P. 1
BAB 3 Pluraliti

BAB 3 Pluraliti

|Views: 664|Likes:
Published by maklumatku

More info:

Published by: maklumatku on Apr 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2013

pdf

text

original

Sections

 • 1.Untuk memahami konsep pluraliti dan
 • 2. Memahami pembentukan pluraliti di
 • 3.2 Persamaan & Perbezaan
 • 3.3 Penjajahan: Titik Pemisahan
 • 3.4 Pembentukan Pluraliti Di Alam
 • 3.5 Puncak Pluraliti
 • 3.6 Pengasasan Masyarakat Plural
 • 3.7 Pembentukan Masyarakat
 • 3.8 Dasar Dasar
 • 3.9 Pasca Penjajahan
 • 3.10 Federalisme Berlapis
 • 3.11 Pembangunan Berencana
 • 3.12 Dasar Dasar Khas
 • 3.13 Kesimpulan

BAB 3 PLURALITI DAN MASYARAKAT PLURAL DI MALAYSIA: Dulu, Kini dan Masa Depan.

Objektif
1.Untuk memahami konsep pluraliti dan masyarakat plural. 2. Memahami pembentukan pluraliti di Alam Melayu 3. Memahami kesan sekularisme penjajah dan pembentukan masyarakat plural. 4. Memahami perkembangan pembentukan masyarakat plural selepas era penjajahan.

Liputan Kuliah
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Dari Pluraliti Ke Masyarakat Plural. Pembentukan Pluraliti Di Alam Melayu. Puncak Pluraliti. Pengasasan Masyarakat Plural. Pembentukan Masyarakat Plural. Dasar-Dasar Pentadbiran, Ekonomi dan Pendidikan. Pasca Penjajahan. Federalisme Berlapis. Perlembagaan dan Pembangunan Politik. Pembangunan Berencana. Dasar-Dasar Khas. Kesimpulan.

3. Dari Pluraliti Ke Masyarakat Plural.
3.1 Ciri Pluraliti dan Masyarakat Plural A. Konsep pluraliti alam Melayu perlu difahami sbg asas utk memahami masayarakat plural. B. Kewujudan pelbagai etnik di alam Melayu telah memberi sumbangan terhadap pembentukan masyarakat plural yang dapat hidup secara bersama dalam kepelbagaian.

Contohnya. politik dan agama telah sedia ada dalam dunia baru mereka. mereka berjaya mewujudkan interaksi harmoni dengan penduduk. alam sekitar dan sistem sosial. Cina. masyarakat Cina Baba ialah keturunan Cina telah berkahwin dengan masyarakat tempatan . Jepun dan lain-lain lagi Masyarakat pelbagai bangsa pada zaman sebelum kedatangan orang Eropah terbentuk melalui proses semula jadi tanpa sebarang rancangan pemaksaan di sebaliknya Hasilnya. Mereka secara suka rela sanggup berkahwin dengan penduduk tempatan. India.Masyarakat plural wujud pelbagai bangsa mendiami sesuatu kawasan di Alam Melayu seperti Melayu. Eropah.

Mereka dibawa masuk oleh Inggeris tanpa disertai kaum keluarga seperti isteri dan anak mereka. Namun. Buruh Cina dikerah berkerja di lombong bijih timah dan lombong emas. ini tidak bermakna tiada kehidupan yang harmoni. Masing-masing menjalankan kehidupan di dalam kelompok masyarakat masing-masing. Mereka didatangkan khas untuk berkerja sebagai buruh. Oleh kerana tumpuan dan hasrat kedatangan mereka ialah untuk memenuhi keperluan ekonomi-politik Inggeris maka asimilasi budaya dan cara hidup di antara masyarakat tidak berlaku.Orang-orang Cina dan India terutamanya dibawa masuk ke Alam Melayu adalah demi kepentingan ekonomi dan politik Inggeris. .

Samb. C. Malaysia adalah sebuah negara unik yang memiliki keistimewaan wujudnya masyarakat plural yang ketara. . Realitinya..

3. . Pembentukannya di zaman sebelum penjajahan adalah berbeza berbanding selepas penjajahan.2 Persamaan & Perbezaan A. Proses pembentukan masyarakat plural adalah berbeza dahulu dan sekarang. B.

3 Penjajahan: Titik Pemisahan Antara Pluraliti dan Masyarakat Plural A. Berbeza dengan penjajah eropah yang lain.3. Inggeris menggunakan senjata serampang dua mata dalam misi penjajahan mereka iaitu imperialisme dan kolonialisme. . B. Ketibaan Inggeris adalah titik pemisah antara pluraliti dan masyarakat plural.

Dari aspek imperialisme. mereka menjajah secara fizikal di mana segala kekayaan hasil bumi negara jajahan akan diperah demi kepentingan ekonomi negara mereka sendiri seperti bijih timah dan emas .

politik dan agama mereka kepada penduduk tempatan.000 orang Inggeris berjaya memerintah 600 juta orang India . menerusi imperialisme budaya digunakan sebagai alat kerana mereka berjaya menjajah dan mengawal kehidupan masyarakat peribumi seperti mana yang berlaku di India di mana hanya 120. Hasilnya. Sistem sosial dan politik tempatan perlahan-lahan ditukar ganti dengan sistem sosial dan politik mereka.Dari segi kolonialisme. mereka memperkenalkan sistem sosial.

Alam Melayu telah menjadi tempat utama persinggahan bagi kedua-dua pihak. Keadaan ini tanpa disengajakan telah mewujudkan pluraliti di Alam Melayu. Kemuncaknya. C. A.4 Pembentukan Pluraliti Di Alam Melayu 1. Alam Melayu pada abad ke 7M. telah menjadi pusat pengajian dan perkembangan ilmu pengetahuan . B. D.3. Faktor perdagangan menjadi punca wujud hubungan dua hala antara Cina dan India. Hubungan Dengan Cina dan India.

metafizik. Zaman Hinduisme dan Buddhisme. pengaruh HinduBudhaa tidaklah begitu mendominasi masyarakat di Alam Melayu berbanding dengan kekuatan pengaruh ajaran Islam. B. sistem sosial dan sebagainya. Menurut al-Attas. tiada kitab-kitab klasik mereka yang membincangkan secara meluas dan mendalam aspek-aspek falsafah. A. Antara bukti bagi perkara ini. .2.

Samb.. Namun. dalam beberapa aspek pengaruhnya agak jelas. . seperti dalam aspek kesusasteraan dan pemerintahan.

B. . Sebelum kedatangan Inggeris.3. Kedatangan mereka telah menukar dari bersifat metafizik kepada material rasional sainstifik. Penjelmaan Material dan Non Material. ilmu pengetahuan di Alam Melayu lebih banyak berasaskan epistemologi bersifat metafizik. A.

3. Pemerintahan: Era Melaka adalah kemuncak keagungan kerajaan Melayu.5 Puncak Pluraliti 1. -Melaka dianggap The Venice of The East. . hasil dari sistem pemerintahan yang adil. -Masyarakat plural yang wujud dapat hidup dengan aman dan damai. Empayar Melaka A.

Perdagangan: Aktiviti perdagangan antarabangsa juga berjalan dengan baik hasil dari sistem urus tadbir berteraskan Islam.Perlaksanaan Hukum Kanun Melaka dan Undang-Undang Laut Melaka yang berteraskan Islam mampu memberi keadilan kepada masyarakat plural M¶ka pada waktu tersebut. B. . .Samb.

C. . Kependudukan:Masyarakat M¶ka pada waktu tersebut terdiri dari pelbagai etnik antarabangsa yang hidup dalam suasana aman dan damai. D. Kebudayaan: Kedatangan para pedagang antarabangsa ke M¶ka juga telah menyumbang kepada multi budaya yang tersendiri.

Agama dianggap penyumbang kepada perselisihan. Struktur & Dasar Prinsip:Pemisahan Agama dan Negara. A.3. . B. manakala sains dianggap penyumbang kepada kemajuan.Penjajah British: Prinsip.6 Pengasasan Masyarakat Plural 1.Sistem. Agihan Kuasa. Kedatangan Inggeris ke Alam Melayu membawa konsep pemikiran pemisahan negara dan agama. Federalisme.

Eksekutif dan Perundangan . C.Dasar ini diditerapkan oleh penjajah Inggeris di Alam Melayu dalam semua sistem masyarakat.. iaitu:Kehakiman. Inggeris turut memperkenalkan sistem pentadbiran berasaskan 3 unsur penting.Samb. D.

3.Berasaskan idelogi kolonial:Perubahan Aspek Spiritual. namun masih terdapat kesan-kesan Hindu-Budhaa dalam kehidupan.7 Pembentukan Masyarakat Plural 1. Walaupun Islam mendominasi dalam sistem kepercayaan dan sosial masyarakat. . Tradisi Intelek dan Aturan Sosial A.

. D. Penjajah Inggeris pula datang ke Alam Melayu dengan membawa idelogi sekular yang diterapkan dalam dalam pelbagai sistem masyarakat. Maka berlaku penyulaman dan percampuran antara ajaran Islam dan Hindhu-Budhaa..Samb. C.

Secara lebih tepat. .Samb.. E. berlaku pertentangan antara Islam dan sekular di Alam Melayu. F. Akibatnya. perubahan corak dalam sistem sosial di Alam Melayu adalah hasil dari kolonialisme barat sekular.

Konsep kerajaan yang diperkenalkan oleh kolonialisme barat bersifat pemisah antara dunia dan agama. Konsep kolonialisme dilihat bukan hanya melibatkan penaklukan aspek fizikal bahkan mencakupi aspek epistemologi penduduk. H.Samb. G. ..

Kerakusan mereka dapat dilihat dalam: 1.Pinang pd tahun 1786. kesan kolonialisme barat ke atas masyarakat negara ini adalah sangat besar. Dalam hal ini. H.. . 2. Perjanjian Pangkor 1874.Samb. Penguasaan Inggeris terhadap P.

.Samb. penjajah telah menyerapkan sistem sekular dalam pendidikan. . Umat Islam di Alam Melayu sebelum penjajahan memandang tinggi terhadap institusi pondok dan madrasah sebagai instrumen penting pembinaan bangsa cemerlang. Untuk menyekat pengaruh tersebut.

Al-Quran diajar diluar waktu sekolah. iii. ii.Al-Quran tidak dibenarkan menjadi subjek.I. .Tiada elaun diberi kepada para pengajar al-Quran. Barat menyerapkan unsur sekular dalam sekolah-sekolah Melayu dengan cara: i.

K.. . British turut membina sekolahsekolah muballigh kristian. -Akibatnya. J. Perak..sekolah beraliran melayu dipandang rendah berbanding sekolah aliran Inggeris.Kemuncak sistem sekular dilihat dalam penubuhan Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) 1905 di Kuala Kangsar.Samb.

L. Kolonialisme Barat memperlihatkan bagaimana proses pertukaran sistem masyarakat Islam di Alam Melayu ditukar kepada sistem sekular.. .Samb.

sistem ekonomi pertanian kepada industri dan sistem pendidikan integerasi kepada sekular.8 Dasar Dasar Pentadbiran.3.Ekonomi dan Pendidikan A. . Fahaman yang dibawa oleh Kolonial British telah menukar sistem pentadbiran bersepadu kepada sekular.

. Pluraliti Baru dalam Masyarakat Plural.Ia terbentuk melalui proses dan lingkungan yang berbeza.9 Pasca Penjajahan 1. .3.

3.Melayu dan Persekutuan Malaysia. B. Sedangkan Persekutuan Malaysia adalah pada tahun 1963. A. Persekutuan T.Melayu.Melayu dan Persekutuan Malaysia. Kemerdekaan 31 Ogos 1957 hanya melibatkan Persekutuan T. Federalisme:wujud dua jenis persekutuan dalam masa yang sama iaitu Persekutuan T. .10 Federalisme Berlapis 1.

. Perlembagaan Persekutuan Malaysia adalah penerusan daripada Perlembangaan Persekutuan T. 2.. Ia adalah undang-undang tertinggi negara dan sebagai rujukan kepada segala undang-undang yang digubal. Perlembangaan dan Pembangunan Politik A.Melayu. B.Samb.

Terdapat 2 peringkat kontrak sosial: i. ii. D. . dikenali sebagai wa¶ad. C.perlembagaan telah mencatatkan satu kontrak sosial yang telah dipersetujui oleh semua kaum di negara ini tanpa sebarang pertikaian.Melibatkan raja dan rakyat. Dalam konteks sosial. Berlaku dalam masyarakat plural hasil daripada syarat yang dikenakan oleh Inggeris untuk memperolehi kemerdekaan.Samb..

. Dengan itu terbentuklah CLC (Communities Liason Commitiee/Perhubungan Antara Kaum) pada tahun 1948. E. Setiap etnik mempunyai wakil dalam bentuk parti politik dan mencapai persepakatan untuk hidup dalam aman dan damai.Samb. F..

iv. iaitu: i. Rancangan Pembangunan 5 Tahun (19661970). iii. Bagi menuju ke arah pembangunan beberapa perancangan di negara dibentuk. Pelan Pembangunan Berencana (19501965). Rancangan Pembangunan 5 Tahun A.11 Pembangunan Berencana 1. .3. Dasar Pembangunan Negara (1990-2020). ii. Dasar Ekonomi Baru (1970-1990).

. Kesemua dasar-dasar tersebut secara tidak langsung telah dibincangkan semenjak CLC ditubuhkan pada tahun 1948. B. Perbincangan dasar-dasar tersebut lebih serius dibincangkan selepas peristiwa 13 Mei 1969.3. Dasar Ekonomi Negara. Dasar Pendidikan Kebangsaan.Dasar Kebudayaan Kebangsaan.12 Dasar Dasar Khas 1. A.

. Pembentukan dasar-dasar tersebut telah mengambil kira kepentingan kaum di negara ini. D. Dasar Pendidikan Kebangsaan fokus kearah mewujudkan keseimbangan dalam kehidupan sosio ekonomi dikalangan masyarakat Malaysia berbilang kaum.C.

D. DEB pula bertujuan untuk mengimbangi ekonomi bumiputera dengan etnik lain secara adil.Samb. Dasar Kebudayaan Kebangsaan pula memfokuskan kearah pembentukkan sikap menghormati dan menghargai setiap budaya. E.. .

Plurati masyarakat Malaysia diperkukuhkan melalui dasar-dasar negara yang dibentuk berteraskan persetujuan bersama. Pluraliti telah sedia wujud di Alam Melayu.13 Kesimpulan Memahami pluralti adalah asas penting kearah memahami pembentukan masyarakat plural. .3. Ideologi sekular telah mempengaruhi perubahan dalam sistem masyarakat sepadu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->