INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PERLIS, JALAN BEHOR PULAI, 01000 KANGAR, PERLIS.

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH (PGSR) AMBILAN NOVEMBER 2008 PENDIDIKAN PRASEKOLAH PERINGKAT 5
MATA PELAJARAN:

APRRESIASI MUZIK DENGAN PERGERAKAN PRASEKOLAH PRM 3102

DISEDIAKAN OLEH:

NAMA PELATIH NO. K/PENGENALAN

SUPIAH BINTI MOHAMED ALI (710101-08-8416)

KUMPULAN

PGSR PRASEKOLAH

EN. SHAIFUDDIN BIN ABDUL RAHIM NAMA PENSYARAH EN. MOHAMMAD ROSLY BIN MOHAMMAD SALLEH

TARIKH HANTAR

15 APRIL 2011

µGURU PENJANA MODAL INSAN GEMILANGµ

BORANG PENGAKUAN

Saya dengan ini membuat pengakuan bahawa semua kerja kursus Aprresiasi Muzik Dengan Pergerakan Prasekolah (PRM 3102) ini adalah hasil kerja yang disediakan oleh saya. Saya tidak meniru atau menciplak daripada mana-mana

bahagian kerja kursus yang telah saya hantar.

Di sini saya mengaku bahawa:
Semakan i Telah mengaku bahawa semua hasil kerja ini diambil daripada bahan bercetak dan media elektronik. ii Tidak meniru daripasda mana-mana sumber dan pelajar lain kecuali nukilan dan ringkasan yang tiaptiap satunya telah dijelaskan sumbernya. iii Tidak membenarkan pelajar lain meniru hasil kerja kumpulan saya ; iv Telah mengakui mewakili definisi dan pandangan penulis di dalam kertas projek saya dan kumpulan. / / / /

Dengan itu, saya Supiah binti Mohamrd Ali memahami bahawa sekiranya terdapat sebarang bukti yang menunjukkan penipuan, Institiut Pendidikan Guru Malaysia, Kampus Perlis berhak untuk mengambil tindakan disiplin yang bersesuaian.

«««««««««««.. (Supiah binti Mohamed Ali ) 710101-08-8416

Tarikh : 14 APRIL 2011

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah kurnia dan izin-Nya, dapat kami menyiapkan tugasan bagi Aprresiasi Muzik Dengan Pergerakan Prasekolah (PRM 3102) pada masa yang ditetapkan. Di sini, kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam proses menyempurnakan tugasan ini.

Sekalung penghargaan saya tujukan kepada keluarga

yang telah banyak memberi

sokongan dan bantuan sepanjang usaha kami dalam menyiapkan tugasan projek ini. Segala jasa dan pergorbanan yang diberikan tidak akan saya lupakan.

Ribuan terima kasih juga kami ucapkan kepada pensyarah pembimbing iaitu Encik Shaifuddin bin Abdul Rahim dan Encik Mohammad Rosly bin Mohammad Salleh yang banyak memberi tunjuk ajar, idea serta pendapat. Segala yang disampaikan telah saya gunakan sepenuhnya dalam tugasan ini. Selain itu, tidak saya lupakan para pensyarah daripada Jabatan Kajian Sosial yang banyak memberi kerjasama kepada saya..

Seterusnya, terima kasih kepada rakan-rakan guru dan anak murid Prasekolah S.K Sungai Kechil Nibong Tebal, S.P.S Pulau Pinang yang banyak membantu menjayakan kerja kursus ini. Semoga segala ilmu yang diperolehi dapat kita gunakan dimasa hadapan.

Saya menyusun sepuluh jari memohon maaf andainya ada salah dan silap. Segala yang baik itu datang dari Allah dan segala yang buruk itu dari diri saya sendiri.

Sharani Ahmad (2007).kpm.com email: info@permataiman. PTS PROFESSIONAL.permataiman.Rohani Abdullah.my/sp_hsp/pra/hk_pra_sek_keb2. Prof.com/2009/09/permainan-yang-merangsangperkembangan.blogspot.ppk. Bhd. Kuala Lumpur : Pustaka Salam Sdn Bhd.com http://myschoolnet.(2005). http://impreschoolteacha. Publishing Sdn.pdf . Asas Sosial Kanak-kanak.html www. Madya Dr. Nani Menon & Mohd.SOALAN TUGASAN PROJEK HALAMAN PENGAKUAN PENGHARGAAN SENARAI KANDUNGAN:Permainan Kanak-kanak Laporan Reflektif Permainan Refleksi individu Bibliografi Folio Lampiran:- BIBLIOGRAFI Nordin Mamat. Panduan Kurikulum Prasekolah.

arah. laluan dan ekstensi. aras. Rancangkan aktiviti pergerakan kreatif setiap aspek ruang tersebut.SOALAN: Peneguhan konsep muzik boleh dibuat dalam bentuk pergerakan kreatif yang melibatkan aspek ruang seperti kawasan. untuk peneguhan pembelajaran konsep muzik bagi .

irama dan daya kreativiti untuk melahirkan insan yang kreatif dan mempunyai daya ekspresi. perasaan atau tanggapan deria yang dapat . Dengan kata lain pergerakan kreatif bermaksud suatu tafsiran idea. Pergerakan kreatif dihasilkan daripada idea.Pengenalan PENGENALAN Pergerakan kreatif bermaksud pergerakan yang dilakukan secara simbolik. perasaan serta tanggapan deria untuk menterjemahkan sesuatu situasi atau rangsangan yang diberi. Sebagai contoh. PERGERAKAN KREATIF Pergerakan kreatif merupakan kombinasi antara pergerakan anggota badan. pokok pisang yang ditiup angin boleh ditunjukkan secara simbolik dengan rnengangkat kedua-dua belah tangan sambil digoyang ke kiri dan ke kanan secara lemah lembut. Pengalaman dalam melakukan pergerakan kreatif akan memberi peluang memperkembangkan kesedaran dan kefahaman tentang konsep pergerakan.

Empat unsur tersebut itu ialah: ‡ Tubuh badan ‡ Ruang ‡ Masa ‡ Daya OBJEKTIF Objektif pergerakan kreatif adalah untuk: ‡ Meningkatkan prestasi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. (b) Bahagian Tubuh Badan Pergerakan ini dapat dilakukan seperti bahu. kebebasan dan pengucapan. Kesemua unsur yang dinyatakan ini akan dapat membantu pelakunya untuk berkomunikasi. pergerakan tersebut menjadi lebih bermakna. pergelangan tangan. kebebasan dan pengucapan TEMA DALAM PERGERAKAN KREATIF 1. Pergerakan boleh berubah-ubah iaitu bergerak atau berhenti mengikut rangsangan yang diberi. Sekiranya pergerakan itu dihayati dengan mood dan perasaan yang berkaitan. Kesedaran Tubuh Badan Dalam tema kesedaran tubuh badan tumpuan gerakan diberi kepada pergerakan bahagianbahagian badan serta keseluruhan tubuh badan untuk mencetus dan melahirkan idea atau perasaan.dilahirkan secara simbolik melakukan pergerakan. kreativiti. Misalnya. berpasangan atau berkumpulan. misalnya muzik. Setiap pergerakan yang ditonjolkan adalah mengikut interpretasi dan penilaian kendiri. ‡ Pergerakan kreatif ialah bentuk ekspresi diri yang unik untuk menyampaikan pemikiran. kreativiti. (a) Keseluruhan Tubuh Badan Dalam pergerakan ini gerakan dilakukan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas atau terkawal. . Pergerakan kreatif boleh dilakukan sama ada secara bersendirian. ‡ Pelajar dapat berkomunikasi melalui pergerakan. ‡ Pergerakan kreatif memberi fokus kepada penggunaan pancaindera untuk mencipta sesuatu pergerakan secara berterusan. Penyelesaian masalah dalam pergerakan kreatif bukan berunsurkanpertandingan. siku. ‡ Supaya pelajar akan berasa seronok dan riang ketika belajar. Tujuan pergerakan kreatif adalah untuk meningkatkan potensi sedia ada pada pelajar berkaitan ritma. kaki dan pinggul. Pergerakan ini mengawal aliran pergerakan lokomotor atau bukan lokomotor tubuh badan. idea atau perasaan. Terdapat empat unsure utama dalam pergerakan kreatif. pergerakan berjalan dan buka-tutup boleh dilakukan secara bebas atau terkawal.

kaki dan pinggul. Namun adalah mudah untuk berdiri jika pergerakan adalah halus dan ringan contohnya menyelam. Sebagai contoh. Misalnya. memindah dan menerima berat badan. (a) Sesuatu pergerakan akan dikawal apabila pergerakan itu mendapat rintangan. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti ialah tangan. ke atas . Tapak tangan dan lutut menjadi sokongan kepada berat badan. Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberi. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. misalnya beban. 3. Kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halus-ringan dan berat kuat kepada pergerakan yang dilakukan (b)Masa Kesedaran rintangan terhadap masa memberi tumpuan kepada cara tubuh badan bergerak dan pengawalan gerakan sama ada secara serta merta atau kawal lambat. Contohnya pergerakan secara serta merta ialah sewaktu sebagai seorang peninju menggerakkan tangan dengan pantas untuk menumbuk. bagi pergerakan merangkak seperti kucing berjalan. (a) Kawasan Kawasan yang digunakan dalam pergerakan ini memberi tumpuan kepada ruang diri dan ruang am. Sementara pergerakan kawal lambat ialah membayangkan cara burung terbang tinggi. tapak tangan dan lutut. ke sisi. perasaan gembira dilahirkan apabila tubuh badan digunakan untuk meneroka ruang dengan cara melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat.Pergerakan ini adalah persediaan tubuh badan untuk menyokong. Kesedaran Ruang Tema ini memberi tumpuan kepada ruang dalam menimbulkan perasaan. (b) Arah Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. Kesedaran Rintangan kepada Beban dan Masa Tema ini akan memberi tumpuan kepada bagaimana cara tubuh badan bergerak dan membantu individu mengawal pergerakan mereka untuk melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan. Pergerakan ini dapat dilakukan menggunakan bahagian tubuh badan seperti bahu. Misalnya. pergelangan tangan. ke belakang. 2. siku. Selain daripada melibatkan penggunaan kawasan pergerakan ini juga melibatkan penggunaan arah. Kesedaran ruang ini akan melibatkan penggunaan kawasan dan arah dalam menontonkan sesuatu pergerakan. seseorang yang sedang mencangkung akan sukar untuk berdiri iika pergerakannya adalah berat-kuat iaitu seolah-olah dia memikuk benda berat.

Kawasan aktiviti dalam lingkungan yang lebih luas berbanding ruang terus. Contohnva dalam melakukan aktiviti pergerakan melompat-lompat dari satu tempat ke satu tempat akan melibatkan juga arah pergerakan tersebut. ke sisi. Ruang tidak terus ialah kawasan atau ruang yang digunakan secara tidak langsung digunakan dalam gerakan pelbagai aras. ke atas dan ke bawah.dan ke bawah. Arah pergerakan ialah gerakan yang dilakukan sama ada ke hadapan. melengkung dan zig-zag. ke belakang. (b) Ruang Salah satu kemahiran dalam pergerakan kreatif ialah memberi tumpuan kepada kesedaran tenang cara menggunakan ruang untuk melakukan pergerakan. Ruang terus ialah ruang yang digunakan secara langsung dengan berada dalam klingkungan kawasan yang tidak luas aktiviti yang dilakukan pada aras yang rendah. Contoh berjalan menggunakan pergerakan lurus. Contoh aktiviti dala kemahiran ini ialah: . Daya cipta kreatif dapat dihasilkan dan dipertontonkan apabila individu itu dapat menunjukkan cara menggunakan ruang terus dan ruang tidak terus. Pergerakan yang melibatkan penggunaan kawasan dan arah dengan menggunakan peta. Aliran Beban Badan dalam Ruang dan Masa Tema ini berdasarkan kepada kelancaran urutan pergerakan tubuh badan dengan menggunakan ruang dan masa (a) Aliran Aliran mengutamakan kelancaran pergerakan menggunakan ruang dan masa dalam melakukan gerakan. 4. 5. Penyesuaian terhadap rakan Penyesuaian terhadap rakan ialah kemahiran yang berkaitan dengan hubungan atau berkomunikasi dalam pasangan atau kumpulan melalui pergerakan. ‡ Aliran terikat Pergerakan berjalan adalah satu pergerakan aliran terikat kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan berada dalam keadaan seimbang. Terdapat dua jenis aliran dalam tema ini iaitu ‡ Aliran bebas Pergerakan melompat adalah aliran bebas kerana keseluruhan tubuh badan berada di udara dan sukar diberhentikan.

Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesedaran yang berbeza. penyesuaian terhadap rakan secara berkumpulan perlu dilakukan leh pelaku.Kerja Berkumpulan Dalam kerja berkumpulan. (b) Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. Setiap pelbagai bidan pekerjaan sama ada dalam industry pertanian. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). (a) Lompatan Asas Tedapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. Antara cirri untuk mengenalpasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan disokong oleh kedua belah kaki. (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. 6. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah cara-cara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan . 7. Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang terkenal dalam pergerakan kreatif ialah ritma yang berkaitan dengan pekerjaan. Hubungan yang berlaku dengan rakan boleh dilaksanakan seperti yang berikut: ‡ Ketua dengan pengikut ‡ Kumpulan bekerjasama ‡ Ahli kumpulan bertentangan dengan rakan-rakan Pertukaran tempat. Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian badan dengan bahagian badan yang lain. lurus (seperti panah). perkhidmatan atau perindstrian mempunyai ritma tertentu.

sederhana. Ruang diri ialah ruang setempat yang mengelilingi individu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing.awangan. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua.tinggi. berliku-liku. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan.mengecil. iaitu 2. PERGERAKAN LOKOMOTO KREATIF Pergerakan lokomoto secara kreatif dapat dilakukan dengan menyerapkan empat aspek pergerakan. lurus. belakang sisi. bawah c) aliran .1 Ruang Ruang ialah kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan. Ruang diri dan ruang am meliputi bahagian kawasan seperti : a) aras . rendah b) arah . Ia terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut. atas. lantai. . 2010 4:45 PM Ruang diri ialah ruang setempat yang mengelilingi individu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. April 07. membesar Kesedaran Ruang Wednesday.Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. zig-zag d) ekstensi .hadapan. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua.

lantai. berliku-liku. jauh dan dekat. 2010 4:44 PM a) Aras ± tinggi. Ruang am ialah kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. lurus. belakang. sisi atas dan sisi bawah. rendah b) Arah ± hadapan. sambungan. zig zag Ruang diri dan ruang am meliputi bahagian seperti :DEFINISI PERGERAKAN . membesar. c) Aliran ± awangan. April 07. Ruang ialah kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan..Ia terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. sederhana. Wednesday. d) Ekstensi ± mengecil.

Hal ini kerana kecerdasan muzik yang terdapat dalam diri seseorang individu membolehkannya mengesan bunyi tanpa lisan. muzik adalah suatu kesenian yang tertumpu pada aspek pendengaran atau aural. Oleh yang demikian. pendekatan pergerakan kreatif digunakan . perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik .Definisi pergerakan adalah sebarang bentuk gerak (movement) yang dilakukan oleh seseoramg itu akan menyebabkan dia berubah kedudukan atau kekal di tempat tersebut. KEPENTINGAN PERGERAKAN Pergerakan merupakan aktiviti yang memenuhi aktiviti kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif dalam situasi pembelajaran muzik . ia memberi peluang kepada kanak-kanak untuk melibatkan diri sepenuhnya dan meluahkan perasaan mereka. muzik serta irama yany terdapat dipersekitarannya. Bagi meningkatkan potensi kreativiti murid dalam melakukan pergerakan khasnya menginterpretasi idea . baik yang berasal daripada suara alat muzik ataupun yang timbul daripada gejala alamiah seperti suara manusia. menggolek dan menampar alatan kecil atau besar. Mereka berupaya menggunakan set asas atau elemen-elemen muzik serta dapat bermain alat muzik serta dapat menghafal lirik muzik dengan baik.Oleh itu respon kepada muzik merupakan pelengkap kepada pelbagai aktiviti pengajaran pembelajaran di bilik darjah kerana dalam dunia kanak-kanak muzik dan gerakan tidak boleh dipisahkan kerana sifat semulajadi kanak-kanak memang suka bergerak. mendiskriminasi dan meluahkan perasaan melalui muzik. membaling. TEORI KECERDASAN PELBAGAI HOWARD GARDNER Kecerdasan Muzik Kecerdasan ini berkaitan dengan kemampuan untuk menggemari. Pergerakanpergerakan ini dapat diaplikasikan sebagai rutin harian sama ada dalam tugas harian ataupun dalam aktiviti sukan dan rekreasi. DEFINISI MUZIK Menurut Campbell 1995. imaginasi dan menginterpretasi melalui muzik secara pergerakan fizikal yang bersifat µnonverbal¶ . Pengalaman pergerakan kreatif dapat memperkembang kesedaran dan kefahaman konsep-konsep pergerakan. Pergerakan lokomotor ialah pergerakan yang menyebabkan keseluruhan tubuh badan berubah kedudukan seperti berjalan dan berlari disebut bergerak dan beredar. Seseorang yang mempunyai kelebihan ini sangat sensitive kepada bunyi-bunyian atau suara yang wujud di dunia ini. Selain itu seseorang yang cenderung dalam keceerdasan ini boleh menggubah rentak dan tempo muzik dan . binatang mahupun guruh serta suara-suara yang lainnya. Pergerakan pergerakan tersebut boleh dikoordinasikan bagi manipulasi dengan alatan seperti melambung. muzik boleh diperkenalkan kepada bayi dan kanak-kanak pra sekolah dalam bentuk elemen muzik.

keseimbangan. Biasanya. menari. Contoh aktiviti kecerdasan muzik ialah persembahan muzik. Mereka berupaya menggunakan kemahiran fizikal untuk meluah idea. perkaitan. mengubah lagu. pemain muzik dan komposer lagu ialah kerjaya yang sesuai dan tepat bagi mereka yang mempunyai kecerdasan muzik ini. Artis. mengenal pasti pola abstrak. penari. pandai mengguanakan kosa kata muzikal dan peka terhadap ritma. Contoh aktiviti yang berkaitan dengan kecerdasan ini ialah tarian kreatif. Selain itu. polis dan olahragawan adalah beberapa kerjaya yang biasanya dimiliki oleh orang dengan tingkat kecerdasan kinestetik yang tinggi. pemain bola sepak. Oleh itu pelajar cenderung dalam kecerdasan ini dikatakan berupaya menyelesaikan masalah yang komplek berkaitan Matematik dengan mudah sahaja dan boleh membuat perkaitan. main peranan. Kecerdasan Logik-Matematik Kecerdasan logik-matematik adalah kebolehan menggunakan nombor. mereka juga suka mengklasifikasikan benda untuk mudah mengira. Kecerdasan ini menggabungkan kemampuan matematik dan ilmiah yang dimiliki oleh seseorang. Seseorang yang mempunyai kecerdasan logic-matematik yang tinggi memperlihatkan minat yang besar terhadap kegiatan berbentuk eksplorasi. mengira dan menggunakan komputer dengan cekap. Semua orang mempunyai kecerdasan muzik tetapi dengan darjat yang berbeza-beza. gimrama dan lain-lain. mereka cekap menginterpretasi pergerakan anggota atau tubuh badan. perasaan dan menyelesaikan masalah atau mencipta suatu produk baru. Orang yang cerdas dalam bidang kenestetik mengeksplorasi dunia mereka dengan otototot. mensintesis. Kecerdasan Kinestetik Orang yang mempunyai kecerdasan kinestetik yang tinggi berkebolehan mengguanakan sebahagian atau keseluruhan anggota tubuh badan mereka untuk berkomunikasi dan menyelesaikan masalah yang dihadapi. Contoh-contoh aktiviti jenis kecerdasan ini adalah menggunakan simbol.mudah mengenali dan mengingati nada-nada bunyi atau muzik. mereka suka menuntut penjelasan logik dari setiap pertayaan. nyanyian dan drama lagu. drama. Kebolehan yang dominan di bahagian kiri otak membolehkan seseorang menaakul secara deduktif dan induktif serta berfikir secara konseptual dan abstrak. latihan fizikal. pelakon. Penyanyi. ketukan. mereka lebih cenderung melakukan aktiviti yang berkaitan dengan pergerakan badan seperti bersukan. peninju. menaakul. bunyi instrumental. Di samping itu. menganalisis. Semua manusia di dunia ini mempunyai kecedasan untuk menikmati dan menghayati pengalaman muzik yang ada berdasarkan tahap yang berbeza-beza. Mereka memiliki keupayaan kawalan pada gerakan. tentera. ketangkasan dan keanggunan ketika bergerak. Lazimnya. permainan sukan dan seni pertahanan diri. melodi atau warna suara dalam sebuah komposisi muzik. bunyi vocal. Oleh itu. individu juga cekap memanipulasikan objek fizikal dan dapat mengimbangi antara pergerakan fizikal dan mental. aktiviti jasmani. Mereka sering bertanya tentang berbagaibagai fenomena yang dilihat yang berlaku disekeliling mereka. sebab dan akibat. Mereka juga dapat mengubah kata-kata menjadi lagu dan boleh mencipta berbagai-bagai alat dan permaianan muzik. Mereka pintar melantunkan nada lagu dengan baik. . menyoal.

Oleh itu. mengalami masalah ketepatan pic dan intonasi. kecerdasan merupakan kemampuan yang dimiliki oleh seseorang untuk melihat sesuatu masalah dan seterusnya berupaya menyelesaikan masalah tersebut atau membuat sesuatu yang berguna kepada orang lain. beliau telah mehasilkan 3 elemen yang berasaskan pergerakan dan gabungan daripada 3 komponen tersebut telah menghasilkan kaedah pengajaran yang kreatif ini. Menurut Gardner. Terdapat 3 element utama dalam kaedah ini iaitu eurhythmics. dan kecerdasan logik-matematik menunjukkan kemampuan kita untuk menghasilkan dan menghargai irama. Oleh itu. Manurut Gardner. Falsafah pendidikan yang terkandungdalam kaedah ini yang melibatkan satu proses pengajaran dan pembelajaran yang berpusatkan murid. namun kaedah ini masih dapat dipraktikkan pada nasa sekarang. Pendekatan Dalcroze erdasarkan 2 prinsip iaitu kepentingan pendengaran dan literasi muzik selepas kanak-kanak telah mempunyai pengalaman muzikal. urutan nombor. Kaedah ini melatih kemahiran dalam konsep-konsep muzik yang asas seperti irama. Konsep muzik. dinamik dan bentuk. member peluang kepada murid-murid untuk memperoleh pengetahuan melalui pengalaman dan penemuan sejajar dengan teori pendidikan kini. Orang yang mempunyai kecerdasan ini biasanya Berjaya dalam kerjaya yang berkaitan dengan Matematik dan Sains. cabaran pendidik adalah untuk mengenali kecerdasan yang berasingan dan memeliharanya sebagai kecerdasan universal untuk memenuhi fungsi penting dalam perkembangan kognitif kanak-kanak. Dalcroze berpendapat bahawa badan manusia merupakan alat muzik semulajadi yang paling sesuai untuk menerapkan konsep-konsep asas muzik. Konsep dan Teknik Semasa Dalcroze menjadi professor di Conservatory Of Music di Geneva. pin dan temborin sementara menghargai berbagai bentuk ekspresi muzik dan kemampuan kita untuk menggunakan badan dan objek dengan cekap. Walaupun kaedah ini telah diperkenalkan lebih daripada 100 tahun yang lepas. Malah mereka mempunyai masalah dalam memainkan irama yang ringkas. seorang pemuzik dan pendidik muzik berbangsa Swiss. Dalcroze tidak setuju dengan cara . penyelesaian masalah. pengurusan grafik dan pengiraan. social dan perkembangan fizikal. sebab dan akibat (logic). ton. Falsafah. perkaitan. beliau telah mengasaskan satu pendekatan untuk member pendidikan muzik yang menyeluruh kepada pelajar-pelajar muzik.rumus. pola abstrak. kaedah sofla dan improvisasi. kinestetik. beliau mendapati bahawa ramai pelajar muzik tidak dapat merasai dan melahirkan emosi terhadap muzik yang dimainkan walaupun mereka telah menguasai kemahiran dan teknik permainan alat muzik. Keupayaan untuk menunjukkan ekspresi terhadap konsep muzik melalui gerakan merupakan prinsip utama dalam kaedah ini. PENDEKATAN DALCROZE Pengenalan Kaedah Dalcroze telah diasaskan oleh Emiles Jaques-Dalcroze (1865-1950).

melompat. Contoh untuk bergeraka setempat ialah menepuk. Gerakan yang menggunakan aras pula merujuk kepada gerakan yang dapat dilakukan pada aras tinggi. nyanyian sofla dan improvisasi. frasa. Dalam erti kata lain. Prosese pengajaran dan pembelajaran notasi dan teori akan menjadi lebih mudah dan cepat apabila kanak-kanak telah mempunyai pengalaman muzikal. Elemen kedua iaitu kaedah nyanyian Sofla bertujuan untuk melatih kemahiran pendengaran secara dalaman (inner hearing) dan memperkenalkan konsep harmoni. elemen-elemen muzik seperti detik. Ketiga-tiga aspek ini saling berkaitan dan berpusatkan aktiviti gerakan keran Dalcroze percaya bahawa cara yang paling berkesan untuk mempelajari konsep asas muzik seperti irama adalah melalui gerakan. Dalroze juga berpendapat bahawa pengajaran dan pembelajaran muzik harus bermula dengan pengalaman muzik yang bermakn. Dalcroze menggunakan system ³Do Tetap´ di mana do yang digunakan adalah berasaskan not C. Oleh itu. Selain daripada itu. Seperti Kaedah Kodaly dan Orff. badan manusia adalah alat muzik yang dapat dilatih untuk mencapai tujuan tersebut. Oleh itu. barulah guru mengaitkan pengetahuan dan kefahaman kanak-kanak tehadap konsep muzik dengan notasi. Gerakan yang menggunakan ruang menggalakkan individu bergerak menggunakan ruang di sekelilingnya pada semua arah seperti berjalan. eurhythmics adalah respon badan terhadap konsep muzik yang diperkenalkan. membengkokkan lutut. gerakan menggunakan aras dan gerakan menggunakan ruang. Dalcroze berpendapat bahawa kaedah nyanyian sofla. merenjis dan sebagainya. Pada pendapat beliau muzik berkait rapat dengan muzik dan kanakkanak tidak dapat µmendengar¶ bunyi muzik dengan cara pembelajaran sebegini.pengajaran pembelajaran muzik yang hanya menekankan literasi muzik di mana teori muzik di ajar secara µatas kertas¶. aktiviti nyanyian sofla juga dikaitkan dengan aktiviti gerakan supaya kanak-kanak dapat merasai . Beliau percaya bunyi muzik harus diperkenalkan dalam kelas teori supaya kanak-kanak dapat dikaitkan apa yang dipelajari dengan bunyi. bergalop dan lain-lain lagi. tekanan. Terdapat 3 jenis gerakan yang dapat dilakukan iaitu gerakan setempat. pendengaran menjadi elemen penting dalam kaedah Dalcroze. mengoyangkan badan atau anggita badan. merangkak. kanak-kanak dapat mempelajari konsep pic dan kaitan antara ton. merenjis dan lain-lain. untuk menguasai pergerakan dalam bunyi muzik. Proses ini dapat menjamin kanak-kanak dapat memahami konsep muzik secara mendalam dan berkesan. Dalcroze berpendapat bahawa semua elemen dapat dirasai melalui gerakan dan semua bunyi muzik mempunyai ciri pergerakan. tempo dan sebagainya juga dapat ditunjukkan melalui gerakan badan. 3 aspek utama dalam pendekatan Dalcroze ialah eurhythmics. Eurhythmics merupakan aktiviti kinetic yang melatih badan kanak-kanak untuk bergerak terhadap muzik yang diperdengarkan. Dengan cara-cara inin kanak-kanak akan dapat membezakan kualiti ton yang dihasilkan. teori. Beliau percaya bahawa kanak-kanak perlu mempunyai pengalaman muzikal yang mencukupi dan telah menguasai konsep-konsep muzik dalam aspek pendengaran dan persembahan. dinamik. tengah dan pada aras rendah seperti angkat tangan dan hayun. analisa dan sebagainya. Pembelajara muzik tidak boleh dilakukan dengan pengenalan notasi formal dan penerangan guru sahaja.

Pemahaman yang sebenar terhadap muzik dapat ditunjukkan dalam kemahiran seseorang memanipulasikan konsep muzik. TAHAP ASAS AWAL MUZIK DAN GERAKAN PERKEMBANGAN PERINGKAT KEBANGSAAN Sebelum anda mula memikirkan cara-cara untuk merancang dan melaksanakan gerakan dan pengalaman muzik bagi anak-anak.Anak-anak yang belajar muzik sejak awal dari pelbagai latar belakang. 6. Peringkat Kebangsaan untuk Pendidikan Muzik Taman Kanak-kanak (2-4 tahun) Perkembangan muzik amat penting kepada anak-anak sebelum di hantar ke taman kanak-kanak. Improvisasi yang dilakukan oleh kanak-kanak memberi peluang dan kebebasan kepada kanak-kanak untuk menunjukkan pemahaman terhadap konsep muzik yang telah dipelajari secara kreatif dan spontan. Dengan meningkatnya jumlah tempat perjagaan anak. Melalui improvisasi yang dilakukan oleh kanak-kanak. 2 jenis improvisasi terlibat dalam pendekatan ini. menyanyi dan bermain alat muzik memberikan gambaran deskriptif perkembangan muzik bermula lahir hingga 5 tahun yang telah digariskan oleh Music Educators National Conference (MENC) menyatakan mengenai pembelajaran muzik untuk kanak-kanak. aktiviti dan bahan-bahan. Elemen ketiga iaitu improvisasi memainkan peranan yang penting dalam pendekatan Dalcroze.Anak-anak perlu pengalaman sebagai contoh dari bunyi muzik. dan program-program intervensi awal untuk kanak-kanak kurang upaya dan kanak-kanak berisiko tinggi menunjukkan bahawa maklumat tentang keperluan muzik bayi dan anak-anak perlu disediakan dan juga peringkat-peringkat muzik patut ditetapkan untuk pembelajaran muzik anak-anak. . 7.Bermain adalah aktiviti anak-anak.Semua kanak-kanak mempunyai potensi muzik. nyanyian dan permainan alat muzik. Improvisasi oleh guru dengan menggunaka piano dapat member panduan yang asas kepada kanak-kanak dalam kemahiran pendengaran dan menggerakkan semangat kanak-kanak untuk penglibatan yang aktif. Kanak-kanak memerlukan persekitaran muzik untuk membesar.Anak-anak tidak boleh dibebani dengan keperluan untuk memenuhi matlamat prestasi. MENC¶ menyatakan: 1.kaitan antara pic. penting untuk memahami dasat atau tahap awal perkembangan muzik peringkat kebangsaan.Anak-anak membawa kepentingan yang unik dan mempunyai kemampuan dalam mempelajari muzik 3. Kanakkanak membuat improvisasi dalam gerakan. guru-guru juga dapat menilai sejauh manakah kanak-kanak telah memahami konsep yang disampaikan dan merancangkan aktiviti susulan yang berkesan. 4.Anak-anak yang masih kecil mampu mengembangkan kemahiran berfikir secara kritis melalui idea-idea muzik. 2. Mendengarkan dan bergerak mengikut music. 5. penjagaan anak sekolah.

10-18 bulan Kecenderungan terhadap ekspresi muzik: bayi mula menunjukkan jenis muzik yang paling disukai-mungkin pada usia ini bayi lebih suka bunyi yang muncul daripada alat-alatan-serta jelas menunjukkan ketidaksukaannya terhadap muzik yang dia tidak suka.Anak-anak belajar dengan baik dalam persekitaran fizikal dan social 9. berputarputar. muzik sebagai pengulit dan bayi menjadi aktif ketika muzik dimainkan. Dia lebih suka irama yang jelas.4 tahun Ekspresi diri melalui muzik meningkat: pada tahap ini. BERGERAK MENGIKUT MUZIK Umur Perkembangan Lahir. Dia mula mengembangkan kemahiran bahasa dan meningkatkan mobility untuk mencari muzik yang paling disukainya.Persekitaran pembelajaran yang pelbagai amat diperlikan untuk memenuhi perkembangan anak-anak. 3 1/2. Peningkatan dapat dilihat apabila ia pandai menjada irama.8. walaupun tidak . percubaan dengan irama yang berbeza). Semasa mendengar. jadi kumpulan muzik atau lagu kanak-kanak.3 tahun Mula menari: kanak-kanak bertatih berupaya untuk µmenari¶ mengikut muzik dengan menekuk lutut. 2 . Sekarang dia boleh berbaring atau duduk dengan tenang dan mendengar selama beberapa minit pada sesuatu masa. Dia mungkin suka mendramatisasi lagu dan mungkin juga cuba mentafsir muzik ( misalnya. menghayunkan tangan.Anak-anak memerlukan orang dewasa sebagai model yang berkesan. 18 bulan ± 2 tahun Eksplorasi bunyi muzik meningkat: bunyi muzik di persekitaran akan memikat kanak-kanak yang bertatih. Dia mula menunjukkan lebih aktif terhadap kesedaran muzik dengan melakukan pergerakan kepala atau wajah kearah sumber muzik.4 bulan Kesedaran muzik bermula: bayi mungkin menunjukkan kesedaran awal dengan melakukan tindak balas yang berbeza terhadap muzik. Mereka mungkin lebih suka terhadap bunyi terutamanya muzik di TV atau radio atau iklan dan mungkin akan tertarik atau terpesona apabila ahli keluarga memainkan alat muzik. 4. berubahan yang ketara berlaku. Ketika bayi tidur. Dia akan mengoyangkan pinggul dan bertepuk tangan apabila mendengar muzik yang disukainya. dia sudah tahu beberapa komponen-komponen yang membentuk muzik yang disukainya. 10. dan menganggukkan kepala.8 bulan Kesedaran muzik menjadi lebih aktif: bayi mula mengamati semua bunyi yang didengari di persekitarannya. berayun. Dia menunjukkan peningkatan kemampuan untuk menjaga masa untuk mengikuti penggunaan dalam permainan muzik yang disukainya.

Dia juga mungkin mula menunjukkan minat untuk belajar tarian. ia sangat meminati lagu-lagu biasa dan meminta anda untuk menyanyikan berulang-ulang. bayi mula melakukan percubaan dengan suara yang lain: dia berbisik. 18 bulan ± 3 tahun Mula menyanyi dengan betul: terdengar bayi merapu dengan merdu seperti betul-betul lagu ketika sedang bermain. Secara berperingkat. melompat dengan satu kaki. Dia menunjukkan lebih berminat dalam kumpulan menyanyi dan mungkin . dan dia dapat menceritakan secara terperinci apa yang dia dengar. MENYANYI Peringkat umur Lahir ± 4 bulan Tangisan pertama bayi adalah µmuzik¶: Tangisan bayi pertama bayi sangat penting untuk mengekspresikan keperluan dan perasaan. 4 ± 5 tahun Kemampuan untuk berkongsi pengalaman muzik: anak-anak boleh bercakap tentang muzik yang telah dicadangkan kepadanya. Kadand-kadang dia mencipta lagu ketika bermain dan boleh menggunakan lagu untuk menarik perhatian ornag lain. muncul aktiviti yang mennyerupai lagu. keamatan nada suara semakin meluas. Jangan hairan jika pada satu masa bayi mampu mengulangi pic anda menyanyi dengan not yang sama. Dia mungkin secara spontan mencipta lagu sendiri.4 tahun Ketepatan dalam persamaan ton bermula: sekarang anak mula menyanyi hampir sama dengan orang dewasa. Dia mungkin juga meminati lagu-lagu yang diminati oleh anda.´ 6 ± 18 bulan Bercakap bukan-bukan makin meningkat. Mereka dapat membezakan pic. menggunaka suku kata atau hanya cakap kosong ketika bermain. 3 ½ . jeritan dan mula µbercakap yang bukan-bukan¶ mengulangi suara seperti ³ba-ba-ba. Dia mula boleh melakukan pergerakan tangan dan kaki serentak dengan muzik dan boleh melompat. meskipun kata-kata yang sering berulang-ulang dan lagu mungkin sangat mirip dengan lagu-lagu yang dia tahu. dan membuat gerakan-gerakan tari berirama muzik. 4 ± 5 tahun Ketepatan menyanyi meningkat: anak mula menunjukkan peningkatan kawalan suara dan anggaran lebih dekat nada dan irama. Dia mungkin menyanyikan sebuah sajak yang mudah diingat. Ini adalah tahap µpendengaran aktif¶. Ketika ini bayi dalam lingkungan pic. keinginan anak untuk mendengar muzik akan meningkat. (muzik amat penting baginya untuk mengekspresikan dan mengkomunikasikan idea dan emosi untuk mengembangkan kemahiran bahasa. 5 ± 6 tahun Keselarasan gerak tari bermula: meningkatkan kawalan motor dan kemampuan untuk melakukan melakukan pergerakan yang serentak dengan irama muzik sebagai langkah untuk menari. kelantangan dan pola-pola berirama. kumuran. memuat karakteristik muzikal lebih jelas: ketika kanak-kanak terus untuk bereksperimen dengan membebel suaranya menjadi aktiviti kegemarannya.semuanya tepat. Dengan dorongan.

Dia akan tekan. 2. yang nyata adalah alat muzik.5 tahun Anak mula melakukan percubaan dengan alat muzik yang sebenar: Pada tahap ini. ALAT MUZIK UNTUK ANAK-ANAK Membuat muzik dengan memainkan alat muzik boleh menjadi salah satu bahagian yang paling menarik daripada pengalaman muzikal. Bahkan. ketika anak menunjukkan minat dalam mendengar alat muzik dan rakaman. loceng. tending atau memukul hampir semua benda yang berada di sekilingnya untuk menghasilkan bunyi. dan peralatanperalatan lain untuk menghasilka bunyi. banyak memberikan kesempatan kepada kanak-kanak untuk fokus pada eksplorasi kreatif. anda boleh membuatnya sendiri dengan kopi(drum). berikan padanya mainan yang dapat membuat bunyi muzik yang menarik seperti zilofon. mangkuk. pengiktirafan dan penghargaan meningkat: Kebanyakan anak kini menghasilkan lagu-lagu mudah. dan mereka suka membuat percubaan dengan pelbagai nada bunyi daripada kayu. baik untuk mengiringi lagu atau dendangan muzik atau mencipta lagu sendiri. Permainan alat muzik tidak seharusnya mahal. mereka . drum. rebana atau marakas. botol (rebana) dan sebagainya. 4. drum. paip.3 ½ tahun Minat sebenar terhadap alat muzik meningkat: pada tahap ini. Alat irama. anak boleh mengenalpasti bunyi-bunyi tertentu dari alat muzik dan boleh memainkan pelbagai irama muzik. 18 bulan ± 2 tahun Kanak-kanak mencari objek khas untuk menghasilkan bunyi: Anda mungkin pernah melihat anak-anak berupaya mendapatkan objek tertentu seperti cawan. dan pelbagai alat lain. Anak-anak bergerak balas terhadap alat muzik. 5 tahun ke atas Repertoir lagu makin berkembang. BERMAIN ALAT MUZIK Peringkat umur 6 ± 9 bulan Bayi suka membuat bunyi dengan apa-apa objek yang tersedia: koordinasi mata-tangan bayi terbentuk. simbal. Dia suka memanipulasika benda-benda untuk mencapainya dan adalah tertarik dengan kemampuan barunya menghasilkan bunyi dengan objek. Setiap alat berbeza.suka menikmati giliran menyanyi sendirian. Dia berasa bangga dengan kemampuannya untuk mengenal pasti melodi kegemarannya.

Ia mengetuk dengan lembut. Ketuk blok kayu ringan dengan kayu atau penukul getah keras. Maracas -dicipta daripada labu (atau plastic keras) dan dipenuhi dengan biji atau batu kerikil. blok kayu yang berongga menghasilkan bunyi yang bergema. Goyang dengan perlahan. mengikut jeda untuk menghasilkan irama. Jingle bells -dipasang pada plastik atau kain dan boleh digoncang dengan tangan atau diikat pada pergelangan kaki atau pergelangan tangan. atau menggosokan sepanjang kayu tersebut. Irama kayu(rhythm sticks) -dimainkan secara berpasangan. Dimainkan dengan memegang satu irama kayu dan memukul dengan yang lain. menggoncang rebana atau mengabungkan kedua-dua tindakan tersebut. tangan. bergantung pada bagaimana ia dimainkan. Segitiga ini menghasilkan bunyi yang indah. Claves -claves yang tebal dan sempurna diperbuat daripada kayu keras. Rebana (tambourines) -kegemaran anak-anak kecil. Gendang boleh dimainkan dengan jari. Anda boleh mengetok dengan tangan atau jari. Blok kayu ( wood blocks) -kecil. BAHAN ASAS UNTUK GERAKAN Bahan Cara menggunakan Syal/ selendang (scarves)JENIS PERGERAKAN ASAS . Dilengkapi dengan bingkai yang diperbuat daripada kayu atau plastic dengan plastic atau kulit gendering dan set kecil alat bunyian yang diletakkan disekeliling rebana. Bunyi gendang terbaik ketika dipukul dengan sentuhan melenting cepat sehingga kulit di atas gendering boleh bergaung.mudah digunakan dan mereka boleh dimainkan dengan pelbagai cara yang menarik. Alat muzik Segitiga (tringles) -Yang bergantung pada seutas tali dengan bebas. Gendang (dram) -menghasilkan pelbagai jenis bunyi. atau buku jari atau dengan paluan. Letakkan satu clave di telapak tangan anda dan lagakan dengan clave lain. Ia boleh menjadi halus atau bergerigi.

‡ Lokomotor : berjalan. kesedaran estetik 7. pengawalan pergerakan 3. memintal. ‡ RUANG : penggunaan ruang dalam aktiviti pergerakan. meloncat. bergolek. perasaan serta tanggapan deria yang dilahirkan secara simbolik melalui pergerakan. ‡ DAYA : kualiti pergerakan. melentik. .bahagian anggota badan. UNSUR-UNSUR PERGERAKAN ‡ TUBUH BADAN : pergerakan yang dilahirkan oleh bahagian. membongkok. kebebasan melahirkan idea dan perasaan 2. kemahiran pergerakan 4. melompat. merayap. berputar. dan kontur melodi. ‡ PERKAITAN : hubungkait bahagian-bahagian anggota badan dengan orang lain atau objek-objek.bergalop. TUJUAN PERGERAKAN KREATIF 1. pusing. kesedaran imej kendiri 6. rendah atau pertengahan untuk menunjukkan pertukaran beratringan dan tinggi-rendah bunyi. PERGERAKAN KREATIF Intrepretasi idea. berlari. merangkak. Kedua-dua jenis pergerakan boleh dikombinasikan dengan kedudukan badan pada aras tinggi. . keseronokan dan kepuasan 5. hayun.‡ Bukan lokomotor : tepuk. apresiasi bentuk seni 8. skip.

Meter dan tekanan ‡ gunakan meter simple duple dan quadruple dahulu kemudian meter triple. 2. Skip. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. pemahaman budaya 10. sosialisasi 11. alat pembelajaran akademik 13. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. teraputik APLIKASI KONSEP MUZIK DALAM PERGERAKAN 1.kartasis(melepaskan ketegangan perasaan) 9. lebih rendah atau pada kedudukan yang sama. Irama ‡ menepuk patah perkataan dan akhirnya dapat menepuk irama lagu yang mudah sambil menyanyi.1 Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . 4. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. bergalop dan hayun untuk compound meter ( 6 ) 8 3.Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ³pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzik´. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai perkara yang benar Melalui pertunjukan . Kelak dapat ditunjukkan bunyi tertinggi atau terendah dalam melodi yang mempunyai renj yang lebih luas. Melodi ‡ guna pergerakan tangan atau kedudukan badan untuk menunjukkan bila masanya bunyi(pic) lebih tinggi. penyelesaian masalah 12. juga dapat menunjukkan kontur melodi menggunakan tangan atau kedudukan badan dalam pergerakan kreatif. Bentuk Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif 6.

ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. marah. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. .pergerakan kreatif yang dipersembahkan. keliru dan sedih. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guru-guru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut. Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersama-sama ketika menjadi penonton.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka seperti perasaan gembira. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak.

murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas. PembelajaranMasteri. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. Kajian Masa Depan. disamping memupuk nilai sosialisasi.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan bangsa.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. Asas muzik iaitu irama dan pic. memainkanperanan yang efektif dalam proses perkembangan diri kanak-kanak. aktiviti menyanyi. Di samping itu.6. Dari aspek sosialisasi. Bagi murid Tahap 1 khasnya.2 Muzik Seni kinestetik. Dari segi kognitif. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. teknik Berfikir Secara Kritis dan Kreatif. afektif dan psikomotor murid. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. dan Kemahiran Belajar .

badan. kedua-dua jenis ruang mempunyai tiga tahap. Manakala apa-apa koordinasi atau pergerakan yang melibatkan aras tinggi adalah dikatakan pada aras tinggi. perasaan dan pengalaman penari kepada orang lain. kanak-kanak mampu untuk mengungkapkan idea-idea. Dalam elemen ruang boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu ruang diri dan ruang am. Pada keadaan tahap tengah ialah seseorang sedang berdiri tengak dan apa-apa sahaja bahan yang dekat dengan aras lantai adalah dikatakan tahap bawah. Salah satu cara untuk memuaskan keinginan untuk bergerak ialah menerusi tarian. Kanak-kanak mempunyai keinginan untuk bergerak dan sentiasa aktif.3 Tarian Pergerakan melalui gerak tubuh mengikut irama. bentuk badan. penghargaan nilai terhadap pergerakkan berirama dan mempunyai kemampuan kreativiti yang semulajadi. Terdapat pelbagai jenis tarian sama ada tarian asli atau pun tarian yang dipengaruhi oleh unsur-unsur moden. Melalui gerak tubuh. Tarian merupakan gerak tubuh. masa. Seni tari merupakan pengucapan jiwa manusia melalui gerak-geri berirama yang indah. ataupun kita boleh guna perkataan lain iaitu ruang terus dan ruang tidak telus. Kanak-kanak dapat menikmati kepuasan melalui gerak-geri yang berentak dan berirama dalam tarian. Tarian mengandungi segala gerakkan tubuh badan yang mempunyai unsur-unsur keindahan. beban. Di samping itu. Maka dalam kedua-dua bahagian ruang am dan ruang sendiri mempunyai suatu had iaitu lantai. . seni tari sebagai gerakkan berirama. Aktiviti tarian sesuai untuk pertumbuhan fizikal dan kreativiti kanak-kanak. Elemen-elemen pergerakan kreatif Terdapat 6 elemen dalam pergerakan kreatif iaitu ruang. Untuk ruang diri adalah merujukan kepada bahagian yang ada pada sekeliling badan pada seseorang ataupun kawasan sekeliling yang boleh seseorang sampai pada satu bahagian. mata dan anggota tubuh badan yang lain. Seni tari ini dapat di lihat pada pergerakkan tangan. bumbung dan dinding. aliran dan irama.Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama.6. Potensi pergerakkan kanak-kanak boleh dirangsang melalui ritma dan pelbagai bentuk tari. kaki.

Bahagian tubuh badan yang digunakan perlu dikenal pasti sebelum melakukan sebarang pergerakan mengikut rangsangan yang diberikan. Contoh aktivitinya adalah gaya pergerakan berjalan boleh dijalankan secara bebas atau terkawal. Untuk elemen kedua adalah badan atau bentuk badan. Elemen seterusnya dalam pergerakan kreatif adalah elemen masa. Untuk keseluruhan tubuh badan adalah menyatakan bahawa pergerakan yang dilakukan oleh seseorang dengan menggunakan keseluruhan tubuh badan dan gerakan akan berhenti daripada bergerak secara bebas dan terkawal. kiri. Contohnya. berjalan berbentuk ular atau berjalan berbentuk zigzag. Maka dalam elemen badan terdapat dua bahagian mengenainya iaitu keseluruhan tubuh badan dan bahagian tubuh badan. tapak tangan dan lutut. muzik. pergerakan dengan berjalan lurus ke depan. Dengan mempunyai pergerakan yang asas ini dapatlah boleh mewujudkan satu combinasi antara semua pergerakan tersebut menjadi satu pergerakan yang melibatkan ruang am contohnya. bahagian tubuh badan yang dikenal pasti adalah tangan. Pergerakan ini bukan sahaja mengenai pergerakan semata-mata cepat atau lambat tetapi juga merangkui proses antara kelajuan lambat hingga cepat. Elemen ini telah menunjukkan tentang bentuk gaya boleh dilakukan pada seseorang individu dengan menggunakan seluruh anggota badannya. Elemen masa adalah saling berhubungan kait dengan kelajuan sama ada cepat atau lambat tentang sesuatu gaya bentuk pergerakan. dengan menggunakan anggota bahagian tangan dan kaki untuk membentuk satu jenis barang iaitu meja ataupun sejenis haiwan seperti kucing. Contohnya seorang kanakkanak sedang berimaginasi bahawa dia adalah seorang peninju yang ingin menggerakkan tangan . Selain itu pergerakannya boleh berubah-ubah dengan bergerak berjalan dan berhenti mengikut rangsangan yang diberikan misalnya. kanan dan belakang. Pergerakan yang dilakukan amat berkaitkan dengan pertubuhan seseorang kanak-kanak pada aspek lokomotor dan bukan lokomotor. Misalnya. memindah dan menerima berat badan. Manakala untuk bahagian tubuh badan adalah menyatakan tentang pergerakan yang dilakukan dengan menggunakan mana-mana satu atau kesemua daripada anggota tubuh badannya untuk membentuk sesuatu atau sejenis bentuk objek. Pergerakan ini adalah memberi persediaan tubuh badan untuk menyokong.Elemen ruang juga boleh dikatakan koordinasi badan terhadap sesuatu arah contohnya depan. pergerakan merangkak seperti kucing berjalan.

Dalam elemen beban adalah berkaitan tentang aspet berat dan ringan dalam pergerakan yang dilakukan dan dikawal oleh seseorang otot-otot anggota tubuh badan. Contohnya. dalam aspek berat. Elemen kelima adalah elemen aliran. maka dia akan berasa bahawa badannya adalah sangat ringan semasa dalam keadaan yang menyelam dalam air. Elemen irama bukan semata-mata hanya saling berkait dengan aspek muzik tetapi ia juga berkaitan dengan bentuk irama lain dalam kehidupan seharian kita. perkataan juga merupakan atau membentuk sebagai irama untuk melakukan pelbagai jenis aktiviti berkaitkan dengan lokomotor. Selepas orang pertama habis sebut namanya. kemudian sebutkan nama masing-masing sambil menepuk tangan. Manakala untuk aliran terikat adalah pergerakan yang lambat seperti berjalan kerana pergerakan ini mudah berhenti dan badan adalah berada dalam keadaan seimbang. orang kedua akan sambung dengan tepuk tangan dengan sebut namanya. Elemen terakhir ialah elemen irama. Elemen aliran ini dibahagikan kepada dua jenis iaitu elemen bebas dan elemen terikat. Manakala seorang kanak-kanak berimaginasi seperti seekor burung yang sedang ingin mendarat.dengan pantas untuk menumbuk. Manakala untuk aspek halus-ringan. maka dia akan berasa bahawa pergerakan tersebut adalah lambat. Maka kesan daripada beban ini akan menghasilkan kesan halusringan dan berat-kuat kepada pergerakan yang dilakukan. seseorang budan lelaki akan berimaginasi bahawa dia sedang mengangkat berat maka budak lelaki akan berfikir dan berasa pemberat itu sangat berat dan perlu menggunakan seluruh kekuatan badannya untuk mengankatnya. adalah seseorang budan akan berimaginasinya yang dia sedang menyelam dalam air. Proses langkah ini dilakukan sehingga habis dalam satu pusingan. Dengan menggunakan aktiviti tepuk tangan dengan berirama untuk menyebut . Elemen bebas adalah merujukan bahawa seseorang budak yang sedang melakukan pergerakan secara bebas apa-apa sahaja bentuk gaya seperti melompat di atas udara dan berlari dengan cepat dari suatu tempat ke tempat yang lain. Duduk dalam keadaan bulatan. Pergerakan amat sukar dihentikan dengan serte merta. Elemen irama sentiasa dapat dihubung kaitkan dengan elemen masa.kuat. Elemen keempat ialah elemen beban atau tekanan. Misalnya. Contohnya bermain aktiviti tepuk tangan untuk demostrasi irama perkataan.

Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai .Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ´pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzikµ. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak.nama masing-masing dapatlah melatih pada aspek lokomotor kanak-kanak di samping juga dapat mengikut irama yang betul. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua. Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut.

kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersamasama ketika menjadi penonton. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka seperti perasaan gembira. Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan.perkara yang benar Melalui pertunjukan pergerakan kreatif yang dipersembahkan. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. memainkanperanan yang efektif dalam proses . marah. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guruguru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. Asas muzik iaitu irama dan pic. Muzik Seni kinestetik. keliru dan sedih. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri. dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka.

Kajian Masa Pertukaran tempat. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan bangsa. Dari segi kognitif. . 6. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif. Ahli-ahli kumpulan menyedari kedudukan rakan dari kedudukan dirinya dan juga kedudukan bahagian tubuh badan dengan bahagian badan dengan bahagian badan yang lain. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni. Bagi murid Tahap 1 khasnya. afektif dan psikomotor murid. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. Dari aspek sosialisasi. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. aktiviti menyanyi. Di samping itu. Penggunaan Tubuh Badan sebagai Alat Tema ini memberi peluang kepada murid untuk menjelajah ruang dengan menggunakan tubuh badan sebagai alat persembahan secara spontan dan bebas. disamping memupuk nilai sosialisasi.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan.perkembangan diri kanak-kanak.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. pergerakan meniru atau bertentangan dengan rakan ialah caracara penyesuaian terhadap rakan yang boleh diteroka.

Antara cirri untuk mengenalpasti lakuan pergerakan yang berkaitan dengan sesuatu bidang pekerjaan adalah seperti berikut. perkhidmatan atau perindstrian mempunyai ritma tertentu. Setiap pelbagai bidan pekerjaan sama ada dalam industry pertanian. Empat bentuk badan asas ialah lebar (seperti tembok). Tumpuan diberikan kepada keadaan seimbang sebagai satu pergerakan dan perkaitan antara bahagian tubuh badan yang melibatkan regangan otot. ‡ Bentuk tangan yang memegang sesuatu alat ‡ Ritma yang terdapat semasa melakukan pekerjaan itu diulangkan ‡ Peralihan antara dua pergerakan ‡ Cara tubuh badan digunakan untuk melakukan pergerakan Kesedaran kumpulan Kesedaran kumpulan lebih memberi tumpuan kerjasama kumpulan sebagai satu unit yang menunjukkan mereka mempunyai minat dan tujuan yang sama. (b) Bentuk Tubuh Badan Penekanan ke arah kesedaran pergerakan yang mempunyai bentuk dan kesedaran bentuk badan semasa dalam keadaan seimbang. Ahli kumpulan mempunyai peranan mereka tersendiri sama ada sebagai ketua atau . Pengalaman lompatan ini berguna untuk membolehkan murid menyedari bahawa cara lompatan berbeza akan memberi kesedaran yang berbeza.(a) Lompatan Asas Tedapat lima lompatan asas tetapi pilihan corak kedudukan kaki untuk membuat lompatan tidak ditetapkan. bulat (seperti bola) dan pulas (seperti skru). lurus (seperti panah). Ritma ini boleh digunakan sebagai rangsangan pergerakan. 7. Ritma Berkaitan dengan Pekerjaan Salah satu ritma yang terkenal dalam pergerakan kreatif ialah ritma yang berkaitan dengan pekerjaan. (c) Gaya Isyarat Lakuan gerak isyarat ialah pergerakan pada bahagian tubuh badan yang tidak menyokong beban badan. Contohnya kedua tangan melambaikan sedangkan berat badan disokong oleh kedua belah kaki.

Ahli kumpulan akan meniru pergerakan ketua. Beliau juga memerhatikan bahawa walaupun kadang-kala kanak-kanak tidak boleh bertepuk dan menyanyi mengikut rentak. bahawa apa yang telah dihujahkan itu sebagai perkara yang benar Melalui pertunjukan pergerakan kreatif yang dipersembahkan. Apabila watak seperti nenek kebayan atau penjaga hutan sedang keluar secara misteri dan kemudiannya menari ketika muzik dimainkan. ia jelas menunjukkan bahawa setiap emosi yang dipamerkan menerusi pergerakan akan membantu kanak-kanak dalam mengekspresikan perasaan mereka. Setiap ahli kumpulan akan bergerak berpandukan pergerakan ketua.pengikut kumpulan tersebut untuk membentuk pergerakan. Pergerakan itu boleh disesuaikan mengikut peranan masing-masing. Mereka mula mengetahui mengenai emosi yang wujud dalam diri mereka .Antara hujah yang pernah disebut oleh Emile Jaques Dalcroze mengenai pergerakan adalah ´pergerakan merupakan salah satu cara untuk mengungkap perasaan melalui muzikµ. Mereka mula merasai keseronokan ketika nenek kebayan menari mengikut rentak muzik yang rancak.Melalui apa yang dilihat di dalam persembahan ini. kanak-kanak mula menunjukkan respon dengan ketawa lalu menari dan menepuk tangan bersamasama ketika menjadi penonton. namun mereka boleh berjalan atau berlari mengikut rentak. Peranan boleh dimainkan apabila seseorang dilantik sebagai ketua. Menerusi hujah yang telah ditulis oleh Dalcroze. Aktiviti-aktiviti untuk pergerakan kreatif Drama Melakukan pergerakan dan melakonkan aksi . dapat mengenalpasti bahawa kanak-kanak akan mula memberi tindak balas positif apabila mereka mendengar muzik dan melihat pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan di hadapan mereka. Ahli dalam kumpulan mempunyai peranannya sendiri sama ada sebagai pemimpin atau pengikut.

Di samping itu. Dari segi kognitif. disamping memupuk nilai sosialisasi. afektif dan psikomotor murid. Asas muzik iaitu irama dan pic. murid mendapatpengetahuan dan kefahaman konsep muzik yang asas. Kecenderungan seperti ini apabila dikendalikan dengan baik. keliru dan sedih. aktiviti menyanyi. Bagi murid Tahap 1 khasnya. Melalui pergerakan kreatif yang telah dipersembahkan telah dapat member banyak perangsang dan peluang kepada kanak-kanak di dalam melahirkan dan mengekspresikan emosi mereka kerana melalui emosi yang lahir dari dalam diri kanak-kanak tersebut telah memudahkan guruguru prasekolah untuk mengenalpastiseterusnya membimbing setiap perlakuan kanak-kanak tersebut. Keadaan ini menjadikan kanak-kanak berasa senangdan memberi respon secara spontan dalam melahirkan ekspresi diri.Pergerakan kreatif didalam muzik adalah seni kinestatik. aktiviti muzik dan pergerakan bukan sahaja membantupertumbuhan kecerdasan kinestetik malahan berperanan membantu merekamemahami konsep muzik yang abstrak. memang sedia terdapat dalam pertuturan dan pergerakan harian. bergerak dan bermain alat muzik secara berkumpulan memberikesempatan murid berkomunikasi dan berinteraksi dengan mengamalkannilai-nilai murni.seperti perasaan gembira. terdapat pelbagai bentuk muzik dalam budayamasyarakat Malaysia yang harus dikenali murid sebagai warisan . Dari aspek sosialisasi. Muzik Seni kinestetik. marah. memainkanperanan yang efektif dalam proses perkembangan diri kanak-kanak. Penglibatan secara aktif dalam aktiviti muzik yang tersusun berupaya menggalakkan perkembangan kognitif.

Lokasi.Pengetahuan dan pengalaman mengenai pelbagai unsur budaya dalammuzik dapat membantu memupuk elemen jati diri dan patriotisme pada dirimurid. Ruang am pula bermaksud ruang yang menggunakan semua ruang contohnya seperti dewan dan padang. kecil. aras. Arah pula melibatkan aktiviti seperti atas. Ruang diri bermaksud ruang yang terdapat di sekeliling kanak-kanak. Lokasi terbahagi kepada dua iaitu ruang diri dan ruang am. kanan.(atas-bawah).bangsa. melengkung. (depan-belakang)š Laluan. depan dan belakang. (jauh-dekat)š ‡ Menentukan arah pergerakan tubuh badan ‡ Dapat mengesan tempat pergerakan. laluan dan ekstensi. bawah. zig-zagš Ekstensi. . Aras pula aktiviti yang melibatkan kedudukan seperti rendah.ruang diri dan ruang amš Arah.strategi dan teknik yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaranseperti teori Pelbagai Kecerdasan. Manakala yang terakhir ialah ekstensi iaitu melibatkan ruang seperti besar. Laluan pula melibatkan kedudukan seperti lurus. melengkung dan juga zig-zag. aras. kiri.(besar-kecil). (kiri-kanan). arah. arah. Antara contoh aktiviti yang melibatkan arah ialah seperti µpassing¶ bola ke atas. Kajian Masa KESEDARAN RUANG ‡ Melibatkan lokasi. arah pergerakan dan dari mana datangnya pergerakan Konsep pergerakan yang kedua ialah konsep kesedaran ruang.lurus. Ruang adalah yang melibatkan lokasi.Untuk merealisasikan potensi kurikulum Pendidikan Muzik KBSRpelaksanaannya harus mengambil kira dan meneroka pelbagai pendekatan. jauh dan dekat. bawah. sederhana dan tinggi. kiri dan kanan. laluan dan ekstensi.