PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2.PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Pemplot (Plotter) 4.Projektor  .Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3. Jenis1.Audio 5.

Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain. Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. .

Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak. luar. Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT.earphone dll.muzik stereo atau suara.Apa itu output?   1. Cth. keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan. 3. . 2. 4. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar.:Speaker.

17. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel .digunakan untuk paparan.Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) .JenisJenis-Jenis Peranti Output 1.19 dan 21 inci. Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) .Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan. Saiz biasa ialah 15. Jenis monitor :.

Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya.Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor. 4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik .

Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin. Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya. 2. ‡ .Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan. Monitor Panel Rata Mudah alih.sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1. Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin.Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa.JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja.

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

2. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna.Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. . Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik. 2. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna. 2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas.Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit.

. ‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak.bunyi agak bising.Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an. ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan. Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya. Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas). 2. ‡ Semasa mencetak. ‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1.

Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon. . Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas. Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi.Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data. Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik.

.

peta. kertas bergerak dan pen tetap statik.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi.bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar. .jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran. . . sesetengah pemplot. murah dan senang diselenggara.3. Pemplot .boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar. tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej.

 Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik . imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej. berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap. diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif. guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya.Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu.

Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik. . perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna. diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta..

CONTOH PEMPLOT .

Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan. peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem. diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala.4. . kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam.

AUDIO/SPEAKER .

Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. Projektor Video Tiga Lensa. 2.5. Antaranya ::1. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan. input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video. Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD. sumber cahaya. Harganya sangat mahal . Projektor Paparan Kristal. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful