P. 1
Peribahasa Dan Maksud

Peribahasa Dan Maksud

|Views: 2,793|Likes:
Published by zest2112

More info:

Published by: zest2112 on Apr 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Menurut Za'ba, peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas, mengandungi kebenaran, sedap didengar

dan bijak perkataannya. Peribahasa tradisi merujuk kepada peribahasa yang digunakan dalam pertuturan sehari-harian atau secara bercetak sebelum tarikh kemerdekaan. Peribahasa moden pula merujuk yang dicipta selepas tarikh tersebut. Peribahasa merupakan sabahagian daripada bahasa kiasan dalam budaya Melayu. Abjad A Ada asap, ada api: Tidak boleh dipisahkan ada sebab maka ada juga puncanya. Ada gula, adalah semut: Tempat yang menjanjikan rezeki akan dikerumuni. Ada udang di sebalik batu: Mempunyai tujuan tersembunyi. Alah bisa, tegal biasa: Kerana sudah biasa maka tidak terasa susahnya. Alang leher, minta disembelih: Seolah-olah mengharapkan bencana/kesusahan. Alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan: Membuat sesuatu kerja dengan bersungguh-sungguh sehingga selesai kerja tersebut. Ambil pati, buang hampas: Ambil yang baik sahaja. Api kecil baik dipadamkan: Sesuatu yang buruk lebih baik diatasi pada peringkat awalan sebelum ianya menjadi lebih buruk lagi. Api tatkala kecil menjadi kawan, apabila besar jadi lawan: Perkara yang baik boleh mendatangkan keburukan apabila terlalu banyak. Aral melintang: Halangan yang tiba menjelma. Asam garam kehidupan: Pengalaman hidup manusia. Abjad B Badan cergas, otak cerdas: Badan yang bertenaga dan sihat, akan dapat melahirkan pemikiran yang sempurna akalnya. Bagai aur dengan tebing: Saling bantu membantu. Bagai cendawan tumbuh selepas hujan: Sesuatu yang wujud dengan banyak. Bagaimana acuan, begitulah kuihnya: Lazimnya perangai yang muda akan mencontohi (mengikuti) yang lebih tua darinya. Bangkit hatinya: Menimbulkan keberanian dirinya.

Berat sama dipikul. kedua belah pihak perlu bersepakat dan bersama bertanggungjawab (kegunaan untuk ayat positif dan juga yang negatif). bersenangsenang kemudian: Kesenangan akan tiba selepas kita telah bersusah payah mencari kejayaan. (Namun berhati-hati dalam penggunaan peribahasa ini). bersakit-sakit dahulu. selalunya untuk jangkamasa yang tidak tetap dan dilakukan dengan cara yang agak kucar-kacir. Bukan calang-calang: Bukan sebarangan/susah untuk ditandingi. hebat (macam Negarawan Tun Dr. handal. Berganding bahu: Bekerjasama (tolong menolong). Bersatu kita teguh bercerai kita roboh: (Perlu saya bagi penerangan pada anda semua?) Bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi: Untuk menjayakan sesuatu. bulat manusia kerana muafakat: Kata sepakat akan membawa berkat. Bukan bersuluh batang pisang. berenang-renang ke tepian. ringan sama dijinjing: Berat kerja sama-sama diharungi dan kemudiannya kesenanangan pula akan sama-sama dikecapi. Abjad C Calang orang: Bukan sebarangan. berat lagi bahu yang memikul: Hanya orang yang mengalami sesuatu keadaan sahaja akan benar-benar mengetahui (kesusahan) mengenainya. anak rintik: Perangai anaknya mengikut perangai bapanya. bantulah mereka sedaya-upaya anda agar mereka juga mampu membaca). hanya tunggu dan lihat sahaja. Bidan terjun: Orang yang menggantikan tugas orang lain. Buat baik berpada-pada.Bapa borek. Berakit-rakit ke hulu. bersuluh bulan matahari: Kebenaran yang nyata akan dapat dilihat/dinilai oleh semua. buat jahat jauhkan sama sekali dalam kehidupan ini. Berpeluk tubuh: Tidak mahu memberikan pertolongan. Bulat air kerana pembetung. Buta huruf: Orang yang tidak tahu membaca dan menulis (jika anda terjumpa seseorang begini. buat jahat jangan sekali: Buat baik biarlah pada tempat yang betul dan dengan cara yang betul. Mahathir!) . Berapa berat mata memandang.

Cacing kepanasan: Tak boleh duduk diam dalam kelas! Cacing! .Ceruk Rantau: Seluruh kawasan. Conteng arang di muka: Memalukan diri sendiri. merata daerah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->