SENGATAN SERANGGA

‡ Selain itu. kegatalan. ‡ Gigitan serangga boleh mendatangkan kesakitan seperti bengkak. dan kemerahan. . terdapat juga masalah serius yang mungkin dihidapi. dan sebagainya.PENDAHULUAN ‡ Serangga merupakan binatang kecil yang dianggap sebagai mengganggu. ‡ Antara contoh serangga ialah seperti lebah. ‡ Kebiasaannya masalah serius terjadi akibat alergi kepada serangga. dan serangan dari serangga berbisa. serangga beracun.. labahlabah.

Serangan semut api kepada seseorang dianggap berbahaya kerana serangga tersebut mengeluarkan bisa dari rahangnya. dan kerengga. Seseorang yang alergi terhadap serangga boleh mendatangkan masalah yang serius terhadap mangsa. Jangkitan terhadap serangga beracun. . Serangga tersebut ialah labah-labah dan kalajengking.Alergi terhadap serangga(anaphylaxis). Gigitan serangga berbisa seperti semut api. Terdapat dua jenis serangga yang menyebabkan hal tersebut.

.

dan sebagainya. kaki.serangan pada anggota badan seperti tangan. Terdapat satu risiko bahawa tisu-tisu dalam mulut dan tekak akan membengkak . Serangan pada anggota badan yang lebih sensitif seperti mulut dan tekak.

tebuan. atau penyengat tidak berbahaya tetapi sakit. kemudian bengkak yang ringan dan kemerahan. . ‡ Pada peringkat awal sengatan. sengatan serangga seperti lebah.‡ Lazimnya. mangsa akan berasa sakit yang memuncak.

‡ Sengatan pada mulut atau tekak adalah bahaya kerana bengkak boleh menyekat salur udara. ‡ Tindakan yang penting ialah perhatikan tanda tindak balas alahan yang mungkin mengakibatkan renjatan µanaphylactic¶ pada mangsa sengatan. .‡ Sesetengah pesakit mengalami alergi terhadap sengatan sehingga mudah sesak nafas atau kulitnya cepat ditandai tompok-tompok merah dan bengkak.

dan gatal-gatal di sekitar kawasan yang terkena gigitan atau sengatan serangga tersebut. ‡ Kulit yang terkena gigitan boleh rosak dan terkesan jika kawasan yang terkena gigitan tersebut terluka. . bengkak. ‡ Jika luka tersebut tidak dirawat.GEJALA SENGATAN ‡ Terdapat banyak gejala disebabkan dari sengatan serangga. maka akan mengakibatkan kesan yang lebih teruk. ‡ Kebanyakan gigitan serangga menyebabakan kemerahan.

‡ Rasa gatal dengan bintik-bintik merah dan bengkak. ‡ Gigitan serangga juga mengakibatkan bengkak pada saluran pernafasan dan kematian kerana gangguan udara. . ‡ Sengatan dari serangga jenis penyengat besar atau ratusan sengatan lebah pula akan mengakibatkan sakit pada otot dan ginjal akan gagal berfungsi. sesak nafas. dan pengsan adalah gejala dari sengatan serangga yang disebut anaphylaxis.

CARA MENGHINDARI SENGATAN Memakai antinyamuk sebelum keluar rumah Gunakan sapuan minyak pohon teh atau krim Sapukan sebelum keluar rumah untuk menghindari sengatan serangga Gunakan pakaian berwarna terang Pakailah baju berwarna putih ketika beraktiviti di luar rumah. Warna baju yang cerah membuat kita mudah mengenalpasti adanya serangga di sekitar kita Hindari memakai minyak wangi dan wangian Wangian akan menarik perhatian serangga untuk mendatangi tubuh kita .

letakkan irisan nanas yang efektif mengurangi bengkak atau minyak lavender untuk meringankan rasa gatalnya. Lalu. Minum vitamin C Vitamin C dapat mengawal bengkak akbat dari sengatan serangga. . basuh luka bekas sengatan dengan sabun dan air.Jangan memukul serangga Berjalanlah dengan tenang atau lindungi kepala jika ada serangga berterbangan berdekatan anda sapukan nanas atau minyak lavender Jika tersengat serangga.

Tenteramkan mangsa. 2. kikis atau gosok dari tepi dengan kuku anda atau menggunakan pisau tumpul. 3.1. Jika sengatan dapat dilihat. Ingat. JANGAN gunakan penyepit kerana racun yang lebih banyak akan tersuntik ke dalam tubuh mangsa. .

Nasihatkan mangsa supaya berjumpa doktor jika bengkak dan kesakitan melarat. 5. .4. Angkat anggota yang terjejas dan tuam denagn bungkusan ais atau tuaman sejuk. Hal ini bertujuan untuk menyejukkan kecederaan seperti lebam atau terkehel dan boleh mengurangkan bengkak dan kesakitan.

LAMPIRAN .

TERIMA KASIH ~SATU KESAKITAN BERERTI KITA TERHINDAR DARI SATU DOSA~ .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful