RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN KSSR B.

MELAYU TAHUN 1

Tema Tajuk

Ekonomi Buah-buahan tempatan 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur

FU

SK 4.1.1 SP 3.2

FS

SK 3.2.4 SP

Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas Menulis perkataan yang mengandungi dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonen bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas.

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat; Objektif a) Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian dengan betul b) Menulis lapan daripada empat belas buah-buahan yang terdapat dalam seni kata lagu dengan betul dan tulisan yang kemas. Ilmu : Sains, muzik Nilai : Mensyukuri, menghargai KBT : Keusahawanan, TMK, Kreativiti dan inovasi, Kontekstual, Konstruktivisme EMK : Keusahawanan, TMK, Kontekstual, Kontruktivisme Kata nama am Kata adjektif Kad gambar, kad perkataan, lembaran kerja, peralatan TMK.

PK

SB

Media

Murid mendengar dan menjawab teka-teki siapa saya yang dibaca oleh rakan/guru 2. Permainan mencari pasangan . Murid menyebut seni kata lagu yang dipapar oleh guru dengan betul. LANGKAH 2 1. Bersoal jawab berkaitan seni kata lagu dengan sumber ekonomi. 3. LANGKAH 1 1.jem dll yang boleh dijual LANGKAH 3 1. Menyalin semula seni kata lagu Buah-buahan Tempatan .Murid mencari pasangan gambar dengan perkataan yang digantung pada badan. *Latihan tambahan PENGISIAN KURIKULUM KBT KB CATATAN KBT -Kecerdasan pelbagai. 2. Murid menulis nama buah-buahan tempatan yang terdapat dalam seni kata lagu dengan betul dan tulisan yang kemas. Guru mengaitkan aktiviti dengan isi pelajaran. muzik -Pembelajaran Kontekstual -Keusahawanan SB -Kata nama am TMK KBT KB -Pembelajaran Kontekstual -Konstruktivisme -Kad perkataan -Kad gambar -Carta seni kata lagu KBT -Pembelajaran kontekstual -Konstruktivisme KP-Visual ruang KP-muzik -Buku latihan TMK Carta seni kata lagu .AKTIVITI SET INDUKSI 1. 2. Murid diperdengarkan rakaman lagu Buah-buahan Tempatan 2. Murid menyanyi lagu Buah-buahan Tempatan bersama iringan muzik dengan gerak laku secara didik hibur. muzik TMK -Carta dan seni kata lagu KBT -Kecerdasan pelbagai. Mengeja nama buah-buahan yang terdapat dalam seni kata lagu. Contoh soalan : Apa yang boleh dilakukan jika di rumah kamu terdapat banyak buah rambutan? -dijual -diproses menjadi jeruk. PENTAKSIRAN 1. Murid menyanyi lagu Buah-buahan Tempatan bersama iringan muzik dengan gerak laku secara didik hibur. 2. Murid menyebut nama buah-buahan yang terdapat dalam seni kata lagu secara latih tubi. LANGKAH 4 1. 3. Murid menyebut seni kata lagu Buah-buahan Tempatan dengan betul.

BUAH-BUAHAN TEMPATAN Ciku manggis dan durian kelapa juga rambutan cempedak dan jambu batu belimbing langsat pulasan Duku nangka pisang mangga Semua enak dimakan Mari kawan mari semua Makan buahan tempatan .

NAMA BUAH-BUAHAN TEMPATAN Padankan gambar dengan nama buah-buahan yang diberi Durian Ciku Pisang Manggis Duku .

.Set induksi Warna saya hijau Badan saya berduri Isi saya kuning Siapakah saya? *Guru perlu bersedia dengan soalan -soalan alternative tentang buah-buahan bagi memfokuskan murid dalam set induksi.