Storyboard Animasi

TAJUK: PENGENALAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA

SCENE : 1

SELAMAT DATANG DISEDIAKAN OLEH :

ENTER
EFEK: TIADA

1

liabiliti atau ekuiti pemilik.Syarkat Berhad EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada topik yang ingin dipelajari.Mengetahui konsep aset. Liabiliti dan Ekuiti Pemilik .TAJUK: PRINSIP AKAUN SPM SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: Bahan Guru SCENE: 2 PRINSIP AKAUN SPM Soalan SPM Capaian Pelawat E-mail Laman web ini disediakan khusus untuk pelajar-pelajar yang mengambil mata pelajaran Prinsip Akaun sebagai mata pelajaran elektif bagi peperiksaan SPM. 2 .Mengenalpasti kesan urusniaga pada aset. pelajar diharap akan dapat : . liabiliti dan ekuiti pemilik . -SELAMAT MENCUBA-« EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Klik pada mana.mana butang yang diingini untuk membuat capaian seterusnya. LABILITI DAN EKUITI PEMILIK SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 3 ASET. Penyampaian bersifat interaktif ini diharap dapat membantu para pelajar. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Anda boleh klik pada gambar tabung duit untuk balik ke Menu Utama Nota Tutorial Latihan Setelah pelajar mengikuti laman ini . Harapan kami agar pelajar-pelajar dapat mengikuti tutorial dan membuat latihan yang disediakan. Sila pilih topik yang ingin dipelajari: .Mengenalpasti akaun yang perlu di debit dan dikreditkan apabila berlakunya urusniaga.Aset. . TAJUK: ASET.

3 .TAJUK: ASET. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. pengguna perlu klik pada imej tabung duit. pengguna perlu klik pada imej tabung duit. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang di katakan Aset? Bolehkah kamu berikan contoh-contoh aset dalam perniagaan? NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. EFEK: TIADA TAJUK: ASET.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA SCENE: 5 ASET. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang dimaksudkan dengan Liabiliti? Bolehkah kamu berikan dua contoh liabiliti dalam perniagaan? AUDIO: NOTA ARAHAN: EFEK: TIADA Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. Untuk menamatkan aplikasi. Untuk menamatkan aplikasi.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 4 ASET.

TAJUK: ASET. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang dimaksudkan dengan Ekuiti Pemilik? Apakah contoh -contoh ekuiti pemilik? NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. pengguna perlu klik pada imej tabung duit.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 6 ASET. Untuk menamatkan aplikasi. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. 4 .

A. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Untuk menjawab. D. C. B. F. D. C. B. F. paparan imej gembira akan muncul dan jika pengguna menjawab soalan dengan salah. ASET SEMASA C. LIABILITI SEMASA B. B. Komisen Diterima 4.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 7 ASET. E. G. F. B. C. C. D.TAJUK: ASET. F. F atau G . pengguna hanya perlu klik pada butang 'A'. Jika pengguna menjawab soalan dengan betul. B. HASIL E. D. 'D'. LIABILITI JANGKA PANJANG D. G. G. A. ASET TETAP F. E. A. C. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK A. pengguna perlu klik pada butang tabung duit. Overdarf 3. Jualan 2. Modal 7. 'C'. E. B. EKUTI PEMILIK 1. F. 'B'. Stok 5. C. D. G. 5 . A. G. E. D. Tanah 6. B. BELANJA G. F. C. G. paparan imej sedih akan muncul Untuk menamatkan aplikasi. D. G. E. A. A. E. E. E . Dividen Pelaburan A. F.

paparan imej gembira akan muncul dan jika pengguna menjawab soalan dengan salah. BELANJA 1. LIABILITI SEMASA E. 'D'. D. D. 'C'. C.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 8 ASET. pengguna hanya perlu klik pada butang 'A'. atau E . B. Stok 4. paparan imej sedih akan muncul Untuk menamatkan aplikasi. HASIL D. pengguna perlu klik pada butang tabung duit. E. Jika pengguna menjawab soalan dengan betul. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK A. E. 6 . E. Belian 3. A. ASET TETAP A. Sewa Diterima Terdahulu B. C. Alatan Pejabat 5. C. E. C. B. D. D. A. 'B'. A. B. A.TAJUK: ASET. Faedah Simpanan Tetap 2. B. D. B. C. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Untuk menjawab. ASET SEMASA C. E.

TAJUK: JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: Ada SCENE: 9 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan latihan. 7 .

TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 1 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 11 Aset ialah harta benda yang dimiliki oleh seseorang atau organisasi (perniagaan atau bukan perniagaan). NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk meneruskan atau kembali ke Soalan tutorial 8 .TAJUK: JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA SCENE: 10 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke soalan Latihan.

Perniagaan boleh berhutang apabila membeli barangniaga dan juga boleh meminjam wang dari pihak bank.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 1 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 12 NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 2 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 13 Liabiliti ialah apa yang dihutang oleh sebuah perniagaan. 9 . NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial.

Syarikat Kewangan atau badan-badan lain. Peniaga lain itu dinamakan pemiutang. Perniagaan juga boleh membuat pinjaman dari badan-badan lain seperti Bank. Apa yang kita dapat baik dalam bentuk wang atau bentuk aset lain kita namakan pinjaman. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 3 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 15 Sebenarnya ekuiti pemilik ialah hak pemilik dalam perniagaan. Pemilik memasukkan aset ke dalam perniagaan hanya dengan tujuan supaya dapat semula apa yang dilaburkan bersama keuntungan.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 2 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 14 Apabila perniagaan membeli barangniaga secara berhutang dengan peniaga atau orang lain . EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk meneruskan atau kembali ke Soalan tutorial 10 .

Belanja.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 3 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 16 Bila pemilik melabur wangnya atau membawa masuk aset peribadinya untuk kegunaan perniagaan. Untung bersih = Hasil . 11 . EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial. ia akan dicatat sebagai modal Untung bersih yang diperolehi perniagaan juga merupakan hak pemilik.

LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan : Klik pada akaun yang perlu didebitkan dalam kotak jawapan. TUNAI SEWA 4. 12 . ALI JUALAN EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada salah satu kotak jawapan yang telah disediakan. TUNAI BELIAN 3.TAJUK: ASET. Membeli barangniaga dari Syarikat Lee Bhd. Menjual barangniaga kepada Ali secara kredit. Membayar sewa kepada pemilik kedai secara tunai. TUNAI MODAL 2.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 17 ASET. 1. Pemilik membawa masuk tunai untuk memulakan perniagaan. Untuk menamatkan aplikasi. pengguna perlu klik pada butang HOME .

TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: Ada SCENE: 18 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah 13 .

TAJUK: PENUTUP SCENE: 20 TAMAT SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada butang YA untuk menamatkan aplikasi dan klik pada butang TIDAK untuk Kembali ke menu utama.TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA SCENE: 19 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke soalan Latihan. KELUAR DARIPADA APLIKASI INI? YA TIDAK TERIMA KASIH 14 . .

TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE : 21 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE : 22 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah 15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful