PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2. Jenis1.Audio 5.Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3.PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Pemplot (Plotter) 4.Projektor  .

Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain. -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. .

keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan. Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak.Apa itu output?   1. . Cth. luar.:Speaker.muzik stereo atau suara.earphone dll. Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT. 3. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar. 4. 2.

Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) .digunakan untuk paparan. Saiz biasa ialah 15. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel .17.19 dan 21 inci. Jenis monitor :.Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) .Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan.JenisJenis-Jenis Peranti Output 1.

Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor. 4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik . Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya.

2. Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin.Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan.JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1. Monitor Panel Rata Mudah alih. Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin. Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya.Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa.sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri. ‡ .

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

2. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1. .2.Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna.Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas. 2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal. Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna.

. 2. ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan. ‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak. Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas). Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya.Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an.bunyi agak bising. ‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1. ‡ Semasa mencetak.

Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik. Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi.Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data. Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon. Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas. .

.

peta.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi.bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar.boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar. . sesetengah pemplot. tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej. . Pemplot .3.jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran. kertas bergerak dan pen tetap statik. . murah dan senang diselenggara.

imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej. berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik . guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya. diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif.  Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas.Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu.

Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik.. diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta. . perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna.

CONTOH PEMPLOT .

. peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem. kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam.4. diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran. Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala.

AUDIO/SPEAKER .

Projektor Paparan Kristal. 2. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar. sumber cahaya.Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD. input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video. Harganya sangat mahal . Antaranya ::1. Projektor Video Tiga Lensa.5.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .