P. 1
PERKEMBANGAN DASAR LUAR ,TOPIC 12

PERKEMBANGAN DASAR LUAR ,TOPIC 12

|Views: 163|Likes:
Published by norsiababa

More info:

Published by: norsiababa on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/16/2012

pdf

text

original

PERKEMBANGAN DASAR LUAR NEGARA SELEPAS MERDEKA y Tunku Abdul Rahman (1957 1970), dasar luar Malaysia - pro

-Barat dan antikomunis

y

Tun Abdul Razak Hussein (1970 1976), pembangunan dan integrasi sosial - hubungan diplomatik - tanpa mengira ideologi politik. Tun Hussein Onn (1976 1981), kerjasama pertahanan dan keselamatan negara. Tun Dr. Mahathir Mohamad, (1981 2003) hubungan ekonomi dan mengekalkan dasardasar sebelumnya. Selain itu, soal keamanan dan keadilan masyarakat antarabangsa .

y y

Mengapa Perlu ada Dasar Luar? y y y y y y y y Persekitaran Geostrategik Struktur Politik Negara Demografi Keselamatan Negara Faktor Sejarah Faktor Ekonomi Undang-undang Antarabangsa Faktor Globalisasi

objektif-objektif dasar luar negara 1. Untuk menjaga, mempertahan dan memajukan kepentingan Malaysia di arena antarabangsa; 2. Menjaga dan mempertahankan kemerdekaan, kedaulatan dan keselamatan Malaysia; 3. Mempertahankan prinsip menghormati kemerdekaan dan kedaulatan wilayah melalui dasar tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara lain. 4. Menangani perkembangan dan cabaran politik, ekonomi, keselamatan dan sosial di peringkat antarabangsa 5. Mempertahan dan memajukan hak, kepentingan dan aspirasi Malaysia dalam semua bidang; 6. Memupuk hubungan baik serta meningkatkan kerjasama dengan negara-negara lain.

kewangan. India. Brunei. 4. akan dapat mewujudkan satu pasaran tunggal dan pusat pengeluaran setempat di mana barangan. . Hubungan ini merangkumi bidang politik. mewujudkan kawasan perdagangan bebas (FTA) antara Asean dengan negara-negara jiran seperti Repulik rakyat China. dianggotai 10 buah negara termasuk. Mempromosi pelaburan dan perdagangan dengan negara-negara asing. Vietnam. Laos dan Myanmar. pentadbiran am. Menangani cabaran-cabaran yang merentasi sempadan yang boleh memberi kesan negatif kepada pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat. Apa itu Kerjasama Serantau Asean juga telah mengambil langkah dengan mewujudkan Komuniti Asean menjelang tahun 2020 y y Menyelesaikan sebarang pertelingkahan secara aman melalui rundingan. Menjalankan aktiviti-aktiviti penerangan bagi mengunjur imej negara di luar negeri. Australia dan New Zealand. Malaysia menandatangani deklarasi penubuhan ASEAN di Bangkok. Memastikan supaya tidak wujud di rantau ini sebarang senjata pemusnah besar-besaran dan supaya rantau ini bebas daripada ancaman senjata tersebut. 3. Menguruskan hubungan dua hala. konsular. 2. y y y Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) y y y ASEAN 8 Ogos 1967. keselamatan dan . ekonomi dan kebudayaan. Mengendalikan aktiviti perkhidmatan.Kementerian Luar Negeri objektif kementerian 1. Jepun. pelaburan. buruh dan modal untuk pelaburan boleh beraliran secara bebas di antara negara Asean. perkhidmatan. Republik Korea. hubungan serantau dan pelbagai hala dengan negaranegara asing dan pertubuhan-pertubuhan antarabangsa.

ASEAN+3. sukan dan telekomunikasi. Korea. Tiga pendekatan o meneruskan integrasi ekonomi secara lebih meluas.Tahun Melawat ASEAN pada tahun 1996. Projek Ekonomi Kerjasama dalam bidang ekonomi pula merangkumi projek baja urea. maju dan stabil dengan memastikan kebebasan kemasukan barang-barang. bekerjasama dalam bidang penyelidikan penyakit-penyakit seperti Denggi. Kerjasama antara ASEAN. Hepatitis dan Coxsakie B. INOTEC di Filipina penyelidik pertanian dan TROMPED di Negara Thai kesihatan awam. y y y y y . Sukan SEA. Indonesia. Myanmar dan Vietnam akan dilaksanakan pada 2012. Jepun dan China. Melalui ASEAN+3 i membentuk sebuah Komuniti Asia Timur (East Asia Community). manakala empat lagi negara anggota iaitu Laos. Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah menggariskan tiga pendekatan baru Malaysia bagi meningkatkan kerjasama ekonomi dengan ASEAN. ASEAN pasti boleh berbangga apabila berjaya menghapuskan tarif ke atas 11 sektor utama yang akan dilaksanakan oleh enam negara menjelang 2007 iaitu Malaysia. Singapura. pelaburan. Thailand. RELC meningkatkan prestasi penguasaan bahasa Inggeris di Singapura. modal dan pembangunan ekonomi serta mengurangkan kemiskinan. projek vaksin Hepatitis B dan sebagainya. Bagi aspek integrasi ekonomi. Pesta Filem ASEAN. pertukaran berita dan penyiaran TV/Radio antara RTM dengan TVRI dan RTB. perkhidmatan. Penubuhan Wawasan ASEAN 2020 bagi mewujudkan rantau ekonomi ASEAN yang mempunyai daya saing yang tinggi. Pelaksanaannya telah diagihkan kepada beberapa buah negara ASEAN seperti RESCAM untuk melatih guru sains dan matematik di Pulau Pinang. Filipina dan Brunei. Pesta Kebudayaan ASEAN. Kerjasama dalam Bidang Sosial dan Kebudayaan Merangkumi aspek kebudayaan dan kesenian. Kemboja.Kejayaan-kejayaan yang Dicapai oleh ASEAN y y Konsep Zone of Peace and Neutral (ZOPFAN) Konsep South East Nuclear Weapons Free Zone (SEANWFZ) Konsep ini membawa maksud seluruh rantau ASEAN adalah bebas senjata dan dari ujian senjata nuklear. ASEAN telah menubuhkan Persidangan Menteri-menteri Pelajaran ASEAN (SEAMEO). Kerjasama Pendidikan berkongsi kepakaran untuk dipelajari oleh penuntut-penuntut dari negara anggota. o mengembangkan rangkaian dengan negara-negara rakan dagang dan o mempromosikan inisiatif pembangunan serantau.

termasuk Malaysia. Membangunkan ekonomi serta sosial negara Afrika dengan membina infrastruktur ekonomi dan pembangunan. masalah perdagangan antarabangsa. Bagi mengeratkan lagi ikatan silaturahim antara negara Islam. pendidikan. y Peranan Malaysia dalam OIC y y y y y Penubuhan Bank Pembangunan Islam. Peranan Malaysia dalam Komanwel 1. Dalam Persidangan Ketua-ketua Negara Komanwel (CHOGM) di Bahamas (1985) dan di Vancouver (1987). menyarankan badan dunia menangani isu-isu ketidakadilan perdagangan dunia. Organisation of Islamic Conference (OIC) dianggotai oleh 57 buah negara Islam Asia. Timur Tengah dan Afrika Matlamat Penubuhan y mewujudkan kerjasama antara semua negara Islam dalam bidang seperti sosial. penjajahan politik dan ekonomi serta masalah Apartheid. Malaysia telah menganjurkan Musabaqah al-Qur¶an pada tiap-tiap tahun. Keanggotaan .Pertubuhan Persidangan Negara-negara Islam (OIC) ditubuhkan pada tahun 1971.Dianggotai oleh negara-negara bekas tanah jajahan British. Penyertaan Malaysia bermula sebaik sahaja mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. . y y Komanwel merupakan pertubuhan negara-negara bekas tanah jajahan British. sains dan teknologi. Matlamat Penubuhan Untuk mewujudkan persahabatan dan perpaduan. pertanian dan perundangan yang baik antara semua negara bekas jajahan British. ekonomi. Mengutuk dasar penghapusan etnik Islam di Bosnia-Herzegovina. Mengkritik campur tangan Rusia di Afghanistan. pertukaran maklumat kewangan dan sebagainya untuk meninggikan syiah Islam. OIC juga akan menjadi rujukan dalam mengatasi segala kekeliruan mengenai hukum-hakam yang dihadapi oleh umat Islam sejagat. pembangunan ekonomi. pertahanan. Malaysia juga telah membuat pelaburan di beberapa buah negara OIC seperti Petronas di Iran. Mmenyokong perjuangan rakyat Palestin. penjajahan dan penentangan terhadap isu Apartheid di Afrika Selatan. membendung segala unsur jahat yang menindas umat Islam di seluruh dunia.

3. Mesyuarat Kumpulan Sierra Leone [13-14 Jun 2002]. Penubuhan tabung antarabangsa untuk pemeliharaan alam sekitar. Universiti Islam Antarabangsa dan sebagainya. A. HSC dan dalam bidang sosial pula. kesihatan dan sebagainya. . konflik Asia Barat. masalah dadah. pendidikan. Pengenalan Rancangan Colomb0. pertanian. iaitu Sukan Komanwel yang mana Malaysia telah menjadi tuan rumah pada tahun 1998 6. Pengurangan pencemaran laut. misalnya Malaysia mendapat bantuan ketenteraan khususnya untuk peringkat 10 tahun selepas kemerdekaan. Mesyuarat susulan peringkat pegawai kanan mengenai Pelancongan [5-7 September 2003]. misalnya negara Komanwel telah memberi nasihat dalam penubuhan maktab-maktab perguruan. dan berbagai mesyuarat lain di peringkat Menteri dan juga pegawai-pegawai kanan dan jawatankuasa di bawah naungan OIC. Mengatasi masalah penipisan lapisan ozon. Malaysia dipilih menjadi tuan rumah Persidangan CHOGM pada tahun 1989. Sidang Ke-27 Menteri-Menteri Luar OIC [27 Jun 2000]. kebuluran dan kemiskinan di Afrika. Faedah kerjasama pertahanan. b. 7. Malaysia juga telah menjadi tuan rumah kepada banyak Persidangan dan Mesyuarat yang penting. negara-negara OIC turut memajukan pendidikan penubuhan universiti-universiti Islam seperti Universiti Al-Azhar. Dalam bidang pertahanan. ekonomi antarabangsa. teknikal. Isu yang dibincangkan ialah isu Apartheid. 4. mendapat khidmat nasihat mengenai pendidikan. mengadakan Mesyuarat Khas Peringkat Menteri Luar OIC Mengenai Timur Tengah pada bulan April 2004 untuk membincangkan masalah di Palestin dan Iraq. kemerdekaan Namibia. Dalam bidang pendidikan. konflik Afghanistan dan Kampuchea dan isu alam sekitar.level. d. antaranya ialah Sesi Luar Biasa Menteri-Menteri Luar Negara Islam Mengenai Keganasan [1-3 April 2002]. pembangunan sains dan teknologi. Mengadakan latihan ketenteraan bersama dengan beberapa buah negara Komanwel. Melalui skim ini. Sidang Kemuncak Ke-10 OIC [16-18 Oktober 2003]. cukai bagi barangan Malaysia direndahkan dan secara tidak langsung akan meningkatkan persaingan barangan Malaysia dengan barangan negara lain di pasaran luar. perdagangan. Malaysia juga telah mendapat sokongan oleh negara-negara maju dalam Komanwel umpamanya pemberian status Skim Keutamaan Am (GSP) bagi barangan Malaysia. 5.2. pertanian. perpaduan negara-negara Komanwel telah disalurkan melalui aktiviti sukan. Pengurusan perhutanan dan pertanian di negara-negara maju dan sedang membangun. Ekoran kemerosotan dan pencemaran alam sekitar a. kewangan dan sebagainya. 8. c.

mewujudkan sebuah masyarakat dunia yang aman. Mexico. UNESCO. b. Argentina. Kenya. Senegal. UNISOM. Brazil. memimpin negara-negara Kumpulan 77 yang ditugaskan untuk membincangkan isu-isu pembangunan dunia. iaitu 1.Malaysia juga diberi tanggungjawab mengetuai Delegasi OIC Peringkat Menterii menggesa Kuartet mengambil langkah segera menyelesaikan konflik Israel-Palestin. . e. Nigeria. Sri Lanka. g. menjadi pemimpin ICDATT. Chile. Objektif Penubuhan menjamin kedaulatan dan hak semua negara anggota serta tidak ada negara yang boleh campur tangan dalam hal-ehwal negara lain. UNPROFOR. PBB Malaysia menyertai PBB pada 17 September 1957 selepas mencapai kemerdekaan. UNCTAD. IMF. perdagangan dan teknologi. Penglibatan Malaysia dalam PBB 1. Perhimpunan Agung PBB 2. d. kerjasama dalam pelbagai bidang adalah diperlukan. Egypt. Indonesia. PBB memainkan peranan dalam dua perkara yang berkaitan dengan politik dunia. Untuk itu. India. Peru. Jamaica. ILO. c. WHO. f. Malaysia. Objektif Penubuhan K-15 diwujudkan untuk memupuk lebih kesefahaman dan faedah kerjasama di antara negara membangun terutama sekali dalam bidang pelaburan. membanteras penyalahgunaan dadah. Venezuela dan Zimbabwe. Majlis Keselamatan Untuk melaksanakan agenda PBB beberapa sekretariat ditubuhkan seperti: a. 2. K-15 terdiri daripada Algeria.

negara maju akan membelinya dengan harga yang murah dan fenomena ini jika dibiarkan akan menyebabkan negara membangun semakin miskin. Kerjasama Selatan-Selatan (KSS) Tujuan Ditubuhkan KSS ditubuhkan dengan tujuan untuk memelihara kepentingan ekonomi negara-negara membangun dan mengelakkan tekanan daripada negara-negara maju seperti AmerikaSyarikat. Jepun dan Britain. bahan mentah negara membangun sukar menembusi pasaran luar. Somalia (1995). Mengatasi masalah ketidaktentuan harga bahan mentah yang disebabkan tekanan negara maju. Bosnia (1996) dan sempadan Iran-Iraq (1990). Mahathir Mohamad pada tahun 1981 di Zimbabwe. 3.3. 4. Memperbaiki keadaan ekonomi negara membangun. Antara resolusi yang dikemukakan bagi penubuhan KSS ialah: 1. Berusaha mencari jalan melunaskan hutang negara membangun. Tekanan negara maju biasanya dalam penguasaan pasaran terhadap bahan-bahan mentah dari negara membangun Oleh itu. Penubuhan oleh Datuk Seri Dr. Keadaan ini juga menyebabkan negara membangun terpaksa berhutang dengan negara maju yang mengenakan syarat yang membebankan negara membangun. Menubuhkan Suruhanjaya Selatan-Selatan untuk mengemukakan syor untuk mengelakkan tekanan negara maju. Malaysia berperanan menjadi pengerusi kepada mesyuarat dan aktiviti APEC pada tahun 1998. Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) ditubuhkan pada 1989 adalah disebabkan peningkatan ketidak bergantungan diantara ekonomi negara-negara Asia-Pasifik dan menggambarkan anggaran separuh daripada perdagangan dunia. 2. . terlibat dalam melaksanakan dasar PBB seperti menghantar pasukan pengaman di Congo (1961). Dalam hal ini.

kemudahan perdagangan dan pelaburan. Mengurangkan sekatan. yang juga dikenali sebagai Pergerakan Negara-Negara Berkecuali. . 2. NAM berpegang kepada prinsip menghormati kemerdekaan. iaitu Amerika Syarikat dan Soviet Union yang mendominasi dunia pada ketika itu. diasaskan pada tahun 1961 bersempena Sidang Kemuncak NAM yang pertama di Belgrade. Yogoslavia. dan kerjasama ekonomi dan teknikal. iaitu tidak berpihak kepada Blok Barat atau Blok Timur. 3. Meningkatkan matlamat positif dengan mengalakkan pengairan barang. perkhidmatan. Asas penubuhan tersebut adalah sebagai tindak balas kepada perlumbaan senjata oleh dua kuasa besar. Pertubuhan ini berpegang kepada dasar berkecuali. Bertujuan untuk mengekal dan mengawal peningkatan ekonomi di rantau ini dan dunia. Dalam hal ini.Objektif Penubuhan 1. keutuhan dan kedaulatan sesebuah negara serta mengambil sikap tidak campur tangan dalam hal-ehwal negara lain. dan 5. Tiga kekuatan APEC adalah liberalisasi perdagangan dan pelaburan. 4. Membangunkan dan menguatkan sistem perdagangan terbuka pelbagai hala. Menyelaraskan perdagangan barang dan perkhidmatan dengan prinsip General Agreement on Tariff and Trades (GATT) . modal dan teknologi. NAM the Non-Aligned Movement .

seperti Amerika Syarikat. terutamanya. ekonomi. dan 4. Keupayaan untuk menyuarakan dan mempromosikan kepentingan negara-negara sedang membangun dalam aspek-aspek hubungan antarabangsa khususnya dalam bidang politik. Malaysia juga berperanan memberikan tumpuan kepada isu-isu seperti ekonomi dan perdagangan. pembangunan dan pembasmian kemiskinan serta pembangunan sosial dan kemanusiaan yang bersifat sejagat serta isu-isu yang berkepentingan kepada NAM. 5. dan mengambil langkah-langkah yang praktikal serta berkesan kearah mengekalkan keamanan dunia. 2. Keberkesanan Malaysia di dalam mempromosi serta menguatkan lagi mekanisma diplomasi pelbagai hala bagi menghadapi kecenderungan ke arah penyelesaian secara unilateral oleh kuasa-kuasa besar. Mengapa Malaysia sebagai Pengerusi NAM? 1. dengan mempromosikan keamanan melalui platform-platform politikal. melalui pendekatan diplomasi pelbagai hala (multilateralism). Melalui pertubuhan ini ia berperanan untuk memberikan kepimpinan yang jitu bagi mewakili negara-negara anggotanya yang majoritinya adalah negara negara membangun untuk terus bersuara. 3. Kerjasama Selatan-Selatan. Keupayaan Malaysia memperkenalkan Pelancaran Portal e-Sekretariat NAM pada Mac 2004 yang bertindak sebagai pengkalan data kepada kesemua isu berhubung NAM bagi mempertingkatkan komunikasi serta koordinasi mempercepatkan proses membuat keputusan dan merapatkan jurang perbezaan digital serta perpaduan di antara negara anggota NAM. Keupayaan Malaysia di dalam memberikan kepimpinan kepada NAM ketika ramai yang mempersoalkan keberkesanan NAM setelah berakhirnya Perang Dingin.Peranan Malaysia dalam NAM Menjadi pengerusi NAM. perdagangan dan sosial. Kebolehan Malaysia untuk merangsang perpaduan serta penyatuan sesama negaranegara anggota dalam keadaan dimana mereka menghadapi tekanan daripada negaranegara maju yang lebih berkuasa dan berpengaruh. melalui badan-badan dunia seperti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Majlis Keselamatan PBB. Inisiatif ini diambil kerana kita sedar bahawa ICT memainkan peranan penting di dalam pembangunan ekonomi terutama sekali di .

6. sebagai reaksi segera kepada pergolakan yang meruncing di wilayah Palestin. persetujuan telah dicapai keatas deraf Pernyataan mengenai Palestin yang kemudiannya digabungkan ke dalam Dokumen Muktamad. . Penganjuran Mesyuarat Khas Peringkat Menteri NAM Mengenai Palestin di Putrajaya pada 13 Mei 2004. Afrika Selatan pada 18 Ogos 2004 baru-baru ini. dimana kebanyakan negara anggota NAM agak terkebelakang di dalam bidang tersebut.dalam konteks globalisasi. Pada mesyuarat tersebut. disusuli dengan Mesyuarat Peringkat Menteri NAM mengenai Palestin di Durban.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->