CARTA PENGGUNAAN ALAT PERLINDUNGAN DIRI

ALAT

PERLINDUNGAN DIRI DI JALANRAYA

TOPI KELEDAR Topi keledar diperbuat daripada adunan fiber. kaca istimewa serta karbon pada bahagian luarannya. dan polistirena khas dengan pengalas anti-kebakaran pada sebelah dalamannya untuk mengurangkan hentaman pelanggaran dan mengelakkan kelecuran. . Topi keledar boleh menjamin keselamatan anda kalau anda memasang kancingnya.

Ini bagi mengelakkan kecederaan yang teruk kepada para penumpang semasa berlakunya kemalangan.TALI PINGGANG KESELAMATAN Dipakai oleh semua penumpang di dalam kereta. .

BAJU PEMANTUL CAHAYA Dipakai pada waktu malam semasa membonceng motosikal atau menunggang basikal.Ini bagi mengelakkan kemalangan berlaku.Ini memudahkan para pemandu untuk melihat secara jelas penungang basikal atau pembonceng motosikal. .

ALAT PERLINDUNGAN DIRI DI AIR .

.JAKET KESELAMATAN Dipakai ketika mengadakan aktiviti di air bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

PAKAIAN RENANG Digalakkan memakai pakaian renang kerana baju tersebut tidak akan memerangkap air atau angin di dalamnya sewaktu melakukan aktiviti air .

penggunaan pelampung perlu bagi mengelakkan berlakunya lemas.PELAMPUNG Bagi mereka yang tidak mahir atau tidak tahu berenang. .

ALAT PERLINDUNGAN DIRI DI MAKMAL .

.APRON Melindungi diri daripada terkena bahan ² bahan kimia yang mudah menghakis. meruap dan sebagainya.

.kerja makmal semasa menggunakan bahan ² bahan kimia.SARUNG TANGAN Dipakai ketika membuat kerja.Ini bertujuan untuk melindungi tangan daripada terkena bahan kimia.

.MASK ( TOPENG MUKA) Dipakai untuk melindungi diri daripada terhidu gas ² gas beracun semasa mengendalikan kerja ² kerja di makmal.

Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2. Praktikkan penggunaan kaedah PASS .ALAT PEMADAM API Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. Ikut arah angin semasa menggunakannya 3. Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut:1.

A.S.S P ² Pull Tarik / cabut pin keselamtan A ² Aim Arahkan nozel ke arah punca api S ² Squeeze Tekan pemegang ´leverµdimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S ² Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman . KAEDAH/ SISTEM P.

ALAT PERLINDUNGAN DIRI SEMASA SUKAN .

.Contoh.jika hendak bermain bola sepak.penggunaan but bola adalah perlu bagi mengelakkan kecederaan. Memakai kasut yang sesuai dengan aktiviti sukan yang hendak dijalankan.KASUT YANG SESUAI DENGAN PERMAINAN YANG INGIN DIJALANKAN.Ini bagi mengelakkan kecederaan pada bahagian kaki terutamanya.

.PAKAIAN YANG SESUAI Memakai pakaian yang longgar dan bersesuaian bagi setiap aktiviti yang dijalankan.Ini bertujuan bagi memudahkan pergerakan dan mengelakkan kecederaan.

hoki dan sebagainya.Ini bagi melindungi bahagian tulang kering daripada tercedera.SHIN GUARD Dipakai ketika bermain permainan seperti bola sepak. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful