SENGATAN SERANGGA

‡ Antara contoh serangga ialah seperti lebah. ‡ Selain itu. dan kemerahan.PENDAHULUAN ‡ Serangga merupakan binatang kecil yang dianggap sebagai mengganggu. dan sebagainya.. ‡ Kebiasaannya masalah serius terjadi akibat alergi kepada serangga. . dan serangan dari serangga berbisa. ‡ Gigitan serangga boleh mendatangkan kesakitan seperti bengkak. serangga beracun. labahlabah. kegatalan. terdapat juga masalah serius yang mungkin dihidapi.

Alergi terhadap serangga(anaphylaxis). Seseorang yang alergi terhadap serangga boleh mendatangkan masalah yang serius terhadap mangsa. Gigitan serangga berbisa seperti semut api. Serangan semut api kepada seseorang dianggap berbahaya kerana serangga tersebut mengeluarkan bisa dari rahangnya. Jangkitan terhadap serangga beracun. Terdapat dua jenis serangga yang menyebabkan hal tersebut. . dan kerengga. Serangga tersebut ialah labah-labah dan kalajengking.

.

kaki. Serangan pada anggota badan yang lebih sensitif seperti mulut dan tekak.serangan pada anggota badan seperti tangan. dan sebagainya. Terdapat satu risiko bahawa tisu-tisu dalam mulut dan tekak akan membengkak .

atau penyengat tidak berbahaya tetapi sakit. kemudian bengkak yang ringan dan kemerahan. mangsa akan berasa sakit yang memuncak. ‡ Pada peringkat awal sengatan.‡ Lazimnya. sengatan serangga seperti lebah. . tebuan.

‡ Sesetengah pesakit mengalami alergi terhadap sengatan sehingga mudah sesak nafas atau kulitnya cepat ditandai tompok-tompok merah dan bengkak. ‡ Sengatan pada mulut atau tekak adalah bahaya kerana bengkak boleh menyekat salur udara. . ‡ Tindakan yang penting ialah perhatikan tanda tindak balas alahan yang mungkin mengakibatkan renjatan µanaphylactic¶ pada mangsa sengatan.

GEJALA SENGATAN ‡ Terdapat banyak gejala disebabkan dari sengatan serangga. maka akan mengakibatkan kesan yang lebih teruk. bengkak. . ‡ Kulit yang terkena gigitan boleh rosak dan terkesan jika kawasan yang terkena gigitan tersebut terluka. ‡ Kebanyakan gigitan serangga menyebabakan kemerahan. dan gatal-gatal di sekitar kawasan yang terkena gigitan atau sengatan serangga tersebut. ‡ Jika luka tersebut tidak dirawat.

dan pengsan adalah gejala dari sengatan serangga yang disebut anaphylaxis. ‡ Gigitan serangga juga mengakibatkan bengkak pada saluran pernafasan dan kematian kerana gangguan udara. . ‡ Sengatan dari serangga jenis penyengat besar atau ratusan sengatan lebah pula akan mengakibatkan sakit pada otot dan ginjal akan gagal berfungsi.‡ Rasa gatal dengan bintik-bintik merah dan bengkak. sesak nafas.

Warna baju yang cerah membuat kita mudah mengenalpasti adanya serangga di sekitar kita Hindari memakai minyak wangi dan wangian Wangian akan menarik perhatian serangga untuk mendatangi tubuh kita .CARA MENGHINDARI SENGATAN Memakai antinyamuk sebelum keluar rumah Gunakan sapuan minyak pohon teh atau krim Sapukan sebelum keluar rumah untuk menghindari sengatan serangga Gunakan pakaian berwarna terang Pakailah baju berwarna putih ketika beraktiviti di luar rumah.

Jangan memukul serangga Berjalanlah dengan tenang atau lindungi kepala jika ada serangga berterbangan berdekatan anda sapukan nanas atau minyak lavender Jika tersengat serangga. . Lalu. letakkan irisan nanas yang efektif mengurangi bengkak atau minyak lavender untuk meringankan rasa gatalnya. basuh luka bekas sengatan dengan sabun dan air. Minum vitamin C Vitamin C dapat mengawal bengkak akbat dari sengatan serangga.

kikis atau gosok dari tepi dengan kuku anda atau menggunakan pisau tumpul. Jika sengatan dapat dilihat. 2. . JANGAN gunakan penyepit kerana racun yang lebih banyak akan tersuntik ke dalam tubuh mangsa. Tenteramkan mangsa. Ingat.1. 3.

Nasihatkan mangsa supaya berjumpa doktor jika bengkak dan kesakitan melarat. Angkat anggota yang terjejas dan tuam denagn bungkusan ais atau tuaman sejuk. 5.4. . Hal ini bertujuan untuk menyejukkan kecederaan seperti lebam atau terkehel dan boleh mengurangkan bengkak dan kesakitan.

LAMPIRAN .

SEKIAN. TERIMA KASIH ~SATU KESAKITAN BERERTI KITA TERHINDAR DARI SATU DOSA~ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful