R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am • • •

:

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau

kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat : menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan  mengenal punca sesuatu kecederaan  memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0

PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka. Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan atau cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa untuk mengurangkan kemungkinan

kecederaan dari menjadi lebih teruk. Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1

DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah: • • • • untuk menyelamatkan nyawa mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor 2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS i. ii. iii. iv. Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya. Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna

Tanggalkan pakaian jika perlu. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan. sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. Tenangkan dan kendali dengan cermat. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah.R1001 / UNIT 2/ 4 PERTOLONGAN CEMAS kulit dan air muka pesakit. vi. Beri bantuan ikut keparahan. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah. Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut: Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun seminit Bayi 35 hingga 40 kali seminit. 22 hingga 25 kali Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut: . Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan 2. ix. 15 hingga 20 kali seminit. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen.3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH Semasa bernafas. v. Tentukan tahap kesedaran mangsa viii. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai adalah kompisisi gas 21% sahaja oksigen dan selebihnya Badan kita hanya memerlukan nitrogen. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. Kawal pendarahan vii. x. kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara.

Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid).140 seminit Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit. Fungsi darah adalah seperti berikut: i.5 liter darah. sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar.R1001 / UNIT 2/ 5 PERTOLONGAN CEMAS Orang dewasa Kanak-kanak Bayi 70 90 – 80 seminit – 100 seminit 100 . Dalam badan seorang dewasa. Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit . Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu. iii. terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0. jari tengah dan jari manis anda. ii. Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk.

Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan. . v. Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan.4 RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR ) kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama Resusitasi ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada. Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi. Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen. Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan 2. vi.R1001 / UNIT 2/ 6 PERTOLONGAN CEMAS iv.

Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan. terhenti pernafasan.1 Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia) gangguan terhadap proses dan respirasi akan boleh Sebarang mengakibatkan terhentinya pernafasan membawa kepada kematian. tiada nadi. Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paru-paru. Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu: i.BREATHING .PEREDARAN DARAH 2.SALURAN PERNAFASAN .PERNAFASAN .CIRCULATION . Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut. Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC: A B C .AIRWAY . Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia.R1001 / UNIT 2/ 7 PERTOLONGAN CEMAS Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat.4. ii. Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen .

b.R1001 / UNIT 2/ 8 PERTOLONGAN CEMAS tidak diterima dalam masa tiga minit. c. pernafasan yang cepat. pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap . Kejutan b. 3. Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah: 1. lazimnya. Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah: i. Lemas a. kulit akan menjadi lebam kebiruan 4. rasa terkeliru. mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri.tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan 2. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru ) iii. c. jika tidak dikawal. Arus elektrik Kilat Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah: 1. fungsi jantung akan terhenti. b. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen Tercekik a. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini. ii.

R1001 / UNIT 2/ 9 PERTOLONGAN CEMAS 2. .2 A (Airway) Pemeriksaan ABC Saluran pernafasan. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar 3. lubang hidung menjadi kembang 2. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. kulit kelihatan lebam kebiruan 4. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR.4.

Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa.3 Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut 1. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. . 2. 3.R1001 / UNIT 2/ 10 PERTOLONGAN CEMAS B (Breathing) Pernafasan. Contohnya mulut ke mulut. periksa paras kesedaran. Peredaran darah. merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada. C (Circulation) 2.Melihat). Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah.Merasa. goyangkan badan. Dapatkan bantuan. Siasat kejadian. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid). Selepas saluran pernafasan dibuka. Buang sebarang benda asing dari mulut. (Kaedah 3M =Mendengar. tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. kenalkan diri.4. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan.

Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa. . Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah. 3. 8. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. 9. 10. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. (rujuk halaman 16) Catatan: 1. Buka saluran pernafasan. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik. 5.R1001 / UNIT 2/ 11 PERTOLONGAN CEMAS 4. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. 6. Tentukan mulutnya terbuka 7. darah atau sebagainya. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. Jika mangsa telah mula bernafas secara normal. 2. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa.

Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali. 12. kebocoran udara semasa hembusan . Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Jika mangsa mula bernafas secara normal. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Letakkan pangkal tapak tangan di tengahtengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. Buang sebarang benda asing dari mulut. Rawatan tercekik mangsa tidak sedar Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga Tentukan dilakukan. Jika tiada reaksi. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. 7. letakkannya dalam kedudukan pemulihan. anda tiada melihat dada mangsa bergerak naik. 9.4 1. 10. 3. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. 2. 6. Lakukan pemeriksaan ABC. 11.R1001 / UNIT 2/ 12 PERTOLONGAN CEMAS 2. 8. anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit.4. 14. 4. 13. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. Buka saluran pernafasan. 5.

iii. ii. Beri tekanan sebanyak 15 kali.5 1. Periksa nadi karotik. iv. . 3. kenalkan diri. vi. beri pula 2 hembusan. goyangkan badan. belepas beri 15 tekanan.R1001 / UNIT 2/ 13 PERTOLONGAN CEMAS Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala 2. 4.4. 2. teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit. 5. berikan dua hembusan bantuan. periksa paras kesedaran. berikan 15 kali tekanan sedalam 1. Jika ada nadi. Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik Kaedah CPR seorang diri Siasat kejadian. Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan Jika tidak bernafas. Jika nadi tiada.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi. Dapatkan bantuan. segera mulakan tekanan. v. i.5 – 2 inci untuk orang dewasa. Caranya adalah seperti berikut: letakkan tangan anda di atas dada mangsa.

5 cm pada kadar 100 kali seminit. Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan. Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit. teruskan dengan bantuan pernafasan. 6. letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan.R1001 / UNIT 2/ 14 PERTOLONGAN CEMAS vii.5 – 3. lakukan tekanan sedalam 2. Lakuan pada patung (dummy).5 cm pada kadar 100 kali seminit. 3. 2. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat. 7. Catatan : 1. Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. lakukan tekanan sedalam 2 – 2. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan. lakukan sehingga bantuan pakar tiba. Jika mangsa kanak-kanak . Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi). 8. Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan . Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas).

R1001 / UNIT 2/ 15 PERTOLONGAN CEMAS a) dewasa b) wanita mengandung c) kanak-kanak d) bayi Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR .

R1001 / UNIT 2/ 16 PERTOLONGAN CEMAS Rajah 5: Ringkasan CPR .

kemudian golekkan mangsa kearah anda Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda 4 Kepala condong ke belakang dengan selesa Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan Tangan menyokong kepala Lengan yang bengkok memberi kestabilan Rajah 6: Kedudukan pemulihan . Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut.6 Kedudukan pemulihan Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR. terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan pemulihan.R1001 / UNIT 2/ 17 PERTOLONGAN CEMAS 2. leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus. ia akan membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa.4. manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa. Kepala. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan. 1 Kaki diluruskan Siku dibengkokkan Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu 2 Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ 3 Pegang dengan kemas. Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan.

Berikan definisi pertolongan cemas.Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu.2.Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.6.7. 1.1.R1001 / UNIT 2/ 18 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1a • • UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 1.Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1.3.Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1.Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi? .Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda.5.Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1. Apakah tindakan anda? 1.8.4. 1.

Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda.1.Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit.5. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usahausaha menyelamat mangsa.R1001 / UNIT 2/ 19 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1a Jawapan : 2. . 2. 2.3. iv. 2. terhenti pernafasan dan tiada nadi.Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii.Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.2.4.Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa. 2.

Keadaan ini dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan. Lakukan sebanyak 4 pusingan. 2.7. 2.2 hembusan dan 15 kali tekanan. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan. Kemudian baru memeriksa nadi. Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan.6.Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa.8.R1001 / UNIT 2/ 20 PERTOLONGAN CEMAS 2. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya. .Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat.

i. ii. vi.R1001 / UNIT 2/ 21 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. ii. i.seperti kena tikaman pisau.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus peluru 2.5 PENDARAHAN KECIL Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu: 1. Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung . iii. ii.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah .disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak . iv. iii. Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) Luka terhiris . jarum atau Pendarahan internal tanpa kesan Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak a) Luka terhiris b) Luka terkoyak c) Lebam d) Luka tembus Rajah 7: Jenis-jenis luka . v. 3. iv. i.

v. Rajah 8: Balutan luka . ii. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. iv. bersihkan tangan dengan sabun. iii. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril.R1001 / UNIT 2/ 22 PERTOLONGAN CEMAS 2.1 a) Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum Luka-luka kecil. Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka.5. gunakan pembalut untuk memegang pembebat.

bersihkan tangan dengan sabun. c) bawa mangsa ke hospital. iv. Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain. anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Tindakan anda akan mengakibatkan pendarahan lebih banyak menekan kerosakkan atau pada tisu objek dan dan pendarahan.R1001 / UNIT 2/ 23 PERTOLONGAN CEMAS b) Luka kecil yang ada benda asing. Jika lebam gunakan tuaman sejuk. . vi. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah tanpa mencabut mendapatkan rawatan perubatan. iii. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. v. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit. ii. Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i.

R1001 / UNIT 2/ 24 PERTOLONGAN CEMAS Balut dibahagian atas dan bawah objek Rajah 9: Balutan luka ada objek 2. iv. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat. Gunakan 15 minit.tekan pada urat nadi. Jangan biarkan ikatan penjerut lebih menyebabkan kecederaan pada otot. iii. Komplikasi Ikatan pengunaan yang cara ini ialah boleh lagi ikatan penjerut (tourniquet). Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa . saraf dan pembuluh darah terlalu ketat.2 Cara menahan darah a) Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah. Pada Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan keadaan mendesak. longgar memburukkan pendarahan. b) dari jika Tekanan tidak tepat . ii. i.5.

Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut. 2. Peraturan membalut: 3. ii. 2. 4. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman pembebat pembebat biasa – gauze bersihkan tangan dengan sabun. digunakan untuk luka kecil. ii. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. iv.Kawal darah dari berterusan keluar. Hantar mangsa ke hospital. c) Anggota terputus .5. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. Jenis-jenis pembebatan ialah: . Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Pembebatan dan pembalutan Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. iii. mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster . iii. i. i.R1001 / UNIT 2/ 25 PERTOLONGAN CEMAS jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Fungsi pembebat dan balutan adalah : i.3 1.

Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa . ii. . iv. Kecederaan tulang. misalnya kaki dilanggar kereta. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. kecederaan otot (strain). Otot telah diregang secara berlebihan. sendi dan otot terjadi disebabkan oleh : i. pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. iii. TERSELIUH DAN PATAH Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. i. 5. pukulan sipi. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. iv.6 1. Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan. iii. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Sering terjadi pada ahli sukan. misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi. 2. lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh.R1001 / UNIT 2/ 26 PERTOLONGAN CEMAS ii. iii. ii. Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut.WOW bandage pembalut segi tiga . lekatkan pembebat mengikut saiz luka.

2 Tanda-tanda kecederaan tulang. 2. Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori : i. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. . patah simple. Tulang patah lebih dari dua. ii. v. Terjadi dikalangan kanak-kanak. ii. v. iv. paru-paru dan lain-lain. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan. patah ranting muda.R1001 / UNIT 2/ 27 PERTOLONGAN CEMAS iv. iv. 2. Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal. dislokasi (dislocation).6. patah berkomplikasi (melarat). iii. i. Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari.1 Jenis-jenis patah. Rasa sakit pada bahagian tulang.6. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka. Tulang patah dua sahaja. v. Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak. terseliuh. patah tertutup. iii. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. vi. patah penghancuran. sendi atau otot.

iv. kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal. Bentuk. a) Andoh besar b) Andoh tiga segi c) Patah tulang Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh.R1001 / UNIT 2/ 28 PERTOLONGAN CEMAS vi. vi. Tutup dengan kain yang bersih. iii. memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam ii. nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. 2. halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin). jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. jangan sentuh.6. periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. v. kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera.3 Prinsip rawatan secara am. sekiranya kulit dibahagian patah terluka. Lakukan rawatan ditempat kejadian. sendi atau otot. anduh dan pembebat. vii. lengan atas e) Patah tulang peha d) Patah tulang dagu Rajah 10: Andoh atau balutan patah . Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: i. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang.

9 Nyatakan jenis-jenis luka. tangannya dengan parang semasa mencari kayu api.R1001 / UNIT 2/ 29 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1b • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. rakan anda terhiris lengan .10 Semasa anda sedang berkhemah. Apakah 2.

disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah .11 Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal. jarum atau peluru 2. 2.9 i. iv. MAKLUMBALAS 1b Jawapan: 2.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak .kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus . ii.10 Tindakan yang perlu diambil adalah: . Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris .seperti kena tikam pisau. iii.R1001 / UNIT 2/ 30 PERTOLONGAN CEMAS tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas.

Beri tekanan sehingga darah berhenti. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan. Jika perdarahan tembus menerusi balutan. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. Bersih seberapa boleh kawasan cedera. iii.R1001 / UNIT 2/ 31 PERTOLONGAN CEMAS i. Jnagan balut terlalu ketat. Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Jika boleh gunakan kain yang bersih. iv. Baringkan mangsa. Sekiranya telah mempunyai pembalut. 2. bal. vi. tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. • • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. ii. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jarijari anda. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: . Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka. v. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit. Balut dengan kemas kawasan cedera. Dapatkan bantuan.utlah selapis lagi.11 Tindakan yang perlu diambil adalah: Pastikan • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Sekiranya anda membawa kenderaan.

Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Menanggalkan topi keledar • Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja. Seorang untuk mengampu bahu dan dada. Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. Arahkan lain. seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . Jika rakan anda tidak sedarkan diri • • • Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu. anda memerlukan sekurangkurangnya tiga orang pembantu. Jika mangsa perlu dialihkan.R1001 / UNIT 2/ 32 PERTOLONGAN CEMAS • • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. • Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang.

7 MELECUR DAN TERBAKAR . • Sekiranya topi keledar muka penuh. INPUT 2.R1001 / UNIT 2/ 33 PERTOLONGAN CEMAS • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan. selaran dan keretakan atau patah yang teruk Rawat mangsa akibat renjatan. Rawatan kecederaan • • • • Ikuti pemulihan kaedah ABC Kawal pendarahan yang berlaku Beri rawatan luka yang besar. Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas. Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka.

Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. .1 Klasifikasi terbakar . terkena kejutan elektrik dan sebagainya. Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii. Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi.R1001 / UNIT 2/ 34 PERTOLONGAN CEMAS Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh haba atau api. Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor : i. Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan.Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan) 2. Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur.7. terkena tumpahan minyak. tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor.

• sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor.R1001 / UNIT 2/ 35 PERTOLONGAN CEMAS . Kecederaan terbakar darjah kedua Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%. Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu diberikan.7. . Kecederaan terbakar darjah ketiga 2. Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. Kecederaan anggota penting seperti muka. .2 Bau terbakar dapat dihidu Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum.Melibatkan hingga bahagian otot iii. Peraturan Sembilan Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera. Kemungkinan berlakunya renjatan. Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa. mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus. Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian .Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan. Kemungkinan berlakunya renjatan.

Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1 Bayi (%) 18 18 18 14 14 9 9 1 Keseluruhan Kepala 9% 100 101 Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9% Bahagian hadapan kaki kiri 9% Rajah 11: Peraturan Sembilan .Depan .R1001 / UNIT 2/ 36 PERTOLONGAN CEMAS • • kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan. PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%) Kepala Dada dan abdomen . Mangsa perlu dirawat dihospital. sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital.

mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran.R1001 / UNIT 2/ 37 PERTOLONGAN CEMAS 2. alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i.3 Rawatan luka terbakar yang ringan Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. iii. ii. Jika tidak terdapat air paip. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.7. .

Periksa nadi dan pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia). baringkan mangsa. tanggalkan sebarang pakaian seperti tali leher.cincin.7. Tanggalkan dengan perlahan. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan. merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan. ii.pinggang. kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih. nadi. semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan iv. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. . iii. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. v.4 Rawatan luka terbakar yang teruk Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran. dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. vi. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah.R1001 / UNIT 2/ 38 PERTOLONGAN CEMAS 2. memulihkan pernafasan. rawat mangsa daripada serangan renjatan. jam tangan.

5 Terkejut (Shock) atau Renjatan Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat. baring pesakit. Jangan biarkan pesakit berdiri. serangan jantung. letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. iii. iv. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut. kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya . gangguan emosi. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak. ii. iii. tahan darah dari keluar ( jika berdarah ) longgarkan terkawal. vi. v. Jika sakit dada atau sukar bernafas. penicillin atau makanan. angkat kaki 8 .12 inci tinggi. Lakukan pemeriksaan ABC. kejutan elektrik. Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal.R1001 / UNIT 2/ 39 PERTOLONGAN CEMAS 2. cirit-birit dan muntah yang berterusan. kulit terbakar. kecederaan urat saraf tunjang. vii. kesakitan yang amat kuat. muka bibir dan anggota pucat. Jika kepala tak cedera. Tanda-tanda renjatan adalah: i. ii. muntah dan haus mungkin tidak bergerak atau bercakap Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. pakaian dan pastikan suhu badan pesakit .7. alahan kepada benda asing seperti bias tebuan.

leher yang dijerut atau muka ditutup bantal. Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak. Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia. Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah: i. usahakan pesakit dapat udara segar. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa. Jika hospital jauh. mulut berbuih. kesukaran untuk bernafas.8.R1001 / UNIT 2/ 40 PERTOLONGAN CEMAS iv. iii. ii. 2. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan serta-merta kemungkinan tidak sedarkan diri. iv. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah. Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir. Beri bantuan perubatan. 2. v. getah dan ekzos kenderaan.1 Rawatan lemas kerana air .8 LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung.

pernafasannya. 2.2 Rawatan lemas kerana asap 1. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi 2. 2. Jika asap tanpa memakai periksalah sebarang denyutan peralatan nadi dan keselamatan. Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia. 4. Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah. . Bawa mangsa lemas naik ke darat. Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. 5. Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan.8. gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas. 3. 3.R1001 / UNIT 2/ 41 PERTOLONGAN CEMAS 1. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. mangsa pengsan. Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. 6. Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya. 5. dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya. Jika terdapat alat oksigen. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit. 4.

Tanda-tanda hiperventilasi i. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. iii. Tetapi jangan terlalu lama. ii. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Jika ketegangan berterusan. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Pernafasan yang cepat. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian.R1001 / UNIT 2/ 42 PERTOLONGAN CEMAS 2. . ii.8. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas.3 Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas) 1. iii. pitam. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Hiperventilasi Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan. mengantuk dan mengigil Kejang kaki dan tangan. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i.

jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut. Periksa rekod nadi dan pernafasannya. mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. mangsa mungkin sukar untuk bercakap. 2. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak. ii. Tanda-tanda lelah: i. tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa. iv. iii.R1001 / UNIT 2/ 43 PERTOLONGAN CEMAS 2. dapatkan bantuan ambulans. ii. nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas. . Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut. kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. Lelah Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. iii. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat.9 TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN) Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat.

periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang.Pesakit ada respons kepada rangsangan . kawal sebarang pendarahan. ii.Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan.Pesakit peka . iv. . bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.R1001 / UNIT 2/ 44 PERTOLONGAN CEMAS Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas sertamerta. Ampu kepatahan. v. Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. iii. Lihat (alert) (verbal) (pain) . vii. Amaran letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A V P sakit U (unresponsive). Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang. Lakukan pemeriksaan ABC periksa nadi dan pernafasan mangsa.Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal kecederaan lain yang nyata. Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot vi.

Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik. iii. rawat mangsa dari serangan renjatan. jika perlu. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak. iv. bukalah salur udara dengan serta merta. Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik: i.R1001 / UNIT 2/ 45 PERTOLONGAN CEMAS i. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR. Periksa pernafasan dan nadi mangsa. 2. jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas. pejabat. sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar. jika mangsa tidak sedarkan diri. ii. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri. putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan.10 KEJUTAN ELEKTRIK Bekalan arus elektrik dirumah. letakkan dalam kedudukan pemulihan. bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut. jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik. iii. ii. . wayar hampir putus dan alatan yang rosak. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan.

Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? 2.R1001 / UNIT 2/ 46 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1c • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut : 2. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? 2. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? .14 Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan. Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur.13 Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tiba-tiba jatuh pensan.12 Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas.

Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.R1001 / UNIT 2/ 47 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1c Jawapan : 2. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. iii. ii.12 Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Jika tidak terdapat air paip. Lakukan pemeriksaan ABC Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. 2. ii. . Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan.13 Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i.

Jika ketegangan berterusan. iii. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut.R1001 / UNIT 2/ 48 PERTOLONGAN CEMAS iii. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. v. ii. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. . 2. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. iv. Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas.14 Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tetapi jangan terlalu lama. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

Ancaman dari hidupan seperti ular. Rajah 12: Corak gigitan ular .R1001 / UNIT 2/ 49 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri.11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. lipan. tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan.

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.1 Patukan Ular Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut. Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a. Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa. b. Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan. c. Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. d. Cuci sekeliling tempat kena gigit. e. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS f. Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam. g. Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan. h. Bawa pesakir terus ke hospital. i. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut. Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini. 2.11.2 Sengatan serangga Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. ii. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS iii. Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. iv. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. v. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

2.11.3 Sengatan hidupan laut. Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau obor-obor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan oborobor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: 1. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. 2. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan 3. Sapukan ke krim atas luka selama Jika beberapa tiada minit untuk sodium melemahkan sel-sel penyengat. antihistamin. sapukan bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka. 4. Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

sayuran atau buah-buahan yang beracun. Sakit perut. Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan. 2. 2.R1001 / UNIT 2/ 53 PERTOLONGAN CEMAS Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan. Mungkin merasa deman. . Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan. Cirit birit. 6. tersentuh. tersedut.1 Keracunan makanan Tanda-tanda keracunan: 1. 3.12. Rehatkan mangsa.12 KERACUNAN Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan. 4. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar. Pening kepala 5. atau termasuk dalam mata. Racun boleh tertelan. 2. terserap dalam kulit. Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah. Langkah rawatan adalah: 1.

Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun. Jika mangsa sedar. Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. Jika mangsa tidak sedar diri. Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan . 3. Kemungkinan berlakunya renjatan Langkah-langkah rawatan secara am: 1. Rasa sakit perut. Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat. tanyakan apa yang telah diambilnya. cirit birit atau muntah.R1001 / UNIT 2/ 54 PERTOLONGAN CEMAS 2.12. Segera telefon ambulans 3. tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa 3. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir. Sakit kepala dan pening 6. 4.2 Keracunan umum Tanda-tanda keracunan umum adalah: 1. 7. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut. Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal. Dapatkan bantuan perubatan 2. Beri mangsa minum air yang banyak. 2. periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa 2. 5.

Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak. Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur. muntahkan dengan menggeletek anak lidah. Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah. cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir. 6. Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis.15 Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan. tetapi hanya buah atau tablet. 9. bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa. Jika terkena bahan kimia. AKTIVITI 1d • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil. Apakah yang anda perlu lakukan? . disinfektan dan pengilap lantai. 8.R1001 / UNIT 2/ 55 PERTOLONGAN CEMAS 5. 7.

Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya.16 Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut.Jika sengat masih ada. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan. MAKLUMBALAS 1d Jawapan : 2. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau . vii. keluarkan dengan menggunakan penyepit.R1001 / UNIT 2/ 56 PERTOLONGAN CEMAS 2.15 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: vi.

Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa. iii.16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: i. . Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat. ix.Sapukan krim antihistamine.R1001 / UNIT 2/ 57 PERTOLONGAN CEMAS dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Sekiranya disengat di dalam mulut. ii. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. dapatkan bantuan perubatan. viii. Bawalah mangsa ke hospital. kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. x. Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih. 2. iv. berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. Sekiranya luka adalah serius.

Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya. Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya. Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan .R1001 / UNIT 2/ 58 PERTOLONGAN CEMAS PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan . Jika ada masalah yang timbul. Selamat mencuba semoga berjaya !!! 1. . sila berbincang dengan pensyarah anda.

Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda? . 7 H 10 S 8 9 A T Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian. A 5 6 2 S I D Kereta A telah terbabas keluar dari jalan. 2.R1001 / UNIT 2/ 59 PERTOLONGAN CEMAS Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas 1 P 3 4 bumbung kereta B.

Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5. Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi. Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8.hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. kulit lebam. Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris. anda perlu lakukan tindakan tekanan ini MAKLUMBALAS . Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3.R1001 / UNIT 2/ 60 PERTOLONGAN CEMAS MELINTANG 2. Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada.

Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Pastikan • • • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam.R1001 / UNIT 2/ 61 PERTOLONGAN CEMAS Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ . • Arahkan lain. Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . sila semak jawapan anda . JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI JAWAPAN : 1. Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit.

iv. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain.untuk memegang pada tempatnya. . Adakah sesiapa yang merokok. White Open Wove (WOW) pembebatan bandage x 5m ii. Jika kenderaan dalam keadaan tegak.rawatan luka melecur.5 cm x 1.9 m . Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas.7.rawatan luka melecur. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i. bisul dsb . 11. tarik brek neutral. Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi .membalut anggota cedera . kerosakan talian bekalan elektrik. v. bisul dsb. Jika kenderaan terbalik pada sisinya. 91cm . membawa bahan kimia berbahaya. Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya. telefon bimbit. • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil.5cm x 5m.7 m iii. 2. . Sterile stretch bandage pembebatan pada tempatnya. biarkan sahaja.5cm x 5m.untuk memegang .4 cm x 3. . atau gunakan penghalang pada tayar. Bahan-bahan seperti bervoltan tinggi.R1001 / UNIT 2/ 62 PERTOLONGAN CEMAS telah diputuskan. Bekalan kuasa harus kayu kering atau diputuskan dan pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati. 7.

memotong pakaian . vii. Gunting tape x.R1001 / UNIT 2/ 63 PERTOLONGAN CEMAS vi. viii Roll of surgical tape dan balutan ix.mencuci kekotoran pada . surgical .membersihkan luka dan kotoran.mencuci peralatan viii.menutup luka kecil. kudis dan bisul .menetapkan pembebatan . Pembalut crepe keluar Plaster pelbagai saiz . iv. salvon .Burnol .ubat luka .untuk menahan darah Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i. Normal saline Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain . Kapas . Safety pin balutan xi. . ix.pencuci luka yang septic dan . v.mencuci peralatan (basmi .ubat luka . Cecair antiseptik perubatan Cecair antiseptik kulit Eusol kudis Hydrogen peroxide Acriflavine lotion Povidone iodine Habitine (5% spirit ) kuman) .mengemaskan kedudukan . ii. vi.pencuci luka. iii.mencuci kekotoran seperti pasir pada luka .

meredakan sakit cirit-birit . v.R1001 / UNIT 2/ 64 PERTOLONGAN CEMAS i. Painkillers ( bawah kawalan) . iii. iv.ubat tahan sakit.analgasic seperti pening .meredakan sakit otot .gastrik .minyak gosok . PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik seperti calar Garam ORS . ii. vi.meredakan luka kecil . vii.

R1001 / UNIT 2/ 65 PERTOLONGAN CEMAS P C M T E P A T E R K U L A R K H C A S F I S I A O R R I O R A S A T S I I S D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful