P. 1
Penjajahan Belanda

Penjajahan Belanda

|Views: 682|Likes:
Published by suhaimidahman

More info:

Published by: suhaimidahman on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/05/2013

pdf

text

original

REACHCOLLEGE

PENGAJIAN MALAYSIA

 melaksanakan beberapa dasar seperti mewajibkan setiap kapal pedagang mendapatkan pas kebenaran berdagang di Melaka . Aktiviti mereka adalah meluaskan kawasan jajahan takluk.PENGENALAN Belanda adalah sebuah kerajaan yang terletak di negara barat. Belanda telah berjaya mengusir Portugis dari Melaka dengan bantuan kerajaan Johor. Tanah Melayu merupakan salah satu negara yang ditakluki Belanda Pada tahun 1641.

‡ Belanda menyikirkan Portugis untuk mencapai cita-cita mereka.CARA KEMASUKAN BELANDA KE TANAH MELAYU ‡ Melalui perdagagangan ‡ pedagang berminat untuk mendapatkan rempah ratus.dan juga kayu cengkih. ‡ Belanda juga telah melancarkan beberapa peperangan . ‡ perdagang Belanda bergabung dangan Syarikat Bersatu Hindia Timur untuk menguasai perdagangan bijih timah.

 Para pedagang hendaklah mempunyai pas untuk berdagang di Tanah Melayu. . Mereka juga telah mengubah corak pentadbiran .TUJUAN KEMASUKAN BELANDA KE TANAH MELAYU Untuk menguasai bijih timah Memonopoli semua ekonomi tersebut.

NEGERI-NEGERI YANG TERLIBAT MELAKA PERAK SELANGOR .

MELAKA Pada tahun 1559. Belanda pada mulanya berminat untuk berdagang di Kepulauan Melayu untuk mendapatkan rempah ratus. buah pala dan kayu cengkih. merupakan ekspedisi Belanda yang terawal tiba di Kepulauan Melayu.O.C pada 20 Mac 1602. Kepesatan perdagangan telah mendorong pedagang-pedagang Belanda bergabung untuk membentuk Syarikat Bersatu Hindia Timur (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) atau V. Tujuan utama penubuhan adalah untuk menguasai perdagangan rempah di Tanah Melayu dan memonopoli perdagangan bijih timah .

 Belanda telah melaksanakan beberapa dasar kepada pedagang. Belanda juga telah menghancurkan Perlabuhan Melaka dan menarik minat pedagang asing dan serantau ke Betawi.pedagang yang ingin berlabur di melaka seperti mewajibkan setiap kapal pedagang mendapatkan pas kebenaran berdagang di Melaka dan memonopoli perdagangan bijih timah . Belanda telah menjalankan peperangan ke atas Melaka bagi melenyapkan Portugis di Asia Tenggara. Namun kerajaan johor tidak mendapat sebarang faedah sama ada pampasan atau imbuhan wilayah daripada Belanda. Pada tahun 1641 Belanda berjaya mengusir Portugis dari Melaka dengan bantuan kerajaan Johor..

Kebanyakan pedagang di melaka di kata kan pedagang dari china.Belanda dikatakan telah mengumpul hasilhasil timah di negeri-negeri Melayu berjumlah 500 ribu paun pada akhir abad ke-17 hingga ke-18 . Ketika menduduki Melaka. .

China dan India. Kemudian mereka telah menyekat pedagang-pedagang luar di Kuala Sungai Perak seperti Aceh.O. Pada 15 Ogos 1650. Truijtman ke Perak dan menandatangani satu perjanjian dengan Sultan Muzaffar Syah . Sultan Muzaffar Syah 2 (Raja Sulong) telah membenarkan Belanda menjalankan perdagangan timah Pada tahun 1641.C telah menawan Melaka dan menuntut penuh dagangan timah di Perak. V. Sultan Tajul Alam Safiatuddin (1641-1675) hanya memberi kebenaran kepada Belanda untuk berniaga di Perak.PERAK Pada tahun 1639.

 Pada tahun 1651. loji tersebut diserang oleh orang Perak dan menyebabkan 27 orang terbunuh dan loji dimusnahkan. sekali lagi Truijtman ke Perak untuk menuntut : perjanjian supaya diperbaharui memonopoli bijih timah sepenuhnya. Pada tahun 1655. menuntut ganti rugi sejumlah 50 ribu rial di atas kerosakan loji menuntut kerajaan Perak supaya menghukum mereka yang terlibat dalam serangan pada ketika itu. iaitu semasa pemerintahan Sultan Mahmud Iskandar (1653-1720). .

O.C semakin tertekan apabila pentadbiran Perak dipangku oleh Raja Muda dan baginda telah menaikkan harga timah kepada 44 rial sebahara.C yang dibubarkan .O. pada 20 Jun 1659 . pada tahun 1795 loji Belanda di Tanjung Putus terpaksa ditutup atas faktor: Surat-surat Kew status V. sultanah menandatangi perjanjian dengan Belanda dan menetapkan hanya Belanda yang berhak membeli timah di Perak dengan harga 30 rial sebahara. Belanda dan V.

Gambar kubu pertahanan Belanda .

Rembau mestilah menjual semua hasil timah mereka ke Melaka dengan harga yang ditetapkan oleh Belanda.SELANGOR Pada tahun 1760-an di bawah pemerintahan Sultan yang pertama (Raja Lumus/ Sultan Saleuddin). Kuala Selangor telah menjadi tumpuan saudagar-saudagar. Linggi. pada tahun 1758. Satu perjanjian telah dibuat antara Belanda dan Bugis bahawa daerah Klang. terutama bagi membeli bijih timah pedagang-pedagang yang tidak berpuas hati dengan harga timah di Perak telah beralih ke Selangor. .

 Pada tahun 1770-an. Sultan Ibrahim (1778-1826) dikatakan memainkan dua peranan yang penting dalam ekonomi Selangor iaitu: sebagai pembekal semua hasil timah dari Selangor kepada British dengan menawarkan harga yang lebih baik dan tinggi daripada Belanda mengadakan hubungan baik dengan British bagi mengelakkan ancaman-ancaman ketenteraan Belanda dari Melaka. . Sultan Ibrahim telah memanipulasikan keadaan.

. Menurut perjanjian. Sultan Ibrahim terpaksa memberikan monopoli dagangan timah di Selangor kepada Belanda Pada tahun 1790 Belanda telah keluar dari Tanah Melayu. pada tahun 1782 hingga 1786 telah tercertusnya masalah politik di antara Johor dengan Belanda yang melibatkan Selangor.

‡ Pada tahun 1795 melalui Surat-surat Kew . British berusaha untuk kembali mempengaruhi negeri-negeri Melayu . Perak terpaksa ditutup. Selangor. ‡ Tujuannya untuk mengelakkan tanah-tanah ini jatuh ke tangan Perancis akibat meletusnya Peperangan Napoleon di Eropah. ‡ Setelah peperangan berakhir British terpaksa menyerahkan semula Melaka kepada Belanda.KESUDAHAN ‡ Pada tahun 1795 loji Belanda di Tanjung Putus. Perak dan semua tanah jajahannya di Timur buat sementara kepada British . ‡ Belanda telah menyerahkan Melaka.

pada tahun 1824 Perjanjian InggerisBelanda(Perjanjian London) ditanda tangani oleh kedua pihak dan mereka bersetuju akhirnya Melaka menjadi Wilayah penguasaan British secara rasmi. .

. ‡ Peace no war. ‡ Sebagai rakyat kita perlu menghargai sumber negara dan menjaga baik supaya dapat meningkatkan ekonomi negara ‡ Sebagai rakyat kita perlu berkerjasama untuk menentang penjajah.^______^ .KESIMPULAN ‡ Sebagai kesimpulan kita tidak boleh terlalu mempercayai kuasa barat sesuka hati kerana mungkin kita akan ditindas ‡ Sebagai pemimpin kita hendaklah mempunyai strategi dan matlamat untuk menjaga keamanan negara seterusnya mengekalkan keharmonian negara. ‡ Tugas kita sebagai jenerasi baru pada masa ini kita perlulah belajar dari kesilapan silam para para pemimpin terdahulu supaya tidak berulang lagi.

TERIMA KASIHu .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->