Maklumat Kanser Otak

Apa itu Otak Kanser?

Otak adalah massa, lembut spons dari rangkaian. Hal ini dilindungi oleh tulang tengkorak dan tiga membran tipis yang disebut meninges. cecair berair disebut bantal cecair cerebrospinal otak. Ini mengalir cecair melalui ruang antara meninges dan melalui ruang di dalam otak yang disebut ventrikel. Sebuah rangkaian saraf membawa mesej bolak-balik antara otak dan seluruh tubuh. Beberapa saraf langsung dari otak ke mata, telinga, dan bahagian lain dari kepala. saraf yang lain berjalan melalui tulang belakang untuk menyambung otak dengan bagian lain dari tubuh. Dalam kabel otak dan tulang belakang, sel glial mengelilingi sel-sel saraf dan menahan mereka di tempat. Otak mengarahkan hal-hal yang kita pilih untuk lakukan (seperti berjalan dan bercakap) dan hal-hal yang tubuh kita tidak tanpa berfikir (seperti pernafasan). Otak juga bertanggung jawab atas indera kita (penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa, dan bau), memori, emosi, dan keperibadian. Tiga utama sebahagian daripada kegiatan otak kawalan yang berbeza:
y Otak-otak adalah bahagian terbesar dari otak. Hal ini di bahagian atas otak. Menggunakan maklumat dari deria kita untuk memberitahu kita apa yang terjadi di sekitar kita dan memberitahu tubuh kita bagaimana untuk bertindak balas. Ini kawalan membaca, berfikir, belajar, bercakap, dan emosi. Cerebrum dibahagikan ke dalam belahan otak kiri dan kanan, yang mengendalikan kegiatan berasingan. Belahan kanan mengawal otototot pada sisi kiri tubuh. Otak kiri mengawal otot-otot di sisi kanan tubuh.
y

Cerebellum-serebelum berada di bawah otak di belakang otak. Baki kawalan otak dan tindakan kompleks seperti berjalan dan bercakap. Otak Batang-Batang otak menyambung otak dengan sumsum tulang belakang. Ini kawalan lapar dan haus. Ini juga mengawal pernafasan, suhu badan, tekanan darah, dan lain fungsi tubuh dasar.

y

Jinak dan Tumor Otak ganas Tumor otak boleh jinak atau ganas: tumor otak jinak tidak mengandungi sel-sel kanser: 1. Biasanya. Sel-sel baru terbentuk ketika tubuh tidak memerlukannya. Kadang-kadang proses yang teratur ini berjalan salah.Mereka akan tumbuh dengan cepat dan kerumunan atau menyerang jaringan otak sihat di sekitarnya. tumor jinak boleh diangkat. atau bahkan ke bahagian lain dari tubuh.Berbeza dengan tumor jinak di bahagian lain sebahagian besar tubuh. Namun.tumor otak ganas umumnya lebih serius dan sering mengancam nyawa. dan mereka jarang tumbuh kembali. sel-sel tumbuh dan membelah membentuk sel-sel baru ketika tubuh memerlukan mereka. 3.Biasanya.Sangat jarang. 4. tumor otak ganas mengandungi sel-sel kanser: 1.Memahami Kanser Kanser bermula dalam sel. sel-sel kanser dapat melepaskan diri dari tumor otak ganas dan tersebar ke bahagian lain dari otak. blok bangunan yang membentuk rangkaian. Ketika sel menjadi tua. Sel-sel tambahan ini dapat membentuk suatu massa dari rangkaian yang disebut suatu pertumbuhan atau tumor. mereka mati. ke sumsum tulang belakang. Sel dari tumor jinak tidak menyerang rangkaian di sekitar mereka atau merebak ke bahagian lain dari tubuh. 2. tumor otak jinak boleh menjadi ganas. 2. Rangkaian membentuk organ-organ tubuh.Batas atau tepi tumor otak jinak bisa jelas terlihat. .Sangat jarang. 3. Penyebaran kanser disebut metastasis. tumor jinak boleh menekan pada kawasan sensitif otak dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. tumor otak jinak kadang-kadang mengancam nyawa. dan sel-sel baru mengambil tempat mereka. dan sel-sel lama tidak mati ketika mereka seharusnya.

muntah.4% dari semua kematian kanser. Mengetahui gejala kanser otak dan mampu mengenali gejala-gejala. beliau menegaskan bahawa kebanyakan orang berfikir bahawa sakit kepala atau pusing. kesulitan berjalan. Jenis tumor ini disebut enkapsulasi. perubahan emosi yang cepat. kerana otak adalah bagian paling penting dari tubuh anda dan semua kawalan. sakit kepala. gangguan penglihatan. Ini adalah daerah yang sangat penting. Gejala lain yang lebih serius termasuk bicara cadel. Sebagai contoh. Ini mungkin tidak kelihatan seperti banyak. Beberapa faktor boleh menyebabkan gejala ini. Bila kanser tumor ganas tumbuh secara agresif dan kewalahan sel sihat mengambil tempat mereka. kapasiti mental dan kewaspadaan. Setiap kali ada sesuatu yang salah dengan otak mempengaruhi seluruh tubuh. Sebuah negara tidak mampu mental juga Mei perubahan konsentrasi. Jika gejala ini sering berlaku dan cepat. jumlah tingkat keparahan tumor otak. mual. suatu tumor ganas tidak meluas menjadi rangkaian yang sihat. sangat sulit untuk mengetahui apakah atau tidak.Kadang-kadang. gejala-gejala tumor otak umumnya mengembangkan perlahan dan berperingkat dari masa ke masa dan membuatnya sangat sukar bagi siapa saja untuk mengakui kewujudan penyakit mematikan ini. adalah bahawa untuk alasan lain selain kanser. Gejala yang paling umum kanser otak termasuk sakit kepala. tumor atau daerah sekitar tumor. Bagaimana Tahu Gejala Kanker Otak Kanser otak sekitar 1. Tumor mungkin terkandung dalam lapisan rangkaian. dan negara yang berubah fikiran. Malangnya.4. Beberapa gejala-gejala ini disebabkan oleh tumor menekan pada bahagian yang berbeza dari otak dan mengganggu fungsi dengan betul. kecuali jika anda serius melihat ke depan. tapi jangan tertipu. Atau tulang tengkorak atau struktur lain di kepala boleh menyekat itu.4% dari semua kanser dan sekitar 2. sangat penting untuk kelangsungan hidup kita dan prognosis penyakit mematikan ini. memori. Gejala juga boleh disebabkan oleh radang otak. Masalah terbesar dari tumor otak dan tumor otak dan gejala mereka khusus. kelemahan umum. kecanggungan dan kejang. darah dan nutrisi. anda perlu berunding dengan .

telah . Penyelidikan ini diperpanjang selama 2 tahun dan menunjukkan bahawa gelombang mikro dari telefon sebenarnya telah meningkatkan risiko bagi kesihatan otak. Walaupun itu baik untuk jatuh ke dalam histeria kajian masing-masing. Alasannya adalah bahawa MRI telah meningkatkan kemampuan untuk berubah menjadi tumor dinilai.000 orang. Intervensi awal meningkatkan kemungkinan pemulihan yang cepat dan kelangsungan hidup berpanjangan. scanner adalah seperti sinar. MRI scan kadang-kadang bukan CT scan. Ketika kanser otak disahkan. bagaimanapun. Risiko Kanser Otak adalah Terdeteksi Melalui penggunaan Ponsel Ini telah menjadi kontroversi selama beberapa waktu mengenai risiko kesihatan yang telefon untuk rakyat. sebuah kajian baru-baru ini oleh Institut Karolinska ada peningkatan risiko tumor otak di otak melalui penggunaan telefon biasa. Sweden.doktor anda tentang apa yang masalahnya. Dye disuntik darah biasanya tidak berbahaya untuk membuatnya lebih terlihat dan anomali di TC. kecuali dalam sampel otak dalam tiga dimensi. mereka telah menunjukkan dan meningkatkan risiko kanser dikesan melalui penggunaan keperluan telefon. kajian ini telah dilakukan baru-baru ini. Dalam semua 209 pesakit yang mempunyai tumor otak dan 425 berada dalam kesihatan yang sempurna. sehingga kami menghentikan langkah yang diperlukan untuk situasi awal. yang dilakukan dengan hasil yang jatuh tempo pada akhir 2009. kanser otak adalah bentuk yang sangat serius kanser dan penting bagi kita untuk mengetahui bahawa ini adalah gejala kanser otak. Jika anda berfikir anda merujuk pada menderita atau menderita gejala-gejala ini. Memandangkan sejumlah kecil mata pelajaran. Walaupun banyak dari sebahagian besar kajian telah didakwa sebagai konklusif. Penyelidikan ini melibatkan 634 orang selama tempoh dua tahun. urin dan profil pembekuan darah. adalah sebuah kajian utama 3. konsultasikan dengan doktor anda sebelum mengetahui keadaan sebenarnya kesihatan. bercakap dengan doktor anda untuk rawatan yang sesuai baik untuk anda. Doktor sering scanner jika anda berfikir anda jatuh sakit dengan kanser otak. melalui penggunaannya. Ujian-ujian lain meliputi ujian darah. ujian fungsi hati. Terletak di Stockholm.

Ketahuilah bahawa pesakit yang telah melanoma. atau kedua. berhenti merokok. Saya lebih suka mendengar dari para saintis lembaga negara. sukan lebih kerap dan tetap maklumat mengenai risiko kanser anda.belajar cukup untuk membuktikan bahawa gelombang mikro boleh menyebabkan risiko kesihatan yang serius. Panduan Memahami Risiko anda 1. sederhana. Anda boleh memutuskan untuk membuat kanser otak menghalang keutamaan kerana anda adalah ahli dari kumpulan berisiko tinggi atau barangkali kerana anda telah memiliki tumor otak dihapuskan dan ingin mengelakkan lagi terjadinya penyakit. The American Cancer Society (lihat "Sumber" di bawah) menekankan pentingnya gaya hidup sihat bagi setiap orang dengan atau tanpa kanser. FDA mengatakan bahawa telefon ini merupakan ancaman serius kepada awam. Mengambil langkah-langkah proaktif untuk mengelakkan berlakunya kanser otak dan jenis-jenis kanser dengan membuat komitmen untuk makan sihat. Akal sihat menunjukkan bahawa FDA tidak selalu benar ketika digunakan untuk keselamatan kita ke FDA sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai tentang keselamatan ini bukan pilihan pertama saya. paru-paru. 2. Jadi Proaktif tentang Mencegah Kanser 1. atau pertumbuhan sel yang tidak normal. tetapi FDA meluluskan ubat yang diberikan setiap tahun kepada masyarakat. usus besar atau kanser buah pinggang berisiko untuk menyebar. orang-orang dengan penyakit auto-imun dan mereka yang telah terkena radiasi mungkin pada peningkatan risiko tumor otak. Pemahaman yang kategori berisiko tinggi dan berbicara dengan doktor tentang kaedah ujian moden adalah cara untuk mencegah penyebaran kanser otak. kanser otak. microwave memancarkan Telefon. Bagaimana Mencegah Kanser Otak Kanser otak merangkumi pelbagai jenis keadaan yang ditentukan oleh tumor. yang menurut saya adalah suatu kesalahan. payudara. di otak. Ketahuilah bahawa mereka yang mempunyai sejarah keluarga kanser. kemudian dikenali sebagai kesan sampingan yang berbahaya akan diuruskan. .

sekurang-kurangnya setiap hari dan lebih . 2. Sukarelawan di komuniti anda untuk mendidik masyarakat tentang kanser dan bagaimana untuk mencegahnya. Kemudian memilih doktor kanser kanak-kanak. tanyakan doktor anda apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah pertumbuhan masa depan sel yang abnormal. 2. Semakin banyak anda tahu. Cara merawat anak dengan kanser otak Panduan 1. Jangan mengambil kekecewaan yang keluar pada anak. dan selalu ingat bahawa jika apa yang doktor mengatakan bukanlah sesuatu yang anda bersetuju dengan anda. untuk mengetahui kemungkinan komplikasi dan kesan samping dan harus dibuat sedar alternatif yang layak. Dia mungkin mengesyorkan pilihan gaya hidup sihat. anda boleh mendapatkan 2 3. Jika anda berisiko tinggi kanser berkembang. ingatlah untuk mengakui setiap orang yang anda tahu. Dengar nasihat pakar dan idea-idea seperti apa langkah yang harus diambil. Tetap di atas perkembangan perubatan. 3. 4. Perlu diingat bahawa anak ini adalah berkat terlepas dari penyakit mereka. Jika anda sudah memiliki tumor dihapuskan. Ingat bahawa. Tips & Amaran 1. 3. terutama anak. Jangan biarkan diri anda merasa terpaksa ke terapi dengan yang anda tidak merasa selesa atau anda tidak memahami. 3. Tidak ada yang harus harus berjuang dengan kecemasan yang tidak semestinya. ini harus orang yang anda merasa anda boleh percaya dan orang yang anda mengerti dan sukai. Kebanyakan dari semua. Itu hak anda untuk memahami rawatan anda. Meningkatkan kesedaran semua manfaat dan menekankan pentingnya meneruskan kajian ilmiah.2. seperti latihan meningkat dan diet lebih seimbang. opini daripada situasi. dari pidato tertunda dan kelewatan perkembangan lain. bahkan jika anda bebas dari penyakit. pertimbangkan menemukan sebuah kumpulan penyokong. Penyakit kaunselor boleh membantu. mungkin ada beberapa isu yang berbeza mengenai perkembangan kanak-kanak ini indah. kekecewaan yang diharapkan. lebih bersedia anda akan jika anda mengembangkan penyakit.

Siapkan diri anda dengan mempelajari tentang pilihan rawatan. kekecewaan dan sebagainya. Cara Menangani Kanser Otak Berurusan dengan jenis penyakit fizikal yang serius boleh sulit. radiasi dan dalam beberapa kes. pengetahuan tentang penyakit dan rawatan perubatan yang tepat semua diperlukan dalam menghadapi kanser otak. bahawa doktor hanya mengatakan bagaimana mereka melihat tidak bagaimana kehidupan memiliki hal-hal merancang untuk setiap kehidupan kita. Sebaliknya. kemungkinan bahawa anda akan mempunyai pandangan positif terhadap perlakuan dan masa depan. Cari rawatan perubatan yang anda merasa selesa dengan. kegelisahan emosional. mental. dan penyakit seperti kanser otak ini sangat mencabar untuk mengatasi. Yang biasanya bagaimana diagnosis awal pergi. Tidak ada jawaban sederhana ketika datang ke bagaimana menangani kanser otak. Cari doktor yang anda merasa selesa dengan dan yang anda percaya akan menjadi doktor yang baik untuk anda. Kemoterapi. Panduan Bagaimana Mengatasi Kanker Otak 1. Tanyakan . adalah rawatan yang sedia apabila anda mempunyai kanser otak. Suatu sistem pendukung yang baik. pembedahan. Namun. memuat masalah ke tangan anda sendiri dan memilih doktor anda. Ketika anda pertama kali mengetahui anda mempunyai kanser. seberapa banyak anda mencintai dan menghargai mereka. Langkah ini penting dalam kaitannya dengan bagaimana anda menangani menderita kanser otak kerana jika anda merasa anda mempunyai rawatan perubatan yang baik dan anda mempunyai iman dalam doktor anda. penting untuk memahami bahawa anda sama sekali tidak diwajibkan untuk tinggal dengan doktor khas untuk rawatan.baik lebih sering. 2. kemungkinan anda akan diberitahu oleh doktor keluarga anda atau doktor pakar. doktor mungkin menyatakan bahawa masa depan bisa pendek. Apa yang terbaik untuk anda akan bergantung pada berapa lama anda memiliki kanser otak dan sejauh mana kanser itu telah berkembang. fizikal dan emosional. Tips & Amaran ‡ Jangan takut untuk meminta bantuan untuk apa pun untuk mencuba dan mengurangkan stres. ‡ Ingat.

Beberapa hari mungkin lebih intens maka orang lain dan kata-kata mungkin datang dengan mudah. Anda Express ketakutan.doktor anda mengenai pelbagai bentuk perubatan dan apa kesan sampingan yang berpotensi. Bersandar pada keluarga dan teman-teman. anda juga mempersiapkan diri untuk apa yang masa depan. secluding diri dari keluarga dan teman-teman hanya akan memperhebat perasaan takut. Banyak orang ingin menyembunyikan dan sendirian ketika mereka berhadapan dengan situasi traumatis seperti kanser otak. dan ini akan membuat anda merasa lebih bersedia selepas anda memulakan rawatan. keraguan dan kebimbangan melalui journal. Setiap kali anda sedang berhadapan dengan situasi stres seperti menghadapi kanser otak penting untuk mengelakkan besar sendiri. 3. Jika anda mengalami blok penulis. Langkah ini mungkin sangat menakutkan kerana anda mencari tahu apa yang diperlukan untuk merawat kanser otak anda. Sebaliknya.  . blog dan website penyokong yang lain yang menghuraikan perlakuan yang berbeza dan kesan samping dapat sangat membantu. Tidak hanya akan membuat anda merasa seperti anda mempunyai sistem pendukung tetapi juga akan mengakibatkan berkembang hubungan peribadi membuat anda merasa puas dan dicintai. Anda boleh melakukan ini dengan membuat komitmen untuk melakukan semua hal satu hari pada satu masa. Jangan menolak bantuan atau sokongan dari setiap individu yang bersedia untuk memberikannya. Ambil satu hari pada satu masa. Memanfaatkan Internet. Sisihkan minimal 30 minit setiap hari untuk jurnal tentang apa yang sedang berlaku dalam hidup anda dan apa yang anda rasakan. stres dan kesendirian. menuliskan beberapa kata yang menggambarkan bagaimana anda merasa dan menggunakan kata-kata sebagai batu loncatan untuk mula menulis tentang apa yang anda alami. Bahkan prestasi kecil setiap hari harus membuat anda merasa lebih puas dan optimis tentang masa depan anda. Jurnal dikenali menjadi cara yang bagus untuk mengekspresikan semua perasaan anda dan membebaskan mereka ke atas kertas. 4. Membuat fokus utama hari anda akan melakukan hal-hal yang selalu anda ingin lakukan dan melawat keluarga dan rakan-rakan. Apabila anda berurusan dengan kanser otak. Namun. bersandar pada keluarga dan teman-teman anda sebanyak yang anda boleh. Namun. anda cenderung untuk mengalami perasaan mendedah dan ketakutan.

It can be very frustrating to deal with someone displaying these types of behaviors. Also ask the doctor about medications that reduce nausea if your patient's nausea is unmanageable. Install support bars so patients have handholds to regain balance as they move through the house. Ask the patient's physician to prescribe pain medications applicable for different levels of headache pain intensity. Make sure you have medication prescriptions in varying degrees of strength for severe pain. Depending on the area of the brain affected by cancer.Lampiran How to Cope With a Brain Cancer Patient According to Cedars-Sinai. as well as dizziness. make alterations that reduce the risk from these problems. 3. There are few situations more traumatizing than having to transport a patient in extreme pain to the hospital for a stronger prescription. aggressive or confused. Begin preparing for these symptoms in varying stages of severity. Learn how to cope with the confusion and personality changes that may accompany your patient's brain cancer. confusion or personality changes. you need to have stronger prescription medications ready to administer. "Brain tumors account for 1 in every 100 cancers diagnosed annually in the United States. Prepare the patient's home for coping with the symptoms of brain cancer. Assist the patient to reduce injury. . 2. Keep walkways clear to reduce the risk of falling . Because dizziness and problems with eyesight are common factors. 4." This means chances are high that you could be faced with having to cope with a brain cancer patient among your group of friends and family. Consult the patient's physician for advice on how to start preparations. problems with walking. your patient is not trying to inconvenience or upset you. vomiting. For example. Help your patient through the house if necessary. Constantly remind yourself that just like a patient with an illness that makes him extremely weak or forces him into a wheelchair. It is important to understand how to deal with the symptoms and potential side effects of this disease to support your loved one as effectively as possible. if over the counter medications can't control the patient's pain. Your patient could become hateful. and seizures. Understand the kinds of symptoms you may be confronted with. blurred vision. Consult a physician about pain medications to have available. Brain cancer symptoms can include severe headaches that last a long time. the patient may not be able to walk properly. Be patient. problems speaking. Instructions 1. Consult the patient's doctor or request a referral to a psychologist for information about the best ways to cope with confusion and personality changes in your patient.

This will help the doctor plan treatments and appropriate medications to help the patient. the patient will undergo one or more imaging tests. Take the first step in the diagnosis process: a thorough neurological exam. Understand why you have developed brain cancer by asking your doctor. 6. while a tumor in the occipital lobe will affect vision. Coping with a patient with brain cancer can be very stressful. How to Learn About the Brain Cancer Diagnosis Process Brain cancer is categorized by the type of cell in which the abnormal growth starts. Know that symptoms of brain tumors vary widely depending on the area of the brain where the tumor is located. . Instructions 1. schedule a plethora of appointments. Verify that any tumor revealed by an imaging test is malignant by having a biopsy. Learn about developing research at the AMC Cancer Research Center Web site (see "Resources" below). might result in behavioral changes. You have to manage her pain. 4. for instance. 3. Ask friends and family to help you take a break from the patient to relax and regain your physical and emotional strength. A tumor in the frontal lobe.5. The American Cancer Society recommends that cancer sufferers improve their diets and quit smoking to help the body fight the disease. Tips & Warnings  Take notes on your patient's symptoms and their severity to take to doctor appointments. and handle her emotional swings and incidents of confusion. 2. computed axial tomography (CAT or CT scan) and positron emission tomography (PET scan). The different types can cause greatly varied reactions. There are many different types of cells in the brain and therefore many different types of brain cancer. If a brain tumor is suspected. who have immune deficiency diseases and who have a family history of cancer. Highrisk groups include those people who have had radiation to the head. Look for a support group in your area for caretakers of people with serious illnesses. Talking to a group of individuals coping with friends and family who suffer from a serious illness can provide both supportive listeners and people who can give you insight into strategies for coping with your patient. An understanding of what type of brain cancer you are dealing with can go a long way toward helping you choose treatments. 5. Seek out a support group. Such tests include magnetic resonance imaging (MRI scan). Ask your doctor what lifestyle changes would most directly improve your experience.

Brian Tumor Symptom Brian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful