PERANCANGAN STRATEGIK MATA PELAJARAN BIDANG KURIKULUM

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. Perancangan Strategik Bahasa Melayu Perancangan Strategik Bahasa Inggeris Perancangan Strategik Matematik Perancangan Strategik Sains Perancangan Strategik Sejarah Perancangan Strategik Geografi Perancangan Strategik Pendidikan Islam Perancangan Strategik Pendidikan Moral Perancangan Strategik Pendidikan Seni Perancangan Strategik Sivik dan Kewarganegaraan Perancangan Strategik Kemahiran Hidup Perancangan Strategik Perdagangan Perancangan Strategik Ekonomi Asas Perancangan Strategik Bahasa Tamil Perancangan Strategik Pendidikan Jasmani dan Kesihatan Perancangan Strategik Matapelajaran Vokasional Perancangan Strategik Pendidikan Khas Perancangan Strategik Pusat Sumber Sekolah Perancangan Strategik ICT Perancangan Strategik Portal Sekolah

48

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA BAHASA MELAYU

49

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 S10 Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi Guru berpengalaman yang mencukustrepi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Terdapat pemeriksa kertas PMR dan SPM Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap

50

KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Terdapat pelajar yang ponteng kelas, ponteng sekolah, tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 5% pelajar tidak menguasai 3M. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas

PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 Sokongan daripada PIBG. Hubungan baik dengan agensi luar. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah, Pejabat Belia, IPD, Masjid).

51

ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.

ISU STRATEG IK, MATLAMAT, OBJEKTIF, KPI DAN SASARAN

52

PANITIA BAHASA MELAYU Isu Strategik: Bidang /Panitia Bahasa Melayu Kualiti keputusan peperiksaan PMR Bahasa Melayu masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012

Meningkatkan kualiti mata pelajaran Bahasa Melayu.

1. Meningkatkan prestasi pencapaian Bahasa Melayu PMR dari segi kualiti dan kuantiti

Peratus lulus Bahasa Melayu PMR meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan

91.0%

93.0%

95.0.%

97%

100%

100%

2.46 25

2.44 30

2.42 35

2.40 40

1.00 45

1.00 50

2. Menambahkan minat pelajar mempelajari Bahasa Melayu

% bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan oleh panitia. % latihan disiapkan

70%

78%

85%

90%

98%

100%

3. Menanam nilai-nilai murni. Kualiti keputusan peperiksaan SPM Bahasa Melayu masih kurang memuaskan Meningkatkan kualiti mata pelajaran Bahasa Melayu. 1. Meningkatkan prestasi pencapaian Bahasa Melayu SPM dari segi kualiti dan kuantiti

80%

85%

90%

95%

100%

100%

Peratus lulus Bahasa Melayu SPM meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan

84.7%

87.0%

90.0%

93.0%

95.0%

97.0%

6.10 7

5.80 12

5.50 15

5.20 20

5.00 25

4.8 30

53

Menanam nilai-nilai murni.Isu Strategik: Bidang /Panitia Bahasa Melayu Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 2. % latihan disiapkan 70% 78% 85% 90% 98% 100% 3. Pencapaian dalam Karnival Bahasa Kokurikulum Akademik kurang memuaskan Meningkatkan tahap pencapaian Karnival Bahasa .pidato 1. Menambahkan minat pelajar mempelajari Bahasa Melayu % bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan oleh panitia. Mencungkil potensi pelajar 80% 85% 90% 95% 100% 100% Tahap pencapaian meningkat Tempat ketiga Daerah Naib Johan Daerah Johan Daerah Tempat ketiga Negeri Naib Johan Negeri Johan Negeri 54 .

3. 4. 2. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Pejabat Belia.T) 1.O) 1. Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 5. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Fail panitia diurus dengan baik 9. 4. Guru berpengalaman yang mencukupi 4. CABARAN / ANCAMAN (THREATS . 4.S) 1. 5. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. Sokongan daripada PIBG.W) 1. Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi 3. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas PELUANG (OPPORTUNITIES . 2. 3. 55 . Semangat sepasukan yang tinggi 8. Pengetua dan GPK yang berpengalaman 2. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap KELEMAHAN (WEAKNESS . Masjid). Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). 3. IPD. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Sekolah satu sesi 7. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi 5. 2. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. Hubungan baik dengan agensi luar. 6.ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA BAHASA MELAYU KEKUATAN (STRENGTH . Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. Pengurusan kewangan tanpa teguran 6. Terdapat pemeriksa kertas PMR dan SPM 10. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. ponteng sekolah. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah.

PEL UANG (O) Sokongan daripada PIBG.TOWS MATRIX : PANITIA BAHASA MEL AYU KEKUATAN (S) DALAMAN 1. Pengurusan kewangan tanpa teguran 6. Sekolah satu sesi 7. Hubungan baik dengan agensi luar. 2. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. 4. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi 3. 5. S+O S1+S2+S3+S4+S5+S6+S7+S9+O1+O2+O3+O4 Meningkatkan prestasi pencapaian Perdagangan dari segi kualiti dan kuantiti W+O W1+W2+W3+W4+O1+O2+O3 Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan W1+W2+W3+W4+W5+W6+O1+O2+O3+O4 Menanam nilai-nilai murni. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Pejabat Belia. ponteng sekolah. KELEMAHAN (W) Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. CABARAN/ANCAMAN (T) 1. 3. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. 5. Guru berpengalaman yang mencukupi 4. 6. IPD. 1. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 2. S+T S2+S3+S6+S7+S9 Mencungkil potensi pelajar W+T 56 . 2. Semangat sepasukan yang tinggi 8. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 1. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anakanak. 3. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 3. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Masjid). 2. Fail panitia diurus dengan baik 9. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Terdapat pemeriksa kertas PMR dan SPM 10. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas LUARAN 4. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. 4. Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi 5.

Minggu Bahasa Melayu a.sajak .perbahasan 2. peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti 57 .syair . Persembahan .sajak .pidato .forum .syair .lagu patriotik b. Pidato Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan. Program Intensif 1. Kelas Tambahan terancang 3. Menanam nilai-nilai murni.berbalas pantun . Kursus Dalaman untuk guru Bahasa Melayu 2. Kualiti keputusan peperiksaan PMR dan SPM Bahasa Melayu masih kurang memuaskan 1 Meningkatkan prestasi pencapaian Bahasa Melayu dari segi kualiti dan kuantiti 2.pantun . Mempunyai sumber kewangan PCG. Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 1.PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA BAHASA MEL AYU Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Mencungkil potensi pelajar 1. Pertandingan menulis . Pencapaian dalam Karnival Bahasa Kokurikulum Akademik tidak memuaskan 1.esei . Menambahkan minat pelajar mempelajari Bahasa Melayu 3.

Pendorong untuk memilih strategi 58 .Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan Fakta yang menyokong strategi ini Halangan untuk melaksanakan strategi ini Hanya sebilangan kecil berminat mengambil bahagian.

matlamat/isu.KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA BAHASA MEL AYU Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif. misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30 59 .

Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Bahasa Melayu Ketua panitia Mac RM100 Guru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang diajar serta semakin mahir Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya % kualiti pencapaian peperiksaan PMR dan SPM meningkat Penceramah Dalaman 2.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi Program : Meningkatkan prestasi pencapaian Bahasa Melayu dari segi kualiti dan kuantiti Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Kelas Tambahan terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5 Februari Ogos R400 % kualiti pencapaian meningkat Latih tubi 3. Program Intensif Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5 Ogos Oktober RM600 % kualiti pencapaian meningkat Intensif danerak Gempur 60 .

berbalas pantun .pantun .lagu patriotik b.perbahasan Ketua panitia Jun RM300 Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan Nilai-nilai murni seperti kejujuran. Minggu Bahasa Melayu a.syair . bekerjasama dan lain-lain dapat diterapkan % pencapaian peperiksaan dalaman meningkat Program ini gabung jalin dalam program pelbagai panitia berkaitan 61 .sajak . Menambahkan minat pelajar mempelajari Bahasa Melayu 2.esei .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : 1. Persembahan . Menanam nilai-nilai murni.sajak . Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.syair .pidato .forum . Pertandingan menulis .

Karnival Bahasa .Pidato Ketua panitia Februari -April RM200 Prestasi pencapaian Kokurikulum Mata pelajaran meningkat Pencapaian meningkat dalam karnival Bahasa pada peringkat daerah atau zon dan peringkat negeri 62 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Mencungkil potensi pelajar Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.

Ketua Panitia 1 hari 3. 4.PELAN OPERASI Nama Projek : Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Bahasa Melayu Kebanyakan guru bukan opsyen tiada pengetahuan dan guru opsyen ku rang mahi r untuk mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu Gu ru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang di ajar serta semakin mahir dalam mempelbaga ikan teknik mengajar di samping mempelbagaikan aktiviti pelajar dalam P&P Mac Semua guru Bahasa Melayu T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: Ucapan pengerusi/ketua panitia Tetap tarikh & tempat Bincang kos Lantik AJK Agihan Tugas Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan Pengetua 2. Semua AJK JK Dokumentasi GPK 1 hari 1 minggu selepas program 63 .3 Perincian tugas 2.2 Ucapan penyelaras 2.4 Hal-hal lain Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2.

2 Tetap tarikh & tempat 1.3 Bincang kos 1. 5.3 Perincian tugas Surat Pemberitahuan kepada waris Pelaksanaan Kelas Tambahan Pemantauan Kajian Separuh Penggal 2. GKP Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum 18 Januari 2008 Februari . 4.2 Ucapan penyelaras 2.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Kelas Tambahan Terancang Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan PMR dan SPM Februari hingga Ogos Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.Ogos Februari – Ogos Jun 2008 64 . Ketua Panitia 1 hari 3.5 Agihan Tugas 1.1 Ucapan Pengetua 2.4 Lantik AJK 1. 6.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.

PROSES KERJA Kajian Akhir Penggal T/JAWAB JK Kurikulum TEMPOH September STATUS / Senarai Semak .LANGKAH 7.

Ketua Panitia 1 hari 3.3 Perincian tugas Pelaksanaan Intensif dan Gerak Gempur Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2. 6.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.5 Agihan Tugas 1.4 Lantik AJK 1.2 Ucapan penyelaras 2. Program Intensif Latihan intensif soalan-soalan boleh meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan PMR dan SPM September hingga Oktober Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.3 Bincang kos 1. Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum September Oktober September Oktober 30 September 31 Oktober .2 Tetap tarikh & tempat 1. 5. 4.1 Ucapan Pengetua 2.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.

5. 6. 2. Program Peningkatan Prestasi Bahasa Melayu Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan PMR dan SPM Jun Semua Pelajar T/JAWAB KP Bahasa Melayu Ketua Panitia TEMPOH 20 – 25 Mei 2008 8 Jun 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.1 Ucapan Pengetua 2.2 Ucapan penyelaras 2.3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3. 4. Semua AJK KP Bahasa Melayu JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum 16 – 20 Jun 2008 Jun Jun Jun .

7.April 2008 Mac .April 2008 . KP Bahasa Melayu KP Bahasa Melayu PKP KP Perdagangan JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Januari .3 Perincian tugas Pemilihan pelajar Sesi latihan Penyertaan Pelajar ke Karnival Bahasa Pemantauan Kajian Program Penilaian 2. 5.2 Ucapan penyelaras 1.1 Ucapan Pengetua 1. Karnival Bahasa . 3.April 2008 Mac .Pidato Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam karnival Bahasa Kokurikulum akademik Februari . 6.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.April 2008 Mac . 4.April 2008 Mac .April Pelajar Tingkatan 4 dan 5 T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 1.Februari 2008 Februari .

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA BAHASA INGGERIS .

Sumber kewangan yang mencukupi. Guru berpengalaman yang mencukupi. Guru mempunyai pengalaman sebagai pemeriksa PMR dan SPM. Pelajar bersemangat untuk belajar. Guru dibekalkan dengan komputer riba. 70 . Komitmen guru yang tinggi. Kemudahan makmal bahasa yang baik.KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 S10 S11 Pengetua dan GPK yang berpengalaman. Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi. Sokongan dari pihak pentadbiran. Sekolah satu sesi.

Penajaan pihak luar seperti penajaan suratkhabar. 71 . PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 Sokongan dari PIBG. Pelajar lemah dalam bidang tatabahasa Bahasa Inggeris. Kerjasama daripada ibubapa. Pelajar kurang membaca bahan tambahan dalam Bahasa Inggeris selain daripada buku teks. Bimbingan daripada pegawai ’DELC’ (District English Language Coordinator). Pelajar kurang berminat dalam matapelajaran Bahasa Inggeris. Guru dibebankan dengan tugas yang tidak berkaitan dengan dengan P & P. Pelajar menggunakan Bahasa Inggeris hanya dalam kelas.KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 Kebanyakan pelajar lemah dalam Bahasa Inggeris. Pelajar tidak dapat membentuk ayat mudah yang betul dalam Bahasa Inggeris.

Pengaruh persekitaran yang tidak menggalakkan pelajar memperbaiki tahap mereka.ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 Ibubapa kurang prihatin terhadap pembelajaran anak-anak. Guru yang menghadiri kursus dan mesyuarat menyebabkan P & P terjejas. 72 .

OBJEKTIF. Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan % bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan panitia.5% 77% 79% 82% 8 10 12 15 18 20 48. 70% 78% 85% 90% 98% 100% 3. MATLAMAT.ISU STRATEG IK. KPI DAN SASARAN PANITIA BAHASA INGGERIS Isu Strategik: Bidang /Panitia Bahasa Inggeris Keputusan peperiksaan PMR dan SPM Bahasa Inggeris masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan prestasi pencapaian matapelajaran Bahasa Inggeris. Menanam nilai-nilai murni. Meningkatkan prestasi pencapaian PMR Bahasa Inggeris dari segi kualiti dan kuantiti Peratus lulus PMR Bahasa Inggeris meningkat Pelajar yang mendapat A dalam PMR Bahasa Inggeris Peratus lulus SPM Bahasa Inggeris meningkat Pelajar yang mendapat A dalam SPM Bahasa Inggeris 67% 69% 72. 1. Mencungkil potensi pelajar Tahap pencapaian meningkat Tempat ketiga Daerah Naib Johan Daerah Johan Daerah Tempat ketiga Negeri Naib Johan Negeri Johan Negeri 73 . % latihan disiapkan 80% 85% 90% 95% 100% 100% Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum kurang memuaskan Meningkatkan tahap pencapaian ’Choral Speaking’ 1.68% 50% 52% 54% 56% 58% 3 5 7 8 9 10 2.

Ibubapa kurang prihatin terhadap pembelajaran anak-anak. Pelajar kurang berminat dalam matapelajaran Bahasa Inggeris. Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi. Penajaan pihak luar seperti penajaan suratkhabar. CABARAN / ANCAMAN (THREATS . 6. 9. Kebanyakan pelajar lemah dalam Bahasa Inggeris. Komitmen guru yang tinggi. 3.O) 1. PELUANG (OPPORTUNITIES . Sumber kewangan yang mencukupi 8. 2. 10. Pelajar menggunakan Bahasa Inggeris hanya dalam kelas. Pelajar bersemangat untuk belajar. 5.W) 1. 3.T) 1. 7.S) 1. 2. Pengaruh persekitaran yang tidak menggalakkan pelajar memperbaiki tahap mereka. 74 . Pelajar kurang membaca bahan tambahan dalam Bahasa Inggeris selain daripada buku teks. Bimbingan daripada pegawai ‘DELC’ (District English Language Coordinator. Kemudahan makmal bahasa yang baik. Guru dibekalkan dengan computer riba. 2. Pelajar lemah dalam bidang tatabahasa Bahasa Inggeris. 4. 2. Sokongan dari pihak pentadbiran. 4. 6. 3. KELEMAHAN (WEAKNESS . Sokongan dari PIBG. 3. Guru yang menghadiri kursus dan mesyuarat menyebabkan P & P terjejas. Guru mempunyai pengalaman sebagai pemeriksa PMR dan SPM. Sekolah satu sesi. Kerjasama daripada ibu bapa. 5. Pelajar tidak dapat membentuk ayat mudah yang betul dalam Bahasa Inggeris. Guru dibebankan dengan tugas yang tidak berkaitan dengan dengan P & P. 4. .ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA BAHASA INGGERIS KEKUATAN (STRENGTH . Guru berpengalaman yang mencukupi. 11. Pengetua dan GPK yang berpengalaman. 7.

11. 4. Pelajar kurang berminat dalam matapelajaran Bahasa Inggeris. 7. Sekolah satu sesi. 6. KELEMAHAN (W) 1. Sokongan dari pihak pentadbiran. Pelajar menggunakan Bahasa Inggeris hanya dalam kelas.TOWS MATRIX : PANITIA BAHASA INGG ERIS KEKUATAN (S) DALAMAN Pengetua dan GPK yang berpengalaman. 4. 2. 3. Pelajar tidak dapat membentuk ayat mudah yang betul dalam Bahasa Inggeris. Guru berpengalaman yang mencukupi. Sumber kewangan yang mencukupi Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi. 3. 9. 5. 4. Guru mempunyai pengalaman sebagai pemeriksa PMR dan SPM. 2. 5. 3. 1. Pelajar lemah dalam bidang tatabahasa Bahasa Inggeris. Sokongan dari PIBG. 6. W+O W1+W3+W4+W5+W6+W7+O1+O2+O3 Menambahkan minat pelajar mempelajari Bahasa Inggeris W1+W2+W3+W4+W5+W6+W7+O1+O2+O3+O4 Menanam nilai-nilai murni. Bimbingan daripada pegawai ‘DELC’ (District English Language Coordinator). Pengaruh persekitaran yang tidak menggalakkan pelajar memperbaiki tahap mereka. Kemudahan makmal bahasa yang baik. Pelajar kurang membaca bahan tambahan dalam Bahasa Inggeris selain daripada buku teks. Komitmen guru yang tinggi. S+O S1+S2+S3+S4+S5+S6+S7+S9+O1+O2+O3+O4 Meningkatkan prestasi pencapaian Bahasa Inggeris dari segi kualiti dan kuantiti 75 . Guru dibekalkan dengan computer riba. 8. S+T S2+S5+S6+S7+S9+T1+T2 Mencungkil potensi pelajar W+T LUARAN PELUANG (O) 1. Kebanyakan pelajar lemah dalam Bahasa Inggeris. Guru yang menghadiri kursus dan mesyuarat menyebabkan P & P terjejas. Penajaan pihak luar seperti penajaan suratkhabar. Ibubapa kurang prihatin terhadap pembelajaran anak-anak. 3. 7. Pelajar bersemangat untuk belajar. Kerjasama daripada ibu bapa. CABARAN/ANCAMAN (T) 1. 10. Guru dibebankan dengan tugas yang tidak berkaitan dengan dengan P & P. 2. 2.

Pertandingan Mencari Harta Karun 1. Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 76 . Mempunyai sumber kewangan PCG. Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan 3. Minggu Bahasa Inggeris a. Keputusan peperiksaan PMR dan SPM Bahasa Inggeris masih kurang memuaskan 1 Meningkatkan prestasi pencapaian Bahasa Inggeris dari segi kualiti dan kuantiti 2. Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum kurang memuaskan 1. Pertandingan teka silangkata c. Pertandingan ‘Choral Speaking’ Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan. Pertandingan Scrabble b. Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 1. peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti 2. Pertandingan bercerita d. Kelas Tambahan terancang 3. Mencungkil potensi Pelajar Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Komitmen pelajar kurang memuaskan. Program ‘MentorMentee’ 1. Pertandingan menyanyi e.PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA BAHASA INGG ERIS Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Kursus Dalaman untuk guru Bahasa Inggeris 2. Menanam nilai-nilai murni.

matlamat/isu. misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30 77 .KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA BAHASA INGG ERIS Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif.

Program ’Mentor-Mentee’ Ketua panitia Semua guru Bahasa Inggeris Februari – Oktober RM 100 Gerak Gempur 78 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Meningkatkan prestasi pencapaian PMR dan SPM Bahasa Inggeris dari segi kualiti dan kuantiti Program 1. Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Bahasa Inggeris Tanggungjawab Ketua panitia Tempoh Masa Februari Kos (RM) RM 100 Output Guru menguasai ilmu terkini berkaitan profesion dan subjek yang diajar semakin mahir Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan-soalan tahun lepas Pelajar GALUS dapat lulus Indikator Prestasi % kualiti pencapaian peperiksaanPMR dan SPM meningkat Pelan Kontegensi Penceramah jemputan 2. Kelas Tambahan terancang Ketua panitia Semua guru Bahasa Inggeris Februari – Oktober RM 150 % kualiti pencapaian peperiksaan PMR dan SPM meningkat % pelajar lulus meningkat dalam peperiksaan PMR dan SPM Latih tubi 3.

Menanam nilai-nilai murni. Minggu Bahasa Inggeris a. Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Pertandingan TekaSilangkata c. Menambahkan minat pelajar mempelajari Bahasa Inggeris 2. keyakinan. kejujuran. Pertandingan Bercerita d. Pertandingan Menyanyi e. Pertandingan Mencari Harta Karun Ketua panitia Semua guru Bahasa Inggeris Julai RM 260 Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan Nilai-nilai murni seperti berani.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : 1. Pertandingan Scrabble b. bekerjasama dan lain-lain dapat diterapkan Penguasaan Bahasa Inggeris pelajar meningkat dari segi lisan dan tulisan Aktiviti ini gabungjalin dalam Program Bulan Membaca 79 .

Pertandingan ’Choral Speaking’ Ketua panitia Guru-guru pembimbing ‘Choral Speaking’ Jan – April RM 250 Prestasi pencapaian Karnival Kokurikulum meningkat Pencapaian meningkat dari tempat Ketiga Peringkat Daerah ke Johan Peringkat Negeri 80 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Mencungkil potensi pelajar Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.

1 Ucapan pengerusi 1. Ketua Panitia AJK Semua AJK JK Dokumentasi 1 hari 1 hari 1 minggu selepas program 81 .5 Agihan Tugas 1. Gu ru menguasai ilmu terkini berkaitan profesion dan subjek yang diajar ser ta semakin mahir dalam mempelbaga ikan teknik mengajar di samping mempelbagaikan aktiviti dalam P&P Februari Semua guru Bahasa Inggeris T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.2 Tetap tarikh & tempat 1. 4.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2.4 Lantik AJK 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Bahasa Inggeris Guru didedahkan dengan ilmu terkini berkaitan profesion dan subjek yang diajar Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.3 Bincang kos 1. 3.

Kelas Tambahan Terancang Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Me ningkatkan penca paian pelajar dalam peperiksaa n PMR dan SPM Februari hingga Oktober Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB Pengetua TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.1 Ucapan pengerusi 1.2 Takwim dan agihan tugas 2.2 Tetap tarikh & tempat 1. PKP 1 hari 3.1 Ucapan PKP 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.3 Perincian tugas Surat Pemberitahuan kepada waris Pelaksanaan Kelas Tambahan Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2.3 Bincang kos 1.4 Lantik AJK 1. PKP Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum Januari Februari – Oktober Februari – Oktober Jun September 82 . 5. 6. 4. 7.5 Agihan Tugas 1.

3 Perincian tugas Pelaksanaan Gerak Gempur Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2. 6.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.4 Lantik AJK 1. 5.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.5 Agihan Tugas 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.1 Ucapan PKP 2.3 Bincang kos 1. Program Mentor-Mentee Meminpin pelajar GALUS untuk lulus Memastikan pelajar GALUS dapat lulus dalam peperiksaan PMR dan SPM meningkat Februari hingga Oktober Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB Pengetua TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.2 Ucapan penyelaras 2. Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum Februari – Oktober September Oktober 30 Mei 31 Oktober 83 . PKP 1 hari 3.2 Tetap tarikh & tempat 1. 4.

6.2 Ucapan AJK 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Semua AJK KP Bahasa Inggeris JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Julai Jun Jun Jun . 2. 4. Program Peningkatan Prestasi Bahasa Ingerís Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Penguasaan Bahasa Inggeris pelajar meningkat dari segi lisan dan tulisan Julai Semua pelajar T/JAWAB KP Bahasa Inggeris Ketua Panitia TEMPOH Mei Jun STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2. 5.1 Ucapan Ketua Panitia 2.3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3.

5.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.3 Perincian tugas Pemilihan pelajar Sesi latihan Penyertaan Pelajar ke Pertandingan ‘Choral Speaking’ Pemantauan Kajian Program Penilaian 2. Penyelaras Penyelaras Penyelaras Ketua Panitia JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Januari Januari – April April April April April . 6. 7. 3. 4.1 Ucapan Ketua Panitia 1. Pertandingan ‘Choral Speaking’ Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan prestasi pencapaian Karnival Kokurikulum Ja nu ari – April Pelajar yang berminat T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 1.2 Ucapan penyelaras 1.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA MATEMATIK .

Pelajar bising walaupun guru ada di dalam kelas . Kemudahan ICT dan courseware yang lengkap. komited dan rajin. Terdapat guru pemeriksa kertas SPM Sekolah satu sesi Sumber kewangan yang mencukupi PCG KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 - Sebilangan pelajar kurang berminat mempelajari matematik. Sebilangan pelajar yang berpotensi dan cemerlang dalam mata pelajaran matematik Terdapat bilik PPSMI yang dilengkapi dengan kemudahan alat bantu mengajar dan buku kerja yang mencukupi. Sebilangan pelajar kurang memahami konsep matematik yang betul Terdapat pelajar yang ponteng kelas dan tidak menyiapkan kerja rumah Pelajar kurang membuat ulangkaji dan lebih mengharapkan guru.KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 - Guru berpengalaman.

Program adhoc daripada JPN Ada pusat kafe siber dan pusat permainan video Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah .PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 - Kerjasama daripada pihak kaunseling sekolah Sumbangan kewangan dan kerjasama daripada pihak PIBG Sokongan daripada pihak pentadbir Pusat Akses sekolah beroperasi ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 - Ibu bapa kurang kesedaran tentang kepentingan pelajaran anak-anak Pelajar tepengaruh dengan gejala sosial dan pengaruh rakan sebaya.

30 77. MATLAMAT.65 Bilangan pelajar A Peningkatan dalam peperiksaan SPM 4 5 6 7 8 9 Meningkatkan pencapaian keputusan matematik SPM % lulus matematik SPM 73.00 80.00 (PMR 2007) 9 78.30 75.85 73.00 85.30 83.00 Bilangan pelajar A 12 16 21 25 30 Keputusan peperiksaan SPM matematik dan matematik tambahan kurang memuaskan Meningkatkan pencapaian keputusan matematik SPM % lulus matematik SPM 68. KPI DAN SASARAN Isu Strategik: Panitia Matematik Keputusan peperiksaan PMR matematik kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi TOV 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan pencapaian keputusan matematik PMR Peningkatan dalam peperiksaan PMR % lulus matematik PMR 75.35 70.00 92.30 79.ISU STRATEG IK. OBJEKTIF.00 88.30 Bilangan pelajar A 2 3 5 7 10 12 .95 78.30 81.65 81.35 75.

O) O1: Kerjasama daripada pihak kaunseling sekolah O2: Sumbangan kewangan dan kerjasama daripada pihak PIBG O3: Sokongan daripada pihak pentadbir O4: Pusat Akses sekolah beroperasi CABARAN / ANCAMAN (THREATS . T3: Program adhoc daripada JPN T4 : Ada pusat kafe siber dan pusat permainan video T5 : Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah 90 . S2: Kemudahan ICT dan courseware yang lengkap.ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA MATEMATIK KEKUATAN (STRENGTH .T) T1: Ibu bapa kurang kesedaran tentang kepentingan pelajaran anak-anak T2: Pelajar tepengaruh dengan gejala sosial dan pengaruh rakan sebaya. W5 : Pelajar bising walaupun guru ada di dalam Kelas PELUANG (OPPORTUNITIES . komited dan rajin. S3: Sebilangan pelajar yang berpotensi dan cemerlang dalam mata pelajaran matematik S4: Terdapat bilik PPSMI yang dilengkapi dengan kemudahan alat bantu mengajar dan buku kerja yang mencukupi.W) W1: Sebilangan pelajar kurang berminat mempelajari matematik. S5: Terdapat guru pemeriksa kertas SPM S6 : Sekolah satu sesi S7: Sumber kewangan yang mencukupi-PCG KELEMAHAN (WEAKNESS .S) S1: Guru berpengalaman. W2: Sebilangan pelajar kurang memahami konsep matematik yang betul W3: Terdapat pelajar yang ponteng kelas dan tidak menyiapkan kerja rumah W4: Pelajar kurang membuat ulangkaji dan lebih mengharapkan guru.

S5: Terdapat guru pemeriksa kertas SPM S6 : Sekolah satu sesi S7: Sumber kewangan yang mencukupi-PCG KELEMAHAN (W) WEAKNESSES W1: Sebilangan pelajar kurang berminat mempelajari matematik.TOWS MATRIX : PANITIA MATEMATIK KEKUATAN (S) STRENGTHS S1: Guru berpengalaman. komited dan rajin. W5 : Pelajar bising walaupun guru ada di dalam Kelas DALAMAN LUARAN PELUANG (O) O1: Kerjasama daripada pihak kaunseling sekolah O2: Sumbangan kewangan dan kerjasama daripada pihak PIBG O3: Sokongan daripada pihak pentadbir O4: Pusat Akses sekolah beroperasi CABARAN/ANCAMAN (T) T1: Ibu bapa kurang kesedaran tentang kepentingan pelajaran anak-anak T2: Pelajar tepengaruh dengan gejala sosial dan pengaruh rakan sebaya. W2: Sebilangan pelajar kurang memahami konsep matematik yang betul W3: Terdapat pelajar yang ponteng kelas dan tidak menyiapkan kerja rumah W4: Pelajar kurang membuat ulangkaji dan lebih mengharapkan guru. S2: Kemudahan ICT dan courseware yang lengkap. T3: Program adhoc daripada JPN T4 : Ada pusat kafe siber dan pusat permainan video T5 : Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah S1+S2+S3+S7+03 Meningkatkan kualiti pencapaian peperiksaan PMR dan SPM S1+S3+S5+O1+O2+O3+O4 Mengelola program persediaan untuk pelajar menghadapi peperiksaan W1+W2+O1+O3 Menambahkan minat dan kemahiran pelajar dalam bidang matematik S1+S3+S7 +T1+ T3 +T5 Meningkatkan peratus lulus peperiksaan PMR dan SPM 91 . S3: Sebilangan pelajar yang berpotensi dan cemerlang dalam mata pelajaran matematik S4: Terdapat bilik PPSMI yang dilengkapi dengan kemudahan alat bantu mengajar dan buku kerja yang mencukupi.

PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA MATEMATIK Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan • Pemantapan minda Fakta yang menyokong strategi ini • Guru panitia yang berpengalaman dan komited • Guru memberi kerjasama sepenuhnya • Guru panitia yang berpengalaman dan komited • Guru memberi kerjasama sepenuhnya • Guru pemeriksa kertas • Pelajar kurang kemahiran memilih atau menjawab soalan yang membantu mendapat markah • Pelajar kurang motivasi • Guru memberi kerjasama sepenuhnya • Mempunyai sumber kewangan PCG. peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti • Kekangan masa • Bebanan tugas panitia terlalu banyak • Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan • Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pendorong untuk memilih strategi • Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong • • Kualiti keputusan peperiksaan PMR bagi Matematik masih kurang memuaskan • Kualiti keputusan peperiksaan SPM bagi matematik dan matematik tambahan kurang memuaskan Meningkatkan kualiti pencapaian peperiksaan PMR dan SPM • Pelajar kurang kerjasama • Meningkatkan peratus lulus peperiksaan PMR dan SPM • Program Intervensi • Kelas tambahan • • Pelajar kurang kerjasama • Mengelola program persediaan untuk pelajar menghadapi peperiksaan • Teknik menjawab kertas soalan • Kekangan masa • Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong • Kem Matematik • Menambahkan minat dan kemahiran pelajar dalam bidang matematik • Minggu Matematik 92 .

misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 4 4 4 Y 33 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 4 4 5 4 3 3 3 4 Y 30 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 3 3 4 4 3 4 3 4 Y 28 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 5 4 5 5 3 4 3 4 Y 33 93 . matlamat/isu.KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA MATEMATIK Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif.

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA MATEMATIK Strategi : Meningkatkan kualiti pencapaian peperiksaan PMR dan SPM bagi mata pelajaran matematik dan matematik tambahan Program Pemantapan minda (cemerlang) Tanggungjawab Ketua Panitia Guru mata pelajaran Tempoh Masa PMR ( 4 /8 – 30/9/08) SPM (1/9 –31/10/08) Tingkatan 1.2 dan 4 (22/9 – 24/10/08) Kos (RM) 200 Output Meningkatkan kemahiran pelajar untuk memperoleh gred A Indikator Prestasi Peratus kualiti PMR dan SPM meningkat Pelan Kontegensi 94 .

Meningkatkan keyakinan pelajar menghadapi peperiksaan Meningkatkan prestasi pelajar Indikator Prestasi Pelan Kontegensi Pelajar memahami skema permarkahan dan teknik menjawab Penceramah luar Kem Matematik Semua guru PMR (15/8 – 17/8/08) SPM (17/10 – 19/10/08) Memberi motivasi yang berguna kepada pelajar Menimbulkan minat pelajar terhadap matematik Meningkatkan prestasi pelajar dalam matematik dan matematik tambahan. 300 95 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA MATEMATIK Strategi : Mengelola program persediaan untuk pelajar menghadapi peperiksaan Program Teknik menjawab kertas PMR/SPM Tanggungjawab Pn Azhani Sidi Omar Pn. Nuraida Muhamad Tempoh Masa PMR (9/9/08) SPM (7/10/08) Kos (RM) 100 Output Meningkatkan kefahaman dan kemahiran pelajar menjawab kertas soalan.

Bidang matematik bukan satu mata pelajaran yang membebankan Indikator Prestasi Menimbulkan minat pelajar terhadap matematik Mencungkil bakat yang ada pada pelajar bagi setiap aktiviti yang dilaksanakan.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA MATEMATIK Strategi : Menambahkan minat dan kemahiran pelajar dalam bidang matematik Program Minggu Matematik Tanggungjawab Ketua Panitia Guru matematik Tempoh Masa 16/6 – 20/6/08 Kos (RM) 400 Output Pelajar dapat berfikir secara kritid dan kreatif . Meningkatkan prestasi pelajar dalam matematik dan matematik tambahan. Pelan Kontegensi 96 .

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA MATEMATIK Strategi : Meningkatkan peratus lulus peperiksaan PMR dan SPM Program Program Intervensi (sederhana dan lemah) Tanggungjawab Tempoh Masa PMR ( 4 /8 – 30/9/08) SPM (1/9 –31/10/08) Tingkatan 1.2 dan 4 (22/9 – 24/10/08) Kos (RM) 200 Output Pelajar mendapat kaedah dan teknik yang betul untuk menjawab soalan Pelajar dapat meningkatkan kemahiran Indikator Prestasi Meningkatkan peratus pelajar lulus Pelan Kontegensi 400 Kelas Tambahan Februari – September (PMR) Februari – Oktober (SPM) Prestasi peperiksaan PMR dan SPM meningkat Pelajar mendapat ilmu tambahan Meningkat peratus lulus PMR dari 78.89% ke 81.35% dan 38.58% Meningkatkan peratus lulus SPM dari 53.5% ke. 68.5% ke 73.3% bagi matematik tambahan 97 .

2 Penyediaan modul untuk pelajar Pelaksanaan: Dilaksanakan selepas sesi bersekolah mengikut jadual yang disediakan oleh pihak pentadbir Post Mortem 2. Guru mata pelajaran Ketua panitia Februari hingga Oktober 5/11/08 4. Kelas Tambahan Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan awam Februari hingga Oktober Pelajar ti ngkatan 3 dan 5 T/JAWAB Ketua Panitia Guru mata pelajaran Guru mata pelajaran 9/1 – 31/1/08 TEMPOH 8/1/08 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Perjumpaan kecil: 1.1 Taklimat 1.2 Agihan senarai tugas 1.3 Perbincangan topik Persediaan awal : 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 3. 98 .1 Mengenal pasti pelajar bagi program ini 2.

Penilaian: Soalan ujian yang seragam untuk mengesan keberkesanan program Post Mortem Guru mata pelajaran Ketua panitia 99 .4 dan 5 PROSES KERJA Mesyuarat guru: 1.1 Taklimat 1.2 Agihan senarai tugas 1.3 Menetapkan tarikh 1.5 Hal-hal lain Persediaan awal : 2.2 Penyediaan modul untuk pelajar Pelaksanaan: Dilaksanakan semasa pengajaran dan pembelajaran T/JAWAB Ketua Panitia Guru mata pelajaran TEMPOH 16/7/08 STATUS / Senarai Semak 2. 5. Guru mata pelajaran 17/7/08 – 31/7/08 PMR (4/8 – 30/9/08) SPM (1/9 – 31/10/08) Tingkatan 1.SPM(1/9 –31/10/08) Tingkatan 1.2 dan 4 (22/9 – 24/10/08) Pelajar ti ngkatan 1.1 Mengenal pasti pelajar bagi program ini 2.3.2 & 4 (22/9 – 24/10/08) Dalam tempoh program 5/11/08 3. Guru mata pelajaran 4. Pemantapan mind a Pelajar yang cemerlang terus cemerlang Meningkatkan kualiti pencapaian pelajar dalam peperiksaan awam dan peperiksaan dalaman PMR( 4 /8 – 30/9/08) .2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.4 Membincang kos 1.

3 Menetapkan tarikh 1.2 dan 4 (22/9 – 24/10/08) Dalam tempoh program 5/11/08 3. Guru mata pelajaran 17/7/08 – 31/7/08 PMR ( 4 /8 – 30/9/08) SPM (1/9 –31/10/08) Tingkatan 1.3. 100 .2 Penyediaan modul untuk pelajar Pelaksanaan: Dilaksanakan semasa pengajaran dan pembelajaran T/JAWAB Ketua Panitia Guru mata pelajaran TEMPOH 16/7/08 STATUS / Senarai Semak 2.SPM(1/9 –31/10/08) Tingkatan 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.2 dan 4 (22/9 – 24/10/08) Pelajar ti ngkatan 1.1 Mengenal pasti pelajar bagi program ini 2.2.5 Hal-hal lain Persediaan awal : 2.1 Taklimat 1. Progr am Intervensi Pelajar yang se der hana dan lemah dapat memper baiki prestasi mereka Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan awam PMR( 4 /8 – 30/9/08) . Penilaian: Soalan ujian yang seragam untuk mengesan keberkesanan program Post Mortem Guru mata pelajaran Ketua panitia 5.2 Agihan senarai tugas 1.4 dan 5 PROSES KERJA Mesyuarat guru: 1. Guru mata pelajaran 4.4 Membincang kos 1.

2 Melantik AJK 1. .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.6 Hal-hal lain Pelaksanaan: 2.3 Agihan tugas 1. Ketua panitia Guru mata pelajaran Ketua panitia Guru mata pelajaran PMR (15/9/0) SPM(14/10/08) 5/11/08 4.2 Kursus teknik menjawab peringkat SPM Penilaian: 3.1 Kursus teknik menjawab peringkat PMR 2.1 Taklimat ketua panitia 1. Azhani Sidi Omar Nuraida Muhamad 9/9/08 7/10/08 3.2 Soalan ujian yang seragam untuk mengesan keberkesanan program Post Mortem T/JAWAB Ketua Panitia Kerjasama kaunselor sekolah TEMPOH 27/8/08 STATUS / Senarai Semak 2. Teknik menjawab kertas soalan Pelajar didedahkan dengan teknik yang betul untuk menjawab soalan peperiksaan Meningkatkan kefahaman dan kemahiran pelajar menjawab soalan PMR (9/9/08) SPM (7/10/08) Pelajar ti ngkatan 3 dan 5 PROSES KERJA Mesyuarat Panitia: 1.5 Membincang kos 1.4 Menetapkan tarikh 1.1 Soal-selidik untuk mengetahui pandangan murid 3.

6 Jemputan/penceramah 1.1 Mengenal pasti pelajar bagi program ini 2.2 Membentang kertas konsep 1. K e m m at e m at i k Me ningkatkan keyakinan pelajar bagi menghadapi peperiksaa n.1 Soal-selidik untuk mengetahui pandangan murid Post Mortem T/JAWAB Ketua Panitia Kerjasama kaunselor sekolah Guru yang terlibat TEMPOH 31/7/08 STATUS / Senarai Semak 2. 17/8/08 3/9/08 . 5. 4.3 Agihan senarai tugas 1.1 Pendaftran 3.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.2 Aktiviti program mengikut jadual Penilaian: 4.2 Surat kebenaran waris 2. 1/8 – 14/8/08 Guru mata pelajaran Setiausaha panitia Ketua panitia Guru yang terlibat Ketua panitia Guru mata pelajaran Ketua panitia (15/8 – 17/8/08) 3.4 Menetapkan tarikh 1.7 Hal-hal lain Persediaan awal : 2. Memberi motivasi kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan bagi memperoleh keputusan yang cemerlang PMR (15/8 – 17/8/08) Pelajar ti ngkatan 3 PROSES KERJA Mesyuarat guru: 1.1 Taklimat 1.3 Taklimat awal kepada pelajar Pelaksanaan: 3.5 Membincang kos 1.

Kem Matematik Meningkatkan keyakinan pelajar bagi menghadapi peperiksaan. Memberi motivasi kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan bagi memperoleh keputusan yang cemerlang SPM (17/10 – 19/10/08) Pelajar ti ngkatan 5 PROSES KERJA Mesyuarat guru: 1. 17/10 – 19/10/08 19/10/08 3/9/08 .2 Membentang kertas konsep 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 4.1 Mengenal pasti pelajar bagi program ini 2.1 Taklimat 1.1 Pendaftran 3.5 Membincang kos 1.3 Agihan senarai tugas 1.2 Surat kebenaran waris 2.2 Aktiviti program mengikut jadual Penilaian: 4.7 Hal-hal lain Persediaan awal : 2. 5. Guru mata pelajaran Setiausaha panitia Ketua panitia Guru yang terlibat Ketua panitia Guru mata pelajaran Ketua panitia 25/9 – 16/10/08 3.1 Soal-selidik untuk mengetahui pandangan murid Post Mortem T/JAWAB Ketua Panitia Kerjasama kaunselor sekolah Guru yang terlibat TEMPOH 24/9/08 STATUS / Senarai Semak 2.3 Taklimat awal kepada pelajar Pelaksanaan: 3.4 Menetapkan tarikh 1.6 Jemputan/penceramah 1.

3 Menyediakan soalan dan peralatan 2. Minggu Matematik Pelajar menga nggap bidang matematik suatu bidang yang suk ar dan tahap prestasi pelajar bagi subjek ku rang m e m ua s ka n. . kesediaan dan kemahiran pelajar secara kritis dan kreatif 21/4 – 25/4/08 Semua pelajar PROSES KERJA Mesyuarat Panitia: 1.2 Melaksanakan aktiviti mengikut jadual yang Ditetapkan Post Mortem Ketua Panitia Guru mata pelajaran Ketua panitia Guru mata pelajaran T/JAWAB TEMPOH 2/4/08 Ketua Panitia Guru mata pelajaran STATUS / Senarai Semak 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.2 Menyediakan bahan untuk perasmian 2.3 Agihan tugas 1.1 Menempah bena minggu matematik 2.6 Membincang kos 1.4 Senarai aktiviti 1.2 Membentang kertas kerja 1.7 Hal-hal lain Persediaan awal: 2.1 Ucapan Pengerusi (ketua panitia) 1.1 Perasmian oleh pengetua 3.4 Membeli hadiah Pelaksanaan: 3. 3/4/08 – 18/4/08 3. Meningkatkan keyakinan .5 Menetapkan tarikh 1. 21/4 – 25/4/08 7/5/08 4.

4. NuraidaMuhamad Pn. 2 dan 4 • • • • 3..Nor Azah Mat Nor En Azmi Ismail Pn Nuraida Muhamad En. Jothinathan Pn. Kelas tambahan (mengikut jadualyang ditetapkan oleh Pentadbiran) Latih tubi bagi pelajar Tingkatan1.Azhani Sidi Omar Pn Zaiton Idris PnNuraida Muhamad Pn. Latih tubi bagi pelajar SPM dan PMR • • OBJEKTIF Meningkatkan kemahiran dan kefahaman pelajar mengikut topik yang diajar.PROGRAM 1. Melatih pelajar membuat ulangkaji semasa cuti Membantu meningkatkan prestasi pelajar yang berpotensi untuk lulus TINDAKAN Guru yang mengajar tingkatan3 dan 5 iaitu : Pn. Klinik Matematik (Mengikut masa bersesuaian dengan guru dan pelajar) • . Pendedahan kepada soalan-soalan berbentuk PMR dan SPM Meningkatkan kemahiran dan kefahaman pelajar mengikut topik yang diajar. Pendedahan kepada soalan-soalan berbentuk PMR dan SPM Meningkatkan kemahiran dan kefahaman pelajar semasa menjawab soalan. Zaiton Idris En.Azhani Sidi Omar Pn. Govindasamy a/l Anna Pappa Semua guru mata pelajaran matematik 2.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA SAINS .

KEKUATAN (STRENGT H – S) S1. S14. S10. S2. buku rujukan dan buku latihan yang mencukupi Pembantu makmal yang rajin dan komited Sistem analisa peperiksaan yang baik Pusat Akses sekolah telah beroperasi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap Pemantauan kurikulum yang berterusan . S3. S5. S11. S4. S15. S9. S8. S6. S12. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru bimbingan dan kaunseling yang komited Guru terlatih yang mencukupi Komitmen semua guru Sains tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Disiplin pelajar terkawal Sekolah satu sessi Semangat sepasukan yang tinggi Mempunyai kemudahan makmal. S13. S7.

W3. tidak hadir kelas tambahan dan Penguasaan Bahasa Inggeris guru dan pelajar masih lemah Pelajar kurang kemahiran belajar Pemantauan P&P tidak dapat dijalankan seperti yang dijadualkan Sumber kewangan tidak mencukupi Pelajar bising dan gemar berbual di dalam kelas Semangat juang pelajar untuk berjaya dalam pelajaran sangat rendah Guru mengajar dalam keadaan kelas kotor Guru kerap menghadiri kursus di luar sekolah Tiada guru yang menanda kertas PMR tidak menyiapkan kerja rumah . W8. W6. 5% pelajar tidak menguasai 3M Peratus pencapaian PMR dan SPM rendah dari segi kualiti dan kuantiti Turnover guru tinggi 60% guru kurang berpengalaman dan masih baru dalam perkhidmatan Terdapat pelajar yang ponteng kelas. W2.KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1. W12. ponteng sekolah. W9. W10. W13. W7. W4. W14. W11. W5.

T6. O2. T3. T5. O8.PELUANG (OPPORTUN ITIES – O) O1. O5. T2. O4. kesihatan Hubungan akrab dengan PIBG dan komuniti tempatan Sokongan dari PPD dan JPN Sekolah terletak berhampiran dengan kawasan pentadbiran (Pejabat Daerah. IPD. O7. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negatif anak Waris kurang prihatin dan berpendidikan rendah Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak Latarbelakang sosio ekonomi pelajar agak rendah Ibu bapa kurang melibatkan diri dengan aktiviti sekolah Mentaliti ibu bapa terhadap pendidikan masih di tahap yang rendah . bomba. Pejabat Pusat Akses Sekolah beroperasi Hubungan rapat dgn ahli politik Belia. T4. Sokongan daripada wakil rakyat setempat PIBG sentiasa membiayai dan menyokong aktiviti penting sekolah Hubungan yang rapat dengan agensi luar termasuk polis. Masjid) ANCAMAN (THREATS – T) T1. O3. O6.

Penguasaan Bahasa Inggeris guru dan pelajar masih lemah W7. Latarbelakang sosio ekonomi pelajar agak rendah T5. 60% guru kurang berpengalaman dan masih baru dalam perkhidmatan W5. S6. 5% pelajar tidak menguasai 3M W2. Semangat juang pelajar untuk berjaya dalam pelajaran sangat rendah W12. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru bimbingan dan kaunseling yang komited Guru terlatih yang mencukupi Komitmen semua guru Sains tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Disiplin pelajar terkawal Sekolah satu sessi Semangat sepasukan yang tinggi Mempunyai kemudahan makmal.ANALISIS PERSEK ITARA N UNTUK MENJANA STRATEGI KEKUATAN (S) S1. Sokongan daripada wakil rakyat setempat O2. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap S15. Sistem analisa peperiksaan yang baik S12. S2. Pusat Akses sekolah telah beroperasi S13. Peratus pencapaian PMR dan SPM rendah dari segi kualiti dan kuantiti W3. Masjid) O7. Guru mengajar dalam keadaan kelas kotor W13. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Pembantu makmal yang rajin dan komited S11. IPD. S3. bomba. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negatif anak T2. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah W6. Pemantauan kurikulum yang berterusan PELUANG (O) O1. Ibu bapa kurang melibatkan diri dengan aktiviti sekolah T6. Pusat Akses Sekolah beroperasi O8. S7. Sekolah terletak berhampiran dengan kawasan pentadbiran (Pejabat Daerah. PIBG sentiasa membiayai dan menyokong aktiviti penting sekolah O3. Sumber kewangan tidak mencukupi W10. Tiada guru yang menanda kertas PMR dan SPM CABARAN/ANCAMAN ( T) T1. S8. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak T4. Hubungan akrab dengan PIBG dan komuniti tempatan O5. Pelajar bising dan gemar berbual di dalam kelas W11. Mentaliti ibu bapa terhadap pendidikan masih di tahap yang rendah 110 . Turnover guru tinggi W4. Hubungan yang rapat dengan agensi luar termasuk polis. kesihatan O4. S9. Waris kurang prihatin dan berpendidikan rendah T3. S5. Fail panitia diurus dengan baik S14. Pejabat Belia. Guru kerap menghadiri kursus di luar sekolah W14. Sokongan dari PPD dan JPN O6. S4. Hubungan rapat dgn ahli politik KELEMAHAN (W) W1. Pelajar kurang kemahiran belajar W8. ponteng sekolah. buku rujukan dan buku latihan yang mencukupi S10. Pemantauan P&P tidak dapat dijalankan seperti yang dijadualkan W9.

Guru mengajar dalam keadaan kelas kotor 13. Semangat juang pelajar untuk berjaya dalam pelajaran sangat rendah 12. Pelajar kurang kemahiran belajar 8. PIBG sentiasa membiayai dan menyokong aktiviti penting sekolah 3. Tiada guru yang menanda kertas PMR dan SPM WO W6. Sokongan daripada wakil rakyat setempat 2. kesihatan 4. Pejabat Belia. Hubungan yang rapat dengan agensi luar termasuk polis. Turnover guru tinggi 4. Disiplin pelajar terkawal 7. IPD. 60% guru kurang berpengalaman dan masih baru dalam perkhidmatan 5. O2. Guru terlatih yang mencukupi 4. Fail panitia diurus dengan baik 14. bomba. Sumber kewangan tidak mencukupi 10. Pelajar tidak minat mata pelajaran Sains 9. Masjid) 7. Guru kerap menghadiri kursus di luar sekolah 14. Pengetua dan GPK yang berpengalaman 2. Pusat Akses Sekolah beroperasi 8. ponteng sekolah.O5 Mengadakan kursus untuk guru-guru Sains W3. Pengurusan kewangan tanpa teguran 6. Guru bimbingan dan kaunseling yang komited 3. Pusat Akses sekolah telah beroperasi 13.PENJANA STRATEGI (TOWS MATRIKS) KEKUATAN (S) 1. 5% pelajar tidak menguasai 3M 2.O1 NIE (Newspaper in english) dengan bantuan kewangan daripada wakil rakyat setempat W8 O10 Kerap menjalankan eksperimen dengan bantuan pembantu makmal untuk menarik minat pelajar dalam mata pelajaran Sains Dalaman Luaran PELUANG (O) 1. Pelajar bising dan gemar berbual di dalam kelas 11. Penguasaan Bahasa Inggeris guru dan pelajar masih lemah 7. Sistem analisa peperiksaan yang baik 12. Semangat sepasukan yang tinggi 9. Hubungan akrab dengan PIBG dan komuniti tempatan 5. Hubungan rapat dgn ahli politik CABARAN/ANCAMAN ( T) SO S4. Semua guru Sains mempunyai komitmen yang tinggi dan PIBG yang sentiasa membiayai aktiviti penting sekolah Kelas tambahan Minggu Panitia Sains ST WT 111 . Komitmen semua guru Sains tinggi 5. Pemantauan kurikulum yang berterusan KELEMAHAN (W) 1. Mempunyai kemudahan makmal yang mencukupi 10. Peratus pencapaian PMR dan SPM rendah dari segi kualiti dan kuantiti 3. Sokongan dari PPD dan JPN 6. Pembantu makmal yang rajin dan komited 11. Sekolah satu sessi 8. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah 6. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 15. Sekolah terletak berhampiran dengan kawasan pentadbiran (Pejabat Daerah.

Sistem analisa peperiksaan yang baik 12. Disiplin pelajar terkawal 7. Guru kerap menghadiri kursus di luar sekolah 14. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 15. Komitmen semua guru Sains tinggi 5. Tiada guru yang menanda kertas PMR dan SPM WO WT Dalaman Luaran PELUANG (O) CABARAN/ANCAMAN ( T) SO ST S4. Pemantauan kurikulum yang berterusan KELEMAHAN (W) 1. Guru mengajar dalam keadaan kelas kotor 13. Guru terlatih yang mencukupi 4. Semangat sepasukan yang tinggi 9. Pembantu makmal yang rajin dan komited 11. Pengurusan kewangan tanpa teguran 6. Pengetua dan GPK yang berpengalaman 2. Turnover guru tinggi 4. Peratus pencapaian PMR dan SPM rendah dari segi kualiti dan kuantiti 3.PENJANA STRATEGI (TOWS MATRIKS) KEKUATAN (S) 1.T4 Pelajar berpendapatan rendah dapat memanfaatkan pusat akses sekolah yang percuma bagi mendapatkan ilmu dan maklumat untuk meningkatkan prestasi subjek sains 112 . Mempunyai kemudahan makmal yang mencukupi 10. Pelajar tidak minat mata pelajaran Sains 9. Fail panitia diurus dengan baik 14. Penguasaan Bahasa Inggeris guru dan pelajar masih lemah 7. Sumber kewangan tidak mencukupi 10. T4 Pelajar dibenarkan meminjam buku rujukan dan buku latihan untuk membuat ulangkaji kerana tidak berkemampuan untuk membeli buku sendiri S12. Sekolah satu sessi 8.T2 Mengadakan perjumpaan dengan waris pelajar Tingkatan 3 dan 5 S9. 60% guru kurang berpengalaman dan masih baru dalam perkhidmatan 5. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Pusat Akses sekolah telah beroperasi 13. 5% pelajar tidak menguasai 3M 2. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah 6. Pelajar kurang kemahiran belajar 8. ponteng sekolah. Semangat juang pelajar untuk berjaya dalam pelajaran sangat rendah 12. Pelajar bising dan gemar berbual di dalam kelas 11. Guru bimbingan dan kaunseling yang komited 3.

3% kepada 94% 94% Indikator Prestasi Bilangan pelajar mendapat A dalam Sains PMR meningkat Peratus kelulusan Sains SPM meningkat drpd 69. Fizik.0% kepada 82% Bilangan pelajar mendapat A dalam Biologi SPM meningkat Peratus kelulusan Fizik SPM meningkat drpd 58. Fizik dan Biologi di peringkat PMR dan SPM rendah Matlamat Strategik Meningkatkan peratus lulus dan bilangan pelajar memperolehi A dalam mata pelajaran Sains.5% kepada 87% Bilangan pelajar mendapat A dalam Sains SPM meningkat Mengekalkan peratus kelulusan Kimia SPM 100% Bilangan pelajar mendapat A dalam Kimia SPM meningkat Peratus kelulusan Biologi SPM meningkat drpd 75.3% kepada 82% Bilangan pelajar mendapat A dalam Fizik SPM meningkat 14 orang 87% 3 orang 100% 5 orang 82% 4 orang 82% 3 orang 113 .ISU. Kimia dan Biologi di peringkat PMR dan SPM Sasaran (2008-2010) Peratus kelulusan Sains PMR meningkat drpd 83. Kimia. MATLAMAT. KPI DAN SASARAN Bidang Panitia Sains Isu Strategik Peratus lulus dan bilangan pelajar memperolehi A dalam mata pelajaran Sains.

3% kepada 82% Program Karnival Sains PKP Semua guru Sains Bulan Mac RM500 Pelajar berminat pada mata pelajaran Sains Meningkatkan minat pelajar terhadap mata pelajaran Sains Pertandingan Sains Pelan Kontegensi Kelas Intensif PKP Penyelaras Kelas Tambahan T3 dan 5 Semua Guru Sains RM700 Prestasi peperiksaan awam meningkat. Program Tangungjawab Tempoh masa PMR – Januari – September SPM – Januari – Oktober Kos Out Put KPI Meningkatkan peratus pencapaian Sains PMR dari 83. 114 .0% kepada 82% Meningkatkan peratus kelulusan Fizik SPM drpd 58.5% kepada 87% Mengekalkan peratus kelulusan Kimia SPM 100% Meningkatkan peratus kelulusan Biologi SPM drpd 75.3% kepada 94% Meningkatkan peratus kelulusan Sains SPM drpd 69.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Melibatkan guru-guru Sains untuk mengadakan kelas tambahan dengan dibiayai oleh PIBG atau agensi luar.

5% kepada 87% Mengekalkan peratus kelulusan Kimia SPM 100% Meningkatkan peratus kelulusan Biologi SPM drpd 75.3% kepada 94% Meningkatkan peratus kelulusan Sains SPM drpd 69. T/JAWAB Pengetua PKP Ketua Panitia dan Penyelaras Tingkatan TEMPOH 10 Januari 2008 11 Januari 2008 14-16 Januari 2008 STATUS/ Senarai Semak 115 .PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Kelas Tambahan Terancang Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan awam Tarikh dan Tempoh Pelaksanaan Januari hingga Oktober Kumpulan Sasaran KPI Pelajar ti ngkatan 3 dan 5 Meningkatkan peratus pencapaian Sains PMR dari 83.0% kepada 82% Meningkatkan peratus kelulusan Fizik SPM drpd 58.3% kepada 82% LANGKAH PROSES KERJA 1 2 3 Perjumpaan dengan guru mata pelajaran Tingkatan 3 dan 5 Pembentukan AJK Penyediaan Jadual Kelas Tambahan.

LANGKAH PROSES KERJA 4 5 Mesyuarat AJK Kali Pertama Surat Pemberitahuan kepada waris T/JAWAB PKP PKP TEMPOH 17 Januari 2008 18 Januari 2008 PMR – 21 Januari hingga September STATUS/ Senarai Semak 6 Pelaksanaan Kelas Tambahan Semua AJK SPM– 21 Januari hingga Oktober 2008 7 8 9 10 Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal Penilaian JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Januari hingga Oktober Jun 2008 Oktober 2008 November 2008 116 .

PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Meningkatkan minat pelajar terhadap mata pelajaran Sains Tarikh dan Tempoh Pelaksanaan 24 hingga 29 Mac 2008 Kumpulan Sasaran KPI Semua pelajar SMK Jawi Meningkatkan bilangan pelajar yang berminat terhadap mata pelajaran Sains Karnival Sains Me nggalakkan pelajar menye rtai pertand ingan Sains/ Rekacipta Sains menin gkatkan minat pelajar terhadap mata pelajaran Sains LANGKAH PROSES KERJA 1 2 3 4 5 7 Perjumpaan dengan guru-guru Sains Pembentukan AJK T/JAWAB Ketua Panitia Sains Ketua Panitia Sains TEMPOH 10 Mac 2008 11 Mac 2008 18 Mac 2008 20 Mac 2008 24 hingga 29 Mac 2008 April 2008 STATUS/ Senarai Semak Penyediaan Jadual Aktiviti Karnival Sains Ketua Panitia dan Guru-guru Sains Mesyuarat AJK Kali Pertama Pelaksanaan Karnival Sains Pemantauan Ketua Panitia dan Guru-guru Sains Semua Guru Sains JK Kurikulum 117 .

LANGKAH PROSES KERJA 8 9 10 Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal Penilaian T/JAWAB JK Kurikulum JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum TEMPOH Jun 2008 Oktober 2008 November 2008 STATUS/ Senarai Semak .

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA SEJARAH .

W6: Guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus untuk mata pelajaran Sejarah. W7: Pelajar tidak menguasai teknik menjawab soalan. W2: Pelajar tidak meguasai 3M. W4: Pencapaian markah dalam mata pelajaran Sejarah tidak memuaskan. W3: Guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi di luar sekolah. S4: Sekolah satu sesi. 120 . S7: Pemantauan kurikulum yang berterusaan. S6: Kerjasama ahli panitia sejarah yang erat. W5: Hanya 2 orang guru opsyen Sejarah. S2: Kemudahan alatan bantuan mengajar yang mencukupi S3: Terdapat seorang guru pemeriksa kertas SPM Sejarah.KEKUATAN ( STRENGHT ) S1: Guru menunjukkan semangat yang tinggi. S5: Peruntukan kewangan yang mencukupi. KELEMAHAN ( WEAKNESS ) W1: Pelajar kurang berminat dan kurang membuat latihan dengan bersungguh-sungguh.

O2: Lokasi sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam. O5: Huungan yang baik dengan masyarakat tempatan. T2: Tiada persaingan pembelajaran di kalangan pelajar walaupun terdapat pelajar yang mempunyai tahap pemahaman yang baik. 121 . T6: Latar bekalang sosio ekonomi pelajar yang agak rendah. O6: Sokongan daripada PPD.PELUANG ( OPPORTUN ITIES ) O1: Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. O4: Sokongan kuat daripada PIBG. T3: Pelajar menganggap remeh terhadap mata pelajaran Sejarah. O3: kerjasama erat dengan polis. ANCAMAN ( THREATS ) T1: Ibu bapa kurang memberikan komitmen di rumah dan terhadap sekolah. T4: Masalah disiplin pelajar yang mengganggu semasa proses pengajaran dan pembelajaran T5: Pelajar bekerja selepas sekolah.

T3: Pelajar menganggap remeh terhadap mata pelajaran Sejarah. T4: Masalah disiplin pelajar yang mengganggu semasa proses pengajaran dan pembelajaran T5: Pelajar bekerja selepas sekolah. S7: Pemantauan kurikulum yang berterusaan KELEMAHAN (W) W1: Pelajar kurang berminat dan kurang membuat latihan dengan bersungguh-sungguh. W2: Pelajar tidak meguasai 3M. O5: Huungan yang baik dengan masyarakat tempatan. O3: kerjasama erat dengan polis. O4: Sokongan kuat daripada PIBG. 122 . S2: Kemudahan alatan bantuan mengajar yang mencukupi S3: Terdapat seorang guru pemeriksa kertas SPM Sejarah. W3: Guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi di luar sekolah. W6: Guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus untuk mata pelajaran Sejarah. T6: Latar bekalang sosio ekonomi pelajar yang agak rendah PELUANG (O) O1: Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. W7: Pelajar tidak menguasai teknik menjawab soalan. W4: Pencapaian markah dalam mata pelajaran sejarah tidak memuaskan. S5: Peruntukan kewangan yang mencukupi. W5: Hanya 2 orang guru opsyen sejarah. S4: Sekolah satu sesi. CABARAN (T) T1: Ibubapa kurang memberikan komitmen di rumah dan terhadap sekolah.ANALISIS PERSEK ITARAN : PANITIA SEJARAH KEKUATAN (S) S1: Guru menunjukkan semangat yang tinggi. S6: Kerjasama ahli panitia sejarah yang erat. O2: Lokasi sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam. O6: Sokongan daripada PPD. T2: Tiada persaingan pembelajaran di kalangan pelajar walaupun terdapat pelajar yang mempunyai tahap pemahaman yang baik.

W2: Pelajar tidak meguasai 3M. S2: Kemudahan alatan bantuan mengajar yang mencukupi S3: Terdapat seorang guru pemeriksa kertas SPM Sejarah. S5: Peruntukan kewangan yang mencukupi. O6: Sokongan daripada PPD. S7: Pemantauan kurikulum yang berterusaan Kelemahan W1: Pelajar kurang berminat dan kurang membuat latihan dengan bersungguh-sungguh. T2: Tiada persaingan pembelajaran di kalangan pelajar walaupun terdapat pelajar yang mempunyai tahap pemahaman yang baik. W5: Hanya 2 orang guru opsyen sejarah. O3: kerjasama erat dengan polis. W7: Pelajar tidak menguasai teknik menjawab soalan. O2: Lokasi sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam. S4: Sekolah satu sesi. W3: Guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi di luar sekolah. W6: Guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus untuk mata pelajaran Sejarah. T3: Pelajar menganggap remeh terhadap mata pelajaran Sejarah. S6: Kerjasama ahli panitia sejarah yang erat. W1+ W4+ W6+ 01+O4 Program Teknik Menjawab Soalan LUARAN Peluang O1: Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. O4: Sokongan kuat daripada PIBG. T4: Masalah disiplin pelajar yang mengganggu semasa proses pengajaran dan pembelajaran T5: Pelajar bekerja selepas sekolah.TOWS MATRIK PELAN STRATEGI PANITIA SEJARAH 2008 Kekuatan DALAMAN S1: Guru menunjukkan semangat yang tinggi. W4: Pencapaian markah dalam mata pelajaran sejarah tidak memuaskan. S1 + S5+ O1 + O3 + O5 +O6 Program Sambutan Bulan Kemerdekaan 2008 S1 + S2 + O2 Slot Isu Sejarah S1+S2+S3+S4+ S5+T2+T3 Program Kecemerlangan W1+W2+W4+T1+T2+T4 Program “Short and Simple” 123 . Cabaran T1: Ibu bapa kurang memberikan komitmen di rumah dan terhadap sekolah. T6: Latar bekalang sosio ekonomi pelajar yang agak rendah. O5: Hubungan yang baik dengan masyarakat tempatan.

4. 2.PEMBINAAN PELAN TAKTIKAL (AKADEMIK) Isu Strategik Pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Sejarah kurang memuaskan Memupuk minat pelajar terhadap Sejarah dan meningkatkan kelulusan mata pelajaran Sejarah dari setahun ke setahun Pelajar menguasai 60% kandungan isi pengajaran Sejarah Bagi PMR 65% pelajar lulus Bagi SPM 70% pelajar lulus 1. 3. Slot Isu Sejarah Program Teknik Menjawab Soalan Program Kecemerlangan Program Short and Simple Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi Strategi 124 .

0 45.1 ke 93. KPI DAN SASARAN PANITIA SEJARAH 2008 Isu Strategik Keputusan peperiksaan Sejarah PMR dan SPM kurang memuaskan Matlamat Strategik Meningkatkan pencapaian prestasi Sejarah dalam PMR dan SPM dari segi kuantiti dan kualiti Indikator Strategik % kelulusan PMR meningkat daripada 91.17 ke 40.0 50.1 2008 93 2009 95 2010 97 2011 99 2012 100 18 22 25 28 31 34 34. Pelajar yang mendapat A dan B dalam PMR % kelulusan SPM meningkat daripada 34.0 55.0 Pelajar yang mendapat A1-B4 dalam SPM 2007 TOV 91.17 40.0 60.0 18 22 26 30 34 38 125 . MATLAMAT.ISU.

65% pelajar lulus PMR 70% pelajar lulus SPM 5.Gred B : 26 orang Pencapaian pelajar terpilih bagi SPM: Gred A1. Tingkatan 1-3: 40% daripada pelajar tersebut lulus. MPV. Liew (PMR) 2. Tingkatan4 -5: 30% daripada pelajar tersebut lulus Pencapaian pelajar terpilih bagi PMR: Gred A . Nooraziah (SPM) PMR – Jun SPM . 2.Julai PCG (RM 150) Menjemput guru berpengelaman dari sekolah lain 126 .B4: 18 orang Pelajar mengetahui dan menguasai teknik menjawab soalan. Pn. Program Kecermelangan Semua guru mata pelajaran Sejarah SPM-Julai PMR-Ogos PCG (RM300) Pengkhususan topik mengikut guru dan topik. 4. Guru Sejarah 2.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Bil 1. Pn. Program Teknik Menjawab Soalan 1. Program “Short and Simple” - PMR ( fokus sukatan tingkatan 3) SPM (fokus topik terpilih sahaja) 3. Sambutan Bulan Kemerdekaan 2008 Semua guru mata pelajaran Sejarah 16 Ogos – 16 September 2008 PCG (RM 600) Memupuk semangat patriotisma dan penglibatann 70% pelajar dalam aktiviti yang dijalankan Mengubah aktiviti mengikut kesesuaian dan keperluan Pelan Kontigensi Maklumat daripada guru. Kukum. pelajar bertugas Guru mata pelajaran bagi kelas Kustem. Program Slot Isu Sejarah Tanggungjawab 1. Tempoh March September Januari Oktober Kos PCG (RM 100) Indikator Prestasi Pelajar komited terhadap tanggungjawab yang diberikan.

Mesyuarat 1. 1.3 Tujuan pelaksanaan Program Slot isu Sejarah dijalankan kepada kelas Kuim. Menyediakan isu 2. Pertengahan Bulan Februari Slot Isu Sejarah Me ndedahkan isu sejarah yang terkandun g dalam sukatan kepada pelajar Memupuk minat pelajar terhadap Sejarah dan meningkatkan penca paian pelajar dalam peperiksaan awam March . Kuittho. Kuittho. Guru mata pelajaran bagi kelas Kuim.1 Ucapan Pengerusi (Ketua Panitia Sejarah) 1.PELAN OPERASI Nama projek Rasional Objektif Tarikh dan tempoh pelaksanaan Kumpulan sasaran KPI Langkah 1 Proses Kerja 1. 2. mencetus rasa ingin tahu pelajar terhadap isu-isu yang penting dan menarik dalam silibus tingkatan masaing-masing.2 Taklimat pelaksanaan 1.4 Hal-hal lain. USM dan UKM. USM dan UKM diperjelaskan iaitu untuk menarik minat. 2 2.2 Guru mata pelajaran menyerahkan satu salinan tajuk isu untuk dimasukkan ke dalam fail panitia.1 Guru menyediakan isu-isu yang menarik untuk menjalankan slot isu Sejarah ini berdasarkan bahan utama di dalam buku teks.September Pelajar ti ngkatan 3.3 Tajuk isu ditampalkan di dalam kelas UIA. 2. 4 dan 5 Meningkatkan peratus pencapaian PMR dari Meningkatkan peratus pencapaian PMR dari Tanggungjawab Ketua Panitia Sejarah Tempoh Awal Februari status 127 .

3 Guru membuat ulasan setelah selesai aktiviti perbincangan setiap isu yang dikemukakan.2 Perbincangan diadakan bagi mengukuhkan penguasaan maklumat pelajar berdasarkan isu yang diperbincangkan. Pembentangan Pelajar 4.1 Perbincangan diadakan dalam Panitia terhadap keberkesanan program ini. Pelajar yang bertugas membuat pembentangan isu Sejarah. Tanggungjawab Tempoh status 3 3. 4. Post mortem 5.2 Pelajar diminta memilih tajuk yang telah disediakan oleh guru dan membuat catatan di dalam ruangan yang telah disediakan. 4.1 Setiap orang pelajar akan membentang isu Sejarah yang terpilih dalam tempoh masa yang telah ditetapkan seorang seminggu.3 Pelajar diingati supaya mencari maklumat tambahan bagi memurnikan lagi pembentangan apabila tiba giliran masing-masing. Semua palajar di dalam kelas berkenaan Awal bulan March 4 4.Langkah Proses Kerja UTM.4 Masa yang diperuntukkan kepada pelajar antara 5 – 10 minit sahaja dan hanya satu satu pembentangan seminggu. 3. Ketua Panitia Sejarah dan guruguru Sejarah Bulan Oktober 128 . USM dan UKM. 3. 3. Taklimat kepada pelajar 3. Guru mata pelajaran Sejarah Pertengahan March September 5 5.1 Guru Sejarah memberikan taklimat kepada semua pelajar di dalam kelas terlibat untuk mengenali peranan mereka secara langsung di dalam program ini.

1 Pelajar di kelas berkenaan dijelaskan bentuk pengajaran yang akan digunakan oleh guru yang terlibat. 2. 3. Ia bertujuan supaya pelajar mendapat gambaran awal serta dapat mengikuti kelas dengan baik. Mesyuarat 1.2 Taklimat pelaksanaan 1.3 Mengenalpasti kelas iaitu Kustem Kukum.1 Program ini ditetapkan di dalam Bulan Januari hingga Bulan Oktober Guru mata pelajaran Sejarah di kelas-kelas berkenaan Bulan Januari Ketua Panitia Sejarah Guru mata pelajaran Sejarah kelas berkenaan Bulan Januari Progr am “ Short And Simple” Me mbantu pelajar yang agak lembap untuk menguasai pelajaran Sejarah Me ningkatkan per atusan kelulusan pelajar dalam peperiksaa n awam Ja nu ari .4 Hal-hal lain.PELAN OPERASI Nama projek Rasional Objektif Tarikh dan tempoh pelaksanaan Kumpulan sasaran KPI Langkah 1. 3.1 Ucapan Pengerusi (Ketua Panitia) 1. UPM dan MPV. Taklimat Kepada Pelajar 2.Oktober Pelajar ti ngkatan 3 dan tingkatan 5 Me ningkatkan per atus penca paian PMR Proses Kerja Tanggungjawab Tempoh Status 129 . 2. 1. 2.2 Bentuk pengajaran guru juga diterangkan. Pelaksanaan Program Short n Simple Guru mata pelajaran Sejarah 3. 1.

3.2 Bentuk P&P akan ubahsuai sekiranya ia tidak menunjukkan peningkatan tetapi masih lagi berdasarkan lakaran dan peta minda. 4.5 Guru turut akan mengambil masa awal Kelas selama 5 -10 minit untuk meminta pelajar mengulang apa yang telah dipelajari semasa kelas sebelumnya dalam bentuk hafalan atau tulisan mengikut kemampuan pelajar. Pemantauan Program Short n Simple 4. 3. 3.3 Matlamatnya bagi pelajar menegah bawah.2 Pengajaran lebih berpusat kepada tahap kemampuan pelajar. mereka dapat mengagak jawapan objektif yang sesuai dan bagi pelajar menengah atas. 4.4 Guru akan seringkali meminta pelajar mengulangi apa yang telah diajar berdasarkan lakaran dan peta minda tersebut untuk menguji penguasaan pelajar terutama sewaktu akhir proses P&P. Guru mata pelajaran Sejarah Setiap kali selepas ujian dan peperiksaan 130 . sekurang-kurangnya mereka dapat menulis secara ringkas dan bagi soalan struktur dan esei di dalam soalan.1 Pencapaian pelajar di dalam ujian dan peperiksaan akan dipantau untuk melihat prestasi pelajar.3 Penggunaan lakaran dan peta minda digunakan 90% di dalam kelas dan pelajar diminta membuat hafalan.pengajaran dan pembelajaran di dalam empat kelas berkenaan. 4. 4. 3.

2 Pencapaian akan dinilai berdasarkan matlamat program iaitu memastikan pelajar menguasai sekurang-kurangnya 50% daripada kandungan pengajaran guru.1 Post Mortem akan diadakan oleh ketua panitia dan ahli untuk melihat keberkesanan program ini. 5. 5.5. - Ketua Panitia Sejarah Semua guru mata pelajaran Sejarah Selepas Keputusan Peperiksaan diumumkan 131 . Post Mortem 5.

1.3 Cadangan agihan tugas. 1.Ketua Panitia Sejarah .5 Guru dimaklumkan bahawa sambutan ini akan diadakan bermula 16 Ogos hingga 16 September 2008.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh ketua panitia. aktiviti yang bakal dijalankan. 1.PELAN OPERASI Nama projek Rasional Objektif Tarikh dan tempoh pelaksanaan Kumpulan sasaran KPI Sambu tan Bulan Kemerdekaa n Menyediakan suasana bulan kemer dekaan untuk pelajar menyambu t hari kebangsaa n dalam kesyuku ran Memupuk semangat patrioti k pelajar 16 Ogos – 16 September 2008 Semua Pelajar Pelajar berusaha meningkatkan penca paian diri dan bersy uk ur dengan keadaan sedia ada Langkah 1.6 Menyemaikan semangat patriotik di kalangan pelajar. perbelanjaan.4 Perincian tugas diserahkan kepada semua guru yang terlibat. para jemputan khas untuk menjayakan program. 1.7 Hal-hal lain. 132 .1 Ucapan Pengerusi(Ketua Panitia Sejarah) 1. Mesyuarat Proses Kerja Tanggungjawab . 1. 1.Semua guru mata pelajaran Sejarah Tempoh Awal Bulan Julai Status 1.

1.16 133 . Komathi 2.2 Teks-teks ucapan untuk sambutan hari perasmian. 3. Liew Cheah Yinn 2. 2.2. Komathi/ Pn.Cik Nor Azah Mat Nor 2.1. Sambutan Program Bulan Kemerdekaan 2008 Semua guru mata pelajaran Sejarah 16 Ogos. 2. Latihan untuk Persembahan 3.4 Pertandingan Nyanyian Lagu Patrioktik – Pn.1 Setiap guru diminta untuk membuat persiapan awal bagi aktiviti sebelum program sebenar diadakan berdasarkan agihan tugas yang telah diberikan sperti berikut: 2.1. Nooraziah Ahmad 2.3 Kuiz Spontan Sejarah – Pn. sambutan hari kemuncak dan acara penutupan bulan kemerdekaan.1.1.9 Perarakan Semua guru mata pelajaran Sejarah Pertengahan Bulan Julai 3. Liew Cheah Yinn 2.1.6 Pertandingan menulis esei/ Mencipta sajak. Semua guru mata pelajaran Sejarah Awal bulan Ogos 4. hari kemuncak dan hari penutup turut disediakan.1 Melukis Potret Tokoh/ Suasana KmerdekaanPn. Persiapan Awal Aktiviti Sempena Program Sambutan Bulan kemerdekaan 2.2 Deklamasi Sajak Patriotik.1 Guru akan memilih pelajar-pelajar tertentu dan mengadakan latihan untuk persembahan pada majlis sambutan kelak iaitu pada hari perasmian. 4.1.5 Kuiz Bertulis tentang Tokoh Kemerdekaan – Pn.7 Pengucapan awam 2.8 Penghasilan Buku Skrap 2.1.1.

Post Mortem 5. 5.2 Pandangan ahli-ahli panitia dibincangkan untuk memantaukan lagi program tahunan ini pada masa yang akan datang. 4.4 Penyampaian hadiah dibuat sewaktu majlis penutupan diadakan. 5.Guru mata pelajaran Sejarah September 2008 Akhir bulan September 134 . . sambutan hari kemuncak(30 ogas) dan sambutan hari penutupan (16 september).Ketua Panitia Sejarah .3 Nyanyian lagu kemerdekaan diperdengarkan setiap pagi sebelum waktu perhimpunan sepanjang bulan kemerdekaan 4. 5.1 Ketua Panitia mengadakan Post Mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.4. 4.1 Aktiviti dijalankan seperti yang dirancangkan pada tiga peringkat sambutan tersebut iaitu sambutan hari perasmian (16 Ogos).2 Tokoh kemerdekaan turut dijemput untuk memberikan ceramah berkaitan kemerdekaan.

Ketua Panitia Sejarah . 2.Semua guru mata pelajaran sejarah Pertengahan Bulan April .4 Hal-hal lain. 3.Ketua Panitia Sejarah .Semua guru mata pelajaran sejarah Tempoh Bulan March. Menyediakan senarai nama calon pelajar bagi Program Kecemerlangan 2.1 Ucapan Pengerusi(ketua panitia Sejarah) 1.1 Bagi PMR. 3. UP1.mulai Julai dan SPM -mulai Ogos Pelajar ti ngkatan 3 dan tingkatan 5 Meningkatkan peratus pencapaian PMR. 26 orang dipilih dan bagi SPM 18 pelajar dipilih.PELAN OPERASI Nama projek Rasional Objektif Tarikh dan tempoh pelaksanaan Kumpulan sasaran KPI Progr am Kecemerlangan Me motivasikan pelajar terpilih untuk memperoleh kepu tusan yang lebih baik Me ningkatkan teknik penca paian pelajar dalam peperiksaa n awam PMR .2 Nama pelajar-pelajar akan ditampal di papan kenyataan kelas masing-masing. Taklimat Program Kecemerlangan .3 Menganalisis keputusan akhir tahun debelumnya.2 Taklimat 1.Ketua Panitia Sejarah Awal Bulan Mei 135 . 2. 1. Langkah 1. UP2 tahun 2007 bagi setiap pelajar tingkatan 3 dan 5 untuk memilih calon pelajar bagi Program Kecemerlangan. 1. Mesyuarat Proses Kerja Tanggungjawab . 2.Awal April Status 1. Meningkatkan peratus pencapaian SPM.

4.1 Setiap guru akan mengadakan perjumpaan dengan pelajar di bawah seliaan masing-masing sekurang-kurangnya 2 minggu sekali. 4.2 Guru yang terlibat ialah 3 orang bagi PMR dan 2 orang bagi SPM. Pemantauan pada setiap keputusan ujian dan peperiksaan 5. 4. 3.1 Guru pembimbing akan memantau pencapaian pelajar masing-masing setiap kali selepas Semua guru mata pelajaran Sejarah PMR ( Selepas PPTBulan Julai) SPM ( Selepas PPTAwal Ogas) PMR ( Bulan September) SPM (Awal Ogas) 136 .3 Setiap guru akan bettanggungjawab membimbing 8 orang pelajar di bawah seliaan masing-masing.3 Guru akan menyediakan bahan yang diselaraskan oleh Ketua Panitia Sejarah dan setiap pelajar akan diminta menyiapkan setiap tugasan dalam tempoh yang ditentukan.3.1 Satu taklimat tentang program dan matlamat . 5.4 Sesi perbincangan setiap tugasan akan diadakan sama ada kepada semua pelajar serentak dalam satu tempoh masa atau pertemuan secara individu terpulang kepada guru dan keadaan semasa.Semua guru mata pelajaran Sejarah program ini akan diperjelaskan kepada semua pelajar yang terlibat.4 Pelajar dimaklumkan bahawa progran ini bermula sebaik sahaja berakhirnya Peperiksaan Pertengahan Tahun 2008 4. 3.2 Guru bertanggungjawab memberi motivasi atau apa-apa kaedah lain untuk menaikkan semangat pelajar untuk memperoleh keputusan yang baik bagi mata pelajaran Sejarah. 5.5 Guru akan membuat ulasan dan penambahbaikan terhahap tugasan dan pengetahuan sedia ada pelajar. 3. 4. 4. Pelaksanaan Program Kecemerlangan Semua guru mata pelajaran Sejarah 4.

3 Guru akan menumpukan perhatian kepada pelajar yang dirasakan masih terdapat kekurangan ataupun yang masih berpeluang mempertingkatkan pencapaian dalam mata pelajaran Sejarah. Ketua Panitia Sejarah Guru mata pelajaran Sejarah Selepas keputusan peperiksaan diumumkan 137 .1 Post Mordem akan diadakan oleh Ketua Panitia bersama semua ahli untuk melihat kejayaan program dan penambahbaikkan yang diperlukan bagi perancanagn program tahun berikutnya. 6.2 Bagi SPM pemantauan akan dibuat dari semasa ke semasa berdasarkan stiap tugasan yang diberikan oleh guru. 5. Post Mortem 6. 5.peperiksaan atau ujian yang diadakan bagi PMR. 6.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA GEOGRAFI 138 .

Peruntukan kewangan yang mencukupi S4 . S9 .KEKUATAN (STRE HGTH – S) S1 .Pengetua dan GPK yang berpengalaman.Sistem analisa peperiksaan yang baik. 139 . S8 .Guru Bimbingan dan Kaunseling yang komitmen S3 .Sekolah satu sesi. S10 . kelas tambahan boleh diadakan pada waktu petang.Pusat Akses sekolah telah beroperasi.Kemudahan bahan bantu mengajar di sekolah S6 .Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap.Fail panitia diurus dengan baik. S11 .Panitia mempunyai banyak buku latihan topikal. S7 . S5 .Guru-guru menunjukkan semangat yang tinggi. S2 .

140 .Guru-guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi yang lain. W7 . W5 . W3 . W4 .50% pelajar tidak hadir kelas tambahan. W2 .Turnover guru tinggi. W8 . ponteng kelas dan tidak menyiapkan kerja rumah.Pelajar kurang berminat.Pelajar tidak menguasai teknik menjawab soalan.Guru-guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus.5% pelajar tidak menguasai 3M.Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah ( P & P terjejas ) W6 .KELEMAHAN ( WEAKNESS – W ) W1 .

IPD dan masjid) O7 . T4 . O4 . 141 . T6 .Kurang guru opsyen Geografi.Masalah disiplin yang mengganggu Pengajaran dan pembelajaran. O8.Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Pejabat Belia.Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. .Tiada persaingan di antara pelajar. T7 .Pengetua sekolah-sekolah Kelompok M7 yang aktif.Mempunyai kemudahan pusat sumber di sekolah.Sekolah berhampiran dengan PKG O6 .Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negatif anak.Majlis Penolong Kanan Pentadbiran yang ditubuhkan di peringkat PPD Selatan. T2 .Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah.PELUANG ( OPPORTUN ITIES – O ) O1 . ANCAMAN ( THREATS – T) T1 . T5 . O3 .Guru-guru kurang pengalaman dalam pengajaran mata pelajaran Geografi.Pelajar kurang mengambil berat tentang pelajaran.Sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam O5 .Sokongan daripada PIBG dan waris. O2 . T3 .

Guru-guru menunjukkan semangat yang tinggi. 2. Guru-guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi yang lain. Sekolah satu sesi. 8. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negatif anak. Pejabat Belia. 11. Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. Mempunyai kemudahan pusat sumber di sekolah. Pelajar tidak menguasai teknik menjawab soalan. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap. 4. Sokongan daripada PIBG dan waris. 50% pelajar tidak hadir kelas tambahan. 8. Pelajar kurang berminat.ANALISIS PERSEK ITARA N UNTUK MENJANA PELAN STRATEG IK PANITIA GEOGRAFI 2008 Kekuatan ( S ) 1. Peluang ( O) 1. 6. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. Pelajar kurang mengambil berat tentang pelajaran. 5. 5. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 7. ponteng kelas dan tidak menyiapkan kerja rumah. Guru-guru kurang pengalaman dalam pengajaran mata pelajaran Geografi. 8. Majlis Penolong Kanan Pentadbiran yang ditubuhkan di peringkat PPD Selatan. Kelemahan (W) 1. 10. 2. Guru Bimbingan dan Kaunseling yang komitmen 3. 5. 7. Kemudahan bahan bantu mengajar di sekolah 6. 2. 3. 6. Kurang guru opsyen Geografi. kelas tambahan boleh diadakan pada waktu petang. Pengetua dan GPK yang berpengalaman. 3. Fail panitia diurus dengan baik. 4. Cabaran ( T) 1. Sistem analisa peperiksaan yang baik. 7. Masalah disiplin yang mengganggu Pengajaran dan pembelajaran. Panitia mempunyai banyak buku latihan topikal. IPD dan masjid) 7. Sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam Sekolah berhampiran dengan PKG Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Guru-guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus. 5. Turnover guru tinggi. 4. 3. Tiada persaingan di antara pelajar. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah ( P & P terjejas ) 6. 9. 2. Pusat Akses sekolah telah beroperasi. 142 . Peruntukan kewangan yang mencukupi 4. Pengetua sekolah-sekolah Kelompok M7 yang aktif.

O5:Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran. Cabaran(T) T1:Pelajar kurang mengambil berat tentang pelajaran T2: Tiada persaingan di antara pelajar T3: Kurang guru Opsyen Geografi. S6: Pusat Akses sekolah telah beroperasi. S2: Peruntukan kewangan yang mencukupi S3: Panitia mempunyai banyak buku latihan topikal. O2: Sokongan daripada PIBG dan waris O3: Mempunyai kemudahan pusat sumber dan pusat akses di sekolah. T4: Guru-guru kurang pengalaman dalam pengajaran mata pelajaran Geografi. W5: Guru-guru banyak terlibat program luar dan tugasan rasmi yang lain.. W4: Guru-guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus. W6: Turnover guru tinggi.PANITIA GEOGRAFI TOW MATRIKS Kekuatan (S) Dalaman S1: Sekolah satu sesi. 50% tidak hadir kelas tambahan. T6: Pengaruh perubahan persekitaran yang drastik. Program Cuba Jaya S1+S3+W1+W2+T1+T5 W1: Pelajar tidak menguasai 3M W2: Pelajar kurang berminat. O4:Sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam dan PKG. S1+S2+S3+S4+S5+S6+O1+O2+T1+T2+W1 Program Celik Peta dan Rentas …………………………………………………………. W3: Pelajar tidak menguasai teknik menjawab soalan. S7: Guru bimbingan dan kaunseling yang berkomitmen tinggi. kelas tambahan boleh diadakan pada waktu petang. S4: Kemudahan bahan bantu mengajar di sekolah S5:Guru-guru menunjukkan semangat yang tinggi. T5: Masalah disiplin yang mengganggu P&P. S2+S4+S5+S7+O1+O4+O5 Minggu Alam Sekitar Geografi Program Puncak Jaya S1+S2+S3+S4+S5+T3+T4+T6 Program Teknik Menjawab Soalan SPM O1+O4+S5+W1+W3 143 . Kelemahan (W) Luaran Peluang(O) O1: Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah.

00 2010 96.00 2012 100 2. 100% pelajar lulus dalam SPM. Dapat meningkatkan kualiti dan kuantiti pencapaian pelajar dalam PMR dan SPM.95 2008 94. Pelajar mula memainkan peranan mereka bermula dari kawasan rumah dan sekolah. MATLAMAT. 100 100 100 100 100 100 2. Pelajar kurang berasa tanggungjawab atas kemampanan alam sekitar. Indikator Prestasi 1.00 2011 97. OBJEKTIF. Pelajar mencintai alam sekitar dan berasa bertanggungjawab atas kemapanan alam sekitar. Pelajar-pelajar menguasai 80% daripada isi kandungan mata pelajaran Geografi. 2. 1.00 PERATUS PELAJAR YANG LULUS 2009 95.ISU STRATEG IK . 95% pelajar lulus dalam PMR. PKI DAN SASARAN ( 2008) TOV Isu Strategik 1. 2007 64. 144 . Peningkatan prestasi pencapaian dalam PMR dan SPM Objektif 1. 2. 1.Pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Geografi belum mencapai 100% dalam PMR dan SPM Matlamat trategik 1. Pelajar sedar akan peranan masingmasing untuk memelihara dan memulihara alam sekitar.

– Sep PCG Peningktan (RM355) prestasi pelajarpelajar yang terpilih. PCG (RM 100) Pelajar-pelajar dapat menjawab soalan berbentuk peta. PCG (RM 100) Peningkatan teknik menjawab soalan PMR dan SPM Pengkhususan topik 5 Program Teknik Menjawab Soalan -Ketua panitia .Pelajar mahir menjawab soalan berbentuk peta -Peningkatan prestasi pelajar terpilih PMR(GredA+B) . Kukum.Tingkatan 4 dan 5.PELAN TINDAKAN/ TAKTIKAL ( 2008 ) Strategi : Melibatkan guru-guru mata pelajaran untuk menjalankan program yang dirancang dan mengadakan kelas tambahan pada waktu petang. 145 . –Sep.-Ogos 4 Program Puncak Jaya Cik Tan Encik Azmi Feb. Bil 1 Program/Projek Minggu Alam Sekitar Geografi Tanggungjawab Semua guru mata pelajaran Geografi Tempoh 26 Mac – 30 Mac Kos Out Put Sumber PCG Pelajar-pelajar (RM200) mula memainkan peranan mereka bermula dari kawasan rumah dan sekolah.Guru matapelajaran Julai-Ogos Menjemput guru berpengalaman dari sekolah lain. pencapaian kelulusan melebihi 90% . 3 Program Celik Peta dan Rentas Feb.Mengubah aktiviti mengikut kesesuaian -PMR dan SPM( pelajar-pelajar yang sering memperolehi 40 markah ke bawah) -Semua guru mata pelajaran 2 Program Cuba Jaya Guru mata pelajaran terutama guru kelas Kustem.Peningkatan prestasi pelajar terpilih SPM (Gred A1+B4) Pelajar-pelajar tingkatan 3 dan 5 mengetahui dan menguasai teknik menjawab soalan. PCG Pelajar-pelajar (RM150) yang sering mendapat 40 markah ke bawah dapat lulus dalam peperiksaan. -Tingkatan 1-3. pencapaian kelulusan melebihi 80% -Pelajar-pelajar lebih mengenali tempat di Malaysia berdasarkan topik yang dipelajari . Indikator Prestasi -Memupuk semangat mencintai alam sekitar -Pelajar-pelajar mengetahui kepentingan memelihara dan memulihara alam sekitar. Pelan Kontigensi -Guu mata pelajaran . UKM dan MPV Semua guru mata pelajaran Geografi Feb.

0 Mesyuarat semua guru Geografi 1.3 2.1 Ucapan Pengerusi.Ketua panitia .Ketua panitia .Ketua panitia . Bahan-bahan bercetak. 2 2.Guru mata pelajaran Bulan Jun TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 3. OHP atau LCD disediakan sekiranya perlu.3 Perician tugasan diberikan kepada guru-guru untuk mengambil tindakan. Penyediaan Bilik Seminar dan siaraya oleh AJK.Semua ahli panel Awal bulan Julai .4 Hal-hal lain. 3.3 Sesi soal jawab. 1. 1.penceramah PMR ( Julai) SPM ( Ogos) 146 .4 3 Berhubung dengan penceramah mengenai dengan tarikh dan masa.0 Pelaksanaan Program 3.0 Persiapan Program Teknik Menjawab Soalan 2. 3.4 Borang maklum balas diagihkan kepada pelajar untuk meninjau .Semua ahli panel . 3.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI LANGKAH 1 : Teknik Me njawab Soalan : Penambahan pengetahuan mengenai teknik untuk menjawab soalan peperiksaaan : Me ningkatkan penguasaa n teknik menjawab soalan pelajar dalam peperiksaa n awam : Julai – Ogos : Pelajar-pelajar ti ngkatan 3 dan 5 : Pelajar tingkatan 3 dan 5 mengetahui dan menguasai teknik menjawab soalan PROSES KERJA 1. Penyediaan cenderahati kepada penceramah .2 2.2 Pelajar-pelajar diberi taklimat mengenai teknik menjawab soalan. 1.2 Taklimat mengenai tarikh dan masa pelaksanaan Program Teknik Menjawab Soalan untuk pelajar-pelajar tingkatan 3 dan 5.1 Semua Pelajar tingkatan 3 atau tingkatan 5 dikumpulkan di Bilik Seminar pada hari yang ditentukan.1 2.

4.Ketua panitia .LANGKAH PROSES KERJA keberkesanan program.2 Pelajar yang masih belum dapat menguasai teknik menjawab akan diberi bimbingan. 5.Semua ahli panel Bulan November 147 .1 Pelajar dipantau mengenai teknik mereka menjawab soalan semasa ujian dan peperiksaan. TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 4 4.0 Pemantauan 4. 5.2 Panel akan memperbaiki kelemahan yang ada dan memantapkan lagi program pada masa depan.1 Semua panel panitia akan berbincang dan mengenalpastikan keberkesanan program tersebut. . Cik Tan ( PMR) Encik Azmi (SPM) Bulan Ogos Oktober 5.0 Post Mortem 5.

1. 10 orang akan diambil untuk menyertai program ini. : Pelajar terpilih PMR ( A-B) .3 Guru mata pelajaran akan memaklumkan kepada pelajar berkenaan. 2.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI LANGKAH 1 : Program Puncak Jaya : Bimbingan dan motivasi dapat meningkatkan prestasi pelajar. 2. Cik Tan Encik Azmi Bulan Mac . 2. Pelajar ter pilih SPM ( A1-B4 ) : Peningkatan prestasi pelajar-pelajar dalam peperiksaa n awam PROSES KERJA 1.2 Bagi calon SPM.Semua ahli panel PMR (Jun – Sep.1 Ucapan Pengerusi.Guru mata pelajaran Bulan Feb.) SPM 148 .Ketua panitia .2 Taklimat mengenai pelaksanaan Program Puncak Jaya. – Sep. 0 Mesyuarat semua guru Geografi 1.0 Penyediaan senarai nama calon bagi Program Puncak Jaya. 1.1 Semua Pelajar tingkatan 3 atau tingkatan 5 yang terlibat akan diberi taklimat mengenai objektif program ini.Mac TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 3 3.4 Hal-hal lain. .1 Seramai 33 calon PMR akan diambil untuk menyertai program ini. 2 2. 1.3 Meneliti head-count dan UP1 untuk memastikan caloncalon yang boleh dibimbing untuk puncak jaya. : Peningkatan kualiti prestasi pelajar -pelajar yang ter pilih : Feb.0 Pelaksanaan Program 3.Ketua panitia .

0 Pemantauan 4. 3.6 Guru perlu memberi motivasi kepada pelajar untuk mencapai prestasi yang cemerlang.1Semua panel panitia akan berbincang dan mengenalpastikan .2 Pelajar akan terus diberi bimbingan sekiranya perlu. 4.0 Post Mortem .) SPM (Jun – Okt.Ketua panitia . 5.) 5.3 Guru akan mengadakan perjumpaan dengan pelajar sekali seminggu. Bulan November 149 . 3.) STATUS 4 4.2 Program akan bermula selepas peperiksaan pertengahan tahun.Ketua panitia 5. 3. TANGGUNGJAWAB TEMPOH (Jun – Okt.1 Guru pembimbing akan memantau pencapaian pelajar yang terlibat dari semasa ke semasa sama ada dari ujian yang diberi semasa perjumpaan atau UP2 dan peperiksaan percubaan.5 Guru akan mengadakan perbincangan dengan pelajar secara kumpulan atau individu.4 Guru akan menyediakan bahan yang sesuai untuk latihan pelajar.2 Panel akan memperbaiki kelemahan yang ada dan memantapkan lagi program pada masa depan. . 3.LANGKAH PROSES KERJA 3. 5.Semua ahli panel PMR (Jun – Sep.Semua ahli panel keberkesanan program tersebut.

2 Seramai calon 77 PMR akan diambil untuk menyertai program ini. – Sep.4 Guru akan menyediakan bahan yang sesuai untuk latihan pelajar. 9 orang akan diambil untuk menyertai program ini. 1.) SPM (Jun – Okt.Semua ahli panel PMR (Jun – Sep. 0 Mesyuarat semua guru Geografi 1.1 Semua Pelajar tingkatan 3 atau tingkatan 5 yang terlibat akan diberi taklimat mengenai objektif program ini. 3. 1.Guru mata pelajaran Bulan Feb. 3.3 Guru akan mengadakan perjumpaan dengan pelajar sekali seminggu.3 Bagi calon SPM.4 Hal-hal lain. 2 2.) 150 .2 Taklimat mengenai pelaksanaan Program CubaJaya.0 Pelaksanaan Program 3.Mac TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS . 2.3 Meneliti head-count dan UP1 untuk memastikan calon-calon yang boleh dibimbing untuk lulus dalam peperiksaan. : Pelajar yang sering galus dalam peperiksaa n : Peningkatan prestasi pelajar-pelajar dalam peperiksaa n awam PROSES KERJA 1. 2.1 Ucapan Pengerusi. Cik Tan Encik Azmi Bulan Mac -Ketua panitia . 1.2 Program akan bermula selepas peperiksaan pertengahan tahun. 2. 3 3.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI LANGKAH 1 : Program Cuba Jaya : Penambahan latih tubi menin gkatkan prestasi pelajar : Peningkatan per atus kelulusan pelajar-pelajar dalam peperiksaan awam : Feb.5 Guru akan mengadakan perbincangan dengan pelajar secara kumpulan atau individu. 3. 3.4 Guru mata pelajaran akan memaklumkan kepada pelajar berkenaan.Ketua panitia .1 Penyediaan senarai nama calon bagi Program Cuba Jaya.

5. 5. 4.) SPM (Jun – Okt.2 Panel akan memperbaiki kelemahan yang ada dan memantapkan lagi program pada masa depan.LANGKAH PROSES KERJA 3.0 Post Mortem .1Semua panel panitia akan berbincang dan mengenalpastikan . TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 4 3 Pemantauan .Ketua panitia .Ketua panitia 5. 5.6 Guru perlu memberi motivasi kepada pelajar untuk mencapai prestasi yang diharapkan. Bulan November 151 .) 4.Semua ahli panel keberkesanan program tersebut.1 Guru pembimbing akan memantau pencapaian pelajar yang terlibat dari semasa ke semasa sama ada dari ujian yang diberi semasa perjumpaan atau UP2 dan peperiksaan percubaan.2 Pelajar akan terus diberi bimbingan sekiranya perlu.Semua ahli panel PMR (Jun – Sep.

Guru mata pelajaran Bulan April 152 . : Semua pelajar yang mengambil mata pelajaran Geografi : Pelajar lebih mengenali tempat di Malaysia dan mahi r menjawab soalan ber bentuk peta PROSES KERJA 1.Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI LANGKAH 1 : Program Celik Peta dan Rentas PELAN OPERASI : Penambahan latih tubi menin gkatkan prestasi pelajar : Pelajar lebih mengenali tempat di Malaysia dan mahi r menjawab soalan ber bentuk peta : Feb. 1. ii) Pelajar PMR dan SPM lebih mahir menjawab soalan berbentuk peta. 1. Agihan tugasan : i) Tingkatan 1 dan 3 : Cik Tan dan guru mata pelajaran ii) Tingkatan 2: Guru-guru mata pelajaran iii) Tingkatan 4 dan 5 : En.1 Ucapan Pengerusi. -Ketua panitia . 1. – Sep.0 Penyediaan Program 2.2 Taklimat mengenai pelaksanaan Program Celik Peta dan Rentas.5 Hal-hal lain.2 Guru perlu menyediakan sekurang-kurangnya 10 peta dan 5 set soalan untuk setiap tingkatan. 0 Mesyuarat semua guru Geografi 1.3 Objektif program ini ialah:i) Pelajar lebih mengenali lokasi tempat di Malaysia mengikut sukatan pelajaran.4 Agihan tugas kepada guru-guru mata pelajaran 1.Guru mata pelajaran Bulan Mac TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 2 2. -Ketua panitia .1 Guru-guru menyediakan peta dan soalan-soalan berdasarkan sukatan dan buku teks.Azmi dan guru mata pelajaran 2.

0 Pemantauan 4.3 Guru boleh menjalankan program ini semasa P&P iaitu boleh dijalankan mengikut topik yang diajar.2 Panel akan memperbaiki kelemahan yang ada dan memantapkan lagi program pada masa depan.6 Guru perlu mencatatkan prestasi kelas masing-masing bagi latihan celik peta dan rentas.Ketua panitia . 3.1 Guru mata pelajaran akan memantau pencapaian pelajar dari semasa ke semasa. Bulan November .LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 3 3.0 Pelaksanaan Program 3. 5.Semua ahli panel Mei .Ketua panitia . .Semua ahli panel Mei – Ogos 4 4.1 Guru mata pelajaran bertanggungjawab untuk memberi taklimat kepada kelas masing-masing mengenai program ini.1Semua panel panitia akan berbincang dan mengenalpastikan .0 Post Mortem . .Ketua panitia 5.Ogos 5.Semua ahli panel keberkesanan program tersebut. 3. 5.

0 Penyediaan Minggu Alam Sekitar Geografi: -Ketua panitia 2.Guru mata pelajaran Bulan Feb.2 Cadangan aktiviti dan agihan tugasan : 2.1 Ucapan Pengerusi.2. 2.3 Objektif program ini ialah:i).1 Guru diminta membuat persiapan awal berdasarkan perincian tugas .4 Cadangan tarikh.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI : Minggu Alam Seki tar Geografi : Pend edahan mengenai kepentingan memelihara dan memul iharaan alam sekit ar adalah diperluk an : Pelajar menyedari dan mula memaink an peranan mereka bermula dari kawasan rumah dan sekolah : M ac : Semua warga SMK Jawi : 1. TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS .2 Taklimat mengenai tujuan pelaksanaan program berdasarkan kertas kerja yang disediakan oleh panitia. Pelajar mengetahui kepentingan memeli hara dan memulihara alam sekitar LANGKAH 1 PROSES KERJA 1. Pelajar mencintai alam sekitar dan berasa bertanggungjawab atas kemapanan alam sekitar. 2 2.5 Hal-hal lain. 1.Guru mata pelajaran yang telah diberi. ii) Pelajar mengetahui kepentingan memelihara dan memulihara alam sekitar 1. aktiviti yang akan dijalankan dan penceramah jemputan untuk menjayakan program ini. 1. Memupuk semangat mencintai alam sekitar 2. 1.1 Pertandingan keceriaan kelas i) Tumbuhan hidup di dalam dan luar bilik darjah) – Cik Bulan Mac -Ketua panitia . perbelajaan. agihan tugasan. 0 Mesyuarat semua guru Geografi 1.

1 Aktiviti akan dijalankan seperti yang dirancang.2 Guru yang berkenaan harus serahkan keputusan pertandingan kepada Cik Tan untuk tindakan yang seterusnya.6 Dokumentasi – guru mata pelajaran 2. 3. 2. .2. Bulan November .0 Post Mortem . 3.2.3 Guru perlu menyerahkan segala dokumen yang berkaitan kepada guru yang membuat dokumentasi.LANGKAH PROSES KERJA Tan Ii ) Pembahagian bahan buangan ke dalam tong-tong kitar semula – Cik Tan 2.2 Melukis poster mengikut tema .Semua ahli panel Bulan Mac 4 4.7 Hadiah – Cik Tan 2.Ketua panitia .0 Pelaksanaan Minggu Alam Sekitar 3.3 Penyampaian hadiah akan dijalankan semasa majlis penutup.3 Mencari harta karun dengan menggunakan kompas.1 Semua panel panitia akan berbincang dan membuat refleksi. .Ketua panitia 4.2.Semua ahli panel 4.2.Cik Tan 2.4 Latihan nyanyian akan dijalankan untuk upacara perasmian – Cik Tan TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 3 3.5 Pertandingan sajak – En.2.2 Panel akan memperbaiki kelemahan yang ada dan memantapkan lagi program pada masa depan.4 Kuiz geografi – Cik Tan dan guru mata pelajaran 2. Azmi DAN guru mata pelajaran 2.guru mata pelajaran 2.2.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN ISLAM .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi GPI berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap .

ponteng sekolah. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. 5% pelajar tidak menguasai 3M. Terdapat pelajar bekerja sambilan Pelajar tidak berusaha untuk meningkatkan prestasi diri Pelajar tidak mempunyai bahan rujukan yang terbaru dan terkini GPI kurang mengaplikasikan pedagogi bestari .KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 Pelajar lemah membina ayat yang lengkap Tahap penguasaan jawi sangat lemah Pelajar kurang memahami kehendak soalan Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah.

Masjid). IPD. . Pejabat Belia. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. Hubungan baik dengan agensi luar. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar.PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 Sokongan daripada PIBG. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video.

3 15 5.36 20 2.9% 85% 86% 87% 88% 90% 5.38 18 2. Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Islam PMR dari segi kualiti dan kuantiti Peratus lulus Pendidikan Islam PMR meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan 95. OBJEKTIF. Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Islam SPM dari segi kualiti dan kuantiti Peratus lulus Pendidikan Islam SPM meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan 84.65% 96% 97% 98% 99% 100% 2.ISU STRATEG IK.42 15 2. KPI DAN SASARAN PANITIA PENDIDIKAN ISLAM Isu Strategik: Bidang /Panitia P e di di ka n I s l am Kualiti keputusan peperiksaan SPM dan PMR Perdagangan masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan kualiti matapelajaran Pendidikan Islam.2 21 2.28 11 5.4 16 2. 1.3 10 5.4 17 5.32 24 160 .2 13 5. MATLAMAT.34 22 2.

Menanam nilainilai murni. Mencungkil potensi pelajar % bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan panitia. % latihan disiapkan 75% 78% 85% 90% 98% 100% 80% 85% 90% 95% 100% 100% Tahap pencapaian meningkat Tempat ketiga Daerah Naib Johan Daerah Johan Daerah Tempat ketiga Negeri Naib Johan Negeri Johan Negeri 161 . Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum matapelajaran kurang memuaskan Meningkatkan tahap pencapaian dan penyertaan dalam program bulan Pendidikan Islam 1. Menambahkan minat pelajar mempelajari Pendidikan Islam 4.Isu Strategik: Bidang /Panitia P e di di ka n I s l am Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 3.

ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA PENDIDIKAN ISLAM KEKUATAN (STRENGTH - S) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi GPI berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 1. 2. 3. 4. 5. KELEMAHAN (WEAKNESS - W) Pelajar lemah membina ayat yang lengkap Tahap penguasaan jawi sangat lemah Pelajar kurang memahami kehendak soalan Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Terdapat pelajar yang ponteng kelas, ponteng sekolah, tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 6. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 7. Terdapat pelajar bekerja sambilan 8. Pelajar t idak berusaha untuk meningkatkan prestasi diri 9. Pelajar tidak mempunyai bahan rujukan yang terbaru dan terkini 10. GPI kurang mengaplikasikan pedagogi bestari CABARAN / ANCAMAN (THREATS - T) 1. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. 2. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 3. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. 4. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. 5. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.

PELUANG (OPPORTUNITIES - O) 1. Sokongan daripada PIBG. 2. Hubungan baik dengan agensi luar. 3. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. 4. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah, Pejabat Belia, IPD, Masjid).

162

TOWS MATRIX : PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
KEKUATAN (S) DALAMAN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. LUARAN Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi GPI berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 1. 2. 3. 4.

KELEMAHAN (W)

Pelajar lemah membina ayat yang lengkap Tahap penguasaan jawi sangat lemah Pelajar kurang memahami kehendak soalan Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). 5. Terdapat pelajar yang ponteng kelas, ponteng sekolah, tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 6. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 7. Terdapat pelajar bekerja sambilan 8. Pelajar tidak berusaha untuk meningkatkan prestasi diri 9. Pelajar tidak mempunyai bahan rujukan yangterbaru dan terkini 10. GPI kurang mengaplikasikan pedagogi bestari W+O W1+W2+W3+W6+W8+W9+O1+O2+O3 Menambahkan minat pelajar mempelajari Pendidikan Islam W1+W2+W3++W5+W6+W7+W8+O1+O2+O3+O4 Menanam nilai-nilai murni.

1. 2. 3. 4.

PELUANG (O) Sokongan daripada PIBG. Hubungan baik dengan agensi luar. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah, Pejabat Belia, IPD, Masjid).

S+O S1+S2+S3+S4+S5+S6+S7+S9+O1+O2+O3+O4 Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Islam dari segi kualiti dan kuantiti

CABARAN/ANCAMAN (T)

S+T

W+T

1. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku S2+S3+S6+S7+S9 negativ anak. 2. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian Mencungkil potensi pelajar terhadap pembelajaran anak- anak. 3. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. 4. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. 5. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.

163

PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN ISLAM Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Kursus Dalaman untuk guru Pendidikan Islam 2. Kelas Tambahan Terancang 3. Latih tubi terancang 4. Program Skor A 5 Sure Sukses (pelajar galus) 6. Seminar dan bengkel Teknik Jawab SPM dan PMR 2. Menambahkan minat pelajar mempelajari Pendidikan Islam 3. Menanam nilai-nilai murni. 1. Bulan Pendidikan Islam 2. Program Hari kebesaran Islam (Maulidur-Rasul) 3. Kelas kemahiran AlQuran dan jawi Mempunyai sumber kewangan PCG, peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan. Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang komited GPI beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong

1. Kualiti keputusan peperiksaan SPM dan PMR Pendidikan Islam masih kurang memuaskan

1 Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Islam dari segi kualiti dan kuantiti

164

Isu Strategik

Strategi yang dicadangkan

Pelan taktikal yang dicadangkan 1. .Pertandingan MTQ peringkat sekolah

Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya

Halangan untuk melaksanakan strategi ini Kekangan masa

Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong

2. Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum matapelajaran kurang memuaskan

1. Mencungkil potensi pelajar

Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya sebilangan kecil berminat mengambil bahagian.

165

KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN ISLAM Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif, matlamat/isu, misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30

166

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi Program 1. Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Pendidikan Islam : Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Islam dari segi kualiti dan kuantiti Tanggungjawab Ketua panitia Tempoh Masa Mac Kos (RM) RM100 Output GPI menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang diajar serta semakin mahir Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya Indikator Prestasi % kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat Pelan Kontegensi Penceramah jemputan

4. Kelas Tambahan terancang

Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5

Februari Ogos

RM100

% kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat % kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat

Latih tubi

5. Latih tubi terancang

Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5

Ogos Oktober

RM60

Gerak Gempur

167

Program 6. Program Skor A

Tanggungjawab Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5

Tempoh Masa Februari September

Kos (RM) RM100

Output Pelajar mahir membina ayat Pelajar memahami kehendak soalan Pelajar mudah menggingati fakta-fakta penting Pelajar mahir membina ayat Pelajar memahami kehendak soalan Pelajar mudah menggingati fakta-fakta penting Pelajar memahami teknik jawab kertas peperiksaan SPM dan PMR yang sebanar dan terkini

Indikator Prestasi % kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat

Pelan Kontegensi Latih tubi

7. Program Sure Sukses (pelajar galus)

Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5

Februari September

RM100

% kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat

Latih tubi

8. Seminar dan bengkel Teknik Jawab SPM dan PMR

Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 dan 5

April

RM100

% kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat

Penceramah jemputan

168

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : 1. Menambahkan minat pelajar mempelajari Pendidikan Islam 2. Menanam nilai-nilai murni.

Program

Tanggungjawab

Tempoh Masa

Kos (RM)

Output

Indikator Prestasi

Pelan Kontegensi

1. Bulan Pendidikan Islam

Ketua panitia GPI

Jun

RM200

Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan Nilai-nilai murni seperti kejujuran, bekerjasama dan lain-lain dapat diterapkan

% pencapaian peperiksaan dalaman meningkat

Program ini gabungjalin dalam program pelbagai panitia berkaitan

2. Program Hari kebesaran Islam (Maulidur-Rasul)

Ketua panitia GPI

April

RM150

Nilai-nilai murni seperti kejujuran, bekerjasama dan lain-lain dapat diterapkan

Mengurangkan masalah disiplin pelajar

Penceramah jemputan

169

Program 3. Kelas kemahiran Al-Quran dan jawi

Tanggungjawab Ketua panitia GPI

Tempoh Masa Februari Ogos

Kos (RM) RM100

Output Pelajar mahir Al-Quran dan jawi

Indikator Prestasi % kualiti dan kuantiti pencapaian peperiksaan SPM dan PMR meningkat

Pelan Kontegensi Pertandingan MTQ

170

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Mencungkil potensi pelajar

Program

Tanggungjawab

Tempoh Masa

Kos (RM)

Output

Indikator Prestasi

Pelan Kontegensi

1. Pertandingan MTQ

Ketua panitia GPI

Februari

RM150

Prestasi pencapaian Kokurikulum Matapelajaran meningkat

Pencapaian meningkat dari tempat Ketiga Peringkat Daerah ke Johan Peringkat Negeri

171

PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Perdagangan Kebanyakan guru bukan opsyen tiada pengetahuan dan guru opsyen ku rang mahi r untuk mengajar mata pelajaran Perdagangan Gu ru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang di ajar serta semakin mahir dalam mempelbaga ikan teknik mengajar di samping mempelbagaikan aktiviti pelajar dalam P&P Mac Semua guru Pendidikan Islam

Objektif :

Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran :

LANGKAH 1.

PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: Ucapan pengerusi/ketua panitia Tetap tarikh & tempat Bincang kos Lantik AJK Agihan Tugas Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan Pengetua 2.2 Ucapan penyelaras 2.3 Perincian tugas 2.4 Hal-hal lain Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan

T/JAWAB Ketua panitia

TEMPOH 1 hari

STATUS / Senarai Semak

2.

Ketua Panitia

1 hari

3. 4.

Semua AJK JK Dokumentasi GPK

1 hari 1 minggu selepas program

172

2 Ucapan penyelaras 2.1 Ucapan Pengetua 2. 6. Kelas Tambahan Terancang Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM dan PMR Februari hingga Ogos Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.Ogos Februari – Ogos Jun 2008 September .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.4 Lantik AJK 1.3 Bincang kos 1.3 Perincian tugas Surat Pemberitahuan kepada waris Pelaksanaan Kelas Tambahan Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2.5 Agihan Tugas 1. 4.2 Tetap tarikh & tempat 1. Ketua Panitia 1 hari 3. 7. GKP Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum 20 Januari 2008 Februari .1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. 5.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.

3 Perincian tugas Pelaksanaan Gerak Gempur Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2.3 Bincang kos 1.2 Ucapan penyelaras 2. Latih Tubi Terancang Latih tubi soalan-soalan tahun lepas boleh meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM dan PMR Ogos hingga Oktober Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.4 Lantik AJK 1. Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum September Oktober September Oktober 30 September 31 Oktober .2 Tetap tarikh & tempat 1. Ketua Panitia 1 hari 3. 6.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2. 5.5 Agihan Tugas 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. 4.1 Ucapan Pengetua 2.

2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 5.1 Ucapan Pengetua 2.2 Ucapan penyelaras 2. 6. Semua AJK KP Pendidikan Islam JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Februari hingga September 2008 Februari hingga September 2008 September September .3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3. Program Skor A Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM dan PMR Februari hingga September Pelajar Tingkatan 3 dan 5 T/JAWAB KP Pendidikan Islam Ketua Panitia TEMPOH 18 Jan 2008 20 Mei 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2. 4.

3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian T/JAWAB KP Pendidikan Islam Ketua Panitia TEMPOH 18 Jan 2008 20 Mei 2008 STATUS / Senarai Semak 3.2 Ucapan penyelaras 2. 6.1 Ucapan Pengetua 2. 4. Semua AJK KP Pendidikan Islam JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Februari hingga September 2008 Februari hingga September 2008 September September .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : Program Sure Sukses Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM dan PMR Februari hingga September Pelajar Tingkatan 3 dan 5 LANGKAH 1. 5. 2. PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2.

3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3.2 Ucapan penyelaras 2. 6. Semua AJK KP Pendidikan Islam JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Jun Jun Jun Jun . 4. 5.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Bulan Pendidikan Islam Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan sahsiah dan pencapaian matapelajaran Pendidikan Islam di kalangan pelajar Jun Semua pelajar T/JAWAB KP Pendidikan Islam Ketua Panitia TEMPOH 25 MEI 2008 28 Mei 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan Pengetua 2. 2.

4. Program Hari kebesaran Islam (Maulidur-Rasul) Pelajar dapat memperingati hari penting dalam sejarah ketamadun an Islam Membina jati diri danmemperbaiki akhlak pelajar April Semua pelajar T/JAWAB KP Pendidikan Islam Ketua Panitia TEMPOH 28 Mac 2008 30 Mac 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2.3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3.2 Ucapan penyelaras 2.1 Ucapan Pengetua 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 2. 6. 5. Semua AJK KP Pendidikan Islam JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum April (12 RabiulAwal) April April April .

Semua GPI KP Pendidikan Islam JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum 28 Januari Februari .1 Ucapan Pengetua 1.3 Perincian tugas Pemilihan pelajar Pemantauan Kajian Program Penilaian 2. 3. 5.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 4. Kelas kemahiran Al-Quran dan jawi Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM dan PMR Februari hingga Ogos Semua pelajar T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 1.Ogos Ogos Ogos .2 Ucapan penyelaras 1.

Semua AJK KP Pendidikan Islam JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum Februari Februari Februari Februari 180 .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 4. Pertandingan MTQ Mencungkil bakat pelajar Meningkat pencapaian dari tempat Ketiga Peringkat Daerah ke Johan Peringkat Negeri Februari Semua pelajar T/JAWAB KP Pendidikan Islam Ketua Panitia TEMPOH 25 Jan 2008 28 Jan 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan Pengetua 2.3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3.2 Ucapan penyelaras 2. 2. 5. 6.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN MORAL .

. Sekolah satu sesi Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap Isi kandungan Buku teks merangkumi ciri-ciri soalan SPM. Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi. Pemantauan m/pelajaran secara berterusan. 70 % pelajar menguasai P & P Sumber kewangan yang mencukupi.KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Pengetua dan GPK yang berpengalaman Konselur sepenuh masa.

BBM terhad dan terbatas. . Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Rakan-rakan pelajar tidak menyokong untuk menghayati nilai. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah.KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 30 % pelajar lemah penguasan 3M Pelajar tidak berminat menghafal nilai dan definisi nilai. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas Pelajar kurang kemahiran belajar.

IPD). Nilai-nilai negatif sering diamalkan dalam kehidupan berkeluarga. Hubungan baik dengan agensi luar. Kemudahan akhbar dan bahan bacaan di Perpustakaan Daerah ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 T6 Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. . Pejabat Belia. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak.PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 O5 Sokongan daripada PIBG. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar.

Moral. Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Moral SPM dari segi kualiti dan kuantiti Peratus lulus Pendidikan Moral SPM meningkat Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan % bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan panitia. 5% 95% 99% 5 7 9 10 11 13 2. Moral 60% 68% 75% 80% 90% 100% . KPI DAN SASARAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL Isu Strategik: Bidang /Panitia P e ndi di ka n Moral Kualiti keputusan peperiksaan SPM Pendidikan Moral kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan kualiti matapelajaran Pen. 60% 63. 1.7% 87. 3% 77. MATLAMAT. OBJEKTIF. Menambahkan minat pelajar mempelajari Pen.ISU STRATEG IK.

8.O) 1. Sekolah satu sesi Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi. 2. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 5. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. Hubungan baik dengan agensi luar. 4. KELEMAHAN (WEAKNESS – W) 30 % pelajar lemah penguasan 3M Pelajar tidak berminat menghafal nilai dan definisi nilai. 2. 8. 7. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. 4. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. BBM terhad dan terbatas. 2. 3. 5.T) 1. 1. 6. 3. Sokongan daripada PIBG. 2. 70 % pelajar menguasai P & P Sumber kewangan yang mencukupi. Pejabat Belia. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video.S) 1. 7. Pemantauan m/pelajaran secara berterusan. Isi kandungan Buku teks merangkumi kehendak ciri-ciri soalan SPM. 4. 5. PELUANG (OPPORTUNITIES . 3. Perpustakaan Daerah). 5. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah.ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA PENDIDIKAN MORAL KEKUATAN (STRENGTH . 6. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Konselur sepenuh masa. IPD. Nilai-nilai negatif sering diamalkan dalam kehidupan berkeluarga. 3. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas Pelajar kurang kemahiran belajar. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). 4. Rakan-rakan pelajar tidak menyokong untuk menghayati nilai. Kemudahan akhbar dan bahan bacaan di Perpustakaan Daerah . 9. CABARAN / ANCAMAN (THREATS . 6.

7. 6. Pejabat Belia. Nilai-nilai negatif sering diamalkan dalam kehidupan berkeluarga. S+O S4+S5+S6+O5 Rakan Mesra Moral ( RM2) 1. 5. 3. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. IPD) 5. 9. 4. 2. 2. 3. 4. Pemantauan m/pelajaran secara berterusan. 3. Pengetua dan GPK yang berpengalaman 2. 70 % pelajar menguasai P & P 5. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Sokongan daripada PIBG. Kemudahan akhbar dan bahan bacaan di Perpustakaan Daerah CABARAN/ANCAMAN (T) 1. Isi kandungan Buku teks merangkumi kehendak ciri-ciri soalan SPM. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 2. PELUANG (O) 1. W+O W1+W3+W8+O3+O5 Akhbar Dalam Darjah S1+S2+S5+S7+O1+O2+O4 Expidisi Ilmiah S+T S1+S4+S6+T1+T2+T6 Kelas Latih Tubi W+T W1+W2+W8+T1+T2+T5 Kelas Pengayaan Nilai (KPN) . 5. 4. Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi. Hubungan baik dengan agensi luar. Rakan-rakan pelajar tidak menyokong untuk menghayati nilai. 3. LUARAN KELEMAHAN (W) 30 % pelajar lemah penguasan 3M Pelajar tidak berminat menghafal nilai dan definisi nilai. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. Konselur sepenuh masa. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Sekolah satu sesi 8.TOWS MATRIX : PANITIA PENDIDIKAN MORAL DALAMAN KEKUATAN (S) 1. Sumber kewangan yang mencukupi. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas Pelajar kurang kemahiran belajar. 4. 7. BBM terhad dan terbatas. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 8. 6. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.

1. 3. Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini 1. Kelas Pengayaan Nilai. Anasir luar Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Pendorong untuk memilih strategi 1. Kelas Latih tubi pencapaian Pendidikan 2. 2. 2. Akhbar Dalam Darjah Kuantiti Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong . Tiada sokongan pihak luar. Pelajar tidak mahu melakukan perubahan. Masalah moral sering dijadikan masalah persenol bukan masalah umum. Ekspidisi Ilmiah dipelajari. Pelajar tidak berdisiplin.PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN MORAL Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan Fakta yang menyokong strategi ini 1. Moral dari segi kualiti dan 3. Barisan pentadbir begitu komited untuk melihat pelajar bermoral. 2. Semua pelajar dapat 1. Pelaksanan dan Pengamalan Nilai Murni di kalangan pelajar 1. Rakan Mesra Moral menghayati nilai-nilai yang 2. Kualiti keputusan peperiksaan SPM Pendidikan Moral masih kurang memuaskan 1 Meningkatkan prestasi 1.

matlamat/isu. misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30 .KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN MORAL Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif.

Penilain berkala 2. Pelajar-pelajar Contoh FebruariSeptember RM50 Relajar dapat mencontohi dan meniru tingkah laku yang baik. Ekspidisi Ilmiah Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 4 & 5 Julai RM500 Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya Penilaian akhir Selepas ekspidisi Ini dilaksanakan Gerak Gempur 190 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi Program : Pelaksanan dan Pengamalan Nilai Murni di kalangan pelajar Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Rakan Mesra Moral Ketua panitia. Guru M/P.

Ketua panitia Guru M/p Februari Oktober RM20 Pelajar dapat % kualiti pencapaian menghafal nilai dalam SPM meningkat. Menguasai dan memahami maklumat dan isu serta dapat mengimplimentasikannya dalam soalan SPM. Penyelesaian masalah. Kelas pengayaan Nilai. 3.Latih tubi terancang Ketua panitia. dan dapat memahami definisi nilai. Hafalan. Akhbar Dalam Darjah Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 4 & 5 Februari Julai RM50 Mengintrepetasi Isu-isu yang dinyatakkan dalam akhbar . Perbincangan kelompok. Lembaran kerja. 2. Guru m/pelajaran Ting.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Meningkatkan prestasi pencapaian SPM Pendidikan Moral dari segi kualiti dan kuantiti Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Pengulangan. 4/5 Ogos Oktober RM200 Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya % kualiti pencapaian peperiksaan SPM meningkat Soalan-soalan contoh. 191 .

4 Hal-hal lain Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Rakan Mesra Moral Peningkatan perilaku bermoral dikalangan pelajar. PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: Ucapan pengerusi/ketua panitia Tetap tarikh & tempat Bincang kos Lantik AJK Agihan Tugas Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2. Dapat mengurangi masalah disiplin dalam kelas dan sekolah.1 Ucapan Pengetua 2. 4.3 Perincian tugas 2. Ketua Panitia 1 hari 3. Guru M/P Moral TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak 2. Melahirkan modal insan. 3.Panitia Guru m/p 8 bulan 1 minggu selepas program 192 . 1. Semua guru m/p K. Februari – September Pelajar Pendidikan Moral Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.2 Ucapan penyelaras 2. 2. Pelejar dapat mencontohi ti ngkahlaku yang baik .

1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. 4 & 5 AJK Dokumentasi Penghujung Jun 2008 1 hari 1 minggu selepas program . 4.5 Agihan Tugas 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Ketua Panitia 1 hari 3.3 Bincang kos 1.3 Perincian tugas Surat Pemberitahuan kepada waris Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan Pengetua 2. Ketua Panitia K. 5.Panitia guru m/p Tg. Ekspidisi Ilmiah Percambahan pengalaman dan minat untuk meningkatkan prstasi pembelajaran Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Julai.2 Tetap tarikh & tempat 1. Pelajar Tingkatan 4 & 5 T/JAWAB Ketua Panitia Guru m/p TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.2 Ucapan penyelaras 2.4 Lantik AJK 1.

3 Bincang kos 1. 5.4 Lantik AJK 1.2 Ucapan penyelaras 2.5 Agihan Tugas 1. 4. Ketua Panitia 1 hari 3. 6.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.3 Perincian tugas Pelaksanaan Gerak Gempur Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2. Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum Ogos – Oktober Ogos – Oktober 15 September 31 Oktober .2 Tetap tarikh & tempat 1. Latih Tubi Terancang Latih tubi soalan-soalan tahun lepas boleh meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Ogos hingga Oktober Pelajar Tingkatan 5 T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.1 Ucapan Pengetua 2.

Oktober Pelajar Tingkatan 4 & 5 T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH Akhir Januari 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 2.Moral KP. 3. Moral & JK Kurikulum Feb.3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Penilaian 2. Moral SPM Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Februari .2 Ucapan penyelaras 2. Semua Guru M/P Moral KP Pen. Kelas Pengayaan Nilai.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.1 Ucapan Pengetua 2.Okt 2008 Mei & Ogos Oktober 2008 . 4. Menguasai Nilai menguasai M/P Pen.

Berkala Berkala .3 Perincian tugas Pelaksanaan projek ADD Pemantauan 2.Panitia .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.1 Ucapan Pengetua 1. Panitia.2 Ucapan penyelaras 1. K. Guru M/p K. 3. Akhb ar Dalam Darjah (ADD) Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Februari – Julai Pelajar Tingkatan 4 & 5 T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 1.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL .

bahan Mempunyai masa yang mencukupi dan sesuai untuk latihan intensif kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan Sokongan daripada pihak pentadbiran Mampu mencapai kelulusan 100% setiap tahun .KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 Pelajar yang sedikit dan mudah dibimbing Mempunyai 2 orang guru opsyen Pendidikan Seni Visual yang komited Mudah lulus jika menyiapkan semua tugasan yang diberi Peruntukan kewangan daripada panitia untuk membeli alatan.

KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 W11 W12 Pelajar dipaksa mengambil PSV kerana tiada pilihan lain Pelajar tidak berminat dan memandang rendah kepentingan PSV Pelajar tidak menyedari kepentingan seni dan kaitannya dengan kehidupan seharian Pelajar kurang berdisiplin dan malas menyiapkan tugasan Pelajar kurang mahir dalam menjawab soalan-soalan teori Pelajar kurang mahir melukis dan mewarna Pelajar sentiasa perlu dibimbing Tiada buku teks sebagai rujukan peperiksaan Bahan rujukan di PSS yang terhad Pelajar tiada peralatan semasa menjalankan aktiviti Pendidikan Seni Visual P&P terjejas kali murid bergerak dari kelas ke bilik Pendidikan Seni Visual Guru PSV sering bertukar .

ANCAMAN (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 PIBG memberikan sokongan yang kuat Pusat Sumber Daerah berdekatan dengan sekolah. Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD

ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 Ibu bapa yang kurang menyokong Keluarga yang berpendapatan rendah tidak mampu membeli peralatan dan bahan Keluarga kurang peka semasa anak-anak menghasilkan folio PSV

200

ANALISIS PERSEK ITARA N PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL KEKUATAN (STRENGTH - S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 Pelajar yang sedikit dan mudah dibimbing Mempunyai 2 orang guru opsyen Pendidikan Seni Visual yang komited Mudah lulus jika menyiapkan semua tugasan yang diberi Peruntukan kewangan daripada panitia untuk membeli alatan, bahan Mempunyai masa yang mencukupi dan sesuai untuk latihan intensif kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan Sokongan daripada pihak pentadbiran Mampu mencapai kelulusan 100% setiap tahun W1 W2 W3 KELEMAHAN (WEAKNESS - W) Pelajar dipaksa mengambil PSV kerana tiada pilihan lain Pelajar tidak berminat dan memandang rendah kepentingan PSV Pelajar tidak menyedari kepentingan seni dan kaitannya dengan kehidupan seharian W4 Pelajar kurang berdisiplin dan malas menyiapkan tugasan W5 Pelajar kurang mahir dalam menjawab soalan-soalan teori W6 Pelajar kurang mahir melukis dan mewarna W7 Pelajar sentiasa perlu dibimbing W8 Tiada buku teks sebagai rujukan peperiksaan W9 Bahan rujukan di PSS yang terhad W10 Pelajar tiada peralatan semasa menjalankan aktiviti Pendidikan Seni Visual W11 P&P terjejas kali murid bergerak dari kelas ke bilik Pendidikan Seni Visual W12 Guru PSV sering bertukar CABARAN / ANCAMAN (THREATS - T) T1 T2 T3 Ibu bapa yang kurang menyokong Keluarga yang berpendapatan rendah tidak mampu membeli peralatan dan bahan Keluarga kurang peka semasa anak-anak menghasilkan folio PSV

PELUANG (OPPORTUNITIES - O) O1 O2 O3 PIBG memberikan sokongan yang kuat Pusat Sumber Daerah berdekatan dengan sekolah. Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD

201

ISU STRATEG IK, MATLAMAT, OBJEKTIF, KPI DAN SASARAN Isu Strategik: Panitia Pendidikan Seni Visual Kualiti keputusan peperiksaan SPM Pendidikan Seni Visual masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012

Meningkatkan kualiti Pendidikan Seni Visual SPM

1. Meningkatkan prestasi dan kualiti Pendidikan Seni Visual SPM

Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan GPS meningkat

2A 5.88

3A 4.79

4A 4.50

5A 4.00

6A 3.88

7A 3.5

2. Menambahkan minat pelajar dan kemahiran mengolah, melukis dan mewarna 3. Menanam nilai menghargai karya seni dan kraftangan

% bilangan penyertaan, pelajar minat dan mampu mengolah, mereka, melukis dan mewarna % latihan disiapkan

20%

30%

40%

50%

60%

70%

75%

80%

85%

90%

95%

100%

202

TOWS MATRIX : PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL
KEKUATAN (S) DALAMAN S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 Pelajar yang sedikit dan mudah dibimbing Mempunyai 2 orang guru opsyen Pendidikan Seni Visual yang komited Mudah lulus jika menyiapkan semua tugasan yang diberi Peruntukan kewangan daripada panitia untuk membeli alatan, bahan Mempunyai masa yang mencukupi dan sesuai untuk latihan intensif kepada pelajar untuk menghadapi peperiksaan Sokongan daripada pihak pentadbiran Mampu mencapai kelulusan 100% setiap tahun W1 KELEMAHAN (W) Pelajar dipaksa mengambil PSV kerana tiada pilihan lain W2 Pelajar tidak berminat dan memandang rendah kepentingan PSV W3 Pelajar tidak menyedari kepentingan seni dan kaitannya dengan kehidupan seharian W4 Pelajar kurang berdisiplin dan malas menyiapkan tugasan W5 Pelajar kurang mahir dalam menjawab soalansoalan teori W6 Pelajar kurang mahir melukis dan mewarna W7 Pelajar sentiasa perlu dibimbing W8 Tiada buku teks sebagai rujukan peperiksaan W9 Bahan rujukan di PSS yang terhad W10 Pelajar tiada peralatan semasa menjalankan aktiviti Pendidikan Seni Visual W11 P&P terjejas kali murid bergerak dari kelas ke bilik Pendidikan Seni Visual W12 Guru PSV sering bertukar W+O W3+W6+W7+O1+O2+O3 Menambahkan minat pelajar dan kemahiran mengolah, melukis dan mewarna

LUARAN

PELUANG (O) O1 PIBG memberikan sokongan yang kuat O2 Pusat Sumber Daerah berdekatan dengan sekolah. O3 Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD CABARAN/ANCAMAN (T) T1 Ibu bapa yang kurang menyokong T2 Keluarga yang berpendapatan rendah tidak mampu membeli peralatan dan bahan T3 Keluarga kurang peka semasa anak-anak menghasilkan folio PSV

S+O S1+S2+S3+S4+S5+S6+O1+O2+O3 Meningkatkan prestasi pencapaian Pendidikan Seni Visual SPM dari segi kualiti S+T S1+S2+S4+S5+S6+T1+T2+T3 Menanam nilai menghargai karya seni dan kraftangan

203

PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Kursus Dalaman untuk guru Pendidikan Seni Visual Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang mahir dan komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong

Kualiti keputusan Meningkatkan kualiti Pendidikan Seni Visual peperiksaan SPM SPM Pendidikan Seni Visual masih kurang memuaskan

Menambahkan minat pelajar dan kemahiran mengolah, melukis dan mewarna

1.

Minggu Pendidikan Seni Visual a. Pertandingan melukis dan mewarna b. Pertandingan mereka dan mengolah Projek Lukisan Mural

Mempunyai sumber kewangan PCG, peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti

Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan

Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong

2.

204

Isu Strategik

Strategi yang dicadangkan

Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Lawatan ke pameran lukisan, catan dan pusat kraftangan

Fakta yang menyokong strategi ini Guru yang yang komited Pelajar berrninat dan belum pernah melihat catan dan lukisan di galeri seni

Halangan untuk melaksanakan strategi ini Kekangan masa

Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong

Menanam nilai menghargai karya seni dan kraftangan

205

misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 4 4 4 4 3 4 3 4 Y 32 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 4 4 4 4 4 4 4 4 Y 31 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 4 4 4 4 3 4 4 4 Y 31 206 .KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN SENI VISUAL Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif. matlamat/isu.

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Meningkatkan kualiti pencapaian peperiksaan Pendidikan Seni Visual SPM Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Pendidikan Seni Visual Ketua panitia Mac 300 Guru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang diajar serta semakin mahir % kualiti pencapaian peperiksaan SPM meningkat Penceramah jemputan 2. Latih tubi terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 5 Ogos Oktober 200 Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya % kualiti pencapaian meningkat 207 .

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Menambahkan minat pelajar dan kemahiran mengolah. melukis dan mewarna. Pertandingan arca 2. Pertandingan melukis dan mewarna d. Minggu Pendidikan Seni Visual c. Pertandingan penghasilan kraf anyaman f. Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Projek Lukisan Mural (Aktviti Selepas PMR) Ketua panitia Julai 400 Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan % pencapaian peperiksaan dalaman meningkat Pertandingan melukis digabungjalin dalam program pelbagai panitia berkaitan Ketua panitia Guru kaunselor Oktober 800 Pelajar mempelajari kemahiran melukis dan mewarna disamping semakin berminat dalam bidang seni visual % pencapaian peperiksaan dalaman meningkat Pelajar tingkatan 3 (selepas PMR) 208 . Pertandingan mereka dan mengolah e.

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Menanam nilai menghargai karya seni dan kraftangan Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 2. catan dan pusat kraftangan Ketua panitia Ogos 1000 Pelajar terdedah dengan pelbagai idea dan teknik dalam penghasilan hasil seni dan kraftangan Pelajar lebih menghargai hasil seni visual dan kraftangan % kualiti pencapaian peperiksaan dalaman dan SPM meningkat Lawatan bersama kelab Seni Visual 209 . Lawatan ke pameran lukisan.

6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2. PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.2 Penetapan tarikh & tempat 1. 6.1 Jemputan kepada penceramah Persediaan tempat Persediaan peralatan dan bahan Pelaksanaan program Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari 2. 4. Ketua panitia Ketua panitia Semua AJk Semua AJK JK Dokumentasi 1 hari 1 hari 1 hari 1 minggu selepas program 210 . Ketua panitia 1 hari 3.3 Perbincangan kos perbelanjaan 1. 5.4 Melantik AJK 1.3 Perincian tugas Mesyuarat Pengurusan: 3.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : Kursus Dalaman (kemahiran) Untuk Guru Pend idikan Seni Visual Kebanyakan guru bukan opsyen tiada pengetahuan dan ku rang mahi r untuk mengajar mata pelajaran Pendidikan Seni Visual Gu ru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang di ajar serta semakin mahir dalam mempelbagaikan teknik mengajar di samping mempelbagaikan aktiviti pelajar dalam P&P M ac Semua guru Pendidikan Seni Visual STATUS / Senarai Semak LANGKAH 1.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.2 Ucapan penyelaras 2.5 Pengagihan tugas 1.

PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.2 Penetapan tarikh & tempat 1.3 Merancang jenis latihan 1.6 Perincian tugas dan jadual latih tubi Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak 2.5 Melantik AJK 1.6 Pengagihan tugas 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Latih tubi terancang Pelajar memerluk an latihan yang tera ncang bagi menin gkatkan kemahiran melukis.5 Ucapan penyelaras 2. Semua AJK JK Dokumentasi GPK 1 hari 1 minggu selepas program 211 .4 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2. Ketua panitia 1 hari 3.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. mewarna dan mahir dalam menjawab soalan objektif 4 bulan (Jun – September) Pelajar ti ngkatan 5 Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. mewarna di samping dapat mengenali bentuk-bentuk soalan objektif SPM Pelajar menguasai kemahiran melukis. 4.4 Perbincangan kos perbelanjaan 1.7 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.

2 Tetap tarikh dan program /pertandingan 1. Semua pelajar T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak Minggu Pend idikan Seni Visual Memberi peluang kepada pelajar-pelajar berbakat mengetengahkan bakat masing-masing dengan menyertai pertandinga n-per tandingan yang diadakan sepanjang program Mencungkil bakat-bakat ter pendam dan menamba hk an minat se rta kemahiran pelajar dalam mengolah.4 Lantik AJK 1.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2. Semua AJK JK Dokumentasi GPK Julai 1 minggu selepas program . melukis dan mewarna Julai PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.5 Agihan Tugas 1.3 Perincian tugas Pelancaran dan Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.3 Bincang kos peralatan dan hadiah 1.2 Ucapan penyelaras 2. Ketua panitia 1 hari 3.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 4.

4.4 Lantik AJK 1.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. Ketua panitia 1 hari 3. melukis dan mewarna Oktober Pelajar Lepas PMR T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.5 Agihan tugas penghasilan cadangan rekaan mural 1.4 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2. Projek Lukisan Mural Mengisi masa terluang dengan aktiviti yang berfaedah dengan mengetengahkan bakat seni di samping menambahk an kemahiran melukis dan mewarna Mencungkil bakat-bakat ter pendam dan menamba hk an minat se rta kemahiran pelajar dalam mengolah.3 Bincang kos peralatan dan lokasi 1.5 Ucapan penyelaras 2.6 Perincian tugas 2.2 Tetap tarikh dan projek mural 1. Semua AJK JK Dokumentasi GPK Oktober 1 minggu selepas program .7 Pemilihan cadangan rekaan yang sesuai Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2.

Lawatan ke pameran lukisan.2 Ucapan penyelaras 2. masa dan lokasi 1.3 Bincang kos dan jumlah kutipan 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. catan dan pusat kraftangan Pelajar perlu didedahkan dengan pelbagai idea dan teknik dalam penghasilan hasil seni dan kraftangan Pelajar lebih menghargai dan menyanjungi hasil seni visual dan kraftangan Ogos Pelajar ti ngkatan 4 T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1. 4. Semua AJK JK Dokumentasi GPK Ogos 1 minggu selepas program .6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.5 Agihan tugas 1.2 Tetap tarikh.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2.3 Perincian tugas Pelaksanaan (Lawatan) Penilaian dan Pelaporan 2.4 Lantik AJK 1. Ketua panitia 1 hari 3.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN .

Bilangan pelajar yang ramai dan sukar dikawal semasa aktiviti luar. Sokongan pihak pentadbir. Sumber kewangan yang mencukupi. . Kerjasama berpasukan yang baik dalam kalangan AJK Panitia PSK.folio dan lain-lain.KEKUATAN (STRENGT H – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 Kebanyakan pelajar berminat untuk menyertai aktiviti-aktiviti yang dijalankan. dan 4) Terdapat pelajar yang tidak mementingkan aspek kebersihan dan kesihatan gigi.2. KELEMAHAN ( WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 Segelintir pelajar lewat menyiapkan folio. Staf sokongan yang komited.3. Guru-guru yang komited. Terdapat pelajar yang tidak menyiapkan folio mengikut format yang ditetapkan.) Pelajar berbilang kaum. (Aktiviti Khidmat Masyarakat bagi Ting. tenaga dan wang. Pelajar masih kurang semangat patriotik. Bahan-bahan mudah didapati dari kedai koperasi (hadiah. 1. Aktiviti Khidmat Masyarakat perlu dirancang dengan teliti dan memerlukan banyak masa. Terdapat pelajar yang gemar melakukan vandalisme.

. Pejabat Daerah dan Perpustakaan Awam. Jabatan Kebajikan Masyarakat. Jabatan Perhutanan.O) O1 O2 O3 Sekolah terletak berhampiran dengan pejabat kerajaan (PPD. (Contoh: Aktiviti gotong royong terpaksa ditunda dan persembahan pelajar terpaksa dipindahkan tempat) Kelewatan pihak yang dijemput GO/NGO akan memberikan masalah kepada susun atur majlis.) Berdekatan dengan kedai – mudah untuk memperoleh peralatan. Klinik Kesihatan. PELUANG (OPPORTUN ITIES . Persatuan Pengguna dan lain-lain.) Mudah mendapat bantuan daripada Jabatan-jabatan kerajaan (AADK.CABARAN /ANCAMAN(THREATS – T) T1 T2 – Masalah cuaca seperti hujan akan menimbulkan masalah untuk menjalankan aktiviti.

Meningkatkan bilangan pelajar yang kemas dan bersih. 60% 70% 80% 90% 95% 100% . 65% 75% 85% 90% 95% 2. Melahirkan pelajar yang sanggup melakukan kerja amal Matlamat Srategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 50% 2008 2009 2010 2011 2012 1. Memupuk sikap mementingkan kebersihan dan menjaga penampilan diri 2. Peratus penglibatan pelajar dalam aktiviti sukarela di sekolah meningkat. OBJEKTIF. Meningkatkan bilangan pelajar yang suka menjalankan kerja sukarela tanpa mengharapkan sebarang ganjaran. 2. MATLAMAT. 2. Melahirkan pelajar yang sanggup mejalankan aktiviti sukarela di sekolah dan di luar sekolah. Peratus pelajar yang kemas dan bersih meningkat. 1. 1. Pelajar akan menjaga kebersihan dan penampilan diri.ISU SRTATEG IK. KPI DAN SASARAN PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Isu Strategik : Bidang HEM 1.

Pelajar akan bergaul tanpa mengira bangsa Objektif 3. 4. Memupuk semangat perpaduan 4. Mengeratkan hubungan antara pelajar berbilang kaum. Memupuk sikap cinta akan sekolah Matlamat Srategik 3. KPI DAN SASARAN PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Isu Strategik : Bidang HEM 3. 4.ISU STRATEG IK. Indikator Prestasi 3. Peratus pelajar yang melakukan vandalisme berkurangan. Melahirkan pelajar yang mementingkan penjagaan dan peningkatan imej sekolah. Mengurangkan bilangan pelajar yang melakukan vandalisme di sekolah. Hubungan baik antara pelajar berbilang kaum meningkat. MATLAMAT. OBJEKTIF. 2007 TOV 10% 2008 2009 2010 2011 2012 8% 6% 3% 2% 1% 4. 60% 70% 80% 90% 95% 100% .

) O3 .) W6 .Kebanyakan pelajar berminat untuk menyertai aktivitiaktiviti yang dijalankan.ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN KEKUATAN (STRENGT H – S) S1 . W4 . 220 . W3 .Kerjasama berpasukan yang baik dalam kalangan AJK Panitia PSK.) T2 .Terdapat pelajar yang gemar melakukan vandalisme.Terdapat pelajar yang tidak mementingkan aspek kebersihan dan kesihatan gigi.2. 1. dan 4. Klinik Kesihatan.Staf sokongan yang komited.Bilangan pelajar yang ramai dan sukar dikawal semasa aktiviti luar. W7 . S6 .Kelewatan pihak yang dijemput GO/NGO akan memberikan masalah kepada susun atur majlis.Sekolah terletak berhampiran dengan pejabat kerajaan (PPD.Bahan-bahan mudah didapati dari kedai koperasi (hadiah. JabatanPerhutanan. folio dan lain-lain.) O2 .Guru-guru yang komited. tenaga dan wang.Masalah cuaca seperti hujan akan menimbulkan masalah untuk menjalankan aktiviti.Segelintir pelajar lewat menyiapkan folio. (Aktiviti Khidmat Masyarakat bagi Ting.Aktiviti khidmat masyarakat perlu dirancang dengan teliti dan memerlukan banyak masa. S5 .Pelajar masih kurang semangat patriotik. W5 . PELUANG (OPPORTUN ITIES .Sokongan pihak pentadbir. (Contoh: Aktiviti gotongroyong terpaksa ditunda dan persembahan pelajar terpaksa dipindahkan tempat.3.Terdapat pelajar yang tidak menyiapkan folio mengikut format yang ditetapkan.mudah untuk memperoleh peralatan.) S8 – Pelajar berbilang kaum KELEMAHAN ( WEAKNESS – W) W1. CABARAN /ANCAMAN (THREATS – T) T1 . W2 . Jabatan Kebajikan Masyarakat.O) O1 .Berdekatan dengan kedai . Pejabat Daerah dan Perpustakaan Awam. Persatuan Pengguna dan lain-lain.Sumber kewangan yang mencukupi. S3 . S4 . S7 . S2 .Mudah mendapat bantuan Jabatan-jabatan kerajaan (AADK.

