presents

perkahwinan sehingga kerasulan Baginda s. Nombor yang telah dipilih akan digelapkan warnanya.w. oleh Sheikh Sofiyyurrahman Al-Mubarakfuri Tamat Kuiz Terus ke kuiz . yang salah dengan warna merah Sumber rujukan utama kuiz ini ialah kitab Ar-Rahiqul Makhtum. Semoga diberkati Allah« Pilihan jawapan yang betul akan ditanda dengan warna hijau.a. Sebaliknya. Klik pada salah satu nombor yang ada untuk soalan kuiz. banyakkanlah selawat ke atas Nabi s. Kali ini tidak ada masa yang ditetapkan untuk menjawab.w. jika anda terlupa atau tidak tahu apa jawapannya.Taklimat Kuiz Sirah Nabawiyyah 1432 H ± Bahagian 1 : Kuiz Bahagian 1 ini fokus kepada tempoh sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.a.w .

Mula ! .Bersedia .

25 26 27 28 29 30 19 20 21 22 23 24 13 14 15 16 17 18 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 Tamat Sila pilih nombor soalan .

a.a.w ialah Fatimah binti Amr bin A-iz bin Imran bin Makhzum bin Yaqozoh bin Murrah Menu Utama .w ? Abdullah Ubaidullah Abu Talib Abbas Ibu Abdullah.1 Siapakah nama ayah Nabi s. iaitu nenek Baginda s.

Rujuk kitab sirah seperti Ar-Rahiq Al-Makhtum Menu Utama .w bertemu nasab mereka pada Kilab bin Murrah .w ? Asmaa binti Husin Halimah AlAslamiyyah Ummu Aiman Aminah binti Wahab Ayah dan ibu Baginda s.a.a.2 Siapakah nama ibu Baginda s.

a. bapa saudaranya Muttalib yang menjaganya.w ? Abu Talib Hasyim Abdul Muttalib Abdullah Abdul Muttalib digelar sedemikian kerana selepas ayahnya Hasyim meninggal dunia.3 Siapakah nama datuk Nabi s. dan beliau selalu mengikuti Muttalib sehingga disangkakan sebagai hamba ( Abd) Muttalib Menu Utama .

kerana dikatakan bahawa ketika beliau kecil.w ? Zaid Syaibah Talhah Qusay Beliau dinamakan Syaibah yang bawa maksud : uban/rambut putih . telah kelihatan uban di kepalanya Menu Utama .a.4 Apakah nama sebenar datuk Nabi s.

w yang pertama? Asy-Syifaa Halimah AsSa diyyah Thuwaibah AlAslamiyyah Ummu Aiman Thuwaibah.Siapakah nama ibu susu Nabi s.a.a. Beliau juga telah menyusukan Hamzah bin Abdul Muttalib. ialah hamba kepada Abu Lahab.w dan Abu Salamah bin Abdil Asad Al-Makhzumi Menu Utama . iaitu bapa saudara Nabi s.

a. Wallahu a lam. Menu Utama .a.6 Mengikut pendapat yang masyhur. berapakah umur Nabi s.w dalam kandungan ialah 2 bulan. Abdullah wafat ketika dalam perjalanan pulang dari negeri Syam ke Mekah. Ketika itu dikatakan bahawa usia Nabi s.w .a.w. ketika ayahnya wafat? 5 bulan 1 bulan Dalam kandungan 1 tahun Ayah Baginda s.

? Nafeesah Halimah AsSa diyyah Ummu Ayman Asy-syifaa Asy-Syifaa ialah ibu kepada Abdurrahman bin Auf.w.a. seorang sahabat Nabi s.a. Menu Utama .Siapakah nama bidan yang menyambut kelahiran Nabi s.w.

dan telah digantikan dengan pembinaan : Suqya Zamzam Maktabah Makkah Pintu As-Salam Kedai Maktabah/Perpustakaan Makkah terletak dekat Syi b Ali/Bani Hasyim.a.8 Tapak rumah tempat Nabi s.w dilahirkan masih ada di Mekah. Dibina pada tahun 1371 H oleh Syeikh Abbas al-Qattan Menu Utama .

a.w. mana satukah yang tidak termasuk dalam peristiwa di ambang kelahiran Nabi Muhammad s.a.9 Antara yang berikut.w. . maka berlakulah peristiwa ini lalu turun ayat : Iqtarabatissaa atu wansyaqqal qamar surah Al-Qamar ayat 1 Menu Utama . ? Bulan terbelah dua Rosak pintu istana Kisra Beberapa gereja dan biara runtuh Terpadam api Majusi Peristiwa bulan terbelah dua berlaku apabila orang-orang kafir di Mekah minta ditunjukkan bukti kerasulan Nabi s.

dipimpin oleh seorang raja Habsyah beragama Nasrani Menu Utama .a.a. Apakah nama tahun lahirnya Nabi s.10 Pada tahun kelahiran Nabi s. telah berlaku satu peristiwa besar.w.w . maka tahu itu dinamakan dengan peristiwa tersebut. ? Tahun Kesedihan Tahun Gajah Tahun Peperangan Tahun Banjir Tentera bergajah itu telah datang dari Yaman.

a. Nabi Ibrahim ada dua orang anak : nabi Ismail dan Ishaq .w. Daud dan Sulaiman a. Ishak dan Ya qub a.s. Nabi Muhammad s. adalah dari keturunan Nabi Ismail.s. Musa dan Isa a.w adalah dari keturunan dua orang Nabi.a. manakala semua nabi bagi Bani Israil adalah dari keturunan Nabi Ishaq Menu Utama .s. iaitu ? Ibrahim dan Ismail a.s.11 Nabi s.

a.w adalah dilahirkan daripada keturunan arab bangsawan : ? Aus Khazraj Hawazin Quraisy Kaum Quraisy adalah keturunan Arab bangsawan yang memimpin Kota Mekah Menu Utama .12 Nabi s.

Abdullah setelah meninggal dunia.13 Siapakah nama pengasuh Nabi s.a. Namanya Barakah. Menu Utama .w.w. ? Halimah AsSa diyyah Asy-Syifaa Ummu Ayman Ummu Sulaim Ummu Ayman adalah hamba sahaya peninggalan bapa Baginda s.a.

14 Siapakah nama raja Habsyah yang menghantar tentera bergajah ke Mekah ? Abrahah Najasyi Hercules Kisra Abrahah adalah seorang raja dari Habsyah yang menjadi pemerintah di Yaman. Abrahah seorang Nasrani. Menu Utama .

Hajal. Al-Ghaidaq.w.Abbas.Abbas Bapa saudara Nabi s. Dhirar. ? Abu Talib Hamzah Abu Salamah Al. yang manakah bukan bapa saudara nabi s.a.w ialah : Az-Zubair.15 Antara yang berikut. Hamzah. Abdul Ka bah dan Qatham Menu Utama . Al-Muqawwim. Al-Harith.a. Abu Lahab (namanya Abdul Uzza). Al. Abu Talib (namanya Abd Manaf).

dan Bani Qais Iylan. Menu Utama .a.w menyertai pasukan menyediakan panah bagi pemanah-pemanah Quraisy. Nabi s.a.16 Apakah nama peperangan antara qabilah arab yang Nabi s. antara Quraisy bersama Kinanah. pernah sertai sebelum turunnya wahyu ke atasnya? Peperangan al-Ukaz Peperangan Al-Fijar Peperangan AsSalam Peperangan Al-Futur Disebut Al-Fijar kerana perang ini berlaku dalam bulan haram.w.

Menu Utama . di kediaman Abdullah bin Jud an At-Taymi.17 Semasa Nabi s.w berumur 20 tahun.a. selepas perang Al-Fijar. apakah nama perjanjian yang menjamin tiada kezaliman akan dibiarkan di kalangan orang Mekah ? Al-Qawiy Al-Fadhl Al-Fijar Al-Fudhul Perjanjian ini dibuat oleh kaum Quraisy .

berapakah umur nabi s. dibedah dadanya oleh Jibril ketika masih kecil. dekat tempat Halimah As-Sa diyyah menyusukannya semasa kecil.a.a. di kawasan Bani Sa d.a. ketika itu? 2 tahun 3 tahun 4 tahun 5 tahun Peristiwa ini berlaku ketika Baginda s. Menu Utama .w sedang bermain dengan kanakkanak lain.18 Dalam peristiwa Nabi s.w.w.

apakah pekerjaan Nabi s. ketika awal remajanya? Menggembala kambing Membuat tembikar Membuat pedang Berniaga Dikatakan bahawa hampir setiap nabi/rasul utusan Allah pernah menggembala kambing. Wallahu a lam.a. Mungkin hikmah Allah bagi memupuk sifat kepemimpinan dalam diri mereka.19 Mengikut pendapat yang masyhur.w. Menu Utama .

Menu Utama . Suaminya bernama AlHarith bin Abdil Uzza.a.a.w yang kedua? Halimah AsSa diyyah Barakah Thuwaibah Asy-Syifaa Namanya Halimah binti Abi Zu-aib As-Sa diyyah. Saudara sesusu Nabi s.w daripada Halimah ialah : Abdullah. Anisah dan Huzafah (Asy-Syaima ) .20 Siapakah nama ibu susu Nabi s. mereka semua adalah anak Al-Harith.

Lubnan. mengikut bapa saudaranya ketika berumur ? 11 tahun 12 tahun 15 tahun 25 tahun Baginda s. Jordan dan Palestin Menu Utama .21 Nabi s.a.w pergi ke negeri Syam buat kali pertama.a. Negeri Syam sekarang ialah kawasan negara Syria.w mengikut bapa saudaranya Abu Talib ke negeri Syam untuk berniaga.

a. kerana dikhuatiri Baginda s.22 Dalam perjalanan ke Syam bersama Abu Talib. Menu Utama .w pulang ke Mekah. mereka bertemu dengan seorang rahib.a.w akan dianiaya oleh kaum Yahudi apabila diketahui tanda-tanda kenabiannya. Siapakah namanya? Bahira Al-Mut im Maisarah Waraqah bin Naufal Bahira menyuruh Abu Talib membawa Nabi s.

a. Beliau menceritakan kepada Khadijah r. dengan seorang hamba sahaya bagi Khadijah. tentang perwatakan Nabi Muhammad s. siapakah namanya? Barakah Masturah Maisarah Nafisah Maisarah adalah seorang hamba lelaki.a.a.w ke negeri Syam kali kedua untuk menjual barang dagangan Khadijah.w yang sopan dan terpuji. Menu Utama . serta amanahnya ketika berniaga.23 Nabi s.

meninggal dunia pada tahun 10 kerasulan Baginda s.24 Mengikut pendapat yang masyhur.a.a.w.a.w Menu Utama . berapakah umur Nabi s.a. yang ketika itu umurnya 40 tahun? 20 tahun 25 tahun 30 tahun 40 tahun Perkahwinan Nabi s.w dan Khadijah berkekalan sehingga 25 tahun. ketika berkahwin dengan Khadijah. sehinggalah Khadijah r.

Itulah antara kelebihan Khadijah r.25 Khadijah r.a. masih hidup.a. Menu Utama .w. yang lain.a. telah meminta kawan seorang kawan baiknya untuk menyuarakan hajatnya mengahwini Nabi Muhammad s. di hadapan isteri-isteri Baginda s.w .a. siapakah namanya? Ruqayyah Syaimaa Asy-Syifaa Nafisah Nabi s.w tidak berkahwin dengan wanita selain semasa Khadijah r.a.a.

ketika berkahwin dengan Nabi Muhammad s.a. Menu Utama .a.w ? Emas dari Yaman 40 ekor kambing 20 ekor unta 400 dirham Khadijah r.26 Apakah mahar / mas kahwin Khadijah r.w dengan jiwa dan hartanya.a. adalah orang yang pertama memeluk Islam dan membela Baginda s.a.

w berkhalwah dan menerima wahyu pertama ? Gua Tuur Gua Thuur Gua Nur Gua Hiraa Gua Hiraa terletak di Bukit/Jabal Nur dekat Mekah.a. Berkhalwah bermaksud bersendirian untuk beribadat kepada Allah.27 Apakah nama gua tempat Nabi s. Menu Utama .

a.w ialah 5 ayat pertama surah Iqra .w ? Jibril Mikail Israfil Ridhwan Wahyu pertama yang diturunkan kepada Nabi s. Menu Utama .a.28 Apakah nama malaikat yang menurunkan wahyu pertama kepada Nabi s.

a. Beliau mendalami agama Nasrani dan boleh menulis dalam bahasa Ibrani/Hebrew.w selepas peristiwa turunnya wahyu pertama? Bahira Naufal bin Waraqah Waraqah bin Naufal Al-Mut im bin Adi Dikatakan bahawa Waraqah bin Naufal adalah seorang yang buta. Menu Utama .29 Siapakah nama sepupu Khadijah yang memberitakan tentang kenabian Muhammad s.

Ruqayyah. ? 1 orang 4 orang 6 orang 7 orang Mereka adalah : Al-Qasim. Zainab.30 Berapakah bilangan anak Baginda s. Ummu Kulthum dan Fatimah Menu Utama .a.w daripada perkahwinan dengan Khadijah r. Abdullah .a.

Daripada : http://qafmimra.Semoga mendapat manfaatnya & Selamat menyambut Maulidur Rasul.com .wordpress..