P. 1
BUKU PANDUAN PENGAKAP UDARA

BUKU PANDUAN PENGAKAP UDARA

|Views: 1,473|Likes:
Published by Zirdee Blackeye

More info:

Published by: Zirdee Blackeye on Apr 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2013

pdf

text

original

DRAF

JANUARI 2009

DRAF

PENGAKAP UDARA MALAYSIA

JANUARI 2009

DRAF BUKU PANDUAN PENGAKAP UDARA MALAYSIA PENGENALAN Kumpulan Pengakap Udara tidak berbeza dengan Kumpulan Pengakap yang lain, hanya dengan tambahan kepada aktiviti-aktiviti dan latihan-latihan yang berkaitan penerbangan. Pengakap Udara boleh dikenali dengan warna pakaian seragam mereka, iaitu baju kemeja yang berwarna biru muda, seluar panjang berwarna biru tua dan beret biru muda dengan lambang Persatuan Pengakap Malaysia (PPM). Pasukan Pengakap Udara hanya terhad kepada Pengakap Muda, Remaja dan Kelana. Jika Pasukan Pengakap Kanak-Kanak adalah sebahagian daripada Kumpulan Pengakap Udara, mereka hanya boleh diberi latihan biasa sahaja bagi Pengakap Kanak-Kanak, nama panggilan dan pakaian seragam mereka mesti serupa dengan Pengakap Kanak-Kanak yang lain. Latihan berhubung dengan udara tidak boleh diberikan (Peraturan 220, Polisi, Organisasi dan Peraturan PPM). Seksyen khas ini telah diadakan semasa Perang Dunia Kedua pada tahun 1941, semasa minat di dalam bidang penerbangan berada di kemuncak dan pengetahuan seperti pengenalan pesawat adalah sangat penting. Pengakap Udara telah lama wujud di dalam Malaysia tetapi tidak mempunyai skima dan silibus sepadu yang sesuai di mana ia boleh menjadi rujukan dan panduan kepada Kumpulan Pengakap Udara. Tujuan buku panduan ini adalah memberi gambaran dan panduan kepada Pemimpin dan Pengakap Udara untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dan latihan-latihan udara yang berkenaan. Pengakap Udara perlu mengambil beberapa peringkat lencana-lencana Pengakap Udara yang sama seperti Pengakap yang lain tetapi mempunyai elemen-elemen penerbangan sehingga mendapat Anugerah Pengakap Raja. Ini adalah datar belakang Pengakap Udara: menggunakan cara pengembaraan untuk membina watak dan kewarganegaraan. (Air Scouts, 1962)

MAJOR (RTD) TAN MONG LOONG Penolong Pesuruhjaya Negeri PPM WPKL (Pengakap Udara)

1

DRAF ISI KANDUNGAN MUKA SURAT APAKAH PENGAKAP UDARA? SEJARAH RINGKAS PENGAKAP UDARA PAKAIAN SERAGAM BAGI PENGAKAP UDARA LENCANA-LENCANA SAYAP PENGAKAP AKTIVITI-AKTIVITI PENGAKAP UDARA SKIM LENCANA PENGAKAP MUDA UDARA CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA (AIRMAN) CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA KANAN (SENIOR AIRMAN) CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA UTAMA (LEADING AIRMAN) CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA-LENCANA KEPANDAIAN PENGAKAP MUDA UDARA CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA-LENCANA TERTINGGI PENGAKAP REMAJA UDARA 3 4 5 9 11 15 17

20

23

26

36

2

Pengakap Udara adalah Pengakap yang baik. disiplin dan bergantung kepada diri sendiri. menerusi minat yang telah ada. Terdapat bukti bahawa sekumpulan besar budak di mana mereka tidak dapat mencari apa yang mereka kehendaki di dalam Pengakap yang biasa. pengembaraan. Dia digalakkan untuk berkhemah. Di sini terdapat peluang yang bagus bagi budak-budak. Kaedah dan aktiviti-aktiviti Pengakap telah diterima secara luas oleh sekolah-sekolah dan organisasi-organisasi belia. Pergerakan Pengakap perlu menyediakan pengembaraan yang lebih menarik. akan menjadi ahli PPM jika terdapat Pengakap Udara. Seseorang budak yang berkecenderungan kepada perkara yang lebih daripada perkhemahan dan selanjutnya. dia boleh membuat sesuatu yang lebih daripada berpengakap. iaitu mewujudkan peluang pembangunan kualiti watak yang boleh menjadi warganegara yang baik – manusia dengan kemaruahan. di dalam kumpulan khusus. Tujuannya adalah sama seperti Pengakap lain. ianya mesti tidak berlencong daripada kaedah Pengakap yang telah dibuktikan. Pengakap Udara adalah Pergerakan Pengakap yang lebih cenderung kepada aktiviti-aktiviti udara. Dia menglafazkan Persetiaan Pengakap dan mengikut Undang-undang Pengakap yang sama. Oleh yang demikian. Terdapat beratusan budak yang ingin menjadi Pengakap Udara dan menantikan Pemimpin mereka untuk memimpin mereka. Pengakap Udara mengabungkan idealisma. tetapi mengambil ujian lencana-lencana yang mempunyai elemen-elemen penerbangan. sesuatu tahap yang lebih daripada mereka boleh memperolehi di dalam kehidupan mereke semasa mereka membesar menjadi dewasa.DRAF APAKAH PENGAKAP UDARA? Pergerakan Pengakap selalu dicari oleh budak yang suka pengembaraan. sanggup dan boleh berkhidmat kepada masyarakat – dan pada masa yang sama menggalakkan budak-budak lain yang mempunyai minat penerbangan. menjelajah dan mengambil bahagian di dalam aktiviti-aktiviti luar. latihan asasnya adalah sama dengan Pengakap Darat dan Pengakap Laut. Bukan dengan cara lain. Walaupun pujian dan sanjungan yang telah diterima. Latihan khusus dengan tambahan sedikit cabaran pengembaraan terus menarik minat budak-budak walaupun kepada mereka yang telah bermula membesar ke peringkat dewasa. 3 . kehidupan luar dan minat penerbangan.

Ia tidak diterima sebagai cabang kerana khuatir ia mungkin akan dibawa jauh oleh aktivitiaktiviti yang tidak penting tetapi menarik serta tidak mempunyai tenaga pemimpin di dalam pergerakan untuk memimpin. Pada November 1940. 4 . Selepas itu. Pulau Pinang di mana ahliahlinya adalah anak-anak askar Tentera Udara Diraja Australia yang ditempatkan di Pangkalan Udara Butterworth. Pada tahun 1980. Walaubagaimanapun. Kumpulan Pengakap Udara seterusnya ditubuhkan di Butterworth pada 1960-an.DRAF SEJARAH RINGKAS PENGAKAP UDARA Cadangan untuk mengadakan Pengakap Udara bermula pada May 1927. Cabang ini telah dilahirkan pada Januari 1941 dengan sambutan yang hebat dan bersemangat. Perang Dunia kedua telah menwujudkan insentif. Jawatankuasa Council of The Boy Scouts Association (The Scout Association sekarang) telah meluluskan prinsip untuk cabang yang diiktiraf penuh. Pengakap Udara telah lama wujud di dalam Malaysia. Pasukan Pengakap yang berhampiran dengan lapangan terbang dan kelab peluncur digalakkan untuk memasukkan aktiviti-aktiviti udara di dalam program mereka dan risalah ‘Patrol Udara’ pun telah mula dikeluarkan. negeri Sarawak menubuhkan Pengakap Udara pada tahun 2004 dan negeri Johor pada tahun 2008. Pasukan Pengakap Udara yang pertama ditubuhkan pada tahun 1950-an di Kuala Lumpur iaitu 10th Kuala Lumpur Air Scouts Group di Methodist Boys School. Pengakap Kelana Udara ditubuhkan di Kedah. Permintaan rujukan dan nasihat yang semakin bertambah kerana Pasukan dan Patrol Pengakap Udara telah ditubuhkan di merata tempat di United Kingdom. pada 1930-an.

DRAF PAKAIAN SERAGAM BAGI PENGAKAP UDARA • PENGAKAP MUDA UDARA DAN PENGAKAP REMAJA UDARA (LELAKI) Topi : Beret berwarna biru muda Kemeja : Baju kemeja berlengan pendek warna biru muda. Ketua dan Penolong Ketua Flait 5 . leher cekak musang serta 2 poket bahagian di dada Seluar panjang berwarna biru tua Hitam (kulit / kanvas) Seluar Kasut : : Pakaian Aktiviti Lencana : Pangkat : Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya Jalur kuning berlatar biru muda dipakai di atas poket kiri bagi tanda pangkat Pengakap Udara yang menjadi Ketua Skuadron.

leher cekak musang serta 2 poket bahagian di dada Berwarna biru tua Hitam (kulit / kanvas) Sepertimana yang dipakai oleh lelaki Kemeja : Seluar Kasut : : Pakaian : Aktiviti Lencana : Pangkat Nama Flait • : Sepertimana yang dipakai oleh lelaki Sepertimana yang dipakai oleh lelaki PENGAKAP KELANA UDARA (LELAKI) Topi : Beret berwarna biru muda dan peek cap pengakap udara bagi majlis rasmi Kemeja : Baju kemeja berlengan panjang warna biru muda.DRAF Nama Flait • : Nama Flait Pengakap Muda Udara mengikut nama burung dan nama Flait Pengakap Remaja Udara mengikut nama pesawat yang terkenal PENGAKAP MUDA UDARA DAN PENGAKAP REMAJA UDARA (WANITA) Topi : Beret berwarna biru muda dan tudung berwarna biru tua (bagi yang bertudung) dan rambut diikat kemas (bagi yang tidak bertudung) Baju kemeja berlengan pendek warna biru muda. leher cekak musang serta 2 poket bahagian di dada 6 .

DRAF Seluar Kasut Tanda Nama : : : Seluar panjang berwarna biru tua Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Pakaian : Aktiviti • Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya PENGAKAP KELANA UDARA (WANITA) Topi : Beret berwarna biru muda dan bowl cap pengakap udara bagi majlis rasmi. leher cekak musang dengan dua saku di kiri dan kanan bahagian bawah kemeja Seluar panjang berwarna biru tua atau kain berwarna biru tua atau skirt paras lutut Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Kemeja : Seluar : Kasut Tanda Nama : : Pakaian : Aktiviti Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya 7 . tudung berwarna biru tua bagi yang bertudung dan rambut diikat kemas bagi yang tidak bertudung Baju kemeja lengan panjang berwarna biru muda.

Kemeja : blazer berwarna putih dengan leher cekak musang 8 .DRAF • PEMIMPIN DAN PESURUHJAYA PENGAKAP UDARA (LELAKI) Topi : Peek Cap pengakap udara (bunga padi bagi pesuruhjaya) dan Beret biru muda Berbaju biru muda lengan panjang. leher cekak musang dengan dua poket di bahagian dada Seluar panjang warna biru tua Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Kemeja : Seluar Kasut Tanda Nama : : : Pakaian : Aktiviti • Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya PEMIMPIN DAN PESURUHJAYA PENGAKAP UDARA (WANITA) Topi : Bowl Cap pengakap udara (bunga padi bagi pesuruhjaya) dan beret biru muda. leher cekak musang dengan dua saku di kiri dan kanan bahagian bawah kemeja Seluar panjang berwarna biru tua atau kain berwarna biru tua atau skirt paras lutut Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Kemeja : Seluar : Kasut Tanda Nama : : Pakaian : Aktiviti • Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya PAKAIAN ISTIADAT Boleh dipakai oleh Penolong Pesuruhjaya dan keatas. Semua pakaian adalah sama dengan Pemimpin dan Pesuruhjaya Pengakap Udara kecuali. tudung berwarna biru tua bagi yang bertudung dan rambut diikat kemas bagi yang tidak bertudung Baju kemeja lengan panjang berwarna biru muda.

dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah melakukan 5 penerjunan payung terjun. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang mempunyai Student Pilot’s License untuk pesawat selepas melakukan satu penerbangan solo. Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah berhenti daripada latihan untuk Private Pilot’s License hendaklah berhenti daripada memakai lencana ini. • Lencana Sayap Penerbangan Pengakap Lencana sayap emas dengan logo PPM di tengah. • Lencana Payung Terjun Pengakap Lencana sayap perak dengan logo PPM dan payung terjun kuning di tengah. • Lencana Sayap Penerbangan Pelatih Pengakap Lencana sayap perak dengan logo PPM di tengah. atau selepas melakukan tiga penerbangan solo di dalam peluncur. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah melakukan 4 penerbangan paramotor/paraglider. Lencana ini hanya beleh dipakai oleh PENGAKAP atau PESURUHJAYA / PEMIMPIN PENGAKAP yang layak dengan memenuhi syarat-syarat yang telah ditentukan di atas. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah lulus ujian terakhir di dalam pesawat (Private Pilot’s License) atau peluncur. • Lencana Paramotor/Paraglider Pengakap Lencana sayap perak dengan logo PPM dan perkataan paramotor/paraglider di tengah.DRAF LENCANA-LENCANA SAYAP PENGAKAP Lencana-lencana Sayap Pengakap boleh dianugerahkan pada upacara yang sesuai kepada ahli PPM yang telah memenuhi syarat-syarat yang berkenaan. 9 .

Pengakap-pengakap yang layak lebih daripada satu lencana Sayap Pengakap selain daripada Lencana Payung Terjun Pengakap hanya boleh memakai satu lencana sayap pilihan sendiri pada satu-satu Masa.DRAF Nota: • • Lencana-lencana Sayap TUDM boleh dipakai oleh Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang layak dan telah dianugerah oleh TUDM. Lencana-lencana Sayap Pengakap hanya boleh dipakai di sebelah kiri dada dengan 1cm di atas dan tengah riben pingat atau sisi sebelah atas poket kiri kecuali Lencana Payung Terjun dipakai di sebelah kanan dada dengan 1 cm di atas dan tengah tanda nama. • 10 .

Berikut terdapat beberapa peluang aktiviti yang boleh dirancangkan sebagai sebahagian daripada program Pengakap Udara: 1. peluncur. Kawalan Trafik Udara Lawatan ke menara kawalan. Kalau ada aktiviti-aktiviti udara yang khusus. Kawalan Radar Isyarat kawalan Bawah isyarat lampu Reka satu permainan berkaitan kawalan trafik udara Pengenalan Pesawat Jenis-jenis pesawat. Oleh yang demikian. membina dossiers Mengumpul gambar-gambar (kamera digital) Cara pengenalan pesawat Astronomi Planeterium Negara Peluang belajar – bumi di dalam angkasa. Kita mesti menerima realistik bahawa perancangan ke hadapan. 4. Peluang untuk membuat penerbangan perlu diberi jikalau boleh. Lawatan ke muzium udara dan persembahan udara adalah usaha yang baik. pemimpin diingatti bahawa juruterbang-juruterbang yang berkelayakan dan pesawat yang disenggara baik adalah komoditi yang payah dapat. sistem solar. penurunan para. Pembuatan model pesawat yang bersize kecil. 5. Seperkara lagi. komitmen jangka panjang perlu ada serta kesabaran dan pemahaman pada hari aktiviti tersebut. angkasa luar dan penjelajahan angkasa Berhubung dengan kelab-kelab tempatan Keselamatan Penerbangan Penyiasatan kemalangan penerbangan Kotak hitam Sistem Pengurusan Keselamatan (SMS) Belon Panas Udara Ahli-ahli belon panas udara 11 2. bantuan kelab-kelab penerbangan perlu diadakan. layang-layang.DRAF AKTIVITI-AKTIVITI PENGAKAP UDARA Tidak ada pengganti untuk benda yang sebenar. penerjunan para. terdapat juga aktiviti-aktiviti praktikal yang lain termasuk membuat model pesawat. latihan navigasi udara dan lain-lain lagi. . belon panas udara. hovercraft. seperti kit plastik atau model kertas adalah popular dan akan menolong kepada pengenalan pesawat. paragliding. ceramah daripada pegawai trafik udara dan rujukan-rujukan daripada Air Trafic Service. Pasukan Pengakap Udara yang berminat dan berkelakuan baik selalu dialu-alukan. ini juga terpakai kepada Pengakap Udara. Selain daripada pesawat berinjin dan microlight. 3.

9. . 10. jet. 11. Membuat belon sendiri dan menjalani ujian penerbangan Menaiki belon panas udara Burung dan kelawar Kumpulan pemerhati burung Belajar bagaimana binatang terbang Burung Keluang Dinosaurs Bagaimana burung terbang Spesis burung Mengenali burung Burung sebagai haiwan belaan Burung di dalam alam sekitar dan ekologi Perkhemahan Perkhemahan Pengakap Udara Kelab-kelab Penerbangan Tapak aktiviti-aktiviti udara Diperlukan untuk aktiviti-aktiviti lapangan terbang Pembelajaran dan latihan Bantuan aktiviti-aktiviti penerbangan Perhubungan vokesyenal dan pembangunan pengalaman Bantuan Penerbangan jauh Lapangan Terbang Antarabangsa Pemeriksaan kenderaan BOMBA dan pertunjukan pancutan air Lawatan ke menara kawalan Pemeriksaan dan duduk di dalam pelbagai jenis pesawat dari turboprop.DRAF 6. 8. sehingga helicopter termasuk tentera dan awam Operasi penerbangan charter Pesawat latihan Simulator pesawat Pekerjaan di dalam Penerbangan Juruterbang komerseal Juruterbang Syarikat Penerbangan Jurutera pesawat Tentera udara Industri penerbangan Terbang sebagai rekreasi Mencari dan menyelamat Fakta and fiksyen Astrologi Star wars Star trek Gambar wayang berkenaan penerbangan seperti Top Gun 12 7. VIP.

16. 18. 21. Pertolongan Cemas Perkhidmatan pemadam api dan menyelamatl lapangan terbang Penerbangan perubatan Simulator Penerbangan MS Flight Simulator Internet – aktiviti Fly-in / Fly-away Karnival Udara Persembahan Udara (LIMA) Fly-In kelab-kelab penerbangan Hari terbuka Pangkalan tentera udara Latihan Penerbangan Sebahagian daripada aktiviti pengembaraan Latihan penerbangan dengan bantuan kelab-kelab penerbangan Peluncur Hang Gliding atau Paragliding Paragliding dari kenderaan atau di laut Helikopter Teori helicopter Pembuatan model Sejarah Penerbangan Sejarah Pengakap Udara Sejarah penerbangan Sejarah penerbangan di Malaysia 100 tahun penerbangan oleh Wright Bros Penerbang Pengakap yang terkenal Sejarah eksplorasi angkasa Muzium TUDM Layang-layang Pembuatan layang-layang / wau Penerbangan layang-layang / wau Pembuatan dan Penerbangan Model Pesawat Membuat daripada kit Menghadiri hari penerbangan Menerbangkan pesawat kawalan jauh Kelab penerbangan pesawat kawalan jauh Navigasi Percubaan dan penggunaan GPS 13 13. 19. 20. 15. 14. . 17.DRAF 12.

28. frekuensi dan spectrum. memerhati panggilan Roket Membuat dan melepaskan model roket Lawatan ke institusi membuat dan operasi roket Mencari dan Menyelamat Lawatan ke pusat mencari dan menyelamat udara dan maritime Angkasa Satelite (MEASATS) Sistem laser firing electro optic Sisitem laser firing optic Teori Penerbangan Klasifikasi pesawat Prinsip Penerbangan Sistem pesawat Pusat operasi penerbangan di lapangan terbang Ultralight Pertunjukan dan percubaan Kajicuaca Properti Udara Berhubung dengan Peramal cuaca 23. 31. radio Ham JOTA. 14 . 27. Mengambil bahagian di dalam latihan navigasi untuk aktiviti-aktiviti pengembaraan lain Pembacaan peta convensyen Penerjunan Para atau Penerjunan Berdua Mengambil bahagian di dalam latihan penerjunan individu Lawatan ke pertandingan Penerjunan Para Membuat penerjunan berdua Penurunan Para (Paradescending) Dari bot Dari kenderaan Komunikasi Radio Prosedur dan Peraturan kawalan trafik udara Operasi Radio Procedur radio. 25. 26. 30.DRAF 22. 29. 24.

DRAF SKIM LENCANA PENGAKAP MUDA UDARA Jadual ringkas cadangan skim baru bagi Pengakap Muda Udara setelah perubahan: JENIS KEAHLIAN LENCANA KEMAJUAN WAJIB LENCANA KEPANDAIAN JUMLAH LENCANA PERLU DI PILIHAN JUMLAH DI AMBIL AMBIL a. Lencana Kemajuan = 28 Dua Lencana Kegiatan Udara dan Satu Lencana Pilihan b. . Lencana Kemajuan = 27 Satu Lencana Kegiatan Udara dan Satu Lencana Pilihan b. Lencana Kepandaian (Wajib) =1 c. Penurunan Para. Lencana Kepandaian (Pilihan) = 2 Jumlah Ujian 31 shj 15 . Pesawat Kawalan Jarak Jauh atau Penerbang Komputer *Pemerhati Udara *Pembina Model Ahli Renang Ahli Sukan Ahli muzik Jurumasak di Khemah Pelukis Juruperpustakaan Ahli Koleksi Hobi Ahli Pertahanan Diri Peladang Muda Pengail Penunggang basikal *Ahli Aeronautik *Penurunan Para *Pesawat Kawalan Jarak Jauh *Penerbang Komputer Ahli Berkhemah Ahli Mekanik Ahli Penukang Ahli Berdayung Ahli Perhutanan Juru Elektronik Juru Komputer Pengembaraan Penghubung Pelihat Perintis Jalan Tukang Masak a. Lencana Wajib = 1 Jumlah Ujian 8 shj KEAHLIAN Tiada AHLI UDARA (AIRMAN) (Lencana Kegiatan Udara) Pemerhati Udara atau Pembina Model Pesawat PENGAKAP MUDA UDARA AHLI UDARA KANAN (SENIOR AIRMAN) (Lencana Kegiatan Udara) Ahli Aeronautik. Lencana Kepandaian = 2 Jumlah Ujian 30 shj a. Lencana Kemajuan = 7 b.

Lencana Kepandaian (Wajib) = 1 c. Ahli Mekanik Udara atau Ahli Kawalan Trafik Udara Dua Lencana Kegiatan Udara dan Satu Lencana Pilihan b.DRAF JENIS KEAHLIAN LENCANA KEMAJUAN WAJIB LENCANA KEPANDAIAN JUMLAH LENCANA PERLU DI PILIHAN *Had Prestasi Manusia *Perancang Udara *Ahli Kaji Cuaca Udara *Ahli Mekanik Udara *Ahli Kawalan Trafik Udara Ahli Pertolongan Cemas Anti Dadah Jurubahasa Kemasyarakatan Kuartermaster Pemadam Api Pemandu Pemelihara Pengawal Perkhemahan Penyelamat Nyawa Setiausaha JUMLAH DI AMBIL AMBIL a. Lencana Kepandaian (Pilihan) = 2 Jumlah Ujian 29 shj RAMBU PENGAKAP MUDA 16 . Lencana Kemajuan = 26 AHLI UDARA UTAMA (LEADING AIRMAN) PENGAKAP MUDA UDARA (Lencana Kegiatan Udara) Had Prestasi Manusia dan Perancang Udara. Ahli Kaji Cuaca Udara.

port dan starboard. tail. fuselage. ELEMEN PENERBANGAN • Mengetahui peraturan yang berkenaan cara kemasukan ke dalam sebuah lapangan terbang.Membalut tangan Mengetahui cara mengambil tindakan menghadapi kebakaran.Membalut kepala . main-plane. KESEGARAN DAN KECERGASAN JASMANI • • • Mengetahui latihan asas perbarisan Mengetahui asas kawad tongkat Menunjukkan dengan jayanya cara melipat dan mengibarkan bendera PERKHIDMATAN • Mengetahui cara mengikat balutan anduh yang berikut: .Membuat anduh besar . sengatan binatang dan pitam • kemalangan. DYMM Raja Permaisuri Agong. DYMM Sultan . Melukis satu gambahrajah/peta atau menghasilkan satu model lapangan terbang bagi menunjukkan perbezaan dan nama kawasankawasan tertentu.Melipat kain anduh . Mengetahui istilah-istilah : nose.DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA (AIRMAN) Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana Ahli Udara setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan dalam Lencana Usaha : Senarai Ujian CITA-CITA PENGAKAP • • • • • Melukis & menerangkan erti bendera Malaysia dan bendera negeri masingmasing Menyanyikan Lagu Negaraku dan lagu negeri masing-masing Menaikkan bendera Malaysia dan bendera negeri masing-masing sambil menyanyikan Lagu Negaraku dan lagu negerinya Mengetahui nama penuh DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. TYT Yang Dipertua Negeri dan Menteri Besar atau Ketua Menteri negeri berkenaan Melafazkan Persetiaan Pengakap dan menghafal serta tahu makna Undang-undang Pengakap. Mengetahui nama-nama permukaan kawalan (control surfaces) 17 • .

Faham dan tahu mengunakan bahasa-bahasa penerbangan yang biasa. memberi laporan ringkas bertulis mengikut format yang ditentukan atas satu matlamat yang ditentukan (misalnya membuat lakaran atau mendapatkan maklumat berkenaan tempat yang dilalui atau orang perseorangan yang perlu ditemui) • • • • • KECENDERUNGAN DAN MINAT • Menyimpan rekod tentang sekurang-kurangnya 12 orang sahabat pena di dalam Buku Log Peribadi LENCANA KEPANDAIAN (KUMPULAN KEGEMARAN) 18 . Menghadiri lawatan Patrol atau Pasukan dengan pengakap-pengakap lain ke sesuatu tempat yang berkaitan bidang penerbangan. Membina dan menerbangkan satu chuck glider untuk sekurang-kurangnya 5 saat. atau menerbangkan satu hot-balloon atau layang-layang. namakan mereka dan kegunaan operasi mereka.simpul himpit (fisherman’s knot) . .bunga geti berganda (double sheet bend) .simpul pulih (sheep shank) .DRAF sebuah pesawat. Memberitahu istilah-istilah unit pengukuran yang selalu digunakan di dalam bidang penerbangan.Membincangkan sebuah syarikat penerbangan yang anda minat. menunjukkan gambar-gambar livery dan logo pesawatnya.ikatan seraya (square lashing) . Mengetahui sejarah penerbangan.lilit ‘taut-line’ (taut-line hitch) .lilit balak (timber hitch) .ikatan serong (diagonal lashing) Mengetahui aspek-aspek pemilihan tapak perkhemahan dan keperluan peribadi untuk berkhemah Menyediakan alat pertolongan cemas peribadi di dalam bekas yang sesuai untuk pengembaraan Mendiri dan menurunkan khemah kecil (hike tent / ponco) Berkhemah di luar bersama Pengakap-pengakap lain sekurang-kurangnya satu malam dalm satu kegiatan Pengakap Berjalan kaki sejauh 6 kilometer bersama Patrol sendiri dan sekembalinya. • • • • • • KEMAHIRAN BERPENGAKAP • • Menjaga dan menyelanggarakan pisau serta parang Mengetahui kegunaan dan menunjukkan cara mengikat simpulan dan ikatan berikut: .Mengumpul gambar 6 jenis pesawat yang anda minat. Memilih satu daripada aktivit-aktiviti berikut: . atau yang anda pernah menaiki.

Pembuat Model Pesawat .Ahli muzik .Juruperpustakaan .Peladang Muda .Ahli Sukan .DRAF • Terdapat dua lencana yang perlu diambil dalam Kumpulan Kegemaran ini. atau .Pengail • 19 .Ahli Koleksi Hobi .Jurumasak di Khemah . Satu daripadanya ialah lencana wajib iaitu:.Ahli Renang .Ahli Pertahanan Diri .Pemerhati Udara .Pembuat Model Pesawat Satu lagi lencana boleh dipilih daripada senarai lencana yang ditawarkan di bawah:.Pemerhati Udara.Pelukis .

membalut siku/lutut .Risiko apabila memindahkan orang yang cedera Menunjukkan cara memanggil polis. bomba dan ambulans dengan betul serta tahu tindakan yang perlu diambil untuk memberi pertolongan cemas dalam pelbagai keadaan Mengetahui cara-cara menyelamat bot terbalik dan cara-cara memulihkan orang yang lemas di air Mengambil bahagian dalam pembersihan. mengecat dan membaiki bot serta menyambat tali (sambat mata dan sambat pendek) • • • • ELEMEN PENERBANGAN • Senaraikan jenis-jenis pesawat yang utama dan namakan bahagian20 .Cara memberi pertolongan cemas apabila keluar darah dan apabila ‘shocked’ (terkena kejutan) .DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA KANAN (SENIOR AIRMAN) Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana Ahli Udara Kanan setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan dalam Lencana Maju: Senarai Ujian CITA-CITA PENGAKAP • • • • Mengetahui organisasi Majlis Pengakap Daerah.membalut pinggang Mengetahui: . Majlis Pengakap Negeri dan Persekutuan Pengakap Malaysia Mengecam dan melukis bendera semua negeri di Malaysia Mengenali dan mengetahui nama penuh Pesuruhjaya Negeri. Pesuruhjaya Daerah dan Penolong Pesuruhjaya Daerah sendiri Menghafal dan menerangkan erti kesemua ‘Undang-undang Pengakap’ KESEGARAN DAN KECERGASAN JASMANI • • • Melanjutkan latihan asas perbarisan Melanjutkan latihan kawad tongkat Memahami dan menunjukkan dengan baik upacara mengibarkan bendera serta upacara menurunkan bendera PERKHIDMATAN • Tahu membuat balutan berikut: .membalut bahu .

simpul kepala lalat (crown knot) . • • • • • • • • KEMAHIRAN BERPENGAKAP • Mengetahui dan menunjukkan cara mengikat simpulan dan ikatan berikut: . Terangkan kepada penilai apa yang anda perlu memberitahu kepada pengakap-pengakap tersebut sebelum lawatan. Menerangkan bagaimana kelajuan dan arah angin diukur dan bagaimana cuaca boleh menjejaskan pelbagai jenis aktiviti penerbangan. Memilih satu daripada aktiviti-aktiviti yang berikut: . termasuk signals square.belit lucut (highwayman’s hitch) .memasak makanan untuk dua orang Mengetahui sekurang-kurangnya dua jenis kompas dan kaedah pembacaan bearing Mengetahui sistem kontur. Menunjukkan kebolehan untuk trim sesuatu model peluncur yang sesuai untuk melakukan penerbangan lulus.memasang dan menggunakan dapur gas atau lampu gas atau dapur minyak tanah . Mengetahui phonetic alphabet.Menolong untuk merancang satu lawatan sekumpulan pengakap ke sesuatu lapangan terbang atau tempat sejarah penerbangan.Terbang di dalam sebuah pesawat ringan atau pelunjur. Terangkan hubungan di antara lift. Faham isyarat-isyarat lapangan terbang. drag.lilit pemati selit (sailmaker’s whipping) . Mengetahui sekurang-kurangnya 10 jenis kod pendaftaran pesawat awam dan negara mereka.lilit pasdul (marline-spike hitch) . Termasuk 2 buah pesawat penerbangan awam. .ikatan silang gunting (sheer lashing) Berkhemah tidak kurang daripada lapan malam Mengetahui langkah-langkah keselamatan semasa melakukan kerja luar Melakukan mana-mana dua daripada yang berikut: .DRAF bahagian sebuah kapalterbang. marking landasan dan lapangan terbang.simpul kerusi (fireman’s chair knot) . Mengetahui peraturan-peraturan sebelum menaikinya. 2 buah pesawat tentera dan 2 buah pesawat ringan.tindih kasih ganda (double bowline) . terangkan bagaimana ia digunakan dan menunjukkan kegunaannya. Faham dan terangkan insignia pesawat tentera Malaysia serta satu daripada insignia pesawat tentera negara lain.menyenaraikan barang-barang keperluan berkhemah untuk satu patrol bagi satu perkhemahan hujung minggu . stall dan turn yang tertentu. skala dan kunci peta bagi 21 • • • • • . thrust dan weight. 10 buah syarikat penerbangan serta pendaftaran kod IATA mereka.sambat balik (back splice) . rujukan grid. Mengecam 12 jenis pesawat yang masih digunakan daripada gambargambar.

Juru Komputer .Ahli Aeronautik.Ahli Berkhemah .Ahli Aeronautik . atau .Penurunan Para.Penurunan Para .Perintis Jalan .Pelihat .Penerbang Komputer . atau .Ahli Berdayung .Penerbang Komputer.Pesawat Kawalan Jarak Jauh .Ahli Mekanik .Ahli Penukang .DRAF sesebuah peta topo Mengetahui alat yang perlu untuk ikhtiar hidup (survival) serta mengetahui cara membuat perangkap dan jerat yang mudah.Tukang Masak • 22 .Juru Elektronik .Pengembaraan . atau .Penghubung .Pesawat Kawalan Jarak Jauh Satu lagi lencana boleh dipilih daripada senarai lencana yang ditawarkan di bawah:.Ahli Perhutanan . • LENCANA KEPANDAIAN (KUMPULAN PENGETAHUAN) • Terdapat tiga lencana yang perlu diambil dalam Kumpulan Pengetahuan ini. Dua daripadanya ialah lencana wajib daripada lencana-lencana berikut:.

tanpa berkibar dan berkibar.Boleh menjalankan mesyuarat Ketua Patrol Menujukkan cara membawa bendera samada di bahu. rumah kebajikan. rumah orang tua atau tempat ibadat KEPIMPINAN • Menghadiri sepenuhnya kursus latihan bagi Ketua Patrol dan memimpin seorang Pengakap dalam patrol sendiri bagi memenuhi syarat-syarat Lencana Ahli Udara Kanan.DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA UTAMA (LEADING AIRMAN) Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana Ahli Udara Utama setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan dalam Lencana Jaya : Senarai Ujian CITA-CITA PENGAKAP • • • • • Mengetahui organisasi Biro Pengakap Sedunia dan Biro Pengakap Wilayah Asia Pasifik Mengetahui sejarah tertubuhnya Malaysia Mengetahui dan menerangkan erti Jata Kebangsaan dan lambang negeri masing-masing Mengetahui tugas Dewan Undangan Negeri Meneganli Ketua Pengakap Negara dan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara PERKHIDMATAN • • • Mengetahui kegunaan kayu tuap dalam rawatan patah kaki dan patah lengan Menunjukkan teknik pemulihan pernafasan mulut ke mulut Melakukan perkhidmatan sekurang-kurangnya enam jam kepada pertubuhan orang cacat. atau • Menunjukkan kebolehan memimpin berikut dalam masa satu hari .Merancang serta mengambil bahagian dalam satu acara malam Pengakap yang mengandungi lakonan/tarian dan nyanyian .Merancang dan menjalankan dengan jayanya satu pengembaraan patrol . hospital. 23 • .

balon atau kapal udara. Boleh terangkan informasi-informasi di dalam ATIS.simpul abah-abah (manharness knot) . Terangkan bagaimana sayap boleh memberikan lift. peluncur. Boleh membaca laporan dan ramalan kaji cuaca. Terangkan litar (circuit) untuk pesawat ringan. Boleh terangkan sesuatu rakaman komunikasi di antara juruterbang dan pegawai kawalan trafik udara. terangkan bagaimana mereka berfungsi dan cara untuk mengawal mereka. Mengetahui dan memberitahu syarat-syarat VFR dan IFR.Membandingkan dan membezakan bahagaian-bahagian utama dan cara kerja injin piston dan injin jet. termasuk pesawat. Menerangkan perbezaan di antara ground speed dan air speed dan bagaimana angin digunakan semasa berlepas dan mendarat. Menerangkan divisyen-divisyen ruang udara. • • • • • • • • • • • • KEJAYAAN • • • Merancang dan menjalankan Maslam Pengakap bagi kumpulan (Troop) atau majlis perpisahan Menyiapkan satu projek perintis tidak kurang daripada dua meter tinggi/panjang Mengetahui serta menunjukkan cara mengikat simpulan dan ikatan yang berikut: . .lilit tindih kejap (rolling hitch) .Menerangkan tugas-tugas seorang crew leader untuk pelancaran peluncur dan menunjukkan signal dan prosedurnya.simpul ngah (middleman’s knot) 24 .Menerangkan prinsip asas injin piston. Memilih satu daripada aktiviti-aktiviti yang berikut: . Faham kesan kedua (secondary effect) kawalan penerbangan pesawat.Menerangkan tugas-tugas seorang marshaller pesawat dan menunjukkan signal marshalling. Mengambil bahagian di dalam penerbangan pengalaman udara dan menunjukkan di dalam peta penerbangan semasa terbang melepasi rupa bentuk bumi yang unik dengan memilih apa-apa jenis penerbangan. arah dan kelajuan angin untuk mencari arah tuju pesawat. Atau menerbangkan di dalam simulator dan melaksanakan sekurang-kurangnya satu perlepasan dan pendaratan. Mengetahui penggunaan Computer Mk4 daripada track. . termasuk pusingan 4 anjal. dengan pertimbangan injap dan masa penyalaan. Mengetahui jenis-jenis carta penerbangan dan simbol yang biasa dipakai di dalam carta-carta tersebut. Memilih satu daripada 2 aktiviti di bawah: .DRAF ELEMEN PENERBANGAN • • Namakan permukaan kawalan utama sebuah kapalterbang.

atau .Ahli Mekanik Udara .Jurubahasa .Ahli Pertolongan Cemas .Ahli Kawalan Trafik Udara .Ahli Mekanik Udara.Kuartermaster .Penyelamat Nyawa .Pemandu .Ahli Kaji Cuaca Udara. atau . dan .Perancang Udara.Ahli Kaji Cuaca Udara . atau .Pemelihara . Dua daripadanya ialah lencana wajib iaitu:.Had Prestasi Manusia.Anti Dadah .Pemadam Api .DRAF tindih kasih air (water bowline) ikatan pengail (fisherman’s bend) lilit tong (barrel hitch) sambat mata (eye splice) lilit kacang/ular (floorstroke snakes lashing) ikatan silang tungku (tripod lashing) LENCANA KEPANDAIAN (KUMPULAN PERKHIDMATAN) • Terdapat tiga lencana yang perlu diambil dalam Kumpulan Perkhidmatan ini.Kemasyarakatan .Ahli Kawalan Trafik Udara Satu lagi lencana boleh dipilih daripada senarai lencana yang ditawarkan di bawah:.Perancang Udara .Pengawal Perkhemahan .Setiausaha • 25 .

Namakan 3 buah pesawat pelatih asas yang digunakan di dalam private flying.DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA-LENCANA KEPANDAIAN PENGAKAP MUDA UDARA Di bawah ialah Cadangan Lencana-Lencana Kepandaian dirasakan relevan dengan aktiviti-aktiviti Pengakap Udara: LENCANA KEGEMARAN LENCANA PEMERHATI UDARA 1. Boleh namakan sekurang-kurangnya 10 buah syarikat penerbangan yang beroperasi ke Malaysia dan mengenali negara asal mereka. 4. nombor pendaftarannya dan tarikh semasa mereka pemerhatian. Lengkapkan satu daripada aktiviti-aktiviti berikut: (a) Dengan sendiri atau dengan seorang rakan pengakap. 5. Berikan laporan ringkas ke atas 1 daripada mereka. namakan sebuah kelab penerbangan tempatan dan lapangan terbang di mana ia beroperasi. Boleh namakan pendaftaran prefix pesawat untuk 8 negara di dalam Asia dan juga 8 negara lain. menangkap atau mengumpul gambar sekurang-kurangnya 10 jenis pesawat yang berlainan yang biasa dinampak di dalam Malaysia. Catatkan sekurang-kurangnya 5 kali dalam tempoh waktu yang berlainan dengan sejumlahnya 30 atau lebih buah pesawat yang anda perhatikan (tidak semestinya daripada jenis-jenis yang berlainan). (b) (c) 3. Namakan jenis dan kegunaan pesawat-pesawat tersebut. rekodkan jenisnya. contohnya 9M=Malaysia. Melukis tanda pengenalan kebangsaan yang terdapat pada permukaan pesawat daripada 10 pasukan Tentera Udara di dalam dunia. 26 . Boleh mengenali dengan secara pandangan. termasuk TUDM. 1/3 daripada senarai pesawat yang ditentukan. 2. sekurangkurangnya 3 daripada mereka adalah syarikat penerbangan di dalam Malaysia.

Pesawat dengan talian kawalan: boleh menunjukkan perlepasan dan pendaratan yang lancar. Menunjukkan pengetahuan pelbagai jenis kits atau bahagian-bahagian yang sedia ada di dalam bahan pilihan anda. LENCANA PEMBINA MODEL PESAWAT 1.DRAF 6. 27 . dengan 3 kali penerbangan datar sejauh 2m. boleh gunakan kit jika mahu. Apabila diterbangkan. Peluncur yang dilepaskan dengan ditarik: boleh diterbangkan selama 45 saat dengan maksimum talian sepanjang 50 m. Pesawat dengan kuasa getah: boleh terbang selama 30 saat. Pesawat dengan kuasa injin: boleh terbang selama 45 saat dengan masa motor dihidupkan maksimum selama 15 saat. (b) (c) (d) (e) 2. dengan sekali climb dan descend. Atau 1. Membina sebuah model pesawat. Membincangkan pengalaman membina model pesawat dengan penilai. Membincangkan pengalaman membina dan menerbangkan sesuatu model dengan penilai. (b) 2. plastik atau set pembinaan logam. Mereka dan membina suatu model pesawat daripada kayu. Memilih satu daripada dua aktiviti yang berikut: (a) Membina suatu model pesawat membabitkan penggunaan plastik atau white metal kit atau bentuk pre-cast. Bincangkan bentuk (features) pengenalan yang utama daripada 6 buah pesawat yang dipilih oleh penilai. 3. ia mesti memenuhi prestasi penerbangan yang telah ditentukan seperti berikut: (a) Peluncur yang dilepaskan dengan tangan: boleh terbang selama 25 saat.

Faham tujuan dan operasi ailerons. elevators. Tunjukkan isyarat-isyarat marshalling yang digunakan semasa marshalling pesawat. rudder. . Mengetahui peraturan yang berkenaan cara kemasukan ke dalam lapangan terbang dan peraturan-peraturan tentang Penurunan Para. (Pengakap yang di bawah umur 14 tahun mesti diiringi (in tandem) dengan pengajaran oleh jurulatih yang berkelayakan. 6. 4. 5. Tunjukkan gulingan pendaratan yang baik. Faham prosedur R/T untuk circuit sesuatu lapangan terbang. Telah menghadiri Kursus Penurunan Para dan boleh: a. picketing pesawat ringan dan persediaan untuk penerbangan sebuah pesawat ringan. 2. 5. Menolong di dalam sekurang-kurangnya 2 acara sebagai pembaca tensionmeter. c. Tahu sifat-sifat penting dan jenis-jenis payung terjun yang digunakan untuk Penurunan Para.) 28 4. 3. Faham fungsi-fungsi dan cara kerja altimeter. pemerhati atau penjaga log. 3. flaps dan trim sebuah pesawat ringan serta menunjukkan kesan kawalan-kawalan ini semasa penerbangan. b. Pernah mengalami sekurang-kurangnya 4 Penurunan Para. LENCANA PENURUNAN PARA 1. Menolong seorang juruterbang dengan ground handling. Mengenali isyarat-isyarat yang biasa dipamerkan di atas airfield signal square. Pakai dan pasang harness dengan baik. 2.DRAF LENCANA PENGETAHUAN LENCANA AHLI AERONAUTIK 1. airspeed indicator dan peralatan injin. Tunjukkan pengetahuan asas teori penerbangan. Mengetahui peraturan yang berkenaan cara kemasukan ke dalam lapangan terbang.

LENCANA PENERBANG KOMPUTER Keperluan-keperluan lencana ini boleh dipenuhi dengan program simulator yang sesuai. Tahu check list dan langkah-langkah keselamatan yang wajib anda tahu semasa mengendalikan pesawat kawalan jarak jauh. Mengetahui teori asas aerodinamik. 3. 5.DRAF LENCANA PESAWAT KAWALAN JARAK JAUH 1. climb ke ketinggian yang ditentukan dan descend ke ketinggian yang ditentukan. 2004 atau Combat Flight Simulator atau Flisht School Simulator. 2. 2. Melakukan prosedur menghidupkan injin pesawat dan perlepasan. 29 . Melakukan loop. Melakukan perlepasan dan manoeuvre yang berikut: a. 4. 3. Melakukan perlepasan dan melaksanakan 2 penerbangan merentas desa dan mendarat di lapangan terbang yang sama atau lain. retractable undercarriage dan lain-lain lagi jika terdapat di dalam simulator. 2002. 4. roll dan stall turn. Turn yanf terkawal ke kiri dan kanan. b. Tunjukkan cara-cara kawalan untuk pesawat kawalan jarak jauh. Memberitahu ciri-ciri pesawat latihan kawalan jarak jauh. menerbangkan satu circuit dan serta mendaratkan pesawat. Melakukan tiga kali perlepasan dan pendaratan pesawat kawalan jarak jauh. seperti Flight Simulator 2000. Keperluan-keperluan: 1. Perlu menggunakan flapsi. Bincangkan pelbagai peralatan (Instruments) di atas Instrument Panel sesebuah pesawat.

Picket suatu pesawat ringan. Tahu dan boleh menunjukkan isyarat marshalling yang digunakan pasa masa siang dan malam. Faham prinsip-prinsip asas dan boleh menunjukkan komponen bahagianbahagian: (a) (b) 2. Memasang dan membuka suatu peluncur. Suatu injin gas turbine pesawat. Membina suatu model pesawat yang tidak diterbangkan menunjukkan permukaan kawalan dikawal oleh control column. Menunjukkan kebolehan menjalankan 4 daripada berikut: (a) (b) (c) (d) (e) Menambah minyak dan minyak injin suatu pesawat ringan. Menunjukkan peperiksaan sebelum penerbangan dan pengetahuan dokumen pesawat. 4.DRAF LENCANA PERKHIDMATAN LENCANA AHLI MEKANIK UDARA 1. 6. Suatu injin piston pesawat. 3. Peperiksaan sebelum penerbangan suatu payung penerjunan dan bagaimana memasang serta menerbangkannya. Memeriksa sistem kawalan suatu pesawat ringan atau peluncur mengenai pergerakan yang betul. Menukar satu set plug pada sebuah pesawat ringan. 30 . Faham prinsip-prinsip asas penerbangan dan pembinaan rangka pesawat sesuatu pesawat sayap kaku. Memeriksa tayar utama dan depan atau belakang tayar pesawat tentang tahap kegunaannya. (f) (g) (h) 5. Membaiki suatu koyakan kecil pada permukaan fabrik suatu pesawat ringan atau peluncur.

Terangkan bagaimana awan dibentuk dan (a) Mengenali serta nama 5 jenis awan yang berlainan dan terangkan kepentingan mereka kepada penerbang. 10. Variation dan Deviation. LENCANA AHLI KAJI CUACA UDARA 1. (b) (c) 9. 4. small circles. Terangkan fizik pembentukan ais. Terangkan Semi-circle rule dan kepentingan berada di paras ketinggian yang betul. meridians dan rhumbline. 2.DRAF LENCANA PERANCANG UDARA 1. 8. Menunjukkan bagaimana untuk mengisi Standard ATC Flight Plan Form. jarak. Tahu perbezaan dan perhubungan di antara magnetic heading dan track. 3. Terangkan makna latitude dan longitude dan juga maksud: great circles. 7. Menunjukkan pengetahuan tentang simbol-simbol yang biasa digunakan di atas suatu carta penerbangan dan menunjukkan bagaimana membuat pengiraan penerbangan yang mudah. Menterjemahkan peta cuaca. Tahu bentuk asas atmosfera dengan: 31 . 6. dengan rujukan yang tertentu kepada kawasankawasan tekanan tinggi dan tekanan rendah serta front sejuk dan panas. Terangkan keadaan-keadaan yang diperlukan untuk pembentukan ribut (thunderstorm) dan tahu akan bahaya serta prosedur yang perlu diikuti apabila wujudnya ribut semasa penerbangan. Menunjukkan pengetahuan tentang peralatan-peralatan (instruments) yang digunakan oleh seseorang ahli pandu arah udara dan menyelesaikan masalah (dengan apa cara pun) masa. 5. Tahu akan jenis-jenis awan yang dianggap bahaya kepada penerbang. Terangkan makna Magnetic Dip. kelajuan dan penggunaan minyak sejam.

dewpoint dan vapour pressure. Tolok hujan. Windvane. Huraikan komposisi wap air dan terangkan: saturation. Lakukan perkara-perkara berikut: (a) (b) Takrifkan pressure gradient force dan geostrophic wind. QNE. gradient suhu. Terangkan Undang-undang Buy Ballots. Menunjukkan udara mempunyai berat dan tekanan. relative hunidity. . Mentakrifkan atmosfera ICAO standard. Menerangkan composisi atmosfera. Menunjukkan angin mempunyai kuasa dan tekanan. Terangkan makna: (a) (b) (c) (d) Tekanan. Menerangkan lapisan-lapisan atmosfera. QNH. evaporation. 32 8. Terangkan pelbagai cara di mana kabus dibentuk serta visibility siang dan malam. Membina suatu model windvane yang mudah. Huraikan jenis-jenis distribusi tekanan. QFE. 5. Barometer. sublimatin. bahaya path penerbangan dan juruterbang sendiri. 7.DRAF (a) (b) (c) 2. 3. Menunjukkan dan faham tujuan peralatan-peralatan berikut: (a) (b) (c) (c) (d) Jangkasuhu bulb basah dan kering. Membina suatu tolok hujan yang mudah. 4. Huraikan pengukuran tekanan-tekanan stesen pendalaman dan pantai serta: (a) (b) (c) Namakan properties ISOBARS. Terangkan perbezaan tekanan udara disebabkan ketinggian dan memberitahu beberapa masalah yang dihasilkannya kepada injin. 6. Bincangkan perbezaaan diumal angin permukaan. condensation. Anemometer. kestabilan dan distribusi suhu. QFF.

Tanda-tanda hypoxia.DRAF (c) Faham akan angin-angin burg. bayu laut. 10. Sebab-sebab terjadinya hypoxia semasa penerbangan. 9. 3. clear ice. pack snow dan freezing rain. bayu darat dan menyatakan 6 atau lebih cara bagaimana seseorang juruterbang yang akan mendarat. 33 . Terangkan akibat-akibat pertumbuhan ais kepada prestasi suatu pesawat. Terangkan a. Hypoxia. Komposisi atmosfera. suhu dan tekanan barometrics. Memberitahu tanda-tanda decompress sickness dan faktor-faktor terjadinya serta cara-cara rawatannya. Masa kesedaran pada ketinggian tertentu jika kekurangan oksigen. arahan-arahan yang diberikan kepada juruterbang. Membuat laporan samada secara tulisan atau lisan ke atas suatu lawatan ke sebuah stesen cuaca yang merangkumi berikut: (a) (b) (c) peralatan-peralatan dan kegunaan mereka. Membuat suatu ramalan yang mudah daripada peta cuaca dengan rujukan yang khas kepada angin. b. Cara-cara pencegahan hypoxia. carta-carta yang digunakan. Hubungan suhu dan ketinggian. e. 4. boleh mengenali arah angin. (b) 11. d. b. Terangkan a. Terangkan hyperventilation dan cara-cara mengatasinya. 2. LENCANA HAD PRESTASI MANUSIA 1. (a) Faham akan pembentukan utama airframe icing dan engine icing serta terangkan jenis-jenis pertumbuhan ais (ice accretion)di dalam awan: rime. c.

(seperti Pegawai Kawalan Trafik Udara. Tahu tentang morse alphabet. dengan penilai bertindak sebagai juruterbang. down wind. 4. Jika terjadi Disorientation. Cara pencegahan Disorientation. 7. Terangkan a. Menyatakan objektif dan fungsi perkhidmatan trafik udara selepas lawatan ke suatu lapangan terbang. 5. Tunjukkan satu circuit pattern kawalan trafik udara dari injin dihidupkan sehingga injin dimatikan. BOMBA dan perkhidmatan-perkhidmatan lain) Terangkan penggunaan peralatan yang digunakan oleh menara kawalan lapangan terbang yang kecil. Tanda landasan pada masa siang dan malam. Lukis satu landasan dan circuit patternnya. approach.DRAF 5. 34 2. . 6. Huraikan jenis-jenis separation yang digunakan di dalam kawalan trafik udara. LENCANA AHLI KAWALAN TRAFIK UDARA 1. information. faktor-faktor terjadi dan cara-cara kuntuk mengatasinya. c. menandakan: (a) (b) (c) Up wind. 3. Terangkan secara ringkas hubungan antara tidur dan prestasi anak-anak kapalterbang. b. 6. 7. 8. Jenis-jenis Spatial Disorientation. cara-cara untuk mengatasinya. cross wind. Terangkan air sickness. 8. Posisi windsock yang mungkin dan arah pendaratan berhubung dengan arah angin. Sebutkan phonetic alphabet. Mengenalpasti 3 beacon tempatan dengan isyarat morse dan frekuensi radio mereka. tower. base leg dan final leg. Terangkan jenis-jenis pecutan dan kesan-kesan mereka ke atas badan manusia serta daya G.

Tahu tentang skala radio yang boleh dipakai.DRAF (d) 9. kawasan overshoot dan undershoot. 10. 13. Tahu panggilan antarabangsa untuk distress dan kecemasan. 14. Nyatakan jenis-jenis flight rules yang sedia ada untuk juruterbang. 11. Taxyway. 12. Terangkan apa maksudnya terma QDM 050. Terangkan pentingnya untuk pesawat mengikuti paras penerbangan dan bagaimana ia dikira dan dicapai. 35 . Terangkan aturan keutamaan (priority) pesawat untuk mendarat di sesuatu lapangan terbang dan peraturan yang menyatakan right-of-way.

Bincangkan tingkah laku yang boleh diterima dan langkah berjaga-jaga yang patut diikuti semasa di dalam sesuatu lapangan terbang dan apabila mendekati sesuatu pesawat. MARA. . 3. PETRONAS dan lain-lain Melukis peta negeri masing-masing dan menunjukkan kawasan Parlimen serta nama ahli Parlimen yang berkenaan Mempunyai buku log Pengakap yang telah dikemas kini 3. Membuat satu buku cakaran yang mengandungi sekurang-kurangnya 50 keping gambar pelbagai pesawat oleh anda.DRAF CADANGAN UJIAN REMAJA UDARA BAGI LENCANA-LENCANA TERTINGGI PENGAKAP Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana-Lencana Tertinggi setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan yang mengantikan Lencana Kemahiran dan Lencana Kegiatan dengan Lencana Airman dan Lencana Ahli Pandu Arah Udara: LENCANA JAYADIRI 1. Terangkan bagaimana untuk memberikan pertolongan yang pratikal kepada juruterbang dengan menunjukkan arah angin pada masa siang dan malam serta landasan (airstrip) selamat. MARDI. FELDA. LPN. 5. Mengetahui fungsi-fungsi Parlimen Melukis dan menerangkan rupa bentuk bendera semua negeri dalam Malaysia dan mengetahui Lambang Malaysia dan lambang negeri masingmasing Menerangkan fungsi satu daripada agensi Kerajaan atau badan berkanun seperti UDA. 36 2. 4. 2. LENCANA AIRMANSHIP 1.

Menunjukkan pengetahuan asas peta dan carta penerbangan dengan berdasarkan carta Lamberts Conformal dan Mercator. 25% silhouettes adalah pandangan depan. 6. Lukiskan magnetic heading yang diperlukan untuk mendaapatkan track di antara dua tempat di atas carta penerbangan dengan diberikan kelajuan pesawat dan ramalan kelajuan angin. Transition altitude. Terangkan secara ringkas 2 cara di mana bearings boleh didapati di dalam sesuatu pesawat yang membolehkan position lines dilukis di atas carta. Menerangkan Semi-cicle Rule dan pentingnya untuk berada di flight level yang betul. Diberikan masa berlepas. 3. QNH. kirakan 37 5.DRAF 4. 7. Tunjukkan bahagian-bahagian utama sesuatu pesawat dan permukaanpermukaan kawalan.000 kaki di atas bumi. dengan diberikan kekuatan dan arah angin di dalam skala lukisan tanpa menggunakan komputer. Tunjukkan pengetahuan am masa: GMT dan matahari terbit dan terbenam. Height. Terangkan bagaimana mereka berfungsi. Altitude. QNE. 5. Terangkan dengan lukisan yang mudah bagaimana sesuatu fix boleh didapati daripada 2 position lines. Terangkan maksud: (a) (b) 4. Dapatkan sesuatu fix dengan memindahkan satu daripada dua position lines tersebut. LENCANA AHLI PANDU ARAH UDARA 1. Boleh menunjukkan rupa bentuk bumi yang dilalui semasa membuat penerbangan bayangan merentasi desa segitiga sekurang-kurangnya 150 nm pada ketinggian 3. Terangkan kebaikan dan keburukan semasa berlepas dan mendarat menghadap angin. Flight level. Terangkan aerodinamik stalling. 7. Transition level. 2. . Mengenali 90% daripada pesawat-pesawat di dalam buku cakaran anda daripada silhouettes ditunjukkkan kepada anda dalam masa 10 saat. 6. QFE. Carikan jarak dan true heading di antara 2 tempat di atas sesuatu carta penerbangan dan mengirakan drift.

Berjalan kaki sejauh 40km. TACAN. carikan track make good. Menunjukkan pengetahuan asas mengenai radio navigation: alat radio aid yang ada. Dia hendaklah bersedia menyediakan dan menyusunnya di dalam beg sandang (haversack). Ekspedisi Mengambil bahagian yang penting selama 24 jam dalam satu ekspedisi Pengakap berikut yang mengandungi 4 hingga 8 orang dengan (a) ATAU (b) ATAU (c) ATAU (d) ATAU (e) Mendaki bukit / gunung (mengikut keadaan tempatan) 38 Berakit sejauh 30km. 8. kelajuan angin sebenar. Latihan ekspedisi Mengetahui keperluan peribadi dan patrol untuk ekspedisi dan menunjukkan kaedah membungkus dan membawa bekalan yang lengkap bagi pengembaraan selama 24 jam yang beratnya tidak lebih daripada 15 kg termasuk 10 kg barang makanan. VOR. Daripada masa fix yang ditentukan di atas carta semasa penerbangan bayangan. Komputer boleh digunakan di dalam ujian ini. 2. LENCANA EKSPEDISI 1. operasi asas ground station. (8 km mudik dan 8km mengilir) Berbasikal sejauh 120km. ADF. Lengkapkan standard ATC flight plan untuk penerbangan bayangan ini. magnetic heading untuk dipandu dan ETA yang baru.DRAF jangkaan masa ketibaan (ETA). . Berperahu / berkayak sejauh 16km. track baru diperlukan. Memahami konsep Global Positioning Systems (GPS).

LENCANA PERKHIDMATAN 1.DRAF INGATAN: Mengetahui dan boleh menyediakan langkah keselamatan bagi jenis pengembaraan yang dipilihinya. rumah kebajikan. John Ambulans atau Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia atau yang setara dengannya) Pemadam Api (Sijil Asas Kebombaan) Penyelamat Nyawa atau ‘Bronze Medallian’ daripada Persekutuan Penyelamat Nyawa atau badan-badan lain yang diiktiraf seperti Jabatan Pertahanan Awam (b) (c) 2. Penguji mestilah berpuashati bahawa Pengakap itu sihat tubuhbadan dan fikirannya untuk melakukan ekspedisi itu dan semua syarat keselamatan telah diambil. menuai padi dan mengambil bahagian dalam projek yang dianjurkan oleh pihak berkenaan (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung – JKKK) atau seumpamanya 39 . Perkhidmatan Masyarakat Membuat kerja amal yang diakui kepada masyarakat berjumlah selama 24 jam dalam tempoh 9 hingga 12 bulan. banjir. dirakam dalam pita rakaman atau divideokan hendaklah diserahkan kepada Penguji tidak lewat daripada 10 hari selepas ekspedisi itu selesai dilakukan. khidmat tergempat apabila berlaku kebakaran. Negeri atau Kebangsaan. Menyelamatkan nyawa Lulus dan mempunyai SATU sijil daripada mana-mana satu kemahiran perkhidmatan yang berikut:(a) Pertolongan cemas – Sijil Peringkat Asas (St. umpamanya menolong dalam Perkhemahan Pengakap Daerah. ditiap. bencana alam. di rumah ibadat. dengan tulisan tangan. Satu laporan (mengikut format yang ditetapkan) yang lengkap berkenaan dengan ekspedisi itu.

DRAF RAMBU PENGAKAP REMAJA Seorang Pengakap Remaja Udara setelah mendapat kesemua lima Lencana Tertinggi (maksimum satu lencana sahaj dalam masa satu bulan) boleh dianugerahkan Rambu Pengakap Remaja dengan syarat-syarat berikut:1. Telah lulus semua ujian Lencana Tertinggi sekurang-kurangnya dua bulan Menunjukkan sikap dan keupayaan kepimpinan yang cemerlang dan boleh dicontohi Mengamalkan prinsip Pengakap Berkelakuan baik dan disegani 3. 40 . 4. 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->