P. 1
Motivasi Pelajar.microsoft Power Point Presentation (2)

Motivasi Pelajar.microsoft Power Point Presentation (2)

|Views: 4,445|Likes:
Published by din_ariff701

More info:

Published by: din_ariff701 on Apr 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Kejayaan.LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. . Kepuasan hidup. Pembelajaran efektif. Keseranakan belajar.

. 10-9 : .µ .

´ Asy Syams : 9-10 .µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.

µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku. . nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´.

melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya.Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan. keinginan. kemahuan.merancang. semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir. .

tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan. . . .MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1. * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan.mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya.tidak tahu apa yang di kehendaki. .

tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa. .µ . Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi. * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««.

. 3: .

Apakah kamu tidak berfikir´.µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. An-Nahl : 3 .

R . S .merancang dari sekarang. M .aku yang memilihnya. A .mencabar tetapi mampu di perolehi.special untuk diri dan keluarga akan di buktikan. bukan hampir peperiksaan. bukan orang lain.CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT .

tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan.µ T . .

µ . 4: .

nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah.´ At Talaq : 4 .

3.ulangkaji pelajaran. Jangka panjang ± kerjaya masa depan.. Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan.JENIS-JENIS MATLAMAT 1. Jangka masa pendek. 2. .

µ 2.. Potensi Diri : . Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««. Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri.

Tenaga dalaman yang perlu di jana.µ a. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian. b. . c. Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan.

Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar. .µ d. __________ 3. Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal.

anak cemerlang akademik . .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.anak soleh dan solehah . .anak yang akan menebus marwah keluargga.µ Harapan Ibu Bapa : .

pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal. . .patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah. .masa muda untuk menyemai kecemerlangan.µ Tanggungjawab dan Amanah : .

marwah dan air muka keluar . .µ .berkesedaran tinggi.berkelakuan sebagai anak yang soleh.menjaga marwah dan air muka keluarga. . .pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.

.menjaga adab-adab menuntut ilmu.menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru.µ . .sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah.sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa. . .

³ . 282 : .

nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah.

.µ 4.jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal. .tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang. Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari. .

AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI. .Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam).kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio. .kawan. bacaan ringan dan lain-lain) .bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang. TV. .

sentiasa positif pemikiran .µ 5. Cara-cara menangani maslah : . .kenal pasti punca masalah. Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran.

ahli keluarga .guru .µ .tuan-tuan Imam dan lain-lain .ustaz dan ustzah .sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .kunselor .

µ .penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .

zikir kepada Allah . .salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW.µ .membaca Al-Quran . 6. Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian.

gangguan luar .rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu.tiada tempat belajar yang khusus.µ 7. . Persekitaran yang tidak KONDUSIF . .tempat belajar tidak terurus. .

µ 8.rakan tidak baik. Pengaruh rakan sebaya: . . berjaya«.pilih rakan yang maju.rakan baik.. . akan terikut-ikut . akan jadi baik.

.MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. Ingin . Usaha ± Ingin = Sia-sia. Ingin + Usaha = Kejayaan 2. * Permulaan kejayaan: 1.Usaha = Angan-angan 3.

hamba/khalifah Allah .µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.Sedar .potensi diri .masa depan .peluang .

Matlamat unggul.pemikiran .rancangan yang tepat. .sikap . M.µ S.stratigi. R. A.Azam yang kukuh.Sanggup berubah .

Usaha yang gigih dan sistematik.µ T.Tawakkal kepada Allah. * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. Sikasp dan minda yang positif c. Kefahaman yang kukuh b. . a.

µ d. f. Disiplin diri yang kukuh. Kemantapan jiwaq. minda dan fizikal. . e. Berjiwa pematang.

.µ * Apabila kita bermotivasi !!.sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh.sentiasa awaldan mendahului .sentiasa rajin dan tekun .kita akan««« . ..

.µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang.

.mempunyai kesedaran yang mendalam.sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi. .bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya. . .mempunyai matlamat yang unggol.PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: . .bijak menyelesaikan masalah. .bijak mengurus.

. suka bertangguh-tangguh. sentiasamembeeri alasan. mengabaikan perintah Agama. suka membuang masa.µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif.

. .berfikiran nagetif.suka berleka dan berseronakseronak. .mengarap nasib baik akan menyebelahinya.tidak suka di tegur / kritik . .µ .

µ SEKIAN.TERIMA KASIH. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->