Menurut Za'ba, peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas, mengandungi kebenaran, sedap didengar

dan bijak perkataannya. Peribahasa tradisi merujuk kepada peribahasa yang digunakan dalam pertuturan sehari-harian atau secara bercetak sebelum tarikh kemerdekaan. Peribahasa moden pula merujuk yang dicipta selepas tarikh tersebut. Peribahasa merupakan sabahagian daripada bahasa kiasan dalam budaya Melayu. Abjad A Ada asap, ada api: Tidak boleh dipisahkan ada sebab maka ada juga puncanya. Ada gula, adalah semut: Tempat yang menjanjikan rezeki akan dikerumuni. Ada udang di sebalik batu: Mempunyai tujuan tersembunyi. Alah bisa, tegal biasa: Kerana sudah biasa maka tidak terasa susahnya. Alang leher, minta disembelih: Seolah-olah mengharapkan bencana/kesusahan. Alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan: Membuat sesuatu kerja dengan bersungguh-sungguh sehingga selesai kerja tersebut. Ambil pati, buang hampas: Ambil yang baik sahaja. Api kecil baik dipadamkan: Sesuatu yang buruk lebih baik diatasi pada peringkat awalan sebelum ianya menjadi lebih buruk lagi. Api tatkala kecil menjadi kawan, apabila besar jadi lawan: Perkara yang baik boleh mendatangkan keburukan apabila terlalu banyak. Aral melintang: Halangan yang tiba menjelma. Asam garam kehidupan: Pengalaman hidup manusia. Abjad B Badan cergas, otak cerdas: Badan yang bertenaga dan sihat, akan dapat melahirkan pemikiran yang sempurna akalnya. Bagai aur dengan tebing: Saling bantu membantu. Bagai cendawan tumbuh selepas hujan: Sesuatu yang wujud dengan banyak. Bagaimana acuan, begitulah kuihnya: Lazimnya perangai yang muda akan mencontohi (mengikuti) yang lebih tua darinya. Bangkit hatinya: Menimbulkan keberanian dirinya.

bersenangsenang kemudian: Kesenangan akan tiba selepas kita telah bersusah payah mencari kejayaan. kedua belah pihak perlu bersepakat dan bersama bertanggungjawab (kegunaan untuk ayat positif dan juga yang negatif). (Namun berhati-hati dalam penggunaan peribahasa ini). berat lagi bahu yang memikul: Hanya orang yang mengalami sesuatu keadaan sahaja akan benar-benar mengetahui (kesusahan) mengenainya. Berpeluk tubuh: Tidak mahu memberikan pertolongan. bersakit-sakit dahulu. buat jahat jangan sekali: Buat baik biarlah pada tempat yang betul dan dengan cara yang betul. Mahathir!) . bulat manusia kerana muafakat: Kata sepakat akan membawa berkat. Bersatu kita teguh bercerai kita roboh: (Perlu saya bagi penerangan pada anda semua?) Bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi: Untuk menjayakan sesuatu. Bukan calang-calang: Bukan sebarangan/susah untuk ditandingi. hebat (macam Negarawan Tun Dr. Berganding bahu: Bekerjasama (tolong menolong). Bidan terjun: Orang yang menggantikan tugas orang lain. Berapa berat mata memandang. anak rintik: Perangai anaknya mengikut perangai bapanya. ringan sama dijinjing: Berat kerja sama-sama diharungi dan kemudiannya kesenanangan pula akan sama-sama dikecapi. Buat baik berpada-pada. hanya tunggu dan lihat sahaja. handal. berenang-renang ke tepian. Abjad C Calang orang: Bukan sebarangan. buat jahat jauhkan sama sekali dalam kehidupan ini.Bapa borek. Berakit-rakit ke hulu. Bukan bersuluh batang pisang. bantulah mereka sedaya-upaya anda agar mereka juga mampu membaca). Buta huruf: Orang yang tidak tahu membaca dan menulis (jika anda terjumpa seseorang begini. bersuluh bulan matahari: Kebenaran yang nyata akan dapat dilihat/dinilai oleh semua. Bulat air kerana pembetung. selalunya untuk jangkamasa yang tidak tetap dan dilakukan dengan cara yang agak kucar-kacir. Berat sama dipikul.

Cacing kepanasan: Tak boleh duduk diam dalam kelas! Cacing! .Ceruk Rantau: Seluruh kawasan. Conteng arang di muka: Memalukan diri sendiri. merata daerah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful