P. 1
dokumentasi kebakaran

dokumentasi kebakaran

|Views: 699|Likes:

More info:

Published by: Abdul Mudzil Mahamod on Apr 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/12/2013

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TELOK GADONG JALAN SERAMPANG 3 OFF JALAN TELOK PULAI 41100 KLANG JAWATANKUASA KESELAMATAN

DAN BENCANA DOKUMENTASI LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN (FIRE DRILL)

TARIKH: 2 MAC 2011

00pagi manakala sesi petang telah diadakan pada jam 4. 6. 3. makmal. 5. 2. Merekodkan kesalahan perilaku yang terdapat semasa latihan kebakaran. Membuat pengagihan tugas (AJK latihan kebakaran). Borang kehadiran tadi diserahkan kepada penyelaras tingkatan untuk dibuat semakan dan analisis. AJK Kebakaran memberi taklimat dan komen latihan kebakaran yang telah dijalankan. 3. guru-guru dan para pekerja berkumpul di padang SMK Telok Gadong. guru dan para pekerja) dengan jalan-jalan keluar keselamatan. Mengadakan Pelan laluan kebakaran dan panduan mengosongkan bangunan.30 petang hingga 5. Membuat pemerhatian laluan keluar dan memeriksa persekitaran bangunan. Sesi pagi diadakan pada jam 9. Membuat pemeriksaan bilik darjah dan bilik-bilik khas sama ada lampu. Guru kelas mengambil kehadiran para pelajar dengan mengisi borang kehadiran yang telah disediakan. Masa yang ditetapkan untuk pelajar keluar dari bangunan ialah 3 minit. AJK Pemeriksaan Bangunan menyerahkan borang pemeriksaan bangunan kepada Setiausaha untuk tindakan lanjut. Masa yang diambil untuk berkumpul di tempat yang telah ditetapkan ialah 3 minit 25 saat.00 pagi hingga 10. Membuat panggilan telefon kepada pihak Bomba Klang Selatan menyatakan ada kebakaran berlaku di SMK Telok Gadong. Semasa Latihan Dijalankan: 1. Membuat tunjuk arah laluan kebakaran pada setiap blok bangunan un menunjukkan arah tuk laluan keluar. 4. bilik masakan. 5. ¥ SEKOLA MENENGA KEBANGSAAN ELOK GA ONG LA ORAN KAWA PENG NGSIAN BANG NAN (LA IHAN KEBAKARAN TAHUN 2011 ¢ ¡ ¡ ¤   ¤   ¡ £ . 4. Memberi taklimat Pelan laluan kebakaran dan latihan kebakaran. bilik computer dan bengkel. 2. Keperluan Sebelum Mengadakan Latihan Kawat: 1.30 petang. 2. Tujuan diadakan Kawat Pengungsian Bangunan ialah untuk membiasakan diri pengguna dan penghuni bangunan (murid-murid. memahami panduan jalan keluar supaya jika berlaku kebakaran setiap individu dapat keluar dengan selamat dan bersistematik dan mengurangkan panic. Pelan Kebakaran dan risalah panduan ini ditampal pada setiap kelas. bilik jahitan. Para pelajar. Semua kelas dan bilik-bilik khas menutup suis lampu dan kipas. kipas dan suis elektrik ditutup. 4. 5. 3. Selepas Latihan: 1. Melantik AJK Keselamatan (Kebakaran).Tujuan: Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Gadong telah mengadakan kawat pengungsian bangunan pada 2 Mac 2011 bersamaan hari Rabu. Membuat pengawasan di tempat berkumpul yang telah ditetapkan. pejabat.

_________________________ (EN MOHD ZULKIFLY CHE JUSOH) Setiausaha. 3. kawat pengungsian ba ngunan yang dijalankan telah berjaya mencapai objektif kerana pelajar dapat mengikuti laluan yang telah ditetapkan. SMK Telok Gadong . JK Keselamatan dan Bencana _______________________ (TN. 9. Pelajar berbual dan menunggu kawan-kawan untuk turun daripada bangunan. Satu demonstrasi penyelamatan telah dijalankan. 8. HISHAMUDDIN SIRAT) Penolong Kanan HEM. Beberapa orang pelajar yang hadir tidak ada di tapak perhimpunan. Disahkan oleh. terima kasih. Komen Kawat Pegungsian Bangunan daripada pihak bomba 1. HJ. Kesimpulannya. _________________________ (EN ABDUL MUDZIL MAHAMOD) AJK Dokumentasi JK Latihan Kebakaran ¦ Disemak oleh. Keseluruhan kawat pengungsian bangunan ini berjaya dilaksanakan. Pegawai Bomba dan Penyelamat Klang Selatan iaitu Encik Aziz memberi komen latihan kebakaran dan memberi sedikit ceramah berkaitan pencegahan kebakaran dan cara -cara menyelamatkan diri sewaktu kebakaran kepada warga sekolah. Persediaan untuk latihan adalah baik. Hal ini penting untuk mengurangkan panik seterusnya dapat menyelamatkan nyawa. 2. Disediakan oleh. 10. 4. ara-cara memadam api telah ditunjukkan. Pelajar tidak serius menjalankan latihan. Sekian.7. Kesimpulan Kawat pengungsian bangunan ini perlu dijalankan setiap tahun untuk memberi keseda ran dan panduan kepada para penghuni dan pengguna bangunan tentang tatacara yang betul dan selamat untuk keluar apabila berlakunya kebakaran.

GA BAR FOTO LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN (FIRE DRILL) § .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->