P. 1
kuiz sirah 1432H - bahagian 1

kuiz sirah 1432H - bahagian 1

|Views: 186|Likes:
Published by Hana Qarirah

More info:

Published by: Hana Qarirah on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/26/2014

pdf

text

original

presents

Nombor yang telah dipilih akan digelapkan warnanya.w.a.w . perkahwinan sehingga kerasulan Baginda s.a. Semoga diberkati Allah« Pilihan jawapan yang betul akan ditanda dengan warna hijau. oleh Sheikh Sofiyyurrahman Al-Mubarakfuri Tamat Kuiz Terus ke kuiz .Taklimat Kuiz Sirah Nabawiyyah 1432 H ± Bahagian 1 : Kuiz Bahagian 1 ini fokus kepada tempoh sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.w. Klik pada salah satu nombor yang ada untuk soalan kuiz. yang salah dengan warna merah Sumber rujukan utama kuiz ini ialah kitab Ar-Rahiqul Makhtum.a. Kali ini tidak ada masa yang ditetapkan untuk menjawab. jika anda terlupa atau tidak tahu apa jawapannya. Sebaliknya. banyakkanlah selawat ke atas Nabi s.

Bersedia . Mula ! .

25 26 27 28 29 30 19 20 21 22 23 24 13 14 15 16 17 18 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 Tamat Sila pilih nombor soalan .

1 Siapakah nama ayah Nabi s. iaitu nenek Baginda s.a.w ialah Fatimah binti Amr bin A-iz bin Imran bin Makhzum bin Yaqozoh bin Murrah Menu Utama .w ? Abdullah Ubaidullah Abu Talib Abbas Ibu Abdullah.a.

a.2 Siapakah nama ibu Baginda s.w ? Asmaa binti Husin Halimah AlAslamiyyah Ummu Aiman Aminah binti Wahab Ayah dan ibu Baginda s.Rujuk kitab sirah seperti Ar-Rahiq Al-Makhtum Menu Utama .a.w bertemu nasab mereka pada Kilab bin Murrah .

bapa saudaranya Muttalib yang menjaganya. dan beliau selalu mengikuti Muttalib sehingga disangkakan sebagai hamba ( Abd) Muttalib Menu Utama .w ? Abu Talib Hasyim Abdul Muttalib Abdullah Abdul Muttalib digelar sedemikian kerana selepas ayahnya Hasyim meninggal dunia.a.3 Siapakah nama datuk Nabi s.

a.4 Apakah nama sebenar datuk Nabi s. kerana dikatakan bahawa ketika beliau kecil.w ? Zaid Syaibah Talhah Qusay Beliau dinamakan Syaibah yang bawa maksud : uban/rambut putih . telah kelihatan uban di kepalanya Menu Utama .

Siapakah nama ibu susu Nabi s. ialah hamba kepada Abu Lahab.w yang pertama? Asy-Syifaa Halimah AsSa diyyah Thuwaibah AlAslamiyyah Ummu Aiman Thuwaibah. iaitu bapa saudara Nabi s. Beliau juga telah menyusukan Hamzah bin Abdul Muttalib.a.w dan Abu Salamah bin Abdil Asad Al-Makhzumi Menu Utama .a.

berapakah umur Nabi s. ketika ayahnya wafat? 5 bulan 1 bulan Dalam kandungan 1 tahun Ayah Baginda s.a.a.w. Ketika itu dikatakan bahawa usia Nabi s.w dalam kandungan ialah 2 bulan.w . Abdullah wafat ketika dalam perjalanan pulang dari negeri Syam ke Mekah.6 Mengikut pendapat yang masyhur.a. Menu Utama . Wallahu a lam.

? Nafeesah Halimah AsSa diyyah Ummu Ayman Asy-syifaa Asy-Syifaa ialah ibu kepada Abdurrahman bin Auf.w.a.a.Siapakah nama bidan yang menyambut kelahiran Nabi s. Menu Utama .w. seorang sahabat Nabi s.

a. dan telah digantikan dengan pembinaan : Suqya Zamzam Maktabah Makkah Pintu As-Salam Kedai Maktabah/Perpustakaan Makkah terletak dekat Syi b Ali/Bani Hasyim. Dibina pada tahun 1371 H oleh Syeikh Abbas al-Qattan Menu Utama .w dilahirkan masih ada di Mekah.8 Tapak rumah tempat Nabi s.

a.9 Antara yang berikut. mana satukah yang tidak termasuk dalam peristiwa di ambang kelahiran Nabi Muhammad s.w.a. ? Bulan terbelah dua Rosak pintu istana Kisra Beberapa gereja dan biara runtuh Terpadam api Majusi Peristiwa bulan terbelah dua berlaku apabila orang-orang kafir di Mekah minta ditunjukkan bukti kerasulan Nabi s.w. . maka berlakulah peristiwa ini lalu turun ayat : Iqtarabatissaa atu wansyaqqal qamar surah Al-Qamar ayat 1 Menu Utama .

a. maka tahu itu dinamakan dengan peristiwa tersebut.w.10 Pada tahun kelahiran Nabi s.w . telah berlaku satu peristiwa besar.a. Apakah nama tahun lahirnya Nabi s. dipimpin oleh seorang raja Habsyah beragama Nasrani Menu Utama . ? Tahun Kesedihan Tahun Gajah Tahun Peperangan Tahun Banjir Tentera bergajah itu telah datang dari Yaman.

Daud dan Sulaiman a.a.a.s. Nabi Muhammad s. adalah dari keturunan Nabi Ismail. iaitu ? Ibrahim dan Ismail a.w adalah dari keturunan dua orang Nabi.w.s.s. manakala semua nabi bagi Bani Israil adalah dari keturunan Nabi Ishaq Menu Utama . Ishak dan Ya qub a.11 Nabi s.s. Nabi Ibrahim ada dua orang anak : nabi Ismail dan Ishaq . Musa dan Isa a.

w adalah dilahirkan daripada keturunan arab bangsawan : ? Aus Khazraj Hawazin Quraisy Kaum Quraisy adalah keturunan Arab bangsawan yang memimpin Kota Mekah Menu Utama .a.12 Nabi s.

Menu Utama .w. Namanya Barakah.w.13 Siapakah nama pengasuh Nabi s. ? Halimah AsSa diyyah Asy-Syifaa Ummu Ayman Ummu Sulaim Ummu Ayman adalah hamba sahaya peninggalan bapa Baginda s. Abdullah setelah meninggal dunia.a.a.

Menu Utama .14 Siapakah nama raja Habsyah yang menghantar tentera bergajah ke Mekah ? Abrahah Najasyi Hercules Kisra Abrahah adalah seorang raja dari Habsyah yang menjadi pemerintah di Yaman. Abrahah seorang Nasrani.

Al.Abbas.a. Hamzah. Abu Talib (namanya Abd Manaf). ? Abu Talib Hamzah Abu Salamah Al. Hajal.Abbas Bapa saudara Nabi s. Al-Ghaidaq. Abdul Ka bah dan Qatham Menu Utama .15 Antara yang berikut. Abu Lahab (namanya Abdul Uzza). Al-Harith. Al-Muqawwim.w. yang manakah bukan bapa saudara nabi s.w ialah : Az-Zubair. Dhirar.a.

w menyertai pasukan menyediakan panah bagi pemanah-pemanah Quraisy.a.dan Bani Qais Iylan.16 Apakah nama peperangan antara qabilah arab yang Nabi s.a. pernah sertai sebelum turunnya wahyu ke atasnya? Peperangan al-Ukaz Peperangan Al-Fijar Peperangan AsSalam Peperangan Al-Futur Disebut Al-Fijar kerana perang ini berlaku dalam bulan haram. antara Quraisy bersama Kinanah.w. Menu Utama . Nabi s.

w berumur 20 tahun.a. Menu Utama .17 Semasa Nabi s. apakah nama perjanjian yang menjamin tiada kezaliman akan dibiarkan di kalangan orang Mekah ? Al-Qawiy Al-Fadhl Al-Fijar Al-Fudhul Perjanjian ini dibuat oleh kaum Quraisy . di kediaman Abdullah bin Jud an At-Taymi. selepas perang Al-Fijar.

18 Dalam peristiwa Nabi s. berapakah umur nabi s. di kawasan Bani Sa d. dekat tempat Halimah As-Sa diyyah menyusukannya semasa kecil.w. dibedah dadanya oleh Jibril ketika masih kecil.a. Menu Utama .a.w sedang bermain dengan kanakkanak lain. ketika itu? 2 tahun 3 tahun 4 tahun 5 tahun Peristiwa ini berlaku ketika Baginda s.w.a.

Menu Utama . ketika awal remajanya? Menggembala kambing Membuat tembikar Membuat pedang Berniaga Dikatakan bahawa hampir setiap nabi/rasul utusan Allah pernah menggembala kambing.w. apakah pekerjaan Nabi s. Wallahu a lam.a. Mungkin hikmah Allah bagi memupuk sifat kepemimpinan dalam diri mereka.19 Mengikut pendapat yang masyhur.

20 Siapakah nama ibu susu Nabi s. Suaminya bernama AlHarith bin Abdil Uzza.w daripada Halimah ialah : Abdullah. mereka semua adalah anak Al-Harith.a.w yang kedua? Halimah AsSa diyyah Barakah Thuwaibah Asy-Syifaa Namanya Halimah binti Abi Zu-aib As-Sa diyyah.a. Anisah dan Huzafah (Asy-Syaima ) . Saudara sesusu Nabi s. Menu Utama .

w mengikut bapa saudaranya Abu Talib ke negeri Syam untuk berniaga. Lubnan.21 Nabi s. Negeri Syam sekarang ialah kawasan negara Syria.w pergi ke negeri Syam buat kali pertama.a.a. mengikut bapa saudaranya ketika berumur ? 11 tahun 12 tahun 15 tahun 25 tahun Baginda s. Jordan dan Palestin Menu Utama .

a.w pulang ke Mekah. Menu Utama . mereka bertemu dengan seorang rahib. kerana dikhuatiri Baginda s.w akan dianiaya oleh kaum Yahudi apabila diketahui tanda-tanda kenabiannya. Siapakah namanya? Bahira Al-Mut im Maisarah Waraqah bin Naufal Bahira menyuruh Abu Talib membawa Nabi s.a.22 Dalam perjalanan ke Syam bersama Abu Talib.

tentang perwatakan Nabi Muhammad s.a. Menu Utama .a. Beliau menceritakan kepada Khadijah r. dengan seorang hamba sahaya bagi Khadijah.w ke negeri Syam kali kedua untuk menjual barang dagangan Khadijah.w yang sopan dan terpuji. siapakah namanya? Barakah Masturah Maisarah Nafisah Maisarah adalah seorang hamba lelaki.a. serta amanahnya ketika berniaga.23 Nabi s.

a.24 Mengikut pendapat yang masyhur. yang ketika itu umurnya 40 tahun? 20 tahun 25 tahun 30 tahun 40 tahun Perkahwinan Nabi s.a. meninggal dunia pada tahun 10 kerasulan Baginda s. sehinggalah Khadijah r.a.w dan Khadijah berkekalan sehingga 25 tahun.a. ketika berkahwin dengan Khadijah.w.w Menu Utama . berapakah umur Nabi s.

telah meminta kawan seorang kawan baiknya untuk menyuarakan hajatnya mengahwini Nabi Muhammad s.a. siapakah namanya? Ruqayyah Syaimaa Asy-Syifaa Nafisah Nabi s.a. masih hidup.w. di hadapan isteri-isteri Baginda s. Itulah antara kelebihan Khadijah r.a.25 Khadijah r.a.a.w tidak berkahwin dengan wanita selain semasa Khadijah r. Menu Utama .a.w . yang lain.

Menu Utama .a.a. ketika berkahwin dengan Nabi Muhammad s. adalah orang yang pertama memeluk Islam dan membela Baginda s.a.w ? Emas dari Yaman 40 ekor kambing 20 ekor unta 400 dirham Khadijah r.26 Apakah mahar / mas kahwin Khadijah r.w dengan jiwa dan hartanya.a.

Berkhalwah bermaksud bersendirian untuk beribadat kepada Allah.w berkhalwah dan menerima wahyu pertama ? Gua Tuur Gua Thuur Gua Nur Gua Hiraa Gua Hiraa terletak di Bukit/Jabal Nur dekat Mekah.a. Menu Utama .27 Apakah nama gua tempat Nabi s.

28 Apakah nama malaikat yang menurunkan wahyu pertama kepada Nabi s.a. Menu Utama .a.w ialah 5 ayat pertama surah Iqra .w ? Jibril Mikail Israfil Ridhwan Wahyu pertama yang diturunkan kepada Nabi s.

a. Beliau mendalami agama Nasrani dan boleh menulis dalam bahasa Ibrani/Hebrew.29 Siapakah nama sepupu Khadijah yang memberitakan tentang kenabian Muhammad s.w selepas peristiwa turunnya wahyu pertama? Bahira Naufal bin Waraqah Waraqah bin Naufal Al-Mut im bin Adi Dikatakan bahawa Waraqah bin Naufal adalah seorang yang buta. Menu Utama .

a. ? 1 orang 4 orang 6 orang 7 orang Mereka adalah : Al-Qasim. Ruqayyah. Ummu Kulthum dan Fatimah Menu Utama .30 Berapakah bilangan anak Baginda s. Zainab.w daripada perkahwinan dengan Khadijah r. Abdullah .a.

Daripada : http://qafmimra.wordpress..com .Semoga mendapat manfaatnya & Selamat menyambut Maulidur Rasul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->