SELAMAT SEJAHTERA

sistem penghadaman

1

SISTEM PENGHADAMAN

sistem penghadaman

2 

DEFINISI
*Penghadaman

ialah satu proses penghancuran @ pengisaran makanan secara fizikal, kemudiannya diikuti dengan beberapa proses kimia bagi memecahkan molekul makanan yang kompleks menjadi molekul atau elemen yang lebih halus dan terasing bagi memudahkan proses penyerapan.
sistem penghadaman 3

* Juga dikenali sebagai Sistem pencernaan.

*Saluran pencernaan terdiri atas rongga mulut,tekak,kerongkong, perut, usus halus, usus besar dan berakhirnya pada anus. *Turut melibatkan organ-organ lain seperti kelenjar liur, hati, pundi hempedu dan pankreas.

sistem penghadaman

4

sistem penghadaman

5

STRUKTUR DAN FUNGSI
y RONGGA

MULUT Merupakan awal dari saluran pencernaan makanan.

sistem penghadaman

6

Gambar Rongga Mulut

sistem penghadaman

7

Di dalam mulut terdapat: .Lidah .Gigi .Kelenjar air liur

sistem penghadaman

8

LIDAH
y Menolong

dalam proses pengunyahan makanan, penelanan, pembersihan sisa makanan di mulut dan pertuturan. y Organ perasa=kelazatan makanan. y Empat jenis rasa dapat dikesan oleh tunas rasa, iaitu masin,manis, pahit,masam. y Membantu untuk menelan makanan. y Membantu mengesan penyakit.
sistem penghadaman 9

sistem penghadaman

10

Gigi
y orang

dewasa =32 batang gigi. - 8 gigi kacip - 4 gigi taring - 8 gigi geraham kecil - 12 gigi geraham besar

sistem penghadaman

11

FUNGSI GIGI
y Gigi

kacip memotong dan mengigit. y Gigi taring merobek dan mencabik makanan. y Gigi geraham depan dan belakang untuk mengunyah makanan. y Secara umum,gigi membantu memecahkan makanan yang pejal dan secara tidak langsung menambahkan kelazatan rasa makanan.
sistem penghadaman 12

sistem penghadaman

13

KELENJAR AIR LIUR
y Terdapat

3 jenis iaitu: *kelenjar parotis *kelenjar subligualis *kelenjar submandibularis y Merembeskan air liur yang mengandungi air untuk melembutkan makanan dan musin untuk melicinkannya.
sistem penghadaman 14

Air liur membantu membentuk bolus makanan dan menjadikannya lebih mudah untuk ditelan. -mukus yang terkandung di dalam air liur bertindak dalam proses pencernaan. -enzim amilase bertindak untuk menghidrolisis kanji

sistem penghadaman

15

sistem penghadaman

16

ESOFAGUS( KERONGKONGAN)
y Sebuah

tabung berotot yang panjang sekitar 25cm dan garis tengah 2cm, dimulai dari farinks sampai pintu masuk perut. y Berfungsi menghantarkan bahan makanan yang dimakan dari farinks ke perut dengan adanya gerakan peristaltic esofagus.
sistem penghadaman 17

y Di

hujungnya terdapat spingter esophageal yang merupakan penghalang agar bahan makanan tidak balik dari perut ke kerongkongan. y Di tolak ke gaster melalui proses peristalsis di esafagus.

sistem penghadaman

18

sistem penghadaman

19

Gaster / perut
y Asid

hidroklorik membunuh bakteria yang tertelan bersama-sama makanan. y menggaul makanan. y Pengecutan dan pengenduran otot dinding perut membantu memecahkan makanan secara fizikal. y Makanan yang berada dalam perut selama 4jam dikenali sebagai Kim.
sistem penghadaman 20

y Kim

akan memasuki duodenum apabila sfinkter pylorus mengendur. y Kemudian makanan ditolak ke dalam duodenum melalui injab pilorus. y Memberi kesempatan kepada duodenum untuk meneutralkan asid yang terdapat didalamnya sebelum makanan yang baru dari perut sampai.

sistem penghadaman

21

sistem penghadaman

22

sistem penghadaman

23

HATI
y Jika

bekalan glikogen dan glukosa kehabisan, hati akan menukarkan asid amino kepada molekul glukosa. melibatkan satu laluan metabolisme, hati menukarkan kumpulan amino ini kepada urea.

y Dengan

sistem penghadaman

24

Fungsi hati
y y y

y y

Mendetoksifikasikan darah dengan cara menyingkir dan memetabolismekan bahan yang beracun. Membuat protein darah. Memusnahkan sel darah merah yang telah lama dan menukarkan hemoglobin kepada hasil yang dipecahkan dalam hempedu (bilirubin dan biliverdin). Menghasilkan hempedu. Memproses glukosa berlebihan dan mengawal atur kepekatan gula dalam darah.
sistem penghadaman 25

Hormon insulin yang dirembes oleh pankreas merangsang penukaran glukosa berlebihan kepada glikogen untuk simpanan dihati. y Menyimpan glukosa sebagai glikogen dan memecahkan glikogen kepada glukosa antara masa makan untuk mengekalkan suatu kepekatan glukosa yang tetap di dalam darah. y Menghasilkan urea daripada kumpulan amino dan ammonia.
y
sistem penghadaman 26

HATI

sistem penghadaman

27

sistem penghadaman

28

Pankreas
2 Jenis -kelenjar jus pankreas. -kelenjar perembes hormon. y Jus pankreas mengandungi enzim yang membantu mencernakan protein, lemak dan karbohidrat. y Insulin dan glukagon mengawal glukosa darah. y Insulin bertindak ke atas semua sel tubuh dengan meningkatkan keupayaan sel-sel untuk menerima glukosa. y Glukagon merangsang penguraian glikogen yang tersimpan di dalam hepar kepada glukosa dan membebaskan glukosa ini ke dalam darah.
y

sistem penghadaman

29

Lebihan insulin akan menyebabkan hipoglisemia, sementara kekurangan atau ketiadaan insulin pula boleh menyebabkan diabetis mellitus. y Menjalankan fungsi pencernaan melalui tindakan enzim-enzim. >kanji enzim amilasi gula ringkas
y

>lemak >protein

lipase tripsin

asid lemak asid amino

sistem penghadaman

30

sistem penghadaman

31

sistem penghadaman

32

Pundi Hempedu
y y y y y

y

Terletak di sebelah atas dan kanan duodenum, dibawah hati. Berwarna pigmen bilirubin. Tempat simpanan cecair hempedu. Garam hempedu untuk pencernaan lemak. Di usus,cecair hempedu memecahkan lemak kepada butiran halus melalui satu proses yang dikenali sebagai pengemulsian, lalu membentuk trigliserida. Garam hempedu bergabung dengan asid lemak dan monogliserida tadi untuk membentuk misel.
sistem penghadaman 33

sistem penghadaman

34

sistem penghadaman

35

Usus Kecil
y Tiga

segmen : -Duodenum -jejunum -ileum y Ketiga ²tiga segmen usus kecil ini pada asasnya mempunyai struktur yang sama walaupun terdapat perbezaan di antaranya. Tiga lapisan luar iaitu serosa, mukkularis dan submukosa mengelilingi mukosa dalam.
sistem penghadaman 36

y Usus

kecil sesuai untuk penyerapan kerana permukaan membran mukusnya dibesarkan 10 kali oleh adanya jutaan struktur yang disebut vilus. vilus dilingkari dengan banyak jaringan kapilari darah untuk mempercepat pengangkutan makanan ke seluruh badan

y Setiap

sistem penghadaman

37

Usus Kecil

sistem penghadaman

38

sistem penghadaman

39

ambar Dalam Usus Kecil

sistem penghadaman

40

Fungsi Usus Kecil
Terpenting untuk pencernaan dan penyerapan. y Penyerapan ialah satu proses apabila air,garam,dan hasil pencernaan unsur makanan dari lumen usus diserap melalui membran ke dalam sel mukosa usus dan seterusnya ke dalam sistem peredaran darah untuk diedarkan kepada tisu sasaran di dalam tubuh.
y

sistem penghadaman

41

y

Secara umumnya, usus tidak boleh menyerap molekul yang kompleks drpd gula heksosa, asid amino,asid lemak dan gliserol. Untuk memudahkan penyerapan hasil pencernaan, dinding usus mempunyai permukaan yang luas bagi membolehkan penyerapan berlaku dgn lbh berkesan.

sistem penghadaman

42

Usus Besar
Di kenali sebagai kolon. y Selain air, ia menyerap sedikit natrium dan ion-ion lain drpd bahan yg melaluinya. y Sel-sel kolon mengkumuhkan ion-ion logam yg lain ke dlm bhn buangan yg keluar dr tubuh. y Fungsi kolon adlh untuk menyimpan air dan mengawal atur ion.Vitamin K yg dihasilkan oleh bakteria usus juga diserap di dlm kolon.
y
sistem penghadaman 43

Ia aktif menyerap ion-ion natrium,olh itu menggalakkan penyerapan semula air secara pasif melalui osmosis. y Ia merembeskan mukus yg melicinkan najis. y Ia menyerap vitamin-vitamin yg tlh disentesiskan oleh bakteria simbiosis yg hidup di dalam kolon.
y

sistem penghadaman

44

sistem penghadaman

45

sistem penghadaman

46

Organisasi Trek Penghadaman

sistem penghadaman

47

Mulut

‡ Dlm mulut, makanan dipotong serta dikunyah oleh gigi dgn bantuan air liur yang melembutkan makanan dan memecahkan beberapa karbohidrat tertentu. Slps kunyahan ditelan, gumpalan makanan yang dipanggil bolus memasuki kerongkong.

Kerongkong

‡ Makanan dalam bentuk bolus dibawa ke perut melalui kerongkong menerusi gerakan peristalsis.
‡ Cecair gastrik yang dibebaskan oleh dinding perut terus menguraikan secara pengisaran terutamanya ke atas bahan-bahan protein dalam makanan dengan tindakbalas asid hidroklorik serta enzim penghadaman pepsin kepada peptid. Makanan kekal di dalam perut sehingga ia berubah menjadi elemen separa cair yang dikenali sebagai chyme sebelum ia memasuki duodenam.
sistem penghadaman 48

Perut

‡ Sepanjang duodenum yang panjangnya 30 cm, makanan terus diuraikan lagi oleh enzim penghadaman daripada pundi hempedu dan pankerias, juga cecair dari dalam Usus kecil usus kecil itu sendiri kepada bentuk makanan yang lebih (Duodenum) halus lagi. ‡ Di dalam illium sepanjang 6 meter ini, enzim-enzim tambahan yang dirembeskan oleh kelenjar-kelenjar di sepanjang usus kecil melengkapkan proses penghadaman. Nutrien-nutrien diserap menerusi dinding usus dan dihantar ke rangkaian pembuluh darah dan pembuluh limfa yang terdapat di sekitar usus. Manakala bahan-bahan yang tidak terhadam dibawa ke usus besar.

Usus kecil (illium)

Usus besar

‡ Air di dalam bahan-bahan yang tidak terhadam akan diserap di sepanjang usus besar, manakala bakinya akan memasuki rektum.
sistem penghadaman 49

Rektum

‡ Bahan-bahan sisa yang tidak terhadam akan dihantar bahagian akhir usus besar dan seterusnya dibuang keluar sebagai najis menerusi dubur.

sistem penghadaman

50

Pergerakan Bahan Yang Dihadam

sistem penghadaman

51

PENGHADAMAN DAN PENYERAPAN
sistem penghadaman 52

KARBOHIDRAT
Terdiri drp unit2 glukosa y Semua karbohidrat diet dicernakan kpd glukosa yg kemudiannya disimpan oleh hati dlm btk glikogen. y karbohidrat plg byk ² roti & ubi kentang y Daging & mknan laut mbekalkan karbohidrat krn keduanya2 mengandungi glikogen.
y

sistem penghadaman

53

Penyerapan Karbohidrat
Tpk utama penyerapan monosakarida tersebut ialah duodenum & bhgian proksimal jejunum. y Apb kime tiba ke ileum, hampir semua karbohidrat yg dimkn tlh diserap. y Glukosa & galaktosa diserapkan dr lumen usus melalui mekanisme pengangkutan aktif, manakala penyerapan fruktosa terjd secr pasif
y
sistem penghadaman 54

Lipid
Seperti karbohidrat, lipid ialah sebatian organik yg mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen. y Sebilangan lipid mempunyai unsur fosforus dan nitrogen. y Merupakan sebatian hidrofobik. Oleh itu, lipid tdk larut dlm air ttp hanya larut dlm lipid yg lain serta pelarut organik spt alkohol dan aseten. y Cth lipid ialah lemak, minyak, lilin, fosfolipid dan steroid
y
sistem penghadaman 55

Protein
terdiri drp asid2 amino yg terikat ant 1 sama lain melalui rantai peptida. y Pencernaan protein bermula dlm gaster di bwh pengaruh enzim pepsin. y Pepsin, yg mpunyai aktv maks ant pH kira2 2-3.5, bupaya mcerna semua jenis protein tmsk kolagen. y Pencernaan protein selanjutnya blaku dlm duodenum & jejunum.
y
sistem penghadaman 56

Penyerapan Protein
y

4 sistem pembw blainan yg tlibat dlm penyerapan asid amino: i) sistem pbw utk pengangkutan asid amino ii) asid amino basik iii) sistem k3 utk asid amino dikarboksilik iv) sistem khusus utk prolina, hidroksiprolina & glisina

sistem penghadaman

57

Lemak
plg krp didpti dlm diet ² lemak neutral @ trigliserida gliserol y molekul trigliserida = + 3 asid lemak bebas
y
lb lb lb

Proses ini diknl sbg emulsifikasi perlukan garam hempedu y Grm hempedu krgkan ketegangan permukaan lemak & mpmudahkan pemecahannya kpd titis2 halus.
y
sistem penghadaman 58

Penyerapan Lemak
y Di

dlm sel, asid lmk m·alami esterifikasi dgn cpt & m·btk trigliserida. y Titisan2 trigliserida terbentuk dilapik dgn selapisan lipid polar diikuti oleh lapisan apoproyein khusus. y tujuan p·btkan misel ² utk melarutkan lipid

sistem penghadaman

59

Sambungan«. Sambungan«.
y Bbrp

asid lmk rantai pendek & rantai sederhana yg larut air tdk perlu membtk misel sblm diserap. Slps memski sitosol, asid lemak tersebut juga tdk membtk kilomikron. Kebykannya diserap ke dlm darah portal. Gliserol juga diserap ke dlm darah portal. y Gliserol juga diserap ke dlm darah portal dari enterosit.
sistem penghadaman 60

Penyerapan air
Pd umumnya, sambil bhn terlarut diserap dr lumen usus, sejumlah air yg setara secara isotomik juga diserap. y Penyerapan air juga terjadi dalam kolon supaya kurang daripada 250ml air dikumuhkan dgn feses.
y

sistem penghadaman

61

Vitamin
Vitamin dpt dikelaskan kpd 2 kumpulan: > Vitamin larut lemak ² vitamin A, D, E & K > Vitamin larut air ² vitamin B kompleks & vitamin C y Vitamin larut lemak tdk dikumuhkan keluar melalui air kencing tetapi disimpan dlm badan.Vitamin A, D, E, & K yg larut dlm lemak terdpt dlm haiwan dan penting dlm proses metabolisme.
y
sistem penghadaman 62

SifatSifat-sifat Vitamin
Tdk dicerna @ diurai utk menghasilkan tenaga. Oleh itu, vitamin tdk berfungsi sebagai substrat. y Mdh termusnah akibat haba yang tinggi terutama vitamin C. y Diperlukan dlm kuantiti yg kecil. y Tdk dpt disintesis oleh badan manusia kecuali vitamin D. y Diperlukan utk t/balas kimia dlm sel sbg koenzim
y
sistem penghadaman 63

sistem penghadaman

64

Natrium
Sebanyak 20-30g natrium memasuki trak gastrousus melalui rembesan kelenjar2 gastrousus & kira2 5-2g natrium diperoleh dari diet. y Dari jumlah itu, 25-35g diserap dari usus kecil setiap hari.
y

sistem penghadaman

65

Sambungan«. Sambungan«.
y

Penyerapan natrium berlaku melalui 3 mekanisme: (i) mekanisme pengantutan beriring (ii) penyerapan eletroneutral dgn CL (iii) penyerapan natrium secara eletrogenik

sistem penghadaman

66

(i) Pengangkutan beriring
Dlm usus kecil, glukosa & asid amino diserap melalui lintasan pengangkutan beriring bersama dgn natrium. y Cerun natrium yg diwujudkan oleh pam NaK menyediakan tenaga yg diperlukan utk penyerapan ini. y Selain drpd glukosa & asid amino, natrium juga terlibat dlm pengangkutan beriring bbrp vitamin B, penyerapan hempedu dr ilenum & lain2.
y
sistem penghadaman 67

(ii) Penyerapan elektroneural dgn clorida
Mekanisme ini membenarkan kedua-kedua natrium & clorida memasuki enterosit bg pertukaran dgn H+ dan HCO3- masing2 y Mekanisme ini didpti dgn meluas dlm usus kecil, bahagian proksimal usus besar dan pundi hempedu.
y

sistem penghadaman

68

(iii) Penyerapan natrium secara elektrogenik
Didapati dlm kolon. y Di sini, natrium yg diserap (dgn caj elektrik +ve) tdk diiringi dgn pertukaran kation @ pengangkutan beriring anion. y Natrium memasuki sel melalui terusan natirium pd membran luminal dan dipam keluar seberang membran basolateral. Lintasan ini adalah sensitif kpd ubat amiloride.
y
sistem penghadaman 69

Kalium
Dlm usus kecil, sungguhpun sejmlh kecil K+ dirembeskan terutama sbg juzuk mukus, K+ juga diserap & penyerapannya melebihi rembesan. y Dlm kolon, K+ dirembeskan oleh sel mukosa. y Adalah dipercayai bhw terusan dalam membran luminal dan juga membran basolateral sel mukosa kolon membenarkan K+ memasuki lumen mengikut cerun elektrokiminya.
y
sistem penghadaman

70

Klorida dan Bikarbonat
Pada bahagian permulaan usus kecil, C- dan HCO3- diserap secara pasif. Penyerapan NA+ dari lumen usus mengakibatkan penyerapan ion2 ini secara pasif utk mengekalkan keelektroneutralan. y Dlm ileum, mukosa berkeupayaan merembes HCO3- sbg pertukaran bagi penyerapan bagi penyerapan CI-.
y

sistem penghadaman

71

Sambungan«. Sambungan«.
y

Kehadiran HCO3- yang beralkali membantu meneutralkan bahan-bahan berasid yg dibentuk oleh bakteria.

sistem penghadaman

72

Besi
Besi diserapkan dari duodenum dalam bentuk Fe2- melalui mekanisme aktif. y Zat besi yang didapati dlm makanan biasanya adalah Fe2+ dan penurunanya kpd Fe2+ dan selanjutnya penyerapan, dipermudahkan oleh jus gaster. y Bahan-bahan lain yg membantu penyerapan besi termasuk asid askorbik (vitamin C), bbrp asid amino dan sitrat.
y
sistem penghadaman 73

Sambungan« Sambungan«
y

Oksalat, fosfat dan fifat membentuk kompleks dengan besi dan menyebabkan sukar diserap.

sistem penghadaman

74

Kalsium
Kira-kira 30-80% drpd kalsium yg diambil dlm diserap dari bahagian proksimal usus kecil melalui mekanisme pengangkutan aktif. y 1,25-dihidroksikolekalsiferol [ (1,25-(OH)2D) ]- iaitu bentuk aktif vitamin D mempermudahkan penyerapan ini. y 1,25-(OH)2D menggalakkan sintesis protein pengikat kalsium dalam sel mukosa deodenum. y Protein inilah yg mempengaruhi penyerapan kalsium.
y
sistem penghadaman

75

sistem penghadaman

76

Metabolisma
perubahan-perubahan kimia yang berlaku di dalam tubuh untuk memenuhi pelbagai fungsi pentingnya. y Proses pengeluaran tenaga oleh badan manusia. y Metabolisme adalah mekanisme perubahan kimia dlm sel2 badan yg mengeluarkan tenaga untuk proses2 badan yg penting. y Ia adalah bil. Kalori yg digunakan oleh badan kita pada satu masa sama ada semasa rehat atau semasa melakukan sebrg aktiviti.
y
sistem penghadaman 77

y

Metabolisma ada 2 jenis: > Katabolisma [catabolism] ² memecahkan bahan2 organik dlm respirasi sel, utk menghasilkan tenaga. > Anabolisma [anabolism] ² menggunakan tenaga utk membentuk komponen2 sel,spt protein dan asid nukleik.

sistem penghadaman

78

Laluan Metabolik
T/balas kimia metabolisma dipersembahkan dlm bentuk lintasan metabolik [metabolic pathway],dimana satu bahan kimia ditukarkan kpd bahan lain oleh tindakan enzim. y Enzim ² protein yg bertindak sbg mangkin organic yg dpt mengawalatur serta mempercepatkan t/balas biokimia dlm sel.
y

sistem penghadaman

79

Kadar Metabolisma
Metabolisma basal ialah istilah untuk menunjukkan jumlah keseluruhan aktiviti metabolisma , dengan tubuh dalam keadaan rehat dari segi fizikal dan mental. y Dalam keadaan ini diperlukan oksigen paling sedikit kerana tisu sedang bekerja pada takat minimum.
y

sistem penghadaman

80

y

Kadar metabolisma basal dianggarkan pada orang yang sedang berehat di tempat tidur, belum makan atau minum sewaktu malam dan yang belum terganggu serta sama ada pengambilan oksigen ataupun pengeluaran karbon dioksida diukur.

sistem penghadaman

81

y

y

y

Faktor utama yang mempengaruhi kadar metabolisma termasuklah saiz badan , umur,jantina , iklim termasuklah kepanasan , jenis pakaian yang dipakai dan jenis pekerjaan. Jelas bahawa kadar metabolisma bergantung pada aktiviti individu. Keadaan ketegangan saraf merupakan factor terpenting kerana hal ini akan mempengaruhi kadar pernafasan dan kadar kekuatan tindakan jantung. Bagi menganti kehilangan haba dan untuk mengekalkan penghasilan tenaga yang diperlukan untuk menghasilkan haba manusia memerlukan makanan.
sistem penghadaman 82

y

Nilai tenaga makanan telah distandardkan dan dinyatakan dalam jumlah kalori yang dihasilkan oleh: > Protein, mengeluarkan 17kj (4.1 kcal) setiap gram > Lemak 38kj(9.3 kcal) µ > Karbohidarat 17 kj (4.1kcal)

sistem penghadaman

83

y

Kalori diperlukan : > Untuk mencegah kehilangan berat badan, > Untuk mengekalkan suhu tubuh,dan > Untuk membekalkan bagi aktiviti fungsi semua sel,tisu,kelenjar dan organ.

sistem penghadaman

84

Metabolisma Karbohidrat

Hasil pencernaan dn penyerapan jenis gula dan kanji dalam darah adalah glukosa . y kadar gula darah yang normal ialah 100mg glukosa setiap ml darah. y Glukosa dapat segera berbaur dalam cecair tisu dan ke dalam sel dan kepekatan glukosa yang sama terdapat dalam cecair tubuh. y Glukosa disimpan dalam hati dan otot-otot tulang sebagai glikogen. y Proses ini menghendaki kegiatan insulin.
y
sistem penghadaman 85

Sambungan«. Sambungan«.
y

Glikogen dalam otot digunakan sewaktu aktiviti otot dan diisi kembali dengan glukosa gula darah menurut keperluan

sistem penghadaman

86

(i) Pencernaan
y

Ptialin (amilase air liur) mengubah kanji masak menjadi maltosa. Amilase mengubah semua kanji menjadi maltosa. Enzim dalam usus :
invertase menghasilkan pemecahan Maltase akhir pd maltosa menjadi Laktse pelbagai monosakarida laevulosa glukosa, & galaktosa

sistem penghadaman

87

Penyerapan
monosakarida diserap ke dalam darahperatus gula darah dikekalkan oleh kawalan insulin dan aktiviti hati. y Di dalam tisu berlaku pengoksidaan karbohidrat untuk membekalkan haba dan tenaga y Selebihnya disimpan sebagai lemak penambah berat badan. y Sewaktu proses pembakaran, CO2 disingkirkan sebagai hasil buangan.
y
sistem penghadaman 88

y

Bahan buangan sebagai hasil pembakaran karbohidrat dalam tisu dikumuhkan> Oleh paru-paru : air (H2O) dan karbon dioksida (CO2) > Dari kulit :air > Di dalam air kencing : air

sistem penghadaman

89

Metabolisma Lemak
Lemak (lipid) adalah sumber energi penting pada tubuh. y Tubuh menyimpan lemak secara konstan diuraikan dan dibentuk kembali untuk menyeimbangkan kebutuhan energi tubuh dengan persediaan makanan. Kelompok enzim khusus membantu tubuh menguraikan dan memproses lemak.
y

sistem penghadaman

90

Sambungan«. Sambungan«.
Beberapa ketidaknormalan pada enzim ini biasanya menyebabkan bertambahnya zat-zat lemak yang secara normal akan diuraikan oleh enzim. y Sepanjang waktu, penumpukan bahan-bahan ini biasa membahayakan banyak organ tubuh.
y

sistem penghadaman

91

Metabolisma Protein
Sejumlah besar asid amino dibentuk sebagai hasil pencernaan protein dan semua ini membentuk tempat penyimpanan asid amino, tempat sel tubuh mengambil protein yang diperlukannya. y Sebenarnya hanya sembilan jenis asid amino yang penting untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu tubuh.
y

sistem penghadaman

92

Sambungan«. Sambungan«.
Apabila makanan mengandungi lebih protein maka lebih asid amino dipecahkan dalam hati untuk mengeluarkan nitrogennya dan yang tinggal hanya karbon ,hidrogen dan oksigen yang dapat digunakan untuk penghasilkan haba dan tenaga. y Sebaliknya apabila protein yang masuk tidak mencukupi, seperti pada kelaparan, maka bukan sahaja simpanan karbohidrat dan lemak habis digunakan, tetapi juga ada kehilangan protein tubuh kelihatan pada pengurusan otot.
y
sistem penghadaman 93

sistem penghadaman

94

Kumpulan Makanan Asas
y y y

y

Kumpulan makanan asas boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan mengikut piramid makanan. Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat. Makanan yang dimakan seharian perlu diambil paling banyak daripada kumpulan makanan di bahagian paling bawah Piramid, dan paling sedikit daripada kumpulan makanan di bahagian paling atas. Piramid Makanan mengandungi makanan yang dibahagikan kepada 4 kumpulan berasaskan kepada kandungan zat dan fungsinya.
sistem penghadaman 95

sistem penghadaman

96

Kumpulan 1 Bijirin, Hasil Bijirin dan Ubi-ubian > Aras 1 Piramid Makanan mengandungi kumpulan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks, yang merupakan sumber tenaga yang utama. > Makanan ini juga membekalkan vitamin, mineral, serat dan sedikit protein. > Cadangan Pemakanan : 8 - 12 sajian > Di dalam setiap hidangan, makanan daripada kumpulan ini perlu diambil paling banyak. Contoh makanan bagi kumpulan ini adalah nasi, bubur, mi, mihun, roti, pasta, bijirin sarapan, capati, thosai, biskut, dan ubi keledek, keladi dan kentang. y Pilihlah bijirin atau hasil bijirin mil penuh seperti beras perang, tepung gandum mil penuh atau tepung atta, dan roti atau biskut mil penuh.
y
sistem penghadaman 97

y

Kumpulan 2 Sayur-sayuran dan Buah-buahan > Sayur-sayuran dan buah-buahan terletak di Aras 2 Piramid Makanan. > Cadangan Pemakanan : 3- 5 sajian > Makanan ini kaya dengan vitamin, mineral dan serat. > Contoh sajian: - Sayur-sayuran: * 1/2cawan sayur berdaun hijau tua bersama batangnya (dimasak) * 1/2 cawan sayur buah/berakar (dimasak) - Buah-buahan: * 1/2 cawan jambu berukuran sederhana *1 hiris betik/nanas
sistem penghadaman 98

y

Kumpulan 3 Daging, Ayam, Ikan dan Kekacang > Daging, ayam, ikan dan kekacang terletak di Aras 3 Piramid Makanan. > Makanan ini kaya dengan protein, vitamin B, zat besi, zink, magnesium, kalsium dan serat. > Cadangan pemakanan: Susu- 1 - 2 sajian Ikan, ayam - 2 - 3 sajian > Contoh sajian : - 1 gelas susu
- 1 cawan dadih

- 1 keping keju - 1 ketul paha ayam saiz sederhana - 1 ekor ikan kembong saiz sederhana - 2 ketul daging tanpa lemak berukuran kotak mancis - 5 sudu besar ikan bilis - 2 biji telur - 1/2 cawan kacang kering/kekacang
sistem penghadaman 99

y

Kumpulan 4 Lemak, Minyak dan Gula > Lemak, minyak dan gula, juga makanan yang kaya dengan bahan ini terletak di Aras 4 Piramid. > Ini menunjukkan hanya sedikit sahaja makanan daripada kumpulan ini yang perlu dimakan.

sistem penghadaman

10 0

sistem penghadaman

10 1

Garam Galian Dan Vitamin
y

y

y y

y

Setiap orang memerlukan makanan yang berzat dan seimbang untuk memelihara kesihatan fizikal dan mentalnya . Protein diperlukan untuk membina tubuh dan ini diperolehi daripada bahn -bahan makanan seperti daging , ikan telur , dan susu . Karbohidrat dan lemak membekalkan tenaga untuk kita melakukan aktiviti -aktiviti harian Karbohidrat diperoleh daripada bijirin seperti beras gandum . Lemak pula diperoleh daripada minyak kacang , mentega dan majerin . Selain bahan -bahan ini , ahli sains telah lama mengetahui tentang kumpulan bahan makanan yang dinamakan 'vitamin 10 ' yang diperlukan untuk kesihatan.
sistem penghadaman 2

Jenis
y y y

jenis vitamin yang terdapat ialah vitamin A,B,C,D,E,K, asid folik , asid pentotenik , biotin , kolina dan niasin . Setiap jenis vitamin ini mempunyai fungsi yang tertentu dalam metabolisme tubuh badan manusia . Selain itu , ahli sains juga mengenal pasti garam -garam galian (mineral salts ) dan unsur unsur surih ( trace elements ) seperti kalsium , magnesium , Fosforus , iodin ,zink,besi , kuprum , mangan , sodium , potasium , dan klorida yang juga diperlukan dalam kuantiti yang tertentu untuk kesihatan tubuh manusia.

sistem penghadaman

10 3

Kesan kekurangan garam mineral dan vitamin
y

y y

y

y

vitamin dan garam galian boleh menyebabkan seseorang itu mendapat penyakit atau sering berasa tidak sihat . Umpamanya , kekurangan vitamin C boleh menyebabkan gusi kurang baik dan kerap berdarah . Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan rabun malam sementara kekuranagan vitamin D pula boleh menyebabkan penyakit lembut tulang ( rickets) . Kekurangan vitamin K pada peringkat awal kelahiran bayi boleh menyebabkan seseorang itu pucat dan tidak bermaya (anaemia ) . Bayi dan kanak -kanak yang sentiasa pucat tidak akan membesar dengan optimum 10
sistem penghadaman 4

Air
Air membentuk 70% drpd berat badan manusia. y Peranan air : > membentuk medium utama protoplasma > sbg medium utk segala t/balas kimia badan > bertindak sbg pelarut utk segala sebatian oraganik dan garam mineral > terlibat dlm pengangkutan bahan makanan, bahan perkumuhan spt urea, gas CO2 serta bahan2 kimia lain dalam badan.
y
sistem penghadaman 10 5

Sambungan« Sambungan«
> Mencairkan bhn toksik & mengurangkan ancamannya kpd badan. > mengekalkan tekanan osmosi sel > memelihara suhu badan pada 37 c > melicinkan proses peristalsis di saluran makanan dan membantu dlm pencegahan sembelit.

sistem penghadaman

10 6

sistem penghadaman

10 7

sistem penghadaman

10 8

Manusia dan binatang menyusui mempunyai kemampuan untuk memelihara suhu tubuh relative konstan dan berlawanan dengan suhu lingkungan. y Kepentingan dipertahankan suhu tubuh pada manusia adalah berhubungan dengan reaksi kimia didalam tubuh kita. y Mis kenaikan suhu 10 derajat Celcius biasa mempercepat proses biologis 2 - 3 kalinya.
y

sistem penghadaman

10 9

Suhu inti (core temperature) manusia berfluktuasi + 1 derajat Celcius dalam kegiatan sehari-hari. y Misalnya paling rendah adalah pada waktu pagi hari (jam 4 - 6 subuh) dan mencapai puncaknya pada sore hari (jam 2 - 3 sore).
y

sistem penghadaman

11 0

Prinsip Pengaturan Suhu Tubuh
y

y

Konsep Core temperature iaitu dianggap merupakan dua bahagian dalam soal pengaturan suhu iaitu : > Bahagian dalam inti suhu tubuh, yang benar- benar mempunyai suhu rata-rata 37 derajat Celcius, iaitu diukur pada daerah (mulut, otot, membrane tympani, vagina, esophagus.(Tr) > Bahagian luar adalah temperature kulit + 1/3 masa tubuh iaitu penukaran kulit sampai + 2 cm kedalam.(Ts) Dari dua bagian tersebut dapat disimpulkan bahawa temperature suhu tubuh rata-rata (tmb : Temperatur Mean Body) dengan rumus ; TMB = 0,33 Ts + 0.67 Tr
sistem penghadaman 11 1

Organ Pengatur Suhu Tubuh
Pusat pengatur panas dalam tubuh adalah Hypothalamus,. y Hipothalamus ini dikenal sebagai thermostat yang berada dibawah otak. y Hipothalamus anterior berfungsi mengatur pembuangan panas. y Hipothalamus posterior berfungsi mengatur upaya penyimpanan panas
y

sistem penghadaman

11 2

Mekanisme Pengaturan Suhu

sistem penghadaman

11 3

Kulit

Reseptor ferifer

Preoptika hypotalamus

hipotalamus (posterior dan anterior)

ervus eferent

kehilangan/ pembentukan panas
sistem penghadaman

11 4

Sumber Panas
1. Metabolisme

Kegiatan metabolisme tubuh adalah sumber utama dan pembentukan/pemberian panas tubuh. Pembentukan panas dari metabolisme dalam keadaan basal (BMR) + 70 kcal/jam sedang pada waktu kerja (kegiatan otot) naik sampai 20%. 2. Bila dalam keadaan dingin seseorang menggigil maka produksi panas akan bertambah 5 kalinya.
sistem penghadaman 11 5

Pelepasan Panas
Penguapan (evaporasi) Penguapan dari tubuh merupakan salah satu jalan melepaskan panas. 2. Radiasi terjadi dalam bentuk gelombang elektromagnetik dengan kecepatan seperti cahaya radiasi. Bila suhu disekitar lebih panas dari badan akan menerima panas, bila disekitar dingin akan melepaskan panas. 3. .Konduksi Perpindahan panas dari atom ke atom/ molekul ke molekul dengan jalan pemindahan berturut turut dari energi kinetic. Pertukaran panas dari jalan ini dari tubuh terjadi sedikit sekali (kecuali menyiram dengan air)
1.
11 6

sistem penghadaman

Sambungan«. Sambungan«.
4. Konveksi tubuh akan dipanaskan (dengan melalui konduksi dan radiasi) kurang padat, naik dan diganti udara yang lebih dingin. Biasanya ini kurang berperan dalam pertukaran panas.

sistem penghadaman

11 7

Pengaturan Suhu Tubuh Pada Keadaan Dingin
y

Ada dua mekanisme tubuh untuk keadaan dingin iaitu : > 1. Secara fisik iaitu pengaturan atau reaksi yang terdiri dari perubahan sirkulasi dan tegaknya bulu-bulu > 2. Secara kimia iaitu terdiri dari penambahan panas metabolisme.

sistem penghadaman

11 8

(1)Pengaturan secara fisik Dilakukan 1)Pengaturan
dengan dua cara : (i) Vasokontriksi pembuluh darah Pada reaksi dingin aliran darah pada jari-jari ini biasa berkurang + 1% dari pada dalam keadaan panas. Sehingga dengan mekanisme vasokontriksi maka panas yang keluar dikurangi atau penambahan isolator yang sama dengan memakai 1 pakaian lagi.

sistem penghadaman

11 9

Sambungan« Sambungan«
(ii) Limit blood flow slufts (Perubahan aliran darah) Pada prinsipnya iaitu panas tubuh terutama akan lebih dipertahankan bila seluruh anggota badan didinginkan

sistem penghadaman

12 0

(2)Pengaturan (2)Pengaturan secara kimia
Pada keadaan dingin, penambahan panas dengan metabolisme akan terjadi baik secara sengaja dengan melakukan kegiatan otot-otot ataupun dengan cara menggigil. y Menggigil adalah kontraksi otot secara kuat dan lalu lemah bergantian, secara synkron terjadi kontraksi pada kump2 kecil motor unit atau seluruh otot. y menggigil kadang terjadi kontraksi secara simultan sehingga seluruh badan kaku dan terjadi spasme. y Menggigil efektif untuk pembentukan panas, dengan menggigil pada suhu 5 derajat Celcius selama 60 menit produksi panas meningkat 2 kali dari basal, dengan batas maximal 5 kali.
y
sistem penghadaman 12 1

Pengaturan Suhu Tubuh Dalam Keadaan Panas
Fisik ‡ Penambahan aliran darah permukaan tubuh ‡ Terjadi aliran darah maximum pada anggota badan ‡ Perubahan dari venus kembali ke vena permukaan aliran darah konduktivity). Proses ini terutama efektif pada keadaan temperature kurang/dibawah 34 C 2. Keringat Pada temperature diatas 340 C, pengaturan sirkulasi panas tidak cukup dengan radiasi, dimana pada keadaan ini tubuh mendapat panas dari radiasi. mekanisme panas yang dipakai dalam keadaan ini dengan cara penguapan
1.

sistem penghadaman

12 2

RUJUKAN
http://www.healingwell.com/ y http://digestive.niddk.nih.gov y http://www.coloplast.com y http://www.webmd.com/ y http://www.myhealthscore.com/ y http://www.about.com y http://www.mayoclinic.com y http://sihatkita.blogspot.com/ y http://www.geocities.com/hamba66/perubat anjawi.html
y
sistem penghadaman 12 3

http://www.constipationadvice.co.uk y http://www.imcpl.org/kids/guides/health/excr etorysystem.html y http://www.enchantedlearning.com/subjects/ anatomy/digestive/ y www.dxnmalaysia.com y http://videos.howstuffworks.com/health y http://www.bioeng.auckland.ac.nz/physiome/ physiome_project.php y http://www1.bellevuepublicschools.org/curri culum/k6web/fifthgrade/bodysys/AmazingFac tsdigestive2.html
y
sistem penghadaman

12 4

http://www.kidcyber.com.au/topics/food.ht m y http://www.argosypublishing.com/ y Gan Wan Yeat dan Choong Choe Hin, Biologi SPM(2003), Penerbit Fajar Bakti Sdn.Bhd.
y

sistem penghadaman

12 5

sistem penghadaman

12 6