PERANTI OUTPUT

PERSEMBAHAN OLEH ::Noraishah bt Harun Hanizah bt. Harun Nor Aeini bt. Samsudin Noor Zaini bt. Che Mat Faridah bt. Hj. Yusof

KDP 14M TMK

PERANTI OUTPUT
MONITOR PENCETAK PEMPLOT AUDIO PROJEKTOR

Skrin Paparan (Monitor) ‡ Standard menentukan kualiti skrin ‡ JenisJenis-Jenis Monitor 2.Pencetak ‡ JenisJenis-Jenis Pencetak 3.Audio 5. Jenis1.PERANTI OUTPUT Definisi  Apa itu output  Jenis-Jenis Peranti Output.Pemplot (Plotter) 4.Projektor  .

Definisi Peranti Output    Perkakasan bagi mengeluarkan output Output dalam bentuk yang komputer fahami ditukar ke bentuk yang boleh difahami manusia atau peranti lain. . Menukar maklumat yang boleh dibaca mesin ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia. -Data yang dimasuk dan diproses oleh komputer akan berada dalam bentuk yang boleh dibaca oleh mesin hingga peranti output menukarkannya ke bentuk yang boleh dibaca oleh manusia.

earphone dll.:Speaker. 2. Cth. . keras)Soft copy(salinan lembut)-yang dipapar pada skrin lembut)Audio output-ia menghasilkan output dalam bentuk outputperkataan. 4.Apa itu output?   1. Video output ± imej video yang direkod menggunakan peranti input video seperti monitor komputer dan HDVT. luar. 3. Output berbentuk laporan dan grafik:grafik: Hard copy(salinan keras)-yang boleh dicetak oleh pencetak.muzik stereo atau suara. Penghantaran data yang telah diproses keluar daripada ingatan utama komputer atau storan sampingan ke peranti luar.

Jenis monitor :.17.JenisJenis-Jenis Peranti Output 1.Monitor paparan kristal cecair (liquid crystal display ± LCD) Standard menentukan kualiti skrin ‡ ‡ ‡ 2 ciri penting monitor ialah saiz dan kejelasan. Saiz biasa ialah 15. Skrin Paparan (Monitor) (Monitor) .19 dan 21 inci. Kejelasan ditentukan oleh resolusi yang diukur dalam piksel .digunakan untuk paparan.Monitor tiub sinar katod (Cathod Ray Tube -CRY) .

Lagi tinggi resolusi(piksel) lagi jelas imejnya. 4 standard resolusi yang biasa digunakan sekarang a) SVGA (Super Video Graphics Array) ± 800 x 600 piksel b) XGA ( Extended Graphics Array) ± 1024 x 768 piksel c) SXGA ( Super Extended Graphics Array) ± 1280 x 1024 piksel d) UXGA ( Extra Extended Graphics Array )± Standard )± tertinggi dan diguna bagi reka bentuk kejuruteraan peringkat tinggi dan seni lukis grafik .Piksel adalah titik atau elemen gambar yang membentuk imej pada monitor.

‡ .Ia lebih mahal dan memerlukan lebih kuasa. Monitor matriks aktif atau transistor nipis (TFT) ± tidak mengimbas skrin. Seperti televisyen dari segi saiz dan teknologi Murah dan baik resolusinya.Lebih banyak warna dengan kejelasan yang baik dapat dipaparkan. Monitor matriks pasif atau dwiimbas ± memapar imej dengan mengimbas keseluruhan skrin. ‡ Juga dikenali sebagai monitor paparan hablur ‡ 2 jenis ::1. 2. Monitor Panel Rata Mudah alih.sebaliknya setiap piksel diaktifkan sendiri.JenisJenis-Jenis Monitor  ‡ ‡ ‡ Tiub Sinar Ketod atau CRT( Cathod Ray Tube) Biasanya diletak atas unit sistem atau meja.

JENISJENIS-JENIS MONITOR .

2 kategori:kategori:Pencetak laser peribadi ± lebih murah dan diguna kebanyakan pengguna tunggal.2. Pencetak laser kongsi ± lebih mahal dan digunakan (berkongsi) oleh sekumpulan pengguna. Pencetak  ‡ ‡ ‡ ‡ 1. .Mencetak lebih daripada 30 muka surat dalam satu minit. Pencetak Pancut Dakwat Menyembur titisan halus dakwat pada kelajuan tinggi di permukaan kertas. Pencetak Laser Guna sinaran laser bagi hasilkan imej huruf dan grafik yang amat baik.Boleh cetak 4 ± 6 muka surat seminit. Menghasilkan imej huruf berkualiti dan membolehkan percetakan dilakukan dalam pelbagai warna. 2.

Pencetak Matrik Bintik ‡ Popular sekitar 1990an. ‡ kualiti cetakan bergantung pada jumlah pin pada kepala pencetak. . ‡ Semasa mencetak. Pencetak 9 pin ± hasilkan kualiti cetakan dalam bentuk draf (kurang jelas). Pencetak 24 pin ± cetakan lebih bermutu tinggi kerana titiktitik-titik halus yang terbentuk lebih rapat jaraknya. ‡2 jenis pencetak matrik bintik: 1.bunyi agak bising. ‡ Membentuk aksara berdasarkan konsep tekanan antara riben yang mempunyai karbon dengan pin huruf terhadap kertas cetakan. 2.

Pencetak Terma boleh didapati daripada printer lama menggunakan ribbon.Pencetak Terma Asalnya diguna dalam makmal saintifik untuk merekod data. Tidak popular kerana kosnya dan guna kertas yang dirawat khas. . Dugunakan untuk hasilkan kerja seni dan teks bewarna yang berkualiti tinggi. Diguna untuk hasil output yang hampir sama seperti fotografik.

.

. tidak laju dan kurang upaya hasilkan pengisian padu dan menggelapkan imej. sesetengah pemplot. Pemplot . .jenis-jenis pemplot:jenispemplot:Pemplot Pen menggerakkan pen atau pensil pada kertas lakaran.3. peta. kertas bergerak dan pen tetap statik.lukisan arkitek dan ilustrasi tiga dimensi.boleh hasilkan dokumen multiwarana berkualiti tinggi dan juga dokumen yang lebih besar. murah dan senang diselenggara. .bertujuan khas bagi menghasilkan carta bar.

berkualiti tinggi dan beroperasi secara senyap. guna bahan kimia yang mahal dan merbahaya. hasilkan imej resolusi tinggi dan lebih cepat. diguna oleh pelbagai pekerja termasuk jurutera dan pereka bentuk automatif.  Pemplot Elektrostatik guna cas elektrostatik bagi hasilkan titik halus pada kertas yang dirawat khas. diguna bagi aplikasi yang perlukan output yang banyak dan berkualiti tinggi seperti dalam pengiklanan dan reka bentuk lukisan grafik . imej dihasilkan setelah kertas diproses melalui mesin pembina imej.Pemplot Pancut Dakwat hasilkan garis lukisan dan output bewarna padu.

. diguna untuk aplikasi tertentu seperti membina peta. perlukan kertas mahal dan biasanya hanya hasilkan hanya output dua warna.Pemplot Pengimejan Terus hasilkan imej dengan guna kertas peka haba dan pin yang dipanas dengan elektrik..

CONTOH PEMPLOT .

4. yang selalu diguna ialah alat pembesar suara dan telefon kepala. kad bunyi diguna untuk menyimpan serta mengguna bunyibunyibunyian yang dirakam. . peranti tersebut disambung kepada bunyi dalam unit sistem. diguna sebagai alat mengukuh pembelajaran. Audio hasilkan bunyi yang menyerupai percakapan.

AUDIO/SPEAKER .

Antaranya ::1. Memaparkan imej berkualiti dan sesuai digunakan dalam dewan yang besar. 2. sumber cahaya. input komputer dan video serta pembesar suara dalaman yang boleh mengendalikan isyarat komputer dan video.5. Harganya sangat mahal . Mempunyai pelbagai ciri menarik seperti panel LCD. Projektor Alat yang diguna untuk membolehkan sesebuah persembahan multimedia dipaparkan.Sesuai diguna kerana murah dan berkualiti. Projektor Paparan Kristal. Projektor Video Tiga Lensa.

CONTOH PROJEKTOR .

TERIMA KASIH .

ADA LAGI KE ? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful