CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Kejayaan. . Keseranakan belajar. Kepuasan hidup.LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. Pembelajaran efektif.

µ . . 10-9 : .

µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.´ Asy Syams : 9-10 .

µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku. nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´. .

merancang. melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya.Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan. kemahuan. keinginan. semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir. .

. * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan.tidak tahu apa yang di kehendaki.tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan. . .mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya.MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1. .

tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa. Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi.µ . * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««. .

. 3: .

Apakah kamu tidak berfikir´. An-Nahl : 3 .µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.

aku yang memilihnya. R .merancang dari sekarang. S .CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT . bukan orang lain. M . A .mencabar tetapi mampu di perolehi. bukan hampir peperiksaan.special untuk diri dan keluarga akan di buktikan.

tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan. .µ T .

µ . 4: .

´ At Talaq : 4 . nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah.

2. 3.JENIS-JENIS MATLAMAT 1. Jangka panjang ± kerjaya masa depan. Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan. .ulangkaji pelajaran. Jangka masa pendek..

µ 2. Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri. Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««.. Potensi Diri : .

. c. Tenaga dalaman yang perlu di jana.µ a. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian. bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan. Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. b.

µ d. Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar. Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal. __________ 3. .

anak soleh dan solehah . .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.µ Harapan Ibu Bapa : . .anak cemerlang akademik .anak yang akan menebus marwah keluargga.

.patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah.pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal.µ Tanggungjawab dan Amanah : . . .masa muda untuk menyemai kecemerlangan.

berkesedaran tinggi. . .marwah dan air muka keluar .µ .berkelakuan sebagai anak yang soleh. .pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.menjaga marwah dan air muka keluarga.

µ . . .menjaga adab-adab menuntut ilmu. .menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru. .sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa.sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah.

³ . 282 : .

µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .

µ 4.jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal.tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang. . Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari. . .

bacaan ringan dan lain-lain) .kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio. .AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI. TV. .Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam).kawan. .bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang.

µ 5. Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran.sentiasa positif pemikiran .kenal pasti punca masalah. . Cara-cara menangani maslah : .

ustaz dan ustzah .µ .kunselor .guru .sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .ahli keluarga .tuan-tuan Imam dan lain-lain .

µ .penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .

6.zikir kepada Allah .µ .membaca Al-Quran .salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW. . Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian.

. .µ 7.tempat belajar tidak terurus. .rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu.gangguan luar .tiada tempat belajar yang khusus. Persekitaran yang tidak KONDUSIF .

pilih rakan yang maju. berjaya«. akan terikut-ikut .rakan tidak baik. ..rakan baik.µ 8. akan jadi baik. . Pengaruh rakan sebaya: .

Usaha = Angan-angan 3. Ingin . Usaha ± Ingin = Sia-sia. Ingin + Usaha = Kejayaan 2. . * Permulaan kejayaan: 1.MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR.

µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.peluang .potensi diri .Sedar .masa depan .hamba/khalifah Allah .

rancangan yang tepat.stratigi. M.pemikiran .Matlamat unggul.Azam yang kukuh.sikap . R.Sanggup berubah . A.µ S. .

. Sikasp dan minda yang positif c.Tawakkal kepada Allah. Usaha yang gigih dan sistematik. a. * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. Kefahaman yang kukuh b.µ T.

Disiplin diri yang kukuh. minda dan fizikal. Kemantapan jiwaq. Berjiwa pematang. f. . e.µ d.

sentiasa awaldan mendahului ..sentiasa rajin dan tekun .sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh.µ * Apabila kita bermotivasi !!. .kita akan««« ..

.µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang.

bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya.mempunyai kesedaran yang mendalam. .sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi.PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: . . . . .bijak mengurus. .bijak menyelesaikan masalah.mempunyai matlamat yang unggol.

µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. mengabaikan perintah Agama. suka bertangguh-tangguh. suka membuang masa. sentiasamembeeri alasan. .

. .tidak suka di tegur / kritik . .berfikiran nagetif. .mengarap nasib baik akan menyebelahinya.µ .suka berleka dan berseronakseronak.

TERIMA KASIH.µ SEKIAN. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful