P. 1
muzikdan gerakan ruang

muzikdan gerakan ruang

|Views: 1,189|Likes:
Published by supiahmohamedali

More info:

Published by: supiahmohamedali on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS, JALAN BEHOR PULAI, 01000 KANGAR, PERLIS.

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) AMBILAN NOVEMBER 2008 PENDIDIKAN PRASEKOLAH PERINGKAT 5
MATA PELAJARAN:

APRRESIASI MUZIK DENGAN PERGERAKAN PRASEKOLAH PRM 3102

DISEDIAKAN OLEH:

NAMA PELATIH NO. K/PENGENALAN

SUPIAH BINTI MOHAMED ALI (710101-08-8416)

KUMPULAN

PGSR PRASEKOLAH

EN. SHAIFUDDIN BIN ABDUL RAHIM NAMA PENSYARAH EN. MOHAMMAD ROSLY BIN MOHAMMAD SALLEH

TARIKH HANTAR

15 APRIL 2011

µGURU PENJANA MODAL INSAN GEMILANGµ

BORANG PENGAKUAN

Saya dengan ini membuat pengakuan bahawa semua kerja kursus Aprresiasi Muzik Dengan Pergerakan Prasekolah (PRM 3102) ini adalah hasil kerja yang disediakan oleh saya. Saya tidak meniru atau menciplak daripada mana-mana

bahagian kerja kursus yang telah saya hantar.

Di sini saya mengaku bahawa:
Semakan i Telah mengaku bahawa semua hasil kerja ini diambil daripada bahan bercetak dan media elektronik. ii Tidak meniru daripasda mana-mana sumber dan pelajar lain kecuali nukilan dan ringkasan yang tiaptiap satunya telah dijelaskan sumbernya. iii Tidak membenarkan pelajar lain meniru hasil kerja kumpulan saya ; iv Telah mengakui mewakili definisi dan pandangan penulis di dalam kertas projek saya dan kumpulan. / / / /

Dengan itu, saya Supiah binti Mohamrd Ali memahami bahawa sekiranya terdapat sebarang bukti yang menunjukkan penipuan, Institiut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Perlis berhak untuk mengambil tindakan disiplin yang bersesuaian.

«««««««««««.. (Supiah binti Mohamed Ali ) 710101-08-8416

Tarikh : 14 APRIL 2011

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah kurnia dan izin-Nya, dapat kami menyiapkan tugasan bagi Aprresiasi Muzik Dengan Pergerakan Prasekolah (PRM 3102) pada masa yang ditetapkan. Di sini, kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam proses menyempurnakan tugasan ini.

Sekalung penghargaan saya tujukan kepada keluarga

yang telah banyak memberi

sokongan dan bantuan sepanjang usaha kami dalam menyiapkan tugasan projek ini. Segala jasa dan pergorbanan yang diberikan tidak akan saya lupakan.

Ribuan terima kasih juga kami ucapkan kepada pensyarah pembimbing iaitu Encik Shaifuddin bin Abdul Rahim dan Encik Mohammad Rosly bin Mohammad Salleh yang banyak memberi tunjuk ajar, idea serta pendapat. Segala yang disampaikan telah saya gunakan sepenuhnya dalam tugasan ini. Selain itu, tidak saya lupakan para pensyarah daripada Jabatan Kajian Sosial yang banyak memberi kerjasama kepada saya..

Seterusnya, terima kasih kepada rakan-rakan guru dan anak murid Prasekolah S.K Sungai Kechil Nibong Tebal, S.P.S Pulau Pinang yang banyak membantu menjayakan kerja kursus ini. Semoga segala ilmu yang diperolehi dapat kita gunakan dimasa hadapan.

Saya menyusun sepuluh jari memohon maaf andainya ada salah dan silap. Segala yang baik itu datang dari Allah dan segala yang buruk itu dari diri saya sendiri.

http://impreschoolteacha. Madya Dr. Bhd.my/sp_hsp/pra/hk_pra_sek_keb2. Nani Menon & Mohd. Publishing Sdn. Prof.permataiman. Asas Sosial Kanak-kanak.com email: info@permataiman.ppk.Rohani Abdullah.pdf .(2005). Panduan Kurikulum Prasekolah.com/2009/09/permainan-yang-merangsangperkembangan.com http://myschoolnet. Sharani Ahmad (2007).blogspot.html www. Kuala Lumpur : Pustaka Salam Sdn Bhd.kpm. PTS PROFESSIONAL.SOALAN TUGASAN PROJEK HALAMAN PENGAKUAN PENGHARGAAN SENARAI KANDUNGAN:Permainan Kanak-kanak Laporan Reflektif Permainan Refleksi individu Bibliografi Folio Lampiran:- BIBLIOGRAFI Nordin Mamat.

untuk peneguhan pembelajaran konsep muzik bagi . Rancangkan aktiviti pergerakan kreatif setiap aspek ruang tersebut.SOALAN: Peneguhan konsep muzik boleh dibuat dalam bentuk pergerakan kreatif yang melibatkan aspek ruang seperti kawasan. arah. laluan dan ekstensi. aras.

Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan. perasaan atau tanggapan deria yang dapat . Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan rnengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut. Sebagai contoh. perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi. Pergerakan kreatif dihasilkan daripada idea. PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi.Pengenalan PENGENALAN Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik.

(b) Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan seperti bahu. Empat unsur tersebut itu ialah: ‡ Tubuh badan ‡ Ruang ‡ Masa ‡ Daya OBJEKTIF Objektif pergerakan kreatif adalah untuk: ‡ Meningkatkan prestasi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. ‡ Pelajar dapat berkomunikasi melalui pergerakan. kebebasan dan pengucapan TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri. kreativiti. pergelangan tangan. kreativiti. Terdapat empat unsure utama dalam pergerakan kreatif. pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan. ‡ Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. ‡ Supaya pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. idea atau perasaan. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. kaki dan pinggul. kebebasan dan pengucapan. misalnya muzik.dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. (a) Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal. . Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. berpasangan atau berkumpulan. Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan diberi kepada pergerakan bahagianbahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkanpertandingan. Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi. Misalnya. ‡ Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. siku. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna.

Sebagai contoh. 3. seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri iika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikuk benda berat. tapak tangan dan lutut. (a) Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. misalnya beban. siku. Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat kuat kepada pergerakan yang dilakukan (b)Masa Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. (b) Arah Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. kaki dan pinggul.Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. memindah dan menerima berat badan. perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akan memberi tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan. Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah dalam menontonkan sesuatu pergerakan. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk. Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi. ke atas . ke belakang. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. Misalnya. pergelangan tangan. Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan. Misalnya. Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah. 2. Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. ke sisi. (a) Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am.

Contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus. Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa (a) Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan. Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus.dan ke bawah. ‡ Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang. Contohnva dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. 4. Penyesuaian terhadap rakan Penyesuaian terhadap rakan ialah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. ke belakang. ke sisi. Contoh aktiviti dala kemahiran ini ialah: . 5. ke atas dan ke bawah. Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu ‡ Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan. Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan dipertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus. melengkung dan zig-zag. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan menggunakan peta. Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Ruang terus ialah ruang yang digunakan secara langsung dengan berada dalam klingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. (b) Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tenang cara menggunakan ruang untuk melakukan pergerakan. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang digunakan secara tidak langsung digunakan dalam gerakan pelbagai aras.

lurus (seperti panah). Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian badan dengan bahagian badan yang lain. (b) Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan . (a) Lompatan Asas Tedapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan.Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan. Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan leh pelaku. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut: ‡ Ketua dengan pengikut ‡ Kumpulan bekerjasama ‡ Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan Pertukaran tempat. 6. Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesedaran yang berbeza. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang terkenal dalam pergerakan kreatif ialah ritma yang berkaitan dengan pekerjaan. perkhidmatan atau perindstrian mempunyai ritma tertentu. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. 7. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan disokong oleh kedua belah kaki. Setiap pelbagai bidan pekerjaan sama ada dalam industry pertanian. Antara cirri untuk mengenalpasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut.

2010 4:45 PM Ruang diri ialah ruang setempat yang mengelilingi individu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan.Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama.mengecil. . Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. lurus. Ruang diri dan ruang am meliputi bahagian kawasan seperti : a) aras . Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. lantai. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua.1 Ruang Ruang ialah kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan.hadapan. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. April 07. zig-zag d) ekstensi . rendah b) arah . Ruang diri ialah ruang setempat yang mengelilingi individu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan.awangan. atas. berliku-liku. sederhana. belakang sisi. Ia terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. PERGERAKAN LOKOMOTO KREATIF Pergerakan lokomoto secara kreatif dapat dilakukan dengan menyerapkan empat aspek pergerakan.tinggi. iaitu 2. bawah c) aliran . Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. membesar Kesedaran Ruang Wednesday.

sambungan. Ruang ialah kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan. Wednesday. zig zag Ruang diri dan ruang am meliputi bahagian seperti :DEFINISI PERGERAKAN . jauh dan dekat. d) Ekstensi ± mengecil. berliku-liku. sisi atas dan sisi bawah. membesar. lurus.Ia terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. rendah b) Arah ± hadapan. Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. 2010 4:44 PM a) Aras ± tinggi. April 07. lantai.. belakang. sederhana. c) Aliran ± awangan.

membaling. TEORI KECERDASAN PELBAGAI HOWARD GARDNER Kecerdasan Muzik Kecerdasan ini berkaitan dengan kemampuan untuk menggemari. menggolek dan menampar alatan kecil atau besar. Pergerakan pergerakan tersebut boleh dikoordinasikan bagi manipulasi dengan alatan seperti melambung. pendekatan pergerakan kreatif digunakan . Pergerakanpergerakan ini dapat diaplikasikan sebagai rutin harian sama ada dalam tugas harian ataupun dalam aktiviti sukan dan rekreasi. ia memberi peluang kepada kanak-kanak untuk melibatkan diri sepenuhnya dan meluahkan perasaan mereka. muzik serta irama yany terdapat dipersekitarannya. Hal ini kerana kecerdasan muzik yang terdapat dalam diri seseorang individu membolehkannya mengesan bunyi tanpa lisan.Definisi pergerakan adalah sebarang bentuk gerak (movement) yang dilakukan oleh seseoramg itu akan menyebabkan dia berubah kedudukan atau kekal di tempat tersebut. Oleh yang demikian. KEPENTINGAN PERGERAKAN Pergerakan merupakan aktiviti yang memenuhi aktiviti kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif dalam situasi pembelajaran muzik . imaginasi dan menginterpretasi melalui muzik secara pergerakan fizikal yang bersifat µnonverbal¶ . Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang menyebabkan keseluruhan tubuh badan berubah kedudukan seperti berjalan dan berlari disebut bergerak dan beredar. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik . baik yang berasal daripada suara alat muzik ataupun yang timbul daripada gejala alamiah seperti suara manusia.Oleh itu respon kepada muzik merupakan pelengkap kepada pelbagai aktiviti pengajaran pembelajaran di bilik darjah kerana dalam dunia kanak-kanak muzik dan gerakan tidak boleh dipisahkan kerana sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bergerak. Mereka berupaya menggunakan set asas atau elemen-elemen muzik serta dapat bermain alat muzik serta dapat menghafal lirik muzik dengan baik. DEFINISI MUZIK Menurut Campbell 1995. Selain itu seseorang yang cenderung dalam keceerdasan ini boleh menggubah rentak dan tempo muzik dan . Seseorang yang mempunyai kelebihan ini sangat sensitive kepada bunyi-bunyian atau suara yang wujud di dunia ini. binatang mahupun guruh serta suara-suara yang lainnya. Bagi meningkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya menginterpretasi idea . muzik adalah suatu kesenian yang tertumpu pada aspek pendengaran atau aural. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. muzik boleh diperkenalkan kepada bayi dan kanak-kanak pra sekolah dalam bentuk elemen muzik. mendiskriminasi dan meluahkan perasaan melalui muzik.

menaakul. sebab dan akibat. Lazimnya. Penyanyi. penari. mereka lebih cenderung melakukan aktiviti yang berkaitan dengan pergerakan badan seperti bersukan. mereka suka menuntut penjelasan logik dari setiap pertayaan. Contoh aktiviti kecerdasan muzik ialah persembahan muzik. Kebolehan yang dominan di bahagian kiri otak membolehkan seseorang menaakul secara deduktif dan induktif serta berfikir secara konseptual dan abstrak. Di samping itu. aktiviti jasmani. Contoh aktiviti yang berkaitan dengan kecerdasan ini ialah tarian kreatif. perasaan dan menyelesaikan masalah atau mencipta suatu produk baru. mengira dan menggunakan komputer dengan cekap. Oleh itu. Mereka sering bertanya tentang berbagaibagai fenomena yang dilihat yang berlaku disekeliling mereka. mereka cekap menginterpretasi pergerakan anggota atau tubuh badan. mereka juga suka mengklasifikasikan benda untuk mudah mengira. Contoh-contoh aktiviti jenis kecerdasan ini adalah menggunakan simbol. Mereka pintar melantunkan nada lagu dengan baik. ketangkasan dan keanggunan ketika bergerak. menganalisis. Kecerdasan ini menggabungkan kemampuan matematik dan ilmiah yang dimiliki oleh seseorang. mengubah lagu. Mereka memiliki keupayaan kawalan pada gerakan. keseimbangan. perkaitan. gimrama dan lain-lain. Semua manusia di dunia ini mempunyai kecedasan untuk menikmati dan menghayati pengalaman muzik yang ada berdasarkan tahap yang berbeza-beza. polis dan olahragawan adalah beberapa kerjaya yang biasanya dimiliki oleh orang dengan tingkat kecerdasan kinestetik yang tinggi. pelakon. melodi atau warna suara dalam sebuah komposisi muzik. Oleh itu pelajar cenderung dalam kecerdasan ini dikatakan berupaya menyelesaikan masalah yang komplek berkaitan Matematik dengan mudah sahaja dan boleh membuat perkaitan. bunyi vocal. Kecerdasan Kinestetik Orang yang mempunyai kecerdasan kinestetik yang tinggi berkebolehan mengguanakan sebahagian atau keseluruhan anggota tubuh badan mereka untuk berkomunikasi dan menyelesaikan masalah yang dihadapi. Biasanya. individu juga cekap memanipulasikan objek fizikal dan dapat mengimbangi antara pergerakan fizikal dan mental. pemain muzik dan komposer lagu ialah kerjaya yang sesuai dan tepat bagi mereka yang mempunyai kecerdasan muzik ini. Artis. Mereka juga dapat mengubah kata-kata menjadi lagu dan boleh mencipta berbagai-bagai alat dan permaianan muzik. mensintesis. Semua orang mempunyai kecerdasan muzik tetapi dengan darjat yang berbeza-beza. ketukan. latihan fizikal. peninju. Kecerdasan Logik-Matematik Kecerdasan logik-matematik adalah kebolehan menggunakan nombor. Orang yang cerdas dalam bidang kenestetik mengeksplorasi dunia mereka dengan otototot. permainan sukan dan seni pertahanan diri. tentera. Selain itu. Mereka berupaya menggunakan kemahiran fizikal untuk meluah idea. menyoal. . mengenal pasti pola abstrak. menari. drama. bunyi instrumental. Seseorang yang mempunyai kecerdasan logic-matematik yang tinggi memperlihatkan minat yang besar terhadap kegiatan berbentuk eksplorasi. main peranan. nyanyian dan drama lagu. pandai mengguanakan kosa kata muzikal dan peka terhadap ritma. pemain bola sepak.mudah mengenali dan mengingati nada-nada bunyi atau muzik.

Falsafah. Dalcroze tidak setuju dengan cara . mengalami masalah ketepatan pic dan intonasi. pola abstrak. Manurut Gardner. Orang yang mempunyai kecerdasan ini biasanya Berjaya dalam kerjaya yang berkaitan dengan Matematik dan Sains. penyelesaian masalah. Menurut Gardner. Falsafah pendidikan yang terkandungdalam kaedah ini yang melibatkan satu proses pengajaran dan pembelajaran yang berpusatkan murid. kecerdasan merupakan kemampuan yang dimiliki oleh seseorang untuk melihat sesuatu masalah dan seterusnya berupaya menyelesaikan masalah tersebut atau membuat sesuatu yang berguna kepada orang lain. pin dan temborin sementara menghargai berbagai bentuk ekspresi muzik dan kemampuan kita untuk menggunakan badan dan objek dengan cekap. namun kaedah ini masih dapat dipraktikkan pada nasa sekarang. kinestetik. social dan perkembangan fizikal. beliau mendapati bahawa ramai pelajar muzik tidak dapat merasai dan melahirkan emosi terhadap muzik yang dimainkan walaupun mereka telah menguasai kemahiran dan teknik permainan alat muzik. ton. Oleh itu. Kaedah ini melatih kemahiran dalam konsep-konsep muzik yang asas seperti irama. Konsep dan Teknik Semasa Dalcroze menjadi professor di Conservatory Of Music di Geneva. Pendekatan Dalcroze erdasarkan 2 prinsip iaitu kepentingan pendengaran dan literasi muzik selepas kanak-kanak telah mempunyai pengalaman muzikal. Walaupun kaedah ini telah diperkenalkan lebih daripada 100 tahun yang lepas. Keupayaan untuk menunjukkan ekspresi terhadap konsep muzik melalui gerakan merupakan prinsip utama dalam kaedah ini. cabaran pendidik adalah untuk mengenali kecerdasan yang berasingan dan memeliharanya sebagai kecerdasan universal untuk memenuhi fungsi penting dalam perkembangan kognitif kanak-kanak. beliau telah mehasilkan 3 elemen yang berasaskan pergerakan dan gabungan daripada 3 komponen tersebut telah menghasilkan kaedah pengajaran yang kreatif ini. dinamik dan bentuk. Konsep muzik. kaedah sofla dan improvisasi. urutan nombor. sebab dan akibat (logic). seorang pemuzik dan pendidik muzik berbangsa Swiss.rumus. member peluang kepada murid-murid untuk memperoleh pengetahuan melalui pengalaman dan penemuan sejajar dengan teori pendidikan kini. Terdapat 3 element utama dalam kaedah ini iaitu eurhythmics. beliau telah mengasaskan satu pendekatan untuk member pendidikan muzik yang menyeluruh kepada pelajar-pelajar muzik. Oleh itu. PENDEKATAN DALCROZE Pengenalan Kaedah Dalcroze telah diasaskan oleh Emiles Jaques-Dalcroze (1865-1950). pengurusan grafik dan pengiraan. Malah mereka mempunyai masalah dalam memainkan irama yang ringkas. perkaitan. dan kecerdasan logik-matematik menunjukkan kemampuan kita untuk menghasilkan dan menghargai irama. Dalcroze berpendapat bahawa badan manusia merupakan alat muzik semulajadi yang paling sesuai untuk menerapkan konsep-konsep asas muzik.

Elemen kedua iaitu kaedah nyanyian Sofla bertujuan untuk melatih kemahiran pendengaran secara dalaman (inner hearing) dan memperkenalkan konsep harmoni. Oleh itu. 3 aspek utama dalam pendekatan Dalcroze ialah eurhythmics. membengkokkan lutut. tengah dan pada aras rendah seperti angkat tangan dan hayun. Beliau percaya bahawa kanak-kanak perlu mempunyai pengalaman muzikal yang mencukupi dan telah menguasai konsep-konsep muzik dalam aspek pendengaran dan persembahan. pendengaran menjadi elemen penting dalam kaedah Dalcroze. Gerakan yang menggunakan aras pula merujuk kepada gerakan yang dapat dilakukan pada aras tinggi. merenjis dan sebagainya. Pada pendapat beliau muzik berkait rapat dengan muzik dan kanakkanak tidak dapat µmendengar¶ bunyi muzik dengan cara pembelajaran sebegini. Dalroze juga berpendapat bahawa pengajaran dan pembelajaran muzik harus bermula dengan pengalaman muzik yang bermakn. Contoh untuk bergeraka setempat ialah menepuk. Dalcroze berpendapat bahawa semua elemen dapat dirasai melalui gerakan dan semua bunyi muzik mempunyai ciri pergerakan. kanak-kanak dapat mempelajari konsep pic dan kaitan antara ton. melompat. mengoyangkan badan atau anggita badan. Dalcroze menggunakan system ³Do Tetap´ di mana do yang digunakan adalah berasaskan not C. gerakan menggunakan aras dan gerakan menggunakan ruang. barulah guru mengaitkan pengetahuan dan kefahaman kanak-kanak tehadap konsep muzik dengan notasi. Terdapat 3 jenis gerakan yang dapat dilakukan iaitu gerakan setempat. tempo dan sebagainya juga dapat ditunjukkan melalui gerakan badan. Gerakan yang menggunakan ruang menggalakkan individu bergerak menggunakan ruang di sekelilingnya pada semua arah seperti berjalan. untuk menguasai pergerakan dalam bunyi muzik. merenjis dan lain-lain. merangkak. Ketiga-tiga aspek ini saling berkaitan dan berpusatkan aktiviti gerakan keran Dalcroze percaya bahawa cara yang paling berkesan untuk mempelajari konsep asas muzik seperti irama adalah melalui gerakan. analisa dan sebagainya. aktiviti nyanyian sofla juga dikaitkan dengan aktiviti gerakan supaya kanak-kanak dapat merasai . Selain daripada itu. Dalam erti kata lain. Proses ini dapat menjamin kanak-kanak dapat memahami konsep muzik secara mendalam dan berkesan.pengajaran pembelajaran muzik yang hanya menekankan literasi muzik di mana teori muzik di ajar secara µatas kertas¶. Pembelajara muzik tidak boleh dilakukan dengan pengenalan notasi formal dan penerangan guru sahaja. bergalop dan lain-lain lagi. eurhythmics adalah respon badan terhadap konsep muzik yang diperkenalkan. Prosese pengajaran dan pembelajaran notasi dan teori akan menjadi lebih mudah dan cepat apabila kanak-kanak telah mempunyai pengalaman muzikal. Eurhythmics merupakan aktiviti kinetic yang melatih badan kanak-kanak untuk bergerak terhadap muzik yang diperdengarkan. teori. Beliau percaya bunyi muzik harus diperkenalkan dalam kelas teori supaya kanak-kanak dapat dikaitkan apa yang dipelajari dengan bunyi. badan manusia adalah alat muzik yang dapat dilatih untuk mencapai tujuan tersebut. Dengan cara-cara inin kanak-kanak akan dapat membezakan kualiti ton yang dihasilkan. Seperti Kaedah Kodaly dan Orff. tekanan. nyanyian sofla dan improvisasi. dinamik. Oleh itu. elemen-elemen muzik seperti detik. frasa. Dalcroze berpendapat bahawa kaedah nyanyian sofla.

5.Anak-anak yang masih kecil mampu mengembangkan kemahiran berfikir secara kritis melalui idea-idea muzik. nyanyian dan permainan alat muzik.kaitan antara pic. Peringkat Kebangsaan untuk Pendidikan Muzik Taman Kanak-kanak (2-4 tahun) Perkembangan muzik amat penting kepada anak-anak sebelum di hantar ke taman kanak-kanak. 2.Anak-anak perlu pengalaman sebagai contoh dari bunyi muzik.Semua kanak-kanak mempunyai potensi muzik. 6. penjagaan anak sekolah. . menyanyi dan bermain alat muzik memberikan gambaran deskriptif perkembangan muzik bermula lahir hingga 5 tahun yang telah digariskan oleh Music Educators National Conference (MENC) menyatakan mengenai pembelajaran muzik untuk kanak-kanak.Anak-anak tidak boleh dibebani dengan keperluan untuk memenuhi matlamat prestasi.Anak-anak membawa kepentingan yang unik dan mempunyai kemampuan dalam mempelajari muzik 3. Elemen ketiga iaitu improvisasi memainkan peranan yang penting dalam pendekatan Dalcroze.Anak-anak yang belajar muzik sejak awal dari pelbagai latar belakang. Improvisasi yang dilakukan oleh kanak-kanak memberi peluang dan kebebasan kepada kanak-kanak untuk menunjukkan pemahaman terhadap konsep muzik yang telah dipelajari secara kreatif dan spontan. 7. dan program-program intervensi awal untuk kanak-kanak kurang upaya dan kanak-kanak berisiko tinggi menunjukkan bahawa maklumat tentang keperluan muzik bayi dan anak-anak perlu disediakan dan juga peringkat-peringkat muzik patut ditetapkan untuk pembelajaran muzik anak-anak. Mendengarkan dan bergerak mengikut music. aktiviti dan bahan-bahan.Bermain adalah aktiviti anak-anak. 2 jenis improvisasi terlibat dalam pendekatan ini. TAHAP ASAS AWAL MUZIK DAN GERAKAN PERKEMBANGAN PERINGKAT KEBANGSAAN Sebelum anda mula memikirkan cara-cara untuk merancang dan melaksanakan gerakan dan pengalaman muzik bagi anak-anak. Kanakkanak membuat improvisasi dalam gerakan. 4. MENC¶ menyatakan: 1. Kanak-kanak memerlukan persekitaran muzik untuk membesar. Improvisasi oleh guru dengan menggunaka piano dapat member panduan yang asas kepada kanak-kanak dalam kemahiran pendengaran dan menggerakkan semangat kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif. penting untuk memahami dasat atau tahap awal perkembangan muzik peringkat kebangsaan. Dengan meningkatnya jumlah tempat perjagaan anak. guru-guru juga dapat menilai sejauh manakah kanak-kanak telah memahami konsep yang disampaikan dan merancangkan aktiviti susulan yang berkesan. Melalui improvisasi yang dilakukan oleh kanak-kanak. Pemahaman yang sebenar terhadap muzik dapat ditunjukkan dalam kemahiran seseorang memanipulasikan konsep muzik.

percubaan dengan irama yang berbeza). muzik sebagai pengulit dan bayi menjadi aktif ketika muzik dimainkan.Anak-anak memerlukan orang dewasa sebagai model yang berkesan. menghayunkan tangan. berubahan yang ketara berlaku. jadi kumpulan muzik atau lagu kanak-kanak. 10-18 bulan Kecenderungan terhadap ekspresi muzik: bayi mula menunjukkan jenis muzik yang paling disukai-mungkin pada usia ini bayi lebih suka bunyi yang muncul daripada alat-alatan-serta jelas menunjukkan ketidaksukaannya terhadap muzik yang dia tidak suka.4 bulan Kesedaran muzik bermula: bayi mungkin menunjukkan kesedaran awal dengan melakukan tindak balas yang berbeza terhadap muzik. Mereka mungkin lebih suka terhadap bunyi terutamanya muzik di TV atau radio atau iklan dan mungkin akan tertarik atau terpesona apabila ahli keluarga memainkan alat muzik. Dia mula mengembangkan kemahiran bahasa dan meningkatkan mobility untuk mencari muzik yang paling disukainya. 10. 3 1/2. Dia akan mengoyangkan pinggul dan bertepuk tangan apabila mendengar muzik yang disukainya. walaupun tidak . dia sudah tahu beberapa komponen-komponen yang membentuk muzik yang disukainya. Dia mula menunjukkan lebih aktif terhadap kesedaran muzik dengan melakukan pergerakan kepala atau wajah kearah sumber muzik. 4.Anak-anak belajar dengan baik dalam persekitaran fizikal dan social 9. dan menganggukkan kepala. BERGERAK MENGIKUT MUZIK Umur Perkembangan Lahir. berayun. Dia mungkin suka mendramatisasi lagu dan mungkin juga cuba mentafsir muzik ( misalnya.Persekitaran pembelajaran yang pelbagai amat diperlikan untuk memenuhi perkembangan anak-anak. Ketika bayi tidur. Peningkatan dapat dilihat apabila ia pandai menjada irama. Semasa mendengar.3 tahun Mula menari: kanak-kanak bertatih berupaya untuk µmenari¶ mengikut muzik dengan menekuk lutut.8 bulan Kesedaran muzik menjadi lebih aktif: bayi mula mengamati semua bunyi yang didengari di persekitarannya. Sekarang dia boleh berbaring atau duduk dengan tenang dan mendengar selama beberapa minit pada sesuatu masa. Dia lebih suka irama yang jelas. berputarputar. Dia menunjukkan peningkatan kemampuan untuk menjaga masa untuk mengikuti penggunaan dalam permainan muzik yang disukainya. 18 bulan ± 2 tahun Eksplorasi bunyi muzik meningkat: bunyi muzik di persekitaran akan memikat kanak-kanak yang bertatih. 2 .8.4 tahun Ekspresi diri melalui muzik meningkat: pada tahap ini.

kumuran. Jangan hairan jika pada satu masa bayi mampu mengulangi pic anda menyanyi dengan not yang sama. meskipun kata-kata yang sering berulang-ulang dan lagu mungkin sangat mirip dengan lagu-lagu yang dia tahu. MENYANYI Peringkat umur Lahir ± 4 bulan Tangisan pertama bayi adalah µmuzik¶: Tangisan bayi pertama bayi sangat penting untuk mengekspresikan keperluan dan perasaan. 4 ± 5 tahun Ketepatan menyanyi meningkat: anak mula menunjukkan peningkatan kawalan suara dan anggaran lebih dekat nada dan irama.semuanya tepat. 4 ± 5 tahun Kemampuan untuk berkongsi pengalaman muzik: anak-anak boleh bercakap tentang muzik yang telah dicadangkan kepadanya. Kadand-kadang dia mencipta lagu ketika bermain dan boleh menggunakan lagu untuk menarik perhatian ornag lain. dan dia dapat menceritakan secara terperinci apa yang dia dengar. Dia juga mungkin mula menunjukkan minat untuk belajar tarian. keinginan anak untuk mendengar muzik akan meningkat. 3 ½ . kelantangan dan pola-pola berirama. Dia menunjukkan lebih berminat dalam kumpulan menyanyi dan mungkin . 5 ± 6 tahun Keselarasan gerak tari bermula: meningkatkan kawalan motor dan kemampuan untuk melakukan melakukan pergerakan yang serentak dengan irama muzik sebagai langkah untuk menari.4 tahun Ketepatan dalam persamaan ton bermula: sekarang anak mula menyanyi hampir sama dengan orang dewasa. Dia mungkin secara spontan mencipta lagu sendiri. Dia mungkin menyanyikan sebuah sajak yang mudah diingat. Dia mungkin juga meminati lagu-lagu yang diminati oleh anda. Ketika ini bayi dalam lingkungan pic. memuat karakteristik muzikal lebih jelas: ketika kanak-kanak terus untuk bereksperimen dengan membebel suaranya menjadi aktiviti kegemarannya. bayi mula melakukan percubaan dengan suara yang lain: dia berbisik. melompat dengan satu kaki. 18 bulan ± 3 tahun Mula menyanyi dengan betul: terdengar bayi merapu dengan merdu seperti betul-betul lagu ketika sedang bermain. Ini adalah tahap µpendengaran aktif¶. Dengan dorongan. Dia mula boleh melakukan pergerakan tangan dan kaki serentak dengan muzik dan boleh melompat. muncul aktiviti yang mennyerupai lagu. Secara berperingkat. Mereka dapat membezakan pic. keamatan nada suara semakin meluas. menggunaka suku kata atau hanya cakap kosong ketika bermain. jeritan dan mula µbercakap yang bukan-bukan¶ mengulangi suara seperti ³ba-ba-ba.´ 6 ± 18 bulan Bercakap bukan-bukan makin meningkat. (muzik amat penting baginya untuk mengekspresikan dan mengkomunikasikan idea dan emosi untuk mengembangkan kemahiran bahasa. ia sangat meminati lagu-lagu biasa dan meminta anda untuk menyanyikan berulang-ulang. dan membuat gerakan-gerakan tari berirama muzik.

Anak-anak bergerak balas terhadap alat muzik. pengiktirafan dan penghargaan meningkat: Kebanyakan anak kini menghasilkan lagu-lagu mudah. Dia berasa bangga dengan kemampuannya untuk mengenal pasti melodi kegemarannya. dan pelbagai alat lain. dan peralatanperalatan lain untuk menghasilka bunyi. mereka . Dia suka memanipulasika benda-benda untuk mencapainya dan adalah tertarik dengan kemampuan barunya menghasilkan bunyi dengan objek. 4. Permainan alat muzik tidak seharusnya mahal. Dia akan tekan. 5 tahun ke atas Repertoir lagu makin berkembang. rebana atau marakas. simbal. dan mereka suka membuat percubaan dengan pelbagai nada bunyi daripada kayu. yang nyata adalah alat muzik. drum. anak boleh mengenalpasti bunyi-bunyi tertentu dari alat muzik dan boleh memainkan pelbagai irama muzik. baik untuk mengiringi lagu atau dendangan muzik atau mencipta lagu sendiri. banyak memberikan kesempatan kepada kanak-kanak untuk fokus pada eksplorasi kreatif.3 ½ tahun Minat sebenar terhadap alat muzik meningkat: pada tahap ini. Alat irama. botol (rebana) dan sebagainya. paip. ALAT MUZIK UNTUK ANAK-ANAK Membuat muzik dengan memainkan alat muzik boleh menjadi salah satu bahagian yang paling menarik daripada pengalaman muzikal. tending atau memukul hampir semua benda yang berada di sekilingnya untuk menghasilkan bunyi. BERMAIN ALAT MUZIK Peringkat umur 6 ± 9 bulan Bayi suka membuat bunyi dengan apa-apa objek yang tersedia: koordinasi mata-tangan bayi terbentuk. anda boleh membuatnya sendiri dengan kopi(drum). 18 bulan ± 2 tahun Kanak-kanak mencari objek khas untuk menghasilkan bunyi: Anda mungkin pernah melihat anak-anak berupaya mendapatkan objek tertentu seperti cawan.5 tahun Anak mula melakukan percubaan dengan alat muzik yang sebenar: Pada tahap ini. ketika anak menunjukkan minat dalam mendengar alat muzik dan rakaman. Bahkan. drum. berikan padanya mainan yang dapat membuat bunyi muzik yang menarik seperti zilofon.suka menikmati giliran menyanyi sendirian. Setiap alat berbeza. mangkuk. loceng. 2.

Alat muzik Segitiga (tringles) -Yang bergantung pada seutas tali dengan bebas. Gendang boleh dimainkan dengan jari. Claves -claves yang tebal dan sempurna diperbuat daripada kayu keras. Segitiga ini menghasilkan bunyi yang indah. Blok kayu ( wood blocks) -kecil. Irama kayu(rhythm sticks) -dimainkan secara berpasangan. Anda boleh mengetok dengan tangan atau jari.mudah digunakan dan mereka boleh dimainkan dengan pelbagai cara yang menarik. bergantung pada bagaimana ia dimainkan. blok kayu yang berongga menghasilkan bunyi yang bergema. Letakkan satu clave di telapak tangan anda dan lagakan dengan clave lain. Jingle bells -dipasang pada plastik atau kain dan boleh digoncang dengan tangan atau diikat pada pergelangan kaki atau pergelangan tangan. tangan. Gendang (dram) -menghasilkan pelbagai jenis bunyi. Ia boleh menjadi halus atau bergerigi. Maracas -dicipta daripada labu (atau plastic keras) dan dipenuhi dengan biji atau batu kerikil. Dilengkapi dengan bingkai yang diperbuat daripada kayu atau plastic dengan plastic atau kulit gendering dan set kecil alat bunyian yang diletakkan disekeliling rebana. Ketuk blok kayu ringan dengan kayu atau penukul getah keras. menggoncang rebana atau mengabungkan kedua-dua tindakan tersebut. atau buku jari atau dengan paluan. Bunyi gendang terbaik ketika dipukul dengan sentuhan melenting cepat sehingga kulit di atas gendering boleh bergaung. Goyang dengan perlahan. BAHAN ASAS UNTUK GERAKAN Bahan Cara menggunakan Syal/ selendang (scarves)JENIS PERGERAKAN ASAS . Ia mengetuk dengan lembut. Rebana (tambourines) -kegemaran anak-anak kecil. Dimainkan dengan memegang satu irama kayu dan memukul dengan yang lain. atau menggosokan sepanjang kayu tersebut. mengikut jeda untuk menghasilkan irama.

TUJUAN PERGERAKAN KREATIF 1. pusing. merayap. apresiasi bentuk seni 8. ‡ RUANG : penggunaan ruang dalam aktiviti pergerakan. . melompat. kebebasan melahirkan idea dan perasaan 2. skip. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan.bahagian anggota badan. melentik. ‡ Lokomotor : berjalan. dan kontur melodi. hayun. kesedaran imej kendiri 6. pengawalan pergerakan 3. kemahiran pergerakan 4. merangkak. berputar. Kedua-dua jenis pergerakan boleh dikombinasikan dengan kedudukan badan pada aras tinggi. PERGERAKAN KREATIF Intrepretasi idea. meloncat. kesedaran estetik 7.‡ Bukan lokomotor : tepuk. memintal. ‡ PERKAITAN : hubungkait bahagian-bahagian anggota badan dengan orang lain atau objek-objek. . keseronokan dan kepuasan 5. berlari. membongkok. ‡ DAYA : kualiti pergerakan. rendah atau pertengahan untuk menunjukkan pertukaran beratringan dan tinggi-rendah bunyi. bergolek. UNSUR-UNSUR PERGERAKAN ‡ TUBUH BADAN : pergerakan yang dilahirkan oleh bahagian.bergalop.

4. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai perkara yang benar Melalui pertunjukan . Irama ‡ menepuk patah perkataan dan akhirnya dapat menepuk irama lagu yang mudah sambil menyanyi.kartasis(melepaskan ketegangan perasaan) 9. Kelak dapat ditunjukkan bunyi tertinggi atau terendah dalam melodi yang mempunyai renj yang lebih luas. lebih rendah atau pada kedudukan yang sama.Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ³pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzik´. Melodi ‡ guna pergerakan tangan atau kedudukan badan untuk menunjukkan bila masanya bunyi(pic) lebih tinggi. pemahaman budaya 10. Meter dan tekanan ‡ gunakan meter simple duple dan quadruple dahulu kemudian meter triple. penyelesaian masalah 12. teraputik APLIKASI KONSEP MUZIK DALAM PERGERAKAN 1. Bentuk Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif 6. bergalop dan hayun untuk compound meter ( 6 ) 8 3. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze.1 Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . 2. alat pembelajaran akademik 13. Skip. sosialisasi 11. juga dapat menunjukkan kontur melodi menggunakan tangan atau kedudukan badan dalam pergerakan kreatif.

pergerakan kreatif yang dipersembahkan. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersama-sama ketika menjadi penonton. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka seperti perasaan gembira. . Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. marah. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak. keliru dan sedih. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guru-guru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut.

memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif. afektif dan psikomotor murid.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri.2 Muzik Seni kinestetik.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan bangsa. Dari aspek sosialisasi. Asas muzik iaitu irama dan pic. Bagi murid Tahap 1 khasnya.6. Dari segi kognitif. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Kajian Masa Depan. teknik Berfikir Secara Kritis dan Kreatif. PembelajaranMasteri. Di samping itu. disamping memupuk nilai sosialisasi.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. dan Kemahiran Belajar . aktiviti menyanyi. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. memainkanperanan yang efektif dalam proses perkembangan diri kanak-kanak.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas.

Elemen-elemen pergerakan kreatif Terdapat 6 elemen dalam pergerakan kreatif iaitu ruang. Tarian mengandungi segala gerakkan tubuh badan yang mempunyai unsur-unsur keindahan. Maka dalam kedua-dua bahagian ruang am dan ruang sendiri mempunyai suatu had iaitu lantai. beban. Aktiviti tarian sesuai untuk pertumbuhan fizikal dan kreativiti kanak-kanak. bentuk badan. Manakala apa-apa koordinasi atau pergerakan yang melibatkan aras tinggi adalah dikatakan pada aras tinggi. Tarian merupakan gerak tubuh. Salah satu cara untuk memuaskan keinginan untuk bergerak ialah menerusi tarian.Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. Di samping itu. Melalui gerak tubuh. perasaan dan pengalaman penari kepada orang lain. penghargaan nilai terhadap pergerakkan berirama dan mempunyai kemampuan kreativiti yang semulajadi. Pada keadaan tahap tengah ialah seseorang sedang berdiri tengak dan apa-apa sahaja bahan yang dekat dengan aras lantai adalah dikatakan tahap bawah. Dalam elemen ruang boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu ruang diri dan ruang am. kanak-kanak mampu untuk mengungkapkan idea-idea.3 Tarian Pergerakan melalui gerak tubuh mengikut irama. bumbung dan dinding. mata dan anggota tubuh badan yang lain. Potensi pergerakkan kanak-kanak boleh dirangsang melalui ritma dan pelbagai bentuk tari. Kanak-kanak mempunyai keinginan untuk bergerak dan sentiasa aktif. kedua-dua jenis ruang mempunyai tiga tahap. masa. aliran dan irama. seni tari sebagai gerakkan berirama. ataupun kita boleh guna perkataan lain iaitu ruang terus dan ruang tidak telus. Kanak-kanak dapat menikmati kepuasan melalui gerak-geri yang berentak dan berirama dalam tarian. kaki.6. Terdapat pelbagai jenis tarian sama ada tarian asli atau pun tarian yang dipengaruhi oleh unsur-unsur moden. . Seni tari ini dapat di lihat pada pergerakkan tangan. Seni tari merupakan pengucapan jiwa manusia melalui gerak-geri berirama yang indah. badan. Untuk ruang diri adalah merujukan kepada bahagian yang ada pada sekeliling badan pada seseorang ataupun kawasan sekeliling yang boleh seseorang sampai pada satu bahagian.

Manakala untuk bahagian tubuh badan adalah menyatakan tentang pergerakan yang dilakukan dengan menggunakan mana-mana satu atau kesemua daripada anggota tubuh badannya untuk membentuk sesuatu atau sejenis bentuk objek. Misalnya. Elemen masa adalah saling berhubungan kait dengan kelajuan sama ada cepat atau lambat tentang sesuatu gaya bentuk pergerakan. kanan dan belakang. Elemen ini telah menunjukkan tentang bentuk gaya boleh dilakukan pada seseorang individu dengan menggunakan seluruh anggota badannya. pergerakan merangkak seperti kucing berjalan. Pergerakan yang dilakukan amat berkaitkan dengan pertubuhan seseorang kanak-kanak pada aspek lokomotor dan bukan lokomotor. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberikan. muzik. pergerakan dengan berjalan lurus ke depan. Maka dalam elemen badan terdapat dua bahagian mengenainya iaitu keseluruhan tubuh badan dan bahagian tubuh badan. Elemen seterusnya dalam pergerakan kreatif adalah elemen masa. Pergerakan ini bukan sahaja mengenai pergerakan semata-mata cepat atau lambat tetapi juga merangkui proses antara kelajuan lambat hingga cepat. Contohnya. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti adalah tangan. Untuk keseluruhan tubuh badan adalah menyatakan bahawa pergerakan yang dilakukan oleh seseorang dengan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas dan terkawal.Elemen ruang juga boleh dikatakan koordinasi badan terhadap sesuatu arah contohnya depan. Contoh aktivitinya adalah gaya pergerakan berjalan boleh dijalankan secara bebas atau terkawal. Dengan mempunyai pergerakan yang asas ini dapatlah boleh mewujudkan satu combinasi antara semua pergerakan tersebut menjadi satu pergerakan yang melibatkan ruang am contohnya. Untuk elemen kedua adalah badan atau bentuk badan. berjalan berbentuk ular atau berjalan berbentuk zigzag. dengan menggunakan anggota bahagian tangan dan kaki untuk membentuk satu jenis barang iaitu meja ataupun sejenis haiwan seperti kucing. Pergerakan ini adalah memberi persediaan tubuh badan untuk menyokong. kiri. memindah dan menerima berat badan. tapak tangan dan lutut. Selain itu pergerakannya boleh berubah-ubah dengan bergerak berjalan dan berhenti mengikut rangsangan yang diberikan misalnya. Contohnya seorang kanakkanak sedang berimaginasi bahawa dia adalah seorang peninju yang ingin menggerakkan tangan .

Contohnya bermain aktiviti tepuk tangan untuk demostrasi irama perkataan. Manakala untuk aliran terikat adalah pergerakan yang lambat seperti berjalan kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan adalah berada dalam keadaan seimbang. maka dia akan berasa bahawa pergerakan tersebut adalah lambat. Elemen kelima adalah elemen aliran. adalah seseorang budan akan berimaginasinya yang dia sedang menyelam dalam air.kuat. Maka kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halusringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. Elemen bebas adalah merujukan bahawa seseorang budak yang sedang melakukan pergerakan secara bebas apa-apa sahaja bentuk gaya seperti melompat di atas udara dan berlari dengan cepat dari suatu tempat ke tempat yang lain. Pergerakan amat sukar dihentikan dengan serte merta. Dengan menggunakan aktiviti tepuk tangan dengan berirama untuk menyebut . kemudian sebutkan nama masing-masing sambil menepuk tangan. dalam aspek berat. Contohnya. Elemen aliran ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu elemen bebas dan elemen terikat. Elemen keempat ialah elemen beban atau tekanan. maka dia akan berasa bahawa badannya adalah sangat ringan semasa dalam keadaan yang menyelam dalam air. Duduk dalam keadaan bulatan.dengan pantas untuk menumbuk. perkataan juga merupakan atau membentuk sebagai irama untuk melakukan pelbagai jenis aktiviti berkaitkan dengan lokomotor. Dalam elemen beban adalah berkaitan tentang aspet berat dan ringan dalam pergerakan yang dilakukan dan dikawal oleh seseorang otot-otot anggota tubuh badan. Misalnya. Proses langkah ini dilakukan sehingga habis dalam satu pusingan. seseorang budan lelaki akan berimaginasi bahawa dia sedang mengangkat berat maka budak lelaki akan berfikir dan berasa pemberat itu sangat berat dan perlu menggunakan seluruh kekuatan badannya untuk mengankatnya. Elemen terakhir ialah elemen irama. Selepas orang pertama habis sebut namanya. Elemen irama bukan semata-mata hanya saling berkait dengan aspek muzik tetapi ia juga berkaitan dengan bentuk irama lain dalam kehidupan seharian kita. Manakala untuk aspek halus-ringan. orang kedua akan sambung dengan tepuk tangan dengan sebut namanya. Manakala seorang kanak-kanak berimaginasi seperti seekor burung yang sedang ingin mendarat. Elemen irama sentiasa dapat dihubung kaitkan dengan elemen masa.

Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama.Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ´pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzikµ. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai .nama masing-masing dapatlah melatih pada aspek lokomotor kanak-kanak di samping juga dapat mengikut irama yang betul. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut.

memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian.perkara yang benar Melalui pertunjukan pergerakan kreatif yang dipersembahkan. marah.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guruguru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut. memainkanperanan yang efektif dalam proses . Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersamasama ketika menjadi penonton. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. Muzik Seni kinestetik. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. keliru dan sedih. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. Asas muzik iaitu irama dan pic. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka seperti perasaan gembira. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini.

aktiviti menyanyi. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Dari segi kognitif.perkembangan diri kanak-kanak. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah caracara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. Kajian Masa Pertukaran tempat. . terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan bangsa. afektif dan psikomotor murid. disamping memupuk nilai sosialisasi. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif. 6. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian badan dengan bahagian badan yang lain.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan. Bagi murid Tahap 1 khasnya. Dari aspek sosialisasi. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas. Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. Di samping itu.

Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan.(a) Lompatan Asas Tedapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. Antara cirri untuk mengenalpasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. perkhidmatan atau perindstrian mempunyai ritma tertentu. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan disokong oleh kedua belah kaki. (b) Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau . lurus (seperti panah). Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesedaran yang berbeza. Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang terkenal dalam pergerakan kreatif ialah ritma yang berkaitan dengan pekerjaan. Setiap pelbagai bidan pekerjaan sama ada dalam industry pertanian. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. 7. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok).

Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai perkara yang benar Melalui pertunjukan pergerakan kreatif yang dipersembahkan. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersamasama ketika menjadi penonton. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka .Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ´pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzikµ.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze.pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi .

disamping memupuk nilai sosialisasi. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guruguru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan . Muzik Seni kinestetik.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. afektif dan psikomotor murid. Bagi murid Tahap 1 khasnya. marah. memainkanperanan yang efektif dalam proses perkembangan diri kanak-kanak. Di samping itu. Asas muzik iaitu irama dan pic. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Dari segi kognitif.seperti perasaan gembira. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. aktiviti menyanyi. Dari aspek sosialisasi. keliru dan sedih. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas.

laluan dan ekstensi. (jauh-dekat)š ‡ Menentukan arah pergerakan tubuh badan ‡ Dapat mengesan tempat pergerakan. kiri. kecil. zig-zagš Ekstensi. Manakala yang terakhir ialah ekstensi iaitu melibatkan ruang seperti besar. (depan-belakang)š Laluan. melengkung. arah. aras. (kiri-kanan). Antara contoh aktiviti yang melibatkan arah ialah seperti µpassing¶ bola ke atas.(besar-kecil). . Lokasi.ruang diri dan ruang amš Arah. Kajian Masa KESEDARAN RUANG ‡ Melibatkan lokasi. Laluan pula melibatkan kedudukan seperti lurus. depan dan belakang. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan Konsep pergerakan yang kedua ialah konsep kesedaran ruang. bawah.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid.(atas-bawah). bawah.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. laluan dan ekstensi. Lokasi terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. Ruang am pula bermaksud ruang yang menggunakan semua ruang contohnya seperti dewan dan padang. Aras pula aktiviti yang melibatkan kedudukan seperti rendah. Arah pula melibatkan aktiviti seperti atas. kiri dan kanan.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan.lurus. jauh dan dekat. kanan. aras. Ruang adalah yang melibatkan lokasi.bangsa. melengkung dan juga zig-zag. Ruang diri bermaksud ruang yang terdapat di sekeliling kanak-kanak. sederhana dan tinggi. arah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->