P. 1
MODEL PEMBANGUNAN KURIKULUM

MODEL PEMBANGUNAN KURIKULUM

|Views: 2,484|Likes:
Published by Akira91

More info:

Published by: Akira91 on Apr 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2015

pdf

text

original

AHLI KUMPULAN: SURAYA BINTI NAWI SYAHIRAH BINTI ZAINALABIDIN SITI NURAFIEQAH BINTI ZURKFLI NORHASANAH BINTI MOHAMAD

YUSSOP KOD MATA PELAJARAN: PRA 3101

.

€ Kurikulum berasal dari perkataan Latin yang merujuk kepada laluan dalam sesuatu pertandingan . kurikulum merujuk kepada kandungan dan bahan pembelajaran yang berkembang iaitu apa itu persekolahan . Berdasarkan kepada konsep tersebut. Sehingga awal abad ke 20. Ahli progresif dan behaviouris pada lewat abad ke-19 dan abad ke-20 membincangkan tentang kurikulum dengan memasukkan unsurunsur seperti kepelbagaian. perkataan kurikulum adalah berkait rapat dengan perkataaan laluan atau laluan-laluan . . keperluan masyarakatan dan strategi-strategi pengajaran.

.€ 1. 2. yang tak terarah dan terarah. Frank Bobbit (1918). Konsep beliau menekankan kepada pemupukan perkembangan individu melalui segala pengalaman termasuk pengalaman yang dirancangkan oleh sekolah. terumpu kepada perkembangan kebolehan individu atau. dalam buku The Curriculum menghuraikan kurikulum sebagai: Keseluruhan pengalaman. Satu siri latihan pengalaman langsung secara sedar digunakan oleh sekolah untuk melengkap dan menyempurnakan pendedahannya.

€ John Dewey (1902. Pembentukan kurikulum menekankan kepentingan dan keperluan masyarakat. . halaman 5) dalam bukunya The Child and The Curriculum merujuk istilah kurikulum sebagai pengajian di sekolah dengan mengambil kira kandungan dari masa lampau hingga masa kini .

.

tahap penilaian. tahap pelaksanaan.DEFINISI PEMBANGUNAN KURIKULUM € Pembangunan kurikulum pula adalah perihal pembinaan dan pembentukan kurikulum. tahap pembaharuan yang akan membawa kepada pembentukan dan pembinaan kurikulum yang baru pula (Razali Arof. ianya akan melalui tahap penyebaran. . Setelah kurikulum dibentuk. 1996).

ALEXANDER & LEWIS .MODEL-MODEL PEMBANGUNAN KURIKULUM MODEL PEMBANGUNAN KURIKULUM MODEL TYLER MODEL TREND TERKINI MODEL TABA MODEL STENHOUSE MODEL SAYLOR.

dirancang.MODEL TYLER (1949) Kurikulum ialah segala pembelajaran yang diarah. tujuan sebenar pendidikan adalah untuk membawa perubahan dalam tingkah laku murid-murid. € Menurut Tyler (1949). € Menegaskan penggunaan objektif dalam perkembangan pendidikan dianggap alat untuk mencapai suatu tujuan. segala pengalaman yang dirancang dan penilaian pelajar. dikelola & dilaksanakan oleh pihak sekolah untuk mencapai matlamat pendidikan yang ditentukan. € . € Kurikulum merangkumi objektif pendidikan.

Apakah pengalaman pendidikan yang boleh diberikan yang mungkin dapat mencapai tujuan tersebut? iii.4 SOALAN ASAS KURIKULUM Apakah tujuan pendidikan yang perlu dicapai oleh sekolah? ii. Bagaimanakah dapat kita tentukan sama ada tujuan ini boleh dicapai atau sebaliknya? i. . Bagaimanakah pengalaman pendidikan ini boleh disusun secara berkesan? iv.

KAEDAH MENCAPAI OBJEKTIF enentukan matlamat dan objektif emilih pengalaman pembelajaran atau kandungan pelajaran bagi mencapai mencapai matlamat dan objektif Pengalaman pembelajaran atau kandungan pelajaran perlu disusun secara sistematik Hasil menggunakan kurikulum perlu dinilai bagi menentukan pencapaian objektif .

Penekanan pada pembentukan objektif tingkah laku sebagai tujuan sebenar pendidikan bukanlah untuk guru melakukan sesuatu aktiviti tetapi untuk membawa perubahan signifikan dalam pola tingkah laku murid. € Kaedah sistematik dan memberi panduan yang kukuh untuk menentukan objektif tingkah laku dan menyediakan hasilan yang jelas supaya kandungan kurikulum dan kaedah penyampaian dapat disusun dan hasilannya boleh dinilai. € Sangat penting untuk mengenal pasti bahawa sebarang pernyataan objektif sekolah adalah merupakan pernyataan perubahan yang berlaku dikalangan murid. € .

MODEL TABA (1962) Kurikulum sebagai rancangan untuk bertindak € Pendekatan bawah ke atas (bottoms-up) terhadap kurikulum di mana guru memainkan peranan utama. € . € Terdapat peraturan tertentu untuk membina kurikulum dan guru harus membantu dalam proses perkembangan murid-murid.

Peraturan tersebut ialah: € Menghasilkan unit pelajaran kecil mengikut gred dan mata pelajaran € Mencuba unit yang dihasilkan € Menyemak semula pelajaran dan membuat penambahbaikan € Menambah skop dan urutan program € Mengguna dan menyebar hasil pelajaran .

7 LANGKAH KURIKULUM        Mendiagnosis keperluan pembelajaran Membentuk objektif tingkah laku Memilih bahan pembelajaran yang sesuai Pengurusan kandungan pembelajaran Pemilihan pengalaman pembelajaran Pengelolaan aktiviti pembelajaran Menentukan bahan pembelajaran yang akan dinilai dan cara-cara untuk menilai .

Contoh: Penggunaan ICT dalam proses P&P. € . kuasa & trend semasa dalam sistem pendidikan sebuah negara. pengalaman pembelajaran dan penilaian kurikulum. € Kanak-kanak diberikan peluang dan inisiatif untuk membuat keputusan. € Trend terkini ialah pembelajaran yang terdiri daripada interaksi kanak-kanak dengan orang dewasa. pengetahuan.MODEL TREND TERKINI (EMERGENT CURRICULUM) Kurikulum emergent yang terpaksa diwujudkan mengikut kehendak. € 4 komponen penting objektif kurikulum.

isu semasa dalam satu persekitaran dan daripada satu kumpulan manusia. € Guru mesti menilai kebolehan murid dan merancang aktiviti-aktiviti untuk meningkatkan pemikiran kritis mereka. persoalan.Idea-idea dalam kurikulum emergent berasal daripada minat. € . € Guru sebagai seorang pemerhati.

CONTOH MODEL KURIKULUM MODEL KURIKULUM FROEBELIAN MODEL KURIKULUM MONTESSORI .

casadeibambini.RUJUKAN http://www.net/curriculu m.uk/printable.html € .com/doc/6812170/Kurik ulum-Model-Kurikulum € http://www.com/doc/38166119/Mod el-Pembangunan-Kurikulum-Di-Malaysia € http://www.html# 3 € http://www.froebel.org.scribd.scribd.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->