CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Pembelajaran efektif. . Kejayaan. Kepuasan hidup. Keseranakan belajar.LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi.

. 10-9 : .µ .

´ Asy Syams : 9-10 .µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.

nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´. .µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku.

merancang. kemahuan. melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya. .Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan. semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir. keinginan.

. .tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan.MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1.mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya. . .tidak tahu apa yang di kehendaki. * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan.

* Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««.µ . . Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi.tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa.

. 3: .

Apakah kamu tidak berfikir´. An-Nahl : 3 .µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.

bukan hampir peperiksaan.mencabar tetapi mampu di perolehi.CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT .aku yang memilihnya. bukan orang lain.merancang dari sekarang. M . S . A . R .special untuk diri dan keluarga akan di buktikan.

.µ T .tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan.

4: .µ .

µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah.´ At Talaq : 4 . nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.

Jangka masa pendek. 3. Jangka panjang ± kerjaya masa depan.. 2. . Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan.JENIS-JENIS MATLAMAT 1.ulangkaji pelajaran.

µ 2. Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««. Potensi Diri : . Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri..

b. Tenaga dalaman yang perlu di jana. . Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna.µ a. bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian. c.

Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal. . Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar.µ d. __________ 3.

anak cemerlang akademik .µ Harapan Ibu Bapa : . .anak soleh dan solehah .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.anak yang akan menebus marwah keluargga. .

masa muda untuk menyemai kecemerlangan. . .patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah.µ Tanggungjawab dan Amanah : . .pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal.

. . .berkesedaran tinggi.marwah dan air muka keluar .pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.berkelakuan sebagai anak yang soleh.µ .menjaga marwah dan air muka keluarga.

menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru. .µ .sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa.menjaga adab-adab menuntut ilmu. .sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah. . .

282 : .³ .

µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .

µ 4. .tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang.jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal. . Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari. .

bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang.kawan.AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI. . .kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio.Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam). bacaan ringan dan lain-lain) . . TV.

kenal pasti punca masalah.µ 5. . Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran.sentiasa positif pemikiran . Cara-cara menangani maslah : .

ahli keluarga .tuan-tuan Imam dan lain-lain .µ .guru .ustaz dan ustzah .sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .kunselor .

penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .µ .

salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW. .membaca Al-Quran . 6.zikir kepada Allah .µ . Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian.

µ 7. .tempat belajar tidak terurus. Persekitaran yang tidak KONDUSIF . . .gangguan luar .tiada tempat belajar yang khusus.rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu.

.pilih rakan yang maju.rakan tidak baik. .rakan baik. Pengaruh rakan sebaya: . berjaya«. akan jadi baik. akan terikut-ikut .µ 8. .

Usaha = Angan-angan 3. Ingin . * Permulaan kejayaan: 1. .MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. Usaha ± Ingin = Sia-sia. Ingin + Usaha = Kejayaan 2.

hamba/khalifah Allah .potensi diri .masa depan .Sedar .peluang .µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.

rancangan yang tepat. .Matlamat unggul.pemikiran . R.stratigi. A. M.Sanggup berubah .sikap .µ S.Azam yang kukuh.

Sikasp dan minda yang positif c. . * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. Usaha yang gigih dan sistematik.Tawakkal kepada Allah. Kefahaman yang kukuh b.µ T. a.

f. minda dan fizikal. Disiplin diri yang kukuh. Berjiwa pematang. e. . Kemantapan jiwaq.µ d.

.sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh...µ * Apabila kita bermotivasi !!.sentiasa rajin dan tekun .sentiasa awaldan mendahului .kita akan««« .

µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang. .

. .PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: .mempunyai matlamat yang unggol. .mempunyai kesedaran yang mendalam.bijak mengurus. . . .sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi.bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya.bijak menyelesaikan masalah.

sentiasamembeeri alasan. mengabaikan perintah Agama. suka bertangguh-tangguh. .µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. suka membuang masa.

.suka berleka dan berseronakseronak.berfikiran nagetif. .µ . .mengarap nasib baik akan menyebelahinya.tidak suka di tegur / kritik . .

TERIMA KASIH.µ SEKIAN. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful