CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Kejayaan. .LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. Kepuasan hidup. Pembelajaran efektif. Keseranakan belajar.

. 10-9 : .µ .

´ Asy Syams : 9-10 .µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.

. nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´.µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku.

kemahuan. .merancang. keinginan. melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya.Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan. semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir.

.mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya.tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan.tidak tahu apa yang di kehendaki.MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1. * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan. . . .

Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi. . * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««.µ .tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa.

3: ..

An-Nahl : 3 . Apakah kamu tidak berfikir´.µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.

M .aku yang memilihnya.CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT .mencabar tetapi mampu di perolehi.special untuk diri dan keluarga akan di buktikan. bukan hampir peperiksaan. A .merancang dari sekarang. S . R . bukan orang lain.

µ T . .tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan.

µ . 4: .

nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah.´ At Talaq : 4 .

2. .. Jangka panjang ± kerjaya masa depan.JENIS-JENIS MATLAMAT 1. Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan. 3.ulangkaji pelajaran. Jangka masa pendek.

Potensi Diri : . Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««.µ 2. Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri..

c. Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. b.µ a. Tenaga dalaman yang perlu di jana. . bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian.

. Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal. __________ 3. Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar.µ d.

anak yang akan menebus marwah keluargga.µ Harapan Ibu Bapa : . .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.anak cemerlang akademik . .anak soleh dan solehah .

. .pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal.µ Tanggungjawab dan Amanah : . .masa muda untuk menyemai kecemerlangan.patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah.

pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.marwah dan air muka keluar . .berkelakuan sebagai anak yang soleh.menjaga marwah dan air muka keluarga.berkesedaran tinggi.µ . . .

menjaga adab-adab menuntut ilmu.sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah. .sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa.menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru. . . .µ .

282 : .³ .

nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah.

.jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal.tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang.µ 4. . Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari. .

.Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam). . TV. bacaan ringan dan lain-lain) . .AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI.kawan.bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang.kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio.

µ 5.kenal pasti punca masalah. Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran. Cara-cara menangani maslah : .sentiasa positif pemikiran . .

tuan-tuan Imam dan lain-lain .ahli keluarga .guru .sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .µ .ustaz dan ustzah .kunselor .

penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .µ .

6.salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW. Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian.membaca Al-Quran .zikir kepada Allah .µ . .

Persekitaran yang tidak KONDUSIF .tempat belajar tidak terurus.gangguan luar .rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu. .tiada tempat belajar yang khusus. .µ 7. .

µ 8.pilih rakan yang maju. akan terikut-ikut . akan jadi baik. berjaya«. ..rakan tidak baik.rakan baik. Pengaruh rakan sebaya: . .

Usaha ± Ingin = Sia-sia.Usaha = Angan-angan 3. Ingin .MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. Ingin + Usaha = Kejayaan 2. * Permulaan kejayaan: 1. .

µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.potensi diri .peluang .hamba/khalifah Allah .masa depan .Sedar .

A.Azam yang kukuh. R.rancangan yang tepat.pemikiran .Sanggup berubah .µ S.Matlamat unggul. M.stratigi.sikap . .

Tawakkal kepada Allah. Kefahaman yang kukuh b. . * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. a. Sikasp dan minda yang positif c.µ T. Usaha yang gigih dan sistematik.

e. minda dan fizikal. . Kemantapan jiwaq. f.µ d. Berjiwa pematang. Disiplin diri yang kukuh.

kita akan««« . .sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh...µ * Apabila kita bermotivasi !!.sentiasa awaldan mendahului .sentiasa rajin dan tekun .

µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang. .

.mempunyai matlamat yang unggol. .bijak mengurus.PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: . .bijak menyelesaikan masalah. .bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya. .sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi.mempunyai kesedaran yang mendalam. .

µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. mengabaikan perintah Agama. suka membuang masa. suka bertangguh-tangguh. . sentiasamembeeri alasan.

. .suka berleka dan berseronakseronak.mengarap nasib baik akan menyebelahinya.µ . .tidak suka di tegur / kritik .berfikiran nagetif. .

TERIMA KASIH.µ SEKIAN. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful