P. 1
Makanan tradisional bajau

Makanan tradisional bajau

|Views: 1,085|Likes:
Published by Sakinah Rahman

More info:

Published by: Sakinah Rahman on Apr 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Makanan tradisional

y

Kima

Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis, antaranya lapiran, kima bohe' dan sollot-sollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu). Kima dijadikan lauk dalam makanan tradisi Orang Bajau. Kima ini boleh dimakan mentah mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan. Ia juga boleh dimasak bersama sayur. Ada juga kima yang dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur.
y

Sagol/ enagol

Sagol/ enagol(Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. Sagol/ enagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari, ikan yu dan ikan buntal, secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Untuk membuat sagol, ikan yu, pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari, atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Ada dua jenis masakan sagol/ enagol iaitu sagol/ enagol kering (tiada kuah) dan sagol/ enagol basah (berkuah). Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol, biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu, iaitu sama ada minyak hati ikan pari, atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.
y

Putu

Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Lazimnya, Putu dimakan bersama Sagol, Kima, Tehek-tehek, ayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)
y

Tompe'/ inompeh

Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali, sehingga berwarna kekuning-kuningan. Secara umumnya, makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama iaitu makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). Makanan yang dimasak sama ada direbus, digoreng, dibakar dan dipanggang. Lazimnya, intaan (makanan mentah) terdiri daripada makanan laut seperti 'ballog -ballog', 'bantunan', tehe'-tehe', tayum, kilau, baat atau timun laut, lato', kima,tehe-tehe kabboggan atau nasi putih direbus dengan isi tehe tehe dalam cangkerang tehe-tehe dan sebagainya. http://ms.wikipedia.org/wiki/Bajau

kurangnya 3 hari untuk pengantin . larangan membawa bayi keluar pada waktu malam .muka tiada seri 16. larangan mengemas tempat makan jika ada yang belum selesai . larangan membunuh sebarang haiwan ketika isteri mengandung.hati keras. barang dapur hendaklah didahulukan ketika berpindah ruma . larangan memotong kuku pada waktu malam .agar rezeki tidak putush putus 17.tidak baik untuk anak dara kerana membawa imej yang tidak baik pada pandangan orang 7. larangan tidak saling mengadap ketika makan .bahak . larangan makan cili/ lada/ cabai . larangan duduk di tangga . larangan meletakkan tangan di hadapan semasa duduk bersimpuh ketika makan.takut kehilangan seri wajah 3. larangan menyanyi di dapur .bersuami orang tua 13.mudah rabun 12.elak sebarang keburukan berlaku 20. larangan menuang air di dapur ( bukan di hadapan tamu ) . tidak dengar kata .akan dibiarkan jika dilanda musibah 14. larangan ketawa terbahak. Ubi kayu mempunyai nilai komersil dan zat pemakanan yang tidak ada tolok bandingnya dengan mana-mana unsur makanan di dunia dan pernah menjadi penyambung nyawa ketika negara kita dijajah Jepun. larangan makan di dalam kuali . namun orang Bajau masih belum mengkomersialkan identiti mereka semata-mata masih curiga dengan penaklukan ekonomi seperti Jepun yang mengamalkan amalan makan µSushi¶ dan minum teh yang diadaptasi daripada negara yang mereka pernah jajah. keluarga tetap berpegang teguh pada adat resam.makanan cepat basi 11.jodoh lambat datang 5. pantang larang suku kaum bajau dalam masyarakat suku kaum bajau begitu banyak pantang larang yang sehingga hari ini masih menjadi amalan kami sekeluarga. antara adat yang digunapakai sehingga hari ini ia lah: 1. Jika orang China sering kali dikaitkan dengan Ginseng atau herba.takut dapat pasangan yang tidak sempurna 2.agar anak yang dilahirkan tidak yatim piatu 18.elak sebarang keburukan terhadap bayi dan isteri 19. tiada yang membantu 8. sedangkan hakikatnya Bajau telah melalui semua proses peradaban manusia. India dengan µ and of L Spices¶. larangan makan sisa anak .akan kematian ahli keluarga 9.Pengaruh globalisasi belum mengekang masyarakat Bajau dan masyarakat dunia masih curiga identiti Bajau dan dinista sebagai µPemakan Ubi Kayu¶ dan tidak bertamaddun. larangan memerah santan kelapa ketika haid .kelak jika punya masalah.anak keras kepala.takut ditimpa sesuatu yang tidak baik seperti jatuh sakit 10. anak yatim piatu tidak boleh memakaikan inai untuk pengantin . walaupun dalam era yang serba moden ini. larangan menggunakan pinggan mangkuk yang retak . larangan menggunakan cermin pada waktu malam .akan sentiasa menyakiti atau disakiti orang lain 4.untuk mengelakkan sebarang keraguan di hati tetamu 15. degil dan tidak mudah dinasihati 6. larangan tidur dengan rambut basah . larangan keluar rumah sekurang.

Makanan ini selalu dimakan ketika keluarga berkumpul hari menyambut perayaan ( addat nihinang he saga mattoa makarahu ) .AGOL PARI : Makanan Suku Kaum Bajau ( Amangan Sagol ) t ( Lara maka Muntai ) Oleh silamgemilang Sagol Pari makanan tradisi Bajau.

Saya sebagai generasi sehingga ke hari ini mengakui tidak tahu memasak Sagol Pari.. Ada dua jenis masakan sagol iaitu sagol kering (tiada kuah) dan sagol basah (ada kuah). Sagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu µbenda yang dicampuradukkan¶. Saya tahu bila sudah ibu membeli ikan pari di pasar ikan«. atau µiting¶ iaitu µduri¶ pada ikan buntal. Sebenarnya memasak Sagol ini tidak sama dengan memasak atau merebus ikan yang biasa dimasak dengan sos tomata.Sedap tau«he«. Untuk membuat sagol. iaitu sama ada minyak hati ikan pari.aiklag bang i ani«putu«anggang«. biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari.biasana kinakan iti nikakan hitta«bang atimuk saga danakan maka keluarga.Sagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan.masak kari tetapi Sagol kari ini bagi saya amat susah sedikit untuk dimasak. Tahassakuru«malahat mundusia ambal dasali maka malahatta«jari«itini nionan. Bang kam malahat saddi«entomenbi«Sagol Pari ta«« BAHASA MELAYU : SAGOL PARI merupakan satu makanan yang paling digemari oleh suku kaum Bajau. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis.kinakannta.. Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol. Masakan ini saya hanya dapat makan apabila balik kampung. Masakan ini hanya dimasak oleh orang-orang tua sahaja. BAHASA BAJAU : Hai habbal ka¶am malahat rika¶U. Sagol ini sebenarnya jarang-jarang dimakan bukan kerana tidak enak tetapi kerana enakla makanan ini jarang-jarang ditemui atau dimakan.muntai«waina«mag helu sab«. ikan yu. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan µlangnges¶ iaitu µpasir¶ pada kulit yu dan pari.masak merah.saya tahula tu«ibu saya akan masak masakan Sagol«. . Mura-murahan ka¶am ahika lajjikikbi«Manghinang pahab«.Allah SWT«amuan hajja lajjiki bang kitalu ahab mamundusia«ajujur maka akosok maghinang. ikan yu dan ikan buntal) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Saya takut masakan ini akan pupus hilang ditelan zaman jika tidak dikomersilkan atau dibukukan. atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.Sagol iti ahab assana gik bang dilamudan lara. Kinakan iti bang ma¶aku paling ahab assana nikakan«hinang lauk«.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->