P. 1
Isu Etika Guru ip

Isu Etika Guru ip

|Views: 12,873|Likes:
Published by Shela Subramaniam

More info:

Published by: Shela Subramaniam on Apr 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Isu Etika Guru

Maksud etika : -cara atau hukum yang tidak bertulis berkenaan adab tertib dalam pergaulan Maksud Etika Guru : - Suatu sistem yang diatur sebagai panduan untuk diikuti oleh guru supaya guru saling menghormati, mempunyai kesantunan, kepedulian terhadap profesionnya serta boleh menguruskan kehidupan dengan baik Etika perlu dalam profesion perguruan : - Supaya segala tindakan guru dilihat telah menjaga kepentingan masyarakat yang berhubung dengan mereka - Supaya tingkah laku guru sesuai dengan adat kebiasaan yang berlaku dan tidak bertentangan dengan hak asasi umum. - Guru dikawal oleh etika perguruan. Fokus Etika Guru : - Kesantunan guru - Kepedulian guru - Penampilan guru - Berniaga di sekolah - Pengurusan masa - Kerjaya sambilan - Kerjaya sambilan - Pengurusan kewangan 1.0 ISU KESANTUNAN GURU - Kesantunan merujuk kepada tatacara, adat atau kebiasaan yang berlaku dalam masyarakat. - Fokus kesantunan guru ialah : a) Perlakuan dalam percakapan - Kawalan suara - Memonopoli sidang perbualan - Cakap banyak - Puji diri secara langsung dan tidak b) Tatacara berkomunikasi - Ikut norma budaya setempat, bukan tatacara kita sahaja. 2.0 ISU KEPEDULIAN GURU - Definisi ; perwakilan komposit perasaan, pemikiran, dan perhatian yang diberikan kepada sesuatu isu/tugas - Perasaan, pemikiran dan perhatian yang diberikan guru terhadap isu atau tugasnya. - Gabungan perasaan, pemikiran dan perhatian yang diberi oleh guru terhadap isu yang dihadapi semasa melaksanakan tugasnya. - Kepedulian merupakan kuasa yang akan menggerakkan suatu proses perubahan

(Havelock 1995) - Guru perlu : a) Sedar atas perubahan b) Minat pada perubahan c) Mengenali pembawa perubahan d) Mengurus perubahan e) Menilai kesan perubahan f) Bekerjasama dengan rakan g) Membuat penambahbaikan - Kepedulian dari segi penyempurnaan diri : urus hal kehidupan seharian : jangan sampai masalah kehidupan mengganggu tugas - Kepedulian terhadp tugas pengajaran : ambil peduli tentang bahan, kaedah dan beban PNP : bimbang terhadap perasaan murid terhadap guru - Kepedulian terhadap impak pengajaran : yakin terhadap kebolehan pelajar : guru lebih fokus kepada keperluan pelajar dan penambahbaikan Cadangan : - Membuat refleksi terhadap kepedulian harian dan sedia menerima maklum balas daripada guru lain, mentor atau penyelia tentang masalah dihadapi. ETIKA PERGURUAN[/size] Susunan: Amiene Rev Maksud Etika 2. Satu sistem dasar akhlak, adat atau tingkah laku atau kesusilaan (Dewan Bahasa & Pustaka, 1995) 3. Prinsip moral atau set prinsip moral (Kamus Oxford, 1994). 4. Tanggungjawab dan akibat tingkah laku seseorang atau profesion terhadap masyarakat. 5. Dari persepktif Islam, etika merujuk kepada tingkah laku betul berasaskan Al-Quran dan ketakwaan kepada Allah.

Maksud Etika Profesional Semua garis panduan yang bertujuan meningkatkan tahap kualiti, produktiviti dan disiplin dalam

peranan nilai.perkhidmatan dengan memberi penekanan terhadap semua aspek yang berkaitan dengan peraturan dan peradaban. Mencakupi sebahagian besar kehidupan ahli profesional kecuali hal-hal yang benar-benar peribadi seperti mencuci kereta. usaha untuk menyemak semula kod ini dapat dilakukan. Kod etika dianggap penting kerana: 2. ± Guru dapat melihat keunikan etika yang diamalkan sama ada di negara ini ataupun di negara lain. Menerusi kod etika. Kandungan yang dinyatakan dalam Kod Etika Perguruan di negara ini menunjukkan perbezaan tertentu berbanding kod etika di negara lain. Kod Etika Perguruan menyatakan dengan jelas tentang tanggungjawab guru terhadap pemegang amanah dalam bidang pendidikan. serta tingkah laku profesion dalam masyarakat. ± Kecemerlangan sesuatu profesion boleh dilihat menerusi sejauh mana kod etikanya boleh dipertahankan dan dikuatkuasakan. 4. Kepentingan Etika Guru Guru perlu memiliki kod etikanya sendiri demi memartabatkan profesion perguruan. Kod etika menyediakan garis panduan bagaimana bertingkah laku dalam profesion perguruan. 3. guru dapat meningkatkan lagi imej profesion perguruan secara hitam putih dan rasmi. Dalam Islam. Etika Perguruan Bermaksud satu set tingkah laku atau tanggungjawab guru terhadap masyarakat dan negara. 6. pelajar. Kod Etika dalam bentuk dokumen. 5. ± Membuka mata masyarakat untuk menghayati tanggungjawab guru . 3. ± Sesuai untuk dirujuk dan diamalkan oleh guru. rakan sejawat dan ibu bapa pelajar. Skop Etika Profesional 2. menanam bunga dll. ± Guru lebih faham dan jelas tentang tanggungjawab mereka. etika ialah akhlak yang diamalkan oleh manusia yang bertakwa dalam keseluruhan hidupnya.

1991). Kepentingan murid mengatasi semua kepentingan lain seperti kepentingan masyarakat. daya intelek dan lain-lain. Guru haruslah bertugas sebagai 'pengganti ibubapa' dalam usaha membentuk tingkah laku murid ke arah matlamat yang diterima oleh masyarakat. Piagam Pelanggan[/size] 2. 3. agama. Guru haruslah mengesan. menerima perbezaan individu di kalangan muridnya dan membimbing mereka memperkembangkan potensi mereka dari segi jasmani. Tanggungjawab utama guru ialah terhadap muridnya. 5. bahasa. tempat asal. Guru tidaklah harus bertingkahlaku sehingga begitu rupa sehingga boleh mencemarkan sifat profesionalnya dan yang akan menyebabkan hilang kepercayaan orang ramai terhadap profesion perguruan. warna kulit. Guru haruslah menumpukan perhatian terhadap keperluan setiap muridnya. 4. serta memupuk tanggungjawab bersama dan mengeratkan perhubungan atnara ahli dalam organisasi (INTAN. 6. 10. Guru haruslah mendidik dan mengambil tindakan secara adil terhadap semua murid tidak kira bangsa. 8. 7.yang luas dan berat dan menyokong guru dalam mencapai matlamat pendidikan dan negara. Dalam semua hubungan dan tugas. ± Pengamalan etika dapat mengekal. Guru tidaklah harus bertingkahlaku begitu rupa yang boleh membawa kepada jatuhnya maruah diri dan kehilangan amanah berhubung dengan kewangan. daya cipta dan lain-lain. persatuan atau persendirian. 7. intelek. dan memelihara kepercayaan yang diberi dalam menjalankan tugas. keturunan. 9. guru hendaklah menjalankannya dengan jujur. Etika kerja merupakan nilai-nilai yang penting dalam sesebuah organisasi. jantina. . Guru haruslah memberi perhatian dan pengajaran untuk semua murid tidak kira bangsa dan agama atau kepercayaan. kepercayaan politik.

Guru haruslah menanamkan sikap yang baik terhadap semua muridnya supaya mereka dapat berkembang menjadi warganegara yang taat dan berguna. 22. 13. 20. 17. Guru tidaklah harus meminta atau menerima hadiah daripada ibubapa atau ahli masyarakat dalam menjalankan tugas profesionalnya. Guru tidaklah harus memaksakan kepercayaan. Guru tidak harus menerima apa-apa bayaran daripada muridnya untuk pelajaran atau pengajaran tambahan yang dijalankan semasa waktu sekolah atau cuti sekolah melainkan bayaran yang disahkan. Guru haruslah bertingkahlaku begitu rupa supaya menjadi contoh baik atau 'role model' kepada muridnya. 15. Guru tidaklah harus mengiklankan dirinya untuk kerja tuisyen atau pengajaran persendirian. . Guru tidaklah harus menyatakan atau membuat sesuatu yang boleh mengurangkan keyakinan diri murid dan ibubapa terhadapnya. Guru tidaklah harus menanam sikap yang boleh merosakkan kepentingan murid. Guru haruslah menggunakan cara yang sahaja (iaitu berdasarkan kecekapan) untuk tujuan kenaikan pangkat atau untuk mendapat pekerjaan. Guru tidaklah harus bertingkah laku terhadap muridnya begitu rupa yang boleh membawa jatuhnya darjat profesion perguruan. 14. Guru tidaklah harus menjatuhkan nama baik guru lain. politik persendirian terhadap muridnya. Guru haruslah menghormati hak setiap murid supaya maklumat sulit mengenai diri murid tidak diberitahu kepada orang atau agensi yang tidak berkenaan. 12. masyarakat atau negara. 16. 18. 19. keagamaan.11. 21.

Kejadian ini amat memalukan dan sudah melanggar etika profesion perguruan. 6. 7. 8. 4. berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana guru melindungi pelajar. Semalam. oleh itu jika terbukti guru terbabit bersalah dia perlu di bawa ke muka pengadilan serta menerima hukuman setimpal atas apa yang dilakukannya terhadap mangsa. 4. 7.23. 5. Harian Metro melaporkan mengenai tindakan seorang guru tuisyen yang mencabul pelajarnya dengan menyatakan gadis berkenaan akan menjadi pintar sekiranya dia dibenarkan menyentuh serta membelai tubuhnya. Niat yang betul Perlakuan yang baik Pengerak ke arah kebaikan Memperkotakan apa yang dikatakan Berdisiplin dan beradab Menghargai dan bertanggungjawab hasil usaha organisasi NILAI-NILAI UTAMA ETIKA KERJA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA Walaupun banyak terdapat nilai-nilai mulia. bukan sebaliknya. Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP). . katanya. Lok Yim Peng. 3. 5. tetapi tujuh nilai utama menjadi fokus Etika Kerja Kementerian Pelajaran Malaysia. Nilai-nilai itu adalah: 2. Guru tidaklah harus mengiklankan dirinya dengan cara membesar-besarkan namanya untuk mendapatkan sesuatu pangkat dalam profesion perguruan Etika Kerja Kementerian Pelajaran Malaysia [/size] Etika Kerja Kementerian Pelajaran Malaysia perlu dilaksanakan dan dihayati berdasarkan prinsip-prinsip berikut:2. 3. Amanah Benar Bijaksana Bersyukur Dedikasi Ihklas Penyayang contoh KUALA LUMPUR: Perlakuan guru yang mencabul pelajar sesuatu yang cukup memalukan dan mencemarkan martabat profesion perguruan. 6.

Perkara pokoknya ialah membina perasaan hormat dan sayang-menyayangi antara guru dan murid dengan cabaran hari ini. guru juga dipersalahkan. sertifikasi. kemampuan sosial. maupun honorer. swasta. Masalah utama yang menjadi pangkal perdebatan adalah tidak adanya keseriusan pemerintah dalam menjaga dan melindungi martabat profesi guru. sehingga guru gagal menunaikan tugas mereka dengan baik.Masalah disiplin antara guru dan pelajar Pepatah Melayu menyebut. Kualifikasi akademis. Kekuatan negara terhadap guru bersifat memaksa dan mengatur. Dua kekuatan Sebenarnya. Sememangnya suatu kerangka baru diperlukan bagi menggariskan bidang kuasa guru di dalam mendisiplinkan pelajar. Kadangkala ibu bapa terlalu campur tangan. Ini terjadi karena negara berkepentingan hanya mereka yang memiliki kompetensi dan layak mengajar di kelaslah yang boleh berdiri di depan kelas. dan keterampilan pedagogis adalah hal-hal yang harus . sikap ibu bapa yang menyerahkan anak mereka kepada guru untuk diperlakukan apa sahaja asal tidak meninggalkan bekas mungkin sukar dicari. Kini timbul pula laporan bagaimana di Johor seorang guru dicekik pelajar. yang tua menyayangi yang muda dan yang muda menghormati yang tua. nasib guru lebih banyak ditentukan dua kekuatan. Apabila timbul musibah atau keputusan anak mereka tidak baik. Ibu bapa juga perlu memberi peluang kepada guru-guru untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab mereka. Namun kerangka undang-undang dan peraturan semata-mata tidak akan menyelesaikan masalah ini. Polarisasi antara guru swasta dan negeri sebenarnya bukan persoalan utama yang kita hadapi. yaitu kekuatan negara dan kekuatan masyarakat. Masalah guru Persoalan nasib guru swasta yang merasa dianaktirikan dan diperlakukan tidak adil kian mencuat ke publik. Akhir-akhir ini kita melihat laporan media yang agak merisaukan mengenai hubungan antara guru dan pelajar. Tetapi situasi hari ini sudah berubah. tetap. tidak peduli apakah itu guru negeri. negara mengatur berbagai macam kompetensi yang harus dimiliki guru sebelum mereka boleh mengajar di dalam kelas. Karena itu. agar guru mempunyai ruang untuk melaksanakan tanggungjawab mereka dengan baik dan pada masa yang sama tidak menyalahgunakan kuasa tersebut. Minggu lepas tentang laporan pelajar-pelajar di Sarawak didenda dengan direndam. Sebagai seorang pelajar asrama saya sendiri biasa didenda dan mendenda (di dalam had-had yang tertentu).

Sayang. dan pembelajar terus-menerus agar semakin menunjukkan jati diri keguruannya. dan ekonomi kian membuat status guru terpencil dan terpinggir. pemerintah harus memberi jaminan finansial secara minimal kepada tiap guru agar mereka dapat hidup layak dan bermartabat sebagai guru. yang membuat status dan martabat guru tetap berharga di mata masyarakat dan negara. masyarakat juga memiliki kekuatan kultur yang menentukan gambaran sosok guru. politik. yaitu ramah. Karena itu. masyarakat dengan kekuatan kulturalnya mengatur bagaimana guru harus berpakaian. situasi sosial. norma sosial yang harus dilaksanakan guru menjadi rambu-rambu yang sebenarnya menjaga martabat guru itu. Guru tak bisa seenaknya memakai jenis pakaian tertentu selama mengajar. Pelanggaran atas harapan masyarakat ini membuat individu guru kehilangan integritas. Ketika ada pelanggaran kode etik yang dilakukan guru. guru ada dalam posisi lemah dan selalu menjadi korban. selain mengikuti apa yang ditetapkan instansi di luar dirinya.dikuasai guru. Situasi ini tidak dapat diatasi dengan mengangkat seluruh guru honorer menjadi pegawai negeri. para guru tidak dapat berbuat apa-apa selain harus menyesuaikan diri. Berhadapan dengan aturan negara yang koersif ini. masyarakat akan menilai pribadi itu sebagai kehilangan kualitas keguruan dan dia tidak akan dipercaya. Guru harus memiliki sifat-sifat tertentu. Guru tidak bisa mengklaim dirinya sebagai guru jika negara dan masyarakat tidak memaklumkan keberadaan individu itu sebagai guru. juga tidak dapat berbuat banyak karena alasan tak adanya dana untuk mengangkat guru-guru mereka menjadi guru tetap. terutama para pemilik yayasan pendidikan swasta. Masyarakat telah menentukan pola perilaku yang boleh dan tidak boleh dilakukan guru di dalam kelas dan di luar kelas. dan menghormati profesi guru. melindungi. Masalah ini hanya bisa diatasi jika pemerintah dan masyarakat memberi prioritas untuk menjaga. Entah berhadapan dengan kekuatan negara atau masyarakat. guru tidak memiliki kekuatan penawaran. bahkan membebani masyarakat dengan cara menaikkan biaya pendidikan. seperti tuntutan beberapa kelompok guru honorer maupun mengangkat guru tidak tetap menjadi guru tetap yayasan. Tidak jarang. Karena itu. Selain itu. Sedangkan masyarakat. Berhadapan dengan dua kekuatan ini. Minimnya sumber daya yayasan sering menjadi alasan untuk tidak memerhatikan nasib guru. Bahkan. sanksi sosial. sebenarnya bukan bersifat punitif. tetapi juga reparatif. terbuka. baik dari masyarakat maupun negara. Secara khusus. ada guru digaji di bawah upah minimum regional. akrab. . Sebab inilah satu-satunya cara agar profesi guru tetap berfungsi efektif dalam lembaga pendidikan. Bahkan. mau mengerti. tiap orang yang ingin menjadi guru harus mempertimbangkan dua tuntutan itu. Jaminan seperti ini hanya bisa muncul jika ada perlindungan hukum berupa peraturan perundang-undangan yang benar-benar memihak dan berpihak kepada guru. Ini terjadi karena tuntutan tinggi yang dipaksakan pemerintah ternyata tidak dibarengi kesediaan pemerintah melindungi profesi guru. Bagian hakiki Kekuatan memaksa negara dan kekuatan kultural masyarakat sebenarnya menjadi bagian hakiki yang mewarnai status seorang guru.

swasta. yayasan seperti itu tidak layak melangsungkan pelayanan pendidikan karena akan merugikan masyarakat (menarik ongkos terlalu tinggi). Dia tak akan merengek-rengek meminta diangkat sebagai pegawai negeri atau guru tetap sebab pekerjaannya telah membuktikan. Pemerintah memiliki tugas mulia dalam menyejahterakan nasib guru. tetapi pemerintah juga wajib menjamin bahwa masyarakat yang mengelola sekolah memenuhi persyaratan sesuai standar pemerintah dalam menyelenggarakan pendidikan. ada fenomena. tetap. sehingga mereka dapat memberi pelayanan bermutu bagi masyarakat dan negara. Ongkos sosial dan politik pada masa depan akan lebih ringan jika pemerintah mampu memberi perlindungan dan kemartabatan profesi guru. status menjadi guru pegawai negeri banyak diincar sebab tiap bulan mendapat gaji. kinerja menjadi satu-satunya cara untuk mengukur mutu seorang guru. atau honorer tidak terlalu relevan dikaitkan gagasan tentang profesionalisme kinerja seorang guru. Di Papua. Dukungan bagi swasta Ketidakmampuan sekolah swasta dalam membiayai para guru yang bekerja di lingkungannya juga harus menjadi keprihatinan utama pemerintah. status pegawai negeri. sementara hadir di sekolah dianggap tidak wajib. Di zaman persaingan ketat seperti sekarang. Jika banyak yayasan pendidikan tidak mampu memenuhi standar pelayanan pendidikan. fasilitas. 2008 by admin . Namun. Partisipasi masyarakat dalam mengembangkan dunia pendidikan patut didukung. dengan memberi jaminan minimal yang diperlukan agar kesejahteraan dan martabat guru terjaga. Di banyak tempat. banyak yang telah merasa nyaman sehingga lalai mengembangkan dirinya. tidak mampu menghargai kinerja guru. tidak peduli apakah itu guru negeri atau swasta. Negara mampu melakukan itu jika ada keinginan politik yang kuat. Mungkin ini salah satu alternatif yang bisa dilakukan guru untuk mengembangkan dan mempertahankan idealismenya pada masa sulit. Pemerintah sudah seharusnya menggagas peraturan perundang-undangan yang melindungi profesi guru. kinerjanya layak dihargai. melindungi. sedangkan swasta dibatasi kesejahterannya dengan aturan alokasi jam mengajar dan status kepegawaian). dan mutu guru.Sejauh ini. Karena itu. pemerintah hanya mampu menuntut guru untuk ikut sertifikasi. idealisme ini akan kian tumbuh jika ada kebijakan politik pendidikan yang mengayomi. dan menghargai profesi guru. terutama memberi jaminan ekonomi minimal agar para guru dapat hidup bermartabat. dan tidak mampu memberi layanan pendidikan yang terbaik bagi siswa karena keterbatasan sarana. Demikian juga yang menjadi pegawai negeri. tetapi ia gagal memberi penghargaan dan perlindungan atas profesi guru (ada ketidakseimbangan kuota guru negeri dan swasta. Cara mengatasi masalah disiplin pelajar disiplin pelajar Posted on 14 Mac. status pegawai tetap malah membuat lembaga pendidikan swasta tidak mampu mengembangkan gurunya secara profesional sebab mereka telah merasa mapan. Guru yang berkualitas selalu mengembangkan profesionalismenya secara penuh.

kemelut disiplin ini sudah lama diperkatakan oleh masyarakat. . Kemelut ini mudah dibendung jika ibubapa terlebih dahulu sanggup menngorbankan masa mereka. Tambahan pula. Isu ini menjadi perbualan hangat masyarakat lantaran kegagalan golongan pendidik untuk membentuk sahsiah pelajar. Saban hari kita disogokkan dengan pelbagai cadangan yang tinggal cadangan sahaja. Jadi. Ibubapa hendaklah mengutamakan masa depan anak mereka daripada kejayaan peribadi mereka dalam kerjaya. Antara bidang profesional yang terlibat adalah keguruan. Sesungguhnya. Oleh itu. perubatan. pelajar terbabit mencari jalan keluar dengan melakukan tindakan-tindakan disiplin yang bertujuan untuk menarik perhatian ibubapa mereka. Kesimpulannya. kejuruteraan. Sikap acuh tak acuh sekolah yang turut kekurangan guru disiplin ini menyebakan pelajar semakin berani melakukan kesalahan disiplin. Masa yang mereka habiskan untuk menjalankan aktiviti ini menyebabkan mereka lebih berdisiplin. Pelajar sering menganggap rakan sebaya mereka sebagai rakan yang sebenar. Mungkin kali ini kita perlu bertegas dan berpijak di bumi nyata. Ada pihak sekolah yang merahsiakan masalah disiplin sekollah mereka kerana tidak mahu nama sekolah terjejas. ketiadaan program selepas sekolah yang sesuai dengan pelajar turut menjadi punca masalah ini terus berleluasa. Ringkasnya. Malah. cara pihak sekolah menangani masalah disiplin turut menentukan peningkatan masalah disiplin pelajar.Masalah disiplin boleh dikaitkan dengan kegagalan pelajar di sekolah untuk mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Jadi. Kelakuan yang tida senonah yang mereka saksikan telah menimbulkan rasa untuk mencuba pula dalam hati pelajar. Sementara itu kemunculan media massa turut mendorong masalah ini memuncak dengan drastik. Akibatnya. ibubapa penting dalam membanteras isu disiplin ini. apakah faktor yang mendorong masalah ini berlaku dan apakah peranan yang boleh dilakukan oleh ibu bapa dan kerajaan? Masalah ini semakin meruncing ekoran kurangnya kasih sayang dan perhatian ibubapa era globalisasi ini. perkembangan dan pembangunan yang kita lihat hari ini adalah hasil kerjasama ahli masyarakat terutamanya golongan profesional. perundangan dan lain ± lain. Dewasa ini. banyak perkembangan dan pembangunan dari pelbagai aspek yang berlaku di sekeliling kita. rakan sebaya yang negatif akan memastikan disiplin pelajar itu akan turut merosot dengan drastiknya. Ibubapa harus memberi ruang kepada anak untuk menjadi manusia yang berhemah tinggi. Rakan sebaya turut menjadi punca masalah disiplin pelajar menjadi-jadi. kegagalan pihak sekolah bertindak pantas dan telus dalam isu ini turut menjadi faktor yang mendorong meluasnya masalah ini. Ringkasnya. Kebanyakan masalah disiplin dikatakan satu cubaan meniru kelakuan yang telah mereka tonton sebelum ini. kelalaian ibubapalah yang menyebabkan masalah disiplin menjadi-jadi. Ibubapa lebih mengutamakan kerjaya mereka sehingga alpa tanggungjawab mereka mendidik anak yang dahagakan kasih sayang mereka. Tindakan ini menyebabkan ada pelajar yang beranggapan tindakan mereka melanggar disiplin tidak akan dilaporkan oleh pihak sekolah. Rakan yang mendengar dan sanggup berkorban untuk mereka berbanding ibubapa yang gagal menjalankan tanggungjawab mereka. Sama ada kita sedar atau tidak. Program yang menarik dapat menghalang pelajar menghabiskan masa mereka di pusat-pusat beli-belah dan terjemurus ke dalam aktiviti menyalahi disiplin. disiplin mempunyai kaitan rapat dengan kejadian disiplin pelajar yang terus merosot itu.

guru tidak menepati masa keluar daripada kelas. berpengetahuan luas dan pakar dalam bidang yang diceburi serta ada kod etika yang tersendiri. waktu bagi satu sesi persekolahan yang umum adalah dari pukul 7. sejak kebelakangan ini timbul isu penyalahgunaan masa di kalangan guru di sekolah. Oleh itu. Ini bermakna guru adalah seorang yang mendapat latihan yang khusus. konsep profesional merujuk kepada ciri ± ciri yang terdapat dalam kalangan ahli suatu profesion. Walau bagaimanapun.30 pagi hingga 1. profesion keguruan pada hari ini dilihat semakin goyah kerana ada segelintir guru yang sanggup melanggar kod etika keguruan yang telah sedia termaktub. Merujuk kepada ciri ± ciri yang dinyatakan. Sepanjang tempoh ini. murid ± murid dan guru terlibat secara langsung dalam proses pengajaran dan pembelajaran. iaitu lebih kurang enam jam tidak termasuk aktiviti kokurikulum pada sebelah petang. Antara ciri ± ciri yang telah dinyatakan adalah cekap dan mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam bidang yang diceburi dan adanya kod etika yang mengawal tingkah laku ahli. esei ini akan membincangkan mengenai dua isu salah laku guru yang melanggar kod etika keguruan iaitu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang. ber¶chatting¶. melepak di kantin. Memang benar isu penyalahgunaan ini jarang tersiar di media massa kerana ianya lebih menjurus kepada hal ehwal dalaman sekolah. Ini terbukti apabila semakin banyak isu mengenai salah laku guru tersiar di internet dan dada ± dada akhbar.Apa yang dimaksudkan dengan profesional? Menurut Ornstein dan Levine (1993). Ini sudah tentu akan menganggu gugat martabat profesion keguruan sebagai suatu profesion yang mulia. berniaga di . tetapi adalah penting bagi kita untuk membendung isu ini daripada terus menular. Guru juga adalah seorang yang profesional. guru mengajar tidak mengikut sukatan pelajaran yang telah ditetapkan oleh kementerian. guru melakukan kerja sambilan di malam hari (misalnya mengajar tuisyen. bergosip. guru menggunakan masa di sekolah dengan melakukan kerja yang tidak berkaitan dengan pendidikan misalnya melayari facebook. Isu pertama adalah berkenaan penyalahgunaan masa. Di Malaysia. guru tidak menyampaikan isi pengajaran dengan bersungguh-sungguh.15. Antara contoh penyalahgunaan masa di sekolah adalah guru tidak menepati masa memasuki kelas.

Apabila tiada pemantauan dan penguatkuasaan juga lemah. maka guru ± guru menjadi lebih berani untuk masa kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan mereka. Masalah ini jika tidak dibendung akan mendatangkan kesan yang amat buruk kepada banyak pihak terutamanya kepada guru sebagai ahli profesional dan murid ± murid. Pertama. Antara kesan yang boleh dilihat daripada permasalahan ini adalah merosotnya prestasi kerja guru dan pencapaian pelajar di sekolah. maka individu tersebut mengambil ringan tugas yang telah diamanahkan sehinggakan tiada lagi rasa tanggungjawab untuk bersungguh ± sungguh dalam mendidik anak bangsa dan apa yang penting bagi mereka hanyalah gaji yang bakal diterima pada setiap bulan. maka peluang guru untuk menyalahgunakan masa di sekolah adlah terbatas. terdapat dua punca utama kenapa masalah ini boleh berlaku iaitu individu dan pentadbir. Pertama. dan etika kerja yang lemah.pasar malam) hingga menjejaskan produktivitinya dalam menyampaikan P&P di siang hari dan banyak lagi. Punca seterusnya adalah daripada pihak pentadbir. Seterusnya. indivdu dalam konteks ini iaitu guru mempunyai sikap yang tidak seperti mempunyai sikap malas dan tidak ambil peduli. rakan sejawat. kurang komitmen dalam kerja. Dengan adanya pemantauan secara berterusan. kurang nilai dalam kehidupan. dan individu itu sendiri perlu memainkan peranan bagi memastikan permasalahan ini tidak terus menular dan menjadi semakin teruk. maka semua pihak termasuk pihak pentadbir. Menyedari akan kesan yang akan menimpa jika permasalahn ini tidak dibendung. Masyarakat juga akan memandang sinis akan profesiaon keguruan dan tidak yakin dengan kebolehan guru dalam mendidik anak ± anak mereka. Merujuk kepada permasalahan yang dinyatakan. pihak pentadbir perlulah sentiasa membuat pemantauan dari semasa ke semasa terhadap prestasi kerja guru ± guru di sekolah. Apabila sikap ini wujud. Penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dilakukan telah mendorong kepada berlakunya permasalahan ini. pihak .

individu yang terlibat juga perlu memainkan peranan dalam usaha untuk berubah menjadi lebih baik. yang bermasalah memberikan nasihat dan dorongan supaya guru yang terlibat dalam penyalahgunaan masa itu dapat mengubah dirinya. Akhir sekali. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang mampu menjadi teladan agar diri akan lebih terarah untuk mencontohi sifat . Sebagai contoh. Jika pihak pentadbir tidak mampu. Rakan sejawat juga perlu memainkan peranan dalam maenangani masalah ini. 2008). pihak pentadbir boleh mengambil tindakan tegas dengan memberikan amaran dan mngenakan tindakan tatatertib kepada guru yang terlibat jika masalah yang dilakukan adalah serius dan berulang.sifat yang ideal sebagai seorang guru. guru mengutip yuran khas daripada pelajar tetapi tidak menyerahkannya kepada pihak sekolah dengan tujuan membelanjakan wang tersebut untuk kepentingan diri. Selain itu. melakukan pembelian tanpa mengikut tatacara pembelian. segala kekuatan dan kelemahan dapat dikenalpasti dan diperbaiki. semakin banyak isu mengenai penyalahgunaan wang di kalangan guru disiarkan dalam media massa. guru ± guru akan sedar akan kesilapan diri dan tidak akan mengulanginya lagi. Akhirnya.pentadbir juga perlu berusaha mngenal pasti dan bersedia memberikan khidmat nasihat kepada guru yang bermasalah. Seterusnya. mengemukakan tuntutan perjalanan yang mengandungi butiran yang palsu. guru tidak . seorang guru telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana memalsukan invois dan pesanan kerajaan yang mengandungi butir palsu (Berita Harian. Ia juga akan menimbulkan kesedaran untuk berusaha menjadi lebih baik. Dengan cara ini. Antara contoh lain penyalahgunaan wang yang berlaku di sekolah adalah seperti memaksa murid membeli buku aktiviti tambahan untuk dapatkan komisyen daripada pengedar. Isu kedua adalah berkenaan penyalahgunaan wang. Antara cara yang boleh dialkukan adalah dengan cara sentiasa muhasabah diri tentang apa yang telah dilakukan. Sejak akhir ± akhir ini. guru juga boleh menyediakan log aktiviti supaya tugas dapat dilaksanakan dengan lebih terancang dan tiada pembaziran masa. Dengan cara ini. maka bolehlah merujuk guru tersebut kepada kaunselor.

membuat penyelidikan yang rapi terhadap guru-guru di bawah jagaan bagi memastikan mereka memahami undang . Apabila tamak dan kehendak yang tidak kesampaian menguasai diri. Tidak kurang juga pihak pentadbir yang kurang jelas mengenai prosedur pengurusan perbelanjaan di sekolah yang menyebabkan guru ± guru mengambil kesempatan menipu atau memalsukan butir ± butir perbelanjaan untuk kepentingan diri. Guru yang menyalahgunakan wang tidak menghayati nilai kejujuran dalam hidup dan lemah imannya untuk menepis godaan syaitan. Punca yang kedua mengapa masalah ini boleh berlaku adalah dari pihak pentadbir. pihak pentadbir perlu mempertingkatkan lagi sistem pemantauan (monitoring) dan susulan yang sedia ada supaya lebih berkesan dan cekap dengan cara sentiasa memeriksa Buku Tunai dan Buku Resit bagi mengelakkan daripada berlakunya penyelewengan dan penyalahgunaan wang sekolah. maka guru menjadi gelap mata dan bertindak menggelapkan wang yang telah diamanahkan kepadanya.mengeluarkan resit bagi setiap pembayaran yang dilakukan murid dan banyak lagi Ada beberapa sebab kenapa masalah ini berlaku. Seterusnya guru besar hendaklah mengambil tindakan segera terhadap segala kelemahan yang dibangkitkan. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang biasanya mempunyai sikap tamak dan ingin hidup mewah. Akhir sekali. Antaranya ialah penguatkuasaan yang lemah dan kurangnya pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbiran terhadap pengurusan wang di sekolah. menyelia tugas-tugas pungutan sekolah dengan lebih cekap bagi mengelakkan penyelewengan dan penyalahgunaan pendapatan sekolah. Masalah ini jika dibiarkan berterusan akan menjurus kepada permasalahan yang lebih besar dan kesannya amatlah buruk. Ini berkait rapat dengan penghayatan nilai murni dan keimanan dalam diri.undang. maka langkah yang sesuai dan berkesan perlu diambil. Seterusnya adalah guru tersebut kurang faham akan prosedur dalam menguruskan wang menyebabkan guru tersebut secara sambil lewa menguruskan wang yang dikutip dan diperuntukkan. Pertama adalah berpunca dari individu yang menguruskan wang itu sendiri. pekeliling - . guru tersebut biasanya lemah dalam menghayati kod etika profesionnya yang menggariskan batas ± batas tatacara pengurusan kejayanya. Apabila kurangnya pemantauan dan penguatkuasaan juga adalah lemah. peraturan kewangan. Pertama. Menyedari hakikat ini. maka guru ± guru menjadi lebih berani untuk menggelapkan wang kerana mereka tidak perlu risau akan akibat daripada tindakan yang diambil.

. guru sebagai penjawat awam perlu berpegang teguh kepada kod etika yang telah digariskan. Seterusnya. Akhir sekali adalah bergantung kepada individu itu sendiri untuk berubah. bekerja dengan ikhlas dan tekad menolak rasuah dengan tegas.pekeliling dan arahan . pembangunan modal insan dan masa depan anak bangsa.arahan yang diedarkan dari masa ke semasa supaya dapat melaksanakan tugas dengan lebih cekap dan akhir sekali guru besar hendaklah peka terhadap teguran dan nasihat Audit agar dapat mempertingkatkan kualiti pengurusan kewangan di sekolah. Secara kesimpulannya. guru perlu bijak dalam memilih kawan yang boleh menjadi teladan dan mampu memberi nasihat agar dapat terus memperbaiki kelemahan diri. Rakan sejawat juga memainkan peranan penting dalam membendung masalah ini dengan cara memberi nasihat kepada rakan yang menyalahgunakan wang supaya sedar akan kesalahan yang telah dilakukan dan melaporkan kepada pihak pentadbiran tentang kesalahan yang telah dilakukan oleh rakan serta tidak bersubahat dalam menyalahgunakan wang. Isu ±isu pelanggaran kod etika keguruan seperti isu penyalahgunaan masa dan penyalahgunaan wang di sekolah perlu dibendung daripada terus menular kerana ianya membawa kesan yang buruk terhadap profesion keguruan. Guru yang terlibat dalam penyalahgunaan wang perlu sentiasa bermuhasabah diri dan hidup mengikut kemampuan.

Guru memainkan peranan yang amat penting dalam membentuk watak. budaya dan semangat ketahanan. Rohani dan Intelek. ibu bapa dan masyarakat setempat.Etika Pengurusan 1996) Etika merupakan displin falsafah yang memberi perhatian khusus kepada penilaian kritikal terhadap norma dan piawai yang mewajarkan kelakuan perseorangan serta antara individu.Teori Etika dan Amalan Moral 1999) Guru merupakan agen moral. Abdul Shukor (1999). Sepanjang hayatnya mereka akan ingat bagaimana guru-guru menerap ilmu pengetahuan. Pembangunan insan cemerlang menjadi begitu penting sekali bagi negara yang akan menjadi negara maju pada awal abad yang akan datang. asuhan guru yang berkesan meninggalkan ingatan dan menjadi amalan yang berpanjangan bagi setiap murid. Guru memainkan peranan penting dan merupakan nadi kepada pembentukan manusia. Setiap organisasi perlu mempunyai kod etika profesion sebagi panduan tingkah laku setiap ahli. Perkataan ethic itu pula dari bahasa Greek ethos yang membawa maksud sikap atau adat yang menentukan tingkah laku sesuatu golongan. Guru sangat perlu bagi melahirkan insan yang seimbang dari semua segi. sahsiah dan moral pelajar. (Mustafa Haji Daud . ii) Matacthic iaitu yang terbahagi kepada dua : analitic yang berfungsi menganalisis semua peraturan yang berkaitan tingkah laku baik atau jahat dan critical yang berfungsi untuk mengkritik terhadap apa-apa yang telah dianalisis. Usaha ini perlu dimulakan dengan mewujudkan sekolah dengan watak yang dapat dibanggakan oleh para pelajar. kerana mereka terlibat dengan manusia yang mempunyai unsur nilai iaitu nilai baik atau jahat. Emosi. Pembangunan insan harus diseimbangkan agar nilai-nilai moral masyarakat supaya sentiasa terpelihara. Bidang pendidikan juga tidak dapat lari dari membina kod etikanya sendiri. Kementerian Pendidikan Malaysia membina kod etika ini menggunakan istilah Tatasusila Profesion Perguruan Malaysia.Pendahuluan Definasi Etika Perkataan etika berasal daripada Bahasa Inggeris ³ethic´. Keadaan ini sudah tentunya memerlukan satu tatasusila/etika yang perlu diikuti oleh semua guru. bahasa dan kemahiran berkomunikasi. guru-guru dituntut agar mempunyai sahsiah dan akhlak yang boleh diteladani oleh pelajar dan masyarakat di samping menguasai pelbagai ilmu. antara lain dalam bidang yang berkaitan dengan teknologi maklumat. Berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara mempunyai matalamat untuk memenuhi tuntutan ³JERI´ mewujudkan insan yang seimbang (holistik) dari segi Jasmani. Tujuannya ialah untuk memperkukuhkan lagi etika. Aroff . Dalam konteks ini guru merupakan . nilai-nilai murni dan jati diri sehingga sebati dalam jiwa. (Abdul Rahman Md. Ia terbahagi kepada dua: i) Normatic iaitu panduan dan peraturan yang berkaitan dengan tingkah laku yang baik dan jahat. Mahathir (1999).

Berpandukan kepada kod etika profesion perguruan ini guru dapat menjalankan tugas yang diamanahkan mengikut panduan yang menjadi pegangan setiap warga Kementerian Pendidikan Malaysia berdasarkan nilai-nilai akhlak mulia. sosial. Tetapi adakah ciri ini sebenarnya berlaku. Etika sudah ada secara teori tetapi yang mempunyai aspirasi tersendiri. TANGGUNGJAWAB TERHADAP PELAJAR. ekonomi.2 Bersikap adil terhadap setiap orang pelajar tanpa mengira faktor-faktor jasmani. Etika ini akan bererti jika ianya mematuhi nilai-nilai moral. Walaubagaimana cekap sekalipun pengurusan.1 lain. (Harold Koontz & Heinz Weihrich Pengurusan terjemahan Mohd Salmi Mohd Sohod & Siti Nadzrah Sheikh Omar -DBP) Etika mempunyai kedudukan dan fungsi yang istimewa dalam organisasi. 1. politik. (Ee Ah Meng Pendidikan Di Malaysia Untuk Guru Pelatih 1989) (Lampiran yang dilampirkan merupakan rujukan Tatasusila (Etika) Profesion Perguruan Malaysia sebagi rujukan kritis). sememangnya tidak bererti jika tidak dibaluti dan diikat dengan etika pengurusan yang sempurna. Tetapi realiti sebenar yang berlaku di sekolah tidak seperti yang diharapkan. Realiti yang berlaku guru banyak mengajar displin mata pelajaran ke arah mencapai kelulusan yang cemerlang dalam peperiksaan. 1. Etika Profesion Perguruan Malaysia dan Etika Kerja yang mantap perlu diamalkan untuk memastikan warga Kementerian Pendidikan Malaysia mempunyai sifat-sifat luhur. maka kod etika telah pun disediakan. dan tahap profesionalisme yang tinggi dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab masingmasing. bertanggungjawab. mental. Jadi di mana akan berlaku perubahan moral. Lebih mengutamakan kebajikan dan keselamatan pelajar kami daripada hal-hal . Perbincangan yang akan dibincangkan dalam bab ini hanya meliputi Tatasusila (Etika) Profesion Perguruan Malaysia supaya ianya dapat dijadikan sebagai panduan untuk melihat kepada keberkesanan etika ini dalam menjadi amalan setiap warga pendidik. keturunan atau agama. Matalamat untuk mewujudkan sistem pendidikan bertaraf dunia dan memjadikan Malaysia pusat kecemerlangan pendidikan di rantau ini merupakan tanggungjawab semua warga Kementerian Pendidikan Malaysia. Etika ditakrifkan sebagai ³satu cabang ilmu pengetahuan yang berurusan dengan apa yang baik dan tidak baik dan dengan kewajiban dan tanggungjawaj moral´. 1. ³Bagi menjaga nama baik profesion perguruan serta meningkatkan lagi mutu profesion. perkhidmatan cemerlang dan barangan yang berkualiti.manusia yang telah diamanahkan untuk membentuk generasi pelajar yang berilmu. Jesteru itu satu. emosi. Sepatutnya guru mengimbangi antara kecemerlangan akademi dengan kebajikan dan keselamatan pelajar. beriman dan bertakwa. Etika akan melahirkan budaya kerja yang cemerlang. Kod etika ini telah pun disediakan dalam bentuk ikrar dan lazimnya tercetak di halaman depan buku persediaan mengajar guru´. Ciri ini adalah merupakan hasrat yang sepatutnya diamalkan.

penyelidikan. 1. Pembelajaran dilakukan secara Mastery Learning untuk lulus dalam peperiksaan. mesyuarat atau seminar supaya pengajaran kami mencapai mutu yang setinggi-tingginya. Mohamad Sani Ibrahim (1994). Namu pun begitu sekiranya berlaku kelas tambahan maka biasanya guruguru di bayar elaun khas melalui Persatuan Ibubapa dan Guru-guru (PIBG). Segala maklumat tidak boleh disebarkan kepada pihak ke tiga kerana mungkin akan didedahkan kepada pihak yang lain pula dan dengan ini kerahsiaan tidak akan terjamin. Kebanyakan guru-guru sibuk dengan tugas-tugas harian dan tidak mempunyai masa untuk terlibat sepenuh masa dalam program-program di atas. Sepatutnya guru-guru didedahkan dengan perkara ini supaya dapat membuat keputusan yang bijak dan cepat. persidangan. Sememangnya berlaku demikian di sekolah kerana guru telah mendapat gaji tetap secara bulanan.2 Sept 1998). Ee Ah Meng (1989) ³Guru hendaklah mengelakkan diri daripada menerima sebarang hadiah dari ibubapa pelajar dalam menjalankan tugas-tugas profesionalnya´ 1.5 Memelihara dan memperbaiki kecekapan ikhtisas melalui pengkajian. Apa yang realitinya berlaku di sekolah hanyalah Unit Bimbingan dan Kaunseling sahaja yang memegang kepada kod etika ini manakala yang lainnya menganggapkan perkara kerashiaan adalah perkara biasa. Menjaga kerashiaan dan mengambil langkah-langkah menyimpan kerahsiaan adalah penting demi untuk menjaga maruah pelajar. Walaupun perkara ini sangat penting dalam meningkatkan mutu pendidikan tetapi penekanan kurang dibuat oleh Kementerian Pendidikan. PIBG memainkan peranan memberi sedikit bayaran lain sebagai inesatif kepada guru-guru.4 Membimbing atau mengajar seseorang pelajar dalam darjah sendiri atau dalam mata pelajaran yang diajar di bilik darjah tanpa sebarang bayaran. Tetapi apa yang realiti berlaku di sekolah di mana kelas yang pandai biasanya diberi penekanan yang lebih supaya pelajar dapat perstasi yang cemerlang manakala kelas yang terbelakang penekanan kurang dibuat. berpandukan kehadiran guru-guru dalam kursus dalam perkhidmatan. (Petikan Suara Guru Jilid 20 No. 1. Perancangan tentang hal ini hanya berlaku pada tahun 1979-1980 apabila IAB ditubuhkan. Kursus-kursus profesional dan vokasional jangka panjang tidak banyak dilakukan. mengajar ³on-the job´ di mana pengalaman didapati melalui kerja yang dilakukan.3 Merahsiakan maklumat ikhtisas atau sulit mengenai pelajar kecuali kepada mereka yang berhak mengetahuinya. perubahan dan refomasi. mengikut piawai . jumlah kecil kurang dari 1% daripada populasi keseluruhan. Kebanyakan guru-guru yang mengajar. Tanpa pengelibatan guru dalam perkara di atas maka adalah sukar untuk melaksanakan program-program pembaharuan. lawatan dan menghadiri kursus ikhtisas.Sepatutnya semua guru bersikap adil dan saksama ke atas semua pelanggang (pelajar) dengan mengenepikan semua unsur-unsur lain. Sebelum ini tidak ada institusi khas yang ditubuhkan untuk memberi latihan semula kepada guru-guru setelah meraka menamatkan pengajian. memenuhi keperluan dan selera pelajar.

Berasaskan kepada perkembangan Teknologi Maklumat (IT) masa kini dan pengurusan dalam era teknologi maklumat masa kini maka perancangan strategik perlu dilakukan supaya perubahan sikap dapat berlaku melalui faktor ini. 1. Dalam keadaan ini: * Guru perlu menunjukkan penampilan diri. Guru mesti mempunyai pribadi yang mulia. Guru hendaklah sensitif terhadap persekitaran kerja dan alam sekeliling dan berusaha menyesuaikan dengan keadaan sekeliling kerana setiap perkembangan guru akan dinilai oleh pelajar dan masyarakat. berstatus dan berkelayakan. Oleh itu tingkah laku guru sentiasa dicontohi oleh pelajarnya. Lebih-lebih lagi jika anak-anak mereka belajar di sekolah asrama sejak tingkatan satu lagi. * Berusaha agar amalan dapat menonjolkan ciri-ciri kecemerlangan dan kualiti yang boleh menjadi sumber inspirasi kepada pelajar.1 Menghormati tanggungjawab utama ibubapa terhadap anak-anak merka. 2. Segala bentuk perlakuan dan watak guru biasanya akan diikuti oleh pelajar. maju berdaya saing dan dapat mendorong seseorang berkelakuan baik. Ee Ah Meng (1989) Dalam keadaan biasa guru lazimnya didewa-dewakan oleh kaum pelajar. Ciri ini sememangnya amat dituntut kerana tingkahlaku guru akan menjadi ikutan pelajar seperti kata pepatah ³Jika guru kencing berdiri maka murid kencing berlari´ dan tidak berlaku seperti ketam menyuruh anaknya berjalan lurus. Pada kebiasaannya guru mengamalkan perkara ini. maka tanggungjawab ini lebih diberikan kepada guru-guru. TANGGUNGJAWAB TERHADAP IBUBAPA. * Menampilkan diri sebagai orang yang dinamik. Sememangnya tanggungjawab utama mendidik anak-anak merupakan tanggungjawab ibubapa. berbudi pekerti dan perwatakan yang baik. . Dia dianggap sebagai individu yang yang idel. 2. 2. kamampuan bertanding dan membuat penilaian berasaskan produktiviti dan penyempurnakan sasaran dan objektif.dan kualiti yang diiktiraf. peraturan dan perbuatan yang terbaik sepanjang masa. Situasi seperti ini yang menyebabkan orang ramai menaruh harapan terhadap guru untuk menonjolkan tingkah laku yang unggul bagi pelajarnya.2 Berusaha mewujudkan hubungan mesra dan kerjasama yang erat di antara institusi pendidikan dengan rumahtangga.6 Menunjukkan suatu cara pakaian pertuturan dan tingkahlaku yang dapat memberi contoh yang baik kepada pelajar. Tetapi apa yang berlaku sekarang ini terdapat ibubapa yang meletakkan tanggungjawab utama ini kepada guru-guru.

Sebagai contoh apa yang berlaku sekarang ada dikalangan pelajar yang memberitahu ibu bapa mereka supaya membenci kerajaan kerana dihasut oleh guru mereka. kemodenan. Kesempatan ini patut digunakan oleh guru untuk mendapat latar belakang pelajarpelajar supaya boleh dijadikan panduan untuk mengatasi kelemahan pelajar. Motovasi yang rendah memang akan menjejaskan dorongan kanak-kanak untuk belajar dengan tekun dan dengan ini pencapaian persekolahan akan juga terjejas.6 Mengelakkan diri daripada mengeluarkan kata-kata atau melakukan sesuatu yang boleh menjejaskan kepercayaan pelajar terhadap ibubapa atau penjaga mereka. aktiviti ko-kurikulum perlulah dihantar kepada ibubapa supaya mereka juga dapat mengetahui kedudukan anak-anak mereka di sekolah dan kadangkalanya perbincangan perlu dilakukan dengan ibubapa/penjaga bagi mereka mengetahui kedudukan anak-anak mereka di sekolah tetapi perkara ini jarang dilakukan di sekolah. Pada kebiasaanya di peringkat ini kerashiaan hanyalah diamalkan oleh konselor sekolah manakala yang lainnya menggangapkan perkara ini suatu perkara yang biasa. Faktor latar belakang keluarga merangkumi unsur seperti harapan ibu bapa. Hari Terbuka dan lain-lain lagi. Setiap pelajar adalah sama dan tidak perlu diberi keutamaan kepada mana-mana pelajar. Namupun demikian bukannya semua guru dan ibubapa yang hadir. Di Jepun contohnya semua pelajar diberi makanan yang sama semasa rehat supaya tahap pemakanan pelajar di sekolah adalah seimbang dan kecerdasan pelajar adalah sama.4 Memberi maklumat kepada ibubapa demi kepentingan anak-anak mereka. Pelajar mestilah dilayani sama rata. Ee Ah Meng (1989) Kajian keciciran telah menunjukkan bahawa keluarga yang miskin juga merupakan keluarga yang kurang moden dan rendah pula motivasi pendidikannya. Ee Ah Meng (1989) . Keadaan seperti ini tidak sepatutnya berlaku dikalangan guru-guru. Projek program susu sekolah yang dilancarkan oleh Kementrian Pendidikan Malaysia mempunyai matlamat yang sama. 2. dan menggunakan maklumat yang diterima daripada ibubapa secara teliti dan bijaksana. 2. kelebihan kemudahan ibu bapa. Dalam hubungan ini jika mereka tidak diberi layanan yang sama rata maka sudah tentulah pencapaian mereka akan terjejas.3 Menggangap semua maklumat yang diberikan oleh ibubapa mengenai keadaan rumahtangga atau mengenai anak mereka sebagai sulit dan tidak akan membocorkan kepada sesiapa kecuali mereka yang berhak mengetahuinya . status sosioekonomi. Guru mestilah bersifat neutral dan tidak boleh menghasut pelajar supaya membenci ibu bapanya. jarakdari sekolah dan daerah tempat tinggal. Dalam hubungan ini segala maklumat seperti keputusan peperiksaan dalaman. Pencapaian kanak-kanak di sekolah juga dipengaruhi oleh latar belakang keluarga. Keadaan ini berlaku maka susahlah untuk diterapkan nilai moral secara menyeluruh. 2.Guru berusaha mewujudkan keadaan ini melalui Persatuan ibubapa dan guru-guru dan aktiviti kemasyarakatan di peringkat sekolah seperti mengadakan aktiviti gotong royong Sambutan Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah.5 Mengelakkan diri dari menggunakan atau dipengaruhi oleh kedudukan sosiol dan ekonomi pelajar. 2. Hari Keluarga.

3. Sepatutnya guru mendidik. masyarakat atau negara. mencorok. membimbing disamping memberi ilmu supaya pelajar dapat berfungsi dalam masyarakat dengan penuh tanggungjawab dan harmonis. * Mereka juga membentuk pelajar mengikut apa yang mereka fikirkan betul.3 Menghormati masyarakat tempat kami berkhidmat dan memenuhi segala tanggungjawab sebagai warganegara dan sentiasa sanggup mengambil bahagian dalam sebarang kegiatan masyarakat. Semua pelajar dari pelbagai kaum akan menyertai aktiviti-aktiviti ko-kurikulum seperti persatuan.dan merupakan etika yang mulia yang dapat dilahirkan melalui kegiatan ko-kurikulum. toleransi. 3. Sepatutnya jika diadakan majlis . Perkara ini biasanya dibentuk melalui kegiatan ko-kurikulum di sekolah.menjauhi perkara keji. Guru sepatutnya dapat membentuk pelajar menjadi warganegara yang taat setia. Guru-guru dan pelajar memahami antara satu sama lain dan dengan ini dapat memupuk semangat bersama di kalangan pelajar berbilang kaum dan perpaduan akan dapat dipupuk. keturunan dan agama. keturunan dan agama. 3. kepercayaan dan fahaman mereka sendiri seperti apa yang berlaku guru membawa bersama-sama pelajar dalam gerakan refomasi. Apa yang realitinya berlaku ada dikalangan pelajar yang tidak menyertai kegiatan ini maka sukarlah untuk memupuk perkara ini secara menyeluruh. Keadaan seperti ini tidak sepatutnya wujud dikalangan guru-guru. melakukan amal kebajikan. sukan dan olahraga. unit beruniform. berguna serta menghormati perbezaan kebudayaan. bertimbang rasa akan dapat dipuput. ataupun yang bertentangan dengan Rukunnegara. Dengan ini semangat bersama. * Kadangkala terdapat fahaman guru berkonflik dengan hasrat dan aspirasi Falsafah Pendidikan Negara atau Tatasusila Profesioan Perguruan Malaysia.2 Memupuk dalam diri setiap pelajar sikap dan nilai nilai yang boleh membantu dan membimbing mereka menjadi warganegara yang yang taat setia.1 Mengelakkan diri dari menyebarkan sesuatu ajaran yang yang boleh merosokkan kepentingan pelajar.Guru hendaklah menanamkan sikap baik di kalangan pelajar agar mereka membesar menjadi warganegara yang berguna dan taat setia kepada keluarga dan negara. TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT DAN NEGARA. Kegiatan ko-kurikulum boleh membantu pelajar dalam menanam sikap suka tolong menolong. di mana pelajar diasuh menghormati ketua. Tetapi apa yang berlaku: * Ada guru yang menerapkan nilai. Tetapi apa yang berlaku di sekolah di mana pihak pentadbiran lebih kepada penunjulan diri di peringkat jabatan seperti Jabatan Pendidikan Negeri (JPN). bertanggungjawab dan berguna menghormati orang tuan dan menghormati adanya perbezaan kebudayaan. 3. Dalam setiap program sekolah sepatutnya masyarakat setempat tidak dilupakan. Jabatan Pendidikan Daerah (PPD) tanpa menjemput masyarakat setempat.

Walaupun perkara ini terdapat dalam etika perguruan tetapi dari segi realitinya hanya pihak guru memainkan peranan tanpa sokongan dari pihak lain.rasmi sekolah seperti Maulidul Rasul. Pihak sekolah boleh menganjurkan berbagai-bagai kursus atau ceramah yang menarik minat ahli-ahli masyarakat seperti tentang agama. akhlak. Guru sepatutnya menjadi rujukan umum dan perlu berada dalam keadaan yang boleh diterima oleh masyarakat. Ini adalah kerana sekolah diwujudkan untuk kepentingan dan keperluan masyarakat. . sepatutnya PIBG dan masyarakat sama-sama memainkan peranan dalam memajukan sekolah . masyarakat Faktor lain yang menjadi tanggungjawab terhadap masyarakat dan negara ialah mewujudkan kerjasama melalui PIBG. gantung persekolahan dan lebih berat lagi buang sekolah.Warga Kementerian perlu visi dan nilai yang dikungsi bersama. kebudayaan dan kecendikiawan masyarakat tetapi biasanya guru lebih bertindak bersendirian dalam hal ini. Guru sememangnya memainkan peranan cergas dalam meninggikan kehidupan moral. Sekolah semestinya memperlihatkan normal-normal. 4. Sebagai seorang yang profesional maka sudah tentulah seseorang guru akan menjaga profesion perguruan dan maruah seseorang guru. kita memerlukan gabungan tenaga. kebudayaan dan falsafah hidup masyarakat. Sebagai contoh masalah merokok yang semakin tinggi di kalangan pelajar sekarang ini hanya pihak sekolah yang cuba mengatasinya dengan mengadakan hukuman rotan. Hari Keluarga. Guru mestilah bertindak dan bertingkah laku yang sopan dan dapat diterima oleh masyarakat kerana sekolah adalah sebahagian daripada masyarakat yang membayangkan matlamat dan hasrat serta aspirasi sesuatu masyarakat. Sekolah sepatutnya rapat dengan masyarakat dan dari masa ke semasa sekolah sepatutnya memberi pertolongan kepada masyarakat dan sebaliknya. Dalam hubungan ini segala tingkah laku guru akan menjadi ikutan kepada masyarakat. moral. Tetapi realitinya perkara ini tidak diberi penekanan dalam pengurusan sesebuah sekolah. 4. Untuk mencapai hasrat kita ke arah mewujudkan word class education dan seterusnya world class nation. serta meyediakan pelajaran secara formal kepada anak-anak ahli masyarakat dan melatih mereka untuk melahirkan mereka rakyat yang berkemahiran untuk masyarakat dan negara. Tetapi terdapat di kalangan ibubapa yang membenarkan anak-anak mereka meghisap rokok di rumah. Sepatutnya pihak ibubapa harus terlibat sama bagi menghargai pengorbanan guru-guru mendidik anak-anak sehingga berjaya. pemikiran dan daya kreatif dari setiap warga Kementerian. Sebagai contoh sambutan Hari Guru setiap tahun ianya dijalankan sendiri oleh warga pendidik. penyakitpenyakit bahaya dan lain-lain lagi. TANGGUNGJAWAB TERHADAP RAKAN SEJAWAT DAN PROFESIOAN PERGURUAN. setempat dijemput sama. Walaubagaimanapun terdapat sekolah di mana PIBG hanya wujud pada namanya sahaja tetapi semua perkara diuruskan oleh pihak sekolah. Perkara ini memberi pengetahuan dan matalamat kepada ahli-ahli masyarakat.1 Mengelakkan diri dari membuat sebarang kenyataan atau ulasan yang boleh mencemarkan nama baik seseorang guru di hadapan pelajar atau ibubapa atau berbuat sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah seseorang guru. Mohd Najib (1996). Maal Hijrah.

menghadiri kursus dalam perkhidmatan. objektif pelajaran jelas.Oleh hal yang demikian kita perlu sama-sama menjaga profesion perguruan supaya pelanggang dan stakeholder kita berasa berpuas hati dan kehendak-kehendak mereka yang sah dapat dipenuhi. memastikan minat serta pengetahuan sedia ada pelajar diambil kira dalam merancang pelajaran. Guru dilarang daripada terlibat dalam aktiviti lain seperti berniaga. guru besar. Kalau diperincikan lagi tentang hal ini makla sudah tentulah banyak lagi tindakan tata tertib yang boleh diambil kepada guru kerana ianya jelas melanggar akta perjanjian sebagai seorang guru. langkah di peringkat perkembangan pelajaran disusun mengikut prinsip dari mudah kepada kompleks dan seterusnya menyediakan penutup yang sesuai sama ada penutut sosial atau kognatif pelajar. ejen insuran. Jiwa dan raga tidak komited kerana ada agenda lain yang lebih menguntungkan sedang menanti. seminar dan guru-guru baru kurang . maka kita perlu melihat kembali struktur dan mekanisme pelaksanaan secara total ke arah mewujudkan sistem pendidikan yang efisyen. Walaupun mereka mengetahui hal ini tetapi perkara ini terpaksa dilakukan kerana keadaan ekonomi yang terdesak berbuat demikian.3 Berusaha dengan sepenuh-penuhnya menunaikan tanggung-jawab kami dengan rajin dan bersungguh-sungguh dan mengekalkannya sejajar dengan kemajuan ikhtisas dan sosial. Tetapi apa yang realitinya berlaku biasanya perkara ini diberikan penekanan semasa latihan mengajar kemudian selepas itu tiada penambahbaikan dibuat. dan kegiatan luar yang boleh menjejaskan kecekapan sebagai seorang guru. Dalam hubungan ini guru perlu menyediakan perancangan pelajaran yang kemas dan teratur. 4. memandu kereta sewa hingga larut malam untuk menambahkan pendapatan.2 Tidak melibatkan diri dalam kegiatan yang boleh menjejaskan kecekapan kami sebagai guru. Berusaha dengan sepenuhnya adalah sangat dituntut supaya peningkatan kecemerlangan dalam semua segi dapat dicapai. 4. ejen jualan langsung kegiatan politik. tepat. Salah satu perkara yang sering ditimbulkan oleh guru-guru ialah biasanya pengetua. Guru sepatutnya berusaha meningkatkan taraf profesionalisme masing-masing. Sehubungan dengan ini maka kita perlu menjaga profesion perguruan maruah seseorang guru. 4. guru penolong kanan dan guru-guru kanan banyak menghadiri mesyuarat. Apa yang masyarakat mahu ialah penghasilan kerja sama ada perkhidmatan atau barangan dikeluarkan tanpa cacat. Dalam hubungan ini ke arah persediaan memasuki alaf baru. Tetapi apa yang berlaku sekarang ada dikalangan guru yang berniaga di pasar malam. dan boleh dipercayai. set induksi yang baik dan dapat menarik minat pelajar. Akibatnya mereka hadir ke sekolah sebagai memenuhi syarat perkhidmatan dan mengajar memenuhi masa yang diperuntukkan sahaja. efektif dan bertaraf dunia.4 Sentiasa berusaha membantu rakan sejawat kami terutamanya mereka yang baru dalam profesion perguruan.

sekolah hingga kepada guru-guru dan kakitangan. Keadaan ini boleh mencemarkan nama baik profesion perguruan. 4. Kita dapat melihat bahawa etika mempunyai kedudukan yang istimewa dalam pengurusan.5 Sentiasa mengawasi diri kami supaya tidak mencemarkan nama baik profesion perguruan. Etika yang baik akan menghasilkan budaya kerja yang cemerlang dan pengurusan yang berkualiti yang akan berakhir dengan hasil perkhidmatan dan barangan yang bermutu tinggi. Segala tingkah laku guru mestilah dijaga kerana ianya menjadi ikutan orang lain. Pejabat Pendidikan Daerah. Antara kesatuan guru ialah National Union Of Teaching Profession (NUTP). Kesimpulan. Sekiranya kita mengikuti sepenuhnya Kod Etika Profesion Perguruan Malaysia maka kita akan mempunyai sifat-sifat luhur. Kita perlu bantu membantu antara satu sama lain supaya sistem pengajaran dan pembelajaran kita bukan sekadar berkesan tetapi mampu memenuhi keperluan sebenar untuk membentuk masyarakat yang berdaya cipta dan mampu menyumbang kepada peradaban dunia. Tetapi malangnya selepas mengikutinya tidak diadakan pula kursus dalaman bagi mendedahkan kepada guru-guru lain terutamanya guru-guru baru. Guru mempunyai beberapa pertubuhan yang besar untuk menjaga kebajikan mereka serta meninggikan mutu profesion perguruan. maka pertubuhan akan berusaha mengatasinya. sebaliknya tedapat jurang atau gap antara mereka dan menyebabkan susah untuk menolong antara satu sama lain. Sebagai seorang yang profesional maka guru hendaklah tidak melakukan sesuatu yang boleh mencemarkan nama baik profesion perguruan. tetapi bilangan guru yang terlibat dalam sesebuah pertubuhan guru adalah kecil. bertanggungjawab dan tahap profesionalisme yang tinggi dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab masing-masing. 4. Kesatuan Guru-guru Malaysia Barat (KGMMB). Dalam keadaan politik sekarang ini nampaknya terdapat dikalangan guru yang gagal untuk mengatasi diri dari terlibat dalam gerakan refomasi dengan membawa pelajar sama terlibat. Sepatutnya mereka saring membantu antara satu sama lain. Jika timbul rasa ketidakadilan. Kod Etika Profesion Perguruan Malaysia perlulah diikuti dan diamalkan sepenuhnya oleh semua warga pendidik kerana ianya merupakan asas kepada perkhidmatan yang menuju kepada pendidikan bertaraf dunia yang diidamkan. Matalamat mewujudkan sistem pendidikan bertaraf dunia dan menjadikan Malaysia pusat kecemerlangan pendidikan di rantau ini adalah merupakan tanggungjawab semua warga Kementerian Pendidikan Malaysia.6 Akan menjadi ahli sesebuah pertubuhan guru. Guru-guru telah diamanahkan . Pendek kata sistem komunikasi guru perlu diperkemaskan di semua peringkat: dari peringkat atasan iaitu Kementerian sehinggalah ke peringkat negeri. Walaupun perkara ini termasuk dalam etika perguruan.didedahkan tentang perkara ini. Sekarang ini banyak koperasi guru ditubuhkan untuk membantu guru seperti Yayasan Guru Malaysia Berhad tetapi bilngan yang menyertainya amat sedikit.

Persatuan Pendidikan Malaysia (Jld 20 No. Kuala Lumpur. beriman. Wan Shamsuddin Wan Mamat (1999). Guru menjunjung amanah sebagai pendidik yang perlu bersikap jujur dan ikhlas terhadap pelajarnya. Pengurusan Personal dan Perancangan Guna Tenaga. Samat Buang. Suara Pendidik. Delma (M) SDN. Dewan Bahasa dan Pustaka. Bhd. Zainal Abidin Mohamed (1998). Kuala Lumpur: Utusan Publiction & Distributions Sdn.untuk membentuk generasi pelajar yang berilmu.BHD. Rozhan Othman (1997). Terengganu. Abdul Halim Hassan (1994). Hisham Altalib (1992). Seorang guru perlu mempunyai moral dan disiplin diri yang diterap dengan jelas dan jitu dalam membentuk diri menjadi seorang guru yang berakhlak mulia. Kuala Lumpur. Pendidikan Moral. Universiti Putra Malaysia. Teori Etika dan Amalan Moral . Etika Pengurusan. Sistem Komunikasi Manusia Dan Haiwan: Satu Perbandingan. Jurnal Dewan Bahasa April 1997. Serdang: Universiti Putra Malaysia. Mustafa Haji Daud (1996). Guru perlu amanah dalam menjalankan tugasnya. Komunikasi Dalam Pengurusan Pendidikan. Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn. sekolah dan pentadbiran organisasi pendidikan secara keseluruhannya. Perancangan Pendidikan PG586. bertakwal. Pengurusan Strategik. . Arof (1999). Institut Aminuddin Baki Sri Layang Genting Highland Pahang.2(SEP) 1998). Panduan Latihan bagi Petugas Islam. Kuala Lumpur. Nurin Enterprise. Rujukan Abdul Rahman Md. berakhlak mulia serta mampu memberi sumbangan kepada pembangunan negara berasaskan kod etika profesion perguruan.Bhd.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->