P. 1
Makanan tradisional bajau

Makanan tradisional bajau

|Views: 1,084|Likes:
Published by Sakinah Rahman

More info:

Published by: Sakinah Rahman on Apr 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Makanan tradisional

y

Kima

Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis, antaranya lapiran, kima bohe' dan sollot-sollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu). Kima dijadikan lauk dalam makanan tradisi Orang Bajau. Kima ini boleh dimakan mentah mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan. Ia juga boleh dimasak bersama sayur. Ada juga kima yang dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur.
y

Sagol/ enagol

Sagol/ enagol(Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. Sagol/ enagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari, ikan yu dan ikan buntal, secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Untuk membuat sagol, ikan yu, pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari, atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Ada dua jenis masakan sagol/ enagol iaitu sagol/ enagol kering (tiada kuah) dan sagol/ enagol basah (berkuah). Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol, biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu, iaitu sama ada minyak hati ikan pari, atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.
y

Putu

Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Lazimnya, Putu dimakan bersama Sagol, Kima, Tehek-tehek, ayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)
y

Tompe'/ inompeh

Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali, sehingga berwarna kekuning-kuningan. Secara umumnya, makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama iaitu makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). Makanan yang dimasak sama ada direbus, digoreng, dibakar dan dipanggang. Lazimnya, intaan (makanan mentah) terdiri daripada makanan laut seperti 'ballog -ballog', 'bantunan', tehe'-tehe', tayum, kilau, baat atau timun laut, lato', kima,tehe-tehe kabboggan atau nasi putih direbus dengan isi tehe tehe dalam cangkerang tehe-tehe dan sebagainya. http://ms.wikipedia.org/wiki/Bajau

antara adat yang digunapakai sehingga hari ini ia lah: 1.untuk mengelakkan sebarang keraguan di hati tetamu 15.bersuami orang tua 13.hati keras. namun orang Bajau masih belum mengkomersialkan identiti mereka semata-mata masih curiga dengan penaklukan ekonomi seperti Jepun yang mengamalkan amalan makan µSushi¶ dan minum teh yang diadaptasi daripada negara yang mereka pernah jajah.takut dapat pasangan yang tidak sempurna 2.jodoh lambat datang 5. India dengan µ and of L Spices¶.mudah rabun 12. keluarga tetap berpegang teguh pada adat resam. tidak dengar kata . larangan membunuh sebarang haiwan ketika isteri mengandung.kelak jika punya masalah.bahak .akan kematian ahli keluarga 9.elak sebarang keburukan terhadap bayi dan isteri 19. sedangkan hakikatnya Bajau telah melalui semua proses peradaban manusia. larangan duduk di tangga .anak keras kepala. larangan keluar rumah sekurang.elak sebarang keburukan berlaku 20.kurangnya 3 hari untuk pengantin . degil dan tidak mudah dinasihati 6. tiada yang membantu 8. larangan memerah santan kelapa ketika haid . larangan menggunakan cermin pada waktu malam . walaupun dalam era yang serba moden ini.muka tiada seri 16.agar rezeki tidak putush putus 17. Jika orang China sering kali dikaitkan dengan Ginseng atau herba. larangan meletakkan tangan di hadapan semasa duduk bersimpuh ketika makan.tidak baik untuk anak dara kerana membawa imej yang tidak baik pada pandangan orang 7. larangan menuang air di dapur ( bukan di hadapan tamu ) . larangan tidak saling mengadap ketika makan . larangan menggunakan pinggan mangkuk yang retak . larangan tidur dengan rambut basah .akan sentiasa menyakiti atau disakiti orang lain 4.takut kehilangan seri wajah 3. larangan memotong kuku pada waktu malam . larangan makan sisa anak . larangan makan di dalam kuali . barang dapur hendaklah didahulukan ketika berpindah ruma . larangan makan cili/ lada/ cabai . Ubi kayu mempunyai nilai komersil dan zat pemakanan yang tidak ada tolok bandingnya dengan mana-mana unsur makanan di dunia dan pernah menjadi penyambung nyawa ketika negara kita dijajah Jepun.makanan cepat basi 11. larangan ketawa terbahak. larangan menyanyi di dapur .takut ditimpa sesuatu yang tidak baik seperti jatuh sakit 10. larangan mengemas tempat makan jika ada yang belum selesai . pantang larang suku kaum bajau dalam masyarakat suku kaum bajau begitu banyak pantang larang yang sehingga hari ini masih menjadi amalan kami sekeluarga. anak yatim piatu tidak boleh memakaikan inai untuk pengantin .agar anak yang dilahirkan tidak yatim piatu 18. larangan membawa bayi keluar pada waktu malam .akan dibiarkan jika dilanda musibah 14.Pengaruh globalisasi belum mengekang masyarakat Bajau dan masyarakat dunia masih curiga identiti Bajau dan dinista sebagai µPemakan Ubi Kayu¶ dan tidak bertamaddun.

AGOL PARI : Makanan Suku Kaum Bajau ( Amangan Sagol ) t ( Lara maka Muntai ) Oleh silamgemilang Sagol Pari makanan tradisi Bajau. Makanan ini selalu dimakan ketika keluarga berkumpul hari menyambut perayaan ( addat nihinang he saga mattoa makarahu ) .

iaitu sama ada minyak hati ikan pari..saya tahula tu«ibu saya akan masak masakan Sagol«. Bang kam malahat saddi«entomenbi«Sagol Pari ta«« BAHASA MELAYU : SAGOL PARI merupakan satu makanan yang paling digemari oleh suku kaum Bajau..Sedap tau«he«. Kinakan iti bang ma¶aku paling ahab assana nikakan«hinang lauk«. BAHASA BAJAU : Hai habbal ka¶am malahat rika¶U.biasana kinakan iti nikakan hitta«bang atimuk saga danakan maka keluarga. Saya takut masakan ini akan pupus hilang ditelan zaman jika tidak dikomersilkan atau dibukukan.aiklag bang i ani«putu«anggang«. Saya tahu bila sudah ibu membeli ikan pari di pasar ikan«.masak merah. atau µiting¶ iaitu µduri¶ pada ikan buntal. Tahassakuru«malahat mundusia ambal dasali maka malahatta«jari«itini nionan. Sebenarnya memasak Sagol ini tidak sama dengan memasak atau merebus ikan yang biasa dimasak dengan sos tomata. Mura-murahan ka¶am ahika lajjikikbi«Manghinang pahab«. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol. .kinakannta. Masakan ini saya hanya dapat makan apabila balik kampung.muntai«waina«mag helu sab«.Sagol iti ahab assana gik bang dilamudan lara. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari. Ada dua jenis masakan sagol iaitu sagol kering (tiada kuah) dan sagol basah (ada kuah). Sagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu µbenda yang dicampuradukkan¶. Saya sebagai generasi sehingga ke hari ini mengakui tidak tahu memasak Sagol Pari. biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu. ikan yu dan ikan buntal) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Untuk membuat sagol. ikan yu.masak kari tetapi Sagol kari ini bagi saya amat susah sedikit untuk dimasak. Masakan ini hanya dimasak oleh orang-orang tua sahaja.Allah SWT«amuan hajja lajjiki bang kitalu ahab mamundusia«ajujur maka akosok maghinang.Sagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal. Sagol ini sebenarnya jarang-jarang dimakan bukan kerana tidak enak tetapi kerana enakla makanan ini jarang-jarang ditemui atau dimakan. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan µlangnges¶ iaitu µpasir¶ pada kulit yu dan pari.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->