PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

Pemplot (Plotter) 4.Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2.PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Audio 5.Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3.Projektor  . Jenis1.

Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain. Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. . -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia.

. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar.muzik stereo atau suara.earphone dll. 3. Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak.Apa itu output?   1. keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan.:Speaker. Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT. 4. luar. 2. Cth.

JenisJenis-Jenis Peranti Output 1. Saiz biasa ialah 15.Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) .19 dan 21 inci. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel . Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) .17. Jenis monitor :.Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan.digunakan untuk paparan.

Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya.Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor. 4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik .

Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1. Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin. ‡ . Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin.Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa.JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja. 2. Monitor Panel Rata Mudah alih.Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan.sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri.

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna. 2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal. 2. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna.Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit.2.Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1.

Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya. . 2. ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan. ‡ Semasa mencetak.bunyi agak bising. ‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak. ‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1. Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas).Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an.

. Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik. Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas. Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi. Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon.Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data.

.

. Pemplot . tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi.jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran. sesetengah pemplot. murah dan senang diselenggara.bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar. . peta. .boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar.3. kertas bergerak dan pen tetap statik.

Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu. berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap. diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik . guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya.  Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat. imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej.

. . perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna.Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik. diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta.

CONTOH PEMPLOT .

Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan. diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala. . kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam. peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem.4.

AUDIO/SPEAKER .

2. sumber cahaya.5. input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video. Projektor Video Tiga Lensa. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar.Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. Antaranya ::1. Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD. Harganya sangat mahal . Projektor Paparan Kristal.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful