PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2.Pemplot (Plotter) 4.Projektor  .PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3.Audio 5. Jenis1.

Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. .Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain.

Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak. . Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT. keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan. 4.:Speaker.Apa itu output?   1. 2.earphone dll. luar. Cth. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar.muzik stereo atau suara. 3.

Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) . Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) . Jenis monitor :. Saiz biasa ialah 15. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel .17.digunakan untuk paparan.Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan.19 dan 21 inci.JenisJenis-Jenis Peranti Output 1.

Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor. Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya. 4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik .

sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri.JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1. 2.Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan.Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa. Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin. Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya. ‡ . Monitor Panel Rata Mudah alih. Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin.

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1. 2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal.2. .Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna. 2. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna.

‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak.bunyi agak bising.Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an. ‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1. Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya. 2. . Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas). ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan. ‡ Semasa mencetak.

Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik. Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi. Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon.Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data. . Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas.

.

sesetengah pemplot.3. tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej. . . kertas bergerak dan pen tetap statik. murah dan senang diselenggara.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi.bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar.jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran. . Pemplot .boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar. peta.

diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif. guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya. imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik . berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap.  Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas.Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat.

.Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik. . diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta. perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna.

CONTOH PEMPLOT .

Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala. kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam. . diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran.4. peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem.

AUDIO/SPEAKER .

input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video. Projektor Paparan Kristal.Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. Antaranya ::1. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan. Projektor Video Tiga Lensa. Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar. sumber cahaya. Harganya sangat mahal . 2.5.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful