P. 1
PERANTI OUTPUT

PERANTI OUTPUT

1.0

|Views: 2,460|Likes:
Published by 1_234

More info:

Published by: 1_234 on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2014

pdf

text

original

PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

Projektor  .Pemplot (Plotter) 4.Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2. Jenis1.Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3.PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Audio 5.

. -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia.Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain.

Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT.Apa itu output?   1. 4.earphone dll. keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan. 2. 3. luar. Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar. .muzik stereo atau suara.:Speaker. Cth.

JenisJenis-Jenis Peranti Output 1.19 dan 21 inci.digunakan untuk paparan.17. Saiz biasa ialah 15. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel . Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) .Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) .Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan. Jenis monitor :.

4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik . Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya.Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor.

JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja. ‡ . Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin. 2.Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1.sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri. Monitor Panel Rata Mudah alih. Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin.Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa. Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya.

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

2.Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. 2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal. Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas. .Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna. 2.

Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya.bunyi agak bising. ‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1. ‡ Semasa mencetak. 2. ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan.Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an. ‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak. . Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas).

Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas.Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data. . Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon. Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik. Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi.

.

.bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar. tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej. kertas bergerak dan pen tetap statik.jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran. Pemplot . peta. sesetengah pemplot.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi. murah dan senang diselenggara. . .3.boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar.

berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap. imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej.  Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik . guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat. diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif.Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu.

diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta.. perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna. .Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik.

CONTOH PEMPLOT .

4. . kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam. Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan. peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem. diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala.

AUDIO/SPEAKER .

Projektor Paparan Kristal. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan.5. Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD.Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar. 2. input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video. Projektor Video Tiga Lensa. Harganya sangat mahal . sumber cahaya. Antaranya ::1.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->