) T2 – Kelewatan pihak yang dijemput GO/NGO akan memberikan masalah kepada susun atur majlis.3. 1. Jabatan Perhutanan. Persatuan Pengguna dan lain-lain.Terdapat pelajar yang gemar melakukan vandalisme. W7 .Segelintir pelajar lewat menyiapkan folio.Sokongan pihak pentadbir. S6 . W4 . W3 . S2 .Kebanyakan pelajar berminat untuk menyertai aktiviti.) O2 .Guru-guru yang komited. W2 .Bilangan pelajar yang ramai dan sukar dikawal semasa aktiviti luar. (Contoh: Aktiviti gotong royong terpaksa ditunda dan persembahan pelajar terpaksa dipindahkan tempat.Bahan-bahan mudah didapati dari kedai koperasi (hadiah. Jabatan Kebajikan Masyarakat.O) O1 .) W6 .mudah untuk memperoleh peralatan.Berdekatan dengan kedai .Pelajar masih kurang semangat patriotik. Pejabat Daerah dan Perpustakaan Awam.TOWS MATRIK : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN KEKUATAN (STRENGTH – S) DALAMAN S1 . S+O S2+S3+S6+S7+O2 Melahirkan pelajar yang sanggup melakukan kerja amal S+T S1+S2+S3+S6+S8+T1 Memupuk semangat perpaduan 221 .Aktiviti khidmat masyarakat perlu dirancang dengan teliti dan memerlukan banyak masa. tenaga dan wang. S3 . Klinik Kesihatan.Sumber kewangan yang mencukupi. CABARAN /ANCAMAN (THREATS – T) T1 – Masalah cuaca seperti hujan akan menimbulkan masalah untuk menjalankan aktiviti.Mudah mendapat bantuan Jabatan-jabatan kerajaan (AADK.aktiviti yang dijalankan. folio dan lain-lain.Kerjasama berpasukan yang baik dalam kalangan AJK Panitia PSK. (Aktiviti Khidmat Masyarakat bagi Ting.) O3 . S7 .2. dan 4.Sekolah terletak berhampiran dengan pejabat kerajaan (PPD.Staf sokongan yang komited.) S8 – Pelajar berbilang kaum KELEMAHAN ( WEAKNESS – W) W1. S5 . W+O W6+O2 Memupuk sikap mementingkan kebersihan dan menjaga penampilan diri W4+W4+O3 Memupuk sikap cinta akan sekolah LUARAN PELUANG (OPPORTUNITIES . W5 .Terdapat pelajar yang tidak mementingkan aspek kebersihan dan kesihatan gigi. S4 .Terdapat pelajar yang tidak menyiapkan folio mengikut format yang ditetapkan.

contohnya hujan akan menyukarkan kerja gotongroyong. Pendorong untuk memilih strategi 1.KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Isu Strategik Strategi y ang dicadangkan S1: Meningkatkan bilangan pelajar yang sanggup melakukan kerja amal. 1 Tema: Gigi Sihat. Kerja amal dapat memupuk sikap bekerjasama. Penampilan mereka juga akan lebih menarik. Gigi yang bersih dan sihat dapat menambah keyakinan pelajar. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. Kesukaran untuk mengawal pelajar yang ramai. rasa bersyukur. 2. Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Lewat menerima surat kebenaran menjalankan aktiviti gotongroyong. Lewat menerima surat jawapan daripada pihak yang dijemput. 2. Faktor cuaca. Tidak ramai pelajar yang sanggup melakukan kerja amal 2. mengikis sikap mementingkan diri dan dapat memupuk perpaduan. 1. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. 1. Pelajar kurang menjaga kebersihan dan penampilan diri. Fakta yang menyokong strategi ini 1. 2 Tema: Kawasan Rekreasi Bersih Pilihan Kita Aktiviti: Gotongroyong membersihkan kawasan rekreasi. 1. S2: Memupuk sikap mementingkan kebersihan dan menjaga penampilan diri 1. Ramai pelajar yang mempunyai masalah kerosakan gigi. Senyuman Memikat Aktiviti: Kempen Menjaga Kesihatan Gigi 1. Kebanyakan pelajar hanya membantu guru apabila disuruh atau terpaksa. Halangan untuk melaksanakan strategi ini 1. 222 .

Kesukaran untuk mengawal pelajar yang ramai. Fakta yang menyokong strategi ini 1. Pelan taktikal yang dicadangkan 1. mereka akan menjaganya. contohnya hujan akan menyukarkan kerja gotongroyong. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. 1. 4. 2. 1. Kebanyakan pelajar suka bergaul dengan rakan-rakan yang sama bangsa. S4: Memupuk sikap cinta akan sekolah. 2. Kesayanganku Aktiviti: Gotongroyong mengecat semula dinding bangunan sekolah yang kotor atau diconteng. Faktor cuaca. 2. 4 Tema: SMK Jawi. Mengurangkan pergaduhan antara kaum.KRITERA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Isu Strategik Strategi y ang dicadangkan S3: Memupuk perpaduan kaum. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. Pendorong untuk memilih strategi 1. 2. Sikap prejudis terhadap bangsa lain. Pelajar kurang perasaan cinta akan sekolah. Segelintir peljar gemar melakukan vandalisme. Memupuk suasana harmoni dan menyahut seruan kerajaan. Terdapat dinding bangunan sekolah yang diconteng / kotor. Halangan untuk melaksanakan strategi ini 1. 1. 1. Pelajar kurang bergaul dengan rakan-rakan yang berlainan bangsa. Apabila mereka mengecat sendiri dinding tersebut. 3 Tema: Permainan Tradisional Memupuk Perpaduan Aktiviti: Promosi Pelbagai Permainan Tradisional masyarakat berbilang kaum di Malaysia. 3. 223 . Sikap pelajar yang tidak gemar untuk bercampur dengan rakan yang berlainan bangsa.

misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert) (1-5) 3 5 5 4 2 4 4 5 Y 32 STRATEGI 2 (Skala Likert) (1-5) 4 5 5 4 3 4 3 5 Y 33 STRATEGI 3 (Skala Likert) (1-5) 4 5 5 3 4 4 4 5 Y 34 STRATEGI 4 (Skala Likert) (1-5) 3 5 5 3 2 5 5 5 Y 33 224 . matlamat/isu.KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan / impaknya untuk mencapai objektif.

Bilangan pelajar yang melakukan vandalisme akan menurun. Kesayanganku Aktiviti: Gotong-royong mengecat semula dinding bangunan sekolah yang kotor atau diconteng. 225 . Pelajar sanggup untuk menjalankan aktiviti gotongroyong.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Strategi : Memupuk sikap cinta akan sekolah Program 1. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting.00 Out Put 1. Pelan Kontigensi 1. Indikator prestasi 1. 4 Tema: SMK Jawi. 4 Tema: SMK Jawi Cinta Hatiku Aktiviti: Gotongroyong memperbaiki perabut yang rosak. 2. 2. Perasaan cinta akan sekolah dalam kalangan pelajar meningkat. Tanggungjawab Semua guru PSK Tempoh Mac Kos RM700. Kesanggupan pelajar untuk menjalankan aktiviti gotong-royong secara sukarela akan meningkat.

Pelan Kontigensi 1.00 Out Put Bilangan pelajar yang bermain / bergaul dengan rakan berbilang bangsa meningkat. 3 Tema: Permainan Tradisional Memupuk Perpaduan Aktiviti: Promosi Pelbagai Permainan Tradisional masyarakat berbilang kaum di Malaysia. 3 Tema: Wayang Kulit Warisan Budaya Kita Aktiviti: Membuat dan memainkan wayang kulit.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Strategi : Memupuk semangat perpaduan Program Tanggungjawab Tempoh Mac Kos RM400. 1. 226 . Aktiviti Khidmat Semua guru PSK Masyarakat Ting. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. Indikator prestasi Pergaduhan antara pelajar berlainan kaum berkurangan.

1 Tema: Gigi Sihat.00 Output Tahap kesedaran pelajar tentang menjaga kesihatan dan kebersihan gigi meningkat. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. 1 Tema: Berat Badan Ideal Menjamin Kebahagiaan.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Strategi : Memupuk sikap mementingkan kebersihan dan menjaga penampilan diri Program 1. 227 . Aktiviti: Kempen Bersenam. Pelan Kontigensi 1. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. Indikator Prestasi Pelajar yang mempunyai gigi rosak atau gusi yang tidak sihat berkurangan. Senyuman Memikat Aktiviti: Kempen Menjaga Kesihatan Gigi Tanggungjawab Semua guru PSK Tempoh Masa Jun Kos RM 700.

00 Output 1. Perasaan empati pelajar tehadap golongan kurang bernasib baik akan meningkat. Pelajar sanggup untuk menjalankan kerja amal Indikator Prestasi 1. 2. Kesanggupan pelajar untuk menjalankan aktiviti gotong-royong secara sukarela akan meningkat. 2 Tema: Kawasan Rekreasi Bersih Pilihan Kita Aktiviti: Gotongroyong membersihkan kawasan rekreasi. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting. Aktiviti Khidmat Masyarakat Ting.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PANITIA PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN Strategi : Melahirkan pelajar yang sanggup melakukan kerja amal Program 2. Pelan Kontigensi 2. 2 Tema: Bersyukurlah Aktiviti: Gotongroyong membersihkan rumah anak yatim Tanggungjawab Semua guru PSK Tempoh Masa April Kos RM RM600. 228 . 2. Bilangan pelajar sedia membantu golongan kurang bernasib baik akan meningkat.

PELAN OPERASI Nama Projek Objektif Tempoh Langkah 1 : : : Aktiviti Khidmat Masy arakat Tingkatan 4 Gotong-royong mengecat dinding bangun an sekolah yang kotor/dico nteng 1. Memupuk sikap sanggup melakukan kerja amal tanpa dipaksa M ac Proses Kerja Mesyuarat 1.4 Membincangkan kos Taklimat kepada pelajar Ting. Memupuk sikap cinta akan sekolah 2.1 Ucapan Pengerusi 1.3 Menetapkan tarikh 1.2 Melantik AJK dan Agihan tugas 1.11 April 2008 229 . 4 Membeli cat dan peralatan Pelaksanaan Laporan. refleksi dan penilaian Tanggungjawab Semua guru PSK Tempoh 3 Mac 2008 Status/Kontigensi 2 3 4 5 Ketua Panitia AJK Peralatan Semua guru PSK AJK Dokumentasi 18 Mac 2008 19 Mac 2008 24-28 Mac 2008 28 Mac.

3 Guru PSK Ting.1 Ucapan Pengerusi 1. refleksi dan penilaian Tanggungjawab Tempoh Status/Kontigensi 1 Semua guru PSK 1 April 2008 2 3 4 5 Guru PSK Ting.4 Membincangkan kos Taklimat kepada pelajar Ting. 3 Semua guru PSK AJK Dokumentasi 2 April 2008 7-18 April 2008 21-25 April 2008 25 April-9 Mei 2008 230 .2 Melantik AJK dan Agihan tugas 1.PELAN OPERASI Nama Projek Objektif Tempoh : : : Aktiviti Khidmat Masy arakat Tingkatan 3 Promosi Per mainan Tradisional Me mperkenalkan Permainan Tra disional di Malaysia kepada pelajar April Langkah Proses Kerja Mesyuarat 1. 3 Pelajar menyiapkan folio Aktiviti mempromosikan permainan tradisional Laporan.3 Menetapkan tarikh 1.

1 Pelaksanaan Laporan.1 Ucapan Pengerusi 1.2 Melantik AJK dan Agihan tugas 1.3 Menetapkan tarikh 1. refleksi dan penilaian Tanggungjawab Semua guru PSK Tempoh 10 Jun 2008 Status/Kontigensi 2 3 4 5 Setiausaha Ketua Panitia Semua guru PSK AJK Dokumentasi 11 Jun 2008 16 Jun 2008 23-27 Jun 2008 27 Jun-11 Julai 2008 231 .4 Membincangkan kos Menghantar surat jemputan kepada Pengarah Klinik Kesihatan Bukit Panchor Taklimat kepada pelajar Ting.PELAN OPERASI Nama Projek Objektif Tempoh Langkah 1 : : : Aktiviti Khidmat Masy arakat Tingkatan 1 Kempen Menjaga Kesihatan dan Kebersihan Gigi Me ningkatkan kese daran pelajar tentang kepentingan menjaga kebersihan dan kes ihatan gigi Jun Proses Kerja Mesyuarat 1.

6 Ogos 2008 232 . Memupuk sikap bekerjasama dan tolong-menolong Julai Proses Kerja Mesyuarat 1.3 Menetapkan tarikh 1.2 Melantik AJK dan Agihan tugas 1. refleksi dan penilaian Tanggungjawab Semua guru PSK Tempoh 3 Julai 2008 Status/Kontigensi 2 3 4 5 Setiausaha Ketua Panitia Semua guru PSK AJK Dokumentasi 7 Julai 2008 16 Julai 2008 23 Julai 2008 23 Julai .1 Ucapan Pengerusi 1.4 Membincangkan kos Menghantar surat jemputan kepada Pengetua Rumah Anak Yatim Pulau Pinang Taklimat kepada pelajar Ting. 2 dan mengedarkan surat kebenaran waris Pelaksanaan Laporan.PELAN OPERASI Nama Projek Objektif Tempoh Langkah 1 : : : Aktiviti Khidmat Masy arakat Tingkatan 2 Gotong-royong Membersihk an Rumah Anak Yatim 1. Me ningkatkan rasa empati terhadap golongan kurang ber nas ib baik 2.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU 233 .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 S10 S11 S12 S13 Murid seramai 320 orang mudah pengurusan. GKHB Pentaksir Negeri dan Pentaksir Kawasan. Mendapat sokongan sepenuhnya dari pihak pentadbir. Terdapat satu kelas yang berprestasi tinggi. Panitia mempunyai banyak buku rujukan dan latihan Panitia menyediakan soalan-soalan contoh dari sekolah lain Penggunaan ICT – GKHB telah menghadiri Kursus ICT anjuran PPD. mencukupi. Kelulusan PMR lebih tinggi jika menyiapkan Modul Kerja Kursus Peruntukan kewangan daripada panitia untuk membeli alatan. bahan. GKHB telah menghadiri kursus pendedahan semakan kurikulum baru & Pentaksiran Kerja Kursus. Guru terlatih opsyen yang komited. Peruntukkan kewangan (PCG) yang mencukupi untuk membeli bahan. ABM banyak dihasilkan menggunakan ICT 234 .

Hanya bahan rujukan di Bengkel sahaja Pelajar hanya mengharapkan persediaan alatan dan bahan sekolah sahaja semasa menlaksanakan Modul Kerja Kursus P&P terjejas kali murid bergerak dari kelas ke Bengkel Guru KHB banyak terlibat dengan tugas rasmi di luar sekolah.KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 Pelajar kurang berpotensi dalam pelajaran teori. Bahan rujukan di PSS yang terhad. Tahap pencapaian akademik tidak membanggakan Pelajar tidak menyedari kepentingan KHB dan kaitannya dengan kehidupan seharian Pelajar kurang memahami kehendak soalan Tidak berusaha untuk meningkatkan prestasi diri. Pelajar sentiasa perlu dibimbing. malas menyiapkan kerja rumah dan latihan. 235 .

GKHB mempunyai kemahiran khusus dalam P&P Penyediaan alatan ICT – LCD – mendapat sokongan PPDS. 236 .PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 O5 O6 - PIBG memberikan sokongan yang kuat Hubungan baik dengan PPD & JPN Kerja Kursus yang dilakukan oleh pelajar membantu peratus kelulusan PMR Peruntukan bahan membuat kerja kursus disediakan oleh panitia.

Keluarga yang berpandapatan rendah tidak mampu membeli peralatan dan bahan. Keluarga kurang peka semasa anak-anak menghasilkan Modul KHB.ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 Ibu bapa yang kurang menyokong. Menggalakkan pelajar mengakseskan internet. Persekitaran luar sekolah tidak memberangsangkan untuk membantu dalam meningkatkan prestasi akademik anak-anak. 237 .

Modul 4 – Tg. Modul 2 & 3 – Tg. hanya ada dibengkel sahaja Pelajar hanya mengharapkan persediaan sekolah sahaja P&P terjejas kali murid bergerak dari kelas ke Bengkel Guru KHB banyak terlibat dengan tugas rasmi di luar. malas menyiapkan kerja sekolah & latihan Bahan rujukan di PSS kurang. bahan Mudah lulus jika menyiapkan 4 Modul. Modul 1 – Tg.1.O) O1 O2 O3 O4 O5 O6 PIBG memberikan sokongan yang kuat Hubungan baik dengan PPD & JPN Kerja kursus yang dilakukan oleh pelajar membantu peratus kelulusan PMR Peruntukan bahan membuat kerja kursus disediakan oleh panitia GKHB mempunyai kemahiran khusus dalam P&P Penyediaan alatan ICT – LCD – mendapat sokongan PPDS T1 T2 T3 T4 T5 W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 W11 Pelajar kurang berpotensi dalam pelajaran teori Tahappencapaian akademik tidak memuaskan Pelajar tidak menyedari kepentingan KHB dan kaitannya dengan kehidupan seharian Pelajar kurang memahami kehendak soalan Tidak berusaha utnuk meningkatkan prestasi diri Pelajar sentiasa perlu dibimbing. 2 elektif sahaja.ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU 2008 KEKUATAN (STRENGTH . Pelajar kurang mendapat pendedahan ICT CABARAN / ANCAMAN (THREATS . GKHB telah menghadiri kursus pendedahan semakan kurikulum baru & Pentaksiran Kerja Kursus GKHB adalah Pentaksir Negeri dan Pentaksir Kawasan Mudah lulus jika menyiapkan semua tugasan yang diberi Peruntukan kewangan daripada panitia untuk membeli alatan.T) Ibu bapa yang kurang menyokong Keluarga yang berpendapatan rendah tidak mampu membeli peralatan dan bahan Keluarga kurang peka semasa anak-anak menghasilkan folio PSV Persekitaran luar sekolah tidak memberangsangkan untuk membantu dalam meningkatkan prestasi akademik anak-anak Menggalakkan pelajar mengakseskan internet 238 . Pelajar berpotensi tinggi dalam kerja amali ( kerja kursus) Terdapat satu kelas yang berprestasi tinggi Peruntukkan kewangan (PCG) yang mencukupi untuk membeli bahan Mendapat sokongan sepenuhnya dari pihak pentadbir Panitia mempunyai banyak buku rujukan dan latihan Panitia menyediakan soalan-soalan contoh dari sekolah lain Penggunaan ICT – GKHB telah menghadiri Kursus ICT anjuran PPD ABM banyak dihasilkan menggunakan ICT PELUANG (OPPORTUNITIES .W) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 S10 S11 S12 S13 Pelajar Tingkatan 1-3.3. 2. Kemahiran Teknikal & Ekonomi Rumah Tangga Mempunyai 3 orang guru opsyen KHB yang komited.S) KELEMAHAN (WEAKNESS .

mencukupi S3 GKHB Pentaksir Negeri dan Pentaksir Kawsn S4 GKHB telah menghadiri kursus pendedahan semakan kurikulum baru & Pent. opsyen yg komited. W11 Pelajar kurang mendapat pendedahan ICT DALAMAN LUARAN PELUANG (O) O1 PIBG memberikan sokongan yang kuat O2 Hubungan baik dengan PPD & JPN O3 Kerja kursus yang dilakukan oleh pelajar membantu peratus kelulusan PMR O4 Peruntukan bahan membuat kerja kursus disediakan oleh panitia O5 GKHB mempunyai kemahiran khusus Dalam P&P O6 Penyediaan alatan ICT – LCD – mendapat sokongan PPDS T1 T2 T3 T4 T5 CABARAN/ANCAMAN (T) Ibu bapa yang kurang menyokong Keluarga yang berpendapatan rendah tidak mampu membeli peralatan dan bahan Keluarga kurang peka semasa anak-anak menghasilkan folio PSV Persekitaran luar sekolah tidak memberangsangkan untuk membantu dalam meningkatkan prestasi akademik anakanak. bahan S7 Terdapat satu kelas yang berprestasi tinggi S8 Peruntukkan kewangan (PCG) yang mencukupi untuk membeli bahan S9 Mendapat sokongan sepenuhnya dari pihak pentadbir S10 Panitia mempunyai banyak buku rujukan dan latihan S11 Panitia menyediakan soalan-soalan contoh dari sekolah lain S12 Penggunaan ICT – GKHB telah menghadiri Kursus ICT anjuran PPD S13 ABM banyak dihasilkan menggunakan ICT KELEMAHAN W1 Pelajar kurang berpotensi dalam pelajaran teori W2 Tahap pencapaian akademik tidak memuaskan W3 Pelajar tidak menyedari kepentingan KHB dan kaitannya dengan kehidupan seharian W4 Pelajar kurang memahami kehendak soalan W5 Tidak berusaha utnuk meningkatkan prestasi diri W6 Pelajar sentiasa perlu dibimbing. malas menyiapkan kerja sekolah & latihan W7 Bahan rujukan di PSS kurang.Kerja Kursus S5 Kelulusan PMR lebih tinggi jika menyiapkan Modul Kerja Kursus S6 Peruntukan kewangan daripada panitia untuk membeli alatan. Menggalakkan pelajar mengakseskan internet S+O S12+O6 Meningkatkan mutu P&P dalam kelas dengan menggunakan ICT W+O W1+W2+W3+W4+W5+W6+W7+W8+ W9+W11+O3+O4+05 Mengurangkan masalah relaja r tidak mahir dengan ICT.PENJANA STRATEGI (TOWS MATRIX) . S+T S1+ S2+S3+T1+T2+T3 Mengatasi masalah pelajar tidak menyiapkan kerja kursus 239 . hanya ada di bengkel sahaja W8 Pelajar hanya mengharapkan persediaan sekolah sahaja W9 P&P terjejas kali murid bergerak dari kelas ke Bengkel W10 Guru KHB banyak terlibat dengan tugas rasmi di luar.KHB KEKUATAN (S) S1 Murid seramai 320 orang memudahkan pengurusan S2 Guru terlatih.

MATLAMAT. latihan menjawab soalan. memahami teori KHB dan kemahiran mereka cipta Kerja Kursus 3.5 ERT-7 70% KT-9 ERT-11 75% 15 18 79% 17 20 85% 20 25 90% 23 28 95% 2. Meningkatkan prestasi dan kualiti KHB. Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan PMR meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam PMR 2007 81. menghargai hasil . OBJEKTIF.ISU STRATEG IK. Menambahkan minat pelajar. 80% 85% 89% 90% 98% 100% 240 . % bilangan pelajar minat dan mampu menyiapkan Kerja Kursus meningkat % Modul Kerja Kursus Disiapkan. Amali dan Teori.9% 89% 90% 92% 93% 95% KT . KPI DAN SASARAN Isu Strategik: Panitia Pendidikan KHB Kualiti keputusan peperiksaan PMR 2006 KHB masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan kualiti KHB 1. Menanamkan nilainilai murni.

2. Meningkatkan kualiti menyediakan Modul Kerja Kursus KHB dan meningkatkan pencapaian menjawab soalan teori Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Program mentor – mentee 2. b. Menambahkan minat pelajar dan kemahiran merekacipta kerja kursus dan teknik menjawab soalan 1.PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU Isu Strategik Kualiti keputusan peperiksaan PMR KHB masih kurang memuaskan Strategi yang dicadangkan 1. Program ’GALUS’pantau kerja kursus 3. Pertandingan Kuiz 2. Pertandingan Hasil Kerja Kursus. Latih tubi terancang Fakta yang Halangan untuk Pendorong untuk menyokong strategi melaksanakan memilih strategi ini strategi ini Ketua panitia yang GKHB sering terlibat Barisan pentadbir mahir dan komited dengan urusan rasmi yang sentiasa menyokong Guru beri kerjasama Kekangan masa sepenuhnya menyiapkan Modul Kewangan PCG yang mencukupi Pelajar kurang berminat untuk menyiapkan Modul Kerja Kursus dengan baik. menjahit langsir. Minggu Teknik & Vokasional a. mengubah bunga Mempunyai sumber kewangan PCG. Projek – Keceriaan bengkel. peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 241 . Kelas tambahan terancang 4. Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak termasuk urusan rasmi JPN dan LPM KPM Hasil kerja kursus yang baik sahaja dipertandingkan.

misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) 242 . matlamat/isu.KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA KEMAHIRAN HIDUP Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30 Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif.

Kursus Kemahiran dan Pentaksiran Kerja Kursus untuk guru KHB JPN & LPM Mac 300. 3.Julai 1400. Menyediakan Modul 1.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Meningkatkan kualiti menyediakan Modul Kerja Kursus dan pencapaian PMR . 2.00 243 . Latih tubi terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 3 Ogos Oktober 200.00 Guru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang diajar serta semakin mahir Guru mahir dan melakukan Pentaksiran sewaktu P&P dijalankan Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya % kualiti pencapaian PMR meningkat Kursus 2.00 Kualiti menyiapkan Verja Kursus % kualiti pencapaian meningkat 3. 4 Panitia dan Guru M/P Januari .2008 Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Menambahkan minat pelajar dan kemahiran Merekacipta & teknik menjawab Soalan. Pertandingan kuiz Ketua panitia Julai 400. Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. Pertandingan LukisanTeknik c.00 Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan % pencapaian peperiksaan dalaman meningkat Pertandingan melukis dan merekacipta berdasarkan Modul Kerja Kursus KHB 244 . Minggu Kemahiran Hidup a. Pertandingan merekacipta kerja kursus b.

Ketua panitia Sept/Oktober 100. Menjawab soalan latihan.00 Relajar terdedah dengan pelbagai idea dan teknik menjawab soalan Pelajar mendapat lebih latihan teknik menjawab soalan % kualiti pencapaian peperiksaan dalaman dan PMR meningkat Penceramah Luar 245 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Mencungkil potensi pelajar Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.

6.5 Pengagihan tugas Mesyuarat AJK: 2.3 Perbincangan kos perbelanjaan 1.2 Perincian tugas Mesyuarat Pengurusan: 3. 5. Ketua panitia Semua AJk Semua AJK JK Dokumentasi 1 hari 1 hari 1 hari 1 minggu selepas program 246 .1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : Kursus (kemahiran & pentaksiran) Untuk Guru Kemahiran Hidu p Memantapkan lagi kemahiran merekacipta untuk Modul 1. 3. Ketua panitia 1 hari 3.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2.1 Jemputan kepada penceramah Persediaan tempat.4 Melantik AJK 1. 4 Gu ru semakin mahir dalam mempelbagaikan teknik mengajar murid dalam merekacipta dan melukis Lukisan Teknik serta melakukan Pentaksiran dengan baik dalam P&P Mac . 4.2 Penetapan tarikh & tempat 1. peralatan dan bahan Pelaksanaan program Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari 2.Julai Semua guru KHB STATUS / Senarai Semak LANGKAH 1. PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.

2 Perincian tugas dan jadual latih tubi Pelaksanaan Gerak Gempur Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / S.September 1 minggu selepas program .1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : Latih tubi terancang Latihan yang terancang bagi meningkatkan kemahiran pelajar menjawab soalan objektif PMR Pelajar menguasai kemahiran menjawab soalan objektif 4 bulan (Jun – September) Pelajar ti ngkatan 3 LANGKAH 1. 4. Ketua panitia 1 hari 3. Semua AJK JK Dokument GPK Ogos . PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: Ucapan pengerusi/ketua panitia Penetapan tarikh & tempat Merancang jenis latihan Perbincangan kos perbelanjaan Melantik AJK Pengagihan tugas Mesyuarat AJK: 2. Semak 2.

Semua AJK JK Dokumentasi GPK Jun .September 1 minggu selepas program . 4. PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: a.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 2. Ucapan pengerusi/ketua panitia b. Pengagihan tugas d. Penetapan tarikh & tempat c. Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2. Ketua panitia 1 hari 3.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : Kelas Tambahan Terancang Latihan yang terancang bagi meningkatkan kemahiran pelajar menjawab soalan objektif PMR Pelajar menguasai kemahiran menjawab soalan objektif 4 bulan (Jun – September) Pelajar ti ngkatan 3 LANGKAH 1.2 Perincian tugas dan jadual latih tubi Pelaksanaan kelas tambahan Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak 2.

September 1 minggu selepas program . Ketua panitia 1 hari 3. Semua AJK JK Dokumentasi GPK Ogos . PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: Ucapan pengerusi/ketua panitia Penetapan tarikh & tempat Merancang jenis latihan Perbincangan kos perbelanjaan Melantik AJK Pengagihan tugas Mesyuarat AJK: Ucapan pengerusi/ketua panitia Perincian tugas dan jadual latih tubi Pelaksanaan Gerak Gempur Penilaian dan Pelaporan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak 2. 4.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : Program Mentor Mentee untuk pelajar ‘GALUS’ Pelajar memerlukan latihan bagi meningkatkan kemahiran menjawab soalan objektif PMR-aras rendah Pelajar menguasai kemahiran menjawab soalan objektif 4 bulan (Febu ari – September) Pelajar ti ngkatan 3 LANGKAH 1.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PERDAGANGAN 250 .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi Guru berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 251 .

Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 Sokongan daripada PIBG. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Pejabat Belia. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. IPD. 252 . Masjid). 5% pelajar tidak menguasai 3M. Hubungan baik dengan agensi luar. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). ponteng sekolah.KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti.

Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 253 . Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah.

7 8 2.5 4 6.7 2 6.1 5 5. Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan 3. Menanam nilai-nilai murni. OBJEKTIF. Mencungkil potensi pelajar % bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan panitia. MATLAMAT.5% 77% 79% 82% 7.ISU STRATEG IK. Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum matapelajaran kurang memuaskan Meningkatkan tahap pencapaian Kuiz Komoditi 1. KPI DAN SASARAN PANITIA PERDAGANGAN Isu Strategik: Bidang /Panitia Perdagangan Kualiti keputusan peperiksaan SPM Perdagangan masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan kualiti matapelajaran Perdagangan.9 3 6. % latihan disiapkan 70% 78% 85% 90% 98% 100% 80% 85% 90% 95% 100% 100% Tahap pencapaian meningkat Tempat ketiga Daerah Naib Johan Daerah Johan Daerah Tempat ketiga Negeri Naib Johan Negeri Johan Negeri 254 . 1.9 6 5.7% 69% 72. Meningkatkan prestasi pencapaian Perdagangan SPM dari segi kualiti dan kuantiti Peratus lulus Perdagangan SPM meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan 60.

5. 4. 3. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. 4. 3.O) 1. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. 6.S) 1. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA PERDAGANGAN KEKUATAN (STRENGTH . tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. CABARAN / ANCAMAN (THREATS . ponteng sekolah. Hubungan baik dengan agensi luar. Sokongan daripada PIBG. 4. 2. 3. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video. 8. 7. 2. IPD. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi Guru berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap KELEMAHAN (WEAKNESS . Masjid). Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. 255 . 3. 5. Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. 5. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 2. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. 2. 9. Pejabat Belia.T) 1. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). 6. 4. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah.W) 1. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas PELUANG (OPPORTUNITIES .

3. Hubungan baik dengan agensi luar. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi 3. Pejabat Belia. 2. ponteng sekolah. 5. CABARAN/ANCAMAN (T) 1. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap S+O S1+S2+S3+S4+S5+S6+S7+S9+O1+O2+O3+O4 Meningkatkan prestasi pencapaian Perdagangan dari segi kualiti dan kuantiti KELEMAHAN (W) 1. 2. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. 4. Fail panitia diurus dengan baik 9. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video.TOWS MATRIX : PANITIA PERDAGANGAN KEKUATAN (S) DALAMAN 1. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas W+O W1+W2+W3+W4+O1+O2+O3 Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan W1+W2+W3+W4+W5+W6+O1+O2+O3+O4 Menanam nilai-nilai murni. 6. Masjid). Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Pengetua dan GPK yang berpengalaman 2. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi 5. Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. 3. IPD. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Guru berpengalaman yang mencukupi 4. 4. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. 5% pelajar tidak menguasai 3M. Sekolah satu sesi 7. Sokongan daripada PIBG. 2. Pengurusan kewangan tanpa teguran 6. 256 . 5. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 4. 3. Semangat sepasukan yang tinggi 8. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. S+T S2+S3+S6+S7+S9 Mencungkil potensi pelajar W+T LUARAN PELUANG (O) 1.

Latih tubi terancang 1. Mempunyai sumber kewangan PCG. Pameran d. Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya sebilangan kecil berminat mengambil bahagian. Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum matapelajaran kurang memuaskan 1. Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 1. Kuiz Komoditi 257 . Menanam nilai-nilai murni. Kelas Tambahan terancang 3. Pertandingan promosi b. Minggu Perdagangan a. Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan 3. peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti 2. Kursus Dalaman untuk guru Perdagangan 2. Mencungkil potensi pelajar 1. Pertandingan kuiz dan teka silangkata c.PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PERDAGANGAN Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Pengucapan Awam Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan. Kualiti keputusan peperiksaan SPM Perdagangan masih kurang memuaskan 1 Meningkatkan prestasi pencapaian Perdagangan dari segi kualiti dan kuantiti 2.

misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30 258 . matlamat/isu.KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA PERDAGANGAN Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif.

Kelas Tambahan terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 5 Februari Ogos RM50 % kualiti pencapaian meningkat Latih tubi 3.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi kuantiti Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi : Meningkatkan prestasi pencapaian Perdagangan dari segi kualiti dan 1. Latih tubi terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 5 Ogos Oktober RM30 % kualiti pencapaian meningkat Gerak Gempur 259 . Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Perdagangan Ketua panitia Mac RM100 Guru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang diajar serta semakin mahir Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya % kualiti pencapaian peperiksaan SPM meningkat Penceramah jemputan 2.

Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1. bekerjasama dan lain-lain dapat diterapkan % pencapaian peperiksaan dalaman meningkat Program ini gabungjalin dalam program pelbagai panitia berkaitan 4 . Pengucapan Awam Ketua panitia Jun RM150 Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan Nilai-nilai murni seperti kejujuran. Pameran d. Pertandingan kuiz dan teka silangkata c.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : 1. Pertandingan promosi b. Menanam nilai-nilai murni. Menambahkan minat pelajar mempelajari Perdagangan 2. Minggu Perdagangan a.

Kuiz Komoditi Ketua panitia Mac .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Mencungkil potensi pelajar Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.Jun RM20 Prestasi pencapaian Kokurikulum Matapelajaran meningkat Pencapaian meningkat dari tempat Ketiga Peringkat Daerah ke Johan Peringkat Negeri 5 .

4 Hal-hal lain Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2.3 Bincang kos 1.2 Ucapan penyelaras 2.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1. Ketua Panitia 1 hari 3. 4.2 Tetap tarikh & tempat 1. Semua AJK JK Dokumentasi GPK 1 hari 1 minggu selepas program 6 .6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan Pengetua 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.4 Lantik AJK 1.3 Perincian tugas 2.5 Agihan Tugas 1. Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Perdagangan Kebanyakan guru bukan opsyen tiada pengetahuan dan guru opsyen ku rang mahi r untuk mengajar mata pelajaran Perdagangan Gu ru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang di ajar serta semakin mahir dalam mempelbaga ikan teknik mengajar di samping mempelbagaikan aktiviti pelajar dalam P&P Mac Semua guru Perdagangan T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.

1 Ucapan Pengetua 2.3 Perincian tugas Surat Pemberitahuan kepada waris Pelaksanaan Kelas Tambahan Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.3 Bincang kos 1. 4.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. GKP Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum 18 Januari 2008 Februari . Ketua Panitia 1 hari 3.Ogos Februari – Ogos Jun 2008 September 7 . Kelas Tambahan Terancang Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Februari hingga Ogos Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.4 Lantik AJK 1. 7. 6.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.5 Agihan Tugas 1. 5.2 Tetap tarikh & tempat 1.2 Ucapan penyelaras 2.

Latih Tubi Terancang Latih tubi soalan-soalan tahun lepas boleh meningkatkan prestasi pelajar Me ningkatkan penca paian pelajar dalam peperiksaa n SPM September hingga Oktober Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1. Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum September Oktober September Oktober 30 September 31 Oktober 8 . 6.5 Agihan Tugas 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.1 Ucapan Pengetua 2. 5. 4.2 Tetap tarikh & tempat 1.4 Lantik AJK 1.3 Bincang kos 1.3 Perincian tugas Pelaksanaan Gerak Gempur Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2. Ketua Panitia 1 hari 3.2 Ucapan penyelaras 2.

3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3. Program Peningkatan Prestasi Perdagangan Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Jun Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB KP Perdagangan Ketua Panitia TEMPOH 5 – 8 Mei 2008 12 Mei 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2. 4. 5. 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.2 Ucapan penyelaras 2.1 Ucapan Pengetua 2. Semua AJK KP Perdagangan JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum 9 – 13 Jun 2008 Jun Jun Jun 9 . 6.

PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. KP Perdagangan KP Perdagangan PKP KP Perdagangan JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum 5 – 8 Mei 2008 Mei .3 Perincian tugas Pemilihan pelajar Sesi latihan Penyertaan Pelajar ke Kuiz Komoditi Pemantauan Kajian Program Penilaian 2. 6.Jun 2008 Jun 2008 Jun Jun Jun 10 . 3.1 Ucapan Pengetua 1. Kuiz Komoditi Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Jun Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 1. 7. 4. 5.2 Ucapan penyelaras 1.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA EKONOMI ASAS 11 .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi Guru berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap 12 .

5% pelajar tidak menguasai 3M. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas 13 . tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). ponteng sekolah.KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Terdapat pelajar yang ponteng kelas.

Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 T5 Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. IPD. Hubungan baik dengan agensi luar. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. Masjid). Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video.PELUANG (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 Sokongan daripada PIBG. Pejabat Belia. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 14 .

OBJEKTIF.7 8 2. KPI DAN SASARAN PANITIA EKONOMI ASAS Isu Strategik: Bidang /Panitia Ekonomi Asas Kualiti keputusan peperiksaan SPM Ekonomi Asas masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan kualiti matapelajaran Ekonomi Asas.9 6 5.1 5 5.ISU STRATEG IK. % bilangan pelajar berminat menyertai aktiviti yang dianjurkan panitia. % latihan disiapkan 70% 78% 85% 90% 98% 100% 80% 85% 90% 95% 100% 100% 15 . Meningkatkan prestasi pencapaian Ekonomi Asas SPM dari segi kualiti dan kuantiti Peratus lulus Ekonomi Asas SPM meningkat GPS menurun Pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan 60.7 2 6.9 3 6. Menambahkan minat pelajar mempelajari Ekonomi Asas 3. 1. MATLAMAT.5% 77% 79% 82% 7. Menanam nilainilai murni.5 4 6.7% 69% 72.

Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik.W) 1. 3. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 2.S) 1. 3. 9.O) 1. 2. 5. 2. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi Guru berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap KELEMAHAN (WEAKNESS . 3. Hubungan baik dengan agensi luar. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. 16 . tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. 4. 3. 4. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. IPD. 5. Pejabat Belia. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas).ANALISIS PERSEKITARAN PANITIA PERDAGANGAN KEKUATAN (STRENGTH . 6. Sokongan daripada PIBG. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas PELUANG (OPPORTUNITIES . CABARAN / ANCAMAN (THREATS . 5. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. 6. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 8. 2. 4. ponteng sekolah. 4. Masjid). 7.T) 1. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video.

ponteng sekolah. S1+S2+S3+S4+S5+S6+S7+S9+O1+O2+O3+O4 Meningkatkan prestasi pencapaian Ekonomi Asas dari segi kualiti dan kuantiti 17 . 5. 2. 5% pelajar tidak menguasai 3M. 9. Ramai guru terlibat dalam program luar sekolah (P&P terjejas). Masjid). 5. S+T S2+S3+S6+S7+S9 Mencungkil potensi pelajar W+T LUARAN PELUANG (O) Sokongan daripada PIBG. 3. 2. Hubungan baik dengan agensi luar. Pejabat Belia. Ada pusat hiburan kafe siber dan pusat permainan video.TOWS MATRIX : PANITIA EKONOMI ASAS KEKUATAN (S) DALAMAN 1. 4. 6. Terdapat pelajar yang ponteng kelas. Internet mudah diakses kerana sekolah menyediakan sambungan internet tanpa wayar. IPD. Terdapat ibu bapa yang kurang memberi perhatian terhadap pembelajaran anak-anak. 3. 4. Pelajar bising walaupun guru ada dalam kelas W+O W1+W2+W3+W4+O1+O2+O3 Menambahkan minat pelajar mempelajari Ekonomi Asas W1+W2+W3+W4+W5+W6+O1+O2+O3+O4 Menanam nilai-nilai murni. 1. Tahap sosio ekonomi ibu bapa berada pada tahap sederhana dan lemah. 3. 3. 4. 7. Pelajar tidak membuat ulangkaji dan tidak menyiapkan kerja rumah. Pengetua dan GPK yang berpengalaman Guru dan pelajar dibekalkan bahan rujukan yang mencukupi Guru berpengalaman yang mencukupi Sumber kewangan yang mencukupi – komitmen guru yang tinggi Pengurusan kewangan tanpa teguran Sekolah satu sesi Semangat sepasukan yang tinggi Fail panitia diurus dengan baik Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap S+O 1. 8. KELEMAHAN (W) Peratus pencapaian PMR dan SPM masih lemah dari segi kualiti dan kuantiti. 4. Keluarga kurang mampu mengawal tingkah laku negativ anak. 2. 6. 2. 5. Sekolah terletak dalam kawasan pentadbiran ( Pejabat Daerah. Pengaruh perubahan persekitaran/ budaya yang drastik. tidak hadir kelas tambahan dan tidak menyiapkan kerja rumah. CABARAN/ANCAMAN (T) 1.

Latih tubi terancang Fakta yang menyokong strategi ini Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pelajar kurang kerjasama Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya pelajar tertentu mengambil bahagian dalam setiap pertandingan. Pertandingan kuiz dan teka silangkata c. Menanam nilai-nilai murni. Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 1. Kualiti keputusan peperiksaan SPM Ekonomi Asas masih kurang memuaskan 1 Meningkatkan prestasi 1. Kuiz Komoditi 18 . Pengucapan Awam Mempunyai sumber kewangan PCG. Pameran d. 1. Minggu Perdagangan a. pencapaian Ekonomi Asas dari segi kualiti dan kuantiti 2. Mencungkil potensi pelajar 1. 2.PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA EKONOMI ASAS Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan Kursus Dalaman untuk guru Perdagangan Kelas Tambahan terancang 3. peralatan dan bahan bagi menjayakan aktiviti 2. Ketua panitia yang komited Guru beri kerjasama sepenuhnya Kekangan masa Bebanan tugas panitia terlalu banyak Hanya sebilangan kecil berminat mengambil bahagian. Pertandingan promosi b. Pencapaian dalam Karnival Kokurikulum matapelajaran kurang memuaskan 1. Menambahkan minat pelajar mempelajari Ekonomi Asas 3.

KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PANITIA EKONOMI ASAS Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif. matlamat/isu. misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 4 5 5 5 Y 39 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 4 4 5 Y 36 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 5 5 3 3 3 4 Y 33 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 4 4 5 5 3 3 3 3 Y 30 19 .

Kursus Dalaman (kemahiran) untuk guru Ekonomi Asas Ketua panitia Mac RM100 Guru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang diajar serta semakin mahir Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya Pelajar biasa dan mengenali bentuk-bentuk soalan serta jawapannya % kualiti pencapaian peperiksaan SPM meningkat Penceramah jemputan 2. Latih tubi terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 5 Ogos Oktober RM30 % kualiti pencapaian meningkat Gerak Gempur 20 . Kelas Tambahan terancang Ketua panitia Guru pembimbing tingkatan 5 Februari Ogos RM50 % kualiti pencapaian meningkat Latih tubi 3.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi Program : Meningkatkan prestasi pencapaian Ekonomi Asas dari segi kualiti dan kuantiti Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.

Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : 1. Minggu Ekonomi Asas a. Pengucapan Awam Ketua panitia Jun RM150 Pelajar mengambil bahagian dalam pertandingan Bakat-bakat pelajar dapat diasah dan diketengahkan Nilai-nilai murni seperti kejujuran. Menambahkan minat pelajar mempelajari Ekonomi Asas 2. Menanam nilai-nilai murni. bekerjasama dan lain-lain dapat diterapkan % pencapaian peperiksaan dalaman meningkat Program ini gabungjalin dalam program pelbagai panitia berkaitan 21 . Pertandingan promosi b. Pertandingan kuiz dan teka silangkata c. Pameran d.

Jun RM20 Prestasi pencapaian Kokurikulum Matapelajaran meningkat Pencapaian meningkat dari tempat Ketiga Peringkat Daerah ke Johan Peringkat Negeri 22 . Kuiz Komoditi Ketua panitia Mac .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Mencungkil potensi pelajar Program Tanggungjawab Tempoh Masa Kos (RM) Output Indikator Prestasi Pelan Kontegensi 1.

Ketua Panitia 1 hari 3.1 Ucapan Pengetua 2.4 Hal-hal lain Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 2. Semua AJK JK Dokumentasi GPK 1 hari 1 minggu selepas program 23 .2 Ucapan penyelaras 2. Kurs us Dalaman (kemahiran) untuk guru Ekonomi Asas Kebanyakan guru bukan opsyen tiada pengetahu an dan guru opsyen ku rang mahi r untuk mengajar mata pelajaran Ekonomi Asas Gu ru menguasai ilmu tekini berkaitan profesion dan subjek yang di ajar serta semakin mahir dalam mempelbaga ikan teknik mengajar di samping mempelbag aikan aktiviti pelajar dalam P&P Mac Semua guru Ekonomi Asas T/JAWAB Ketua panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: Ucapan pengerusi/ketua panitia Tetap tarikh & tempat Bincang kos Lantik AJK Agihan Tugas Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 4.3 Perincian tugas 2.

1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.3 Perincian tugas Surat Pemberitahuan kepada waris Pelaksanaan Kelas Tambahan Pemantauan Kajian Separuh Penggal 2.5 Agihan Tugas 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2. Ketua Panitia 1 hari 3.2 Ucapan penyelaras 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. GKP Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum 18 Januari 2008 Februari . Kelas Tambahan Terancang Penambahan waktu belajar meningkatkan prestasi pelajar Me ningkatkan penca paian pelajar dalam peperiksaa n SPM Februari hingga Ogos Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.2 Tetap tarikh & tempat 1. 5.1 Ucapan Pengetua 2.4 Lantik AJK 1.3 Bincang kos 1. 6.Ogos Februari – Ogos Jun 2008 24 . 4.

4.1 Ucapan pengerusi/ketua panitia 1.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 5.2 Tetap tarikh & tempat 1.2 Ucapan penyelaras 2. 6.4 Lantik AJK 1.1 Ucapan Pengetua 2.5 Agihan Tugas 1.3 Perincian tugas Pelaksanaan Gerak Gempur Pemantauan Kajian Separuh Penggal Kajian Akhir Penggal 2.3 Bincang kos 1.6 Hal-hal lain Mesyuarat AJK: 2. Ketua Panitia 1 hari 3. Semua AJK JK Kurikulum JK Kurikulum JK Kurikulum September Oktober September Oktober 30 September 31 Oktober 25 . Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB GPK TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak Latih Tubi Terancang Latih tubi soalan-soalan tahun lepas boleh meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM September hingga Oktober PROSES KERJA Mesyuarat Pengurusan: 1.

1 Ucapan Pengetua 2.3 Perincian tugas Pelaksanaan Program Pemantauan Kajian Program Penilaian 3. 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Semua AJK KP Ekonomi Asas JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum 9 – 13 Jun 2008 Jun Jun Jun . 6.2 Ucapan penyelaras 2. 4. Program Peningkatan Prestasi Ekonomi Asas Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Jun Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB KP Ekonomi Asas Ketua Panitia TEMPOH 5 – 8 Mei 2008 12 Mei 2008 STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Penyediaan Kertas Kerja Mesyuarat AJK: 2. 5.

7.3 Perincian tugas Pemilihan pelajar Sesi latihan Penyertaan Pelajar ke Kuiz Komoditi Pemantauan Kajian Program Penilaian 2. 5.Jun 2008 Jun 2008 Jun Jun Jun . 3. Kuiz Komoditi Aktiviti panitia yang menarik dapat meningkatkan prestasi pelajar Meningkatkan pencapaian pelajar dalam peperiksaan SPM Jun Pelajar Tingkatan 5 Al iran Sastera T/JAWAB Ketua Panitia TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat AJK: 1. KP Ekonomi Asas KP Ekonomi Asas PKP KP Perdagangan JK Kurikulum AJK dan JK Kurikulum 5 – 8 Mei 2008 Mei .1 Ucapan Pengetua 1.2 Ucapan penyelaras 1. 4.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 6.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN .

Guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus untuk mata pelajaran PJK. S2. .Pelajar kurang berminat.Pelajar tidak menguasai 3M.Pencapaian pingat dalam MSSPP tidak memuaskan.Sekolah satu sesi.Guru menunjuk semangat yang tinggi. W4.PJK terdiri daripada guru bukan opsyen.KEKUATAN (S) S1.Peruntukan kewangan yang mencukupi KELE MAHAN(W) W1.Terdapat dua orang guru minor PJK S4. S5. W2. S3. W5. W3.Kemudahan alatan bantuan mengajar yang mencukupi.

Hubungan yang baik dengan masyarakat. Tiada persaingan pembelajaran di kalangan para pelajar yang mempunyai tahap pemahaman yang baik. Ibubapa kurang memberikan komitmen di rumah dan sekolah T2. Pelajar menganggap remeh terhadap mata pelajaran PJK. O2. O3. O4. . O5. CABARAN(T) T1. Masalah disiplin pelajar yang mengganggu semasa proses pengajaran dan pembelajaran. T5. Hanya terdapat 2 orang guru minor PJK. T3.PELUANG(O) O1.Lokasi sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam.Kerjasama erat dengan polis. T4.Sokongan kuat daripada PIBG.Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah.

Terdapat dua orang guru minor PJK S4. O2. Pelajar kurang berminat.Lokasi sekolah berhampiran dengan perpustakaan awam.Peruntukan kewangan yang mencukupi SO S1+S5+O4+O5 Meningkatkan pengetahuan guru PJK dalam proses P&P PJK untuk guru-guru bukan opsyen PJK Kursus pedagogi PJK W1. S2. S3. T5. W4.Hubungan yang baik dengan masyarakat. O4. W2. Hanya terdapat 2 orang guru minor PJK. S5.TOWS MATRIKS : MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN KEKUATAN (S) Dalaman S1. O5. Ibubapa kurang memberikan komitmen di rumah dan sekolah T2.PJK terdiri daripada guru bukan opsyen WO W1+W4+W6+O1+O4 Memilih pelajar yang berbakat dalam bidang sukan Program mencungkil bakat KELEMAHAN (W) Luaran PELUANG (O) O1.Kerjasama erat dengan polis. CABARAN/ANCAMAN (T) T1.Sekolah satu sesi. Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. Masalah disiplin pelajar yang mengganggu semasa proses pengajaran dan pembelajaran.Guru kurang mendapat pendedahan melalui kursus untuk mata pelajaran PJK.Guru menunjuk semangat yang tinggi.Pencapaian pingat dalam MSSPP tidak memuaskan.Kemudahan alatan bantuan mengajar yang mencukupi. O3. ST S1+S2+S4+S5+T3+T4 Memastikan kecergasan fizikal pelajar berada pada tahap yang baik Penilaian kecergasan fizikal sekolah menengah WT W!+W4+W5+W6+T3+T4 Menghargai maruah diri pelajar Program sayang diri .Pelajar tidak menguasai 3M. W5.Sokongan kuat daripada PIBG. Pelajar menganggap remeh terhadap mata pelajaran PJK T4. W3. Tiada persaingan pembelajaran di kalangan para pelajar yang mempunyai tahap pemahaman yang baik T3.

ISU. MATLAMAT. KPI DAN SASARAN Bidang Isu Strategik Matlamat Strategik Meningkatkan pedagogi dalam proses P&P PJK Mengenalpasti kebolehan pelajarpelajar Objektif KPI 2007 50% 2008 60% Sasaran 2009 70% 2010 80% 2011 90% PJK Kebanyakan guru yang mengajar PJK terdiri daripada guru bukan opsyen PJK Pelajar-pelajar tidak mengetahui kebolehan masing-masing Meningkat-kan ilmu di kalangan guru-guru PJK Meningkat-kan pencapaian dalam bidang sukan Meningkat-kan kecergasan fizikal pelajar Menambah-baik disiplin pelajar Penguasaan kemahiran dalam PJK % pelajar yang mengambil bahagian dalam MSSPP meningkat % pelajar yang cergas dan sihat % pelajar menghargai maruah diri 40% 50% 60% 70% 80% Masalah obesiti di kalangan pelajar Masalah disiplin pelajar seperti menghisap rokok dan lain-lain Memastikan kecergasan fizikal pelajar Mencegah penimbulan masalah pelajar 60% 70% 80% 90% 100% 85% 88% 91% 95% 100% .

Penilaian kecergasan Fizikal 3. Prog am sayang diri Tanggungjawab Ketua panitia PJK Tempoh masa Februari Kos RM70 Output Meningkatkan kemahiran guru dalam mata pelajaran PJK Meningkatkan penglibatan pelajar dalam sukan Meningkatkan tahap kecergasan pelajar KPI Guru PJK dapat menguasai kemahiran mata pelajaran PJK Pelan Kontegensi Pendedahan asas mata pelajaran PJK Bil 1 Program Kursus pedagogi PJK 2 Program Semua guru mata mencungkil pelajaran PJK bakat April RM100 Pelajar dapat menunjukkan kebolehan masing-masing Pertandingan sukan antara rumah 3 Penilaian kecergasan fizikal sekolah menengah Semua guru mata pelajaran PJK April dan Ogos RM20 Pelajar dapat menentukan tahap kecergasan masingmasing Penilaian kecergasan pelajar . Kursus pedagogi PJK 2. Prog am mencungkil bakat 4.PEMBINAAN PELAN TAKTIKAL Isu Strategik Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi Strategik Pencapaian pelajar dalam bidang sukan kurang memuaskan Meningkatkan pencapaian pingat dalam pertandingan MSSPP dari setahun ke setahun Pelajar menguasai 85% teknik-teknik dalam setiap permainan Bagi L&P15 TKB 60% meraih pingat perak Bagi L&P18 TKB 60% meraih pingat perak 1.

Bil 4 Program Progam sayang diri Tanggungjawab Semua guru mata pelajaran PJK Tempoh masa September Kos RM50 Output Melahirkan modal insan yang sempurna KPI Pelajar dapat menunjukkan sahsiah yang baik Pelan Kontegensi Ceramah 34 .

.1 Merangka kursus pedagogi 2.Mesyuarat 1.1 Ucapan pengerusi 1.2 Menetapkan tarikh 1.Ketua panitia mata pelajaran PJK Bulan Januari 3.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan mencukupi dan dalam keadaan baik 3.1 Kursus dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan 3. 4.Post Mortem 4.Persiapan Awal Kursus Pedagogi PJK 2. penggunaan ICT dalam P&P PJK.Guru mata pelajaran PJK Tempoh Awal Januari Status 2.Perlaksanaan program 3.Guru mata pelajaran PJK Bulan Februari 4.1 Ketua panitia mengadakan post mortem Tanggungjawab .4 Perbincangan mengenai masalah yang di hadapi oleh guru mata pelajaran PJK 2. . Kursus Pedagogi PJK Menyediakan guru yang mahir dalam mata pelajaran PJK Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru dalam mata pelajaran PJK 21hb Februari Guru mata pelajaran PJK Gu ru mata pelajaran PJK dapat menguasai kemahiran mata pelajaran PJK Proses Kerja 1.PELAN OPERASI Nama Program Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Perlaksanaan Kumpulan Sasaran KPI Langkah 1. .Guru mata pelajaran PJK Akhir Februari 35 .2 Guru didedahkan dengan kemahiran tertentu.

Langkah Proses Kerja untuk melihat kembali kejayaan kursus dan kelemahan yang boleh dibaiki 4.2 Pandangan guru-guru yang mengambil bahagian dalam program ini diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Tanggungjawab Tempoh Status .

Post Mortem .PELAN OPERASI Nama Program Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Perlaksanaan Kumpulan Sasaran KPI Langkah 1.2 Pertandingan sukan antara rumah 4.4 Perbincangan mengenai kos dan sebagainya.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan mencukupi dan dalam keadaan baik 3.Guru mata pelajaran PJK Bulan April .Guru mata pelajaran PJK Tempoh Awal Mac Status .Mesyuarat 1.Perlaksanaan program 3. 3.1 Ucapan pengerusi 1.Persiapan Awal Program Mencungkil Bakat 2.2 Melantik AJK 1. 4.3 Menetapkan tarikh 1. 2.1Program dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan 3. 2.1 Mengagihkan tugas guru 2. 1.Guru mata pelajaran PJK Akhir April .Guru mata pelajaran PJK Mac Program Mencungkil Bakat Menyediakan murid yang berpotensi dalam sukan Meningkatkan penglibatan pelajar dalam sukan 16 hb April Semua pelajar Pelajar dapat menun juk kan kebolehan masing-masing Proses Kerja Tanggungjawab .

Langkah Proses Kerja 4. Tanggungjawab Tempoh Status .2 Pandangan guru-guru yang mengambil bahagian dalam program ini diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang.1 Ketua panitia mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki 4.

Program Penilaian kecergasan fizikal sekolah menengah 2. .Guru mata pelajaran PJK Akhir Mac Bulan Julai 3.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan mencukupi dan dalam keadaan baik 3.Mesyuarat 1.Guru mata pelajaran PJK Tempoh Bulan Februari Bulan Jun Status 2.1Program dijalankan mengikut jadual waktu Guru mata pelajaran PJK Post Mortem 4. .2 Taklimat mengenai.Guru mata pelajaran PJK .Guru mata pelajaran PJK Bulan April Bulan Ogos Bulan September 4.1 Mengagihkan borang penilaian kepada Guru mata pelajaran PJK 2.Persiapan Awal Program 2. Progr am Penilaian kece rgasan fizikal sekolah menengah Membina kece rgasan badan dan kec erdasan otak pelajar Me ningkatkan tahap kecergasan pelajar Ap ril dan Ogos Semua pelajar Pelajar dapat menentuk an tahap kecergasan masing-masing Proses Kerja 1.2 Pandangan guru-guru yang mengambil bahagian dalam program ini diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang Tanggungjawab .1 Ketua panitia mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki 4. .Perlaksanaan program 3.1 Ucapan pengerusi 1.PELAN OPERASI Nama Program Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Perlaksanaan Kumpulan Sasaran KPI Langkah 1.

2 Memastikan kemudahan yang diperlukan mencukupi dan dalam keadaan baik 3. 1.3 Menetapkan tarikh 1.1 Surat dihantar kepada penceramah jemputan dan follow up dilakukan oleh ketua panitia PJK 2.Guru mata pelajaran PJK Bulan September .Persiapan Awal Program 2. jurulatih jemputan dibentangkan untuk menjayakan program ini. 2. intelek dan rohani 18hb September Semua pelajar Pelajar dapat menun juk kan sahsiah yang baik Proses Kerja Tanggungjawab .Guru mata pelajaran PJK Tempoh Bulan Julai Status .1 Ceramah dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan .2 Melantik AJK dan mengagihkan tugas 1.Perlaksanaan program 3.Ketua panitia mata pelajaran PJK Awal September Program Sayang Diri Mencapai matlamat falsafah pendidikan negara Melahirkan modal insan yang sempurna dari segi jasmani.1 Ucapan pengerusi 1.Mesyuarat 1. 3. 2. emosi.4 Cadangan perbelanjaan.PELAN OPERASI Nama Program Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Perlaksanaan Kumpulan Sasaran KPI Langkah 1.

Langkah Proses Kerja 3.2 Pelajar didedahkan dengan pengetahuan pendidikan kesihatan dan isu semasa Tanggungjawab Tempoh Status 4.2 Pandangan guru-guru yang mengambil bahagian dalam program ini diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang.Post Mortem 4. .Guru mata pelajaran PJK Bulan Oktober . 4.1 Ketua panitia mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan kursus dan kelemahan yang boleh dibaiki 4.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM MATA PELAJARAN VOKASIONAL HIASAN DALAMAN ASAS .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 Kemudahan fizikal yang kondusif Terdapat bilik-bilik khas dan prasarana yang lengkap Guru prihatin terhadap kabajikan pelajar Sekolah satu sesi Pelajar terpilih yang boleh dibimbing dan dibangunkan Menarik minat pelajar dalam bidang kemahiran dan pertukangan Pemantauan kurikulum berterusan (BPI) Guru mendapat ilmu pengetahuan baru-ICT KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 Masih ada pelajar tidak menguasai 3M Guru sering terlibat dalam aktiviti rasmi di luar sekolah Kepimpinan pelajar yang kurang menonjol Pelajar kurang bermotivasi Pelajar kurang kemahiran belajar Pelajar lemah kerana kurang pendedahan ICT .

JPN dan PPK Penggunaan LCD mendapat sokongan PPD ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 T4 Latarbelakang sosio ekonomi pelajar agak rendah Ibu bapa kurang melibatkan diri dengan aktiviti sekolah Banyak tempat yang membuka peluang untuk ponteng Mengalakkan penggunaan akses internet 44 .ANCAMAN (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 Hubungan baik dengan PPD.

ISU STRATEG IK. MATLAMAT. KPI DAN SASARAN MPV HIASAN DALAMAN ASAS Isu Strategik: Bidang /Panitia MPV Keputusan pencapaian matapelajaran kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan keputusan pencapaian matapelajaran MPV dari segi kualiti dan kuantiti Peningkatan dalam peperiksaan dalaman dan kebangsaan (SPM) % kelulusan SPM meningkat Pelajar yang mendapat 4B dalam matapelajaran MPV meningkat 45 . OBJEKTIF.

Kepimpinan pelajar yang kurang menonjol W4.Pemantauan kurikulum berterusan (BPI) S8. JPN dan PPK O2.Pelajar kurang kemahiran belajar W6.Kemudahan fizikal yang kondusif S2.O) O1.Guru mendapat ilmu pengetahuan baru-ICT KELEMAHAN (WEAKNESS .Latarbelakang sosio ekonomi pelajar agak rendah T2.Terdapat bilik-bilik khas dan prasarana yang lengkap S3.Pelajar lemah kerana kurang pendedahan ICT PELUANG (OPPORTUNITIES .Menarik minat pelajar dalam bidang kemahiran dan pertukangan S7.Ibu bapa kurang melibatkan diri dengan aktiviti sekolah T3.S) S1.Pelajar kurang bermotivasi W5.Hubungan baik dengan PPD.Banyak tempat yang membuka peluang untuk ponteng T4-Mengalakkan penggunaan akses internet 46 .Masih ada pelajar tidak menguasai 3M W2.Sekolah satu sesi S5.ANALISIS PERSEK ITARA N MPV HIASAN DALAMAN ASAS KEKUATAN (STRENGTH .T) T1.Penggunaan LCD mendapat sokongan PPD CABARAN / ANCAMAN (THREATS .Guru prihatin terhadap kabajikan pelajar S4.Guru sering terlibat dalam aktiviti rasmi di luar sekolah W3.Pelajar terpilih yang boleh dibimbing dan dibangunkan S6.W) W1.

Guru sering terlibat dalam aktiviti rasmi di luar sekolah W3.TOWS MATRIX : MPV HIASAN DALAMAN ASAS KEKUATAN(S) DALAMAN S1.S6.Guru prihatin terhadap kabajikan pelajar S4.Masih ada pelajar tidak menguasai 3M W2.T4 Mengadakan minggu teknik dan vokasional 47 .Kepimpinan pelajar yang kurang menonjol W4.Hubungan baik dengan PPD.Pelajar lemah kerana kurang pendedahan ICT LUARAN PELUANG (O) O1.Kemudahan fizikal yang kondusif S2.T2.Banyak tempat yang membuka peluang untuk ponteng T4.S5.Sekolah satu sesi S5.Latarbelakang sosio ekonomi pelajar agak rendah T2.Mengalakkan penggunaan akses internet W+O S+T S1.Pelajar kurang bermotivasi W5.S2. JPN dan PPK O2.Guru mendapat ilmu pengetahuan baru-ICT S+O KELEMAHAN (W) W1.Pelajar kurang kemahiran belajar W6.T2 Mengadakan perjumpaan dengan waris S8.Pelajar terpilih yang boleh dibimbing dan dibangunkan S6.Terdapat bilik-bilik khas dan prasarana yang lengkap S3.T1.S7.Pemantauan kurikulum berterusan (BPI) S8.Penggunaan LCD mendapat sokongan PPD CABARAN/ANCAMAN (T) T1.T3 Mewujudkan budaya suka hadir ke sekolah S3.Ibu bapa kurang melibatkan diri dengan aktiviti sekolah T3.Menarik minat pelajar dalam bidang kemahiran dan pertukangan S7.

PEMILIHAN STRATEGI : MPV HIASAN DALAMAN ASAS Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan Menganjurkan pertandingan hasil kerja tangan pelajar Fakta yang menyokong strategi ini Aktiviti dinilai selepas pelajar menyiapkan kerja khusus Halangan untuk melaksanakan strategi ini Kekangan masa dan tempat Pendorong untuk memilih strategi Sesuai dijalankan semasa P&P kerana penilaian aktiviti adalah berterusan. Keputusan pencapaian matapelajar an MPV kurang memuaskan Mengadakan minggu teknik dan vokasional 48 . Peratus modul juga meningkat bila modul berjaya disiapakan 1.

KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : MPV HIASAN DALAMAN ASAS Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif. matlamat/isu. misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) STRATEGI 2 (Skala Likert (15) STRATEGI 3 (Skala Likert (15) STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 49 .

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : MPV HIASAN DALAMAN ASAS Strategi : Melibatkan guru-guru yang berpengalaman untuk mengadakan kelas tambahan Pelan Kontegensi Kelas intensif Program 1. Kelas tambahan Tanggungjawab KP Penyelaras T5 Tempoh Masa SPM-Januari – Oktober Kos (RM) Output Pretasi peperiksaan awam meningkat Pelajar akan lebih tekun untuk hadir ke sekolah Indikator Prestasi Meningkatkan peratus matapelajaran MPV dari 50% ke 70% Menyiapkan 30% modul tingkatan 4 2. Minggu Teknik dan Vokasional KP Guru MPV dan KH Akhir Julai Pertandingan hasil kerja pelajar 50 .

Tetap tarikh d.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Bincang kos Taklimat kepada pelajar yang terlibat Pelaksanaan 2. Ucpan Pengerusi b.refleksi dan penilaian Setiausaha 51 . Laporan . Lantik AJK dan agihan tugas c. Guru yang terlibat Guru Matapelajaran 1 hari Sepanjang tempoh P&P sehingga akhir Bulan Julai 1 hari 4. Minggu Teknik dan Vokasional Meningkatkan kemahiran pelajar dalam bidang pertukangan Hasil kerja tangan pelajar dapat dinilai Akh ir bulan Julai Pelajar ti ngkatan 4 dan 5 T/JAWAB KP TEMPOH 1 hari STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Mesyuarat a. 3.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA MUZIK .

Fail panitia diurus dengan baik. S9 . kelas petang dan latihan boleh diadakan pada waktu petang. S10.Sekolah satu sesi. S2 .Guru Bimbingan dan Kaunseling yang komitmen S3 .Pusat Akses sekolah telah beroperasi. .Kemudahan alat-alat muzik yang dibekal oleh kementerian pelajaran.Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap. S6 . S8 .Sistem analisa peperiksaan yang baik. S11.KEKUATAN ( STRENGT H .Kemudahan bahan bantu mengajar di sekolah.Pengetua dan GPK yang berpengalaman.S) S1 . S5 .Peruntukan kewangan yang mencukupi S4 .

Sekolah berhampiran dengan PKG. W7 .Sokongan daripada PIBG dan waris. O2 .Latihan yang dapat dijalankan pada hari minggu adalah terhad kerana guru dan pelajar terlibat dengan program kelas tambahan waktu petang. PELUANG ( OPPORTUN ITIES – O) O1 .Guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi yang lain. O5 .Alat-alat muzik masih belum dapat menampung bilangan pelajar yang mengambil mata pelajaran muzik. W3 .Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. O4 . W4 . W6 . O3 .Pelajar-pelajar muzik yang juga aktif dalam bidang kokurikulum yang lain tidak dapat menghadiri latihan seperti yang ditentukan. O6 . W5 .Pelajar-pelajar tiada pengetahuan sedia ada mengenai teori muzik.Pelajar sering tidak menghadiri kelas petang dengan alasan masalah pengankutan. W2 .Hanya seorang guru muzik di sekolah.Mempunyai kemudahan bilik khas pendidikan muzik.Pengetua sekolah-sekolah Kelompok M7 yang aktif.KELEMAHAN ( WEAKNESS – W) W1 . 54 .Masyarakat sekitar berminat dengan warisan budaya muzik tradisional.

Kurang guru opsyen muzik. T5 .ANCAMAN ( THREATS – T ) T1 . 55 . T3 .Pelajar kurang mengambil berat tentang pelajaran.Terdapat waris yang tidak membenarkan anak membuat latihan selepas persekolahan kerana gejala sosial yang kian membimbangkan.Kebanyakan pelajar Melayu lebih berminat untuk mengambil mata pelajaran seni visual daripada mata pelajaran muzik. T6 . T4 .Tiada persaingan di antara pelajar.Guru kurang pengalaman dalam pengajaran mata pelajaran muzik. T2 .

Mempunyai kemudahan bilik khas pendidikan muzik. 3. Fail panitia diurus dengan baik. Tiada persaingan di antara pelajar.ANALISIS PERSEKITARAN UNTUK MENJANA PELAN STRATEG IK : PANITIA MUZIK Kekuatan ( S ) 1. Guru kurang pengalaman dalam pengajaran mata pelajaran muzik. 10. Ancaman/Cabaran ( T) 1. Peluang ( O) 1. Hanya seorang guru muzik di sekolah. 8. 4. Masyarakat sekitar berminat dengan warisan budaya muzik tradisional. 6. 4. Pengetua sekolah-sekolah Kelompok M7 yang aktif. 5. 11. 2. Latihan yang dapat dijalankan pada hari minggu adalah terhad kerana guru dan pelajar terlibat dengan program kelas tambahan waktu petang. 6. Alat-alat muzik masih belum dapat menampung bilangan pelajar yang mengambil mata pelajaran muzik. Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. 9. Kemudahan bahan bantu mengajar di sekolah. kelas petang dan latihan boleh diadakan pada waktu petang. 6. 5. 4. Pengetua dan GPK yang berpengalaman. Sekolah satu sesi. Pelajar-pelajar muzik yang juga aktif dalam bidang kokurikulum yang lain tidak dapat menghadiri latihan seperti yang ditentukan. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap. 3. 2. 3. 4. 56 . Pelajar kurang mengambil berat tentang pelajaran. 5. 2. 3. Pusat Akses sekolah telah beroperasi. Sistem analisa peperiksaan yang baik. Guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi yang lain. Kebanyakan pelajar Melayu lebih berminat untuk mengambil mata pelajaran seni visual daripada mata pelajaran muzik. 6. 7. Kurang guru opsyen muzik. Terdapat waris yang tidak membenarkan anak membuat latihan selepas persekolahan kerana gejala sosial yang kian membimbangkan. Sokongan daripada PIBG dan waris. Sekolah berhampiran dengan PKG. Pelajar-pelajar tiada pengetahuan sedia ada mengenai teori muzik. Kelemahan (W) 1. 2. 5. Guru Bimbingan dan Kaunseling yang komitmen Peruntukan kewangan yang mencukupi Kemudahan alat-alat muzik yang dibekal oleh kementerian pelajaran. Pelajar sering tidak menghadiri kelas petang dengan alasan masalah pengankutan.

Kemudahan bahan bantu mengajar di sekolah. Kebanyakan pelajar Melayu lebih berminat untuk mengambil mata pelajaran seni visual daripada mata pelajaran muzik. S6. Kelas waktu petang menyukarkan latihan dijalankan pada waktu petang. S4. Guru dibekalkan dengan alat tulis pengajaran yang lengkap. S2. O2. T4. Kelemahan (W) W1. Guru banyak terlibat dengan tugasan rasmi yang lain. Terdapat waris yang tidak membenarkan anak membuat latihan selepas persekolahan kerana gejala sosial yang kian membimbangkan. Alat-alat muzik masih belum mencukupi. Pelajar-pelajar muzik yang juga aktif dalam bidang kokurikulum yang lain tidak dapat menghadiri latihan seperti yang ditentukan. Mempunyai kemudahan bilik khas muzik. S7. kelas petang dan latihan boleh diadakan pada waktu petang. Cabaran (T) T1. S5. Sekolah berhampiran dengan PKG. S3. W4. Sokongan daripada PIBG dan waris. Sokongan daripada pihak pentadbir sekolah. Pelajar-pelajar tiada pengetahuan sedia ada. O4. W2. W5. Guru kurang pengalaman dalam pengajaran mata pelajaran muzik.TOW MATRIKS : PANITIA MUZIK Kekuatan (S) Dalaman S1. Sekolah satu sesi. Hanya seorang guru muzik di sekolah. Luaran Peluang (O) O1. W6. Pengetua dan GPK yang berpengalaman. Guru Bimbingan dan Kaunseling yang komitmen Peruntukan kewangan yang mencukupi Kemudahan alat-alat muzik yang dibekal oleh kementerian pelajaran. O3. O5. Minggu Muzik S1+S2+S3+S4+O1+T1+T2+T3+W3+W4+W5 Bengkel Ensemble Rekoder S1+S2+S3+S4+S5+O1+O4+T3+W1+W2+W4 Pertandingan Kompang Formasi Peringkat Pulau Pinang S1+S4+S7+O1+O3+T1+T2+T4+W5+W6 Kumpulan Gamelan SMK Jawi S1+S3+S4+S5+S7+O1+O5+W3+W4+W5+W6+T4 57 . W3. Kurang guru opsyen muzik. T2. Masyarakat sekitar berminat dengan warisan budaya muzik tradisional. T3.

58 . Mendedahkan pelajar dengan persembahan ensemble rekoder serta teknik meniup bagi rekoder suprano. tarian dan kumpulan caklempong. tenor dan bes. Membuat persembahan gamelan peringkat sekolah. 2. PKI DAN SASARAN Isu Strategik Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi Sasaran Pelajar-pelajar masih kurang pendedahan mengenai muzik dan warisan kebudayaan Malaysia. 1. alto. 4. kumpulan koir. MATLAMAT. tempatan dan daerah. 3. kumpulan kompang. Pelajar berminat untuk mempelajari muzik dan melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang dijalankan di sekolah ataupun di luar sekolah seperti kumpulan gamelan. OBJEKTIF.ISU STRATEG IK . Menyertai Pertandingan Kompang dan Formasi Peringkat Negeri Pulau Pinang. Melibatkan lebih ramai pelajar dalam aktiviti-aktiviti muzik semasa minggu muzik peringkat sekolah. Mendedahkan pelajar kepada pengalaman muzikal. Pelajar sedar akan kepentingan dan peranan muzik dalam kehidupan seharian dan dapat menghayati muzik serta warisan kebudayaan Malaysia. persepsi estetik dan penghargaan estetik.

-Pelajar dapat mengenali rekoder suprano.Pelajar mengetahui konsep penubuhan kumpulan ensemble Pelan Kontigensi -Pelajar-pelajar muzik yang berpengalaman diutamakan semasa pemilihan.meningkatkan perpaduan antara pelajar pelbagai kaum.Semua pelajar muzik 59 . . . 3 Bengkel Ensemble rekoder Cik Tan April PCG ( RM 150 ) Pelajar didedahkan dengan persembahan ensemble muzik dan teknik menuip rekoder suprano.PELAN TINDAKAN/ TAKTIKAL Strategi : Melibatkan guru yang ada pengalaman muzikal serta pelajar-pelajar untuk menjalankan program yang dirancang.menghayati estetika permainan gamelan. . Bil 1 Program/Projek Pertandingan Kompang dan Formasi Peringkat Pulau Pinang Tanggungjawab Cik Tan En. .Nov..Meningkatkan kerjasama antara pelajar. Hairulizwan Shahidan Tempoh Feb. . alto. . tenor dan bes. .Meningkatkan disiplin kendiri pelajar dan etika persembahan.meningkatkan perpaduan antara pelajar pelbagai kaum.Meningkatkan kerjasama antara pelajar.Guru muzik Kelompok M7 yang berpengalaman. 2 Kumpulan gamelan SMK Jawi Cik Tan Jan.Jun Kos Sumber PIBG Kokurikulum (RM150) Out Put Kumpulan Kompang dan Formasi SMK Jawi Indikator Prestasi . PIBG Kumpulan Kokurikulum Gamelan SMK ( ikut Jawi keperluan persembahan) Pelajar senior dan pelajar baru yang dipilih.Meningkatkan disiplin kendiri pelajar dan etika persembahan. . .menghayati estetik permainan kompang. . .

60 .Memupuk perpaduan antara pelajar pelbagai kaum. Pelan Kontigensi 4 Minggu Muzik .Melahirkan pelajar yang kreatif dan inovatif.Mengeratkan silatulrahim warga SMK Jawi. .Cik Tan . Hairulizwan Shahidan . Indikator Prestasi rekoder. tenor dan bes. .En. . Semua warga SMK Jawi yang berminat.Mencungkil bakat pelajar.guru-guru Persatuan Kebudayaan dan Kesenian April PCG (RM 400) Melahirkan warga SMK Jawi yang menghayati estetik muzik serta warisan kebudayaan Malaysia. .Bil Program/Projek Tanggungjawab Tempoh Kos Sumber Out Put alto.

