P. 1
dokumentasi kebakaran

dokumentasi kebakaran

|Views: 715|Likes:

More info:

Published by: Abdul Mudzil Mahamod on Apr 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/12/2013

pdf

text

original

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TELOK GADONG JALAN SERAMPANG 3 OFF JALAN TELOK PULAI 41100 KLANG JAWATANKUASA KESELAMATAN

DAN BENCANA DOKUMENTASI LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN (FIRE DRILL)

TARIKH: 2 MAC 2011

4. 4. guru-guru dan para pekerja berkumpul di padang SMK Telok Gadong. bilik jahitan. Para pelajar. Membuat pengagihan tugas (AJK latihan kebakaran). ¥ SEKOLA MENENGA KEBANGSAAN ELOK GA ONG LA ORAN KAWA PENG NGSIAN BANG NAN (LA IHAN KEBAKARAN TAHUN 2011 ¢ ¡ ¡ ¤   ¤   ¡ £ . Membuat pemerhatian laluan keluar dan memeriksa persekitaran bangunan. kipas dan suis elektrik ditutup. makmal. 4. Masa yang diambil untuk berkumpul di tempat yang telah ditetapkan ialah 3 minit 25 saat. guru dan para pekerja) dengan jalan-jalan keluar keselamatan. 3. Membuat pemeriksaan bilik darjah dan bilik-bilik khas sama ada lampu. Semasa Latihan Dijalankan: 1. 5. 3. Selepas Latihan: 1. Membuat panggilan telefon kepada pihak Bomba Klang Selatan menyatakan ada kebakaran berlaku di SMK Telok Gadong. Keperluan Sebelum Mengadakan Latihan Kawat: 1.Tujuan: Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Gadong telah mengadakan kawat pengungsian bangunan pada 2 Mac 2011 bersamaan hari Rabu. pejabat. AJK Kebakaran memberi taklimat dan komen latihan kebakaran yang telah dijalankan.30 petang hingga 5. 6. memahami panduan jalan keluar supaya jika berlaku kebakaran setiap individu dapat keluar dengan selamat dan bersistematik dan mengurangkan panic. 2. bilik masakan. bilik computer dan bengkel. Guru kelas mengambil kehadiran para pelajar dengan mengisi borang kehadiran yang telah disediakan. Masa yang ditetapkan untuk pelajar keluar dari bangunan ialah 3 minit. Membuat pengawasan di tempat berkumpul yang telah ditetapkan. Borang kehadiran tadi diserahkan kepada penyelaras tingkatan untuk dibuat semakan dan analisis. 3. Mengadakan Pelan laluan kebakaran dan panduan mengosongkan bangunan. Memberi taklimat Pelan laluan kebakaran dan latihan kebakaran. Tujuan diadakan Kawat Pengungsian Bangunan ialah untuk membiasakan diri pengguna dan penghuni bangunan (murid-murid. 2.30 petang. 2.00pagi manakala sesi petang telah diadakan pada jam 4. AJK Pemeriksaan Bangunan menyerahkan borang pemeriksaan bangunan kepada Setiausaha untuk tindakan lanjut. 5. Semua kelas dan bilik-bilik khas menutup suis lampu dan kipas. 5. Pelan Kebakaran dan risalah panduan ini ditampal pada setiap kelas.00 pagi hingga 10. Sesi pagi diadakan pada jam 9. Merekodkan kesalahan perilaku yang terdapat semasa latihan kebakaran. Membuat tunjuk arah laluan kebakaran pada setiap blok bangunan un menunjukkan arah tuk laluan keluar. Melantik AJK Keselamatan (Kebakaran).

Sekian. Hal ini penting untuk mengurangkan panik seterusnya dapat menyelamatkan nyawa. Komen Kawat Pegungsian Bangunan daripada pihak bomba 1. 8. 4. Kesimpulannya. 2. HISHAMUDDIN SIRAT) Penolong Kanan HEM. _________________________ (EN MOHD ZULKIFLY CHE JUSOH) Setiausaha. Kesimpulan Kawat pengungsian bangunan ini perlu dijalankan setiap tahun untuk memberi keseda ran dan panduan kepada para penghuni dan pengguna bangunan tentang tatacara yang betul dan selamat untuk keluar apabila berlakunya kebakaran. terima kasih. Disediakan oleh. Disahkan oleh. HJ. Beberapa orang pelajar yang hadir tidak ada di tapak perhimpunan.7. ara-cara memadam api telah ditunjukkan. SMK Telok Gadong . 10. JK Keselamatan dan Bencana _______________________ (TN. Keseluruhan kawat pengungsian bangunan ini berjaya dilaksanakan. Pelajar tidak serius menjalankan latihan. _________________________ (EN ABDUL MUDZIL MAHAMOD) AJK Dokumentasi JK Latihan Kebakaran ¦ Disemak oleh. Satu demonstrasi penyelamatan telah dijalankan. Persediaan untuk latihan adalah baik. Pelajar berbual dan menunggu kawan-kawan untuk turun daripada bangunan. 3. Pegawai Bomba dan Penyelamat Klang Selatan iaitu Encik Aziz memberi komen latihan kebakaran dan memberi sedikit ceramah berkaitan pencegahan kebakaran dan cara -cara menyelamatkan diri sewaktu kebakaran kepada warga sekolah. kawat pengungsian ba ngunan yang dijalankan telah berjaya mencapai objektif kerana pelajar dapat mengikuti laluan yang telah ditetapkan. 9.

GA BAR FOTO LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN (FIRE DRILL) § .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->