P. 1
Kepentingan dan faedah mengetahui Asbab An- Nuzul

Kepentingan dan faedah mengetahui Asbab An- Nuzul

|Views: 123|Likes:
Published by persona6587

More info:

Published by: persona6587 on Apr 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/23/2012

pdf

text

original

Kepentingan dan faedah mengetahui Asbab An- Nuzul

1. Membantu pemahaman ayat ( : ) Ertinya: Allah jualah yang memiliki timur dan barat, maka ke mana saja kamu arahkan diri ( ke kiblat untuk mengadap Allah ) maka di situlah arah yang diredhai Allah; sesungguhnya Allah Maha Luas ( rahmat dan limpah kurnianya) lagi sentiasa mengetahui.

Uslub ayat menunjukkan secara zahir bahawa seseorang itu boleh melakukan sembahyang dengan mengadap ke mana sahaja..Ayat ini diturunkan berkaitan dengan sembahyang sunat safar secara khusus atau orang yang sembahyang berdasarkan ijtihadnya. . .

2. atau darah yang mengalir. iaitu binatang yang disembelih atas nama yang lain dari Allah´. ( ) Ertinya: Katakanlah ( wahai Muhammad) ³ Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepadaku. . sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya melainkan kalau benda itu bangkai. Menolak Al-Hasr . atau daging babi kerana sesungguhnya ia dalah kotor atau sesuatu yang dilakukan secara fasik.

Ayat ini turun berkenanaan kaum kafir yang enggan kecuali mengharamkan yang dihalalkan oleh Allah dan menghalalkan yang diharamkan kerana kebongkakkan dan sikap permusuhan mereka kepada Allah dan Rasulnya.. . . -Ayat mengandungi bentuk Al-Hasr sebagai sanggahan dari Allah. .Uslub ayat menampakkan pembatasan.Al-Syafie berpendapat bahawa Al-Hasr dalam ayat ini tidak menjadi tujuan.

Mengelak salah faham ( ). Aisyah berkata: ³ Demi Allah. Seandainya aku ingin. .Ayat ini digunakan oleh Aisyah untuk menyanggah Marwan ketika ia menuduh saudaranya. aku boleh menyebutkan siapa dia´. . bahawa Abd Rahman orang yang berkaitan dengan ayat di atas. bukan dia yang berkaitan dengan ayat itu.3. Abd Rahman b Abu Bakar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->