CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Kepuasan hidup.LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. . Keseranakan belajar. Pembelajaran efektif. Kejayaan.

µ . 10-9 : . .

´ Asy Syams : 9-10 .µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.

nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´. .µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku.

semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir. kemahuan. melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya. keinginan.Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan.merancang. .

tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan.MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1. . . .mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya.tidak tahu apa yang di kehendaki. * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan. .

µ .tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa. . Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi. * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««.

. 3: .

Apakah kamu tidak berfikir´.µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. An-Nahl : 3 .

CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT . S .mencabar tetapi mampu di perolehi. M .merancang dari sekarang. A . bukan hampir peperiksaan. R .special untuk diri dan keluarga akan di buktikan. bukan orang lain.aku yang memilihnya.

tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan. .µ T .

µ . 4: .

µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.´ At Talaq : 4 .

3. .ulangkaji pelajaran. 2. Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan.. Jangka masa pendek.JENIS-JENIS MATLAMAT 1. Jangka panjang ± kerjaya masa depan.

.µ 2. Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««. Potensi Diri : . Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri.

Tenaga dalaman yang perlu di jana. bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan.µ a. . c. Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. b. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian.

__________ 3. Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar. . Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal.µ d.

anak soleh dan solehah .µ Harapan Ibu Bapa : . .anak yang akan menebus marwah keluargga.anak cemerlang akademik .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik. .

.µ Tanggungjawab dan Amanah : .patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah. .pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal.masa muda untuk menyemai kecemerlangan. .

.menjaga marwah dan air muka keluarga.µ .marwah dan air muka keluar . .berkelakuan sebagai anak yang soleh. .berkesedaran tinggi.pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.

sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa. .menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru. . . .µ .sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah.menjaga adab-adab menuntut ilmu.

³ . 282 : .

nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah.

tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang. .jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal. . .µ 4. Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari.

bacaan ringan dan lain-lain) . .bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang.kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio.Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam).kawan. .AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI. . TV.

Cara-cara menangani maslah : . Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran.µ 5. .sentiasa positif pemikiran .kenal pasti punca masalah.

sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .ahli keluarga .ustaz dan ustzah .guru .kunselor .tuan-tuan Imam dan lain-lain .µ .

µ .penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .

salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW.zikir kepada Allah .µ . 6. Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian. .membaca Al-Quran .

µ 7. .gangguan luar . .rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu.tempat belajar tidak terurus.tiada tempat belajar yang khusus. . Persekitaran yang tidak KONDUSIF .

. akan jadi baik.µ 8.rakan baik. . berjaya«.pilih rakan yang maju..rakan tidak baik. Pengaruh rakan sebaya: . akan terikut-ikut .

MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. Ingin + Usaha = Kejayaan 2. * Permulaan kejayaan: 1. Usaha ± Ingin = Sia-sia.Usaha = Angan-angan 3. Ingin . .

µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.potensi diri .masa depan .hamba/khalifah Allah .Sedar .peluang .

stratigi.sikap . M. A.µ S.rancangan yang tepat. R.Matlamat unggul. .Azam yang kukuh.pemikiran .Sanggup berubah .

Sikasp dan minda yang positif c. . a. * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan.µ T. Kefahaman yang kukuh b. Usaha yang gigih dan sistematik.Tawakkal kepada Allah.

. Kemantapan jiwaq. Disiplin diri yang kukuh.µ d. minda dan fizikal. Berjiwa pematang. f. e.

kita akan««« .. .sentiasa awaldan mendahului .sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh..µ * Apabila kita bermotivasi !!.sentiasa rajin dan tekun .

.µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang.

.bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya. .bijak menyelesaikan masalah.sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi. .mempunyai kesedaran yang mendalam. .bijak mengurus.mempunyai matlamat yang unggol. .PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: . .

sentiasamembeeri alasan.µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. suka bertangguh-tangguh. mengabaikan perintah Agama. . suka membuang masa.

berfikiran nagetif.suka berleka dan berseronakseronak. . .mengarap nasib baik akan menyebelahinya.tidak suka di tegur / kritik . . .µ .

µ SEKIAN.TERIMA KASIH. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful