P. 1
Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif

Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif

|Views: 1,963|Likes:

More info:

Published by: Arivalagan Nadarajan on Apr 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif. Pengenalan KBKK.

Pusat Perkembangan Kurikulum (PPK), Kementerian Pendidikan Malaysia dengan kerjasama Prof.Jack Zevin (Queen’s College, New York, USA) telah memperkenalkan satu model KBKK. Model yang diperkenalkan ini telah mengkelaskan KBKK kepada empat kategori utama : 1. Pemikiran kritis. keputusan. Definasi berfikir. Terdapat banyak definasi berfikir pernah dikeutarakan . Antaranya Beyer (1984), Fraenkel (1980) dan Meyer (1977). Berdasarkan kepada semua pendapat-pendapat ini, berfikir boleh dirumuskan sebagai : Proses penggunaan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu, meneroka pelbagai kemungkinan idea, membuat keputusan atau menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi terhadap proses pemikiran yang dialami. Proses berfikir. Apabila timbul sesuatu soalan dan saya mencari jawapannya, saya sedang mengalami proses berfikir. Untuk mencari jawapan, saya menggunakan segala aspek yang terdapat dalam minda iaitu : - apa yang saya tahu - menyoal sendiri ( pengetahuan ) ( kemahiran kognitif ) 2. Pemikiran kritis. 3. Penyelesaian masalah. 4. Membuat

- menilai baik buruknya ( sikap atau nilai ) Dengan demikian, proses berfikir melibatkan interaksi antara pengetahuan, proses kognitif dan sikap / nilai dalam minda individu. Kelemahan dalam berfikir.

-

Tiada gambaran Tidak tersususn Tiada idea sempit terburu-buru

-

kecamuk konflik salah persepsi kabur

Pemikiran kreatif. Kategori ini memperluas dan mengembangkan daya imiginasi, inovasi dan kreativiti pelajar untuk mendapatkan idea - idea baru, banyak dan pelbagai. Pemikiran kritis. Kategori ini melibatkan proses menganalisis dan menilai idea, data atau maklumat untuk kefahaman yang jelas, kukuh dan bermakna.

1

Umur dan keupayaan. Dr. Edward de Bono mendapati guru - guru dan ibu-bapa sering beranggapan bahawa kanakkanak tidak mampu berfikir mengenai pelbagai perkara yang berbeza. Bagaimanapun setelah peluang diberi, mereka terperanjat dengan kebolehan kanak - kanak berfikir dan kemampuan mereka di luar batasan umur.

Tingkahlaku berfikir. Anda ingin melakukan sesuatu :a. Ingin lakukan cara lama atau baru ? b. Ingin lakukan lebih baik dari dahulu ? c. Berapa lama untuk melakukannya ? d. Bilakah ia harus disiapkan ? e. Adakah orang lain akan membantu untuk melaksanakannya ? f. Apakah akan terjadi selepas melakukannya ? g. Apakah kebaikannya ? h. Apakah keburukannya ? i. Apakah manfaatnya ? j. Adakah cara yang lebih mudah melakukannya ? k. Apakah pilihan lain untuk tidak melakukannya ? l. Apakah kesan jika tidak melakukannya ? m. Apakah bahan dan alatannya ? n. Adakah cara yang lebih cepat ? o. Adakah cara yang lebih mudah ? p. Adakah cara yang kurang kesilapan ? q. Adakah cara kurang kekangan ? r. Akah akan terjadi selepas melakukannya ? s. Apakah hasil yang akan terjadi ?

Sikap yang perlu ke arah mencapai Kemahiran Berfikir. a. Setiap orang perlu berfikir – setiap orang boleh berfikir. b. Berfikir ialah kemahiran yang boleh dibentuk dan dibangunkan. c. Anggap diri sendiri sebagai pemikir. d. Yakinkan diri sendiri akan menjadi pemikir yang bertambah baik. e. Berfikir memerlukan kemampuan yang deliberate. f. Perkara yang sukar boleh diselesaikan dengan mudah. g. Buat tindakan satu persatu. h. Asingkan ego dari pemikiran . Pastikan objektif pemikiran dapat dicapai. i. Kegunaan berfikir ialah bukan untuk betul pada setiap masa. j. Selalu merendah diri – rasa bongkak adalah tanda pemikir yang lemah.

Membentuk kemahiran berfikir. Contoh untuk beberapa ikhtibar supaya kita boleh berubah: a. Saya mahu sedikit gam untuk mencantumkan dua keping kayu. Kita dibesarkan dengan pengalaman bahawa kayu dicantumkan dengan gam. Itulah cara paling mudah, paling murah dan paling kita sukai. Itulah cara yang ada yang kita ketahui. Atau itulah cara yang sering tertanam dalam minda kita. b. Saya mahu beberapa cara untuk mencantumkan dua keping kayu.

2

Gabungkan 2 dari 4 jenis latihan Kemahiran Berfikir setiap kali latihan secara berpasangan antara : a. d. b. ada kebenaran. Empat jenis latihan untuk Kemahiran Berfikir (1). Konstruktif (jangan negatif). . Saya mahu beberapa cara untuk menggantung gambar ini ke dinding. . prejudis dan gangguan pengalaman. persekitaran sedia ada. c.Kita boleh mengubah paradigma dan dogma dalam minda sendiri. Berfikir secara perlahan-lahan dan mudah.Imiginartif. Seronok ( cadangan 40% ). 3 . 2. remote. Apakah yang patut anda lakukan ? 4. 1.Relevan dengan umur. b.Hal . kesusahan kita. Contoh : sahabat anda cuba mengelak dari bertemu anda dan anda tidak tahu kenapa. minat dan situasi kita mempengaruhi pilihan seperti keperluan . Persekitaran sedia ada ( cadangan 20% ).Besar kemungkinannya benar. Contoh : patutkah remaja merokok ? Empat jenis latihan untuk Kemahiran Berfikir (2) . berat. Contoh lain : a. Contoh : bagaimana kalau kita ada 4 tangan ? 2. seronok. Ini melahirkan persepsi dan kemahiran berfikir yang baru. Selalu tanamkan bahawa setiap satu perkara yang difikirkan mempunyai banyak pilihan lain untuk melakukannya. Berat ( cadangan 10% ). 1. . Saya mahu paku untuk menggantung gambar ini ke dinding.hal serius yang berkaitan dengan kita (kumpulan pelajar yang belajar KB) Umur. gila-gila. 17 Prinsip-prinsip berfikir. Ini penting supaya ia membina Kemahiran Berfikir akibat dari tiada emosi. spekulatif dan tidak diambil serius. Remote ( cadangan 30% ). . kumpulan dan persekitaran murid dan minat mereka. Contoh : bagaimana nak mengelakkan kesesakan bandararaya ? 3.

c. Ego seringkali mempengaruhi pendapat manusia. Berfikir secara perlahan . 9. b. b. 4 . Tidak perlu untuk membahaskan tentang pendapat orang lain.3. Mampu berundur dan maju semula. c. Fikirkan titik fokus dan penyelesaian dari berfikir. a. Mampu mengenalpasti mengapa rumusan / keputusan dari berfikir tadi boleh dijayakan. Perasaan. 10. Semua tindakan mempunyai kesan dan akibat. 14. 13. benar dan tepat. Tentukan satu titik fokus sahaja. e. Walaupun pendapat kita betul. Pandangan berbeza lahir dari persepsi yang berbeza. dari fasal ke fasal. Pihak yang membahas/mempertikai ada melahirkan idea penting – ambil idea dan gunakan idea-idea tersebut. guna kreativiti. Mampu tukar gear. Logik cuma sebaik persepsi dan maklumat. Bijak berfikir adalah juga mahir dalam pelbagai jenis berfikir. Berfikir bukan untuk menyatakan cara kita betul. 11. refleksi terhadap pendapat sendiri. Tahu bila dan bagaimana perlu guna pelbagai teknik berfikir. 12. 5. Fikirkan titik fokus dan penyelesaian dari berfikir. b. d. 4.lahan dan mudah. Berfikir secara meneroka (bukan membahas dan mempertikai). Sentiasa dan berani mencari serta menggunakan alternatif. 17. Elakkan dogmatik walaupun anda pasti pendapat anda betul. Tahu bila perlu guna logik. 15. guna maklumat. c. 8. 16. g. refleksi terhadap pendapat sendiri. Perasaan. guna maklumat. a. Setiap perkara mempunyai alternatif lain yang belum manusia lain terfikirkannya. Manusia mempunyai banyak peluang untuk kreatif dan mengeluarkan idea baru. Elakkan ego. Elakkan terhanyut / tergelincir / terbias dari masa ke masa. emosi penting dalam berfikir (selepas penerokaan sahaja). tujuhala dan kesan dari pendapat kita sendiri. Ada kemunginan kita tidak menerima pendapat betul orang lain kerana kita melihat dari persepsi yang salah. Elakkan ego. Apakah penyelesaian dari berfikir. Elakkan dogmatik walaupun anda pasti pendapat anda betul. Tahu bila perlu guna logik. a. a. Kenalpasti apakah titik fokus kita berfikir dan apakah yang ingin dicapai dari berfikir tadi. Manusia mampu berfikir walau sebanyak mana sekalipun kalau berfikir secara perlahanlahan dan tenang. Berfikir untuk memperoleh sesuatu yang baik. emosi penting dalam berfikir (selepas penerokaan sahaja). Apakah penyelesaian dari berfikir. dari pendapat ke pendapat. Berfikir secara meneroka (bukan membahas dan mempertikai). b. Fikirkan semula objektif kita berfikir. f. b. guna kreativiti. Mampu tukar gear. Boleh meramal hasil berfkir dan kesan dari berfikir tadi. 7. 6. pendapat orang lain juga adalah baik dan patut diterima dan dipakai. a. persepsi dan idea baru.

Logik baru boleh muncul dari dogmatik lama. persepsi dan idea baru. persepsi baru. ia akan mempengaruhi persepsi dan tindakan. Tindakan mempunyai kesan dan akibat pada manusia. b. penerokaan baru. cara pandangan berbeza. kemungkinan bertindak. Keluasan skop membantu menjana alternatif. Manusia boleh berkreatif apabila diberi peluang. menghubung kait idea. a. Ada kala idea yang baik bercampur dengan idea kurang baik. a. a. b. Perasaan dan emosi juga penting kerana banyak penyelesaian masalah juga melibatkan pihak lain / manusia. Manusia mempunyai banyak peluang untuk kreatif dan mengeluarkan idea baru. c. Idea yang baik boleh diperbaiki dan digunakan. Persepsi lahir dari maklumat berbeza. Semua tindakan mempunyai kesan dan akibat. Pihak yang membahas / mempertikai ada melahirkan idea penting – ambil idea dan gunakan idea-idea tersebut. Idea yang kurang baik boleh digabungkan dengan idea lain untuk menjadikan idea yang lebih baik. c. Setiap perkara mempunyai alternatif lain yang belum manusia lain terfikirkannya. kita temui dan belum terlintas dalam fikiran manusia. Mungkin ada pendapat / pilihan / tindakan lain yang sama baik tetapi belum diketahui. Seseorang perlu peka pada pelbagai jenis persepsi yang berbeza. Apabila ada pendapat betul. b.a. Berfikir juga boleh menghasilkan pelan tindakikut. penyelesaian masalah. c. Bukan semua hasil berfikir menghasilkan tindakan. Mampu berundur dan maju semula. Sentiasa cari alternatif. Pendapat / pilihan / tindakan ramai orang merupakan pendapat / pilihan / tindakan yang terbaik baru & masih diketahui. pengalaman berbeza. a. Cari alternatif baru. a. Logik cuma sebaik persepsi dan maklumat. Mungkin ada pendapat / pilihan / tindakan yang lebih baik dari persepsi lain pula. Perasaan dan emosi digunakan di awal. Gunakan perasaan dan emosi di masa yang sesuai. Pandangan berbeza lahir dari persepsi yang berbeza. berpindah dari idea ke idea. b. Memikirkan semula senario sebenar secara terperinci. a. b. hidupan dan alam. c. Ambil semua idea. memperbarui pendapat dan bertindak. pendelatan yang berlainan dan pelbagai. a. a. 5 . c. b. a. Berundur menyusun semula langkah. pilihan atau keputusan yang diikuti dengan tindakan. b. Masih ada cara lain untuk melakukan sesuatu yang belum kita ketahui. semua pendapat lain seringkali dianggap salah. Perkara yang kita lakukan adalah berdasarkan kepada pengalaman lalu. mereka bentuk.

maka anda akan jadi jelita seperti bintang pujaan anda. 5. Siti Norhaliza menggunakan sabun krim pelembab muka jenama Xiannasa. Dikuasai niat dan kepentingan peribadi. Tujuh (7) ciri pemikiran biasa: 1. Silogisme bersyarat.Pemikiran biasa. Silogisme bersyarat c.Inggeris. Silogisme ialah argumen yang mengandungi dua premis dan satu kesimpulan. Mengutamakan kepentingan. Pengulangan mempengaruhi minda. Premis 2 (syarat kecil) kamu akan berjaya. Malaysia sekarang tidak menggunakan Bahasa Inggeris. Kuat dipengarui pengalaman peribadi. 4. Silogisme hipotetikal Silogisme. 2. Pelajar yang rajin akan berjaya Orang alim memakai jubah dan janggut Premis 2 Halim seorang pelajar yang rajin Pak Haji memakai jubah dan janggut Kesimpulan Halim akan berjaya Pak Haji adalah orang alim. maka Malaysia tidak akan jadi negara maju. 6 . Contoh lain : Bintang jelita pujaan kita. Pengalaman pertama memberi tanggapan untuk seterusnya. Kecenderungan ini perlu dikikis supaya dapat menghaslkan idea bermutu. Silogisme ialah argumen yang mengandungi dua premis yang menjadi syarat dan satu kesimpulan. b. Kelemahan dalam berfikir. Contoh : Premis 1 a. 6. Premis 1 menjadi syarat utama dan Premis 2 menjadi syarat kecil. 7. Malaysia akan jadi negara maju. b. maka kamu tentu akan berjaya. Cepat bertanggapan ekstrim. Dikongkong oleh pengamatan mata. Silogisme b. Logik tradisional (pemikiran vertikal) a. Kalau Malaysia menggunakan Bah. Kalau kamu masuk masuk universiti. 3. Contoh : Premis 1 (syarat utama) a. Anda juga akan mengunakan krim pelembab muka jenama Xiannasa. Kesimpulan Kamu sedang belajar di universiti. Teknik ini kita pelajari secara tidak disedari semasa menjalani proses kegidupan seharian.

c. Ringan dan boleh terapung di dalam air Mudah laras mengikut ketinggian pengguna.. Asesori kecemasan seperti kecurian. Silogisme hipotetikal ialah silogisme yang mempunyai proposisi hipotesis yang terdapat anteseden dan konsekuen di dalamnya. longkang dll. Bil a. Sifat Dibuat daripada aluminium Bentuk silinder panjang Boleh dilipat Warna krom Krom sadur berkilat Tiada asesori tambahan Tiada asesori kecemasan Tali supaya tidak terlepas dari pegangan Berat Ketinggian yang piawai Bagaimana kalau. d.. Kalau mamalia ada paru-paru. Contoh : tongkat orang buta. Merombak struktur pemikiran yang sedang dan sering digunakan.. Ada tali dan tambahan asesori bunyi peluit jika tercicir / kehilangan. Dibuat daripada grafit ? Pipih / segiempat / leper ? Boleh laras sorong masuk seperti arial radio / tripod kamera ? Grafit / plastik jernih ? Grafit jernih boleh dibubuh lampu dan berkelip-kelip / pancar sinar ? Asesori bunyi signal menandakan halangan spt tembok.. Ini bertujuan untuk menerbitkan idea baru. Kalau gempa bumi ada di Indonesia. b. Kritis Arkitek maritim Amerika Punca kreatif Arkitek dapat ilham dengan mengkaji pergerakan ikan 7 . Kalau berjaya di sekolah rendah. c. i.. tentu gempa bumi ada di Malaysia. Kalau Kalau Kalau Kalau Proposi hipotesis Bahagian 2 menangis mahal Pak Haji memakai jubah dan janggut bukan hidup Kesimpulan Konsekuen air mata mesti keluar Itu tanda barangan baik. sesat dll. j. e. c. g. f. Contoh : Proposi hipotesis Bahagian 1 a. b. d. Pemikiran kritis lahir dari kreatif dan pengalaman. b. tentu paus dan kelawar ada paru-paru. hari akan hujan tentu ia mati Contoh lain : a. tentu akan berjaya ke universiti.Silogisme hipotetikal. h. Teknik analisis sifat (pemikiran kritikal). Bil a.

berkuku dll. Pereka fesyen YSL ingin menjual lebih banyak pakaian Mengurangkan serangan musuh padi seperti tikus Jurutera R&D ingin mencipta bumbung yang boleh berubah warna dan membalik/menyerap haba mengikut cuaca yang berubah-ubah Pakar penternakan ingin menghasilkan baka lembu yang besar dan tahan penyakit lumba Mengubahsuai fesyen lama Membiakkan musuh semulajadi tikus seperti burung hantu Mengkaji fenomena perubahan cicak kobeng e. Keluasan / tertentu. 5. bertelinga kecil. berimiginasi. Analoginya : Bayangkan kita menemui seekor harimau yang baru wujud di dunia. Tumpuan memberi maksud membayangkan. c. Proses asas berfikir. Carikan beberapa cara untuk saya sangkutkan gambar hiasan ini ke dinding ruang tamu. Mengahwinkan lembu dengan seladang. Tumpuan / membayangkan tampak. Tumpuan (projection). Keluasan / tertentu . Contoh 1 Bentuk umum . umum / terperinci.” Contoh lain : a. (terperinci / tepat / khusus). Bentuk terperinci . Pemikir yang baik boleh mengenali sesuatu perkara dari umum kepada tepat dan juga sebaliknya dari tepat kepada umum.“Tolong dapatkan saya minuman Milo panas tanpa ais. 4. Tolong lukiskan saya sekeping gambar lukisan. 3. Ia sebahagian asas dari pemikiran kerana kita tidak dapat memastikan setiap satu yang 8 . Pengecaman dan muat tepat.“Tolong dapatkan saya minuman” (Bagaimanakah anda dapat memenuhi permintaannya dengan tepat?). 1. b. 2. d. membayang tampak sesuatu dalam minda. Pergerakan dan alternatif. Mengarah ke arah penumpuan. semakin mendekat baharulah kita dapat mengenali rupa sebenar haiwan itu – berbulu halus. berbulu pendek di telinga. Dari jauh kita nampak bentuk sahaja yang jelas (keluasan / umum / tidak tepat / tidak khusus).mengkaji supaya pergerakan kapal lebih laju semasa di laut b.

Contoh : a. Bagaimanapun sebab untuk berfikir ialah untuk menyediakan corak-corak berfikir yang routine supaya kita dapat menjalani kehidupan melalui corak-corak berfikir yang wujud tadi. Contoh : a. Langkah-langkah untuk makan nasi ? Pergerakan dan alternatif. 3. Tumpukan perhatian anda kepada perbandingan dua set mesin pencuci kain ini. Langkah-langkah untuk menyeberang jalan raya ? c. penyerapan. 2. Contoh : a. Tumpuan itu mungkin tidak benar tetapi kita mendapat sedikit petunjuk darinya. Ia mungkin sekali provokasi. Apa akan terjadi sekiranya semua pengangkutan disediakan percuma ? b. Langkah-langkah untuk berpakaian ? b. Otak menyimpan pola dan corak yang dibentuk dari pengalaman.berlaku dalam kehidupan. penyatuan. Fokuskan kepada penjajahan barat ke atas kerajaan timur dalam abad ke 19. mimpi. penggabungjalinan. Provokasi : apakah alternatif yang ada ? 9 . Apa akan terjadi sekiranya kutub utara mencair menjadi air ? Mengarah ke tumpuan. Pergerakan bermaksud bagaimana untuk ke hadapan dari titik ini. Sebarang perkara yang menarik perhatian dan perasaan. Tumpuan selalunya terbentuk dari 3 cara : 1. Pola kita memakai baju membuat kita memakai baju secara otomatis tanpa berfikir bagaimana langkah-langkah untuk memakai baju. Fokuskan kepada kaedah-kaedah mengatasi masalah buta huruf di kalangan pelajar. c. Contoh : a. Semua pertanyaan dan soalan adalah mengarah ke tumpuan. di luar pengalaman dan menongkah arus ilmu semasa. Ia sering dilihat sebagai igauan. Tumpukan perhatian anda ke arah cara membuat reban ayam. Pengecaman dan muat tepat. arahan juga mengarah ke tumpuan. Pergerakan termasuklah integrasi. Tarikan dari satu butiran ke satu butiran. Tabiat perhatian yang dibentuk melalui pengalaman dan amalan. d. Bagaimanapun. Namun ia melahirkan alternatif. lamunan. b. Kita cuma ingin melihat apa akan berlaku dan menumpukannya dalam minda kita. Provokasi : kereta mempunyai tayar persegi empat. b.

Mengambil satu sudut pandangan mengikut ilmu yang dipelajari . Ia juga akan paling lewat sampai sekiranya pemandunya tidak cekap. Pemandu yang cekap tidak menyebabkan kereta kemalangan. cikgu ? Kepintaran vs. 6. Kebijakasanaan boleh dipelajari dan dipupuk. Alangkah baiknya kalau kereta itu memang kereta yang laju. dan kemudian mempertahankan pandangan tersebut dengan menggunakan IQ / kepintaran / hujah mereka. Suka mempertahankan hujah berdasarkan kepintaran (diperoleh dengan ilmu pengetahuan) . 2. Ia menentukan kita boleh menjawab teka-teki dan menjawab soalan peperiksaan. Berasa tidak kerlu mendengar pendapat lain yang bertentangan dengan ilmu (kepintaran) mereka 5. Akan diberi celaan / pangkah / tiada markah untuk sebarang kesalahan. Suka “mengkritik” pandangan orang lain atau memberi pendapat mengenai pandangan orang lain. Manusia pintar mungkin tidak bijaksana. Kebijaksanaan. Orang mempunyai IQ tinggi (cerdas / intelek) tidak semestinya pandai berfikir tetapi mereka tidak pernah diajar berfikir. Bijaksana adalah pemandu. lalu mereka merasa tidak perlu meneroka sesuatu perkara dengan lebih luas dan mendalam. 7. *(Secara mudahnya. Bagaimana orang pintar (IQ tinggi) bukan pemikir yang baik. : Kalau ada murid yang sakit kepala datang jugak ke sekolah. 10 . Ia mungkin kemalangan kerana ketidakcekapan pemandunya. Dia boleh melajukan kereta setakat kemampuan kereta itu sahaja. Ia boleh dipelajari. Boleh jadi ego kerana ia suka pada yang betul (logik ilmu sahaja). Bijaksana adalah pemandu. Dilatih untuk tidak melakukan kesilapan / menjauhi kesilapan. cikgu. Ia membaiki persepsi kita. Kepintaran adalah berasaskan logik (ilmu). 3.d. 4. berapa orang yang akan hadir ke kelas ? Pintar Bijak : Enam orang. Empat orang sakit kepala. Kereta yang laju boleh cepat sampai ke destinasi. Guru : Kelas kita ada 10 orang murid. Orang bijaksana mungkin tidak pintar. Analogi : Pintar adalah kereta. Provokasi : apa berikutnya ? Contoh pelajar pintar dan bijaksana. Pintar adalah kereta. ramai pelajar IQ tinggi mudah mengingat fakta serta berjaya dalam bidang akademik) 1.

8. Takut membuat kesilapan. Apakah perasaan anda bila melihat kemalangan ini ? 2. 1. Siapa yang sering terlibat dalam kemalangan ? 3. 10. Contoh : 1. 4. 2. Mandala ingatan (MI). Mandala Ingatan. 9. CoRT 1 (Cognitive Research Trust). Takut membuat spekulasi kerana ada risiko untuk salah. Antara contoh Kemahiran berfikir. Soalan dan penyoalan (SP). Lembaran pengurusan grafik (LPG). Tidak berminat memberi jawapan yang spekulatif. Siapa yang menemui kemalangan itu ? 11 . 6. Peta Minda (PM). Berminat untuk jawapan betul atau salah sahaja. Merancang Menyampaikan maklumat Mendapat bukti Berimiginasi Membuat konsentrasi Membuat keputusan Menjelaskan Mengumpul maklumat Mempersembahkan maklumat Menyenaraikan Memberi idea baru Mengaitkan Mengenal pasti maklumat Menyusun maklumat Membahas Mengkategorikan Mengkelaskan Mengenal pasti idea utama Mengecam falasi Memerhati yang ganjil Bekerja ke belakang Meramal Mengenal pasti andaian Menghubungkait Mengenal pasti kecondongan Menyusun atur maklumat Membuat pemerhatian yang tepat Membanding dan membeza Mengecam corak / pola Membuat sistesis Membuat induksi Menginterpretasi Membuat deduksi Menerangkan Memberi sebab Memberi alasan Memberi akibat Membuat inferens Menaakul Membuat generalisasi Menyelesaikan masalah Memberi pandangan Menterjemahkan Menghuraikan Menilai Menganalisis Membuat analogi Membuat hipotesis Mengkritik Menjustifikasikan Membuat kesimpulan Merumus CoRT 1 CoRT 4 Alat pengukuran KBKK. 3. 5. Lembaran pengurusan lisan (LPL).

membezakan fakta dengan andaian. berlaku ? 8. Apakah persamaan dan perbezaan di antara ………. Mengapakah ……………. Contoh : Semasa membanding dan membezakan. menganalisis. 1.? 4. Contoh soalan-soalan untuk pemikiran kritis. Kenapa kemalangan itu terjadi ? Strategi aktiviti. Mengapakah anda memilih ………? 6. 12 . Di mana kemalangan selalu berlaku ? 7. Di mana luka / parah ? 8. Bagaimanakah anda tahu ……….….? Contoh soalan-soalan untuk pemikiran kreatif. menganalisis..kognitif : Memikir tentang fikiran. membuat kesimpulan. membuat kesimpulan Memikir secara kreatif..? 2.. membuat kesimpulan Menyelesaikan masalah. Bagaimana kemalangan tersebut boleh dielakkan ? 12. Bagaimana kemalangan itu boleh berlaku ? 11.4. menilai. mengenal pasti persamaan dan perbezaan. Di mana pemandu / penumpangnya di bawa ? 9. Contoh : Membanding dan membezakan (b) Operasi meta . Bagaimana urutan peristiwa kemalangan itu berlaku ? 10.. dengan ……. Aktiviti KBKK Membanding dan membeza Dramatik dan emosi Rangka rujuk Misteri / masalah Kontrovesi / perbahasan / pertikaian Kemahiran berfikir Menaakul. Bila kemalangan itu terjadi ? 6.? 5. KULIAH 4 DAN 5 Konsep berfikir. Menganalisis. Bagaimanakah kita boleh mengelas-kan / mengkategorikan ……………? 3. membuat kesimpulan Menganalisis. Apakah interpretasi yang boleh dibuat mengenai …………………. Apakah bukti untuk menyokong kesimpulan anda ? 7. mencapah. menilai . Apakah idea-idea utama dalam …. Bila kemalangan kerap berlaku ? 5. Kenapa pengguna jalan raya semain cuai terutamanya menjelang cuti penggal persekolahan ? 13. kita memikir tentang jenis kemahiran berfikir yang digunakan. Berfikir ialah satu proses mental yang terdiri daripada : (a) Operasi kognitif : Kemahiran berfikir yang biasa dilakukan.

...…? 4. Apakah andaian kesan yang terjadi jika mana-mana satu cara penyelesaian itu dilaksanakan ? Soalan dan penyoalan.? Contoh soalan-soalan untuk menyelesaikan masalah.? 7. peristiwa atau teks. Apakah akibat sesuatu pilihan ….? 5. Cuba bandingkan. Apakah cara-cara yang mungkin untuk menyelesaikan (masalah) …………… itu ? 3.? 4. Apakah kesan-kesan bagi setiap cara penyelesaian yang telah dilaksanakan ? 5.. Apakah pilihan-pilihan / alternatif yang mungkin …………. Apakah sebenarnya yang menyebabkan (masalah) ……….1. Apakah idea / pilihan / dsb yang lain / baru untuk …………………….. tajuk.itu berlaku ? 2. Lingkaran soalan. Apakah ramalan / rumusan / kesimpulan yang boleh dibuat mengenai ……………. 3.(syarat) ini diubah.. ……? 3. Cara penyelesaian manakah yang terbaik untuk menyelesaikan (masalah) ………….? 2. apakah akan terjadi ? 2. Mengapa ? 4. 1. Apakah kriteria-kriteria untuk membuat keputusan untuk ……. Apakah pendapat anda tentang …. Shaari bermain dengan kucing.………. 13 . Pilihan yang manakah yang terbaik berdasarkan kepada kriteria ……. Sekiranya ……. Lingkaran soalan ialah bentuk soalan yang memberi tumpuan kepada skop – skop tertentu.. Apakah generalisasi / hipotesis yang boleh dibuat berdasarkan kepada ………………………………………. Apakah haiwan itu ? Soalan dan penyoalan – merangsang minda. Contoh : Sudin pukul kucing. Sudin pukul apa ? 2. 1. ? Contoh soalan-soalan untuk membuat keputusan.…. Shaari bermain dengan siapa ? 3. Apa berlaku bila kucing kena pukul ? (Kemahiran meramal). Soalan dan penyoalan – kurang mencabar minda.... Individu (I) merujuk kepada individu yang terlibat. 2. Kenapa Sudin memukul kucing ? (Kemahiran memberi sebab). Bandingkan watak Sudin dengan Shaari (Kemahiran membanding).…? 3..itu. 1. 1.. isu. Apakah perhubungan / perkaitan di antara ……… dengan …………….. Apakah pola / corak yang dapat dilihat mengenai ……………………? 6. Perkara (P) merujuk kepada idea. tema.

Pada pendapat anda (I) . Adakah anda (I) bersetuju dengan pendapat ini ? Beri alasan anda. luar individu). P . 4 = Perkara + individu. Kategori ini melibatkan satu proses yang kompleks. Buah-buahan tempatan lebih lazat dan berkhasiat (P) berbanding buah-buahan negara bukan tropika (LI) . negeri. mencari cara-cara penyelesaian. luar individu).Pada pendapat anda. 2 = Individu. 5 = Individu + luar individu. memilih cara penyelesaian yang terbaik. kawasan.Namakan lima jenis buah-buahan tempatan tanpa musim. Penyelesaian masalah. terdiri daripada langkah-langkah berikut yang mungkin berulang . 3 = Luar individu. 3. 5. 7 = Perkara + individu + luar individu. mengenalpasti / mentafsir masalah. Pada pendapat anda (I) . 1 = Perkara. Apakah perbezaan antara buah-buahan tempatan (P) dengan buah-buahan dari luar negara (LI) ? Contoh gabungan Lingkaran soalan P+I+LI (Perkara + individu + luar individu). Lingkaran soalan dapat digabungkan menjadi soalan-soalan yang dapat meningkatkan soalan berfikir. I .Apakah buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran orang-orang Jepun ? Apakah peluang terhadap industri buahbuahan di Malaysia ? Gabungan Lingkaran soalan PILI (Perkara. 6 = Perkara + luar individu. Contoh gabungan Lingkaran soalan P+I (Perkara + individu). buah. memeriksa kesan penyelesaian. 14 . daerah. individu. negara dan luar negara.alik : 1.buah apakah yang mempunyai potensi untuk diekspot secara besar . Contoh Lingkaran soalan PILI (Perkara. mengapakah kerajaan Malaysia tidak menggalakkan rakyatnya membeli durian dari Negara Thai (LI) ? Contoh gabungan Lingkaran soalan P+LI (Perkara + luar individu).Luar individu (LI) merujuk kepada masyarakat. bagaimanakah industri buah-buahan tempatan (P) dapat dimajukan ? Contoh gabungan Lingkaran soalan I+LI (Individu dan luar individu). melaksana cara penyelesaian yang terpilih. 4. individu.besaran ? LI . 2.

Membuat keputusan. Guru dan pelajar boleh membuat Peta Minda mengikut aktiviti yang dijalankan. Memanggil maklumat. KULIAH 6 DAN 7 Peta Minda. Melibatkan kemahiran menetukan kriteria. 5. Antara bentuk Peta Minda adalah : 1. 3. Peta Minda digunakan bagi menjana idea dalam operasi pemikiran kreatif. 4. Kebetulan ia juga boleh dikaitkan dengan bentuk dan kekukuhan akar tumbuhan. Menjana pilihan-pilihan. Peta Minda yang dihasilkan adalah penting mengikut kefahaman pembuatnya sendiri kerana ia dibuat berdasarkan kefahaman. Memilih pilihan terbaik berdasarkan kepada kriteria. Ia boleh digunakan mengikut kesesuaian. Mengembangkan isi. Kitaran (berpusat) (PM1) (PM2) (PM3) (PM4) 15 . Peta Minda (Mind Mapping) Peta Minda disesuaikan / mempunyai perkaitan rapat dari bentuk saraf otak manusia. cara mengingat dan cara mengolah yang amat tersendiri dan bersifat individu. 2. 2. Melibatkan kemahiran menentukan akibat sebagai satu pilihan. Melibatkan kemahiran berfikir secara kreatif untuk menghasilkan pilihan . menilai pilihan-pilihan dan membuat pilihan terbaik. Kategori ini melibatkan proses yang agak rumit dan terdiri daripada langkah-langkah berikut : 1.pilihan alternatif. Kitaran 4. Menentukan akibat sesuatu pilihan. keutamaan kriteria. Rantai urutan 3. Menyelesaikan masalah. Pengkelasan 2. Simpanan nota ringkas. Kegunaan : 1. 3. Mengambil nota.

Gunakan anak panah / warna untuk menunjukkan perkaitan antara isi-isi atau cabangcabang. Gunakan nombor jika perlu untuk menentukan keutamaan. Lembaran Pengurusan Lisan boleh digunakan sebagai panduan menjalankan kemahiran berfikir mengikut kemahiran-kemahiran yang tertentu. Bina dengan pantas. Bentuk cabang-cabang kasar dari tajuk utama – satu cabang untuk satu isi utama. Tulis dengan huruf besar kata kunci atas tiap cabang. Strategi membuat Peta Minda. Tuliskan maklumat tambahan. Pohon fikiran (PM5) (PM6) 7. 2. 4. Kertas kosong (warna putih adalah dicadangkan). Kurungkan tajuk utama dengan menggunakan bentuk. 16 . e. saiz sesuai (saiz kertas lukisan adalah dianggap baik). f. 2. 5. Pengkelasan (berpusat) (PM7) Panduan membuat Peta Minda (1). Cuba rangsang kreativiti sendiri. 7. d. Tangga hiraki 6. Bahan : 1. Strategi-strategi untuk menjadikan Peta Minda lebih bermakna dalam ingatan : 1. 5. 3. Tuliskan maklumat tambahan.5. Persediaan : a. persekitaran dan sejarah kita. 2. minat. Bina yang unik. 6. Lembaran Pengurusan Lisan. Bina dengan riang dan positif. Gunakan lambang yang sesuai dengan diri. Lakar cabang-cabang kecil yang halus sedikit dari cabang utama. b. Saiz semakin mengecil dari isi utama ke semua isi tambahan berikutnya. Pen / pensel berwarna. Kenalpasti konsep / idea utama. Gunakan gambar. Penggunaan muzik lembut mempercepat tercetusnya idea tambahan. Tulis tajuk utama di tengah-tengah kertas. 4. Lakarkan lagi cabang-cabang yang lebih kecil dan halus sedikit dari cabang tambahan. Cabang semakin mengecil dari cabang utama ke semua cabang-cabang tambahan berikutnya. c. lambang atau simbol untuk menjelaskan butiran. simbol atau gambar yang sesuai. Panduan membuat Peta Minda (2) Langkah-langkah dalam membina Peta Minda : 1. 3. Dalam keadaan selesa & tenang.

