P. 1
muzikdan gerakan ruang

muzikdan gerakan ruang

|Views: 1,206|Likes:
Published by supiahmohamedali

More info:

Published by: supiahmohamedali on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS, JALAN BEHOR PULAI, 01000 KANGAR, PERLIS.

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) AMBILAN NOVEMBER 2008 PENDIDIKAN PRASEKOLAH PERINGKAT 5
MATA PELAJARAN:

APRRESIASI MUZIK DENGAN PERGERAKAN PRASEKOLAH PRM 3102

DISEDIAKAN OLEH:

NAMA PELATIH NO. K/PENGENALAN

SUPIAH BINTI MOHAMED ALI (710101-08-8416)

KUMPULAN

PGSR PRASEKOLAH

EN. SHAIFUDDIN BIN ABDUL RAHIM NAMA PENSYARAH EN. MOHAMMAD ROSLY BIN MOHAMMAD SALLEH

TARIKH HANTAR

15 APRIL 2011

µGURU PENJANA MODAL INSAN GEMILANGµ

BORANG PENGAKUAN

Saya dengan ini membuat pengakuan bahawa semua kerja kursus Aprresiasi Muzik Dengan Pergerakan Prasekolah (PRM 3102) ini adalah hasil kerja yang disediakan oleh saya. Saya tidak meniru atau menciplak daripada mana-mana

bahagian kerja kursus yang telah saya hantar.

Di sini saya mengaku bahawa:
Semakan i Telah mengaku bahawa semua hasil kerja ini diambil daripada bahan bercetak dan media elektronik. ii Tidak meniru daripasda mana-mana sumber dan pelajar lain kecuali nukilan dan ringkasan yang tiaptiap satunya telah dijelaskan sumbernya. iii Tidak membenarkan pelajar lain meniru hasil kerja kumpulan saya ; iv Telah mengakui mewakili definisi dan pandangan penulis di dalam kertas projek saya dan kumpulan. / / / /

Dengan itu, saya Supiah binti Mohamrd Ali memahami bahawa sekiranya terdapat sebarang bukti yang menunjukkan penipuan, Institiut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Perlis berhak untuk mengambil tindakan disiplin yang bersesuaian.

«««««««««««.. (Supiah binti Mohamed Ali ) 710101-08-8416

Tarikh : 14 APRIL 2011

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah kurnia dan izin-Nya, dapat kami menyiapkan tugasan bagi Aprresiasi Muzik Dengan Pergerakan Prasekolah (PRM 3102) pada masa yang ditetapkan. Di sini, kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam proses menyempurnakan tugasan ini.

Sekalung penghargaan saya tujukan kepada keluarga

yang telah banyak memberi

sokongan dan bantuan sepanjang usaha kami dalam menyiapkan tugasan projek ini. Segala jasa dan pergorbanan yang diberikan tidak akan saya lupakan.

Ribuan terima kasih juga kami ucapkan kepada pensyarah pembimbing iaitu Encik Shaifuddin bin Abdul Rahim dan Encik Mohammad Rosly bin Mohammad Salleh yang banyak memberi tunjuk ajar, idea serta pendapat. Segala yang disampaikan telah saya gunakan sepenuhnya dalam tugasan ini. Selain itu, tidak saya lupakan para pensyarah daripada Jabatan Kajian Sosial yang banyak memberi kerjasama kepada saya..

Seterusnya, terima kasih kepada rakan-rakan guru dan anak murid Prasekolah S.K Sungai Kechil Nibong Tebal, S.P.S Pulau Pinang yang banyak membantu menjayakan kerja kursus ini. Semoga segala ilmu yang diperolehi dapat kita gunakan dimasa hadapan.

Saya menyusun sepuluh jari memohon maaf andainya ada salah dan silap. Segala yang baik itu datang dari Allah dan segala yang buruk itu dari diri saya sendiri.

PTS PROFESSIONAL. http://impreschoolteacha. Bhd. Madya Dr.blogspot.Rohani Abdullah.SOALAN TUGASAN PROJEK HALAMAN PENGAKUAN PENGHARGAAN SENARAI KANDUNGAN:Permainan Kanak-kanak Laporan Reflektif Permainan Refleksi individu Bibliografi Folio Lampiran:- BIBLIOGRAFI Nordin Mamat. Asas Sosial Kanak-kanak.permataiman. Publishing Sdn. Panduan Kurikulum Prasekolah.com/2009/09/permainan-yang-merangsangperkembangan. Kuala Lumpur : Pustaka Salam Sdn Bhd.pdf .html www.com http://myschoolnet. Sharani Ahmad (2007).my/sp_hsp/pra/hk_pra_sek_keb2.kpm. Nani Menon & Mohd.(2005). Prof.ppk.com email: info@permataiman.

SOALAN: Peneguhan konsep muzik boleh dibuat dalam bentuk pergerakan kreatif yang melibatkan aspek ruang seperti kawasan. arah. laluan dan ekstensi. Rancangkan aktiviti pergerakan kreatif setiap aspek ruang tersebut. aras. untuk peneguhan pembelajaran konsep muzik bagi .

irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. Sebagai contoh.Pengenalan PENGENALAN Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik. Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan. perasaan atau tanggapan deria yang dapat . Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi. Pergerakan kreatif dihasilkan daripada idea. PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan rnengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut.

Empat unsur tersebut itu ialah: ‡ Tubuh badan ‡ Ruang ‡ Masa ‡ Daya OBJEKTIF Objektif pergerakan kreatif adalah untuk: ‡ Meningkatkan prestasi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. kaki dan pinggul. (a) Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal. kreativiti. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan diberi kepada pergerakan bahagianbahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan. Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi.dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. ‡ Supaya pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. siku. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri. Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan. ‡ Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal. . Terdapat empat unsure utama dalam pergerakan kreatif. kebebasan dan pengucapan TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1. Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. ‡ Pelajar dapat berkomunikasi melalui pergerakan. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. idea atau perasaan. kreativiti. (b) Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan seperti bahu. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkanpertandingan. Misalnya. pergelangan tangan. ‡ Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. misalnya muzik. kebebasan dan pengucapan. berpasangan atau berkumpulan.

(b) Arah Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Misalnya. Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi. Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. Misalnya. Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah. Sebagai contoh. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akan memberi tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan. Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah dalam menontonkan sesuatu pergerakan. Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk. 3. 2.Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. (a) Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat kuat kepada pergerakan yang dilakukan (b)Masa Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan. siku. Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. misalnya beban. memindah dan menerima berat badan. kaki dan pinggul. tapak tangan dan lutut. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan. (a) Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. ke sisi. pergelangan tangan. ke belakang. ke atas . seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri iika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikuk benda berat.

Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus. Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan dipertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus. Contohnva dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. ke belakang. Ruang terus ialah ruang yang digunakan secara langsung dengan berada dalam klingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. Penyesuaian terhadap rakan Penyesuaian terhadap rakan ialah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. melengkung dan zig-zag. ke sisi. Contoh aktiviti dala kemahiran ini ialah: . Contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus. (b) Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tenang cara menggunakan ruang untuk melakukan pergerakan.dan ke bawah. 4. 5. Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang digunakan secara tidak langsung digunakan dalam gerakan pelbagai aras. Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu ‡ Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan. Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa (a) Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan. ‡ Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang. ke atas dan ke bawah. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan menggunakan peta.

Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). (a) Lompatan Asas Tedapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan.Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan. Setiap pelbagai bidan pekerjaan sama ada dalam industry pertanian. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian badan dengan bahagian badan yang lain. penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan leh pelaku. Antara cirri untuk mengenalpasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan disokong oleh kedua belah kaki. Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut: ‡ Ketua dengan pengikut ‡ Kumpulan bekerjasama ‡ Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan Pertukaran tempat. perkhidmatan atau perindstrian mempunyai ritma tertentu. 7. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. 6. (b) Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan . Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). lurus (seperti panah). Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesedaran yang berbeza. (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang terkenal dalam pergerakan kreatif ialah ritma yang berkaitan dengan pekerjaan.

1 Ruang Ruang ialah kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan. berliku-liku. Ruang diri dan ruang am meliputi bahagian kawasan seperti : a) aras . PERGERAKAN LOKOMOTO KREATIF Pergerakan lokomoto secara kreatif dapat dilakukan dengan menyerapkan empat aspek pergerakan. sederhana.mengecil.awangan. 2010 4:45 PM Ruang diri ialah ruang setempat yang mengelilingi individu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. belakang sisi. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. rendah b) arah . lantai. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Ruang diri ialah ruang setempat yang mengelilingi individu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. iaitu 2. Ia terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. April 07. lurus. . Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan.tinggi.hadapan.Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. atas. membesar Kesedaran Ruang Wednesday. bawah c) aliran . zig-zag d) ekstensi .

jauh dan dekat. April 07. lantai.. sederhana. zig zag Ruang diri dan ruang am meliputi bahagian seperti :DEFINISI PERGERAKAN . c) Aliran ± awangan. sambungan. rendah b) Arah ± hadapan. Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. Wednesday. d) Ekstensi ± mengecil. berliku-liku. sisi atas dan sisi bawah. membesar.Ia terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. belakang. Ruang ialah kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan. 2010 4:44 PM a) Aras ± tinggi. lurus.

Mereka berupaya menggunakan set asas atau elemen-elemen muzik serta dapat bermain alat muzik serta dapat menghafal lirik muzik dengan baik. pendekatan pergerakan kreatif digunakan . DEFINISI MUZIK Menurut Campbell 1995. ia memberi peluang kepada kanak-kanak untuk melibatkan diri sepenuhnya dan meluahkan perasaan mereka. Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang menyebabkan keseluruhan tubuh badan berubah kedudukan seperti berjalan dan berlari disebut bergerak dan beredar. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik . muzik serta irama yany terdapat dipersekitarannya. Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. TEORI KECERDASAN PELBAGAI HOWARD GARDNER Kecerdasan Muzik Kecerdasan ini berkaitan dengan kemampuan untuk menggemari. Seseorang yang mempunyai kelebihan ini sangat sensitive kepada bunyi-bunyian atau suara yang wujud di dunia ini.Oleh itu respon kepada muzik merupakan pelengkap kepada pelbagai aktiviti pengajaran pembelajaran di bilik darjah kerana dalam dunia kanak-kanak muzik dan gerakan tidak boleh dipisahkan kerana sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bergerak. muzik boleh diperkenalkan kepada bayi dan kanak-kanak pra sekolah dalam bentuk elemen muzik.Definisi pergerakan adalah sebarang bentuk gerak (movement) yang dilakukan oleh seseoramg itu akan menyebabkan dia berubah kedudukan atau kekal di tempat tersebut. imaginasi dan menginterpretasi melalui muzik secara pergerakan fizikal yang bersifat µnonverbal¶ . baik yang berasal daripada suara alat muzik ataupun yang timbul daripada gejala alamiah seperti suara manusia. Bagi meningkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya menginterpretasi idea . binatang mahupun guruh serta suara-suara yang lainnya. Pergerakanpergerakan ini dapat diaplikasikan sebagai rutin harian sama ada dalam tugas harian ataupun dalam aktiviti sukan dan rekreasi. KEPENTINGAN PERGERAKAN Pergerakan merupakan aktiviti yang memenuhi aktiviti kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif dalam situasi pembelajaran muzik . muzik adalah suatu kesenian yang tertumpu pada aspek pendengaran atau aural. Pergerakan pergerakan tersebut boleh dikoordinasikan bagi manipulasi dengan alatan seperti melambung. Selain itu seseorang yang cenderung dalam keceerdasan ini boleh menggubah rentak dan tempo muzik dan . membaling. Hal ini kerana kecerdasan muzik yang terdapat dalam diri seseorang individu membolehkannya mengesan bunyi tanpa lisan. Oleh yang demikian. menggolek dan menampar alatan kecil atau besar. mendiskriminasi dan meluahkan perasaan melalui muzik.

individu juga cekap memanipulasikan objek fizikal dan dapat mengimbangi antara pergerakan fizikal dan mental. Di samping itu. mereka cekap menginterpretasi pergerakan anggota atau tubuh badan. Contoh-contoh aktiviti jenis kecerdasan ini adalah menggunakan simbol. pelakon. nyanyian dan drama lagu. pemain muzik dan komposer lagu ialah kerjaya yang sesuai dan tepat bagi mereka yang mempunyai kecerdasan muzik ini. pemain bola sepak. Contoh aktiviti yang berkaitan dengan kecerdasan ini ialah tarian kreatif. Orang yang cerdas dalam bidang kenestetik mengeksplorasi dunia mereka dengan otototot. Mereka memiliki keupayaan kawalan pada gerakan. menyoal. Kecerdasan Kinestetik Orang yang mempunyai kecerdasan kinestetik yang tinggi berkebolehan mengguanakan sebahagian atau keseluruhan anggota tubuh badan mereka untuk berkomunikasi dan menyelesaikan masalah yang dihadapi. polis dan olahragawan adalah beberapa kerjaya yang biasanya dimiliki oleh orang dengan tingkat kecerdasan kinestetik yang tinggi. melodi atau warna suara dalam sebuah komposisi muzik. Penyanyi. peninju. aktiviti jasmani. menganalisis. mengubah lagu. pandai mengguanakan kosa kata muzikal dan peka terhadap ritma. latihan fizikal. . mensintesis. Oleh itu pelajar cenderung dalam kecerdasan ini dikatakan berupaya menyelesaikan masalah yang komplek berkaitan Matematik dengan mudah sahaja dan boleh membuat perkaitan. Contoh aktiviti kecerdasan muzik ialah persembahan muzik. mereka juga suka mengklasifikasikan benda untuk mudah mengira. sebab dan akibat. mengenal pasti pola abstrak. mengira dan menggunakan komputer dengan cekap. ketangkasan dan keanggunan ketika bergerak. Biasanya.mudah mengenali dan mengingati nada-nada bunyi atau muzik. permainan sukan dan seni pertahanan diri. Kecerdasan Logik-Matematik Kecerdasan logik-matematik adalah kebolehan menggunakan nombor. tentera. Oleh itu. Artis. menari. Kecerdasan ini menggabungkan kemampuan matematik dan ilmiah yang dimiliki oleh seseorang. Selain itu. keseimbangan. Kebolehan yang dominan di bahagian kiri otak membolehkan seseorang menaakul secara deduktif dan induktif serta berfikir secara konseptual dan abstrak. drama. penari. Mereka berupaya menggunakan kemahiran fizikal untuk meluah idea. Semua manusia di dunia ini mempunyai kecedasan untuk menikmati dan menghayati pengalaman muzik yang ada berdasarkan tahap yang berbeza-beza. Semua orang mempunyai kecerdasan muzik tetapi dengan darjat yang berbeza-beza. Mereka sering bertanya tentang berbagaibagai fenomena yang dilihat yang berlaku disekeliling mereka. Mereka juga dapat mengubah kata-kata menjadi lagu dan boleh mencipta berbagai-bagai alat dan permaianan muzik. perasaan dan menyelesaikan masalah atau mencipta suatu produk baru. ketukan. perkaitan. Seseorang yang mempunyai kecerdasan logic-matematik yang tinggi memperlihatkan minat yang besar terhadap kegiatan berbentuk eksplorasi. bunyi instrumental. Mereka pintar melantunkan nada lagu dengan baik. menaakul. Lazimnya. bunyi vocal. mereka lebih cenderung melakukan aktiviti yang berkaitan dengan pergerakan badan seperti bersukan. gimrama dan lain-lain. main peranan. mereka suka menuntut penjelasan logik dari setiap pertayaan.

mengalami masalah ketepatan pic dan intonasi. beliau telah mengasaskan satu pendekatan untuk member pendidikan muzik yang menyeluruh kepada pelajar-pelajar muzik. Malah mereka mempunyai masalah dalam memainkan irama yang ringkas. Keupayaan untuk menunjukkan ekspresi terhadap konsep muzik melalui gerakan merupakan prinsip utama dalam kaedah ini. namun kaedah ini masih dapat dipraktikkan pada nasa sekarang. Orang yang mempunyai kecerdasan ini biasanya Berjaya dalam kerjaya yang berkaitan dengan Matematik dan Sains. kecerdasan merupakan kemampuan yang dimiliki oleh seseorang untuk melihat sesuatu masalah dan seterusnya berupaya menyelesaikan masalah tersebut atau membuat sesuatu yang berguna kepada orang lain. seorang pemuzik dan pendidik muzik berbangsa Swiss. pengurusan grafik dan pengiraan. Menurut Gardner. Walaupun kaedah ini telah diperkenalkan lebih daripada 100 tahun yang lepas. dinamik dan bentuk. kaedah sofla dan improvisasi. Dalcroze berpendapat bahawa badan manusia merupakan alat muzik semulajadi yang paling sesuai untuk menerapkan konsep-konsep asas muzik. ton. beliau telah mehasilkan 3 elemen yang berasaskan pergerakan dan gabungan daripada 3 komponen tersebut telah menghasilkan kaedah pengajaran yang kreatif ini. Dalcroze tidak setuju dengan cara . social dan perkembangan fizikal. Konsep muzik. Falsafah pendidikan yang terkandungdalam kaedah ini yang melibatkan satu proses pengajaran dan pembelajaran yang berpusatkan murid. Kaedah ini melatih kemahiran dalam konsep-konsep muzik yang asas seperti irama. Pendekatan Dalcroze erdasarkan 2 prinsip iaitu kepentingan pendengaran dan literasi muzik selepas kanak-kanak telah mempunyai pengalaman muzikal. Terdapat 3 element utama dalam kaedah ini iaitu eurhythmics. Falsafah. Konsep dan Teknik Semasa Dalcroze menjadi professor di Conservatory Of Music di Geneva. sebab dan akibat (logic).rumus. dan kecerdasan logik-matematik menunjukkan kemampuan kita untuk menghasilkan dan menghargai irama. urutan nombor. Manurut Gardner. perkaitan. penyelesaian masalah. beliau mendapati bahawa ramai pelajar muzik tidak dapat merasai dan melahirkan emosi terhadap muzik yang dimainkan walaupun mereka telah menguasai kemahiran dan teknik permainan alat muzik. pola abstrak. member peluang kepada murid-murid untuk memperoleh pengetahuan melalui pengalaman dan penemuan sejajar dengan teori pendidikan kini. Oleh itu. pin dan temborin sementara menghargai berbagai bentuk ekspresi muzik dan kemampuan kita untuk menggunakan badan dan objek dengan cekap. PENDEKATAN DALCROZE Pengenalan Kaedah Dalcroze telah diasaskan oleh Emiles Jaques-Dalcroze (1865-1950). cabaran pendidik adalah untuk mengenali kecerdasan yang berasingan dan memeliharanya sebagai kecerdasan universal untuk memenuhi fungsi penting dalam perkembangan kognitif kanak-kanak. kinestetik. Oleh itu.

Pada pendapat beliau muzik berkait rapat dengan muzik dan kanakkanak tidak dapat µmendengar¶ bunyi muzik dengan cara pembelajaran sebegini. tengah dan pada aras rendah seperti angkat tangan dan hayun. frasa. Seperti Kaedah Kodaly dan Orff. kanak-kanak dapat mempelajari konsep pic dan kaitan antara ton. Eurhythmics merupakan aktiviti kinetic yang melatih badan kanak-kanak untuk bergerak terhadap muzik yang diperdengarkan. melompat. dinamik. Dengan cara-cara inin kanak-kanak akan dapat membezakan kualiti ton yang dihasilkan. Selain daripada itu. aktiviti nyanyian sofla juga dikaitkan dengan aktiviti gerakan supaya kanak-kanak dapat merasai . Oleh itu. Proses ini dapat menjamin kanak-kanak dapat memahami konsep muzik secara mendalam dan berkesan. merangkak. Gerakan yang menggunakan aras pula merujuk kepada gerakan yang dapat dilakukan pada aras tinggi. merenjis dan lain-lain. Elemen kedua iaitu kaedah nyanyian Sofla bertujuan untuk melatih kemahiran pendengaran secara dalaman (inner hearing) dan memperkenalkan konsep harmoni. Pembelajara muzik tidak boleh dilakukan dengan pengenalan notasi formal dan penerangan guru sahaja. 3 aspek utama dalam pendekatan Dalcroze ialah eurhythmics. teori. Beliau percaya bahawa kanak-kanak perlu mempunyai pengalaman muzikal yang mencukupi dan telah menguasai konsep-konsep muzik dalam aspek pendengaran dan persembahan.pengajaran pembelajaran muzik yang hanya menekankan literasi muzik di mana teori muzik di ajar secara µatas kertas¶. tempo dan sebagainya juga dapat ditunjukkan melalui gerakan badan. gerakan menggunakan aras dan gerakan menggunakan ruang. Beliau percaya bunyi muzik harus diperkenalkan dalam kelas teori supaya kanak-kanak dapat dikaitkan apa yang dipelajari dengan bunyi. Terdapat 3 jenis gerakan yang dapat dilakukan iaitu gerakan setempat. Dalroze juga berpendapat bahawa pengajaran dan pembelajaran muzik harus bermula dengan pengalaman muzik yang bermakn. Ketiga-tiga aspek ini saling berkaitan dan berpusatkan aktiviti gerakan keran Dalcroze percaya bahawa cara yang paling berkesan untuk mempelajari konsep asas muzik seperti irama adalah melalui gerakan. eurhythmics adalah respon badan terhadap konsep muzik yang diperkenalkan. elemen-elemen muzik seperti detik. Dalam erti kata lain. analisa dan sebagainya. membengkokkan lutut. Dalcroze menggunakan system ³Do Tetap´ di mana do yang digunakan adalah berasaskan not C. Prosese pengajaran dan pembelajaran notasi dan teori akan menjadi lebih mudah dan cepat apabila kanak-kanak telah mempunyai pengalaman muzikal. untuk menguasai pergerakan dalam bunyi muzik. pendengaran menjadi elemen penting dalam kaedah Dalcroze. badan manusia adalah alat muzik yang dapat dilatih untuk mencapai tujuan tersebut. nyanyian sofla dan improvisasi. Contoh untuk bergeraka setempat ialah menepuk. merenjis dan sebagainya. Gerakan yang menggunakan ruang menggalakkan individu bergerak menggunakan ruang di sekelilingnya pada semua arah seperti berjalan. mengoyangkan badan atau anggita badan. bergalop dan lain-lain lagi. Dalcroze berpendapat bahawa kaedah nyanyian sofla. barulah guru mengaitkan pengetahuan dan kefahaman kanak-kanak tehadap konsep muzik dengan notasi. tekanan. Oleh itu. Dalcroze berpendapat bahawa semua elemen dapat dirasai melalui gerakan dan semua bunyi muzik mempunyai ciri pergerakan.

.Anak-anak tidak boleh dibebani dengan keperluan untuk memenuhi matlamat prestasi. Kanak-kanak memerlukan persekitaran muzik untuk membesar. 2 jenis improvisasi terlibat dalam pendekatan ini. MENC¶ menyatakan: 1.Anak-anak perlu pengalaman sebagai contoh dari bunyi muzik. 4. Pemahaman yang sebenar terhadap muzik dapat ditunjukkan dalam kemahiran seseorang memanipulasikan konsep muzik.Anak-anak yang belajar muzik sejak awal dari pelbagai latar belakang.Anak-anak membawa kepentingan yang unik dan mempunyai kemampuan dalam mempelajari muzik 3. dan program-program intervensi awal untuk kanak-kanak kurang upaya dan kanak-kanak berisiko tinggi menunjukkan bahawa maklumat tentang keperluan muzik bayi dan anak-anak perlu disediakan dan juga peringkat-peringkat muzik patut ditetapkan untuk pembelajaran muzik anak-anak. Elemen ketiga iaitu improvisasi memainkan peranan yang penting dalam pendekatan Dalcroze. 7. Kanakkanak membuat improvisasi dalam gerakan. guru-guru juga dapat menilai sejauh manakah kanak-kanak telah memahami konsep yang disampaikan dan merancangkan aktiviti susulan yang berkesan. penjagaan anak sekolah. Mendengarkan dan bergerak mengikut music. TAHAP ASAS AWAL MUZIK DAN GERAKAN PERKEMBANGAN PERINGKAT KEBANGSAAN Sebelum anda mula memikirkan cara-cara untuk merancang dan melaksanakan gerakan dan pengalaman muzik bagi anak-anak. nyanyian dan permainan alat muzik. Dengan meningkatnya jumlah tempat perjagaan anak.Bermain adalah aktiviti anak-anak.Semua kanak-kanak mempunyai potensi muzik. Improvisasi oleh guru dengan menggunaka piano dapat member panduan yang asas kepada kanak-kanak dalam kemahiran pendengaran dan menggerakkan semangat kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif. menyanyi dan bermain alat muzik memberikan gambaran deskriptif perkembangan muzik bermula lahir hingga 5 tahun yang telah digariskan oleh Music Educators National Conference (MENC) menyatakan mengenai pembelajaran muzik untuk kanak-kanak.kaitan antara pic. Melalui improvisasi yang dilakukan oleh kanak-kanak. aktiviti dan bahan-bahan. penting untuk memahami dasat atau tahap awal perkembangan muzik peringkat kebangsaan. 6. 2. Improvisasi yang dilakukan oleh kanak-kanak memberi peluang dan kebebasan kepada kanak-kanak untuk menunjukkan pemahaman terhadap konsep muzik yang telah dipelajari secara kreatif dan spontan. Peringkat Kebangsaan untuk Pendidikan Muzik Taman Kanak-kanak (2-4 tahun) Perkembangan muzik amat penting kepada anak-anak sebelum di hantar ke taman kanak-kanak. 5.Anak-anak yang masih kecil mampu mengembangkan kemahiran berfikir secara kritis melalui idea-idea muzik.

Dia menunjukkan peningkatan kemampuan untuk menjaga masa untuk mengikuti penggunaan dalam permainan muzik yang disukainya. Mereka mungkin lebih suka terhadap bunyi terutamanya muzik di TV atau radio atau iklan dan mungkin akan tertarik atau terpesona apabila ahli keluarga memainkan alat muzik. muzik sebagai pengulit dan bayi menjadi aktif ketika muzik dimainkan.Persekitaran pembelajaran yang pelbagai amat diperlikan untuk memenuhi perkembangan anak-anak. menghayunkan tangan. berayun. 10-18 bulan Kecenderungan terhadap ekspresi muzik: bayi mula menunjukkan jenis muzik yang paling disukai-mungkin pada usia ini bayi lebih suka bunyi yang muncul daripada alat-alatan-serta jelas menunjukkan ketidaksukaannya terhadap muzik yang dia tidak suka.3 tahun Mula menari: kanak-kanak bertatih berupaya untuk µmenari¶ mengikut muzik dengan menekuk lutut. Semasa mendengar. Dia lebih suka irama yang jelas. Sekarang dia boleh berbaring atau duduk dengan tenang dan mendengar selama beberapa minit pada sesuatu masa. berubahan yang ketara berlaku.Anak-anak belajar dengan baik dalam persekitaran fizikal dan social 9.4 tahun Ekspresi diri melalui muzik meningkat: pada tahap ini.8. walaupun tidak . percubaan dengan irama yang berbeza). dan menganggukkan kepala. berputarputar. 18 bulan ± 2 tahun Eksplorasi bunyi muzik meningkat: bunyi muzik di persekitaran akan memikat kanak-kanak yang bertatih. dia sudah tahu beberapa komponen-komponen yang membentuk muzik yang disukainya. Dia mula mengembangkan kemahiran bahasa dan meningkatkan mobility untuk mencari muzik yang paling disukainya. Ketika bayi tidur. 4.Anak-anak memerlukan orang dewasa sebagai model yang berkesan. BERGERAK MENGIKUT MUZIK Umur Perkembangan Lahir. Dia akan mengoyangkan pinggul dan bertepuk tangan apabila mendengar muzik yang disukainya. Dia mula menunjukkan lebih aktif terhadap kesedaran muzik dengan melakukan pergerakan kepala atau wajah kearah sumber muzik.8 bulan Kesedaran muzik menjadi lebih aktif: bayi mula mengamati semua bunyi yang didengari di persekitarannya. jadi kumpulan muzik atau lagu kanak-kanak. Peningkatan dapat dilihat apabila ia pandai menjada irama. 10. Dia mungkin suka mendramatisasi lagu dan mungkin juga cuba mentafsir muzik ( misalnya.4 bulan Kesedaran muzik bermula: bayi mungkin menunjukkan kesedaran awal dengan melakukan tindak balas yang berbeza terhadap muzik. 3 1/2. 2 .

memuat karakteristik muzikal lebih jelas: ketika kanak-kanak terus untuk bereksperimen dengan membebel suaranya menjadi aktiviti kegemarannya. meskipun kata-kata yang sering berulang-ulang dan lagu mungkin sangat mirip dengan lagu-lagu yang dia tahu. dan dia dapat menceritakan secara terperinci apa yang dia dengar. Dia juga mungkin mula menunjukkan minat untuk belajar tarian. (muzik amat penting baginya untuk mengekspresikan dan mengkomunikasikan idea dan emosi untuk mengembangkan kemahiran bahasa.semuanya tepat. 4 ± 5 tahun Kemampuan untuk berkongsi pengalaman muzik: anak-anak boleh bercakap tentang muzik yang telah dicadangkan kepadanya. melompat dengan satu kaki. 18 bulan ± 3 tahun Mula menyanyi dengan betul: terdengar bayi merapu dengan merdu seperti betul-betul lagu ketika sedang bermain. Ini adalah tahap µpendengaran aktif¶. Jangan hairan jika pada satu masa bayi mampu mengulangi pic anda menyanyi dengan not yang sama. ia sangat meminati lagu-lagu biasa dan meminta anda untuk menyanyikan berulang-ulang.4 tahun Ketepatan dalam persamaan ton bermula: sekarang anak mula menyanyi hampir sama dengan orang dewasa. jeritan dan mula µbercakap yang bukan-bukan¶ mengulangi suara seperti ³ba-ba-ba. Dia mungkin secara spontan mencipta lagu sendiri.´ 6 ± 18 bulan Bercakap bukan-bukan makin meningkat. Kadand-kadang dia mencipta lagu ketika bermain dan boleh menggunakan lagu untuk menarik perhatian ornag lain. 5 ± 6 tahun Keselarasan gerak tari bermula: meningkatkan kawalan motor dan kemampuan untuk melakukan melakukan pergerakan yang serentak dengan irama muzik sebagai langkah untuk menari. dan membuat gerakan-gerakan tari berirama muzik. Ketika ini bayi dalam lingkungan pic. Mereka dapat membezakan pic. Dia menunjukkan lebih berminat dalam kumpulan menyanyi dan mungkin . keamatan nada suara semakin meluas. kumuran. muncul aktiviti yang mennyerupai lagu. 3 ½ . MENYANYI Peringkat umur Lahir ± 4 bulan Tangisan pertama bayi adalah µmuzik¶: Tangisan bayi pertama bayi sangat penting untuk mengekspresikan keperluan dan perasaan. 4 ± 5 tahun Ketepatan menyanyi meningkat: anak mula menunjukkan peningkatan kawalan suara dan anggaran lebih dekat nada dan irama. Secara berperingkat. kelantangan dan pola-pola berirama. Dengan dorongan. keinginan anak untuk mendengar muzik akan meningkat. Dia mula boleh melakukan pergerakan tangan dan kaki serentak dengan muzik dan boleh melompat. menggunaka suku kata atau hanya cakap kosong ketika bermain. bayi mula melakukan percubaan dengan suara yang lain: dia berbisik. Dia mungkin menyanyikan sebuah sajak yang mudah diingat. Dia mungkin juga meminati lagu-lagu yang diminati oleh anda.

Setiap alat berbeza. 4. banyak memberikan kesempatan kepada kanak-kanak untuk fokus pada eksplorasi kreatif. drum.suka menikmati giliran menyanyi sendirian.3 ½ tahun Minat sebenar terhadap alat muzik meningkat: pada tahap ini. paip. Dia suka memanipulasika benda-benda untuk mencapainya dan adalah tertarik dengan kemampuan barunya menghasilkan bunyi dengan objek. baik untuk mengiringi lagu atau dendangan muzik atau mencipta lagu sendiri. mereka . Permainan alat muzik tidak seharusnya mahal. yang nyata adalah alat muzik. 2. botol (rebana) dan sebagainya. mangkuk. Bahkan. berikan padanya mainan yang dapat membuat bunyi muzik yang menarik seperti zilofon. ALAT MUZIK UNTUK ANAK-ANAK Membuat muzik dengan memainkan alat muzik boleh menjadi salah satu bahagian yang paling menarik daripada pengalaman muzikal. drum. Alat irama. 18 bulan ± 2 tahun Kanak-kanak mencari objek khas untuk menghasilkan bunyi: Anda mungkin pernah melihat anak-anak berupaya mendapatkan objek tertentu seperti cawan. Dia akan tekan. tending atau memukul hampir semua benda yang berada di sekilingnya untuk menghasilkan bunyi. dan mereka suka membuat percubaan dengan pelbagai nada bunyi daripada kayu. 5 tahun ke atas Repertoir lagu makin berkembang. BERMAIN ALAT MUZIK Peringkat umur 6 ± 9 bulan Bayi suka membuat bunyi dengan apa-apa objek yang tersedia: koordinasi mata-tangan bayi terbentuk. anak boleh mengenalpasti bunyi-bunyi tertentu dari alat muzik dan boleh memainkan pelbagai irama muzik. rebana atau marakas. simbal. pengiktirafan dan penghargaan meningkat: Kebanyakan anak kini menghasilkan lagu-lagu mudah. dan peralatanperalatan lain untuk menghasilka bunyi.5 tahun Anak mula melakukan percubaan dengan alat muzik yang sebenar: Pada tahap ini. Anak-anak bergerak balas terhadap alat muzik. dan pelbagai alat lain. Dia berasa bangga dengan kemampuannya untuk mengenal pasti melodi kegemarannya. loceng. anda boleh membuatnya sendiri dengan kopi(drum). ketika anak menunjukkan minat dalam mendengar alat muzik dan rakaman.

Gendang (dram) -menghasilkan pelbagai jenis bunyi. Rebana (tambourines) -kegemaran anak-anak kecil. Blok kayu ( wood blocks) -kecil. BAHAN ASAS UNTUK GERAKAN Bahan Cara menggunakan Syal/ selendang (scarves)JENIS PERGERAKAN ASAS . Bunyi gendang terbaik ketika dipukul dengan sentuhan melenting cepat sehingga kulit di atas gendering boleh bergaung. Irama kayu(rhythm sticks) -dimainkan secara berpasangan. bergantung pada bagaimana ia dimainkan. Ketuk blok kayu ringan dengan kayu atau penukul getah keras. Gendang boleh dimainkan dengan jari. blok kayu yang berongga menghasilkan bunyi yang bergema. menggoncang rebana atau mengabungkan kedua-dua tindakan tersebut. mengikut jeda untuk menghasilkan irama. Dilengkapi dengan bingkai yang diperbuat daripada kayu atau plastic dengan plastic atau kulit gendering dan set kecil alat bunyian yang diletakkan disekeliling rebana. Claves -claves yang tebal dan sempurna diperbuat daripada kayu keras. Segitiga ini menghasilkan bunyi yang indah. atau menggosokan sepanjang kayu tersebut. atau buku jari atau dengan paluan. Goyang dengan perlahan. Dimainkan dengan memegang satu irama kayu dan memukul dengan yang lain. Jingle bells -dipasang pada plastik atau kain dan boleh digoncang dengan tangan atau diikat pada pergelangan kaki atau pergelangan tangan. Maracas -dicipta daripada labu (atau plastic keras) dan dipenuhi dengan biji atau batu kerikil. Ia mengetuk dengan lembut. Anda boleh mengetok dengan tangan atau jari. tangan.mudah digunakan dan mereka boleh dimainkan dengan pelbagai cara yang menarik. Letakkan satu clave di telapak tangan anda dan lagakan dengan clave lain. Ia boleh menjadi halus atau bergerigi. Alat muzik Segitiga (tringles) -Yang bergantung pada seutas tali dengan bebas.

kesedaran estetik 7. rendah atau pertengahan untuk menunjukkan pertukaran beratringan dan tinggi-rendah bunyi. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. UNSUR-UNSUR PERGERAKAN ‡ TUBUH BADAN : pergerakan yang dilahirkan oleh bahagian. pengawalan pergerakan 3. ‡ Lokomotor : berjalan. kesedaran imej kendiri 6. pusing. merangkak.bahagian anggota badan. kebebasan melahirkan idea dan perasaan 2. PERGERAKAN KREATIF Intrepretasi idea. . TUJUAN PERGERAKAN KREATIF 1. skip. membongkok. bergolek.bergalop. berputar. ‡ PERKAITAN : hubungkait bahagian-bahagian anggota badan dengan orang lain atau objek-objek.‡ Bukan lokomotor : tepuk. meloncat. keseronokan dan kepuasan 5. hayun. apresiasi bentuk seni 8. kemahiran pergerakan 4. dan kontur melodi. . ‡ DAYA : kualiti pergerakan. melompat. berlari. ‡ RUANG : penggunaan ruang dalam aktiviti pergerakan. Kedua-dua jenis pergerakan boleh dikombinasikan dengan kedudukan badan pada aras tinggi. memintal. merayap. melentik.

Melodi ‡ guna pergerakan tangan atau kedudukan badan untuk menunjukkan bila masanya bunyi(pic) lebih tinggi. penyelesaian masalah 12.Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ³pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzik´. Skip. pemahaman budaya 10. Meter dan tekanan ‡ gunakan meter simple duple dan quadruple dahulu kemudian meter triple. Bentuk Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif 6. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. 4. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai perkara yang benar Melalui pertunjukan . bergalop dan hayun untuk compound meter ( 6 ) 8 3. lebih rendah atau pada kedudukan yang sama.1 Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . teraputik APLIKASI KONSEP MUZIK DALAM PERGERAKAN 1. sosialisasi 11. 2. juga dapat menunjukkan kontur melodi menggunakan tangan atau kedudukan badan dalam pergerakan kreatif. alat pembelajaran akademik 13. Irama ‡ menepuk patah perkataan dan akhirnya dapat menepuk irama lagu yang mudah sambil menyanyi. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. Kelak dapat ditunjukkan bunyi tertinggi atau terendah dalam melodi yang mempunyai renj yang lebih luas.kartasis(melepaskan ketegangan perasaan) 9.

dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. keliru dan sedih. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersama-sama ketika menjadi penonton. marah. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka seperti perasaan gembira.pergerakan kreatif yang dipersembahkan.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. . Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guru-guru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut.

aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif.2 Muzik Seni kinestetik. dan Kemahiran Belajar .6. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas. memainkanperanan yang efektif dalam proses perkembangan diri kanak-kanak. Asas muzik iaitu irama dan pic.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. Kajian Masa Depan. Dari aspek sosialisasi. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. disamping memupuk nilai sosialisasi.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. PembelajaranMasteri. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. afektif dan psikomotor murid.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. teknik Berfikir Secara Kritis dan Kreatif. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan bangsa. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. Dari segi kognitif. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Di samping itu. Bagi murid Tahap 1 khasnya. aktiviti menyanyi.

Kanak-kanak dapat menikmati kepuasan melalui gerak-geri yang berentak dan berirama dalam tarian. kanak-kanak mampu untuk mengungkapkan idea-idea. Dalam elemen ruang boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu ruang diri dan ruang am. Tarian merupakan gerak tubuh. perasaan dan pengalaman penari kepada orang lain. kaki. beban. Terdapat pelbagai jenis tarian sama ada tarian asli atau pun tarian yang dipengaruhi oleh unsur-unsur moden. Salah satu cara untuk memuaskan keinginan untuk bergerak ialah menerusi tarian. Seni tari ini dapat di lihat pada pergerakkan tangan. Potensi pergerakkan kanak-kanak boleh dirangsang melalui ritma dan pelbagai bentuk tari. Maka dalam kedua-dua bahagian ruang am dan ruang sendiri mempunyai suatu had iaitu lantai. Manakala apa-apa koordinasi atau pergerakan yang melibatkan aras tinggi adalah dikatakan pada aras tinggi. seni tari sebagai gerakkan berirama. Tarian mengandungi segala gerakkan tubuh badan yang mempunyai unsur-unsur keindahan. Seni tari merupakan pengucapan jiwa manusia melalui gerak-geri berirama yang indah. bentuk badan. kedua-dua jenis ruang mempunyai tiga tahap. bumbung dan dinding. penghargaan nilai terhadap pergerakkan berirama dan mempunyai kemampuan kreativiti yang semulajadi. Aktiviti tarian sesuai untuk pertumbuhan fizikal dan kreativiti kanak-kanak.6. aliran dan irama. Elemen-elemen pergerakan kreatif Terdapat 6 elemen dalam pergerakan kreatif iaitu ruang.Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. Di samping itu. Melalui gerak tubuh. badan. .3 Tarian Pergerakan melalui gerak tubuh mengikut irama. Pada keadaan tahap tengah ialah seseorang sedang berdiri tengak dan apa-apa sahaja bahan yang dekat dengan aras lantai adalah dikatakan tahap bawah. mata dan anggota tubuh badan yang lain. ataupun kita boleh guna perkataan lain iaitu ruang terus dan ruang tidak telus. masa. Untuk ruang diri adalah merujukan kepada bahagian yang ada pada sekeliling badan pada seseorang ataupun kawasan sekeliling yang boleh seseorang sampai pada satu bahagian. Kanak-kanak mempunyai keinginan untuk bergerak dan sentiasa aktif.

Maka dalam elemen badan terdapat dua bahagian mengenainya iaitu keseluruhan tubuh badan dan bahagian tubuh badan. Contohnya. Contoh aktivitinya adalah gaya pergerakan berjalan boleh dijalankan secara bebas atau terkawal. Pergerakan ini adalah memberi persediaan tubuh badan untuk menyokong. Elemen masa adalah saling berhubungan kait dengan kelajuan sama ada cepat atau lambat tentang sesuatu gaya bentuk pergerakan. tapak tangan dan lutut. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberikan. Selain itu pergerakannya boleh berubah-ubah dengan bergerak berjalan dan berhenti mengikut rangsangan yang diberikan misalnya. kanan dan belakang. berjalan berbentuk ular atau berjalan berbentuk zigzag. kiri. Untuk elemen kedua adalah badan atau bentuk badan. Elemen ini telah menunjukkan tentang bentuk gaya boleh dilakukan pada seseorang individu dengan menggunakan seluruh anggota badannya. Pergerakan ini bukan sahaja mengenai pergerakan semata-mata cepat atau lambat tetapi juga merangkui proses antara kelajuan lambat hingga cepat. muzik. Manakala untuk bahagian tubuh badan adalah menyatakan tentang pergerakan yang dilakukan dengan menggunakan mana-mana satu atau kesemua daripada anggota tubuh badannya untuk membentuk sesuatu atau sejenis bentuk objek. Dengan mempunyai pergerakan yang asas ini dapatlah boleh mewujudkan satu combinasi antara semua pergerakan tersebut menjadi satu pergerakan yang melibatkan ruang am contohnya. Contohnya seorang kanakkanak sedang berimaginasi bahawa dia adalah seorang peninju yang ingin menggerakkan tangan . pergerakan merangkak seperti kucing berjalan. Pergerakan yang dilakukan amat berkaitkan dengan pertubuhan seseorang kanak-kanak pada aspek lokomotor dan bukan lokomotor. Elemen seterusnya dalam pergerakan kreatif adalah elemen masa. Untuk keseluruhan tubuh badan adalah menyatakan bahawa pergerakan yang dilakukan oleh seseorang dengan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas dan terkawal. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti adalah tangan.Elemen ruang juga boleh dikatakan koordinasi badan terhadap sesuatu arah contohnya depan. pergerakan dengan berjalan lurus ke depan. Misalnya. dengan menggunakan anggota bahagian tangan dan kaki untuk membentuk satu jenis barang iaitu meja ataupun sejenis haiwan seperti kucing. memindah dan menerima berat badan.

adalah seseorang budan akan berimaginasinya yang dia sedang menyelam dalam air. Dengan menggunakan aktiviti tepuk tangan dengan berirama untuk menyebut . dalam aspek berat. Elemen aliran ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu elemen bebas dan elemen terikat.dengan pantas untuk menumbuk. Elemen terakhir ialah elemen irama. Elemen keempat ialah elemen beban atau tekanan. perkataan juga merupakan atau membentuk sebagai irama untuk melakukan pelbagai jenis aktiviti berkaitkan dengan lokomotor.kuat. Maka kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halusringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. Elemen irama sentiasa dapat dihubung kaitkan dengan elemen masa. Elemen irama bukan semata-mata hanya saling berkait dengan aspek muzik tetapi ia juga berkaitan dengan bentuk irama lain dalam kehidupan seharian kita. Contohnya bermain aktiviti tepuk tangan untuk demostrasi irama perkataan. Selepas orang pertama habis sebut namanya. Elemen kelima adalah elemen aliran. kemudian sebutkan nama masing-masing sambil menepuk tangan. Duduk dalam keadaan bulatan. maka dia akan berasa bahawa badannya adalah sangat ringan semasa dalam keadaan yang menyelam dalam air. Elemen bebas adalah merujukan bahawa seseorang budak yang sedang melakukan pergerakan secara bebas apa-apa sahaja bentuk gaya seperti melompat di atas udara dan berlari dengan cepat dari suatu tempat ke tempat yang lain. Misalnya. Manakala untuk aspek halus-ringan. orang kedua akan sambung dengan tepuk tangan dengan sebut namanya. maka dia akan berasa bahawa pergerakan tersebut adalah lambat. Pergerakan amat sukar dihentikan dengan serte merta. Dalam elemen beban adalah berkaitan tentang aspet berat dan ringan dalam pergerakan yang dilakukan dan dikawal oleh seseorang otot-otot anggota tubuh badan. seseorang budan lelaki akan berimaginasi bahawa dia sedang mengangkat berat maka budak lelaki akan berfikir dan berasa pemberat itu sangat berat dan perlu menggunakan seluruh kekuatan badannya untuk mengankatnya. Contohnya. Proses langkah ini dilakukan sehingga habis dalam satu pusingan. Manakala untuk aliran terikat adalah pergerakan yang lambat seperti berjalan kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan adalah berada dalam keadaan seimbang. Manakala seorang kanak-kanak berimaginasi seperti seekor burung yang sedang ingin mendarat.

pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama.nama masing-masing dapatlah melatih pada aspek lokomotor kanak-kanak di samping juga dapat mengikut irama yang betul. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai .Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ´pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzikµ. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak.

Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guruguru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut. Asas muzik iaitu irama dan pic. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak. Muzik Seni kinestetik.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka seperti perasaan gembira. memainkanperanan yang efektif dalam proses .Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersamasama ketika menjadi penonton.perkara yang benar Melalui pertunjukan pergerakan kreatif yang dipersembahkan. marah. keliru dan sedih. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka.

Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan bangsa. . Di samping itu. Bagi murid Tahap 1 khasnya. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Dari aspek sosialisasi. disamping memupuk nilai sosialisasi. 6. Kajian Masa Pertukaran tempat. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif. afektif dan psikomotor murid.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah caracara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka.perkembangan diri kanak-kanak. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian badan dengan bahagian badan yang lain.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. Dari segi kognitif. aktiviti menyanyi.

Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang terkenal dalam pergerakan kreatif ialah ritma yang berkaitan dengan pekerjaan. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). (b) Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. perkhidmatan atau perindstrian mempunyai ritma tertentu. Setiap pelbagai bidan pekerjaan sama ada dalam industry pertanian. lurus (seperti panah). Antara cirri untuk mengenalpasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut.(a) Lompatan Asas Tedapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesedaran yang berbeza. (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. 7. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan disokong oleh kedua belah kaki. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau .

namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing.Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ´pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzikµ. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersamasama ketika menjadi penonton. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka . Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan.pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai perkara yang benar Melalui pertunjukan pergerakan kreatif yang dipersembahkan.

Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guruguru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut. disamping memupuk nilai sosialisasi. memainkanperanan yang efektif dalam proses perkembangan diri kanak-kanak. Muzik Seni kinestetik. Bagi murid Tahap 1 khasnya. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. afektif dan psikomotor murid. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik.seperti perasaan gembira. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. Dari aspek sosialisasi. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Asas muzik iaitu irama dan pic. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan . Di samping itu. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif. Dari segi kognitif. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas. marah. aktiviti menyanyi. keliru dan sedih.

Aras pula aktiviti yang melibatkan kedudukan seperti rendah.bangsa.ruang diri dan ruang amš Arah. laluan dan ekstensi. kiri dan kanan.(atas-bawah). (kiri-kanan). zig-zagš Ekstensi. melengkung. Manakala yang terakhir ialah ekstensi iaitu melibatkan ruang seperti besar. jauh dan dekat.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. Arah pula melibatkan aktiviti seperti atas. kanan. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan Konsep pergerakan yang kedua ialah konsep kesedaran ruang. Ruang am pula bermaksud ruang yang menggunakan semua ruang contohnya seperti dewan dan padang. aras. Antara contoh aktiviti yang melibatkan arah ialah seperti µpassing¶ bola ke atas. (jauh-dekat)š ‡ Menentukan arah pergerakan tubuh badan ‡ Dapat mengesan tempat pergerakan. laluan dan ekstensi. bawah. melengkung dan juga zig-zag. arah. kiri. arah. (depan-belakang)š Laluan. bawah. aras. Lokasi terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. Lokasi.(besar-kecil).lurus. . Ruang adalah yang melibatkan lokasi. depan dan belakang. Kajian Masa KESEDARAN RUANG ‡ Melibatkan lokasi. sederhana dan tinggi. Ruang diri bermaksud ruang yang terdapat di sekeliling kanak-kanak.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan. Laluan pula melibatkan kedudukan seperti lurus. kecil.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->