Motivasi Pelajar.microsoft Power Point Presentation (2)

CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

. Pembelajaran efektif. Keseranakan belajar. Kepuasan hidup.LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. Kejayaan.

. 10-9 : .µ .

´ Asy Syams : 9-10 .µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.

.µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku. nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´.

semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir.merancang.Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan. keinginan. melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya. kemahuan. .

tidak tahu apa yang di kehendaki.mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya. .tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan. .MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1. . . * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan.

µ . * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««.tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa. . Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi.

. 3: .

Apakah kamu tidak berfikir´. An-Nahl : 3 .µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.

aku yang memilihnya. bukan orang lain.mencabar tetapi mampu di perolehi. M .CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT . R .special untuk diri dan keluarga akan di buktikan.merancang dari sekarang. A . bukan hampir peperiksaan. S .

µ T .tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan. .

µ . 4: .

´ At Talaq : 4 . nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah.

Jangka masa pendek.. 3. Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan. . Jangka panjang ± kerjaya masa depan.ulangkaji pelajaran.JENIS-JENIS MATLAMAT 1. 2.

Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri..µ 2. Potensi Diri : . Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««.

µ a. Tenaga dalaman yang perlu di jana. b. bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan. . c. Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian.

Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal.µ d. Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar. __________ 3. .

µ Harapan Ibu Bapa : . .anak yang akan menebus marwah keluargga.anak soleh dan solehah .anak cemerlang akademik . .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.

masa muda untuk menyemai kecemerlangan.patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah. . . .pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal.µ Tanggungjawab dan Amanah : .

.marwah dan air muka keluar .µ . .berkelakuan sebagai anak yang soleh.berkesedaran tinggi. .menjaga marwah dan air muka keluarga.pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.

menjaga adab-adab menuntut ilmu.sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa. .µ . . .menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru.sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah. .

282 : .³ .

nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah.

Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari. . . .jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal.µ 4.tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang.

bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang.AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI. bacaan ringan dan lain-lain) .kawan. .Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam).kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio. . TV. .

Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran.µ 5. .sentiasa positif pemikiran .kenal pasti punca masalah. Cara-cara menangani maslah : .

sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .µ .ustaz dan ustzah .ahli keluarga .tuan-tuan Imam dan lain-lain .guru .kunselor .

µ .penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .

salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW. .µ .zikir kepada Allah . Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian. 6.membaca Al-Quran .

. Persekitaran yang tidak KONDUSIF .rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu. .gangguan luar .µ 7.tiada tempat belajar yang khusus.tempat belajar tidak terurus. .

rakan tidak baik.pilih rakan yang maju. . Pengaruh rakan sebaya: .rakan baik. akan jadi baik. akan terikut-ikut .. berjaya«. .µ 8.

Usaha ± Ingin = Sia-sia.Usaha = Angan-angan 3. . Ingin .MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. Ingin + Usaha = Kejayaan 2. * Permulaan kejayaan: 1.

peluang .masa depan .hamba/khalifah Allah .Sedar .µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.potensi diri .

Azam yang kukuh. .Sanggup berubah . A. M.µ S.pemikiran . R.sikap .stratigi.Matlamat unggul.rancangan yang tepat.

. * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. Usaha yang gigih dan sistematik.µ T.Tawakkal kepada Allah. Sikasp dan minda yang positif c. Kefahaman yang kukuh b. a.

minda dan fizikal. e.µ d. Kemantapan jiwaq. . Disiplin diri yang kukuh. f. Berjiwa pematang.

..sentiasa rajin dan tekun .sentiasa awaldan mendahului . .kita akan««« .sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh.µ * Apabila kita bermotivasi !!.

.µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang.

.mempunyai kesedaran yang mendalam. . .sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi. . . .PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: .mempunyai matlamat yang unggol.bijak menyelesaikan masalah.bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya.bijak mengurus.

suka membuang masa. suka bertangguh-tangguh.µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. . sentiasamembeeri alasan. mengabaikan perintah Agama.

. .berfikiran nagetif.µ .mengarap nasib baik akan menyebelahinya. .suka berleka dan berseronakseronak. .tidak suka di tegur / kritik .

.TERIMA KASIH.µ SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful