TAJUK: PENGENALAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA

SCENE : 1

SELAMAT DATANG DISEDIAKAN OLEH :

ENTER
EFEK: TIADA

1

Liabiliti dan Ekuiti Pemilik . LABILITI DAN EKUITI PEMILIK SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 3 ASET. -SELAMAT MENCUBA-« EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Klik pada mana.Syarkat Berhad EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada topik yang ingin dipelajari. liabiliti dan ekuiti pemilik .TAJUK: PRINSIP AKAUN SPM SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: Bahan Guru SCENE: 2 PRINSIP AKAUN SPM Soalan SPM Capaian Pelawat E-mail Laman web ini disediakan khusus untuk pelajar-pelajar yang mengambil mata pelajaran Prinsip Akaun sebagai mata pelajaran elektif bagi peperiksaan SPM. Harapan kami agar pelajar-pelajar dapat mengikuti tutorial dan membuat latihan yang disediakan. liabiliti atau ekuiti pemilik.Aset. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Anda boleh klik pada gambar tabung duit untuk balik ke Menu Utama Nota Tutorial Latihan Setelah pelajar mengikuti laman ini . .Mengenalpasti kesan urusniaga pada aset.Mengenalpasti akaun yang perlu di debit dan dikreditkan apabila berlakunya urusniaga.Mengetahui konsep aset. Sila pilih topik yang ingin dipelajari: .mana butang yang diingini untuk membuat capaian seterusnya. TAJUK: ASET. Penyampaian bersifat interaktif ini diharap dapat membantu para pelajar. pelajar diharap akan dapat : . 2 .

Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. 3 . LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang dimaksudkan dengan Liabiliti? Bolehkah kamu berikan dua contoh liabiliti dalam perniagaan? AUDIO: NOTA ARAHAN: EFEK: TIADA Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. EFEK: TIADA TAJUK: ASET. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. Untuk menamatkan aplikasi. Untuk menamatkan aplikasi. pengguna perlu klik pada imej tabung duit.TAJUK: ASET. pengguna perlu klik pada imej tabung duit.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA SCENE: 5 ASET. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 4 ASET. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang di katakan Aset? Bolehkah kamu berikan contoh-contoh aset dalam perniagaan? NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya.

Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. 4 .TAJUK: ASET. Untuk menamatkan aplikasi.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 6 ASET. pengguna perlu klik pada imej tabung duit. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang dimaksudkan dengan Ekuiti Pemilik? Apakah contoh -contoh ekuiti pemilik? NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya.

D. A. 'C'. Jika pengguna menjawab soalan dengan betul. BELANJA G. G. B. F. F. C. E. Stok 5. E. pengguna hanya perlu klik pada butang 'A'. G. D. E. F. G. G. C. Modal 7. G. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Untuk menjawab. ASET SEMASA C. LIABILITI SEMASA B. paparan imej gembira akan muncul dan jika pengguna menjawab soalan dengan salah. Overdarf 3. 'B'. B. paparan imej sedih akan muncul Untuk menamatkan aplikasi. B. pengguna perlu klik pada butang tabung duit. C. F. HASIL E. A. A. C. C. F. ASET TETAP F. Dividen Pelaburan A. E. G.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 7 ASET. A. Tanah 6. B. E. E. E . D. B. B. C. B.TAJUK: ASET. D. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK A. D. 'D'. EKUTI PEMILIK 1. A. D. LIABILITI JANGKA PANJANG D. F. A. 5 . C. F. D. Jualan 2. F atau G . E. G. Komisen Diterima 4.

D. Alatan Pejabat 5. A. pengguna hanya perlu klik pada butang 'A'. C. C. LIABILITI SEMASA E. C. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK A. ASET SEMASA C. E. D. B. A. 'B'. Belian 3. BELANJA 1. ASET TETAP A. B. A. C. Jika pengguna menjawab soalan dengan betul.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 8 ASET. 'C'. 'D'. C. B. E. Stok 4. B. E. D. atau E . E. HASIL D. 6 . EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Untuk menjawab.TAJUK: ASET. A. Sewa Diterima Terdahulu B. paparan imej sedih akan muncul Untuk menamatkan aplikasi. Faedah Simpanan Tetap 2. paparan imej gembira akan muncul dan jika pengguna menjawab soalan dengan salah. D. E. pengguna perlu klik pada butang tabung duit. D. B.

7 .TAJUK: JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: Ada SCENE: 9 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan latihan.

TAJUK: JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA SCENE: 10 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke soalan Latihan. TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 1 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 11 Aset ialah harta benda yang dimiliki oleh seseorang atau organisasi (perniagaan atau bukan perniagaan). NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk meneruskan atau kembali ke Soalan tutorial 8 .

Perniagaan boleh berhutang apabila membeli barangniaga dan juga boleh meminjam wang dari pihak bank. 9 . NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 1 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 12 NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 2 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 13 Liabiliti ialah apa yang dihutang oleh sebuah perniagaan.

Pemilik memasukkan aset ke dalam perniagaan hanya dengan tujuan supaya dapat semula apa yang dilaburkan bersama keuntungan. Syarikat Kewangan atau badan-badan lain. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 3 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 15 Sebenarnya ekuiti pemilik ialah hak pemilik dalam perniagaan. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk meneruskan atau kembali ke Soalan tutorial 10 . Apa yang kita dapat baik dalam bentuk wang atau bentuk aset lain kita namakan pinjaman. Peniaga lain itu dinamakan pemiutang. Perniagaan juga boleh membuat pinjaman dari badan-badan lain seperti Bank.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 2 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 14 Apabila perniagaan membeli barangniaga secara berhutang dengan peniaga atau orang lain .

Belanja. 11 . Untung bersih = Hasil . ia akan dicatat sebagai modal Untung bersih yang diperolehi perniagaan juga merupakan hak pemilik.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 3 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 16 Bila pemilik melabur wangnya atau membawa masuk aset peribadinya untuk kegunaan perniagaan. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial.

TUNAI MODAL 2. TUNAI BELIAN 3. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan : Klik pada akaun yang perlu didebitkan dalam kotak jawapan. Untuk menamatkan aplikasi. ALI JUALAN EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada salah satu kotak jawapan yang telah disediakan. pengguna perlu klik pada butang HOME . Membayar sewa kepada pemilik kedai secara tunai. 1.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 17 ASET.TAJUK: ASET. Pemilik membawa masuk tunai untuk memulakan perniagaan. 12 . Membeli barangniaga dari Syarikat Lee Bhd. Menjual barangniaga kepada Ali secara kredit. TUNAI SEWA 4.

TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: Ada SCENE: 18 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah 13 .

. KELUAR DARIPADA APLIKASI INI? YA TIDAK TERIMA KASIH 14 . TAJUK: PENUTUP SCENE: 20 TAMAT SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada butang YA untuk menamatkan aplikasi dan klik pada butang TIDAK untuk Kembali ke menu utama.TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA SCENE: 19 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke soalan Latihan.

TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE : 21 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE : 22 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah 15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful