA PENAUNG Tuan Haji Amin Bin Mohd Rashid (Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Islam.

3 SENARAI SEMAK GERAK KERJA Sebelum BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SEBELUM PERLAKSANAAN PERMAINAN Mengadakan perbincangan dengan semua ahli kumpulan Melantik ahli jawatankuasa pertandingan serta senarai tugas masing-masing Membuat kertas kerja Menghantar kertas kerja kepada pensyarah pembimbing dan diluluskan YA TIDAK CATATAN Semasa BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 SENARAI SEMAK SEMASA PERLAKSANAAN PERMAINAN Memastikan keadaan kesihatan pelajar Memastikan pakaian pelajar adalah sesuai Memastikan pelajar berada di tempat yang selesa Memastikan pelajar memanaskan badan dengan cara yang betul Penyemakan alatan Mengambil kehadiran pelajar Memastikan keadaan disiplin pelajar terkawal Kemudahan peti pertolongan cemas disediakan Memberi penerangan tentng aktiviti yang akan YA TIDAK CATATAN .PISMP 1.04 MUHAMMAD ZAHID BIN MOHAMMAD KHALID MUHAMMAD SAFIQ BIN ABDUL RAZAK MOHD HANIFF BIN HAMID AHMAD DUR IHSAN BIN ZULKIFLI AHMAD ZULHELMI BIN RAMLAN AHMAD SAIFULDIN BIN ABU BAKAR MUHAMMAD AZMIR BIN MAZLAN MUHAMMAD KHALIL BIN MOHD YUSOF 9.

Net Takraw/badminton. Bola Getah. gelanggang takraw/badminton 9.5 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 9.4 SENARAI ALATAN Raket.10 11 12 dijalankan Memastikan bahawa guru menjalankan demontrasi permainan Memastikan keadaan gelanggang selamat Pengadil mestilah berada di kawasan permainan sepanjang permainan berlangsung Selepas BIL 1 2 3 4 SENARAI SEMAK SELEPAS PERLAKSANAANPERMAINAN Post Mortem Mengemas kawasan gelanggang Menyimpan semula alatan yang digunakan Membuat refleksi terhadap perlaksanaan permainan YA TIDAK CATATAN 9.5.1 Pelan Kedudukan Perlaksanaan Permainan GELANGGANG PERMAINAN .

X X X X .

X X X X *Gelanggang Sepak Takraw KEDUDUKAN PEMAIN 9. Mata diberikan apabila bola getah jatuh di atas gelanggang atau pemain melakukan kesilapan sewaktu servis dan hantaran semula vi. Sekiranya bola getah terkena badan. Pemain yang melakukan servis hendaklah memukul bola getah dari arah bawah sahaja iv. Pertukaran servis berlaku apabila pihak lawan berjaya mematikan bola vii. mata akan diberikan kepada pihak lawan viii. Permainan dimulakan dengan salah seorang pemain berada di kawasan servis iii.2 Langkah-Langkah Pelaksanaan Permainan i.5. Pasukan lawan haruslah menyambut bola getah dengan menggunakan raket dan perlu menimbang bola sebanyak 2 atau 3 kali sahaja sebelum menghantar kembali kepada pihak lawan v. Pemain bebas bergerak dan menentukan strategi permainan tersendiri . Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pemain dan setiap pemain haruslah mempunyai raket masing-masing ii.

Kawalan bola . Apresiasi permainan Peraturan permainan: . .pingpong dan badminton Variasi : .Permain perlu menghantar bola kepada pihak lawan melepasi jaring. . . Kesedaran taktikkal Prinsip pergerakan : .pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan dan setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar. Langkah keselamatan : .Dalam satu kumpulan . .Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada bendasing. Bil pemain: 4 orang sekumpulan. .Langkah /peringkat Penjelasan Bentuk permainan Nama permainan : Ping Ton Kawasan permainan : gelanggang takraw/dalam dewan badminton.Kedudukan badan mengikut arah tuju bola. Pengubahsuaian permainan : .koordinasi mata dan tangan . .pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai. bola getah. Alatan : gelanggang takraw.menggunakan bola getah menggantikan bulu tangkis.fokus kepada bola dan kedudukan lawan.pemain tidak dibenarkan melantun bola dengan raket melebihi 3 kali. raket.Bola hendaklah dilantun sekali sebelum membuat hantaran ke pihak lawan. jaring.

Saiz gelanggang takraw . . . Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : . Perlaksanaan kemahiran Prestasi Butiran mengajar: 1) teknik menyerang : teknik merejam .Ruang dan masa : .Anggar perlakuan dan pergerakan bola.Kawalan mengimbang dan menghantar balik bola.Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil bola .permainan akan ditamatkan selepas salah satu kumpulan telah dapat mengutip 21 mata.mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan.mengangkat tangan dan melompat dengan kedua-dua belah lutut. . . .Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah. Kesan kelemahan : . .hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar. Situasi semasa dan lanjut : . .Merejam bola dengan menggunakan satu tangan.menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata.Strategi mengusun ahli kumpulan .perhatikan kedudukan lawan lawan.perhatikan kedudukan pihak lawan .menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang . 2) teknik menahan : antisipasi lawan . .Menghayunkan tangan dari depan ke belakang semasa membuat lompatan.Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan.Menggunakan taktik menahan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata.

prestasi diambil kira dengan jumlah hantaran seseorang dapat dilakukan ke pihak lawan dan hadkan hantaran balik dari pihak lawan.Penilaian : .Jatuhkan bola dalam kawasan pihak lawan untuk mendapatkan mata. keluar daripada kawasan permainan. ‡ Bola yang digunakan mestilah lembut dan tidak terlalu keras. ‡ Pastikan jarak pemain antara kumpulan yang lain sesuai bagi mengelakkan kemalangan berlaku. .5. Pakaian ‡ Setiap kumpulan dikehendaki memakai pakaian sukan yang sesuai. Keselamatan ‡ Jawatankuasa pengelola pertandingan tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kecuaian yang boleh menyebabkan kemalangan. ‡ Mata dikira apabila bola yang dihantar tidak dapat diambil oleh pihak lawan. ‡ Pakaian yang dipakai mestilah sesuai. tidak melepasi jaring (kayu) dan kumpulan tersebut menimbang bola lebih dari tiga kali. kecederaan ataupun kehilangan harta benda sebelum. ‡ Permainan ini hendaklah dimainkan di kawasan yang tertutup dan dapat membolehkan bola melantun apabila melantun ke lantai. 9. semasa dan selepas pertandingan. ‡ Pengiraan mata ialah sebanyak 21 mata iaitu seperti pengiraan permainan badminton. ( pakaian sukan yang lengkap) .3 Peraturan Dan Syarat-Syarat Permainan Penyertaan ‡ Peserta terdiri daripada pelajar kumpulan PISMP Pendidikan Jasmani ‡ Bilangan peserta dari setiap kumpulan adalah seramai empat orang Format pertandingan ‡ Mempunyai dua set permainan (set penentuan akan diadakan jika setiap kumpulan terikat) ‡ Bola hanya dibenarkan ditimbang sebanyak tiga kali sahaja sebelum diberikan kepada ahli kumpulan yang lain atau pihak lawan.

Permainan ini juga memberi peluang kepada pelajar bersaing sesama mereka. Melalui persaingan yang sihat dapat membantu murid-murid untuk meningkatkan kemahiran mereka dan sekali gus membantu mereka mahir dalam kemahiran tersebut. Selain itu.0 RUMUSAN Melalui permainan kanak-kanak ³Ping-Ton´ ini. Antara kemahiran asas yang dapat diterapkan kepada murid-murid ialah: 1. permainan ini juga dapat mengeratkan hubungan sesama pelajar dan menerapkan semangat kesukanan dalam diri murid-murid. Hal ini kerana melalui permainan ini setiap pelajar diberi peluang untuk bermain dan menentukan srategi mereka sendiri. murid-murid akan menjadi seronok ketikan bermain dan sekali gus membantu mereka untuk menguasai keamahiran asas yang ingin diajar. permainan kanak-kanak ³Ping-Ton´ bukan sahaja dapat menjadikan belajar lebih cerdas dan sihat tetapi dapat menerapkan pelbagai kemahiran asas dan nilai-nilai murni dalam diri murid-murid. Permainan ini juga memberikan keseronokan kepada murid-murid. Kemahiran asas menimbang bola Melalui penerapan ini. . Kemahiran asas servis 2. Selain itu. Kemahiran asas memukul bola 3. melaui permainan ³Ping-Ton´ ini juga dapat meningkatkan konsentrasi murid-murid.10. Oleh sebab yang demikian. Hal ini kerana murid-murid perlu menumpukan sepenuh perhatian mereka sewaktu bermain untuk menyambut hantaran daripada pihak lawan. murid-murid dapat belajar beberapa kemahiran asas bagi permainan badminton dan ping-pong. Secara keseluruhannya. Hal ini sekali gus dapat membantu murid-murid untuk memberi sepenuh tumpuan mereka sewaktu berada di dalam kelas. murid-murid dapat menggunakan kemahiran asas yang dipelajari dalam permainan badminton dan ping pong.

Y Ramakrisnan (1998). Faudations of Physical Education and Sport (th Edision. Shah Alam. pendidikan Jasmani di sekolah rendah. Edisi Kedua. siri Pendidikan Longman Vasudevan T. Siri Pendidikan fajar bakti Teng Boon Tong (1992). 11th United states of Amarica allyn and Bacon Inc Pauline Wetton (1987) bright idea games for PE. siri pendidikan Fajar bakt . C. Selangor . Schoolantis Publications Ltd P. Great Britain. St Louis: VC Mosby Pangrazi dauer (1995).BIBLIOGRAFI Buucher. pendidikan pergerakan Mudah. Arasoo (1991). Selangor. pengajaran Pendidikan Jasmani untuk sekolah-sekolah rendah. A (1993). dynamic education For Elementery School Children .