April Feb. 1. 2.2 Mejalankan pemilihan seperti yang dirancang.3 Seramai 16 orang pelajar akan dipilih dan diberi motivasi dan taklimat. Me ningkatkan perpaduan antara pelajar pelbagai kaum. 3 3.Jun : Pelajar-pelajar muzik dan pelajar yang dipilih. LANGKAH 1 PROSES KERJA 1. masa dan tempat untuk menjalankan pemilihan pelajar dari segi paluan dan kawat kaki. 2.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI : Pertandingan Kompang dan Formasi Peringkat Pulau Pinang : Me ndedahkan pelajar kepada warisan kebudayaan : Pelajar berm inat dan menghaya ti permainan kompang : Feb.1 Menentukan tarikh.3 Tindakan akan diambil terhadap pelajar yang tidak dapat menghadiri latihan tanpa sebab. . : 1.En. 2 2.Cik Tan Mac . 2. TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 61 .Cik Tan . Me ningkatkan kerjasama antara pelajar.Mac . Pelajar menghayati estetik permainan kompang. masa dan tempat latihan semasa perhimpunan.2 Latihan paluan akan dijalankan di bilik muzik. Hairulizwan Shahidan Bulan Feb.5 Latihan paluan corak irama yang telah ditentukan . 3. 4. .0 Pemilihan ahli kontigen 1.1 Pengumuman tarikh. Me ningkatkan disiplin kendiri pelajar dan etika persembahan.0 Latihan kawat kaki bersama paluan kompang . 1.Cik Tan 2.

1 Pengumuman tarikh.masa dan tempat pertandingan.1 Pengumuman tarikh.3 Tindakan akan diambil terhadap pelajar yang tidak dapat menghadiri latihan tanpa sebab.0 Persiapan Pertandingan 5. Hairulizwan Shahidan April . 5.Cik Tan .2 Taklimat dan persiapan pakaian untuk pertandingan.LANGKAH PROSES KERJA 3. masa dan tempat latihan semasa perhimpunan.3 Tindakan akan diambil terhadap pelajar yang tidak dapat menghadiri latihan tanpa sebab. TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 4 5. .En.3 Tempahan pengangkutan dan makanan untuk pelajar pada hari pertandingan. 4.2 Latihan akan dijalankan di gelanggang badminton 4.0 Latihan Formasi dengan paluan 4.2 Latihan akan dijalankan di dewan terbuka. 5. 5. 2.En. 2. Hairulizwan Shahidan Jun – Julai 62 .Cik Tan . masa dan tempat latihan semasa perhimpunan.1 Taklimat mengenai tarikh.Jun 5. .

0 Pemilihan pelajar baru TANGGUNGJAWAB Cik Tan TEMPOH Jan. Feb. 2 2.Feb. masa dan tempat untuk menjalankan pemilihan pelajar. Cik Tan Feb. Pelajar menghayati estetik permainan kompang. 3.Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI : Kumpulan Gamelan SMK Jawi PELAN OPERASI : Me ndedahkan pelajar kepada warisan kebudayaan : Pelajar berminat dan menghaya ti permainan gamelan.1 Menentukan tarikh.2 Latihan dijalankan sekali seminggu. 4.3 Pelajar yang tidak hadir untuk latihan tanpa sebab akan diambil tindakan.0 Latihan 2. Me ningkatkan perpaduan antara pelajar pelbagai kaum.0 Pemilihan pakaian untuk pelajar baru Cik Tan 3. 3. : Pelajar senior dan pelajar baru : 1.1 Taklimat mengenai tarikh. 1.1 Pengumuman tarikh.2 Pemilihan baju yang sesuai dan membuat catatan. 3 3. 2. 2.Nov. masa dan tempat. 63 . – Nov. 1. 2. LANGKAH 1 PROSES KERJA 1.2 Mejalankan pemilihan seperti yang dirancang.3 Seramai 9 orang pelajar baru akan dipilih dan diberi motivasi dan taklimat. STATUS 1. Me ningkatkan disiplin kendiri pelajar dan etika persembahan. masa dan tempat latihan. : Ja n.. Me ningkatkan kerjasama antara pelajar.

Wahab TEMPOH April STATUS 2 2.4 Penyediaan cenderahati kepada penceramah TANGGUNGJAWAB Cik Tan En. Pelajar mengetahui teknik meniup dan penjarian untuk setiap jenis rekoder. 2. bengkel dan persembahan. 2.1 Semua Pelajar muzik tingkatan 1hingga ingkatan 3 dikumpulkan di Bilik Seminar pada hari yang ditentukan. OHP atau LCD disediakan sekiranya perlu. 2 dan 3 : 1.4 Borang maklum balas diagihkan kepada pelajar untuk meninjau keberkesanan bengk Cik Tan En. Wahab. 1. Pelajar mengetahui konsep penubuhan kumpulan ensemble rekoder.2 Pelajar-pelajar diberi taklimat mengenai ensemble rekoder.3 Demonstrasi. 3. 2. Pelajar mengetahui ton rekoder yang betul.0 Persiapan Bengkel Ensemble Rekoder 1. LANGKAH 1 PROSES KERJA 1. Wahab April 64 .2 Bahan-bahan bercetak. 1. 2.1 Berhubung dengan penceramah mengenai dengan tarikh dan masa.Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI : Bengkel Ensemble Rekoder PELAN OPERASI : Me dedahkan pelajar dengan konsep muzik dan estetik muzik : Pelajar menghayati estetik ensemble rekoder. : April : Pelajar muzik ti ngkatan 1. tenor dan bes. Pelajar dapat mengenali re koder suprano. 1.3 Penyediaan Bilik Seminar dan siaraya oleh En.0 Pelaksanaan Program 2. alto. 4.

1 Ketua panitia akan mengenalpastikan keberkesanan bengkel tersebut. 4.1 Pelajar dipantau mengenai teknik menuip semasa ujian amali. 4.LANGKAH 3 3.UP2 STATUS 3. Nov. 4. 3.0 Pemantauan PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB Cik Tan TEMPOH . .UP1 .0 Post Mortem Cik Tan 4.2 Pelajar yang masih belum dapat menguasai teknik menuip akan diberi bimbingan.2 Kelemahan yang ada akan diperbaiki dan program akan dimantapkan lagi pada masa depan.

.5 Hal-hal lain. 0 Mesyuarat guru PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS 1.Cik Tan . 2 Penyediaan Minggu Muzik: 2. Hairulizwan Shahidan . 2. 1.2 Taklimat mengenai tujuan pelaksanaan program berdasarkan kertas kerja yang disediakan oleh panitia. aktiviti yang akan dijalankan dan penceramah jemputan untuk menjayakan program ini. Mencungkil bakat pelajar.1 Ucapan Pengerusi. LANGKAH 1 1.4 Cadangan tarikh.Melahirkan pelajar yang kreatif dan inovatif.En. Melahi rkan pelajar yang kre atif dan inovatif. 4.2 Cadangan aktiviti dan agihan tugasan : .3 Objektif program ini ialah:.Guru-guru Persatuan Kebudayaan dan Kesenian Feb.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Kumpulan sasaran KPI : Minggu Muzik : Melahirkan warga SMK Jawi yang menghayati estetik muzik serta warisan kebudayaan Malaysia. 2. : April : Semua warga SMK Jawi : 1.En. Me nger atkan sil atul ra him warga SMK Jawi. 3. : Mencungkil bakat pelajar dalam bidang muzikal dan melahi rkan pelajar yang kre atif dan inovatif. Hairulizwan Shahidan . agihan tugasan. perbelajaan.Cik Tan . 1. 1. 1.1 Guru diminta membuat persiapan awal berdasarkan perincian tugas yang telah diberi.Guru-guru Persatuan Mac .Mencungkil bakat pelajar dalam bidang muzikal. . Memupuk perpadu an antara pelajar pelbagai kaum.

1 2.0 Pelaksanaan Minggu Muzik 3.Guru-guru Persatuan Kebudayaan dan Kesenian April .2.4 2.2 2.6 2.7 PROSES KERJA Jawi Idol ( kategori solo dan kumpulan ) Melukis poster mengikut tema Mencipta Puisi dan lagu Kuiz konsep muzik Persembahan semasa perhimpunan Dokumentasi Hadiah TANGGUNGJAWAB TEMPOH Kebudayaan dan Kesenian STATUS 2. 2.3 Penyampaian hadiah akan dijalankan semasa majlis penutup.En.2.3 2.3 Guru perlu menyerahkan segala dokumen yang berkaitan kepada guru yang membuat dokumentasi.0 Post Mortem 4.1 Semua guru akan berbincang dan membuat refleksi.1 Aktiviti akan dijalankan seperti yang dirancang. 4 4.2 Panel akan memperbaiki kelemahan yang ada dan memantapkan lagi program pada masa depan.2.2. Cik Tan Nov.LANGKAH 2.2.Cik Tan . Hairulizwan Shahidan .2.4 Latihan nyanyian akan dijalankan untuk upacara perasmian – Cik Tan 3 3.5 2.2. 3.2 Guru yang berkenaan harus serahkan keputusan pertandingan kepada Cik Tan untuk tindakan yang seterusnya. 3. 4. .

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PANITIA PENDIDIKAN KHAS .

dobi. 40% pelajar-pelajar terpilih dan berpotensi. Mencungkil bakat murid melalui aktiviti kemahiran hidup (masakan.STRENGT HS – S (KEKUATAN): S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 Pengetua yang komited dan berpengalaman. 50 % ibubapa kurang komited serta kurang memberi sumbangan idea untuk meningkatkan akademik. WEAKNESSES – W (KELEMAHAN) W1 W2 W3 W4 W5 W4 Pelajar lemah dalam penguasaan kemahiran asas. 60% pelajar lemah dalam penguasaan kemahiran asas 3M dan kemahiran hidup. cuci kereta dan pertanian). Kerjasama antara guru amat baik dan sentiasa mengadakan perbincangan untuksesuatu aktiviti. dana SUWA yang mencukupi. Sekolah satu sesi dan disiplin serta tingkah laku terkawal. Kerjasama yang baik antara guru dengan Pembantu Pengurusan Murid. Bilangan komputer dan alatan kemahiran hidup tidak mencukupi untuk kegunaan pelajar menjalani aktiviti di dalam kelas dan bengkel pendidikan khas. suasana pembelajaran kurang konduktif. . Peruntukan PCG. Kekurangan bilik. 100% guru-guru terlatih dan berpengalaman serta komited dengan tugas. Pertambahan murid secara berperingkat-peringkat. Mempunyai kemudahan wireless untuk mengakses kemudahan internet.

Mendapat sokongan dan bantuan kewangan agensi luar. . JPN dan PKG. 5% pelajar dari latarbelakang keluarga yang bermasaalah. Pusat Kegiatan Guru (PKG) di dalam kawasan sekolah yang sama.OPPORTUN ITIES – O (PELUANG) O1 O2 O3 O4 O5 Hubungan baik dengan pihak-pihak luar. PIBG sentiasa bersedia memberi sokongan dan bantuan. Sokongan erat dari PPD. Sosioekonomi keluarga yang sederhana. THREATS – T (ANCAMAN) T1 T2 T3 Kurangnya kesedaran masyarakat sekeliling untuk bekerjasama dengan sekolah tentang murid kurang upaya.

S4 Kerjasama yang baik antara guru dengan Pembantu Pengurusan Murid. S9 Mempunyai kemudahan wireless untuk mengakses kemudahan internet. O2 Mendapat sokongan dan bantuan kewangan agensi luar.ANALISIS SWOT DAN TOWS MATRIKS STRENGT HS – S (KEKUATAN): S1 Pengetua yang komited dan berpengalaman. O4 Sokongan erat dari PPD. W4 Bilangan komputer dan alatan kemahiran hidup tidak mencukupi untuk kegunaan pelajar menjalani aktiviti di dalam kelas dan bengkel pendidikan khas. S5 Mencungkil bakat murid melalui aktiviti kemahiran hidup (masakan. OPPORTUNITIES – O (PELUANG) O1 Hubungan baik dengan pihak-pihak luar. W4 Pertambahan murid secara berperingkat-peringkat. W3 50 % ibubapa kurang komited serta kurang memberi sumbangan idea untuk meningkatkan akademik. suasana pembelajaran kurang konduktif. WEAKNESSES – W (KELEMAHAN) W1 Pelajar lemah dalam penguasaan kemahiran asas. T2 Sosioekonomi keluarga yang sederhana. O5 Pusat Kegiatan Guru (PKG) di dalam kawasan sekolah yang sama. THREATS – T (ANCAMAN) T1 Kurangnya kesedaran masyarakat sekeliling untuk bekerjasama dengan sekolah tentang murid kurang upaya. S3 Kerjasama antara guru amat baik dan sentiasa mengadakan perbincangan untuksesuatu aktiviti. JPN dan PKG. S2 100% guru-guru terlatih dan berpengalaman serta komited dengan tugas. . W2 60% pelajar lemah dalam penguasaan kemahiran asas 3M dan kemahiran hidup. cuci kereta dan pertanian). W5 Kekurangan bilik. O3 PIBG sentiasa bersedia memberi sokongan dan bantuan. S8 Sekolah satu sesi dan disiplin serta tingkah laku terkawal. dana SUWA yang mencukupi. T3 5% pelajar dari latarbelakang keluarga yang bermasaalah. dobi. S7 40% pelajar-pelajar terpilih dan berpotensi. S6 Peruntukan PCG.

Pertambahan murid secara berperingkat-peringkat. 60% pelajar lemah dalam penguasaan kemahiran asas 3M dan kemahiran hidup. 100% guru-guru terlatih dan berpengalaman serta komited dengan tugas. S3. Kerjasama antara guru amat baik dan sentiasa mengadakan perbincangan untuksesuatu aktiviti. . (W2) Strategi 1 – Mempelbagaikan aktiviti berfaedah dan menarik semasa proses dan aktiviti P&P dalam dan luar bilik darjah . Kerjasama yang baik antara guru dengan Pembantu Pengurusan Murid. Mendapat sokongan dan bantuan kewangan agensi luar. 5% pelajar dari latarbelakang keluarga yang bermasaalah. bermanfaat dan menarik. Peruntukan PCG. JPN dan PKG. O4.STRENGTHS – S (KEKUATAN): Persekitaran Dalaman S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9 ANALISIS SWOT DAN TOWS MATRIKS Pengetua yang komited dan berpengalaman. (W4 – O4. O5) Strategi 3 – Menambah bilangan komputer dan peralatan kemahiran hidup di kelas Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran. dobi. Kekurangan bilik. Sokongan erat dari PPD.S2 – O4. S5 – T1. (S1. (W2. suasana pembelajaran kurang konduktif. (S5. (W3 – T1.T2) Strategi 1 – Mempelbagaikan aktiviti P&P dalam dan luar bilik darjah agar lebih ceria. Mencungkil bakat murid melalui aktiviti kemahiran hidup (masakan. O5) Strategi 1 – Menggunakan kaedah pengajaran dan pembelajaran berkesan disamping meningkatkan penguasaan kemahiran asas 3M dan kemahiran hidup. dana SUWA yang mencukupi. JPN serta PIBG. –O1. O3) Strategi 1 – Meningkatkan penguasaan kemahiran asas 3M dan kemahiran hidup pelajar dengan kerjasama guru. W3. PIBG sentiasa bersedia memberi sokongan dan bantuan. 40% pelajar-pelajar terpilih dan berpotensi. cuci kereta dan pertanian). (S4. Persekitaran Luaran OPPORTUNITIES – O (PELUANG) O1 O2 O3 O4 O5 Hubungan baik dengan pihak-pihak luar. Strategi 2 – Meningkatkan motivasi pelajar melalui bimbingan dan kaunseling dengan kerjasama PPD. Pusat Kegiatan Guru (PKG) di dalam kawasan sekolah yang sama.JPN (S1. ibu bapa dan pihak luar. T2) Strategi 2 – meningkatkan kesedaran ibubapa melalui ceramah dan kaunseling keibubapaan THREATS – T (ANCAMAN) T1 T2 T3 Kurangnya kesedaran masyarakat sekeliling untuk bekerjasama dengan sekolah tentang murid kurang upaya. Sekolah satu sesi dan disiplin serta tingkah laku terkawal. Sosioekonomi keluarga yang sederhana.– O1. Mempunyai kemudahan wireless untuk mengakses kemudahan WEAKNESSES – W (KELEMAHAN) W1 W2 W3 W4 W5 W4 Pelajar lemah dalam penguasaan kemahiran asas. S2. JPN dan PKG. 50 % ibubapa kurang komited serta kurang memberi sumbangan idea untuk meningkatkan akademik. O5) Strategi 3 – Meningkatkan profesionalisme guru dengan bantuan dan kepakaran pegawai PPD. S4. O2. O3.O4) Strategi 2 – Meningkatkan tahap kecemerlangan pelajar secara individu melalui program dengan kerjasama PPD. Bilangan komputer dan alatan kemahiran hidup tidak mencukupi untuk kegunaan pelajar menjalani aktiviti di dalam kelas dan bengkel pendidikan khas.

tepat dan lengkap Pelan Kontingensi/ Catatan Penggunaan notanota dan contohcontoh latihan berdasarkan bukubuku rujukan dan penggunaan Alatan Kemahiran dalam P&P Kemahiran Hidup. Tanggung jawab Guru-guru Pendidikan Khas Tempoh (mula. . 50% pelajar dapat menjawab soalan ujian dan menjalankan latihan kemahiran. Membentuk kumpulan belajar dengan bantuan guru mata pelajaran dan pelajar yang menguasai kemahiran asas 3M dan berkeupayaan menjalankan aktiviti berkemahiran. 90% pelajar hadir dan menunjukkan sikap positif sewaktu program dijalankan. Bimbingan Rakan Sebaya. Indikator Program/Indikator Prestasi 50% pelajar dapat latihtubi dengan sistematik. Bil. PCG Pelajar dapat menguasai kemahiran dalam bidang akademik berfungsi dan kemahiran hidup.akhir) Januari 2008 (ABM) Mac– Nov 2008 (penggunaan ABM dan Alatan Kemahiran) Februari – November 2008 Kos/ sumber PCG Output Pelajar dapat menguasai kemahiran dalam bidang akademik berfungsi dan kemahiran hidup. 80% pelajar mencapai sekurang-kurangnya gred C dalam peperiksaan dan praktikal kemahiran. Pelajar lebih berminat untuk belajar. 1 Program Penghasilan ABM dan penggunaan Alatan Kemahiran dalam pengajaran dan pembelajaran.PELAN TAKTIKAL KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 2008-2010 (AKADEMIK BERFUNGSI DAN KEMAHIRAN HIDUP) Strategi : Menggunakan kaedah pengajaran & pembelajaran berkesan untuk meningkatkan kemahiran dalam bidang akademik berfungsi dan kemahiran hidup. 2 Kaedah Mentor Pembelajaran (Mentor-Mantee). Guru-guru Pendidikan Khas Pelajar-pelajar yang telah menguasai 3M.

Bil. Guru-guru mata pelajaran Pendidikan Khas Pelajar lebih yakin menjawab soalan peperiksaan dan melakukan aktiviti kemahiran secara berdikari 74 . 20% mencapai sekurangkurangnya C dalam peperiksaan dan amali kemahiran.akhir) Januari 2008 – Nov 2008 Kos/ sumber PCG Output Indikator Program/Indikator Prestasi 60% dapat menjawab dengan lengkap dan melakukan aktiviti kemahiran. 3 Ujian bulanan dan peperiksaan akhir tahun bagi akademik berfungsi dan kemahiran hidup secara praktikal. Program Tanggung jawab Tempoh (mula. Pelan Kontingensi/ Catatan Penggunaan buku aktiviti dan rujukan serta alatan kemahiran untuk latih tubi.

75 . 80% pelajar menunjukkan prestasi yang baik dalam akademik berfungsi dan Kemahiran Hidup Pelan Kontingensi/ Catatan Kem motivasi akan digantikan dengan aktiviti lawatan sambil belajar. Pelajar-pelajar dapat meningkatkan prestasi pencapaian dalam akademik berfungsi dan Kemahiran Hidup.akhir) Mac – November 2008 Kos/ sumber PCG Output Pelajar-pelajar lebih yakin dan berminat untuk belajar. (Aktiviti luar bilik darjah) Tanggung jawab Guru-guru Pendidikan Khas Tempoh (mula. Indikator Program/Indikator Prestasi 90% pelajar hadir dan menunjukkan sikap yang positif dan aktif terhadap aktiviti yang dijalankan. 1 Program Mengadakan Kem Motivasi.PELAN TAKTIKAL KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS (AKADEMIK BERFUNGSI DAN KEMAHIRAN HIDUP) Strategi : Me ningkatkan motivasi pelajar melalui bim bingan dan kaunseling dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Dae rah dan Negeri serta Ibu bapa Bil.

Tanggung jawab Penyelaras Pendidikan Khas Tempoh (mula. 1 Program Mengadakan Ceramah Keibubapaan. pelajar.akhir) Jan 2008 (1 hari) Kos/ sumber PCG Output Kesedaran ibubapa dalam mengambil berat terhadap sahsiah serta perkembangan anakanak mereka. Sokongan ibubapa terhadap perkembangan pelajar. Indikator Pelan Kontingensi/ Program/Indikator Catatan Prestasi 80% ibubapa hadir Diadakan semasa dan menunjukkan majlis orientasi komitmen yang tinggi. 76 .PELAN TAKTIKAL KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS (AKADEMIK BERFUNGSI DAN KEMAHIRAN HIDUP) Strategi : Me ningkatkan kese daran Ibubapa melalui cer amah dan kaunseling keibub apaa n. Julai dan November 2008 (2 kali setahun) 80% ibubapa hadir dan menunjukkan sikap yang positif. 2 Program Jaya Waris Penyelaras Pendidikan Khas. Bil.

Pelan Kontingensi/ Catatan 2 Mac – November 2008 Julai – September 2008 PCG 3 PCG 77 .PELAN TAKTIKAL KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS (AKADEMIK BERFUNGSI DAN KEMAHIRAN HIDUP) Strategi : Me ningkatkan prestasi keupayaan dan perkembangan dalam bidang Akademik Berfun gsi dan Kemahiran Hidup pelajar dengan ker jasa ma guru. Program Bulan Kemerdekaan Tanggung jawab Guru-guru Pendidikan Khas Guru-guru Pendidikan Khas Guru-guru Pendidikan Khas Tempoh (mula. 80% pelajar dapat melibatkan diri. ibubapa dan pihak luar.akhir) Mac – November 2008 Kos/ sumber PCG Output Pelajar dapat menguasai kemahiran yang telah dipelajari Pelajar dapat berdikari Pelajar dapat menjalankan aktiviti persembahan pentas. Bil. 1 Program Penyertaan perniagaan secara gerai pada Hari Kantin peringkat sekolah Lawatan sambil belajar dalam dan luar negeri. Indikator Program/Indikator Prestasi 95% pelajar dapat melibatkan diri dari aktiviti penyediaan bahan hingga jualan 80% pelajar dapat melibatkan diri.

LANGKAH PROSES KERJA 1 Mesyuarat Jawatankuasa 1. MATEMATIK. 2. (ii) Pelajar lebih yakin dan berse dia untuk menghadapi peperiksaa n. TANGGUNGJAWAB TEMPOH Guru mata pelajaran akademik berfungsi Disember 2007(1 hari) STATUS/PELAN KONTINGENSI Sekiranya Penyelaras tiada.3 Soalan-soalan latihan berasaskan KBKK dan sekurang-kurangnya 3 contoh soalan format peperiksaan pendidikan khas.1 Ucapan Pengerusi (Penyelaras) 1.PELAN OPERASI AKADEMIK BERFUNGSI (BAHASA MELAYU.3 Penutup 2 Penyediaan Alat Bantu Mengajar (ABM) Setiap ABM mengandungi. Semua pelajar pendidikan kh as. (i) Pelajar dapat menjawab soalan latihan dan latihtubi dengan sistematik. 2. lengkap dan tepat . mesyuarat akan dipengerusikan oleh guru yang dilantik oleh penyelaras sebagai pengerusi.1 Nota ringkas atau gambar yang terdiri daripada pengenalan. SAINS DAN AGAMA ISLAM/MORAL) Nama Program Matlamat Objektif Kumpulan Sasaran : : : : Penghasilan Alat Bantu Mengajar Membolehkan pelajar menguasai kemahiran dengan terancang dan mudah ber das arkan keupayaan pelajar mengikut per ingkat per kembangan mereka. fakta serta contoh yang sistematik dan jelas.2 Pengagihan tugas (mengikut matapelajaran) dan jadual pelaksanaan tugas. 1. 2. BAHASA INGGERIS. Guru mata pelajaran akademik berfungsi Jan 2008 – Feb 2008 (2 bulan) 78 .2 Contoh-contoh soalan mengikut aras kesukaran serta jawapan.

4 Semua topik yang dipelajari 3 Penggunaan ABM dalam proses pengajaran dan pembelajaran di kelas. 4 Semakan kertas-kertas jawapan pelajar berdasarkan soalan-soalan tambahan yang diberikan. TANGGUNGJAWAB TEMPOH STATUS/PELAN KONTINGENSI Guru mata pelajaran akademik berfungsi Mac – Oktober 2008 Sekiranya ABM tidak digunakan. P & P akan diteruskan dengan penggunaan Buku Teks atau Buku Latihtubi. Guru mata pelajaran akademik berfungsi Setiap bulan (2 minggu sekali) bermula Mac – Oktober 2008. 79 .LANGKAH PROSES KERJA 2.

: Pelajar-pelajar lemah PROSES KERJA Mendapatkan senarai nama pelajar-pelajar kumpulan lemah. Guru mata pelajaran akademik berfungsi 3 Februari – Oktober 2008 4 Program mentor-mantee bermula. Guru mata pelajaran akademik berfungsi dan Mentor. SAINS DAN AGAMA ISLAM/MORAL) Nama Program Matlamat Objektif Kumpulan Sasaran LANGKAH 1 2 : Program Mentor Pembelajaran (Me ntor – Mantee) : Membolehkan pelajar memahami dengan lebih terperinci dan mendalam fakta sesuatu topik. Memaklumkan kepada semua pelajar. MATEMATIK.PELAN OPERASI AKADEMIK BERFUNGSI (BAHASA MELAYU. (ii) Pelajar yakin untuk menjawab soalan serta mencapai sek ura ng-ku rangnya gred C dalam peperiksaan. Dijalankan di kelas sewaktu P & P (2 waktu). sederhana dan cemerlang TANGGUNGJAWAB Guru mata pelajaran akademik berfungsi TEMPOH Januari 2008 (3 hari) Pertengahan bulan Januari (1 minggu) STATUS/PELAN KONTINGENSI Menyediakan senarai kumpulan mentorGuru mata pelajaran akademik berfungsi mantee. akan diganti pada masa yang ditentukan oleh guru 80 . dan 2 hingga 3 orang mantee (pelajar-pelajar lemah). Guru akan mengedar jawapan sebenar untuk semakan mentor. Cetakan dan pemberian set-set soalan latihan dan aktiviti kepada mentor tiga hari sebelum program bermula. : (i) Pelajar lebih berminat untuk belajar (bimbingan rakan sebaya). Mentor-mentor dikehendaki berbincang dan menyiapkan jawapan. Setiap kumpulan terdiri daripada seorang mentor (pelajar cemerlang/ ederhana). Februari – Oktober 2008 Dua minggu sekali di kelas sewaktu P & P (2 Sekiranya program tidak dapat dijalankan. BAHASA INGGERIS.

5 Semakan jawapan dan pemberian markah. STATUS/PELAN KONTINGENSI mata pelajaran tersebut. Guru mengedar kertas-kertas latihan dan aktiviti.LANGKAH PROSES KERJA Mentor dan Mantee disusun mengikut kumpulan yang telah ditetapkan. Mantee mesti menyiapkan jawapan dalam tempoh 2 waktu P & P. Mantee dibimbing oleh Mentor masingmasing untuk mendapatkan jawapan dan menjalankan aktiviti. TANGGUNGJAWAB TEMPOH waktu). Sekiranya salah seorang mentor tidak hadir ke sekolah. Guru mata pelajaran. 81 . mantee akan dibahagikan kepada dua kumpulan mentor yang lain.

Pelajar-pelajar menjawab soalan latihan dan aktiviti. membuat latihtubi soalan topik-topik tertentu sahaja.PELAN OPERASI AKADEMIK BERFUNGSI (BAHASA MELAYU. Menilai soalan latihan dan aktiviti. perbincangan jawapan diadakan di dalam kelas. SAINS DAN AGAMA ISLAM/MORAL) Nama Program Matlamat Objektif Kumpulan Sasaran : Latihtubi soalan-soalan latihan dan aktiviti : : Me ningkatkan kefahaman dan kelancaran pelajar dalam menjawab soalan-soalan latihan dan aktiviti. Mencetak dan mengedar soalan-soalan latihan dan aktiviti dari pelbagai rujukan. (i) Pelajar lebih yakin untuk menjawab soalan-soalanlatihan dan aktiviti . MATEMATIK. TANGGUNGJAWAB Guru mata pelajaran akademik berfungsi Guru mata pelajaran akademik berfungsi Guru mata pelajaran akademik berfungsi Guru mata pelajaran akademik berfungsi Guru mata pelajaran akademik berfungsi TEMPOH Januari – Julai 2008 Januari – Julai 2008 STATUS/PELAN KONTINGENSI 3 4 Ogos – Oktober 2008 Ogos – Oktober 2008 5 September dan Oktober 2008 82 . perbincangan jawapan diadakan di dalam kelas. BAHASA INGGERIS. (ii) Pelajar-pelajar lemah dapat mencapai seku rang-ku rangnya gred C dalam peperiksaa n. Pelajar-pelajar menjawab soalan latihan dan aktiviti. : Semua pelajar pendidikan khas LANGKAH 1 2 PROSES KERJA Mencetak dan mengedar soalan-soalan latihan dan aktiviti .

mesyuarat akan dipengerusikan oleh guru yang dilantik oleh penyelaras sebagai pengerusi.3 Alatan dan Bahan Masakan 2. 2 1. (ii) Pelajar lebih yakin dan berse dia untuk menguasai dan me nggunakan kemahiran dalam kehidupan sebenar. : Semua pelajar pendidikan khas.3 Alatan dan Bahan Dobi 3 Penggunaan Alatan Kemahiran dalam proses Guru mata pelajaran Feb – November 2008 Sekiranya Alatan Kemahiran Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup Jan 2008 (1 bulan) TANGGUNGJAWAB Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup TEMPOH Disember 2008(1 hari) STATUS/PELAN KONTINGENSI Sekiranya Penyelaras tiada.3 Penutup Penyediaan Alatan Kemahiran mengikut sukatan pelajaran Alatan Kemahiran terdiri daripada : 2.1 Alatan Pertanian 2.2 Alatan Mencuci Kereta 2. PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa 1.PELAN OPERASI KEMAHIRAN HIDUP (PERTANIAN. (i) Pelajar dapat menjalankan aktiviti kemahiran mengikut keupayaan dan per ingkat perkembangan. 83 .2 Pengagihan tugas (mengikut matapelajaran) dan jadual pelaksanaan tugas.1 Ucapan Pengerusi (Penyelaras) 1. MASAKAN DAN DOBI) Nama Program Matlamat Objektif Kumpulan Sasaran LANGKAH 1 : Penggunaan Alatan Kemahiran dalam Pengajaran dan Pembelajaran : : Membolehkan pelajar menguasai kemahiran dengan terancang dan mudah ber das arkan keupayaan pelajar mengikut per ingkat per kembangan mereka. MENCUCI KERETA.

Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup Feb – November 2008 84 . 4 Latihan aktiviti kemahiran hidup secara berdikari. TANGGUNGJAWAB Kemahiran Hidup TEMPOH STATUS/PELAN KONTINGENSI tidak dapat digunakan.P & P akan diteruskan dengan aktiviti kemahiran yang bersesuaian dengan sukatan pelajaran.LANGKAH PROSES KERJA pengajaran dan pembelajaran di tapak pertanian dan bengkel kemahiran hidup.

Mentor-mentor dikehendaki menggunakan alatan kemahiran secara kerap dan mengikut cara penggunaan yang betul dengan perhatian dan bimbingan guru. Memaklumkan kepada semua pelajar. (i) Pelajar lebih berminat untuk belajar (bimbingan rakan sebaya). Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup 2 Pertengahan bulan Januari (1 minggu) 3 Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup Februari –November 2008 85 . Menyediakan senarai kumpulan mentormantee.PELAN OPERASI KEMAHIRAN HIDUP (PERTANIAN. sederhana penguasaan Kemahiran Hidup dan sudah menguasai kemahiran mengikut bidang. Setiap kumpulan terdiri daripada seorang mentor (pelajar yang telah menguasai kemahiran). Tunjukcara penggunaan alatan kemahiran dan aktiviti kepada mentor tiga hari sebelum program bermula. (ii) Pelajar yakin untuk melakukan aktiviti dan menguasai kemahiran mengikut keupayaan pelajar. dan seorang mantee (pelajar yang belum menguasai atau sederhana penguasaan). MASAKAN DAN DOBI) Nama Program Matlamat Objektif Kumpulan Sasaran Langkah 1 : : : : Progr am Mentor Pembelajaran (Me ntor – Mantee) Membolehkan pelajar melakukan aktiviti dan menguasai kemahiran mengikut keupayaan dan peringkat per kembangan pelajar. Pelajar -pelajar yang belum menguasai kemahiran Proses kerja Tanggungjawab Tempoh Januari 2008 (3 hari) Status/Pelan kontingensi Mendapatkan senarai nama pelajar-pelajar Guru mata pelajaran yang belum menguasai. MENCUCI KERETA.

Tanggungjawab Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup dan Mentor. Sekiranya salah seorang mentor tidak hadir ke sekolah.Langkah 4 Proses kerja Program mentor-mantee bermula. Tempoh Februari – November 2008 Status/Pelan kontingensi Sekiranya program tidak dapat dijalankan. Mantee menggunakan alatan kemahiran dengan dibantu oleh mentor semasa aktiviti dijalankan. akan diganti pada masa yang ditentukan oleh guru mata pelajaran tersebut. Dijalankan di tapak pertanian dan bengkel. mantee akan dibantu oleh guru 86 . Guru mengedar dan menunjukcara penggunaan alatan kemahiran. Mentor dan Mantee disusun mengikut kumpulan yang telah ditetapkan.

(ii) Pelajar-pelajar dapat menguasai Kemahiran Hidup sec ara berdikari. Latihan penggunaan alatan kemahiran dengan bimbingan TANGGUNGJAWAB Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup Guru mata pelajaran Kemahiran Hidup Guru mata pelajaran akademik berfungsi TEMPOH Feb – November 2008 Feb – November 2008 Feb – November 2008 Ogos – Oktober 2008 STATUS/PELAN KONTINGENSI Latihtubi penggunaan alatan kemahiran secara Guru mata pelajaran berdikari akademik berfungsi 87 . MASAKAN DAN DOBI) Nama Program Matlamat Objektif Kumpulan Sasaran : Aktiviti Kemahiran Hidup Secara Praktikal : Meningkatkan keupayaan mengikut per ingkat per kembangan pelajar untuk membantu mereka aktiviti-aktiviti seharian yang berfungsi. Cara penggunaan alatan kemahiran. MENCUCI KERETA. : (i) Pelajar lebih yakin untuk menjalankan aktiviti Kemahiran Hidup secara berdikari.PELAN OPERASI KEMAHIRAN HIDUP (PERTANIAN. : Semua pelajar pendidikan khas LANGKAH 1 2 3 4 PROSES KERJA Pengenalan kepada alatan kemahiran dan fungsi alatan.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PUSAT SUMBER SEKOLAH 88 .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 GPM yang telah dinaikkan pangkat masih berada di sekolah yang sama Terdapat guru yang berkebolehan mengendalikan perisian yang diperlukan untuk mengemaskini data Kedudukan yang jauh dari bunyi bising Suasana yang kondusif dan ceria Sokongan daripada pihak pentadbiran Keadaan peralatan Audio Visual yang masih elok Sistem carian bahan yang mudah dicapai Terdapat pengawas PSS yang dilantik berdasarkan minat yang ditunjukkan 89 .

KELEMAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 GPM yang baru dilantik kurang berpengalaman GPM kurang mahir menggunakan perisian Microsoft Excel yang diperlukan untuk mengemaskini data Kekurangan rak/kabinet untuk menyimpan dan mempamerkan buku dan bahan bukan buku Terdapat pengawas PSS yang tidak komited menjalankan tugas Ruang yang agak terhad Pelajar kurang minat membaca Guru matapelajaran kurang menggunakan kemudahan yang disediakan Kekangan masa untuk melaksanakan aktiviti 90 .

ANCAMAN (OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 PIBG memberikan sokongan yang kuat Pusat Sumber Daerah berdekatan dengan sekolah Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 Ada pusat hiburan siber kafe dan pusat permainan video Terdapat sebahagian ibu bapa kurang prihatin dengan penglibatan anak di sekolah Kurang pengangkutan awam bagi pelajar yang tinggal jauh 91 .

MATLAMAT. KPI DAN SASARAN PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) Isu Strategik: Pusat Sumber Sekolah Tahap penggunaan PSS masih kurang memuaskan Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan tahap penggunaan PSS 1. Menambahkan minat pelajar untuk menggunakan PSS 1:10 1: 12 1:14 1:16 1:18 1:20 3. OBJEKTIF. Meningkatkan kecekapan pengurusan PSS % komitmen setiap unit dan pengawas PSS menunjukkan peningkatan Nisbah bilangan pelajar kepada bilangan buku bertambah 45% 55% 65% 75% 85% 95% 2. Menggalakkan para guru menggunakan bahan/peralatan di PSS dalam P&P % bilangan guru menggunakan bahan/peralatan di PSS meningkat 50 % 55% 60% 65% 70% 80% 92 .ISU STRATEG IK.

W) W1 GPM yang baru dilantik kurang berpengalaman W2 GPM kurang mahir menggunakan perisian Microsoft Excel yang diperlukan untuk mengemaskan data W3 Kekurangan rak/kabinet untuk menyimpan dan mempamerkan buku dan bahan bukan buku W4 Terdapat pengawas PSS yang tidak komited menjalankan tugas W5 Ruang yang agak terhad W6 Pelajar kurang minat membaca W7 Guru matapelajaran kurang menggunakan kemudahan yang disediakan W8 Kekangan masa untuk melaksanakan aktiviti PELUANG (OPPORTUNITIES .O) O1 PIBG memberikan sokongan yang kuat O2 Pusat Sumber Daerah berdekatan dengan sekolah.ANALISIS PERSEK ITARA N PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) KEKUATAN (STRENGTH . O3 Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD T1 T2 T3 CABARAN / ANCAMAN (THREATS .S) S1 GPM yang telah dinaikkan pangkat masih berada di sekolah yang sama S2 Terdapat guru yang berkebolehan mengendalikan perisian yang diperlukan untuk mengemaskini data S3 Kedudukan yang jauh dari bunyi bising S4 Suasana yang kondusif dan ceria S5 Sokongan daripada pihak pentadbiran S6 Keadaan peralatan Audio Visual yang masih elok S7 Sistem carian bahan yang mudah dicapai S8 Terdapat pengawas PSS yang dilantik berdasarkan minat yang ditunjukkan KELEMAHAN (WEAKNESS .T) Ada pusat hiburan siber kafe dan pusat permainan video Terdapat sebahagian ibu bapa kurang prihatin dengan penglibatan anak di sekolah Kurang pengangkutan awam bagi pelajar yang tinggal jauh 93 .

Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD Meningkatkan kecekapan pengurusan PSS Menambahkan minat pelajar untuk menggunakan PSS Menggalakkan para guru menggunakan bahan/peralatan di PSS dalam P&P S+T CABARAN/ANCAMAN (T) T1 Ada pusat hiburan siber kafe dan pusat permainan video T2 Terdapat sebahagian ibu bapa kurang prihatin dengan penglibatan anak di sekolah T3 Kurang pengangkutan awam bagi pelajar yang tinggal jauh 94 .TOWS MATRIX : PUSAT SUMBER SEKOLAH KEKUATAN (S) KELEMAHAN (W) W1 GPM yang baru dilantik kurang berpengalaman W2 GPM kurang mahir menggunakan perisian Microsoft Excel yang diperlukan untuk mengemaskan data W3 Kekurangan rak/kabinet untuk menyimpan dan mempamerkan buku dan bahan bukan buku W4 Terdapat pengawas PSS yang tidak komited menjalankan tugas W5 Ruang yang agak terhad W6 Pelajar kurang minat membaca W7 Guru matapelajaran kurang menggunakan kemudahan yang disediakan W8 Kekangan masa untuk melaksanakan aktiviti W+O W3+W6+W7+O1+O2+O3 DALAMAN LUARAN PELUANG (O) S1 GPM yang telah dinaikkan pangkat masih berada di sekolah yang sama S2 Terdapat guru yang berkebolehan mengendalikan perisian yang diperlukan untuk mengemaskini data S3 Kedudukan yang jauh dari bunyi bising S4 Suasana yang kondusif dan ceria S5 Sokongan daripada pihak pentadbiran S6 Keadaan peralatan Audio Visual yang masih elok S7 Sistem carian bahan yang mudah dicapai S8 Terdapat pengawas PSS yang dilantik berdasarkan minat yang ditunjukkan S+O S1+S2+S5+S6+S8+O1+O2+O3 O1 O2 O3 PIBG memberikan sokongan yang kuat Pusat Sumber Daerah berdekatan dengan sekolah.

Menambahkan minat pelajar untuk menggunakan PSS a. Minggu Pusat Sumber c. peralatan dan bahan bagi menjayakannya Pelajar akan menggunakan PSS untuk mencari maklumat Galakan akan menambahkan minat Hampir keseluruhan guru telah menghadiri kursus BBPT Hanya pelajar tertentu yang terlibat Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Kerjasama daripada panitia 3. Meningkatkan kecekapan pengurusan PSS 2.PEMILIHAN STRATEGI : PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1. Mesra Makmal Komputer Guru tidak berminat Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Adanya guru ICTL Masalah teknikal di luar jangkaan 95 . Menggalakkan para guru menggunakan bahan/peralatan di PSS dalam P&P 1. Bulan Galakan Membaca Mempunyai sumber kewangan – PCG. Kursus Pengurusan PSS Pengawas PSS 2. Anugerah Permata Berkilau 2. Orientasi Pusat Sumber Sekolah b. Lawatan Penanda Aras Fakta yang menyokong strategi ini Pengurusan yang cekap akan memudahkan pengguna Halangan untuk melaksanakan strategi ini Kekangan masa dan kewangan Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Tahap penggunaan PSS masih kurang memuaskan 1.

KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif. misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 4 4 4 4 3 4 1 4 3 31 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 4 5 4 5 4 5 4 4 3 38 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 4 5 5 5 4 5 1 5 3 37 STRATEGI 4 (Skala Likert (15) 96 . matlamat/isu.

Kursus Pengurusan PSS Pengawas PSS Tanggungjawab GPM Tempoh Masa Januari (1 hari) Kos (RM) 200 Output Dapat melahirkan pengawas PSS yang terlatih Indikator Prestasi Pengawas PSS mengetahui dan melaksanakan tugas dengan baik Pelan Kontegensi Modul kursus atau Ditangguhkan pada minggu berikutnya 2.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) Strategi : Meningkatkan kecekapan pengurusan PSS Program 1. Lawatan Penanda Aras (ke PSS Cemerlang Negeri atau Daerah yang lain) GPM dan AJK Ogos (1 hari) 500 GPM dan Jawatankuasa Kerja dapat bekerja dengan lebih efisien Mutu kerja bertambah baik Melayari laman web PSS cemerlang 97 .

Orientasi Pusat Sumber Sekolah Tanggungjawab GPM Tempoh Masa Januari (1 hari) Output Dapat menarik minat pelajar di peringkat awal 2. Bulan Galakan Membaca Unit Bacaan & Unit NILAM Julai (sepanjang bulan) 1000 Pelajar lebih berminat untuk membaca Bilangan buku yang dipinjam meningkat 98 .PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) Strategi : Menambahkan minat pelajar untuk menggunakan PSS Kos (RM) Indikator Prestasi Ramai pelajar Tingkatan 1 yang mengunjungi dan menggunakan PSS Pelan Kontegensi Risalah Lawatan ketika waktu rehat Program 1. Minggu Pusat Sumber GPM & Unit Aktiviti Julai (1 minggu) 400 Pelajar dapat menggunakan PSS sebagai sumber maklumat Pelajar terus menggunakan PSS untuk mendapatkan maklumat Aktiviti yang berkaitan digabungjalinkan dengan minggu panitia yang lain 3.

Mesra Makmal Komputer Unit ICT 1 slot 2 jam - Pengguna berasa selesa dan boleh mengendalikan masalah teknikal Aplikasi dalam tugas P&P di makmal komputer Taklimat ringkas dan kertas edaran 99 . Anugerah Permata Berkilau Tanggungjawab GPM Unit Aktiviti Unit Audio Visual Unit ICT Tempoh Masa Februari hingga September Kos (RM) 100 Output Guru dapat meningkatkan keberkesanan P&P Indikator Prestasi Peningkatan tahap penggunaan bahan/ peralatan PSS Pelan Kontegensi Nama panitia terbanyak menggunakan PSS akan dipamerkan 2.PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL : PUSAT SUMBER SEKOLAH (PSS) Strategi : Menggalakkan para guru menggunakan bahan/peralatan di PSS dalam P&P Program 1.

4. 6. 5. 2. Kursus Pengurusan PSS Pengawas PSS Pengawas PSS merupakan pembantu GPM dalam aspek pengurusan Untuk melahirkan Pengawas PSS yang cekap dan terlatih 13 Januari 2008 (1 hari) Semua Pengawas PSS T/JAWAB GPM GPM GPM PAR Sekolah GPM GPM TEMPOH 1 minggu 1 minggu 1 minggu 1 hari 1 hari 2 minggu selepas program STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua Menyediakan bahan edaran Mencetak bahan edaran Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 100 .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 3.

2. Pelaksanaan 5. Penilaian dan Pelaporan Semua AJK AJK Dokumentasi 1 hari 2 minggu selepas program Lawatan Penanda Aras GPM dan Jawatankuasa Kerja dapat meletakkan sasaran ke arah PSS Cemerlang Meningkatkan mutu kerja GPM dan Jawatankuasa Kerja 25 Ogos 2008 (1 hari) GPM dan Jawatank uasa Kerja T/JAWAB AJK Aktiviti GPM Semua AJK AJK Aktiviti 1 bulan TEMPOH 1 hari 1 hari 2 jam STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua Mesyuarat jawatankuasa Memohon kelulusan dari JPN 101 .PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 6. 4. 3.

4. 3. 6. 2. Orientasi Pusat Sumber Sekolah Pelajar Tingkatan 1 mempunyai minat yang tinggi untuk mengenali persekitarannya yang baru Untuk menarik minat pelajar untuk menggunakan PSS di peringkat awal 11 Januari 2007 (40 minit bagi setiap kelas) Semua pelajar Tingkatan 1 T/JAWAB GPM GPM GPM PAR Sekolah GPM GPM TEMPOH 1 minggu 1 minggu 2 hari 1 hari 3 jam 2 minggu selepas program STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua Menyediakan bahan edaran Mencetak bahan edaran Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 102 . 5.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.

2. 6. 3. 8.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 7. 5. Minggu Pusat Sumber Kebanyakan pelajar tidak menjadikan PSS sebagai pusat untuk mendapatkan maklumat Pelajar dapat menggunakan PSS sebagai sumber maklumat Julai (1 minggu) Semua pelajar T/JAWAB AJK Aktiviti GPM Semua AJK AJK Aktiviti Semua AJK PAR Sekolah Semua AJK AJK Dokumentasi TEMPOH 1 minggu 1 minggu 2 jam 10 minit 3 hari 1 hari 1 minggu 2 minggu selepas program STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua Mesyuarat AJK Makluman kepada pelajar Menyediakan bahan edaran/pertandingan Mencetak bahan edaran Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 103 . 4.

5. 7. 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. 3. 8. 4. 6. Bulan Galakan Membaca Tahap pembacaan pelajar adalah rendah Meningkatkan tahap pembacaan pelajar ke arah menjana modal insan cemerlang Julai Semua pelajar T/JAWAB GPM GPM Semua AJK Semua AJK PAR Sekolah Semua AJK Semua AJK AJK Dokumentasi TEMPOH 1 minggu 1 minggu 2 jam 3 hari 1 hari 2 jam 1 minggu 2 minggu selepas program STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua Mesyuarat AJK (1/2) Menyediakan bahan edaran/pertandingan Mencetak bahan edaran Mesyuarat AJK (2/2) Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan 104 .

Anugerah Permata Berkilau Tahap penggunaan bahan/peralatan PSS masih kurang memuaskan Guru dapat meningkatkan keberkesanan P&P dengan menggunakan bahan/peralatan PSS Februari hingga September (setiap hujung bulan) Semua guru T/JAWAB GPM GPM TEMPOH 1 minggu 1 minggu Setiap hujung bulan STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua Pemantauan penggunaan PSS oleh guru (pinjaman bahan. bilik audio visual dan makmal komputer) Pemberian anugerah GPM Unit Audio Visual Unit ICT GPM 4. penggunaan perpustakaan. 3. Setiap awal bulan 105 . 2.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.

4. 2. 3. 5.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Mesra Makmal Komputer Sebilangan guru sahaja yang bermi nat menggunakan makmal komputer Guru dapat meningkatkan minat guru untuk menggunakan makmal komputer ketika P&P 1 April 2008 (2 jam) Semua guru T/JAWAB Unit ICT Unit ICT Semua AJK Mesyuarat jawatankuasa Semua AJK Pelaksanaan Penilaian dan Pelaporan AJK Dokumentasi 2 jam 2 minggu selepas program 2 jam TEMPOH 1 minggu 1 minggu STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Merancang dan menyediakan kertas kerja Menyerahkan kertas kerja untuk diluluskan oleh pengetua 106 .

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM ICT 107 .

KEKUATAN (STRENGTH – S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 Bilik berhawa dingin dan selesa Sokongan daripada pihak pentadbiran Bilik yang selamat dengan sistem pengera dan jauh dari gangguan Dihubungkan dengan talian Internet melalui jaringan GITN secara percuma selama 5 tahun Kemudahan baik pulih peralatan oleh Warisan Nusa (suatu badan khas yang dipertanggungjawabkan oleh kementerian) Semua guru mempunyai kemahiran menggunakan Komputer sekurang – kurangnya MS Office 108 .

KELE MAHAN (WEAKNESS – W) W1 W2 W3 W4 W5 W6 W7 W8 W9 W10 Siren sistem pengera berbunyi kurang dari 5 minit sekiranya ada pencerobohan Pelajar lebih suka melayari laman web hiburan berbanding laman web pendidikan Jaringan GITN agak perlahan. Virus mudah tersebar melalui jaringan Internet Pelajar kurang menghargai kemudahan frasarana yang disediakan dan gemar merosakkannya Scan dan Defragmenter tidak pernah dilakukan oleh guru Guru jarang mempraktikkan kemahiran yang diperolehi selepas pulang dari kursus Adakalanya penyelesaian masalah yang dilaporkan agak lambat Jurang kemahiran antara pelajar mahir dan tidak mahir adalah tinggi Bilangan komputer yang sedikit dan tidak mencukupi 109 .

PELUANG(OPPORTUNITIES – O) O1 O2 O3 O4 PKG sentiasa bersedia menghulur bantuan bila diperlukan Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD GITN bersedia memberi penambahan bilangan jaringan internet dan menyelesaikan masalah yang timbul Warisan Nusa sentiasa memberi tindakbalas kepada laporan yang dibuat walaupun agak lambat ANCAMAN (THREATS – T) T1 T2 T3 Pelajar yang suka merosakkan peralatan komputer Kesedaran pelajar yang kurang tentang kepentingan kemahiran komputer Kehilangan accessories komputer 110 .

S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 Bilik berhawa dingin dan selesa Sokongan daripada pihak pentadbiran Bilik yang selamat dengan sistem pengera dan jauh dari gangguan Dihubungkan dengan talian Internet melalui jaringan GITN secara percuma selama 5 tahun Kemudahan baik pulih peralatan oleh Warisan Nusa (suatu badan khas yang dipertanggungjawabkan oleh kementerian) Semua guru mempunyai kemahiran menggunakan Komputer sekurang – kurangnya MS Office W1 KELEMAHAN (WEAKNESS .ANALISIS PERSEKITARAN BIDANG KURIKULUM : ICT KEKUATAN (STRENGTH .T) T1 Pelajar yang suka merosakkan peralatan komputer T2 Kesedaran pelajar yang kurang tentang kepentingan kemahiran komputer T3 Kehilangan accessories komputer PELUANG (OPPORTUNITIES .O) O1 O2 O3 O4 PKG sentiasa bersedia menghulur bantuan bila diperlukan Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD GITN bersedia memberi penambahan bilangan jaringan internet dan menyelesaikan masalah yang timbul Warisan Nusa sentiasa memberi tindakbalas kepada laporan yang dibuat walaupun agak lambat 111 .W) Siren sistem pengera berbunyi kurang dari 5 minit sekiranya ada pencerobohan W2 Pelajar lebih suka melayari laman web hiburan berbanding laman web pendidikan W3 Jaringan GITN agak perlahan. W4 Virus mudah tersebar melalui jaringan Internet W5 Pelajar kurang menghargai kemudahan frasarana yang disediakan dan gemar merosakkannya W6 Scan dan Defragmenter tidak pernah dilakukan oleh guru W7 Guru jarang mempraktikkan kemahiran yang diperolehi selepas pulang dari kursus W8 Adakalanya penyelesaian masalah yang dilaporkan agak lambat W9 Jurang kemahiran antara pelajar mahir dan tidak mahir adalah tinggi W10 Bilangan komputer yang sedikit dan tidak mencukupi CABARAN / ANCAMAN (THREATS .

mencari rakan belajar baru. ibu bapa dan pelajar berkomunikasi menggunakan komputer 10% 25% 40% 55% Kurang dari 5% pelajar pelajar pelajar pelajar pelajar mempun mempun mempun mempun mempun yai laman yai laman yai laman yai laman yai laman web web web web web sendiri sendiri sendiri sendiri sendiri 10 % guru dan pelajar melawati laman web sekolah 30% guru dan pelajar melwati laman web sekolah 50 % guru dan pelajar melwati laman web sekolah 70 % guru dan pelajar melwati laman web sekolah 90 % guru dan pelajar melwati laman web sekolah 100% pegurusa n menggun akan komputer 112 . bertukar – tukar bahan pendidikan.ISU STRATEG IK. KPI DAN SASARAN Isu Strategik: ICT Kuantiti dan kualiti penggunaan Makmal ICT sekolah Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 Meningkatkan kuantiti dan kualiti penggunaan Makmal ICT sekolah dikalangan guru dan pelajar 1. MATLAMAT. membena laman web sendiri dan sebagai sumber rujukan Semua Guru. Menambah dan meningkatkan kualiti penggunaan Makmal Komputer Pelajar menggunakan internet untuk mendapatkan maklumat baru. Meningkatkan kuantiti penggunaan Makmal Komputer Rekod penggunaan Makmal Komputer meningkat Penggun aan makmal komputer kurang dari 5% Penggun aan makmal komputer mencapai 10% Penggun aan makmal komputer mencapai 30% Penggun aan makmal komputer mencapai 50% Penggun aan makmal komputer mencapai 70% Penggun aan makmal komputer mencapai 90% 70% pelajar mempun yai laman web sendiri 2. OBJEKTIF. pentadbir.

75% komputer mesti diselengg ara sebelum di gunakan 60% komputer mesti diselengg ara sebelum di gunakan 40% komputer mesti diselengg ara sebelum di gunakan 30% komputer mesti diselengg ara sebelum di gunakan 10% komputer mesti diselengg ara sebelum di gunakan 113 .Isu Strategik: ICT Matlamat Strategik Objektif Indikator Prestasi 2007 TOV Hampir 90% komputer mesti diselengg ara sebelum di gunakan 2008 2009 2010 2011 2012 3. Memupuk nilai menghargai kemudahan yang disediakan Peratus kehilangan accessories menurun. Rekod penyelenggaraan peralatan dan sistem berkurangan.

W4 Virus mudah tersebar melalui jaringan Internet W5 Pelajar kurang menghargai kemudahan frasarana yang disediakan dan gemar merosakkannya W6 Scan dan Defragmenter tidak pernah dilakukan oleh guru W7 Guru jarang mempraktikkan kemahiran yang diperolehi selepas pulang dari kursus W8 Adakalanya penyelesaian masalah yang dilaporkan agak lambat W9 Jurang kemahiran antara pelajar mahir dan tidak mahir adalah tinggi W10 Bilangan komputer yang sedikit dan tidak mencukupi LUARAN PELUANG (O) O1 PKG sentiasa bersedia menghulur bantuan bila diperlukan O2 Kursus-kursus anjuran JPN dan PPD O3 GITN bersedia memberi penambahan bilangan jaringan internet dan menyelesaikan masalah yang timbul O4 Warisan Nusa sentiasa memberi tindakbalas kepada laporan yang dibuat walaupun agak lambat S+O S1+S2+S3+S4+S5+S6+O1+O2+O3+O4 Meningkatkan kuantiti penggunaan Makmal Komputer sekolah W+O W2+W5+W7+W9+W10+O2+O3+O4 Menambahkan dan meningkatkan kualiti penggunaan Makmal Komputer sekolah CABARAN/ANCAMAN (T) T1 Pelajar yang suka merosakkan peralatan komputer T2 Kesedaran pelajar yang kurang tentang kepentingan kemahiran komputer T3 Kehilangan accessories komputer S+T S1+S3+S4+S5+S6+T1+T2+T3 Memupuk nilai menghargai kemudahan yang disediakan 114 .TOWS MATRIX : ICT KEKUATAN (S) DALAMAN S1 S2 S3 S4 S5 S6 Bilik berhawa dingin dan selesa Sokongan daripada pihak pentadbiran Bilik yang selamat dengan sistem pengera dan jauh dari gangguan Dihubungkan dengan talian Internet melalui jaringan GITN secara percuma selama 5 tahun Kemudahan baik pulih peralatan oleh Warisan Nusa (suatu badan khas yang dipertanggungjawabkan oleh kementerian) Semua guru mempunyai kemahiran menggunakan Komputer sekurang – kurangnya MS Office KELEMAHAN (W) W1 Siren sistem pengera berbunyi kurang dari 5 minit sekiranya ada pencerobohan W2 Pelajar lebih suka melayari laman web hiburan berbanding laman web pendidikan W3 Jaringan GITN agak perlahan.

PPD. KPM Kekangan masa Bebanan tugas terlalu banyak Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong 115 . Memaksima penggunaan laman web sekolah. Penyediaan module P&P a. 2. Taklimat dan Perkembangan Staff untuk semua guru Fakta yang menyokong strategi ini Kerjasama semua guru dan pentadbir Halangan untuk melaksanakan strategi ini Pertindihan program Kekangan masa Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Kuantiti dan kualiti penggunaan Makmal ICT sekolah Meningkatkan kuantiti penggunaan Makmal Komputer Menambah dan meningkatkan kualiti penggunaan Makmal Komputer 1. Courseware (bahan P&P) interaktif untuk pembelajaran kendiri b. Soalan interaktif untuk pembelajaran kendiri Kerjasama semua guru dan pentadbir Komitmen guru ICT sekolah dan semua guru yang pernah menghadiri kursus ICT anjuran JPN.PEMILIHAN STRATEGI : ICT Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1.

Menyediakan majalah PC dan hebahan maklumat – maklumat berkaitan peralatan komputer dan penjagaannya Fakta yang menyokong strategi ini Komitmen guru ICT sekolah Halangan untuk melaksanakan strategi ini Kekangan masa Pendorong untuk memilih strategi Barisan pentadbir yang sentiasa menyokong Memupuk nilai menghargai kemudahan yang disediakan 116 .Isu Strategik Strategi yang dicadangkan Pelan taktikal yang dicadangkan 1.

KRITERIA PEMILIHAN STRATEGI : ICT Kriteria Pemilihan Tahap kesukaran prosedur kerja strategi yang dicadangkan Kompetensi staf yang bertanggungjawab Sumber kewangan dan kos pembiayaan terlibat Kemudahan infrastruktur dan peralatan Andaian keupayaan yang mengatasi halangan (risiko) Andaian hasil yang dijangkakan/impaknya untuk mencapai objektif, matlamat/isu, misi dan visi Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas Kesesuaian dengan persekitaran terkini Akur / kepatuhan dengan mandat (tidak guna skala hanya Y/T) JUMLAH (Ambil markah tertinggi tetapi mesti akur kepada (i) baru strategi dipilih) STRATEGI 1 (Skala Likert (15) 5 4 4 5 4 4 2 4 y 32 STRATEGI 2 (Skala Likert (15) 3 3 4 2 2 3 4 y 21 STRATEGI 3 (Skala Likert (15) 5 5 4 3 3 4 4 Y 28

117

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Meningkatkan kuantiti penggunaan Makmal Komputer

Program

Tanggungjawab

Tempoh Masa

Kos (RM)

Output

Indikator Prestasi

Pelan Kontegensi

1. Taklimat dan Perkembangan Staff untuk semua guru

Guru ICT semua guru pernah menghadiri kursus ICT

Jan

-

Guru mempunyai gambaran jelas tentang peggunaan Makmal Komputer sekolah

Rekod penggunaan Makmal Komputer sekolah meningkat

Menggunakan waktu perkembangan staff yang disediakan dalam takwim sekolah

118

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL Strategi : Menambah dan meningkatkan kualiti penggunaan Makmal Komputer

Program

Tanggungjawab

Tempoh Masa

Kos (RM)

Output

Indikator Prestasi

Pelan Kontegensi

i.

Memaksimakan penggunaan laman web sekolah

Semua guru

Sepanjang tempoh persekolahan

Mengurangkan penggunaan kertas dalam pengurusan sekolah

Mengurangkan kos pengurusan dan menjimatkan masa. Tiada keciciran maklumat

Waktu – waktu lapang guru di sekolah

ii.

Penyediaan module P&P b. Courseware (bahan P&P) interaktif untuk pembelajaran kendiri c. Soalan interaktif untuk pembelajaran kendiri

Guru ICT dan semua guru

Sepanjang tempoh persekolahan

RM 50 ( cost CD)

Makmal komputer sekolah dapat membuat koleksi bahan multimedia yang sediakan

peratus lulus semua mata pelajaran meningkat

Menggunakan waktu relief dan Self Study

119

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL

Strategi

: Memupuk nilai menghargai kemudahan yang disediakan

Program

Tanggungjawab

Tempoh Masa

Kos (RM)

Output

Indikator Prestasi

Pelan Kontegensi

Guru ICT / 1. Menyediakan majalah PC Hebahan maklumat – maklumat Perpustakaan berkaitan peralatan komputer dan penjagaannya

Sepanjang tempoh persekolahan

100

Pelajar dan Guru terdedah dengan pelbagai maklumat mengenai computer dan teknologi terkini dan kepentingannya

Peratus kehilangan accessories dan rekod penyelenggaraan peralatan komputer menurun

Memanfaatkan waktu rehat pelajar Menggunakan 5 minit pertama semasa memulakan kelas ICTL bagi Tingkatan 1 dan 2 shj

120

PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Taklimat dan Perkembangan Staff untuk semua guru Terdapat guru yang tidak pernah menggunakan Makmal ICT untuk P&P

Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.

Memaksimakan penggunaan Makmal ICT Sekolah 2 Jam Semua guru T/JAWAB Guru ICT TEMPOH 2 Jam STATUS / Senarai Semak

PROSES KERJA Taklimat ringkas: Cara membuat tempahan Darimana Kunci makmal boleh diperolehi Laporan masalah dan kerosakan Cara dan tujuan penggunaan Perlaksanaan dan keberkesanan a. Semak tempahan dan rekod penggunaan b. Semak rekod kerosakan perlatan Laporan dan penilaian a. Merangka penambahbaikan jika perlu b. Rekod penyelenggaraan peralatan

2.

Guru ICT

1 bulan pertama selepas taklimat 1 minggu

3.

Guru ICT

121

PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Memaksimakan penggunaan Laman Web Sekolah

Sebilangan besar guru tidak pernah melawati Laman Web Sekolah Hebahan maklumat – maklumat semasa dan ter kini boleh di sa mpaikan serta merta secara paper less ( jadual waktu peperiksaan/guru/kelas, analisa peperiksaan, slip peperiksaa n, laporan kurs us, minit mesy, aktiviti sekolah, dll) Sepanjang tahun Semua guru , pentadbir , pelajar dan ibu bapa T/JAWAB Guru ICT TEMPOH 2 Jam STATUS / Senarai Semak

Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.

PROSES KERJA Taklimat ringkas: a. Menghebahkan alamat laman web b. mendaftar e-mail sekolah c. Penerangan ringkas cara – cara mengakses dan membuat laporan atau menyampaikan berita terkini Penilaian dan laporan a. Rumusan dan laporan terhadap tindakbalas guru,pelajar, ibu bapa dan guru b. Penyediaan buku manual penggunaan laman web sekolah jika perlu

2.

Guru Portal Sekolah

2 minggu

122

Gu ru dapat menyedia dan menggunakan bahan yang disediakan secara berkumpu lan mengikut panitia masing –masing Sepanjang tahun Semua guru T/JAWAB Guru ICT TEMPOH 2 Jam STATUS / Senarai Semak PROSES KERJA Taklimat ringkas: c. Perincian tugas c. Perbentangan kertas cadangan d. Menentukan masa perlaksanaan Mesyuarat Jawatankuasa kerja kumpulan: a. Membentuk kumpulan kerja e. Ucapan aluan ketua kumpulan b. Kenalpasti masalah dan keperluan f. Mengisi borang story board (mengarang pergerakan courseware) c. Penyediaan Story Board Penyediaan Story Board dan bahan : a. Ketua panitia dan guru 3 minggu . Ketua Panitia 1 hari 5.PELAN OPERASI Nama Projek : Rasional : Penyediaan module P&P Hampir semua guru pernah dan telah menghadiri kursus BPPT Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1. Perincian courseware b. Perincian elemen multimedia dan bahan P&P dalam 4.

Penyediaan buku manual penggunaan dan keperluan sistem dan instalasi jika perlu Pembungkusan a. Mempraktikkan di dalam kelas Penilaian dan laporan a. 1 minggu 9. Pembinaan Courseware a. Membuat pengubahsuaian dan penambahbaikan c. Mempersembahkan hasil kepada rakan b. Pembangun perisisan (guru) 1 hari 124 .LANGKAH PROSES KERJA d. Sertakan CD bersama manual penggunaan dan hantar ke Bilik Sumber sebagai bahan Bantu belajar Guru – guru dalam panitia Guru mata pelajaran berkenaan Pembangun perisisan (guru) 1 bulan Sepanjang proses P&P berjalan 8. Rumusan dan laporan terhadap tindakbalas pelajar b. Mengarang bahan courseware dalam perisian MS Power Point b. Memasukkan elemen – elemen multimedia Persembahan kepada pengguna/rakan a. 7. Rekod/compile bahan pada CD b. courseware Pemilihan sumber T/JAWAB TEMPOH STATUS / Senarai Semak 6.

125 .PELAN OPERASI Nama Projek : Menyediakan majalah PC dan hebahan maklumat – maklumat berkaitan peralatan kompu ter dan penjagaa nnya Pelajar ku rang pengetahuan tentang kepentingan menjaga perlatan kompu ter dan kemud ahan lain yang disediakan di sekolah Pelajar dapat menghargai setiap kemudahan yang disediakan di sekolah Sepanjang tahun Semua pelajar dan guru T/JAWAB Guru ICT dan perpustakaan Guru ICT TEMPOH Sepanjang musim persekolahan 2 mingggu STATUS / Senarai Semak Rasional : Objektif : Tarikh dan tempoh pelaksanaan : Kumpulan Sasaran : LANGKAH 1.3 Merangka penambahbaikan jika perlu 2.2 Semak rekod kerosakan dan kehilangan peralatan 2. Mengurus dan menyusun bahan Laporan dan penilaian: 2.1 Semak rekod pinjaman 2. PROSES KERJA Penyediaan Bahan: a. Mendapatkan sumber bahan b.

PERANCANGAN STRATEGIK BIDANG KURIKULUM PORTAL SEKOLAH .

KEKUATAN (S) S1 Memiliki portal sekolah S2 Kemudahan untuk melayari Internet di sekolah S3 Kursus Mengemaskinikan Laman Web Sekolah S4 Kerjasama PPD S5 PPD bersebelahan dengan kawasan sekolah S6 Sekolah mempunyai kelab komputer KELEMAHAN (W) W1 Wireless Network sekolah yang terhad kepada kawasan tertentu sahaja W2 Hanya sebilangan guru sahaja yang mendaftar di portal sekolah W3 Bilangan guru yang menghadiri kursus mengemaskinikan laman web sekolah adalah rendah. W4 Usaha untuk mengaktifkan portal sekolah oleh wakil guru yang menghadiri kursus mengemaskinikan laman web sekolah adalah kurang memuaskan. W5 Portal sekolah yang dibina dengan menggunakan PHP-Fusion perlu dibayar W6 Pengetahuan guru terhadap portal sekolah adalah kurang .

.PELUANG (O) O1 Hubungan baik dengan PPD dan JPN O2 Sokongan padu PIBG dan wakil rakyat O3 Kemudahan wireless network O4 Kemudahan bilik komputer O5 Kelab komputer sekolah CABARAN/ANCAMAN (T) T1 Latar belakang sosio ekonomi pelajar agak rendah T2 Penyalahgunaan portal sekolah oleh para pelajar.

MATLAMAT STRATEG IK. KPI & SASARAN Isu Strategik: Portal sekolah tidak aktif dan data tidak dikemaskinikan Matlamat Strategik Meningkatkan penggunaan portal sekolah Objektif 4. staf sokongan dan pelajar boleh mencapai maklumat daripada portal sekolah Indikator Prestasi 2007 TOV 2008 2009 2010 2011 2012 % penggunaan portal sekolah meningkat setiap tahun. Guru Staf sokongan Pelajar 5% 0% 5% 0% 20% 10% 10% 20% 40% 20% 20% 40% 60% 30% 30% 60% 80% 40% 40% 80% 100% 50% 50% 100% 2.ISU STRATEG IK. Guru. OBJEKTIF. Panitia setiap matapelajaran dapat mengaktifkan laman masingmasing dengan maklumat-maklumat yang berkaitan % maklumat yang di masukkan .

W4 Usaha untuk mengaktifkan portal sekolah oleh wakil guru yang menghadiri kursus mengemaskinikan laman web sekolah adalah kurang memuaskan. PELUANG (O) O1 O2 O3 O4 O5 Hubungan baik dengan PPD dan JPN Sokongan padu PIBG dan wakil rakyat Kemudahan wireless network Kemudahan bilik komputer Kelab komputer sekolah CABARAN/ANCAMAN (T) T1 Latar belakang sosio ekonomi pelajar agak rendah T2 Penyalahgunaan portal sekolah oleh para pelajar. W5 Portal sekolah yang dibina dengan menggunakan PHP-Fusion perlu dibayar W6 Pengetahuan guru terhadap portal sekolah adalah kurang memuaskan. .ANALISIS PERSEKITARAN KEKUATAN (S) S1 S2 S3 S4 S5 S6 Memiliki portal sekolah Kemudahan untuk melayari Internet di sekolah Kursus Mengemaskinikan Laman Web Sekolah Kerjasama PPD PPD bersebelahan dengan kawasan sekolah Sekolah mempunyai kelab komputer KELEMAHAN (W) W1 Wireless Network sekolah yang terhad kepada kawasan tertentu sahaja W2 Hanya sebilangan guru sahaja yang mendaftar di portal sekolah W3 Bilangan guru yang menghadiri kursus mengemaskinikan laman web sekolah adalah rendah.

W4 Usaha untuk mengaktifkan portal sekolah oleh wakil guru yang menghadiri kursus mengemaskinikan laman web sekolah adalah kurang memuaskan. O5 Dapat melaksanakan program perkembangan staf serta bengkel mengemaskinikan portal sekolah S1. S2. O6 Mengadakan kursus mengemaskinikan laman web sekolah WT KELEMAHAN (W) LUARAN PELUANG (O) O1 O2 O3 O4 O5 Hubungan baik dengan PPD dan JPN Sokongan padu PIBG dan wakil rakyat Kemudahan wireless network Kemudahan bilik komputer Kelab komputer sekolah SO S1. T2 Mengadakan kursus mengemaskinikan laman web sekolah secara terperinci CABARAN / ANCAMAN (T) T1 Latar belakang sosio ekonomi pelajar agak rendah T2 Pengetahuan guru terhadap portal sekolah adalah kurang memuaskan. . O4. W5. W5 Sebahagian besar guru dan pelajar kurang pengalaman dan pengetahuan tentang Teknologi Maklumat WO W 1.PENJANA STRATEGI (TOWS MATRIKS) KEKUATAN (S) DALAMAN S1 Memiliki portal sekolah S2 Kemudahan untuk melayari Internet di sekolah S3 Guru yang telah menghadiri kursus mengemaskinikan laman web sekolah. O3. O2 Wireless Network di seluruh kawasan sekolah. S4 Kerjasama PPD S5 Sekolah mempunyai kelab komputer W1 Wireless Network sekolah yang terhad kepada kawasan tertentu sahaja W2 Hanya sebilangan guru sahaja yang mendaftar di portal sekolah W3 Bilangan guru yang menghadiri kursus Mengemaskinikan laman web sekolah adalah rendah.

ISU. KPI DAN SASARAN BIDANG Portal Sekolah ISU STRATEGIK Portal sekolah tidak aktif dan data tidak dikemaskinikan MATLAMAT STRATEGIK Meningkatkan penggunaan portal sekolah INDIKATOR PRESTAS I Pembinaan laman web sekolah dengan menggunakan blogger Semua guru mendaftar dalam portal sekolah Penggunaan portal sekolah secara berkesan oleh semua guru. staf sokongan dan pelajar SASARAN (2008-2010) 100% Semua guru Semua guru dan pelajar . MATLAMAT.

PELAN TINDAKAN / TAKTIKAL PROGRAM Kursus Laman Blog Sekolah TANGGUNGJAWAB Pegawai PPD-Encik Hadi TEMPOH MASA 1 hari KOS Percuma OUT PUT Memberi kemahiran kepada guru untuk membina portal sekolah dengan menggunakan blogger KPI Laman Blog Sekolah PELAN KONTEGENSI Jawatankuasa portal sekolah .

1 hari Seorang guru -Memberi kemahiran kepada guru untuk membina portal sekolah dengan mengg unakan blogger -Me ngelakkan yuran tahunan portal sekolah -Me ningkatkan keberkesanan komunikasi diantara warga sekolah SMK Jawi PROSES KERJA Mendaftar untuk kursus laman blog sekolah Menghadiri Kursus Laman Blog Sekolah Membina Laman Blog Sekolah Mendapat Kelulusan daripada pengetua Implimentasi laman web sekolah T/JAWAB Pengetua Ketua Portal Sekolah Ketua Portal Sekolah Ketua Portal Sekolah Ketua Portal Sekolah TEMPOH 1 hari 1 hari 1 bulan 1 minggu 1 minggu 1 bulan STATUS/Senarai Semak LANGKAH 1 2 3 4 5 6 Memperkenalkan kepada wakil guru dan Ketua Portal Sekolah para pelajar Guru ICT Wakil Guru Laporan.PELAN OPERASI Nama Projek Rasional Objektif Tarikh dan Tempoh Pelaksanaan Kumpulan Sasaran KPI Membina Portal Sekolah dengan mengg unakan Blogger Perkh idmatan secara percuma. Refleksi dan Penilaian Ketua Portal Sekolah 7 1 minggu 134 . tidak mempunyai yuran tahun an Membina laman blog sekolah untuk meningkatkan keberkesanan komunikasi Ja nu ary 08.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful