TAJUK: PENGENALAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA

SCENE : 1

SELAMAT DATANG DISEDIAKAN OLEH :

ENTER
EFEK: TIADA

1

Liabiliti dan Ekuiti Pemilik .Aset. LABILITI DAN EKUITI PEMILIK SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 3 ASET. -SELAMAT MENCUBA-« EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Klik pada mana. Sila pilih topik yang ingin dipelajari: . liabiliti atau ekuiti pemilik. . Harapan kami agar pelajar-pelajar dapat mengikuti tutorial dan membuat latihan yang disediakan.Mengenalpasti kesan urusniaga pada aset.Syarkat Berhad EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada topik yang ingin dipelajari. 2 .Mengetahui konsep aset. Penyampaian bersifat interaktif ini diharap dapat membantu para pelajar.TAJUK: PRINSIP AKAUN SPM SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: Bahan Guru SCENE: 2 PRINSIP AKAUN SPM Soalan SPM Capaian Pelawat E-mail Laman web ini disediakan khusus untuk pelajar-pelajar yang mengambil mata pelajaran Prinsip Akaun sebagai mata pelajaran elektif bagi peperiksaan SPM.mana butang yang diingini untuk membuat capaian seterusnya. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Anda boleh klik pada gambar tabung duit untuk balik ke Menu Utama Nota Tutorial Latihan Setelah pelajar mengikuti laman ini . TAJUK: ASET. liabiliti dan ekuiti pemilik .Mengenalpasti akaun yang perlu di debit dan dikreditkan apabila berlakunya urusniaga. pelajar diharap akan dapat : .

EFEK: TIADA TAJUK: ASET. Untuk menamatkan aplikasi. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang dimaksudkan dengan Liabiliti? Bolehkah kamu berikan dua contoh liabiliti dalam perniagaan? AUDIO: NOTA ARAHAN: EFEK: TIADA Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. pengguna perlu klik pada imej tabung duit. 3 .LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA SCENE: 5 ASET.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 4 ASET.TAJUK: ASET. Untuk menamatkan aplikasi. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang di katakan Aset? Bolehkah kamu berikan contoh-contoh aset dalam perniagaan? NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. pengguna perlu klik pada imej tabung duit. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah.

Untuk menamatkan aplikasi.TAJUK: ASET.LIABILITI DAN EKUITI ( TUTORIAL) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 6 ASET. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan :Klik tetikus atas imej lampu untuk mengetahui jawapannya Apakah yang dimaksudkan dengan Ekuiti Pemilik? Apakah contoh -contoh ekuiti pemilik? NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada imej lampu untuk mengetahui jawapannya. 4 . Untuk meneruskan aplikasi sila klik ke butang anak panah berwarna merah. pengguna perlu klik pada imej tabung duit. Untuk kembali semula ke paparan sebelumnya sila klik pada butang bulat berwarna merah.

paparan imej sedih akan muncul Untuk menamatkan aplikasi. C. Dividen Pelaburan A. Stok 5.TAJUK: ASET. Jika pengguna menjawab soalan dengan betul. G. Overdarf 3. E.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 7 ASET. A. C. 'B'. A. C. E. LIABILITI SEMASA B. pengguna perlu klik pada butang tabung duit. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK A. D. G. D. D. 5 . Tanah 6. A. 'C'. Komisen Diterima 4. HASIL E. EKUTI PEMILIK 1. Modal 7. B. G. F. D. G. C. E. A. E. 'D'. E. LIABILITI JANGKA PANJANG D. F atau G . F. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Untuk menjawab. F. G. ASET TETAP F. B. D. C. D. A. E. A. F. C. B. E. D. pengguna hanya perlu klik pada butang 'A'. B. C. BELANJA G. F. G. B. ASET SEMASA C. E . B. Jualan 2. G. F. paparan imej gembira akan muncul dan jika pengguna menjawab soalan dengan salah. F. B.

paparan imej sedih akan muncul Untuk menamatkan aplikasi. B. B. 'D'. pengguna hanya perlu klik pada butang 'A'. C. 6 . HASIL D.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 8 ASET.TAJUK: ASET. B. Jika pengguna menjawab soalan dengan betul. E. E. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Untuk menjawab. D. Belian 3. Stok 4. A. D. ASET TETAP A. Sewa Diterima Terdahulu B. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK A. C. atau E . pengguna perlu klik pada butang tabung duit. 'B'. A. Alatan Pejabat 5. A. C. E. paparan imej gembira akan muncul dan jika pengguna menjawab soalan dengan salah. D. D. A. BELANJA 1. B. Faedah Simpanan Tetap 2. E. E. ASET SEMASA C. B. LIABILITI SEMASA E. C. 'C'. D. C.

TAJUK: JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: Ada SCENE: 9 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan latihan. 7 .

TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 1 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 11 Aset ialah harta benda yang dimiliki oleh seseorang atau organisasi (perniagaan atau bukan perniagaan). NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk meneruskan atau kembali ke Soalan tutorial 8 .TAJUK: JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA SCENE: 10 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke soalan Latihan.

Perniagaan boleh berhutang apabila membeli barangniaga dan juga boleh meminjam wang dari pihak bank.TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 1 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 12 NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 2 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: EFEK: TIADA SCENE: 13 Liabiliti ialah apa yang dihutang oleh sebuah perniagaan. NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial. 9 .

TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 2 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 14 Apabila perniagaan membeli barangniaga secara berhutang dengan peniaga atau orang lain . Apa yang kita dapat baik dalam bentuk wang atau bentuk aset lain kita namakan pinjaman. Pemilik memasukkan aset ke dalam perniagaan hanya dengan tujuan supaya dapat semula apa yang dilaburkan bersama keuntungan. Syarikat Kewangan atau badan-badan lain. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk meneruskan atau kembali ke Soalan tutorial 10 . EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 3 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 15 Sebenarnya ekuiti pemilik ialah hak pemilik dalam perniagaan. Peniaga lain itu dinamakan pemiutang. Perniagaan juga boleh membuat pinjaman dari badan-badan lain seperti Bank.

Belanja. ia akan dicatat sebagai modal Untung bersih yang diperolehi perniagaan juga merupakan hak pemilik. 11 .TAJUK: JAWAPAN TUTORIAL 3 SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 16 Bila pemilik melabur wangnya atau membawa masuk aset peribadinya untuk kegunaan perniagaan. EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke Soalan tutorial. Untung bersih = Hasil .

Pemilik membawa masuk tunai untuk memulakan perniagaan. Membayar sewa kepada pemilik kedai secara tunai.TAJUK: ASET. TUNAI BELIAN 3. TUNAI MODAL 2. Membeli barangniaga dari Syarikat Lee Bhd. ALI JUALAN EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada salah satu kotak jawapan yang telah disediakan. 1.LIABILITI DAN EKUITI ( LATIHAN) SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE: 17 ASET. LIABILITI DAN EKUITI PEMILIK Panduan : Klik pada akaun yang perlu didebitkan dalam kotak jawapan. Untuk menamatkan aplikasi. pengguna perlu klik pada butang HOME . TUNAI SEWA 4. Menjual barangniaga kepada Ali secara kredit. 12 .

TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: Ada SCENE: 18 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah 13 .

KELUAR DARIPADA APLIKASI INI? YA TIDAK TERIMA KASIH 14 . TAJUK: PENUTUP SCENE: 20 TAMAT SUMBER: INTERNET ANIMASI: ADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada butang YA untuk menamatkan aplikasi dan klik pada butang TIDAK untuk Kembali ke menu utama. .TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: ADA SCENE: 19 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah berwarna merah untuk kembali ke soalan Latihan.

TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE : 21 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah TAJUK: KEPUTUSAN JAWAPAN LATIHAN SUMBER: INTERNET ANIMASI: TIADA VIDEO: TIADA AUDIO: SCENE : 22 EFEK: TIADA NOTA ARAHAN: Pengguna perlu klik pada anak panah Back untuk melihat semula soalan latihan dan anak panah 15 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful