P. 1
PERKEMBANGAN DASAR LUAR ,TOPIC 12

PERKEMBANGAN DASAR LUAR ,TOPIC 12

|Views: 163|Likes:
Published by norsiababa

More info:

Published by: norsiababa on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/16/2012

pdf

text

original

PERKEMBANGAN DASAR LUAR NEGARA SELEPAS MERDEKA y Tunku Abdul Rahman (1957 1970), dasar luar Malaysia - pro

-Barat dan antikomunis

y

Tun Abdul Razak Hussein (1970 1976), pembangunan dan integrasi sosial - hubungan diplomatik - tanpa mengira ideologi politik. Tun Hussein Onn (1976 1981), kerjasama pertahanan dan keselamatan negara. Tun Dr. Mahathir Mohamad, (1981 2003) hubungan ekonomi dan mengekalkan dasardasar sebelumnya. Selain itu, soal keamanan dan keadilan masyarakat antarabangsa .

y y

Mengapa Perlu ada Dasar Luar? y y y y y y y y Persekitaran Geostrategik Struktur Politik Negara Demografi Keselamatan Negara Faktor Sejarah Faktor Ekonomi Undang-undang Antarabangsa Faktor Globalisasi

objektif-objektif dasar luar negara 1. Untuk menjaga, mempertahan dan memajukan kepentingan Malaysia di arena antarabangsa; 2. Menjaga dan mempertahankan kemerdekaan, kedaulatan dan keselamatan Malaysia; 3. Mempertahankan prinsip menghormati kemerdekaan dan kedaulatan wilayah melalui dasar tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain. 4. Menangani perkembangan dan cabaran politik, ekonomi, keselamatan dan sosial di peringkat antarabangsa 5. Mempertahan dan memajukan hak, kepentingan dan aspirasi Malaysia dalam semua bidang; 6. Memupuk hubungan baik serta meningkatkan kerjasama dengan negara-negara lain.

dianggotai 10 buah negara termasuk. Apa itu Kerjasama Serantau Asean juga telah mengambil langkah dengan mewujudkan Komuniti Asean menjelang tahun 2020 y y Menyelesaikan sebarang pertelingkahan secara aman melalui rundingan. perkhidmatan. Hubungan ini merangkumi bidang politik. ekonomi dan kebudayaan. Menangani cabaran-cabaran yang merentasi sempadan yang boleh memberi kesan negatif kepada pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat. Memastikan supaya tidak wujud di rantau ini sebarang senjata pemusnah besar-besaran dan supaya rantau ini bebas daripada ancaman senjata tersebut. hubungan serantau dan pelbagai hala dengan negaranegara asing dan pertubuhan-pertubuhan antarabangsa. Mempromosi pelaburan dan perdagangan dengan negara-negara asing. kewangan. Brunei. keselamatan dan . 2. 3. pelaburan. Malaysia menandatangani deklarasi penubuhan ASEAN di Bangkok. . Vietnam. Laos dan Myanmar. konsular. Republik Korea. India. Jepun. Australia dan New Zealand. akan dapat mewujudkan satu pasaran tunggal dan pusat pengeluaran setempat di mana barangan. pentadbiran am. buruh dan modal untuk pelaburan boleh beraliran secara bebas di antara negara Asean. Mengendalikan aktiviti perkhidmatan.Kementerian Luar Negeri objektif kementerian 1. 4. y y y Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) y y y ASEAN 8 Ogos 1967. Menguruskan hubungan dua hala. Menjalankan aktiviti-aktiviti penerangan bagi mengunjur imej negara di luar negeri. mewujudkan kawasan perdagangan bebas (FTA) antara Asean dengan negara-negara jiran seperti Repulik rakyat China.

perkhidmatan. projek vaksin Hepatitis B dan sebagainya. Pelaksanaannya telah diagihkan kepada beberapa buah negara ASEAN seperti RESCAM untuk melatih guru sains dan matematik di Pulau Pinang.Kejayaan-kejayaan yang Dicapai oleh ASEAN y y Konsep Zone of Peace and Neutral (ZOPFAN) Konsep South East Nuclear Weapons Free Zone (SEANWFZ) Konsep ini membawa maksud seluruh rantau ASEAN adalah bebas senjata dan dari ujian senjata nuklear. Melalui ASEAN+3 i membentuk sebuah Komuniti Asia Timur (East Asia Community). ASEAN pasti boleh berbangga apabila berjaya menghapuskan tarif ke atas 11 sektor utama yang akan dilaksanakan oleh enam negara menjelang 2007 iaitu Malaysia. ASEAN telah menubuhkan Persidangan Menteri-menteri Pelajaran ASEAN (SEAMEO). Tiga pendekatan o meneruskan integrasi ekonomi secara lebih meluas. bekerjasama dalam bidang penyelidikan penyakit-penyakit seperti Denggi. Bagi aspek integrasi ekonomi. modal dan pembangunan ekonomi serta mengurangkan kemiskinan. Indonesia. sukan dan telekomunikasi. Pesta Kebudayaan ASEAN. Penubuhan Wawasan ASEAN 2020 bagi mewujudkan rantau ekonomi ASEAN yang mempunyai daya saing yang tinggi. Kerjasama antara ASEAN. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah menggariskan tiga pendekatan baru Malaysia bagi meningkatkan kerjasama ekonomi dengan ASEAN. Thailand. Jepun dan China. Hepatitis dan Coxsakie B. INOTEC di Filipina penyelidik pertanian dan TROMPED di Negara Thai kesihatan awam. Filipina dan Brunei. Myanmar dan Vietnam akan dilaksanakan pada 2012. pertukaran berita dan penyiaran TV/Radio antara RTM dengan TVRI dan RTB. maju dan stabil dengan memastikan kebebasan kemasukan barang-barang. Singapura. y y y y y . o mengembangkan rangkaian dengan negara-negara rakan dagang dan o mempromosikan inisiatif pembangunan serantau. Pesta Filem ASEAN. Sukan SEA. RELC meningkatkan prestasi penguasaan bahasa Inggeris di Singapura. Korea. Projek Ekonomi Kerjasama dalam bidang ekonomi pula merangkumi projek baja urea. Kemboja. pelaburan. manakala empat lagi negara anggota iaitu Laos. Kerjasama Pendidikan berkongsi kepakaran untuk dipelajari oleh penuntut-penuntut dari negara anggota.Tahun Melawat ASEAN pada tahun 1996. Kerjasama dalam Bidang Sosial dan Kebudayaan Merangkumi aspek kebudayaan dan kesenian. ASEAN+3.

Mengutuk dasar penghapusan etnik Islam di Bosnia-Herzegovina. . Matlamat Penubuhan Untuk mewujudkan persahabatan dan perpaduan.Pertubuhan Persidangan Negara-negara Islam (OIC) ditubuhkan pada tahun 1971. pembangunan ekonomi. Keanggotaan . Organisation of Islamic Conference (OIC) dianggotai oleh 57 buah negara Islam Asia. termasuk Malaysia. Peranan Malaysia dalam Komanwel 1. Bagi mengeratkan lagi ikatan silaturahim antara negara Islam. Mengkritik campur tangan Rusia di Afghanistan. ekonomi. masalah perdagangan antarabangsa. sains dan teknologi. pertanian dan perundangan yang baik antara semua negara bekas jajahan British. Membangunkan ekonomi serta sosial negara Afrika dengan membina infrastruktur ekonomi dan pembangunan. menyarankan badan dunia menangani isu-isu ketidakadilan perdagangan dunia. Mmenyokong perjuangan rakyat Palestin. pertahanan.Dianggotai oleh negara-negara bekas tanah jajahan British. Dalam Persidangan Ketua-ketua Negara Komanwel (CHOGM) di Bahamas (1985) dan di Vancouver (1987). OIC juga akan menjadi rujukan dalam mengatasi segala kekeliruan mengenai hukum-hakam yang dihadapi oleh umat Islam sejagat. pendidikan. Malaysia telah menganjurkan Musabaqah al-Qur¶an pada tiap-tiap tahun. Timur Tengah dan Afrika Matlamat Penubuhan y mewujudkan kerjasama antara semua negara Islam dalam bidang seperti sosial. membendung segala unsur jahat yang menindas umat Islam di seluruh dunia. y y Komanwel merupakan pertubuhan negara-negara bekas tanah jajahan British. y Peranan Malaysia dalam OIC y y y y y Penubuhan Bank Pembangunan Islam. pertukaran maklumat kewangan dan sebagainya untuk meninggikan syiah Islam. penjajahan dan penentangan terhadap isu Apartheid di Afrika Selatan. Malaysia juga telah membuat pelaburan di beberapa buah negara OIC seperti Petronas di Iran. penjajahan politik dan ekonomi serta masalah Apartheid. Penyertaan Malaysia bermula sebaik sahaja mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.

misalnya Malaysia mendapat bantuan ketenteraan khususnya untuk peringkat 10 tahun selepas kemerdekaan. pembangunan sains dan teknologi. A. Dalam bidang pendidikan. Mengadakan latihan ketenteraan bersama dengan beberapa buah negara Komanwel. Sidang Kemuncak Ke-10 OIC [16-18 Oktober 2003]. b. masalah dadah. Mesyuarat Kumpulan Sierra Leone [13-14 Jun 2002]. Sidang Ke-27 Menteri-Menteri Luar OIC [27 Jun 2000]. mendapat khidmat nasihat mengenai pendidikan. Pengenalan Rancangan Colomb0. Penubuhan tabung antarabangsa untuk pemeliharaan alam sekitar.2. kewangan dan sebagainya. dan berbagai mesyuarat lain di peringkat Menteri dan juga pegawai-pegawai kanan dan jawatankuasa di bawah naungan OIC. c. Ekoran kemerosotan dan pencemaran alam sekitar a. antaranya ialah Sesi Luar Biasa Menteri-Menteri Luar Negara Islam Mengenai Keganasan [1-3 April 2002]. 3. Universiti Islam Antarabangsa dan sebagainya. kesihatan dan sebagainya. Isu yang dibincangkan ialah isu Apartheid. 5. teknikal. Malaysia juga telah mendapat sokongan oleh negara-negara maju dalam Komanwel umpamanya pemberian status Skim Keutamaan Am (GSP) bagi barangan Malaysia. Malaysia juga telah menjadi tuan rumah kepada banyak Persidangan dan Mesyuarat yang penting. Dalam bidang pertahanan. kebuluran dan kemiskinan di Afrika. negara-negara OIC turut memajukan pendidikan penubuhan universiti-universiti Islam seperti Universiti Al-Azhar. Faedah kerjasama pertahanan. ekonomi antarabangsa. pertanian. konflik Asia Barat. 7. mengadakan Mesyuarat Khas Peringkat Menteri Luar OIC Mengenai Timur Tengah pada bulan April 2004 untuk membincangkan masalah di Palestin dan Iraq. Malaysia dipilih menjadi tuan rumah Persidangan CHOGM pada tahun 1989. perdagangan. HSC dan dalam bidang sosial pula.level. Mengatasi masalah penipisan lapisan ozon. cukai bagi barangan Malaysia direndahkan dan secara tidak langsung akan meningkatkan persaingan barangan Malaysia dengan barangan negara lain di pasaran luar. Mesyuarat susulan peringkat pegawai kanan mengenai Pelancongan [5-7 September 2003]. 8. d. kemerdekaan Namibia. 4. . perpaduan negara-negara Komanwel telah disalurkan melalui aktiviti sukan. iaitu Sukan Komanwel yang mana Malaysia telah menjadi tuan rumah pada tahun 1998 6. Melalui skim ini. Pengurusan perhutanan dan pertanian di negara-negara maju dan sedang membangun. pertanian. Pengurangan pencemaran laut. pendidikan. misalnya negara Komanwel telah memberi nasihat dalam penubuhan maktab-maktab perguruan. konflik Afghanistan dan Kampuchea dan isu alam sekitar.

Egypt. Sri Lanka. UNCTAD. Jamaica. membanteras penyalahgunaan dadah. Mexico. f. memimpin negara-negara Kumpulan 77 yang ditugaskan untuk membincangkan isu-isu pembangunan dunia. b. PBB Malaysia menyertai PBB pada 17 September 1957 selepas mencapai kemerdekaan.Malaysia juga diberi tanggungjawab mengetuai Delegasi OIC Peringkat Menterii menggesa Kuartet mengambil langkah segera menyelesaikan konflik Israel-Palestin. Nigeria. Brazil. 2. UNISOM. g. . Peru. c. menjadi pemimpin ICDATT. IMF. Indonesia. UNPROFOR. Senegal. K-15 terdiri daripada Algeria. d. ILO. Objektif Penubuhan menjamin kedaulatan dan hak semua negara anggota serta tidak ada negara yang boleh campur tangan dalam hal-ehwal negara lain. perdagangan dan teknologi. mewujudkan sebuah masyarakat dunia yang aman. Chile. UNESCO. iaitu 1. Objektif Penubuhan K-15 diwujudkan untuk memupuk lebih kesefahaman dan faedah kerjasama di antara negara membangun terutama sekali dalam bidang pelaburan. Malaysia. Argentina. Penglibatan Malaysia dalam PBB 1. kerjasama dalam pelbagai bidang adalah diperlukan. Perhimpunan Agung PBB 2. PBB memainkan peranan dalam dua perkara yang berkaitan dengan politik dunia. Venezuela dan Zimbabwe. e. Untuk itu. WHO. Majlis Keselamatan Untuk melaksanakan agenda PBB beberapa sekretariat ditubuhkan seperti: a. Kenya. India.

3. 2. Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) ditubuhkan pada 1989 adalah disebabkan peningkatan ketidak bergantungan diantara ekonomi negara-negara Asia-Pasifik dan menggambarkan anggaran separuh daripada perdagangan dunia. Dalam hal ini. negara maju akan membelinya dengan harga yang murah dan fenomena ini jika dibiarkan akan menyebabkan negara membangun semakin miskin. Kerjasama Selatan-Selatan (KSS) Tujuan Ditubuhkan KSS ditubuhkan dengan tujuan untuk memelihara kepentingan ekonomi negara-negara membangun dan mengelakkan tekanan daripada negara-negara maju seperti AmerikaSyarikat. Somalia (1995). 3. Mengatasi masalah ketidaktentuan harga bahan mentah yang disebabkan tekanan negara maju. Penubuhan oleh Datuk Seri Dr. . terlibat dalam melaksanakan dasar PBB seperti menghantar pasukan pengaman di Congo (1961). Keadaan ini juga menyebabkan negara membangun terpaksa berhutang dengan negara maju yang mengenakan syarat yang membebankan negara membangun. Malaysia berperanan menjadi pengerusi kepada mesyuarat dan aktiviti APEC pada tahun 1998. Memperbaiki keadaan ekonomi negara membangun. Menubuhkan Suruhanjaya Selatan-Selatan untuk mengemukakan syor untuk mengelakkan tekanan negara maju. 4. bahan mentah negara membangun sukar menembusi pasaran luar. Berusaha mencari jalan melunaskan hutang negara membangun. Antara resolusi yang dikemukakan bagi penubuhan KSS ialah: 1. Tekanan negara maju biasanya dalam penguasaan pasaran terhadap bahan-bahan mentah dari negara membangun Oleh itu. Bosnia (1996) dan sempadan Iran-Iraq (1990). Mahathir Mohamad pada tahun 1981 di Zimbabwe. Jepun dan Britain.

