P. 1
IMPLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

IMPLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

|Views: 288|Likes:
Published by Mohd Hafizi PiJie

More info:

Published by: Mohd Hafizi PiJie on Apr 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/02/2013

pdf

text

original

IMPLIKASI FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

Pengertian Falsafah Islam boleh dilihat dari dua sudut iaitu Falsafah teori ialah mengetahui sesuatu yang ada dan Falsafah amalan dapat mengetahui sesuatu yang seharusnya diwujudkan dalam perbuatan PENDIDIKAN DARI PERSPEKTIF ISLAM ³ Satu proses secara berterusan memupuk seluruh potensi semulajadi manusia dari segi intelek.KONSEP FALSAFAH ISLAM Falsafah Islam mempunyai tiga aspek iaitu Ilmu Fizik ilmu ini berasaskan benda. terhormat dan mulia Membiasakan diri murid dengan adab-adab yg mulia Membiasakan murid dengan kebersihan. Seterusnya ialah Ilmu Matematik ilmu yang berkaitan dengan peng hitungan dan astronomi dan terakhir ialah Ilmu Ketuhanan ianya tidak berkaitan dengan benda sama sekali . kesucian dan keikhlasan serta amalan-amalan yg mulia .´ TUJUAN PENDIDIKAN ISLAM Mendidik murid supaya berakhlak mulia Mendidik roh supaya halus dan sempurna Mengasuh murid melakukan yang baik. rohani dan jasmani secara bersepadu dan seim bang ke arah pembentukan insan soleh yang membawa kebaikan di dunia dan akhirat. akhlak.

pendidikan jasmani (Al jismiyah). pendidikan akhlak (Al -khuluqiyah). pendidikan mental (Al -aqiliyah). Pendidikan Islam berkaitan realiti masyarakat dlm hubungannya dgn kebudayaan sosial.T. .W. pendidikan jiwa (Al-nafsiyah). dan pendidikan seks (Al-jinisiyah) FALSAFAH PENDIDIKAN ISLAM Pendidikan menurut Islam adalah usaha membaiki diri supaya membentuk sifat kesempurnaan.T. Hidup dalam masyarakat dgn harmoni. Peningkatan manusia haruslah berdasarkan aspek kehidupan dgn ilmu pengetahuan.MATLAMAT PENDIDIKAN ISLAM Membentuk dan memperkembangkan insan supaya menjadi muslim yg berilmu. Penyampaian ilmu adalah amanah Allah.W. Falsafah Pendidikan Islam adalah berdasarkan Al-Quran sbg rujukan utama. Bersifat dinamik. beriman. ekonomi dan politik. Pendidikan Islam juga menyatupadukan pendidikan ilmu keduniaan dan ilmu akhirat. aman dan damai dan seterusnya mendapat keredaan d an kesejahteraan di akhirat BIDANG PENDIDIKAN ISLAM Bidang pendidikan islam mempunyai 7 jenis pendidikan dalam islam iaitu pendidikan iman(Al imaniyah). yang bertakwa Melahirkan insan yg taat kepada Allah S. beramal soleh d an berperibadi mulia ke arah melengkapkan diri serta bertanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah S. berkembang sesuai dgn kajian dan penyelidikan yg pelbagai bidang. pendidikan social (Al-ijlimaiyah).

Guru tidak perlu mengharap ganjaran tetapi menunjukkan tingkah laku yg baik. y y Imam Al-Ghazali Ibnu Khaldun Imam Al-Ghazali Beliau banyak memperkatakan tentang persediaan untuk belajar. Dasar Pendidikan Islam ialah tauhid.pemerhatian. Bahasa adalah asas kpd semua kanak -kanak semasa pembelajaran. Pembacaan al-Quran harus diajar sebelum menghafalnya. latih tubi. Pengajaran di prasekolah perlu diberi contoh yg konkrit. TOKOH PENDIDIKAN ISLAM . . bahan maujud dan gunakan alat bantu mengajar. Kanak-kanak digalakkan bermain untuk kuatkan otot. Kanak-kanak harus dididik dgn kasih sayang. motivasi. Memberi nasihat secara yg baik. manusia berpotensi memperkembang moral dan kerohanian serta kehidupan di dunia dan akhirat. Kanak-kanak jangan diajar perkara yang susah yang boleh menyebabkan tidak mahu belajar dan membenci pengajaran. pengukuhan dan perbezaan individu. beri kerehatan selepas belajar. Guru perlu mengajar mengikut kemampuan murid. Masa belajar tidaklah terlalu panjang kerana boleh menyebabkan lupa. ilmu wahyu. Mengajar daripada yang mudah kepada yang susah secara berperingkat peringkat.berusaha. bukan menempelak mereka.

motivasi. .Ibnu Khaldun Beliau banyak memperkatakan tentang persediaan untuk belajar.pemerhatian. latih tubi. Mengajar drp yg mudah kpd yg susah secara berperingkat -peringkat.berusaha. Kanak-kanak jgn diajar perkara yg susah yg boleh menyebabkan tidak mahu belajar dan membenci pengajaran. Pengajaran di prasekolah perlu diberi contoh yg konkrit. pengukuhan dan perbezaan individu. bahan maujud dan gunakan alat bantu mengajar.

IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA .

Mewujudkan perkembangan yang seimbang di dalam diri individu dengan nilai-nilai keislaman. Fahaman idealistik dan realisme serta usaha untuk membentuk individu yg beriman . Melahirkan manusia yang bertakwa kepada Allah. Melahirkan manusia yang bercita-cita tinggi. Melahirkan manusia yang berbudi bahasa. Skop dalam bidang pendidikan disebarkan secara menyeluruh dan meluas.

Melahirkan manusia yang bercita-cita tinggi.Melahirkan manusia yang berbudi bahasa. IMPLIKASI TERHADAP PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA Fahaman idealistik dan realisme serta usaha untuk membentuk individu yang beriman Skop dalam bidang pendidikan disebarkan secara menyeluruh dan meluas. Melahirkan manusia yang bertakwa kpd Allah. . Mewujudkan perkembangan yang seimbang di dalam diri individu dengan nilai-nilai keislaman.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->