R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am • • •

:

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau

kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat : menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan  mengenal punca sesuatu kecederaan  memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0

PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka. Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan atau cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa untuk mengurangkan kemungkinan

kecederaan dari menjadi lebih teruk. Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1

DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah: • • • • untuk menyelamatkan nyawa mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor 2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS i. ii. iii. iv. Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya. Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna

3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH Semasa bernafas. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah. Tanggalkan pakaian jika perlu. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai adalah kompisisi gas 21% sahaja oksigen dan selebihnya Badan kita hanya memerlukan nitrogen. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan. Tentukan tahap kesedaran mangsa viii. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah.R1001 / UNIT 2/ 4 PERTOLONGAN CEMAS kulit dan air muka pesakit. Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara. x. v. sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. Kawal pendarahan vii. Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut: Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun seminit Bayi 35 hingga 40 kali seminit. Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan 2. Tenangkan dan kendali dengan cermat. vi. 22 hingga 25 kali Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut: . ix. 15 hingga 20 kali seminit. Beri bantuan ikut keparahan. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen. Periksa nadi dan pernafasan mangsa.

jari tengah dan jari manis anda. terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0. Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu. sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar.R1001 / UNIT 2/ 5 PERTOLONGAN CEMAS Orang dewasa Kanak-kanak Bayi 70 90 – 80 seminit – 100 seminit 100 . Fungsi darah adalah seperti berikut: i. Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid).5 liter darah. ii. Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk. Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit . iii.140 seminit Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit. Dalam badan seorang dewasa.

Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan.R1001 / UNIT 2/ 6 PERTOLONGAN CEMAS iv. vi. . Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan 2. v. Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada. Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi.4 RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR ) kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama Resusitasi ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas.

R1001 / UNIT 2/ 7 PERTOLONGAN CEMAS Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat.4.AIRWAY . Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia. Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paru-paru. ii. Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC: A B C .PEREDARAN DARAH 2. Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen . Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan.SALURAN PERNAFASAN .PERNAFASAN .BREATHING . Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut.CIRCULATION . terhenti pernafasan. tiada nadi.1 Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia) gangguan terhadap proses dan respirasi akan boleh Sebarang mengakibatkan terhentinya pernafasan membawa kepada kematian. Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu: i.

Kejutan b. fungsi jantung akan terhenti.R1001 / UNIT 2/ 8 PERTOLONGAN CEMAS tidak diterima dalam masa tiga minit. jika tidak dikawal. Arus elektrik Kilat Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah: 1. pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap . 3. rasa terkeliru. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru ) iii. kulit akan menjadi lebam kebiruan 4. Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah: i.tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan 2. c. c. mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini. b. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen Tercekik a. pernafasan yang cepat. lazimnya. Lemas a. ii. b. Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah: 1.

Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar 3. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. . Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR. kulit kelihatan lebam kebiruan 4. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. lubang hidung menjadi kembang 2.R1001 / UNIT 2/ 9 PERTOLONGAN CEMAS 2. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara.4. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa.2 A (Airway) Pemeriksaan ABC Saluran pernafasan.

Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. . goyangkan badan. C (Circulation) 2. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan. (Kaedah 3M =Mendengar. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. kenalkan diri. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri.3 Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut 1. Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas. 3. periksa paras kesedaran. Peredaran darah.R1001 / UNIT 2/ 10 PERTOLONGAN CEMAS B (Breathing) Pernafasan. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid). merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada.4.Merasa. Dapatkan bantuan. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. Siasat kejadian. Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. Contohnya mulut ke mulut. Selepas saluran pernafasan dibuka. 2. Buang sebarang benda asing dari mulut.Melihat).

Jika mangsa telah mula bernafas secara normal. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. 3. 2. Buka saluran pernafasan. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. 6. (rujuk halaman 16) Catatan: 1.R1001 / UNIT 2/ 11 PERTOLONGAN CEMAS 4. 10. 9. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa. 5. . Tentukan mulutnya terbuka 7. 8. Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. darah atau sebagainya. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8.

Buka saluran pernafasan. 12. Lakukan pemeriksaan ABC. Buang sebarang benda asing dari mulut. 2. 7. anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa.4 1. 10. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga Tentukan dilakukan.R1001 / UNIT 2/ 12 PERTOLONGAN CEMAS 2. anda tiada melihat dada mangsa bergerak naik. 5. 9. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit. kebocoran udara semasa hembusan . Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali. Letakkan pangkal tapak tangan di tengahtengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. 4. Jika mangsa mula bernafas secara normal. letakkannya dalam kedudukan pemulihan. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang.4. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. 11. 14. Rawatan tercekik mangsa tidak sedar Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya. 8. 3. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. 13. 6. Jika tiada reaksi.

Beri tekanan sebanyak 15 kali. iii. ii. Periksa nadi karotik.5 1. berikan dua hembusan bantuan. Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik Kaedah CPR seorang diri Siasat kejadian. iv. vi. kenalkan diri. Jika ada nadi. Dapatkan bantuan. v. 5. Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan Jika tidak bernafas. teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi. 2. . Caranya adalah seperti berikut: letakkan tangan anda di atas dada mangsa. periksa paras kesedaran.R1001 / UNIT 2/ 13 PERTOLONGAN CEMAS Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala 2. berikan 15 kali tekanan sedalam 1. Jika nadi tiada. belepas beri 15 tekanan. 3. segera mulakan tekanan. i. beri pula 2 hembusan.5 – 2 inci untuk orang dewasa. goyangkan badan.4. 4.

Jika mangsa kanak-kanak . Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi). Catatan : 1. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan.R1001 / UNIT 2/ 14 PERTOLONGAN CEMAS vii. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan.5 – 3. lakukan tekanan sedalam 2 – 2. Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas). Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat. 6. 8. 3. lakukan tekanan sedalam 2. Lakuan pada patung (dummy).5 cm pada kadar 100 kali seminit. 7. letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan . 2. lakukan sehingga bantuan pakar tiba. teruskan dengan bantuan pernafasan. Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit.

R1001 / UNIT 2/ 15 PERTOLONGAN CEMAS a) dewasa b) wanita mengandung c) kanak-kanak d) bayi Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR .

R1001 / UNIT 2/ 16 PERTOLONGAN CEMAS Rajah 5: Ringkasan CPR .

manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa. leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan.6 Kedudukan pemulihan Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR. kemudian golekkan mangsa kearah anda Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda 4 Kepala condong ke belakang dengan selesa Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan Tangan menyokong kepala Lengan yang bengkok memberi kestabilan Rajah 6: Kedudukan pemulihan . Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan.4. Kepala. 1 Kaki diluruskan Siku dibengkokkan Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu 2 Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ 3 Pegang dengan kemas. ia akan membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa. Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut.R1001 / UNIT 2/ 17 PERTOLONGAN CEMAS 2. terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan pemulihan.

Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1.Berikan definisi pertolongan cemas.1. Apakah tindakan anda? 1. 1.8.4.Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1.Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda.6.3.Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1. 1.Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu.7.2.R1001 / UNIT 2/ 18 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1a • • UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 1.5.Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi? .

Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit. terhenti pernafasan dan tiada nadi.Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.4. 2.5.3. 2. iv. 2.Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa.2.R1001 / UNIT 2/ 19 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1a Jawapan : 2. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usahausaha menyelamat mangsa. 2.1.Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii.Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda. .

Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang. . Keadaan ini dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan. 2. Kemudian baru memeriksa nadi.8.6. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan.Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa.2 hembusan dan 15 kali tekanan. 2. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya.7.Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan.R1001 / UNIT 2/ 20 PERTOLONGAN CEMAS 2. Lakukan sebanyak 4 pusingan.

seperti kena tikaman pisau. iii. ii.5 PENDARAHAN KECIL Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu: 1. i. i. ii. iv. jarum atau Pendarahan internal tanpa kesan Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak a) Luka terhiris b) Luka terkoyak c) Lebam d) Luka tembus Rajah 7: Jenis-jenis luka .R1001 / UNIT 2/ 21 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. vi. Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung . iv. v. i.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak . iii. 3. ii.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus peluru 2.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) Luka terhiris .

cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. v.5.1 a) Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum Luka-luka kecil. Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka. Rajah 8: Balutan luka .R1001 / UNIT 2/ 22 PERTOLONGAN CEMAS 2. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. iii. bersihkan tangan dengan sabun. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. iv. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. ii.

vi. bersihkan tangan dengan sabun. c) bawa mangsa ke hospital. Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. . keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. Jika lebam gunakan tuaman sejuk. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit. iv. iii. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. v. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek.R1001 / UNIT 2/ 23 PERTOLONGAN CEMAS b) Luka kecil yang ada benda asing. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah tanpa mencabut mendapatkan rawatan perubatan. Tindakan anda akan mengakibatkan pendarahan lebih banyak menekan kerosakkan atau pada tisu objek dan dan pendarahan. ii.

longgar memburukkan pendarahan.R1001 / UNIT 2/ 24 PERTOLONGAN CEMAS Balut dibahagian atas dan bawah objek Rajah 9: Balutan luka ada objek 2. Gunakan 15 minit. Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa .tekan pada urat nadi. tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah. Jangan biarkan ikatan penjerut lebih menyebabkan kecederaan pada otot. iii. saraf dan pembuluh darah terlalu ketat. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat. iv. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit. i.5. ii. Komplikasi Ikatan pengunaan yang cara ini ialah boleh lagi ikatan penjerut (tourniquet). b) dari jika Tekanan tidak tepat .2 Cara menahan darah a) Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. Pada Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan keadaan mendesak.

Pembebatan dan pembalutan Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka.Kawal darah dari berterusan keluar. 2. ii. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut.5. i. Hantar mangsa ke hospital. ii. iv. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Fungsi pembebat dan balutan adalah : i. Jenis-jenis pembebatan ialah: . Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. iii. Peraturan membalut: 3. iii.R1001 / UNIT 2/ 25 PERTOLONGAN CEMAS jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. 4. i. digunakan untuk luka kecil. 2. c) Anggota terputus . mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster . sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais.3 1. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman pembebat pembebat biasa – gauze bersihkan tangan dengan sabun.

pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. misalnya kaki dilanggar kereta. iii. lekatkan pembebat mengikut saiz luka. 5. TERSELIUH DAN PATAH Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. iv. i. . cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.R1001 / UNIT 2/ 26 PERTOLONGAN CEMAS ii. iii. Sering terjadi pada ahli sukan. ii. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa . Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan.WOW bandage pembalut segi tiga . Otot telah diregang secara berlebihan.6 1. iv. Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut. kecederaan otot (strain). Kecederaan tulang. iii. 2. Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan. sendi dan otot terjadi disebabkan oleh : i. pukulan sipi. misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. ii. lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh.

v. Tulang patah lebih dari dua. ii. Tulang patah dua sahaja. patah tertutup. Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori : i.R1001 / UNIT 2/ 27 PERTOLONGAN CEMAS iv. iv.2 Tanda-tanda kecederaan tulang. iii.6. Terjadi dikalangan kanak-kanak. patah ranting muda. Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak. paru-paru dan lain-lain. 2. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera. iii. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. 2. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. terseliuh. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan. i.6. v. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka. dislokasi (dislocation). iv. ii. Rasa sakit pada bahagian tulang. . v. sendi atau otot. patah simple. patah penghancuran. patah berkomplikasi (melarat). Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal. vi.1 Jenis-jenis patah.

Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera.3 Prinsip rawatan secara am. anduh dan pembebat. nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak. lengan atas e) Patah tulang peha d) Patah tulang dagu Rajah 10: Andoh atau balutan patah .R1001 / UNIT 2/ 28 PERTOLONGAN CEMAS vi. jangan sentuh. halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin). a) Andoh besar b) Andoh tiga segi c) Patah tulang Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh. vi. memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam ii. sendi atau otot. 2. jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. Tutup dengan kain yang bersih. Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: i.6. kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal. iv. sekiranya kulit dibahagian patah terluka. Lakukan rawatan ditempat kejadian. iii. vii. Bentuk. v. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang.

9 Nyatakan jenis-jenis luka. Apakah 2. tangannya dengan parang semasa mencari kayu api.10 Semasa anda sedang berkhemah.R1001 / UNIT 2/ 29 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1b • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. rakan anda terhiris lengan .

disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah .11 Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal.seperti kena tikam pisau.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus . Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris . 2. iii.9 i. ii. iv.10 Tindakan yang perlu diambil adalah: .R1001 / UNIT 2/ 30 PERTOLONGAN CEMAS tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak . MAKLUMBALAS 1b Jawapan: 2. jarum atau peluru 2.

utlah selapis lagi. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan. Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Dapatkan bantuan. ii. bal.11 Tindakan yang perlu diambil adalah: Pastikan • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Sekiranya anda membawa kenderaan. • • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. iii. Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Sekiranya telah mempunyai pembalut. Jika perdarahan tembus menerusi balutan. Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka. Balut dengan kemas kawasan cedera. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. iv. Jika boleh gunakan kain yang bersih. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: . tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. Baringkan mangsa. v. Jnagan balut terlalu ketat. 2.R1001 / UNIT 2/ 31 PERTOLONGAN CEMAS i. Beri tekanan sehingga darah berhenti. Bersih seberapa boleh kawasan cedera. vi. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jarijari anda.

Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. Seorang untuk mengampu bahu dan dada. anda memerlukan sekurangkurangnya tiga orang pembantu.R1001 / UNIT 2/ 32 PERTOLONGAN CEMAS • • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Arahkan lain. Jika rakan anda tidak sedarkan diri • • • Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu. • Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa. seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda. orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . Menanggalkan topi keledar • Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja. Jika mangsa perlu dialihkan. Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang.

Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas. Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. selaran dan keretakan atau patah yang teruk Rawat mangsa akibat renjatan. Rawatan kecederaan • • • • Ikuti pemulihan kaedah ABC Kawal pendarahan yang berlaku Beri rawatan luka yang besar. • Sekiranya topi keledar muka penuh.7 MELECUR DAN TERBAKAR . Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. INPUT 2.R1001 / UNIT 2/ 33 PERTOLONGAN CEMAS • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan. Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka.

7. terkena kejutan elektrik dan sebagainya. Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas.1 Klasifikasi terbakar . Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur. Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii. Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor : i. terkena tumpahan minyak. Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan.Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. . Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi.R1001 / UNIT 2/ 34 PERTOLONGAN CEMAS Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh haba atau api. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan) 2. Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor.

Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa. Kemungkinan berlakunya renjatan.Melibatkan hingga bahagian otot iii. Kecederaan anggota penting seperti muka. Kecederaan terbakar darjah kedua Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian . . mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus. Kemungkinan berlakunya renjatan. Peraturan Sembilan Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera.Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Kecederaan terbakar darjah ketiga 2. Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu diberikan.2 Bau terbakar dapat dihidu Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum.R1001 / UNIT 2/ 35 PERTOLONGAN CEMAS .7. organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%. Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan. • sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor. .

PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%) Kepala Dada dan abdomen .Depan .R1001 / UNIT 2/ 36 PERTOLONGAN CEMAS • • kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan. Mangsa perlu dirawat dihospital.Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1 Bayi (%) 18 18 18 14 14 9 9 1 Keseluruhan Kepala 9% 100 101 Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9% Bahagian hadapan kaki kiri 9% Rajah 11: Peraturan Sembilan . sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital.

3 Rawatan luka terbakar yang ringan Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja. mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan.7. . Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan.R1001 / UNIT 2/ 37 PERTOLONGAN CEMAS 2. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran. Jika tidak terdapat air paip. ii. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. iii.

Periksa nadi dan pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. memulihkan pernafasan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i.pinggang. rawat mangsa daripada serangan renjatan. tanggalkan sebarang pakaian seperti tali leher. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih. vi. jam tangan. semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan iv.7. . Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan. kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah. merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan. nadi. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia). iii. ii.R1001 / UNIT 2/ 38 PERTOLONGAN CEMAS 2. dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan. v. baringkan mangsa.cincin. Tanggalkan dengan perlahan. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan.4 Rawatan luka terbakar yang teruk Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran.

muntah dan haus mungkin tidak bergerak atau bercakap Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut.5 Terkejut (Shock) atau Renjatan Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat. vi. iii. pakaian dan pastikan suhu badan pesakit . Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. iii. Jangan biarkan pesakit berdiri. serangan jantung. vii. Lakukan pemeriksaan ABC. Jika sakit dada atau sukar bernafas. iv. kejutan elektrik. kesakitan yang amat kuat. kulit terbakar. kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya . tahan darah dari keluar ( jika berdarah ) longgarkan terkawal. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak. kecederaan urat saraf tunjang. penicillin atau makanan.12 inci tinggi.7. letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. alahan kepada benda asing seperti bias tebuan.R1001 / UNIT 2/ 39 PERTOLONGAN CEMAS 2. angkat kaki 8 . Tanda-tanda renjatan adalah: i. gangguan emosi. Jika kepala tak cedera. v. ii. ii. baring pesakit. cirit-birit dan muntah yang berterusan. muka bibir dan anggota pucat.

Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. 2. Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir. v. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah. iii. Beri bantuan perubatan. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan serta-merta kemungkinan tidak sedarkan diri. mulut berbuih.8. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia. iv. 2. beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa. kesukaran untuk bernafas. usahakan pesakit dapat udara segar. Jika hospital jauh. leher yang dijerut atau muka ditutup bantal. Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik.8 LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung. ii. getah dan ekzos kenderaan.1 Rawatan lemas kerana air .R1001 / UNIT 2/ 40 PERTOLONGAN CEMAS iv. Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah: i.

Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah. 4. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. 3. gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas.R1001 / UNIT 2/ 41 PERTOLONGAN CEMAS 1. pernafasannya. 2. Bawa mangsa lemas naik ke darat. Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit. Jika asap tanpa memakai periksalah sebarang denyutan peralatan nadi dan keselamatan. Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. mangsa pengsan. Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. 5. 4. . Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya. berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya. Jika terdapat alat oksigen. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi 2.8. 5. Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan. 2. 3.2 Rawatan lemas kerana asap 1. Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia. dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. 6.

Jika ketegangan berterusan.3 Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas) 1. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Hiperventilasi Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan. mengantuk dan mengigil Kejang kaki dan tangan. ii. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. ii. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. pitam. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Ini akan menyukarkan lagi keadaan.8. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. Pernafasan yang cepat. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. Tanda-tanda hiperventilasi i. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian. . iii. iii. Tetapi jangan terlalu lama.R1001 / UNIT 2/ 42 PERTOLONGAN CEMAS 2. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut.

iii. iv. jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut.R1001 / UNIT 2/ 43 PERTOLONGAN CEMAS 2. Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut. iii. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i.9 TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN) Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat. Lelah Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. . kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. Periksa rekod nadi dan pernafasannya. tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa. 2. Tanda-tanda lelah: i. nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas. ii. mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak. mangsa mungkin sukar untuk bercakap. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat. ii. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak. dapatkan bantuan ambulans. jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan.

Pesakit ada respons kepada rangsangan . Amaran letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.Pesakit peka . Ampu kepatahan. iii. Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i.Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal kecederaan lain yang nyata. v. Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang. buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Lihat (alert) (verbal) (pain) . periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. Lakukan pemeriksaan ABC periksa nadi dan pernafasan mangsa.Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan. ii. kawal sebarang pendarahan. vii. Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A V P sakit U (unresponsive). iv. bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot vi. .R1001 / UNIT 2/ 44 PERTOLONGAN CEMAS Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas sertamerta.

ii. Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik. pejabat. bukalah salur udara dengan serta merta. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak. jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. . putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan. Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik: i. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR. 2. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri. rawat mangsa dari serangan renjatan. iii. jika perlu. wayar hampir putus dan alatan yang rosak. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik. iv. Periksa pernafasan dan nadi mangsa. jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas.R1001 / UNIT 2/ 45 PERTOLONGAN CEMAS i. bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan. iii. letakkan dalam kedudukan pemulihan.10 KEJUTAN ELEKTRIK Bekalan arus elektrik dirumah. ii. sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar. jika mangsa tidak sedarkan diri.

14 Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? 2.12 Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas. Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? 2.R1001 / UNIT 2/ 46 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1c • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut : 2.13 Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tiba-tiba jatuh pensan. Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? .

Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. iii. ii.R1001 / UNIT 2/ 47 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1c Jawapan : 2. Lakukan pemeriksaan ABC Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Jika tidak terdapat air paip.12 Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. ii. 2. Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis.13 Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. . Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.

Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. iii. Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. iv. v. Tetapi jangan terlalu lama. Ini akan menyukarkan lagi keadaan.R1001 / UNIT 2/ 48 PERTOLONGAN CEMAS iii.14 Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. 2. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. ii. . biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Jika ketegangan berterusan.

Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri. lipan. tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan.R1001 / UNIT 2/ 49 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2.11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. Ancaman dari hidupan seperti ular. Rajah 12: Corak gigitan ular .

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.1 Patukan Ular Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut. Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a. Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa. b. Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan. c. Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. d. Cuci sekeliling tempat kena gigit. e. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS f. Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam. g. Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan. h. Bawa pesakir terus ke hospital. i. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut. Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini. 2.11.2 Sengatan serangga Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. ii. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS iii. Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. iv. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. v. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

2.11.3 Sengatan hidupan laut. Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau obor-obor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan oborobor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: 1. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. 2. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan 3. Sapukan ke krim atas luka selama Jika beberapa tiada minit untuk sodium melemahkan sel-sel penyengat. antihistamin. sapukan bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka. 4. Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan. Cirit birit. 4. 2. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar. Sakit perut.12. Rehatkan mangsa. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan. . Mungkin merasa deman. Pening kepala 5. Langkah rawatan adalah: 1. terserap dalam kulit. Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah.1 Keracunan makanan Tanda-tanda keracunan: 1.R1001 / UNIT 2/ 53 PERTOLONGAN CEMAS Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan. Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga. 2. tersedut. 3. tersentuh. 2. atau termasuk dalam mata.12 KERACUNAN Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan. Racun boleh tertelan. sayuran atau buah-buahan yang beracun. 6.

4. 5. Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat. Rasa sakit perut. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna. 2. 3. Jika mangsa tidak sedar diri. Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal.2 Keracunan umum Tanda-tanda keracunan umum adalah: 1. Segera telefon ambulans 3.12. periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa 2. Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan . tanyakan apa yang telah diambilnya. Sakit kepala dan pening 6. tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa 3. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut.R1001 / UNIT 2/ 54 PERTOLONGAN CEMAS 2. Kemungkinan berlakunya renjatan Langkah-langkah rawatan secara am: 1. Jika mangsa sedar. mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. cirit birit atau muntah. 7. Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir. Beri mangsa minum air yang banyak. Dapatkan bantuan perubatan 2.

cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir. Apakah yang anda perlu lakukan? . Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil. bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa. 6. Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak. Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis. Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah. Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur. muntahkan dengan menggeletek anak lidah. AKTIVITI 1d • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. 8.R1001 / UNIT 2/ 55 PERTOLONGAN CEMAS 5. 9. tetapi hanya buah atau tablet. disinfektan dan pengilap lantai. Jika terkena bahan kimia.15 Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan. 7.

MAKLUMBALAS 1d Jawapan : 2.15 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: vi. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau .R1001 / UNIT 2/ 56 PERTOLONGAN CEMAS 2. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya.16 Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut.Jika sengat masih ada. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan. keluarkan dengan menggunakan penyepit. vii.

Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. ix. 2. kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. x. Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih. Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. iii. viii. berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. iv. Bawalah mangsa ke hospital. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat. Sekiranya luka adalah serius. . ii.Sapukan krim antihistamine.R1001 / UNIT 2/ 57 PERTOLONGAN CEMAS dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Sekiranya disengat di dalam mulut. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit. dapatkan bantuan perubatan.16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: i.

Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya. Selamat mencuba semoga berjaya !!! 1. Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan . sila berbincang dengan pensyarah anda.R1001 / UNIT 2/ 58 PERTOLONGAN CEMAS PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan . Jika ada masalah yang timbul. Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya. .

7 H 10 S 8 9 A T Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian. Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda? .R1001 / UNIT 2/ 59 PERTOLONGAN CEMAS Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas 1 P 3 4 bumbung kereta B. 2. A 5 6 2 S I D Kereta A telah terbabas keluar dari jalan.

kulit lebam. Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris. Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5. Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi.hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1.R1001 / UNIT 2/ 60 PERTOLONGAN CEMAS MELINTANG 2. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4. anda perlu lakukan tindakan tekanan ini MAKLUMBALAS . Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada. Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3.

Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa. Pastikan • • • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI JAWAPAN : 1. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. sila semak jawapan anda . Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian.R1001 / UNIT 2/ 61 PERTOLONGAN CEMAS Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ . pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. • Arahkan lain.

Adakah sesiapa yang merokok. kerosakan talian bekalan elektrik.R1001 / UNIT 2/ 62 PERTOLONGAN CEMAS telah diputuskan. atau gunakan penghalang pada tayar.membalut anggota cedera . 2.4 cm x 3. iv.9 m .5cm x 5m. Sterile stretch bandage pembebatan pada tempatnya. bisul dsb. bisul dsb . v. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain. .5 cm x 1. membawa bahan kimia berbahaya. Bekalan kuasa harus kayu kering atau diputuskan dan pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati. Jika kenderaan terbalik pada sisinya.7.untuk memegang pada tempatnya. 11. Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya. Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi . 91cm .rawatan luka melecur. tarik brek neutral.5cm x 5m. biarkan sahaja.rawatan luka melecur. . . telefon bimbit. White Open Wove (WOW) pembebatan bandage x 5m ii.untuk memegang .7 m iii. 7. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i. Jika kenderaan dalam keadaan tegak. • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil. Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas. Bahan-bahan seperti bervoltan tinggi.

Burnol . ix. Cecair antiseptik perubatan Cecair antiseptik kulit Eusol kudis Hydrogen peroxide Acriflavine lotion Povidone iodine Habitine (5% spirit ) kuman) .mencuci kekotoran pada . iv. Gunting tape x.ubat luka .R1001 / UNIT 2/ 63 PERTOLONGAN CEMAS vi. salvon . Kapas . Safety pin balutan xi. Pembalut crepe keluar Plaster pelbagai saiz .mencuci peralatan (basmi .membersihkan luka dan kotoran. v.untuk menahan darah Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i.ubat luka .memotong pakaian . Normal saline Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain . ii.menetapkan pembebatan . . surgical . kudis dan bisul . iii.pencuci luka yang septic dan . viii Roll of surgical tape dan balutan ix. vii.mengemaskan kedudukan .mencuci peralatan viii.pencuci luka.mencuci kekotoran seperti pasir pada luka .menutup luka kecil. vi.

iii.R1001 / UNIT 2/ 64 PERTOLONGAN CEMAS i.analgasic seperti pening .meredakan sakit otot . ii. vii. vi. PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik seperti calar Garam ORS .meredakan sakit cirit-birit .gastrik . iv.minyak gosok .ubat tahan sakit. v.meredakan luka kecil . Painkillers ( bawah kawalan) .

R1001 / UNIT 2/ 65 PERTOLONGAN CEMAS P C M T E P A T E R K U L A R K H C A S F I S I A O R R I O R A S A T S I I S D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful