R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am • • •

:

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau

kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat : menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan  mengenal punca sesuatu kecederaan  memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0

PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka. Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan atau cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa untuk mengurangkan kemungkinan

kecederaan dari menjadi lebih teruk. Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1

DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah: • • • • untuk menyelamatkan nyawa mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor 2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS i. ii. iii. iv. Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya. Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna

sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. ix. Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan 2. Tenangkan dan kendali dengan cermat. Tentukan tahap kesedaran mangsa viii. Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. 22 hingga 25 kali Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut: . Kawal pendarahan vii.R1001 / UNIT 2/ 4 PERTOLONGAN CEMAS kulit dan air muka pesakit. vi. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Tanggalkan pakaian jika perlu. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai adalah kompisisi gas 21% sahaja oksigen dan selebihnya Badan kita hanya memerlukan nitrogen. v. Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut: Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun seminit Bayi 35 hingga 40 kali seminit. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah. x. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen. 15 hingga 20 kali seminit. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah. Beri bantuan ikut keparahan. kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara.3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH Semasa bernafas.

Fungsi darah adalah seperti berikut: i.R1001 / UNIT 2/ 5 PERTOLONGAN CEMAS Orang dewasa Kanak-kanak Bayi 70 90 – 80 seminit – 100 seminit 100 . ii. terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0. Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit . Dalam badan seorang dewasa. iii. Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk. Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu. jari tengah dan jari manis anda.5 liter darah.140 seminit Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit. Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid). sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar.

Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen. Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan.R1001 / UNIT 2/ 6 PERTOLONGAN CEMAS iv. .4 RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR ) kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama Resusitasi ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. v. Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi. vi. Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan 2. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan.

BREATHING .4.CIRCULATION . tiada nadi.PERNAFASAN .1 Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia) gangguan terhadap proses dan respirasi akan boleh Sebarang mengakibatkan terhentinya pernafasan membawa kepada kematian. Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu: i. Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut. terhenti pernafasan. Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen . Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC: A B C . Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia.AIRWAY . Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan. Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paru-paru. ii.R1001 / UNIT 2/ 7 PERTOLONGAN CEMAS Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat.PEREDARAN DARAH 2.SALURAN PERNAFASAN .

c.tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan 2. b. Kejutan b.R1001 / UNIT 2/ 8 PERTOLONGAN CEMAS tidak diterima dalam masa tiga minit. ii. c. Lemas a. 3. jika tidak dikawal. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru ) iii. pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap . Arus elektrik Kilat Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah: 1. Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah: 1. fungsi jantung akan terhenti. Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah: i. rasa terkeliru. pernafasan yang cepat. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen Tercekik a. kulit akan menjadi lebam kebiruan 4. b. mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri. lazimnya.

Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR. kulit kelihatan lebam kebiruan 4.4. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka.2 A (Airway) Pemeriksaan ABC Saluran pernafasan.R1001 / UNIT 2/ 9 PERTOLONGAN CEMAS 2. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. . lubang hidung menjadi kembang 2. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar 3.

(Kaedah 3M =Mendengar.4. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas.R1001 / UNIT 2/ 10 PERTOLONGAN CEMAS B (Breathing) Pernafasan. Dapatkan bantuan. Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. C (Circulation) 2. Peredaran darah. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid).Melihat).3 Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut 1. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan. Contohnya mulut ke mulut. kenalkan diri. Siasat kejadian. periksa paras kesedaran.Merasa. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada. 2. Selepas saluran pernafasan dibuka. tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. goyangkan badan. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. 3. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Buang sebarang benda asing dari mulut. .

3. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa.R1001 / UNIT 2/ 11 PERTOLONGAN CEMAS 4. Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. darah atau sebagainya. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. (rujuk halaman 16) Catatan: 1. 10. Tentukan mulutnya terbuka 7. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah. 5. Jika mangsa telah mula bernafas secara normal. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. 6. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. 2. 8. 9. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. . Buka saluran pernafasan.

3. 8. kebocoran udara semasa hembusan . 13. 11. Rawatan tercekik mangsa tidak sedar Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya.4 1. Buka saluran pernafasan. 2. 12. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. 14.R1001 / UNIT 2/ 12 PERTOLONGAN CEMAS 2. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit. letakkannya dalam kedudukan pemulihan. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. 6. 10. 5.4. 4. Jika tiada reaksi. Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali. Buang sebarang benda asing dari mulut. Lakukan pemeriksaan ABC. 7. Jika mangsa mula bernafas secara normal. anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. 9. Letakkan pangkal tapak tangan di tengahtengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga Tentukan dilakukan. anda tiada melihat dada mangsa bergerak naik. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa.

belepas beri 15 tekanan. ii. 3. iv. goyangkan badan. beri pula 2 hembusan. Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik Kaedah CPR seorang diri Siasat kejadian. 5. 4. 2.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi.5 – 2 inci untuk orang dewasa. Periksa nadi karotik. Caranya adalah seperti berikut: letakkan tangan anda di atas dada mangsa. teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit. . segera mulakan tekanan. iii. kenalkan diri. Jika nadi tiada. vi.4.5 1.R1001 / UNIT 2/ 13 PERTOLONGAN CEMAS Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala 2. berikan 15 kali tekanan sedalam 1. i. Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan Jika tidak bernafas. Dapatkan bantuan. v. Jika ada nadi. berikan dua hembusan bantuan. Beri tekanan sebanyak 15 kali. periksa paras kesedaran.

Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas). 7. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat. Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. lakukan sehingga bantuan pakar tiba.5 – 3. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan.R1001 / UNIT 2/ 14 PERTOLONGAN CEMAS vii. 3. Catatan : 1. Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit. lakukan tekanan sedalam 2. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan. teruskan dengan bantuan pernafasan. lakukan tekanan sedalam 2 – 2.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi). Jika mangsa kanak-kanak . Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan .5 cm pada kadar 100 kali seminit. 8. 6. Lakuan pada patung (dummy). Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan. letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. 2.

R1001 / UNIT 2/ 15 PERTOLONGAN CEMAS a) dewasa b) wanita mengandung c) kanak-kanak d) bayi Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR .

R1001 / UNIT 2/ 16 PERTOLONGAN CEMAS Rajah 5: Ringkasan CPR .

ia akan membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa. terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan pemulihan. Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan.4. 1 Kaki diluruskan Siku dibengkokkan Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu 2 Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ 3 Pegang dengan kemas. manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa.R1001 / UNIT 2/ 17 PERTOLONGAN CEMAS 2. Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut.6 Kedudukan pemulihan Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR. kemudian golekkan mangsa kearah anda Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda 4 Kepala condong ke belakang dengan selesa Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan Tangan menyokong kepala Lengan yang bengkok memberi kestabilan Rajah 6: Kedudukan pemulihan . Kepala. leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan.

6.Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1.5.Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1.3.Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda.R1001 / UNIT 2/ 18 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1a • • UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 1.Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi? .Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu.Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.1. 1.8.2.Berikan definisi pertolongan cemas.7. 1. Apakah tindakan anda? 1.Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1.4.

2.1. iv.Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda. 2. . terhenti pernafasan dan tiada nadi.R1001 / UNIT 2/ 19 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1a Jawapan : 2.Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii.3.Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit.5.Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa. 2.2.4. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usahausaha menyelamat mangsa. 2.

Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa. 2.R1001 / UNIT 2/ 20 PERTOLONGAN CEMAS 2. 2.8. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya. Lakukan sebanyak 4 pusingan. Kemudian baru memeriksa nadi.2 hembusan dan 15 kali tekanan.6. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan. .Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat. Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang. Keadaan ini dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan.7.

i.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . 3. i.seperti kena tikaman pisau. iv. iii.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus peluru 2. jarum atau Pendarahan internal tanpa kesan Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak a) Luka terhiris b) Luka terkoyak c) Lebam d) Luka tembus Rajah 7: Jenis-jenis luka .R1001 / UNIT 2/ 21 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. ii.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak . iii. vi. Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) Luka terhiris .5 PENDARAHAN KECIL Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu: 1. iv. ii. Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung . v. i. ii.

ii. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. v. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. bersihkan tangan dengan sabun. Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. iii. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka.R1001 / UNIT 2/ 22 PERTOLONGAN CEMAS 2. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. iv.5. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. Rajah 8: Balutan luka . Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka.1 a) Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum Luka-luka kecil.

ii. Tindakan anda akan mengakibatkan pendarahan lebih banyak menekan kerosakkan atau pada tisu objek dan dan pendarahan. iv. c) bawa mangsa ke hospital. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Jika lebam gunakan tuaman sejuk. Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek. . v. anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. vi.R1001 / UNIT 2/ 23 PERTOLONGAN CEMAS b) Luka kecil yang ada benda asing. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain. iii. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit. bersihkan tangan dengan sabun. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah tanpa mencabut mendapatkan rawatan perubatan.

2 Cara menahan darah a) Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. saraf dan pembuluh darah terlalu ketat. iv. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat.5. b) dari jika Tekanan tidak tepat . iii. Komplikasi Ikatan pengunaan yang cara ini ialah boleh lagi ikatan penjerut (tourniquet). Pada Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan keadaan mendesak.R1001 / UNIT 2/ 24 PERTOLONGAN CEMAS Balut dibahagian atas dan bawah objek Rajah 9: Balutan luka ada objek 2. Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa . Jangan biarkan ikatan penjerut lebih menyebabkan kecederaan pada otot. Gunakan 15 minit. longgar memburukkan pendarahan. i.tekan pada urat nadi. ii. tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah.

4. 2. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. iii. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Jenis-jenis pembebatan ialah: . Pembebatan dan pembalutan Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka. i.R1001 / UNIT 2/ 25 PERTOLONGAN CEMAS jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah. ii.Kawal darah dari berterusan keluar. ii. Fungsi pembebat dan balutan adalah : i. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman pembebat pembebat biasa – gauze bersihkan tangan dengan sabun. 2. digunakan untuk luka kecil. iv. sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. iii.3 1. Hantar mangsa ke hospital. Peraturan membalut: 3. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais.5. i. mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster . Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut. c) Anggota terputus .

Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut. pukulan sipi. iv. iii. iv. Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan. iii. 5.R1001 / UNIT 2/ 26 PERTOLONGAN CEMAS ii. pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. sendi dan otot terjadi disebabkan oleh : i. ii. TERSELIUH DAN PATAH Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. lekatkan pembebat mengikut saiz luka. ii. i. kecederaan otot (strain). misalnya kaki dilanggar kereta.WOW bandage pembalut segi tiga . . lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa . iii. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. 2. Kecederaan tulang.6 1. misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi. Otot telah diregang secara berlebihan. Sering terjadi pada ahli sukan. Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan.

Tulang patah dua sahaja. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. ii. Terjadi dikalangan kanak-kanak. 2. paru-paru dan lain-lain. patah berkomplikasi (melarat). Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak. Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori : i. terseliuh. patah tertutup. Tulang patah lebih dari dua.R1001 / UNIT 2/ 27 PERTOLONGAN CEMAS iv. iii. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari. Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal.6. dislokasi (dislocation). Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. 2.6. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera. iv.2 Tanda-tanda kecederaan tulang. v. Rasa sakit pada bahagian tulang. iii. Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. sendi atau otot. iv. v. ii. i. patah penghancuran. patah simple. vi. patah ranting muda.1 Jenis-jenis patah. . Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. v. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka.

v. Tutup dengan kain yang bersih. periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: i. kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal. Bentuk. jangan sentuh. jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam ii. vii. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang. nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak. lengan atas e) Patah tulang peha d) Patah tulang dagu Rajah 10: Andoh atau balutan patah . iii. kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera. a) Andoh besar b) Andoh tiga segi c) Patah tulang Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh. halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin). sekiranya kulit dibahagian patah terluka. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. 2. iv. vi. Lakukan rawatan ditempat kejadian.6. sendi atau otot.3 Prinsip rawatan secara am. anduh dan pembebat.R1001 / UNIT 2/ 28 PERTOLONGAN CEMAS vi.

R1001 / UNIT 2/ 29 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1b • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. rakan anda terhiris lengan . tangannya dengan parang semasa mencari kayu api.9 Nyatakan jenis-jenis luka.10 Semasa anda sedang berkhemah. Apakah 2.

11 Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal. 2. ii. MAKLUMBALAS 1b Jawapan: 2. iv.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . jarum atau peluru 2.R1001 / UNIT 2/ 30 PERTOLONGAN CEMAS tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas. iii. Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris .seperti kena tikam pisau.10 Tindakan yang perlu diambil adalah: .disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak .9 i.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus .

Sekiranya telah mempunyai pembalut. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: . v. • • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Beri tekanan sehingga darah berhenti. vi. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Jnagan balut terlalu ketat. bal. 2.utlah selapis lagi.11 Tindakan yang perlu diambil adalah: Pastikan • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Sekiranya anda membawa kenderaan. Jika boleh gunakan kain yang bersih. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jarijari anda. Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka. Jika perdarahan tembus menerusi balutan.R1001 / UNIT 2/ 31 PERTOLONGAN CEMAS i. ii. Balut dengan kemas kawasan cedera. Bersih seberapa boleh kawasan cedera. iii. iv. Dapatkan bantuan. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan. Baringkan mangsa.

Jika rakan anda tidak sedarkan diri • • • Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu.R1001 / UNIT 2/ 32 PERTOLONGAN CEMAS • • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. Arahkan lain. seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. • Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa. anda memerlukan sekurangkurangnya tiga orang pembantu. Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Menanggalkan topi keledar • Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda. Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . Seorang untuk mengampu bahu dan dada. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Jika mangsa perlu dialihkan.

Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka. Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. selaran dan keretakan atau patah yang teruk Rawat mangsa akibat renjatan. Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. • Sekiranya topi keledar muka penuh. Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas.R1001 / UNIT 2/ 33 PERTOLONGAN CEMAS • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan.7 MELECUR DAN TERBAKAR . Rawatan kecederaan • • • • Ikuti pemulihan kaedah ABC Kawal pendarahan yang berlaku Beri rawatan luka yang besar. INPUT 2.

Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan.Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas. terkena kejutan elektrik dan sebagainya. terkena tumpahan minyak. Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur.7. Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii. tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor. Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi. . Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor : i. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan) 2.R1001 / UNIT 2/ 34 PERTOLONGAN CEMAS Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh haba atau api.1 Klasifikasi terbakar .

Peraturan Sembilan Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera.Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan.7. Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. . Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian . . Kecederaan terbakar darjah kedua Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. Kecederaan terbakar darjah ketiga 2.R1001 / UNIT 2/ 35 PERTOLONGAN CEMAS . Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa.2 Bau terbakar dapat dihidu Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum. Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu diberikan. Kecederaan anggota penting seperti muka. mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus. Kemungkinan berlakunya renjatan. Kemungkinan berlakunya renjatan. • sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor.Melibatkan hingga bahagian otot iii. organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%.

sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital. PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%) Kepala Dada dan abdomen .Depan .R1001 / UNIT 2/ 36 PERTOLONGAN CEMAS • • kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan. Mangsa perlu dirawat dihospital.Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1 Bayi (%) 18 18 18 14 14 9 9 1 Keseluruhan Kepala 9% 100 101 Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9% Bahagian hadapan kaki kiri 9% Rajah 11: Peraturan Sembilan .

mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan.7. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran. Jika tidak terdapat air paip. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. ii. iii.R1001 / UNIT 2/ 37 PERTOLONGAN CEMAS 2. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. . tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.3 Rawatan luka terbakar yang ringan Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja. alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis.

iii. Periksa nadi dan pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans. rawat mangsa daripada serangan renjatan.4 Rawatan luka terbakar yang teruk Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah. memulihkan pernafasan.R1001 / UNIT 2/ 38 PERTOLONGAN CEMAS 2. nadi.pinggang. baringkan mangsa. .7. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. ii. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan. v. Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan.cincin. vi. merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia). tanggalkan sebarang pakaian seperti tali leher. kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan iv. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. jam tangan. dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. Tanggalkan dengan perlahan.

kulit terbakar. Lakukan pemeriksaan ABC. gangguan emosi. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak. kecederaan urat saraf tunjang. kesakitan yang amat kuat. baring pesakit. serangan jantung. ii. letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. alahan kepada benda asing seperti bias tebuan. iii. muka bibir dan anggota pucat. angkat kaki 8 . kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya . Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. kejutan elektrik. muntah dan haus mungkin tidak bergerak atau bercakap Langkah rawatan adalah seperti berikut: i.5 Terkejut (Shock) atau Renjatan Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat.R1001 / UNIT 2/ 39 PERTOLONGAN CEMAS 2. iv. Jika kepala tak cedera.12 inci tinggi. ii. tahan darah dari keluar ( jika berdarah ) longgarkan terkawal. penicillin atau makanan. vi.7. vii. iii. Tanda-tanda renjatan adalah: i. Jika sakit dada atau sukar bernafas. pakaian dan pastikan suhu badan pesakit . cirit-birit dan muntah yang berterusan. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut. v. Jangan biarkan pesakit berdiri.

R1001 / UNIT 2/ 40 PERTOLONGAN CEMAS iv. ii. beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak. Beri bantuan perubatan. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan serta-merta kemungkinan tidak sedarkan diri.8 LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung. Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia. Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah: i. Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir. getah dan ekzos kenderaan. mulut berbuih. leher yang dijerut atau muka ditutup bantal.1 Rawatan lemas kerana air . usahakan pesakit dapat udara segar. iv. Jika hospital jauh. iii. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa.8. kesukaran untuk bernafas. Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik. v. 2. 2.

6. Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan. 4. Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya. mangsa pengsan.2 Rawatan lemas kerana asap 1.R1001 / UNIT 2/ 41 PERTOLONGAN CEMAS 1. Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia. Bawa mangsa lemas naik ke darat. berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya. 2. 3. dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya. Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit. Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. 5. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. 3. 4. Jika terdapat alat oksigen.8. gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi 2. Jika asap tanpa memakai periksalah sebarang denyutan peralatan nadi dan keselamatan. . pernafasannya. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah. 5. 2.

ii. dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. pitam. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya.3 Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas) 1. Jika ketegangan berterusan. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria. Pernafasan yang cepat. iii. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Tetapi jangan terlalu lama.8. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. ii. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. iii.R1001 / UNIT 2/ 42 PERTOLONGAN CEMAS 2. mengantuk dan mengigil Kejang kaki dan tangan. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Hiperventilasi Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan. Tanda-tanda hiperventilasi i. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut. .

kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. 2. ii. iv. jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut. iii. mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. dapatkan bantuan ambulans. Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut. nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas.9 TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN) Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan.R1001 / UNIT 2/ 43 PERTOLONGAN CEMAS 2. Tanda-tanda lelah: i. ii. Periksa rekod nadi dan pernafasannya. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat. tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa. mangsa mungkin sukar untuk bercakap. Lelah Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. . iii.

iii. . vii. buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. iv. Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang. bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.Pesakit peka . Ampu kepatahan. kawal sebarang pendarahan.Pesakit ada respons kepada rangsangan . Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A V P sakit U (unresponsive). Amaran letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. v. Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot vi.R1001 / UNIT 2/ 44 PERTOLONGAN CEMAS Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas sertamerta.Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal kecederaan lain yang nyata. Lakukan pemeriksaan ABC periksa nadi dan pernafasan mangsa. Lihat (alert) (verbal) (pain) . ii. periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i.Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan. jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik. iii. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak. ii. Periksa pernafasan dan nadi mangsa. 2. bukalah salur udara dengan serta merta. pejabat. jika perlu. sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar. iv. bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut. jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. jika mangsa tidak sedarkan diri. . wayar hampir putus dan alatan yang rosak.R1001 / UNIT 2/ 45 PERTOLONGAN CEMAS i. iii. putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan. letakkan dalam kedudukan pemulihan.10 KEJUTAN ELEKTRIK Bekalan arus elektrik dirumah. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri. jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan. Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik: i. ii. rawat mangsa dari serangan renjatan.

14 Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan.13 Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tiba-tiba jatuh pensan. Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? . Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? 2.12 Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas.R1001 / UNIT 2/ 46 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1c • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut : 2. Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? 2.

13 Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. ii. ii. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. iii. Jika tidak terdapat air paip. . Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan.R1001 / UNIT 2/ 47 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1c Jawapan : 2.12 Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Lakukan pemeriksaan ABC Periksa nadi dan pernafasan mangsa. 2. Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.

Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas.14 Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tetapi jangan terlalu lama. .R1001 / UNIT 2/ 48 PERTOLONGAN CEMAS iii. 2. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. iii. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. ii. iv. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. v. Jika ketegangan berterusan. Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas.

Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri. lipan. Rajah 12: Corak gigitan ular .11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. Ancaman dari hidupan seperti ular.R1001 / UNIT 2/ 49 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan.

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.1 Patukan Ular Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut. Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a. Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa. b. Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan. c. Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. d. Cuci sekeliling tempat kena gigit. e. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS f. Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam. g. Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan. h. Bawa pesakir terus ke hospital. i. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut. Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini. 2.11.2 Sengatan serangga Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. ii. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS iii. Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. iv. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. v. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

2.11.3 Sengatan hidupan laut. Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau obor-obor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan oborobor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: 1. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. 2. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan 3. Sapukan ke krim atas luka selama Jika beberapa tiada minit untuk sodium melemahkan sel-sel penyengat. antihistamin. sapukan bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka. 4. Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

tersentuh. Racun boleh tertelan. Sakit perut. Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga. Rehatkan mangsa. Pening kepala 5. Mungkin merasa deman. . 4. atau termasuk dalam mata.12 KERACUNAN Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan.1 Keracunan makanan Tanda-tanda keracunan: 1.R1001 / UNIT 2/ 53 PERTOLONGAN CEMAS Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan. 2. 6. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar.12. Langkah rawatan adalah: 1. 2. Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan. 2. tersedut. terserap dalam kulit. sayuran atau buah-buahan yang beracun. Cirit birit. Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan. 3.

Jika mangsa sedar. Jika mangsa tidak sedar diri. tanyakan apa yang telah diambilnya. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Sakit kepala dan pening 6. 3. 2. Beri mangsa minum air yang banyak. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir. Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut. tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa 3. 4.R1001 / UNIT 2/ 54 PERTOLONGAN CEMAS 2. Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat. Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. Rasa sakit perut. Dapatkan bantuan perubatan 2.12. cirit birit atau muntah. Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun.2 Keracunan umum Tanda-tanda keracunan umum adalah: 1. mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan . 5. Segera telefon ambulans 3. 7. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna. periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa 2. Kemungkinan berlakunya renjatan Langkah-langkah rawatan secara am: 1.

8.R1001 / UNIT 2/ 55 PERTOLONGAN CEMAS 5. 9. Jika terkena bahan kimia. 6. Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil. 7. AKTIVITI 1d • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir. disinfektan dan pengilap lantai. Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis.15 Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan. Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak. Apakah yang anda perlu lakukan? . bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa. Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur. Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah. tetapi hanya buah atau tablet. muntahkan dengan menggeletek anak lidah.

Jika sengat masih ada. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau .15 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: vi.R1001 / UNIT 2/ 56 PERTOLONGAN CEMAS 2. keluarkan dengan menggunakan penyepit. MAKLUMBALAS 1d Jawapan : 2. vii.16 Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya.

Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa. Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. Sekiranya disengat di dalam mulut. kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. iii. ix.Sapukan krim antihistamine. . 2. Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih. ii. x. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan.R1001 / UNIT 2/ 57 PERTOLONGAN CEMAS dibakar hujungnya supaya basmi kuman.16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: i. iv. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat. berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya luka adalah serius. viii. Bawalah mangsa ke hospital. dapatkan bantuan perubatan. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit.

sila berbincang dengan pensyarah anda. Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya. Jika ada masalah yang timbul. . Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya. Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan .R1001 / UNIT 2/ 58 PERTOLONGAN CEMAS PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan . Selamat mencuba semoga berjaya !!! 1.

R1001 / UNIT 2/ 59 PERTOLONGAN CEMAS Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas 1 P 3 4 bumbung kereta B. A 5 6 2 S I D Kereta A telah terbabas keluar dari jalan. 7 H 10 S 8 9 A T Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian. 2. Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda? .

anda perlu lakukan tindakan tekanan ini MAKLUMBALAS . Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris. Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5. Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada.R1001 / UNIT 2/ 60 PERTOLONGAN CEMAS MELINTANG 2. Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3. kulit lebam.hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7. Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4. Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8.

Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. Pastikan • • • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. sila semak jawapan anda . Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. • Arahkan lain. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa.R1001 / UNIT 2/ 61 PERTOLONGAN CEMAS Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ . Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI JAWAPAN : 1.

Adakah sesiapa yang merokok. 91cm . Jika kenderaan terbalik pada sisinya.untuk memegang pada tempatnya. Bekalan kuasa harus kayu kering atau diputuskan dan pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati.5cm x 5m. . Bahan-bahan seperti bervoltan tinggi.untuk memegang . . biarkan sahaja.7 m iii.7.rawatan luka melecur. Sterile stretch bandage pembebatan pada tempatnya. 2. 11. iv. tarik brek neutral. Jika kenderaan dalam keadaan tegak. bisul dsb . kerosakan talian bekalan elektrik. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i.membalut anggota cedera .5 cm x 1. membawa bahan kimia berbahaya. atau gunakan penghalang pada tayar. • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil. 7. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain.9 m .5cm x 5m. Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas. . v. Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi .4 cm x 3. White Open Wove (WOW) pembebatan bandage x 5m ii.R1001 / UNIT 2/ 62 PERTOLONGAN CEMAS telah diputuskan. telefon bimbit. bisul dsb.rawatan luka melecur. Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya.

R1001 / UNIT 2/ 63 PERTOLONGAN CEMAS vi. ix.ubat luka . .pencuci luka yang septic dan . viii Roll of surgical tape dan balutan ix. salvon . Cecair antiseptik perubatan Cecair antiseptik kulit Eusol kudis Hydrogen peroxide Acriflavine lotion Povidone iodine Habitine (5% spirit ) kuman) .Burnol .menetapkan pembebatan .pencuci luka.ubat luka . Pembalut crepe keluar Plaster pelbagai saiz . kudis dan bisul . vi.memotong pakaian .mengemaskan kedudukan . Kapas .mencuci peralatan viii.membersihkan luka dan kotoran. vii.menutup luka kecil. v.mencuci peralatan (basmi . Safety pin balutan xi. ii.mencuci kekotoran pada . Gunting tape x.untuk menahan darah Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i.mencuci kekotoran seperti pasir pada luka . surgical . iv. iii. Normal saline Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain .

gastrik .meredakan sakit otot . iii. iv.meredakan luka kecil . vi. PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik seperti calar Garam ORS . ii.meredakan sakit cirit-birit . vii. v.minyak gosok .analgasic seperti pening .R1001 / UNIT 2/ 64 PERTOLONGAN CEMAS i. Painkillers ( bawah kawalan) .ubat tahan sakit.

R1001 / UNIT 2/ 65 PERTOLONGAN CEMAS P C M T E P A T E R K U L A R K H C A S F I S I A O R R I O R A S A T S I I S D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful