P. 1
sistem pendidikan SEBELUM DAN SELEPAS merdeka

sistem pendidikan SEBELUM DAN SELEPAS merdeka

|Views: 1,629|Likes:
Published by Linda Lalink

More info:

Published by: Linda Lalink on Apr 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/22/2015

pdf

text

original

Š Sistem pendidikan yang diwujudkan oleh British ialah sistem pendidikan vernakular. Š . Ciri-ciri : Š setiap sekolah khusus utk kaum tertentu. Š Tidak menyediakan pelajaran vokasional dan teknikal. tidak ada 1 pendidikan yang seragam di Tanah Melayu. Š Menggunakan bahasa pengantar. Š Sekolah dibina di kawasan yang berbeza mengikut kaum. Š Ia dilaksanakan mengikut kepentingan kaum tertentu. buku teks dan sukatan pelajaran yang berbeza.sebelum merdeka.

Š Pelajaran agama dan bahasa Arab dititikberatkan. Sekolah Melayu. Š diajar membaca. menulis dan mengira. Š Lepasan sekolah Melayu tidak berpeluang memegang jawatan tinggi. Š Dibina di kawasan luar bandar. terpaksa memasuki latihan perguruan. Š Hanya menyediakan pendidikan di peringkat rendah. . Š Mereka yang ingin meneruskan pelajaran ke peringkat menengah. Š Matlamat : mengekalkan cara hidup tradisional orang Melayu.Jenis-jenis sekolah di Tanah Melayu : 1. Š Sekolah Melayu pertama ialah sekolah Melayu Gelugor ditubuhkanpada 1816 di Pulau Pinang.

Š Š Š Š Š Dikelolakan oleh masyarakat Cina tempatan. buku teks. Sekolah Cina. Menyediakan pendidikan rendah. Bahasa pengantar mengikut dialek masing2.2. Mengambil sukatan. dan guru daripada negara China. Tujuan : memupuk semangat kesetiaan terhadap negara China. . menengah rendah dan menengah atas.

Sekolah Tamil. Menggunakan bahasa Tamil sebagai bahasa pengantar. . Pendidikan Tamil disediakan bertujuan mengekalkan anak2 pekerja menjadi buruh di ladang. Š Š Š Š Š Š Kebanyakannya didirikan di ladang2 getah. Dibina oleh pihak majikan dan mubaligh Kristian. Menyediakan peringkat rendah sahaja. Sukatan pelajaran dan buku teks diambil dari India.3.

Š Š Š Š Š Š Š Š Kerajaan Inggeris beri bantuan kewangan kepada sekolah Inggeris. Dibina oleh kerajaan/badan mubaligh Kristian. Matlamat : untuk memenuhi keperluan pentadbiran British. Sekolah Inggeris. Terbuka kepada semua kaum. . Bilangan orang Melayu yang memasuki sekolah ini adalh terhad. Menyediakan pendidikan rendah dan menengah. Mengenakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar.4. Sekolah pertama : Penang Free School pada 1816.

Memastikan sekolah2 vernakular tetap wujud dan diajar sebagai 1 matapelajaran. Menjadi panduan utk membentuk Dasar Pendidikan negara. Menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Diterbitkan pada Mei 1956. . Tugas2 yang dilakukan : membentuk 1 sistem pendidikan kebangsaan yang menyatu padukan kanak2 berbilang kaum.Š Š Š Š Š Š Dipengerusikan oleh Tun Abdul Razak (Menteri Pendidikan).

Tamil dan Inggeris sebagai bahasa pengantar. Pendidikan menengah.Š Š Š Š Š Sekolah rendah kebangsaan. SMJKC dan SMJKT menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar. . Sekolah rendah jenis kebangsaan. Bahasa Melayu dan bahasa Inggeris diwajibkan. sekolah menengah kebangsaan manggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. bahasa Cina.

sebuah jawatankuasa di bawah L.PENYATA BARNES 1950 Š Š Š Š Š Persekolahan rendah ialah alat bagi penyatuan masyarakat. Pada Ogos 1950.J. . Menggunakan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar. Terdapat beberapa saranan iaitu membentuk 1 pendidikan yang bercorak kebangsaan utk semua kaum. Sekolah2 vernakular Cina dan Tamil dihapuskan diperingkat menengah dan hanya menggunakan bahasa Inggeris. Barnes ditubuhkan bagi mengkaji sistem pendidikan Tanah Melayu.

Š Š Š Š Penyata Barnes ditolak oleh semua kaum. Kaum Melayu : tidakpuas hati dgn pendidikan Melayu yang tidak diberi kedudukan yang wajar Kaum Cina : menentang penghapusan pendidikan cina krn menganggap pendidikan cina sebagai sala satu kebudayaan mereka Kaum India : mereka sependapat dgn kaum cina .

Š Š Š Orang2 Cina meminta supaya diadakan 1 jawatankuasa bagi mengkaji kedudukan pendidikan aliran cina di Tanah Melayu Penyata Fenn_Wu tidak dapat diterima oleh pemimpin2 Melayu terutama dari kalangan pemimpin UMNO kerana tidak menguntungkan orang Melayu Orang2 India juga meminta utk mengkaji pendidikan Tamil di Tanah Melayu seperti yang dilakukan oleh orang Cina .

. Sistem sekolah kebangsaan akan dilaksanakan secara berperingkat2. Bahasa inggeris akan diajar disekolah yang menggunakan bahasa melayu sebagai bahasa pengantar.Š Š Š Š Š Sebuah jawatankuasa telah ditubuhkan oleh kerajaan British utk mengkaji Laporan Barnes dan Fenn-Wu. Terdapat 2 jenis sekolah kebangsaan iaitu: satu sekolah menggunakan bahasa melayu dan satu lagi sekolah menggunakan bahasa inggeris sebagai bahasa pengantar. Sekolah cina dan tamil tidak termasuk dalam sistem pelajaran tetapi peruntukan disediakan untuk mempelajari bahasa cina dan tamil sebagai bahasa ketiga.

SEKIAN«. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->