R1001 / UNIT 2/ 1

PERTOLONGAN CEMAS

UNIT 2

PERTOLONGAN CEMAS

OBJEKTIF

Objektif am • • •

:

Mengetahui punca sesuatu kemalangan Mengetahui rawatan yang perlu diberikan Aplikasi rawatan untuk sesuatu kemalangan atau

kecederaan

Objektif khusus

:

Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat : menyatakan punca dan rawatan yang perlu bagi sesuatu kecederaan  mengenal punca sesuatu kecederaan  memberi rawatan kecemasan bagi sesuatu kemalangan

R1001 / UNIT 2/ 2

PERTOLONGAN CEMAS

INPUT

2.0

PENGENALAN

Pertolongan cemas sepatutnya dipelajari serta diamalkan oleh setiap rakyat Malaysia. Tugas dalam memberikan perkhidmatan kecemasan tidak semestinya dibebankan pada pihak hospital, doktor-doktor dan ahli pertolongan cemas terlatih sahaja. Malahan ia sepatutnya dipikul oleh setiap lapisan masyarakat. Ini adalah kerana kemalangan dan kecelakaan boleh terjadi pada bila-bila masa samada di dalam rumah, pejabat, sekolah atau di kawasan terbuka. Apabila berlaku kemalangan atau kecemasan, anda mungkin menjadi orang yang berada di lokasi ataupun orang yang pertama tiba ke lokasi kemalangan atau kecemasan. Oleh itu anda merupakan Responder Pertama atau ahli pertolongan atau cemas yang berpotensi untuk menyelamatkan nyawa untuk mengurangkan kemungkinan

kecederaan dari menjadi lebih teruk. Bagi membolehkan anda menjalankan rawatan kecemasan yang baik, anda mestilah mempunyai pengetahuan ilmu pertolongan cemas yang mahir dan cekap. Di dalam unit ini anda akan didedahkan mengenai ilmu pertolongan cemas agar anda dapat memberikan rawatan pertolongan cemas dengan baik.

R1001 / UNIT 2/ 3

PERTOLONGAN CEMAS

2.1

DEFINISI PERTOLONGAN CEMAS

Definisi – Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. Matlamat utama anda sebagai ahli pertolongan cemas adalah: • • • • untuk menyelamatkan nyawa mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk mengurangkan kesakitan sebagai persediaan sebelum diambilalih oleh ambulan atau doktor 2.2 PETUA-PETUA PERTOLONGAN CEMAS i. ii. iii. iv. Buat penilaian segera dan menyeluruh pada mangsa dan kawasan Atasi punca kecemasan sekiranya ada atau pindahkan mangsa dari keadaan merbahaya. Bertindak dengan waspada dan penuh yakin Cara terbaik untuk memeriksa pesakit ialah mulai dari muka, kemudian badan dan seterusnya anggota. Perhatikan warna

3 SISTEM PERNAFASAN DAN PEREDARAN DARAH Semasa bernafas.R1001 / UNIT 2/ 4 PERTOLONGAN CEMAS kulit dan air muka pesakit. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Jangan cuba beri bantuan berlebih-lebihan. Beri bantuan yang mustahak saja dan elakkan kecederaan bertambah parah. Bilangan pernafasan bagi seseorang adalah seperti berikut: Dewasa Kanak-kanak 6 hingga 10 tahun seminit Bayi 35 hingga 40 kali seminit. Tanggalkan pakaian jika perlu. Tenangkan dan kendali dengan cermat. Tentukan tahap kesedaran mangsa viii. Beri bantuan ikut keparahan. ix. Muka pucat dan berkeringat adalah tanda-tanda renjatan. 22 hingga 25 kali Bilangan nadi bagi seseorang pula adalah seperti berikut: . Beri bantuan / maklumat kepada pihak hospital/ berkenaan 2. sebanyak 5% oksigen untuk melakukan proses respirasi. kita sebenarnya menyedut dan menghembuskan udara. Bibir kebiruan menunjukkan masalah pernafasan disebabkan kekurangan oksigen. 15 hingga 20 kali seminit. Kawal pendarahan vii. Udara yang anda sedut sebenarnya hanya mempunyai adalah kompisisi gas 21% sahaja oksigen dan selebihnya Badan kita hanya memerlukan nitrogen. Udara yang disedut dibawa masuk ke paru-paru dan seterusnya meresapkan oksigen ke dalam darah. vi. x. v.

ii. Dalam badan seorang dewasa.140 seminit Sel-sel otak kita akan mulai mati sekiranya tidak mendapat bekalan oksigen selama tiga minit. Anda boleh memeriksa nadi anda atau rakan anda di pergelangan tangan (nadi radial) atau di leher (nadi karotid). sistem peredaran darah pula adalah berfungsi untuk menyalurkan dan mengagihkan bahan makanan dan oksigen ke segenap sel-sel kita di dalam badan dan juga membawa bahan buangan keluar. Jangan gunakan ibu jari untuk memeriksa nadi sebaliknya jugakan hujung jari telunjuk. iii. Membawa oksigen dan bahan makanan ke tisu Membawa bahan buangan ke organ pembuangan Melawan penyakit . jari tengah dan jari manis anda. terdapat sekitar empat hingga enam liter darah dan setiap tujuh kilogram berat badan mengandungi 0.5 liter darah. Nadi radial Nadi karotik Nadi brakial Rajah 1 : Cara memeriksa nadi Sementara itu.R1001 / UNIT 2/ 5 PERTOLONGAN CEMAS Orang dewasa Kanak-kanak Bayi 70 90 – 80 seminit – 100 seminit 100 . Fungsi darah adalah seperti berikut: i.

Sebelum ini anda telah dimaklumkan bahawa udara yang disedut mempunyai 21% oksigen dan badan hanya memerlukan 5% sahaja oksigen untuk melakukan proses respirasi. Anda harus ingat bahawa mangsa juga hanya memerlukan sebanyak 5% oksigen sahaja dari 16% yang dibekalkan. Membawa enzim dan hormon ke organ sasaran Mengawal suhu badan Menghentikan pendarahan 2. Ia merupakan kombinasi teknik pernafasan bantuan mulut ke mulut (atau bantuan pernafasan dengan kaedah lain) dan juga tekanan dada. .4 RESUSITASI KARDIOPULMONARI ( CPR ) kardiopulmonari atau lebih dikenali dengan nama Resusitasi ringkasnya CPR adalah bantuan kecemasan yang diberikan kepada mangsa kecederaan yang tidak mempunyai denyutan nadi dan tidak bernafas. v.R1001 / UNIT 2/ 6 PERTOLONGAN CEMAS iv. Ini bermakna udara hembusan anda masih mempunyai baki oksigen sebanyak 16%. Baki oksigen inilah yang akan dihembus ke dalam badan mangsa kecederaan untuk membantu memperolehi oksigen. Tekanan yang dilakukan semasa CPR pula berperanan untuk membantu jantung mengepam udara yang dihembus tadi ke seluruh anggota badan. vi.

CIRCULATION . ii.R1001 / UNIT 2/ 7 PERTOLONGAN CEMAS Jadi CPR sebenarnya adalah agen untuk membantu mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi untuk melakukan proses respirasi seperti orang sihat. Sementara itu untuk melakukan CPR terdapat tiga prinisip asas yang perlu anda lakukan iaitu ABC: A B C .4. terhenti pernafasan.PEREDARAN DARAH 2. tiada nadi.1 Punca-punca terhenti pernafasan (Asfiksia) gangguan terhadap proses dan respirasi akan boleh Sebarang mengakibatkan terhentinya pernafasan membawa kepada kematian.BREATHING . Secara umumnya terdapat dua sebab utama CPR perlu dilakukan iaitu: i. Asfiksia akan menyebabkan darah beroksigen rendah dalam badan. Anda harus ingat bahawa sel-sel otak mulai mati sekiranya bekalan oksigen .AIRWAY . Sekiranya dibiarkan ia akan membawa kepada maut.PERNAFASAN .SALURAN PERNAFASAN . Kekurangan oksigen ini dikenali sebagai hipoksia. Asfiksia (aspyxia) merupakan istilah yang digunakan bagi kes sesak nafas atau terhalang pernafasan hingga menyebabkan kekurangan oksigen pada paru-paru.

kulit akan menjadi lebam kebiruan 4. Kejutan b.tercungap-cungap dan seperti menderita kesakitan 2. jika tidak dikawal. 3. b. c. ii. lazimnya. Tersekat benda atau tergantung Terhalang (makanan masuk saluran paru-paru ) iii. Oleh itu tindakan segera harus diambil untuk mengatasi keadaan ini. c. rasa terkeliru. b. Pakaian atau kain menutup muka Lemas di air – tidak mendapat udara Lemas di dalam bilik bergas – tidak mendapat oksigen Tercekik a. Antara punca-punca boleh menyebabkan asfiksia adalah: i. mudah meradang dan agresif yang membawa kepada keadaan tidak sedarkan diri. Arus elektrik Kilat Tanda-tanda am salur udara yang tersumbat adalah: 1. Tanda-tanda seseorang itu mengalami hipoksia adalah: 1. fungsi jantung akan terhenti. Lemas a. pernafasan yang berbunyi bising dan tercungap-cungap . pernafasan yang cepat.R1001 / UNIT 2/ 8 PERTOLONGAN CEMAS tidak diterima dalam masa tiga minit.

lubang hidung menjadi kembang 2. Anda juga perlu membuat pemeriksaan secara visual ke dalam mulut mangsa dan gunakan jari anda untuk membuang sebarang bahan asing dari mulut. Ini merupakan tindakan pertama yang perlu dilakukan dalam proses CPR.4. Anda boleh membuka saluran udara ini dengan mendongakkan kepala mangsa ke belakang dan angkat dagu mangsa. . Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa dari arah belakang tekak supaya ia tidak menghalang laluan udara.R1001 / UNIT 2/ 9 PERTOLONGAN CEMAS 2. pergerakan dada akan tersedut ke dalam dan perut menonjol ke luar 3. Contohnya gigi palsu yang telah pecah. Tujuan ia dilakukan adalah untuk memastikan saluran udara untuk pernafasan adalah terbuka.2 A (Airway) Pemeriksaan ABC Saluran pernafasan. kulit kelihatan lebam kebiruan 4.

Contohnya mulut ke mulut. Keadaan tersebut membolehkan anda mendengar bunyi nafas. Dapatkan bantuan. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Sekiranya mangsa mempunyai denyutan nadi anda hanya perlu meneruskan langkah kedua iaitu bantuan pernafasan sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri.R1001 / UNIT 2/ 10 PERTOLONGAN CEMAS B (Breathing) Pernafasan.3 Kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut 1. C (Circulation) 2. tindakan seterusnya yang perlu anda lakukan adalah memeriksa pernafasan mangsa. Semasa tekanan dilakukan tangan anda hendaklah sentiasa lurus. Langkah ke tiga adalah untuk mengekalkan peredaran darah. Langkah ini perlu dilakukan sekiranya jantung mangsa telah terhenti ataupun nadi mangsa telah tidak berdenyut. Pastikan kedudukan tekanan di tulang dada (sternum) dan sekitar dua jari dari atas hulu hati(cuaran xiphoid). periksa paras kesedaran. merasa hembusan nafas dan mata anda memandang tepat kearah dada untuk melihat pergerakkan turun-naik dada.Melihat). (Kaedah 3M =Mendengar. Buang sebarang benda asing dari mulut. kenalkan diri. 3.4.Merasa. . Dekatkan telinga anda disisi mulut dan hidung mangsa dengan keadaan muka menghadap ke dada mangsa. 2. goyangkan badan. Jika tiada nafas anda perlu memberikan pernafasan bantuan. Siasat kejadian. Gunakan berat bandan anda untuk melakukan tekanan. Langkah ketiga ini dilakukan dengan memberi tekanan atau mampatan di dada mangsa. Peredaran darah. Selepas saluran pernafasan dibuka.

(rujuk halaman 16) Catatan: 1. 2. 10. 3. Tentukan mulutnya terbuka 7. Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi. Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga anda melihat dada mangsa bergerak naik. Gunakan kaedah mulut ke hidung sekiranya mulut pesakit tersumbat dan tidak boleh dibersihkan segera. 6. Sekiranya dada tidak naik ini menunjukkan bahawa salur udara mungkin terhalang oleh muntah. 9. 8. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa. Buatlah hembusan pada kadar 10 kali seminit. Gunakan kaedah mulut ke mulut dan hidung sekiranya mangsa adalah bayi atau kanak-kanak yang kecil. Pastikan dada bergerak naik semasa hembusan. Anda mungkin perlu memberi rawatan mangsa yang tercekik. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. 5. Buka saluran pernafasan. Tarik nafas kembali dan ulangi langkah 1 hingga 8.R1001 / UNIT 2/ 11 PERTOLONGAN CEMAS 4. darah atau sebagainya. . Tiup dengan lembut dan perlahan agar tidak mencederakan paru-paru mangsa. Tentukan tiada kebocoran udara semasa hembusan dilakukan. Pastikan bibir mangsa dipicit rapi agar udara yang ditiup melalui hidung tidak keluar melalui mulut mangsa. letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Jika mangsa telah mula bernafas secara normal.

Letakkan pangkal tapak tangan di tengahtengah abdomen mangsa iaitu antara pusat dan penghujung hulu hati. 12. Dongakkan kepala dan angkat dagu mangsa. Periksa pernafasan dan kadar denyutan nadi setiap 10 minit. Buang sebarang benda asing dari mulut. 9. Segera ulangi langkah 4 hingga 11 sekiranya mangsa masih belum bernafas atau masih tercekik. 5. letakkannya dalam kedudukan pemulihan. 13. Jika mangsa mula bernafas secara normal. 3. 11. Tutup lubang hidung mangsa menggunakan ibu jari dan jari telunjuk anda. Periksa samada mangsa boleh bernafas atau tidak. anda tiada melihat dada mangsa bergerak naik. 2. Tentukan mulutnya terbuka Tarik nafas sepenuhnya dan hembuskan ke mulut mangsa sehingga Tentukan dilakukan. Angkat mulut dan biarkan udara keluar dari paru-paru mangsa.4.R1001 / UNIT 2/ 12 PERTOLONGAN CEMAS 2. Baringkan mangsa supaya dalam kedudukan telentang. Lakukan pemeriksaan ABC. 7. 6. Buka saluran pernafasan. Jika tiada reaksi. 8.4 1. 10. Tekan abdomen dengan tepat dan cepat ke dalam dan ke atas abdomen menuju ke hulu hati sebanyak lima kali. 14. Rawatan tercekik mangsa tidak sedar Mangsa tercekik biasanya akan memegang lehernya. 4. anda hendaklah berlutut dan membongkok di peha mangsa. kebocoran udara semasa hembusan . Ambil masa selama sekitar 2 saat untuk melihat sebarang reaksi.

4.4. beri pula 2 hembusan. 5. goyangkan badan. Terlentangkan mangsa dan lakukan pemeriksaan ABC dan periksa seluruh badan Jika tidak bernafas. Jika ada nadi. Dapatkan bantuan. iv. berikan dua hembusan bantuan. ii. segera mulakan tekanan. v. i. kenalkan diri. 3. iii. Periksa nadi karotik. berikan 15 kali tekanan sedalam 1.R1001 / UNIT 2/ 13 PERTOLONGAN CEMAS Tekan dengan tepat kedalam dan keatas sebanyak lima kali Condongkan kepala 2.(1 pusingan) berikan 15 kali tekanan lagi dan kemudian 2 hembusan (2 pusingan) selepas 4 pusingan periksa nadi karotik teruskan CPR (15 tekanan da 2 hembusan ) jika tiada nadi. Caranya adalah seperti berikut: letakkan tangan anda di atas dada mangsa. .5 1. Jika nadi tiada. vi. teruskan bantuan pernafasan pada kadar 12 hembusan seminit. belepas beri 15 tekanan. Beri tekanan sebanyak 15 kali. Rajah 2 : Tekanan bagi rawatan tercekik Kaedah CPR seorang diri Siasat kejadian. periksa paras kesedaran.5 – 2 inci untuk orang dewasa. 2.

8. 6. Periksa denyutan nadi selepas 10 kali hembusan. lakukan tekanan sedalam 2 – 2. teruskan dengan bantuan pernafasan.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Jangan lakukan latihan CPR pada orang yang sihat. Jika mangsa mulai bernafas tanpa bantuan. Jika bayi atau kanak-kanak bawah 2 tahun. Gunakan dua jari sahaja untuk melakukan tekanan. Lakukan 5 tekanan : 1 hembusan. 3. Periksa semula pernafasan dan nadi setiap tiga minit. Gunakan satu tangan sahaja untuk melakukan tekanan. Telefon 999 atau 991 untuk mendapatkan bantuan . Sekiranya telah ada denyutan jantung (nadi). Bersedia untuk melakukan tekanan dada sekiranya nadi tiada. Catatan : 1. lakukan sehingga bantuan pakar tiba. 2. Jika mangsa kanak-kanak . letakkan dia dalam kedudukan pemulihan. 7.5 – 3.R1001 / UNIT 2/ 14 PERTOLONGAN CEMAS vii.5 cm pada kadar 100 kali seminit. Periksa nadi dibahagian braktial (lengan atas). Lakuan pada patung (dummy). lakukan tekanan sedalam 2.

R1001 / UNIT 2/ 15 PERTOLONGAN CEMAS a) dewasa b) wanita mengandung c) kanak-kanak d) bayi Rajah 3 : Rawatan tercekik mangsa sedar Rajah 4 : Kedudukan tekanan CPR .

R1001 / UNIT 2/ 16 PERTOLONGAN CEMAS Rajah 5: Ringkasan CPR .

6 Kedudukan pemulihan Apabila mangsa yang diberi rawatan seperti CPR. terhenti pernafasan atau sebagainya mulai sedar dan hendaklah diletakkan dalam keadaan pemulihan. Ini akan mengurangkan mangsa dari menyedut kandungan perut. kemudian golekkan mangsa kearah anda Gunakan lutut anda untuk menghalang mangsa daripada tergoleh jauh Sokong dan lindungi muka menggunakan tangan anda 4 Kepala condong ke belakang dengan selesa Kaki yang bengkok menupang badan ke atas dan menghalang mangsa daripada tergolek kehadapan Tangan menyokong kepala Lengan yang bengkok memberi kestabilan Rajah 6: Kedudukan pemulihan . manakala anggota-anggota badan yang dibengkokkan seperti kaki akan mengekalkan badan dalam kedudukan yang teguh dan selesa.R1001 / UNIT 2/ 17 PERTOLONGAN CEMAS 2. Kepala. ia akan membenarkan cecair keluar mengalir dari mulut mangsa. leher dan bahagian belakang badan hendaklah diletakkan dalam keadaan yang lurus. Oleh kerana kedudukan kepala lebih rendah sedikit daripada badan. 1 Kaki diluruskan Siku dibengkokkan Saluran udara hendaklah dibuka terlebih dahulu 2 Letakkan bahagian belakang tangan mangsa ke atas pipinya dan biarkan di situ 3 Pegang dengan kemas.4. Kedudukan ini adalah bertujuan untuk menghalang lidah mangsa daripada menutupi tekak atau salur pernafasan.

4.1. 1.Apakah sebab utama CPR perlu dilakukan? 1.8.Berikan definisi pertolongan cemas. Apakah tindakan anda? 1.3.7.6.Berapa lamakah CPR boleh dihentikan bagi memindahkan mangsa ke tempat lain? 1.5.Cuba anda periksa nadi radial dan karotid rakan anda.2.Semasa anda hendak melakukan CPR anda dapati mangsa menggunakan gigi palsu.R1001 / UNIT 2/ 18 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1a • • UJIKAN KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 1. 1.Berapa kalikah hembusan dan tekanan yang perlu diberikan kepada mangsa semasa CPR dilakukan? Bilakah masanya untuk memeriksa nadi? .Berapakah bilangan nadi dan kadar pernafasan bagi orang dewasa? 1.Apa yang perlu anda buat untuk mengelakkan perut kembung semasa bantuan pernafasan diberikan? 1.

5.1.R1001 / UNIT 2/ 19 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1a Jawapan : 2. terhenti pernafasan dan tiada nadi.Nadi karotid di leher dan nadi radial di pergelangan kawan anda. Anda perlu menanggalkannya jika ia longgar supaya tidak menghalang usahausaha menyelamat mangsa. 2. iv.Bilangan nadi adalah 70 hingga 80 kali seminit dan kadar pernafasan adalah 15 hingga 20 kali seminit.4.Suatu rawatan pertama atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan. 2.Sebab utama CPR perlu dilakukan apabila mangsa: iii. 2.Jika boleh jangan tanggalkan gigi palsu tersebut supaya mulut anda dapat menutup rapat ke mulut mangsa. . 2.3.2.

R1001 / UNIT 2/ 20 PERTOLONGAN CEMAS 2.2 hembusan dan 15 kali tekanan.7. Ini bermakna satu pusingan 8 kali hembusan dan 60 kali tekanan.Perut kembung biasanya terjadi disebabkan oleh pemberian nafas bantuan terlalu kuat atau saluran pernafasan yang separa tersekat. Periksa semula nadi dan begitulah seterusnya.6.8. Pastikan anda tidak menghembus dengan paksa jika dada telah mengembang.Jangan hentikan CPR melainkan keadaan tempat mengancam nyawa anda atau mangsa. Keadaan ini dapat dikurangkan dengan mengawal tekanan dan kelajuan pernafasan bantuan. 2. Jika nadi tiada teruskan 2 hembusan dan 15 kali tekanan sehingga 4 pusingan. 2. Lakukan sebanyak 4 pusingan. . Kemudian baru memeriksa nadi.

vi.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah . Pendarahan eksternal ( di bahagian luar) Luka terhiris . iii. iv. iii. 3.disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak . i. ii. ii. Pendarahan internal ( di bahagian dalam ) Perut – muntah berdarah Paru-paru / salur penafasan – batuk berdarah Tali usus – darah pada dubur Rahim – tumpah darah Buah pinggang – kencing berdarah Tengkorak – darah mengalir melalui telinga dan hidung .5 PENDARAHAN KECIL Pendarahan secara umumnya terbahagi kepada tiga iaitu: 1. i. iv.R1001 / UNIT 2/ 21 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. v. i. ii.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus peluru 2. jarum atau Pendarahan internal tanpa kesan Limpa dan hati pecah Pendarahan dalam otak a) Luka terhiris b) Luka terkoyak c) Lebam d) Luka tembus Rajah 7: Jenis-jenis luka .seperti kena tikaman pisau.

gunakan pembalut untuk memegang pembebat. v. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang steril. bersihkan tangan dengan sabun. lekatkan pembebat atau plaster mengikut saiz luka. Langkah–langkah rawatannya adalah seperti berikut: i.5. Rajah 8: Balutan luka . Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. iii. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.R1001 / UNIT 2/ 22 PERTOLONGAN CEMAS 2. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. ii. iv. Biarpun begitu rawatan perlu diberi untuk mengelakkan risiko jangkitan kuman. Rawatan bagi luka kecil lazimnya hanya memerlukan pembalutan kecil seperti plaster sahaja.1 a) Rawatan Pendarahan Eksternal secara umum Luka-luka kecil.

. Jika lebam gunakan tuaman sejuk. kawal pendarahan dengan menggunakan tekanan yang teguh ke atas kedua-dua bahagian atau sekitar tepi objek. Tindakan anda akan mengakibatkan pendarahan lebih banyak menekan kerosakkan atau pada tisu objek dan dan pendarahan. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.R1001 / UNIT 2/ 23 PERTOLONGAN CEMAS b) Luka kecil yang ada benda asing. c) bawa mangsa ke hospital. ii. bersihkan tangan dengan sabun. Sekiranya ada benda asing yang sukar untuk dikeluarkan dari luka seperti kaca yang terbenam atau objek-objek lain. Tuaman sejuk boleh dibuat dari kiub ais yang dibungkus dengan tuala. vi. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. keringkan perlahan-lahan dengan tisu atau tuala yang telah disteril. v. Kemudian buat balutan sekeliling objek sehingga anda boleh membalut tanpa menekan objek. anda hendaklah jangan cuba keluarkan objek tersebut. Anda juga boleh mengalirkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang tercedera. Matlamat rawatan anda adalah untuk mencegah tanpa mencabut mendapatkan rawatan perubatan. tutup luka dengan sekeping pembalut kasa untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman. Tuam anggota yang cedera selama 20 minit. iv. iii. Langkah-langkah rawatannya adalah seperti berikut: i.

Gunakan pembalut (bandage) untuk memegang pembebat. Penekanan hendaklah dikekalkan sampai darah berhenti biasanya 10-15 minit. Komplikasi Ikatan pengunaan yang cara ini ialah boleh lagi ikatan penjerut (tourniquet). Gunakan 15 minit.2 Cara menahan darah a) Tekanan tepat – tekan terus pada luka tersebut dengan kain bersih jika tiada apa-apa benda pada luka atau luka tidak disertai dengan patah. iii.R1001 / UNIT 2/ 24 PERTOLONGAN CEMAS Balut dibahagian atas dan bawah objek Rajah 9: Balutan luka ada objek 2. iv. longgar memburukkan pendarahan. b) dari jika Tekanan tidak tepat . saraf dan pembuluh darah terlalu ketat. Ikatan yang lupa dilonggarkan sehingga beberapa . tangan kosong boleh juga digunakan dengan menekan pada tempat berdarah. i. Jangan biarkan ikatan penjerut lebih menyebabkan kecederaan pada otot. ii. Pada Pembebatan (dressing) sebaik-baiknya gunakan kain / bahan yang disterilkan keadaan mendesak.5.tekan pada urat nadi.

iii. Masukkan plastik tersebut ke dalam satu lagi bekas plastik yang mengandungi ketulan ais. iii. Pembebatan dan pembalutan Pembebatan adalah diperbuat daripada jenis kain kasa yang boleh digunakan untuk menutup luka. c) Anggota terputus . digunakan untuk luka kecil. 4. 2. Fungsi pembebat dan balutan adalah : i. Jangan sentuh luka dengan tangan kotor. Peraturan membalut: 3.Kawal darah dari berterusan keluar.5. Gunakan kaedah ini jika anda mahir dengan ikatan tersebut. Jenis-jenis pembebatan ialah: . sebaik-baiknya dibasah dengan air garam isotonic yang suci kuman. pembebat berubat – kain kasa yang disapu ubat pembunuh kuman pembebat pembebat biasa – gauze bersihkan tangan dengan sabun. Bahagian putus hendaklah dibungkus dengan kain kasa yang basah. ii. iv. i. Masukkan anggota putus dalam bekas plastik. mencegah jangkitan kuman menyerap kotoran yang keluar seperti nanah dan darah mengawal pendarahan dan melindungi luka paraffin – biasanya digunakan untuk luka besar pembebat melekat – plaster . 2.R1001 / UNIT 2/ 25 PERTOLONGAN CEMAS jam menyebabkan anggota mati dan terpaksa dipotong. Jangan rendam anggota putus secara langsung ke dalam ais. ii.3 1. i. Hantar mangsa ke hospital.

misalnya kaki dilanggar kereta. i. Jangan bercakap atau batuk ke arah tempat luka. iii. lebar dan tirus – terdiri dari kain segi tiga dari jenis kain kaliko pembalut cincin – diperbuat dari pembalut tirus pembalut kain krep – biasanya digunakan untuk kes terseliuh.R1001 / UNIT 2/ 26 PERTOLONGAN CEMAS ii. pembalut bergulung – berasal dari kain kasa . 5. kecederaan otot (strain). Kecederaan berlaku jauh dari tempat pukulan. pukulan sipi. iii. gunakan pembalut untuk memegang pembebat. pukulan secara langsung yang tepat dan kuat. sendi dan otot terjadi disebabkan oleh : i. iii. 2. ii. ii. Otot telah diregang secara berlebihan. iv. Terjadi kerana menggunakan otot secara mengejut. Jenis-jenis pembalut yang biasa ialah : Kecederaan berlaku pada tempat yang kena pukulan. lekatkan pembebat mengikut saiz luka. iv. . Sering terjadi pada ahli sukan. misalnya patah tulang peha kerana jatuh dari tempat tinggi.WOW bandage pembalut segi tiga . TERSELIUH DAN PATAH Kepatahan (fraktur) merupakan salah satu kecederaan yang sering di alami oleh mangsa kemalangan. Kecederaan tulang.6 1. cuci luka dari tempat luka ke arah keluar supaya kuman tidak masuk ke kawasan luka.

2 Tanda-tanda kecederaan tulang. i. patah penghancuran. paru-paru dan lain-lain. Tulang patah dua sahaja. ii. 2.6.6. iv. iii. Hujung tulang sendi terkeluar dari kedudukan normal. patah simple. v. 2. terseliuh. v. patah berkomplikasi (melarat). Patah boleh diklasifikasikan kepada beberapa kategori : i. dislokasi (dislocation). Mangsa mendengar bunyi atau merasa tulang patah Tidak berupaya menggerakkan anggota cedera. v. Contoh pergerakan mengejut seperti berpusing secara mengejut semasa berlari.R1001 / UNIT 2/ 27 PERTOLONGAN CEMAS iv. Kecederaan pada sendi akibat rentapan yang kuat dan mengejut. Kulit permukaan tidak luka patah terbuka. Merasa kebas atau hilang denyutan nadi pada anggota cedera. Tulang patah lebih dari dua. Terjadi dikalangan kanak-kanak. Sering terjadi pada jari kaki atau tangan. sendi atau otot. vi.1 Jenis-jenis patah. Terdapat luka yang mendedahkan keretakan tulang. ii. . patah tertutup. Rasa sakit pada bahagian tulang. iii. Bunyi atau terasa geselan hujung tulang yang tak normal. patah ranting muda. iv. Kecederaan melibatkan tulang dan organ lain seperti otak.

periksa denyutan nadi seberapa kerap yang boleh dan pastikan jari-jari tangan tidak menjadi kebas akibat pembebatan yang terlalu ketat. anduh dan pembebat. vii. iv. lengan atas e) Patah tulang peha d) Patah tulang dagu Rajah 10: Andoh atau balutan patah . nyawa seperti gangguan pernafasan dan pendarahan yang banyak.6.3 Prinsip rawatan secara am. a) Andoh besar b) Andoh tiga segi c) Patah tulang Rajah di bawah menunjukkan cara-cara ikatan anduh. Bentuk. v. Prinsip rawatan untuk kecederaan patah adalah seperti berikut: i. Keadaan bengkak atau warna kebiruan pada tulang. Lakukan rawatan ditempat kejadian. kedudukan atau pergerakan sendi tidak normal. iii. Tutup dengan kain yang bersih. sendi atau otot. memberi rawatan segera sekiranya berlaku keadaan yang mengancam ii. halang/ampu pergerakan anggota yang patah menggunakan belat (splin). kurangkan kesemua pergerakan mangsa dan anggota yang cedera. sekiranya kulit dibahagian patah terluka. jangan sentuh. jangan pindahkan pesakit kecuali nyawanya terancam.R1001 / UNIT 2/ 28 PERTOLONGAN CEMAS vi. Jangan cuba meluruskan bahagian yang cedera. 2. vi.

tangannya dengan parang semasa mencari kayu api. rakan anda terhiris lengan .R1001 / UNIT 2/ 29 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1b • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2. Apakah 2.10 Semasa anda sedang berkhemah.9 Nyatakan jenis-jenis luka.

ii. iv.R1001 / UNIT 2/ 30 PERTOLONGAN CEMAS tindakan yang perlu anda ambil sekiranya anda tidak mempunyai kotak pertolongan cemas. jarum atau peluru 2. MAKLUMBALAS 1b Jawapan: 2.disebabkan cakaran binatang atau dawai Luka berdarah .seperti kena tikam pisau.kena pukulan tepat benda tidak tajam Luka tembus . 2. Jenis-jenis luka adalah: Luka terhiris .disebabkan benda tajam seperti pisau Luka terkoyak .10 Tindakan yang perlu diambil adalah: . iii.9 i.11 Apakah tindakan dan rawatan yang perlu anda lakukan bila berhadapan dengan rakan anda yang mengalami kemalangan motosikal.

Balut dengan kemas kawasan cedera. tetapi jangan buang masa untuk mencari kain pembalut. vi. Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. bal. v. • • Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Dapatkan bantuan. ii. Beri tekanan sehingga darah berhenti. iv. Tanggal atau gunting pakaian untuk mendedahkan luka.utlah selapis lagi. iii. Sekiranya telah mempunyai pembalut. Angkat dan ampu anggota cedera atas dari paras jantung kawan anda. Beri tekanan tepat ke atas luka dengan tapak tangan atau jarijari anda. 2. Jika boleh gunakan kain yang bersih. Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: .11 Tindakan yang perlu diambil adalah: Pastikan • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Sekiranya anda membawa kenderaan.R1001 / UNIT 2/ 31 PERTOLONGAN CEMAS i. Jnagan balut terlalu ketat. Jika perdarahan tembus menerusi balutan. Biasanya sekitar 10 hingga 15 minit. Keadaan ini akan mengurangkan pengaliran darah ke bahagian yang cedera dan mengurangkan dari risiko renjatan. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit. Baringkan mangsa. Bersih seberapa boleh kawasan cedera.

seorang untuk mengampu peha dan seorang untuk memegang kaki. Jika mangsa perlu dialihkan. Anda hendaklah sentiasa mengapu kepala rakan anda. Anggap mangsa mengalami kecederaan tulang belakang. Seorang untuk mengampu bahu dan dada. Tutup suis enjin motosikal yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang .R1001 / UNIT 2/ 32 PERTOLONGAN CEMAS • • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama bilangan mangsa. Menanggalkan topi keledar • Hanya perlu ditanggal jika betul-betul perlu sahaja. Arahkan lain. anda memerlukan sekurangkurangnya tiga orang pembantu. • • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian. Jika rakan anda tidak sedarkan diri • • • Jangan alih rakan anda kecuali jika benar-benar perlu. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Contohnya jika topi keledar menghalang anda dari memberi bantuan pernafasan. • Jika boleh topi keledar ditanggal sendiri oleh mangsa.

Masukkan jari anda dibahagian bawah rim. INPUT 2. Angkat topi keledar ke atas dan kebelakang. • Sekiranya topi keledar muka penuh. Rawatan kecederaan • • • • Ikuti pemulihan kaedah ABC Kawal pendarahan yang berlaku Beri rawatan luka yang besar. Minta seseorang untuk menarik topi keledar dari bahagian atas.7 MELECUR DAN TERBAKAR . Sokong leher dan pegang rahang bawah dengan jari-jari yang terbuka.R1001 / UNIT 2/ 33 PERTOLONGAN CEMAS • Buka topi keledar dengan menolak bahagian tepi keluar supaya kepala bebas dari tekanan. selaran dan keretakan atau patah yang teruk Rawat mangsa akibat renjatan.

Terbakar kulit permukaan atas sahaja i. . Punca utama berlakunya luka terbakar adalah kecuaian menggunakan alatan contohnya terpegang seterika panas. tersentuh ekzos kenderaan terutamanya motor. Kecederaan melecur dan terbakar akan memecahkan kulit dan membolehkan kuman memasuki kulit dan mengakibatkan jangkitan. Kemalangan di rumah merupakan punca utama luka terbakar atau melecur. Kecederaan terbakar darjah pertama - Terkena air panas atau benda panas untuk seketika atau pancaran matahari Proses penyembuhan sekitar 1 minggu jika tiada masalah jangkitan kuman. Kecederaan luka terbakar dapat dikelaskan mengikut dua faktor : i. terkena kejutan elektrik dan sebagainya.1 Klasifikasi terbakar .7. Peratus kawasan permukaan yang terbakar (peraturan sembilan) 2. Klasifikasi terbakar atau kedalaman kecederaan ii.R1001 / UNIT 2/ 34 PERTOLONGAN CEMAS Kecederaan melecur dan terbakar adalah disebabkan oleh haba atau api. Rawatan pertolongan cemas biasanya berupaya menyembuhkan luka terbakar dengan baik dan secara semula jadi. terkena tumpahan minyak.

mangsa mengalami peratus kebakaran sebanyak sembilan peratus. . Peraturan Sembilan juga membahagikan kawasan permukaan badan kepada sembilan bahagian . . Peraturan Sembilan Secara umumnya kebakaran 15 % (10% jika kanak-kanak) adalah memerlukan rawatan perubatan dengan segera. Kemungkinan berlakunya renjatan. Ia digunakan untuk menghitung kemelaratan kecederaan dan memutuskan tahap rawatan yang perlu diberikan. Sekiranya kecederan terbakar berlaku pada tangan kanan. Peraturan Sembilan adalah satu kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti atau mengira peratus kecederaan terbakar yang berlaku pada mangsa.7. • sebarang luka terbakar darjah kedua atau melebihi 1% perlu mendapatkan rawatan doktor.Terdapatnya gelembong air (blister) ii. Memerlukan 2 hingga 3 minggu untuk sembuh. Kecederaan terbakar darjah kedua Terkena benda panas agak lama atau semburan api seperti gasoline. Kecederaan terbakar darjah ketiga 2.R1001 / UNIT 2/ 35 PERTOLONGAN CEMAS . Kecederaan anggota penting seperti muka.Melibatkan hingga bahagian otot iii. organ seksual (kemaluan atau buah dada) memerlukan rawatan segera walaupun kurang daripada 10%. Kemungkinan berlakunya renjatan.2 Bau terbakar dapat dihidu Tidak ada rasa sakit atau sensasi terhadap cucukan jarum.

Depan . PERATURAN SEMBILAN Dewasa dan Kanak-kanak (%) Kepala Dada dan abdomen . Mangsa perlu dirawat dihospital. sebarang saiz luka berdarjah ketiga perlu dirawat dihospital.Belakang Kaki dan peha kanan Kaki dan peha kiri Tangan kanan Tangan kiri Kemaluan 9 18 18 18 18 9 9 1 Bayi (%) 18 18 18 14 14 9 9 1 Keseluruhan Kepala 9% 100 101 Bahagian hadapan badan 18% Bahagian belakang badan 18% Tangan kiri 9% Kemaluan 1% Bahagian belakang kaki kiri 9% Bahagian hadapan kaki kiri 9% Rajah 11: Peraturan Sembilan .R1001 / UNIT 2/ 36 PERTOLONGAN CEMAS • • kemelaratan sehingga 9% atau lebih boleh mengakibatkan renjatan.

ii. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan lecuran. mengurangkan kesakitan dan gelembung dan risiko jangkitan. iii.3 Rawatan luka terbakar yang ringan Luka terbakar yang ringan biasanya terjadi di rumah ataupun kawasan kerja.7. . tanggalkan sebarang barang kemas atau pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Jika tidak terdapat air paip. alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis.R1001 / UNIT 2/ 37 PERTOLONGAN CEMAS 2. sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin.

Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Sejukkan dengan air untuk melegakan kesakitan. ii. Matlamat rawatan adalah untuk menghentikan luka terbakar dan melegakan kesakitan.pinggang.cincin. Tanggalkan dengan perlahan. kasut dan baju terbakar sebelum anggota yang cedera menggelembung. jam tangan. Jangan memberi mangsa kedinginan yang berlebihan kerana boleh membawa kepada risiko penurunan suhu badan (hypotermia). dinginkan luka terbakar dengan cecair penyejuk yang secukupnya. Jika boleh elakkan anggota cedera dari terkena tanah.4 Rawatan luka terbakar yang teruk Luka terbakar yang teruk boleh terjadi sekiranya berlaku kebakaran rumah atau kemalangan yang membabitkan kebakaran. iii. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan. v. memulihkan pernafasan. nadi. Mungkin mengambil masa selama 10 minit atau lebih.R1001 / UNIT 2/ 38 PERTOLONGAN CEMAS 2. tutup kecederaan dengan sehelai bahan yang steril. baringkan mangsa. rawat mangsa daripada serangan renjatan. . vi.7. tanggalkan sebarang pakaian seperti tali leher. semasa proses penyejukan periksa saluran pernafasan dan denyutan iv. Periksa nadi dan pernafasan sementara menanti kedatangan ambulans. merawat kecederaan berkaitan dan mengurangkan risiko jangkitan.

Boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal. vi. muntah dan haus mungkin tidak bergerak atau bercakap Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. muka bibir dan anggota pucat. kulit sejuk dan berpeluh pandangan kabur dan pening nafas cetek dan pantas denyutan nadi lemah dan pantas loya . baring pesakit. iv. letak dalam keadaan duduk atau separuh duduk. v. ii. Pesakit pucat dan kesejukan hendaklah diselimut. tahan darah dari keluar ( jika berdarah ) longgarkan terkawal. kesakitan yang amat kuat. cirit-birit dan muntah yang berterusan. iii. kejutan elektrik. serangan jantung.12 inci tinggi. Jangan biarkan pesakit berdiri.R1001 / UNIT 2/ 39 PERTOLONGAN CEMAS 2. Jika kepala tak cedera. pakaian dan pastikan suhu badan pesakit . kecederaan urat saraf tunjang. vii. gangguan emosi. angkat kaki 8 . Lakukan pemeriksaan ABC.7.5 Terkejut (Shock) atau Renjatan Kesakitan yang amat sangat atau kehilangan darah atau cecair dalam badan yang banyak atau terperanjat. Jika sakit dada atau sukar bernafas. kulit terbakar. penicillin atau makanan. ii. alahan kepada benda asing seperti bias tebuan. Tanda-tanda renjatan adalah: i. iii. Punca-punca ialah pendarahan yang banyak.

R1001 / UNIT 2/ 40 PERTOLONGAN CEMAS iv. Lemas juga boleh berlaku sekiranya seseorang tertimbus di dalam pasir. Jika hospital jauh. v. iii. jangan bagi pesakit minum kerana pesakit akan merasa loya dan makan/minum akan menyebabkan muntah. mulut berbuih. leher yang dijerut atau muka ditutup bantal.1 Rawatan lemas kerana air . Ia juga mungkin memerlukan rawatan hipotermia.8 LEMAS – AIR DAN SESAK NAFAS Lemas berlaku apabila udara dihalang daripada memasuki mulut dan hidung. 2. Lemas juga boleh berlaku apabila udara yang memasuki saluran pernafasan dicemari asap yang beracun seperti asap daripada kebakaran plastik. usahakan pesakit dapat udara segar. ii. bibir dan kuku menjadi kebiruan jika puncanya tidak dialihkan serta-merta kemungkinan tidak sedarkan diri. Beri bantuan perubatan. getah dan ekzos kenderaan. 2. Tanda-tanda seseorang ini mengalami lemas adalah: i. iv. beri pesakit menghisap kain basah untuk kurangkan kekeringan tekak. Biasanya air yang masuk ke paru-paru mangsa adalah sedikit berbanding yang masuk ke dalam perut mangsa. Jangan biarkan pesakit dapat udara kering. Seseorang yang lemas di sungai atau kolam air mungkin akan mengalami kesejukan dan juga asfiksia.8. kesukaran untuk bernafas.

dengan kedudukan kepalanya lebih rendah daripada dada. 3. Ini untuk mengurangkan risiko menyedut air dan muntah. gantikan pakaiannya yang basah dan hindari daripada kesejukkan dengan memberi minuman panas. 2. Bawa mangsa lemas naik ke darat. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Bagi mengelakkan terjadinya hipotermia. Bersedia untuk lakukan kaedah pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Jika asap tanpa memakai periksalah sebarang denyutan peralatan nadi dan keselamatan.2 Rawatan lemas kerana asap 1.R1001 / UNIT 2/ 41 PERTOLONGAN CEMAS 1. 4. 3. pernafasannya. berikanlah kepada mangsa dengan syarat anda telah dilatih menggunakannya. Tunggu mangsa sehingga bantuan tiba. Jika terdapat alat oksigen. Periksa nadi dan pernafasan setiap 10 minit. Walaupun begitu anda jangan cuba masuk ke dalam bilik yang dipenuhi 2. . mangsa pengsan.8. Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan. Bawa atau alihkan mangsa ke tempat udara yang bersih. 5. Bawalah mangsa lemas ke hospital walaupun kelihatan telah pulih sepenuhnya. 2. Baringkan mangsa sebaiknya di atas selimut atau sebagainya. 6. 5. 4.

ii. iii. Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Pernafasan yang cepat. mengantuk dan mengigil Kejang kaki dan tangan. ii. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. iii.8. dalam dan tidak normal Mungkin terdapat tabiat yang memerlukan perhatian. Hiperventilasi Keadaan di mana pernafasan udara yang berlebihan.3 Rawatan sesak nafas (kesukaran bernafas) 1. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. Tetapi jangan terlalu lama. Gejala ini mudah menyerang individu yang ketakutan dan terkejut. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. pitam. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. Tanda-tanda hiperventilasi i. Ia mungkin akan menyebabkan ketakutan dan histeria. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. Jika ketegangan berterusan. Ini akan menyukarkan lagi keadaan.R1001 / UNIT 2/ 42 PERTOLONGAN CEMAS 2. . biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut.

Langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tanda-tanda lelah: i. tenangkan dan beri keyakinan pada mangsa.9 TIDAK SEDARKAN DIRI (PENGSAN) Tidak sedar diri atau pengsan adalah keadaan yang tidak normal dimana ia melumpuhkan tindakan refleks anggota badan. . nafas yang berbunyi apabila mangsa menghembus nafas. mangsa mungkin sukar untuk bercakap. Biasanya mereka membawa bersama ubat aerosol dalam bentuk penyedut. ii.R1001 / UNIT 2/ 43 PERTOLONGAN CEMAS 2. mengakibatkan lidah mengendur ke belakang dan menutup tekak. bantu mangsa supaya ia dapat duduk dan berehat. Periksa rekod nadi dan pernafasannya. iv. 2. kesukaran untuk bernafas dengan lepasan nafas yang panjang. ii. jika ia merupakan serangan pertama dan berterusan. dapatkan bantuan ambulans. jika mangsa mempunyai ubat beri ia untuk menggunakan ubat tersebut. Salur udara bagi seseorang yang pengsan mungkin sempit atau tersekat. Ini terjadi kerana mangsa kehilangan kawalan otot di dalam tekak. iii. Lelah Pesakit asma biasanya mengetahui cara yang terbaik untuk mengendalikan serangan. iii.

Ampu kepatahan. buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang. kawal sebarang pendarahan.Pesakit ada respons kepada rangsangan verbal kecederaan lain yang nyata. . Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan. Amaran letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.Pesakit tiada respons kepada semua rangsangan. iii. periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. ii. iv. Cara yang terbaik untuk menimbulkan rangsangan sakit adalah dengan memicit otot vi.R1001 / UNIT 2/ 44 PERTOLONGAN CEMAS Seseorang yang pengsan hendaklah diberi pertolongan cemas sertamerta.Pesakit ada respons kepada rangsangan . Lihat (alert) (verbal) (pain) . v. Kaedah AVPU adalah cara mudah untuk menilai tahap kesedaran : A V P sakit U (unresponsive). vii. bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut.Pesakit peka . Lakukan pemeriksaan ABC periksa nadi dan pernafasan mangsa. Perhatikan tanda amaran perubatan contohnya rantai atau gelang.

sejukkan sebarang luka terbakar dengan air sejuk yang banyak seperti rawatan terbakar. bukalah salur udara dengan serta merta. jika mangsa tidak sedar tetapi masih bernafas. Kebanyakan kecederaan adalah disebabkan suis yang rosak. ii.R1001 / UNIT 2/ 45 PERTOLONGAN CEMAS i. wayar hampir putus dan alatan yang rosak. iv. ii. jika perlu. Langkah-langkah rawatan mangsa kejutan elektrik: i. pejabat. iii. jangan tinggalkan mangsa pengsan seorang diri. putuskan atau tutup suis utama sebelum bantuan diberikan. jangan cuba memberi sesuatu menerusi mulut mangsa jangan alihkan mangsa tanpa sebarang sebab. Berikan bantuan setelah anda pasti punca elektrik telah diputuskan. 2. jika mangsa tidak sedarkan diri. bengkel dan kedai boleh menyebabkan kecederaan yang teruk dan membawa maut. Air pula merupakan pengalir elektrik yang baik. rawat mangsa dari serangan renjatan. . Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan dan CPR. iii. Periksa pernafasan dan nadi mangsa.10 KEJUTAN ELEKTRIK Bekalan arus elektrik dirumah. Sekiranya berlaku kemalangan yang membabitkan arus elektrik. letakkan dalam kedudukan pemulihan.

Apakah yang perlu anda lakukan untuk membantu rakan anda itu? 2.R1001 / UNIT 2/ 46 PERTOLONGAN CEMAS AKTIVITI 1c • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut : 2. Pernafasan rakan anda juga cepat dan tidak teratur.14 Rakan anda yang diserang kekejangan kaki dan tangan semasa aktiviti perkhemahan diadakan. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? 2.12 Betis rakan anda tersentuh pada ekzos motor yang panas. Apakah tindakan yang perlu anda lakukan? .13 Semasa perbarisan tamat latihan Kawad diadakan rakan anda tiba-tiba jatuh pensan.

sebarang cecair sejuk yang lain juga boleh digunakan seperti susu dan air minuman dalam tin.13 Rawatan bagi mangsa yang pengsan: i. Jika tidak terdapat air paip.12 Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. ii. 2. Balut bahagian cedera dengan pembalut steril atau sebarang bahan bersih dan nipis. Lakukan pemeriksaan ABC Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Tanggalkan sebarang pakaian yang ketat dari bahagian yang cedera sebelum ia menggelembung.R1001 / UNIT 2/ 47 PERTOLONGAN CEMAS MAKLUMBALAS 1c Jawapan : 2. . ii. Alirkan atau curahkan air sejuk ke atas bahagian anggota yang terbakar selama 10 minit untuk menghentikan panas terbakar dan mengurangkan kesakitan. iii. Buka salur udara dengan mengangkat dagu dan rebahkan kepala mangsa ke belakang.

2. Bercakaplah dengan nada tegas tetapi lembut dengan mangsa. biarkan mangsa menyedut semula udara hembusannya daripada beg plastik tersebut. Ini akan menyukarkan lagi keadaan. Tetapi jangan terlalu lama. Biarkan mangsa bernafas menggunakan beg plastik atau karung kertas. . Jika ketegangan berterusan. Jika boleh bawa mangsa ke tempat tenang supaya ia boleh mengawal kembali pernafasannya. ii. iv. Buka beg plastik sekiranya mangsa mulai bernafas secara normal. Beg plastik atau karung kertas akan menyebabkan mangsa menggunakan udara yang sama untuk bernafas. v. Periksa tahap kesedaran mangsa dengan pantas. iii.14 Langkah rawatan adalah seperti berikut: i.R1001 / UNIT 2/ 48 PERTOLONGAN CEMAS iii. Bersedia untuk melakukan pemulihan pernafasan bantuan mulut ke mulut. Jika mangsa hendak muntah letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan.

Ancaman dari hidupan seperti ular.11 SENGATAN SERANGGA DAN GIGITAN BINATANG Kecederaan seperti ini sering terjadi semasa aktiviti kegiatan luar diadakan. tebuan dan sebagainya tidak boleh dipadang ringan. Rajah 12: Corak gigitan ular . Pengetahuan mengenai rawatan kecemasan adalah perlu agar mangsa tidak terbiar kesakitan seorang diri.R1001 / UNIT 2/ 49 PERTOLONGAN CEMAS INPUT 2. lipan.

R1001 / UNIT 2/ 50

PERTOLONGAN CEMAS 2.11.1 Patukan Ular Terdapat lebih kurang 136 jenis ular di Semenanjung Malaysia. Daripada jumlah tersebut, 104 jenis adalah dari yang tiada bisa. Jenis ular yang berbisa adalah ular kapak, ular katam, ular tedung dan ular laut. Jika seseorang itu menderita akibat gigitan ular, langkah-langkah berikut adalah disyorkan. Kejayaan cara begini selalunya bergantung kepada masa yang berlaku diantara waktu kena gigit dan masa pertolongan cemas diberikan. Lebih singkat masa lebih berkesan rawatannya.

a. Seseorang yang kena gigitan ular selalunya terkejut dan menderita kerana takut mati. Pulihkan rasa terkejut dan panaskan tubuh mangsa. b. Baringkan pesakit dan jangan biarkan ia bergerak selepas kena gigit. Jangan benarkan pesakit berjalan atau menggunakan tenaga. Tempat yang digigit mestilah jangan digerakkan. c. Letakkan kedudukan gigitan dibawah paras jantung. d. Cuci sekeliling tempat kena gigit. e. Kenakan alat penahan darah bagi kes gigitan ular senduk, katam dan ular laut, tetapi tidak bagi ular kapak kerana ini akan menambahkan kelemayuh (gangrene) Alat penahan darah (pengikat tourniquet) boleh dibuat pada bahagian peha atau lengan bergantung pada kedudukan gigitan. Biasanya 10 sentimeter di sebelah atas gigitan. Kekuatan ikatan ini adalah sekadar menutup vena-vena dan tidak terlalu ketat untuk menghalang pengaliran darah di arteri-arteri. Ini boleh dipastikan dengan adanya nadi di arteri selepas ikatan.

R1001 / UNIT 2/ 51

PERTOLONGAN CEMAS f. Alat penahan darah hendaklah dilonggarkan 60 saat setiap 30 minit dan jangan digunakan lebih dari 8 jam. g. Tiub getah adalah alat yang terbaik untuk tujuan ini. Kaedah ini tidak akan berhasil jika dilakukan 30 minit selepas gigitan. h. Bawa pesakir terus ke hospital. i. Bunuh ular tersebut dan bawa ke hospital. Ini mungkin mustahak bagi mengenali jenis ular tersebut. Anda juga boleh menggunakan kaedah dengan menghiris kawasan gigitan ular menggunakan pisau yang disterilkan, kemudian sedut keluar bisa tersebut dan ludah keluar dari mulut anda. Sebagai langkah keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tiada pendarah atau kelukaan di dalam mulut anda sebelum melakukan kaedah ini. 2.11.2 Sengatan serangga Sengatan serangga seperti lebah dan tebuan menyebabkan kesakitan dan kebengkakan pada tempat yang digigit. Ia juga kadangkala menimbulkan perasaan ketakutan kepada mangsa. Jika seseorang itu sensitif pada sengat atau disengat di dalam mulut, ia akan membengkak dengan cepat. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: i. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. ii. Jika sengat masih ada, keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat.

R1001 / UNIT 2/ 52

PERTOLONGAN CEMAS iii. Sapukan krim antihistamine. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. iv. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sekiranya disengat di dalam mulut, berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. v. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit, dapatkan bantuan perubatan.

2.11.3 Sengatan hidupan laut. Apabila anda berkelah di tepi laut yang mempunyai ampai-ampai atau obor-obor, anda sebenarnya terdedah dengan sengatan oborobor tersebut. Sengatan ikan sembilang juga menimbulkan kesakitan yang amat sangat berserta kebengkakan. Langkah-langkah rawatan adalah seperti berikut: 1. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya. 2. Curahkan alkohol atau sebarang minuman beralkohol atau cuka makanan 3. Sapukan ke krim atas luka selama Jika beberapa tiada minit untuk sodium melemahkan sel-sel penyengat. antihistamin. sapukan bicarbonate (serbuk penaik) dan air pada luka. 4. Taburkan serbuk bedak yang kering ke atas kulit. Serbuk pelembut daging yang digunakan dalam masakan “barbecue” adalah baik kerana ia mempunyai “papain” untuk mematikan bisa.

3. terserap dalam kulit. Mangsa juga mungkin mengalami renjatan. Rehatkan mangsa. Pening kepala 5. Langkah rawatan adalah: 1. 6. Biasanya mangsa mengalami loya dan muntah. tersentuh. Keracunan yang biasa terjadi adalah berpunca daripada makanan yang tercemar. Mungkin merasa deman.1 Keracunan makanan Tanda-tanda keracunan: 1. Keracunan juga boleh berlaku melalui resapan pada kulit seperti racun rumpai atau racun serangga. 2. Sakit perut.12 KERACUNAN Kes keracunan biasanya terjadi dengan tidak disengajakan.12. sayuran atau buah-buahan yang beracun. tersedut. Racun boleh tertelan. Cirit birit. . Keracunan jika tidak diubati boleh menyebabkan kerosakkan sementara atau kekal pada tubuh badan. 2. 2. atau termasuk dalam mata. 4.R1001 / UNIT 2/ 53 PERTOLONGAN CEMAS Bawa pesakit ke hospital sekiranya ia mengalami alahan yang teruk atau berterusan.

7. Jika mangsa sedar. Jus oren merupakan sumber kalium yang amat berguna. 4. periksa sekitar mangsa kerana ini mungkin dapat membantu untuk mengesan apa yang diambil mangsa 2. 2. Mangsa merasa sangat mengantuk atau tidak sedar. Sakit kepala dan pening 6. Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan .R1001 / UNIT 2/ 54 PERTOLONGAN CEMAS 2. tanyakan apa yang telah diambilnya. Mungkin terdapat botol atau bekas yang mengandungi bahan beracun. Segera telefon ambulans 3. 3. tablet ubatan atau tumbuh-tumbuhan disamping mangsa 3. Jika mangsa tidak sedar diri. Rasa sakit perut. mulut sekiranya mangsa tertelan raun yang mengakis 4. Meminum glukosa “isotonic” dan garam “oral rehydration” adalah ideal. Dapatkan bantuan perubatan 2. Bersedia untuk melakukan pemulihan bantuan pernafasan mulut kemulut. Terdapat tanda-tanda terbakar dan warna keputihan disekeliling bibir. Beri mangsa minum air yang banyak.2 Keracunan umum Tanda-tanda keracunan umum adalah: 1. cirit birit atau muntah. Mungkin juga terdapat sesak nafas atau nafas terlalu cepat tetapi cetek dan pendek ataupun nafas menjadi lambat.12. 5. Periksa nadi dan pernafasan mangsa. Kemungkinan berlakunya renjatan Langkah-langkah rawatan secara am: 1.

Jangan muntahkan pesakit yang tertelan racun jenis mengakis seperti bahan peluntur. 7. Bawa mangsa ke hospital bersama-sama pil. cuci dan bilas sisa bahan kimia pada kulit dengan menggunakan air yang banyak dan mengalir. bekas kosong atau buah yang dijumpai berhampiran mangsa. Jika anda pasti pesakit tidak tertelan racun menghakis. tetapi hanya buah atau tablet. 8.15 Rakan anda disengat seekor lebah semasa menjalankan aktiviti merentas hutan. 9. AKTIVITI 1d • • UJI KEFAHAMAN ANDA SEBELUM MENERUSKAN INPUT SELANJUTNYA…! SILA SEMAK JAWAPAN ANDA PADA MAKLUMBALAS DI HALAMAN BERIKUTNYA Jawab soalan-soalan yang berikut: 2.R1001 / UNIT 2/ 55 PERTOLONGAN CEMAS 5. 6. Jika terkena bahan kimia. muntahkan dengan menggeletek anak lidah. Apakah yang anda perlu lakukan? . Beri sedikit demi sedikit agar mangsa tidak muntah. disinfektan dan pengilap lantai. Cairkan racun dengan memberikan minum air atau susu yang banyak.

16 Tangan rakan anda digigit seekor anjing liar semasa cuba untuk melarikan diri dari anjing liar tersebut. vii.15 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: vi.R1001 / UNIT 2/ 56 PERTOLONGAN CEMAS 2.Jika sengat masih ada. keluarkan dengan menggunakan penyepit. Jika boleh penyepit hendaklah disterilkan atau . Apakah tindakan yang perlu anda lakukan. MAKLUMBALAS 1d Jawapan : 2. Tenteramkan pesakit sambil mengawasi pernafasannya.

iii. Angkat bahagian luka agar lebih tinggi dari jantung mangsa. .16 Langkah rawatan yang perlu anda lakukan adalah: i. Bawalah mangsa ke hospital.Sapukan krim antihistamine. Sekiranya disengat di dalam mulut. berilah mangsa seketul ais untuk dihisap. Tutup luka dengan pembalut atau pad yang bersih. Sekiranya tiada surgical spirit atau larutan amonia atau larutan soda bikarbonat boleh digunakan. 2. ii. viii. x. Elakkan menyepit pundi racun yang biasanya berada di bahagian atas sengat. Tuamkan kulit dengan tekanan sejuk untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. dapatkan bantuan perubatan. kawal dan cegah pendarahan dengan menggunakan tekanan secara terus. ix.R1001 / UNIT 2/ 57 PERTOLONGAN CEMAS dibakar hujungnya supaya basmi kuman. Jika ragu-ragu dengan keadaan pesakit. iv. Cuci luka dengan bersih mengunakan air dan sabun. Sekiranya luka adalah serius.

Kemalangan menyebabkan kereta B tercampak ke tiang letrik di tepi lebuhraya. Kereta A telah melanggar kereta B diatas lebuhraya. sila berbincang dengan pensyarah anda. Jika ada masalah yang timbul. . Sila cuba semua soalan dalam penilaian kendiri ini dan semak jawapan anda pada maklumbalas yang disediakan . Selamat mencuba semoga berjaya !!! 1.R1001 / UNIT 2/ 58 PERTOLONGAN CEMAS PENILAIAN KENDIRI Anda telah menghampiri kejayaan .

R1001 / UNIT 2/ 59 PERTOLONGAN CEMAS Hentaman ini telah menyebabkan talian kuasa jatuh ke atas 1 P 3 4 bumbung kereta B. A 5 6 2 S I D Kereta A telah terbabas keluar dari jalan. 2. Apakah keperluan yang perlu ada sekiranya anda ingin menyediakan kotak pertolongan cemas untuk kegunaan aktiviti rekreasi anda? . 7 H 10 S 8 9 A T Senaraikan perkara yang anda harus perhatikan semasa penilaian tempat kejadian.

Ramai yang menggunakannya untuk mengatasi kebanyakkan rasa tidak selesa. Tindakan rawatan yang membabitkan tekanan bahagian dada. kulit lebam. Pendarahan akibat benda tajam seperti pisau 8. Kecederaan terbakar anggota ini perlu diberi perhatian walaupun ianya kurang 10% 5. Ancamannya boleh membawa maut jika tidak diberi rawatan seawal mungkin 4. Bawalah ia bersama untuk membantu masalah cirit-birit 7. anda perlu lakukan tindakan tekanan ini MAKLUMBALAS .hidung kembang dan pergerakan dada yang tersedut 6. Peperiksaan tempat ini menentukan peredaran darah seseorang itu masih beroperasi KE BAWAH 1. Jangan lakukan pada mereka yang sihat 10. Ia amat berguna digunakan untuk kes kecederaan lebam 9. Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti nafas berbunyi. Sekiranya tiada sebarang alat semasa kawan anda mengalami luka terhiris.R1001 / UNIT 2/ 60 PERTOLONGAN CEMAS MELINTANG 2. Tindakan ini dilakukan semasa peringkat B dalam melakukan pemeriksaan ABC 7. Tetapi ada juga orang yang alah dengannya 3.

• • • Arahkan orang yang menyaksikan kejadian agar berada sekurang-kurangnya 18 meter dari kawasan kejadian.R1001 / UNIT 2/ 61 PERTOLONGAN CEMAS Adakah anda telah mencuba dahulu ??? Jika “ YA “ . Jika kemalangan berlaku diwaktu malam. Letakkan papan tanda tiga segi sejauh kira-kira 200 meter dari kawasan kejadian. Jangan berlari melintasi jalan raya yang sibuk untuk pergi ke tempat kemalangan. • Arahkan lain. Jangan hampiri kenderaan B sehingga anda diberitahu bahawa bekalan kuasa orang yang menyaksikan kemalangan supaya memberi amaran kepada pemandu-pemandu kenderaan yang . sila semak jawapan anda . Ambil langkah-langkah keselamatan yang berikut: • Telefon pusat perkhidmatan kecemasan dengan segera dan maklumkan suasana kejadian terutama keadaan talian kuasa yang jatuh di atas kereta B dan bilangan mangsa. Tutup suis enjin kenderaan A yang terlibat dalam kemalangan samada enjin masih hidup atau telah dimatikan. Pastikan • • • keselamatan diri anda terjamin dan anda tidak menimbulkan sebarang bahaya dengan: Letakkan kenderaan anda ditempat yang selamat dan nyalakan lampu kecemasan pada kenderaan anda. JAWAPAN PENILAIAN KENDIRI JAWAPAN : 1. pakailah pakaian berwarna cerah dan bawa lampu picit.

kerosakan talian bekalan elektrik. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS Keperluan pembebatan (dressing) dan balutan (bandages) i. Gauze ( kain kasa ) Sterile gauze Kain tiga segi . telefon bimbit. Sterile stretch bandage pembebatan pada tempatnya. atau gunakan penghalang pada tayar. Bahan-bahan seperti bervoltan tinggi. • Perhatikan bahaya fizikal yang lain. iv. 7. 91cm . Adakah sesiapa yang merokok. 11.7 m iii. bisul dsb . v.5cm x 5m.4 cm x 3. Bekalan kuasa harus kayu kering atau diputuskan dan pakaian tidak berupaya melindungi anda daripada arus elektrik dipisahkan sebelum mangsa dalam kereta B didekati.untuk memegang pada tempatnya.membalut anggota cedera . Cuba halang kenderaan itu daripada terbalik sepenuhnya. biarkan sahaja.R1001 / UNIT 2/ 62 PERTOLONGAN CEMAS telah diputuskan. Jika kenderaan dalam keadaan tegak. White Open Wove (WOW) pembebatan bandage x 5m ii. 2. .9 m . • Pastikan kenderaan dalam keadaan stabil. . Faktor ini amat penting terutama apabila talian kuasa elektrik laluan atas.5 cm x 1.7.untuk memegang . Jika kenderaan terbalik pada sisinya.rawatan luka melecur.rawatan luka melecur. membawa bahan kimia berbahaya.5cm x 5m. . tarik brek neutral. bisul dsb.

mengemaskan kedudukan . iii.memotong pakaian .untuk menahan darah Keperluan untuk rawatan dan mencuci luka Antiseptik cream i.menetapkan pembebatan .mencuci peralatan viii.menutup luka kecil.Burnol . . iv. Safety pin balutan xi. vii.pencuci luka. viii Roll of surgical tape dan balutan ix.membersihkan luka dan kotoran. Gunting tape x. v.R1001 / UNIT 2/ 63 PERTOLONGAN CEMAS vi. salvon .ubat luka . surgical . Normal saline Keperluan ubatan (drug) dan lain-lain .mencuci kekotoran pada . Kapas .ubat luka . kudis dan bisul . ix.mencuci peralatan (basmi .pencuci luka yang septic dan . ii. Cecair antiseptik perubatan Cecair antiseptik kulit Eusol kudis Hydrogen peroxide Acriflavine lotion Povidone iodine Habitine (5% spirit ) kuman) . Pembalut crepe keluar Plaster pelbagai saiz .mencuci kekotoran seperti pasir pada luka . vi.

vi. vii.meredakan luka kecil . iii.ubat tahan sakit.gastrik .analgasic seperti pening . ii.minyak gosok .R1001 / UNIT 2/ 64 PERTOLONGAN CEMAS i.meredakan sakit cirit-birit . Painkillers ( bawah kawalan) . v.meredakan sakit otot . iv. PCM (Paracetamol ) Gelusil / actal Minyak LMS Spray kekejangan Spray antiseptik seperti calar Garam ORS .

R1001 / UNIT 2/ 65 PERTOLONGAN CEMAS P C M T E P A T E R K U L A R K H C A S F I S I A O R R I O R A S A T S I I S D .