P. 1
Maklumat Kanser Otak

Maklumat Kanser Otak

|Views: 312|Likes:
Published by Kelvin Tie Sin Lik

More info:

Published by: Kelvin Tie Sin Lik on Apr 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2013

pdf

text

original

Maklumat Kanser Otak

Apa itu Otak Kanser?

Otak adalah massa, lembut spons dari rangkaian. Hal ini dilindungi oleh tulang tengkorak dan tiga membran tipis yang disebut meninges. cecair berair disebut bantal cecair cerebrospinal otak. Ini mengalir cecair melalui ruang antara meninges dan melalui ruang di dalam otak yang disebut ventrikel. Sebuah rangkaian saraf membawa mesej bolak-balik antara otak dan seluruh tubuh. Beberapa saraf langsung dari otak ke mata, telinga, dan bahagian lain dari kepala. saraf yang lain berjalan melalui tulang belakang untuk menyambung otak dengan bagian lain dari tubuh. Dalam kabel otak dan tulang belakang, sel glial mengelilingi sel-sel saraf dan menahan mereka di tempat. Otak mengarahkan hal-hal yang kita pilih untuk lakukan (seperti berjalan dan bercakap) dan hal-hal yang tubuh kita tidak tanpa berfikir (seperti pernafasan). Otak juga bertanggung jawab atas indera kita (penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa, dan bau), memori, emosi, dan keperibadian. Tiga utama sebahagian daripada kegiatan otak kawalan yang berbeza:
y Otak-otak adalah bahagian terbesar dari otak. Hal ini di bahagian atas otak. Menggunakan maklumat dari deria kita untuk memberitahu kita apa yang terjadi di sekitar kita dan memberitahu tubuh kita bagaimana untuk bertindak balas. Ini kawalan membaca, berfikir, belajar, bercakap, dan emosi. Cerebrum dibahagikan ke dalam belahan otak kiri dan kanan, yang mengendalikan kegiatan berasingan. Belahan kanan mengawal otototot pada sisi kiri tubuh. Otak kiri mengawal otot-otot di sisi kanan tubuh.
y

Cerebellum-serebelum berada di bawah otak di belakang otak. Baki kawalan otak dan tindakan kompleks seperti berjalan dan bercakap. Otak Batang-Batang otak menyambung otak dengan sumsum tulang belakang. Ini kawalan lapar dan haus. Ini juga mengawal pernafasan, suhu badan, tekanan darah, dan lain fungsi tubuh dasar.

y

dan sel-sel baru mengambil tempat mereka. Sel dari tumor jinak tidak menyerang rangkaian di sekitar mereka atau merebak ke bahagian lain dari tubuh. tumor jinak boleh menekan pada kawasan sensitif otak dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. .Mereka akan tumbuh dengan cepat dan kerumunan atau menyerang jaringan otak sihat di sekitarnya. mereka mati. Penyebaran kanser disebut metastasis. Ketika sel menjadi tua. Rangkaian membentuk organ-organ tubuh.Memahami Kanser Kanser bermula dalam sel. Namun. tumor otak jinak boleh menjadi ganas. 3. 3. dan sel-sel lama tidak mati ketika mereka seharusnya.Biasanya.Sangat jarang.Berbeza dengan tumor jinak di bahagian lain sebahagian besar tubuh. atau bahkan ke bahagian lain dari tubuh. tumor otak jinak kadang-kadang mengancam nyawa. Jinak dan Tumor Otak ganas Tumor otak boleh jinak atau ganas: tumor otak jinak tidak mengandungi sel-sel kanser: 1. 4. Sel-sel tambahan ini dapat membentuk suatu massa dari rangkaian yang disebut suatu pertumbuhan atau tumor. blok bangunan yang membentuk rangkaian. tumor otak ganas mengandungi sel-sel kanser: 1. sel-sel kanser dapat melepaskan diri dari tumor otak ganas dan tersebar ke bahagian lain dari otak. Kadang-kadang proses yang teratur ini berjalan salah. Biasanya. 2. Sel-sel baru terbentuk ketika tubuh tidak memerlukannya. sel-sel tumbuh dan membelah membentuk sel-sel baru ketika tubuh memerlukan mereka.tumor otak ganas umumnya lebih serius dan sering mengancam nyawa. tumor jinak boleh diangkat. ke sumsum tulang belakang.Sangat jarang. 2. dan mereka jarang tumbuh kembali.Batas atau tepi tumor otak jinak bisa jelas terlihat.

tumor atau daerah sekitar tumor. Gejala yang paling umum kanser otak termasuk sakit kepala.4. kelemahan umum. Malangnya. gangguan penglihatan.4% dari semua kanser dan sekitar 2. dan negara yang berubah fikiran. Mengetahui gejala kanser otak dan mampu mengenali gejala-gejala. Atau tulang tengkorak atau struktur lain di kepala boleh menyekat itu. Gejala lain yang lebih serius termasuk bicara cadel. jumlah tingkat keparahan tumor otak. sakit kepala. kecanggungan dan kejang. sangat penting untuk kelangsungan hidup kita dan prognosis penyakit mematikan ini. Gejala juga boleh disebabkan oleh radang otak. Jenis tumor ini disebut enkapsulasi. beliau menegaskan bahawa kebanyakan orang berfikir bahawa sakit kepala atau pusing. Bagaimana Tahu Gejala Kanker Otak Kanser otak sekitar 1. Sebagai contoh.Kadang-kadang. Beberapa faktor boleh menyebabkan gejala ini. kapasiti mental dan kewaspadaan. Beberapa gejala-gejala ini disebabkan oleh tumor menekan pada bahagian yang berbeza dari otak dan mengganggu fungsi dengan betul. kecuali jika anda serius melihat ke depan. Jika gejala ini sering berlaku dan cepat. suatu tumor ganas tidak meluas menjadi rangkaian yang sihat. anda perlu berunding dengan . mual. adalah bahawa untuk alasan lain selain kanser. Setiap kali ada sesuatu yang salah dengan otak mempengaruhi seluruh tubuh. tapi jangan tertipu. Bila kanser tumor ganas tumbuh secara agresif dan kewalahan sel sihat mengambil tempat mereka. memori. gejala-gejala tumor otak umumnya mengembangkan perlahan dan berperingkat dari masa ke masa dan membuatnya sangat sukar bagi siapa saja untuk mengakui kewujudan penyakit mematikan ini.4% dari semua kematian kanser. darah dan nutrisi. sangat sulit untuk mengetahui apakah atau tidak. Ini adalah daerah yang sangat penting. muntah. Tumor mungkin terkandung dalam lapisan rangkaian. perubahan emosi yang cepat. kerana otak adalah bagian paling penting dari tubuh anda dan semua kawalan. kesulitan berjalan. Masalah terbesar dari tumor otak dan tumor otak dan gejala mereka khusus. Sebuah negara tidak mampu mental juga Mei perubahan konsentrasi. Ini mungkin tidak kelihatan seperti banyak.

bagaimanapun. Penyelidikan ini melibatkan 634 orang selama tempoh dua tahun. sehingga kami menghentikan langkah yang diperlukan untuk situasi awal. Risiko Kanser Otak adalah Terdeteksi Melalui penggunaan Ponsel Ini telah menjadi kontroversi selama beberapa waktu mengenai risiko kesihatan yang telefon untuk rakyat. Intervensi awal meningkatkan kemungkinan pemulihan yang cepat dan kelangsungan hidup berpanjangan. Dye disuntik darah biasanya tidak berbahaya untuk membuatnya lebih terlihat dan anomali di TC. Walaupun banyak dari sebahagian besar kajian telah didakwa sebagai konklusif. Terletak di Stockholm. Jika anda berfikir anda merujuk pada menderita atau menderita gejala-gejala ini.doktor anda tentang apa yang masalahnya. kecuali dalam sampel otak dalam tiga dimensi. Ketika kanser otak disahkan. Penyelidikan ini diperpanjang selama 2 tahun dan menunjukkan bahawa gelombang mikro dari telefon sebenarnya telah meningkatkan risiko bagi kesihatan otak. kajian ini telah dilakukan baru-baru ini. Doktor sering scanner jika anda berfikir anda jatuh sakit dengan kanser otak.000 orang. konsultasikan dengan doktor anda sebelum mengetahui keadaan sebenarnya kesihatan. scanner adalah seperti sinar. MRI scan kadang-kadang bukan CT scan. sebuah kajian baru-baru ini oleh Institut Karolinska ada peningkatan risiko tumor otak di otak melalui penggunaan telefon biasa. ujian fungsi hati. adalah sebuah kajian utama 3. melalui penggunaannya. Dalam semua 209 pesakit yang mempunyai tumor otak dan 425 berada dalam kesihatan yang sempurna. bercakap dengan doktor anda untuk rawatan yang sesuai baik untuk anda. Memandangkan sejumlah kecil mata pelajaran. mereka telah menunjukkan dan meningkatkan risiko kanser dikesan melalui penggunaan keperluan telefon. telah . Sweden. urin dan profil pembekuan darah. Ujian-ujian lain meliputi ujian darah. Alasannya adalah bahawa MRI telah meningkatkan kemampuan untuk berubah menjadi tumor dinilai. Walaupun itu baik untuk jatuh ke dalam histeria kajian masing-masing. yang dilakukan dengan hasil yang jatuh tempo pada akhir 2009. kanser otak adalah bentuk yang sangat serius kanser dan penting bagi kita untuk mengetahui bahawa ini adalah gejala kanser otak.

Saya lebih suka mendengar dari para saintis lembaga negara. Akal sihat menunjukkan bahawa FDA tidak selalu benar ketika digunakan untuk keselamatan kita ke FDA sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai tentang keselamatan ini bukan pilihan pertama saya. berhenti merokok. sederhana. payudara. atau pertumbuhan sel yang tidak normal. Ketahuilah bahawa mereka yang mempunyai sejarah keluarga kanser. . Pemahaman yang kategori berisiko tinggi dan berbicara dengan doktor tentang kaedah ujian moden adalah cara untuk mencegah penyebaran kanser otak. Jadi Proaktif tentang Mencegah Kanser 1. Panduan Memahami Risiko anda 1. Anda boleh memutuskan untuk membuat kanser otak menghalang keutamaan kerana anda adalah ahli dari kumpulan berisiko tinggi atau barangkali kerana anda telah memiliki tumor otak dihapuskan dan ingin mengelakkan lagi terjadinya penyakit. Mengambil langkah-langkah proaktif untuk mengelakkan berlakunya kanser otak dan jenis-jenis kanser dengan membuat komitmen untuk makan sihat. atau kedua. tetapi FDA meluluskan ubat yang diberikan setiap tahun kepada masyarakat. 2. kemudian dikenali sebagai kesan sampingan yang berbahaya akan diuruskan. orang-orang dengan penyakit auto-imun dan mereka yang telah terkena radiasi mungkin pada peningkatan risiko tumor otak. sukan lebih kerap dan tetap maklumat mengenai risiko kanser anda. Ketahuilah bahawa pesakit yang telah melanoma. paru-paru. The American Cancer Society (lihat "Sumber" di bawah) menekankan pentingnya gaya hidup sihat bagi setiap orang dengan atau tanpa kanser. kanser otak. microwave memancarkan Telefon. FDA mengatakan bahawa telefon ini merupakan ancaman serius kepada awam. yang menurut saya adalah suatu kesalahan. usus besar atau kanser buah pinggang berisiko untuk menyebar. Bagaimana Mencegah Kanser Otak Kanser otak merangkumi pelbagai jenis keadaan yang ditentukan oleh tumor.belajar cukup untuk membuktikan bahawa gelombang mikro boleh menyebabkan risiko kesihatan yang serius. di otak.

Itu hak anda untuk memahami rawatan anda. tanyakan doktor anda apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah pertumbuhan masa depan sel yang abnormal. untuk mengetahui kemungkinan komplikasi dan kesan samping dan harus dibuat sedar alternatif yang layak. 3. mungkin ada beberapa isu yang berbeza mengenai perkembangan kanak-kanak ini indah. ingatlah untuk mengakui setiap orang yang anda tahu. pertimbangkan menemukan sebuah kumpulan penyokong. kekecewaan yang diharapkan. anda boleh mendapatkan 2 3. 2. Dia mungkin mengesyorkan pilihan gaya hidup sihat. opini daripada situasi. terutama anak. dan selalu ingat bahawa jika apa yang doktor mengatakan bukanlah sesuatu yang anda bersetuju dengan anda. Jangan biarkan diri anda merasa terpaksa ke terapi dengan yang anda tidak merasa selesa atau anda tidak memahami. 3. Perlu diingat bahawa anak ini adalah berkat terlepas dari penyakit mereka. ini harus orang yang anda merasa anda boleh percaya dan orang yang anda mengerti dan sukai. Cara merawat anak dengan kanser otak Panduan 1. Kemudian memilih doktor kanser kanak-kanak. Ingat bahawa. Meningkatkan kesedaran semua manfaat dan menekankan pentingnya meneruskan kajian ilmiah. dari pidato tertunda dan kelewatan perkembangan lain. lebih bersedia anda akan jika anda mengembangkan penyakit. Jika anda sudah memiliki tumor dihapuskan. Jangan mengambil kekecewaan yang keluar pada anak. Tidak ada yang harus harus berjuang dengan kecemasan yang tidak semestinya. Sukarelawan di komuniti anda untuk mendidik masyarakat tentang kanser dan bagaimana untuk mencegahnya. Tips & Amaran 1. Kebanyakan dari semua. bahkan jika anda bebas dari penyakit.2. 2. Semakin banyak anda tahu. sekurang-kurangnya setiap hari dan lebih . seperti latihan meningkat dan diet lebih seimbang. Dengar nasihat pakar dan idea-idea seperti apa langkah yang harus diambil. Jika anda berisiko tinggi kanser berkembang. Tetap di atas perkembangan perubatan. Penyakit kaunselor boleh membantu. 3. 4.

Tips & Amaran ‡ Jangan takut untuk meminta bantuan untuk apa pun untuk mencuba dan mengurangkan stres. 2. Yang biasanya bagaimana diagnosis awal pergi. Tanyakan . kekecewaan dan sebagainya. kemungkinan anda akan diberitahu oleh doktor keluarga anda atau doktor pakar. fizikal dan emosional. Sebaliknya. Langkah ini penting dalam kaitannya dengan bagaimana anda menangani menderita kanser otak kerana jika anda merasa anda mempunyai rawatan perubatan yang baik dan anda mempunyai iman dalam doktor anda. memuat masalah ke tangan anda sendiri dan memilih doktor anda. Namun. pengetahuan tentang penyakit dan rawatan perubatan yang tepat semua diperlukan dalam menghadapi kanser otak. Cari doktor yang anda merasa selesa dengan dan yang anda percaya akan menjadi doktor yang baik untuk anda. adalah rawatan yang sedia apabila anda mempunyai kanser otak. Tidak ada jawaban sederhana ketika datang ke bagaimana menangani kanser otak. doktor mungkin menyatakan bahawa masa depan bisa pendek. Panduan Bagaimana Mengatasi Kanker Otak 1. kegelisahan emosional. Cari rawatan perubatan yang anda merasa selesa dengan. Cara Menangani Kanser Otak Berurusan dengan jenis penyakit fizikal yang serius boleh sulit. bahawa doktor hanya mengatakan bagaimana mereka melihat tidak bagaimana kehidupan memiliki hal-hal merancang untuk setiap kehidupan kita. Apa yang terbaik untuk anda akan bergantung pada berapa lama anda memiliki kanser otak dan sejauh mana kanser itu telah berkembang. Ketika anda pertama kali mengetahui anda mempunyai kanser. pembedahan. dan penyakit seperti kanser otak ini sangat mencabar untuk mengatasi.baik lebih sering. radiasi dan dalam beberapa kes. Suatu sistem pendukung yang baik. Siapkan diri anda dengan mempelajari tentang pilihan rawatan. seberapa banyak anda mencintai dan menghargai mereka. Kemoterapi. penting untuk memahami bahawa anda sama sekali tidak diwajibkan untuk tinggal dengan doktor khas untuk rawatan. kemungkinan bahawa anda akan mempunyai pandangan positif terhadap perlakuan dan masa depan. mental. ‡ Ingat.

Memanfaatkan Internet. Jangan menolak bantuan atau sokongan dari setiap individu yang bersedia untuk memberikannya. Bahkan prestasi kecil setiap hari harus membuat anda merasa lebih puas dan optimis tentang masa depan anda. Apabila anda berurusan dengan kanser otak. anda juga mempersiapkan diri untuk apa yang masa depan. dan ini akan membuat anda merasa lebih bersedia selepas anda memulakan rawatan. Bersandar pada keluarga dan teman-teman. stres dan kesendirian. keraguan dan kebimbangan melalui journal. Tidak hanya akan membuat anda merasa seperti anda mempunyai sistem pendukung tetapi juga akan mengakibatkan berkembang hubungan peribadi membuat anda merasa puas dan dicintai. Banyak orang ingin menyembunyikan dan sendirian ketika mereka berhadapan dengan situasi traumatis seperti kanser otak.doktor anda mengenai pelbagai bentuk perubatan dan apa kesan sampingan yang berpotensi. Anda boleh melakukan ini dengan membuat komitmen untuk melakukan semua hal satu hari pada satu masa. Setiap kali anda sedang berhadapan dengan situasi stres seperti menghadapi kanser otak penting untuk mengelakkan besar sendiri. bersandar pada keluarga dan teman-teman anda sebanyak yang anda boleh. Anda Express ketakutan. blog dan website penyokong yang lain yang menghuraikan perlakuan yang berbeza dan kesan samping dapat sangat membantu. Sebaliknya. Ambil satu hari pada satu masa. anda cenderung untuk mengalami perasaan mendedah dan ketakutan. Namun. Beberapa hari mungkin lebih intens maka orang lain dan kata-kata mungkin datang dengan mudah. Jurnal dikenali menjadi cara yang bagus untuk mengekspresikan semua perasaan anda dan membebaskan mereka ke atas kertas. Jika anda mengalami blok penulis. Membuat fokus utama hari anda akan melakukan hal-hal yang selalu anda ingin lakukan dan melawat keluarga dan rakan-rakan. Namun. menuliskan beberapa kata yang menggambarkan bagaimana anda merasa dan menggunakan kata-kata sebagai batu loncatan untuk mula menulis tentang apa yang anda alami. secluding diri dari keluarga dan teman-teman hanya akan memperhebat perasaan takut. Sisihkan minimal 30 minit setiap hari untuk jurnal tentang apa yang sedang berlaku dalam hidup anda dan apa yang anda rasakan.  . Langkah ini mungkin sangat menakutkan kerana anda mencari tahu apa yang diperlukan untuk merawat kanser otak anda. 4. 3.

"Brain tumors account for 1 in every 100 cancers diagnosed annually in the United States. Be patient. vomiting. blurred vision. Also ask the doctor about medications that reduce nausea if your patient's nausea is unmanageable. Assist the patient to reduce injury. Constantly remind yourself that just like a patient with an illness that makes him extremely weak or forces him into a wheelchair. 3. Ask the patient's physician to prescribe pain medications applicable for different levels of headache pain intensity. For example. Your patient could become hateful. Help your patient through the house if necessary. Learn how to cope with the confusion and personality changes that may accompany your patient's brain cancer. Instructions 1. your patient is not trying to inconvenience or upset you. Begin preparing for these symptoms in varying stages of severity. 2. confusion or personality changes. There are few situations more traumatizing than having to transport a patient in extreme pain to the hospital for a stronger prescription. Understand the kinds of symptoms you may be confronted with. Brain cancer symptoms can include severe headaches that last a long time. . Install support bars so patients have handholds to regain balance as they move through the house. aggressive or confused. It is important to understand how to deal with the symptoms and potential side effects of this disease to support your loved one as effectively as possible. Consult the patient's physician for advice on how to start preparations. Consult the patient's doctor or request a referral to a psychologist for information about the best ways to cope with confusion and personality changes in your patient. make alterations that reduce the risk from these problems. 4. Prepare the patient's home for coping with the symptoms of brain cancer. as well as dizziness. It can be very frustrating to deal with someone displaying these types of behaviors. problems with walking. Depending on the area of the brain affected by cancer. problems speaking. if over the counter medications can't control the patient's pain. Make sure you have medication prescriptions in varying degrees of strength for severe pain. Keep walkways clear to reduce the risk of falling . you need to have stronger prescription medications ready to administer. Because dizziness and problems with eyesight are common factors. Consult a physician about pain medications to have available." This means chances are high that you could be faced with having to cope with a brain cancer patient among your group of friends and family. the patient may not be able to walk properly.Lampiran How to Cope With a Brain Cancer Patient According to Cedars-Sinai. and seizures.

2. and handle her emotional swings and incidents of confusion. the patient will undergo one or more imaging tests. The different types can cause greatly varied reactions. The American Cancer Society recommends that cancer sufferers improve their diets and quit smoking to help the body fight the disease. 5. 3. . An understanding of what type of brain cancer you are dealing with can go a long way toward helping you choose treatments. Look for a support group in your area for caretakers of people with serious illnesses. Verify that any tumor revealed by an imaging test is malignant by having a biopsy. while a tumor in the occipital lobe will affect vision. Understand why you have developed brain cancer by asking your doctor. Know that symptoms of brain tumors vary widely depending on the area of the brain where the tumor is located. might result in behavioral changes. This will help the doctor plan treatments and appropriate medications to help the patient. How to Learn About the Brain Cancer Diagnosis Process Brain cancer is categorized by the type of cell in which the abnormal growth starts. There are many different types of cells in the brain and therefore many different types of brain cancer. Coping with a patient with brain cancer can be very stressful.5. Seek out a support group. 6. Tips & Warnings  Take notes on your patient's symptoms and their severity to take to doctor appointments. Ask friends and family to help you take a break from the patient to relax and regain your physical and emotional strength. schedule a plethora of appointments. who have immune deficiency diseases and who have a family history of cancer. Take the first step in the diagnosis process: a thorough neurological exam. 4. If a brain tumor is suspected. Highrisk groups include those people who have had radiation to the head. You have to manage her pain. for instance. Learn about developing research at the AMC Cancer Research Center Web site (see "Resources" below). Talking to a group of individuals coping with friends and family who suffer from a serious illness can provide both supportive listeners and people who can give you insight into strategies for coping with your patient. Instructions 1. Such tests include magnetic resonance imaging (MRI scan). Ask your doctor what lifestyle changes would most directly improve your experience. A tumor in the frontal lobe. computed axial tomography (CAT or CT scan) and positron emission tomography (PET scan).

Brian Tumor Symptom Brian .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->