P. 1
ALAT PERLINDUNGAN DIRI DI JALAN RAYA

ALAT PERLINDUNGAN DIRI DI JALAN RAYA

|Views: 151|Likes:
Published by Fatihah 'yie'

More info:

Published by: Fatihah 'yie' on Apr 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2011

pdf

text

original

CARTA PENGGUNAAN ALAT PERLINDUNGAN DIRI

ALAT

PERLINDUNGAN DIRI DI JALANRAYA

Topi keledar boleh menjamin keselamatan anda kalau anda memasang kancingnya. dan polistirena khas dengan pengalas anti-kebakaran pada sebelah dalamannya untuk mengurangkan hentaman pelanggaran dan mengelakkan kelecuran. . kaca istimewa serta karbon pada bahagian luarannya.TOPI KELEDAR Topi keledar diperbuat daripada adunan fiber.

TALI PINGGANG KESELAMATAN Dipakai oleh semua penumpang di dalam kereta.Ini bagi mengelakkan kecederaan yang teruk kepada para penumpang semasa berlakunya kemalangan. .

BAJU PEMANTUL CAHAYA Dipakai pada waktu malam semasa membonceng motosikal atau menunggang basikal.Ini memudahkan para pemandu untuk melihat secara jelas penungang basikal atau pembonceng motosikal. .Ini bagi mengelakkan kemalangan berlaku.

ALAT PERLINDUNGAN DIRI DI AIR .

.JAKET KESELAMATAN Dipakai ketika mengadakan aktiviti di air bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

PAKAIAN RENANG Digalakkan memakai pakaian renang kerana baju tersebut tidak akan memerangkap air atau angin di dalamnya sewaktu melakukan aktiviti air .

PELAMPUNG Bagi mereka yang tidak mahir atau tidak tahu berenang.penggunaan pelampung perlu bagi mengelakkan berlakunya lemas. .

ALAT PERLINDUNGAN DIRI DI MAKMAL .

APRON Melindungi diri daripada terkena bahan ² bahan kimia yang mudah menghakis. . meruap dan sebagainya.

Ini bertujuan untuk melindungi tangan daripada terkena bahan kimia. .kerja makmal semasa menggunakan bahan ² bahan kimia.SARUNG TANGAN Dipakai ketika membuat kerja.

.MASK ( TOPENG MUKA) Dipakai untuk melindungi diri daripada terhidu gas ² gas beracun semasa mengendalikan kerja ² kerja di makmal.

Ikut arah angin semasa menggunakannya 3.ALAT PEMADAM API Terdapat pelbagai jenis serta saiz alat pemadam api. Pilih jenis alat pemadam api yang sesuai 2. Praktikkan penggunaan kaedah PASS . Cara penggunaan atau pengendaliannya adalah seperti berikut:1.

S.A.S P ² Pull Tarik / cabut pin keselamtan A ² Aim Arahkan nozel ke arah punca api S ² Squeeze Tekan pemegang ´leverµdimana agen pemadaman akan dipancutkan keluar S ² Sweep Layangkan nozel / hos kekiri dan ke kanan bagi menyegerakan proses pemadaman . KAEDAH/ SISTEM P.

ALAT PERLINDUNGAN DIRI SEMASA SUKAN .

Ini bagi mengelakkan kecederaan pada bahagian kaki terutamanya.KASUT YANG SESUAI DENGAN PERMAINAN YANG INGIN DIJALANKAN. . Memakai kasut yang sesuai dengan aktiviti sukan yang hendak dijalankan.jika hendak bermain bola sepak.Contoh.penggunaan but bola adalah perlu bagi mengelakkan kecederaan.

Ini bertujuan bagi memudahkan pergerakan dan mengelakkan kecederaan.PAKAIAN YANG SESUAI Memakai pakaian yang longgar dan bersesuaian bagi setiap aktiviti yang dijalankan. .

hoki dan sebagainya.SHIN GUARD Dipakai ketika bermain permainan seperti bola sepak.Ini bagi melindungi bahagian tulang kering daripada tercedera. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->