P. 1
Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan

Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan

|Views: 206|Likes:
Published by Rosdi Abdul Sait

More info:

Published by: Rosdi Abdul Sait on Apr 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2015

pdf

text

original

HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan SOALAN 1 • • • • Mod Tutorial Mod Penerokaan Mod Aplikasi Mod Komunikasi

Berdasarkan kombinasi mod-mod di atas, bina satu Rancangan Pelajaran Harian (RPH) yang lengkap dalam satu waktu pengajaran mana-mana satu mata pelajaran major atau minor anda. Tarikh Masa Kelas Bilangan Murid Mata Pelajaran Tajuk : 03 Januari 2009 : 60 Minit : Tahun 3 : 30 Orang : Bahasa Melayu : Masyarakat Malaysia alaf baru

Bahan Sumber Pengajaran dan Pembelajaran (BSPP) : Komputer CD Kertas sebak

Pengetahuan Sedia ada: Murid telah mendengar lagu Keranamu Malaysia. Murid telah mengetahui bidang-bidang pekerjaan di Malaysia.

Objektif : Pada akhir pembelajaran, murid dapat : Menyenaraikan lima perubahan dalam kehidupan masyarakat Malaysia pada masa kini. Memberi maksud lirik lagu dalam bahasa gramatis.

1

ii. (Mod Aplikasi) a. Komputer/LCD Nilai . Gaya hidup buruh sudah berubah b. Nyatakan lapisan masyarakat yang disebutkan dalam lagu. pakar ekonomi. Pakar teknologi maklumat. c. Guru memaparkan ayat majmuk yang dipetik daripada lirik lagu contoh: (Mod Tutorial) a. b. Aktiviti-Aktiviti (Langkah) i. nelayan dan petani sudah berubah. Catatan BBM 1. jaguh sukan dan jutawan berkereta buatan nasional. Pelajar membaca beberapa baris lagu seperti berikut: (Mod Penerokaan) Langkah 1: Menukar ayat puitis supaya menjadi gramatis (10 minit) Buruh. Gaya hidup buruh.Berdikari -Kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran: Isi Pelajaran Aktiviti P&P i. nelayan dan petani sudah berubah. Gaya hidup buruh. b. Gaya hidup nelayan sudah berubah. Pelajar mencerakinkan ayat majmuk kepada ayat tunggal contoh: (Mod Aplikasi) a. Apakah harapan negara kepada masyarakat Malaysia alaf baru. i. Lirik Lagu 2. Minda anak-anak terasuh supaya menjadi generasi bijak pandai. c. Bersoaljawab dengan pelajar: (Mod Komunikasi) a. nelayan dan juga petani Gaya hidup kini dah berubah Anak-anak terasuh mindanya Jadi generasi bijak pandai ii. ii. -Direktif Langkah 2 Ayat majmuk dan ayat tunggal (10 minit) BBM -Powerpoint Nilai .Cinta negara Kecerdasan pelbagai: -muzik Set Induksi Keranamu Malaysia (5 Minit) BBM -Powerpoint Nilai -Kegigihan -Kerajinan -Pembelajaran berbantu teknologi. b. -Pembelajaran bersifat 2 . Gaya hidup petani sudah berubah. Pelajar menyusun ayat daripada baris lagu supaya menjadi ayat yang gramatis dengan bantuan guru. Mengapakah anak-anak perlu diasuh mindanya. Guru memperdengarkan lagu Keranamu Malaysia dan meminta pelajar menyanyi bersama-sama.

Guru memperdengarkan lagu Keranamu Malaysia semula. (Mod Komunikasi) Penutup (5 minit) i. Nilai -Bekerjasama -Berkeyakinan -Koperatif dan koloboratif. Kemahiran generik: Kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi 3 . BBM -Kertas sebak. Gaya hidup Nilai . Setiap kumpulan membentangkan hasil perrbincangan kumpulan. dan interpersonal. ii. -Kecerdasan pelbagai (interpersonal) -Pemudahcara Nilai -Cinta negara Pengisian Kurikulum Sistem Bahasa: Sintaksis ( ayat dasar dan ayat majmuk) Kemahiran Bernilai Tambah: Kecerdasan pelbagai: Muzik.Bekerjasama -Kajian masa depan. Contoh buruh. Pelajar membuat perbandingan masyarakat petani. Pelajar menyenaraikan lapisan masyarakat di Malaysia. petani. Setiap kumpulan diminta untuk menyenaraikan usaha-usaha bagi meningkatkan produktiviti masyarakat seperti Langkah 4 berikut: (Mod Penerokaan) Usaha-usaha Kumpulan 1: Petani meningkatkan Kumpulan 2: Nelayan produktiviti Kumpulan 3: Peniaga masyarakat Kumpulan 4: Buruh (20 minit) iii. Pendidikan d.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan individu. Pelajar dipecahkan kepada empat kumpulan. guru dan lain-lain. ii. (Mod Tutorial) ii. Pelajar berhujah mempertahankan idea kumpulan dengan menggunakan bahasa dan intonasi yang sesuai.Pelajar menyanyi beramai-ramai. Pemasaran c. buruh. -Kemahiran berfikir -Pembelajaran kontekstual Langkah 3 Masyarakat Malaysia alaf baru (10 minit) i. nelayan. iii. (Mod Penerokaan) iv. Peralatan b. nelayan dan peniaga dahulu dan alaf baru daripada aspek : (Mod Tutorial) a. i. Guru mencatatkan lapisan masyarakat di Malaysia.

Antara Persembahan Power Point yang disedikan. Terapkan realetak CASPER dalam pembinaan bahan pembelajaran tesebut. Rajah 1: Tekan Pada Butang MASUK untuk memasuki perisian seterusnya.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan (KTMK) SOALAN 2 Dengan menggunakan mod-mod yang telah di pilih dalam merangka RPH tersebut. bina bahan Bantu mengajar dengan menggunakan perisian persembahan elektronik untuk aktiviti pembelajaran untuk tempoh lebih kurang 10 hingga 15 minit. Anda perlu menentukan di mana bahan tersebut akan diaplikasikan dalam langkah pengajaran dan pembelajaran iaitu pada bahagian Komponen Asas atau Komponen Tambahan. Rajah 2: 4 .

Tekan “Terus” untuk ke paparan seterusnya. Rajah 4: Para pelajar diminta memberikan contoh Ayat Puitis dan tukar menjadi Ayat Gramatis. Rajah 3: Guru memberikan contoh menukarkan Ayat Puitis kepada Ayat Gramatis.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Lirik lagu Keranamu Malaysia akan dipaparkan dan dimainkan. 5 . Dan Tekan butang Terus. Tekan “Terus” untuk ke paparan seterusnya.

Tekan “Terus” untuk melihat maksud Ayat Tunggal. Tekan “Terus” untuk melihat Contoh Ayat Majmuk. 6 .HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Rajah 5: Guru menerangkan maksud Ayat Majmuk. Rajah 6: Guru menerangkan maksud Ayat Tunggal.

HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Rajah 7: Guru memberikan contoh Ayat Majmuk. Rajah 8: Guru memberikan contoh bagaimana Ayat Majmuk diceraikan kepada Ayat Tunggal. Tekan “Terus” untuk melihat aplikasi seterusnya. Tekan “Terus” bagi melihat aplikasi berikutnya. 7 .

8 . Rajah 10: Pelajar diminta membuat perbandingan lapisan masyarakat dulu dan sekarang. Tekan “Terus” untuk meneruskan aplikasi seterusnya.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Rajah 9: Guru meminta para pelajar membuat 4 kumpulan mengikut lapisan masyarakat di Malaysia. Tekan “Terus” untuk meneruskan aplikasi.

Rajah 13: 9 .HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Rajah 11: Setiap kumpulan diberikan tajuk masing-masing. Rajah 12: Pelajar diminta membentangkan idea setiap kumpulan.

a. SOALAN 3 Penerbitan meja atau brosur sebagai bahan bantu mengajar dalam pengajaran anda. Halaman Hadapan Mata Pelajaran: Bahasa Melayu Tajuk: Masyarakat Malaysia alaf baru Guru: Selamah 10 .HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan Aplikasi tamat.

AYAT MAJMUK Gabungan dua atau lebih ayat tunggal dalam satu ayat AYAT TUNGGAL Terdiri daripada satu subjek dan satu predikat.. pakar ekonomi Jaguh sukan dan juga jutawan Berkereta jenama negara Megah menyusur di jalan raya Alam cyber teknologi terkini Kejayaan semakin hampiri Biar di kota ataupun desa Kita semua pasti merasa bangga Keranamu kami mendakap tuah Keranamu kami bangsa berjaya Keranamu kami hidup selesa Limpah budi kemakmuran negara Keranamu kami bebas merdeka Keranamu myawa dipertaruhkan Keranamu rela kami berjuang Demi bangsa kedaulatan negara ( ulang dari mula ) Keranamu Negara Malaysia Malaysia. nelayan dan petani sudah berubah.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan b. 11 .. Terima kasih Malaysia ! Menukar ayat puitis supaya menjadi gramatis AYAT PUITIS Buruh. nelayan dan juga petani Gaya hidup kini dah berubah Anak-anak terasuh mindanya Lahir generasi bijak pandai Pakar IT. Halaman Dalam Keranamu Malaysia Buruh. nelayan dan juga petani Gaya hidup kini dah berubah AYAT GRAMATIS Gaya hidup buruh.

php?storyid=9 12 .scribd. http://www.pdf http://kahkahkah.mnazman.com/Athens/Agora/3439/ketaksaan.geocities.com/doc/6669642/Ayat-Majmuk http://tatabahasabm.com/modules/news2/article.htm http://d.com/tata/amajmuk.scribd.htm http://www.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan SOALAN 4 Pengajaran anda perlulah disokong dengan capaian-capaian laman web berkaitan tajuk tersebut.com/docs/13o1hqpgaknudmvq4u8w.tripod. Senaraikan LIMA URL atau alamat laman web yang berkenaan dalam Rancangan Pengajaran Harian (RPH) yang anda bina.

Kuala Lumpur: Utusan Publications.6/ Itemid.com/docs/13o1hqpgaknudmvq4u8w.HBEF 2303 Teknologi Maklumat Dalam Pendidikan RUJUKAN ALESSI. http://www. (1991). NJ: Prentice Hall. M. Ismail Zain (2002).doc_download/gid. Englewood Cliffs. R.ipbl. & Trollip.com/component/option.pdf 13 .99999999/ http://www.sazlie. S. S. Aplikasi multimedia dalam pengajaran. Computer-based instruction methods and development.PDF http://d.my/inter/penyelidikan/2002/lai.scribd.com_docman/task.edu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->