3. Yogoslavia. Tiga kekuatan APEC adalah liberalisasi perdagangan dan pelaburan. dan kerjasama ekonomi dan teknikal. 4. iaitu Amerika Syarikat dan Soviet Union yang mendominasi dunia pada ketika itu. Meningkatkan matlamat positif dengan mengalakkan pengairan barang. 2. Mengurangkan sekatan. keutuhan dan kedaulatan sesebuah negara serta mengambil sikap tidak campur tangan dalam hal-ehwal negara lain. dan 5. iaitu tidak berpihak kepada Blok Barat atau Blok Timur. NAM berpegang kepada prinsip menghormati kemerdekaan.Objektif Penubuhan 1. diasaskan pada tahun 1961 bersempena Sidang Kemuncak NAM yang pertama di Belgrade. Menyelaraskan perdagangan barang dan perkhidmatan dengan prinsip General Agreement on Tariff and Trades (GATT) . Dalam hal ini. Membangunkan dan menguatkan sistem perdagangan terbuka pelbagai hala. . Bertujuan untuk mengekal dan mengawal peningkatan ekonomi di rantau ini dan dunia. perkhidmatan. Pertubuhan ini berpegang kepada dasar berkecuali. modal dan teknologi. yang juga dikenali sebagai Pergerakan Negara-Negara Berkecuali. Asas penubuhan tersebut adalah sebagai tindak balas kepada perlumbaan senjata oleh dua kuasa besar. kemudahan perdagangan dan pelaburan. NAM the Non-Aligned Movement .

Malaysia juga berperanan memberikan tumpuan kepada isu-isu seperti ekonomi dan perdagangan. Keberkesanan Malaysia di dalam mempromosi serta menguatkan lagi mekanisma diplomasi pelbagai hala bagi menghadapi kecenderungan ke arah penyelesaian secara unilateral oleh kuasa-kuasa besar. Inisiatif ini diambil kerana kita sedar bahawa ICT memainkan peranan penting di dalam pembangunan ekonomi terutama sekali di .Peranan Malaysia dalam NAM Menjadi pengerusi NAM. Keupayaan untuk menyuarakan dan mempromosikan kepentingan negara-negara sedang membangun dalam aspek-aspek hubungan antarabangsa khususnya dalam bidang politik. ekonomi. dan 4. Kerjasama Selatan-Selatan. Melalui pertubuhan ini ia berperanan untuk memberikan kepimpinan yang jitu bagi mewakili negara-negara anggotanya yang majoritinya adalah negara negara membangun untuk terus bersuara. melalui badan-badan dunia seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Majlis Keselamatan PBB. 5. Mengapa Malaysia sebagai Pengerusi NAM? 1. dan mengambil langkah-langkah yang praktikal serta berkesan kearah mengekalkan keamanan dunia. terutamanya. 2. melalui pendekatan diplomasi pelbagai hala (multilateralism). dengan mempromosikan keamanan melalui platform-platform politikal. Kebolehan Malaysia untuk merangsang perpaduan serta penyatuan sesama negaranegara anggota dalam keadaan dimana mereka menghadapi tekanan daripada negaranegara maju yang lebih berkuasa dan berpengaruh. 3. perdagangan dan sosial. Keupayaan Malaysia memperkenalkan Pelancaran Portal e-Sekretariat NAM pada Mac 2004 yang bertindak sebagai pengkalan data kepada kesemua isu berhubung NAM bagi mempertingkatkan komunikasi serta koordinasi mempercepatkan proses membuat keputusan dan merapatkan jurang perbezaan digital serta perpaduan di antara negara anggota NAM. pembangunan dan pembasmian kemiskinan serta pembangunan sosial dan kemanusiaan yang bersifat sejagat serta isu-isu yang berkepentingan kepada NAM. seperti Amerika Syarikat. Keupayaan Malaysia di dalam memberikan kepimpinan kepada NAM ketika ramai yang mempersoalkan keberkesanan NAM setelah berakhirnya Perang Dingin.

dimana kebanyakan negara anggota NAM agak terkebelakang di dalam bidang tersebut.dalam konteks globalisasi. disusuli dengan Mesyuarat Peringkat Menteri NAM mengenai Palestin di Durban. persetujuan telah dicapai keatas deraf Pernyataan mengenai Palestin yang kemudiannya digabungkan ke dalam Dokumen Muktamad. 6. sebagai reaksi segera kepada pergolakan yang meruncing di wilayah Palestin. Afrika Selatan pada 18 Ogos 2004 baru-baru ini. Pada mesyuarat tersebut. . Penganjuran Mesyuarat Khas Peringkat Menteri NAM Mengenai Palestin di Putrajaya pada 13 Mei 2004.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->