R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am • • •

:

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau

kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat : menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan  mengenal punca sesuatu kecederaan  memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0

PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka. Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan atau cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa untuk mengurangkan kemungkinan

kecederaan dari menjadi lebih teruk. Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1

DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah: • • • • untuk menyelamatkan nyawa mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor 2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS i. ii. iii. iv. Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya. Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna

Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai adalah kompisisi gas 21% sahaja oksigen dan selebihnya Badan kita hanya memerlukan nitrogen. 15 hingga 20 kali seminit. kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara. x. Tenangkan dan kendali dengan cermat. sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen. Tanggalkan pakaian jika perlu.R1001 / UNIT 2/ 4 PERTOLONGAN CEMAS kulit dan air muka pesakit. v. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah. ix. vi. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan. Kawal pendarahan vii. Tentukan tahap kesedaran mangsa viii. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan 2.3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH Semasa bernafas. Beri bantuan ikut keparahan. Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut: Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun seminit Bayi 35 hingga 40 kali seminit. 22 hingga 25 kali Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut: .

Fungsi darah adalah seperti berikut: i. Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid). Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu. jari tengah dan jari manis anda. ii. Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk.140 seminit Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit. sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar.5 liter darah. iii. terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0. Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit . Dalam badan seorang dewasa.R1001 / UNIT 2/ 5 PERTOLONGAN CEMAS Orang dewasa Kanak-kanak Bayi 70 90 – 80 seminit – 100 seminit 100 .

. v.R1001 / UNIT 2/ 6 PERTOLONGAN CEMAS iv.4 RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR ) kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama Resusitasi ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen. Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan. Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan. Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan 2. Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi. vi.

Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paru-paru. Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC: A B C .1 Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia) gangguan terhadap proses dan respirasi akan boleh Sebarang mengakibatkan terhentinya pernafasan membawa kepada kematian. Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut. Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan.R1001 / UNIT 2/ 7 PERTOLONGAN CEMAS Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat.AIRWAY .SALURAN PERNAFASAN .4.CIRCULATION . Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu: i.PEREDARAN DARAH 2. Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia. terhenti pernafasan.BREATHING . Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen .PERNAFASAN . ii. tiada nadi.

rasa terkeliru. mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri.R1001 / UNIT 2/ 8 PERTOLONGAN CEMAS tidak diterima dalam masa tiga minit. ii. kulit akan menjadi lebam kebiruan 4. pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap . c. c. Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah: 1.tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan 2. jika tidak dikawal. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini. Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah: i. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru ) iii. fungsi jantung akan terhenti. b. 3. Lemas a. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen Tercekik a. pernafasan yang cepat. Kejutan b. lazimnya. b. Arus elektrik Kilat Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah: 1.

R1001 / UNIT 2/ 9 PERTOLONGAN CEMAS 2.4. Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR.2 A (Airway) Pemeriksaan ABC Saluran pernafasan. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa. pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar 3. lubang hidung menjadi kembang 2. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. . kulit kelihatan lebam kebiruan 4.

C (Circulation) 2.4. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas. 2.Melihat). Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang.3 Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut 1. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan. Siasat kejadian. . Contohnya mulut ke mulut. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan.Merasa. goyangkan badan. merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada. Buang sebarang benda asing dari mulut. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Selepas saluran pernafasan dibuka. (Kaedah 3M =Mendengar. Peredaran darah.R1001 / UNIT 2/ 10 PERTOLONGAN CEMAS B (Breathing) Pernafasan. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. periksa paras kesedaran. 3. Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. kenalkan diri. Dapatkan bantuan. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid).

Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. 3. 8. 10. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik. (rujuk halaman 16) Catatan: 1. Buka saluran pernafasan. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. 5. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil.R1001 / UNIT 2/ 11 PERTOLONGAN CEMAS 4. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. . Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. 9. Jika mangsa telah mula bernafas secara normal. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8. 6. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa. Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. darah atau sebagainya. Tentukan mulutnya terbuka 7. 2. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan.

Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit. Lakukan pemeriksaan ABC. Rawatan tercekik mangsa tidak sedar Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya. kebocoran udara semasa hembusan . anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. 8.4 1. 12. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. 14. Buang sebarang benda asing dari mulut. Jika tiada reaksi.R1001 / UNIT 2/ 12 PERTOLONGAN CEMAS 2. 4. 5. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. 2. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga Tentukan dilakukan. Letakkan pangkal tapak tangan di tengahtengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. 3. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. letakkannya dalam kedudukan pemulihan. 13. Buka saluran pernafasan. Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. 9. 6. 7. anda tiada melihat dada mangsa bergerak naik.4. 11. Jika mangsa mula bernafas secara normal. 10.

vi. goyangkan badan. Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan Jika tidak bernafas. Jika ada nadi. v.5 1.R1001 / UNIT 2/ 13 PERTOLONGAN CEMAS Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala 2. Caranya adalah seperti berikut: letakkan tangan anda di atas dada mangsa. Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik Kaedah CPR seorang diri Siasat kejadian. berikan 15 kali tekanan sedalam 1. 5. 3. periksa paras kesedaran. Dapatkan bantuan. 2. beri pula 2 hembusan. teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit. . Jika nadi tiada. iii. belepas beri 15 tekanan. Beri tekanan sebanyak 15 kali. i. segera mulakan tekanan.5 – 2 inci untuk orang dewasa. 4. Periksa nadi karotik. ii.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi. berikan dua hembusan bantuan.4. iv. kenalkan diri.

Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. lakukan tekanan sedalam 2 – 2. letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. 6. Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. 7. 8. 3. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan. Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi).R1001 / UNIT 2/ 14 PERTOLONGAN CEMAS vii. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan . 2. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan. Catatan : 1.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Jika mangsa kanak-kanak . Lakuan pada patung (dummy). Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit. lakukan sehingga bantuan pakar tiba.5 – 3.5 cm pada kadar 100 kali seminit. teruskan dengan bantuan pernafasan. Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas). Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun. lakukan tekanan sedalam 2. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat.

R1001 / UNIT 2/ 15 PERTOLONGAN CEMAS a) dewasa b) wanita mengandung c) kanak-kanak d) bayi Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR .

R1001 / UNIT 2/ 16 PERTOLONGAN CEMAS Rajah 5: Ringkasan CPR .

ia akan membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa.4. Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan. 1 Kaki diluruskan Siku dibengkokkan Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu 2 Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ 3 Pegang dengan kemas.6 Kedudukan pemulihan Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan. terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan pemulihan. Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut.R1001 / UNIT 2/ 17 PERTOLONGAN CEMAS 2. kemudian golekkan mangsa kearah anda Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda 4 Kepala condong ke belakang dengan selesa Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan Tangan menyokong kepala Lengan yang bengkok memberi kestabilan Rajah 6: Kedudukan pemulihan . Kepala. leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus. manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa.

Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.R1001 / UNIT 2/ 18 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1a • • UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 1.Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu.8.Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1. 1.1.4.3.6. 1.Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1.Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi? .5.Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda.Berikan definisi pertolongan cemas. Apakah tindakan anda? 1.Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1.2.7.

2. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usahausaha menyelamat mangsa.Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit.Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda.1. 2.2. . terhenti pernafasan dan tiada nadi.4. 2.Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii.R1001 / UNIT 2/ 19 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1a Jawapan : 2.3. 2.5.Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa. iv.

8. 2. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan. Kemudian baru memeriksa nadi. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya. . Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang.2 hembusan dan 15 kali tekanan.Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat. Keadaan ini dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan. 2.7.R1001 / UNIT 2/ 20 PERTOLONGAN CEMAS 2.Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa. Lakukan sebanyak 4 pusingan.6.

3. v. i. i. vi. ii. jarum atau Pendarahan internal tanpa kesan Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak a) Luka terhiris b) Luka terkoyak c) Lebam d) Luka tembus Rajah 7: Jenis-jenis luka . iii.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus peluru 2. Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) Luka terhiris . iv. iii. i. Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung .disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak .R1001 / UNIT 2/ 21 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2.seperti kena tikaman pisau. ii. ii.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . iv.5 PENDARAHAN KECIL Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu: 1.

bersihkan tangan dengan sabun. ii. v. iii. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i.5.R1001 / UNIT 2/ 22 PERTOLONGAN CEMAS 2. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja. iv. Rajah 8: Balutan luka . gunakan pembalut untuk memegang pembebat. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka.1 a) Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum Luka-luka kecil.

cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka. v. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. ii. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek. Jika lebam gunakan tuaman sejuk. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah tanpa mencabut mendapatkan rawatan perubatan. vi. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i. c) bawa mangsa ke hospital. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. iii. Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain. Tindakan anda akan mengakibatkan pendarahan lebih banyak menekan kerosakkan atau pada tisu objek dan dan pendarahan.R1001 / UNIT 2/ 23 PERTOLONGAN CEMAS b) Luka kecil yang ada benda asing. . Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. iv. bersihkan tangan dengan sabun.

saraf dan pembuluh darah terlalu ketat. iii.R1001 / UNIT 2/ 24 PERTOLONGAN CEMAS Balut dibahagian atas dan bawah objek Rajah 9: Balutan luka ada objek 2. Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat. Jangan biarkan ikatan penjerut lebih menyebabkan kecederaan pada otot. b) dari jika Tekanan tidak tepat . ii.2 Cara menahan darah a) Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa . Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit. Pada Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan keadaan mendesak. Komplikasi Ikatan pengunaan yang cara ini ialah boleh lagi ikatan penjerut (tourniquet). iv. tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah.tekan pada urat nadi. Gunakan 15 minit. i.5. longgar memburukkan pendarahan.

iv.Kawal darah dari berterusan keluar. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. iii. c) Anggota terputus . ii. 2. i.5. 4. sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. Hantar mangsa ke hospital. Fungsi pembebat dan balutan adalah : i. ii. Peraturan membalut: 3. iii. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman pembebat pembebat biasa – gauze bersihkan tangan dengan sabun. digunakan untuk luka kecil. 2. mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster . Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. Pembebatan dan pembalutan Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. Jenis-jenis pembebatan ialah: . i.R1001 / UNIT 2/ 25 PERTOLONGAN CEMAS jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong.3 1.

misalnya kaki dilanggar kereta. Sering terjadi pada ahli sukan. lekatkan pembebat mengikut saiz luka. iv. lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh.6 1. iii.R1001 / UNIT 2/ 26 PERTOLONGAN CEMAS ii. kecederaan otot (strain). pukulan sipi. iv. sendi dan otot terjadi disebabkan oleh : i. Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan. Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan. . cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.WOW bandage pembalut segi tiga . pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa . i. ii. iii. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi. Otot telah diregang secara berlebihan. 2. Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut. ii. TERSELIUH DAN PATAH Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. iii. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. Kecederaan tulang. 5.

v. v. patah tertutup. Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori : i. Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal.1 Jenis-jenis patah. patah penghancuran. iv. sendi atau otot.R1001 / UNIT 2/ 27 PERTOLONGAN CEMAS iv.6. Tulang patah dua sahaja. ii. patah berkomplikasi (melarat).6. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. Terjadi dikalangan kanak-kanak. v. Rasa sakit pada bahagian tulang. iii. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera. patah ranting muda. Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. iv. Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. . 2. terseliuh. vi. ii.2 Tanda-tanda kecederaan tulang. dislokasi (dislocation). 2. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari. Tulang patah lebih dari dua. i. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan. paru-paru dan lain-lain. iii. patah simple.

halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin). Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang. Lakukan rawatan ditempat kejadian.R1001 / UNIT 2/ 28 PERTOLONGAN CEMAS vi. Tutup dengan kain yang bersih. memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam ii.3 Prinsip rawatan secara am. sekiranya kulit dibahagian patah terluka. nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak. periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. v. vi. lengan atas e) Patah tulang peha d) Patah tulang dagu Rajah 10: Andoh atau balutan patah . anduh dan pembebat. jangan sentuh. kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera. Bentuk. sendi atau otot. a) Andoh besar b) Andoh tiga segi c) Patah tulang Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh. vii. kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal. 2. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: i. jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam. iii. iv.6.

10 Semasa anda sedang berkhemah. tangannya dengan parang semasa mencari kayu api.R1001 / UNIT 2/ 29 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1b • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. rakan anda terhiris lengan . Apakah 2.9 Nyatakan jenis-jenis luka.

seperti kena tikam pisau. iv.R1001 / UNIT 2/ 30 PERTOLONGAN CEMAS tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas. jarum atau peluru 2.9 i.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . 2.11 Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal.10 Tindakan yang perlu diambil adalah: . MAKLUMBALAS 1b Jawapan: 2. ii. Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris . iii.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus .disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak .

Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda.R1001 / UNIT 2/ 31 PERTOLONGAN CEMAS i. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jarijari anda. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: . vi. ii.11 Tindakan yang perlu diambil adalah: Pastikan • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Sekiranya anda membawa kenderaan. Bersih seberapa boleh kawasan cedera. Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka. Dapatkan bantuan. iii. bal. Balut dengan kemas kawasan cedera. Jnagan balut terlalu ketat. Beri tekanan sehingga darah berhenti. v. Baringkan mangsa. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. Sekiranya telah mempunyai pembalut. tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. • • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit. Jika perdarahan tembus menerusi balutan. Jika boleh gunakan kain yang bersih. 2. iv.utlah selapis lagi.

Arahkan lain. Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang. Jika mangsa perlu dialihkan. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Jika rakan anda tidak sedarkan diri • • • Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu. seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda. Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. • Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa. anda memerlukan sekurangkurangnya tiga orang pembantu. Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Seorang untuk mengampu bahu dan dada. Menanggalkan topi keledar • Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja.R1001 / UNIT 2/ 32 PERTOLONGAN CEMAS • • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang .

• Sekiranya topi keledar muka penuh. selaran dan keretakan atau patah yang teruk Rawat mangsa akibat renjatan.7 MELECUR DAN TERBAKAR . Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka. INPUT 2.R1001 / UNIT 2/ 33 PERTOLONGAN CEMAS • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan. Rawatan kecederaan • • • • Ikuti pemulihan kaedah ABC Kawal pendarahan yang berlaku Beri rawatan luka yang besar. Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas.

Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii. tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor. . Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas. Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor : i.Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan. Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan) 2. Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi. terkena tumpahan minyak.R1001 / UNIT 2/ 34 PERTOLONGAN CEMAS Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh haba atau api.1 Klasifikasi terbakar . terkena kejutan elektrik dan sebagainya.7.

Kecederaan anggota penting seperti muka. Kemungkinan berlakunya renjatan. organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%. Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. Kemungkinan berlakunya renjatan. mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus.7.2 Bau terbakar dapat dihidu Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum. Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa. . Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu diberikan. • sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor.R1001 / UNIT 2/ 35 PERTOLONGAN CEMAS . Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan.Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Kecederaan terbakar darjah ketiga 2. Kecederaan terbakar darjah kedua Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. Peraturan Sembilan Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera.Melibatkan hingga bahagian otot iii. Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian . .

Depan .Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1 Bayi (%) 18 18 18 14 14 9 9 1 Keseluruhan Kepala 9% 100 101 Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9% Bahagian hadapan kaki kiri 9% Rajah 11: Peraturan Sembilan . Mangsa perlu dirawat dihospital.R1001 / UNIT 2/ 36 PERTOLONGAN CEMAS • • kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan. PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%) Kepala Dada dan abdomen . sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital.

sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan.R1001 / UNIT 2/ 37 PERTOLONGAN CEMAS 2.3 Rawatan luka terbakar yang ringan Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja.7. iii. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. . tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung. Jika tidak terdapat air paip. ii. mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan.

R1001 / UNIT 2/ 38 PERTOLONGAN CEMAS 2.4 Rawatan luka terbakar yang teruk Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran. vi. Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan. baringkan mangsa.cincin. v. iii. ii. tanggalkan sebarang pakaian seperti tali leher. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia).pinggang. nadi.7. semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan iv. . Tanggalkan dengan perlahan. rawat mangsa daripada serangan renjatan. Periksa nadi dan pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans. merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan. dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah. kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. memulihkan pernafasan. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. jam tangan.

iv.7. Lakukan pemeriksaan ABC. pakaian dan pastikan suhu badan pesakit . vi. tahan darah dari keluar ( jika berdarah ) longgarkan terkawal. alahan kepada benda asing seperti bias tebuan. Jika sakit dada atau sukar bernafas.R1001 / UNIT 2/ 39 PERTOLONGAN CEMAS 2. kejutan elektrik. angkat kaki 8 . serangan jantung. Jangan biarkan pesakit berdiri. kesakitan yang amat kuat. gangguan emosi. Jika kepala tak cedera. muka bibir dan anggota pucat. kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya . baring pesakit. iii. kulit terbakar. Tanda-tanda renjatan adalah: i.5 Terkejut (Shock) atau Renjatan Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat. ii. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak. cirit-birit dan muntah yang berterusan. letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. kecederaan urat saraf tunjang.12 inci tinggi. muntah dan haus mungkin tidak bergerak atau bercakap Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. ii. penicillin atau makanan. v. iii. vii. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut.

2. mulut berbuih. getah dan ekzos kenderaan. leher yang dijerut atau muka ditutup bantal. beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak. Beri bantuan perubatan. v. usahakan pesakit dapat udara segar. Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir.R1001 / UNIT 2/ 40 PERTOLONGAN CEMAS iv. iii. 2. Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah: i. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa. Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia.8.1 Rawatan lemas kerana air . iv. ii. kesukaran untuk bernafas. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia. Jika hospital jauh. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan serta-merta kemungkinan tidak sedarkan diri. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah.8 LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung.

Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah. Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya. Jika terdapat alat oksigen. Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi 2. 3. 5. dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. 5. Jika asap tanpa memakai periksalah sebarang denyutan peralatan nadi dan keselamatan.2 Rawatan lemas kerana asap 1. Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya. 2. 2. 3. Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. .R1001 / UNIT 2/ 41 PERTOLONGAN CEMAS 1. 6.8. Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia. berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya. 4. 4. Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit. gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas. mangsa pengsan. Bawa mangsa lemas naik ke darat. pernafasannya.

Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian. Pernafasan yang cepat. ii. pitam. Tanda-tanda hiperventilasi i.R1001 / UNIT 2/ 42 PERTOLONGAN CEMAS 2. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. .3 Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas) 1. iii. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Jika ketegangan berterusan.8. ii. Hiperventilasi Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. mengantuk dan mengigil Kejang kaki dan tangan. Tetapi jangan terlalu lama. iii. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria.

9 TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN) Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. .R1001 / UNIT 2/ 43 PERTOLONGAN CEMAS 2. jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut. iv. jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan. iii. 2. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat. Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut. mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak. mangsa mungkin sukar untuk bercakap. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. dapatkan bantuan ambulans. iii. kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. ii. Tanda-tanda lelah: i. nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas. Periksa rekod nadi dan pernafasannya. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat. ii. Lelah Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa.

periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas.R1001 / UNIT 2/ 44 PERTOLONGAN CEMAS Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas sertamerta. Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang.Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan. bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i.Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal kecederaan lain yang nyata. v. Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A V P sakit U (unresponsive). iii. iv. Ampu kepatahan. buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. ii. Lihat (alert) (verbal) (pain) . kawal sebarang pendarahan. vii. jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. .Pesakit ada respons kepada rangsangan .Pesakit peka . Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot vi. Lakukan pemeriksaan ABC periksa nadi dan pernafasan mangsa. Amaran letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

rawat mangsa dari serangan renjatan. iii. bukalah salur udara dengan serta merta. wayar hampir putus dan alatan yang rosak. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR. putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan. iii. Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik: i. sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar. jika mangsa tidak sedarkan diri. Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik.R1001 / UNIT 2/ 45 PERTOLONGAN CEMAS i. ii. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan. Periksa pernafasan dan nadi mangsa. jika perlu. .10 KEJUTAN ELEKTRIK Bekalan arus elektrik dirumah. 2. iv. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak. pejabat. jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas. ii. letakkan dalam kedudukan pemulihan. bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut.

12 Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas.13 Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tiba-tiba jatuh pensan. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? 2.R1001 / UNIT 2/ 46 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1c • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut : 2. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? .14 Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan. Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur. Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? 2.

R1001 / UNIT 2/ 47 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1c Jawapan : 2. ii. Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. 2. Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. iii. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin. Jika tidak terdapat air paip. Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.12 Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. .13 Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. ii. Lakukan pemeriksaan ABC Periksa nadi dan pernafasan mangsa.

iv. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Tetapi jangan terlalu lama.R1001 / UNIT 2/ 48 PERTOLONGAN CEMAS iii. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. v. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. ii. Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Jika ketegangan berterusan.14 Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. . 2. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. iii. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.

Rajah 12: Corak gigitan ular . lipan.11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. Ancaman dari hidupan seperti ular.R1001 / UNIT 2/ 49 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan. Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri.

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.1 Patukan Ular Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut. Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a. Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa. b. Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan. c. Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. d. Cuci sekeliling tempat kena gigit. e. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS f. Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam. g. Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan. h. Bawa pesakir terus ke hospital. i. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut. Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini. 2.11.2 Sengatan serangga Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. ii. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS iii. Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. iv. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. v. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

2.11.3 Sengatan hidupan laut. Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau obor-obor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan oborobor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: 1. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. 2. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan 3. Sapukan ke krim atas luka selama Jika beberapa tiada minit untuk sodium melemahkan sel-sel penyengat. antihistamin. sapukan bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka. 4. Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

Rehatkan mangsa. 2. Pening kepala 5. 2.R1001 / UNIT 2/ 53 PERTOLONGAN CEMAS Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan. Langkah rawatan adalah: 1.12. . 3. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan. tersedut. Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah. Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga. terserap dalam kulit. tersentuh. 6. Mungkin merasa deman. 2. Racun boleh tertelan. Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan.12 KERACUNAN Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan. Cirit birit.1 Keracunan makanan Tanda-tanda keracunan: 1. sayuran atau buah-buahan yang beracun. atau termasuk dalam mata. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar. Sakit perut. 4.

Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna. 2. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Segera telefon ambulans 3. Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan . Sakit kepala dan pening 6. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut. Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun.12. 3. Beri mangsa minum air yang banyak.R1001 / UNIT 2/ 54 PERTOLONGAN CEMAS 2. Kemungkinan berlakunya renjatan Langkah-langkah rawatan secara am: 1. cirit birit atau muntah. Rasa sakit perut. Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal. Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa 2. Dapatkan bantuan perubatan 2.2 Keracunan umum Tanda-tanda keracunan umum adalah: 1. tanyakan apa yang telah diambilnya. tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa 3. 5. mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. Jika mangsa tidak sedar diri. 4. 7. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir. Jika mangsa sedar.

Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis. Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah. disinfektan dan pengilap lantai. 9. 6. 7. Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak. Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil. Jika terkena bahan kimia. bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa. tetapi hanya buah atau tablet. muntahkan dengan menggeletek anak lidah.R1001 / UNIT 2/ 55 PERTOLONGAN CEMAS 5. AKTIVITI 1d • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. Apakah yang anda perlu lakukan? . 8. cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir. Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur.15 Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan.

15 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: vi.Jika sengat masih ada. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan. keluarkan dengan menggunakan penyepit. MAKLUMBALAS 1d Jawapan : 2.R1001 / UNIT 2/ 56 PERTOLONGAN CEMAS 2. vii. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya.16 Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau .

Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih. berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. viii. dapatkan bantuan perubatan.R1001 / UNIT 2/ 57 PERTOLONGAN CEMAS dibakar hujungnya supaya basmi kuman. ix. iii.Sapukan krim antihistamine. Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit. Bawalah mangsa ke hospital. x.16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: i. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. Sekiranya luka adalah serius. . kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat. 2. iv. ii. Sekiranya disengat di dalam mulut.

sila berbincang dengan pensyarah anda. Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan . Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya.R1001 / UNIT 2/ 58 PERTOLONGAN CEMAS PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan . Jika ada masalah yang timbul. Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya. . Selamat mencuba semoga berjaya !!! 1.

R1001 / UNIT 2/ 59 PERTOLONGAN CEMAS Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas 1 P 3 4 bumbung kereta B. Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda? . A 5 6 2 S I D Kereta A telah terbabas keluar dari jalan. 7 H 10 S 8 9 A T Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian. 2.

Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8. Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4.R1001 / UNIT 2/ 60 PERTOLONGAN CEMAS MELINTANG 2. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris.hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada. Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. kulit lebam. anda perlu lakukan tindakan tekanan ini MAKLUMBALAS . Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi. Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7. Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5.

Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. • Arahkan lain. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI JAWAPAN : 1. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Pastikan • • • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. sila semak jawapan anda . pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa. Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang .R1001 / UNIT 2/ 61 PERTOLONGAN CEMAS Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ .

7 m iii. bisul dsb.rawatan luka melecur. v. atau gunakan penghalang pada tayar. Sterile stretch bandage pembebatan pada tempatnya. Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas.R1001 / UNIT 2/ 62 PERTOLONGAN CEMAS telah diputuskan. Bahan-bahan seperti bervoltan tinggi. . 7.4 cm x 3.membalut anggota cedera . . 2. Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya.5cm x 5m. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain.5 cm x 1. Adakah sesiapa yang merokok. kerosakan talian bekalan elektrik. . Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi .9 m . tarik brek neutral. 11. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i.7.untuk memegang pada tempatnya. 91cm . telefon bimbit.rawatan luka melecur.untuk memegang . Jika kenderaan terbalik pada sisinya. iv. membawa bahan kimia berbahaya. Bekalan kuasa harus kayu kering atau diputuskan dan pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati. Jika kenderaan dalam keadaan tegak. • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil.5cm x 5m. bisul dsb . biarkan sahaja. White Open Wove (WOW) pembebatan bandage x 5m ii.

mencuci peralatan viii.menutup luka kecil. Kapas .R1001 / UNIT 2/ 63 PERTOLONGAN CEMAS vi. iv. iii.mengemaskan kedudukan . Pembalut crepe keluar Plaster pelbagai saiz .membersihkan luka dan kotoran. vii. viii Roll of surgical tape dan balutan ix. . kudis dan bisul . salvon . Normal saline Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain .pencuci luka yang septic dan . Cecair antiseptik perubatan Cecair antiseptik kulit Eusol kudis Hydrogen peroxide Acriflavine lotion Povidone iodine Habitine (5% spirit ) kuman) .mencuci kekotoran seperti pasir pada luka . v. surgical . ii. ix.mencuci kekotoran pada . vi. Safety pin balutan xi.memotong pakaian .pencuci luka.ubat luka .menetapkan pembebatan .mencuci peralatan (basmi .untuk menahan darah Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i.ubat luka . Gunting tape x.Burnol .

PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik seperti calar Garam ORS . vii. iii. ii.analgasic seperti pening .R1001 / UNIT 2/ 64 PERTOLONGAN CEMAS i.meredakan sakit otot . iv.meredakan sakit cirit-birit . vi. Painkillers ( bawah kawalan) .gastrik .minyak gosok .meredakan luka kecil . v.ubat tahan sakit.

R1001 / UNIT 2/ 65 PERTOLONGAN CEMAS P C M T E P A T E R K U L A R K H C A S F I S I A O R R I O R A S A T S I I S D .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful