P. 1
PERANTI OUTPUT

PERANTI OUTPUT

|Views: 2,396|Likes:
Published by 1_234

More info:

Published by: 1_234 on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2014

pdf

text

original

PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3.Projektor  . Jenis1.Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2.Audio 5.Pemplot (Plotter) 4.

Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. .Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain.

4. luar. Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT. Cth. . keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar.muzik stereo atau suara.earphone dll. 3.Apa itu output?   1.:Speaker. Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak. 2.

Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) . Jenis monitor :.Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel . Saiz biasa ialah 15.digunakan untuk paparan.19 dan 21 inci.Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) .17.JenisJenis-Jenis Peranti Output 1.

Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya.Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor. 4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik .

Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1. Monitor Panel Rata Mudah alih. Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya. ‡ . Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin.JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja.Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa.sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri. 2.Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan.

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

2.Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. . 2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1. 2. Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas.Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna.

‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1.bunyi agak bising. ‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak. Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya. ‡ Semasa mencetak. ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan. . 2. Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas).Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an.

Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon. Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas. .Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data. Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik. Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi.

.

.boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar.bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar. tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej. kertas bergerak dan pen tetap statik.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi. . .jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran. peta. murah dan senang diselenggara. Pemplot . sesetengah pemplot.3.

Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu. diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif.  Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas. imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej. guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya. berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik .

diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta. perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna.. .Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik.

CONTOH PEMPLOT .

Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan. peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala.4. kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam. . diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran.

AUDIO/SPEAKER .

Antaranya ::1. 2.5. Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar. Projektor Video Tiga Lensa. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan. Harganya sangat mahal . sumber cahaya.Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video. Projektor Paparan Kristal.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->