RANCANGAN PELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN SATU

TARIKH MASA TAHUN BIL MURID BIDANG KEGIATAN TAJUK KONSEP UTAMA OBJEKTIF

25 OGOS 2008 11.45 PAGI – 12.45 TGH ( I JAM ; 2 MASA) 1 CEMERLANG 32 / 32 ORANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN MENGHASILKAN TOPENG MUKA BERBENTUK BADUT TOPENG BADUT MENGGUNTING DAN MENAMPAL PADA AKHIR PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN, MURID DAPAT:a) IMPLISIT 1. b) EKSPLISIT 1. 2. c) ESTETIKA 1. 2. Menghargai hasil kerja tangan sendiri. Menghargai elemen asas seni reka iaitu Menghasilkan topeng badut Menghasilkan alat permainan mudah. menggunakan teknik gunting dan tampal (kolaj) Menggunakan hasil karya untuk tujuan yang lebih bermakna.

rupa dan warna. Dari segi prinsip seni reka pula PENGETAHUAN SEDIA ADA PERSEDIAAN MURID adalah penegasan. Murid pernah melihat badut pada majlis ulang tahun kelahiran atau di kaca televisyen. 1. Kertas warna 2. 3. 4. 5. BAHAN BANTU MENGAJAR (BBM) 6. 1. 2. 3. 4. Pinggan kertas Fiber Gunting Gam Gelung getah atau tali Boneka badut Contoh topeng badut yang telah siap Radio & CD lagu KBSR Komputer riba

jingga. biru. Murid mendengar penerangan * Strategi pembelajaran . kuning. LCD Kertas pelbagai warna yang sudah siap dilukis dengan mata. kemas. hijau. Memupuk sikap cermat. mulut dan topi badut. sabar dan berhati-hati 2. Murid dapat menjana idea dalam penghasilan topeng badut 1. 2. 2. Murid melihat tayangan gambar tentang sambutan ulang tahun kelahiran yang dimeriahkan dengan kehadiran badut. hitam PERKEMBANGAN (40 MINIT) 1. Murid menjawab beberapa CATATAN * BBM – Komputer riba dan LCD * KBKK menjana idea soalan yang diberikan guru berdasarkan tayangan gambar yang dipertontonkan S a) Siapakah orang yang mempunyai rambut berwarna-warni itu? J a) Badut S b) Apakah yang dipakai di kepalanya? J b) Topi S c) Nyatakan warna-warna yang dapat dilihat pada badut itu J c) Merah. hidung. Mengutamakan keselamatan ketika mengendalikan alatan tajam.BAHAN BANTU BELAJAR (BBB) KBKK NILAI 5.demonstrasi * Murid menjalankan daripada guru tentang apa yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Murid menghasilkan topeng badut dengan menggunting bentuk- . PERKARA SET INDUKSI (5 MINIT) BUTIRAN KEGIATAN P&P 1. ungu.

bentuk dari kertas warna dan menampalkannya mengikut arahan guru satu persatu dan langkah demi langkah. 3. Gunting setiap bentuk mata. hidung.carta Langkah-langkah menghasilkan topeng badut aliran proses cara membuat topeng badut 1. Murid diingatkan supaya aktiviti diiringi dengan alunan muzik KBSR * Nilai Menitikberatkan keselamatan berhati-hati ketika menggunakan gunting: Jangan bergurau ketika Jangan berlari ketika gunting ada di tangan  gunting ada di tangan * BBM . Sediakan sekeping pinggan kertas berwarna putih 2. mulut dan topi dan lekatkan satu persatu pada permukaan pinggan kertas tersebut. .

Setelah itu. 3. Inilah hasil topeng badut yang telah siap. 2. tampal fiber sebagai rambut badut. 1. KEMUNCAK (10 MINIT) 1. Ini bertujuan supaya mereka merasa bangga dengan hasil kerja sendiri. Di samping itu guru PENUTUP (5 MINIT) * KBKK - . * KBKK Membanding beza terhadap hasil karya rakan mereka. Murid yang menghasilkan karya yang baik akan diberi pujian dan karyanya ditampal di sudut seni. Murid membuat sesi apresiasi * Strategi pembelajaran Belajar cara belajar dalam memberi kritikan dan komen.3. Murid memakai topeng hasil kerja masing-masing. Sesi apresiasi ini dapat memupuk sikap bersaing secara sihat di kalangan murid supaya mereka menghasilkan karya yang lebih baik pada masa akan datang. 3 karya sederhana dan 3 karya kurang baik dipilih untuk diberi kritikan membina supaya murid yang lemah dapat memperbaiki kelemahan dan mempertingkatkan mutu kerja mereka di masa akan datang. 2. Akhir sekali tampal topi di atas fiber tersebut. 3 karya terbaik. 4.

Kesemua murid dapat menyiapkan topeng pada masa yang telah ditetapkan. S a) Di manakah kita dapat melihat badut selain daripada majlis ulang tahun kelahiran? J a) Sarkas. Pada permulaannya. Saya terpaksa meminta pertolongan pekerja kantin untuk mengawal keadaan. saya terpaksa menyuruh mereka membawa kembali topeng tersebut pada kelas yang berikutnya. . P&P berjalan lancar namun 30 minit selepas itu keadaan menjadi tidak terkawal dan kelas saya diganggu oleh murid-murid sesi petang. Disebabkan oleh ini saya tidak dapat mencatatkan markah mereka. Sebagai penyelesaiannya. P&P pada hari ini sangat mengujakan murid kerana ini adalah pertama kali mereka menjalankan aktiviti seperti ini.bertanyakan beberapa soalan untuk mengukuhkan lagi kefahaman murid. Namun saya telah melakukan satu kesilapan apabila membenarkan murid memakai topeng masing-masing kerana mereka terlalu teruja dan terus pulang dengan memakai topeng tersebut. karnival dan pusat membeli-belah S b) Apakah panggilan badut di dalam bahasa Inggeris? J b) Clown Menjana idea dalam memberi buah fikiran dan idea REFLEKSI P&P pada hari ini berlaku di luar kelas. Saya telah memilih kantin sekolah sebagai lokasi kerana terdapat meja dan kerusi yang memudahkan murid untuk menghasilkan topeng mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful