P. 1
Motivasi Pelajar.microsoft Power Point Presentation (2)

Motivasi Pelajar.microsoft Power Point Presentation (2)

|Views: 4,267|Likes:
Published by din_ariff701

More info:

Published by: din_ariff701 on Apr 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/02/2013

pdf

text

original

CERAMAH MOTIVASI PELAJAR OLEH USTAZ MOHAMED AYOB IPG KAMPUS KOTA BHARU

µ

µ

OLEH USTAZ MOHAMED BIN AYOB PENSYARAH INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS KOTA BHARU KELANTAN.

, , (36) 36 :

µ
Maksudnya: ³Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyeru): ³Sembahlah Allah (saja),dan jauhilah Thaghut itu´, maka di antara umat itu ada orang-orang yang di beri petunjuk oleh Allah dan ada pula antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya.Maka berjalanlah kamu di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang2 yang mendustakan (rasul-rasul). Al-Nahl :36

Kepuasan hidup. Keseranakan belajar. . Kejayaan.LALUAN KEJAYAAN - Motivasi tinggi. Pembelajaran efektif.

µ . . 10-9 : .

µ Maksudnya : ³ Sesungguhnya mendapat kemenanganlah orang-orang yang membersihkannya dan mendapat kecewalah orang yang mengotorinya.´ Asy Syams : 9-10 .

nescaya aku akan memperkenankan permintaanmu´.µ Maksudnya: ³Mintalah doa kepadaku. .

Apakah Maksud Motivasi ? Dorongan. keinginan. semangat dan kegigihan dalaman yang di punyai bagi memungkinkan seseorang itu memikir.merancang. melakukan dan berusaha untuk mencapai matlamat yang diimpikannya. kemahuan. .

.tidak tahu apa yang di kehendaki. . . * Tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang tujuan hidup pada masa depan. .tanpa matlamat manusia merabaraba dalam kegelapan.mustahil dapat apa yang di kehendaki kesemuanya.MENGAPA RAMAI PELAJAR TIDAK BERMOTIVASI ? 1.

Keputusan peperiksaan yang bakal di perolehi. .tanpa matlamat manusia sering di hanyut oleh pengaruh semasa.µ . * Pelajar yang bermatlamat dan tahu tujuan belajar akan sentiasa terbayang di mindanya««.

. 3: .

An-Nahl : 3 . Apakah kamu tidak berfikir´.µ Maksudnya : ³Dan tiadalah kehidupan dunia ini selain dari main-main dan senda gurau dan sesungguhnya negeri Akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa.

special untuk diri dan keluarga akan di buktikan.CIRI-CIRI PELAJAR BERMATLAMAT . bukan orang lain.aku yang memilihnya.mencabar tetapi mampu di perolehi. bukan hampir peperiksaan. S . M . R .merancang dari sekarang. A .

.µ T .tuliskan dan rujuk setiap hari sebagai perangsang berterusan.

µ . 4: .

´ At Talaq : 4 .µ Maksudnya: ³ Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah menjadikan memudahkan segala urusannya.

Jangka masa sederhana keputusan peperiksaan. . 3.JENIS-JENIS MATLAMAT 1.. Jangka masa pendek. Jangka panjang ± kerjaya masa depan.ulangkaji pelajaran. 2.

Tidak mengenali potensi dan kehebatan diri. Potensi Diri : .. Dalam diri kita ada fitrah yang inginkan sesuatu yang baik dan maju ± perlu di gerakkan«««««.µ 2.

bakat dan kepandaian yang tersedia serta semangat yang menanti untuk di tingkatkan.µ a. b. Tenaga dalaman yang perlu di jana. c. Akal yang waras dan kebolehan menyerapkan ilmu dengan sempurna. Al-Quran telah mengatakan bahawa manusia sebaik-baik kejadian. .

__________ 3. Tidak menyedari tanggungjawab dan amanah yang di pikul sebagaiseorang anak-anak dan pelajar. . Kekuatan fizikal dan kesihatan badan yang memungkinkan kecerdasan akal.µ d.

.µ Harapan Ibu Bapa : .anak yang menjadi pendorong kepada adik-adik.anak soleh dan solehah .anak cemerlang akademik . .anak yang akan menebus marwah keluargga.

.pelengkap diri dengan ilmu pengetahuan/ amal. .patuh perintah Allah/tinggal larangan Allah. .µ Tanggungjawab dan Amanah : .masa muda untuk menyemai kecemerlangan.

µ . .menjaga marwah dan air muka keluarga. .berkelakuan sebagai anak yang soleh. .pandai menggunakan kesempatan yang di beri demi kejayaan.berkesedaran tinggi.marwah dan air muka keluar .

. . .sentiasa mengormati dan patuh kepada peraturan sekolah. .sentiasa menghibur hati keduadua ibu bapa.µ .menjaga adab-adab menuntut ilmu.menghormati dan menjaga adabadab dengan guru-guru.

282 : .³ .

µ Maksudnya : ³ Hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah akan ajar kamu´ Al Baqarah : 282 .

. Tidak mempunyai perancangan aktiviti yang dilakukan setiap hari.jika anda gagal merancang sebenarnya anda sedang merancang untuk gagal. .µ 4.tidak ada manusia yang merancang untuk gagal yang ada hanya manusia yang gagal merangcang. .

TV.kenal pasti pencuri asas dan elakkan darinya (radio. . bacaan ringan dan lain-lain) . .bertekadlah untuk mematuhi jadual yang di rancang. .AGINDA BERTINDAK SETIAP HARI.Merancang aktiviti setiap hari/pagi ( jadual harian bermula bangun dari tidur sehingga tidur malam).kawan.

sentiasa positif pemikiran .µ 5. . Cara-cara menangani maslah : .kenal pasti punca masalah. Tidak tahu menyelesaikan masalah peribadi dan masalah pembelajaran.

sedia berkungsi perasaan dengan orang lain yang boeh di percayai: .kunselor .ahli keluarga .tuan-tuan Imam dan lain-lain .guru .µ .ustaz dan ustzah .

penyelesaian masalah menurut pendekatan Islam : * pebersihan hati * melalulai ibadah khusus solat Fardhu solat hajat solat taubat lain-lain .µ .

.membaca Al-Quran . Tidak bijak memilih keutamaan terhadap aktiviti harian.µ . 6.zikir kepada Allah .salawat ke atas junjugan Nabi Muhammad SAW.

gangguan luar . Persekitaran yang tidak KONDUSIF . .tempat belajar tidak terurus. .tiada tempat belajar yang khusus.rakan di asrama/ di rumah sewa tidak membantu.µ 7. .

rakan tidak baik. akan jadi baik.. berjaya«.µ 8. .rakan baik. akan terikut-ikut . . Pengaruh rakan sebaya: .pilih rakan yang maju.

Ingin + Usaha = Kejayaan 2. .Usaha = Angan-angan 3. Usaha ± Ingin = Sia-sia. Ingin .MOTIVASI KECEMERLANGAN PELAJAR. * Permulaan kejayaan: 1.

hamba/khalifah Allah .potensi diri .peluang .Sedar .masa depan .µ * Rukun Kejayaan ( SMART ) S.

M.stratigi.Sanggup berubah .µ S.pemikiran . R. A.Matlamat unggul. .rancangan yang tepat.sikap .Azam yang kukuh.

µ T. * Langkah-Langkah Menuju Kecemerlangan. Kefahaman yang kukuh b. Usaha yang gigih dan sistematik. Sikasp dan minda yang positif c. . a.Tawakkal kepada Allah.

f. Disiplin diri yang kukuh.µ d. e. minda dan fizikal. . Berjiwa pematang. Kemantapan jiwaq.

...sentiasa rajin dan tekun .kita akan««« .sentiasa awaldan mendahului .µ * Apabila kita bermotivasi !!.sentiasa bersemangat bersungguh-sungguh.

µ kerja bersikap positif dan uptimis bersikap cekal dan tabah bersikap memperbaiki diri bersikap menghasilkan kerjacemerlang. .

bijak mengurus. . .mempunyai kesedaran yang mendalam.PRA SYARAT KECEMERLANGAN * Tabiat manusia berjaya: . . .bijak mememfaatkan peluang untuk berjaya. .bijak menyelesaikan masalah.mempunyai matlamat yang unggol.sentiasa mengharapkan keberkatan dari Ilahi. .

µ * Tabiat manusia gagal : tiada kesungguhan dan anisiatif. suka bertangguh-tangguh. sentiasamembeeri alasan. . suka membuang masa. mengabaikan perintah Agama.

. . .tidak suka di tegur / kritik .berfikiran nagetif.suka berleka dan berseronakseronak.µ . .mengarap nasib baik akan menyebelahinya.

.µ SEKIAN.TERIMA KASIH.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->