Maklumat Kanser Otak

Maklumat Kanser Otak

Apa itu Otak Kanser?

Otak adalah massa, lembut spons dari rangkaian. Hal ini dilindungi oleh tulang tengkorak dan tiga membran tipis yang disebut meninges. cecair berair disebut bantal cecair cerebrospinal otak. Ini mengalir cecair melalui ruang antara meninges dan melalui ruang di dalam otak yang disebut ventrikel. Sebuah rangkaian saraf membawa mesej bolak-balik antara otak dan seluruh tubuh. Beberapa saraf langsung dari otak ke mata, telinga, dan bahagian lain dari kepala. saraf yang lain berjalan melalui tulang belakang untuk menyambung otak dengan bagian lain dari tubuh. Dalam kabel otak dan tulang belakang, sel glial mengelilingi sel-sel saraf dan menahan mereka di tempat. Otak mengarahkan hal-hal yang kita pilih untuk lakukan (seperti berjalan dan bercakap) dan hal-hal yang tubuh kita tidak tanpa berfikir (seperti pernafasan). Otak juga bertanggung jawab atas indera kita (penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa, dan bau), memori, emosi, dan keperibadian. Tiga utama sebahagian daripada kegiatan otak kawalan yang berbeza:
y Otak-otak adalah bahagian terbesar dari otak. Hal ini di bahagian atas otak. Menggunakan maklumat dari deria kita untuk memberitahu kita apa yang terjadi di sekitar kita dan memberitahu tubuh kita bagaimana untuk bertindak balas. Ini kawalan membaca, berfikir, belajar, bercakap, dan emosi. Cerebrum dibahagikan ke dalam belahan otak kiri dan kanan, yang mengendalikan kegiatan berasingan. Belahan kanan mengawal otototot pada sisi kiri tubuh. Otak kiri mengawal otot-otot di sisi kanan tubuh.
y

Cerebellum-serebelum berada di bawah otak di belakang otak. Baki kawalan otak dan tindakan kompleks seperti berjalan dan bercakap. Otak Batang-Batang otak menyambung otak dengan sumsum tulang belakang. Ini kawalan lapar dan haus. Ini juga mengawal pernafasan, suhu badan, tekanan darah, dan lain fungsi tubuh dasar.

y

Sangat jarang. blok bangunan yang membentuk rangkaian. tumor otak jinak boleh menjadi ganas. dan mereka jarang tumbuh kembali. . ke sumsum tulang belakang. tumor jinak boleh diangkat. Kadang-kadang proses yang teratur ini berjalan salah. sel-sel kanser dapat melepaskan diri dari tumor otak ganas dan tersebar ke bahagian lain dari otak. dan sel-sel baru mengambil tempat mereka. tumor otak ganas mengandungi sel-sel kanser: 1. Sel dari tumor jinak tidak menyerang rangkaian di sekitar mereka atau merebak ke bahagian lain dari tubuh. 3.Sangat jarang. 3. 2. 2. mereka mati. tumor jinak boleh menekan pada kawasan sensitif otak dan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. atau bahkan ke bahagian lain dari tubuh. 4. Ketika sel menjadi tua. Rangkaian membentuk organ-organ tubuh.Memahami Kanser Kanser bermula dalam sel. dan sel-sel lama tidak mati ketika mereka seharusnya. Penyebaran kanser disebut metastasis. Sel-sel tambahan ini dapat membentuk suatu massa dari rangkaian yang disebut suatu pertumbuhan atau tumor.Batas atau tepi tumor otak jinak bisa jelas terlihat. Namun. Sel-sel baru terbentuk ketika tubuh tidak memerlukannya.Berbeza dengan tumor jinak di bahagian lain sebahagian besar tubuh.tumor otak ganas umumnya lebih serius dan sering mengancam nyawa. Biasanya. tumor otak jinak kadang-kadang mengancam nyawa. sel-sel tumbuh dan membelah membentuk sel-sel baru ketika tubuh memerlukan mereka.Biasanya.Mereka akan tumbuh dengan cepat dan kerumunan atau menyerang jaringan otak sihat di sekitarnya. Jinak dan Tumor Otak ganas Tumor otak boleh jinak atau ganas: tumor otak jinak tidak mengandungi sel-sel kanser: 1.

Bila kanser tumor ganas tumbuh secara agresif dan kewalahan sel sihat mengambil tempat mereka. Sebagai contoh. Mengetahui gejala kanser otak dan mampu mengenali gejala-gejala. kapasiti mental dan kewaspadaan. darah dan nutrisi. Bagaimana Tahu Gejala Kanker Otak Kanser otak sekitar 1. jumlah tingkat keparahan tumor otak. Atau tulang tengkorak atau struktur lain di kepala boleh menyekat itu.4. beliau menegaskan bahawa kebanyakan orang berfikir bahawa sakit kepala atau pusing. gangguan penglihatan. adalah bahawa untuk alasan lain selain kanser. muntah. Ini mungkin tidak kelihatan seperti banyak. Setiap kali ada sesuatu yang salah dengan otak mempengaruhi seluruh tubuh. suatu tumor ganas tidak meluas menjadi rangkaian yang sihat. memori. sakit kepala. sangat sulit untuk mengetahui apakah atau tidak. Masalah terbesar dari tumor otak dan tumor otak dan gejala mereka khusus. Beberapa faktor boleh menyebabkan gejala ini. mual. Gejala juga boleh disebabkan oleh radang otak. tumor atau daerah sekitar tumor. anda perlu berunding dengan . perubahan emosi yang cepat. sangat penting untuk kelangsungan hidup kita dan prognosis penyakit mematikan ini. Beberapa gejala-gejala ini disebabkan oleh tumor menekan pada bahagian yang berbeza dari otak dan mengganggu fungsi dengan betul. tapi jangan tertipu.4% dari semua kematian kanser. Jika gejala ini sering berlaku dan cepat. Gejala yang paling umum kanser otak termasuk sakit kepala. Tumor mungkin terkandung dalam lapisan rangkaian. Gejala lain yang lebih serius termasuk bicara cadel. gejala-gejala tumor otak umumnya mengembangkan perlahan dan berperingkat dari masa ke masa dan membuatnya sangat sukar bagi siapa saja untuk mengakui kewujudan penyakit mematikan ini. kecuali jika anda serius melihat ke depan. Sebuah negara tidak mampu mental juga Mei perubahan konsentrasi. kelemahan umum. Malangnya. kecanggungan dan kejang. Ini adalah daerah yang sangat penting. Jenis tumor ini disebut enkapsulasi.Kadang-kadang. kerana otak adalah bagian paling penting dari tubuh anda dan semua kawalan. kesulitan berjalan. dan negara yang berubah fikiran.4% dari semua kanser dan sekitar 2.

Ketika kanser otak disahkan. melalui penggunaannya. Alasannya adalah bahawa MRI telah meningkatkan kemampuan untuk berubah menjadi tumor dinilai. bercakap dengan doktor anda untuk rawatan yang sesuai baik untuk anda. Risiko Kanser Otak adalah Terdeteksi Melalui penggunaan Ponsel Ini telah menjadi kontroversi selama beberapa waktu mengenai risiko kesihatan yang telefon untuk rakyat. Sweden. MRI scan kadang-kadang bukan CT scan. kanser otak adalah bentuk yang sangat serius kanser dan penting bagi kita untuk mengetahui bahawa ini adalah gejala kanser otak. Doktor sering scanner jika anda berfikir anda jatuh sakit dengan kanser otak. mereka telah menunjukkan dan meningkatkan risiko kanser dikesan melalui penggunaan keperluan telefon. ujian fungsi hati. Dye disuntik darah biasanya tidak berbahaya untuk membuatnya lebih terlihat dan anomali di TC. telah . Walaupun banyak dari sebahagian besar kajian telah didakwa sebagai konklusif.doktor anda tentang apa yang masalahnya. Dalam semua 209 pesakit yang mempunyai tumor otak dan 425 berada dalam kesihatan yang sempurna. Walaupun itu baik untuk jatuh ke dalam histeria kajian masing-masing. konsultasikan dengan doktor anda sebelum mengetahui keadaan sebenarnya kesihatan. urin dan profil pembekuan darah. yang dilakukan dengan hasil yang jatuh tempo pada akhir 2009. Intervensi awal meningkatkan kemungkinan pemulihan yang cepat dan kelangsungan hidup berpanjangan. Jika anda berfikir anda merujuk pada menderita atau menderita gejala-gejala ini. Terletak di Stockholm. sebuah kajian baru-baru ini oleh Institut Karolinska ada peningkatan risiko tumor otak di otak melalui penggunaan telefon biasa. kecuali dalam sampel otak dalam tiga dimensi. sehingga kami menghentikan langkah yang diperlukan untuk situasi awal. scanner adalah seperti sinar. Ujian-ujian lain meliputi ujian darah. adalah sebuah kajian utama 3. Memandangkan sejumlah kecil mata pelajaran. kajian ini telah dilakukan baru-baru ini.000 orang. Penyelidikan ini diperpanjang selama 2 tahun dan menunjukkan bahawa gelombang mikro dari telefon sebenarnya telah meningkatkan risiko bagi kesihatan otak. bagaimanapun. Penyelidikan ini melibatkan 634 orang selama tempoh dua tahun.

2. usus besar atau kanser buah pinggang berisiko untuk menyebar. The American Cancer Society (lihat "Sumber" di bawah) menekankan pentingnya gaya hidup sihat bagi setiap orang dengan atau tanpa kanser. Pemahaman yang kategori berisiko tinggi dan berbicara dengan doktor tentang kaedah ujian moden adalah cara untuk mencegah penyebaran kanser otak. Saya lebih suka mendengar dari para saintis lembaga negara.belajar cukup untuk membuktikan bahawa gelombang mikro boleh menyebabkan risiko kesihatan yang serius. di otak. Jadi Proaktif tentang Mencegah Kanser 1. sukan lebih kerap dan tetap maklumat mengenai risiko kanser anda. kemudian dikenali sebagai kesan sampingan yang berbahaya akan diuruskan. . paru-paru. berhenti merokok. sederhana. atau kedua. Ketahuilah bahawa mereka yang mempunyai sejarah keluarga kanser. Mengambil langkah-langkah proaktif untuk mengelakkan berlakunya kanser otak dan jenis-jenis kanser dengan membuat komitmen untuk makan sihat. payudara. atau pertumbuhan sel yang tidak normal. Panduan Memahami Risiko anda 1. yang menurut saya adalah suatu kesalahan. orang-orang dengan penyakit auto-imun dan mereka yang telah terkena radiasi mungkin pada peningkatan risiko tumor otak. microwave memancarkan Telefon. tetapi FDA meluluskan ubat yang diberikan setiap tahun kepada masyarakat. Akal sihat menunjukkan bahawa FDA tidak selalu benar ketika digunakan untuk keselamatan kita ke FDA sebagai sumber maklumat yang boleh dipercayai tentang keselamatan ini bukan pilihan pertama saya. kanser otak. Bagaimana Mencegah Kanser Otak Kanser otak merangkumi pelbagai jenis keadaan yang ditentukan oleh tumor. Ketahuilah bahawa pesakit yang telah melanoma. FDA mengatakan bahawa telefon ini merupakan ancaman serius kepada awam. Anda boleh memutuskan untuk membuat kanser otak menghalang keutamaan kerana anda adalah ahli dari kumpulan berisiko tinggi atau barangkali kerana anda telah memiliki tumor otak dihapuskan dan ingin mengelakkan lagi terjadinya penyakit.

kekecewaan yang diharapkan. Meningkatkan kesedaran semua manfaat dan menekankan pentingnya meneruskan kajian ilmiah. sekurang-kurangnya setiap hari dan lebih . Tidak ada yang harus harus berjuang dengan kecemasan yang tidak semestinya. pertimbangkan menemukan sebuah kumpulan penyokong. dan selalu ingat bahawa jika apa yang doktor mengatakan bukanlah sesuatu yang anda bersetuju dengan anda. Dengar nasihat pakar dan idea-idea seperti apa langkah yang harus diambil. 3. 4. 2. opini daripada situasi. Jika anda sudah memiliki tumor dihapuskan. Ingat bahawa. untuk mengetahui kemungkinan komplikasi dan kesan samping dan harus dibuat sedar alternatif yang layak. Penyakit kaunselor boleh membantu. anda boleh mendapatkan 2 3. Perlu diingat bahawa anak ini adalah berkat terlepas dari penyakit mereka. 3. Semakin banyak anda tahu. mungkin ada beberapa isu yang berbeza mengenai perkembangan kanak-kanak ini indah. Dia mungkin mengesyorkan pilihan gaya hidup sihat. ini harus orang yang anda merasa anda boleh percaya dan orang yang anda mengerti dan sukai. 3. Kebanyakan dari semua. Cara merawat anak dengan kanser otak Panduan 1. Kemudian memilih doktor kanser kanak-kanak. ingatlah untuk mengakui setiap orang yang anda tahu. Tips & Amaran 1. Itu hak anda untuk memahami rawatan anda. Jika anda berisiko tinggi kanser berkembang. Tetap di atas perkembangan perubatan. terutama anak.2. dari pidato tertunda dan kelewatan perkembangan lain. seperti latihan meningkat dan diet lebih seimbang. Jangan mengambil kekecewaan yang keluar pada anak. lebih bersedia anda akan jika anda mengembangkan penyakit. tanyakan doktor anda apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah pertumbuhan masa depan sel yang abnormal. Sukarelawan di komuniti anda untuk mendidik masyarakat tentang kanser dan bagaimana untuk mencegahnya. bahkan jika anda bebas dari penyakit. Jangan biarkan diri anda merasa terpaksa ke terapi dengan yang anda tidak merasa selesa atau anda tidak memahami. 2.

seberapa banyak anda mencintai dan menghargai mereka. Tanyakan . Tidak ada jawaban sederhana ketika datang ke bagaimana menangani kanser otak. penting untuk memahami bahawa anda sama sekali tidak diwajibkan untuk tinggal dengan doktor khas untuk rawatan. memuat masalah ke tangan anda sendiri dan memilih doktor anda. fizikal dan emosional. Cara Menangani Kanser Otak Berurusan dengan jenis penyakit fizikal yang serius boleh sulit. Panduan Bagaimana Mengatasi Kanker Otak 1. dan penyakit seperti kanser otak ini sangat mencabar untuk mengatasi. Langkah ini penting dalam kaitannya dengan bagaimana anda menangani menderita kanser otak kerana jika anda merasa anda mempunyai rawatan perubatan yang baik dan anda mempunyai iman dalam doktor anda. Siapkan diri anda dengan mempelajari tentang pilihan rawatan. 2. pembedahan. Cari doktor yang anda merasa selesa dengan dan yang anda percaya akan menjadi doktor yang baik untuk anda. Kemoterapi. bahawa doktor hanya mengatakan bagaimana mereka melihat tidak bagaimana kehidupan memiliki hal-hal merancang untuk setiap kehidupan kita. doktor mungkin menyatakan bahawa masa depan bisa pendek. Ketika anda pertama kali mengetahui anda mempunyai kanser. ‡ Ingat. Tips & Amaran ‡ Jangan takut untuk meminta bantuan untuk apa pun untuk mencuba dan mengurangkan stres. Namun. radiasi dan dalam beberapa kes. Apa yang terbaik untuk anda akan bergantung pada berapa lama anda memiliki kanser otak dan sejauh mana kanser itu telah berkembang.baik lebih sering. kegelisahan emosional. kemungkinan anda akan diberitahu oleh doktor keluarga anda atau doktor pakar. kemungkinan bahawa anda akan mempunyai pandangan positif terhadap perlakuan dan masa depan. mental. adalah rawatan yang sedia apabila anda mempunyai kanser otak. Sebaliknya. kekecewaan dan sebagainya. Cari rawatan perubatan yang anda merasa selesa dengan. Suatu sistem pendukung yang baik. pengetahuan tentang penyakit dan rawatan perubatan yang tepat semua diperlukan dalam menghadapi kanser otak. Yang biasanya bagaimana diagnosis awal pergi.

4. menuliskan beberapa kata yang menggambarkan bagaimana anda merasa dan menggunakan kata-kata sebagai batu loncatan untuk mula menulis tentang apa yang anda alami. Membuat fokus utama hari anda akan melakukan hal-hal yang selalu anda ingin lakukan dan melawat keluarga dan rakan-rakan. Apabila anda berurusan dengan kanser otak. Bersandar pada keluarga dan teman-teman. Jurnal dikenali menjadi cara yang bagus untuk mengekspresikan semua perasaan anda dan membebaskan mereka ke atas kertas. Jika anda mengalami blok penulis. Anda boleh melakukan ini dengan membuat komitmen untuk melakukan semua hal satu hari pada satu masa. Anda Express ketakutan. Sisihkan minimal 30 minit setiap hari untuk jurnal tentang apa yang sedang berlaku dalam hidup anda dan apa yang anda rasakan. secluding diri dari keluarga dan teman-teman hanya akan memperhebat perasaan takut.  .doktor anda mengenai pelbagai bentuk perubatan dan apa kesan sampingan yang berpotensi. dan ini akan membuat anda merasa lebih bersedia selepas anda memulakan rawatan. Tidak hanya akan membuat anda merasa seperti anda mempunyai sistem pendukung tetapi juga akan mengakibatkan berkembang hubungan peribadi membuat anda merasa puas dan dicintai. bersandar pada keluarga dan teman-teman anda sebanyak yang anda boleh. Langkah ini mungkin sangat menakutkan kerana anda mencari tahu apa yang diperlukan untuk merawat kanser otak anda. blog dan website penyokong yang lain yang menghuraikan perlakuan yang berbeza dan kesan samping dapat sangat membantu. Bahkan prestasi kecil setiap hari harus membuat anda merasa lebih puas dan optimis tentang masa depan anda. Namun. anda juga mempersiapkan diri untuk apa yang masa depan. Sebaliknya. stres dan kesendirian. 3. Jangan menolak bantuan atau sokongan dari setiap individu yang bersedia untuk memberikannya. Setiap kali anda sedang berhadapan dengan situasi stres seperti menghadapi kanser otak penting untuk mengelakkan besar sendiri. keraguan dan kebimbangan melalui journal. Namun. Memanfaatkan Internet. Beberapa hari mungkin lebih intens maka orang lain dan kata-kata mungkin datang dengan mudah. Banyak orang ingin menyembunyikan dan sendirian ketika mereka berhadapan dengan situasi traumatis seperti kanser otak. anda cenderung untuk mengalami perasaan mendedah dan ketakutan. Ambil satu hari pada satu masa.

if over the counter medications can't control the patient's pain. Brain cancer symptoms can include severe headaches that last a long time. Also ask the doctor about medications that reduce nausea if your patient's nausea is unmanageable. It is important to understand how to deal with the symptoms and potential side effects of this disease to support your loved one as effectively as possible. blurred vision. Learn how to cope with the confusion and personality changes that may accompany your patient's brain cancer. Ask the patient's physician to prescribe pain medications applicable for different levels of headache pain intensity. . Make sure you have medication prescriptions in varying degrees of strength for severe pain. your patient is not trying to inconvenience or upset you. Instructions 1. Understand the kinds of symptoms you may be confronted with. Constantly remind yourself that just like a patient with an illness that makes him extremely weak or forces him into a wheelchair. Help your patient through the house if necessary. 2. 4. confusion or personality changes. Prepare the patient's home for coping with the symptoms of brain cancer. aggressive or confused. you need to have stronger prescription medications ready to administer. vomiting. Keep walkways clear to reduce the risk of falling . "Brain tumors account for 1 in every 100 cancers diagnosed annually in the United States." This means chances are high that you could be faced with having to cope with a brain cancer patient among your group of friends and family. Your patient could become hateful. Depending on the area of the brain affected by cancer. Consult a physician about pain medications to have available. It can be very frustrating to deal with someone displaying these types of behaviors. Begin preparing for these symptoms in varying stages of severity. For example. problems with walking. make alterations that reduce the risk from these problems. Install support bars so patients have handholds to regain balance as they move through the house. Be patient. as well as dizziness.Lampiran How to Cope With a Brain Cancer Patient According to Cedars-Sinai. There are few situations more traumatizing than having to transport a patient in extreme pain to the hospital for a stronger prescription. 3. Assist the patient to reduce injury. problems speaking. the patient may not be able to walk properly. Consult the patient's physician for advice on how to start preparations. Consult the patient's doctor or request a referral to a psychologist for information about the best ways to cope with confusion and personality changes in your patient. and seizures. Because dizziness and problems with eyesight are common factors.

An understanding of what type of brain cancer you are dealing with can go a long way toward helping you choose treatments. A tumor in the frontal lobe. Look for a support group in your area for caretakers of people with serious illnesses. Verify that any tumor revealed by an imaging test is malignant by having a biopsy. How to Learn About the Brain Cancer Diagnosis Process Brain cancer is categorized by the type of cell in which the abnormal growth starts. for instance. The different types can cause greatly varied reactions. The American Cancer Society recommends that cancer sufferers improve their diets and quit smoking to help the body fight the disease. Highrisk groups include those people who have had radiation to the head. 5. Seek out a support group. the patient will undergo one or more imaging tests. schedule a plethora of appointments. and handle her emotional swings and incidents of confusion. 6. 4. Instructions 1. while a tumor in the occipital lobe will affect vision. computed axial tomography (CAT or CT scan) and positron emission tomography (PET scan). There are many different types of cells in the brain and therefore many different types of brain cancer. Learn about developing research at the AMC Cancer Research Center Web site (see "Resources" below). Understand why you have developed brain cancer by asking your doctor. Take the first step in the diagnosis process: a thorough neurological exam. This will help the doctor plan treatments and appropriate medications to help the patient. Coping with a patient with brain cancer can be very stressful. 2. Talking to a group of individuals coping with friends and family who suffer from a serious illness can provide both supportive listeners and people who can give you insight into strategies for coping with your patient. who have immune deficiency diseases and who have a family history of cancer. Tips & Warnings  Take notes on your patient's symptoms and their severity to take to doctor appointments. Know that symptoms of brain tumors vary widely depending on the area of the brain where the tumor is located. . Such tests include magnetic resonance imaging (MRI scan). Ask your doctor what lifestyle changes would most directly improve your experience. Ask friends and family to help you take a break from the patient to relax and regain your physical and emotional strength. might result in behavioral changes. If a brain tumor is suspected. You have to manage her pain. 3.5.

Brian Tumor Symptom Brian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful