P. 1
ikatan

ikatan

|Views: 162|Likes:
Published by Fuad Najmie Mustapa

More info:

Published by: Fuad Najmie Mustapa on Apr 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2012

pdf

text

original

IKATAN & SIMPULAN

SIMPULAN BUKU SILA Untuk sambung dua utas tali yang sama besar.Suatu simpulan yang tegap dan tidak mudah lucut.Ia digunakan untuk mengikat benda -benda kecil seperti mengikat layar kapal, bungkusan, mematikan simpulan pada anduh, dan mengikat khemah yang dilipat.

____________________________________________ TINDIH KASIH Digunakan untuk membuat tanjul yang tidak boleh mencerut.Ia juga digunakan untuk kerja -kerja menyelamat,iaitu dengan cara mengikatkan tali pada pinggang. Sebenarnya,terdapat pelbagai jenis tindih kasih yang terdapat dalam silibus ikatan 7 simpulan tali, tetapi adalah di antaranya yang paling asas, dan biasa dipelajari dalam krs.

_________________________________________________ __________ SIMPULAN BUNGA KETI Untuk sambung dua utas tali yang tidak sama besar atau tali yang berlainan jenisnya.Digunakan untuk sambung tali penarik bendera ke tali di penghujung bendera dalam flag break.

__________________________________________________ SIMPULAN PENGAIL Untuk sambung dua utas tali yang halus, licin, dan sama besar seperti tali pancing.Ia digunakan oleh nelayan untuk mengikat tali pukat dan jala.

(ikatan balak juga boleh digunakan dalam ikatan untuk membuat gejet selain ikatan manuk) __________________________________________________ SIMPULAN ANGKA NOMBOR LAPAN Merupakan satu simpul pengunci yang tidak mudah dilepaskan. . dan mudah terikat.Simpul angka no. tiang kapal.Permulaan kepada ikatan serong. __________________________________________________ IKATAN BALAK Ia digunakan untuk mengikat kayu balak. ikatan silang gunting.Ia berfungsi sebagai permulaan dan penamat atau untuk mematikan ikatan seraya.8) ke hujung tali untuk keamanan. atau bungkusan yang besar supaya mudah ditarik.Jika ikatkan simpulan rama-rama ini di hujung tali. Simpul ini mudah terikat di tebgah sebuah tali apabila anda tidak memiliki tambatan akhir. ikatkan sebuah stopper knot bebas() contohnya simpulan angka no. ikatan lantai. __________________________________________________ SIMPULAN RAMA-RAMA Simpulan ini dianggap sebagai suatu simpulan yang paling aman.______________________________________________________________ IKATAN MANUK Ikatan ini digunakan untuk mengikat tali pada kayu balak. tiang atau pancang. kuat.Ikatan ini juga digunakan untuk membuat gejet(permulaan bagi ikatan ikatan yang telah disebutkan diatas tadi).8 ini juga merupakan salah satu daripada stopper knots. ikatan silang nombor lapan.

SI L Untuk e uat tanjul itengah-tengah tali Tanjul itu i asukkan keliling ada dangan tujuan untuk enarik sesuatu arang E E C D C B 8A@9 87 6 55555555555555555 55555555555555555555555555555555 5 3 2 1 1 4 21 1 3 3 ) ( 0) ( &% $ ################## #################'############## # ' ' ' ¨¨  ! ©   " © " © ! © ¨        ¨       © © ¨ © ©  © ¨   ¨  ¢  ¦ £ £ ¥¤ £¢ ¡                           ¡  §                         SI L Di e i i LIT / LILIT e i i e SI i e L i i e e i i e o o / e .L SI SI Fungsinya adalah untuk enurunkan orang dari angunan yang tinggi atau juram dengan memasukkan tanjul yang ke il keliling dada dan tanjul yang esar keliling kaki atau eli atan lutut.

________________________________________________ SI L N NC I Digunakan untuk aktiviti mendaki@ turun ukit.tiang. __________________________________________________ SI L LI Digunakan untuk memendekkan tali tanpa memotongnya serta untuk menguatkan tali pada ahagian yang reput.akhir sekali dimatikan dengan simpul manuk juga.kemudian lilit dengan kemas dan ketat . R QH V UT UT PG I HG X Y Y F S W .buluh atau tiang bagi membuat jambatan.1).Langkah pertama dimulakan dengan simpul manuk(cuba lihat gambar no.bendera dan lain-lain.menara.gejet. __________________________________________________ I T N SERAYA Digunakan untuk mengikat kayu.hendak putus atau rosak.

__________________________________________________ IKATAN SILANG GUNTING Untuk menguatkan batang kayu yang lemah dan untuk menyambung dua batang kayu b uluh untuk membuat kaki yang bersilang. a ` .__________________________________________________ IKATAN SERONG SILANG untuk merapatkan dan mengikat dua batang kayu bersilang.

-------------------------------------------------------------------Ikatan dan simpulan dapat dibahagikan kepada beberapa penggunaannya seperti: 1.gejet.Memancing 4. _____________________________________________________ b .Kehidupan seharian 3.menara.Seni 5.Bidang Perkapalan dan sebagainya.Mencari dan Menyelamat 7.Pengakap 6..dan menyambung kayudengan mengikat tiga batang kayu buluh yang sama besar.Mendaki 2._________________________________________________ SILANG TUNGKU Ikatan ini adalah digunakan untuk membuat jambatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->