HIJRAH KE HABSYAH (615 M-622M

)
Sebab berlaku perpindahan ke Habsyah 1. 2. Penderitaan yang dialami oleh sahabat nabi yang diazab oleh orang Kafir Quraisy. Habsyah diperintah oleh raja yang baik dan tidak ada orang yang dizalimi di Habsyah.

Antara sahabat ±sahabat yang berpindah ke Habsyah (12 0rang) 1. Uthman 2. Abu Huzaifah 3. Zubair 4. Mus¶ab 5. Abu Salamah 6. Ummu Salamah 7. Uthman Bin Maz¶un
Peristiwa sebelum Umar memeluk Islam

UMAR MEMELUK ISLAM (Tahun ke-3 kenabian)
Peribadi Umar al Khattab

y

y y y y y Merupakan salah seorang daripada dua pemimpin yang memusuhi Islam Berperibadi keras Gagah perkasa Pemidato yang bijaksana

y y

Umar terserempak dengan sahabat Nabi, Nu¶aim bin Abdullah dan memberitahu ingin pergi membunuh Nabi Muhammad Nu¶aim memberitahu bahawa adik Umar, Fatimah telah memeluk Islam bagi melengahkan Umar. Umar terdengar bacaan Surah Taha yang dibaca oleh Fatimah. Allah memberi hidayah kepada Umar lalu berjumpa Nabi untuk memeluk Islam.

QURAISY MEMBUAT TAWARAN BARU
1. Antara tawaran kafir Quraisy kepada Nabi Muhammad
y y y Menyembah Tuhan mereka sehari dan menyembah Allah sehari Menyembah Tuhan mereka sehari dan menyembah Allah seminggu Menyembah Tuhan mereka sehari dan menyembah Allah setahun

3. Kesan penolakkan tawaran kafir Quraisy

2. Tindakan Nabi Muhammad
y Nabi Muhammad menolak tawaran tersebut lalu turunlah surah al-Kafirun

y

Membuang sampah dan kotoran di hadapan rumah Nabi seperti perut lembu dan kambing.

Jibril membawa segelas arak dan susu 3. Berjumpa Nabi Adam 4. isteri baginda Pengorbanan Abu Talib Tahun kesedihan Nabi ( Tahun ke-10 kenabian) y y Mengganti ayahnya dan membesarkan baginda Membela Nabi dari kejahatan kafir Quraisy Pengorbanan Siti Khadijah y y y y Isteri dan ibu kepada anak-anak baginda Orang pertama yang memeluk Islam Melibatkan diri sepenuh masa dalam perjuangan baginda Memberi semua hartanya untuk dakwah baginda Peristiwa yang berlaku selepas tahun kesedihan nabi y y y Nabi Muhammad pergi ke Thoif untuk berdakwah Ditemani oleh Zaid Bin Harithah Baginda disambut dengan balingan batu dan cacian ISRA¶ DAN MIKRAJ Isra¶ ialah perjalanan Nabi s. Yahya. Bertemu Nabi Isa. Harun. Nabi mengimamkan solat para nabi di Masjid al Aqsa 2. Burak * Nabi menaiki seekor binatang yang dipanggil sebagai Burak *Binatang ini lebih besar dari keldai dan kecil sedikit dari unta. bapa saudara baginda Kematian Siti Khadijah. 5.Peristiwa yang berlaku semasa tahun kesedihan nabi y y Kematian Abu Talib.w Masjidil Haram ke Majidil Aqsa Mikraj ialah perjalanan Nabi Dari Masjidil Aqsa menembusi langit-langit ke sidratul muntaha Antara peristiwa yang berlaku sewaktu Isra¶ Mikraj Tarikh dari Tanggal 27 Rejab tahun ke-11 selepas daripada kenabian Rasulullah. Yusuf. 1. *Binatang ini berjalan dengan pantas ibarat sekelip mata sahaja. Allah mengfardukan solat lima waktu .a. Ibrahim dan Musa.

PERJANJIAN AQABAH 1 Aqabah ialah tempat antara Mina dan Makkah. Wakil Aus dan Khazraj menemui Nabi di Aqabah kemudian memeluk Islam. seramai 73 Muslim & 2 Muslimat berbaiah dengan Rasulullah . 12 orang Muslim dari Yathrib menemui Rasulullah Mereka mengadakn baiah dengan Rasulullah di bukit Aqabah Termaterailah Perjanjian Aqabah 1 bersama Rasulullah Mereka pulang ke Yathrib dan berdakwah Rasulullah mengirimkan Mus·ab bin Umair untuk mengajarkan asas Islam kepada pendudk Yathrib Haji berikutnya.

TARIKH ‡ Bulan Zulhijjah ‡ Tahun ke-12 selepas kerasulan ‡ Malam WAKTU PIHAK YANG TERLIBAT ‡ Rasulullah ‡ 12 orang lelaki Tidak mensyirikkan Allah Tidak mencuri dan tidak berzina Tidak manabur fitnah Tidak membunuh anak Tidak menyekutukan Allah dan Rasulullah .