2. Ambil satu item sebagai asas. 17 . Bagaimana cara meneyelesaikan masalah utama dan masalah sampingan ? d. a. Perhatikan atau kumpulkan maklumat. Ulangi langkah . Apakah masalah utama dan masalah sampingan ? c. abjad. 4. Ambil satu item sebagai asas. Perhatikan item yang dibandingkan. Nyatakan ciri-ciri yang sama dan berbeza. Jika tidak letakkan di bawah. Ulangi langkah-langkah di atas bagi item yang lain satu demi satu.langkah di atas sehingga semua item dapat dikumpulkan dalam satu kumpulan. Apakah cara penyelesaian itu berkesan selepas dilaksanakan ? Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 1) : Mengkelas. Apakah cara penyelesaian yang terbaik ? e. Beri nama kepada kumpulan item itu. Tentukan matlamat. 4. Membuat kesimpulan. 1. 1. 3. 3. Kenal pasti satu daripada ciri-ciri itu. 1. saiz. 3. 5. Semak semula susunan tersebut. 4. 5. 1. Kumpulkan maklumat 2. Ambil item yang lain dan susunkan secara menaik atau menurun berdasarkan jenis susunan yang ditentukan. 2. Buat keputusan Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 6) : Meramal. Tentukan sama ada item lain mempunyai ciri yang sama. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 3) : Membuat urutan. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 2) : Membanding. Tentukan jenis susunan untuk digunakan sama ada mengikut nilai. 5.ciri yang sama ke dalam kumpulan yang lebih kecil. 3. 2. corak atau masa. Kenal pasti ciri . 1.Contoh : Kemahiran menyelesaikan masalah. 2. Ambil item yang lain dan bandingkan dengan item asas sama ada lebih dekat dengan matlamat. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 5) : Mentafsir maklumat. letakkan di atas sebagai item asas. 4. Jika lebih dekat dengan matlamat. Apakah masalahnya ? b. 1. 6. Kenal pasti ciri-ciri umum sekumpulan item. Tentukan pola maklumat 3. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 4) : Menyusun mengikut keutamaan. Membuat kesimpulan. Masukkan ciri .ciri lain.

Pilih atau tetapkan titik permulaan secara mental. Cari sifat-sifat yang sama yang boleh dihubungkaitkan. Renung kembali idea yang dikemukakan. 4. Bagaimana cara untuk mengatasi masalah ? Masalah utama. Nyatakan mengapa situasi sedekian terjadi. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 12) : Membuat analogi. Senaraikan semua idea yang dikemukakan. Maslah sampingan. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 9) : Membuat inferens. Tambah lagi idea jika ada. 1. Semak semula sama ada andaian tersebut boleh diuji atau tidak. 3. 4. 3. 1. 2. Hubungkait idea yang telah disambungkan. Nyatakan sebab situasi sedemikian terjadi. 3. 3. 3. Cari alasan lain. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 13) : Penyelesaian masalah. 2. Adakah cara penyelesaian itu berkesan selepas dilaksanakan ? Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 14) : Membuat keputusan.2. 3. Perhatikan sesuatu situasi. Perhatikan sesuatu situasi. 4. Tetapkan tajuk perbincangan. Apakah bukti-bukti yang kemungkinan itu berlaku ? 3. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 10) : Menjana idea. 4. 1. Nyatakan perincian bukti yang dikenalpasti. Bayangkan langkah semi langkah yang berlaku ke arah matlamat. Lihat keseluruhan gambaran. 18 . 4. Semak alasan sama ada berasaskan pendapat atau pertimbangan. Apakah cara penyelesaian yang terbaik ? 5. 2. Tentukan corak atau pola yang terdapat dalam kumpulan maklumat. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 7) : Menerangkan sebab. Buat jangkaan yang paling sesuai. Bukti yang manakah paling nyata (jika ada). 1. 4. Bandingkan dua item / perkara yang tidak sama. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 8) : Mengusul periksa andaian. Apakah masalahnya ? 2. 5. Bayangkan matlamat tertentu. 2. Nyakan hubungkait sebagai metafora. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 11) : Membuat gambaran mental 1. 1. Apakah kemungkinan sesuatu kejadian itu berlaku ? 2. 2. Apakah masalah utama dan apakah masalah sampingan ? 3. Berikan satu jawapan yang rasional sebagai andaian. 1.

nilai . Pembahagian CoRT. CoRT 3 . Terdapat enam program CoRT (Cognitive Research Trust) yang telah dicipta oleh Dr. logik dan persepsi . Edward de Bono. CoRT 1 terbahagi kepada 3 bahagian : 1. Menerangkan sebab. CoRT direkacipta supaya mudah dan praktikal. Lembaran pengurusan grafik (LPG). Antara LPGnya adalah : 1. Lembaran Pengurusan Grafik digunakan untuk mengumpul.C&S 19 . Apakah kesan/akibat dijangka timbul apabila alternatif dilaksanakan. CoRT (Cognitive Research Trust). Membuat keputusan. 12. Membuat gambaran mental. Apakah keputusan terbaik bagi memenuhi matlamat. 9. Membuat ramalan. CoRT 2 . 3.Organisasi. 2. CoRT 6 – Tindakan. 6. 11. Menyusun mengikut keutamaan. Apakah kriteria utama pilihan tersebut dibuat ? 5. Membuat urutan. Nyatakan pilihan yang terbaik. menyenarai dan menganalisis fakta dan data untuk membantu menghurai masalah / situasi / kandungan. Membuat inferens. Terbahagi kepada 6 bahagian yang setiap satu mempunyai 10 pelajaran : CoRT 1 – Keluasan (memperluaskan persepsi). 4.APC 2. Kenalpasti alternatif-alternatif yang boleh diambil bagi membuat keputusan. Mentafsir maklumat. CoRT 4 – Kreativiti (memperluas pemikiran lateral dan kreatif). Membuat analogi. 8. 10.Interaksi.OPV .1. 2. 5. CoRT 5 – Maklumat dan rasa. Mengkelaskan. Mengusul periksa andaian. 3. Membanding dan membeza. 7. 4.CAF . sama ada baik atau buruk.

matlamat dan objektif). 4. 1. CoRT1 Kegunaan Contoh kognitif 20 . Plus. 7. Fokus : Penyelesaian masalah kendiri. Alternatives. Goals and Objectives (Tujuan. Mengandungi alat persepsi untuk membawa ke arah pengamatan. tidak baik. Bincangkan Apakah faktor-faktor yang menyebabkan pekerja asing datang ke Malaysia ? Apakah kesan yang timbul jika siaran televisyen 24 jam dilaksanakan ? Apakah tujuan dan matlamat maharaja Hirohito menjadikan sebuah negara moden ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan oleh Raja Mongkut dalam pemodenan kerajaan Siam ? Pak Sako dilabel sebagai penghasut rakyat oleh Kerajaan British di Malaya. CoRT 1 & kognitif. Minus. Consequences and sequel (Meramalkan sebab dan akibat). kekurangan dan keistimewaan Mengambil kira semua faktor yang terlibat Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan Tujuan.AGO . Possiblities and Choices (Pelbagai pilihan. Consider all factors (Mengambil kira semua faktor). Other Peoples View (Pandangan orang lain). fokus dan punca . Apakah pandangan anda ? Senaraikan kemungkinan kekangan dalam pembinaan industri otomobil di Malaysia dan pilihan-pilihan yang ada dalam mengatasi kekangan – kekangan itu FIP Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan CoRT 1 & meta kognitif. Interesting (Baik.PMI 3. menarik).. 6. 3. Important Priorities (Memberikan keutamaan kepada yang terpenting). CoRT1 PMI CAF C&S AGO Kegunaan Untuk menangani idea dari segi kelebihan. 2. Ia mempunyai kegunaan untuk untuk melahirkan persepsi dan mudah dipelajari / digunakan. First. 5. Setiap alat CoRT1 diberi nama berasaskan singkatan frasa. Aims.FIP CoRT 1 (Cognitive Research Trust). kemungkinan). matlamat dan objektif Contoh kognitif Membantu ibu di rumah. Fokus : akademik.

CoRT1 PMI Kegunaan Untuk menangani idea dari segi kelebihan. Apakah alternatif lain kepada pengguna untuk menjelaskan bayaran selain dari tol yang digunakan ? Apakah objektif saya semasa belajar teknik-teknik belajar yang betul ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan dalam menyelesaikan kekangan masa belajar di rumah ? Apakah pendapat anda cara penyelesaian masalah saya ini berkesan selepas dilaksanakan ? Apakah pilihan yang ada untuk saya membaiki kelemahan saya dalam pelajaran ? CAF C&S Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan AGO FIP Tujuan.fakta penting dalam tajuk hakisan dan luluhawa ? Apakah objektif saya semasa belajar teknik-teknik belajar yang betul ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan dalam menyelesaikan kekangan masa belajar di rumah ? Apakah pendapat anda cara penyelesaian masalah saya ini berkesan selepas dilaksanakan ? Apakah pilihan yang ada untuk saya membaiki kelemahan saya dalam pelajaran ? CAF C&S Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan AGO FIP Tujuan.PMI Untuk menangani idea dari segi kelebihan. matlamat dan objektif Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan 21 . Anda mengguna basikal dan meninggalkannya untuk digunakan oleh orang lain pula. Keluarga anda meilih satu tempat untuk berkelah. kekurangan dan keistimewaan Mengambil kira semua faktor yang terlibat Pilih lembaran pengurusan grafik yang sesuai untuk melihat masalah itu dari pelbagai perspektif. kekurangan dan keistimewaan Malaysia melaksana program gunasama basikal secara percuma dan dimiliki kerajaan. matlamat dan objektif Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan CoRT 1 & meta kognitif. Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kita tidak bermotivasi untuk mencapai kecemerlangan akademik ? Apakah kesan yang timbul jika saya memilih untuk menghafal berbanding dengan memahamkan fakta. Fokus : Persekitaran. Apakah faktor-faktor yang perlu diambil kira untuk pergi ke percutian tersebut ? Beberapa negara menggunakan tol untuk lebuhraya. Mengambil kira semua faktor yang terlibat Contoh kognitif Malaysia melaksana program gunasama basikal secara percuma dan dimiliki kerajaan.

Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Sains Sosial / SRT Kaedah : Sumbangsaran Isu : Bandaraya Kuala Lumpur merupakan sebuah bandaraya yang terkenal dengan sampah-sarapnya. Panduan : Murid / pelajar akan membincangkannya dalam kumpulan masing-masing. pelancong. Satu kaedah yang ditemui akan disumbangsarankan . CAF Contoh penggunaan CAF dalam proses P&P. jurukamera. pegawai perhililitan. Ramai penduduk. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan Kaedah : Lakonan Isu : Pak Mat telah menemui seekor anak dugong yang baru dilahirkan dan sesat di dalam laut. kakitangan wam dan terutamanya penduduk kawasan setinggan membuang sampah ke dalam sungai. buruk dan menarik daripada kaedah yang dipilih tadi. Mereka mencari ikhtiar bagaimana untuk menangani isu ini. pegawai perikanan. OPV. Bagaimanapun Pak Mat terpaksa melepaskannya ke laut kerana undang . Contoh penggunaan PMI dalam proses P&P. Contoh penggunaan OPV dalam proses P&P.undang negara. Cari perkara baik. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Sains Kaedah : Permainan kecil Isu : Sebuah kemalangan telah berlaku. dialog-dialog yang diucapkan merupakan pendapat orang lain. Ibu dugong itu tidak ditemui. Oleh kerana belas kasihan dan bimbing anak dugong itu akan mati kerana tidak tahu mencari makan sendiri dan serangan pemangsa lain di laut. dll. wartawan. isteri Pak Mat. Pelakon : Pak Mat. Panduan : Apabila murid / pelajar melakonkan. Pak Mat memeliharanya dan diberi nama Si Tenang. PMI. penduduk kampung.Penggunaan CoRT1 dalam proses P&P. pegawai daerah. Saksi tunggal dalam kemalangan itu adalah seorang muda yang cuma tahu 22 .

Mereka menggunakan resepi yang ada dalam simpanan mereka sebagai rujukan bagi menyediakan makanan tersebut. jurukamera. dll. Pak Mat memeliharanya dan diberi nama Si Tenang. Matapelajaran : Ekonomi Rumah Tangga / Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris Kaedah : Amali / simulasi Isu : Sebuah keluarga ingin memasak sejenis makanan yang tidak pernah mereka masak sendiri. Murid / pelajar lain perlulah bertanya dan menyiasat daripada saksi tadi. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Kemahiran Hidup Kaedah : Lakonan Isu : Pak Mat telah menemui seekor anak dugong yang baru dilahirkan dan sesat di dalam laut. pegawai perhililitan. dialog-dialog yang diucapkan merupakan pendapat orang lain.undang negara. Pelakon : Pak Mat.menggunakan dua perkataan iaitu “ya’ dan ‘tidak’ . pelancong. Contoh penggunaan FIP dalam proses P&P. Oleh kerana belas kasihan dan bimbing anak dugong itu akan mati kerana tidak tahu mencari makan sendiri dan serangan pemangsa lain di laut. penduduk kampung. Panduan : Seorang murid / pelajar (juga dibantu oleh guru) akan mencatat semua pertanyaan yang diajukan. Soalan penting dalam mana-mana kemalangan lain soalan yang dikumpulkan dan dicatatkan ini akan dibentangkan semula kepada murid / pelajar selepas permainan ini selesai. Mereka ingin mencuba memasaknya sendiri. Semua soalan berkaitan dengan faktor-faktor kemalangan yang diterbitkan oleh setiap murid / pelajar yang bertanya tadi adalah faktor-faktor di seluruh negara. APC. Bahan : buku masakan / resepi masakan Panduan : FIP disebatikan dalam pengajaran mengikut kesesuaian kaedah dan kebolehan murid / pelajar . Bagaimanapun Pak Mat terpaksa melepaskannya ke laut kerana undang .pelajar. isteri Pak Mat. 23 . FIP. pegawai perikanan. wartawan. pegawai daerah. Panduan : Apabila murid / pelajar melakonkan. Ibu dugong itu tidak ditemui. Maklumat lanjut terpaksa dicari sendiri oleh murid / pelajar lain. Contoh penggunaan APC dalam proses P&P.

semua pihak bertanya tentang kejayaan dalam peperiksaan.murid dan pelajar diberi peluang untuk mencari maklumat dari perpustakaan. Kaedah : Murid ...APC. juga inkuiri penemuan . kerajaan terpaksa mencari dan mendapatkan sumber tenaga bagi tujuan tersebut... bahan buku rujukan dan bukan buku.” “……. C&S. “……. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris Kaedah Bahan Isu : Konsentrasi : Radio perakam. Contoh penggunaan C&S dalam proses P&P.” “…. Senerio hari ini.. Pendekatan : Penggunaan perpustakaan.. Bagi mendapatkan sumber tenaga yang mampu menggerakkan industri dan tanggung jawab sosialnya. instrumental) : Suatu kebakaran telah berlaku.” “……..” “…… peperiksaan lebih penting.pelajar kurang persediaan.perlu segera habis sukatan..” Ke mana tuju hala kita ? Sebilangan orang belajar seumur hidupnya dan bila mereka meninggal mereka telah belajar semua perkara kecuali untuk memikir 24 . Contoh penggunaan APC dalam proses P&P. kemahiran mencari dan mengendali maklumat. Matapelajaran : Geografi / Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Kajian Tempatan Kaedah : Mencari maklumat / inkuiri penemuan / kemahiran belajar Isu : Malaysia yang terlalu maju dalam perindustrian tidak mencukupi sumber tenaga. kemahiran belajar .terlalu banyak kekangan / masalah. borang Lembaran Pengurusan Grafik dll.” “. membuat catatan atau pelbagai pendekatan lain yang difikirkan lebih sesuai.” “…..malas nak berfikir bagaimana nak rancang KBKK. .pelajar terpaksa disuapkan ( diberikan ) sebanyak mungkin maklumat. pita rakaman (muzik lembut. menggunakan kemahiran penggunaan perpustakaan.cukuplah sekadar yang ada. Banyak insiden / episod dapat diperhatikan.” “…….. Pendekatan : Murid-murid / pelajar akan melalui proses konsentrasi.

mengembangkan dan meningkatkan lagi daya intelek serta pemikiran yang rasional. Ini termasuk : . kritis dan kreatif …. Gunakan pendekatan yang mudah dan menarik 2. ...menjurus kepada objektif pengajaran dan pembelajaran 25 ..monolog .Wawasan 2020 - Prinsip mengajar berintegrasikan KBKK Merentasi Kurikulum.” . dan maklu-mat tidak boleh menggantikan pemikiran. mudah disimpan.mimik . Pendekatan bersepadu – penggunaan *Menu PSS 2.maklumatnya jelas .Domerque Pemikiran tidak boleh mengganti-kan maklumat (ilmu).kesepaduan BBM dan alat KBKK . . mudah diguna.dialog .nyanyian.mudah dibina. . Penggunaan Bahan Bantu Mengajar (BBM) 3.” ..duanya diperlukan untuk perkembangan intelek.Objektif KBSM “…. Kedua . . …. 1. Merangsang aktiviti guru dan murid Bahan Bantu Mengajar yang baik untuk KBKK.” . Persediaan murid dan guru Apakah peranan KBKK dalam P&P ? 1.. Aktiviti seronok & menarik 4.mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. Apakah strategi dan kesepaduan Penyebatian KBKK dalam P&P ? 1.lakonan . jasmani.Edward de Bono Mengapa kemahiran berfikir ? “…. Gunakan pelabagai kaedah. Mengembangkan isi pelajaran 2. Kaedah yang mengembangkan intelek 5.untuk mencapai hasrat Wawasan …. rohani.simulasi . mudah alih.permainan.Falsafah Pendidikan Negara “….

Kekaburan . selamat pengguna Kemahiran berfikir dan perpustakaan. pengalaman dan kepuasan. Patut dilakukan : . 1. Disiplin : . jenis dan sumber .murah. fikiran dibuka dan terbuka 4.Jelas dengan apa yang sedang dilakukan 2. skop. kemahiran.Menggunakan masa latihan yang terlalu panjang . kaedah. Bagaimana kalau memburu harimau diharamkan.melapor maklumat. pastikah semua harimau tidak akan keluar dari Taman Rimba Rimau ? B : Terdapat harimau dari Taman Rimba Rimau membunuh manusia. A : Menariknya.Kaitan dengan fokus yang sedang dibuat 3.menilai stategi. 26 .Mudah dan seronok . tiada lagi pembunuhan harimau. Taman Rimba Rimau diwujudkan.. kemahiran dan teknik belajar. tahan dan menarik . Harimau semakin pupus. Dua orang pemain A dan B. Bagaimana untuk mengekalkan spesis ini ? B : Harimau diburu oleh pemburu.mencatat maklumat . berkomunikasi . A : Keluarga kucing di dalam hutan adalah harimau.menentukan maklumat.menggunakan maklumat. A : Kucing. B : Keluarga kucing di dalam hutan. Galakkan : . Proses pengajaran dan pembelajaran boleh dibantu dengan penggunaan perpustakaan untuk: . Elakkan : .Masa tepat dan cepat . harimau dari Taman Rimba Rimau mungkin mengancam manusia dan ternakan.Fokus tajuk sahaja supaya tidak terbias. teknologi .Bebas.selamat BBM. Berfikir yang lain walaupun yang sedang dijalankan itu menarik dan memberangsangkan . Buruknya. Stail mengajar dengan integrasi KBKK.mencari maklumat . Contoh kaedah permainan (Permainan Berfikir 10 Minit). Menariknya.Beralih ke Kem.

A : Kalau ingin tambahan populasi harimau. diberi suntikan hormon penyubur dan kemudian dilepaskan semula. kita perlu menternak harimau dan kemudian melepaskannya ke dalam hutan. 27 . Menariknya. bilangan populasinya membiak perlahan. kita boleh menternak harimau yang bermutu sahaja. Ini menambahkan pesat populasi pembiakannya. Buruknya. harimau ternakan boleh dilatih supaya menjauhi manusia sebelum dilepaskan semula ke dalam hutan. A : Harimau betina boleh ditangkap. B : Menariknya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->