REACHCOLLEGE

PENGAJIAN MALAYSIA

Aktiviti mereka adalah meluaskan kawasan jajahan takluk. melaksanakan beberapa dasar seperti mewajibkan setiap kapal pedagang mendapatkan pas kebenaran berdagang di Melaka . Belanda telah berjaya mengusir Portugis dari Melaka dengan bantuan kerajaan Johor. Tanah Melayu merupakan salah satu negara yang ditakluki Belanda Pada tahun 1641.PENGENALAN Belanda adalah sebuah kerajaan yang terletak di negara barat.

‡ Belanda menyikirkan Portugis untuk mencapai cita-cita mereka. ‡ perdagang Belanda bergabung dangan Syarikat Bersatu Hindia Timur untuk menguasai perdagangan bijih timah.CARA KEMASUKAN BELANDA KE TANAH MELAYU ‡ Melalui perdagagangan ‡ pedagang berminat untuk mendapatkan rempah ratus. ‡ Belanda juga telah melancarkan beberapa peperangan .dan juga kayu cengkih.

Mereka juga telah mengubah corak pentadbiran . Para pedagang hendaklah mempunyai pas untuk berdagang di Tanah Melayu.TUJUAN KEMASUKAN BELANDA KE TANAH MELAYU Untuk menguasai bijih timah Memonopoli semua ekonomi tersebut. .

NEGERI-NEGERI YANG TERLIBAT MELAKA PERAK SELANGOR .

merupakan ekspedisi Belanda yang terawal tiba di Kepulauan Melayu.MELAKA Pada tahun 1559. Kepesatan perdagangan telah mendorong pedagang-pedagang Belanda bergabung untuk membentuk Syarikat Bersatu Hindia Timur (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) atau V.O. Belanda pada mulanya berminat untuk berdagang di Kepulauan Melayu untuk mendapatkan rempah ratus.C pada 20 Mac 1602. buah pala dan kayu cengkih. Tujuan utama penubuhan adalah untuk menguasai perdagangan rempah di Tanah Melayu dan memonopoli perdagangan bijih timah .

 Pada tahun 1641 Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka dengan bantuan kerajaan Johor. Belanda telah menjalankan peperangan ke atas Melaka bagi melenyapkan Portugis di Asia Tenggara. Belanda telah melaksanakan beberapa dasar kepada pedagang.pedagang yang ingin berlabur di melaka seperti mewajibkan setiap kapal pedagang mendapatkan pas kebenaran berdagang di Melaka dan memonopoli perdagangan bijih timah . Namun kerajaan johor tidak mendapat sebarang faedah sama ada pampasan atau imbuhan wilayah daripada Belanda. Belanda juga telah menghancurkan Perlabuhan Melaka dan menarik minat pedagang asing dan serantau ke Betawi..

Kebanyakan pedagang di melaka di kata kan pedagang dari china. .Belanda dikatakan telah mengumpul hasilhasil timah di negeri-negeri Melayu berjumlah 500 ribu paun pada akhir abad ke-17 hingga ke-18 . Ketika menduduki Melaka.

China dan India.C telah menawan Melaka dan menuntut penuh dagangan timah di Perak. Kemudian mereka telah menyekat pedagang-pedagang luar di Kuala Sungai Perak seperti Aceh. Truijtman ke Perak dan menandatangani satu perjanjian dengan Sultan Muzaffar Syah . V.O. Pada 15 Ogos 1650. Sultan Tajul Alam Safiatuddin (1641-1675) hanya memberi kebenaran kepada Belanda untuk berniaga di Perak. Sultan Muzaffar Syah 2 (Raja Sulong) telah membenarkan Belanda menjalankan perdagangan timah Pada tahun 1641.PERAK Pada tahun 1639.

sekali lagi Truijtman ke Perak untuk menuntut : perjanjian supaya diperbaharui memonopoli bijih timah sepenuhnya. Pada tahun 1651. loji tersebut diserang oleh orang Perak dan menyebabkan 27 orang terbunuh dan loji dimusnahkan. Pada tahun 1655. iaitu semasa pemerintahan Sultan Mahmud Iskandar (1653-1720). menuntut ganti rugi sejumlah 50 ribu rial di atas kerosakan loji menuntut kerajaan Perak supaya menghukum mereka yang terlibat dalam serangan pada ketika itu. .

O.C semakin tertekan apabila pentadbiran Perak dipangku oleh Raja Muda dan baginda telah menaikkan harga timah kepada 44 rial sebahara. pada 20 Jun 1659 . Belanda dan V.C yang dibubarkan .O. sultanah menandatangi perjanjian dengan Belanda dan menetapkan hanya Belanda yang berhak membeli timah di Perak dengan harga 30 rial sebahara. pada tahun 1795 loji Belanda di Tanjung Putus terpaksa ditutup atas faktor: Surat-surat Kew status V.

Gambar kubu pertahanan Belanda .

. terutama bagi membeli bijih timah pedagang-pedagang yang tidak berpuas hati dengan harga timah di Perak telah beralih ke Selangor. Rembau mestilah menjual semua hasil timah mereka ke Melaka dengan harga yang ditetapkan oleh Belanda.SELANGOR Pada tahun 1760-an di bawah pemerintahan Sultan yang pertama (Raja Lumus/ Sultan Saleuddin). pada tahun 1758. Linggi. Satu perjanjian telah dibuat antara Belanda dan Bugis bahawa daerah Klang. Kuala Selangor telah menjadi tumpuan saudagar-saudagar.

. Pada tahun 1770-an. Sultan Ibrahim telah memanipulasikan keadaan. Sultan Ibrahim (1778-1826) dikatakan memainkan dua peranan yang penting dalam ekonomi Selangor iaitu: sebagai pembekal semua hasil timah dari Selangor kepada British dengan menawarkan harga yang lebih baik dan tinggi daripada Belanda mengadakan hubungan baik dengan British bagi mengelakkan ancaman-ancaman ketenteraan Belanda dari Melaka.

. pada tahun 1782 hingga 1786 telah tercertusnya masalah politik di antara Johor dengan Belanda yang melibatkan Selangor. Sultan Ibrahim terpaksa memberikan monopoli dagangan timah di Selangor kepada Belanda Pada tahun 1790 Belanda telah keluar dari Tanah Melayu. Menurut perjanjian.

British berusaha untuk kembali mempengaruhi negeri-negeri Melayu . ‡ Belanda telah menyerahkan Melaka. Perak dan semua tanah jajahannya di Timur buat sementara kepada British . Perak terpaksa ditutup. ‡ Pada tahun 1795 melalui Surat-surat Kew . ‡ Setelah peperangan berakhir British terpaksa menyerahkan semula Melaka kepada Belanda. ‡ Tujuannya untuk mengelakkan tanah-tanah ini jatuh ke tangan Perancis akibat meletusnya Peperangan Napoleon di Eropah.KESUDAHAN ‡ Pada tahun 1795 loji Belanda di Tanjung Putus. Selangor.

pada tahun 1824 Perjanjian InggerisBelanda(Perjanjian London) ditanda tangani oleh kedua pihak dan mereka bersetuju akhirnya Melaka menjadi Wilayah penguasaan British secara rasmi. .

‡ Sebagai rakyat kita perlu menghargai sumber negara dan menjaga baik supaya dapat meningkatkan ekonomi negara ‡ Sebagai rakyat kita perlu berkerjasama untuk menentang penjajah. ‡ Peace no war.^______^ .KESIMPULAN ‡ Sebagai kesimpulan kita tidak boleh terlalu mempercayai kuasa barat sesuka hati kerana mungkin kita akan ditindas ‡ Sebagai pemimpin kita hendaklah mempunyai strategi dan matlamat untuk menjaga keamanan negara seterusnya mengekalkan keharmonian negara.. ‡ Tugas kita sebagai jenerasi baru pada masa ini kita perlulah belajar dari kesilapan silam para para pemimpin terdahulu supaya tidak berulang lagi.

TERIMA KASIHu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful