P. 1
PENDEKATAN BERSEPADU

PENDEKATAN BERSEPADU

|Views: 1,076|Likes:
Published by supsayur

More info:

Published by: supsayur on Apr 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

NAMA WAN KHAIRULFAIRUZ BIN WAN KHALID MOHD HISAAMUDIN BIN SA'ADON MOHD BULIAMI BIN ABDULLAH

NO. I/C 870227-11-5013 880109-23-6083 880425-03-5101

Apakah pendekatan bersepadu?
Enam teras utama telah digariskan bagi mewujudkan satu pendekatan bersepadu di antara warga sekolah. PIBG, sektor awam, sektor swasta, badan bukan kerajaan serta masyarakat setempat ke arah melahirkan sekolah yang sihat. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Polisi Kesihatan Sekolah Persekitaran Fizikal Sekolah yang sihat dan Selamat Persekitaran Sosial Sekolah yang sihat dan Selamat Penglibatan Komuniti Kemahiran Kesihatan Diri Perkhidmatan Kesihatan Sekolah

Teras-teras ini hendaklah diterjemahkan kepada strategistrategi dan kaedah pelaksanaan yang lebih khusus agar ianya mudah difahami dan dapat dilaksanakan oleh semua warga sekolah. .

penerapan nilai-nilai kesihatan secara menyeluruh yang merangkumi aspek fizikal. mental. . psiko-sosial dan kerohanian adalah di antara ciri-ciri yang diberikan penekanan dan penelitian bagi membangun dan membentuk satu model sihat dan amalan gaya hidup sihat.Ciri-ciri promosi kesihatan.

Keadaan fizikal dan sosial sekolah 3. Kurikulum sekolah 2. Perkhidmatan kesihatan sekolah 4.Pendekatan Bersepadu memberi ruang untuk tindakan bersepadu yang mengambil kira: 1. Peraturan dan garis panduan yang memberi impak kepada kesihatan. .

Ianya melibatkan semua warga sekolah termasuk: Masyarakat setempat Guru Pentadbir sekolah Pekerja .

Seterusnya menjadi asas dalam membentuk satu negara yang sihat.Pendekatan Bersepadu dapat menyokong dan meningkatkan pendidikan dan kesihatan seluruh warga sekolah. .

.Melahirkan warga sekolah dan persekitarannya yang: Sihat Berkualiti Selamat Untuk ke arah pencapaian wawasan negara.

Menetapkan polisi kesihatan sekolah. Meningkat kerjasama dan penglibatan komuniti di dalam program kesihatan sekolah. 5.1. Memelihara dan menigkatkan persekitaran sekolah yang bersih. . ceria dan selamat. 3. Memastikan agar setiap sekolah dapat: 2. Membina satu persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat. 4.

. rujukan.6. Pengawalan dan pencegahan kejadian penyakit 9. 7. bimbingan dan kaunseling 8. Memberi pengetahuan serta memupuk sikap dan amalan kesihatan yang baik agar setiap warga sekolah lebih bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. Mengenal pasti. merujuk dan membantu dalam penempatan kanakkanak kurang upaya. keluarga dan masyarakat. Menyediakan perkhidmatan kesihatan sekolah dari aspek: ‡ ‡ Penilaian taraf kesihatan murid Khidmat rawatan (termasuk rawatan kecemasan).

KEBAIKAN KEPENTINGAN Pendekatan Bersepadu .

Ini mempastikan satu persekitaran sekolah yang sihat terbentuk dan membuka peluang kepada kanak-kanak untuk mengamalkan tabiat kesihatan yang baik. 2. . Ia menggalakkan penglibatan keluarga dalam perkembangan pengetahuan dan kemahiran kesihatan kanak-kanak. sosial dan persekitaran.Pendekatan Bersepadu ini memberi beberapa kebaikan dan kepentingan seperti: 1. mental. Ia mempergunakan model kesihatan holistik yang merangkumi aspek fizikal.

. Ia juga memberi penekanan kepada pentingnya persekitaran fizikal seperti bangunan. bekalan air dan padang permainan kanak-kanak yang mempengaruhi kesihatan kanak-kanak. 4.3. sanitasi. Ia juga mengenal pasti kepentingan iklim sosial sekolah di dalam membantu suasana pembelajaran yang positif.

Ia memberi penekanan kepada penglibatan pelajar secara aktif di dalam kurikulum formal untuk membentuk satu siri pengetahuan dan juga kemahiran berkaitan kesihatan. Ia menghubungkaitkan sekolah dengan perkhidmatan kesihatan daerah dan kawasan bagi menyelesaikan masalah kesihatan tertentu di kalangan kanak-kanak. 6. .5.

8. Ia memberi kesempatan kepada sekolah dan masyarakat setempat bagi bekerjasama dalam inisiatif kesihatan yang membawa faedah kepada pelajar. 9. Ia memperkemaskan perseimbangan di antara pendidikan dan kesihatan di dalam meningkatkan keupayaan kesihatan bagi kanakkanak perempuan dan wanita dalam komuniti.7. Ia memberikan satu persekitaran kerja yang menggalakkan dan positif kepada warga sekolah. keluarga dan anggota masyarakat. .

Penerangan yang jelas mengenai pendekatan bersepadu hendaklah diberi bagi membolehkan perancangan dan pelaksanaan berkesan aktiviti pendekatan bersepadu.PERANAN GURU Guru merupakan penggerak utama untuk memastikan kejayaan pendekatan ini. .

Menggalakkan murid menyertai aktiviti Pendekatan Bersepadu dengan aktif. melaksana dan memperkukuhkan aktiviti-aktiviti Pendekatan Bersepadu yang dirancang oleh Jawatankuasa peringkat sekolah.Antara peranan guru ialah: 1. Bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti-aktiviti boleh dilaksanakan oleh Jawatankuasa peringkat sekolah. 4. 2. Menjadi contoh kepada murid dalam mengamalkan cara hidup sihat. . Memberi penerangan kepada Ibu bapa dan mesyarakat setempat mengenai Pendekatan Bersepadu. 6. 5. 3. Memahami teras utama PBSS. Menyokong.

.Objektif Umum Memberi pengetahuan warga sekolah untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam aspekaspek kesihatan fizikal. mental dan sosial.

Mewujudkan warga sekolah yang faham dan melaksanakan aspek-aspek kesihatan fizikal iaitu: ‡kebersihan diri (gigi. Meningkatkan kemahiran guru. kuku.Objektif Khusus Pada akhir program. PRS dan pelajar tentang perkara-perkara berkaitan: ‡aspek perkembangan mental dan sosial ‡cara-cara mengatasi masalah mental dan sosial ‡tekanan . pelajar atau murid seharusnya dapat: 1. rambut dan pakaian) ‡Makanan yang sihat 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->