R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am • • •

:

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau

kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat : menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan  mengenal punca sesuatu kecederaan  memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0

PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka. Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan atau cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa untuk mengurangkan kemungkinan

kecederaan dari menjadi lebih teruk. Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1

DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah: • • • • untuk menyelamatkan nyawa mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor 2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS i. ii. iii. iv. Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya. Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna

Periksa nadi dan pernafasan mangsa. ix. vi. sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah.3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH Semasa bernafas. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen.R1001 / UNIT 2/ 4 PERTOLONGAN CEMAS kulit dan air muka pesakit. Tentukan tahap kesedaran mangsa viii. Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut: Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun seminit Bayi 35 hingga 40 kali seminit. Tanggalkan pakaian jika perlu. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan. kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara. 15 hingga 20 kali seminit. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah. Kawal pendarahan vii. Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. x. Beri bantuan ikut keparahan. Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan 2. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai adalah kompisisi gas 21% sahaja oksigen dan selebihnya Badan kita hanya memerlukan nitrogen. v. Tenangkan dan kendali dengan cermat. 22 hingga 25 kali Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut: .

sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar. Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu.5 liter darah. jari tengah dan jari manis anda. Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk. Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid). Fungsi darah adalah seperti berikut: i. ii. terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0. Dalam badan seorang dewasa.140 seminit Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit.R1001 / UNIT 2/ 5 PERTOLONGAN CEMAS Orang dewasa Kanak-kanak Bayi 70 90 – 80 seminit – 100 seminit 100 . Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit . iii.

. Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan. Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi. v. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada.R1001 / UNIT 2/ 6 PERTOLONGAN CEMAS iv. Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan 2. vi. Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen.4 RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR ) kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama Resusitasi ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan.

Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen .PERNAFASAN .SALURAN PERNAFASAN .PEREDARAN DARAH 2. Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC: A B C .R1001 / UNIT 2/ 7 PERTOLONGAN CEMAS Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat. Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan.CIRCULATION . tiada nadi. Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu: i.4. terhenti pernafasan. Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut. Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia.AIRWAY . Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paru-paru. ii.1 Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia) gangguan terhadap proses dan respirasi akan boleh Sebarang mengakibatkan terhentinya pernafasan membawa kepada kematian.BREATHING .

Lemas a. pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap . kulit akan menjadi lebam kebiruan 4. c. Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah: 1. b. rasa terkeliru. pernafasan yang cepat. jika tidak dikawal. Kejutan b. lazimnya. mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini. Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah: i. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru ) iii.tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan 2. b.R1001 / UNIT 2/ 8 PERTOLONGAN CEMAS tidak diterima dalam masa tiga minit. ii. c. Arus elektrik Kilat Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah: 1. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen Tercekik a. fungsi jantung akan terhenti. 3.

pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar 3.2 A (Airway) Pemeriksaan ABC Saluran pernafasan. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut.4. lubang hidung menjadi kembang 2. .R1001 / UNIT 2/ 9 PERTOLONGAN CEMAS 2. Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR. kulit kelihatan lebam kebiruan 4. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa.

merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada. Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. Contohnya mulut ke mulut. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan. Dapatkan bantuan. goyangkan badan. Buang sebarang benda asing dari mulut. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut.Melihat). periksa paras kesedaran. 3. (Kaedah 3M =Mendengar.4. Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid). kenalkan diri. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. C (Circulation) 2.3 Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut 1. Selepas saluran pernafasan dibuka. Siasat kejadian.R1001 / UNIT 2/ 10 PERTOLONGAN CEMAS B (Breathing) Pernafasan.Merasa. Peredaran darah. 2. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. .

Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. Buka saluran pernafasan. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil. 8. . Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. 10. Jika mangsa telah mula bernafas secara normal. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik. 2. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa. 6. (rujuk halaman 16) Catatan: 1. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Tentukan mulutnya terbuka 7. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. 5. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. darah atau sebagainya.R1001 / UNIT 2/ 11 PERTOLONGAN CEMAS 4. 3. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. 9.

anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. 4. 14. Letakkan pangkal tapak tangan di tengahtengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. 9. 5. 13. 6. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Jika tiada reaksi. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga Tentukan dilakukan. Jika mangsa mula bernafas secara normal. 8. 11. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. 10. Rawatan tercekik mangsa tidak sedar Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya. 3. 12. 2.R1001 / UNIT 2/ 12 PERTOLONGAN CEMAS 2. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. Lakukan pemeriksaan ABC. 7. Buka saluran pernafasan.4. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. anda tiada melihat dada mangsa bergerak naik. letakkannya dalam kedudukan pemulihan. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit. Buang sebarang benda asing dari mulut. Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali.4 1. kebocoran udara semasa hembusan .

vi. . teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit. segera mulakan tekanan. 2. iv. periksa paras kesedaran. 5. ii. Beri tekanan sebanyak 15 kali. Jika nadi tiada. Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan Jika tidak bernafas.4.5 1. berikan dua hembusan bantuan. belepas beri 15 tekanan. v.5 – 2 inci untuk orang dewasa. i. beri pula 2 hembusan. 4. Caranya adalah seperti berikut: letakkan tangan anda di atas dada mangsa. goyangkan badan. Dapatkan bantuan.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi. kenalkan diri. Jika ada nadi. Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik Kaedah CPR seorang diri Siasat kejadian. berikan 15 kali tekanan sedalam 1. iii.R1001 / UNIT 2/ 13 PERTOLONGAN CEMAS Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala 2. 3. Periksa nadi karotik.

5 cm pada kadar 100 kali seminit. lakukan tekanan sedalam 2 – 2. Catatan : 1. Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas). Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit. teruskan dengan bantuan pernafasan.5 cm pada kadar 100 kali seminit. letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. 6. 3. 8. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan. Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi). Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan . Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun.5 – 3. lakukan tekanan sedalam 2. Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. 7. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. Jika mangsa kanak-kanak . 2. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat. Lakuan pada patung (dummy). lakukan sehingga bantuan pakar tiba.R1001 / UNIT 2/ 14 PERTOLONGAN CEMAS vii. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan.

R1001 / UNIT 2/ 15 PERTOLONGAN CEMAS a) dewasa b) wanita mengandung c) kanak-kanak d) bayi Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR .

R1001 / UNIT 2/ 16 PERTOLONGAN CEMAS Rajah 5: Ringkasan CPR .

ia akan membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa.4. kemudian golekkan mangsa kearah anda Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda 4 Kepala condong ke belakang dengan selesa Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan Tangan menyokong kepala Lengan yang bengkok memberi kestabilan Rajah 6: Kedudukan pemulihan .6 Kedudukan pemulihan Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR. 1 Kaki diluruskan Siku dibengkokkan Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu 2 Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ 3 Pegang dengan kemas. terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan pemulihan. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan. Kepala. leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus. Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan. manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa.R1001 / UNIT 2/ 17 PERTOLONGAN CEMAS 2. Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut.

Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1.Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1.7.3.8. 1.1.6. Apakah tindakan anda? 1.Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda.4.2.Berikan definisi pertolongan cemas.5.Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu.Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi? .Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1. 1.R1001 / UNIT 2/ 18 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1a • • UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 1.

R1001 / UNIT 2/ 19 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1a Jawapan : 2.Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa. .3. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usahausaha menyelamat mangsa.Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit.Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda. terhenti pernafasan dan tiada nadi. iv. 2. 2.Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii.2.5.4. 2.1. 2.

Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan.Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya.6. 2.2 hembusan dan 15 kali tekanan. Lakukan sebanyak 4 pusingan. 2. Kemudian baru memeriksa nadi.8. .Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa.7.R1001 / UNIT 2/ 20 PERTOLONGAN CEMAS 2. Keadaan ini dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan.

v.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak . i. ii. Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) Luka terhiris .kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus peluru 2. i. iv. ii. Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung .disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . ii. vi. jarum atau Pendarahan internal tanpa kesan Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak a) Luka terhiris b) Luka terkoyak c) Lebam d) Luka tembus Rajah 7: Jenis-jenis luka . iii.5 PENDARAHAN KECIL Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu: 1. iii.seperti kena tikaman pisau.R1001 / UNIT 2/ 21 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. iv. 3. i.

gunakan pembalut untuk memegang pembebat. ii. bersihkan tangan dengan sabun.R1001 / UNIT 2/ 22 PERTOLONGAN CEMAS 2. iii. Rajah 8: Balutan luka . Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka.1 a) Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum Luka-luka kecil. iv.5. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. v. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril. Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka.

bersihkan tangan dengan sabun. vi.R1001 / UNIT 2/ 23 PERTOLONGAN CEMAS b) Luka kecil yang ada benda asing. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. iv. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. v. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. c) bawa mangsa ke hospital. . Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah tanpa mencabut mendapatkan rawatan perubatan. Jika lebam gunakan tuaman sejuk. Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. iii. ii. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain. anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. Tindakan anda akan mengakibatkan pendarahan lebih banyak menekan kerosakkan atau pada tisu objek dan dan pendarahan.

Jangan biarkan ikatan penjerut lebih menyebabkan kecederaan pada otot. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat. tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah. saraf dan pembuluh darah terlalu ketat.R1001 / UNIT 2/ 24 PERTOLONGAN CEMAS Balut dibahagian atas dan bawah objek Rajah 9: Balutan luka ada objek 2. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit.2 Cara menahan darah a) Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. ii. Pada Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan keadaan mendesak.5. i. b) dari jika Tekanan tidak tepat . Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa . Komplikasi Ikatan pengunaan yang cara ini ialah boleh lagi ikatan penjerut (tourniquet).tekan pada urat nadi. iii. Gunakan 15 minit. iv. longgar memburukkan pendarahan.

Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. 4. c) Anggota terputus .Kawal darah dari berterusan keluar. Pembebatan dan pembalutan Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka. Fungsi pembebat dan balutan adalah : i.R1001 / UNIT 2/ 25 PERTOLONGAN CEMAS jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah. 2. iv. iii. digunakan untuk luka kecil. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman pembebat pembebat biasa – gauze bersihkan tangan dengan sabun.3 1. ii. sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster . iii. i. Jenis-jenis pembebatan ialah: .5. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. i. Peraturan membalut: 3. ii. Hantar mangsa ke hospital. 2.

gunakan pembalut untuk memegang pembebat. misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi. lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh. i. 5.R1001 / UNIT 2/ 26 PERTOLONGAN CEMAS ii. Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. misalnya kaki dilanggar kereta. kecederaan otot (strain). Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. iv. sendi dan otot terjadi disebabkan oleh : i. Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut. Otot telah diregang secara berlebihan. pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. TERSELIUH DAN PATAH Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. 2. .6 1. iv. Kecederaan tulang. Sering terjadi pada ahli sukan. iii. iii. ii. pukulan sipi. Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan. ii. iii.WOW bandage pembalut segi tiga . lekatkan pembebat mengikut saiz luka. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa .

sendi atau otot. Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori : i.6. ii. iv. i. Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. Tulang patah dua sahaja. Terjadi dikalangan kanak-kanak. Tulang patah lebih dari dua. v. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. Rasa sakit pada bahagian tulang. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. 2.2 Tanda-tanda kecederaan tulang. patah tertutup. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari. paru-paru dan lain-lain. Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak. . vi. v. 2. patah simple. patah penghancuran.R1001 / UNIT 2/ 27 PERTOLONGAN CEMAS iv. patah ranting muda. iv. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan. terseliuh.6. iii. patah berkomplikasi (melarat). v. dislokasi (dislocation). iii.1 Jenis-jenis patah. Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka. Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal. ii. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera.

kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal.3 Prinsip rawatan secara am. vi. v. lengan atas e) Patah tulang peha d) Patah tulang dagu Rajah 10: Andoh atau balutan patah . 2. kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera. iii. iv. jangan sentuh.R1001 / UNIT 2/ 28 PERTOLONGAN CEMAS vi. memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam ii. periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. Lakukan rawatan ditempat kejadian. Tutup dengan kain yang bersih. jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. Bentuk. sekiranya kulit dibahagian patah terluka. nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak. Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: i. halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin). sendi atau otot.6. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang. a) Andoh besar b) Andoh tiga segi c) Patah tulang Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh. anduh dan pembebat. vii.

tangannya dengan parang semasa mencari kayu api.9 Nyatakan jenis-jenis luka. Apakah 2. rakan anda terhiris lengan .R1001 / UNIT 2/ 29 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1b • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2.10 Semasa anda sedang berkhemah.

9 i. iv. ii. MAKLUMBALAS 1b Jawapan: 2.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus . jarum atau peluru 2.R1001 / UNIT 2/ 30 PERTOLONGAN CEMAS tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas. Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris .11 Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak .disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . 2. iii.seperti kena tikam pisau.10 Tindakan yang perlu diambil adalah: .

pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. vi. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan. Jika boleh gunakan kain yang bersih. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit. Jnagan balut terlalu ketat. iii. tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. Sekiranya telah mempunyai pembalut. ii. Beri tekanan sehingga darah berhenti. • • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Baringkan mangsa. Bersih seberapa boleh kawasan cedera. Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka. iv. 2.R1001 / UNIT 2/ 31 PERTOLONGAN CEMAS i.11 Tindakan yang perlu diambil adalah: Pastikan • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Sekiranya anda membawa kenderaan. Dapatkan bantuan. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jarijari anda. Balut dengan kemas kawasan cedera. Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: . Jika perdarahan tembus menerusi balutan. bal.utlah selapis lagi. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. v.

• Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang. Seorang untuk mengampu bahu dan dada. Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. anda memerlukan sekurangkurangnya tiga orang pembantu. seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. Arahkan lain. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Jika mangsa perlu dialihkan. Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Jika rakan anda tidak sedarkan diri • • • Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu.R1001 / UNIT 2/ 32 PERTOLONGAN CEMAS • • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . Menanggalkan topi keledar • Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda.

Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. • Sekiranya topi keledar muka penuh. Rawatan kecederaan • • • • Ikuti pemulihan kaedah ABC Kawal pendarahan yang berlaku Beri rawatan luka yang besar. Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka. Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas. INPUT 2. selaran dan keretakan atau patah yang teruk Rawat mangsa akibat renjatan.R1001 / UNIT 2/ 33 PERTOLONGAN CEMAS • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan.7 MELECUR DAN TERBAKAR .

Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur.R1001 / UNIT 2/ 34 PERTOLONGAN CEMAS Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh haba atau api.Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. terkena kejutan elektrik dan sebagainya. Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor : i.1 Klasifikasi terbakar . Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas. Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi. tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor. Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan) 2. . Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. terkena tumpahan minyak.7. Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan.

7.2 Bau terbakar dapat dihidu Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum.Melibatkan hingga bahagian otot iii. Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan. Kemungkinan berlakunya renjatan. Kecederaan terbakar darjah kedua Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%. Kecederaan anggota penting seperti muka.Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Kemungkinan berlakunya renjatan. . Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus. • sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor. Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian .R1001 / UNIT 2/ 35 PERTOLONGAN CEMAS . Peraturan Sembilan Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera. Kecederaan terbakar darjah ketiga 2. Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa. Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu diberikan. .

Depan . Mangsa perlu dirawat dihospital. sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital. PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%) Kepala Dada dan abdomen .R1001 / UNIT 2/ 36 PERTOLONGAN CEMAS • • kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan.Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1 Bayi (%) 18 18 18 14 14 9 9 1 Keseluruhan Kepala 9% 100 101 Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9% Bahagian hadapan kaki kiri 9% Rajah 11: Peraturan Sembilan .

. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. iii. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan.R1001 / UNIT 2/ 37 PERTOLONGAN CEMAS 2.7. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. ii. tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.3 Rawatan luka terbakar yang ringan Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja. Jika tidak terdapat air paip. alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan.

nadi. kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. iii. .7.R1001 / UNIT 2/ 38 PERTOLONGAN CEMAS 2.pinggang. memulihkan pernafasan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. tanggalkan sebarang pakaian seperti tali leher. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia). ii. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah. jam tangan. Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan iv.4 Rawatan luka terbakar yang teruk Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran. baringkan mangsa. dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan. v. vi. Tanggalkan dengan perlahan. merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan.cincin. rawat mangsa daripada serangan renjatan. Periksa nadi dan pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih.

gangguan emosi. serangan jantung. Tanda-tanda renjatan adalah: i. Jangan biarkan pesakit berdiri. penicillin atau makanan. kecederaan urat saraf tunjang. muntah dan haus mungkin tidak bergerak atau bercakap Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. baring pesakit. Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. ii. Jika kepala tak cedera. letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. vi. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut. Lakukan pemeriksaan ABC. alahan kepada benda asing seperti bias tebuan. iii.12 inci tinggi. cirit-birit dan muntah yang berterusan. muka bibir dan anggota pucat. angkat kaki 8 .R1001 / UNIT 2/ 39 PERTOLONGAN CEMAS 2. kejutan elektrik. iii. kulit terbakar. Jika sakit dada atau sukar bernafas. iv. kesakitan yang amat kuat. pakaian dan pastikan suhu badan pesakit . tahan darah dari keluar ( jika berdarah ) longgarkan terkawal. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak. v. kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya .5 Terkejut (Shock) atau Renjatan Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat. ii. vii.7.

Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir. ii. getah dan ekzos kenderaan. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah. 2. Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik. leher yang dijerut atau muka ditutup bantal. 2. usahakan pesakit dapat udara segar. Beri bantuan perubatan.8. Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah: i. kesukaran untuk bernafas. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa. beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak.R1001 / UNIT 2/ 40 PERTOLONGAN CEMAS iv.1 Rawatan lemas kerana air . iii. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia.8 LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung. v. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan serta-merta kemungkinan tidak sedarkan diri. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia. iv. Jika hospital jauh. mulut berbuih.

Bawa mangsa lemas naik ke darat. 4. gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas. 3. Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi 2. 2. 5. pernafasannya.8. Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya.2 Rawatan lemas kerana asap 1. Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia. 6.R1001 / UNIT 2/ 41 PERTOLONGAN CEMAS 1. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. 2. 5. Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah. dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. Jika terdapat alat oksigen. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. mangsa pengsan. . 4. Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya. berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya. 3. Jika asap tanpa memakai periksalah sebarang denyutan peralatan nadi dan keselamatan. Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit.

Tanda-tanda hiperventilasi i. Tetapi jangan terlalu lama. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Hiperventilasi Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. ii.3 Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas) 1. iii. iii. ii. pitam.8. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria.R1001 / UNIT 2/ 42 PERTOLONGAN CEMAS 2. mengantuk dan mengigil Kejang kaki dan tangan. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut. Pernafasan yang cepat. dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. . Jika ketegangan berterusan.

R1001 / UNIT 2/ 43 PERTOLONGAN CEMAS 2. nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat. dapatkan bantuan ambulans. kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat. jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut. iii. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut. Tanda-tanda lelah: i. tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa. Lelah Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak. Periksa rekod nadi dan pernafasannya.9 TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN) Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. mangsa mungkin sukar untuk bercakap. ii. . jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan. iv. ii. iii. 2. mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak.

periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. . Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i.R1001 / UNIT 2/ 44 PERTOLONGAN CEMAS Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas sertamerta. kawal sebarang pendarahan. buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. ii. vii.Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal kecederaan lain yang nyata. v. Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A V P sakit U (unresponsive). Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang. iv. Amaran letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Ampu kepatahan. Lakukan pemeriksaan ABC periksa nadi dan pernafasan mangsa.Pesakit ada respons kepada rangsangan . iii.Pesakit peka . Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot vi. bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan. jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Lihat (alert) (verbal) (pain) .

iii. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik. putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan. Periksa pernafasan dan nadi mangsa. iv. jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. 2. Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik. bukalah salur udara dengan serta merta. pejabat.10 KEJUTAN ELEKTRIK Bekalan arus elektrik dirumah. . jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas. jika perlu. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR. sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri. rawat mangsa dari serangan renjatan. ii. ii. iii. jika mangsa tidak sedarkan diri. Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik: i. bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut.R1001 / UNIT 2/ 45 PERTOLONGAN CEMAS i. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan. letakkan dalam kedudukan pemulihan. wayar hampir putus dan alatan yang rosak.

Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? 2.12 Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas.14 Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan. Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? 2.13 Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tiba-tiba jatuh pensan. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? . Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur.R1001 / UNIT 2/ 46 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1c • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut : 2.

Lakukan pemeriksaan ABC Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. ii. 2. Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis.12 Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i.R1001 / UNIT 2/ 47 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1c Jawapan : 2. Jika tidak terdapat air paip. .13 Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. iii. ii. Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang.

2. Jika ketegangan berterusan.14 Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. . Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. Tetapi jangan terlalu lama. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas.R1001 / UNIT 2/ 48 PERTOLONGAN CEMAS iii. v. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. ii. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. iv. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. iii. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut.

Rajah 12: Corak gigitan ular . Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri.R1001 / UNIT 2/ 49 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. Ancaman dari hidupan seperti ular. lipan.11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan.

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.1 Patukan Ular Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut. Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a. Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa. b. Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan. c. Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. d. Cuci sekeliling tempat kena gigit. e. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS f. Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam. g. Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan. h. Bawa pesakir terus ke hospital. i. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut. Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini. 2.11.2 Sengatan serangga Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. ii. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS iii. Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. iv. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. v. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

2.11.3 Sengatan hidupan laut. Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau obor-obor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan oborobor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: 1. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. 2. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan 3. Sapukan ke krim atas luka selama Jika beberapa tiada minit untuk sodium melemahkan sel-sel penyengat. antihistamin. sapukan bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka. 4. Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga. 3.12.R1001 / UNIT 2/ 53 PERTOLONGAN CEMAS Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan. sayuran atau buah-buahan yang beracun. Sakit perut. Pening kepala 5. 4.1 Keracunan makanan Tanda-tanda keracunan: 1. tersedut. . atau termasuk dalam mata. 2. Mungkin merasa deman. Racun boleh tertelan. terserap dalam kulit. tersentuh. Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan. Langkah rawatan adalah: 1. 2. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan. Rehatkan mangsa. Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah. Cirit birit. 6. 2.12 KERACUNAN Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan.

tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa 3. Sakit kepala dan pening 6. Kemungkinan berlakunya renjatan Langkah-langkah rawatan secara am: 1. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. 2.12. Beri mangsa minum air yang banyak. mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. 7. tanyakan apa yang telah diambilnya. Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan . Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal. 3. Jika mangsa tidak sedar diri. Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat. 4. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna.R1001 / UNIT 2/ 54 PERTOLONGAN CEMAS 2. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir. Segera telefon ambulans 3. 5. Dapatkan bantuan perubatan 2. cirit birit atau muntah. Jika mangsa sedar. Rasa sakit perut. Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun. periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa 2.2 Keracunan umum Tanda-tanda keracunan umum adalah: 1. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut.

6. Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil. 9. Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah. 7. Jika terkena bahan kimia. Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur. disinfektan dan pengilap lantai. muntahkan dengan menggeletek anak lidah.15 Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan. bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa. 8. Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak. tetapi hanya buah atau tablet. Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis. AKTIVITI 1d • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2.R1001 / UNIT 2/ 55 PERTOLONGAN CEMAS 5. Apakah yang anda perlu lakukan? . cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir.

16 Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut.15 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: vi. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau . keluarkan dengan menggunakan penyepit.R1001 / UNIT 2/ 56 PERTOLONGAN CEMAS 2.Jika sengat masih ada. vii. MAKLUMBALAS 1d Jawapan : 2. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan.

dapatkan bantuan perubatan. 2. viii. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Bawalah mangsa ke hospital. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. x.R1001 / UNIT 2/ 57 PERTOLONGAN CEMAS dibakar hujungnya supaya basmi kuman. ii. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat. berilah mangsa seketul ais untuk dihisap.Sapukan krim antihistamine. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit. iv. Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih.16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: i. ix. . iii. Sekiranya disengat di dalam mulut. Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa. Sekiranya luka adalah serius.

. Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya.R1001 / UNIT 2/ 58 PERTOLONGAN CEMAS PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan . Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya. sila berbincang dengan pensyarah anda. Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan . Jika ada masalah yang timbul. Selamat mencuba semoga berjaya !!! 1.

7 H 10 S 8 9 A T Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian. 2. Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda? .R1001 / UNIT 2/ 59 PERTOLONGAN CEMAS Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas 1 P 3 4 bumbung kereta B. A 5 6 2 S I D Kereta A telah terbabas keluar dari jalan.

Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1. Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3. Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5.R1001 / UNIT 2/ 60 PERTOLONGAN CEMAS MELINTANG 2. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. kulit lebam. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada. Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi.hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris. Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. anda perlu lakukan tindakan tekanan ini MAKLUMBALAS . Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7.

• Arahkan lain. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit.R1001 / UNIT 2/ 61 PERTOLONGAN CEMAS Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ . • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. sila semak jawapan anda . Pastikan • • • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI JAWAPAN : 1. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa.

untuk memegang . bisul dsb . Jika kenderaan dalam keadaan tegak. • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil. bisul dsb. Bahan-bahan seperti bervoltan tinggi.9 m .7 m iii.rawatan luka melecur. Bekalan kuasa harus kayu kering atau diputuskan dan pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati. Adakah sesiapa yang merokok.untuk memegang pada tempatnya.rawatan luka melecur. Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas. 7. membawa bahan kimia berbahaya. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain.5cm x 5m. Jika kenderaan terbalik pada sisinya. 91cm . . telefon bimbit. Sterile stretch bandage pembebatan pada tempatnya.membalut anggota cedera . White Open Wove (WOW) pembebatan bandage x 5m ii. biarkan sahaja. 11.7. 2.5cm x 5m. Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya.R1001 / UNIT 2/ 62 PERTOLONGAN CEMAS telah diputuskan. kerosakan talian bekalan elektrik. v. . iv. tarik brek neutral. .5 cm x 1. atau gunakan penghalang pada tayar.4 cm x 3. Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi .

vii. surgical .R1001 / UNIT 2/ 63 PERTOLONGAN CEMAS vi. Safety pin balutan xi.Burnol . v.pencuci luka. vi.ubat luka .menutup luka kecil. ix.mencuci kekotoran seperti pasir pada luka . kudis dan bisul . iv. Pembalut crepe keluar Plaster pelbagai saiz . Gunting tape x. viii Roll of surgical tape dan balutan ix. Cecair antiseptik perubatan Cecair antiseptik kulit Eusol kudis Hydrogen peroxide Acriflavine lotion Povidone iodine Habitine (5% spirit ) kuman) .ubat luka . ii. salvon .mencuci peralatan viii.menetapkan pembebatan . iii.mencuci peralatan (basmi . Kapas .untuk menahan darah Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i.memotong pakaian .mencuci kekotoran pada . Normal saline Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain . .membersihkan luka dan kotoran.pencuci luka yang septic dan .mengemaskan kedudukan .

v.analgasic seperti pening . PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik seperti calar Garam ORS . Painkillers ( bawah kawalan) .meredakan sakit cirit-birit . vii.minyak gosok .meredakan luka kecil . iii. ii. iv.meredakan sakit otot .ubat tahan sakit.R1001 / UNIT 2/ 64 PERTOLONGAN CEMAS i.gastrik . vi.

R1001 / UNIT 2/ 65 PERTOLONGAN CEMAS P C M T E P A T E R K U L A R K H C A S F I S I A O R R I O R A S A T S I I S D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful