Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif. Pengenalan KBKK.

Pusat Perkembangan Kurikulum (PPK), Kementerian Pendidikan Malaysia dengan kerjasama Prof.Jack Zevin (Queen’s College, New York, USA) telah memperkenalkan satu model KBKK. Model yang diperkenalkan ini telah mengkelaskan KBKK kepada empat kategori utama : 1. Pemikiran kritis. keputusan. Definasi berfikir. Terdapat banyak definasi berfikir pernah dikeutarakan . Antaranya Beyer (1984), Fraenkel (1980) dan Meyer (1977). Berdasarkan kepada semua pendapat-pendapat ini, berfikir boleh dirumuskan sebagai : Proses penggunaan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu, meneroka pelbagai kemungkinan idea, membuat keputusan atau menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi terhadap proses pemikiran yang dialami. Proses berfikir. Apabila timbul sesuatu soalan dan saya mencari jawapannya, saya sedang mengalami proses berfikir. Untuk mencari jawapan, saya menggunakan segala aspek yang terdapat dalam minda iaitu : - apa yang saya tahu - menyoal sendiri ( pengetahuan ) ( kemahiran kognitif ) 2. Pemikiran kritis. 3. Penyelesaian masalah. 4. Membuat

- menilai baik buruknya ( sikap atau nilai ) Dengan demikian, proses berfikir melibatkan interaksi antara pengetahuan, proses kognitif dan sikap / nilai dalam minda individu. Kelemahan dalam berfikir.

-

Tiada gambaran Tidak tersususn Tiada idea sempit terburu-buru

-

kecamuk konflik salah persepsi kabur

Pemikiran kreatif. Kategori ini memperluas dan mengembangkan daya imiginasi, inovasi dan kreativiti pelajar untuk mendapatkan idea - idea baru, banyak dan pelbagai. Pemikiran kritis. Kategori ini melibatkan proses menganalisis dan menilai idea, data atau maklumat untuk kefahaman yang jelas, kukuh dan bermakna.

1

Umur dan keupayaan. Dr. Edward de Bono mendapati guru - guru dan ibu-bapa sering beranggapan bahawa kanakkanak tidak mampu berfikir mengenai pelbagai perkara yang berbeza. Bagaimanapun setelah peluang diberi, mereka terperanjat dengan kebolehan kanak - kanak berfikir dan kemampuan mereka di luar batasan umur.

Tingkahlaku berfikir. Anda ingin melakukan sesuatu :a. Ingin lakukan cara lama atau baru ? b. Ingin lakukan lebih baik dari dahulu ? c. Berapa lama untuk melakukannya ? d. Bilakah ia harus disiapkan ? e. Adakah orang lain akan membantu untuk melaksanakannya ? f. Apakah akan terjadi selepas melakukannya ? g. Apakah kebaikannya ? h. Apakah keburukannya ? i. Apakah manfaatnya ? j. Adakah cara yang lebih mudah melakukannya ? k. Apakah pilihan lain untuk tidak melakukannya ? l. Apakah kesan jika tidak melakukannya ? m. Apakah bahan dan alatannya ? n. Adakah cara yang lebih cepat ? o. Adakah cara yang lebih mudah ? p. Adakah cara yang kurang kesilapan ? q. Adakah cara kurang kekangan ? r. Akah akan terjadi selepas melakukannya ? s. Apakah hasil yang akan terjadi ?

Sikap yang perlu ke arah mencapai Kemahiran Berfikir. a. Setiap orang perlu berfikir – setiap orang boleh berfikir. b. Berfikir ialah kemahiran yang boleh dibentuk dan dibangunkan. c. Anggap diri sendiri sebagai pemikir. d. Yakinkan diri sendiri akan menjadi pemikir yang bertambah baik. e. Berfikir memerlukan kemampuan yang deliberate. f. Perkara yang sukar boleh diselesaikan dengan mudah. g. Buat tindakan satu persatu. h. Asingkan ego dari pemikiran . Pastikan objektif pemikiran dapat dicapai. i. Kegunaan berfikir ialah bukan untuk betul pada setiap masa. j. Selalu merendah diri – rasa bongkak adalah tanda pemikir yang lemah.

Membentuk kemahiran berfikir. Contoh untuk beberapa ikhtibar supaya kita boleh berubah: a. Saya mahu sedikit gam untuk mencantumkan dua keping kayu. Kita dibesarkan dengan pengalaman bahawa kayu dicantumkan dengan gam. Itulah cara paling mudah, paling murah dan paling kita sukai. Itulah cara yang ada yang kita ketahui. Atau itulah cara yang sering tertanam dalam minda kita. b. Saya mahu beberapa cara untuk mencantumkan dua keping kayu.

2

1. Berfikir secara perlahan-lahan dan mudah. Seronok ( cadangan 40% ). Selalu tanamkan bahawa setiap satu perkara yang difikirkan mempunyai banyak pilihan lain untuk melakukannya. . ada kebenaran. remote.Relevan dengan umur. Remote ( cadangan 30% ). Saya mahu beberapa cara untuk menggantung gambar ini ke dinding. 17 Prinsip-prinsip berfikir. Berat ( cadangan 10% ). Konstruktif (jangan negatif).Kita boleh mengubah paradigma dan dogma dalam minda sendiri. 1. kesusahan kita.Hal . Ini melahirkan persepsi dan kemahiran berfikir yang baru. berat. Ini penting supaya ia membina Kemahiran Berfikir akibat dari tiada emosi. Apakah yang patut anda lakukan ? 4. 3 . Saya mahu paku untuk menggantung gambar ini ke dinding. Gabungkan 2 dari 4 jenis latihan Kemahiran Berfikir setiap kali latihan secara berpasangan antara : a.Besar kemungkinannya benar. b. prejudis dan gangguan pengalaman. seronok. . b. spekulatif dan tidak diambil serius. persekitaran sedia ada. minat dan situasi kita mempengaruhi pilihan seperti keperluan . Contoh : bagaimana kalau kita ada 4 tangan ? 2. Contoh : sahabat anda cuba mengelak dari bertemu anda dan anda tidak tahu kenapa. kumpulan dan persekitaran murid dan minat mereka. .hal serius yang berkaitan dengan kita (kumpulan pelajar yang belajar KB) Umur. d. Contoh lain : a. c. gila-gila. 2. . Contoh : bagaimana nak mengelakkan kesesakan bandararaya ? 3.Imiginartif. Contoh : patutkah remaja merokok ? Empat jenis latihan untuk Kemahiran Berfikir (2) . Persekitaran sedia ada ( cadangan 20% ). Empat jenis latihan untuk Kemahiran Berfikir (1).

Elakkan ego. guna maklumat. Pihak yang membahas/mempertikai ada melahirkan idea penting – ambil idea dan gunakan idea-idea tersebut. refleksi terhadap pendapat sendiri. dari pendapat ke pendapat. Perasaan. guna kreativiti. Fikirkan semula objektif kita berfikir. 9. b. refleksi terhadap pendapat sendiri. Manusia mempunyai banyak peluang untuk kreatif dan mengeluarkan idea baru. Boleh meramal hasil berfkir dan kesan dari berfikir tadi. a. Mampu berundur dan maju semula. 14. c. d. Elakkan dogmatik walaupun anda pasti pendapat anda betul. 13. 10. b. Perasaan. Logik cuma sebaik persepsi dan maklumat. Tentukan satu titik fokus sahaja. 8. Manusia mampu berfikir walau sebanyak mana sekalipun kalau berfikir secara perlahanlahan dan tenang. benar dan tepat. c. Mampu tukar gear. tujuhala dan kesan dari pendapat kita sendiri. Fikirkan titik fokus dan penyelesaian dari berfikir. f. Berfikir secara meneroka (bukan membahas dan mempertikai). 7. Elakkan terhanyut / tergelincir / terbias dari masa ke masa. 17. Berfikir untuk memperoleh sesuatu yang baik. b. Mampu mengenalpasti mengapa rumusan / keputusan dari berfikir tadi boleh dijayakan. Elakkan dogmatik walaupun anda pasti pendapat anda betul. 6. pendapat orang lain juga adalah baik dan patut diterima dan dipakai. a. Walaupun pendapat kita betul. b. guna kreativiti. Ada kemunginan kita tidak menerima pendapat betul orang lain kerana kita melihat dari persepsi yang salah. Mampu tukar gear. 4. Ego seringkali mempengaruhi pendapat manusia. 12. Berfikir bukan untuk menyatakan cara kita betul. a. emosi penting dalam berfikir (selepas penerokaan sahaja).lahan dan mudah. 11. e. Setiap perkara mempunyai alternatif lain yang belum manusia lain terfikirkannya. b. 15. dari fasal ke fasal. Tahu bila perlu guna logik. g. a. guna maklumat. Bijak berfikir adalah juga mahir dalam pelbagai jenis berfikir. Apakah penyelesaian dari berfikir. a. Tidak perlu untuk membahaskan tentang pendapat orang lain. Elakkan ego. Tahu bila perlu guna logik. 16. Tahu bila dan bagaimana perlu guna pelbagai teknik berfikir. Pandangan berbeza lahir dari persepsi yang berbeza.3. Semua tindakan mempunyai kesan dan akibat. persepsi dan idea baru. Berfikir secara meneroka (bukan membahas dan mempertikai). Apakah penyelesaian dari berfikir. Sentiasa dan berani mencari serta menggunakan alternatif. Berfikir secara perlahan . emosi penting dalam berfikir (selepas penerokaan sahaja). Kenalpasti apakah titik fokus kita berfikir dan apakah yang ingin dicapai dari berfikir tadi. 5. 4 . c. Fikirkan titik fokus dan penyelesaian dari berfikir.

Semua tindakan mempunyai kesan dan akibat. Ada kala idea yang baik bercampur dengan idea kurang baik. Tindakan mempunyai kesan dan akibat pada manusia. Pihak yang membahas / mempertikai ada melahirkan idea penting – ambil idea dan gunakan idea-idea tersebut. b. penerokaan baru. c. cara pandangan berbeza. Pendapat / pilihan / tindakan ramai orang merupakan pendapat / pilihan / tindakan yang terbaik baru & masih diketahui. Masih ada cara lain untuk melakukan sesuatu yang belum kita ketahui. Logik cuma sebaik persepsi dan maklumat. Mungkin ada pendapat / pilihan / tindakan lain yang sama baik tetapi belum diketahui. Manusia boleh berkreatif apabila diberi peluang. penyelesaian masalah. c. Setiap perkara mempunyai alternatif lain yang belum manusia lain terfikirkannya. 5 . Sentiasa cari alternatif. Cari alternatif baru. c. Mungkin ada pendapat / pilihan / tindakan yang lebih baik dari persepsi lain pula. menghubung kait idea. b. hidupan dan alam. ia akan mempengaruhi persepsi dan tindakan. Gunakan perasaan dan emosi di masa yang sesuai. pengalaman berbeza. semua pendapat lain seringkali dianggap salah. Manusia mempunyai banyak peluang untuk kreatif dan mengeluarkan idea baru. b. Perasaan dan emosi digunakan di awal. Logik baru boleh muncul dari dogmatik lama. Mampu berundur dan maju semula. Seseorang perlu peka pada pelbagai jenis persepsi yang berbeza. b. persepsi dan idea baru. b. Persepsi lahir dari maklumat berbeza. a. berpindah dari idea ke idea. memperbarui pendapat dan bertindak. b. kita temui dan belum terlintas dalam fikiran manusia. Perkara yang kita lakukan adalah berdasarkan kepada pengalaman lalu. a. Idea yang baik boleh diperbaiki dan digunakan. Pandangan berbeza lahir dari persepsi yang berbeza. Ambil semua idea. Idea yang kurang baik boleh digabungkan dengan idea lain untuk menjadikan idea yang lebih baik. mereka bentuk. b. c. Keluasan skop membantu menjana alternatif. Apabila ada pendapat betul. kemungkinan bertindak. Bukan semua hasil berfikir menghasilkan tindakan. c. Perasaan dan emosi juga penting kerana banyak penyelesaian masalah juga melibatkan pihak lain / manusia. a. Berfikir juga boleh menghasilkan pelan tindakikut. a. a. a. a. a. Berundur menyusun semula langkah. pendelatan yang berlainan dan pelbagai. a. persepsi baru. Memikirkan semula senario sebenar secara terperinci. pilihan atau keputusan yang diikuti dengan tindakan.a.

Cepat bertanggapan ekstrim. Silogisme hipotetikal Silogisme. Tujuh (7) ciri pemikiran biasa: 1. Dikuasai niat dan kepentingan peribadi. Contoh lain : Bintang jelita pujaan kita. Silogisme bersyarat. Kalau kamu masuk masuk universiti. 7. Kesimpulan Kamu sedang belajar di universiti. Pelajar yang rajin akan berjaya Orang alim memakai jubah dan janggut Premis 2 Halim seorang pelajar yang rajin Pak Haji memakai jubah dan janggut Kesimpulan Halim akan berjaya Pak Haji adalah orang alim. Teknik ini kita pelajari secara tidak disedari semasa menjalani proses kegidupan seharian. maka Malaysia tidak akan jadi negara maju. Mengutamakan kepentingan. b. Kelemahan dalam berfikir. Pengalaman pertama memberi tanggapan untuk seterusnya. maka anda akan jadi jelita seperti bintang pujaan anda. b. Premis 1 menjadi syarat utama dan Premis 2 menjadi syarat kecil. Contoh : Premis 1 a. Dikongkong oleh pengamatan mata. Premis 2 (syarat kecil) kamu akan berjaya. 3. 5. Silogisme ialah argumen yang mengandungi dua premis yang menjadi syarat dan satu kesimpulan. Pengulangan mempengaruhi minda. 6. Silogisme b. Logik tradisional (pemikiran vertikal) a. Anda juga akan mengunakan krim pelembab muka jenama Xiannasa. Kecenderungan ini perlu dikikis supaya dapat menghaslkan idea bermutu.Pemikiran biasa. Kuat dipengarui pengalaman peribadi. Kalau Malaysia menggunakan Bah. 4.Inggeris. 2. Malaysia akan jadi negara maju. Silogisme bersyarat c. Siti Norhaliza menggunakan sabun krim pelembab muka jenama Xiannasa. Contoh : Premis 1 (syarat utama) a. 6 . Malaysia sekarang tidak menggunakan Bahasa Inggeris. maka kamu tentu akan berjaya. Silogisme ialah argumen yang mengandungi dua premis dan satu kesimpulan.

Kalau mamalia ada paru-paru. Kritis Arkitek maritim Amerika Punca kreatif Arkitek dapat ilham dengan mengkaji pergerakan ikan 7 . f.. i. Kalau gempa bumi ada di Indonesia. e.. d. tentu paus dan kelawar ada paru-paru. d. Kalau berjaya di sekolah rendah. Ini bertujuan untuk menerbitkan idea baru. g. Ringan dan boleh terapung di dalam air Mudah laras mengikut ketinggian pengguna. j. Bil a. b. Kalau Kalau Kalau Kalau Proposi hipotesis Bahagian 2 menangis mahal Pak Haji memakai jubah dan janggut bukan hidup Kesimpulan Konsekuen air mata mesti keluar Itu tanda barangan baik.. Contoh : tongkat orang buta. Dibuat daripada grafit ? Pipih / segiempat / leper ? Boleh laras sorong masuk seperti arial radio / tripod kamera ? Grafit / plastik jernih ? Grafit jernih boleh dibubuh lampu dan berkelip-kelip / pancar sinar ? Asesori bunyi signal menandakan halangan spt tembok. Ada tali dan tambahan asesori bunyi peluit jika tercicir / kehilangan. c. sesat dll. Teknik analisis sifat (pemikiran kritikal). Silogisme hipotetikal ialah silogisme yang mempunyai proposisi hipotesis yang terdapat anteseden dan konsekuen di dalamnya. Sifat Dibuat daripada aluminium Bentuk silinder panjang Boleh dilipat Warna krom Krom sadur berkilat Tiada asesori tambahan Tiada asesori kecemasan Tali supaya tidak terlepas dari pegangan Berat Ketinggian yang piawai Bagaimana kalau. c. b. longkang dll. h. hari akan hujan tentu ia mati Contoh lain : a. tentu gempa bumi ada di Malaysia.Silogisme hipotetikal. Bil a. c. Pemikiran kritis lahir dari kreatif dan pengalaman.. Merombak struktur pemikiran yang sedang dan sering digunakan.. Asesori kecemasan seperti kecurian. tentu akan berjaya ke universiti. b. Contoh : Proposi hipotesis Bahagian 1 a.

umum / terperinci. semakin mendekat baharulah kita dapat mengenali rupa sebenar haiwan itu – berbulu halus. Pergerakan dan alternatif. Keluasan / tertentu .mengkaji supaya pergerakan kapal lebih laju semasa di laut b.“Tolong dapatkan saya minuman Milo panas tanpa ais. Dari jauh kita nampak bentuk sahaja yang jelas (keluasan / umum / tidak tepat / tidak khusus). Proses asas berfikir. berbulu pendek di telinga.” Contoh lain : a. Contoh 1 Bentuk umum . c. (terperinci / tepat / khusus). Pengecaman dan muat tepat. Tumpuan / membayangkan tampak. d. Tumpuan memberi maksud membayangkan. 4. 3. b. Pemikir yang baik boleh mengenali sesuatu perkara dari umum kepada tepat dan juga sebaliknya dari tepat kepada umum. Tumpuan (projection). Mengahwinkan lembu dengan seladang. berimiginasi. Bentuk terperinci . membayang tampak sesuatu dalam minda. berkuku dll. Pereka fesyen YSL ingin menjual lebih banyak pakaian Mengurangkan serangan musuh padi seperti tikus Jurutera R&D ingin mencipta bumbung yang boleh berubah warna dan membalik/menyerap haba mengikut cuaca yang berubah-ubah Pakar penternakan ingin menghasilkan baka lembu yang besar dan tahan penyakit lumba Mengubahsuai fesyen lama Membiakkan musuh semulajadi tikus seperti burung hantu Mengkaji fenomena perubahan cicak kobeng e. Tolong lukiskan saya sekeping gambar lukisan. 5. Ia sebahagian asas dari pemikiran kerana kita tidak dapat memastikan setiap satu yang 8 . Keluasan / tertentu. Carikan beberapa cara untuk saya sangkutkan gambar hiasan ini ke dinding ruang tamu. Analoginya : Bayangkan kita menemui seekor harimau yang baru wujud di dunia. bertelinga kecil. 2.“Tolong dapatkan saya minuman” (Bagaimanakah anda dapat memenuhi permintaannya dengan tepat?). 1. Mengarah ke arah penumpuan.

Bagaimanapun. lamunan. Fokuskan kepada kaedah-kaedah mengatasi masalah buta huruf di kalangan pelajar. penyatuan. penggabungjalinan. Apa akan terjadi sekiranya kutub utara mencair menjadi air ? Mengarah ke tumpuan. c. Ia mungkin sekali provokasi. Semua pertanyaan dan soalan adalah mengarah ke tumpuan. d. Tumpukan perhatian anda ke arah cara membuat reban ayam. Tumpukan perhatian anda kepada perbandingan dua set mesin pencuci kain ini. arahan juga mengarah ke tumpuan. Pergerakan termasuklah integrasi. Ia sering dilihat sebagai igauan. Otak menyimpan pola dan corak yang dibentuk dari pengalaman. Langkah-langkah untuk makan nasi ? Pergerakan dan alternatif. Contoh : a. Tumpuan selalunya terbentuk dari 3 cara : 1. Langkah-langkah untuk menyeberang jalan raya ? c. Apa akan terjadi sekiranya semua pengangkutan disediakan percuma ? b. mimpi. 2.berlaku dalam kehidupan. b. Kita cuma ingin melihat apa akan berlaku dan menumpukannya dalam minda kita. Sebarang perkara yang menarik perhatian dan perasaan. Pengecaman dan muat tepat. Fokuskan kepada penjajahan barat ke atas kerajaan timur dalam abad ke 19. Langkah-langkah untuk berpakaian ? b. Provokasi : apakah alternatif yang ada ? 9 . Tarikan dari satu butiran ke satu butiran. penyerapan. 3. Namun ia melahirkan alternatif. di luar pengalaman dan menongkah arus ilmu semasa. Tabiat perhatian yang dibentuk melalui pengalaman dan amalan. Contoh : a. Bagaimanapun sebab untuk berfikir ialah untuk menyediakan corak-corak berfikir yang routine supaya kita dapat menjalani kehidupan melalui corak-corak berfikir yang wujud tadi. Provokasi : kereta mempunyai tayar persegi empat. Pola kita memakai baju membuat kita memakai baju secara otomatis tanpa berfikir bagaimana langkah-langkah untuk memakai baju. Contoh : a. b. Contoh : a. Tumpuan itu mungkin tidak benar tetapi kita mendapat sedikit petunjuk darinya. Pergerakan bermaksud bagaimana untuk ke hadapan dari titik ini.

10 . 4. Suka “mengkritik” pandangan orang lain atau memberi pendapat mengenai pandangan orang lain. 6. Ia mungkin kemalangan kerana ketidakcekapan pemandunya. Akan diberi celaan / pangkah / tiada markah untuk sebarang kesalahan. Boleh jadi ego kerana ia suka pada yang betul (logik ilmu sahaja). cikgu ? Kepintaran vs. Bijaksana adalah pemandu. Kebijaksanaan. Provokasi : apa berikutnya ? Contoh pelajar pintar dan bijaksana. Kereta yang laju boleh cepat sampai ke destinasi. Ia menentukan kita boleh menjawab teka-teki dan menjawab soalan peperiksaan. ramai pelajar IQ tinggi mudah mengingat fakta serta berjaya dalam bidang akademik) 1. Pemandu yang cekap tidak menyebabkan kereta kemalangan. lalu mereka merasa tidak perlu meneroka sesuatu perkara dengan lebih luas dan mendalam. dan kemudian mempertahankan pandangan tersebut dengan menggunakan IQ / kepintaran / hujah mereka. Bijaksana adalah pemandu. Ia membaiki persepsi kita. *(Secara mudahnya. Orang bijaksana mungkin tidak pintar. Manusia pintar mungkin tidak bijaksana. cikgu. Suka mempertahankan hujah berdasarkan kepintaran (diperoleh dengan ilmu pengetahuan) . 3. Guru : Kelas kita ada 10 orang murid. Kebijakasanaan boleh dipelajari dan dipupuk. Berasa tidak kerlu mendengar pendapat lain yang bertentangan dengan ilmu (kepintaran) mereka 5. 7. Alangkah baiknya kalau kereta itu memang kereta yang laju.d. : Kalau ada murid yang sakit kepala datang jugak ke sekolah. Dilatih untuk tidak melakukan kesilapan / menjauhi kesilapan. Kepintaran adalah berasaskan logik (ilmu). Orang mempunyai IQ tinggi (cerdas / intelek) tidak semestinya pandai berfikir tetapi mereka tidak pernah diajar berfikir. 2. Mengambil satu sudut pandangan mengikut ilmu yang dipelajari . Ia boleh dipelajari. berapa orang yang akan hadir ke kelas ? Pintar Bijak : Enam orang. Bagaimana orang pintar (IQ tinggi) bukan pemikir yang baik. Analogi : Pintar adalah kereta. Pintar adalah kereta. Empat orang sakit kepala. Ia juga akan paling lewat sampai sekiranya pemandunya tidak cekap. Dia boleh melajukan kereta setakat kemampuan kereta itu sahaja.

Merancang Menyampaikan maklumat Mendapat bukti Berimiginasi Membuat konsentrasi Membuat keputusan Menjelaskan Mengumpul maklumat Mempersembahkan maklumat Menyenaraikan Memberi idea baru Mengaitkan Mengenal pasti maklumat Menyusun maklumat Membahas Mengkategorikan Mengkelaskan Mengenal pasti idea utama Mengecam falasi Memerhati yang ganjil Bekerja ke belakang Meramal Mengenal pasti andaian Menghubungkait Mengenal pasti kecondongan Menyusun atur maklumat Membuat pemerhatian yang tepat Membanding dan membeza Mengecam corak / pola Membuat sistesis Membuat induksi Menginterpretasi Membuat deduksi Menerangkan Memberi sebab Memberi alasan Memberi akibat Membuat inferens Menaakul Membuat generalisasi Menyelesaikan masalah Memberi pandangan Menterjemahkan Menghuraikan Menilai Menganalisis Membuat analogi Membuat hipotesis Mengkritik Menjustifikasikan Membuat kesimpulan Merumus CoRT 1 CoRT 4 Alat pengukuran KBKK. 2. 10. CoRT 1 (Cognitive Research Trust). Berminat untuk jawapan betul atau salah sahaja.8. Contoh : 1. 6. Tidak berminat memberi jawapan yang spekulatif. Mandala Ingatan. Mandala ingatan (MI). Apakah perasaan anda bila melihat kemalangan ini ? 2. 4. Takut membuat kesilapan. 3. Siapa yang menemui kemalangan itu ? 11 . Peta Minda (PM). Soalan dan penyoalan (SP). 5. Siapa yang sering terlibat dalam kemalangan ? 3. Lembaran pengurusan grafik (LPG). 9. 1. Lembaran pengurusan lisan (LPL). Takut membuat spekulasi kerana ada risiko untuk salah. Antara contoh Kemahiran berfikir.

Bagaimanakah anda tahu ……….. Apakah idea-idea utama dalam …. menilai . membezakan fakta dengan andaian. Contoh : Semasa membanding dan membezakan. menganalisis. Kenapa kemalangan itu terjadi ? Strategi aktiviti. Mengapakah …………….….kognitif : Memikir tentang fikiran. menganalisis. Contoh soalan-soalan untuk pemikiran kritis.? Contoh soalan-soalan untuk pemikiran kreatif. Bagaimana urutan peristiwa kemalangan itu berlaku ? 10. Aktiviti KBKK Membanding dan membeza Dramatik dan emosi Rangka rujuk Misteri / masalah Kontrovesi / perbahasan / pertikaian Kemahiran berfikir Menaakul. Berfikir ialah satu proses mental yang terdiri daripada : (a) Operasi kognitif : Kemahiran berfikir yang biasa dilakukan. Bagaimana kemalangan itu boleh berlaku ? 11.. Apakah interpretasi yang boleh dibuat mengenai …………………. Di mana kemalangan selalu berlaku ? 7.? 4. membuat kesimpulan Memikir secara kreatif. Bila kemalangan itu terjadi ? 6. 1. membuat kesimpulan Menganalisis. Bila kemalangan kerap berlaku ? 5. mengenal pasti persamaan dan perbezaan. membuat kesimpulan Menyelesaikan masalah. mencapah. menilai. 12 . berlaku ? 8.. Kenapa pengguna jalan raya semain cuai terutamanya menjelang cuti penggal persekolahan ? 13.? 2.4. Apakah bukti untuk menyokong kesimpulan anda ? 7. Di mana luka / parah ? 8. Bagaimanakah kita boleh mengelas-kan / mengkategorikan ……………? 3.? 5. Contoh : Membanding dan membezakan (b) Operasi meta . kita memikir tentang jenis kemahiran berfikir yang digunakan. membuat kesimpulan. Di mana pemandu / penumpangnya di bawa ? 9. Menganalisis. Mengapakah anda memilih ………? 6. dengan ……. Bagaimana kemalangan tersebut boleh dielakkan ? 12.. Apakah persamaan dan perbezaan di antara ………. KULIAH 4 DAN 5 Konsep berfikir.

Apa berlaku bila kucing kena pukul ? (Kemahiran meramal).. ……? 3. Apakah pola / corak yang dapat dilihat mengenai ……………………? 6...? 4. 13 . Sekiranya ……. Shaari bermain dengan siapa ? 3. 1..itu. ? Contoh soalan-soalan untuk membuat keputusan. Apakah generalisasi / hipotesis yang boleh dibuat berdasarkan kepada ………………………………………. Cuba bandingkan. 3. Perkara (P) merujuk kepada idea. apakah akan terjadi ? 2.? 2. Bandingkan watak Sudin dengan Shaari (Kemahiran membanding)... Apakah pendapat anda tentang ….. 1. Apakah andaian kesan yang terjadi jika mana-mana satu cara penyelesaian itu dilaksanakan ? Soalan dan penyoalan. Pilihan yang manakah yang terbaik berdasarkan kepada kriteria ……. 2. Kenapa Sudin memukul kucing ? (Kemahiran memberi sebab). tajuk. Lingkaran soalan.? 5. Apakah perhubungan / perkaitan di antara ……… dengan …………….………. Cara penyelesaian manakah yang terbaik untuk menyelesaikan (masalah) …………. Apakah sebenarnya yang menyebabkan (masalah) ……….. Individu (I) merujuk kepada individu yang terlibat.…? 3. 1.itu berlaku ? 2. Sudin pukul apa ? 2. Apakah kesan-kesan bagi setiap cara penyelesaian yang telah dilaksanakan ? 5.….(syarat) ini diubah..1. peristiwa atau teks. Apakah kriteria-kriteria untuk membuat keputusan untuk ……. Apakah pilihan-pilihan / alternatif yang mungkin ………….? 7. Shaari bermain dengan kucing..? Contoh soalan-soalan untuk menyelesaikan masalah. tema. Apakah cara-cara yang mungkin untuk menyelesaikan (masalah) …………… itu ? 3. Soalan dan penyoalan – kurang mencabar minda. Mengapa ? 4.. Apakah haiwan itu ? Soalan dan penyoalan – merangsang minda.…? 4. Contoh : Sudin pukul kucing. 1. Apakah idea / pilihan / dsb yang lain / baru untuk ……………………. Apakah akibat sesuatu pilihan …. isu.. Apakah ramalan / rumusan / kesimpulan yang boleh dibuat mengenai …………….. Lingkaran soalan ialah bentuk soalan yang memberi tumpuan kepada skop – skop tertentu.

Adakah anda (I) bersetuju dengan pendapat ini ? Beri alasan anda. Pada pendapat anda (I) . individu. Pada pendapat anda (I) . Contoh Lingkaran soalan PILI (Perkara. individu.Pada pendapat anda.alik : 1. Apakah perbezaan antara buah-buahan tempatan (P) dengan buah-buahan dari luar negara (LI) ? Contoh gabungan Lingkaran soalan P+I+LI (Perkara + individu + luar individu). daerah. melaksana cara penyelesaian yang terpilih. mencari cara-cara penyelesaian. 3 = Luar individu. 1 = Perkara.Namakan lima jenis buah-buahan tempatan tanpa musim. 5 = Individu + luar individu. 4 = Perkara + individu. kawasan. 3. luar individu). Contoh gabungan Lingkaran soalan P+I (Perkara + individu). memilih cara penyelesaian yang terbaik. P . 6 = Perkara + luar individu.besaran ? LI . bagaimanakah industri buah-buahan tempatan (P) dapat dimajukan ? Contoh gabungan Lingkaran soalan I+LI (Individu dan luar individu). Buah-buahan tempatan lebih lazat dan berkhasiat (P) berbanding buah-buahan negara bukan tropika (LI) . terdiri daripada langkah-langkah berikut yang mungkin berulang . Kategori ini melibatkan satu proses yang kompleks. negara dan luar negara. negeri. mengapakah kerajaan Malaysia tidak menggalakkan rakyatnya membeli durian dari Negara Thai (LI) ? Contoh gabungan Lingkaran soalan P+LI (Perkara + luar individu). I . luar individu).buah apakah yang mempunyai potensi untuk diekspot secara besar . 2 = Individu. 4. 2. buah. 7 = Perkara + individu + luar individu. Penyelesaian masalah. mengenalpasti / mentafsir masalah. 5.Luar individu (LI) merujuk kepada masyarakat. Lingkaran soalan dapat digabungkan menjadi soalan-soalan yang dapat meningkatkan soalan berfikir.Apakah buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran orang-orang Jepun ? Apakah peluang terhadap industri buahbuahan di Malaysia ? Gabungan Lingkaran soalan PILI (Perkara. 14 . memeriksa kesan penyelesaian.

Memilih pilihan terbaik berdasarkan kepada kriteria. Kitaran (berpusat) (PM1) (PM2) (PM3) (PM4) 15 . Kitaran 4. Mengembangkan isi. Melibatkan kemahiran berfikir secara kreatif untuk menghasilkan pilihan . menilai pilihan-pilihan dan membuat pilihan terbaik. Melibatkan kemahiran menetukan kriteria. Kegunaan : 1. Kategori ini melibatkan proses yang agak rumit dan terdiri daripada langkah-langkah berikut : 1. Pengkelasan 2. Ia boleh digunakan mengikut kesesuaian. KULIAH 6 DAN 7 Peta Minda. Kebetulan ia juga boleh dikaitkan dengan bentuk dan kekukuhan akar tumbuhan. Simpanan nota ringkas. 4. Peta Minda digunakan bagi menjana idea dalam operasi pemikiran kreatif. 2. Memanggil maklumat. Peta Minda yang dihasilkan adalah penting mengikut kefahaman pembuatnya sendiri kerana ia dibuat berdasarkan kefahaman. Rantai urutan 3. 5. cara mengingat dan cara mengolah yang amat tersendiri dan bersifat individu. 3. Menentukan akibat sesuatu pilihan.Membuat keputusan. Menjana pilihan-pilihan. 3. keutamaan kriteria. Mengambil nota. Antara bentuk Peta Minda adalah : 1. 2.pilihan alternatif. Melibatkan kemahiran menentukan akibat sebagai satu pilihan. Menyelesaikan masalah. Peta Minda (Mind Mapping) Peta Minda disesuaikan / mempunyai perkaitan rapat dari bentuk saraf otak manusia. Guru dan pelajar boleh membuat Peta Minda mengikut aktiviti yang dijalankan.

Pohon fikiran (PM5) (PM6) 7. Strategi-strategi untuk menjadikan Peta Minda lebih bermakna dalam ingatan : 1. Saiz semakin mengecil dari isi utama ke semua isi tambahan berikutnya. Bina yang unik. Cabang semakin mengecil dari cabang utama ke semua cabang-cabang tambahan berikutnya. 5. e. Gunakan anak panah / warna untuk menunjukkan perkaitan antara isi-isi atau cabangcabang. Gunakan nombor jika perlu untuk menentukan keutamaan. Tangga hiraki 6. Penggunaan muzik lembut mempercepat tercetusnya idea tambahan. 5. 16 . saiz sesuai (saiz kertas lukisan adalah dianggap baik). Dalam keadaan selesa & tenang. Pengkelasan (berpusat) (PM7) Panduan membuat Peta Minda (1). Tuliskan maklumat tambahan. 7. Bina dengan riang dan positif. Lembaran Pengurusan Lisan boleh digunakan sebagai panduan menjalankan kemahiran berfikir mengikut kemahiran-kemahiran yang tertentu. d. Bahan : 1. 4. Bina dengan pantas. Panduan membuat Peta Minda (2) Langkah-langkah dalam membina Peta Minda : 1. Tuliskan maklumat tambahan. Strategi membuat Peta Minda. persekitaran dan sejarah kita. 2. f. Kenalpasti konsep / idea utama. Tulis tajuk utama di tengah-tengah kertas. Lakar cabang-cabang kecil yang halus sedikit dari cabang utama. 4. 2. Tulis dengan huruf besar kata kunci atas tiap cabang. c. Pen / pensel berwarna. b. 6. Kertas kosong (warna putih adalah dicadangkan). Gunakan lambang yang sesuai dengan diri. Lembaran Pengurusan Lisan. Kurungkan tajuk utama dengan menggunakan bentuk. Gunakan gambar. Lakarkan lagi cabang-cabang yang lebih kecil dan halus sedikit dari cabang tambahan. Cuba rangsang kreativiti sendiri. minat. 2. 3.5. Persediaan : a. lambang atau simbol untuk menjelaskan butiran. Bentuk cabang-cabang kasar dari tajuk utama – satu cabang untuk satu isi utama. simbol atau gambar yang sesuai. 3.

1. 1. 2. Ambil satu item sebagai asas. Kenal pasti satu daripada ciri-ciri itu. 3.ciri yang sama ke dalam kumpulan yang lebih kecil. 4. abjad. Kumpulkan maklumat 2. 1. Beri nama kepada kumpulan item itu. 3. 1. 5. corak atau masa. Kenal pasti ciri . Ulangi langkah . Jika lebih dekat dengan matlamat.Contoh : Kemahiran menyelesaikan masalah. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 4) : Menyusun mengikut keutamaan. Tentukan jenis susunan untuk digunakan sama ada mengikut nilai. Apakah masalah utama dan masalah sampingan ? c. Ambil item yang lain dan susunkan secara menaik atau menurun berdasarkan jenis susunan yang ditentukan. Membuat kesimpulan. Kenal pasti ciri-ciri umum sekumpulan item. 5. 4. Tentukan pola maklumat 3. 2. Perhatikan atau kumpulkan maklumat. 3. 4. Ambil satu item sebagai asas. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 5) : Mentafsir maklumat. Ulangi langkah-langkah di atas bagi item yang lain satu demi satu. letakkan di atas sebagai item asas. 6. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 2) : Membanding. 1. Masukkan ciri . 17 .ciri lain. Semak semula susunan tersebut. 4. Apakah masalahnya ? b. saiz. a. 2.langkah di atas sehingga semua item dapat dikumpulkan dalam satu kumpulan. 1. Bagaimana cara meneyelesaikan masalah utama dan masalah sampingan ? d. Ambil item yang lain dan bandingkan dengan item asas sama ada lebih dekat dengan matlamat. Buat keputusan Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 6) : Meramal. Apakah cara penyelesaian yang terbaik ? e. Perhatikan item yang dibandingkan. Jika tidak letakkan di bawah. 2. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 3) : Membuat urutan. Apakah cara penyelesaian itu berkesan selepas dilaksanakan ? Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 1) : Mengkelas. Nyatakan ciri-ciri yang sama dan berbeza. Membuat kesimpulan. 3. Tentukan matlamat. 5. Tentukan sama ada item lain mempunyai ciri yang sama.

4. Bandingkan dua item / perkara yang tidak sama. 18 . Senaraikan semua idea yang dikemukakan. Perhatikan sesuatu situasi. Tentukan corak atau pola yang terdapat dalam kumpulan maklumat. 4. 1. 3. Semak semula sama ada andaian tersebut boleh diuji atau tidak. Apakah cara penyelesaian yang terbaik ? 5. Lihat keseluruhan gambaran. Pilih atau tetapkan titik permulaan secara mental. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 12) : Membuat analogi. Tetapkan tajuk perbincangan. Bagaimana cara untuk mengatasi masalah ? Masalah utama. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 13) : Penyelesaian masalah. 1. 3. Nyatakan sebab situasi sedemikian terjadi. Bukti yang manakah paling nyata (jika ada). 2. Hubungkait idea yang telah disambungkan. 4. Perhatikan sesuatu situasi. 5. 3. Berikan satu jawapan yang rasional sebagai andaian. 2. Apakah bukti-bukti yang kemungkinan itu berlaku ? 3. Cari alasan lain. Renung kembali idea yang dikemukakan. Bayangkan langkah semi langkah yang berlaku ke arah matlamat. 4. Maslah sampingan. Cari sifat-sifat yang sama yang boleh dihubungkaitkan.2. Nyakan hubungkait sebagai metafora. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 10) : Menjana idea. 1. 1. 4. 3. 4. 3. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 8) : Mengusul periksa andaian. 3. Bayangkan matlamat tertentu. Apakah kemungkinan sesuatu kejadian itu berlaku ? 2. Apakah masalahnya ? 2. Adakah cara penyelesaian itu berkesan selepas dilaksanakan ? Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 14) : Membuat keputusan. Apakah masalah utama dan apakah masalah sampingan ? 3. 1. Buat jangkaan yang paling sesuai. 2. Nyatakan perincian bukti yang dikenalpasti. 2. 2. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 9) : Membuat inferens. 1. Nyatakan mengapa situasi sedekian terjadi. Tambah lagi idea jika ada. Semak alasan sama ada berasaskan pendapat atau pertimbangan. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 11) : Membuat gambaran mental 1. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 7) : Menerangkan sebab.

Menerangkan sebab. Terbahagi kepada 6 bahagian yang setiap satu mempunyai 10 pelajaran : CoRT 1 – Keluasan (memperluaskan persepsi). 2. 3. CoRT 2 . Membanding dan membeza. sama ada baik atau buruk. Mengusul periksa andaian. Membuat keputusan. CoRT 1 terbahagi kepada 3 bahagian : 1.Organisasi.CAF . Nyatakan pilihan yang terbaik. CoRT 3 . Lembaran pengurusan grafik (LPG). Kenalpasti alternatif-alternatif yang boleh diambil bagi membuat keputusan. CoRT 6 – Tindakan. 2. 9. nilai . 12. 5. 3. Pembahagian CoRT. Membuat gambaran mental.1. 11. Apakah kriteria utama pilihan tersebut dibuat ? 5. Terdapat enam program CoRT (Cognitive Research Trust) yang telah dicipta oleh Dr. 8. 10. 6. CoRT 4 – Kreativiti (memperluas pemikiran lateral dan kreatif). 4. Membuat urutan.OPV . Mentafsir maklumat. Antara LPGnya adalah : 1.C&S 19 . Mengkelaskan. Lembaran Pengurusan Grafik digunakan untuk mengumpul. Apakah keputusan terbaik bagi memenuhi matlamat. Menyusun mengikut keutamaan. Membuat ramalan. CoRT direkacipta supaya mudah dan praktikal. logik dan persepsi . menyenarai dan menganalisis fakta dan data untuk membantu menghurai masalah / situasi / kandungan. Apakah kesan/akibat dijangka timbul apabila alternatif dilaksanakan. 4. CoRT 5 – Maklumat dan rasa.APC 2. 7. Membuat analogi. Membuat inferens. CoRT (Cognitive Research Trust). Edward de Bono.Interaksi.

Other Peoples View (Pandangan orang lain). First. matlamat dan objektif Contoh kognitif Membantu ibu di rumah. Mengandungi alat persepsi untuk membawa ke arah pengamatan. menarik). kemungkinan). tidak baik. Plus. Fokus : akademik. Apakah pandangan anda ? Senaraikan kemungkinan kekangan dalam pembinaan industri otomobil di Malaysia dan pilihan-pilihan yang ada dalam mengatasi kekangan – kekangan itu FIP Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan CoRT 1 & meta kognitif. Important Priorities (Memberikan keutamaan kepada yang terpenting). kekurangan dan keistimewaan Mengambil kira semua faktor yang terlibat Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan Tujuan. Minus. fokus dan punca . CoRT 1 & kognitif. CoRT1 PMI CAF C&S AGO Kegunaan Untuk menangani idea dari segi kelebihan. Alternatives. 4. Possiblities and Choices (Pelbagai pilihan. Consider all factors (Mengambil kira semua faktor). Ia mempunyai kegunaan untuk untuk melahirkan persepsi dan mudah dipelajari / digunakan.FIP CoRT 1 (Cognitive Research Trust). Consequences and sequel (Meramalkan sebab dan akibat).PMI 3. 7. 1. Aims. matlamat dan objektif). Goals and Objectives (Tujuan. 2. 3.AGO . Bincangkan Apakah faktor-faktor yang menyebabkan pekerja asing datang ke Malaysia ? Apakah kesan yang timbul jika siaran televisyen 24 jam dilaksanakan ? Apakah tujuan dan matlamat maharaja Hirohito menjadikan sebuah negara moden ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan oleh Raja Mongkut dalam pemodenan kerajaan Siam ? Pak Sako dilabel sebagai penghasut rakyat oleh Kerajaan British di Malaya. 6. 5.. Interesting (Baik. Fokus : Penyelesaian masalah kendiri. CoRT1 Kegunaan Contoh kognitif 20 . Setiap alat CoRT1 diberi nama berasaskan singkatan frasa.

Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kita tidak bermotivasi untuk mencapai kecemerlangan akademik ? Apakah kesan yang timbul jika saya memilih untuk menghafal berbanding dengan memahamkan fakta. Apakah alternatif lain kepada pengguna untuk menjelaskan bayaran selain dari tol yang digunakan ? Apakah objektif saya semasa belajar teknik-teknik belajar yang betul ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan dalam menyelesaikan kekangan masa belajar di rumah ? Apakah pendapat anda cara penyelesaian masalah saya ini berkesan selepas dilaksanakan ? Apakah pilihan yang ada untuk saya membaiki kelemahan saya dalam pelajaran ? CAF C&S Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan AGO FIP Tujuan. kekurangan dan keistimewaan Malaysia melaksana program gunasama basikal secara percuma dan dimiliki kerajaan.fakta penting dalam tajuk hakisan dan luluhawa ? Apakah objektif saya semasa belajar teknik-teknik belajar yang betul ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan dalam menyelesaikan kekangan masa belajar di rumah ? Apakah pendapat anda cara penyelesaian masalah saya ini berkesan selepas dilaksanakan ? Apakah pilihan yang ada untuk saya membaiki kelemahan saya dalam pelajaran ? CAF C&S Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan AGO FIP Tujuan. Apakah faktor-faktor yang perlu diambil kira untuk pergi ke percutian tersebut ? Beberapa negara menggunakan tol untuk lebuhraya. matlamat dan objektif Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan 21 .PMI Untuk menangani idea dari segi kelebihan. Anda mengguna basikal dan meninggalkannya untuk digunakan oleh orang lain pula. matlamat dan objektif Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan CoRT 1 & meta kognitif. CoRT1 PMI Kegunaan Untuk menangani idea dari segi kelebihan. Mengambil kira semua faktor yang terlibat Contoh kognitif Malaysia melaksana program gunasama basikal secara percuma dan dimiliki kerajaan. kekurangan dan keistimewaan Mengambil kira semua faktor yang terlibat Pilih lembaran pengurusan grafik yang sesuai untuk melihat masalah itu dari pelbagai perspektif. Keluarga anda meilih satu tempat untuk berkelah. Fokus : Persekitaran.

pegawai perikanan. pelancong. PMI. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Sains Kaedah : Permainan kecil Isu : Sebuah kemalangan telah berlaku. OPV. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Sains Sosial / SRT Kaedah : Sumbangsaran Isu : Bandaraya Kuala Lumpur merupakan sebuah bandaraya yang terkenal dengan sampah-sarapnya. Panduan : Murid / pelajar akan membincangkannya dalam kumpulan masing-masing. dialog-dialog yang diucapkan merupakan pendapat orang lain. jurukamera.undang negara. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan Kaedah : Lakonan Isu : Pak Mat telah menemui seekor anak dugong yang baru dilahirkan dan sesat di dalam laut. Cari perkara baik. isteri Pak Mat. pegawai perhililitan. CAF Contoh penggunaan CAF dalam proses P&P.Penggunaan CoRT1 dalam proses P&P. Ramai penduduk. kakitangan wam dan terutamanya penduduk kawasan setinggan membuang sampah ke dalam sungai. wartawan. Panduan : Apabila murid / pelajar melakonkan. Ibu dugong itu tidak ditemui. penduduk kampung. dll. Saksi tunggal dalam kemalangan itu adalah seorang muda yang cuma tahu 22 . pegawai daerah. buruk dan menarik daripada kaedah yang dipilih tadi. Contoh penggunaan OPV dalam proses P&P. Contoh penggunaan PMI dalam proses P&P. Pak Mat memeliharanya dan diberi nama Si Tenang. Mereka mencari ikhtiar bagaimana untuk menangani isu ini. Satu kaedah yang ditemui akan disumbangsarankan . Oleh kerana belas kasihan dan bimbing anak dugong itu akan mati kerana tidak tahu mencari makan sendiri dan serangan pemangsa lain di laut. Pelakon : Pak Mat. Bagaimanapun Pak Mat terpaksa melepaskannya ke laut kerana undang .

pegawai perikanan. Contoh penggunaan FIP dalam proses P&P. Contoh penggunaan APC dalam proses P&P. wartawan. pelancong. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Kemahiran Hidup Kaedah : Lakonan Isu : Pak Mat telah menemui seekor anak dugong yang baru dilahirkan dan sesat di dalam laut. Mereka ingin mencuba memasaknya sendiri. Bahan : buku masakan / resepi masakan Panduan : FIP disebatikan dalam pengajaran mengikut kesesuaian kaedah dan kebolehan murid / pelajar . Semua soalan berkaitan dengan faktor-faktor kemalangan yang diterbitkan oleh setiap murid / pelajar yang bertanya tadi adalah faktor-faktor di seluruh negara. Matapelajaran : Ekonomi Rumah Tangga / Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris Kaedah : Amali / simulasi Isu : Sebuah keluarga ingin memasak sejenis makanan yang tidak pernah mereka masak sendiri.pelajar. Pak Mat memeliharanya dan diberi nama Si Tenang. dll.menggunakan dua perkataan iaitu “ya’ dan ‘tidak’ . Ibu dugong itu tidak ditemui. Maklumat lanjut terpaksa dicari sendiri oleh murid / pelajar lain. jurukamera. pegawai daerah. Pelakon : Pak Mat.undang negara. isteri Pak Mat. Bagaimanapun Pak Mat terpaksa melepaskannya ke laut kerana undang . Mereka menggunakan resepi yang ada dalam simpanan mereka sebagai rujukan bagi menyediakan makanan tersebut. APC. 23 . Oleh kerana belas kasihan dan bimbing anak dugong itu akan mati kerana tidak tahu mencari makan sendiri dan serangan pemangsa lain di laut. penduduk kampung. Murid / pelajar lain perlulah bertanya dan menyiasat daripada saksi tadi. FIP. Panduan : Seorang murid / pelajar (juga dibantu oleh guru) akan mencatat semua pertanyaan yang diajukan. Soalan penting dalam mana-mana kemalangan lain soalan yang dikumpulkan dan dicatatkan ini akan dibentangkan semula kepada murid / pelajar selepas permainan ini selesai. Panduan : Apabila murid / pelajar melakonkan. dialog-dialog yang diucapkan merupakan pendapat orang lain. pegawai perhililitan.

instrumental) : Suatu kebakaran telah berlaku.malas nak berfikir bagaimana nak rancang KBKK.” “. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris Kaedah Bahan Isu : Konsentrasi : Radio perakam.cukuplah sekadar yang ada... Matapelajaran : Geografi / Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Kajian Tempatan Kaedah : Mencari maklumat / inkuiri penemuan / kemahiran belajar Isu : Malaysia yang terlalu maju dalam perindustrian tidak mencukupi sumber tenaga.APC. membuat catatan atau pelbagai pendekatan lain yang difikirkan lebih sesuai. ..” “……. Kaedah : Murid .” “……. Pendekatan : Murid-murid / pelajar akan melalui proses konsentrasi.. Banyak insiden / episod dapat diperhatikan. Contoh penggunaan C&S dalam proses P&P. borang Lembaran Pengurusan Grafik dll. bahan buku rujukan dan bukan buku....murid dan pelajar diberi peluang untuk mencari maklumat dari perpustakaan. Bagi mendapatkan sumber tenaga yang mampu menggerakkan industri dan tanggung jawab sosialnya. Pendekatan : Penggunaan perpustakaan. kemahiran belajar ...semua pihak bertanya tentang kejayaan dalam peperiksaan.” “…. Contoh penggunaan APC dalam proses P&P.” Ke mana tuju hala kita ? Sebilangan orang belajar seumur hidupnya dan bila mereka meninggal mereka telah belajar semua perkara kecuali untuk memikir 24 . juga inkuiri penemuan .pelajar terpaksa disuapkan ( diberikan ) sebanyak mungkin maklumat.” “…… peperiksaan lebih penting. kerajaan terpaksa mencari dan mendapatkan sumber tenaga bagi tujuan tersebut. kemahiran mencari dan mengendali maklumat. C&S.” “…. menggunakan kemahiran penggunaan perpustakaan. “……. Senerio hari ini.perlu segera habis sukatan.” “…….pelajar kurang persediaan..terlalu banyak kekangan / masalah. pita rakaman (muzik lembut.

nyanyian. Merangsang aktiviti guru dan murid Bahan Bantu Mengajar yang baik untuk KBKK. Mengembangkan isi pelajaran 2.permainan.mimik .” . 1. . Ini termasuk : .mudah dibina. Gunakan pendekatan yang mudah dan menarik 2. rohani..mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. Apakah strategi dan kesepaduan Penyebatian KBKK dalam P&P ? 1. ….. .untuk mencapai hasrat Wawasan ….duanya diperlukan untuk perkembangan intelek.” . Pendekatan bersepadu – penggunaan *Menu PSS 2.kesepaduan BBM dan alat KBKK .” . mudah diguna. mudah alih. jasmani.simulasi .. . kritis dan kreatif ….dialog . Aktiviti seronok & menarik 4.Falsafah Pendidikan Negara “….Wawasan 2020 - Prinsip mengajar berintegrasikan KBKK Merentasi Kurikulum. Penggunaan Bahan Bantu Mengajar (BBM) 3.. Kaedah yang mengembangkan intelek 5. Persediaan murid dan guru Apakah peranan KBKK dalam P&P ? 1. Gunakan pelabagai kaedah. dan maklu-mat tidak boleh menggantikan pemikiran. Kedua ..Edward de Bono Mengapa kemahiran berfikir ? “….monolog . mudah disimpan. .lakonan .maklumatnya jelas .menjurus kepada objektif pengajaran dan pembelajaran 25 .mengembangkan dan meningkatkan lagi daya intelek serta pemikiran yang rasional.Domerque Pemikiran tidak boleh mengganti-kan maklumat (ilmu).Objektif KBSM “….

mencatat maklumat . Taman Rimba Rimau diwujudkan.selamat BBM. A : Keluarga kucing di dalam hutan adalah harimau. 1.Kaitan dengan fokus yang sedang dibuat 3. Berfikir yang lain walaupun yang sedang dijalankan itu menarik dan memberangsangkan . tiada lagi pembunuhan harimau.Masa tepat dan cepat . fikiran dibuka dan terbuka 4. pastikah semua harimau tidak akan keluar dari Taman Rimba Rimau ? B : Terdapat harimau dari Taman Rimba Rimau membunuh manusia. skop. kemahiran.Fokus tajuk sahaja supaya tidak terbias. berkomunikasi . Harimau semakin pupus.menentukan maklumat. A : Menariknya. jenis dan sumber . Elakkan : .Kekaburan . pengalaman dan kepuasan.Menggunakan masa latihan yang terlalu panjang . Menariknya.menggunakan maklumat. Proses pengajaran dan pembelajaran boleh dibantu dengan penggunaan perpustakaan untuk: .menilai stategi.melapor maklumat. Galakkan : . selamat pengguna Kemahiran berfikir dan perpustakaan.. Bagaimana kalau memburu harimau diharamkan. tahan dan menarik . teknologi . kaedah. Bagaimana untuk mengekalkan spesis ini ? B : Harimau diburu oleh pemburu. kemahiran dan teknik belajar. Contoh kaedah permainan (Permainan Berfikir 10 Minit).Bebas. A : Kucing.Mudah dan seronok .Jelas dengan apa yang sedang dilakukan 2. harimau dari Taman Rimba Rimau mungkin mengancam manusia dan ternakan. Buruknya.Beralih ke Kem. Dua orang pemain A dan B. B : Keluarga kucing di dalam hutan.mencari maklumat . Disiplin : . Patut dilakukan : .murah. Stail mengajar dengan integrasi KBKK. 26 .

harimau ternakan boleh dilatih supaya menjauhi manusia sebelum dilepaskan semula ke dalam hutan. diberi suntikan hormon penyubur dan kemudian dilepaskan semula. bilangan populasinya membiak perlahan.A : Kalau ingin tambahan populasi harimau. B : Menariknya. kita boleh menternak harimau yang bermutu sahaja. Ini menambahkan pesat populasi pembiakannya. kita perlu menternak harimau dan kemudian melepaskannya ke dalam hutan. 27 . A : Harimau betina boleh ditangkap. Buruknya. Menariknya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful