P. 1
Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif

Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif

|Views: 1,800|Likes:

More info:

Published by: Arivalagan Nadarajan on Apr 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif. Pengenalan KBKK.

Pusat Perkembangan Kurikulum (PPK), Kementerian Pendidikan Malaysia dengan kerjasama Prof.Jack Zevin (Queen’s College, New York, USA) telah memperkenalkan satu model KBKK. Model yang diperkenalkan ini telah mengkelaskan KBKK kepada empat kategori utama : 1. Pemikiran kritis. keputusan. Definasi berfikir. Terdapat banyak definasi berfikir pernah dikeutarakan . Antaranya Beyer (1984), Fraenkel (1980) dan Meyer (1977). Berdasarkan kepada semua pendapat-pendapat ini, berfikir boleh dirumuskan sebagai : Proses penggunaan minda untuk mencari makna dan pemahaman terhadap sesuatu, meneroka pelbagai kemungkinan idea, membuat keputusan atau menyelesaikan masalah dan seterusnya membuat refleksi terhadap proses pemikiran yang dialami. Proses berfikir. Apabila timbul sesuatu soalan dan saya mencari jawapannya, saya sedang mengalami proses berfikir. Untuk mencari jawapan, saya menggunakan segala aspek yang terdapat dalam minda iaitu : - apa yang saya tahu - menyoal sendiri ( pengetahuan ) ( kemahiran kognitif ) 2. Pemikiran kritis. 3. Penyelesaian masalah. 4. Membuat

- menilai baik buruknya ( sikap atau nilai ) Dengan demikian, proses berfikir melibatkan interaksi antara pengetahuan, proses kognitif dan sikap / nilai dalam minda individu. Kelemahan dalam berfikir.

-

Tiada gambaran Tidak tersususn Tiada idea sempit terburu-buru

-

kecamuk konflik salah persepsi kabur

Pemikiran kreatif. Kategori ini memperluas dan mengembangkan daya imiginasi, inovasi dan kreativiti pelajar untuk mendapatkan idea - idea baru, banyak dan pelbagai. Pemikiran kritis. Kategori ini melibatkan proses menganalisis dan menilai idea, data atau maklumat untuk kefahaman yang jelas, kukuh dan bermakna.

1

Umur dan keupayaan. Dr. Edward de Bono mendapati guru - guru dan ibu-bapa sering beranggapan bahawa kanakkanak tidak mampu berfikir mengenai pelbagai perkara yang berbeza. Bagaimanapun setelah peluang diberi, mereka terperanjat dengan kebolehan kanak - kanak berfikir dan kemampuan mereka di luar batasan umur.

Tingkahlaku berfikir. Anda ingin melakukan sesuatu :a. Ingin lakukan cara lama atau baru ? b. Ingin lakukan lebih baik dari dahulu ? c. Berapa lama untuk melakukannya ? d. Bilakah ia harus disiapkan ? e. Adakah orang lain akan membantu untuk melaksanakannya ? f. Apakah akan terjadi selepas melakukannya ? g. Apakah kebaikannya ? h. Apakah keburukannya ? i. Apakah manfaatnya ? j. Adakah cara yang lebih mudah melakukannya ? k. Apakah pilihan lain untuk tidak melakukannya ? l. Apakah kesan jika tidak melakukannya ? m. Apakah bahan dan alatannya ? n. Adakah cara yang lebih cepat ? o. Adakah cara yang lebih mudah ? p. Adakah cara yang kurang kesilapan ? q. Adakah cara kurang kekangan ? r. Akah akan terjadi selepas melakukannya ? s. Apakah hasil yang akan terjadi ?

Sikap yang perlu ke arah mencapai Kemahiran Berfikir. a. Setiap orang perlu berfikir – setiap orang boleh berfikir. b. Berfikir ialah kemahiran yang boleh dibentuk dan dibangunkan. c. Anggap diri sendiri sebagai pemikir. d. Yakinkan diri sendiri akan menjadi pemikir yang bertambah baik. e. Berfikir memerlukan kemampuan yang deliberate. f. Perkara yang sukar boleh diselesaikan dengan mudah. g. Buat tindakan satu persatu. h. Asingkan ego dari pemikiran . Pastikan objektif pemikiran dapat dicapai. i. Kegunaan berfikir ialah bukan untuk betul pada setiap masa. j. Selalu merendah diri – rasa bongkak adalah tanda pemikir yang lemah.

Membentuk kemahiran berfikir. Contoh untuk beberapa ikhtibar supaya kita boleh berubah: a. Saya mahu sedikit gam untuk mencantumkan dua keping kayu. Kita dibesarkan dengan pengalaman bahawa kayu dicantumkan dengan gam. Itulah cara paling mudah, paling murah dan paling kita sukai. Itulah cara yang ada yang kita ketahui. Atau itulah cara yang sering tertanam dalam minda kita. b. Saya mahu beberapa cara untuk mencantumkan dua keping kayu.

2

Seronok ( cadangan 40% ). 17 Prinsip-prinsip berfikir. Contoh : bagaimana kalau kita ada 4 tangan ? 2. Contoh : bagaimana nak mengelakkan kesesakan bandararaya ? 3.Imiginartif.Relevan dengan umur. b. prejudis dan gangguan pengalaman.Hal . c. spekulatif dan tidak diambil serius. Contoh lain : a. minat dan situasi kita mempengaruhi pilihan seperti keperluan . Saya mahu paku untuk menggantung gambar ini ke dinding. Konstruktif (jangan negatif). Ini melahirkan persepsi dan kemahiran berfikir yang baru. d. ada kebenaran. 2. . Contoh : patutkah remaja merokok ? Empat jenis latihan untuk Kemahiran Berfikir (2) . Apakah yang patut anda lakukan ? 4. Persekitaran sedia ada ( cadangan 20% ). 1.Kita boleh mengubah paradigma dan dogma dalam minda sendiri. kumpulan dan persekitaran murid dan minat mereka. Berfikir secara perlahan-lahan dan mudah. . berat. b. persekitaran sedia ada. Ini penting supaya ia membina Kemahiran Berfikir akibat dari tiada emosi. Berat ( cadangan 10% ). . 1. kesusahan kita. Remote ( cadangan 30% ). Selalu tanamkan bahawa setiap satu perkara yang difikirkan mempunyai banyak pilihan lain untuk melakukannya. 3 . Saya mahu beberapa cara untuk menggantung gambar ini ke dinding. Gabungkan 2 dari 4 jenis latihan Kemahiran Berfikir setiap kali latihan secara berpasangan antara : a.Besar kemungkinannya benar. .hal serius yang berkaitan dengan kita (kumpulan pelajar yang belajar KB) Umur. seronok. Contoh : sahabat anda cuba mengelak dari bertemu anda dan anda tidak tahu kenapa. gila-gila. Empat jenis latihan untuk Kemahiran Berfikir (1). remote.

3. Tahu bila dan bagaimana perlu guna pelbagai teknik berfikir. tujuhala dan kesan dari pendapat kita sendiri. Setiap perkara mempunyai alternatif lain yang belum manusia lain terfikirkannya. emosi penting dalam berfikir (selepas penerokaan sahaja). Elakkan ego. Apakah penyelesaian dari berfikir. Kenalpasti apakah titik fokus kita berfikir dan apakah yang ingin dicapai dari berfikir tadi. Elakkan ego. c. Berfikir secara meneroka (bukan membahas dan mempertikai). emosi penting dalam berfikir (selepas penerokaan sahaja). Logik cuma sebaik persepsi dan maklumat. dari pendapat ke pendapat. benar dan tepat. b. 7. Ada kemunginan kita tidak menerima pendapat betul orang lain kerana kita melihat dari persepsi yang salah.lahan dan mudah. Boleh meramal hasil berfkir dan kesan dari berfikir tadi. Berfikir bukan untuk menyatakan cara kita betul. Pihak yang membahas/mempertikai ada melahirkan idea penting – ambil idea dan gunakan idea-idea tersebut. c. b. Elakkan dogmatik walaupun anda pasti pendapat anda betul. Tentukan satu titik fokus sahaja. d. Tidak perlu untuk membahaskan tentang pendapat orang lain. b. persepsi dan idea baru. Mampu tukar gear. 15. 10. Berfikir untuk memperoleh sesuatu yang baik. refleksi terhadap pendapat sendiri. a. Mampu berundur dan maju semula. a. Mampu tukar gear. Apakah penyelesaian dari berfikir. 13. refleksi terhadap pendapat sendiri. Ego seringkali mempengaruhi pendapat manusia. Tahu bila perlu guna logik. g. Manusia mampu berfikir walau sebanyak mana sekalipun kalau berfikir secara perlahanlahan dan tenang. guna kreativiti. Bijak berfikir adalah juga mahir dalam pelbagai jenis berfikir. Sentiasa dan berani mencari serta menggunakan alternatif. Elakkan dogmatik walaupun anda pasti pendapat anda betul. Fikirkan titik fokus dan penyelesaian dari berfikir. a. 16. Tahu bila perlu guna logik. Berfikir secara perlahan . a. Berfikir secara meneroka (bukan membahas dan mempertikai). c. f. Pandangan berbeza lahir dari persepsi yang berbeza. Semua tindakan mempunyai kesan dan akibat. guna maklumat. dari fasal ke fasal. guna maklumat. guna kreativiti. Perasaan. Elakkan terhanyut / tergelincir / terbias dari masa ke masa. Walaupun pendapat kita betul. 8. a. Perasaan. pendapat orang lain juga adalah baik dan patut diterima dan dipakai. 6. 11. 4 . Fikirkan semula objektif kita berfikir. b. b. e. 9. 5. 17. Manusia mempunyai banyak peluang untuk kreatif dan mengeluarkan idea baru. 14. Fikirkan titik fokus dan penyelesaian dari berfikir. Mampu mengenalpasti mengapa rumusan / keputusan dari berfikir tadi boleh dijayakan. 12. 4.

Seseorang perlu peka pada pelbagai jenis persepsi yang berbeza. a. a. ia akan mempengaruhi persepsi dan tindakan. kita temui dan belum terlintas dalam fikiran manusia. Setiap perkara mempunyai alternatif lain yang belum manusia lain terfikirkannya. Berfikir juga boleh menghasilkan pelan tindakikut. c. a. c. Pendapat / pilihan / tindakan ramai orang merupakan pendapat / pilihan / tindakan yang terbaik baru & masih diketahui. Ambil semua idea. Logik baru boleh muncul dari dogmatik lama. Memikirkan semula senario sebenar secara terperinci. persepsi dan idea baru. Keluasan skop membantu menjana alternatif. Logik cuma sebaik persepsi dan maklumat. Cari alternatif baru. Sentiasa cari alternatif. Perasaan dan emosi juga penting kerana banyak penyelesaian masalah juga melibatkan pihak lain / manusia. menghubung kait idea. mereka bentuk. b. persepsi baru. Pandangan berbeza lahir dari persepsi yang berbeza. kemungkinan bertindak. Mungkin ada pendapat / pilihan / tindakan lain yang sama baik tetapi belum diketahui. Mampu berundur dan maju semula. a. a. Pihak yang membahas / mempertikai ada melahirkan idea penting – ambil idea dan gunakan idea-idea tersebut. Semua tindakan mempunyai kesan dan akibat. cara pandangan berbeza. penerokaan baru. c. Idea yang baik boleh diperbaiki dan digunakan. Mungkin ada pendapat / pilihan / tindakan yang lebih baik dari persepsi lain pula. Perkara yang kita lakukan adalah berdasarkan kepada pengalaman lalu. b. pilihan atau keputusan yang diikuti dengan tindakan. pengalaman berbeza. hidupan dan alam. Tindakan mempunyai kesan dan akibat pada manusia. Masih ada cara lain untuk melakukan sesuatu yang belum kita ketahui. pendelatan yang berlainan dan pelbagai. semua pendapat lain seringkali dianggap salah. Apabila ada pendapat betul. b. Gunakan perasaan dan emosi di masa yang sesuai. c. berpindah dari idea ke idea. a. Persepsi lahir dari maklumat berbeza. a. c. Berundur menyusun semula langkah. a. a. 5 . memperbarui pendapat dan bertindak. Idea yang kurang baik boleh digabungkan dengan idea lain untuk menjadikan idea yang lebih baik.a. Manusia boleh berkreatif apabila diberi peluang. Manusia mempunyai banyak peluang untuk kreatif dan mengeluarkan idea baru. b. b. b. penyelesaian masalah. b. Ada kala idea yang baik bercampur dengan idea kurang baik. Bukan semua hasil berfikir menghasilkan tindakan. Perasaan dan emosi digunakan di awal.

Tujuh (7) ciri pemikiran biasa: 1. Contoh : Premis 1 a. Pelajar yang rajin akan berjaya Orang alim memakai jubah dan janggut Premis 2 Halim seorang pelajar yang rajin Pak Haji memakai jubah dan janggut Kesimpulan Halim akan berjaya Pak Haji adalah orang alim. Kalau Malaysia menggunakan Bah. Cepat bertanggapan ekstrim. Contoh : Premis 1 (syarat utama) a. 6. Malaysia akan jadi negara maju. 3. Teknik ini kita pelajari secara tidak disedari semasa menjalani proses kegidupan seharian. 7. Anda juga akan mengunakan krim pelembab muka jenama Xiannasa. Dikuasai niat dan kepentingan peribadi. Kelemahan dalam berfikir. Malaysia sekarang tidak menggunakan Bahasa Inggeris. Kesimpulan Kamu sedang belajar di universiti. 2. Logik tradisional (pemikiran vertikal) a. Silogisme ialah argumen yang mengandungi dua premis yang menjadi syarat dan satu kesimpulan. Silogisme hipotetikal Silogisme. Silogisme bersyarat c. Kecenderungan ini perlu dikikis supaya dapat menghaslkan idea bermutu. Pengalaman pertama memberi tanggapan untuk seterusnya. maka anda akan jadi jelita seperti bintang pujaan anda. Contoh lain : Bintang jelita pujaan kita.Inggeris. Silogisme ialah argumen yang mengandungi dua premis dan satu kesimpulan. Silogisme b. b. b. Premis 2 (syarat kecil) kamu akan berjaya. Silogisme bersyarat. Kuat dipengarui pengalaman peribadi. 6 . Siti Norhaliza menggunakan sabun krim pelembab muka jenama Xiannasa. Kalau kamu masuk masuk universiti. 5. Pengulangan mempengaruhi minda. Mengutamakan kepentingan. maka Malaysia tidak akan jadi negara maju. Premis 1 menjadi syarat utama dan Premis 2 menjadi syarat kecil.Pemikiran biasa. 4. Dikongkong oleh pengamatan mata. maka kamu tentu akan berjaya.

Bil a. Silogisme hipotetikal ialah silogisme yang mempunyai proposisi hipotesis yang terdapat anteseden dan konsekuen di dalamnya. hari akan hujan tentu ia mati Contoh lain : a. Contoh : Proposi hipotesis Bahagian 1 a. tentu akan berjaya ke universiti. tentu gempa bumi ada di Malaysia. Ada tali dan tambahan asesori bunyi peluit jika tercicir / kehilangan. tentu paus dan kelawar ada paru-paru.. c. c. d. Kritis Arkitek maritim Amerika Punca kreatif Arkitek dapat ilham dengan mengkaji pergerakan ikan 7 . Ini bertujuan untuk menerbitkan idea baru. b. sesat dll. Sifat Dibuat daripada aluminium Bentuk silinder panjang Boleh dilipat Warna krom Krom sadur berkilat Tiada asesori tambahan Tiada asesori kecemasan Tali supaya tidak terlepas dari pegangan Berat Ketinggian yang piawai Bagaimana kalau.. Kalau mamalia ada paru-paru. b. i. Kalau gempa bumi ada di Indonesia. c. Dibuat daripada grafit ? Pipih / segiempat / leper ? Boleh laras sorong masuk seperti arial radio / tripod kamera ? Grafit / plastik jernih ? Grafit jernih boleh dibubuh lampu dan berkelip-kelip / pancar sinar ? Asesori bunyi signal menandakan halangan spt tembok. j. Ringan dan boleh terapung di dalam air Mudah laras mengikut ketinggian pengguna. h. Contoh : tongkat orang buta. e... f. Kalau berjaya di sekolah rendah. Asesori kecemasan seperti kecurian. longkang dll. Bil a. b. Kalau Kalau Kalau Kalau Proposi hipotesis Bahagian 2 menangis mahal Pak Haji memakai jubah dan janggut bukan hidup Kesimpulan Konsekuen air mata mesti keluar Itu tanda barangan baik. Teknik analisis sifat (pemikiran kritikal).Silogisme hipotetikal. Merombak struktur pemikiran yang sedang dan sering digunakan. Pemikiran kritis lahir dari kreatif dan pengalaman.. g. d.

1. Bentuk terperinci . Tumpuan / membayangkan tampak. membayang tampak sesuatu dalam minda. Mengahwinkan lembu dengan seladang.“Tolong dapatkan saya minuman Milo panas tanpa ais. b. berbulu pendek di telinga. 5. Analoginya : Bayangkan kita menemui seekor harimau yang baru wujud di dunia. Tumpuan memberi maksud membayangkan. berimiginasi. (terperinci / tepat / khusus). semakin mendekat baharulah kita dapat mengenali rupa sebenar haiwan itu – berbulu halus. Proses asas berfikir. Tumpuan (projection). 2. Pemikir yang baik boleh mengenali sesuatu perkara dari umum kepada tepat dan juga sebaliknya dari tepat kepada umum. Pergerakan dan alternatif.“Tolong dapatkan saya minuman” (Bagaimanakah anda dapat memenuhi permintaannya dengan tepat?). bertelinga kecil. Pengecaman dan muat tepat. Contoh 1 Bentuk umum . Pereka fesyen YSL ingin menjual lebih banyak pakaian Mengurangkan serangan musuh padi seperti tikus Jurutera R&D ingin mencipta bumbung yang boleh berubah warna dan membalik/menyerap haba mengikut cuaca yang berubah-ubah Pakar penternakan ingin menghasilkan baka lembu yang besar dan tahan penyakit lumba Mengubahsuai fesyen lama Membiakkan musuh semulajadi tikus seperti burung hantu Mengkaji fenomena perubahan cicak kobeng e. umum / terperinci. berkuku dll. Keluasan / tertentu. Mengarah ke arah penumpuan. c. 4.” Contoh lain : a. Tolong lukiskan saya sekeping gambar lukisan. Carikan beberapa cara untuk saya sangkutkan gambar hiasan ini ke dinding ruang tamu. d. Ia sebahagian asas dari pemikiran kerana kita tidak dapat memastikan setiap satu yang 8 .mengkaji supaya pergerakan kapal lebih laju semasa di laut b. Keluasan / tertentu . Dari jauh kita nampak bentuk sahaja yang jelas (keluasan / umum / tidak tepat / tidak khusus). 3.

Sebarang perkara yang menarik perhatian dan perasaan. Tumpuan itu mungkin tidak benar tetapi kita mendapat sedikit petunjuk darinya. Tumpuan selalunya terbentuk dari 3 cara : 1. Pola kita memakai baju membuat kita memakai baju secara otomatis tanpa berfikir bagaimana langkah-langkah untuk memakai baju.berlaku dalam kehidupan. Contoh : a. lamunan. Pergerakan termasuklah integrasi. Provokasi : kereta mempunyai tayar persegi empat. Pengecaman dan muat tepat. Contoh : a. Fokuskan kepada kaedah-kaedah mengatasi masalah buta huruf di kalangan pelajar. Contoh : a. b. Apa akan terjadi sekiranya semua pengangkutan disediakan percuma ? b. d. Kita cuma ingin melihat apa akan berlaku dan menumpukannya dalam minda kita. Tumpukan perhatian anda kepada perbandingan dua set mesin pencuci kain ini. b. Langkah-langkah untuk menyeberang jalan raya ? c. Tumpukan perhatian anda ke arah cara membuat reban ayam. Semua pertanyaan dan soalan adalah mengarah ke tumpuan. penggabungjalinan. Namun ia melahirkan alternatif. Bagaimanapun sebab untuk berfikir ialah untuk menyediakan corak-corak berfikir yang routine supaya kita dapat menjalani kehidupan melalui corak-corak berfikir yang wujud tadi. 3. Otak menyimpan pola dan corak yang dibentuk dari pengalaman. 2. Langkah-langkah untuk makan nasi ? Pergerakan dan alternatif. c. penyatuan. Tabiat perhatian yang dibentuk melalui pengalaman dan amalan. Ia sering dilihat sebagai igauan. Pergerakan bermaksud bagaimana untuk ke hadapan dari titik ini. Bagaimanapun. Contoh : a. penyerapan. arahan juga mengarah ke tumpuan. di luar pengalaman dan menongkah arus ilmu semasa. Fokuskan kepada penjajahan barat ke atas kerajaan timur dalam abad ke 19. Tarikan dari satu butiran ke satu butiran. Langkah-langkah untuk berpakaian ? b. Apa akan terjadi sekiranya kutub utara mencair menjadi air ? Mengarah ke tumpuan. Ia mungkin sekali provokasi. mimpi. Provokasi : apakah alternatif yang ada ? 9 .

Orang mempunyai IQ tinggi (cerdas / intelek) tidak semestinya pandai berfikir tetapi mereka tidak pernah diajar berfikir. berapa orang yang akan hadir ke kelas ? Pintar Bijak : Enam orang. Kebijaksanaan. 4. Pintar adalah kereta.d. 7. Guru : Kelas kita ada 10 orang murid. Ia membaiki persepsi kita. dan kemudian mempertahankan pandangan tersebut dengan menggunakan IQ / kepintaran / hujah mereka. Bagaimana orang pintar (IQ tinggi) bukan pemikir yang baik. Bijaksana adalah pemandu. Analogi : Pintar adalah kereta. Dia boleh melajukan kereta setakat kemampuan kereta itu sahaja. Ia menentukan kita boleh menjawab teka-teki dan menjawab soalan peperiksaan. Mengambil satu sudut pandangan mengikut ilmu yang dipelajari . Boleh jadi ego kerana ia suka pada yang betul (logik ilmu sahaja). Kepintaran adalah berasaskan logik (ilmu). Pemandu yang cekap tidak menyebabkan kereta kemalangan. cikgu ? Kepintaran vs. Suka mempertahankan hujah berdasarkan kepintaran (diperoleh dengan ilmu pengetahuan) . Dilatih untuk tidak melakukan kesilapan / menjauhi kesilapan. Berasa tidak kerlu mendengar pendapat lain yang bertentangan dengan ilmu (kepintaran) mereka 5. 10 . Kereta yang laju boleh cepat sampai ke destinasi. lalu mereka merasa tidak perlu meneroka sesuatu perkara dengan lebih luas dan mendalam. Orang bijaksana mungkin tidak pintar. Alangkah baiknya kalau kereta itu memang kereta yang laju. Kebijakasanaan boleh dipelajari dan dipupuk. : Kalau ada murid yang sakit kepala datang jugak ke sekolah. ramai pelajar IQ tinggi mudah mengingat fakta serta berjaya dalam bidang akademik) 1. Empat orang sakit kepala. Manusia pintar mungkin tidak bijaksana. Bijaksana adalah pemandu. Provokasi : apa berikutnya ? Contoh pelajar pintar dan bijaksana. 2. Ia juga akan paling lewat sampai sekiranya pemandunya tidak cekap. Akan diberi celaan / pangkah / tiada markah untuk sebarang kesalahan. Suka “mengkritik” pandangan orang lain atau memberi pendapat mengenai pandangan orang lain. *(Secara mudahnya. 3. Ia boleh dipelajari. cikgu. 6. Ia mungkin kemalangan kerana ketidakcekapan pemandunya.

5. Peta Minda (PM). Mandala ingatan (MI). Soalan dan penyoalan (SP). Takut membuat kesilapan. 2. CoRT 1 (Cognitive Research Trust). 4. Berminat untuk jawapan betul atau salah sahaja. Tidak berminat memberi jawapan yang spekulatif. 6. 9. Apakah perasaan anda bila melihat kemalangan ini ? 2. 3. 1. Lembaran pengurusan lisan (LPL). Takut membuat spekulasi kerana ada risiko untuk salah. Lembaran pengurusan grafik (LPG). Siapa yang sering terlibat dalam kemalangan ? 3. 10. Merancang Menyampaikan maklumat Mendapat bukti Berimiginasi Membuat konsentrasi Membuat keputusan Menjelaskan Mengumpul maklumat Mempersembahkan maklumat Menyenaraikan Memberi idea baru Mengaitkan Mengenal pasti maklumat Menyusun maklumat Membahas Mengkategorikan Mengkelaskan Mengenal pasti idea utama Mengecam falasi Memerhati yang ganjil Bekerja ke belakang Meramal Mengenal pasti andaian Menghubungkait Mengenal pasti kecondongan Menyusun atur maklumat Membuat pemerhatian yang tepat Membanding dan membeza Mengecam corak / pola Membuat sistesis Membuat induksi Menginterpretasi Membuat deduksi Menerangkan Memberi sebab Memberi alasan Memberi akibat Membuat inferens Menaakul Membuat generalisasi Menyelesaikan masalah Memberi pandangan Menterjemahkan Menghuraikan Menilai Menganalisis Membuat analogi Membuat hipotesis Mengkritik Menjustifikasikan Membuat kesimpulan Merumus CoRT 1 CoRT 4 Alat pengukuran KBKK. Contoh : 1. Siapa yang menemui kemalangan itu ? 11 . Mandala Ingatan.8. Antara contoh Kemahiran berfikir.

…. Bagaimanakah kita boleh mengelas-kan / mengkategorikan ……………? 3. 12 . menganalisis. Kenapa kemalangan itu terjadi ? Strategi aktiviti. menilai.. mencapah.. Apakah bukti untuk menyokong kesimpulan anda ? 7. Bagaimana kemalangan itu boleh berlaku ? 11. Bila kemalangan kerap berlaku ? 5.kognitif : Memikir tentang fikiran. membuat kesimpulan Menganalisis. Menganalisis.4. Bagaimana urutan peristiwa kemalangan itu berlaku ? 10.? 2. membuat kesimpulan. Contoh : Membanding dan membezakan (b) Operasi meta . membuat kesimpulan Menyelesaikan masalah. 1. membuat kesimpulan Memikir secara kreatif. Contoh : Semasa membanding dan membezakan. Bila kemalangan itu terjadi ? 6. dengan …….? 4.. berlaku ? 8.? 5.. Kenapa pengguna jalan raya semain cuai terutamanya menjelang cuti penggal persekolahan ? 13. Mengapakah anda memilih ………? 6.? Contoh soalan-soalan untuk pemikiran kreatif. Bagaimana kemalangan tersebut boleh dielakkan ? 12. Di mana kemalangan selalu berlaku ? 7. Di mana luka / parah ? 8. mengenal pasti persamaan dan perbezaan. Apakah interpretasi yang boleh dibuat mengenai …………………. menganalisis. Berfikir ialah satu proses mental yang terdiri daripada : (a) Operasi kognitif : Kemahiran berfikir yang biasa dilakukan. Apakah idea-idea utama dalam …. Aktiviti KBKK Membanding dan membeza Dramatik dan emosi Rangka rujuk Misteri / masalah Kontrovesi / perbahasan / pertikaian Kemahiran berfikir Menaakul. Bagaimanakah anda tahu ………. menilai . Mengapakah ……………. membezakan fakta dengan andaian. kita memikir tentang jenis kemahiran berfikir yang digunakan. Di mana pemandu / penumpangnya di bawa ? 9. Apakah persamaan dan perbezaan di antara ………. KULIAH 4 DAN 5 Konsep berfikir. Contoh soalan-soalan untuk pemikiran kritis.

apakah akan terjadi ? 2.. Cara penyelesaian manakah yang terbaik untuk menyelesaikan (masalah) ………….? 7.. peristiwa atau teks. Apa berlaku bila kucing kena pukul ? (Kemahiran meramal). Perkara (P) merujuk kepada idea.. Bandingkan watak Sudin dengan Shaari (Kemahiran membanding).. isu. Apakah sebenarnya yang menyebabkan (masalah) ………... tajuk. Apakah pola / corak yang dapat dilihat mengenai ……………………? 6. Kenapa Sudin memukul kucing ? (Kemahiran memberi sebab).. Apakah perhubungan / perkaitan di antara ……… dengan ……………. Apakah kesan-kesan bagi setiap cara penyelesaian yang telah dilaksanakan ? 5. ……? 3..? 4.1.…? 4. Apakah generalisasi / hipotesis yang boleh dibuat berdasarkan kepada ……………………………………….…? 3. Sudin pukul apa ? 2. 1.. Soalan dan penyoalan – kurang mencabar minda. Cuba bandingkan..………. Shaari bermain dengan kucing. Apakah akibat sesuatu pilihan …. Contoh : Sudin pukul kucing.? 5. Apakah idea / pilihan / dsb yang lain / baru untuk ……………………. Lingkaran soalan ialah bentuk soalan yang memberi tumpuan kepada skop – skop tertentu.itu berlaku ? 2. Lingkaran soalan. Apakah pilihan-pilihan / alternatif yang mungkin …………. Apakah ramalan / rumusan / kesimpulan yang boleh dibuat mengenai ……………. Mengapa ? 4.itu.(syarat) ini diubah. 3. 1.? Contoh soalan-soalan untuk menyelesaikan masalah.. Sekiranya ……. ? Contoh soalan-soalan untuk membuat keputusan.. Individu (I) merujuk kepada individu yang terlibat. Apakah kriteria-kriteria untuk membuat keputusan untuk ……. Apakah andaian kesan yang terjadi jika mana-mana satu cara penyelesaian itu dilaksanakan ? Soalan dan penyoalan. 1. tema. Pilihan yang manakah yang terbaik berdasarkan kepada kriteria …….…. 1.. Apakah haiwan itu ? Soalan dan penyoalan – merangsang minda. Apakah pendapat anda tentang …. 13 . Shaari bermain dengan siapa ? 3. 2. Apakah cara-cara yang mungkin untuk menyelesaikan (masalah) …………… itu ? 3.? 2.

4.Pada pendapat anda. 14 .alik : 1. mencari cara-cara penyelesaian. Pada pendapat anda (I) . individu. daerah.Apakah buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran orang-orang Jepun ? Apakah peluang terhadap industri buahbuahan di Malaysia ? Gabungan Lingkaran soalan PILI (Perkara.Namakan lima jenis buah-buahan tempatan tanpa musim. I . melaksana cara penyelesaian yang terpilih. Contoh gabungan Lingkaran soalan P+I (Perkara + individu). memilih cara penyelesaian yang terbaik. mengapakah kerajaan Malaysia tidak menggalakkan rakyatnya membeli durian dari Negara Thai (LI) ? Contoh gabungan Lingkaran soalan P+LI (Perkara + luar individu). memeriksa kesan penyelesaian. 5. individu. Buah-buahan tempatan lebih lazat dan berkhasiat (P) berbanding buah-buahan negara bukan tropika (LI) . negara dan luar negara. Adakah anda (I) bersetuju dengan pendapat ini ? Beri alasan anda. luar individu). Lingkaran soalan dapat digabungkan menjadi soalan-soalan yang dapat meningkatkan soalan berfikir. Contoh Lingkaran soalan PILI (Perkara.Luar individu (LI) merujuk kepada masyarakat. negeri. 7 = Perkara + individu + luar individu. mengenalpasti / mentafsir masalah. 3. bagaimanakah industri buah-buahan tempatan (P) dapat dimajukan ? Contoh gabungan Lingkaran soalan I+LI (Individu dan luar individu). Kategori ini melibatkan satu proses yang kompleks. Pada pendapat anda (I) . 3 = Luar individu. buah. 2. 4 = Perkara + individu. 1 = Perkara. P .besaran ? LI . kawasan. 2 = Individu. Apakah perbezaan antara buah-buahan tempatan (P) dengan buah-buahan dari luar negara (LI) ? Contoh gabungan Lingkaran soalan P+I+LI (Perkara + individu + luar individu). 6 = Perkara + luar individu.buah apakah yang mempunyai potensi untuk diekspot secara besar . terdiri daripada langkah-langkah berikut yang mungkin berulang . Penyelesaian masalah. luar individu). 5 = Individu + luar individu.

Memilih pilihan terbaik berdasarkan kepada kriteria. Peta Minda digunakan bagi menjana idea dalam operasi pemikiran kreatif. 2. KULIAH 6 DAN 7 Peta Minda. 2. Pengkelasan 2. 3. Rantai urutan 3.Membuat keputusan. keutamaan kriteria. 3.pilihan alternatif. Peta Minda yang dihasilkan adalah penting mengikut kefahaman pembuatnya sendiri kerana ia dibuat berdasarkan kefahaman. Guru dan pelajar boleh membuat Peta Minda mengikut aktiviti yang dijalankan. Peta Minda (Mind Mapping) Peta Minda disesuaikan / mempunyai perkaitan rapat dari bentuk saraf otak manusia. Simpanan nota ringkas. Kebetulan ia juga boleh dikaitkan dengan bentuk dan kekukuhan akar tumbuhan. menilai pilihan-pilihan dan membuat pilihan terbaik. cara mengingat dan cara mengolah yang amat tersendiri dan bersifat individu. Kategori ini melibatkan proses yang agak rumit dan terdiri daripada langkah-langkah berikut : 1. Melibatkan kemahiran menentukan akibat sebagai satu pilihan. Melibatkan kemahiran berfikir secara kreatif untuk menghasilkan pilihan . Kegunaan : 1. Melibatkan kemahiran menetukan kriteria. Memanggil maklumat. 4. 5. Menentukan akibat sesuatu pilihan. Kitaran (berpusat) (PM1) (PM2) (PM3) (PM4) 15 . Mengembangkan isi. Menyelesaikan masalah. Menjana pilihan-pilihan. Mengambil nota. Ia boleh digunakan mengikut kesesuaian. Antara bentuk Peta Minda adalah : 1. Kitaran 4.

Lembaran Pengurusan Lisan. minat. Kurungkan tajuk utama dengan menggunakan bentuk. 2. Tulis dengan huruf besar kata kunci atas tiap cabang. Bahan : 1. 16 . Gunakan nombor jika perlu untuk menentukan keutamaan. Saiz semakin mengecil dari isi utama ke semua isi tambahan berikutnya. 2. Kenalpasti konsep / idea utama. Gunakan gambar. 3. Bentuk cabang-cabang kasar dari tajuk utama – satu cabang untuk satu isi utama. Bina yang unik.5. e. Gunakan anak panah / warna untuk menunjukkan perkaitan antara isi-isi atau cabangcabang. Panduan membuat Peta Minda (2) Langkah-langkah dalam membina Peta Minda : 1. simbol atau gambar yang sesuai. Strategi-strategi untuk menjadikan Peta Minda lebih bermakna dalam ingatan : 1. f. Cuba rangsang kreativiti sendiri. Cabang semakin mengecil dari cabang utama ke semua cabang-cabang tambahan berikutnya. Pen / pensel berwarna. Tangga hiraki 6. Gunakan lambang yang sesuai dengan diri. Pohon fikiran (PM5) (PM6) 7. Bina dengan pantas. 2. d. 6. Tuliskan maklumat tambahan. 3. Lakar cabang-cabang kecil yang halus sedikit dari cabang utama. 7. persekitaran dan sejarah kita. c. saiz sesuai (saiz kertas lukisan adalah dianggap baik). b. Tuliskan maklumat tambahan. 4. Bina dengan riang dan positif. Persediaan : a. Kertas kosong (warna putih adalah dicadangkan). Lembaran Pengurusan Lisan boleh digunakan sebagai panduan menjalankan kemahiran berfikir mengikut kemahiran-kemahiran yang tertentu. Dalam keadaan selesa & tenang. Strategi membuat Peta Minda. Tulis tajuk utama di tengah-tengah kertas. lambang atau simbol untuk menjelaskan butiran. Lakarkan lagi cabang-cabang yang lebih kecil dan halus sedikit dari cabang tambahan. 5. Pengkelasan (berpusat) (PM7) Panduan membuat Peta Minda (1). 4. 5. Penggunaan muzik lembut mempercepat tercetusnya idea tambahan.

letakkan di atas sebagai item asas. 1. Apakah cara penyelesaian itu berkesan selepas dilaksanakan ? Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 1) : Mengkelas. 2. Buat keputusan Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 6) : Meramal. a. Tentukan jenis susunan untuk digunakan sama ada mengikut nilai. Jika lebih dekat dengan matlamat. Kumpulkan maklumat 2. 1. 1. 1. Perhatikan item yang dibandingkan. Nyatakan ciri-ciri yang sama dan berbeza. Masukkan ciri . saiz. 4.Contoh : Kemahiran menyelesaikan masalah. 4. 5. Jika tidak letakkan di bawah. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 2) : Membanding. Tentukan sama ada item lain mempunyai ciri yang sama. Kenal pasti ciri-ciri umum sekumpulan item. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 4) : Menyusun mengikut keutamaan.langkah di atas sehingga semua item dapat dikumpulkan dalam satu kumpulan. 2. Ambil satu item sebagai asas. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 5) : Mentafsir maklumat. Ulangi langkah . Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 3) : Membuat urutan. Ambil item yang lain dan bandingkan dengan item asas sama ada lebih dekat dengan matlamat. Membuat kesimpulan. 2. corak atau masa. 17 . 3. 5.ciri lain. Apakah masalahnya ? b.ciri yang sama ke dalam kumpulan yang lebih kecil. Tentukan matlamat. Apakah cara penyelesaian yang terbaik ? e. 3. Perhatikan atau kumpulkan maklumat. 2. 5. 3. Beri nama kepada kumpulan item itu. Apakah masalah utama dan masalah sampingan ? c. 4. Kenal pasti satu daripada ciri-ciri itu. Ambil satu item sebagai asas. 6. Ambil item yang lain dan susunkan secara menaik atau menurun berdasarkan jenis susunan yang ditentukan. 1. Bagaimana cara meneyelesaikan masalah utama dan masalah sampingan ? d. 3. 4. Kenal pasti ciri . 1. Membuat kesimpulan. Ulangi langkah-langkah di atas bagi item yang lain satu demi satu. Tentukan pola maklumat 3. Semak semula susunan tersebut. abjad.

1. Renung kembali idea yang dikemukakan. Senaraikan semua idea yang dikemukakan. 2. 1. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 12) : Membuat analogi. Semak semula sama ada andaian tersebut boleh diuji atau tidak. 3. Bukti yang manakah paling nyata (jika ada). 4. 2. Bandingkan dua item / perkara yang tidak sama. Maslah sampingan. 3. 4. 1. Perhatikan sesuatu situasi. 4. Berikan satu jawapan yang rasional sebagai andaian. Hubungkait idea yang telah disambungkan. 1. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 10) : Menjana idea. Apakah masalahnya ? 2. Tentukan corak atau pola yang terdapat dalam kumpulan maklumat. 4. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 11) : Membuat gambaran mental 1. 4. Cari alasan lain. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 7) : Menerangkan sebab. 2. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 13) : Penyelesaian masalah. Adakah cara penyelesaian itu berkesan selepas dilaksanakan ? Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 14) : Membuat keputusan. Bayangkan langkah semi langkah yang berlaku ke arah matlamat. 3. Apakah masalah utama dan apakah masalah sampingan ? 3. Tetapkan tajuk perbincangan. Nyakan hubungkait sebagai metafora. Apakah cara penyelesaian yang terbaik ? 5. Buat jangkaan yang paling sesuai. 4. 1. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 9) : Membuat inferens. 2. Pilih atau tetapkan titik permulaan secara mental. Lihat keseluruhan gambaran. Perhatikan sesuatu situasi. Nyatakan sebab situasi sedemikian terjadi. Nyatakan perincian bukti yang dikenalpasti. Nyatakan mengapa situasi sedekian terjadi. Bayangkan matlamat tertentu. Tambah lagi idea jika ada. Apakah kemungkinan sesuatu kejadian itu berlaku ? 2. Lembaran Pengurusan Lisan (LPL 8) : Mengusul periksa andaian. 3. 1. Cari sifat-sifat yang sama yang boleh dihubungkaitkan. Bagaimana cara untuk mengatasi masalah ? Masalah utama. 3.2. 5. 3. 2. Apakah bukti-bukti yang kemungkinan itu berlaku ? 3. 18 . Semak alasan sama ada berasaskan pendapat atau pertimbangan.

CoRT 2 . Terbahagi kepada 6 bahagian yang setiap satu mempunyai 10 pelajaran : CoRT 1 – Keluasan (memperluaskan persepsi). 3.CAF . 10. Mengusul periksa andaian. CoRT (Cognitive Research Trust).Interaksi. Nyatakan pilihan yang terbaik. nilai . Pembahagian CoRT. 5. menyenarai dan menganalisis fakta dan data untuk membantu menghurai masalah / situasi / kandungan. Membuat analogi.Organisasi. Edward de Bono. 8. Apakah kesan/akibat dijangka timbul apabila alternatif dilaksanakan.C&S 19 . Membanding dan membeza. 6. CoRT 4 – Kreativiti (memperluas pemikiran lateral dan kreatif). Lembaran Pengurusan Grafik digunakan untuk mengumpul. CoRT 5 – Maklumat dan rasa. 9. Kenalpasti alternatif-alternatif yang boleh diambil bagi membuat keputusan. Mentafsir maklumat. Lembaran pengurusan grafik (LPG).1. CoRT 6 – Tindakan. 3. Antara LPGnya adalah : 1. Apakah keputusan terbaik bagi memenuhi matlamat. Menerangkan sebab. logik dan persepsi . Membuat ramalan. 11. 7. Menyusun mengikut keutamaan. Membuat urutan. sama ada baik atau buruk. CoRT direkacipta supaya mudah dan praktikal. Membuat keputusan. 2. Terdapat enam program CoRT (Cognitive Research Trust) yang telah dicipta oleh Dr. Membuat gambaran mental.APC 2. 12. CoRT 3 . 4. Apakah kriteria utama pilihan tersebut dibuat ? 5. Mengkelaskan. CoRT 1 terbahagi kepada 3 bahagian : 1. 4. Membuat inferens. 2.OPV .

CoRT 1 & kognitif.AGO . Possiblities and Choices (Pelbagai pilihan. CoRT1 PMI CAF C&S AGO Kegunaan Untuk menangani idea dari segi kelebihan. Goals and Objectives (Tujuan. kemungkinan). Important Priorities (Memberikan keutamaan kepada yang terpenting). Aims. Consider all factors (Mengambil kira semua faktor). 6. Plus. Minus. Interesting (Baik. Ia mempunyai kegunaan untuk untuk melahirkan persepsi dan mudah dipelajari / digunakan. 4. 2. Fokus : akademik. menarik). First. Fokus : Penyelesaian masalah kendiri. CoRT1 Kegunaan Contoh kognitif 20 . Consequences and sequel (Meramalkan sebab dan akibat). Apakah pandangan anda ? Senaraikan kemungkinan kekangan dalam pembinaan industri otomobil di Malaysia dan pilihan-pilihan yang ada dalam mengatasi kekangan – kekangan itu FIP Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan CoRT 1 & meta kognitif. 3. kekurangan dan keistimewaan Mengambil kira semua faktor yang terlibat Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan Tujuan.PMI 3. fokus dan punca . Alternatives. matlamat dan objektif). tidak baik. Bincangkan Apakah faktor-faktor yang menyebabkan pekerja asing datang ke Malaysia ? Apakah kesan yang timbul jika siaran televisyen 24 jam dilaksanakan ? Apakah tujuan dan matlamat maharaja Hirohito menjadikan sebuah negara moden ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan oleh Raja Mongkut dalam pemodenan kerajaan Siam ? Pak Sako dilabel sebagai penghasut rakyat oleh Kerajaan British di Malaya. Mengandungi alat persepsi untuk membawa ke arah pengamatan. Setiap alat CoRT1 diberi nama berasaskan singkatan frasa. 7. 5.. Other Peoples View (Pandangan orang lain). 1. matlamat dan objektif Contoh kognitif Membantu ibu di rumah.FIP CoRT 1 (Cognitive Research Trust).

Keluarga anda meilih satu tempat untuk berkelah. matlamat dan objektif Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan CoRT 1 & meta kognitif. kekurangan dan keistimewaan Mengambil kira semua faktor yang terlibat Pilih lembaran pengurusan grafik yang sesuai untuk melihat masalah itu dari pelbagai perspektif. kekurangan dan keistimewaan Malaysia melaksana program gunasama basikal secara percuma dan dimiliki kerajaan. Apakah alternatif lain kepada pengguna untuk menjelaskan bayaran selain dari tol yang digunakan ? Apakah objektif saya semasa belajar teknik-teknik belajar yang betul ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan dalam menyelesaikan kekangan masa belajar di rumah ? Apakah pendapat anda cara penyelesaian masalah saya ini berkesan selepas dilaksanakan ? Apakah pilihan yang ada untuk saya membaiki kelemahan saya dalam pelajaran ? CAF C&S Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan AGO FIP Tujuan. Fokus : Persekitaran. Apakah faktor-faktor yang perlu diambil kira untuk pergi ke percutian tersebut ? Beberapa negara menggunakan tol untuk lebuhraya.PMI Untuk menangani idea dari segi kelebihan. Apakah faktor-faktor yang menyebabkan kita tidak bermotivasi untuk mencapai kecemerlangan akademik ? Apakah kesan yang timbul jika saya memilih untuk menghafal berbanding dengan memahamkan fakta. Anda mengguna basikal dan meninggalkannya untuk digunakan oleh orang lain pula.fakta penting dalam tajuk hakisan dan luluhawa ? Apakah objektif saya semasa belajar teknik-teknik belajar yang betul ? Apakah perkara yang perlu diberi keutamaan dalam menyelesaikan kekangan masa belajar di rumah ? Apakah pendapat anda cara penyelesaian masalah saya ini berkesan selepas dilaksanakan ? Apakah pilihan yang ada untuk saya membaiki kelemahan saya dalam pelajaran ? CAF C&S Meramalkan kesan dan akibat yang berturutan AGO FIP Tujuan. CoRT1 PMI Kegunaan Untuk menangani idea dari segi kelebihan. matlamat dan objektif Memberi keutamaan kepada yang terpenting Mendapatkan pandangan orang lain OPV APS Pilihan-pilihan dan kemungkinan 21 . Mengambil kira semua faktor yang terlibat Contoh kognitif Malaysia melaksana program gunasama basikal secara percuma dan dimiliki kerajaan.

pegawai perhililitan. wartawan. kakitangan wam dan terutamanya penduduk kawasan setinggan membuang sampah ke dalam sungai. pegawai daerah. Contoh penggunaan OPV dalam proses P&P. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Sains Kaedah : Permainan kecil Isu : Sebuah kemalangan telah berlaku. Panduan : Apabila murid / pelajar melakonkan. dialog-dialog yang diucapkan merupakan pendapat orang lain. pegawai perikanan. pelancong. Panduan : Murid / pelajar akan membincangkannya dalam kumpulan masing-masing. Mereka mencari ikhtiar bagaimana untuk menangani isu ini.undang negara. Saksi tunggal dalam kemalangan itu adalah seorang muda yang cuma tahu 22 .Penggunaan CoRT1 dalam proses P&P. penduduk kampung. Satu kaedah yang ditemui akan disumbangsarankan . Cari perkara baik. OPV. Pak Mat memeliharanya dan diberi nama Si Tenang. Oleh kerana belas kasihan dan bimbing anak dugong itu akan mati kerana tidak tahu mencari makan sendiri dan serangan pemangsa lain di laut. Bagaimanapun Pak Mat terpaksa melepaskannya ke laut kerana undang . Ibu dugong itu tidak ditemui. buruk dan menarik daripada kaedah yang dipilih tadi. isteri Pak Mat. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Sains Sosial / SRT Kaedah : Sumbangsaran Isu : Bandaraya Kuala Lumpur merupakan sebuah bandaraya yang terkenal dengan sampah-sarapnya. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan Kaedah : Lakonan Isu : Pak Mat telah menemui seekor anak dugong yang baru dilahirkan dan sesat di dalam laut. Ramai penduduk. CAF Contoh penggunaan CAF dalam proses P&P. Pelakon : Pak Mat. PMI. dll. Contoh penggunaan PMI dalam proses P&P. jurukamera.

Matapelajaran : Ekonomi Rumah Tangga / Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris Kaedah : Amali / simulasi Isu : Sebuah keluarga ingin memasak sejenis makanan yang tidak pernah mereka masak sendiri. pegawai daerah. Ibu dugong itu tidak ditemui. Oleh kerana belas kasihan dan bimbing anak dugong itu akan mati kerana tidak tahu mencari makan sendiri dan serangan pemangsa lain di laut. wartawan.undang negara.menggunakan dua perkataan iaitu “ya’ dan ‘tidak’ . pelancong. Mereka ingin mencuba memasaknya sendiri. pegawai perikanan.pelajar. Contoh penggunaan FIP dalam proses P&P. Pak Mat memeliharanya dan diberi nama Si Tenang. APC. dll. jurukamera. isteri Pak Mat. Maklumat lanjut terpaksa dicari sendiri oleh murid / pelajar lain. Panduan : Apabila murid / pelajar melakonkan. dialog-dialog yang diucapkan merupakan pendapat orang lain. Semua soalan berkaitan dengan faktor-faktor kemalangan yang diterbitkan oleh setiap murid / pelajar yang bertanya tadi adalah faktor-faktor di seluruh negara. Soalan penting dalam mana-mana kemalangan lain soalan yang dikumpulkan dan dicatatkan ini akan dibentangkan semula kepada murid / pelajar selepas permainan ini selesai. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Geografi / Kajian Tempatan / Kemahiran Hidup Kaedah : Lakonan Isu : Pak Mat telah menemui seekor anak dugong yang baru dilahirkan dan sesat di dalam laut. Murid / pelajar lain perlulah bertanya dan menyiasat daripada saksi tadi. Contoh penggunaan APC dalam proses P&P. 23 . Panduan : Seorang murid / pelajar (juga dibantu oleh guru) akan mencatat semua pertanyaan yang diajukan. FIP. Pelakon : Pak Mat. Bahan : buku masakan / resepi masakan Panduan : FIP disebatikan dalam pengajaran mengikut kesesuaian kaedah dan kebolehan murid / pelajar . pegawai perhililitan. penduduk kampung. Bagaimanapun Pak Mat terpaksa melepaskannya ke laut kerana undang . Mereka menggunakan resepi yang ada dalam simpanan mereka sebagai rujukan bagi menyediakan makanan tersebut.

Matapelajaran : Geografi / Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris / Kajian Tempatan Kaedah : Mencari maklumat / inkuiri penemuan / kemahiran belajar Isu : Malaysia yang terlalu maju dalam perindustrian tidak mencukupi sumber tenaga.perlu segera habis sukatan.cukuplah sekadar yang ada. .” “.malas nak berfikir bagaimana nak rancang KBKK. Bagi mendapatkan sumber tenaga yang mampu menggerakkan industri dan tanggung jawab sosialnya. bahan buku rujukan dan bukan buku. Senerio hari ini. Kaedah : Murid . membuat catatan atau pelbagai pendekatan lain yang difikirkan lebih sesuai. Pendekatan : Murid-murid / pelajar akan melalui proses konsentrasi.” “…… peperiksaan lebih penting.” “….terlalu banyak kekangan / masalah...” “…….APC.. kerajaan terpaksa mencari dan mendapatkan sumber tenaga bagi tujuan tersebut. C&S.” Ke mana tuju hala kita ? Sebilangan orang belajar seumur hidupnya dan bila mereka meninggal mereka telah belajar semua perkara kecuali untuk memikir 24 ... Pendekatan : Penggunaan perpustakaan.murid dan pelajar diberi peluang untuk mencari maklumat dari perpustakaan. Matapelajaran : Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris Kaedah Bahan Isu : Konsentrasi : Radio perakam. Banyak insiden / episod dapat diperhatikan.” “……. menggunakan kemahiran penggunaan perpustakaan.. kemahiran belajar .pelajar terpaksa disuapkan ( diberikan ) sebanyak mungkin maklumat...” “……. juga inkuiri penemuan . pita rakaman (muzik lembut. Contoh penggunaan APC dalam proses P&P. borang Lembaran Pengurusan Grafik dll.. instrumental) : Suatu kebakaran telah berlaku. “……. Contoh penggunaan C&S dalam proses P&P.pelajar kurang persediaan. kemahiran mencari dan mengendali maklumat..” “….semua pihak bertanya tentang kejayaan dalam peperiksaan.

Falsafah Pendidikan Negara “….lakonan . Pendekatan bersepadu – penggunaan *Menu PSS 2.” . Gunakan pelabagai kaedah.. Gunakan pendekatan yang mudah dan menarik 2. Aktiviti seronok & menarik 4.kesepaduan BBM dan alat KBKK . Penggunaan Bahan Bantu Mengajar (BBM) 3...dialog . rohani.. Apakah strategi dan kesepaduan Penyebatian KBKK dalam P&P ? 1.Objektif KBSM “…. .untuk mencapai hasrat Wawasan ….monolog .” .” .maklumatnya jelas .Domerque Pemikiran tidak boleh mengganti-kan maklumat (ilmu). kritis dan kreatif ….menjurus kepada objektif pengajaran dan pembelajaran 25 . Merangsang aktiviti guru dan murid Bahan Bantu Mengajar yang baik untuk KBKK.duanya diperlukan untuk perkembangan intelek.mengembangkan dan meningkatkan lagi daya intelek serta pemikiran yang rasional.mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek.mudah dibina.mimik . Kedua . Ini termasuk : . …. . Kaedah yang mengembangkan intelek 5. . Persediaan murid dan guru Apakah peranan KBKK dalam P&P ? 1. 1. mudah alih. . Mengembangkan isi pelajaran 2.Edward de Bono Mengapa kemahiran berfikir ? “…. jasmani. dan maklu-mat tidak boleh menggantikan pemikiran. mudah diguna.Wawasan 2020 - Prinsip mengajar berintegrasikan KBKK Merentasi Kurikulum.nyanyian. mudah disimpan.simulasi ..permainan.

Galakkan : . fikiran dibuka dan terbuka 4. Bagaimana untuk mengekalkan spesis ini ? B : Harimau diburu oleh pemburu. 26 .Jelas dengan apa yang sedang dilakukan 2.menggunakan maklumat. teknologi .mencatat maklumat . tahan dan menarik . kemahiran dan teknik belajar. jenis dan sumber .Mudah dan seronok . A : Keluarga kucing di dalam hutan adalah harimau. Dua orang pemain A dan B. tiada lagi pembunuhan harimau. Proses pengajaran dan pembelajaran boleh dibantu dengan penggunaan perpustakaan untuk: . B : Keluarga kucing di dalam hutan. Harimau semakin pupus. kemahiran.murah. kaedah.. Elakkan : .Kekaburan . pastikah semua harimau tidak akan keluar dari Taman Rimba Rimau ? B : Terdapat harimau dari Taman Rimba Rimau membunuh manusia.selamat BBM. Contoh kaedah permainan (Permainan Berfikir 10 Minit). Berfikir yang lain walaupun yang sedang dijalankan itu menarik dan memberangsangkan .Fokus tajuk sahaja supaya tidak terbias. A : Menariknya. Taman Rimba Rimau diwujudkan.menentukan maklumat. Bagaimana kalau memburu harimau diharamkan. pengalaman dan kepuasan.Kaitan dengan fokus yang sedang dibuat 3. Disiplin : . Patut dilakukan : . Menariknya.menilai stategi. A : Kucing.Masa tepat dan cepat . selamat pengguna Kemahiran berfikir dan perpustakaan.mencari maklumat . Stail mengajar dengan integrasi KBKK. skop.melapor maklumat. 1.Bebas. Buruknya.Beralih ke Kem. harimau dari Taman Rimba Rimau mungkin mengancam manusia dan ternakan. berkomunikasi .Menggunakan masa latihan yang terlalu panjang .

bilangan populasinya membiak perlahan. kita boleh menternak harimau yang bermutu sahaja. B : Menariknya.A : Kalau ingin tambahan populasi harimau. Ini menambahkan pesat populasi pembiakannya. Menariknya. Buruknya. 27 . kita perlu menternak harimau dan kemudian melepaskannya ke dalam hutan. diberi suntikan hormon penyubur dan kemudian dilepaskan semula. harimau ternakan boleh dilatih supaya menjauhi manusia sebelum dilepaskan semula ke dalam hutan. A : Harimau betina boleh ditangkap.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->