CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Kepuasan hidup. Kejayaan. .LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. Pembelajaran efektif. Keseranakan belajar.

µ . 10-9 : . .

´ Asy Syams : 9-10 .µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.

. nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´.µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku.

melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya. kemahuan.Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan.merancang. keinginan. . semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir.

.mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya.MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1.tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan. * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan.tidak tahu apa yang di kehendaki. . . .

tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa.µ . Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi. * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««. .

. 3: .

Apakah kamu tidak berfikir´. An-Nahl : 3 .µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.

S . A . R . bukan orang lain. M .aku yang memilihnya.special untuk diri dan keluarga akan di buktikan.merancang dari sekarang.CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT .mencabar tetapi mampu di perolehi. bukan hampir peperiksaan.

.tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan.µ T .

4: .µ .

µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.´ At Talaq : 4 .

2. 3..ulangkaji pelajaran. Jangka masa pendek. Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan.JENIS-JENIS MATLAMAT 1. Jangka panjang ± kerjaya masa depan. .

Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««.µ 2. Potensi Diri : . Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri..

Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. .µ a. c. Tenaga dalaman yang perlu di jana. bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan. b. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian.

Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal. . Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar.µ d. __________ 3.

µ Harapan Ibu Bapa : . .anak yang akan menebus marwah keluargga.anak soleh dan solehah .anak cemerlang akademik . .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.

pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal. . .µ Tanggungjawab dan Amanah : . .masa muda untuk menyemai kecemerlangan.patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah.

µ .menjaga marwah dan air muka keluarga.berkelakuan sebagai anak yang soleh. .pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan. .marwah dan air muka keluar .berkesedaran tinggi. .

sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa. . . .menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru.sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah.menjaga adab-adab menuntut ilmu. .µ .

282 : .³ .

nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah.

. Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari.µ 4.jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal. . .tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang.

.kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio. bacaan ringan dan lain-lain) .AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI. . TV.bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang.Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam). .kawan.

kenal pasti punca masalah. Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran. Cara-cara menangani maslah : .µ 5.sentiasa positif pemikiran . .

guru .sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .ahli keluarga .tuan-tuan Imam dan lain-lain .µ .ustaz dan ustzah .kunselor .

µ .penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .

.membaca Al-Quran .zikir kepada Allah .salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW. 6.µ . Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian.

.tiada tempat belajar yang khusus. .gangguan luar .tempat belajar tidak terurus.rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu.µ 7. Persekitaran yang tidak KONDUSIF . .

Pengaruh rakan sebaya: . .. . akan jadi baik.rakan tidak baik. berjaya«.rakan baik.µ 8. akan terikut-ikut .pilih rakan yang maju.

MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. Ingin . Ingin + Usaha = Kejayaan 2.Usaha = Angan-angan 3. * Permulaan kejayaan: 1. . Usaha ± Ingin = Sia-sia.

hamba/khalifah Allah .peluang .Sedar .µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.masa depan .potensi diri .

sikap .Sanggup berubah .stratigi.pemikiran .Matlamat unggul.µ S. R.Azam yang kukuh. M. . A.rancangan yang tepat.

.Tawakkal kepada Allah. * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. Sikasp dan minda yang positif c. Usaha yang gigih dan sistematik. a. Kefahaman yang kukuh b.µ T.

e. .µ d. f. Kemantapan jiwaq. Disiplin diri yang kukuh. Berjiwa pematang. minda dan fizikal.

.sentiasa rajin dan tekun .kita akan««« . .sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh.µ * Apabila kita bermotivasi !!.sentiasa awaldan mendahului ..

µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang. .

.sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi. . . .mempunyai matlamat yang unggol.mempunyai kesedaran yang mendalam.bijak mengurus.bijak menyelesaikan masalah.PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: . . .bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya.

mengabaikan perintah Agama.µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. . sentiasamembeeri alasan. suka bertangguh-tangguh. suka membuang masa.

. .berfikiran nagetif.mengarap nasib baik akan menyebelahinya. .suka berleka dan berseronakseronak.tidak suka di tegur / kritik . .µ .

µ SEKIAN. .TERIMA KASIH.