presents

Sebaliknya. perkahwinan sehingga kerasulan Baginda s. oleh Sheikh Sofiyyurrahman Al-Mubarakfuri Tamat Kuiz Terus ke kuiz . jika anda terlupa atau tidak tahu apa jawapannya.a. Nombor yang telah dipilih akan digelapkan warnanya. Klik pada salah satu nombor yang ada untuk soalan kuiz.w . Kali ini tidak ada masa yang ditetapkan untuk menjawab. Semoga diberkati Allah« Pilihan jawapan yang betul akan ditanda dengan warna hijau.a.a. yang salah dengan warna merah Sumber rujukan utama kuiz ini ialah kitab Ar-Rahiqul Makhtum.w.Taklimat Kuiz Sirah Nabawiyyah 1432 H ± Bahagian 1 : Kuiz Bahagian 1 ini fokus kepada tempoh sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.w. banyakkanlah selawat ke atas Nabi s.

Bersedia . Mula ! .

25 26 27 28 29 30 19 20 21 22 23 24 13 14 15 16 17 18 7 8 9 10 11 12 1 2 3 4 5 6 Tamat Sila pilih nombor soalan .

a.1 Siapakah nama ayah Nabi s.a.w ? Abdullah Ubaidullah Abu Talib Abbas Ibu Abdullah.w ialah Fatimah binti Amr bin A-iz bin Imran bin Makhzum bin Yaqozoh bin Murrah Menu Utama . iaitu nenek Baginda s.

w bertemu nasab mereka pada Kilab bin Murrah .a.Rujuk kitab sirah seperti Ar-Rahiq Al-Makhtum Menu Utama .2 Siapakah nama ibu Baginda s.w ? Asmaa binti Husin Halimah AlAslamiyyah Ummu Aiman Aminah binti Wahab Ayah dan ibu Baginda s.a.

bapa saudaranya Muttalib yang menjaganya.3 Siapakah nama datuk Nabi s. dan beliau selalu mengikuti Muttalib sehingga disangkakan sebagai hamba ( Abd) Muttalib Menu Utama .w ? Abu Talib Hasyim Abdul Muttalib Abdullah Abdul Muttalib digelar sedemikian kerana selepas ayahnya Hasyim meninggal dunia.a.

w ? Zaid Syaibah Talhah Qusay Beliau dinamakan Syaibah yang bawa maksud : uban/rambut putih .a. kerana dikatakan bahawa ketika beliau kecil.4 Apakah nama sebenar datuk Nabi s. telah kelihatan uban di kepalanya Menu Utama .

ialah hamba kepada Abu Lahab. Beliau juga telah menyusukan Hamzah bin Abdul Muttalib.w dan Abu Salamah bin Abdil Asad Al-Makhzumi Menu Utama .a.a.w yang pertama? Asy-Syifaa Halimah AsSa diyyah Thuwaibah AlAslamiyyah Ummu Aiman Thuwaibah.Siapakah nama ibu susu Nabi s. iaitu bapa saudara Nabi s.

ketika ayahnya wafat? 5 bulan 1 bulan Dalam kandungan 1 tahun Ayah Baginda s. Abdullah wafat ketika dalam perjalanan pulang dari negeri Syam ke Mekah.w.a.a. berapakah umur Nabi s.6 Mengikut pendapat yang masyhur.w dalam kandungan ialah 2 bulan. Ketika itu dikatakan bahawa usia Nabi s.w .a. Wallahu a lam. Menu Utama .

a.w.Siapakah nama bidan yang menyambut kelahiran Nabi s. ? Nafeesah Halimah AsSa diyyah Ummu Ayman Asy-syifaa Asy-Syifaa ialah ibu kepada Abdurrahman bin Auf.w. seorang sahabat Nabi s. Menu Utama .a.

Dibina pada tahun 1371 H oleh Syeikh Abbas al-Qattan Menu Utama .8 Tapak rumah tempat Nabi s. dan telah digantikan dengan pembinaan : Suqya Zamzam Maktabah Makkah Pintu As-Salam Kedai Maktabah/Perpustakaan Makkah terletak dekat Syi b Ali/Bani Hasyim.w dilahirkan masih ada di Mekah.a.

mana satukah yang tidak termasuk dalam peristiwa di ambang kelahiran Nabi Muhammad s.w.a. .9 Antara yang berikut.a.w. maka berlakulah peristiwa ini lalu turun ayat : Iqtarabatissaa atu wansyaqqal qamar surah Al-Qamar ayat 1 Menu Utama . ? Bulan terbelah dua Rosak pintu istana Kisra Beberapa gereja dan biara runtuh Terpadam api Majusi Peristiwa bulan terbelah dua berlaku apabila orang-orang kafir di Mekah minta ditunjukkan bukti kerasulan Nabi s.

maka tahu itu dinamakan dengan peristiwa tersebut.a. ? Tahun Kesedihan Tahun Gajah Tahun Peperangan Tahun Banjir Tentera bergajah itu telah datang dari Yaman.a. telah berlaku satu peristiwa besar. dipimpin oleh seorang raja Habsyah beragama Nasrani Menu Utama .w.10 Pada tahun kelahiran Nabi s. Apakah nama tahun lahirnya Nabi s.w .

s.11 Nabi s.w adalah dari keturunan dua orang Nabi. iaitu ? Ibrahim dan Ismail a.s. Daud dan Sulaiman a. Nabi Muhammad s.a. Nabi Ibrahim ada dua orang anak : nabi Ismail dan Ishaq .w. adalah dari keturunan Nabi Ismail. manakala semua nabi bagi Bani Israil adalah dari keturunan Nabi Ishaq Menu Utama .s.a.s. Musa dan Isa a. Ishak dan Ya qub a.

12 Nabi s.a.w adalah dilahirkan daripada keturunan arab bangsawan : ? Aus Khazraj Hawazin Quraisy Kaum Quraisy adalah keturunan Arab bangsawan yang memimpin Kota Mekah Menu Utama .

w. ? Halimah AsSa diyyah Asy-Syifaa Ummu Ayman Ummu Sulaim Ummu Ayman adalah hamba sahaya peninggalan bapa Baginda s. Namanya Barakah.w. Abdullah setelah meninggal dunia.a.13 Siapakah nama pengasuh Nabi s. Menu Utama .a.

Abrahah seorang Nasrani. Menu Utama .14 Siapakah nama raja Habsyah yang menghantar tentera bergajah ke Mekah ? Abrahah Najasyi Hercules Kisra Abrahah adalah seorang raja dari Habsyah yang menjadi pemerintah di Yaman.

w ialah : Az-Zubair. Al-Harith.Abbas Bapa saudara Nabi s. ? Abu Talib Hamzah Abu Salamah Al. Abu Talib (namanya Abd Manaf). Dhirar.a. Hamzah. Al. Abu Lahab (namanya Abdul Uzza). Al-Muqawwim. Abdul Ka bah dan Qatham Menu Utama . Hajal. Al-Ghaidaq. yang manakah bukan bapa saudara nabi s.a.15 Antara yang berikut.Abbas.w.

dan Bani Qais Iylan. Nabi s.w.w menyertai pasukan menyediakan panah bagi pemanah-pemanah Quraisy.a. pernah sertai sebelum turunnya wahyu ke atasnya? Peperangan al-Ukaz Peperangan Al-Fijar Peperangan AsSalam Peperangan Al-Futur Disebut Al-Fijar kerana perang ini berlaku dalam bulan haram.16 Apakah nama peperangan antara qabilah arab yang Nabi s. Menu Utama .a. antara Quraisy bersama Kinanah.

apakah nama perjanjian yang menjamin tiada kezaliman akan dibiarkan di kalangan orang Mekah ? Al-Qawiy Al-Fadhl Al-Fijar Al-Fudhul Perjanjian ini dibuat oleh kaum Quraisy . selepas perang Al-Fijar.w berumur 20 tahun.a. di kediaman Abdullah bin Jud an At-Taymi.17 Semasa Nabi s. Menu Utama .

a. Menu Utama .w. dekat tempat Halimah As-Sa diyyah menyusukannya semasa kecil.18 Dalam peristiwa Nabi s.a.w sedang bermain dengan kanakkanak lain. dibedah dadanya oleh Jibril ketika masih kecil. ketika itu? 2 tahun 3 tahun 4 tahun 5 tahun Peristiwa ini berlaku ketika Baginda s.w.a. di kawasan Bani Sa d. berapakah umur nabi s.

Menu Utama .w. Mungkin hikmah Allah bagi memupuk sifat kepemimpinan dalam diri mereka. ketika awal remajanya? Menggembala kambing Membuat tembikar Membuat pedang Berniaga Dikatakan bahawa hampir setiap nabi/rasul utusan Allah pernah menggembala kambing.19 Mengikut pendapat yang masyhur. apakah pekerjaan Nabi s. Wallahu a lam.a.

Anisah dan Huzafah (Asy-Syaima ) . mereka semua adalah anak Al-Harith.a. Saudara sesusu Nabi s. Menu Utama .w yang kedua? Halimah AsSa diyyah Barakah Thuwaibah Asy-Syifaa Namanya Halimah binti Abi Zu-aib As-Sa diyyah. Suaminya bernama AlHarith bin Abdil Uzza.20 Siapakah nama ibu susu Nabi s.w daripada Halimah ialah : Abdullah.a.

mengikut bapa saudaranya ketika berumur ? 11 tahun 12 tahun 15 tahun 25 tahun Baginda s. Lubnan.w mengikut bapa saudaranya Abu Talib ke negeri Syam untuk berniaga. Jordan dan Palestin Menu Utama .21 Nabi s.a. Negeri Syam sekarang ialah kawasan negara Syria.a.w pergi ke negeri Syam buat kali pertama.

mereka bertemu dengan seorang rahib.a. kerana dikhuatiri Baginda s.w pulang ke Mekah.a.22 Dalam perjalanan ke Syam bersama Abu Talib. Menu Utama . Siapakah namanya? Bahira Al-Mut im Maisarah Waraqah bin Naufal Bahira menyuruh Abu Talib membawa Nabi s.w akan dianiaya oleh kaum Yahudi apabila diketahui tanda-tanda kenabiannya.

a. siapakah namanya? Barakah Masturah Maisarah Nafisah Maisarah adalah seorang hamba lelaki. Beliau menceritakan kepada Khadijah r.a.w yang sopan dan terpuji. tentang perwatakan Nabi Muhammad s.w ke negeri Syam kali kedua untuk menjual barang dagangan Khadijah.23 Nabi s.a. serta amanahnya ketika berniaga. Menu Utama . dengan seorang hamba sahaya bagi Khadijah.

w Menu Utama .a. berapakah umur Nabi s.a. meninggal dunia pada tahun 10 kerasulan Baginda s. yang ketika itu umurnya 40 tahun? 20 tahun 25 tahun 30 tahun 40 tahun Perkahwinan Nabi s.a. sehinggalah Khadijah r.w.24 Mengikut pendapat yang masyhur.w dan Khadijah berkekalan sehingga 25 tahun.a. ketika berkahwin dengan Khadijah.

Menu Utama .25 Khadijah r.a. Itulah antara kelebihan Khadijah r.a.w.a. telah meminta kawan seorang kawan baiknya untuk menyuarakan hajatnya mengahwini Nabi Muhammad s.w tidak berkahwin dengan wanita selain semasa Khadijah r.a.a.a. yang lain. siapakah namanya? Ruqayyah Syaimaa Asy-Syifaa Nafisah Nabi s. di hadapan isteri-isteri Baginda s.w . masih hidup.

a.a.w dengan jiwa dan hartanya. adalah orang yang pertama memeluk Islam dan membela Baginda s. Menu Utama .w ? Emas dari Yaman 40 ekor kambing 20 ekor unta 400 dirham Khadijah r.26 Apakah mahar / mas kahwin Khadijah r.a. ketika berkahwin dengan Nabi Muhammad s.a.

27 Apakah nama gua tempat Nabi s. Menu Utama .a. Berkhalwah bermaksud bersendirian untuk beribadat kepada Allah.w berkhalwah dan menerima wahyu pertama ? Gua Tuur Gua Thuur Gua Nur Gua Hiraa Gua Hiraa terletak di Bukit/Jabal Nur dekat Mekah.

28 Apakah nama malaikat yang menurunkan wahyu pertama kepada Nabi s. Menu Utama .w ialah 5 ayat pertama surah Iqra .a.a.w ? Jibril Mikail Israfil Ridhwan Wahyu pertama yang diturunkan kepada Nabi s.

Beliau mendalami agama Nasrani dan boleh menulis dalam bahasa Ibrani/Hebrew. Menu Utama .a.29 Siapakah nama sepupu Khadijah yang memberitakan tentang kenabian Muhammad s.w selepas peristiwa turunnya wahyu pertama? Bahira Naufal bin Waraqah Waraqah bin Naufal Al-Mut im bin Adi Dikatakan bahawa Waraqah bin Naufal adalah seorang yang buta.

Ummu Kulthum dan Fatimah Menu Utama .a.30 Berapakah bilangan anak Baginda s. Abdullah .a. ? 1 orang 4 orang 6 orang 7 orang Mereka adalah : Al-Qasim.w daripada perkahwinan dengan Khadijah r. Zainab. Ruqayyah.

.com .wordpress. Daripada : http://qafmimra.Semoga mendapat manfaatnya & Selamat menyambut Maulidur Rasul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful