P. 1
IMPLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

IMPLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

|Views: 288|Likes:
Published by Mohd Hafizi PiJie

More info:

Published by: Mohd Hafizi PiJie on Apr 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/02/2013

pdf

text

original

IMPLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

kesucian dan keikhlasan serta amalan-amalan yg mulia . terhormat dan mulia Membiasakan diri murid dengan adab-adab yg mulia Membiasakan murid dengan kebersihan. rohani dan jasmani secara bersepadu dan seim bang ke arah pembentukan insan soleh yang membawa kebaikan di dunia dan akhirat. akhlak. Pengertian Falsafah Islam boleh dilihat dari dua sudut iaitu Falsafah teori ialah mengetahui sesuatu yang ada dan Falsafah amalan dapat mengetahui sesuatu yang seharusnya diwujudkan dalam perbuatan PENDIDIKAN DARI PERSPEKTIF ISLAM ³ Satu proses secara berterusan memupuk seluruh potensi semulajadi manusia dari segi intelek. Seterusnya ialah Ilmu Matematik ilmu yang berkaitan dengan peng hitungan dan astronomi dan terakhir ialah Ilmu Ketuhanan ianya tidak berkaitan dengan benda sama sekali .´ TUJUAN PENDIDIKAN ISLAM Mendidik murid supaya berakhlak mulia Mendidik roh supaya halus dan sempurna Mengasuh murid melakukan yang baik.KONSEP FALSAFAH ISLAM Falsafah Islam mempunyai tiga aspek iaitu Ilmu Fizik ilmu ini berasaskan benda.

pendidikan akhlak (Al -khuluqiyah). pendidikan jasmani (Al jismiyah). Penyampaian ilmu adalah amanah Allah. berkembang sesuai dgn kajian dan penyelidikan yg pelbagai bidang.W. Peningkatan manusia haruslah berdasarkan aspek kehidupan dgn ilmu pengetahuan. Pendidikan Islam berkaitan realiti masyarakat dlm hubungannya dgn kebudayaan sosial. . beriman.T. Falsafah Pendidikan Islam adalah berdasarkan Al-Quran sbg rujukan utama. dan pendidikan seks (Al-jinisiyah) FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM Pendidikan menurut Islam adalah usaha membaiki diri supaya membentuk sifat kesempurnaan. Hidup dalam masyarakat dgn harmoni.T. yang bertakwa Melahirkan insan yg taat kepada Allah S. aman dan damai dan seterusnya mendapat keredaan d an kesejahteraan di akhirat BIDANG PENDIDIKAN ISLAM Bidang pendidikan islam mempunyai 7 jenis pendidikan dalam islam iaitu pendidikan iman(Al imaniyah). Bersifat dinamik. ekonomi dan politik. pendidikan mental (Al -aqiliyah).MATLAMAT PENDIDIKAN ISLAM Membentuk dan memperkembangkan insan supaya menjadi muslim yg berilmu. beramal soleh d an berperibadi mulia ke arah melengkapkan diri serta bertanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah S. Pendidikan Islam juga menyatupadukan pendidikan ilmu keduniaan dan ilmu akhirat. pendidikan social (Al-ijlimaiyah).W. pendidikan jiwa (Al-nafsiyah).

TOKOH PENDIDIKAN ISLAM . Bahasa adalah asas kpd semua kanak -kanak semasa pembelajaran. Memberi nasihat secara yg baik. latih tubi. Pembacaan al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. pengukuhan dan perbezaan individu. Pengajaran di prasekolah perlu diberi contoh yg konkrit. Kanak-kanak digalakkan bermain untuk kuatkan otot.pemerhatian.berusaha. Mengajar daripada yang mudah kepada yang susah secara berperingkat peringkat. . Masa belajar tidaklah terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa. y y Imam Al-Ghazali Ibnu Khaldun Imam Al-Ghazali Beliau banyak memperkatakan tentang persediaan untuk belajar. beri kerehatan selepas belajar. bukan menempelak mereka. Dasar Pendidikan Islam ialah tauhid. bahan maujud dan gunakan alat bantu mengajar. Guru tidak perlu mengharap ganjaran tetapi menunjukkan tingkah laku yg baik. Kanak-kanak harus dididik dgn kasih sayang. Kanak-kanak jangan diajar perkara yang susah yang boleh menyebabkan tidak mahu belajar dan membenci pengajaran. Guru perlu mengajar mengikut kemampuan murid. ilmu wahyu. motivasi. manusia berpotensi memperkembang moral dan kerohanian serta kehidupan di dunia dan akhirat.

Mengajar drp yg mudah kpd yg susah secara berperingkat -peringkat. . latih tubi. motivasi. Pengajaran di prasekolah perlu diberi contoh yg konkrit. bahan maujud dan gunakan alat bantu mengajar. Kanak-kanak jgn diajar perkara yg susah yg boleh menyebabkan tidak mahu belajar dan membenci pengajaran.pemerhatian. pengukuhan dan perbezaan individu.berusaha.Ibnu Khaldun Beliau banyak memperkatakan tentang persediaan untuk belajar.

IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA .

Melahirkan manusia yang berbudi bahasa. Mewujudkan perkembangan yang seimbang di dalam diri individu dengan nilai-nilai keislaman. Melahirkan manusia yang bercita-cita tinggi. Melahirkan manusia yang bertakwa kepada Allah. Skop dalam bidang pendidikan disebarkan secara menyeluruh dan meluas. Fahaman idealistik dan realisme serta usaha untuk membentuk individu yg beriman .

Melahirkan manusia yang bertakwa kpd Allah. . Melahirkan manusia yang bercita-cita tinggi.Melahirkan manusia yang berbudi bahasa. Mewujudkan perkembangan yang seimbang di dalam diri individu dengan nilai-nilai keislaman. IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA Fahaman idealistik dan realisme serta usaha untuk membentuk individu yang beriman Skop dalam bidang pendidikan disebarkan secara menyeluruh dan meluas.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->