Kertas Kerja Program Kitar Semula Peringkat Sekolah 2011

SMK DATO HAMZAH, Pelabuhan Klang.
1.0 Pendahuluan Pihak guru dan pelajar SMK Dato Hamzah berhasrat untuk melaksanakan Program Kitar Semula atas kesedaran bahawa kapasiti tapak pelupusan sampah kita yang semakin terhad. Lebih membimbangkan lagi, kini timbul rungutan tentang pencemaran, resapan bahan kimia ke dalam sumber air bawah tanah dan isu-isu keselamatan yang berkaitan. Proses mengitar semula melibatkan usaha mengumpul, memproses dan mengguna semula bahan-bahan yang sebelum ini dianggap sebagai sampah-sarap. Sebagai permulaan, pihak sekolah bercadang untuk mengehadkan pengumpulan terhadap kertas putih, kertas berwarna, surat khabar dan kadbod sahaja memandangkan bahan-bahan ini paling banyak didapati di persekitaran sekolah dan persekitaran sekeliling. Sehubungan dengan perkara ini juga, Kelab Pencinta Alam Sekitar akan turut ditubuhkan bagi memastikan program ini berterusan. Kelab ini akan bertanggung jawab untuk menyelia pengumpulan bahan-bahan dan memastikan program ini berjalan dengan lancar. 2.0 Objektif 2.1 Melatih pelajar untuk mempraktikkan amalan kitar semula dalam kehidupan seharian. 2.2 Memupuk semangat cinta akan alam sekitar dalam diri pelajar. 2.3 Mengurangkan pembuangan sampah di dalam kawasan sekolah. 3.0 Matlamat 3.1 Melahirkan generasi masa hadapan yang cintakan alam sekitar dengan mempraktikkan amalan kitar semula untuk mengurangkan pencemaran, menjimatkan kos, tenaga dan menjimatkan sumber kita. 4.0 Sasaran Seluruh warga SMK Dato Hamzah.

Pengurusan pengumpulan bahan-bahan ini akan dibantu oleh ahli-ahli Kelab Pencinta Alam Sekitar dan guru-guru yang terlibat. 6. Pertandingan akan dijalankan sekali dalam tempoh 3 bulan. Tarikh dan waktu pengumpulan akan diberitahu dari semasa ke semasa melalui papan kenyataan khas yang akan disediakan.0 Pelaksanaan Tarikh: Februari 2011 Tempat: Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Hamzah Masa: Sepanjang tahun 2011 Aktiviti Pada bulan 24 Februari 2011. kedua dan ketiga akan dipilih berdasarkan berat bahan yang dikumpulkan.0 Kos Pendapatan Surat khabar/kertas/majalah = RM0. Pertandingan akan diadakan bagi dua sesi secara berasingan.25 per kg Kadbod = RM0. pihak sekolah akan mengadakan Majlis Pelancaran Program Kitar Semula peringkat sekolah bagi memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar mengenai program ini. Pengumpulan akan dijalankan sekali bagi setiap tempoh 2 minggu dan bahan-bahan tersebut akan dikumpulkan di blok F. iaitu bagi sesi pagi dan petang dan pemenang pertama.28 per kg Perbelanjaan RM 50 akan diperuntukkan untuk hadiah pelajar-pelajar yang mendapat tempat dalam pertandingan pengumpulan bahan kitar semula yang paling banyak.5. akan dijalankan pertandingan pengumpulan bahan kitar semula yang paling banyak. . Pihak sekolah akan menjemput penceramah yang akan memberikan penerangan ringkas mengenai kitar semula dan seterusnya menerangkan langkah-langkah yang betul dalam mengendalikan bahan-bahan yang boleh dikitar semula dan akan turut diadakan pameran ringkas. Bagi menarik minat pelajar untuk menyertai kempen ini.

.................. diharapkan perasaan cintakan alam sekitar dapat disemai di dalam diri setiap warga sekolah ......0 Penutup Kejayaan pelaksanaan Program Kitar Semula ini bergantung kepada kerjasama dan komitmen yang tinggi daripada seluruh warga SMK Dato Hamzah terutama guru dan pelajar.... Disediakan oleh: Disahkan oleh: .. menjadikan persekitaran sekolah lebih bersih dan kondusif dan seterusnya mengurangkan masalah pencemaran yang semakin membimbangkan kini.....7... (Cik Nur Zafira bt Noor Azizan) ............ Melalui program ini.... (Pn Hjh Noor Mala bt Hamzah) Pengetua SMK Dato Hamzah ......................... Semoga usaha murni ini mendapat kerjasama dan komitmen yang tinggi daripada semua pihak untuk memastikan kesejahteraan semua pihak....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful